Pagina's
vrijdag 30 april 2021
Gemeente Amsterdam start verkoop AEB
De verkoop verloopt via een competitief verkoopproces (‘controlled auction process’) dat naar verwachting doorloopt tot in de tweede helft van dit jaar. Het verkoopproces start met een zogenoemde pre-kwalificatiefase waarin partijen die interesse hebben zich kunnen melden. In deze fase wordt informatie opgevraagd bij en over de geïnteresseerde partijen, zodat alleen partijen die voldoen aan bepaalde basisvereisten toegelaten worden tot het verkoopproces. Het gaat daarbij onder meer om eisen aan de financiële draagkracht en aan de integriteit. Het verkoopproces zal vervolgens bestaan uit meerdere biedingsfases.
In het ‘go’-besluit van 12 januari 2021 heeft de gemeente de uitgangspunten voor de verkoop vastgesteld. De prijs is het belangrijkste verkoopcriterium. Daarnaast zijn diverse andere thema’s van belang. Zo moet de potentiële koper transactiezekerheid kunnen bieden. Ook zoekt de gemeente voor AEB een nieuwe aandeelhouder met een langetermijnperspectief, die AEB in staat stelt om haar belangrijke rol voor de stad en haar inwoners (afvalverwerking, warmtelevering) te blijven vervullen en verder te verduurzamen. Om zeker te stellen dat AEB in goede handen overgaat, zal de gemeente geïnteresseerde partijen onder meer vragen om hun visie op de strategie van AEB en op de ambitie van AEB om te investeren in de afvang van CO2-uitstoot. Ook het behoud van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden bij AEB zijn onderdeel van de verkoopcriteria.
De gemeente verkoopt 100% van de aandelen in AEB. De dochtervennootschappen van AEB maken onderdeel uit van de transactie. Het gaat om AEB Bio-energiecentrale B.V., dat de nieuwe biomassa-energiecentrale exploiteert, en AEB Exploitatie B.V. (het afvalenergie bedrijf). AEB heeft ook een 40%-belang in Recycling Service Centrum B.V., dat sociaal werk en recycling combineert. AEB’s voormalige 50%-belang in Westpoort Warmte (het westelijke warmtenet) is op 1 maart 2021 overgenomen door de gemeente.
VodafoneZiggo belooft fossielvrij wagenpark in 2025
Het initiatief draagt bij aan de doelstelling om in 2030 de helft van de zakelijke CO2 uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. De bedrijven gaan de voortgang jaarlijkse rapporteren en delen bovendien hun ‘best practices’. De overkoepelende doelen van Anders Reizen zijn in 2019 opgenomen in het Klimaatakkoord. Met een koploperbeleid van tien effectieve maatregelen zorgt de coalitie voor praktische handvatten voor bedrijven om reductiedoelstelling te behalen.
COVID zorgt voor een versnelling van een trend die al langer is ingezet: schoner, minder en flexibeler reizen door werknemers.
Vlaams minister van Energie Demir: misleidende reclame over terugverdientijd thuisbatterij
Ze doelt onder meer op een campagne van Essent, dat belooft dat je een thuisbatterij in 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend.
Een thuisbatterij heeft een capaciteit van 5 tot 15 kWh. Een gemiddeld gezin verbruikt minder dan 10 kWh per dag.
Wie in zo'n batterij investeert, kan een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Minister Demir wijst erop dat de investering in een thuisbatterij aanzienlijk blijft, ondanks de Vlaamse batterijpremie, en dus niet voor iedereen rendabel is.
donderdag 29 april 2021
Zutphen ontvangt ruim 300.000 euro om inwoners te helpen bij energie besparen
De gemeente Zutphen ontvangt van het Rijk een bijdrage van 364.443 euro voor de grootschalige verduurzaming van Zutphense huur- en koopwoningen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft onlangs de aanvraag van de gemeente Zutphen voor de uitkering Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) toegekend. De regeling is bedoeld om inwoners bewust te maken van energie besparen en hen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.
De RREW is een vervolg op de huidige Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Dankzij de RRE bijdrage voert de gemeente Zutphen sinds 2020 samen met Zutphen Energie en het Regionaal Energieloket een grote energiecampagne.
VSL lanceert eerste mobiele kalibratiefaciliteit voor waterstof in Nederland
Als eerste partij in Nederland lanceert VSL, ook bekend als het Nationaal Metrologisch Instituut, een mobiele kalibratiefaciliteit voor waterstof. Vanaf vandaag kan de mobiele faciliteit worden ingezet voor het kalibreren van waterstofpompen bij tankstations. Zo draagt VSL bij aan de inzetbaarheid van waterstof als vervanger van meer vervuilende brandstoffen.
Om waterstof commercieel aan te kunnen bieden naast bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, is het voor openbare waterstoftankstations wettelijk verplicht om de pompen te laten certificeren door een hiertoe aangewezen instantie. Op die manier weten afnemers van waterstof aan de pomp zeker dat ze de hoeveelheid ontvangen waarvoor ze hebben betaald.
Voor een certificering is een kalibratie van de waterstofpomp noodzakelijk. Hieruit moet blijken of de pomp aan de nauwkeurigheidseisen voldoet. Sinds vandaag biedt VSL als eerste in Nederland de houders van waterstoftankstations de mogelijkheid om hun pomp te laten kalibreren door middel van een mobiele kalibratiefaciliteit.
In Nederland wordt stevig ingezet op het gebruik van waterstof in onder meer het openbaar vervoer, transport en particulier vervoer om de CO2-uitstoot te verminderen. Met behulp van de mobiele kalibratiefaciliteit van VSL kunnen tankstations nu de verplichte certificering voor het commercieel aanbieden van waterstof verkrijgen. De verwachting is dat vervoerders en particulieren daardoor op meer plekken kunnen tanken en het aantal vervoersmiddelen dat rijdt op waterstof zal groeien.
'Openbare verlichting onnodig grote hap uit Nederlands energieverbruik'
Gemeenten laten een enorm besparingspotentieel liggen op het gebied van openbare verlichting. Door verlichting slimmer in te zetten, besparen ze niet alleen veel energie en dus kosten, maar wordt energie alleen verbruikt daar waar het echt nodig is.
Smid vindt dat gemeenten de knoop moeten doorhakken en versneld de nieuwste beschikbare technieken moeten doorvoeren, die mogelijkheden voor telemanagement bieden. Met slimme verlichting kunnen gemeenten zorgen voor een hoger veiligheidsgevoel, maar kunnen ze ook drukte detecteren en verkeersstromen beïnvloeden.
Albert Heijn gaat boodschappen bezorgen met elektrische minibusjes
De LEV is 1,40 m breed en kan volgens de supermarkt makkelijk manoeuvreren in een drukke binnenstad. Het minibusjes heeft een actieradius tot 130 kilometer, een maximale snelheid van 65 km/uur en kan 36 kratten of koelboxen tegelijk vervoeren. Albert Heijn start met twee LEV’s in Amersfoort, in juni zullen dat er al veertien zijn.
In Breda test Albert Heijn de komende maanden verschillende elektrische cargobikes voor het bezorgen van boodschappen. Deze hebben een laadcapaciteit van twintig kratten of koelboxen. Bij een geslaagde proef komen er in meer binnensteden bezorgfietsen.
woensdag 28 april 2021
Fluvius rondt verzwaring elektriciteitsnet in Retie, Dessel en Mol af
Die moeten de stroom die wordt opgewekt door de zes nieuwe windturbines naast de E34 in Retie naar het transformatorstation in Mol voeren. Een megaproject waaraan anderhalf jaar is gewerkt, met onder meer een onderboring van het Kempisch Kanaal en tal van werfzones in Retie, Dessel en Mol.
Het aanzienlijke vermogen dat door deze kabels zal passeren, vereist een extra dikke kabel van 630 mm². Dat betekent op zijn beurt weer dat er een bredere sleuf nodig was, waardoor het project een langere doorlooptijd had dan normaal.
Fluvius liet 51 proefsleuven maken om het juiste tracé voor de kabels te bepalen.
EU-burgers klaar om energieproducent te worden
Hieruit blijkt dat minder schadelijke emissies en lagere energiekosten worden gezien als de belangrijkste voordelen hiervan. Verder blijkt dat potentiële prosumenten wel nood hebben aan transparantie over de kosten en geruststelling over de gevolgen voor gezondheid en veiligheid voordat ze zich zouden aansluiten bij een dergelijk prosument-initiatief.
Het Europese RENAISSANCE project werd opgestart met als doel het delen van hernieuwbare energie te stimuleren en na te gaan hoe zo’n energiegemeenschappen er in de praktijk kunnen uitzien. Het RENAISSANCE Consortium onderzocht het bewustzijn en de verwachtingen van Europese burgers ten aanzien van verschillende bedrijfsmodellen op de energiemarkt. In hoeverre zijn Europeanen zich bewust van de impact die energieproductie heeft op het milieu en de samenleving? Zijn mensen bereid om hun dagelijks energieverbruik aan te passen in functie van de productie, en zouden ze zelf prosument willen worden)? Wat zijn hun belangrijkste motivaties, en hoe zien ze een ideale energietoekomst? Dit waren enkele van de belangrijkste onderzoeksvragen.
De enquête werd gehouden onder meer dan 200 verschillende RENAISSANCE-leden, Europese burgers, beleidsmakers en energieproducenten die reeds bij het project betrokken zijn en die hierbij als feedback- en indicatorgroep fungeren. Ondanks de pandemie blijkt uit het onderzoek dat de klimaatverandering voor hen de belangrijkste reden tot bezorgdheid blijft.
Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform
Elia Group heeft een verbeterd Inside Information Platform (IIP) gelanceerd dat datavisualisatie verschaft over de onbeschikbaarheid van elektriciteitsvoorzieningen van haar transmissienetbeheerders Elia (in België) en 50Hertz (in Duitsland).
De groep biedt haar nieuwe visualisatieplatform gratis aan andere Belgische marktdeelnemers aan om de correcte openbaarmaking van hun voorkennis te verzekeren.
Onlangs lanceerde Elia Group een verbeterd IIP, dat bestaat uit een dashboard op de website dat deze
urgent market messages (UMM) of dringende marktberichten communiceert aan de hand van datavisualisatie.
dinsdag 27 april 2021
Vanaf 27 april 2021 extra verplichting voor kleinere opwekinstallaties
De eisen waaraan de installaties moeten voldoen zijn vastgelegd in de Europese Netcode Requirements for Generators (RfG). Deze eisen zijn gericht op uniformiteit in onder meer leveringszekerheid, netveiligheid en het faciliteren van de energietransitie. De RfG is per april 2019 van kracht in Nederland. Grotere installaties moeten sindsdien al aantonen dat ze voldoen aan de eisen, voor kleinere eenheden geldt deze verplichting nu ook, vanaf 27 april 2021.
Particulieren en MKB-bedrijven die energie gaan leveren aan het net, zijn verplicht hun installatie aan te melden op www.energieleveren.nl. Vanaf 27 april 2021 moet bij die melding ook het merk en type van de omvormer van de installatie ingevuld worden. Vervolgens wordt, aan de hand van een lijst met geverifieerde omvormers, gecheckt of de omvormer aan de eisen van de RfG voldoet. Deze lijst, die hier geraadpleegd kan worden, wordt regelmatig geactualiseerd. De lijst is gebaseerd op een soortgelijke lijst die is opgesteld door Synergrid, de federatie van de netbeheerders in België. Netbeheer Nederland en Synergrid zijn hiervoor een samenwerking aangegaan.
maandag 26 april 2021
College vraagt raad kaders voor beleid zonneparken in Lelystad vast te stellen
Het college heeft in overleg met stakeholders kaders voor beleid opgesteld, waarbinnen zonne-energie geproduceerd kan worden en vraagt de raad dat beleid vast te stellen. Lelystad zet daarmee een volgende stap om te komen tot een duurzame stad.
Het gaat daarbij om ruimte voor zonnepanelen o.a. op daken. Maar om de doelstelling 'Energie neutraal in 2025' te kunnen halen is het ook nodig om zonneparken in het buitengebied mogelijk te maken. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging tussen landschap en energieproductie.
Het uitgangspunt bij het ontwikkelen van zonneparken in het buitengebied is dat deze vanaf de weg niet zichtbaar zijn en daarmee de beleving van het kenmerkende open landschap niet beperken. Uit onderzoek is gebleken dat dit mogelijk is en dat tegelijkertijd de energiedoelstellingen gehaald kunnen worden. Er zal daarbij veel aandacht voor biodiversiteit zijn.
Arriva gaat voor groen
Door HVO te tanken, stoten de bussen 90 procent minder CO2 uit. Dit is één van de maatregelen die Arriva inzet om in 2025 CO2-neutraal te werken. In december gaat Arriva in samenwerking met de provincie Gelderland bovendien van start met het rijden van tien nieuwe waterstofbussen.
In de Achterhoek en Rivierenland rijdt het gros van de bussen nu volledig op HVO. Uitzondering vormen enkele bussen in de regio Zutphen. Die bussen rijden voorlopig op een combinatie van HVO en diesel totdat er een HVO-tankvoorziening in de omgeving is.
De reiziger merkt niets van deze stap op weg naar een duurzamere inzet door Arriva. De bussen rijden op dezelfde manier. Maar verschil door het gebruik van HVO is er wel degelijk. Deze alternatieve brandstof, die wordt gemaakt van afgewerkte vetten en oliën, zorgt namelijk voor een reductie van de CO2-uitstoot met 90% ten opzichte van diesel. Arriva voorziet de bussen van speciaal gemaakte HVO-logo’s om deze verduurzaming ook voor de reiziger zichtbaar te maken.
Arriva is bekend met de inzet van HVO. Zo wordt deze synthetische brandstof al structureel gebruikt in de bussen van de vestiging Oosterwolde in Friesland. Ook wordt het toegepast voor de Arrivabussen van de landside service op Schiphol en voor de verwarming van Limburgse Arriva bussen. Verder doet Arriva een HVO-proef met twee GTW treinen in Noord Nederland. De 18 nieuwe WINK-treinen in het noorden rijden allemaal op HVO. Ter illustratie: dit jaar zet Arriva Nederland in totaal 5,7 miljoen liter HVO in. Dit levert een besparing op van ruim 18 miljoen kilogram CO2 ten opzichte van diesel.
Klacht Indonesische Bankwijzer tegen ING vanwege financiering nieuwe kolencentrale
ING financierde ook kolencentrale Cirebon 1 met 60 miljoen dollar en verstrekte daarnaast een lening van 182 miljoen dollar aan Marubeni, een van de bedrijven die Cirebon 2 bouwen.
Volgens Ah Maftuchan, coördinator Responsibank Indonesia, is ING medeverantwoordelijk voor de 'uitstoot van giftige stoffen in het milieu, schade voor boeren en vissers en doden door luchtverontreiniging. Iedere nieuwe kolencentrale in Indonesië leidt tot gemiddeld 600 extra doden per jaar.'
De klacht tegen ING is ingediend door Responsibank, de Indonesische Eerlijke Bankwijzer, die bestaat uit een coalitie van 13 Indonesische NGO’s. Responsibank is onderdeel van Fair Finance International, waar ook de Nederlandse Eerlijke Bankwijzer deel van uitmaakt. De klacht is gericht aan Steven van Rijswijk, CEO van ING.
vrijdag 23 april 2021
Dak Rotterdam Ahoy vormt bron van duurzame energie
Het zonnedak van Ahoy is uitgebreid en vormt voortaan een bron van zonne-energie. Wethouder Arno Bonte, Eneco CEO As Tempelman en Ahoy-directeur Jolanda Jansen hebben het zonnedak in gebruik genomen. Dit gebeurde door het plaatsen van het laatste zonnepaneel op het dak van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en muziek/theaterzaal RTM Stage. In totaal liggen er nu 5.200 zonnepanelen. Dat is vergelijkbaar met bijna twee voetbalvelden aan zonnepanelen.
Het verduurzamen van vastgoed is een van de actiepunten uit het Rotterdams Klimaatakkoord dat in 2019 werd gesloten tussen de gemeente en meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder Eneco. De gezamenlijke ambitie is dat Rotterdam in 2050 CO2-neutraal is. De stad haalt dan energie uit schone, duurzame bronnen zoals zonne-energie. In het groeiende Hart van Zuid wordt hiervoor omhoog gekeken.
In Hart van Zuid wordt nu op verschillende locaties zonne-energie opgewekt. Naast het zonnedak van Ahoy investeerde de gemeente ook in zonnepanelen op het in september geopende nieuwe Theater Zuidplein (1.630 panelen) en het gemaal langs de Zuiderparkweg (30 panelen). Op metrostation Zuidplein heeft de RET 518 zonnepanelen geplaatst. Samen met het zonnedak op Ahoy gaat het in totaal om 7.392 panelen. En dan komen daar nog de panelen van particulieren bij. De zon levert Hart van Zuid steeds meer energie op.
Utrecht heeft bezwaar tegen besluit ministerie voor opsporen olie en gas
Provincie Utrecht gaat in bezwaar tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de vergunning van Vermilion voor het opsporen van olie en gas te verlengen.
Het provinciebestuur is tegenstander van aardgaswinning in de regio Utrecht. Nieuwe winningen passen niet bij de provinciale ambitie om de warmtevraag in 2040 volledig duurzaam in te vullen. Ook vindt de provincie het besluit om over te gaan tot verlenging onvoldoende onderbouwd. De provincie heeft samen met de gemeenten Woerden, Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht bezwaar ingediend.
Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten. In aanloop naar het verlengingsbesluit door het ministerie, hebben de provincie en gemeenten kenbaar gemaakt tegen een eventuele verlenging te zijn.
De ambities van de regio zijn gericht op stimulering van duurzame vormen van energie. De plannen voor duurzame energie zijn onderdeel van het huidige provinciale coalitieakkoord en de provinciale Omgevingsvisie. Een verlenging van de vergunning voor het opsporen van olie en gas past niet bij deze ambities en is daarom onwenselijk en niet gerich
Energie-Nederland pleit voor forse extra inzet voor de transitie gebouwde omgeving
Energie-Nederland heeft samen met Bouwend Nederland, Consumentenbond, Natuur & Milieu, Netbeheer Nederland en NVDE een inbreng geschreven voor het Commissiedebat Gebouwde Omgeving op 22 april 2021.
Deze brede coalitie heeft ondanks de verschillende achtergronden een heldere boodschap aan de nieuwe Tweede Kamer voor het versnellen van de transitie in de gebouwde omgeving. Die versnelling is nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te kunnen halen.
Kernpunten:
Maak beleid voor de wijkaanpak onder regie van gemeenten én beleid voor een gefaseerde aanpak. Die gefaseerde aanpak kan van collectieven zijn, zoals een energiecoöperatie, of van individuele woningeigenaren;
Zorg voor een langjarig stabiel en robuust instrumentarium van zeker € 1 miljard per jaar;
Investeer voldoende in de benodigde energie-infrastructuren en zeker ook in de opschaling van duurzame warmtebronnen;
Jaag de ontwikkeling van zowel vraag als aanbod aan;
De energietransitie is een banenmotor: zorg voor voldoende vakmensen;
Zet de EU Renovation Wave RRF-fondsen in voor isoleren: snelle CO2-reductie met dank aan de EU.
Vóór 2030 minstens 1 miljoen hybride warmtepompen
Het aardgasvrij maken van woningen en woonwijken wil nog niet vlotten. Het tempo ligt ver beneden de afspraken uit het Klimaatakkoord en de ambities van het huidige kabinet. Daarom is volgens de Coalitie HR-Hybride grootschalige toepassing van hybride warmtepompen nodig.
Jaarlijks worden ruim 400.000 cv-ketels op aardgas vervangen. De coalitie wil dat installateurs waar mogelijk een nieuwe hr-ketel combineren met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70% op het aardgasverbruik voor verwarming.
donderdag 22 april 2021
Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid is openbaar
In de RES staat hoe de regio de ambitie van 2,7 TWh aan wind- en zonne-energie in 2030 wil realiseren. Hiervan wordt nu al 0,7 TWh opgewekt. En er staat in hoe zij de warmtetransitie wil versnellen. Dit is een haalbare ambitie met voldoende ruimte voor een zorgvuldige afweging.
Er zijn zorgen voor de eigen woonomgeving, gezondheid, de effecten op natuur en landschap en landbouwgronden. In onder andere Amsterdam, Haarlemmermeer, het Gooi en rondom het Gein zijn en worden stevige discussies gevoerd. Dit heeft er toe geleid dat zoekgebieden zijn afgevallen of anders zijn afgebakend. Ook zijn er ten opzichte van de concept-RES nieuwe zoekgebieden toegevoegd. In het algemeen ging in Noord-Holland Zuid de voorkeur uit naar zonnepanelen op geluidsschermen, boven parkeerterreinen en op grote daken. Daarnaast zijn plekken aangewezen op en bij industrieterreinen en langs wegen. Bij elkaar opgeteld kan in de zoekgebieden 2,7 TWh duurzame energie opgewekt worden.
Naast de opwek van duurzame elektriciteit is de warmteopgave een belangrijk onderdeel van de RES. Deze wordt uitgewerkt in de Regionale Structuur Warmte (RSW). Doel van deze opgave is gebouwen te verwarmen zonder aardgas. Voor de RES 1.0 is op regionaal niveau afgesproken de mogelijke duurzame warmtebronnen in kaart te brengen en samenwerking op te zetten. Om die reden is in de RSW in de RES 1.0 een gezamenlijke werkagenda opgesteld om ontwikkelingen en innovaties op de voet te volgen, toe te passen en aan te jagen.
Drenten besparen samen meer dan twee miljoen euro dankzij Energiebespaarlening Drenthe
Dankzij de Energiebespaarlening kunnen huiseigenaren en eigenaren van appartementencomplexen (VvE’s) eenvoudig energiebesparende maatregelen doorvoeren, zonder een groot bedrag ineens te hoeven betalen.
De Energiebespaarlening is sinds 2017 verkrijgbaar met een rentekorting van 1 procent voor Drenten, dankzij een bijdrage van de provincie.
Met behulp van deze lage rente hebben 2720 inwoners en VvE’s hun woningen kunnen verduurzamen. Maatregelen die het meest genomen worden zijn hoogrendementsglas, zonnepanelen en gevelisolatie. In totaal zijn er met de Energiebespaarlening 6560 maatregelen genomen.
Tot nu toe besparen Drenten hiermee samen meer dan twee miljoen euro op hun energierekening. En ook de lokale ondernemers profiteren: er is dankzij de maatregelen in totaal 36 miljoen euro geïnvesteerd.
woensdag 21 april 2021
Risicoanalyse gaswinning Groningen voor het eerst door onafhankelijke partij uitgevoerd
De jaarlijkse risicoanalyse wordt uitgevoerd in aanloop naar het zogeheten vaststellingsbesluit waarmee de minister van EZK uiterlijk op 1 oktober bepaalt hoeveel en op welke wijze NAM het komende gasjaar kan winnen uit het Groningenveld. De uitkomst is daarnaast medebepalend voor de omvang en prioritering van de versterkingsoperatie. Tot en met vorig jaar voerde NAM de risicoanalyse uit: de Hazard and Risk Assessment (HRA). Het was belangrijk om NAM uit het proces te halen en de berekeningen zo transparant mogelijk te maken.
Eerdere analyses hebben al laten zien dat door de afbouw van de gaswinning de veiligheid sterk is verbeterd doordat de aardbevingen in aantal en intensiteit afnemen. Uit de publieke SDRA Groningen 2021 van TNO blijkt opnieuw dat de afbouw van de winning het beoogde effect voor de veiligheid heeft.
Genoeg dak, grond en water voor zonnepanelen in Nederland voor de ambities in 2050
TKI Urban Energy en Generation.Energy hebben uitgezocht welke ruimte we nodig hebben uitgaande van verschillende toekomstscenario’s. De uitkomst is: er is genoeg plek. Hoe je de panelen verdeeld over de daken, weilanden, water of verkeersinfrastructuur is uiteindelijk onderwerp van maatschappelijk gesprek en politieke keuzes.
Een van de, in het onderzoek uitgewerkte, varianten kiest voor 80 procent zon op daken. Dat is natuurlijk alleen realistisch als daar stimulerend beleid op gemaakt wordt en innovatie doorgaat. Want hoe lichter de panelen hoe meer daken geschikt zijn. En als de kosten van zonnestroom dalen, worden ook plekken met minder zon (zoals daken op het noorden) aantrekkelijker.
Verschillende varianten en verschillende categorieën
De meningen verschillen over hoeveel zonnestroom we in Nederland willen uitrollen. Op dit moment komt 8 TWh/jr stroom van zonnepanelen. In 2030 zal dat conform de berekeningen van het PBL (KEV) 23,6 TWh/jr zijn. Voor 2050 zijn er nog geen doelen gesteld maar de ambities lopen uiteen tussen 70 TWh/jr – 200 TWh/jr.
Het rendement neemt tot 2050 naar verwachting flink toe tot 23 procent gemiddeld van alle geïnstalleerde panelen. Dit is een derde hoger dan nu. We berekenen een hoge bezetting van daken (65-80%) omdat er ook lichte panelen verkrijgbaar zullen zijn en we zoveel mogelijk ruimte op daken benutten (ook als je daarmee meer opwekt dan verbruikt). Slimmer puzzelen op de daken rondom bijvoorbeeld schoorstenen maakt dat je meer panelen kwijt kunt dan vaak gedacht. Ook rekent deze studie met een lagere ondergrens voor minimaal benodigde instraling (~500 kWh/(kWp*jr)). Concreet gaat dit om de daken die wat ongunstiger gepositioneerd zijn (Noorddaken).
Kolommen stikstoffabriek in Zuidbroek succesvol geïnstalleerd
In de komende periode zal de staalconstructie voor de nieuwe grote hal verder vorm krijgen. Daarna breekt de fase aan dat alle grote, nieuwe onderdelen met elkaar verbonden worden via leidingwerk en kabels. Deze werkzaamheden duren tot eind dit jaar. Vanaf begin 2022 start dan de testfase en aansluitend de ingebruikname.
Het mengstation, waar de geproduceerde stikstof wordt gemengd met geïmporteerd hoog-calorisch gas tot Groningen-kwaliteit aardgas, is intussen gereed en wordt momenteel getest en in gebruik genomen.
Met de werkzaamheden die de komende tijd zullen plaatsvinden, heeft de fabriek al ongeveer de aanblik die het na afronden van de bouw in 2022 zal hebben.
Enexis Holding geeft opnieuw een groene obligatie uit
Na de eerste uitgifte in juni 2020 heeft netbeheerder Enexis Holding opnieuw een groene obligatie uitgegeven. Deze obligatie van 500 miljoen euro heeft een looptijd van 12 jaar en een couponrente van 0,375 procent.
De groene obligatie wordt gebruikt om te investeren in projecten die bijdragen aan het verhogen van het aandeel duurzame energie in de netten van Enexis. Denk aan netuitbreidingen ten behoeve van wind- en zonneparken. Daarnaast wordt de opbrengst gebruikt om slimme distributieautomatisering toe te voegen aan het net en voor de uitrol van slimme meters.
Om uitgifte van groene obligaties mogelijk te maken en in de toekomst meer van deze obligaties uit te kunnen geven, is het Green Finance Framework opgesteld. Het Framework van Enexis draagt volgens het onafhankelijke rating agency ISS-ESG ‘significant’ bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit sluit aan bij de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-strategie van Enexis om een actieve bijdrage te leveren aan de realisatie van de SDG’s.
Ruim € 1,8 miljoen voor energiebesparingsmaatregelen Enschedese huurders
De subsidie is afkomstig uit een rijksregeling (RREW) om het energieverbruik van huurwoningen te verminderen. Bij de subsidieaanvraag heeft de gemeente nauw samengewerkt met de vijf Enschedese corporaties (Domijn, De Woonplaats, Ons Huis, SJHT en De Veste) en Stichting Pioneering en Alifa.
De toekenning van de subsidie is volgens wethouder Jeroen Diepemaat een mooie vervolgstap op de al lopende campagne. Door de toekenning van de RREW-subsidie is er nu veel meer budget voor producten in de bespaarshop voor huurders beschikbaar. ‘Het is goed dat we in deze campagne die direct effect heeft op het energieverbruik nu nog meer huurders de gratis producten kunnen aanbieden’, aldus de wethouder.
Vervanging openbare verlichting door ledverlichting in Noord Holland
De provincie vervangt de openbare verlichting per gebied. In oktober 2020 is in het gebied ten zuiden van Amsterdam gestart met de vervanging van de verlichting. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan deze werkzaamheden en start de vervanging van de verlichting in de Kop van Noord-Holland. Voor het plaatsen van energiezuinige verlichting in deze regio’s was toen 6,5 miljoen euro vrijgemaakt.
Gedeputeerde Staten willen met nog eens 5,5 miljoen euro ook de overige verlichting van de provincie vervangen door energiezuinige verlichting. De investering verdient zich deels terug door lagere energiekosten, besparing op beheer en onderhoud en besparing op de vervanging van conventionele verlichting.
dinsdag 20 april 2021
West-Overijssel zet een volgende stap in de regionale energiestrategie
West-Overijssel levert een bijdrage aan de energietransitie door 1,8 TWh aan zonne- en windenergie op te gaan wekken. In twaalf doelstellingen en afspraken heeft de regio vastgelegd hoeveel iedere gemeente bijdraagt en dat er regionaal wordt samengewerkt aan ruimtelijke kwaliteit, het beperken van maatschappelijke kosten, participatie over de gemeentegrenzen heen en het streven naar lokaal eigendom. De afspraken staan in het Hoofdlijnenakkoord ‘Op weg naar de RES 1.0’.
Het Hoofdlijnenakkoord is een stap in een reeks van stappen die West-Overijssel nog gaat zetten op weg naar 2030. Met de inbreng van de volksvertegenwoordigers wordt de komende maanden het Hoofdlijnenakkoord verder uitgewerkt in de RES 1.0. Die wordt opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraden, provinciale staten en algemeen besturen van de waterschappen.
In Zwolle is de afgelopen jaren al veel bereikt in de energietransitie en de plannen voor de komende jaren zijn veelbelovend. De Zwolse RES bijdrage is ca. 1/5 deel van de totale bijdrage van de RES West- Overijssel. Van alle 355 gemeenten in Nederland staat Zwolle bovenaan de ranglijst met het meeste gerealiseerde coöperatief zonnevermogen. Dit vermogen wordt voor een groot deel opgewekt door de inmiddels gerealiseerde drijvende zonneparken.
Bovendien zijn er veel lokale initiatieven voor verduurzaming en energievoorziening, zoals de initiatieven in Assendorp met 50 Tinten Groen en het Wij-bedrijf in Dieze en zijn er nieuwe initiatieven opgestart onder andere Binnenstad Duurzaam en Het Groene Zuiden.
In Holtenbroek en Aa-landen gaat een grootschalige wijkaanpak plaatsvinden ter voorbereiding op de aanleg van een warmtenet via aardwarmte/geothermie.
Berkum wil als eerste wijk van Zwolle energieneutraal zijn en is een van de proeftuinen in het land waar ervaring wordt opgedaan voor andere wijken in Zwolle en Overijssel.
Studententeam Celcius wint drie prijzen met duurzaam huis
Een week lang streed het studententeam Celcius voor de prijzen in de Solar Decathlon Build Challenge 2020/2021, een internationale wedstrijd rond de bouw van het meest duurzame en innovatieve huis. Na een week kan de balans worden opgemaakt: Een eerste prijs in de engineering-wedstrijd, een tweede prijs voor de architectuur én een derde prijs voor operations.
Het team Celcius van Hogeschool Utrecht was een van de tien finalisten in de wereldwijde Solar Decathlon Build Challenge 2020/2021. De finale werd gehouden in de week van 12 april; op 18 april werden de winnaars bekend gemaakt. In drie van de categorieën viel Celcius in de prijzen.
Tweede aardwarmtebron in het Westland: tientallen woningen en bedrijven duurzaam verwarmd
In de zomer van 2020 is een tweede aardwarmtebron van Trias Westland geboord naar 2,3 km diepte. Met deze tweede bron erbij gaat het bedrijf warmte leveren aan 56 glastuinbouwbedrijven en 345 woningen in de wijk Liermolen in de gemeente Westland. Naar verwachting gaat de nieuwe aardwarmtebron rond de zomer van 2021 in bedrijf. Bij dit project heeft HVC als eerste in de geothermiesector een vernieuwende techniek ingezet. Deze is erop gericht om de aardwarmteputten in de hele lengte in één keer te voorzien van binnenbuizen van glasfiber epoxy (GRE). Ze zijn hierdoor langdurig beschermd tegen corrosie.
Agoria Solar Team start met bouw van de negende Belgische zonnewagen in Arendonk
Het studententeam mag opnieuw rekenen op de steun van het bedrijf Indupol in Arendonk, waar het team de nieuwe zonnewagen zal bouwen.
Sinds het begin van de zomer werken 20 ingenieursstudenten in Leuven aan het ontwerp van een nieuwe zonnewagen, met als groot doel de Belgische titel te verdedigen op het tweejaarlijkse wereldkampioenschap in Australië in oktober 2021. Door de huidige pandemie en de strenge reisbeperking in Australië werd deze race eerder dit jaar geannuleerd.
maandag 19 april 2021
Amsterdam en Liander vragen bedrijfsleven mee te denken over energiesysteem van toekomst
Dit staat in de nieuwe update van de Themastudie Elektriciteit Amsterdam, die vandaag door Liander is gepubliceerd. Om te zorgen dat de elektriciteitsvoorziening klaar is voor de toekomst werken de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander nauw samen op het gebied van innovatie en het efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.
Slimme oplossingen zijn hard nodig nu het steeds drukker wordt op het elektriciteitsnet. Door innovatie willen de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander samen onnodige, kostbare uitbreidingen van het elektriciteitsnet beperken en knelpunten op het net waar mogelijk voorkomen. Uit de Themastudie Elektriciteit Amsterdam (TSA) 2.0 blijkt onder meer dat flexibiliteit, het beter afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit gedurende de dag, de belasting van het net in de hoofdstad kan verminderen met maximaal 30%. Hierdoor is er minder uitbreiding nodig en ontstaan minder snel knelpunten.
Liander breidt het elektriciteitsnet in Amsterdam al flink uit. In bijvoorbeeld de Nieuwe Meer, Bijlmer-Noord en aan de Karperweg worden bestaande elektriciteitsstations verzwaard. Voor de bouw van nieuwe stations in onder meer Strandeiland, het Havengebied en Noord is Liander met de gemeente in gesprek over geschikte locaties.
Ruim 11 miljoen voor UT Perspectief-programma’s: lichter vervoer en hergebruik grondstoffen
Twee UT-consortia gaan de komende jaren werken aan onderzoek gericht op technologische innovatie met economisch potentieel voor een duurzamere wereld. Het gaat om de projecten: ‘CO2-reductie door lichter vervoer’ en ‘Betere scheidingstechnologie voor hergebruik grondstoffen’. UT-wetenschappers Remko Akkerman (lichter vervoer) en Sissi de Beer (hergebruik grondstoffen) beginnen binnen het Perspectief-programma aan twee nieuwe onderzoeksprogramma’s met een toekenning van ruim 11 miljoen euro.
Perspectief is een programma dat wetenschappers uitdaagt om in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe innovatieve onderzoekslijnen op te zetten met economische en maatschappelijke impact. Dit programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wordt met een bedrag van 22 miljoen euro gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In totaal starten er zes consortia in Nederland waarbij 138 bedrijven en maatschappelijke organisaties in totaal 10 miljoen euro bijdragen uit eigen middelen. De Universiteit Twente gaat aan de slag met ‘CO2-reductie door lichter vervoer’ en ‘Betere scheidingstechnologie voor hergebruik grondstoffen’.
Hoe lichter het vervoermiddel, hoe minder brandstof het verbruikt en CO2 er wordt uitgestoten. Lichtgewicht materialen die sterk genoeg zijn om de veiligheid van passagiers te kunnen waarborgen zijn ook in trek bij auto- en vliegtuigfabrikanten. Zogeheten thermoplastische composieten – met vezels versterkte kunststoffen die zacht worden als je ze verhit – zijn licht, sterk, makkelijk te verwerken en goed te recyclen. Er worden al losse onderdelen toegepast van dit relatief nieuwe materiaal in bijvoorbeeld vliegtuigrompen of -vleugels. Het wordt echter nog niet op grote schaal gebruikt.
NWEA teleurgesteld over SDE 2021 eindadvies PBL voor wind op land
Branche-organisatie NWEA heeft het afgelopen voorjaar uitgebreide – en met door leden onderbouwde – input op de consultatie voor de SDE++ 2021 gegeven en doorgesproken met het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Hoofdonderwerpen in deze consultatiereactie zijn:
Windparken worden gemiddeld steeds kleiner. Daarom is gevraagd of PBL de referentie installatie in de SDE++ kan doorrekenen en aanpassen naar 25 MW i.p.v. huidige 50 MW. Ook is er een toenemende discrepantie tussen enerzijds de optimale turbineberekening die in de SDE als basis dient en anderzijds de praktijk van de RES-eisen waardoor er steeds vaker suboptimale omstandigheden zijn. Hierdoor is een businesscase vaak minder of niet rendabel.
De kosten in de ontwikkel- en bouwfase die niet worden meegenomen in de berekening van de basisbedragen (en die dus interen op het rendement op eigen vermogen (ROE)), zijn niet gedaald sinds 2019. Echter, in 2019 stond die ROE nog op 15 procent, maar deze is sinds 2020 naar 11 procent verlaagd. Zo blijven er nauwelijks lusten over om te delen met de omgeving, terwijl dit juist ook het uitgangspunt is van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in de SDE++.
Na een eerdere periode van dalende prijzen van turbines zijn deze sinds de zomer van 2019 juist weer gestegen. Deze verhoging was al niet meegenomen in de SDE++ van 2020. Alleen dit punt lijkt verwerkt in het eindadvies van 2021.
Uiteindelijk blijken de basisbedragen van 2021 toch nóg lager zijn dan die van 2020. Dit terwijl NWEA over het PBL eindadvies van 2020 al dit escalatiedocument naar EZK en PBL heeft gestuurd.
vrijdag 16 april 2021
Fryslân presenteert plannen voor schone energie: RES 1.0
Op vrijdag 16 april presenteerden gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Bert Wassink de Regionale Energiestrategie Fryslân (RES 1.0). Hierin staat beschreven hoe de regio Fryslân de komende tien jaar duurzame energie gaat opwekken.
De RES-Fryslân is tot stand gekomen in samenwerking met Friese gemeenten, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Samen hebben zij de Friese ambitie geformuleerd om 3 terrawattuur elektriciteit duurzaam op wekken in 2030. Hiermee zorgen we als regio voor een schonere toekomst voor onszelf, onze kinderen en onze kleinkinderen. Ook de Friese Energie Alliantie, die bestaat uit 11 betrokken maatschappelijke organisaties en Liander, heeft meegedacht.
Fryslân is nu al de provincie met de meeste lokale initiatieven op het gebied van duurzame energie. Als energieregio zetten we in op wind en zon volgens de zonneladder. Dat betekent dat zonne-energie op daken in bebouwd gebied de voorkeur heeft. Pas daarna komt onbebouwd gebied in beeld waarbij oog is voor het landschap en de Friese trots. Met de plannen uit de RES 1.0 levert Fryslân een bijdrage die haalbaar, betaalbaar en realistisch is. Samen met de Mienskip en van onderop, waarbij de opbrengsten lokaal behouden blijven.
Exploitant Rotterdamse kolencentrale sleept Staat voor rechter vanwege sluiting
Afgelopen week werd bekend dat Uniper een dagvaarding wegens onrechtmatige daad heeft betekend bij de Hoge Raad, waarmee officieel een procedure bij de nationale rechter wordt ingeluid.
De start van deze juridische procedures door Uniper komt niet als een verrassing. Eerder gaf Uniper aan bereid te zijn om een internationale arbitrageprocedure te starten vanwege schade die zij meent te lijden door de inwerkingtreding van de Wet verbod op kolen 203.
Het bedrijf wil een financiële compensatie, maar het kabinet wijst de vermeende schade af.
De procedure wordt mogelijk aanhangig gemaakt bij ICSID, een onderdeel van de Wereldbank dat internationale juridische geschillen beslecht.
Eerste wintrackmasten stroomsnelweg Zeeland geplaatst
Deze stroomsnelweg is essentieel voor het transporteren van de elektriciteit van de bestaande én toekomstige windparken op zee die in Borssele aan land komen. Daarnaast is de nieuwe verbinding belangrijk voor de uitwisseling van stroom met België.
Netbeheerder TenneT maakt bij deze hoogspanningsverbinding gebruik van zogenoemde wintrackmasten, die beter inpasbaar zijn in de omgeving en zorgen voor kleinere magneetvelden dan vakwerkmasten. De nieuwe stroomsnelweg van Borssele naar Rilland is 48 kilometer lang en wordt in 2023 in gebruik genomen.
Oxxio gaat terug naar de basis: energie
Reden voor Oxxio om de focus terug te brengen naar energie en de (online) dienstverlening aan de klant verder te ontwikkelen.
Per 1 juni 2021 draagt Oxxio zijn contracten voor Internet, TV & bellen klanten over aan KPN. Voorlopig blijft Oxxio de dienstverlening aan deze klanten doen, ook na 1 juni, maar dan namens KPN.
Restwarmte uit de Rotterdamse Haven
Een warmteleiding die in eerste instantie loopt van Vlaardingen naar Den Haag. Om die warmte ook echt bij de woningen te krijgen is eind maart een intentieverklaring ondertekend waarin samenwerkingsafspraken staan.
Gasunie, Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Vlaardingen, Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en de corporaties met veel bezit in Den Haag en omgeving, vertegenwoordigd in Sociale Verhuurders Haaglanden, hebben de intentieverklaring ondertekend. Deze partijen werken met de Rijksoverheid samen om te komen tot realisatie en gebruik van WarmtelinQ. Partijen zien restwarmte als belangrijk onderdeel van een haalbare, betaalbare, duurzame en leveringszekere warmtevoorziening.
Stuurgroep adviseert 45 TWh extra hernieuwbare-elektriciteitsproductie voor verduurzaming industrie
De Stuurgroep is opgericht om te onderzoeken of de in het Klimaatakkoord afgesproken ambitie van 84 TWh in 2030 voldoende is om aan een aanvullende elektriciteitsvraag van industrie en datacenters te voldoen.
De Stuurgroep concludeert in haar advies echter dat op dit moment grote onzekerheden, lange doorlooptijden en wederzijdse afhankelijkheden in de gehele waardeketen van elektriciteitsproductie, transport, opslag en de afname in de industrie, de benodigde verduurzaming belemmeren en dat hierdoor aanzienlijk potentieel in de industrie nu niet gerealiseerd wordt.
De Stuurgroep benadrukt het belang dat de vraag naar elektriciteit vanuit industrie en datacenters (energie-)efficiënt en zo veel mogelijk flexibel wordt vormgegeven, plaatsvindt op de juiste locatie, met oog voor de omgeving en dat de elektriciteitsvraag vanuit industrie en datacenters leidt tot daadwerkelijke CO2-reductie in de waardeketen door de juiste prikkels te geven om hernieuwbare elektriciteit in te kopen.
donderdag 15 april 2021
TU Delft onderzoekt nieuwe zonneparkeerplaats in Dronten
Bij het gemeentehuis van Dronten kunnen vanaf vandaag 120 auto’s onder een afdak parkeren, dat volledig bestaat uit zonnepanelen. Er zijn 16 laadpalen voor het opladen van elektrische auto’s. Om die auto’s ook tijdens bewolkte dagen van duurzame energie te voorzien, zal een grote batterij de pieken in de elektrische stroom opslaan. Onderzoeker Rishabh Gotghe ontwikkelt samen met masterstudente Kaja Tegtmeijer een dashboard om inzicht te geven in de opbrengst van de zonnepanelen, de werking van de accu en de precieze besparing van CO2.
De insteek van dit ambitieuze project is om parkeerplaatsen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, door ze uit te rusten met zonnepanelen en de geparkeerde, elektrische auto’s te gebruiken als batterij. Dit kan door de elektrische auto’s, die volgeladen zijn met zonne-energie, hun elektriciteit terug te laten leveren aan het net, wanneer het nodig is.
Opwaarderen energienet kost mogelijk 102 miljard euro
Er is zeker 102 miljard euro nodig om met het Nederlandse energienetwerk de overstap naar een duurzame energievoorziening te maken. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van accountantsbureau PwC in opdracht van Nederlandse elektriciteits- en gasnetbeheerders.
Het geld is nodig voor de aanleg van hoogspanningsverbindingen, ondergrondse kabels en transformatorstations. Ook is vanaf de Noordzee en aan de kust grootschalig transport nodig van elektriciteit uit windparken op zee. De jaarlijkse investeringen in het elektriciteitsnetwerk verdubbelen hiermee ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Investeringen in de regionale gasnetten blijven tot 2030 constant en dalen daarna.
Door de investeringen stijgen voor consumenten de netwerkkosten voor elektriciteit naar verwachting met ruim 50 procent en die voor gas met 9 procent. Als de rente stijgt, nemen de kosten verder toe.
Bij de netbeheerders lopen al flinke programma's om de energie transitie zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Daarnaast zijn er op initiatief van de netbeheerders rondetafelgesprekken met alle partijen die (een deel van) een mogelijke oplossing kunnen bieden voor dit financieringsprobleem. Dat zijn achtereenvolgens de ACM (Autoriteit Consument en Markt) die de methodiek voor kostenverdeling en de hoogte van de netbeheerderstarieven vaststelt, de aandeelhouders van de regionale netbeheerders (gemeenten, provincies) en de ministeries van Financiën en Economische Zaken en Klimaat (EZK).
De benodigde investeringen voor deze enorme ingrepen zijn ongekend hoog. De bestaande wettelijke regels (die overigens verschillen voor de landelijke en regionale netbeheerders) bepalen dat de netbeheerders hun investeringen gedurende een periode van 40 jaar verrekenen in de netbeheerderstarieven.
Neptune Energy sluit contract met Borr Drilling voor Nederlandse en Britse boringen
De activiteiten worden uitgevoerd door Borr Drilling's Prospector 1 jack-up rig. Deze is uitgerust met de nieuwste technologieën, waardoor het mogelijk is de koolstof- en stikstofemissies tijdens de activiteiten tot 95 procent te verminderen. Het betreft vier boringen voor Neptune Energy op het Nederlandse deel van de Noordzee: een exploratieboring naar ondiep gas (shallow gas), een boring van een additionele put in een bestaand veld en twee activiteiten voor het veilig ontmantelen van putten die aan het einde van hun levenscyclus zijn.
De Prospector 1 maakt gebruik van een Selective Catalytic Reduction (SCR)-systeem dat de uitstoot van stikstof (NOx) en koolstof (COx) vermindert. Harvey Snowling, Chief Operating Officer, Borr Drilling: “We zien ernaar uit om deze boringen samen met Neptune Energy op een veilige en efficiënte manier te realiseren.” Het contract omvat een optie voor nog een aantal putten, nadat deze eerste boorcampagne van zeven maanden is voltooid.
Voortgangsrapportage Programma Aardgasvrije Wijken 2020: Gemeenten enthousiast over proeftuinen, bezorgd over condities voor wijkaanpak
Het blijkt een complexe opgave om wijken aardgasvrij te maken. Tegelijkertijd laten de 46 proeftuinen voortgang zien en wordt er veel geleerd met verschillende alternatieven voor aardgas.
Zo blijkt een goede wijkgerichte businesscase, een stevige regierol van gemeenten en goede samenwerking met partners om ieders plannen op elkaar af te stemmen van groot belang, en intensieve en laagdrempelige bewonersaanpak nodig om bewoners mee te krijgen. En voor het draagvlak blijkt het van belang om het aardgasvrij maken te verbinden aan andere, sociale en fysieke opgaven in de wijk.
Volgens de proeftuingemeenten moeten een aantal keuzes over middelen en bevoegdheden gemaakt worden om de ervaringen uit de proeftuinen te kunnen opschalen.
Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de voortgangsrapportage 2020 van het PAW.
Er is bij gemeenten veel animo om mee te doen met een proeftuin. Na de start van PAW in 2018, zijn er in twee rondes 46 proeftuinen geselecteerd. Meer dan de helft van de proeftuingemeenten van de eerste ronde (gestart in 2018) zit in de uitvoeringsfase. Dat betekent dat de planvorming is afgerond en dat ze zijn begonnen met de voorbereidingen voor het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van de woningen en andere gebouwen in de wijk. Ook zijn 614 woningen daadwerkelijk aardgasvrij gemaakt (peildatum december 2020). Dat is minder dan in de oorspronkelijke planning van gemeenten op gerekend werd.
Het is complex en de zorgvuldigheid die het proces met de bewoners vraagt, vergt meer tijd. De uitvoering komt daardoor langzamer op gang dan vooraf ingeschat. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is leren in de praktijk noodzakelijk en is het werken met proeftuinen daarbij een verstandige keuze.
Gemeenten hebben zorgen over middelen en bevoegdheden
De proeftuingemeenten maken zich vooral zorgen over voldoende middelen en bevoegdheden om de regierol in de wijkgerichte aanpak succesvol te kunnen uitvoeren. Dat gaat over middelen om tot een betaalbaar aanbod te kunnen komen en voor voldoende capaciteit binnen gemeenten. En de bevoegdheid om uiteindelijk de levering van aardgas te kunnen beëindigen. Ook is het voor het lokale draagvlak nodig dat de overheden zich gezamenlijk uitspreken over de stip op de horizon, een aardgasvrije gebouwde omgeving, en blijven bij die boodschap. Een nieuw kabinet is aan zet om keuzes te maken ten aanzien van de benodigde wetgeving en middelen.
Zonlease haalt 1 miljoen euro op
ZonLease 1 haalt via ZonnepanelenDelen maximaal 1 miljoen euro op voor een portfolio van verschillende zonne-energieprojecten.
Het bedrijf geeft een duurzame obligatielening uit met een rente van 3,0 procent en een looptijd van 34 maanden. De opbrengst wordt gebruikt om zakelijke zonnedaken te financieren.
Zonlease richt zich op zonne-energieprojecten in Nederland met een omvang van 30.000 euro tot en met 500.000 euro.
woensdag 14 april 2021
'Wees alert op valse Liander websites'
Netbeheerder Liander waarschuwt voor valse websites. De pagina's zijn opgezet door criminelen met als doel geld te stelen van mensen die de pagina's bezoeken.
Momenteel zijn er verschillende valse websites opgedoken. Het gaat om websites als mijn-liander.me, liander.me, mijn-liander.nl, die zich voordoen als een Liander website.
De criminelen doen zich voor als medewerkers van Liander en nemen eerst telefonisch contact op. Ze vertellen u dat u nog geld terugkrijgt, omdat uw energieverbruik lager is uitgevallen. Vervolgens vragen ze u om op uw computer naar een betaalomgeving in Mijn Liander te gaan en daar uw rekeningnummer te verifiëren.
Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte Almere
Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Deze informatie is nodig om te bepalen of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte.
Bij aardwarmte wordt gebruik gemaakt van warm water dat in diepere grondlagen zit (vaak op een diepte van 1,5 tot 4 km). Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is. Dit water wordt opgepompt en via leidingen naar de afnemers gebracht (huishoudens, kantoren, glastuinbouw, lichte industrie). De CO2 uitstoot is bij aardwarmte 80% lager dan bij aardgas. Daarnaast is het een energiebron die je steeds opnieuw kunt benutten. Aardwarmte kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening in Nederland.
Lessen voor de energietransitie van de 21ste eeuw
Het boek geeft een overzicht van de grote energietransitie die Nederland vanaf 1960 doormaakte. Het is niet alleen het verhaal van een enorm infrastructuurproject met duizenden kilometers leidingwerk, maar ook van een zeer effectieve overheidscampagne om mensen te overtuigen over te stappen op aardgas. Daarnaast was het een indrukwekkende logistieke operatie, geleid door gemeenten en gasbedrijven, om miljoenen apparaten voor verwarming en koken te vervangen.
Nederland heeft met deze energietransitie iets unieks voor elkaar gekregen: binnen tien jaar tijd werd omgeschakeld van de ene naar de andere energiebron. Hoe is het gelukt om alle Nederlandse woningen geschikt te maken voor aardgas? Hoe reageerden burgers en wat was de rol van de gemeente en Rijksoverheid?
Auteur Sven Ringelberg is strategisch adviseur voor de verduurzaming van woningen en werkte voor meerdere woningcorporaties en gemeenten. Hij is regelmatig te beluisteren als spreker op congressen.
Sharp introduceert nieuw PV-zonnepaneel van 445 watt metvhalf-cut-cellen
De nieuwe module is specifiek ontworpen voor zonneparken en commerciële dakinstallaties, en heeft een geavanceerd ontwerp en hoge betrouwbaarheid.
De gloednieuwe NU-JD455 heeft een module-efficiëntie van 20,1 procent en is met zijn 144 M6-wafer-half-cut-cellen geschikt voor een systeemspanning tot 1.500 volt. Dit biedt de beste balans tussen kostenverlaging en systeemcompatibiliteit.
De lage temperatuurcoëfficiënt van -0,347 procent per graad Celsius op het vermogen zorgt voor goede prestaties bij een hoge omgevingstemperatuur. Dit wordt door de klimaatverandering en resulterende temperatuurstijging steeds belangrijker.
dinsdag 13 april 2021
Delen van een netaansluiting laagdrempeliger door modelovereenkomst Cable Pooling
De overeenkomst is nu exclusief beschikbaar voor leden van de brancheverenigingen NWEA (wind), Holland Solar (zon) en Energie Samen (energiecoöperaties).
In steeds meer gebieden geven netbeheerders aan dat het net vol is, en worden verzoeken tot een netaansluiting afgewezen. Dat hindert de benodigde groei van lokale opwek van duurzame energie. Het is wachten op netuitbreiding, maar door een aansluiting te delen kan nu al meer duurzame energie op het bestaande net worden aangesloten. Sinds 2020 is het voor windparken en zonneparken toegestaan om een netaansluiting te delen (cable pooling). Vooral de combinatie van een windpark en een zonnepark is optimaal, omdat de stroompieken uit wind en zon zelden gelijktijdig voorkomen.
De modelovereenkomst gaat uit van de situatie dat de partijen die overwegen een aansluiting te delen vanaf ‘nul’ beginnen. In die situatie moeten over veel onderwerpen en voor een heel lange duur afspraken worden gemaakt. Denk wat de onderwerpen betreft onder andere aan de planning, het contracteren met de netbeheerder en het bouwen en beheren van een gemeenschappelijke installatie voor de gedeelde aansluiting. Bij dit alles houdt de modelovereenkomst nadrukkelijk rekening met eisen die belangrijk zijn voor de financierbaarheid van de projecten.
Stedin investeert 584 miljoen euro in energietransitie
Totaal legt Stedin dit jaar 680 km elektriciteitskabels en 242 kilometer aan gasleidingen aan en installeert 247.000 slimme energiemeters. Verder is Stedin aan de slag in een aantal grote projecten in de regio.
Stedin breidt de capaciteit van het verdeelstation aan de Houtrustweg uit. Hiermee garandeert de netbeheerder voldoende capaciteit voor heel Scheveningen. Een druk toeristisch gebied met veel ontwikkelingen en bedrijvigheid. Na dit project breidt Stedin ook het station aan de Vijzelstraat uit. Dit verstevigt het elektriciteitsnet in dit gebied nog meer. Het project aan de Houtrustweg loopt tot eind 2021.
In Leidschendam is het winkelcentrum uitgebreid en heropend onder een nieuwe naam: ‘Mall of the Netherlands’. Het moet het grootste winkelcentrum van Nederland worden. Het nabijgelegen verdeelstation aan de Noordsingel werd al maximaal gebruikt en heeft Stedin vanwege de uitbreiding van het winkelcentrum uitgebreid met een vermogen van 30.000 kilowatt. Het project is gestart in 2019 en dit jaar klaar.
Op het eiland Goeree-Overflakkee wordt veel duurzame elektriciteit opgewekt. Het aanbod groeit hier jaarlijks nog steeds. Om de grote hoeveelheden groene stroom te kunnen verwerken, is Stedin in 2010 gestart met een grootscheepse uitbreiding van het verdeelstation in Middelharnis. Gefaseerd plaatst Stedin zes grote transformatoren. Ook is er een nieuwe verbinding aangelegd onder het Haringvliet naar het havengebied van Rotterdam. Alle investeringen zijn nodig om de duurzame energie, soms oplopend tot 390.000 kilowatt, het eiland af te transporteren.
Een van de belangrijkste verdeelstations van Rotterdam staat aan de Dr. Zamenhofstraat. Het voorziet het gehele oosten van de stad tot aan de snelweg bij Brienenoord van stroom: zo’n 250.000 huishoudens en bedrijven, maar ook de metro en de Erasmus Universiteit. De schakelinstallatie, ook wel het hart van het station genoemd, was aan vervanging toe. Stedin rondt het project begin 2022 af.
Het Utrechtse Science Park breidt steeds meer uit. Naast de hogescholen, de universiteit, onderzoeksinstituten en ziekenhuis het UMC, vestigt het RIVM er zich binnenkort ook. Vanwege de uitbreidingen was een derde transformator nodig in het verdeelstation aan de Sorbonnelaan. Deze transformator levert een extra vermogen van 25.000 kilowatt. Het project is gestart in 2017 en in 2021 af.
In Leusden is er veel extra capaciteit op het elektriciteitsnet nodig. Een woonwijk wordt gasloos, er komen een nieuwe biogascentrale, een koelvriescentrale, en een aantal bedrijven breiden uit. In totaal groeit de vraag met zo’n 18.000 kilowatt. In het verdeelstation van Leusden is een extra transformator geplaatst en moeten er nieuwe 10 kilometerlange elektriciteitskabels van 50.000 Volt naar het hoofdverdeelstation in Soest worden getrokken. Het project is begin 2022 klaar.