Pagina's
donderdag 30 september 2021
Fluvius plaatst 1 miljoenste digitale meter in Vlaanderen
‘We weten allemaal dat de digitale meter na het arrest van het Grondwettelijk Hof een stevige klap kreeg. Maar toch ben ik bijzonder tevreden over deze mijlpaal, die eigenlijk erg belangrijk is voor elke Vlaming’, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
De digitale meters voor elektriciteit en gas werden op 1 juli 2019 geïntroduceerd in Vlaanderen. Fluvius plaatst ze automatisch bij nieuwbouwwoningen of verbouwingen waarbij de elektriciteitsaansluiting wordt vernieuwd. Bij gezinnen met een budgetmeter of een slimme meter uit vorige proefprojecten loopt dit jaar een ombouwprogramma.
Daarnaast startte Fluvius dit voorjaar een grote geografische uitrol om zo’n meters te plaatsen bij elk gezin en klein bedrijf in Vlaanderen.
PostNL verduurzaamt voor 80 miljoen euro
Op dit moment wordt al 20 procent van alle pakketten en brieven uitstootvrij in de last-mile bezorgd. Bij post is dat zelfs 90 procent, dankzij de bezorging te voet en per fiets. De sortering van post en pakketten vindt plaats in gebouwen die volledig verduurzaamd zijn: bijna 50 procent van alle elektriciteit die de pakkettensorteercentra nodig hebben wordt door 25.000 zonnepanelen opgewekt. De overige energie wordt duurzaam ingekocht.
PostNL rijdt ook steeds meer kilometers op duurzame brandstoffen. Deze zomer is de transitie naar hernieuwbare diesel (HVO100) en biogas gestart. Inmiddels rijden er al meer dan 300 bussen en meer dan 100 vrachtwagens op HVO100. Daarnaast zijn er ook nog eens bijna 100 andere vrachtwagens die deels op Bio-LNG rijden. Nu rijdt meer dan 30 procent van het groot transport op alternatieve brandstoffen; in 2030 zal dat 90 procent zijn.
De grootste bijdrage in de beoogde CO2-reductie in de last-mile komt uit het vervangen van dieselvoertuigen door elektrische voertuigen. Op dit moment worden er al rond de 1300 elektrische voertuigen, groot en klein, bij de bezorging ingezet. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien.
Hulp voor VvE’s bij verduurzaming in Tilburg
Ook kunnen de VvE’s tijdens de bijeenkomsten kennis met elkaar delen. Zo worden zij op weg geholpen om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun wooncomplex. De eerste bijeenkomst in Tilburg zal dit najaar plaatsvinden.
Voor het project is een subsidie van 630.000 euro beschikbaar. Die komt van OPZuid en de EU. OPZuid is een subsidieprogramma voor Zuid-Nederland.
Als eerste is het VvE Transitiecentrum Brabant opgezet. Bij dit centrale loket in de provincie Noord-Brabant kunnen VvE’s vanaf 1 oktober 2021 terecht met al hun vragen. Zij krijgen ondersteuning met een voorlichtingscursus, advies en begeleiding. “Aan deze gerichte hulp is grote behoefte bij bewoners die samen hun appartementencomplex willen verduurzamen. In de opgave waar we met zijn allen voor staan, is deze provinciale en Europese subsidie dan ook een geweldige steun in de rug,” zegt wethouder Oscar Dusschooten (wonen, energietransitie).
CBS: Steeds meer hernieuwbare energie uit biomassa
Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan het toegenomen gebruik van biomassa in kolencentrales. Energie uit biomassa draagt voor 6 procent bij aan het totale energieverbruik in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe analyses van energiecijfers van het CBS.
Biomassa is met 54 procent de grootste bron van hernieuwbare energie in ons land, gevolgd door wind (23 procent) en zon (14 procent).
Het bij- en meestoken van biomassa in kolencentrales nam vorig jaar met bijna 150 procent toe en is goed voor bijna 17 procent van het verbruik van biomassa (20 PJ). Een andere belangrijke bijdrage wordt geleverd door de afvalverbrandingsinstallaties, goed voor bijna 17 PJ (14 procent). Het verbruik van biomassa is vanaf 2016 sterk toegenomen als gevolg van subsidieregelingen en internationale verplichtingen.
Ruim de helft van de biomassa, ongeveer 63 PJ van de in totaal 119 PJ, wordt gebruikt voor de productie van warmte. Het grootste aandeel hierin vormt de biomassa die door huishoudens wordt gestookt (bijna 26 procent), vooral in houtkachels. Ook biomassaketels bij bedrijven uitsluitend bedoeld voor warmteproductie dragen hier voor een belangrijk deel aan bij (21 procent).
woensdag 29 september 2021
TenneT biedt projectboek aan bij gemeenten voor locatiekeuze hoogspanningsstations Schouwen-Duiveland en Bergen op Zoom
TenneT organiseerde werkateliers en nodigde de brede omgeving uit om een mening te geven over de kansrijke locaties voor de hoogspanningsstations. De uitkomsten van het participatieproces en de bijbehorende locatie- en haalbaarheidsstudie heeft TenneT verwerkt in een projectboek en aangeboden aan de betrokken gemeenten.
Op Schouwen-Duiveland en Tholen is het 50 kV-energienet van de regionale netbeheerder Enduris vol. Er kunnen daardoor geen nieuwe, duurzame initiatieven worden aangesloten. Tegelijkertijd lopen ook de regionale energiewegen van Enexis in West-Brabant vol. Ook daar bereikt het netwerk het maximum van de transportcapaciteit.
TenneT gaat een nieuw 380/150/20 kV hoogspanningsstation bouwen in de omgeving van Bergen op Zoom. Deze wordt met een ondergrondse kabel aangesloten op een nieuw 150/20 kV-hoogspanningsstation op Schouwen-Duiveland. Zo wordt Schouwen-Duiveland verbonden met het bestaande landelijke hoogspanningsnet én ontstaat er ook in West-Brabant en Tholen ruimte voor groei van duurzame initiatieven.
Rotterdam roept noodtoestand uit voor klimaat
Met het uitroepen van de noodtoestand onderstreept het stadsbestuur de urgentie van een daadkrachtige klimaataanpak en roept het ook het nieuwe kabinet op om haast te maken met de nodige investeringen om de gewenste klimaatdoelen te behalen.
De gevolgen van klimaatverandering komen volgens het stadsbestuur steeds dichterbij. Rotterdam ligt middenin een rivierdelta en is dus extra kwetsbaar voor klimaatverandering, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). ‘Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze stad ook een deel is van het probleem, we zijn op dit moment nog verantwoordelijk voor 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot.'
Rotterdam sloot drie jaar geleden samen met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord met daarin 55 klimaatdeals om de CO2-uitstoot in de komende tien jaar te halveren. De stad wil de industrie vergroenen met grootschalige elektrificatie en het gebruik van groene waterstof. Woningen worden aangesloten op een collectief warmtenet met industriële restwarmte.
Om de energietransitie te versnellen heeft de stad een investeringsfonds van 130 miljoen euro in het leven geroepen om bedrijven, verenigingen en inwoners te helpen groene investeringen te doen. Daarnaast heeft de Europese Commissie via het Just Transition Fund 58,5 miljoen ter beschikking gesteld voor vergroening van de haven.
dinsdag 28 september 2021
Budbee stapt over op herbruikbare diesel
Deze fossielvrije diesel (HVO100) van producent Neste zal worden gebruikt voor het zware transport van Budbee. Voor de bezorging tot aan de voordeur, ook wel bekend als de last-mile, wordt gebruik gemaakt van een combinatie van cargo-fietsen, elektrische voertuigen en HVO100. Door de overstap naar Neste MY Renewable Diesel zet Budbee een belangrijke stap richting de doelstelling om in 2022 in Nederland volledig klimaatneutraal te opereren.
.Het bedrijf streeft er dan ook naar om begin 2022 volledig klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, investeert Budbee onder andere in het gebruik van bakfietsen, elektrisch vervoer en fossielvrije brandstoffen.
Warmtenet duikt spectaculair onder het spoor in Hoboken
Vanuit de persput van liefst vijftien meter diep worden met behulp van hydraulische kracht twee betonnen buizen met een diameter van 80 centimeter onder de spoorbedding geperst.
Veertig meter verder komen de buizen dan uit in de ontvangstput. In deze betonnen mantelbuizen worden de warmteleidingen met een buitendiameter van 65 centimeter geplaatst. Eén buis voor de aanvoer van de warmte, een tweede buis voor de terugvoer. Na de persing wordt het warmtenet verder aangelegd in een open sleuf.
Samen met de stad Antwerpen wil Fluvius publieke warmtenetten realiseren op een ecologische, economische en sociaal haalbare manier.
Liander opent nieuw centraal distributiecentrum in Apeldoorn
Hierdoor kan Liander materialen efficiënter leveren, personeel flexibel inzetten en de kwaliteit van de materialen waarborgen. De snelle ontwikkelingen rondom de energietransitie vormen voor Liander een enorme uitdaging om de elektriciteitsinfrastructuur op tijd uit te breiden. Het nieuwe centrale distributiecentrum gaat Liander helpen in het sneller realiseren van het werk als netbeheerder.
De energietransitie leidt in combinatie met de economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij tot steeds meer knelpunten op het elektriciteitsnet. Hierdoor moeten de komende jaren tienduizenden nieuwe transformatorhuisjes gebouwd worden, honderden nieuwe transformatorstations en tienduizenden kilometers extra kabel gelegd worden. Het is een grote logistieke uitdaging om alle materialen op het juiste moment bij alle werkzaamheden te krijgen.
Tegelijkertijd heeft Liander te maken met een chronisch tekort aan technisch personeel. Met het samenvoegen van twee distributiecentra naar één centraal gelegen distributiecentrum, kunnen mensen en materialen efficiënter worden ingezet zodat de netbeheerder tijdig en slim kan inspelen op de grote vraag.
Drie nieuwe windturbines in Émines
Het bedrijf plant er de bouw van 3 nieuwe windturbines. Deze zullen elk jaar 21.600.000 kWh groene energie produceren, waarmee 4.600 CO2 kan vermeden worden.
Luminus heeft momenteel 239 windturbines, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 601 MW, waarmee ongeveer 330.000 gezinnen van groene energie kunnen worden voorzien.
maandag 27 september 2021
Grote isolatiecampagne tijdens Nationale Isolatieweken
Het ministerie van BZK is met een isolatiecampagne gestart. Op online radiostations komt een radiospot. Ook volgen er video’s op social media en artikelen in VT Wonen. De campagne loopt synchroon met de Nationale Isolatieweken.
De Nationale Isolatieweken lopen van 27 september tot en met 10 oktober. Het is een initiatief van marktpartijen als banken, isolatiebedrijven, bouwmarkten, het Klimaatverbond, HIER en Milieu Centraal. Tijdens deze weken wordt het belang van goede isolatie als eerste stap naar energiezuinig en duurzaam wonen onder de aandacht gebracht.
Consumenten kunnen zich online en op locatie laten inspireren over het nemen van isolatiemaatregelen die goed zijn voor de portemonnee, het klimaat en wooncomfort. Voorbeelden zijn isolatiedemonstraties in een bouwmarkt of bij een leverancier, het live bijwonen van een isolatieklus uitgevoerd door een isolatiebedrijf of het op maat krijgen van een gratis isolatieadvies. Op de website vind je het volledige programma van de Nationale Isolatieweken.
Zowel tijdens de Nationale Isolatieweken als in de landelijke isolatiecampagne wordt doorverwezen naar het landelijk digitaal platform Verbeterjehuis.nl. Op dat platform vinden eigenaren en bewoners informatie over kosten, besparingen en subsidies.
Laatste reguliere gasjaar: winning Groningen naar 3,9 miljard kuub
Dat is in lijn met het advies van gasnetbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) uit februari. Deze hoeveelheid ligt ver onder het niveau van 11,2 miljard kuub dat was voorzien in het basispad uit 2018, en is ongeveer een halvering ten opzichte van het winningsniveau voor het huidige gasjaar.
Na het gasjaar 2021/2022 is het veld alleen nog in gebruik als reservemiddel. Een situatie die wat het kabinet betreft zo kort mogelijk duurt.
Een manier om het Groningenveld eerder definitief te sluiten, en dus ook niet meer als reserve te gebruiken, is door de gasopslag Grijpskerk in te zetten voor de opslag van zogenaamd laagcalorisch gas. Nu is die opslag gevuld met hoogcalorisch gas. Minister Blok wil dat echter alleen doen als het veilig kan en het geen extra risico’s meebrengt voor de omgeving van de gasopslag.
De gaswinning in Groningen begon in 1963. Jarenlang heeft Nederland geprofiteerd van de enorme gasbel van ‘Slochteren’ - een van de grootste natuurlijke gasvoorraden ter wereld. Maar het werd steeds duidelijker dat de gaswinning direct leidde tot de aardbevingen in Groningen, met alle gevolgen voor de veiligheid. Daarom heeft toenmalig minister Wiebes in 2018 het historische besluit genomen om de gaswinning volledig te stoppen.
Eerste vmbo’ers aan de slag met keuzevak Nutsvoorzieningen
Het Candea college is de eerste school in Nederland die dit examenvak aanbiedt. De komende weken gaan de leerlingen aan de slag in de praktijklokalen van Alliander. Daar gaan ze leren om onder anderen een lantaarnpaal aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Komende week is het de eerste SO (Schriftelijke Overhoring) die meetelt voor hun examencijfer. Ondanks hun jonge leeftijd (13 tot 15 jaar) zijn de leerlingen daarom erg serieus.
Alliander steeft er naar om het vak Nutsvoorzieningen op scholen in heel Nederland te krijgen. De energiewereld biedt hoge baanzekerheid, maatschappelijke impact en voldoende carrière mogelijkheden, maar jongeren kiezen steeds minder voor een baan in de techniek. Alliander heeft verschillende initiatieven om technisch personeel op te leiden en om te scholen, maar onderneemt ook veel om jongeren te interesseren voor techniek. Hier is het keuzevak een mooi voorbeeld van.
Groene zonnestroom voor waterschap Hollandse Delta
De zes zonneparken op de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) van waterschap Hollandse Delta zijn begin september officieel geopend. HVC legde de zonneparken aan. Het waterschap en HVC leveren hiermee een flinke bijdrage aan de klimaatdoelen in de regio.
Op de rioolwaterzuiveringen in Barendrecht, Middelharnis, Goedereede, Oostvoorne, Numansdorp en Zwijndrecht zorgen bijna 19.000 zonnepanelen voor groene stroom. De verwachte opbrengst van alle panelen samen is 7,3 gigawatturen per jaar.
De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. Wat er overblijft, levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is voldoende om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.
zaterdag 25 september 2021
Energiebelasting omlaag met tientjes
De eenmalige verlaging van de belasting op energie is onvoldoende. De Consumentenbond pleit daarom voor een structurele herziening van de energiebelasting.
Het kabinet nam afgelopen week een motie aan om de energierekening te verlagen door eenmalig de standaard belastingkorting op de energierekening te verhogen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) heffing voor kleinverbruikers te verlagen.
Wat dat precies voor iedereen individueel betekent, hangt veel af van het verbruik. Maar heel algemeen kun je uitgaan van een besparing van grofweg 50 euro per jaar per huishouden.
De energiekosten van huishoudens worden met 375 miljoen euro verlaagd. Toch zal de rekening mogelijk fors hoger uitvallen. Doordat de gasprijzen fors gestegen zijn, betaalt iemand die nu een nieuw jaarcontract afsluit ongeveer vijfhonderd euro meer.
Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers. Door een vrij koud voorjaar waren de gasbergingen bovendien vrij leeg. Deze zijn in de zomer door de hogere prijzen veel minder dan normaal gevuld.
De Consumentenbond pleit voor een structurele verlaging van de energiebelasting voor kleinverbruikers. De verdeling van belasting op elektriciteit is nu ongelijk verdeeld; grootverbruikers in de industrie betalen verhoudingsgewijs veel minder belasting dan consumenten. Tot wel 168 keer minder.
Dat moet anders, vindt de bond. Door de lasten voor de grootste vervuilers te verhogen, stimuleer je ze om besparende maatregelen te nemen. De opbrengst van die hogere belasting kan de overheid dan gebruiken voor het verder helpen van consumenten om hun woningen energiezuiniger te maken.'
Ook economen en wetenschappers van onder meer de OESO, het Planbureau voor de Leefomgeving en onderzoeksinstituut CE Delft adviseerden de overheid om de enorme verschillen in energiebelastingtarieven tussen consumenten en industrie aan te pakken.
vrijdag 24 september 2021
Schooldakrevolutie zet zich in voor zonnepanelen op Drentse scholen
Een schooldakcoach van Schooldakrevolutie benadert de komende maanden schoolbesturen voor basis- en middelbaar onderwijs in de gemeenten Assen, Coevorden, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, Tynaarlo, De Wolden en Westerveld.
De coach brengt de mogelijkheden voor zonnepanelen op schooldaken in kaart, identificeert kansen en lost problemen op die een succesvolle installatie in de weg staan. Schoolbesturen kunnen rekenen op begeleiding en ondersteuning tot de aanschaf van een zonne-installatie. Provincie Drenthe draagt de kosten van de begeleiding door Schooldakrevolutie.
Landelijk heeft ongeveer 25 procent van de basis- en middelbare scholen zonnepanelen en in Drenthe 37 procent. Dat betekent dat Drenthe voorloopt, maar veel van de ruim 200 schooldaken die geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen zijn nog leeg of hebben ruimte voor veel meer zonnepanelen.
WISE organiseert fietsprotest tegen nieuwe kerncentrales
De driedaagse fietstocht begint vrijdag 24 september 10.00 uur met een manifestatie bij het provinciehuis in Middelburg. Na enkele korte speeches wordt er een manifest aangeboden, aan gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA). Daarna fietsen de deelnemers naar de kerncentrale in Borssele voor een protestlunch om 12:30 uur. Na een overnachting bij Bergen op Zoom is er op zaterdag een protestlunch op de Markt in Roosendaal en daarna om 15:00 uur een manifestatie bij Moerdijk. Moerdijk wordt genoemd als een potentiële locatie voor een nieuwe kerncentrale.
Op zondag is er om 12:00 uur een lunchlezing bij de Amercentrale, verzorgd door Marco van der Wel, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Noord-Brabant. De fietstocht wordt afgesloten met een manifestatie op de Parade in Den Bosch. Er zijn hier sprekers van Grootouders voor het klimaat en GroenLinks en muziek van Harry Loco.
Meedenken en -beslissen over energieprojecten in Brabant
De negen gemeenten in Hart van Brabant gaan samenwerken met de lokale energiecoöperaties, verenigd in de Coöperatie Energie Hart van Brabant. Deze samenwerking komt voort uit de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). Hierin staat onder andere hoe en waar in Hart van Brabant energie duurzaam opgewekt kan worden met wind- en zonne-energie. Ook staat erin welke mogelijkheden er zijn voor het duurzaam verwarmen van de huizen in Hart van Brabant en hoe de omgeving aangepast kan worden aan het veranderende klimaat.
In de REKS is afgesproken dat alle inwoners van Hart van Brabant moeten kunnen meedenken en meebeslissen bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten.
donderdag 23 september 2021
Apeldoorn op weg naar duurzame warmte
Apeldoorn wil in 2050 alle energie lokaal opwekken. Energieneutraal dus. Een onderdeel van die overstap is dat de stad van het aardgas af zal gaan.
De Transitievisie Warmte vertelt hoe de gemeente de overgang van aardgas naar duurzame warmte in grote lijnen voor ons zien. Dit heeft de gemeente samen met partners gedaan; de Woonmensen, Ons Huis, De Goede Woning, Mooiland, Veluwonen, Liander, deA. En met inwoners.
Apeldoorn telt 72.000 woningen en 9.200 gebouwen. Een aantal buurten maakt al gebruik van duurzaam warmte, bijvoorbeeld Zuidbroek en Groot Zonnehoeve. De meeste dus nog niet.
Isolatie is ook een belangrijk onderdeel in het plan van aanpak. De gemeente gaat voor elke buurt bekijken welke vorm van duurzame warmte het beste past. De ene keer is dat een oplossing voor een woning, zoals een warmtepomp. De andere keer is het een oplossing voor de hele buurt, zoals een warmtenet. Voor nieuwbouw komen aparte afspraken.
Inwoners zijn vanaf de start betrokken. Ruim 3.000 inwoners vulden een vragenlijst in en de Tafel van 15 heeft meegedacht tijdens een aantal bijeenkomsten. Van 22 september tot en met 20 oktober ligt de Transitievisie Warmte ter inzage.
Noord-Holland het meest bezig met elektrisch rijden, Drenthe en Zeeland het minst
In het kader van de Europese Mobiliteitsweek wilde 50five inzichten bieden in de huidige e-Mobility markt. Deze inzichten komen uit eigen data van 1 september 2020 t/m 1 september 2021. Het ging hier om data uitsluitend van de Nederlandse e-Mobility markt.
De goedkoopste manier van elektrisch rijden is met een laadpaal thuis. In het onderzoek is er gekeken naar laadpaal aanvragen op basis van regio, leeftijd en geslacht. Ook is er gekeken naar welke laadpaalmerken het populairst waren in het afgelopen jaar.
Er is gekeken in welke provincies de meeste laadpaal aanvragen binnen zijn gekomen bij 50five. Een hoger percentage betekent meer aanvragen in die provincie. De meeste aanvragen kwamen uit de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. In deze provincies wordt de e-Mobility website ook relatief het vaakst bezocht.
In de provincies Friesland, Flevoland en Groningen wordt de e-Mobility website het minst bezocht en worden ook de minste laadpaal aanvragen gedaan. Vanuit Zeeland en Drenthe was geen data beschikbaar.
Elektrisch rijden voor particulieren in stroomversnelling
Er komt meer geld beschikbaar om elektrisch rijden voor particulieren aantrekkelijker te maken. Ook voor ondernemers komen er meer mogelijkheden om over te stappen naar schoon.
Veel mensen hikken bij de keuze voor elektrische rijden aan tegen de hogere aanschafprijs. Met een nieuwe subsidie, bedoeld om het prijsverschil te verkleinen, blijken veel meer mensen dan gedacht over te willen stappen. Het subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s was afgelopen jaar razendsnel op, en ook voor gebruikte auto’s was dat in augustus het geval.
De komende drie jaar komt er daarom 80 miljoen euro bij voor nieuwe elektrische auto’s, en 10 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. Vanaf 1 januari 2022 is er ongeveer drie keer zoveel budget voor particulieren dan aanvankelijk gepland.
Door deze investeringen hebben eind 2024 naar schatting dubbel zo veel particulieren met subsidie een elektrische personenauto kunnen kopen of (privé) leasen dan bij het sluiten van het klimaatakkoord was bedacht.
Het kabinet wil de voordelen voor duurdere auto’s van de zaak verder afbouwen. Daarom wordt de cap, de maximumwaarde van de auto tot waar belastingvoordelen gelden, verlaagd naar 35.000 euro in 2022, en 30.000 in 2023. Met deze maatregel worden middenklassenauto’s voor zakelijke rijders interessanter. Deze auto’s zijn als ze uit de lease komen vaak een goede optie voor particulieren die een tweedehands elektrische auto zoeken. Het kabinet wil de tweedehandsmarkt graag verder op gang helpen.
Ruim half miljoen huishoudens in Nederland ‘energiearm’
Er is sprake van energiearmoede als huishoudens over een laag inkomen beschikken in combinatie met hoge energielasten dan wel een woning van energetisch onvoldoende kwaliteit. Het gaat om 550.000 huishoudens, zo’n zeven procent van het totaal.
Ter vergelijking: inkomensarmoede komt bij ongeveer vijftien procent van alle huishoudens voor. Energiearmoede en inkomensarmoede hebben met elkaar te maken, maar vallen lang niet altijd samen. Zo is ernstige energiearmoede ruimtelijk veel geconcentreerder dan inkomensarmoede: in slechts 5 gemeenten en 7% van de wijken is meer dan 10 procent van de huishoudens energiearm. Dat maakt gericht beleid per gemeente of regio eenvoudiger.
Versnelling van de energietransitie helpt in de bestrijding van dit fenomeen. Dat is niet alleen van belang voor de getroffen groep maar zal ook een vliegwieleffect hebben voor de gehele transitie.
In het onderzoek heeft TNO de niveaus van energiearmoede uitgewerkt per gemeente, wijk en buurt. Op gemeenteniveau is per wijk en buurt te zien welke vormen van energiearmoede voorkomen, zoals het percentage huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten, huishoudens die met een laag inkomen wonen in een huis van onvoldoende kwaliteit, eigenaren die de verduurzaming van hun huis niet kunnen betalen of huurders die daarover niet kunnen beslissen. Voor elk van deze categorieën is ook een top-20 van gemeenten samengesteld met bijbehorende percentages.
Het onderzoek meet energiearmoede op basis van CBS-data op een nieuwe manier en maakt voor het eerst duidelijk waar in ons land verschillende vormen van energiearmoede vooral voorkomen. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen doet het probleem zich met name voor buiten de Randstad: in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland. Daar is de concentratie veel hoger dan bijvoorbeeld in de grote steden.
woensdag 22 september 2021
Miljoenennota 2022: 'Grote stap in de goede richting, bestuurlijke lef nu nodig'
Voor de elektrificatie van de industrie, vervoer en gebouwde omgeving is, bovenop de reeds bestaande plannen, extra aanbod van CO2-vrije elektriciteit nodig. Het extra budget van 3 miljard euro voor de SDE++ kan onder andere worden ingezet voor de ontwikkeling van extra zon- en windprojecten, maar helpt ook duurzame warmte en projecten in de industrie.
Om de komende jaren te kunnen blijven investeren in de verdere verduurzaming van de elektriciteitsproductie blijft een stabiel investeringskader ook na 2025 nodig. Dit kan door ontwikkelaars van zon- en windprojecten zekerheid te geven dat hun elektriciteit zal worden gebruikt door het gebruik van groene elektriciteit in de industrie te stimuleren. De verhoging van het SDE++ budget is hiertoe een eerste stap, maar er is ook een specifiek steunmechanisme nodig dat afkoerst op de concrete doelstellingen in 2030 en daarna.
Aantal zonnepanelen in Rotterdam groeit exponentieel
Elk jaar wordt door de gemeente een meting uitgevoerd om te bepalen hoeveel zonnepanelen op daken zijn gerealiseerd. Sinds 2018 zijn er 170.000 panelen in Rotterdam bijgekomen. Het gebied Prins Alexander is al jaren koploper met het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Momenteel liggen daar 36.300 stuks. Gevolgd door de wijken Overschie en Charlois waar respectievelijk 20.900 en 19.400 zonnepanelen op de daken liggen. De grootste procentuele toename was in het gebied Kralingen-Crooswijk met een verdubbeling naar 16.270 panelen. Die groei komt mede door het gerealiseerde drijvende zonnepark van drinkwaterbedrijf Evides (in totaal 4.787 panelen).
In het havengebied groeide het aantal zonnepanelen in absolute aantallen het snelst: in het afgelopen jaar tot maar liefst 65.000 stuks ten opzichte van 41.540 stuks in 2020. Daarmee wordt in hoog tempo invulling gegeven aan de afspraak in het Rotterdams Klimaatakkoord om zoveel mogelijk daken van bedrijven in de Rotterdamse haven van zonnepanelen te voorzien en de verduurzaming van de haven verder te versnellen.
Techniek Nederland enthousiast over investering in hybride warmtepompen
De hybride-aanpak die Techniek Nederland in het voorjaar met onder meer Natuur en Milieu en Netbeheer Nederland heeft voorgesteld levert een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de aangescherpte Europese CO2-eisen.
Door vóór 2030 1 tot 2 miljoen hybride warmtepompen te installeren in woningen en utiliteitsgebouwen besparen we 1,3 tot 2,6 megaton CO2. Om zoveel warmtepompen te kunnen plaatsen is jaarlijks minstens 100 miljoen euro nodig voor onder meer subsidie aan woningeigenaren.
Techniek Nederland werkt samen met de HR hybride partners en de ministeries van BZK en EZK de komende maanden aan de concrete uitwerking van het eerder gelanceerde plan.
Netbeheerders: knelpunten elektriciteitsnet onopgelost
In de plannen ontbreken echter essentiële keuzes om de uitvoering te versnellen van het toekomstige energiesysteem. Waaronder regie vanuit de overheid, versnelling van ruimtelijke ordeningstrajecten en de financiering van de elektriciteitsnetten.
Geld alleen is niet voldoende, het draait óók om mensen. Beschikbaarheid van voldoende technisch geschoold personeel is één van de belangrijkste voorwaarden voor het kunnen realiseren van de energietransitie.
De netbedrijven zijn wel tevreden over een aantal maatregelen van het kabinet die leiden tot vermindering van de toenemende druk op het elektriciteitsnet. Denk hierbij aan het schrappen van de dubbele belasting op batterij-opslag, het Nationaal Isolatieprogramma voor de gebouwde omgeving, de stimulering van hybride warmtepompen en ‘schotten’ in de SDE++regeling: Daarmee ontstaat diversiteit in de te subsidiëren projecten op het gebied van groen gas, opwek van duurzame elektriciteit en duurzame warmte. De begroting speekt terecht van effectieve stimulering van verschillende technologieën.
dinsdag 21 september 2021
Miljoenennota: energie wordt duurder in 2022
De totale energiebelastingdruk zal voor vrijwel alle huishoudens in 2022 licht stijgen. Het kabinet volgt daarmee de reeds ingezette trend. De energiebelasting op stroom daalt met 2,6 procent per kWh. Terwijl die voor gas met 4,2 procent per m3 stijgt. De vermindering energiebelasting is volgens Gaslicht.com een aanfluiting. Die wordt met 1,21 euro verhoogd. De opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) was vorig jaar al gepresenteerd en stijgt sinds de invoering in 2013 gestaag verder. Voor stroom met 1,7 procent, voor gas met 1,6 procent.
Hoewel de gemiddelde stijging in de belastingen op het eerste oog meevalt, betaalt een gemiddeld huishouden 774,67 euro aan overheidsheffingen in 2022. Samen met de hoge energietarieven zorgen ze ervoor dat de energierekening voor steeds meer huishoudens een financiële strop vormt.
Sinds juli is de explosieve stijging in de energietarieven al zichtbaar en klinken bovendien de zorgen rondom de gastekorten en de hoge emissierechten.
Volgens de ACM had 44 procent van de Nederlandse huishouden vorig jaar nog een energiecontract voor onbepaalde tijd. Dat is gezien de huidige markt dit jaar alleen maar verder toegenomen. Die huishoudens gaan er in koopkracht hoe dan ook niet op vooruit volgend jaar. De verwachting is dat de variabele tarieven per 1 januari voor een gemiddeld huishouden met 550 euro omhooggaan. Al die huishoudens worden in het nieuwe jaar met een fikse verhoging geconfronteerd, daar komt nu nog eens die 20 euro bovenop. Gaslicht.com roept daarom op: Doe iets aan de btw, verlaag tijdelijk de belastingen op energie, zorg dat de energierekening voor iedereen betaalbaar blijft.
Meer dan 1,3 miljard euro voor verduurzaming gebouwen
Het kabinet maakt ruim 1,3 miljard euro vrij voor de verduurzaming van woningen en gebouwen: ongeveer een half miljard voor een nationaal isolatieprogramma, een kwart miljard voor de toepassing van warmtepompen en een half miljard voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.
Daarnaast worden gemeenten en energieregio’s financieel ondersteund bij de uitvoeringskosten van het Klimaatakkoord.
In Nederland wordt veelal aardgas gebruikt om gebouwen te verwarmen. Maar aangezien aardgas gepaard gaat met CO₂ uitstoot willen we in 2050 niet meer afhankelijk zijn van aardgas.
Om het verbruik van aardgas te verminderen is het van belang om gebouwen goed te isoleren. Het kabinet heeft daarom 514 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een nationaal isolatieprogramma dat erop gericht is versnelling aan te brengen in het isoleren van woningen. Dit geld is er voor zowel koop- als huurhuizen en speciaal bedoeld voor het verbeteren van huizen die nu nog een slechte energieprestatie hebben.
Voor hybride warmtepompen trekt het kabinet 288 miljoen euro uit. Een hybride warmtepomp is een cv-installatie die zowel via gas als via elektriciteit warmte kan produceren. Door deze combinatie kan het huis op een meer duurzame en efficiënte manier worden verwarmd. De cv-ketel hoeft alleen bij te springen als het buiten heel koud is of als er warm water nodig is in de badkamer en keuken. De hybride warmtepomp is voor veel situaties een goede stap op weg naar aardgasvrij.
Aftrap duurzaamheidscampagne Breda Doet Mee
Breda staat namelijk voor grote opgaven op het gebied van energietransitie, duurzaamheid, klimaat en water, (duurzaam) vervoer, circulariteit en afval. We willen in 2044 CO2 neutraal zijn, we willen eerste Europese stad in een park zijn en in 2050 is Breda een stad zonder afval.
De campagne is er op gericht om tips en informatie over kleine en grote maatregelen te geven, die helpen onze stad duurzamer te maken en klaar voor de toekomst.
Hengelo presenteert Transitievisie Warmte
Dat gebeurt nadat er met diverse inwoners en partijen in de stad is gesproken.
Tot en met 19 oktober is daar de tijd voor. Ook gaat de gemeente ervan uit dat er in december, als de definitieve Transitievisie Warmte wordt vastgesteld, zekerheid is over de bijdrage van het Rijk. Het college verzoekt de Raad om een brief aan de minister te sturen om haast te maken met de randvoorwaarden.
In de stukken is onder meer te lezen welke alternatieven voor aardgas voor welk type woningen geschikt zijn en onder welke voorwaarden dat ook uitvoerbaar is. Wat Hengelo in dit vraagstuk uniek maakt is de beschikbaarheid van een enorme hoeveelheid warmte die nu ongebruikt het Twentekanaal en/of bij Twence de atmosfeer in verdwijnt. Deze warmte is bijvoorbeeld goed te gebruiken in het warmtenet.
Stedin bouwt extra verdeelstation bedrijventerrein Dordtse Kil
Stedin bouwt een extra verdeelstation op het bedrijventerrein Dordtse Kil. Door de snelle ontwikkeling van grote zonnedaken op bedrijfshallen in het gebied Dordtse Kil III en IV is de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt.
Om de capaciteit weer te vergroten is een extra station nodig dat naar verwachting in 2025 gereed is. Dit betekent dat het elektriciteitsnet in het gebied Dordtse Kil III en IV geen ruimte heeft voor de opgewekte stroom van nieuwe grote zonnedaken op bedrijfspanden. Er is weer ruimte zodra het nieuwe verdeelstation gereed is, in 2025.
De vraag naar elektriciteit neemt toe door warmtepompen, elektrische auto’s, maar ook distributiehallen en datacenters. Daarnaast breekt de productie van groene stroom door zonnepanelen en windmolens ieder jaar records.
Totaal investeerde Stedin al 50 miljoen euro de afgelopen zeven jaar in uitbreiding van het hoogspanningsnet in de regio. In 2014 startte Stedin met de bouw van een nieuw verdeelstation van 50.000 Volt aan de Oranjelaan in Dordrecht. Daarop volgde de uitbreiding van het verdeelstation in Zwijndrecht met twee nieuwe kabelverbindingen tussen Zwijndrecht en Dordrecht, onder de Merwede door. Dit jaar wordt als sluitstuk een volledig nieuw hoofdverdeelstation van 50.000 Volt aan de voet van de Merwedebrug langs de N3 in Dordrecht opgeleverd.
Grote regionale verschillen in ontwikkeling infrastructuur elektrisch rijden
De provincies Zuid- en Noord-Holland hebben de meeste laadpunten voor het laden van elektrische auto’s. Utrecht volgt kort daarop met een derde plek. In de provincies Drenthe, Limburg en Friesland zijn relatief de minste laadpunten. Dit blijkt uit de Ranglijst laadinfrastructuur per provincie van het elektrisch rijden platform elektrischryden.nl.
De provinciale lijst geeft een overzicht van het absoluut aantal laadpunten per provincie, maar kijkt ook naar hoeveel personenauto’s er geregistreerd zijn. Dit geeft een duidelijk beeld hoe de ontwikkeling van laadinfrastructuur per regio ervoor staat. Het overzicht per provincie is gebaseerd op informatie van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur NAL) en het CBS.
De verwachting is dat één publiek laadpunt in de toekomst 7 á 8 elektrische auto’s moet bedienen. Als we alle private laadpunten bij mensen thuis, garages, winkelcentra etc. erbij optellen is het de verwachting dat er in de toekomst 1 á 2 laadpunten voor iedere elektrische auto beschikbaar zijn.
Randstad koploper, ook Gelderland en Noord-Brabant lopen voorop in Nederland
Dat er in de Randstedelijke provincies al veel laadpalen zijn is geen verrassing. Daar rijden al relatief veel elektrische auto’s rond en ook de vervoersproblematiek in de grote steden is nijpender. Deze provincies scoren ook goed als je kijkt naar het aantal laadpunten per auto. Ook in Noord-Brabant is er al 1 laadpunt voor iedere 277 auto’s. In Gelderland is dat één laadpunt voor iedere 292 personenauto’s. Ter vergelijking, Drenthe komt op dit moment niet verder dan 1 laadpunt per 787 auto’s. Voor Limburg gaat het om 1 laadpunt per 602 auto’s. In dichtbevolkte gebieden zijn vaak relatief meer laadpunten nodig, omdat er minder woningen zijn waar ruimte is voor een privé laadpaal en dus meer publieke laadinfrastructuur nodig is.
maandag 20 september 2021
Puurs Logistics Centre produceert lokale groene stroom met 7.120 zonnepanelen van Luminus
Luminus heeft 7.120 zonnepanelen op het dak van het Puurs Logistics Centre geïnstalleerd. De gloednieuwe zonne-installatie is goed voor 2.746 MWh groene stroom per jaar, waarmee ieder jaar 480 ton CO2 wordt vermeden.
Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, rondde onlangs de installatie af van 18.000 m2 zonnepanelen op het dak van het Puurs Logistics Centre, goed voor bijna drie voetbalvelden. De zonne-installatie heeft een capaciteit van 3,20 MWp en zal ieder jaar 2.746 MWh groene energie produceren. Hiermee wordt 480 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden in vergelijking met de Belgische energiemix, hetzij het equivalent van de uitstoot van ongeveer 170 dieselwagens (1) of 400 commerciële heen – en terugvluchten Brussel – New York.
Fiege, dat gebruikmaakt van het logistieke centrum, zal ongeveer 10 procent van de lokaal geproduceerde groene stroom zelf verbruiken. De rest wordt op het net geïnjecteerd.
Nieuwe knelpunten in netwerk Liander
Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeert Liander in 2021 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net.
Versterking van het net kost echter veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten.
Industrie Noordzeekanaalgebied zet in op nieuw energiesysteem
Om dit doel te bereiken heeft het Bestuursplatform Energietransitie NZKG de Cluster Energie Strategie (CES 1.0) aangeboden bij het ministerie van Economische Zaken.
Het elektriciteitsnet, het waterstofnet en (rest)warmtenetwerken zijn door het Bestuursplatform Zeeschip op het Noordzeekanaal Energietransitie NZKG aangemerkt als projecten van nationaal belang. Projecten van nationaal belang worden met voorrang opgepakt en gefaciliteerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het afvangen van CO₂ wordt ook in de CES 1.0 genoemd, maar zal door de gewijzigde koers van Tata in omvang verminderen.
Het aanpakken en verduurzamen van het energiesysteem betekent ook een verbetering van de luchtkwaliteit en heeft een positief effect op gezondheid en leefbaarheid in het hele Noordzeekanaalgebied. Een laatste manier om de CO₂-uitstoot te verlagen is het uit bedrijf nemen van anders inzetten van gascentrales.
vrijdag 17 september 2021
Wageningen University & Research neemt eerste Toyota waterstofheftruck in gebruik
De levering is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Toyota Material Handling en GroeNoord, officiële Toyota dealer in het noorden en oosten van Nederland.
De WUR heeft de ambitie uitgesproken om waterstof als brandstof voor al hun machines in te gaan zetten. De WUR is samen met GroeNoord hierover in gesprek gegaan en wegens de goede jarenlange relatie zijn ze vol vertrouwen met dit project gestart. Gezamenlijk met Toyota Material Handling is naar een passende toepassing gezocht en dat heeft geresulteerd in de eerste waterstofheftruck.
De inmiddels geleverde heftruck is een eerste stap in deze groene energietransitie. Om de heftruck te voorzien van waterstof is op de locatie van de WUR een tankinstallatie van Rijngas geplaatst.
Een waterstofheftruck levert op veel gebieden voordelen op. Er is namelijk geen batterijwissel nodig zoals vaak gebruikelijk is bij loodzuurbatterijen en dat is niet geheel zonder risico. Het tanken van waterstof duurt slechts enkele minuten en dat levert direct veel tijdswinst op. Ook op het gebied van duurzaamheid scoort waterstof goed, zo is de levensduur van een brandstofcel ongeveer 10 jaar en heeft een waterstofheftruck geen CO2 uitstoot.
Ongeveer 90 procent van het Toyota programma van elektrische trucks is leverbaar in een waterstof uitvoering. Wereldwijd maken toonaangevende bedrijven gebruik van de waterstof trucks van Toyota. Er zijn in Nederland verschillende oplossingen voor een waterstof infrastructuur op eigen locatie beschikbaar zoals de WUR laat zien. Een overstap naar op waterstof rijdende hef- en magazijntrucks behoort nu dus al tot de mogelijkheden.
'Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven'
De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden is in de tweede helft van 2021 met maar liefst 360 euro gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Het merendeel van de Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende energietarieven. Ook geeft 30 procent aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen.
Bij bijna een derde van de Nederlanders gaat nu al 10 procent van het inkomen naar de energierekening. De hoop is gevestigd op een zachte winter, maar zicht op het einde van de tariefstijgingen is er voorlopig niet.
Een gemiddeld huishouden zag de energierekening het eerste halfjaar van 2021 al met 360 euro stijgen. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging zelfs meer dan 500 euro, zo blijkt uit een analyse van Pricewise.
De vaste gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit: maar liefst 15 procent hoger dan het hoogste punt in 2009. Alleen in de laatste maand steeg de gemiddelde prijs voor gas al met 15 tot 20 procent. Het tarief voor stroom bereikt het hoogste punt sinds 2009. Deze explosieve stijging is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom.
De situatie wordt steeds nijpender voor gezinnen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. In andere landen zie je dat de overheid hen tegemoetkomt. Zoals in Spanje, waar de btw op energie tijdelijk is verlaagd van 21% naar 10 procent.
Foto Anefo
Online bijeenkomst aardgasvrij wonen in Roermond
De meeste huishoudens in Nederland gebruiken op dit moment aardgas om te koken en te verwarmen. Daar komt de komende 30 jaar geleidelijk en gefaseerd verandering in, met behulp van een wijkgerichte aanpak Het aardgas is namelijk niet goed voor het milieu.
Inwoners van Roermond hebben hun eerste input reeds kunnen geven door het invullen van een vragenlijst. De volgende stap is een informatieve, online bijeenkomst (webinar) met een mogelijkheid om vragen te stellen.
Het webinar wordt georganiseerd in aanloop naar de vaststelling van de Warmte Transitievisie (WTV) door de gemeenteraad, later dit jaar. Deze visie geeft richting aan wáár, wanneer en hoe we in Roermond de komende jaren van het aardgas af gaan.
donderdag 16 september 2021
Fair Solar Netwerk: 13 projecten rondom zonne-energie van start
Nederland is bezig met het opschalen van zonne-energie via zonnepanelen. Naar schatting zullen er in 2040 meer dan 500 miljoen (!) zonnepanelen op onze daken liggen. Met slechts 7.000 zonnepanelen die in 2019 het ‘recycle-circuit’ hebben gevonden zijn er nog grote stappen te maken betreft circulariteit.
Hier schijnt het FAIR SOLAR netwerk nu haar licht op. Op zoek naar een redelijk en eerlijk perspectief omtrent zonne-energie toegespitst op deze tijd
Het FAIR SOLAR netwerk heeft in haar transitieagenda de gevolgen van de zonne-energie transitie voor mens, natuur en economie inzichtelijk gemaakt. Door hier adequaat op te blijven bijsturen is een circulaire keten voor zonne-energie mogelijk. Hiervoor hebben we elkaar nodig: beleidsmakers, pionierende ondernemers, onderzoekers en vooral de consument.
Aanpassen stroomnet prioriteit voor provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat er genoeg elektriciteit beschikbaar blijft voor nieuwe woningen, de energietransitie en economische ontwikkelingen.
Donderdag maakte energienetwerkbedrijf Alliander bekend dat het elektriciteitsnetwerk in de regio Amsterdam-Waterland en in het noordelijk deel van Noord-Holland zwaar onder druk staat en dat er problemen ontstaan om nieuwe bedrijven aan te sluiten. Dit betekent bijvoorbeeld dat in grote nieuwe woonwijken weliswaar nog wel woningen elektriciteit krijgen, maar supermarkten of scholen mogelijk niet. De provincie werkt met Alliander samen om dit te voorkomen.
Als eerste wordt een aantal knelpunten aangepakt om te voorkomen dat we zonder elektriciteit komen te zitten. In de Haarlemmermeer en Zaanstad werkt men aan slimme en flexibele oplossingen om ruimte op het net te creëren. Voor de extra ondergrondse elektriciteitsleidingen tussen Beverwijk en Oterleek (gemeente Alkmaar) is met inspraak van omwonenden een zogeheten provinciaal inpassingsplan gemaakt, waardoor deze versneld kunnen worden aangelegd.
Naast deze aanpak van actuele knelpunten wordt een ontwerp gemaakt voor toekomstbestendige nieuwe energienetwerken. Het is niet voldoende om alleen het elektriciteitsnetwerk te versterken. Er moet ook worden geïnvesteerd in waterstof- en warmtenetten. Die kunnen het elektriciteitsnet ontlasten. De provincie doet een dringend beroep op het Rijk ook een rol te nemen in het versterken van het regionaal energiesysteem.
Ook het tekort aan technici speelt de aanleg van nieuwe elektriciteitsnetwerken parten. In Noord-Holland is veel kennis aanwezig over techniek en technologie. Om beter in te spelen op de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt, zet de provincie een mbo-campus op waarbij de focus op techniek en technologie ligt. Op deze manier hoopt de provincie de vraag van werkgevers en de vaardigheden van de middelbaar opgeleide beroepsbevolking meer op elkaar te laten aansluiten.
Inhuldiging van zonnepark van bijna 30.000 m² bij Höganäs
Höganäs Belgium te Ath is het Belgische filiaal van het in 1797 opgerichte Zweedse concern Höganäs, dat één van de oudste nog actieve Zweedse bedrijven is. De groep Höganäs, wereldleider in de vervaardiging van metaalpoeder, produceert ongeveer 500.000 ton per jaar, waarvan 7.500 ton op haar site te Ath.
Höganäs wil tegen 2045 koolstofneutraal zijn. Haar routekaart voor het klimaat steunt op drie strategische pijlers : de uitstoot verminderen door de energie-efficiëntie te verhogen, meer gerecycleerde materialen gebruiken om de uitstoot stroomopwaarts te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energie en brandstoffen verhogen.
Opening ultramodern Solar Lab TNO in Petten
Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Economie, verrichtte op 15 september de opening van het nieuwe TNO Solar Lab op de Energy & Health Campus in Petten. De provincie Noord-Holland investeerde 14 miljoen euro in de bouw en inrichting van het ultramoderne laboratorium.
In het Solar Lab onderzoekt, ontwikkelt en test TNO samen met bedrijven innovaties van nieuwe zonnecellen, -panelen en toepassingen. Deze technologische innovaties maken het mogelijk om zonne-energie op een goed ingepaste manier veilig en betaalbaar op te wekken in bestaande oppervlakken van gebouwen, infrastructuur en voertuigen, maar ook in het landschap of op water. Daarnaast werkt TNO met partners in het nieuwe Solar Lab aan het circulair maken van zonne-energie.
Het nieuwe lab draagt de naam van de voormalige directeur van ECN, prof.dr.ir. Harry van den Kroonenberg. ECN bundelde in 2018 de krachten met TNO. Van den Kroonenberg is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van zonne-energie en de samenwerking van kennisinstellingen met het bedrijfsleven en was ruim dertig jaar geleden een van de eersten die de aanzet gaf voor de energietransitie vanuit de overtuiging.
woensdag 15 september 2021
Duurzaam tankstation NXT Alkmaar breidt uit met waterstof
Bij het NXT tankstation op het Alkmaarse bedrijventerrein De Boekelermeer kan vanaf april volgend jaar waterstof worden getankt. Daarmee is dit het eerste waterstoftankstation in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Klanten zijn er ook al meteen.
Stadswerk072, de afvalinzamelaar van de gemeente Alkmaar, en GP Groot inzameling gaan gelijk met de opening van het waterstofstation met zero-emissie waterstoftrucks rijden voor de inzameling van afval in de regio Alkmaar.
De uitbreiding met waterstof is een belangrijke volgende stap binnen het NXT-concept. Deze tankformule richt zich op het bevorderen van de verkrijgbaarheid van duurzame brandstoffen, zoals LNG, CO2 en HVO. De waterstof tankinstallatie is geschikt voor tanken onder hoge en lage druk waardoor er zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens en bussen (350 bar) waterstof kunnen tanken. Hiermee maken we in onze regio rijden op waterstof mogelijk.
Groen licht voor buitendijkse windmolens Windplanblauw
Vattenfall en SwifterwinT, de initiatiefnemers van Windplanblauw, hebben groen licht gegeven voor de bouw van het buitendijkse gedeelte van het windpark.
De buitendijkse windturbines maken deel uit van Windplanblauw. Een windpark in de gemeenten Dronten en Lelystad, waar 74 windmolens worden vervangen door 61 grotere turbines, met meer vermogen. Daarvan komen er 37 op land te staan en 24 in het IJsselmeer. De werkzaamheden voor de turbines op land zijn begin dit jaar gestart.
De 61 nieuwe windturbines hebben een gezamenlijk opgesteld vermogen van ruim 335 MW. Windplanblauw levert hiermee een substantiële bijdrage aan de doelstellingen uit het Regioplan Windenergie van de provincie Flevoland.
De 28 windmolens van het huidige windpark Irene Vorrink van Vattenfall worden vervangen door 24 moderne, krachtige turbines. De turbines komen in twee rijen in het IJsselmeer te staan, vlak voor de kust. De werkzaamheden starten begin 2022.
Ballast Nedam ontwerpt en realiseert de turbinefundaties en de parkbekabeling en verzorgt de aansluiting met het onderstation. Mammoet is medeverantwoordelijk voor het transport en de installatie van de turbines.
Bolsward onderzoekt vulkaanwarmte
Bolsward wil kijken of het aardwarmte kan tappen uit een oude vulkaan die drie kilometer onder de grond zit.
Het onderzoek wordt gedaan door het burgerinitiatief Stichting Ontwikkeling Geothermie Friesland (STOGEF), dat ook steun krijgt van gemeente Súdwest-Frylân.
Eén aardwarmtebron zou ieder jaar voor zo'n 5000 woningen energie kunnen produceren.
Op z'n vroegst kunnen er in 2025 plannen liggen.
Uitstoot broeikasgassen op niveau pre-corona
In het tweede kwartaal van 2021 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Daarmee beweegt de uitstoot weer naar het niveau van voor corona.
Net als een kwartaal eerder hebben huishoudens in het tweede kwartaal meer gas verbruikt dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dit kwam voornamelijk door het koudere weer. Hierdoor is de uitstoot door de gebouwde omgeving (huishoudens en kantoren) zo’n 34 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2020.
Het was niet alleen kouder, maar ook minder zonnig dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hierdoor had de landbouw meer elektriciteit nodig voor de belichting van kassen. De glastuinbouw haalt zijn elektriciteit voor een groot deel uit de inzet van aardgas voor eigen warmtekrachtinstallaties (wkk), waardoor ook de landbouw meer broeikasgassen uitstootte (7 procent).
In het tweede kwartaal van 2021 heeft de elektriciteitssector nauwelijks meer uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder (2 procent). Deze ontwikkeling is vrijwel gelijk aan die van de elektriciteitsproductie. De aardgascentrales hebben wel minder geproduceerd vanwege de stijgende gasprijzen op de wereldmarkt, maar dit werd deels gecompenseerd door de hogere elektriciteitsproductie door de kolencentrales.
dinsdag 14 september 2021
2866 zonnepanelen op dak van Agfa-Gevaert in Mortsel
Insaver, dat deel uitmaakt van de Belgische Groep Luminus, installeerde onlangs 2866 zonnepanelen op het dak van de Agfa-Gevaert site in Mortsel.
De gloednieuwe installatie is goed voor 905 MWh groene energie per jaar, waarmee elk jaar 158 ton CO2 wordt vermeden.
De 2.866 zonnepanelen hebben een vermogen van 1.075 KWp en produceren samen elk jaar 905 MWh groene energie. Dit komt overeen met het verbruik van 258 gezinnen.
Agfa-Gevaert zal 80% van de groene stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt zelf verbruiken.
'Woningisolatie moet sneller, slimmer en socialer'
Het isoleren van woningen in Nederland moet sneller, slimmer en socialer. Dat stelt een coalitie van drie politieke partijen en 7 maatschappelijke organisaties, waaronder de Consumentenbond.
In Nederland zijn 2,7 miljoen woningen slecht geïsoleerd. Volgens de afspraken die gemaakt zijn in het Klimaat akkoord moeten deze in 2050 allemaal goed geïsoleerd zijn. Maar met het huidige isolatietempo duurt dat tot zeker 2100.
In september 2020 nam de Tweede Kamer al een motie aan om een Nationaal Isolatieprogramma op te zetten. Het huidige (demissionaire) kabinet heeft hier nog niets mee gedaan.
In de regelingen voor woningisolatie die er nu zijn, blijken voor veel consumenten een te hoge drempel, ingewikkeld en vooral interessant voor mensen die het kunnen betalen.
Om vaart en richting te geven aan het Nationaal Isolatieprogramma presenteren de partijen op www.nationaalisolatieprogramma.nu een manifest met 12 concrete voorstellen. Van vouchers voor woningeigenaren tot isolatieteams die bewoners actief benaderen en ondersteunen.
Met prioriteit voor de slechtst geïsoleerde woningen en met ideeën voor het opleiden van voldoende vakmensen. Een langjarige stabiele programmatische aanpak met voldoende middelen moet leiden tot investeringszekerheid voor ondernemers.