Pagina's

dinsdag 30 november 2021

Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland

Met de toekenning van een SPRONG-subsidie van 1 miljoen euro voor de komende vier jaar krijgt het waterstofonderzoek en –onderwijs in Oost-Nederland een flinke impuls.

De HAN University of Applied Sciences (HAN) en Saxion University of Applied Sciences gaan met deze subsidie een onderzoeksgroep vormen die moet uitgroeien tot een toonaangevend kenniscentrum voor bedrijven en instellingen die decentrale waterstoftoepassingen willen realiseren.

Dat Oost-Nederland vooroploopt als het gaat om waterstoftechnologie blijkt onder meer uit de aanwezigheid van een waterstofcluster op het bedrijventerrein IPKW in Arnhem waar internationale topspelers als Hymatters, Hyet, Hygear en Elestor hun thuisbasis hebben. Ook het waterstoflab van de HAN is daar gevestigd. Bovendien heeft Arnhem met haar Eusebiuskerk de eerste kerk van de wereld die voor haar energievoorziening gebruik maakt van waterstof.

Saxion werkt samen met bedrijfspartners van de waterstofhub Twente in Almelo aan de vorming van een Learning Community waarin kennis over waterstof wordt opgebouwd en innovatieve toepassingen van waterstof worden ontwikkeld. Daarnaast werkt Saxion met de Cleantechregio samen aan de ontwikkeling van lokale waterstof opwekking- en distributiesystemen, onder meer het GROHW-project in Deventer.

Onyx kolencentrale in Rotterdam gaat sluiten

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius heeft vandaag namens het kabinet besloten steun te verlenen zodat de kolencentrale van Onyx Power in Rotterdam kan sluiten. Ze neemt dit besluit omdat bij de productie van elektriciteit met kolen veel CO2 vrijkomt en die uitstoot op korte termijn omlaag moet om klimaatdoelen te halen.

De eigenaar van de kolencentrale ontvangt maximaal 212,5 miljoen subsidie om de centrale vrijwillig en volledig te sluiten. Zodra aan alle voorwaarden zijn voldaan moet de centrale binnen twee maanden stoppen met kolen en binnen drie jaar zijn ontmanteld.

Met de sluiting van de kolencentrale wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht naar 0. De leveringszekerheid van elektriciteit blijft met de sluiting van de Onyx kolencentrale geborgd, doordat de resterende kolencentrales in de positie blijven om eventuele leveringszekerheidsrisico’s op te vangen. Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een adequaat sociaal plan vaststellen, steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen en moet de Europese Commissie uitsluitsel geven dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Om objectief vast te stellen of met de toegekende subsidie geen sprake is van overcompensatie, heeft het kabinet twee onderzoeken laten uitvoeren. KPMG heeft het resterende verdienvermogen van de Onyx centrale onderzocht en concludeert dat de maximale subsidie niet te ruim is. Daarnaast heeft onderzoeksbureau Mace de technische staat van de centrale onderzocht en geconcludeerd dat de centrale technisch gezien langdurig in bedrijf had kunnen blijven. Op basis van deze adviezen heeft het kabinet besloten om de subsidie toe te kennen. De uitbetaling van de subsidie vindt stapsgewijs plaats.

Noord-Holland wil Europese steun voor waterstofplannen

Om waterstof in Noordwest Europa echt van de grond te krijgen, zijn het Noordzeekanaalgebied rond Amsterdam en Noord-Holland Noord essentiële schakels. Hier komen vraag én aanbod samen, waardoor het gebied de overgang naar deze duurzame vorm van energie een enorme impuls kan geven. Daar zijn wel Europese maatregelen voor nodig.

Europese regelgeving zou er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat groen staal en duurzame brandstoffen wordt gestimuleerd. Ook is er financiële ondersteuning nodig en een versnelling van de aanleg van een Europese waterstofproductie en -infrastructuur.

Deze bevindingen zijn vrijdag samen met een rapport van de Amsterdamse Haven over het stimuleren van de import van groene waterstof in IJmuiden aangeboden aan Diederik Samson, die als kabinetschef van Europees Commissaris Frans Timmermans mede verantwoordelijk is voor de Europese Green-Deal plannen. Samson was op uitnodiging van commissaris van de Koning Arthur van Dijk in IJmuiden om van overheden en bedrijfsleven te horen hoe er in Noord-Holland aan de verduurzaming van energie wordt gewerkt.

Naast Tata Steel wil ook de Haven van Amsterdam investeren in productie en transport van waterstof. In de Haven is veel expertise aanwezig in het vervoeren, opslaan en transporteren van brandstoffen. De haven is de grootse benzinehaven ter wereld. Doordat zij deze expertise al heeft, kan zij makkelijk de overstap maken naar waterstof en duurzame brandstoffen.

Foto Anefo

Welkom Energie-klanten rennen weg bij peperduur Eneco

Duizenden gedupeerden van het failliette Welkom Energie blijken vrijwel meteen geswitcht naar Vattenfall en andere leveranciers, zo blijkt uit een rondgang van het AD.

Eind oktober vernamen ze dat Eneco hen voor twee miljoen euro had overgenomen. De energiereus legde vervolgens tarieven op die tot de hoogste in de markt behoren: 1,80 euro voor een kuub gas en 49 cent voor een kilowattuurstroom.

De ergernis leidt volgens het AD tot een exodus van klanten, met Vattenfall en Engie als lachende derde. Zo'n 2300 gedupeerden hebben zich verzameld in een Facebook-groep.

Op het totale klantenbestand van Welkom Energie vormen de overstappers slechts een klein deel, zegt woordvoerder Edwin van der Haar. Echter, een grotere exodus zou nog kunnen komen aangezien klanten pas na 30 dagen kunnen opzeggen.

Onderzoek nieuwe flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Een consortium onder leiding van TNO is gestart met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water. Het systeem dat bestaat uit flexibele drijvers met daarop gemonteerde flexibele zonnepanelen, is de afgelopen dagen geïnstalleerd in het Fieldlab Green Economy Westvoorne in het Oostvoornse Meer, vlakbij de Maasvlakte.

De pilot loopt tot de zomer van 2022 en is de eerste stap in het realiseren van economisch rendabele zonnepaneelsystemen op zee.

Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In 2050 wordt in Nederland tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan opgewekte zonne-energie voorspeld, waarvan 25 GWp op zonnepanelen op binnenwater en 45 GWp op zonnepanelen op zee.

Zon op zee of offshore PV bestaat nu eigenlijk nog niet. Het is technisch zeer uitdagend om op zee grote drijvende systemen met zonnepanelen te installeren en tientallen jaren in bedrijf te houden. Daarbij komt dat het vanwege het dure materiaalgebruik voor zware stijve drijvers vaak lastig is om deze systemen economisch rendabel te maken. Voor dit nieuwe concept is veel minder materiaal nodig en daarom hebben we goeie hoop dat het veel goedkoper uitvalt.

maandag 29 november 2021

Eerste snellader elektrische auto's op Plein de Vennen in Delfzijl

Op Plein de Vennen in Delfzijl kunnen twee elektrische auto's tegelijk binnen 1 uur opladen. De wethouders Jan Menninga en Hans Ronde sloten op 5 november de eerste auto's aan op de snellader.

Bij de traditionele laadpaal duurt het opladen zes tot zeven uur. Naast de twee snelle laadpunten kunnen op Plein de Vennen vier elektrische auto's aan de gewone laadpaal opgeladen worden.

De gemeente Eemsdelta vindt het zeer belangrijk dat er een optimale infrastructuur is voor elektrisch rijden.

Herne zet stap naar energiezuinige openbare verlichting

De Belgische gemeente heeft besloten om zijn volledige openbare verlichting tegen 2030 om te bouwen naar slimme, ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, werkt het lokaal bestuur samen met netbedrijf Fluvius.  

De lampen hebben een langere levensduur en vragen minder onderhoud. Bovendien zorgt LED verlichting voor een lagere CO2-uitstoot, een streefdoel uit het Burgemeestersconvenant.

Er is niet alleen rekening gehouden met verkeersveiligheid en energieverbruik, maar ook met de natuur. LED verlichting bevat namelijk meer ‘blauw licht’ dan de traditionele natrium/sodiumlampen. Dit heeft volgens recente wetenschappelijke studies een negatief effect op verschillende dierenpopulaties.  Daarom werd er op aanraden van de werkgroep beslist om ‘vleermuisvriendelijke’ verlichting te plaatsen in de Aerebeekvallei (Aerebeekstraat, Nattendries, Tembroek en Warlokkestraat).

ACM benadrukt belang van consumentenbescherming bij aardgasvrij maken van wijken

 

Consumenten moeten de overstap van aardgas op een nieuwe warmtebron niet gaan ervaren als een achteruitgang. Daarom is het belangrijk dat zij hun recht kunnen halen als de kwaliteit van warmtelevering tekort schiet. Dat stelt toezichthouder ACM.

In de Gaswet zijn de rechten voor consumenten op het gebied leveringszekerheid duidelijk vastgelegd. De ACM vindt het belangrijk dat alle consumenten wettelijk op dezelfde manier worden beschermd. De mate van consumentenbescherming mag dus niet afhangen van verschillen in warmtebron, woning, type consument of soort netwerk voor warmtelevering Consumenten moeten tijdens en na de warmtetransitie zoveel mogelijk dezelfde bescherming krijgen zoals nu bij een gasaansluiting.

Consumenten moeten ook voldoende informatie krijgen voordat zij een besluit nemen over het overstappen van aardgas op bijvoorbeeld een warmtenet of een elektrische warmtepomp. Voor het nemen van een weloverwogen besluit is het belangrijk dat zij tijdig de beschikking hebben over juiste en volledige informatie. Consumenten moeten daarom een transparant en realistisch overzicht van de kosten en baten ontvangen, waarbij er rekening gehouden wordt met de verschillen tussen typen woningen en consumenten. Om onzekerheid in de wijkaanpak van de warmtetransitie te voorkomen, moet vooraf duidelijk zijn wat de warmtetransitie betekent voor de woonlasten en de verdeling van de subsidiegelden. Daarnaast is het van belang dat er keuzeruimte wordt geboden waar dit mogelijk is. Bij collectieve warmtenetten zal er in de meeste gevallen geen vrije leverancierskeuze zijn. Keuzeruimte kan er echter wel zijn vóór de aanleg van een warmtenet.


vrijdag 26 november 2021

Inwoners van Zeeland kunnen investeren in windpark

E-Connection en Zeeuwind willen inwoners van Zeeland en met name direct omwonenden de mogelijkheid geven om te profiteren van het nieuwe Windpark Binnenhaven op Neeltje Jans. Ook eigenaren van nabijgelegen recreatiewoningen kunnen deelnemen.

Op 26 november is het informatiememorandum voor de obligatielening beschikbaar en op 29 november start de inschrijving.

De obligatieregeling staat open voor alle inwoners van Zeeland en leden van de coöperatie Zeeuwind, een van de eigenaren van het windpark. Omdat op en rond de Oosterscheldekering windturbines worden gebouwd in de gemeenten Veere, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland, krijgen inwoners uit deze gemeenten voorrang bij de verdeling van obligaties en een hogere rente. Dat geldt ook voor eigenaren van recreatiewoningen die dicht bij het windpark hun huisje hebben.
 
De uit te geven obligatielening krijgt een looptijd van ongeveer tien jaar tegen een vaste rente. Jaarlijks wordt een deel van de lening afgelost. Voor inwoners van Veere, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland en eigenaren van nabijgelegen recreatiewoningen geldt een rente van 5 procent per jaar. Voor andere deelnemers uit Zeeland en leden van Zeeuwind buiten de genoemde gemeenten bedraagt de rente 4,5 procent per jaar.

Nieuwe warmtewisselaar voor de douche

Nu de gasprijs tot recordhoogtes stijgt, heeft het Nederlandse bedrijf Sanura een nieuwe douchewarmtewisselaar uitgevonden die gemakkelijk in bestaande badkamers geïnstalleerd kan worden en die 35 procent aardgas per douchebeurt kan besparen.

Hoewel het een van de grootste energieslurpers is in huis, is er weinig aandacht voor het besparen van energie tijdens het douchen. Volgens cijfers van de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) gebruiken Nederlanders voor het douchen gemiddeld 50 liter water per persoon per dag. In een gemiddeld huishouden gaat 15  tot 20 procent van de gasrekening naar het douchen. In goed geïsoleerde woningen kan dit zelfs oplopen tot 50 procent.

Een douchewarmtewisselaar recyclet de warmte uit de douchewater, niet het water zelf. Op die manier kan flink wat energie worden bespaard, zonder dat mensen hiervoor korter hoeven te douchen of dat de waterdruk afneemt. De meeste warmtewisselaars worden ingebouwd in de douchevloer of muur. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor nieuwbouwwoningen, maar lastig toe te passen in bestaande badkamers. Daarvoor is namelijk een verbouwing nodig.

Sanura brengt daar verandering in. Door de warmtewisselaar niet in te bouwen, maar bovenop de bestaande douchevloer te plaatsen, is een verbouwing niet langer nodig. De warmtewisselaar is een soort extra bodem van 5 tot 8 centimeter dikte die in de bestaande douchecabine gelegd kan worden en via een slang op de kraan aangesloten wordt. Met de warmte uit het wegstromende douchewater wordt het koude water in de mengkraan opgewarmd. Hierdoor is minder heet water nodig om dezelfde douchetemperatuur te bereiken.

Woonwijk Vlieland wordt op unieke manier aardgasvrije wijk

Een woonwijk van 39 woningen op Vlieland gaat van het aardgas af. De lokale energiecoöperatie verzamelt warmte via zonnecollectoren en slaat het warmteoverschot op in een ondergronds bassin met 2 miljoen liter water dat maximaal 90 graden heet wordt. In de winter wordt de warmte uit de opslag weer geoogst en via een warmtenet verspreid om woningen aardgasvrij en zonder gebruik van CO₂ te verwarmen.

Het is voor het eerst dat deze techniek op deze schaal wordt ingezet. Op dit ogenblik is de volledige installatie bovengronds zichtbaar: een uniek moment voordat het volgende maand onder de grond verdwijnt.

De woningen van Duinwijck Gasvrij worden nu nog verwarmd via een aardgasgestookt warmtenet. Dat warmtenet wordt fossielvrij gemaakt door het aan te sluiten op een systeem dat langdurig warmte kan bewaren door thermische opslag in water. Hierdoor worden zonne¬warmte en andere duurzame bronnen optimaal benut en kan de uitstoot van CO₂ naar nul worden teruggebracht. In Duinwijck vangen heat pipes (zonnecollectoren) zonnewarmte op en deze leveren de warmte meteen aan de wijk als er vraag is. Het overschot wordt opgeslagen in een buffer van ongeveer 2 miljoen liter water. Is er in de winter vraag naar warmte, dan kan er warmte vanuit de buffer gebruikt worden.

Het project Duinwijck Gasvrij is een samenwerking van onder meer het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van ministerie BZK, het programma Innovatieve Aanpakken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Urgenda en de gemeente Vlieland.

donderdag 25 november 2021

HEM neemt 600 klanten over van failliete Allure Energie

Energieleverancier HEM neemt per 29 november 2021 de klanten over van Allure Energie B.V. Op 17 november 2021 heeft de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) aangekondigd de vergunning van Allure Energie B.V in te gaan trekken.

Voor de 600 klanten moest voor 1 december 2021 een nieuwe leverancier gevonden worden. Alternatief was dat de klanten verdeeld zouden worden over de beschikbare spelers in de markt. Energieleverancier HEM, een kleine groene energieleverancier, heeft vandaag overeenstemming met de curator bereikt om deze klanten over te nemen.
 
De 600 klanten krijgen in eerste instantie een contract met een wettelijke opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Dat is een wettelijke verplichting na een overname. De prijzen voor het energiecontract volgen de huidige stand van de markt en zijn dus waarschijnlijk hoger dan het contract tot nu toe. Na een maand kunnen de klanten van Allure Energie B.V kiezen hoe en of ze verder gaan bij HEM of overstappen naar een andere leverancier. Veel van de klanten van Allure Energie B.V. wonen in Groningen en Drenthe.

Om de overgang makkelijker te maken biedt HEM klanten na de eerste maand een 6-maandscontract aan. Dit 6-maandscontact middelt qua prijs de drie dure wintermaanden en drie goedkopere lentemaanden. Als klanten bij HEM blijven wordt eerste decembermaand dus hierin ook verrekend. Zo kan HEM een redelijk tarief aanbieden in deze tijden van hoge energieprijzen.

Bathmen wil biogas leveren aan Deventer

Na een voorbereidingsperiode van vijf jaar hopen vijf melkveehouders in Bathmen binnenkort biogas op te wekken om te leveren aan de industrie in Deventer.

Op dit moment is het aantal boeren en tuinders dat groen gas uit mest haalt nog vrij beperkt. Het gaat hierbij om enkele tientallen boeren in Nederland. Toch kunnen er grote stappen gemaakt worden als de overheid een helpende hand toereikt, stelt LTO. 'Installaties om groen gas te produceren zijn kostbaar en het is daarom belangrijk dat de overheid hier in investeert. We willen als land ook minder afhankelijk worden van gas uit andere landen Dan is dit een duurzame en goede oplossing om als overheid in te investeren.'

Installateur kan nu ook zonnepanelen registreren

Vanaf 2 november mogen zakelijk dienstverleners zonnepanelen en andere opwekinstallaties registreren namens de klant. Deze nieuwe voorziening draagt bij aan meer efficiëntie in het proces en neemt de klant werk uit handen.

Voorheen kon formeel alleen de eigenaar de zonnepanelen registreren. Vanaf 2 november kunnen ook ‘professionele derden’, zoals installateurs en woningstichtingen, de registratie namens de klant uitvoeren. Een welkome uitbreiding van de dienstverlening door deze partijen waarmee zij hun klanten administratieve rompslomp uit handen nemen.

De registratie voeren ze uit op energieleveren.nl via eHerkenning (een digitale sleutel voor een veilige online toegang bij en communiceren met overheden en bedrijven). Daarbij is een klantmandaat (expliciete toestemming van de klant) wel nodig. Op energieleveren.nl staat (na het inloggen) ook een Handleiding en een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.

Gemiddeld huishouden betaalt bij Essent volgend jaar 17,50 euro per maand meer


Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik en een contract met variabele tarieven betalen vanaf volgend jaar 17,50 euro per maand meer voor energie bij Essent. In december krijgen klanten informatie over het persoonlijke effect op hun maandbedrag.

Op 1 januari past Essent het variabele tarief voor stroom en gas aan. Klanten met een contract met variabele tarieven betalen dan voor gas 1,11 euro per kuub en voor stroom 0,2525 euro per kWh. Bij een gemiddeld verbruik van 1400 kuub gas per en 3000 kilowattuur per jaar betekent dit 656 euro extra per jaar.

De overheid gaat de stijging van de energietarieven voor een belangrijk deel compenseren. Daardoor betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik volgend jaar 446 euro minder energiebelasting. De jaarlijkse energierekening gaat hierdoor bij Essent gemiddeld netto 210 euro omhoog.

Essent adviseert klanten met een contract met variabele tarieven om nu niets te doen. Op dit moment zijn onze variabele tarieven voordeliger dan nieuwe contracten met vaste tarieven. Indien klanten dit willen, ontvangen klanten een bericht zodra de energieprijzen dalen. Zij kunnen hun contract dan maandelijks omzetten naar een vast contract.

Noord-Holland trekt 8 miljoen euro uit voor energiebesparing bij bedrijven

De provincie Noord-Holland steekt 8 miljoen euro in het stimuleren van bedrijven om energie te besparen. Gemeenten kunnen dit bedrag gebruiken om het toezicht op bedrijven vorm te geven. Zij betalen zelf de helft van de kosten die zij daarvoor maken.

Afgelopen zomer spraken de provincie, gemeenten en de vier omgevingsdiensten in Noord-Holland in het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025 af om van wettelijke energiebesparing een prioriteit te maken. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben hiermee ingestemd.

De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven die veel energie verbruiken besparingsmaatregelen te nemen die zich in 5 jaar terugverdienen. Op dit moment voldoet slechts 9 procent van de bedrijven in Noord-Holland volledig aan deze plicht.

woensdag 24 november 2021

Liander dwingt het nakomen van het gecontracteerd transportvermogen af via rechter

Grootverbruikers mogen in gebieden waar het elektriciteitsnet de maximale capaciteit heeft bereikt niet meer elektriciteit van het net afnemen dan waarvoor ze een contract hebben. Netbeheerder Liander is in een geschil hierover met een klant door de rechtbank Amsterdam in het gelijk gesteld.

Het is voor het eerst dat Liander bij een klant binnen een congestiegebied het nakomen van het gecontracteerd transportvermogen heeft afgedwongen via een rechter. Reden hiervoor was dat een ondernemer in Noord-Holland zijn gecontracteerd transportvermogen herhaaldelijk overschreed. Het gecontracteerd transportvermogen is een afgesproken piekbelasting die een ondernemer maximaal mag afnemen om zo overbelasting op het net te voorkomen.

De betreffende ondernemer wil meer elektriciteit verbruiken en staat hiervoor op een wachtlijst. Liander kan in dit gebied namelijk geen klanten meer toelaten, omdat het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Om deze en andere ondernemers meer elektriciteit te kunnen geven, moet Liander het elektriciteitsnet eerst uitbreiden.

Gezien het groeiend aantal congestiegebieden en het groeiend aantal klanten dat het gecontracteerd vermogen overschrijdt, is het een belangrijke uitspraak voor alle netbeheerders. Op steeds meer plekken in Nederland bereikt het elektriciteitsnet de maximale capaciteit. De netbeheerders hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan uitbreiding van het energienet. Ze hebben tegelijkertijd te maken met een chronisch tekort aan technici en lange doorlooptijden.

Onderzoek naar effecten zwarte wiek bij windturbines

De provincie Groningen en energieleverancier RWE laten onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine helpt het aantal aanvaringsslachtoffers onder vogels te verminderen. Dit gebeurt in samenwerking met andere overheden en private partijen.

In eerder onderzoek in Noorwegen, op het eiland Smøla, is aangetoond dat het zwart verven van één wiek van een windturbine 70 procent minder aanvaringsslachtoffers oplevert.

Het plan is zeven bestaande turbines van RWE in windpark Eemshaven (met een tiphoogte van 140 meter) een zwarte wiek te geven. Het onderzoek is inmiddels gestart en loopt naar verwachting tot eind 2024.

Uit experimenten blijkt dat door het zwart verven van een wiek vogels de wiek beter kunnen zien. Dit heeft te maken met de manier waarop vogels de bewegende rotor van een windturbine waarnemen.

Als de wieken snel draaien kunnen de drie afzonderlijke wieken als het ware ‘samenvloeien’ tot een wazige schijf die door de vogels mogelijk wordt geïnterpreteerd als een veilig gebied om doorheen te vliegen. Het zwart verven van één wiek, zorgt dit voor een onderbreking in het patroon waardoor het samenvloeien van de wieken tot één beeld minder snel optreedt.

Het onderzoek 'zwarte wiek' is een initiatief van RWE en de provincie Groningen in samenwerking met andere overheden (het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Rijkswaterstaat, de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel, Limburg, Zuid-Holland en Noord-Brabant), de natuursector (Vogelbescherming) en private partijen in de windsector (Eneco, Vattenfall, Pure Energie, Statkraft en Groningen.nl Energy). De totale kosten zijn 600.000 euro, waarvan de overheden 400.000 euro financieren en de private partijen 200.000 euro.
 

Elia en Energinet zetten nieuwe stap in samenwerking

Netbeheerders Elia (BE) en Energinet (DK) gaan verder samenwerken voor de realisatie van wat een wereldprimeur kan worden: de eerste onderzeese verbinding tussen twee kunstmatige energie-eilanden die stroom tussen twee landen uitwisselt en tegelijk ook elektriciteit van offshore windparken aan land brengt.

Maatschappelijk biedt de Triton Link een grote meerwaarde.Dankzij het project krijgt België (en Europa) rechtstreekse toegang tot een grote hoeveelheid hernieuwbare energie die nodig is om de Europese klimaatdoelstellingen te halen.  

Elia Group gaat ook via zijn Duitse dochter 50Hertz samenwerken met Energinet voor een gelijkaardig project tussen Denemarken en Duitsland.

dinsdag 23 november 2021

Financiering Zonnepark de Grift Nijmegen is rond

Aan de Griftdijk, langs de A15, werken inwoners samen aan het energielandschap van de toekomst. In de buurt van de windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe komt Zonnepark de Grift, met ruim 11.000 zonnepanelen.

Zonnepark de Grift wordt, net als het windpark, eigendom van inwoners van Nijmegen, verenigd in Energiecoöperatie WPN. Naast eigen middelen via burgerparticipatie kwam de financiering voor het zonnepark rond door een samenwerking van Wiek-II, Triodos Bank en Topfonds Gelderland. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland.

Het zonnepark is een initiatief van inwoners van Nijmegen verenigd in Energiecoöperatie WPN.

De bouw van Zonnepark de Grift is inmiddels in volle gang. Volgens de planning is het zonnepark begin 2022 klaar om energie op te gaan wekken.

Han Fennema herbenoemd als CEO Gasunie


De minister van Financiën heeft op voordracht van de raad van commissarissen van Gasunie Han Fennema herbenoemd tot CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Nederlandse Gasunie. Han Fennema is sinds 2014 CEO van Gasunie. Zijn herbenoeming gaat in per 1 maart 2022 en geldt voor een periode van vier jaar.

Voordat Han Fennema (1964) in dienst trad bij Gasunie, bekleedde hij uiteenlopende managementfuncties in de energiesector. Zo was hij werkzaam voor ExxonMobil, was hij lid van de raad van bestuur van Eneco en was hij voorzitter van de raad van bestuur van Enexis.

Naast zijn positie als CEO bij Gasunie is Fennema onder meer lid van het bestuur van de Nederlands-Duitse Handelskamer, lid van de executive committee van de International Gas Union en lid van het bestuur van de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten Nederland. Ook is hij vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van de Hanze Hogeschool Groningen.

Britse regering redt energiebedrijf met 1,7 miljoen klanten

Het Britse energiebedrijf Bulb Energy dat op omvallen stond vanwege de hoge energieprijzen is genationaliseerd. Zo wil de regering voorkomen dat de 1,7 miljoen Britse klanten zonder stroom komen te zitten.

Er zal een speciale bewindvoerder worden aangesteld, maakte een woordvoerder van de Britse premier Johnson bekend.

Bulb Energy is het 21ste energiebedrijf dat sinds augustus failliet is gegaan in het Verenigd Koninkrijk. In totaal is nu van 3,7 miljoen Britse huishoudens de leverancier op de fles gegaan.

De problemen op de Britse energiemarkt lijken erger dan die in Nederland. Hier zijn in hetzelfde tijdsbestek zeker drie energiebedrijven in de problemen gekomen.

maandag 22 november 2021

Gemeente Arnhem op koers om in vijf jaar 40% CO2-reductie te realiseren

Arnhem denkt op koers te liggen om in 2023 40% meer CO2-reductie te realiseren dan in 2018 nog het geval was.

Dat blijkt uit de onlangs uitgevoerde halfjaar-rapportage in het kader van ons gemeentelijk Klimaatplan. Onze CO2-footprint (waarbij we ook het Sportbedrijf en Scalabor onder de gemeentelijke organisatie rekenen) was over 2020 al 20% lager dan die in 2018.

Een deel van die verlaging komt door corona, maar ook door genomen maatregelen. Naast CO2-reductie is het verlagen van het energieverbruik een belangrijk doel en ook daaraan hebben we voldaan en dus ook kosten bespaard.  

In 2020 bedroeg de CO2-footprint 4.424 ton. Het waren vooral ons elektriciteitsverbruik (van panden en de openbare ruimte), aardgas, stadsverwarming en het doelgroepenvervoer die verantwoordelijk zijn voor die uitstoot. Omdat een deel van de gerealiseerde daling toe te schrijven is aan corona, is 2020 niet representatief voor de totale trend.

Als men alle geplande maatregelen kan uitvoeren, haalt de gemeente in 2023 de 40%-reductie ten opzichte van 2018.

HvA verbruikt fors minder energie

De Hogeschool van Amsterdam heeft in 2020 fors minder energie verbruikt ten opzichte van 2019. Er werd in totaal 16,3 procent minder energie verbruikt dan in 2019. Ook de komende jaren zal de hogeschool extra gaan investeren om de gebouwen en installaties ‘Parijs Proof’ te maken.

De HvA is van plan om op korte termijn van het gas af te gaan en voldoet daarmee meer en meer aan de afspraken in het klimaatakkoord. De verbeterslag die de afgelopen jaren op het gebied van energie-efficiëntie is gemaakt, zijn een direct gevolg van de afspraken die gemaakt zijn door de Vereniging Hogescholen in het convenant voor de Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie.

In dat convenant is vastgelegd dat hogescholen in de periode 2005 tot 2020 een energie-efficiencyverbetering van 30 procent zouden realiseren. Die doelen zijn, zo blijkt uit de cijfers van Stichting Duurzaam Hoger Onderwijs ruimschoots behaald. H

In de periode van 2005 tot 2020 is het aantal studenten gestegen van 357.000 naar 478.008. Daarnaast is ook het aantal medewerkers fors gegroeid van 25.000 fte naar ruim 37.000 fte. Die groei heeft er voor gezorgd dat ook het aantal vierkante meters aan gebouwen waar hogescholen gebruik van maken is toegenomen. Toch heeft dat niet geleid tot extra energieverbruik.

Per student is het energieverbruik met 35 procent gedaald. De belangrijkste reden voor die daling is de inkoop van duurzame energie. In totaal is door alle energiebesparingsprojecten in het hbo een efficiencyslag gemaakt van 1.522 TerraJoule. Dat staat gelijk aan het verbruik van 23.500 woningen.

Utrecht en oostelijke gemeenten onderzoeken gezamenlijk energielandschap A12


De provincie Utrecht en de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Renswoude en Veenendaal slaan de handen ineen. Langs de A12 zien de gemeenten mogelijkheden om energie op te wekken. De vier gemeenten en de provincie Utrecht willen daarom scenario’s laten opstellen voor één samenhangend energielandschap langs de A12, waarin opties voor opwek door middel van zon en/of wind breed worden verkend.

Daarnaast worden de vervolgstappen in kaart gebracht. Bijvoorbeeld de onderzoeken die nog gedaan moeten worden en het betrekken van inwoners en stakeholders.

De vier gemeenten hebben de provincie Utrecht gevraagd om het opstellen van de scenario’s en het voorstel voor de vervolgstappen te coördineren.

Naar verwachting is de eindrapportage in het tweede kwartaal van 2022 gereed. In de rapportage wordt nog geen keuze gemaakt voor één van de scenario's. Na de gemeenteraadsverkiezingen kunnen gemeenten en de provincie de eindrapportage gebruiken om vervolgstappen vorm te geven ter voorbereiding van een ruimtelijk besluit over het energielandschap langs de A12.

vrijdag 19 november 2021

'Bedrijfshallen met veilige zonnedaken'

De aanleg van zonnepanelen op bedrijfshallen kan bijdragen aan de verbetering van de veiligheid van het hele pand. Wet- en regelgeving en verzekeraars hanteren een andere definitie van ‘veiligheid’, wat leidt tot spraakverwarring tussen de verzekeringswereld en de zonnesector. Ook blijkt dat zonnepanelen zelden de directe oorzaak van branden zijn.

Dat zijn enkele opvallende resultaten uit onderzoek van TKI Urban Energy in opdracht van het ministerie van EZK. In dit onderzoek is geanalyseerd welke factoren van invloed zijn op de verzekerbaarheid van zonnestroomsystemen op bedrijfspanden.

Zon-op-dak projecten komen vaak in de knel door aanvullende eisen vanuit verzekeraars. Dat wil dit onderzoek doorbreken. Het onderzoek geeft verzekeraars en ontwikkelaars van zonnestroomsystemen op het dak van bedrijfshallen handvatten bij de ontwikkeling van projecten. Het onderzoek waarschuwt bovendien voor een vertraging van de energietransitie in Nederland.

Volgens de Regionale Energie Strategieën kan zon op bedrijfsdaken meer dan 25% van de benodigde hernieuwbare elektriciteit voor 2030 leveren. De afgelopen jaren is het zonnestroomvermogen in Nederland enorm gegroeid: van 0,3 GWp in 2012 naar 10,7 GWp in 2020. Dit vermogen bestaat voor 40% uit grote installaties (>15 kWp) op daken van bedrijfspanden.

Een groeiend knelpunt bij het ontwikkelen van grote zon-op-dak projecten zijn de aanvullende eisen (en daaruit volgende extra kosten) die aan eigenaren van bedrijfshallen worden opgelegd ten aanzien van de opstalverzekering. TKI Urban Energy heeft met hulp van Bureau Berenschot uitgezocht waarom deze aanvullende eisen worden gesteld. In een vervolgtraject gaat TKI Urban Energy aan de slag met het verbeteren van de monitoring van brandoorzaken en het opstellen van brandveiligheidsnormen.

VPRO Tegenlicht over de zonnige toekomst voor elektrische auto's

Schoon vervoer komt binnen handbereik en is nog zelfladend ook. De zonneauto, een elektrische auto met ingebouwde zonnepanelen, komt in 2022 op de markt. En deze solar mobility-sector wordt nu eens niet door het machtige Silicon Valley aangevoerd, maar door Nederland. VPRO Tegenlicht test in Rijden op zon de kersverse modellen en spreekt de ontwerpers over hun dromen en de hinderpalen.
 
Vanaf 2030 mogen er in Nederland geen nieuwe auto's worden verkocht die op benzine of diesel rijden. Maar waar gaan we dan op rijden? Elektrisch rijden gaat binnenkort een nieuwe dimensie krijgen. Waar we nu nog steeds een stekker in het stopcontact moeten steken om de auto op te laden zou het zomaar kunnen zijn dat de zon een belangrijk deel van het opladen van onze auto’s gaat overnemen.
 
De makers van Stella Vita, een camper op zonne-energie, willen bewijzen dat je met hun autonome camper écht kunt touren. De camper rijdt van Eindhoven naar Tarifa (Spanje) en stopt in allerlei steden. Stella Vita wil met de zonnecamper een nieuwe trend in gang zetten: SHOW, Sustainable House on Wheels.
 
VPRO Tegenlicht kijkt ook naar de politieke lobby die onder meer zonneautofabrikant Lightyear samen met het Duitse Sono is gestart (de ASOM, Association for Solar Mobility) om de zonneauto in Europa een aparte status te geven. Niet alleen rijdt de Lightyear One op zonne-energie, de auto rijdt volgens eigen zeggen 70 tot 80% zuiniger dan alle andere elektrische auto’s. Vooralsnog zijn de auto's duur, maar Lightyear en Sono willen de wereld veroveren met betaalbare zonne-auto’s.
 
Bonna Newman, zonnecel-onderzoeker bij TNO, laat de mogelijkheden van solar mobility zien. Zij werkt aan gebogen zonnecellen die bedoeld zijn voor de automarkt. Newman is ervan overtuigd dat rijden op zonne-energie vanaf 2025 een ware revolutie in het elektrisch rijden zal veroorzaken.
 
VPRO Tegenlicht: Rijden op zon, zondag 21 november, 22.05 uur, VPRO, NPO 2

Onderzoeksproject ‘Powering Agrifood’ van start

Per 1 december kan Professor Aravind PV van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) van start met het tweejarig onderzoeksproject ‘Powering Agrifood’.

Het onderzoek, met een totaalbegroting van EUR 200.000 is volledig gefinancierd door projectpartners uit energie- en agrarische industrie en kennisinstellingen en richt zich op het energiesysteem in de agrarische en voedselverwerkingsindustrie.

De agri-food waardeketen, die bestaat uit veelsoortige bedrijven ‘van akker tot etensbord’ (Farm to Fork), is wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van product- en procesinnovaties. Nieuwe technologieën bieden de sector kansen om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de eigen energiekosten en CO2-voetafdruk te verlagen.

Het onderzoek volgt twee sporen. Enerzijds wordt gekeken naar hoe de boeren, coöperaties en verwerkingsbedrijven zelf impact kunnen hebben op lokale of regionale energiesystemen. De verschillende energiestromen (biomassa, zonne- en windenergie) die beschikbaar én nodig zijn bieden unieke kansen voor de zelfvoorziening of flexibiliteit van het energiesysteem binnen de sector – denk aan warmte, stroom, brandstof voor landbouwvoertuigen en transport.

Daarnaast wordt de inzet en potentie van innovatieve energietechnieken in het productieproces onderzocht. Zo wordt een brandstofcel op biogas ingezet bij de Koningshoeven-abdij, waar de trappisten het La Trappe-bier brouwen.

In eerste instantie zal het onderzoeksteam de restanten van het brouwproces en de bijbehorende waterzuivering omzetten in stroom en warmte voor de brouwerij. Omdat de gekozen technologie flexibel is, worden ook andere omzettingen getest, zoals waterstofproductie vanuit hernieuwbare energie.

Het einddoel van het onderzoeksteam is te weten te komen hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.

Het project wordt volledig gefinancierd door de projectpartners: EBN, GasTerra, Gasunie, NAM, Royal Cosun, Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Delta Agrifood Business, Biosfera foundation, iRCB Ltd., Technische Universiteit Delft, Rijksuniversiteit Groningen en AVANS Hogeschool en New Energy Coalition.

'Slimme inzet van groen gas beperkt de kosten van de energietransitie'

De toepassing van groengas in de energietransitie staat centraal in een nieuwe casestudie die toepassingen van groen gas in gebouwde omgeving, industrie en mobiliteit vergelijkt. De maatschappelijke waarde van deze duurzame energiedrager blijkt in deze studie het grootst in de gebouwde omgeving.

Het onderzoek is in opdracht van Enexis Groep, in samenwerking met Netbeheer Nederland, uitgevoerd door onderzoekers van CE Delft.

Groen gas – methaangas uit vergisting van biomassa zoals rioolslib en afvalstoffen – is een cruciaal onderdeel in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem. Het is een hernieuwbare, CO2-neutrale energiedrager met dezelfde eigenschappen als aardgas, waardoor technische aanpassingen aan de bestaande infrastructuur nauwelijks nodig zullen zijn.
Tegelijk is groen gas volgens de huidige planning maar beperkt beschikbaar. Er is de ambitie in het klimaatakkoord om in 2030 2 miljard kubieke meter per jaar te produceren. Ter indicatie: dat is 5 procent van het aardgasgebruik op dit moment. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dan ook: stimuleer de productie van groen gas en zet het in waar de maatschappelijke waarde het hoogst is.

De studie zet drie casussen naast elkaar: toepassing van groen gas in een binnenstad met 25.000 lastig te isoleren oude woningen, in een industriële boiler met een thermisch vermogen van 20 megawatt, en als brandstof (groen gas omgezet in bio-LNG) voor een groot zeecontainerschip.

donderdag 18 november 2021

Overijssel biedt actiepakket energieweerbaarheid voor bewoners, bedrijven en instellingen

De provincie Overijssel biedt een actiepakket energieweerbaarheid om bewoners, bedrijven en instellingen nog deze winter steun te geven. Het actiepakket bestaat uit een verlenging en uitbreiding van bestaande regelingen. Met het totale actiepakket is een bedrag gemoeid van 1,75 miljoen euro.

Voor wie is het actiepakket energieweerbaarheid bedoeld?

Huishoudens in energiearmoede: met de regeling verduurzaming huishoudelijke apparatuur stelt de provincie budget beschikbaar aan gemeenten om  huishoudens te stimuleren tot de aanschaf van energiezuinige huishoudelijke apparaten, waaronder de vervanging van gasfornuizen door elektrische kookplaten (inductie).

Particuliere woningeigenaren: een extra ronde van de inkoopactie energiemaatregelen Overijssel. Gemeenten ontvangen provinciale subsidie om in samenwerking met een professionele partij inkoopacties voor particuliere woningeigenaren te organiseren, gericht op energiebesparing en energieopwekking. Per aanvraag doen minimaal 2500 woningeigenaren mee.

Midden- en kleinbedrijf: extra budget voor de tender energiebesparing. Deze investeringssubsidie voor energiebesparende maatregelen met een langere terugverdientijd dan 5 jaar is al jaren een succes.

Maatschappelijke instellingen: extra budget voor de bestaande geld terug-actie voor energiebesparende maatregelen. Onder meer maatschappelijk vastgoed van stichtingen, sportverenigingen en kerkgenootschappen komt in aanmerking voor een bijdrage in de verduurzamingskosten.

Horeca: heropening van de regeling energiezuinige terrasverwarming. Horecabedrijven kunnen subsidie krijgen voor de aanschaf van elektrische warmtekussens. Deze verwarmen de gast in plaats van de buitenruimte. Hiermee biedt de provincie ondernemers de kans om terrasverwarming op aardgas te vervangen en zo de energierekening fors te verlagen.

Nieuw energiebedrijf digitaliseert energietransitie

Zonneplan start een nieuwe dienst onder de noemer Slimme energie. Door energie te digitaliseren stimuleert Zonneplan naar eigen zeggen het gebruik van wind- en zonnestroom.

Met Slimme energie krijgt de consument stroom en gas tegen respectievelijk uur- en dagprijzen. Met name met de prijs voor stroom kun je als consument 'spelen'. Deze is voornamelijk afhankelijk van het aanbod van hernieuwbare energiebronnen. Bij veel wind- en zonnestroom op het net, is stroom in de regel goedkoper. Zonneplan wil deze prijsprikkel gebruiken om haar klanten te stimuleren bewuster met daadwerkelijk groene stroom om te gaan.

Aan de technologie is ruim twee jaar gesleuteld. Nu is het bedrijf zover dat energie volledig gedigitaliseerd kan worden. De Zonneplan laadpaal is al in ontwikkeling, de thuisaccu staat op de rol.

Solarfields neemt collega Soleila over

Ontwikkelaar van zonneparken Solarfields wordt eigenaar van het bedrijf Soleila. Solarfields wil met de overname sterker worden op de markt van zonnedaken.

Soleila zich heeft toegelegd op projecten voor grootschalige zonnedaken.

Solarfields en Soleila, beide gevestigd in de stad Groningen, verwachten dat ze gezamenlijk beter in staat zijn de uitdagingen van de energietransitie te lijf te gaan.

Beide bedrijven samen beheren circa 150 dakprojecten met een totaal vermogen van 200 MWp. Dat moet worden uitgebouwd naar 1 gigawatt, voldoende stroom voor 350.000 huishoudens. Om al die zonnedaken te maken wordt alleen al in 2022 120 miljoen euro geïnvesteerd.

Distributiecenta vidaXL voorziet 7.500 huishoudens van stroom

Circa 50.000 zonnepanelen zijn geïnstalleerd op twee van de distributiecentra van vidaXL in Venlo. Dit is een oppervlakte ter grootte van 13 voetbalvelden. De panelen leveren genoeg elektriciteit (ca. 20MW) om meer dan 7.500 huishoudens van stroom te voorzien. De installatie is gerealiseerd door Sunrock en Zonnestroom Nederland.
 
vidaXL streeft naar een duurzame samenwerking met de regio. Een onderdeel daarvan is het leveren van een bijdrage aan de energietransitie door duurzame energie op te wekken voor de omgeving. Aangezien het bedrijf blijft groeien, staat het verminderen van de ecologische voetafdruk hoog op de agenda. Deze bedrijfsstrategie volgt de groene ambities van de gemeente Venlo.

De distributiecentra van vidaXL in Venlo hebben het BREAAM-certificaat 'zeer goed' ontvangen. BREEAM is een duurzaamheidslabel voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieubelasting. Een hoge BREEAM-score onderstreept het groene imago van het gebouw en draagt bij aan een gezondere en productievere werk- en leefomgeving.

woensdag 17 november 2021

Proximus en Besix stappen in platform voor slimme gebouwen

Onder de naam Aug.e stappen Proximus en bouwbedrijf Besix in een nieuw platform dat gebouwen slimmer en energiezuiniger moet maken.

In praktijk gaat het om een joint-venture. Startup i.Leco zal van naam veranderen naar Aug.e, waarbij Proximus en Besix elk dertig procent van de aandelen krijgen.

Aug.e, wat staat voor augmented energy, zal zich in de eerste plaats toeleggen op het energieverbruik van grote kantoorgebouwen. Het gaat onder meer om optimalisaties rond bijvoorbeeld het slim opladen van elektrische voertuigen en energiebeheer.

Energiebedrijf Allure Energie kopje onder


Energiebedrijf Allure Energie heeft bij de rechtbank Groningen faillissement aangevraagd en heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) verzocht haar leveringsvergunning in te trekken.

Omdat Allure Energie wegens een juridisch conflict met de aandeelhouders niet langer in staat is om op een betrouwbare manier gas en elektriciteit te leveren aan haar circa 600 klanten trekt de ACM de leveringsvergunning voor Allure Energie in.

Klanten van Allure Energie blijven gewoon energie ontvangen en krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe energieleverancier.
 
De curator van Allure Energie krijgt tot 26 november 2021 de tijd om een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten van Allure Energie over te nemen. Lukt dit niet, dan worden de klanten voor 1 december 2021 verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Omdat Allure Energie faillissement heeft aangevraagd zullen klanten die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald of nog een welkomstbonus of cashback tegoed hebben, dit geld mogelijk niet of niet geheel ontvangen.

Gasloos koken met 100 jaar oude techniek in modern jasje

Dertig procent gas of elektriciteit besparen is mogelijk door de eeuwenoude techniek van isolatie-koken toe te passen. Als je de ingrediënten kort opkookt en daarna de warmte isoleert gaart het eten vanzelf, zonder nog energie toe te hoeven voegen. 

Ingenieurs Iris van de Graaf en Caro Niestijl grijpen terug op deze oude kooktechniek en ontwikkelden met de EcoStoof een moderne variant om pannen handzaam te isoleren en zo een hoop gas te besparen.
 
Honderd jaar geleden was het heel normaal om een grote pan eten (stoofvlees, maar ook aardappelen, rijst of groenten) even op te warmen op het fornuis en vervolgens in een grote kist te plaatsen met isolatiemateriaal. Hooi, een dikke stapel kranten, dekens of wat men maar bij de hand had. Deze methode zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft en het eten vanzelf langzaam kan garen. Vanaf het moment dat Nederland aan het gas ging, was er energie in overvloed. Het isolatie-koken met bijvoorbeeld de hooikist raakte daarmee in ongebruik.

Traditioneel koken kost best veel energie. Volgens de Klimaatgids kost koken zelfs de meeste energie van alle huishoudelijke apparaten en bijvoorbeeld net zoveel als een elektrische boiler. Een oven verbruikt gemiddeld 100 kWh en een elektrische koopplaat 500 kWh.

Ingenieurs Van de Graaf en Niestijl berekenden dat je met het ouderwetse isolatie-koken een derde van de energiekosten kunt besparen. Zij ontwikkelden daarom de EcoStoof, een eeuwenoude methode maar dan in een moderne uitvoering. De EcoStoof is een handige geïsoleerde behuizing voor pannen, waardoor het eten langzaam kan garen zonder gas of elektriciteit te gebruiken.

Realisatiefonds gelanceerd voor energiecoöperaties met duurzame plannen

Energie Samen en SVn lanceren, samen met Rabobank, Triodos en ASN Groenprojectenfonds, het Realisatiefonds. Met de Realisatielening van dit nieuwe landelijke fonds financieren lokale energiecoöperaties collectieve zonneprojecten. Het Realisatiefonds verwacht de komende jaren tot ruim 1.000 duurzame energieprojecten van burgerinitiatieven te financieren.
 
Een lokale energiecoöperatie is een initiatief van burgers die samen een energieproject starten om zelf op grote schaal duurzame energie op te wekken. De energiecoöperatie is eigenaar van de installatie, verkoopt groene stroom en verdeelt de opbrengst onder haar leden. De voordelen van projecten van energiecoöperaties komen ten goede aan de eigen omgeving. Voor veel kleinere energiecoöperaties is het momenteel moeilijk om aan volledige financiering voor hun project te komen. Zonde, want energiecoöperaties in Nederland zijn een belangrijke schakel in de energietransitie. Speciaal voor deze groep is er nu het Realisatiefonds.
 
Het Realisatiefonds is bedoeld voor energiecoöperaties die gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) of de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Het aanvragen van de Realisatielening begint bij Energie Samen. Deze belangenbehartiger en koepelorganisatie adviseert energiecoöperaties over de financieringsaanvraag en de haalbaarheid. Zodra de aanvraag compleet is, gaat het financieringsdossier naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), de beheerder van het Realisatiefonds. SVn beoordeelt het dossier, brengt een offerte uit en verstrekt de lening.


dinsdag 16 november 2021

Nieuwe aanbesteding voor laadpalen in Oost-Nederland


De provincies Gelderland en Overijssel hebben veel laadpalen nodig. Beide provincies starten daarom een aanbesteding. Men roept bedrijven op om zich in te schrijven op een contract voor het plaatsen en exploiteren van laadpalen in de openbare ruimte. Het gaat nu ook om laadpalen voor deelauto’s en laadpleinen, dat is nieuw.

Nu al worden in de meeste gemeenten in Gelderland en Overijssel laadpalen op aanvraag van E-rijders geplaatst binnen een concessie. De huidige concessie, waaraan ruim 40 gemeenten meedoen, loopt in 2022 af. Bij de nieuwe aanbesteding doen méér gemeenten mee.

De verkoop van elektrische auto’s groeit sterk. Het Klimaatakkoord gaat uit van 1,9 miljoen auto’s op stroom in 2030, op een wagenpark van in totaal 8 miljoen personenauto’s. Daarvoor zijn 1,7 miljoen laadpunten nodig. Let op: een laadpaal kan meerdere laadpunten bevatten, vergelijkbaar met een stekkerdoos met meerdere stopcontacten.

Wageningen start onderzoek naar aardwarmte

 

De komende periode vindt in Wageningen onderzoek in de ondergrond plaats voor aardwarmte. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden ontvangen hierover een brief.

Het onderzoek naar de ondergrond wordt seismisch onderzoek genoemd. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van een landelijk programma om de Nederlandse ondergrond in beeld te brengen. Doel is om nauwkeuriger in te kunnen schatten waar de inzet van aardwarmte als duurzame energiebron haalbaar zou kunnen zijn. Het onderzoek is een verkenning, het winnen van aardwarmte maakt geen onderdeel uit van de werkzaamheden.

Aardwarmte biedt kansen om een deel van onze warmtevraag duurzaam in te richten. Bij waardwarmte wordt gebruik gemaakt van warm water wat in diepe grondlagen zit (op een diepte van 1,5 tot 4 km). Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is. Dit water wordt opgepompt en de warmte wordt gebruikt om woningen en kantoren te verwarmen. De CO2 uitstoot is bij aardwarmte 80 procent lager dan bij aardgas. Daarnaast is het een energiebron die je steeds opnieuw kunt benutten. Op die manier kan aardwarmte een belangrijke bijdrage leveren in het verduurzamen van Nederland.

ACM: bedrijven geven juiste informatie over herkomst grijze stroom

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft bij de jaarlijkse controles van het stroometiket dit jaar vooral gekeken naar het juist vermelden van de herkomst van grijze stroom. Uit de controles van het stroometiket blijkt dat van de 66 leveranciers die een vergunning hebben om stroom te leveren aan consumenten en kleine bedrijven er twee de herkomst van grijze stroom nog niet goed hadden onderbouwd.
 
De ACM heeft ook gecontroleerd of energieleveranciers die stroom verkopen aan consumenten het verplichte stroometiket voor 1 mei op hun website hadden staan. Dit was bij 43 bedrijven het geval.
 
Per 1 mei 2021 moesten alle energieleveranciers voor het eerst van álle geleverde stroom in het voorafgaande jaar laten zien waar het vandaan komt. Dat doen bedrijven door de herkomst van álle geleverde energie te onderbouwen met afgeboekte garanties (voor groene stroom) of certificaten van oorsprong (voor grijze stroom). Dit wordt ook wel full disclosure genoemd.
 
Door de full disclosure zou de totale levering van alle bedrijven samen onderbouwd moeten zijn met garanties en certificaten van oorsprong. Dit bleek voor nagenoeg alle in 2020 verbruikte energie het geval te zijn. Het verschil kan onder meer komen doordat aan grootzakelijke klanten ook stroom wordt geleverd door buitenlandse leveranciers die geen vestiging in Nederland hebben en niet onder toezicht staan van de ACM of door de onvolledige onderbouwing van stroom die is opgewekt en verbruikt door particulieren.

Naast de controles op het stroometiket is de ACM eerder dit jaar gestart met een onderzoek naar duurzaamheidsclaims, onder andere in de energiesector.

Verticale zonnepanelen op gevel stadsschouwburg Middelburg

 

Aan de gevel van de stadsschouwburg in Middelburg zijn verticale zonnepanelen aangebracht. Het is een demonstratieproject om te laten zien dat ook op een architectonisch waardevol pand in een historische omgeving het mogelijk is om duurzame energie op te wekken. De panelen konden geïnstalleerd worden dankzij subsidie uit het Interreg Vlaanderen-Nederland project TERTS.

De panelen zijn matzwart met een verticaal rood adertje. Het design is in het glas van de panelen gegraveerd waardoor de panelen kleurvast zijn en het design niet door weersomstandigheden kan worden aangetast, wat bij een folie op de panelen wel zou kunnen.

In totaal wordt 40 m2 aan zonnepanelen toegepast. Samen wekken ze ca. 4.700 kWh per jaar op. Dat is ongeveer de hoeveelheid elektriciteit die 2 huishoudens jaarlijks verbruiken.

2,3 miljoen euro subsidie voor 20.000 extra zonnepanelen op Amsterdamse daken

Eind augustus sloot de eerste subsidieronde van de gemeente Amsterdam voor extra zonnepanelen op daken van Amsterdamse woningcorporaties. De Key, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Ymere hebben in totaal voor 2,3 miljoen euro subsidie gekregen. Ze gaan komend jaar 19.000 tot 20.000 extra zonnepanelen op hun daken plaatsen, goed voor circa 6,5 megawatt (MW).

Het bereft daken die anders niet, niet volledig, of pas veel later aan de beurt zouden zijn. Naast milieuwinst zorgen de panelen direct of op termijn voor lagere energielasten voor huurders. De eerste panelen worden dit jaar nog geplaatst.

Woningcorporatie Rochdale heeft subsidie gekregen voor 19 projecten op circa 30 daken op de woningen van meer dan 2.100 huishoudens. De projecten zijn gekozen vanwege het dakonderhoud dat recent is uitgevoerd of binnenkort plaatsvindt.

Amsterdam investeert in totaal 78 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de stad sneller dan gepland te verduurzamen. Er is 4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor Amsterdamse woningcorporaties, waardoor zij de komende twee jaar 32.000 extra zonnepanelen kunnen plaatsen. Voor de resterende 1,7 miljoen euro is het mogelijk subsidie aan te vragen vanaf 17 januari 2022. Er geldt een maximum subsidiebedrag van 1 miljoen euro per corporatie.

maandag 15 november 2021

50 miljoen voor emissieloze bouw

Om de uitstoot van bouwactiviteiten te beperken heeft het Rijk 50 miljoen beschikbaar gesteld. Hiermee wordt een kennis- en innovatieprogramma ingericht, dat schone en emissieloze bouwconcepten en bouwlogistiek gaat ontwikkelen. Het programma is onderdeel van de routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) dat als ambitie heeft om in 2030 60 procent stikstofreductie, 75 procent gezondheidswinst en 0,4 mton CO2-reductie te realiseren in de bouw.

Het kennis- en innovatieprogramma dat door BZK, IenW en EZK met het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC), de Topsector Logistiek en partijen uit de bouwsector is opgezet richt zich onder andere op het ontwerpen en toepassen van lichtere en duurzame bouwmaterialen en op prefab-woningen. Hoe meer bouwonderdelen al vooraf gemaakt kunnen worden (‘prefab’) hoe minder uitstoot dit oplevert op de bouwplaats zelf. Ook zorgt het voor minder vervoersbewegingen.

Daarnaast wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van emissievrije bouwplaatsen met aandacht voor bouwhubs, inzet van emissievrije werktuigen en digitalisering. De digitalisering in de bouw wordt verder ondersteund door een subsidie ter ontwikkeling van het Digitaal stelsel gebouwde omgeving (DGSO). Om de ontwikkelde kennis en innovaties in de praktijk te demonstreren worden ‘living labs’ ingericht. Onder verantwoordelijkheid van TNO, digiGO en de Topsector Logistiek vindt de uitvoering van het programma plaats. Binnen de projecten wordt nauw samengewerkt met landelijke, regionale en lokale overheden en partners uit de bouw.
 

Onderstel platform Hollandse Kust (noord) op standplaats geïnstalleerd

 


Het onderstel (jacket) voor het platform Hollandse Kust (noord) van TenneT is succesvol voor de Noord-Hollandse kust geïnstalleerd. De volgende stap voor dit 'stopcontact op zee' is dat volgend jaar mei de kant-en-klare bovenbouw met daarin de transformatoren op het onderstel wordt geplaatst. V

Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plekke nauwkeurig onderzocht. Ook is onderzocht of er zich nog niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen ook dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door stroming van het zeewater. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur van wel 40 jaar.

Begin volgend jaar worden, vooruitlopend op de plaatsing van de bovenbouw (topside), de elektriciteitskabels geïnstalleerd die op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee aan land komen. Deze kabels worden op veilige diepte gelegd en achter de duinen gekoppeld aan de landkabels naar het nieuwe transformatorstation bij Wijk aan Zee. Vanaf daar wordt de opgewekte elektriciteit getransporteerd naar hoogspanningsstation langs de snelweg A9 bij Beverwijk, zodat de stroom op het landelijke net terecht komt.

Shell vertrekt naar Londen

Shell wordt volledig Brits. Het energieconcern kondigt maandag aan zich fiscaal in het Verenigd Koninkrijk te willen vestigen.

Het uitblijven van de afschaffing van de dividendbelasting heeft mogelijk een rol gespeeld bij de beslissing.

Volgens Shell verandert de stap niets aan de activiteiten in Nederland. Naast CEO Ben van Beurden en CFO Jessica Uhl vertrekken ongeveer tien leden van het hogere management naar Londen.

Het concern wil het voornemen op 10 december voorleggen aan de aandeelhouders.

Foto Anefo

Steeds meer energieadviseurs aan de slag voor opname energielabel

De invoering van het uitgebreide energielabel is inmiddels op stoom geraakt. Een toename van het aantal adviseurs en een afname van de wachttijd hebben ervoor gezorgd dat het ministerie van BZK heeft besloten tijdelijke maatregelen, die rond de nieuwe invoering golden, op te heffen.

Door de coronacrisis was het lastig voor adviseurs om hun examens voor het energielabel te doen. Het tekort aan adviseurs, dat hiervan het gevolg was, leidde tot lange wachttijden en hoge labelprijzen. Om de druk op de adviseurs te verminderen schortte het ministerie de handhaving op de advertentieplicht bij het te koop zetten van een woning op tot 1 januari 2022. Daarnaast kwam er een overgangsregeling voor vakbekwaamheid van de energieadviseurs en kon de opname en registratie van een gebouw ook gedaan worden door een adviseur die de benodigde examens voor de opname gehaald heeft, maar nog niet het software-examen had gehaald. Inmiddels gaat het goed met de aantallen adviseurs. 

Sinds vandaag zijn er 1500 adviseurs aan de slag, waarmee het oorspronkelijke streefaantal is bereikt. En na de piek in de zomer voor zowel de wachttijd voor een energieadviseur als voor de prijs voor het label, is de wachttijd inmiddels met 22% gedaald (naar 31 dagen) en de prijs gedaald met 7% naar gemiddeld 304 euro.

Positief is ook dat in juli bleek dat het aantal energiezuinige labels voor woningen verder is toegenomen, ten opzichte van januari zijn er 44.000 energielabel met A of beter bijgekomen. De uitgebreidere aanbevelingen en verbetermaatregelen op het nieuwe energielabel zorgt er mede voor dat deze trend verder kan stijgen en dat er steeds meer woningen met het energielabel als leidraad verduurzaamd worden.