Pagina's

maandag 31 mei 2021

Total transformeert en wordt TotalEnergies

 

Op de gewone en buitengewone aandeelhoudersvergadering hebben de aandeelhouders van Total hun goedkeuring gegeven aan een resolutie om de naam van de onderneming te wijzigen van Total in TotalEnergies.

Hiermee wordt de strategische omvorming tot een brede energieonderneming verankerd in haar identiteit. Tegelijk met deze naamsverandering neemt TotalEnergies een nieuwe visuele identiteit aan.

De nieuwe naam en visuele identiteit belichamen de vastberaden koers die TotalEnergies voor zichzelf heeft uitgezet: die van een brede energieonderneming die haar missie vervult om steeds meer betaalbare, betrouwbare en schone energie te produceren en te leveren.



Dak van cultuurcentrum De Spil in Roeselare uitgerust met zonnepanelen van Luminus

Op het dak van cultuurcentrum De Spil in het Belgische Roeselare werden onlangs 140 zonnepalen geplaatst door Insaver, dat deel uitmaakt van de Luminus Groep. De zonne-installatie zal elk jaar 50.000 kWh groene energie produceren, waarmee De Spil ieder jaar 12 ton CO2 vermijdt.

De 140 zonnepanelen op het dak van De Spil hebben een vermogen van 52 kWp en produceren samen elk jaar 50.000 kWh groene energie. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 13 gezinnen. Ruim 97 procent van de groene stroom wordt door De Spil zelf verbruikt. De rest wordt op het net geïnjecteerd.

Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus en gespecialiseerd is in zonnepanelen en dakwerken, stond in voor het ontwerp, de plaatsing en de inwerkingstelling.

Vattenfall bouwt ‘groene’ mega-boiler

Energieconcern Vattenfall gaat in plaats van een biomassacentrale een reusachtige waterboiler bouwen op groene elektriciteit. Deze moet warmte leveren aan inwoners van Amsterdam, Almere en Diemen.

Momenteel verwarmen 100 duizend inwoners hun huizen met restwarmte van de gascentrales die ook in Diemen staan. Maar Amsterdam wil vanaf 2040 alleen nog maar ‘duurzame’ warmte.

Plannen voor een elektrische boiler waren er overigens al, maar die zou veel minder krachtig worden. De waterkoker die het concern maandag aankondigt, krijgt een vermogen van 150 megawatt (MW), meer dan dat van de geplande biomassacentrale (100 MW).

In Zweden werkt Vattenfall al bijna 30 jaar met E-boilers, en sinds enige jaren staat er ook een elektrische boiler van 120 MW in Berlijn. In Nederland wordt dit Vattenfalls eerste E-boiler. De installatie is een soort ‘waterkoker’, die stroom om zet in warm water dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven of dat kan worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer, een grote ‘thermoskan’.

De E-boiler heeft meer capaciteit dan de eventuele bio-warmte installatie van 100 MW waarover veel discussie is, maar kan helaas dus minder worden ingezet. Er is namelijk nog niet voldoende groene stroom om de E-boiler veel te laten draaien. Met de huidige verwachte inzet van de E-boiler denkt Vattenfall ongeveer 15 procent van de warmte duurzaam te kunnen leveren. Het aantal uur dat de E-boiler aan kan zal de komende jaren wel stijgen, gezien de groei van het aantal wind- en zonneparken in Nederland. Met de Nederlandse overheid wordt momenteel bekeken hoe de positieve bijdrage van de elektrische boiler in de duurzaamheidsregelgeving en bouwregels gewaardeerd kan worden.

Daarnaast werkt Vattenfall aan de ontwikkeling van andere duurzame bronnen voor warmte, zoals geothermie, datacenterwarmte en aquathermie.

11 procent energieverbruik in 2020 afkomstig uit hernieuwbare bronnen


Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in 2020 was 11,1 procent van het totale energieverbruik. In 2019 was dit nog 8,8 procent. De toename was grotendeels te danken aan een grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. Ook het verbruik van biomassa nam toe, vooral het meestoken daarvan in kolencentrales, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Het verbruik van hernieuwbare energie bedroeg 219 PJ (petajoule) in 2020, 19 procent meer dan in 2019. Het totale finale energieverbruik was in 2020 bijna 2000 PJ, ongeveer 100 PJ lager dan in 2019. Deze daling van het totale verbruik heeft ook bijgedragen aan de toename van het aandeel hernieuwbare energie.

Vooral het energieverbruik voor vervoer daalde, als gevolg van minder verkeer in 2020, onder andere door verregaande maatregelen in de bestrijding van het coronavirus.

Het verbruik van energie uit wind nam met 29 procent toe tot 50 PJ. De belangrijkste reden voor deze stijging is de toename van de opgestelde capaciteit van windmolens op zee door de realisatie van het windmolenpark bij Borssele. Ook op land zijn vorig jaar meer windmolens geplaatst. De totale capaciteit van windmolens ging van 4 500 megawatt (MW) eind 2019 naar 6 600 MW eind 2020.

Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2020 met 47 procent naar 30 PJ. Ook hier speelden nieuwe zonneparken de belangrijkste rol. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg opnieuw met een recordhoeveelheid van 7 200 MW in 2019 naar iets meer dan 10 000 MW in 2020.

Biomassa is met 54 procent de grootste bron van hernieuwbare energie. Het energieverbruik uit deze bron is in 2020 met 10 procent toegenomen naar 119 PJ. Deze stijging is grotendeels te danken aan de hogere inzet van biomassa in kolencentrales. Ook het verbruik van biogas en vaste en vloeibare biomassa in ketels bij bedrijven nam toe.

De productie van elektriciteit en warmte uit het meestoken in kolencentrales steeg van 8 naar 20 PJ. Het aandeel biomassa in kolencentrales groeide van 10 procent in 2019 naar 39 procent in 2020. De toename is gestimuleerd door subsidie en stijging in de CO2-prijs voor CO2 uit steenkool.

Op basis van deze voorlopige cijfers over 2020 zou een overdracht van ongeveer 16 TWh (miljard kWh) uit het buitenland nodig zijn om het afgesproken doel van 14 procent te halen. In juni 2020 is een overeenkomst afgesloten met Denemarken om 8 tot 16 TWh hernieuwbare energie over te dragen.

Foto: Anefo


Bondskanselier Merkel en premier Solberg nemen NordLink officieel in gebruik

 

Door gezamenlijk op een 'digitale knop' te drukken, hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Noorse premier Erna Solberg een dezer dagen NordLink officieel in gebruik genomen. De groene kabel zal Duitse windenergie uitwisselen met Noorse waterkracht en twee systemen met elkaar verbinden die elkaar optimaal aanvullen.

NordLink is een onderzeese grensoverschrijdende hoogspanningsverbinding (interconnector) tussen Duitsland en Noorwegen. De groene kabel zal Duitse windenergie uitwisselen met Noorse waterkracht. Vanwege de lengte van het traject en de grote transmissiecapaciteit wordt gelijkstroom gebruikt voor transmissie met laag verlies. De twee kabels (positieve en negatieve pool) zijn aan beide uiteinden verbonden met convertorstations. De convertorstations zijn gebouwd in Wilster (Sleeswijk-Holstein) en Tonstad (Zuid-Noorwegen).

Op deze locaties wordt de elektriciteit omgezet van gelijkstroom in wisselstroom (of omgekeerd, afhankelijk van de transmissierichting) en ingevoerd in respectievelijk het Duitse en het Noorse wisselstroomtransmissienet voor de levering van groene stroom aan huishoudens en bedrijven.

vrijdag 28 mei 2021

Onderzoekers koppelen kunstmatige intelligentie aan regelgeving om energietransitie te versnellen

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat samen met drie andere universiteiten, TNO en negen industriële partners oplossingen ontwikkelen voor het grillige aanbod uit duurzame bronnen.

De onderzoekers zoeken de oplossing niet alleen in technologie (zoals kunstmatige intelligentie), maar kijken ook naar wet- en regelgeving.

Het programma, dat wordt gesubsidieerd door een NWO-Perspectiefbeurs, moet leiden tot nieuwe manieren waarop lokale energiesystemen zichzelf kunnen managen.

Het onderzoek richt zich op de zogenaamde randen van het energiesysteem: de distributienetwerken en de energieproducerende en -consumerende apparaten die daarop zijn aangesloten. Elektriciteit als energiedrager speelt hierin een belangrijke rol. De vraag naar stroom neemt almaar toe, onder andere door de groei in warmtepompen en in elektrische auto’s en bussen. Tegelijk wordt het aanbod grilliger door een groeiend aanbod aan duurzame elektriciteit van wind en zon.

Netwerkbeheerders en marktpartijen zoeken naar mogelijkheden om overbelasting van het netwerk te voorkomen en om vraag en aanbod op een slimme manier aan elkaar te koppelen. Kunstmatige intelligentie kan daarbij een belangrijke rol spelen, zolang de mechanismen om data én energie uit te wisselen maar transparant en eerlijk zijn voor alle betrokkenen.

Het programma kent drie hoofdthema’s. In het eerste thema bekijken de onderzoekers hoe lokaal beschikbare data uitgewisseld en ingezet kan worden voor het monitoren van het elektriciteitsnetwerk. Ze ontwikkelen daarvoor nieuwe gedistribueerde AI-technieken die lokaal de staat van het netwerk (stromen, spanningen) in kaart brengen en voorspellen.

In het tweede thema onderzoeken ze hoe de lokale vraag en aanbod van elektriciteit via geautomatiseerde besluitvorming en zelfmanagement kan worden afgestemd op de beschikbare netwerkcapaciteit en de beschikbaarheid van (groene) stroom uit hogere delen van het netwerk.

In het derde thema staan de technische en juridische aspecten van data delen centraal. Aan de ene kant gaat dit over regelgeving en overeenkomsten tussen partijen over zaken als data-eigenaarschap, dataprivacy en bescherming van bedrijfsgeheimen. Aan de andere kant draait dit om technische oplossingen om geautomatiseerd data te delen.

1,3 miljoen subsidie voor innovatiecentrum wind op zee

Het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC) krijgt 1.3 miljoen subsidie van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de provincie Groningen. Gedeputeerde Nienke Homan overhandigde de cheque symbolisch via een drone. Het grootste deel van het bedrag komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en is aangevuld met subsidie van de provincie.

Het OWIC is een informatie-, trainings- en innovatiecentrum in de Eemshaven dat zich richt op bedrijven en kennisinstellingen die zich bezig houden met het opwekken van groene, duurzame windenergie op zee ('offshore wind'). Het doel van dit centrum is om de ontwikkeling van bedrijvigheid en innovaties op het gebied van offshore windenergie te faciliteren en te stimuleren. Hierdoor wordt kennis en ervaring samengebracht en verder toegankelijk gemaakt voor Noord-Nederland.

19 partijen, waaronder het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden, hebben zich verenigd in het OWIC. Gezamenlijk willen zij ervoor zorgen dat bedrijven makkelijker en sneller kunnen vernieuwen ontwikkelen in offshore windenergie. De focus ligt daarbij op service en onderhoud van de windparken.

DATS 24 wordt leverancier van aardgas en 100 % groene, Belgische stroom

Sinds kort begeeft DATS 24, de duurzame brandstofleverancier van Colruyt Group, zich op de energiemarkt voor particulieren. Colruyt Group voorziet al jaren in haar eigen energieverbruik met groene stroom. En via Eoly levert de groep diezelfde stroom ook aan enkele grote bedrijven.

DATS 24 is nu klaar voor een volgende belangrijke stap: de levering van aardgas en 100 % groene, Belgische stroom aan particuliere klanten en gezinnen in Vlaanderen en Wallonië.

De voorbije maanden lanceerde DATS 24 dit aanbod al naar medewerkers van Colruyt Group. Meer dan 1.500 van hen tekende in en werd energieklant. Op die manier werden alle processen geoptimaliseerd.

Colruyt Group heeft de voorbije jaren naar eigen zeggen grote sprongen gemaakt als groene energieproducent. Denk maar aan de energie die de groep produceert via windturbines in Halle en omgeving en via de windparken in de Noordzee. Samen met de zonne-installaties op distributiecentra en winkels leverde dit zo'n 270 % van het jaarlijks energieverbruik van de retailer in 2019.

Zutphen dient opnieuw subsidieaanvraag in voor warmtenet Helbergen

De gemeente Zutphen heeft onlangs een nieuwe subsidieaanvraag ingediend bij de Provincie Gelderland om de buurt Helbergen aardgasvrij te maken via het project warmtenet TEO Helbergen. Met behulp van deze subsidie wil de gemeente Zutphen, samen met Woonbedrijf ieder1 en een aantal andere partners, ruim 700 woningen in de buurt Helbergen aansluiten op een warmtenet.

De gemeente hoorde eind vorig jaar dat zij geen rijksbijdrage zou ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor het aardgasvrij maken van de buurt Helbergen. De Provincie Gelderland biedt een aantal kansrijke projecten, die bij de landelijke aanvraag zijn afgevallen, nu alsnog de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de subsidie de Gelderse Proeftuin.

Twee belangrijke onderdelen van de nieuwe aanvraag waren het aanscherpen van de financiële opbouw van het project (een nauwkeurigere businesscase) en het ondertekenen van een intentieovereenkomst op vrijdag 30 april 2021. Met de intentieovereenkomst onderschrijven de partners gemeente Zutphen, Stichting Woonbedrijf ieder1, Coöperatieve vereniging ZutphenEnergie, energie-infra-specialist Firan, Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Liander en transitiepartner Warmte uit Water (een samenwerking tussen Alliander en Rijkswaterstaat), de inspanningsverplichtingen gericht op het project TEO warmtenet Helbergen. Want het wordt steeds duidelijker dat er niet één partij is die dit alleen kan realiseren. De warmtetransitie kunnen we alleen samen vormgeven.

donderdag 27 mei 2021

Kiwa en Alliander openen eerste waterstof demohuis in Nederland

Kiwa en netbeheerder Alliander openen vandaag in Apeldoorn het Hydrogen Experience Centre: een als woonhuis ingerichte demo- en opleidingslocatie waar vakmensen leren hoe ze de aardgasvoorziening in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof.

Tegelijkertijd willen zij monteurs en installateurs opleiden en vertrouwd maken met het overzetten van aardgasinfrastructuur op waterstof. Dit is nodig, want de behoefte aan technici die met waterstof kunnen werken, zal in de nabije toekomst snel toenemen.
 
Het Hydrogen Experience Centre in Apeldoorn is ingericht als woonhuis met een keuken, een meterkast en een volledig warmtesysteem. Er hangen twee cv-ketels: een op waterstof en een op aardgas. De leidingen in het huis kunnen voor demo-of trainingsdoeleinden worden aangesloten op een ketel naar keuze. In het demohuis wordt de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk gebracht. Het fungeert als kenniscentrum waar de laatste inzichten in de energietransitie en waterstoftoepassingen worden gedeeld.

Het Hydrogen Experience Centre is naast een demonstratie- vooral een opleidingslocatie. Omdat de meeste monteurs en installateurs nog weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor het gebruik van waterstof hebben Alliander en Kiwa de handen ineen geslagen.

Kiwa en Alliander delen de overtuiging dat waterstof kan fungeren als aanjager van de energietransitie. Waterstof kan namelijk net zo worden ingezet als aardgas voor warmtedoeleinden en in grote hoeveelheden worden opgeslagen om fluctuaties over seizoenen op te vangen. Het flexibiliseert het elektriciteitssysteem, is een oplossing voor zware mobiliteit en kan dienen als grondstof voor de industrie. Voor het veilig beheren van de netwerken die waterstof transporteren naar eindgebruikers zijn slechts beperkte aanpassingen aan procedures en meetinstrumenten nodig.

Reactie ASTER op minder zonnepanelen: 'Onze zonnepanelen op sociale woningen zorgen voor nieuwe impuls'

ASTER, de coöperatieve vennootschap van sociale huisvestingsmaatschappijen die op grote schaal zonnepanelen op de Vlaamse sociale woningen zal plaatsen door middel van een openbare aanbesteding bij installateurs, reageert op het nieuws dat het aantal geïnstalleerde panelen in 2021 sterk terugvalt.

De sector vraagt dat de overheid het vertrouwen in zonne-energie herstelt. 'Het is natuurlijk jammer dat particulieren minder in duurzame energie investeren, maar wat vooral belangrijk is, is dat organisaties en bedrijven overtuigd blijven van de duurzame energietransitie', zegt Björn Mallants (gedelegeerd bestuurder ASTER cv en directeur VVH).

ASTER bevestigt dan ook zijn engagement om in Vlaanderen het verschil te maken. 'De finale onderhandelingen lopen. Ook met de Vlaamse Regering. In het licht van de klimaatdoelstellingen is het - zeker in de context van deze grote terugval - dan ook cruciaal dat we dit project succesvol laten landen.'

Momenteel loopt de openbare aanbestedingsprocedure voor dit project. De organisatie verwacht om in de herfst een partner voor de installatie van de panelen bekend te maken.

Advies aan nieuwe regering: zet in op grootschalige elektrificatie

 

Brancheverenigingen NWEA, Holland Solar en Energie- Nederland hebben een agenda met beleidsaanbevelingen opgesteld die vandaag is aangeboden aan de formateur en de Tweede Kamer.

Energie uit zon en wind is in Nederland in grote hoeveelheden en steeds goedkoper op te wekken. De huidige groei is spectaculair. Ook zijn er goede technische opties om de pieken en dalen in zon en wind jaarrond aan de vraag te koppelen, bijvoorbeeld via opslag of conversie naar waterstof.

De energiesector kan een duurzame energievoorziening middels elektrificatie bieden, maar daarvoor moet het komend kabinet wel een aantal keuzes maken. Een aantal belangrijke keuzes uitgelicht:
•    Voor elektrificatie van de industrie, vervoer en gebouwde omgeving is extra aanbod nodig aan CO2-vrije elektriciteit. Dit vereist beleidsmatige en fysieke ruimte voor groei van de opwek. De kosten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zijn al bijna gelijk met die uit de fossiele brandstoffen (kolen- of gascentrales). Industriële inzet van elektriciteit voor bijvoorbeeld hoge temperatuur-processen is nog wel duurder dan aardgas.  Warmtetransitie, groei duurzame elektriciteitsinzet en elektrolyse vragen daarom om een specifiek steunmechanisme.    
•    Uiteindelijk kan energie uit de weersafhankelijke bronnen wind en zon jaarrond voor een volledig duurzame en zekere energielevering zorgen. Hiervoor is  een goede planning en ondersteuning van flexibiliteitsopties zoals opslag en vraagsturing nodig.
•    Duurzame elektriciteit wordt nu per energie-eenheid zwaarder belast dan bijvoorbeeld aardgas. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk recht getrokken worden, onder andere ten behoeve van de warmtetransitie.
•    Duurzame elektrificatie zal pas mogelijk zijn bij een forse uitbouw in het elektriciteitsnet. Dat moet nu pro-actief ter hand genomen worden, zonder te wachten op concrete projecten.

Kaarsenproducent Spaas vermijdt elk jaar 176 ton CO2 dankzij zonne-installatie van Insaver

Insaver, dat deel uitmaakt van de Luminus Groep, installeerde recentelijk 2.172 zonnepanelen op de daken van kaarsenproducent Spaas uit Hamont-Achel, één van de belangrijkste spelers op de Europese kaarsenmarkt.

De zonne-installatie zal jaarlijks 763.500 kWh groene energie produceren, waarvan ruim 70% door Spaas zelf zal verbruikt worden. Zo vermijdt het familiebedrijf, dat al 168 jaar zorgt voor extra gezelligheid, ieder jaar 176 ton CO2.

De 2.172 liggen verspreid over 5 daken van Spaas in Hamont-Achel en hebben een vermogen van 803 kWp. Ze produceren samen elk jaar 763.500 kWh groene energie. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 200 gezinnen. Ruim 70 procent van de groene stroom wordt door Spaas zelf verbruikt. De rest wordt op het net geïnjecteerd.

Energie opwekken op Westermaat Campus


Hengelo wil dat in 2030 meer dan de helft van de Hengelose huishoudens gebruik maakt van energie van windturbines en zonnepanelen. Energie die in de gemeente Hengelo zelf opgewekt wordt. Daarnaast moeten ook bedrijven en maatschappelijke instellingen hun elektriciteitsverbruik verduurzamen. Het is een enorme klus, die de gemeente Hengelo niet zelf kan klaren. Gelukkig is er hulp.

De gemeente organiseerde in december en januari digitale energiemarkten en spreekuren. Daar werd uitleg gegeven over de zoekgebieden in Hengelo. Die zijn vorig jaar door de gemeenteraad aangewezen als mogelijke gebieden om duurzame energie in op te wekken.

Coöperatie Westermaat Campus in Hengelo heeft rond dezelfde tijd een plan gepresenteerd om energie op te wekken op het bedrijvenpark Westermaat, langs de aanliggende A1 en parallel aan de aanliggende spoorlijn langs de Westermaat. De coöperatie wil onder leiding van ondernemer Harrie Evers energie opwekken via zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen en via relatief kleinere windturbines (40 tot 60 meter; zo hoog als een hoogspanningsmast).

De provincie Overijssel heeft het plan van de coöperatie alvast op hoofdlijnen door laten rekenen.

Het plan om zonne-energie op te wekken op parkeerplaatsen en daken lijkt financieel haalbaar. De coöperatie Westermaat Campus kan hier direct mee aan de slag gaan. Daarbij wordt ook gekeken hoe de biodiversiteit verbeterd kan worden; dus meer planten- en dierensoorten naar Westermaat Campus halen door onder meer zaaien, aanplanten en beschutting aanbieden.

woensdag 26 mei 2021

Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell

Shell heeft de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 terug te dringen en moet dat op korte termijn doen. Dat zegt de rechtbank Den Haag in de rechtszaak die onder andere Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell.

Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019.

Shell is volgens Milieudefensie de grootste vervuiler van Nederland. Het bedrijf stoot negen keer zoveel CO2 uit als heel Nederland bij elkaar.

Warmtenet en biomassacentrale Meppel zorgenkind


Tien jaar geleden ontstond het idee van een biomassacentrale in Meppel met een warmtenet voor de verwarming van vierhonderd woningen.

Netbeheerder Rendo is samen met de gemeente Meppel eigenaar van het zwaar verliesgevende warmtenet in nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen. In 2020 schreef Rendo 300.000 euro af op het project.

Het warmtenet blijkt in gebruik erg duur. Veel duurder dan verwarming met aardgas. Dat verschil mag niet doorberekend worden aan de klant.

MeppelEnergie was het eerste warmtenet in Drenthe. Maar Rendo wil structureel toekomstperspectief.

Een derde optie is het faillissement van MeppelEnergie. De warmtevoorziening mag echter nooit in gevaar komen.

Windpark Fryslân draait na de zomer op vol vermogen


Windpark Fryslân startte dit voorjaar met de opbouw van de 89 windturbines in het IJsselmeer. Vanwege de voorspoedige voortgang van het project in het afgelopen anderhalf jaar was de verwachting dat de opbouw van de windturbines klaar zou zijn aan het begin van komende zomer. Deze voorsprong heeft men echter toch niet vast kunnen houden vanwege het onstuimige weer, de complexe logistiek van het project in combinatie met het coronavirus. 

Aannemersconsortium Zuiderzeewind zal de installatie van de windturbines afronden in het derde kwartaal van 2021. Nadat alle windturbines zijn aangesloten, zullen ze op jaarbasis zo’n 1.500 GWh duurzame windenergie produceren. Dit komt overeen met het stroomverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens.
 
Vanaf de bouw van de eerste windturbines levert Windpark Fryslân energie aan klanten van Eneco. Eneco gaat deze Friese windenergie inzetten voor particuliere klanten in Friesland én om zakelijke klanten te ondersteunen in hun duurzame ambities. Voor particulieren start later dit jaar een speciale campagne.
 
De opbouw van de windturbines van Windpark Fryslân is in de laatste fase van het bouwproject. De kabels tussen de windturbinefunderingen liggen op hun plek. De verbinding met hoogspanningsstation Oudehaske bij Heerenveen, twee 55 kilometer lange ondergrondse 110 kV-kabels, is inmiddels in gebruik genomen. Daarnaast is het natuureiland bij Kornwerderzand aangelegd en is gestart met de monitoring van de natuur rond het windpark.

Essent CEO Patrick Lammers benoemd tot COO van E.ON Customer Solutions

 


De Raad van Commissarissen van E.ON SE heeft  Essent CEO Patrick Lammers benoemd tot opvolger van Karsten Wildberger. Wildberger zal op eigen verzoek E.ON verlaten om de functie van CEO bij Ceconomy AG over te nemen.

Naast CEO van Essent is Lammers momenteel verantwoordelijk voor de aansturing van E.ON Customer Solutions in West- en Oost-Europa. Hij trad in 2010 in dienst bij Essent en bekleedde verschillende managementfuncties. In 2012 werd hij lid en in 2017 voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent. Tegelijkertijd bekleedde hij centrale groepsfuncties voor RWE Group en later voor innogy, onder meer als SVP Digital Retail.

Naast zijn meer dan tien jaar ervaring in de energiesector heeft Lammers ook jarenlange ervaring in andere sectoren. Van 2007 tot 2009 was hij CEO van de Britse groep Dyson plc. Van 2005 tot 2007 was hij Managing Director van Dureal, een start-up voor de verkoop, marketing en productie van AdBlue, dat hij ontwikkelde tot een pan-Europees bedrijf. Daarvoor werkte hij ongeveer 15 jaar voor Royal Dutch Shell, waar hij verschillende internationale functies bekleedde.

dinsdag 25 mei 2021

Energietransitie Gouda: meer onderzoek nodig

 Er is meer onderzoek nodig voordat we kunnen beslissen welke buurt in Gouda als eerste aardgasvrij wordt. Dat is de voorlopige conclusie van Stedin, Mozaïek Wonen, Woonpartners Midden-Holland, Duurzaamheidsplatform Gouda, Gemeente Gouda en een afvaardiging van actieve bewoners uit de verkenningsbuurten vanuit Energiecoöperatie Gouda. 

Het vervolgonderzoek zal waarschijnlijk allereerst in Plaswijck en Middenwillens West plaatsvinden met een ‘cluster van grote panden’.

Gemeente Gouda onderzocht het afgelopen half jaar de aardgasvrije mogelijkheden in verkenningsbuurten Plaswijck, Slagenbuurt, Oud Achterwillens, Sport- en Molenbuurt, Kort Haarlem en Kadebuurt. Deze verkenningen voerde de gemeente samen met de bovengenoemde partijen uit. Gezamenlijk vormen zij de regiegroep. Het doel van het onderzoek was om een buurt aan te wijzen die het meest geschikt leek om al vóór 2030 aardgasvrij te worden. Deze buurt zou van ‘verkenningsbuurt’ worden omgedoopt tot ‘startbuurt’. Er zal nu nog geen startbuurt aangewezen worden.

Tijdens bijeenkomsten en vragenlijsten kwamen gemengde reacties naar voren. Naast een groep bewoners die vol enthousiasme het voortouw wilde nemen, klonk de stem van een groep met grote zorgen. Ook was er een grote groep bewoners met twijfels, omdat er in deze fase nog onduidelijkheden bestaan over de mogelijke alternatieven voor aardgas en de kosten. Met deze voorlopige conclusie wordt hieraan gehoor gegeven. Pas na verder onderzoek met hulp van de gemeente kunnen buurtbewoners overstappen op een schoon, betaalbaar en robuust alternatief voor aardgas.

Omdat dit onderzoek met de grootste zorg moet gebeuren, lijkt het verstandiger om niet in 4, maar in 2 buurten verder te verkennen. Zo kan per buurt meer aandacht worden besteed aan het proces. Vanaf 2022 gaan de partijen de verkenning hervatten. Dat gebeurt in Plaswijck en Middenwillens West met een ‘cluster grote panden’ (rond het winkelcentrum). Op basis van de informatie die we nu hebben, lijkt een warmtenet met warmte uit de Reeuwijkse Plassen als bron (aquathermie) in een gedeelte van Plaswijck een mogelijke oplossing. In Middenwillens West lijkt een individuele oplossing het meest geschikt.

Energieprijzen stijgen voorlopig nog door

 


De lockdown in maart 2020 zorgde ervoor dat de vraag (vanuit bedrijven) naar stroom, gas en olie volledig instortte. Hierdoor waren er vorig jaar historisch lage energietarieven.

De olie- en gasmarkt zijn aan elkaar verbonden. De olieproductie is tijdens de coronacrisis flink teruggeschroefd om de afnemende vraag naar olie en gas te compenseren. Echter, door de huidige coronaversoepelingen komt het MKB weer op gang, trekt de economie weer aan en stijgt de vraag naar olie en gas weer. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, moet het aanbod – de olieproductie – weer worden verhoogd. Momenteel loopt het aanbod nog achter, waardoor de energietarieven in tegenstelling tot vorig jaar zomer, hoger zijn dan ooit.

Maar Easyswitch.nl voorspelt dat dit gaat veranderen. In de komende maanden zal het aanbod weer op niveau zijn, waardoor er balans komt op de energiemarkt en de prijzen van gas en stroom weer zakken naar pre-coronaprijzen.
 
Easyswitch.nl verwacht dat de energieprijzen vanaf juli dalen. Tel daarbij op dat er vaak juist gunstige energiedeals voorhanden zijn in het derde en vierde kwartaal, dus voor de Nederlandse huishoudens valt er waarschijnlijk weer wat te winnen deze zomer.
Met name voor vaste energiecontracten ziet het er rooskleurig uit.

Het is zo dat de variabele tarieven, die als ijkpunt gelden voor de besparing van de consument met vaste tarieven, erg laag waren vanaf 1 januari 2021 t/m 30 juni 2021. De verwachting is dat deze zullen stijgen, waardoor de vaste contracten relatief goedkoper worden en de besparing voor de consument met een vast tarief flink hoger zal worden.

Natuur & Milieu plaatst 2,7 miljoen slecht geïsoleerde woningen bij Tweede Kamer

Afgelopen week vroeg Natuur & Milieu aandacht van de Tweede Kamer voor de 2,7 miljoen slecht geïsoleerde huizen in Nederland, met 270 kartonnen huizen. Elk huis staat symbool voor tienduizend slecht geïsoleerde woningen; woningen waar te veel aardgas wordt gestookt, de energierekening te hoog is en het wooncomfort te laag. Dit zijn woningen met een energielabel D, E, F of G.

Het tempo waarin we in Nederland woningen isoleren ligt laag. Als we in dit tempo doorgaan zijn in 2101 alle woningen goed geïsoleerd. Dat moet sneller vindt een coalitie onder leiding van Natuur & Milieu. Energie-Nederland, NVDE, Consumentenbond en Bouwend Nederland zijn deel van die coalitie. Die pleit voor een Nationaal Isolatie Programma, dat moet er voor zorgen dat al deze woningen in rap tempo worden geïsoleerd. De kosten hiervan bedragen 300 miljoen euro per jaar.

Een aantal Tweede Kamerleden, Joris Thijssen (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Eva van Esch (PvdD), Faissal Boulakjar (D66), Laura Bromet (GroenLinks) Daniel Koerhuis (VVD) en Sandra Beckerman (SP), ging in gesprek met Wilma Berends (programmaleider Energie) van Natuur & Milieu over de noodzaak van het isoleren van de 2,7 miljoen slecht geïsoleerde woningen in Nederland.

Werken aan import van 1 miljoen ton groene waterstof in Amsterdamse haven

Port of Amsterdam en tankopslagbedrijf Evos willen op jaarbasis 1 miljoen ton groene waterstof importeren in de Amsterdamse haven.

Samen met drie gespecialiseerde waterstofpartijen onderzoeken ze de komende zes maanden daarvan de haalbaarheid, stellen ze een blauwdruk op en schetsen ze een routekaart richting 2030 én daarna.
 
Onder de naam H2Gate hebben Port of Amsterdam, Evos, Electriq Global, Hydrogenious en Hysilabs de handen ineengeslagen om de technische en commerciële haalbaarheid te onderzoeken van het importeren en opslaan van waterstof op industriële schaal. Ook werken de partijen gezamenlijk aan een blauwdruk voor een import-, opslag-, distributie- en handelshub, bestaande uit faciliteiten met een totale doorvoercapaciteit van 1 miljoen ton waterstof per jaar.
 
De vijf partijen verwachten dat waterstof een centrale rol gaat spelen in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. Die transitie is noodzakelijk om in 2050 te voldoen aan het Europese doel om klimaatneutraal te zijn. Amsterdam is goed gepositioneerd om in deze transitie een belangrijke rol te spelen. Zo is de Amsterdamse haven al decennialang een toonaangevend internationaal knooppunt voor de handel in energieproducten. En zijn er in de Amsterdamse metropoolregio veel initiatieven gaande die voor de ontwikkeling zorgen van een groen waterstofcluster, zoals productie van groene waterstof.

De H2Gate-partners delen de visie dat naast lokale productie van waterstof ook import nodig is om aan de toekomstige vraag in Europa te voldoen.

vrijdag 21 mei 2021

Provincie investeert in verduurzaming provinciehuis

De provincie Utrecht gaat 920.000 euro investeren in het verduurzamen van provinciaal vastgoed. Het geld is bestemd voor het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van LED-verlichting. Door het goede voorbeeld te geven hoopt de provincie via haar eigen bedrijfsvoering medeoverheden en andere partners te stimuleren hetzelfde te doen.

De provincie wil een actieve bijdrage leveren aan energiebesparing en aan de opwekking van duurzame energie. Er worden zonnepanelen geplaatst op de daken van het Huis van de Provincie en op de Botenloods Baarn.

Met deze maatregelen zal het Huis voor de Provincie naar verwachting 302.000kWh/jaar besparen en 225.000kWh/jaar opwekken. De Botenloods Baarn zal door het plaatsen van zonnepanelen naar verwachting 90.000 kWh/jaar opwekken en het wegensteunpunt De Meern 17.000 kWh/jaar.

New Energy Coalition en TNO bundelen kennis en expertise


Samenwerken om de energietransitie te versnellen is cruciaal om de klimaat doelstellingen 2030 en 2050 halen. Daarom bouwen TNO en de New Energy Coalition (NEC) hun samenwerking uit. Beide organisaties werken al geruime tijd op projectbasis samen aan de energietransitie.

Op 20 mei ondertekenden Ton de Jong, managing director EnergieTransitie bij TNO en Marieke Abbink, Director New Energy Coalition een overeenkomst om de samenwerking te formaliseren.

De New Energy Coalition brengt partijen bij elkaar om samenwerkingsverbanden te creëren die de transitie naar een duurzame energie-economie versnellen. TNO past wetenschappelijk onderzoek toe, verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren en die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.

Door deze overeenkomende missies en kernwaarden is het een slimme en logische stap voor beide partijen om de samenwerking om de energietransitie te versnellen verder vorm te geven.

Extra groene vetplanten Amigo Plant


Vetplantkwekerij Amigo Plant in glastuinbouwgebied Alton Heerhugowaard sluit voor de winter aan op het warmtenet van grondstoffen- en duurzaam energiebedrijf HVC.

Amigo Plant houdt zich sinds 1999 bezig met de opkweek en verkoop van vetplanten. Het bedrijf beschikt inmiddels over circa 22 hectare teeltgrond verdeeld over verschillende locaties in Nederland én een locatie in Portugal. Amigo Plant verkoopt vetplanten aan onder andere Lidl en Albert Heijn.
 
Door aansluiting van de kwekerij op het warmtenet van HVC – in combinatie met een eigen investering in een warmtebuffertank van 2.000m3 – verduurzaamt het bedrijf een groot deel van het huidige energieverbruik. Ook sorteert het bedrijf hiermee voor op duurzame verwarming van de toekomstige nieuwbouw aan de overzijde van de weg.

Amigo Plant houdt zich sinds 1999 bezig met de opkweek en verkoop van vetplanten. Het bedrijf beschikt inmiddels over circa 22 hectare teeltgrond verdeeld over verschillende locaties in Nederland én een locatie in Portugal. Amigo Plant verkoopt vetplanten aan onder andere Lidl en Albert Heijn.

Netbeheerders: vijf prioriteiten voor de nieuwe coalitie

 

In een brief aan informateur Mariëtte Hamer vraagt Netbeheer Nederland deze week aandacht voor vijf belangrijke randvoorwaarden om een tijdige realisatie van een klimaatneutraal energiesysteem mogelijk te maken.

In de brief doen de gezamenlijke netbeheerders een appèl op de formerende partijen en het volgende kabinet om in het Regeerakkoord om snel een aantal politieke keuzes te maken. Alleen dan, zo stellen de netbeheerders, blijft de klimaatopgave voor 2030 en 2050 maakbaar en betaalbaar.

De huidige energie-infrastructuur moet worden omgevormd tot een integraal, klimaatneutraal energiesysteem. Dat betekent een verdubbeling van het elektriciteitsnet, het gasnet geschikt maken voor duurzame gassen, de aanleg van duurzame warmtenetten en het integreren van een grote hoeveelheid flexibele middelen, zoals opslag, conversie en duurzame gascentrales. Dit is allemaal nodig om de leveringszekerheid binnen het toekomstige klimaatneutrale energiesysteem te kunnen garanderen.

In de brief vraagt Netbeheer Nederland daarom rekening te houden met vijf prioriteiten:

Een regierol voor het Rijk, gemeenten en provincies. Regie is doorslaggevend om te komen tot een integraal ontwerp voor het energiesysteem, inclusief ruimtelijke keuzes en reserveringen. Richt hiervoor een Nationaal Programma Energiesysteem in en versnel waar mogelijk de besluitvormingsprocedures.
Aanpassing van wet- en regelgeving zodat het elektriciteitsnet betaalbaar en betrouwbaar blijft. Het gaat hier met name om wet- en regelgeving die de afstemming van vraag en aanbod van energie stimuleert. Bijvoorbeeld door flexibele middelen (zoals opslag, conversie en vraagsturing) te stimuleren, flexibele energietarieven in te voeren, en een verdeling van de kosten tussen afnemers en aanbieders van energie die de energietransitie stimuleert.  
De mogelijkheid om bestaande gasinfrastructuur in te zetten voor de energietransitie. Zo wordt de de opschaling van inzet van duurzame gassen als waterstof en groen gas gestimuleerd;
Innovatieve opschaling van warmtenetten door te kiezen voor een open model dat innovatie stimuleert en aanbieders en gebruikers maximale keuzevrijheid biedt en de integraliteit van het energiesysteem van de toekomst faciliteert;
Voldoende financieringsruimte voor alle noodzakelijke investeringen. De netbeheerders investeren tot 2050 in totaal ca. 102 miljard euro in de elektriciteitsnetten en regionale gasnetten om voorbereid te zijn op de uitdagingen van de nabije toekomst.  

donderdag 20 mei 2021

Brunel start met post-hbo opleiding Waterstof

Zakelijk dienstverlener Brunel en energieopleider Energy Delta Institute (EDI) bieden vanaf komende september een officieel geaccrediteerde post-hbo opleiding tot Waterstof-specialist aan. Tijdens de opleiding van negen maanden spijkeren specialisten hun technische, economische en juridische kennis over waterstof bij.

Het lesprogramma dat Brunel en EDI opstelden, brengt verdieping in specifieke onderwerpen als de energietransitie, de waterstof waardeketen, transport, regelgeving en systeemintegratie.

Deskundigen verwachten dat Europese bedrijven en overheden in de komende vijf jaar veel waterstofprojecten zullen opstarten. Daar zijn op dit moment onvoldoende specialisten voor, zegt Bram Vredeveld, Branche Director Energy bij Brunel.

NAM pompte Vries-10 leeg voor afronding goedkeuringsprocedure

Nog voordat het Ministerie van Economische Zaken alle procedures officieel had afgerond, was gaswinningsput Vries-10 bij de Asser wijk Marsdijk al leeggepompt.

Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe, RTV Noord, Platform Authentieke Journalistiek en Follow the Money naar aanleiding van de Shell Papers. De documenten zijn in 2019 opgevraagd in een WOB-verzoek om de banden tussen Shell en de overheid bloot te leggen.

Proefboringen in het gebied waren succesvol. Er was naar schatting 400 miljoen kubieke meter (m3) gas aanwezig. In maart 2016 bericht het ministerie aan de NAM een vergunning te zullen verlenen voor de ingebruikname van Vries-10.

In augustus 2016 produceert de NAM al bijna een miljoen m3 gas uit Vries-10. In de stukken die Assen daarover vrij heeft gegeven is niet terug te vinden dat de NAM hierover melding heeft gedaan bij de gemeente Assen.

Van de ruim 500 tips die zijn binnengekomen van meelezers met de Shell Papers, gaan er maar liefst 22 over het document waarin wordt benoemd dat de NAM de communicatie structureel klein wil houden. 'Dit document geeft aan dat er bewust wordt gekozen om mensen niet, te laat of op onmogelijke tijden te informeren', zo schrijft een tipgever.

Volgende stap voor warmtenet Waarderpolder


In de zomer van 2020 deed de gemeente Haarlem samen met Parkmanagement Waarderpolder onderzoek naar de haalbaarheid van een concessie voor een warmtenet op het bedrijventerrein.

Uit de enquête komt dat 70 procent van de respondenten het binnen 1 tot 10 jaar een geschikt moment vindt voor de overstap naar een collectief warmtesysteem. De bedrijven vinden naast duurzaamheid de kosten van warmte en de leveringszekerheid belangrijk. De conclusie van het onderzoek is dat het haalbaar is om voor de Waarderpolder een warmteconcessie aan te besteden.

Met de uitkomsten van het onderzoek is een globale opzet gemaakt voor de businesscase van een warmtenet Waarderpolder. Ook zijn eisen en randvoorwaarden opgesteld waar deze warmteconcessie aan moet voldoen. Een warmteconcessie houdt in dat de gemeente samen met de concessiehouder een warmtebedrijf opricht voor de aanleg en exploitatie van het warmtenet. De volgende stappen zijn het uitvoeren van een marktconsultatie en een risicoanalyse. De verwachting is dat de gemeente in juni 2021 een besluit neemt over de warmteconcessie.

woensdag 19 mei 2021

Delft: 19 mei stadsgesprek warmteplan

Op woensdag 19 mei organiseert de gemeente Delft weer een digitaal stadsgesprek over het warmteplan.

Elke gemeente in Nederland maakt een plan om voor 2050 aardgasvrij te worden. In het Delftse warmteplan staat hoe de stad op een duurzame manier kan worden verwarmd. Dus zonder aardgas, kolen of olie. Dit gebeurt stap voor stap, tussen nu en 2050. Iedereen is welkom bij het stadsgesprek op 19 mei. De bijeenkomst is online van 19.30 tot 21.00 uur.

Het warmteplan is al ver gevorderd: per wijk zijn de meest geschikte alternatieven voor aardgas onderzocht en in welke buurten er het beste gestart kan worden. Vóór de zomer ligt het concept-warmteplan ter inzage.

'Meer investeringen nodig in schone energietechnologie'

Verdere innovatie in schone energietechnologie is nodig om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Octrooien voor koolstofarme energietechnologie zijn tussen 2017 en 2019 met 3,3 procent per jaar gegroeid, maar dit is slechts een kwart van de gemiddelde jaarlijkse groei tien jaar geleden. De belangrijkste motor voor innovatie is de groei in elektrische voertuigen, vooral door de ontwikkelingen op het gebied van oplaadbare lithium-ionbatterijen, concludeert het rapport.

Het aantal wereldwijde octrooien op koolstofarme energietechnologieën is de afgelopen twintig jaar gestegen. Het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage van koolstofarme energieoctrooien (+3,3% sinds 2017) is echter teruggelopen van +12,5% in de periode 2000-2013. De cijfers laten zien dat gecoördineerde beleidsmaatregelen en verdere innovatie op het gebied van koolstofarme energie nodig zijn om de beschikbaarheid van technologieën te versnellen en de kosten te verlagen.

Sommige van deze technologieën worden al op industriële schaal gebruikt (van energieproductie tot transmissie, opslag en toepassingen voor eindgebruik), terwijl andere zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling of implementatie bevinden. Volgens het IEA kunnen de huidige klimaatdoelstellingen alleen worden gerealiseerd door een grote versnelling van schone energie-innovatie, omdat veel technologieën die de komende decennia nodig zijn om de CO2 emissies te reduceren nu nog in de test- of demonstratiefase zitten.

Pensioenfonds PMT steunt resolutie voor ambitieuzere klimaatstrategie bij Shell

Pensioenfonds PMT heeft voor de klimaatresolutie van Follow This gestemd tijdens de aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell en hoopt dat het olie- en gasbedrijf daarmee zijn klimaatstrategie sneller in lijn brengt met het Parijs-akkoord dan nu het geval is.

De resolutie van actiegroep Follow This roept Shell op om zijn CO2-reductiedoelstellingen op de korte, middellange en lange termijn bij te stellen conform het Parijs-akkoord. Pensioenbelegger MN stemde namens PMT voor deze resolutie op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, net als in de vier voorgaande jaren. De inhoud van de resolutie komt overeen met de klimaatdoelstellingen van PMT.

Daarnaast stemde MN namens PMT tegen het klimaatplan dat door Shell zelf op de agenda was gezet, het ‘Energy Transition Plan’. In dit plan staat dat Shell in 2050 geen CO2 meer zal uitstoten. PMT staat er positief tegenover dat Shell het klimaatplan zelf heeft geagendeerd, en erkent dat dit streven een stap vooruit is ten opzichte van het eerdere beleid, maar vindt het tempo waarmee het bedrijf naar nul emissies wil niet snel genoeg.

PMT heeft als doel om in negen jaar de CO2-emissie van zijn beleggingen in de oliesector te verlagen naar 39.5 gram CO2e per megajoule. Volgens de benchmark Transition Pathway Initiative zit Shell met zijn eigen strategie in 2030 op 57,34 gram CO2e per megajoule.

Beperkte laadinfrastructuur grootste zorg bij aanschaf elektrische auto

Ook al heeft Nederland een hoge laadpalendichtheid, toch vindt meer dan de helft van de Nederlandse autobezitters dat de huidige laadinfrastructuur de toenemende vraag naar elektrische voertuigen (EV’s) niet kan beantwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van YouGov, in opdracht van e-mobility specialist CTEK, waar zowel EV-rijders als eigenaren van benzine- en dieselauto’s werden bevraagd.

Nederland heeft een hogere laadpalendichtheid dan de andere landen die zijn meegenomen in het onderzoek van YouGov en CTEK. Dit lijkt enigszins effect te hebben op de veronderstelling dat de laadinfrastructuur de stijgende vraag naar EV’s aankan.

In Nederland geeft ruim de helft van de respondenten aan de huidige laadinfrastructuur niet voldoende te vinden. Dit staat in contrast met het Verenigd Koninkrijk (78%), Duitsland (75%), Noorwegen (68%) en Zweden (65%). Ter vergelijking: 16 procent van de respondenten denkt wél dat er voldoende laadinfrastructuur is. Verder:

Jongere leeftijdsgroepen, met name van 18 tot 24 (27%) en 25 tot 34 (27%) hebben iets meer vertrouwen in de laadinfrastructuur dan oudere leeftijdsgroepen. Hoe ouder, hoe minder vertrouwen in de laadinfrastructuur. Slechts 9 procent van de 55+’ers denkt dat de huidige laadinfrastructuur voldoende is.

Het beperkt aantal EV-modellen is één van de voornaamste redenen om geen elektrische auto aan te schaffen. Dat geeft bijna een kwart van de respondenten (23%) aan. Een derde (31%) is simpelweg nog tevreden met hun huidige auto en laten weten deze nog niet te willen vervangen.

dinsdag 18 mei 2021

'Geld verdienen met de flexibele inzet van warmtepompen haalbaar'

 

Binnen 5 tot 10 jaar is slim aansturen van warmtepompen financieel interessant om pieken en onbalans op het elektriciteitsnet te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Accenture in opdracht van Flexiblepower Alliance Network (FAN) en TKI Urban Energy.

Momenteel zijn de opbrengsten voor de zogenaamde flexibele inzet van warmtepompen nog te klein. De verwachting is dat tussen 2025 en 2030 de business case positief is.

Door de energietransitie groeit de vraag naar elektriciteit voor het verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen enorm. Ons huidige elektriciteitsnet is daar niet op berekend en komt steeds verder onder druk te staan. De groei in warmtepompen draagt bij aan deze problematiek, maar vormt ook een deel van de oplossing. Slimme aansturing van warmtepompen maakt het namelijk mogelijk om pieken in de vraag naar elektriciteit te verschuiven. Zo kan de inzet van warmtepompen helpen om het elektriciteitsnet stabiel te houden en overbelasting te voorkomen. Het rapport ‘Flexibele inzet warmtepompen voor een duurzaam energiesysteem’ maakt inzichtelijk hoe installateurs, energieleveranciers/aggregators en gebruikers geld kunnen gaan verdienen met slimme warmtepompen.

Hoewel de flexibiliteitsmarkt groeit, staat de ontsluiting van flexibiliteit bij warmtepompen nog in de kinderschoenen. Eerder onderzoek laat zien dat het ontsluiten van flexibiliteit bij warmtepompen nog lastig is omdat de huidige generatie warmtepompen in de markt nog nauwelijks stuurbaar zijn. Ook de verdienmodellen voor het flexibel inzetten van warmtepompen lijken nog onvoldoende helder en aantrekkelijk.

FAN en TKI Urban Energy hebben daarom aan Accenture gevraagd om de verdienmodellen van de ontsluiting van flexibiliteit bij (hybride) warmtepompen inzichtelijk te maken. De resultaten tonen dat het nog te vroeg is om warmtepompen winstgevend in te zetten ten behoeve van flexibiliteit. De verdiensten voor ontsluiting van flexibiliteit met warmtepompen zijn op dit moment nog klein en versnipperd. De partijen die behoefte hebben aan het kunnen bijsturen van vraag en aanbod van energie (zoals netbeheerders en energieleveranciers), bieden nog onvoldoende financiële prikkels. De verwachting is dat tussen 2025-2030 de marktwaarde van flexibiliteit gaan stijgen en het flexibel inzetten van warmtepompen financieel interessant wordt.

Het rapport biedt handvatten voor onder meer installateurs, aggregators en fabrikanten om een schaalbaar verdienmodel te ontwikkelen. Verder is er samen met experts uit de sector een roadmap opgesteld om de grootste barrières weg te nemen. Onder leiding van FAN en met ondersteuning van TKI Urban Energy wordt gewerkt aan de uitvoering van deze roadmap. Dit moet leiden tot standaardisatie in de keten, verbeterde prijsprikkels, meer kennisdeling, grootschalige proefprojecten en een breed gedragen visie op de warmtepomp in het energiesysteem van de toekomst.

Almere, Amstelveen en Diemen bij samenwerkingsverband aardwarmte

De gemeenten Almere, Amstelveen en Diemen sluiten zich aan bij het samenwerkingsverband Versnelling Aardwarmte MRA.

Dit samenwerkingsverband zet aardwarmte op de kaart in de regio van Zandvoort tot Almere. Ook de bedrijven Yeager Energy, IPS Geothermal Energy en Polderwarmte voegen zich bij het verband. Sinds november vorig jaar werken verschillende publieke en private partijen samen om natuurlijke warmte uit de grond in te zetten om woningen, kassen en andere gebouwen te verwarmen.

Aardwarmte is als duurzame energiebron een alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarbij is aardwarmte een betrouwbare energiebron. Het is niet afhankelijk van weer, wind of van het seizoen. In grote steden als Parijs en München wordt er al jaren gebruik van gemaakt. Om de Metropoolregio Amsterdam (MRA) aardgasvrij te maken, zijn er plannen gemaakt om in 2040 bijna een kwart van de gebouwen in het gebied met aardwarmte te verwarmen. Ook voor de tuinbouw, zoals rond Aalsmeer, is aardwarmte een belangrijk optie voor verduurzaming.

In de regio rond Amsterdam is aardwarmte tot nu toe beperkt toegepast, omdat onduidelijk is of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. Om dit in kaart te brengen verricht EBN momenteel, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van beide provincies, seismisch onderzoek.

Nederlandse Staat naar Duitse rechter om kolenmaatregel

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stapt naar de Duitse rechter om de vraag of de aangespannen arbitragezaken van 2 elektriciteitscentrales een rechtsbasis hebben.

Het Duitse recht biedt een unieke mogelijkheid om vooraf aan een arbitrageprocedure een rechter te vragen of de rechtsbasis wel geldig is. De twee bedrijven Uniper en RWE willen compensatie voor het sluiten van hun kolencentrale in 2030.

Het ministerie is van mening dat de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie zorgvuldig tot stand is gekomen en het resultaat is van gedegen democratische besluitvorming, waarbij alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen.

Gegeven langjarige ontwikkelingen konden eigenaren van kolengestookte productie-installaties ervan uitgaan dat op termijn overheidsmaatregelen worden genomen voor het verminderen van CO2-uitstoot, vindt het kabinet. Daar komt bij dat de wet alleen het gebruik van kolen als brandstof bij productie-installaties die elektriciteit opwekken verbiedt. Andere aanwending van de productie-installaties zijn mogelijk. Ook is er een ruime overgangstermijn van 10 jaar. In die periode kunnen exploitanten hun investeringen (deels) terugverdienen en deze termijn geeft ze de mogelijkheid om hun centrale om te bouwen voor voortzetting als elektriciteitscentrale op andere brandstoffen.

maandag 17 mei 2021

Drones inspecteren hoogspanningsmasten van Elia


Elia Group gaat constant op zoek naar nieuwe technologieën, zowel op vlak van systeembeheer en netontwikkeling, als op vlak van infrastructuur en onderhoud.

De beelden die drones nemen van de hoogspanningsmasten worden dankzij artificiële intelligentie verwerkt tot een ‘gezondheidsrapport’ dat herstellingspunten in de mast aanduidt. Inspecties verlopen zo veiliger en efficiënter: de lijn blijft in dienst en niemand moet in de masten klimmen.

Zo’n 400 hoogspanningsmasten zullen in 2021 geïnspecteerd worden door drones, Per mast worden tot 500 foto’s genomen die daarna dankzij artificiële intelligentie worden geanalyseerd.

Belgische bedrijven werken mee aan dit innovatief project. Later volgen ook lange afstandsvluchten met drones om lijninspecties uit te voeren.
 

Immobel en Whitewood tekenen 12-jarige huurovereenkomst met Total voor eerste CO2 neutraal kantoorgebouw van Brussel

Immobel en Whitewood tekenden onlangs een 12-jarige huurovereenkomst met Total voor Multi, haar nieuwe Belgische hoofdzetel in het centrum van de hoofdstad. Vanaf eind 2022 zullen 900 werknemers van Total het eerste CO2-neutrale kantoorgebouw van Brussel in gebruik kunnen nemen. In 2019 tekenden de ontwikkelaars al met bpost een huurovereenkomst voor 15 jaar. Total en bpost zullen beide ongeveer 17.000 m² huren.

Total zal de bovenste verdiepingen van het gebouw huren. Het bedrijf krijgt zijn eigen ingang, en een shop op de begane grond. Ook zal het privé-toegang hebben tot een deel van de tuinen op de 3e verdieping. De partners zullen ook een overeenkomst afsluiten met Total voor de voorziening van groene energie voor het gebouw.

Naast de CO2 neutraliteit zet Multi sterk in op het gebied van circulariteit. Ongeveer 89% van de bestaande materialen wordt hergebruikt. Bovendien is meer dan 2 % hiervan afkomstig van urban mining, d.w.z. van andere locaties in België. Dit is het hoogste percentage ooit bereikt in het kader van een duurzame herontwikkeling.

HVC bouwt grootste zonnepark aan de Noordermeerdijk

Langs de Noordermeerdijk, tussen de windmolens, in de Noordoostpolder bouwt HVC volgend jaar één van de grootste zonneparken van Nederland. Zowel de vergunning als de SDE++ subsidie zijn verleend.

Met 200.000 zonnepanelen en een vermogen van ongeveer 100 megawatt wordt dit het grootste zonnepark van HVC. De zonnepanelen wekken straks jaarlijks circa 90 miljoen kilowattuur groene stroom op. Dat is genoeg om 28.500 huishoudens, een stad zo groot als Emmeloord, van energie te voorzien.

Voor de realisatie van zonnepark Noordermeerdijk werkt HVC samen met een groep van 11 lokale grondeigenaren die mede-initiatiefnemer en mede-eigenaar van het zonnepark zijn. En als het zonnepark straks groene stroom opwekt, kunnen omwonenden hier ook van profiteren. Zij kunnen investeren in het zonnepark via obligaties met een vaste rente. Daarnaast levert het zonnepark een bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder. Het geld in dit fonds is bedoeld om de Noordoostpolder verder te verduurzamen.

vrijdag 14 mei 2021

Simulaties TU Delft helpen rendement zonnecellen te optimaliseren

Een internationale fotovoltaïsche werkgroep heeft een nieuwe transparante toplaag voor zonnecellen ontwikkeld, gebaseerd op nanokristallen. Simulaties, uitgevoerd door de deelnemende TU Delft-onderzoekers, tonen aan dat deze laag het rendement van in massaproductie vervaardigde – en betaalbare – zonnecellen kan verhogen tot op een procentpunt van de praktisch haalbare limiet.

Veruit de meeste van de wereldwijd geïnstalleerde zonnepanelen – in 2019 goed voor een totaal vermogen van 629 gigawatt met een jaarlijkse groei van ongeveer 25 procent – zijn gebaseerd op zonnecellen van kristallijn silicium. Deze zijn relatief goedkoop op grote schaal te produceren terwijl ze bijna een kwart van de invallende zonne-energie in stroom omzetten.

Veel onderzoeksgroepen proberen deze silicium zonnecellen verder te verbeteren. De uitdaging is om het rendement van de zonnecel te verhogen terwijl je de productiekosten laag houdt, zodat zonne-energie steeds goedkoper wordt.

De grootste toename in het rendement van zonnecellen is het afgelopen decennium voortgekomen uit incrementele verbeteringen in drie essentiële eigenschappen van de toplaag. Deze toplaag dient transparant te zijn zodat (vrijwel) al het invallende zonlicht de halfgeleiderlaag bereikt die zonne-energie in elektriciteit omzet. Hij moet bovendien goed geleidend zijn zodat het de vrijgemaakte ladingdragers (elektronen of gaten) op efficiënte wijze naar de elektrische contactpunten van de zonnecel transporteert. Daarnaast moet deze laag over een cruciale eigenschap beschikken die passivering heet, waarmee voorkomen wordt dat ladingdragers aan het oppervlak recombineren en zo niet meer bijdragen aan de met zonne-energie opgewekte elektrische stroom.

De hoofdonderzoekers van Forschungszentrum Jülich hebben met een bewezen en eenvoudig op te schalen productieproces een nieuwe toplaag gecreëerd, gebaseerd op nanokristallen van silicium carbide, met een superieure combinatie van deze drie eigenschappen. Met het eerste prototype van hun zonnecel bereikten ze al een rendement van bijna 24 procent, net zo hoog als de beste zonnecellen die in andere laboratoria gemaakt worden.

Heineken brouwt groen

Alle elektriciteit die de brouwerij van HEINEKEN in ’s-Hertogenbosch gebruikt, is vanaf januari 2022 volledig duurzaam opgewekt. Dit is voor een groot deel te danken aan Windpark De Rietvelden, het nieuwe windpark in ’s-Hertogenbosch dat duurzaam energiebedrijf Pure Energie uit Enschede momenteel samen met lokale inwoners en bedrijven bouwt.

Drie van de vier windmolens van Windpark De Rietvelden leveren de groenste stroom aan de brouwerij via een zogeheten Power Purchase Agreement (PPA).

Windpark De Rietvelden is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen lokale bedrijven en inwoners.

Bedrijventerreinen worden vaak geopperd als geschikte plek voor windmolens en dat heeft ook zeker voordelen. Opwek en gebruik van duurzame elektriciteit kunnen dan dichtbij elkaar liggen en het zijn vaak maatschappelijk geaccepteerde locaties voor windmolens. Toch is het ontwikkelen en bouwen van windmolens op een bedrijventerrein – waar de ruimte per definitie schaars is – altijd een uitdaging.

Geen goedkeuring voor Windpark IJsselwind Zutphen door Raad van State

De Raad van State heeft aangegeven geen goedkeuring te verlenen aan de bouw van Windpark IJsselwind Zutphen: drie windturbines langs het Twentekanaal ter hoogte van bedrijventerrein De Mars in Zutphen en Eefde-West.

Waterschap Rijn en IJssel en IJsselwind zijn de initiatiefnemers om de molens te kunnen bouwen en zijn teleurgesteld door de uitspraak.

'We werken hard aan onze ambitie om zelf duurzame energie op te wekken om zo klimaatverandering tegen te gaan. Het besluit is voor ons daarom een flinke tegenvaller. We gaan de uitspraak bestuderen en ons beraden op eventuele vervolgstappen', aldus heemraad Antoinet Looman.

woensdag 12 mei 2021

Flevoland doet energiebod voor de toekomst

Flevoland gaat 5,81 terawattuur (TWh) aan duurzame energie opwekken van de in 2030 benodigde 35 TWh. Om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen. Dat staat in de Regionale Energie Strategie Flevoland 1.0 (RES 1.0 Flevoland) die verstuurd is aan de Provinciale Staten, de gemeenteraden en de Algemene Vergadering van het Waterschap.

In de RES laat Flevoland zien wat er in de regio wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 te halveren en in 2050 nagenoeg te laten verdwijnen.

Flevoland gaat dus al een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van Nederland. Maar het kan zijn dat er nog meer van Flevoland gevraagd gaat worden. Daarom staat in de RES 1.0 ook dat onderzocht gaat worden of en zo ja, welke mogelijkheden er nog meer zijn voor grootschalige opwek door wind en zon.
Flevoland wil dit alleen doen als de regio er ook op vooruit gaat. Daarom staan in de RES 1.0 Flevoland een aantal randvoorwaarden: de inwoners van Flevoland moeten goed betrokken worden bij het RES-proces, er moet voldoende ruimte zijn op het energienet en Flevoland wil dat het voor de inwoners betaalbaar is om mee te doen aan de transitie. Uitgangspunt is en blijft dat de transitie voor de Flevolander woonlastenneutraal verloopt.

De RES is op 19 april 2021 voor het eerst besproken met Provinciale staten en de Flevolandse gemeenteraden in een webinar. De komende weken zullen Provinciale Staten, de gemeenteraden en de Algemene Vergadering van het waterschap de RES behandelen.

Proef met delen data energieleveranciers

Voor het eerst zullen drie energieleveranciers meedoen aan een proef waarbij consumenten via een digitaal systeem bepalen wie toegang krijgt tot hun energieverbruiksgegevens.

Die data zijn voor leveranciers bijvoorbeeld nodig om de klant een passend contract te kunnen aanbieden. Nieuw is dat ook zakelijke klanten energiedata kunnen delen van één of meerdere bedrijfsvestigingen.

De deelnemende energieleveranciers zijn Gazprom Energy, Anode Energie en Van Helder.

Van apps voor inzicht in het eigen energieverbruik tot het slim laden van elektrische auto’s: er komen steeds meer diensten waarbij je als klant een partij inzicht wilt geven in je energiegegevens. Toestemming geven voor het gebruik is nu vaak nog omslachtig. Ook verlies je als consument snel het overzicht.

Om het delen van energiedata eenvoudiger te maken voor klanten en diensten-aanbieders, werken de gezamenlijke netbeheerders aan een afsprakenstelsel rondom datadiensten. De klant heeft daarbij de volledige controle over zijn of haar verbruiksgegevens.

In de nieuwe pilot, kunnen voor het eerst ook zakelijke klanten meedoen: bedrijven kunnen per vestiging toestemming geven voor het gebruik van hun energiedata.

Nieuwe slimme laadpleinen voor opladen van elektrische auto’s

Gouda neemt vier slimme laadpleinen voor elektrische auto’s in gebruik. Op de parkeerterreinen Groenheuvel, Vossenburchkade, Schouwburgplein en Klein Amerika zijn slimme laadpleinen aangelegd. De laadpleinen zijn onderdeel van de landelijke Proeftuin Slimme Laadpleinen.

Op elk van de nu aangelegde laadpleinen in Gouda zijn vier oplaadpalen met acht oplaadpunten geplaatst. Met de komst van deze slimme laadpleinen worden, naast de bestaande gemeentelijke laadpalen in woonstraten, extra laadpunten toegevoegd op strategisch gelegen parkeerterreinen. Deze zijn bestemd voor onder meer bezoekers aan de binnenstad en bewoners met een parkeerterreinvergunning.

Onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur
De Proeftuin Slimme Laadpleinen is onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). De Proeftuin wordt gesubsidieerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ondersteund door het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL Nederland), het kennis- en innovatiecentrum van de netbeheerders ELaadNL en projectbureau OverMorgen.

dinsdag 11 mei 2021

Vlaamse regering wil tegen 2025 35.000 publieke laadpunten

De Vlaamse regering heeft de visienota Clean Power for Transport 2030 goedgekeurd. Hierin staan bijzonderheden over de verdere plaatsing van laadpalen en snellaadpunten.

Onderdeel van het plan is om langs snelwegen en gewestwegen verkeersborden te plaatsen, die weggebruikers informatie geven over laadpunten.
Daarnaast is er de concrete doelstelling van 35.000 publiek toegankelijke laadpunten. Volgens Statistiek Vlaanderen heeft Vlaanderen nu nog 4262 publiek toegankelijke laadpunten. Daarvan zijn er 111 snellaadpunten.

Drenthe doet mee aan Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties

Drenthe doet samen met provincies Limburg, Utrecht en Zuid- Holland mee aan een Ontwikkelfonds van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om energiecoöperaties te stimuleren en professionaliseren.  

De provincie wil hiervoor een lening van 1,2 miljoen verstrekken aan het fonds dat energiecoöperaties in Drenthe helpt om door de financieel risicovolle opstartfase van duurzame energieprojecten heen te komen. Een bedrag dat wordt verdubbeld door het ministerie van EZK tot 2,4 miljoen.

Projecten die in aanmerkingen komen voor het fonds zijn zon- en windprojecten (deels) in eigendom van energiecoöperaties met een minimale investeringswaarde van 500.000 euro. Coöperaties kunnen voor deze projecten onder andere een lening aanvragen voor kostendekking van natuur- en milieu-onderzoeken en ondersteuning bij projectontwikkeling in de opstartfase.

De uitvoering van het verstrekken van leningen uit het fonds is in handen van Stichting Nationaal Groenfonds en Energie Samen, de landelijke koepel en belangenvereniging van energiecoöperaties.