Pagina's

dinsdag 31 augustus 2021

Cora van Nieuwenhuizen wordt nieuwe voorzitter Vereniging Energie-Nederland


De Algemene Ledenvergadering van brancheorganisatie Vereniging Energie-Nederland heeft Cora van Nieuwenhuizen vanmorgen benoemd tot voorzitter. Zij zal op 1 oktober 2021 aantreden en neemt het stokje over van Medy van der Laan die 6 jaar aan het roer stond.

Loopbaan, Cora van Nieuwenhuizen

Drs. C. (Cora) van Nieuwenhuizen begint haar loopbaan in 1987 bij de Credit Lyonnais Bank Nederland in Tilburg.
Vanaf 1991 tot 2007 doet zij de bedrijfsvoering van een dierenartsenpraktijk in Oisterwijk en werkt zij als freelance economisch geografe.
In 2007 wordt ze lid van het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.
Van 17 juni 2010 tot 1 juli 2014 is Cora van Nieuwenhuizen lid van de Tweede Kamer voor de VVD.
Op 1 juli 2014 start van Nieuwenhuizen lid van het Europees Parlement voor de VVD.
Op 26 oktober 2017 is Cora van Nieuwenhuizen benoemd tot minister van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III.


'Betere Europese uitstootbeprijzing heeft beperkte gevolgen voor concurrentiepositie'

De Europese uitstootbelasting van 50 euro per ton CO2 voor de industrie-, energie- en transportsector zal slechts een beperkt effect hebben op de concurrentiepositie van Nederland en de meeste andere EU-landen. Wel worden Centraal- en Oost-Europese landen harder geraakt, vooral in de energiesector. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van DNB. DNB is mede daarom voorstander van de recente Europese voorstellen voor betere uitstootbeprijzing.

De Europese Commissie (EC) heeft in juli een omvangrijk pakket voorstellen ‘Fit For 55’ gepresenteerd om de klimaatdoelstelling van 55 procent uitstootreductie in 2030 te halen. Onderdeel hiervan zijn voorstellen voor betere uitstootbeprijzing, via aanscherping van het huidige Europese emissiehandelssysteem (ETS), invoering van een nieuw ETS voor sectoren die vooralsnog buiten schot bleven en hogere minimum-energiebelastingen.

Ook bevat het pakket een voorstel voor een CO2-heffing aan de Europese grens, het zogeheten Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), voor de invoer van elektriciteit, ijzer & staal, cement, aluminium en kunstmest.

Uitstoot wordt nu nog onvoldoende beprijsd, onder andere vanwege zorgen over negatieve effecten op de concurrentiepositie. Uit een nieuwe analyse van DNB blijkt echter dat beprijzing op Europees niveau voor de meeste landen niet leidt tot een significante verslechtering van de concurrentiepositie. Bovendien kunnen de beperkte negatieve effecten voor de interne markt grotendeels worden weggenomen door invoering van een CBAM voor een aantal uitstootintensieve producten.

Flinke groei huishoudens met zonnepanelen


Het aantal huishoudens met zonnepanelen blijft groeien. Circa 1,5 miljoen huishoudens hebben nu zonnepanelen liggen, tegenover 1 miljoen vorig jaar, meldt het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord op basis van gegevens van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER).

De afgelopen jaren versnelde het tempo waarop huizen zonnepanelen krijgen. Gemiddeld hebben de afgelopen drie jaar circa 240.000 huizen per jaar zonnepanelen gekregen.

Van de 1,5 miljoen huishoudens met zonnepanelen heeft het merendeel een koopwoning. Ren klein gedeelte bestaat uit huurwoningen.

Verkoop provinciale grond voor transformatorstation rond


Netbeheerders Tennet en Liander kopen grond van de provincie aan de Aalsmeerderweg en Incheonweg in Rijsenhout.

Daarmee wordt de komst van een nieuw transformatorstation in de gemeente Haarlemmermeer mogelijk, om ook in de toekomst voldoende elektriciteit voor de omgeving te kunnen leveren en de overgang naar duurzame energie verder mogelijk te maken.

Tennet en Liander zijn met de gemeente al lange tijd op zoek naar locaties voor nieuwe transformatorstations. De locatie aan de Incheonweg heeft de voorkeur voor een van de nieuwe transformatorstations die er moeten komen. Deze wordt verder onderzocht op haalbaarheid. De gemeenteraad is daarmee eind mei akkoord gegaan.

Voordat het transformatorstation aan de Incheonweg kan worden gebouwd, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Naar verwachting komt het ontwerpbestemmingsplan na de zomer ter inzage te liggen.

maandag 30 augustus 2021

Voetbalvereniging Nieuw-Buinen opent verduurzaamd sportpark

Op zaterdag 28 augustus heeft voetbalvereniging Nieuw-Buinen feestelijk haar verduurzaamde sportpark geopend met 166 zonnepanelen, een batterijsysteem voor de opslag van de zonne-energie, twee eco-boilers, energiezuinige LED-verlichting en zes laadpunten voor elektrische auto’s.

Het batterijsysteem bleek dé oplossing voor de voetbalvereniging. In het batterijsysteem wordt de energie die de zonnepanelen overdag opwekken opgeslagen, zodat deze energie ’s avonds gebruikt kan worden voor verlichting van de velden. Met de verduurzaming is het sportpark klaar voor de toekomst.

Amsterdam bestelt LED retrofit lampen

Binnenkort ontvangt de gemeente Amsterdam een tweede lichting aan LED retrofit lampen voor de openbare ruimte. Eind vorig jaar leverde Saled al een eerste lichting van 4000 lichtbronnen.
De gemeente is al enige tijd bezig met het verduurzamen van de openbare ruimte, en het doel is dat in 2022 80 procent van alle lampen in de openbare ruimte zijn vervangen door LED.

Met de nieuwe LED verlichting gaat de gemeente fors besparen op de energierekening en reduceren ze de CO2 uitstoot enorm.

Ook bij deze lichting LED lampen verkeerden de huidige armaturen in de gemeente Amsterdam nog in uitstekende staat. Het is dan onnodig om het volledige armatuur te vervangen. Hier heeft Saled een oplossing voor: retrofit verlichting. Met deze methode wordt de conventionele verlichting één-op-één vervangen door LED verlichting. Het gaat om PL-L, de PL-T, de PL-C, tubes en de TC-F lampen. Door de LED retrofit verlichting gaat de gemeente kapitaalvernietiging tegen. De goede kwaliteit/prijs verhouding van de retrofit lampen was nog een extra reden voor de gemeente om voor Saled te kiezen.

Waddenvereniging tegen gaswinning

De inkt van het laatste IPPCC-klimaatrapport is nog maar nauwelijks droog of de regering gaat ‘gewoon’ door met gaswinning onder een beschermd natuurgebied en UNESCO Werelderfgoed. De regering bracht een ontwerp-instemmingsbesluit voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard naar buiten. Het gaat hier om een geheel nieuwe winning waarvoor de boringen echt nog moeten beginnen. Shell is voor 50 procent eigenaar van de NAM, aan wie de vergunning verleend gaat worden.

Het is onbegrijpelijk dat de demissionaire regering ervoor kiest om zo’n groot en desastreus besluit te nemen over het meest bijzondere en kwetsbare stuk natuur dat Nederland rijk is, stelt de Waddenvereniging. Ook omdat de regering door de rechter veroordeeld is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En ook omdat Shell veroordeeld is door de rechter om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Eerste fossielvrije staal ter wereld klaar voor levering


SSAB in Zweden heeft voor het eerst fossielvrij staal geproduceerd en dit aan een klant geleverd. De testlevering is een belangrijke stap naar een fossielvrije waardeketen voor de productie van ijzer en staal, en is een mijlpaal voor de HYBRIT-samenwerking tussen SSAB, LKAB en Vattenfall.

In juli rolde bij SSAB Oxelösund het eerste staal dat werd geproduceerd middels HYBRIT-technologie met succes van de band, wat betekent dat het werd gereduceerd met 100% waterstof, in plaats van met kolen en cokes. Het staal wordt nu geleverd aan de eerste klant, Volvo Group.

SSAB, LKAB en Vattenfall ontwikkelden in 2016 de baanbrekende technologie om ijzer te maken met waterstof, genaamd HYBRIT, om een fossielvrije ijzer- en staalproductie mogelijk te maken. In juni 2021 konden de drie bedrijven eindelijk het eerste waterstofgereduceerde sponsijzer presenteren uit de HYBRIT-testabriek in Luleå. Dit nieuwe sponsijzer is gebruikt om het eerste staal te produceren dat met deze baanbrekende technologie is gemaakt.

vrijdag 27 augustus 2021

IKEA gaat groene stroom verkopen

 

IKEA wil groene stroom gaan verkopen. De Zweedse meubelwinkel heeft een abonnement ontwikkeld genaamd Strömma voor in eerste instantie de Zweedse markt.

Met behulp van een app kunnen klanten het elektriciteitsverbruik in de gaten houden. egenen die al zonnepanelen van Ikea hebben gekocht, kunnen de productie in de app bekijken en de elektriciteit die ze zelf niet nodig hebben, terugverkopen.

Het is nog niet bekend of het bedrijf ook in andere landen elektriciteit wil verkopen.


Aanbestedingsprocedure uitbreiding landelijk platform Verbeterjehuis.nl afgerond

De aanbestedingsprocedure uitbreiding landelijk platform Verbeterjehuis.nl is afgerond. Op Verbeterjehuis.nl komen nieuwe functionaliteiten, zodat woningeigenaren nog beter inzicht krijgen in energiebesparende verbeteringen voor hun huis. Woonconnect en Greenhome gaan het landelijke platform verder ontwikkelen in samenwerking met Milieu Centraal.

Met de functionaliteiten wordt het mogelijk om tot in detail gegevens over de woning in te voeren. Als woningeigenaar krijg je hierdoor nog beter inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparende verbeteringen. Woonconnect en Greenhome zijn geselecteerd met een openbare Europese aanbestedingsprocedure. De overeenkomst met de partijen is deze week getekend.

Verbeterjehuis.nl geeft aan of de woning voldoet aan de Standaard voor woningisolatie. Die vertelt of de woning goed genoeg is geïsoleerd voor wonen zonder aardgas. Ook komen er op de site functionaliteiten die woningeigenaren helpen in de zoektocht naar een geschikt bedrijf voor de uitvoering of financiering van de verbetermaatregelen.

De uitvoer van alle plannen duurt ongeveer een jaar.

donderdag 26 augustus 2021

ACM: Netbeheerders moeten vaker gebruik maken van congestiemanagement

Om de capaciteit van bestaande elektriciteitsnetten beter te benutten kunnen netbeheerders vaker gebruik maken congestiemanagement. Daarom wil de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Netcode Elektriciteit duidelijker vastleggen hoe, wanneer en onder welke voorwaarden netbeheerders congestiemanagement moeten toepassen.

De door de ACM voorgestelde wijzigingen staan in het ontwerpbesluit rondom transportschaarste en congestiemanagement dat op 19 augustus in de Staatscourant is gepubliceerd en ter consultatie aan belanghebbenden wordt voorgelegd. Belanghebbenden kunnen hun zienswijzen indienen op dit ontwerpbesluit.

Congestiemanagement houdt in dat netbeheerders de krapte op het elektriciteitsnet oplossen door producenten en afnemers van elektriciteit als dat nodig is een vergoeding te geven als zij helpen het net minder te belasten. Bijvoorbeeld door het tijdelijk verminderen van de invoeding op het net. Congestiemanagement is een tijdelijke maatregel gedurende de periode dat een netbeheerder werkt aan verzwaring van het elektriciteitsnet. Congestiemanagement draagt bij aan de energietransitie doordat er op die manier meer ruimte op het elektriciteitsnet ontstaat, zodat er ook meer wind- en zonneparken aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnetwerk.

De ACM wil de Netcode Elektriciteit aanpassen zodat netbeheerders - wanneer daar om gevraagd wordt - in een gebied met congestie vaker en daardoor sneller een aanbod voor transport van elektriciteit doen. De belangrijkste aanpassing is dat alleen als de kosten voor congestiemanagement boven een financiële grens uitkomen of als er een technische grens wordt bereikt waardoor de netbeheerder de betrouwbaarheid van het net niet meer kan borgen, de netbeheerder geen aanbod meer hoeft te doen voor het transport van elektriciteit.

Shell gaat groene stroom leveren


Shell gaat groene stroom en gas leveren aan Nederlandse consumenten. Huishoudens kunnen bij Shell Energy kiezen uit diverse pakketten. Energie voor een variabel tarief bijvoorbeeld of een vast tarief van 1 of 3 jaar. Vanzelfsprekend kunnen klanten met zonnepanelen hun opgewekte energie wegstrepen tegen de energie die zij zelf verbruiken.

De energie is afkomstig van Nederlandse wind- en zonneparken, belooft het bedrijf.

Mededingingsautoriteit ACM heeft inmiddels een vergunning verleend aan Shell, dat in Groot-Brittannië en Duitsland al stroom en gas levert aan huishoudens. 

Klanten die overstappen op Shell Energy profiteren ook van de producten en diensten die Shell levert aan klanten onderweg. Denk hierbij aan een korting voor elektrische rijders bij Shell Recharge-snellaadpunten en voor de installatie van een laadpaal thuis.

Er wordt geen bedrijf overgenomen. In 2019 deed Shell nog pogingen om energiebedrijf Eneco in te lijven.

YARD ENERGY mede-investeerder in EST-Floattech

YARD ENERGY Investments heeft een aandelenbelang genomen in EST-Floattech, een Nederlands technologiebedrijf dat energieopslagsystemen ontwikkelt en levert voor maritieme toepassingen alsmede mobiele land - applicaties. Beide markten worden bediend vanuit het hoofdkantoor en productiecentrum in Hoofddorp en verkoopkantoren in Duitsland en Noorwegen.

EST-Floattech levert een belangrijke bijdrage in de transitie naar een emissievrije maritieme sector. De lithium-ion batterijsystemen worden geïmplementeerd in volledig elektrische schepen, krachtige hybride toepassingen en sinds kort ook in combinatie met waterstoftechnologie.

Het maritieme klantportfolio bestaat uit een breed scala van projecten waarin EST-Floattech zowel kleine als omvangrijke batterijsystemen levert in segmenten zoals superjachten, visserij, veerboten, binnenvaart, coasters, defensie- en werkschepen.

woensdag 25 augustus 2021

Opening Postcodeproject op dak van BPG van Westen

Op woensdag 25 augustus stelt wethouder Chris Dekker van de Gemeente Middelburg de zonnepaneel installatie van postcoderoos project Middelburg van Westen officieel in gebruik.

De installatie is een project van Zonne Collectief Zeeland en levert echte Zeeuwse groene stroom op. Een postcoderoos project is een uitkomst voor mensen die zelf geen (geschikt) dak voor zonnepanelen hebben. Op deze manier kunnen ze zonnepanelen op het dak van een ander hebben.

Voor dit project zijn in totaal 180 panelen geplaatst van elk 420 kWp om jaarlijks ongeveer 73.000 kWh op te wekken. Dit is ongeveer het stroomverbruik van 25 huishoudens per jaar. Deze stroom wordt geleverd aan Delta Energie en maakt onderdeel uit van 100% Zeeuws Groen van Delta.

Het is een burgerinitiatief dat door 25 inwoners uit het postcodegebied in en rond Middelburg mogelijk is gemaakt. De eigenaren van BPG van Westen Middelburg hebben hun dak voor de komende 15 jaar beschikbaar gesteld.

Burgerzon op Bornemse gemeentegebouwen

Het Belgische Bornem kiest ervoor om samen te werken met burgercoöperatie Ecopower: de gemeente stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking van Ecopower, die er zonnepanelen op legt.

De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Bornem kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit project én thuis de geproduceerde elektriciteit afnemen.

De gemeente Bornem ondertekende in 2015 het Burgemeestersconvenant. Daarin staan ambitieuze doelstellingen van het lokale klimaatactieplan dat mikt op 40 procent minder CO2 -uitstoot op het grondgebied voor het jaar 2030.

Het dak van CC Ter Dilft en het sportcentrum Breeven kregen extra zonnepanelen. Naast de gemeentelijke zonnepanelen die al op deze daken liggen, werden er in totaal 510 bijkomende zonnepanelen geplaatst, goed voor een jaarlijkse productie van 180.000 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het totale jaarverbruik van 51 gemiddelde Vlaamse gezinnen. De financiering, realisatie en opvolging van het project legt de stad in handen van Ecopower. Door te kiezen voor een coöperatieve in plaats van een commerciële aanpak, wordt iedereen beter van dit project.

Eerste elektrische veegmachine in Dordrecht

Afvalverwerker HVC heeft een elektrische veegmachine in gebruik genomen die geen uitlaatgassen uitstoot.

Sinds 9 augustus wordt het zwerfafval in Dordrecht door deze elektrische veegmachine ingezameld.

De veegmachine is gemaakt door Ravo. Zij zijn specialist in het bouwen van veegmachines én een van de eersten in Europa die een elektrische veegmachine van dit formaat kan produceren. HVC heeft een veegmachine uit de eerste levering. Er kan maar liefst 5 kuub mee ingezameld worden.
 
Een prettige bijkomstigheid is dat deze veegmachine een stuk stiller is dan zijn voorganger. Er is geen motorgeluid meer te horen en de achteruitpieper kan uitgeschakeld worden. Dit is vooral in de vroege uren in woonwijken en stadscentra erg fijn.

dinsdag 24 augustus 2021

'Kennis over eventueel nucleair drama is ondermaats'

Meer dan de helft van de Belgen die in de buurt van een kerncentrale wonen, heeft geen kaliumjodidetabletten in huis. Ook scholen zijn slecht voorbereid, terwijl kinderen de belangrijkste doelgroep zijn. Erg weinig apothekers vonden de informatiecampagnes van de overheid een succes en bijna 8 op 10 apothekers hebben de bewoners ook niet speciaal aangespoord tabletten in huis te halen. Dat zijn enkele opmerkelijke vaststellingen uit de masterscriptie van Hanne Vindevogel (UAntwerpen).

Na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 stelden dokters in het besmette gebied veel meer gevallen van schildklierkanker vast. De Belgische overheid besliste in de nasleep van de ramp om kaliumjodidetabletten (KI-tabletten) beperkt te verdelen onder de bevolking.

Sinds 2018 kan echtere ieder Belg deze tabletten gratis afhalen bij de apotheker, op eenvoudig vertoon van de identiteitskaart. Die tabletten bieden een beperkte bescherming tegen het radioactief jodium dat vrijkomt bij een nucleair incident.

Alle inwoners van gebieden binnen een straal van 20km rond een nucleaire site worden sterk aanbevolen om KI-tabletten in huis te nemen, maar uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van die mensen thuis geen kaliumjodidetabletten heeft.

De meerderheid geeft als reden voor de afwezigheid aan dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn. Het zijn vooral kinderen die de tabletten moeten innemen, maar dat weet maar 24% van de deelnemers in een noodplanningszone.

TenneT plaatst nieuwe hoogspanningsmast in Leidsche Rijn

In het zuiden van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, naast de Strijkviertelplas, is 22 augustus een nieuwe hoogspanningsmast geplaatst. Het is geen gewone mast, maar een zogeheten 'opstijgpunt': op deze mast wordt een nieuwe hoogspanningsverbinding van 150.000 volt aangesloten, die eerder dit jaar onder de grond is gebracht.

Deze ondergrondse verbinding vervangt een bovengrondse hoogspanningsverbinding. Vier hoogspanningsmasten die naast de Strijkviertelplas staan, worden in oktober weggehaald.

Netbeheerder TenneT voert deze zogeheten verkabeling uit in opdracht van gemeente Utrecht. Utrecht wil hiermee ruimte geven aan de leefbaarheid van de woonwijk Rijnvliet en aan een nieuw te bouwen bedrijventerrein.

Eind september gaat de nieuwe kabelverbinding in gebruik.

maandag 23 augustus 2021

Onderzoek naar opwarming woningen


Een nieuw onderzoek van tado° toont aan dat Nederlandse huizen op warme zomerdagen sneller opwarmen dan de huizen in sommige andere Europese landen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd in de zomer van 2021 en gebaseerd op data van 50.000 Nederlandse huizen, bleek dat de temperatuur in een Nederlands huis – bij een binnentemperatuur van 20°C en een buitentemperatuur van 30°C, bij zonnig weer – na drie uur gemiddeld 3,6°C stijgt. In vergelijking met andere West-Europese landen, zoals Duitsland en Italië (2,2°C) worden Nederlandse huizen warmer in hetzelfde tijdsbestek. Huizen in Nederland worden zelfs twee keer zo warm als huizen in Oostenrijk (1,7°C).
 
Dit betekent dat Nederlanders tijdens hittegolven nog meer last hebben van onaangename temperaturen in huis dan andere Europese landen.

In vergelijking met andere Europese gemiddelden doen Nederlandse huizen het met gemiddeld 3,6°C nog niet zo slecht. Oostenrijk en Hongarije warmen het minst snel op met gemiddeld 1,7°C en Ierland met 5,3°C het snelst. Als we kijken naar regio's binnen Nederland is er wel een groot onderscheid. Huizen in Limburg en Noord-Brabant worden na drie uur gemiddeld 2,7 en 3,0°C warmer, maar de temperatuur in huizen in Noord-Holland en Friesland stijgt onder dezelfde omstandigheden met 4,3 en 4,7°C. Met dit getal staat Friesland in de top tien van regio’s in Europa waar de huizen het meest opwarmen in drie uur tijd. Schotland is de grootste uitschieter: in deze regio bedraagt de opwarming van huizen 5,6°C.
 
Een vijfde van de Nederlandse huizen is heel oud, wat een oorzaak kan zijn voor de snelle opwarming van de huizen. In de periode vóór 1946 werd 18,9% van de huizen gebouwd, in 1946-1980 was dit 41,9%, in 1980-2000 ging het om 26,4% en na 2000 slechts 9,5%[3]. Deze woningen zijn bijzonder gevoelig voor het opnemen en verliezen van warmte, wat resulteert in meer energieverbruik voor airconditioning of verwarming om comfortabele temperaturen in huis te behouden.

Plan voor grote mestfabriek in Tilburg

Multinational VTTI wil over twee jaar een grote mestverwerker draaiende hebben aan de Vloeiveldweg in Tilburg, meldt Omroep Brabant.

Het internationale bedrijf dat gespecialiseerd is in energieopslag, heeft daarvoor Zitta-Biogas Tilburg overgenomen.

VTTI wil in Tilburg per jaar 300.000 ton biomassa verwerken. Voor het overgrote deel (90 procent) gaat het om drijfmest en dikke fractie. Het gas uit de mest wordt deels opgestookt om mest om te zetten in droge korreltjes die VTTI als kunstmest kan verkopen.

Metal fuels: brandstof van de toekomst


Waterstof wordt steeds vaker genoemd als dé manier om duurzame energie op te slaan. Maar het werkt niet altijd en overal. Zo is waterstof niet echt compact, zodat je er veel van nodig hebt. Ook is het element licht ontvlambaar, wat het minder praktisch maakt voor opslag in woonwijken.

Een alternatief zijn metal fuels. Het verbranden van metaalpoeder is CO2-vrij, veilig, herbruikbaar en heeft een hoge energiedichtheid. En anders dan zon en wind zijn deze metalen er altijd en overal.

In een nieuwe aflevering van de wetenschapspodcast Sound of Science praten Philip de Goey en Sjirk Hatenboer, technisch manager van Team Solid, over ijzervlammen, stoomboten die varen op ijzer en het belang van studententeams en samenwerking  met het bedrijfsleven.

vrijdag 20 augustus 2021

Unieke invoedproducten Enexis

Sinds juli heeft Enexis Netbeheer naar eigen zeggen 'unieke invoedproducten' voor groen gas. Enexis is netbeheerder die op het gebied van gas onderscheid maakt in invoeders en afnemers. Waar klanten voorheen via een relatiemanager een aansluiting voor een zogenoemde 'open pijp aansluiting' konden aanvragen, verloopt dat nu eenvoudig via de website. Op deze manier kunnen we de ontwikkeling van groen gas optimaal faciliteren en dragen we bij aan de energietransitie.

Op dit moment heeft Enexis Netbeheer twintig invoeders van groen gas in zijn klantenbestand. Naar verwachting groeit dit tussen nu en 2030 naar honderd invoeders.

De Nederlandse gasnetten zijn al geschikt voor het invoeden van het duurzame gas en het is bruikbaar voor bedrijven met een gasaansluiting. Echter, groen gas is schaars. Om de ambitie van twee miljard m³ groen gas in 2030 uit het Klimaatakkoord te halen, moet de productie tien keer zo groot worden. Een flinke uitdaging, maar het loont volgens Enexis deze aan te gaan.

Een ander voordeel van de nieuwe productcategorieën is dat men gemakkelijker een onderscheid kan maken tussen invoeders en afnemers.

Alliander: Schaarste op het elektriciteitsnet raakt iedereen

In het eerste half jaar van 2021 heeft netwerkbedrijf Alliander met 465 miljoen 60 miljoen meer geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toch heeft de netbeheerder moeite het tempo bij te benen. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een chronisch tekort aan technisch personeel en lange doorlooptijden door onder andere vergunningsprocedures. Dat betekent dat de schaarste op het elektriciteitsnet toeneemt.

Onder andere door economische groei en digitalisering van de samenleving neemt het stroomverbruik snel toe. Bijvoorbeeld door de komst van datacenters. In het eerste half jaar lag het elektriciteitsverbruik door deze centra op 1.725 GWh. Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer 630.000 huishoudens. De komende tien jaar wordt meer dan een vervijfvoudiging verwacht van de elektriciteitsvraag door deze centra. Aan de andere kant groeit ook de hoeveelheid duurzame energie die wordt opgewekt met zon- en windparken. Nu al nemen zonneparken de ruimte in van ongeveer 7.700 voetbalvelden. In de periode tot 2030 zal dit aantal met nog eens 17.000 voetbalvelden toenemen.

Ook de hoeveelheid opgewekte energie die wordt aangeboden aan het net neemt snel toe. De energietransitie wordt daarmee steeds meer merkbaar in de samenleving en brengt vaker ongemakken met zich mee. Nu al zit het elektriciteitsnet op verschillende plekken vol, zoals in twee gebieden in Amsterdam waar onlangs de maximale capaciteit werd bereikt. En dit geldt voor steeds meer plaatsen. (de rest van) Friesland, de kop van Noord-Holland en de Achterhoek.

Het nettoresultaat van Alliander is in het eerste halfjaar van 2021 uitgekomen op 119 miljoen en is daarmee 27 miljoen euro hoger dan vorig jaar. De bedrijfsopbrengsten over de eerste zes maanden zijn met € 71 miljoen gestegen naar € 1.081 miljoen (2020: € 1.010 miljoen).

 

Havengebied Amsterdam neemt grootste aandeel windmolens voor zijn rekening

Vóór 2030 wil Amsterdam minstens 50 megawatt extra elektriciteit opwekken met windmolens binnen de gemeentegrenzen. De helft van dat vermoge (25 MW) wordt dan opgewekt in en rond het havengebied. 

Voor de andere helft van de windmolens die we nog in Amsterdam moeten plaatsen, zoekt de gemeente ruimte in de windzoekgebieden.

25 megawatt komt neer op circa 8 windmolens van het type dat het meest voorkomt in Nederland. Dat zijn windmolens van 3 megawatt per stuk. Maar het kunnen ook meer windmolens zijn met een kleiner vermogen of juist minder windmolens met een groter vermogen.

Een groot deel van het havengebied valt onder het Havenbedrijf Amsterdam. Het Havenbedrijf gaat zich inspannen om 10 megawatt aan windmolens in zijn gebied te plaatsen. Voor de overige 15 megawatt kijkt de gemeente naar het (haven)gebied op en rond de Sloterdijken. Daar zijn al 4 nieuwe windmolens op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie gepland, die meetellen in het totaal.

Omdat het Havenbedrijf ook ruimte nodig heeft voor andere functies, is de ruimte in de haven beperkt. Zo zijn er plannen voor de opwek, opslag en overslag van andere duurzame energiebronnen en -dragers zoals waterstof. Maar er is ook ruimte nodig voor de vestiging van nieuwe (circulaire) bedrijven.

In het gebied rond de Noorder IJ-plas en het Cornelis Douwesterrein hebben de energiecoöperaties Amsterdam-Wind en NDSM-energie het initiatief genomen om windmolens te plaatsen. Hiervoor is pasgeleden een participatieplan gemaakt in overleg met omwonenden. Dit gebied was in 2012 al aangewezen als een wenselijk gebied voor het plaatsen van windmolens.

donderdag 19 augustus 2021

Groei elektrische auto's in Nederland zorgt voor hogere druk op laadpunten

Het aantal elektrische auto’s in Nederland stijgt veel sneller dan de hoeveelheid publieke laadpunten. Zo was er begin 2021 gemiddeld één laadpunt per 4,6 elektrische auto’s, terwijl een laadpunt twee jaar eerder nog gedeeld werd door 2,2 auto's, en vier jaar eerder zelfs door 1,1 auto’s.
Door deze scheefgroei wordt het voor mensen met een elektrische auto dus steeds lastiger om goed bereikbare en beschikbare openbare laadpalen te vinden, zo blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de RDW en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Tussen begin 2019 en begin 2021 is het aantal elektrische auto’s toegenomen van 44.984 tot wel meer dan 182.481. Ondertussen lijkt de hoeveelheid publieke laadpunten voor elektrische auto’s deze groei niet bij te kunnen houden. In 2017 was er gemiddeld 1,1 elektrische auto per openbaar laadpunt, maar in 2021 is dit aantal al ruim verviervoudigd tot 4,6 auto per laadpunt.

Begin 2020 was er een publiek laadpunt beschikbaar voor gemiddeld 3,9 elektrische auto’s. Mensen die hun elektrische auto niet kunnen opladen op eigen terrein zijn afhankelijk van openbare laadpunten. Omdat het aantal laadpunten veel minder snel groeit dan de hoeveelheid elektrische auto’s op de weg, wordt het voor hen daarom steeds lastiger om de auto op te laden.

'Efficiëntere koolstofdioxide-splitsing voor duurzame brandstoffen'

Koolstofmonoxide (CO) kan als bron van duurzame brandstoffen worden geproduceerd met behulp van koolstofdioxide (CO2) en hernieuwbare elektriciteit. Dat blijkt uit onderzoek van Maastrict University.  

Het met hoge temperaturen aansturen van dit proces wordt regelmatig afgedaan als weinig veelbelovend, omdat de maximaal haalbare energie-efficiëntie theoretisch ‘maar’ 50% zou zijn.

Er waren echter speculaties dat deze efficiëntie hoger zou kunnen liggen, indien een bepaalde combinatie van chemische reacties zou optreden.

Wanneer een CO2-molecuul splitst, ontstaan een CO-molecuul en een zuurstofatoom. De zuurstofatomen recombineren meestal als moleculair zuurstof (O2). In plaats daarvan kan het losse zuurstofatoom echter ook met CO2 reageren, om zo moleculair zuurstof en een tweede CO-molecuul te vormen. Dit extra CO-molecuul wordt op een energetisch efficiëntere manier gevormd.

Onderzoekers van DIFFER, Maastricht University en Shell hebben de chemie in microgolfplasma’s op hoge temperatuur bestudeerd aan de hand van experimenten en modellen. Ze hebben laten zien dat deze efficiëntere chemische reacties optreden bij een temperatuur van 3000 Kelvin (iets meer dan 2700 graden Celsius). Op die manier wordt de maximaal haalbare efficiëntie mogelijk verhoogd naar 70 procent in plaats van 50 procent. Met de gevonden verbeteringen in gedachten, kunnen reactoren worden ontworpen die gunstigere omstandigheden bieden voor CO2-splitsing.

Arina Freitag benoemd tot nieuwe CFO van TenneT

De Raad van Commissarissen van TenneT heeft Arina Freitag per 1 januari 2022 benoemd tot Chief Financial Officer (CFO) van de Europese netwerkexploitant, die actief is in Nederland en grote delen van Duitsland.

Freitag volgt Otto Jager op die deze functie bekleedt sinds 2013. Begin dit jaar kondigde Jager zijn vertrek aan.

Arina Freitag (50) heeft meer dan twintig jaar financiële ervaring in uitvoerende en niet-uitvoerende functies bij banken en grote Duitse infrastructuurbedrijven, waarin regelgevingsaspecten en het politieke klimaat een belangrijke rol speelden.

Freitag is sinds 2017 Managing Director van Flughafen Stuttgart GmbH. Ze begon haar carrière in 1998 bij de Bank of Tokyo-Mitsubishi als econoom. In 2001 trad zij in dienst bij Fraport AG als manager financiële communicatie en bekleedde daar vervolgens verschillende managementfuncties met een focus op financiën, operations en regelgeving. Vanaf 2011 was ze als divisiemanager verantwoordelijk voor het economisch beheer van de luchtvaartdivisie van Fraport AG. In 2015 stapte ze over naar Deutsche Bahn, waar ze verantwoordelijk was voor marketing en sales bij DB Netz AG.

woensdag 18 augustus 2021

Hermans Techniglaz wordt distributiepartner van PIXASOLAR

Hermans Techniglaz, leverancier van hoogwaardige glasproducten op het gebied van Solar & Daylight, levert via een partner een glaspaneel PIXASOLAR dat voorzien kan worden van een digitale print.

Zelfontworpen prints, logo’s en kunstwerken kunnen worden afgebeeld op de panelen. Door het toepassen van hoog rendement zonnecellen is er ondanks de print een goed vermogen realiseerbaar.

Ook levert Hermans Techniglaz semi-transparante zonnepanelen zonder print, genaamd PowerGlaz, geschikt voor onder andere gevels en lichtstraten.

De gebouwschil wordt volgens het bedrijf een steeds belangrijker aspect als het gaat om energiebesparende vraagstukken.

In najaar besluit over gasopslag bij Grijpskerk

Demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok (VVD) neemt dit najaar een besluit over de gasopslag bij Grijpskerk, meldt RTV Noord.

Door de gasopslag aan te passen kan extra gewonnen gas uit het Groningerveld worden opgeslagen in Grijpskerk. Daardoor kan de gaskraan mogelijk drie jaar eerder definitief worden gesloten.

Wethouder Westra van de gemeente Westerkwartier wil vooral snel duidelijkheid over wat er gaat gebeuren in Grijpskerk. Daarnaast wil hij dat bewoners worden ontlast bij de schadeafhandeling en dat zijn gemeente er ook beter van wordt. ‘We moeten de lusten en lasten goed verdelen’.

dinsdag 17 augustus 2021

Gratis bespaarbox voor alle Hengelose huiseigenaren


Woningbezitters in Hengelo kunnen een gratis bespaarbox aanvragen. Het pakket bestaat uit zeven hoogwaardige producten die direct zorgen voor energiebesparing. Denk hierbij aan een led-lamp, tochtstrip, brievenbusborstel, radiatorfolie, deurdranger, energiemeter en stekkerdoos.

De gemeente Hengelo zet dit jaar stevig in op duurzaamheid en heeft daarom besloten om de actie te verlengen en te verbreden. Alle Hengelose huiseigenaren kunnen nu een gratis energiebox aanvragen!

De bespaarbox wordt aangeboden door het Energieloket van de gemeente Hengelo. De beste energiebesparing is voorkomen dat je energie verbruikt. Het isoleren van de eigen woning kan iedereen. En het heeft in vrijwel elk huis  effect. Daarom heeft het Energieloket de bespaarbox samengesteld om inwoners te stimuleren om met hun energieverbruik aan de slag te gaan; want alle kleine beetjes helpen. Het Energieloket biedt hulp bij vragen over het verduurzamen van woningen. Op www.hengelo.nl/energieloket staat informatie over maatregelen, subsidies en andere financieringsvormen. Belangstellenden kunnen daarnaast persoonlijk en onafhankelijk advies inwinnen via het Energieloket.

Nederlands bedrijf Zytec in surseance

Zytec, het bedrijf dat met een contactloze magnetische overbrenging de Europese industrie CO2 en geld had willen besparen, verkeert in surseance.

De magneetkoppeling verbindt installaties contactloos met de motor. Pompinstallaties zouden hiermee volgens Zytec tot wel vijftig procent stroom kunnen sparen.

Een Amerikaans bedrijf pas dit principe sinds het begin van deze eeuw toe in industriële installaties. Sinds enkele jaren deed Zytec dat voor de Europese markt, met een eigen ontwerp en patenten.

Zytec was in mei met de contactloze magneetkoppeling technologie nog genomineerd voor de Green Quest Award.

Eerste Drentse tractor op waterstof

In Drenthe rijdt een trekker rond op waterstof. Het is een van de eerste in het Noorden. De waterstoftrekker werd een dezer dagen afgeleverd bij loon- en verhuurbedrijf Fuhler in Emmen.

De tractor rijdt bijna hetzelfde als de traditionele trekker, alleen omdat de waterstof bovenin zit, trilt de cabine iets meer.

Een tankstation is er nog niet en toch verkiest het bedrijf waterstof boven een elektrische trekker.

Het bedrijf hoopt binnen vijf of tien jaar helemaal vaarwel te kunnen zeggen tegen diesel.

Liander: Stimulans opslag van zonnestroom bij particulieren voorkomt knelpunten

De populariteit van zonnepanelen onder woningeigenaren blijft groeien. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 nam de groei in het verzorgingsgebied van netbeheerder Liander in dezelfde periode van 2021 met 18 procent toe.

Hiermee komt het totale aantal installaties met panelen in het verzorgingsgebied van Liander op bijna 560.000. Waar er in het tweede kwartaal van 2020 nog 27.445 installaties bijkwamen, was dat dit jaar 32.501.

Om de piekbelasting van het net te verminderen is de netbeheerder voorstander van prikkels voor consumenten om aan de slag te gaan met opslag en flexibiliteit van zonne-energie. Daardoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt en blijft het betaalbaar.

Opslag maakt het mogelijk om energie die de klant opwekt op te slaan en op een ander moment te gebruiken. Dit voorkomt pieken in de belasting van het energienet. Dit is nodig omdat de netbeheerders het elektriciteitsnet moeten aanleggen op de maximale piek. Dit kost veel maatschappelijk geld en is niet efficiënt, omdat het net het grootste deel van de tijd voor slechts een klein percentage wordt benut.

maandag 16 augustus 2021

Netbeheerders alert op ‘stoorsignalen’ door elektronica

Netbeheerders zijn naar eigen zeggen alert op de invloed van stoorsignalen in het elektriciteitsnet op de elektriciteitsmeter. 

Stoorsignalen (afwijkende energiestromen) kunnen ontstaan als gevolg van het stijgend gebruik van (vermogens)elektronica, defecte apparatuur of onjuist gebruikte apparaten.

Professor Leferink van de Universiteit Twente publiceerde afgelopen week een onderzoek, waarin een aantal apparaten zo gecombineerd werden, dat de energiemeter teruglevering van energie registreerde. De netbeheerders kennen dit onderzoek en hebben de gebruikte testopstelling zelf nagebootst. Het gaat hier om een zeer specifieke opstelling, waarbij apparaten gecombineerd zijn op een manier waar ze uitdrukkelijk niet voor bedoeld zijn. Zo is een schakelaar/dimmer die bedoeld is voor dimbare verlichting, gecombineerd met audio/videoapparatuur. Hoewel het om nuttig onderzoek gaat, waarschuwen de netbeheerders consumenten ervoor dit niet zelf te gaan nabootsen. 

De proefopstelling geeft een forse bromtoon en dat is niet voor niets; deze ondeugdelijke combinatie van apparaten veroorzaakt een enorm stoorsignaal dat flinke schade kan toebrengen aan de apparatuur in een woning.

Een gemiddeld huishouden telt tegenwoordig meer dan 100 elektrische apparaten. Denk naast de gebruikelijke huishoudelijke apparatuur aan zogeheten vermogenselektronica met componenten om te schakelen of om te vormen, zoals opladers, tablets, omvormers voor zonnepanelen en op afstand bedienbare lichtschakelaars en dimmers. Hoewel de meeste apparaten een CE-markering hebben, kunnen bepaalde combinaties van apparatuur of het onjuist gebruik ervan stoorsignalen veroorzaken. Een voorbeeld is het koppelen van een dimmer aan niet-dimbare apparatuur, zoals (led)lampen of terrasverwarming. Stoorsignalen kunnen leiden tot versnelde veroudering van apparatuur. Voor netbeheerders is het mogelijke effect van stoorsignalen op de elektriciteitsmeter heel belangrijk. Daarom blijven zij onder andere landelijk monitoren hoeveel EMI-gerelateerde storingen voorkomen.

Nieuwbouwwoningen zorgen voor groeiende vraag naar elektriciteit

In het tweede kwartaal van 2021 was 87 procent van de aanvragen voor een aansluiting bij netbeheerder Liander voor een nieuwbouwwoning aardgasloos. Nieuwbouwwijken die niet meer op het aardgasnet zijn aangesloten, verbruiken drie à vier keer meer elektriciteit dan ouderwetse wijken.

De beschikbaarheid van die grote hoeveelheden stroom is niet langer vanzelfsprekend. Dat komt door de zeer snel aangetrokken vraag naar elektriciteit en lange doorlooptijden voor uitbreidingen van het net. Daarom is het van essentieel belang dat we samen met gemeenten en projectontwikkelaars in een vroeg stadium nadenken over de locatie, planning en het ontwerp van de energievoorziening voor een nieuwe wijk, zodat we het elektriciteitsnet tijdig kunnen uitbreiden of verzwaren.

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan knelpunten op het elektriciteitsnet. De aanhoudende economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij leidt in combinatie met de energietransitie - en in het bijzonder de inpassing van zonneweiden in landelijke gebieden - tot steeds meer knelpunten. Alle ontwikkelingen samen hebben een enorme impact op het elektriciteitsnet. We hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Tegelijkertijd hebben we te maken met een chronisch tekort aan technici, bouwmaterialen en lange doorlooptijden.

'In 2070 hebben we hopelijk al veel kernfusiereactoren gebouwd'

In de podcast Sound of Science praat natuurkundige Ralf Mackenbach - ooit beroemd geworden als zanger - over de kernfusiereactor van de toekomst.

Ooit brak hij door bij het grote publiek door het Junior Songfestival te winnen met zijn liedje ‘Click-Clack’. Mackenbach maakte echter de overstap naar de natuurkunde en legt zich nu volledig toe op het ontwerp van een toekomstige kernfusiereactor. Wat heb je nodig om op aarde energie te maken uit iets dat tien keer heter is dan het centrum van de zon.

'Kernfusie is over 20 jaar een mogelijkheid, en dat zal altijd wel zo blijven.' Dit in de natuurkunde bekende adagium tekent de belofte – en enorme uitdaging – die kernfusie al jarenlang is. Ralf Mackenbach is echter optimistisch: “De wetenschap zal denk ik genoeg sprongen vooruit maken, zodat we over zo’n vijftig jaar in staat zijn om goed werkende fusiecentrales te bouwen.

vrijdag 13 augustus 2021

Overheid kent DEI+ subsidie toe aan eerste offshore groene waterstofpilot PosHYdon

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) subsidie ten bedrage van 3,6 miljoen euro toegekend aan PosHYdon.
PosHYdon is de eerste offshore groene waterstofpilot op een operationeel platform ter wereld. Met deze subsidie kan het consortium met de pilot van start gaan.

PosHYdon profileert zich graag als het ultieme voorbeeld van systeemintegratie op de Noordzee. In veel studies wordt waterstof ‘the missing link’ voor de energietransitie genoemd en wordt er veel over de mogelijkheden gesproken. Maar voor de kust van Scheveningen gaat het daadwerkelijk plaatsvinden.
 
PosHYdon integreert drie energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof en zal plaatsvinden op het Q13a-A platform van Neptune Energy. Dit producerende productieplatform is het eerste volledige geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee en ligt circa 13 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Om groene waterstof te kunnen maken, zal zeewater op het platform omgezet worden in gedemineraliseerd water. Dit water wordt vervolgens door middel van elektrolyse omgezet in waterstof. Daarbij wordt stroom van wind gebruikt om deze groene waterstof te produceren. De pilot heeft als doel om ervaring op te doen met het integreren van werkende energiesystemen op zee en het vervaardigen van waterstof in een offshore omgeving. Daarnaast wordt de efficiency getest van een electrolyser met een variabele voeding vanuit offshore wind en wordt kennis opgebouwd in de kosten, van zowel de installatie offshore als van het onderhoud.

Energieparken in beeld geanalyseerd

Een boekje met een fotoanalyse van de impact van wind- en zonneparken in Zuid-Holland. Daarmee wil de onafhankelijke Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Noël van Dooren bereiken dat mensen goed geïnformeerd deelnemen aan de discussie over (nieuwe) energieparken.

Locaties voor windturbines en zonnepanelen leiden tot felle discussies, want belangen botsen. Veel mensen onderschrijven het hogere doel, maar verzetten zich tegen de concrete uitwerking.

Beelden spelen in het debat een grote rol. Ze worden soms ingezet om te laten zien dat het effect van plannen meevalt, dan weer om duidelijk te maken dat de uitwerking dramatisch is. 

Het boekje is als pdf hier te downloaden.

donderdag 12 augustus 2021

Draaischijf stroommeter keert van richting om bij storing

Een energiemeter die aangeeft dat er energie wordt opgewekt, terwijl er helemaal geen zonnepanelen op het dak liggen en in werkelijkheid juist een klein beetje energie wordt verbruikt.

Dat kan gebeuren als een afstandbediende dimmer wordt gebruikt om een huishoudelijk apparaat te bedienen, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente.

Afhankelijk van de stand van de dimmer, geeft de elektriciteitsmeter geen afwijkende waarde aan, een te groot verbruik of juist een negatief verbruik: honderden Watts aan opgewekt vermogen, terwijl in werkelijkheid zo'n 20 Wattt worden verbruikt.

Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente, naar slimme meters, bleek al dat ze grote afwijkingen kunnen vertonen: ze geven dan een te hoog of te laag verbruik aan. Nu blijkt dat ze zelfs kunnen aangeven dat er stroom wordt teruggeleverd in plaats van afgenomen.

De fouten hebben volgens de onderzoekers te maken met de snelle stroompulsen die ontstaan in de combinatie van de dimmer en het apparaat. Zoals veel apparaten en opladers heeft het een ‘schakelende voeding’: bij verschillende netspanningen geeft zo'n voeding het toch dezelfde uitgangsspanning, door snel te schakelen, waardoor het een niet-lineare belasting is. De dimmer kan ingrijpen op verschillende momenten van de sinus-golfvorm van het net. Dit moment, de firing angle, bepaalt wat de meter aangeeft: een correcte waarde rond de 20 Watt, een verbruik dat 20 keer hoger ligt, of een ‘energielevering’ van meer dan 400 Watt.

Provincie wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

De provincie Noord-Holland wil zonne-energie op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen op schooldaken omdat uit onderzoek is gebleken dat dit succesvol is.
   
De provincie wil blijven samenwerken met stichting Schooldakrevolutie. Deze stichting ondersteunt gemeenten en schoolbesturen bij de verduurzaming van schoolgebouwen.

In Noord-Holland heeft de stichting dat de afgelopen twee jaar namens de provincie gedaan. De aanpak van stichting Schooldakrevolutie komt als beste uit het onderzoek van AEF naar voren. Dit succes is voornamelijk het gevolg van de bekendheid, en daarmee het vertrouwen, van Schooldakrevolutie bij gemeenten en scholen.
 
Het evaluatierapport stelt dat de markt voor zonnepanelen op daken goed is ontwikkeld en al voldoende gesubsidieerd wordt door het Rijk. Waar nog wel winst te behalen is, is het subsidiëren van innovaties die nog in ontwikkeling zijn, die nog niet rendabel zijn, maar wel veel potentieel hebben.

Een Solar Carport is hier een goed voorbeeld van. Dit is een auto-overkapping waar zonnepanelen in geïntegreerd zijn. Samen met de gemeente Rotterdam heeft de provincie Noord-Holland al een tool gelanceerd die laat zien waar parkeerterreinen slimmer benut kunnen worden door overdekt parkeren te combineren met de opwekking van zonne-energie. De provincie onderzoekt of zij de ontwikkeling hiervan kan subsidiëren.

Nieuw zonnepark voor Apeldoorn


Apeldoorn krijgt er een nieuw zonnepark bij. De gemeente realiseert samen met de Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn (deA) het zonnepark Brinkenweg.

De energie wordt direct geleverd aan bedrijventerrein Ecofactorij waarbij gebruikt gemaakt wordt van slimme opslagtechnieken. Naast energie, die lokaal gebruikt gaat worden, is het zonnepark goed voor natuur en biodiversiteit én kunnen inwoners en bedrijven financieel deelnemen in dit project. Het park is een goed voorbeeld voor toekomstige projecten en initiatieven.

Tussen bedrijventerrein Ecofactorij en de snelweg gaan meer dan 6000 zonnepanelen energie opwekken die de bedrijven op de Ecofactorij gaan gebruiken. Hiermee wordt het een volledig lokaal zonnepark; de energie wordt opgewekt op de plek waar het gebruikt wordt. De zonnepanelen gaan waarschijnlijk 2.500.000 kWh per jaar opwekken. Dat is het stroomverbruik van ongeveer 900 huishoudens.

De gemeente Apeldoorn en coöperatie deA zijn allebei voor 50 procent eigenaar van het park. Het zonnepark wordt gefinancierd via de bank en met crowdfunding, die deA organiseert.

woensdag 11 augustus 2021

Noord-Holland zet in op energiebesparing bij bedrijven

De provincie, de gemeenten en de vier omgevingsdiensten in Noord-Holland maken samen afspraken om bedrijven te stimuleren energie te besparen.

In het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025 spreken zij daarom af om van wettelijke energiebesparing een prioriteit te maken. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben hiermee ingestemd.

In 2050 wil Noord-Holland klimaatneutraal zijn. Energiebesparing in de industrie- en dienstensector is daarbij cruciaal. De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven die veel energie verbruiken besparingsmaatregelen te nemen die zich in vijf jaar terugverdienen. Op dit moment voldoet slechts 9 procent van de bedrijven in Noord-Holland volledig aan deze plicht.

Betere naleving van de energiebesparingsplicht in Noord-Holland levert naar inschatting een extra besparing op van ruim 2 Petajoule. Dat is 5 procent van het totale energieverbruik van de industrie- en dienstensector in Noord-Holland in 2020. Ter vergelijking gaat het om het energieverbruik van meer dan 60.000 woningen, de jaarlijkse opbrengst van 800 hectare zonnepanelen op land of 21 gemiddelde windmolens op zee.

De provincie is het bevoegd gezag voor het toezicht op grotere bedrijven met een wettelijke besparingsplicht, gemeenten zijn dat voor de overige bedrijven met een wettelijke besparingsplicht. Op de grootste bedrijven in Noord-Holland houdt het Rijk toezicht. Deze vallen niet onder het Energiebesparingsakkoord.

Cogas bussen rijden vanaf nu op HVO


Alle Cogas bussen rijden vanaf nu op HVO. HVO is een hernieuwbare brandstof met veel voordelen op het gebied van duurzaamheid.

HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ en is een relatief nieuw type dieselbrandstof.

Het wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten en is daardoor een fossielvrije en hernieuwbare brandstof met veel voordelen op het gebied van duurzaamheid.

Cogas vindt een duurzame bedrijfsvoering belangrijk; zorgdragen voor onze omgeving en het milieu.

dinsdag 10 augustus 2021

Noordzeekanaalgebied op weg naar duurzame en circulaire industrie

De industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) tussen IJmuiden en Amsterdam werkt aan het verduurzamen van haar productieprocessen.

Bedrijven ontwikkelen plannen om van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame energievoorziening. Daarvoor is niet alleen meer duurzame elektriciteit in het gebied nodig, maar ook waterstof (voor productieprocessen met hoge temperatuur), warmte en stoom.

Om de afgesproken klimaatdoelen voor 2030 te halen is de afvang en opslag van CO2 een noodzakelijke tussenoplossing. De projecten die het verduurzamen van de industrie in het NZKG mogelijk gaan maken, zijn beschreven in de Cluster Energie Strategie (CES) NZKG. Deze wordt tweejaarlijks geupdate om actuele ontwikkelingen mee te nemen. Zo loopt er nu een haalbaarheidsstudie naar een alternatief voor de verduurzaming van Tata Steel, waarin wordt onderzocht of versneld overgestapt kan worden op waterstof.

In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot. De ambitie van de industrie in het NZKG is om in 2030 de CO2-uitstoot met de helft te verminderen en in 2050 volledig CO2-neutraal en circulair te zijn. Daarnaast is het gezonder maken van de leefomgeving in het NZKG van groot belang. De verduurzamingsmaatregelen die het bedrijfsleven in de regio willen nemen dienen dan ook verschillende doelen: het terugdringen van de CO2-uitstoot, het gezonder maken van de leefomgeving en het bieden van duurzame energie voor de bebouwde omgeving en mobiliteit. Daarmee ontstaan ook kansen voor nieuwe groene en circulaire bedrijvigheid in het NZKG.

'Onze generatie kan de ergste consequenties nog voorkomen'

Het nieuwste IPPC rapport luidt harder dan ooit de noodklok over klimaatverandering: klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet. Het huidige klimaatbeleid is bij lange na niet voldoende om het tij te keren, stelt Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu roept bestuurders en politici op om vergaande stappen te nemen om ons land en de wereld te behoeden voor niet te overziene klimaatschade. 'Onze generatie kan het verschil nog maken. Effectief klimaatbeleid moet de hoogste prioriteit zijn. Te beginnen in Nederland: nu in de formatie, en drie maanden later bij de klimaattop in Glasgow. De kosten van niets doen zijn zoveel groter dan de kosten van klimaatactie.'

De organisatie heeft diverse actiepunten opgesteld:

Verhoog het CO2 reductiedoel voor 2030 naar minimaal 55%, en maak de middelen beschikbaar om dit doel te halen. Nu is dit slechts 49% en zelfs voor dit doel liggen we niet op koers. Om de rampzalige temperatuurstijging die het IPCC voorspelt te voorkomen, is veel meer nodig.

Pas het principe ‘de vervuiler betaalt’ daadwerkelijk toe. Nu is het helaas nog zo dat grote vervuilers nauwelijks betalen voor hun CO2-uitstoot en de vernietigende impact op onze leefomgeving. Deze huidige verdeling van de lusten en lasten van de energietransitie gaat ten koste van de steun van de bevolking voor het zo noodzakelijke klimaatbeleid.

Hak in ieder geval de volgende knopen door; schrap Lelystad Airport definitief, sluit de kolencentrales, en het aanbod duurzame energie moet omhoog. Verhoog de windenergie productie op zee, tot wat maximaal past binnen de grenzen van ecologie.

Windmolens onverwacht productiever achter heuvel

Het gebied achter een heuvel is niet de meest logische plek waar je een windturbine zou plaatsen. Toch kunnen windmolens daar, volgens onderzoekers van de Universiteit Twente, in sommige gevallen juist meer energie produceren dan in een gebied zonder heuvels.

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Renewable Energy’ publiceerden Dr. Luoqin Liu en Dr. Richard Stevens (Faculteit TNW) hun simulaties waarin windturbines achter heuvels tot wel 24 procent meer energie produceren.

Om de invloed van complex terrein op de energieproductie van windmolens te onderzoeken heeft Liu simulaties uitgevoerd van een turbine van 90 meter hoog en wieken van 63 meter. De windmolen staat 756 meter achter een heuvel van 90 meter hoog. De toename in de productie komt door een aantal effecten.

Zo heeft wind boven de heuvel een andere windrichting dan vlak bij de grond. Hierdoor buigt de langzaam bewegende lucht weg van de windturbine. De turbine achter de heuvel kan daardoor van de sterke stroming profiteren.

De overheid hoeft door dit onderzoek niet direct alle windmolens achter heuvels te plaatsen. Volgens de simulaties is de windstroom achter de heuvel veel turbulenter wat weer zorgt voor extra slijtage. Of de extra opbrengst opweegt tegen de kosten van die slijtage moet nog worden onderzocht.

maandag 9 augustus 2021

Gemeentegebouwen Delft worden zuiniger

De gemeente Delft zet de komende jaren een belangrijke stap op weg naar duurzamere gemeentelijke gebouwen die minder CO2 uitstoten. Het college heeft hiervoor een routekaart gemaakt. In 2024 moeten veertien gemeentelijke gebouwen een zuiniger energielabel hebben.

De gemeente heeft energiescans laten maken van haar gebouwen en in beeld gebracht welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Voorbeelden van maatregelen zijn het isoleren van vloeren en gevels en het toepassen van HR-beglazing. Hiermee kan tot 2024 voor een belangrijk deel van het gemeentelijk vastgoed het energielabel aanzienlijk verbeteren. De maatregelen worden gecombineerd met het normale onderhoud. Dat scheelt in de kosten.

Een deel van de vastgoedportefeuille bestaat uit flinke gebouwen die recent zijn gebouwd (onder meer het stadskantoor, huisvesting Werkse! en het nieuwe archiefgebouw). Hierdoor is meer dan 60 procent van het gemeentelijke vastgoed voorzien van energielabel A. Hiermee is al in belangrijkrijke mate invulling gegeven aan de duurzaamheidsambitie.

Elia-masten zijn succesvolle broed-kamers voor de torenvalk

Sinds 2007 zijn meer dan 300 jonge torenvalken geboren in nestkasten die op de hoogspanningslijn van Elia tussen Tienen en Sint-Truiden hangen. Tien nestkasten hangen er ongeveer tien meter boven de grond.

Door de ligging (hoog en in de buurt van landbouwgebied) zijn de nesten een groot succes voor deze vogelsoort. Ook dit jaar waren acht nestkasten bewoond: in twee nestkasten waren de jongen al groot genoeg om te ringen. 

Ook landbouwers profiteren mee: ze hebben minder teeltverlies doordat de roofvogels muizen en andere kleine knagers verjagen.

Winderige vakantie zorgt voor spotgoedkope stroom


Zondag 8 augustus 2021 boekte Nederland een record: niet eerder dit jaar was stroom zo goedkoop. Gemiddeld kostte een kilowattuur stroom 16,05 cent, waarbij de uurprijzen tussen 8 en 17 uur zelfs negatief waren. Normaliter ligt de stroomprijs op zondagen rond de 23 cent.

Frank Breukelman van Zonneplan, dat de uurprijzen van stroom bijhoudt, zoekt de verklaring in de combinatie van veel wind en het feit dat veel Nederlanders sinds dit weekend op vakantie zijn.

Een ander gevolg van deze combinatie is dat de stroom deze zondag ook grotendeels echt groen was en dus weinig CO2-uitstoot kende. Normaliter gaat er zo'n 450 gram CO2-uitstoot gepaard met het verbruiken van een kilowattuur stroom (één vaatwasbeurt). Dat komt doordat er standaard meer gas en/of steenkool nodig is om voldoende stroom te kunnen produceren. Zondag om half 12 was de zogeheten koolstofintensiteit echter slechts 254 gram per kilowattuur, wat betekent dat de stroom bijna twee keer zo groen was als gemiddeld. Ook de rest van de dag zat de koolstofintensiteit ver onder het gebruikelijke niveau.

Deze maandag houden de lage kilowattuurprijzen nog stand, mede doordat het ook vandaag nog behoorlijk waait. De gemiddelde uurprijs ligt vandaag op 23,35 cent. Ter vergelijking: de afgelopen twee maanden was dit op maandagen gemiddeld zo'n 25,5 cent. De rest van de week neemt de wind wat in kracht af, maar lijkt de zon daarentegen zich weer wat meer zien. Mogelijk blijven de stroomprijzen deze week dan ook aan de lage kant.

Zonnepanelen: correcte installatie voorkomt storingen communicatieverkeer

Volgens het Agentschap Telecom kunnen zonnepanelen in sommige gevallen storingen veroorzaken in de lucht- en scheepvaartcommunicatie. Ook C2000, het communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulances, kan hinder ondervinden van zonnepanelen. 

Techniek Nederland en Holland Solar benadrukken dat bij gebruik van de juiste (CE-gemarkeerde) componenten en bij een correcte installatie de kans op storingen minimaal is.

Leden van Techniek Nederland en Holland Solar plaatsen uitsluitend zonnepanelen en andere installatiematerialen met een CE-markering. Bovendien gelden voor omvormers sinds april van dit jaar aangescherpte kwaliteitseisen vanuit de Europese richtlijn ‘Requirements for Generators’ (RfG).

Voor zonnestroomsystemen bestaan diverse erkennings- en certificeringsregelingen om de kwaliteit van het installatiewerk te borgen. Leden van beide brancheorganisaties kennen de normen en eisen die aan zonnestroominstallaties worden gesteld en plaatsen systemen volgens de installatievoorschriften.

Toch nemen Techniek Nederland en Holland Solar de waarschuwing van het Agentschap Telecom serieus. Beide organisaties hebben hun leden daarom nogmaals gewezen op de noodzaak om zich in alle opzichten te houden aan de voorschriften voor de gebruikte componenten en installatie.

vrijdag 6 augustus 2021

Zwerm autonome kleine drones kan gaslekken lokaliseren

Onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit van Barcelona en Harvard University hebben voor het eerst een zwerm kleine – en dus zeer veilige – drones ontwikkeld die autonoom gasbronnen kunnen detecteren en lokaliseren in onoverzichtelijke binnenruimten.

De kunstmatige intelligentie voor deze complexe taak vormde de belangrijkste uitdaging voor de onderzoekers, aangezien rekenvermogen en geheugen van de kleine drones zeer beperkt waren. Ze losten dit probleem op door middel van op de natuur geïnspireerde navigatie- en zoekstrategieën.

Autonome lokalisatie van gasbronnen is een complexe taak. Kunstmatige gassensoren zijn minder goed dan dierenneuzen in staat om kleine hoeveelheden gas te detecteren en te reageren op snelle veranderingen in de gasconcentratie. Bovendien kan de omgeving waarin het gas zich verspreidt complex zijn. Veel van het onderzoek op dit gebied heeft zich dan ook gericht op zelfstandige robots die naar een gasbron zoeken in vrij kleine omgevingen zonder obstakels, waarin de bron gemakkelijker te vinden is.

Het onderzoeksteam heeft commercieel verkrijgbare CrazyFlie-drones gebruikt, die een diameter van 12 cm hebben en slechts ongeveer 37.5 gram wegen.

De kleine drones beschikken voor hun navigatie over een nieuw ‘insectenalgoritme’, genaamd Sniffy Bug. Zolang er nog geen drone gas heeft geroken, verspreiden de drones zich zoveel mogelijk over de omgeving, terwijl ze obstakels en elkaar ontwijken. Als een van de drones gas detecteert, geeft hij dit door aan de anderen. Vanaf dat moment gaan de drones met elkaar samenwerken om zo snel mogelijk de gasbron te vinden. De zwerm zoekt dan de maximale gasconcentratie met een algoritme genaamd ‘particle swarm optimization’ (PSO), waarbij elke drone fungeert als een ‘deeltje’.