Pagina's

woensdag 31 maart 2021

Rotterdam zoekt 100 energiecoaches

Rotterdam zoekt 100 vrijwilligers die andere Rotterdammers willen helpen om energie te besparen. De vrijwilligers worden in de komende maanden opgeleid tot energiecoach en gaan daarna aan de slag om Rotterdamse huishoudens te helpen met tips voor een lagere energierekening.

Veel Rotterdammers willen graag energiebesparen, maar vragen zich af hoe. Energiecoaches kunnen helpen om met makkelijke maatregelen een maximale besparing te boeken, zoals met ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips of een energiebesparende douchekop. Dat kan per huishouden al snel zo’n 60 tot 100 euro per jaar schelen op de energierekening.

Rotterdammers die energiecoach willen worden kunnen zich aanmelden via de website duurzaam010.nl. Van de vrijwilligers wordt een tijdbesteding van 4 tot 6 uur per maand gevraagd. Na de training komt de energiecoach een paar keer bij mensen thuis om tips te geven en te helpen bij het aanbrengen van bijvoorbeeld radiatorfolie of tochtstrips.

Groningen krijgt miljoenen voor energiebesparing woningen

De gemeente Groningen krijgt ruim twee miljoen euro subsidie van het Rijk voor energiebesparende maatregelen in woningen.

Belangrijk is dat de subsidie Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) ook voor huurwoningen mag worden gebruikt. Met dit geld gaat de gemeente, in samenwerking met woningcorporaties, zowel woningeigenaren als huurders ondersteunen met energiebesparing.

Energiebesparing in combinatie met betaalbaarheid daarvan voor iedereen, is een belangrijk speerpunt van de gemeente Groningen. Daarom heeft de gemeente ook zelf 400.000 euro beschikbaar gesteld. Met het geld wordt ook de inzet van energiecoaches in wijken en dorpen voortgezet en verder uitgebreid. Deze aanpak was gericht op woningeigenaren. Door de RREW kan deze aanpak ook uitgebreid worden naar huurwoningen. Ook komt er een specifieke aanpak voor de doelgroepen Particuliere verhuur en Studenten.

dinsdag 30 maart 2021

Efteling en Eneco realiseren grootste laadplein van de Benelux

 

De Efteling opent, in samenwerking met Eneco, het grootste laadplein in de Benelux. Het attractiepark heeft sinds deze week 60 laadpalen toegevoegd op het parkeerterrein voor bezoekers. Dat zorgt voor een totaal van 87 laadpalen, waar als het park weer opent, 174 elektrische auto’s tegelijkertijd kunnen opladen.
 
De twee partijen werken met elkaar samen sinds 2019. Eneco eMobility biedt elektrische laadoplossingen voor thuis en op het werk, en is in 2007 opgericht als afdeling van Eneco. Sinds maart 2018 is de afdeling een zelfstandige onderneming onder de koepel van Eneco. In 2019 nam Eneco eMobility Flow Charging over.

Zowiezon helpt tientallen scholen versneld aan zonnedaken


Met de zomertijd start ook Zowiezon: een samenwerkingsproject van Eneco en Stichting Schooldakrevolutie dat scholen al het werk uit handen gaat nemen bij de realisatie van hun zonnedak.

De eerste 150 zonnepanelen werden 26 maart feestelijk aangesloten op het dak van de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam. De leerlingen van deze school krijgen ook lessen over de schone energie, die boven hun hoofd wordt opgewekt.

Naast de hulp bij de realisatie van een zonnedak ontvangen de deelnemende scholen ook een Toolbox Zowiezon. Met deze toolbox komt duurzaamheid ook in de klas tot leven en kunnen de leerlingen samen met hun leerkrachten en ouders vieren dat hun school duurzamer is geworden. Zo wordt iedereen in en rondom de school op een positieve en inhoudelijke manier bij het zonnedak betrokken. Energie-experts van Eneco kunnen op verzoek van de school lessen geven over duurzame energie.

Rotterdam start campagne voor verduurzamen stad


Deze week start de gemeente Rotterdam de campagne ‘Power voor Rotterdam’. Met deze campagne roept de gemeente Rotterdammers, ondernemers, scholen en sportverenigingen op om juist nu te verduurzamen. De gemeente stelt een veelheid aan subsidies, leningen en gratis adviezen beschikbaar om daarbij te helpen.

In de campagne staan Rotterdammers, VvE’s, ondernemers, scholen en sportverenigingen centra

Voor ondernemers op bedrijventerreinen stelt de gemeente energievouchers beschikbaar. Een ondernemer heeft de keuze uit drie mogelijkheden. De energievoucher kan ingezet worden voor het uitvoeren van een energiescan met een advies voor verduurzaming van het pand.

Een andere mogelijkheid is het laten uitvoeren van een dakscan waarmee het potentieel voor zonnepanelen in beeld wordt gebracht, inclusief een businesscase. De derde optie is hulp bij het uitvoeren van energiebesparingsmogelijkheden. Het maximale bedrag per ondernemer bedraagt 700 euro voor één van de drie genoemde opties.

Met de persoonlijke lening kunnen huiseigenaren maximaal 25.000 euro lenen en met de verzilverlening maximaal  65.000 euro. De verzilverlening is gekoppeld aan de overwaarde van het huis.

Ook voor VvE’s, ondernemers uit het MKB en maatschappelijke organisaties zoals scholen en sportverenigingen komt een dergelijke lening beschikbaar. Vv

Op duurzaam010.nl staat alle informatie over Power voor Rotterdam.

maandag 29 maart 2021

TNO: kerncentrale levert geen bijdrage aan klimaatdoelen Noord Brabant

TNO heeft in opdracht van de provincie Noord Brabant onderzoek verricht naar welke rol kernenergie kan spelen in de provincie Noord Brabant. TNO heeft daarbij in samenwerking met de Nuclear Research Consultancy Group (NRG) gekeken naar recente inzichten met betrekking tot onder andere kosten, veiligheid en de rol en inpasbaarheid van kernenergie in een CO2 arme energiehuishouding. Hierbij is ook gekeken naar de potentie van zogeheten vierde generatie kerncentrales.

Gegeven de tijd die nodig is voor het doorlopen van het vergunningstraject en de bouw van een huidig commercieel beschikbare (generatie 3) kerncentrale (totaal minimaal 11 jaar) is het vrijwel uitgesloten dat elektriciteit uit een nieuw te bouwen kerncentrale een bijdrage kan leveren aan de klimaatdoelen 2030 van de Provincie Noord Brabant.

De rijksoverheid heeft bovendien voor een eventuele bouw van kerncentrales drie locaties buiten Noord-Brabant aangewezen: Borssele, Eemshaven en de Maasvlakte.

Generatie 4 kerncentrales zijn nog in ontwikkeling. Deze innovatieve typen kerncentrales hebben voordelen ten opzichte van de huidige gangbare concepten als het gaat om onder andere de wijze waarop veiligheid wordt geborgd, het efficiënter gebruik van brandstoffen (uranium, thorium) en het beperken van de productie van (langlevend) radioactief afval.

Tegenover deze voordelen staan ook nog een groot aantal uitdagingen bij de ontwikkeling van de reactoren die per reactortype anders zijn. Als die uitdagingen zijn opgelost dient er rekening te worden gehouden met een doorlooptijd van 20 tot 25 jaar voordat een dergelijke kerncentrale gerealiseerd is.

Start aanleg hart van nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek ter vervanging van het Gronings gas, is in volle gang. Met de installatie van de drie benodigde destillatiekolommen (coldbox) start nu de constructie van ‘het hart’ van deze nieuwe fabriek.

In de komende dagen gaan de kolommen vanuit het nabijgelegen industrieterrein in Veendam op transport naar de locatie in Zuidbroek. Daar vindt dan vervolgens ook direct de installatie plaats.

Nu het grondwerk - uitgevoerd door firma De Romein uit Veendam - gereed is, het ondergrondse leidingwerk is aangelegd en de fundaties klaarliggen, kan de bouw van het procesgedeelte van de stikstoffabriek starten. Oftewel de aanleg van het hart van de fabriek, namelijk de installatie van de kolommen.

Deze 65 meter lange kolommen, waarin de stikstof wordt geproduceerd, hebben een gewicht van ongeveer 270 ton per stuk. Onlangs zijn de drie kolommen vanuit China in de haven van Delfzijl aangekomen en overgezet op transport per binnenschip naar Veendam.

Air Products - de hoofdaannemer voor dit deelproject- heeft een fabriek in China waar deze specialistische onderdelen zijn gebouwd. In de kolommen wordt bij temperaturen van minus 185 C-stikstof uit de buitenlucht gescheiden van de zuurstof.

Start EBIO-project, van ruwe biovloeistof naar duurzame brandstof

De UT participeert in het vierjarige Horizon 2020 EBIO-project. Dit project richt zich op de opwaardering van vloeibaar gemaakte biomassa tot waardevolle brandstoffen voor het wegvervoer. Het project heeft een looptijd van 4 jaar met een budget van ruim 4 miljoen Euro. Biobrandstoffen zijn duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen, waarvan het gebruik de CO2-emissie ten gevolge van vervoer aanzienlijk kan verminderen.

Het project draagt bij aan de overgang naar een  economie die minder afhankelijk is van fossiele grondstoffen. De te onderzoeken concepten kunnen niet alleen een bijdrage leveren aan een versnelde productie van duurzame en hernieuwbare transportbrandstof, maar ook aan de beperking van de kosten ervan.

De focus van het onderzoek is gericht op de elektrochemische omzetting van twee typische, industrieel beschikbare biovloeistoffen: pyrolysevloeistof en lignine. Deze laagwaardige chemicaliën kunnen worden omgezet in groene brandstoffen. Met slechts deze twee grondstoffen is het door succesvolle implementatie van de EBIO-technologie mogelijk jaarlijks ongeveer 60 miljoen ton aan biobrandstoffen te produceren in de Europese landen waar het project wordt uitgevoerd.

vrijdag 26 maart 2021

Biogascentrale Bunschoten moet dicht

De provincie Utrecht mag de omgevingsvergunningen intrekken van de biogascentrale in Bunschoten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten.

Vorige zomer trok de provincie de vergunning van de centrale - die bestaat sinds 2012 en momenteel vooral visafval verwerkt tot gas - definitief in. Dit gebeurde op basis van een integriteitsonderzoek en informatie vanuit het OM. Er waren ernstige verdenkingen dat het bedrijf de vergunningen zou gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen.

Als gevolg van deze uitspraak zou het bedrijf eigenlijk per direct moeten stoppen met haar activiteiten.

Groningen neemt weer waterstofauto in gebruik

Na 14 waterstofvoertuigen die veelal worden gebruikt door Stadsbeheer, voegt de gemeente Groningen een nieuwe waterstofauto toe aan haar wagenpark: de dienstauto van het college van burgemeester en wethouders. Daarmee zet de gemeente weer een stap in haar ambitie voor een volledig duurzaam en emissieloos wagenpark.

De komende maanden heeft de gemeente één van de eerste exemplaren van de vernieuwde waterstofauto van Toyota op proef: de Toyota Mirai. De Mirai, wat in het Japans ‘toekomst’ betekent, wordt ter beschikking gesteld door de Toyota waterstof dealer Louwman uit Groningen. Het voertuig wordt gebruikt voor de dienstreizen van het college van burgemeester en wethouders, waardoor ook zij dus nu volledig emissieloos reizen.

De Toyota Mirai is in eerste instantie drie maanden bij het college op proef. Daarbij bestaat het voornemen om bij positieve ervaring over te gaan tot aanschaf van de auto. Eind 2021 wil de gemeente zo’n 40 auto’s en machines op waterstof hebben rondrijden. Deze wagens rijden met name op groene waterstof geproduceerd door het zonnepark aan de Duinkerkenstraat.

Medy van der Laan wordt voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken

 

Medy van der Laan stopt als voorzitter van Energie-Nederland, de brancheorganisatie van energiebedrijven. Per 1 april wordt ze voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In haar huidige rol was zij nauw betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord en heeft zij de sector op een toekomstgericht spoor gezet met nadruk op duurzaamheid en samenwerking.

Van der Laan studeerde Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na twaalf jaar als rijksambtenaar te hebben gewerkt, werd zij in 2003 staatssecretaris voor Cultuur en Media. Vanaf 2007 was zij directeur, bestuurder en toezichthouder bij verschillende organisaties.

Glasproducent AGC bouwt zijn eerste windturbine wereldwijd in Seneffe

Luminus heeft onlangs de allereerste windturbine van AGC, 's werelds grootste glasproducent, gebouwd op de site van AGC Glass Europe, op het industrieterrein in Seneffe.

Deze turbine, een initiatief van Activent Wallonië, zal jaarlijks 4,5 tot 5,5 GWh hernieuwbare energie produceren, waarvan 80 procent ter plaatse zal worden verbruikt door het bedrijf zelf. Op die manier wordt jaarlijks 1.350 ton CO2 minder uitgestoten. De resterende 20% groene energie zal in het netwerk worden geïnjecteerd.

AGC Glass Europe is de Europese glasbranche van AGC, wereldleider in vlakglas. De Groep AGC telt 200 bedrijven in 30 landen en meer dan 55.000 werknemers. AGC Glass Europe produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor de bouw (buitenbeglazing en interieurglas), de auto-industrie (originele en vervangingsruiten) en verschillende andere sectoren (transport, zonne-energie en hightechtoepassingen).

Het bedrijf investeerde reeds in hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, warmterecuperatie en warmtekrachtkoppeling.

Woonwijk gaat over op waterstof

Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis starten een uniek project door een jaren 70 woonwijk in Wagenborgen (Groningen) aan te sluiten op een waterstofnetwerk.

Van de 40 aangeschreven bewoners in deze wijk hebben bijna alle bewoners inmiddels toegezegd mee te willen doen aan dit project onder de naam WaterstofWijk Wagenborgen. Met dit project wordt aangetoond dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is.

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger Huis isoleert Energiewacht voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en deze worden onderhouden door Energiewacht. Deze hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan inductiekoken. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf waar het waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Met dit project doen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op voor de energietransitie.

donderdag 25 maart 2021

Nutsleidingen duiken spectaculair onder Brusselse Ring door

In het kader van de grote wegenwerken aan de Brusselse Ring start De Werkvennootschap begin mei aan de Hector Henneaulaan in Zaventem met de bouw van een nieuwe brug over de Brusselse Ring.

Om plaats te maken voor de fundering van die brug, verlegt Fluvius sinds midden januari de vele nutsleidingen op die plek. Een deel van het nieuwe traject voor de gas-, elektriciteits-, glasvezel-, telecom- en waterleidingen loopt dwars onder de Brusselse Ring.

Met drie spectaculaire onderboringen brengt Fluvius al die nutsleidingen van de ene naar de andere kant van de Ring. Geen alledaags werk dat heel wat precisie en focus vergt en waar een maandenlange voorbereiding aan vooraf ging.

Zonne-energie wordt de belangrijkste energiebron van Nederland

Zonnepanelen op dak én op land zijn beide nodig om de klimaatdoelstellingen van Nederland te halen. De oproep om te stoppen met het ontwikkelen van zonneparken op land, gisteren in Nieuwsuur, leidt tot verwarring en vertraging, iets waar de Nederlandse energietransitie niet mee wordt geholpen. Dat zegt branche-organisatie Holland Solar.

In 2020 liggen 8 van de 10 zonnepanelen in Nederland op het dak (zie onderstaande toelichting). Meer dan 1 miljoen huishoudens hebben al voor zonnepanelen gekozen. Nederland heeft daarmee naar het percentage huishoudens per land, op Australië na, de meeste zonnepanelen ter wereld op residentiele daken liggen. Het aantal zonnepanelen dat op daken van utiliteitsgebouwen wordt gelegd stijgt ook in hoog tempo. In 2020 is er voor ruim 1 GWp aan zonnepanelen op zakelijke daken aangelegd; dat is 10% van het totaal cumulatief geïnstalleerd zonnestroomvermogen in Nederland. Daarnaast staan er nog duizenden projecten klaar om geïnstalleerd te worden op de daken van bedrijven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt dat er nog voor ruim het 7-voudige aan dakprojecten klaar staat om geïnstalleerd te worden.

Zelfs na alle besparingsmaatregelen, windparken op zee en alle zonnepanelen op de daken liggen blijft er een restopgave over. Zoveel energie verbruikt Nederland. Voor die restopgave komen wind op zee en wind- en zon- op land in beeld. Zonneparken bouwen we in Nederland op tijdelijke basis om de klimaatdoelen te halen: aan het einde van het project (maximaal 25 jaar) vervalt de grond naar zijn oorspronkelijke bestemming en wordt het park (zoals in de vergunning met de gemeente is afgesproken) netjes opgeruimd. Er blijven dus geen funderingen of andere materialen in de grond achter. Tegen die tijd zullen de daken de rol van deze zonneparken kunnen overnemen en heeft Nederland wel 25 jaar eerder stappen kunnen maken om haar energievoorziening te verduurzamen.

Coca-Cola fabriek in Nederland CO2-neutraal vanaf 2023

Coca Cola kondigt in Nederland het plan aan dat de fabriek in Dongen vanaf 2023 volledig CO2-neutraal zal zijn. Het bedrijf wil juist ook nu blijven investeren in duurzaamheid en het terugdringen van de milieu impact, van productie tot aan verpakkingen.

Deze plannen zijn onderdeel van de ambitie van Coca-Cola European Partners (CCEP) om in 2040 over de hele waardeketen klimaatneutraal te zijn.

De fabriek in Dongen behoort tot één van de zes geselecteerde pilot-fabrieken in het kader van de 2040-ambitie van Coca-Cola European Partners. Hiervoor start Coca Cola ook een samenwerking met Eneco voor de levering van lokaal gewonnen duurzame energie.

De eerste stappen om de ambitie te realiseren richting een CO2-neutrale fabriek zijn in gang gezet, zoals een overstap naar het gebruik van elektrische voertuigen op het terrein (heftrucks en veegwagens). Daarnaast wordt er overgestapt van gasboilers naar een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee zal ook verwarming via stoom worden vervangen door verwarming via warm water. Dit gebeurt middels het gebruik van een intern warmwaternetwerk met energieterugwinning. Om de overgang van gas naar hernieuwbare elektriciteit compleet te maken, is het doel de gasgestookte krimpoven te vervangen door een elektrische oven.

Een belangrijk onderdeel van de transitie naar een CO2-neutrale fabriek is de samenwerking met Eneco voor de opwekking van lokale en duurzame energie. De fabriek in Dongen gebruikt sinds 2010 al 100% hernieuwbare elektriciteit. Vanaf 2022 zal Dongen echter haar hernieuwbare elektriciteit afnemen van het nieuwe zonnepark ‘de Wildert’, dat op circa 300 meter afstand van de fabriek wordt gebouwd. Deze duurzame energie wordt aangevuld vanuit windpark ‘de Spinder’, dat zich binnen 3,5 kilometer van de productielocatie bevindt.

woensdag 24 maart 2021

Snellaadstation voor auto’s aan Graafsebaan

De gemeente Den Bosch wil medewerking verlenen aan een nieuw snellaadstation voor elektrische auto’s aan de Graafsebaan in Rosmalen. De realisatie en exploitatie is in handen van Fastned, dat al ruim 100 snellaadstations in Nederland heeft gerealiseerd.

Om de groei van elektrisch vervoer te ondersteunen, moet er een voldoende aantal laadplekken in de gemeente zijn. Een mix aan laden is daarbij belangrijk. Naast de laadpalen die je al op veel plekken ziet, zijn er ook laadstations nodig om snel stroom bij te laden. Met name voor elektrische rijders die onderweg elektriciteit te kort komen om hun bestemming te bereiken. Of niet de mogelijkheid hebben om de auto in de straat of thuis te laden.

Dit nieuwe snellaadstation, bij de entree van de voormalige Harense Smid, krijgt uiteindelijk zes oplaadpunten. Het is het eerste station in de gemeente dat op deze manier snelladen mogelijk maakt. Hoewel de gemeente de realisatie en exploitatie van laadpunten overlaat aan commerciële partijen, wil zij wel graag weten hoe het station gaat functioneren. De informatie die dit oplevert, kan de gemeente goed gebruiken om duurzame mobiliteit verder vorm te geven.

Na het besluit van de gemeenteraad op 6 april aanstaande over dit initiatief van Fastned volgt de inspraakprocedure. Als die resulteert in het verlenen van een vergunning, kan de initiatiefnemer aan de slag met de bouw. Het is op dit moment nog niet precies aan te geven wanneer dat zal zijn.

'Zeeuwse energienet meer dan 99,99 procent betrouwbaar'


In 2020 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers in Zeeland gemiddeld 14 minuten geen stroom en  38 seconden geen gas, als gevolg van storingen; een betrouwbaarheid van ruim 99,99 procent. De cijfers van Enduris liggen ook dit jaar weer ruim onder het landelijke gemiddelde.

Storingen in het energienet worden vaak veroorzaakt door externe factoren, zoals schade door graafwerkzaamheden. Ook in 2020 was ruim een kwart van de storingen te wijten aan graafschade. 

 In 2020 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers 21 minuten geen stroom en 62  seconden geen gas. Klanten krijgen gemiddeld ongeveer eens in de drie jaar te maken met een stroomstoring en eens in de 140 jaar met een gasstoring. Een storing trof in 2020 gemiddeld 100 huishoudens, dat is bijna een derde minder dan in de jaren daarvoor.

Miljoenen voor watertechnologie voor hergebruik en opslag van energie

Netherlands Enabling Watertechnology (NEW), het consortium voor watertechnologie, krijgt 8 miljoen euro. 

Het consortium bestaat uit Wetsus, Rijksuniversiteit Groningen, Deltares en Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM).

NEW stimuleert starters met initiatieven op het gebied van watertechnologie om zo de transitie naar een circulaire, duurzame en klimaat-neutrale economie te versnellen, bijvoorbeeld op het gebied van water- en grondstoffenhergebruik en productie en opslag van energie uit water.

De Nederlandse TTT-regeling werd recent nog door de Europese Commissie uitgeroepen als een voorbeeld op het gebied van kennisoverdracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben de drie consortia geselecteerd.

Nieuwe energielabels voor gemeentelijke gebouwen

‘s-Hertogenbosch klimaatneutraal in 2050, dat is het doel. De gemeente maakt daarom ook haar eigen gebouwen zo energiezuinig mogelijk. De eerste 32 panden die klaar zijn, hebben nu officieel een nieuw energielabel gekregen.

In totaal bespaart de gemeente nu al meer dan 120.000 m3 gas en 530.000 kWh elektra per jaar. De komende maanden werkt men verder aan de verduurzaming van de andere panden. Er worden nog heel wat muren, ramen, vloeren en daken geïsoleerd, installaties geplaatst en zonnepanelen gelegd.

Vijf aannemers en vier installateurs voeren het werk uit. Samen met hen zijn eerst alle duurzame maatregelen bedacht.

Bij oplevering krijgen huurders uitleg hoe zij de nieuwe duurzame installaties goed kunnen gebruiken. Na oplevering onderhouden de betrokken bedrijven de installaties.

dinsdag 23 maart 2021

Extra onderzoek naar aardwarmte


De provincies Noord-Holland en Flevoland doen onderzoek naar aardwarmte in de diepe ondergrond van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

De provincies hebben Energie Beheer Nederland (EBN) opdracht gegeven om in april aanvullend seismisch onderzoek te doen, omdat aardwarmte als veelbelovende duurzame warmtebron wordt gezien.

Voor het verwarmen van woningen en kantoren is het gebruik van aardwarmte een duurzaam alternatief voor aardgas. De provincies Noord-Holland en Flevoland willen daarom het gebruik van aardwarmte als warmtebron versnellen. In het programma Versnelling Aardwarmte MRA richten zij zich op beleidsontwikkeling en kennisuitwisseling tussen overheden, aardwarmteontwikkelaars en andere (markt)partijen.

n opdracht van de provincie Noord-Holland en de provincie Flevoland worden van maart tot september 6 lijnen onderzocht:

Lijn 36 Schiphol-Diemen-Almere (46 km)
Lijn 37 Haarlem-Amsterdam Noord-Landsmeer (36 km)
Lijn 38 De Ronde Venen-Blaricum (28 km)
Lijn 39 Almere-Laren (17 km)
Lijn 40 De Ronde Venen-Amsterdam Zuidoost (17 km)
Lijn 41 Lelystad-Zuid (14 km)

NewMotion bereikt nieuwe mijlpaal

NewMotion sluit het 200.000ste laadpunt in het Europese roamingnetwerk aan. Het roamingnetwerk biedt berijders van elektrische voertuigen toegang tot laadpunten in 35 Europese landen. De uitbreiding is mogelijk dankzij nieuwe partnerships met onder andere Volkswagen Group Charging in Duitsland, Enel X Mobility in Italië en Gronn Kontakt in het Verenigd Koninkrijk.

NewMotion deed er tien jaar over om de mijlpaal van 100.000 laadpunten te bereiken. Dit aantal realiseerde het bedrijf in maart 2019.

395.000 mensen gebruiken momenteel de laadpas of -app van NewMotion. Toch gebruikt de gemiddelde EV-rijder nog steeds meer dan twee laadpassen om binnen Europa te kunnen laden. Om dit proces makkelijker te maken zijn samenwerkingen voor roaming essentieel.

Al half miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Amsterdam telt een half miljoen zonnepanelen, die ruim zestigduizend Amsterdamse huishoudens van stroom voorzien. Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen in de stad met bijna zeventig procent gegroeid. Daarmee ligt Amsterdam boven het landelijk gemiddelde van veertig procent.

De gemeente Amsterdam wil dat geen geschikt dak onbenut blijft voor het opwekken van schone energie en streeft naar één miljoen zonnepanelen voor het eind van 2022.

Amsterdam ondersteunt bewoners en bedrijven op verschillende manieren bij het plaatsen van zonnepanelen. Zo kunnen Amsterdammers door collectieve inkoopacties voordelig en eenvoudig zonnepanelen aanschaffen. Bewoners met een smalle beurs mogen hiervoor gebruik maken van de energielening van de gemeente. Voor Amsterdammers die zich willen oriënteren op de mogelijkheden, is met de ZonZonderZorgen tool in een paar klikken inzichtelijk wat er mogelijk is op het dak. De tool is ook bedoeld voor eigenaren van monumentale panden.

maandag 22 maart 2021

Nieuwe publicatie: Panorama Groen Gas

Een brede vertegenwoordiging van organisaties en bedrijven die actief zijn in de groengassector, waaronder GasTerra, heeft een kennisdocument gepubliceerd over productie, technologie, handel en transport van groen gas.

De nadruk ligt in dit Panorama Groen Gas op wat nu al aan beproefde productiemethoden voorhanden is. De uitgave biedt investeerders, beleidsmakers en vergunningverleners een actueel en gedetailleerd overzicht van de sector en gaat in op de subsidievoorwaarden en regelgeving rond dit actuele thema.

Duurzaam gas wordt in steeds bredere kring gezien als een onmisbare component van de energiemix van de toekomst. De discussies over dit onderwerp hebben echter niet zelden een hoog academisch, politiek en bestuurlijk gehalte. Dat de gassector nu al op grote schaal hernieuwbaar gas, in het bijzonder groen gas, produceert, verhandelt en distribueert, is daardoor minder bekend, zelfs bij groepen en individuen die in een of andere vorm bij de transitie naar een klimaatneutrale toekomst zijn betrokken. Een aantal bedrijven en organisaties uit de groen gas sector heeft in antwoord hierop een brochure gepubliceerd die de kennis over dit belangrijke aspect van

De samenstellers van de brochure hebben zich eerst en vooral beperkt tot de technologie en methoden die nu worden toegepast om uit biologische grondstoffen groen gas te maken. Veelbelovende vormen van duurzaam gas en productiemethoden die zich nog moeten bewijzen, blijven om die reden in dit document grotendeels buiten beschouwing. De nadruk ligt daarbij op de verschillende vergistingstechnieken die momenteel in 270 installaties in Nederland worden toegepast.

Groenere kas door nieuw algoritme

Tomaten, paprika’s, uien. Nederland is wereldwijd een van de exportleiders als het gaat om verse groenten en fruit en lijkt nog niet uitgegroeid. Economisch mooi, klimaattechnisch minder positief. Om toch meer voedsel te kunnen produceren, maar met minder broeikasgassen en energieverbruik, ontwierp TU/e-onderzoeker Wouter Kuijpers een nieuw algoritme.

In de meeste kassen controleren computers het binnenklimaat. Zogenoemde ‘heuristische regels’ – ingesteld door de teler – bepalen bij welke temperatuur de verwarming aangaat, wanneer de ramen dichtgaan of CO2 geïnjecteerd wordt. Het opstellen van deze regels vereist veel ervaring op het gebied van kas en gewas. Bovendien maken gewasverschillen, wisselende gas- en elektriciteitsprijzen en het sowieso al ingewikkelde kassysteem het lastig om optimale instellingen te bepalen.

Daarom ontwikkelde Wouter Kuijpers een nieuw algoritme om de heuristische regels te vervangen. Hij gebruikte wiskundige modellen van het energiemanagement systeem, verlichting, kasklimaat en gewas om het effect van de kasbediening op de omzet van de teler te berekenen. Zo kan het model bijvoorbeeld laten zien hoe een hogere temperatuur de omzet van de teler of CO2-voetafdruk kan beïnvloeden, om uiteindelijk de meest optimale instellingen voor beiden te bepalen.




Middelburg telt passanten voor slimmere verlichting

De gemeente Middelburg heeft passantentellers opgehangen in twee gebieden in het centrum. Zij zijn onderdeel van het zogenoemde Interreg project Smart Space, een Europees subsidieproject waar gemeente Middelburg aan deelneemt.

De gemeente stelt dat openbare verlichting een van de grootste gebruikers van energie is. Daarom wordt die verlichting waar mogelijk vervangen door LED-verlichting.

De gemeente gaat nu ook het gebruik van de openbare ruimte monitoren met passantentellers om op basis daarvan de openbare verlichting beter kunnen regelen en meer energie te besparen.

vrijdag 19 maart 2021

Provincie steunt samenwerken aan energietransitie

Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem werken bedrijven, onderwijs en testcentra samen aan het bedenken, testen en ontwikkelen van nieuwe energietoepassingen. Provinciale Staten stemden in met het bijdragen van ruim 4,6 miljoen euro aan Connectr Energy innovation.

Op Connectr werkt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) samen met ROC Rijn IJssel en TU Delft. Ook het Graafschap College is betrokken. Want het succesvol omschakelen naar duurzame energie vraagt om goed geschoold personeel en leidt weer tot nieuwe kennis. Met de bijdrage van de provincie doen zij onder andere onderzoek naar waterstoftoepassingen. En ontwikkelt het bestaande  Waterstoflab van de HAN zich verder. Bovendien kunnen alle opleidingen gebruikmaken van de testfaciliteiten van Connectr.

De bijdrage van de provincie gaat ook deels naar het nieuwe Europese testcentrum van ElaadNL. Daar kunnen bedrijven elektrische auto’s, bussen, trucks en de bijbehorende laadpalen testen. Ook deze testfaciliteit is voor anderen te gebruiken.

HaskoningDHV geselecteerd als milieuadviseur voor NortH2

Het NortH2 consortium heeft Royal HaskoningDHV de opdracht verstrekt tot het vaststellen van de tijdslijn naar de investeringsbeslissing voor NortH2.

Het consortium, dat werkt aan het grootste project voor groene waterstof in Europa, bestaat uit Shell Nederland, Gasunie, Equinor, RWE en ondersteunende partners Groningen Seaports en de provincie Groningen.
 
NortH2 stelt de industrie in staat om het gebruik van fossiele energie te vervangen door dat van groene waterstof en zo CO2-vrij te gaan produceren. Op  deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de doelstellingen van het Parijs-akkoord voor het terugdringen van klimaatverandering.

TNO: vergroot draagvlak voor zonne-energie met innovaties

Zonne-energie is onmisbaar voor een duurzaam energiesysteem, maar de bezwaren tegen sommige toepassingsvormen nemen sterk toe. Dat staat haaks op het draagvlak dat juist nodig is voor snelheid en grootschaligheid om klimaatdoelen te halen.

TNO is ervan overtuigd dat zonne-energie veel aantrekkelijke, onbekende en onbenutte mogelijkheden heeft. Daarbij gaat het niet alleen om lage kosten, maar ook om een hoge maatschappelijke waarde: landschappelijk, ecologisch en economisch.

Dat is goed nieuws voor de regionale energiestrategieën (RES), want zonne-energie kan dus veelzijdiger worden ingezet dan gedacht. TNO heeft de ontwikkelingen waaraan zij werkt in kaart gebracht in de vandaag gepubliceerde whitepaper ’Zonpositief: zonne-energie op weg naar impact.’

Het TNO-programma op het gebied van zonne-energie richt zich op het vergroten van de keuzemogelijkheden en het mogelijk maken van combinaties die dat voorheen niet waren, of veel te duur. TNO en partners ontwikkelen nieuwe soorten panelen en toepassingen, waarmee zonne-energie aantrekkelijk en verantwoord op grote schaal kan worden uitgerold. Met respect voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de natuur en onze portemonnee. Zonne-energie als bouwelement of geïntegreerd in het landschap, met als voorwaarden aanvaardbare kosten en hoge energieopbrengsten.
 
Steeds meer oppervlaktes worden door integratie en functiecombinatie geschikt voor energieopwekking zoals uiteengezet in de whitepaper. Voorbeelden zijn het wegdek, geluidsschermen, dijken en zelfs de carrosserie van auto’s. Denk daarnaast aan combinaties met natuurbeheer en landbouw. Verder worden zonnecellen ontwikkeld die met nieuwe technologieën esthetisch verwerkt kunnen worden in dakpannen, gevels en ramen.
 
Met het oog op nieuwe applicaties wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe zonnecelmaterialen als perovskiet. Tegelijkertijd ontwikkelt TNO samen met partners ‘mass customization’ voor een nieuwe generatie geïntegreerde zonne-energie eindproducten, waarbij het onderzoeksinstituut lage kosten combineert met flexibiliteit in toepassing.

donderdag 18 maart 2021

Innovatief energiesysteem voor sociale woningen

Sociale huurwoningen worden in de toekomst misschien uitgerust met een geïntegreerd systeem voor PV-thermische energieopwekking met seizoensgebonden energieopslag.

In Helmond bouwen studenten van de TU EIndhoven (Team CASA) met woningcorporatie Woonbedrijf en bouwbedrijf Hurks een pilotwoning met dit systeem. Flamco sponsort de pilot met installatietechnisch advies, systeemcomponenten en dataservice op afstand.

Brainport Smart District moet de slimste wijk ter wereld worden. In dit deel van de Helmondse wijk Brandevoort worden allerlei nieuwe technieken en inzichten toegepast om een duurzame en mooie leef- en werkomgeving te creëren. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (Team CASA) bouwen hier samen met woningcorporatie Woonbedrijf en bouwbedrijf Hurks een woning (CASA 1.0) met baanbrekende technologie die door de studenten is bedacht.

Het project ontvangt subsidie vanuit Europa, de provincie Noord-Brabant en het ministerie van EZK. Doel is om een alternatief voor sociale huurwoningen te bouwen dat Comfortable, Affordable en Sustainable Alternative (CASA) is.

In de woning met drie appartementen worden verschillende bestaande technieken, veelal gebaseerd op vernieuwende technologieën, samengevoegd. Op installatiegebied komt er een innovatief systeem voor de opwekking én opslag van duurzame energie. Het systeem is opgebouwd uit bestaande componenten die echter op een unieke manier worden geïntegreerd ten behoeve van verwarming, koeling en ventilatie. Zonne-energie wordt via het PV-thermische dak (PV-panelen met onderliggend buizenstelsel) opgewekt om de woning te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een enorme tank (100.000 liter) onder de woning. Zo kan er in de winter warmte onttrokken worden om het gebouw energieneutraal te verwarmen en van warm tapwater te voorzien.

RIVM: Tankstations niet onveiliger door combinatie van brandstoffen

De combinatie van nieuwe brandstoffen, zoals waterstof, aardgas en elektriciteit, maken tankstations niet onveiliger voor de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De regels die nu gelden om ervoor te zorgen dat brandstof veilig wordt aangevoerd naar en opgeslagen op het tankstation, zijn ook veilig nadat er nieuwe brandstoffen zijn toegevoegd.

Op tankstations moet voldoende afstand zijn tussen de installaties voor verschillende soorten brandstof. Dat voorkomt een kettingreactie bij een ongeluk. Daarbuiten moet de afstand tussen een tankstation en de woningen in de omgeving groot genoeg zijn. Voor dit onderzoek zijn de afstanden berekend met verschillende aannames over de hoeveelheden die in 2030 van de verschillende typen brandstof worden verkocht. Hieruit blijkt dat de regels niet hoeven worden aangepast. Het RIVM raadt wel aan om de afstanden tot woningen in alle praktijksituaties goed in de gaten te houden.

De verwachting is dat tankstations de komende jaren steeds vaker worden ingericht voor nieuwe brandstoffen, naast benzine, diesel en LPG Liquefied Petroleum Gas . Dit komt doordat de Nederlandse overheid meer duurzame energie wil gebruiken. Het is onder andere de bedoeling dat auto’s en vrachtwagens steeds meer op nieuwe brandstoffen rijden.

2,6 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar eco-certificering zonneparken

Samen met de Wageningen University & Research, TNO, Eelerwoude, NL Greenlabel, en 8 provincies hebben 27 leden van Holland Solar gezamenlijk een subsidie van 2,6 miljoen euro toegekend gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De rest van het budget van totaal 4,1 miljoen voor dit onderzoeksproject wordt door de projectpartners uit eigen middelen gefinancierd.

Het doel van dit onderzoeksproject is het ontwikkelen en operationeel maken van een certificaat op basis van transparante en wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor zonneparken met een ecologische meerwaarde. Projectontwikkelaars en overheden kunnen dit certificaat vervolgens gebruiken om te borgen dat voldaan wordt aan de gedragscode zon op land van Holland Solar voor wat betreft het bieden van ecologische meerwaarde.

Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd in 20 bestaande zonneparken waar gemeten wordt wat het effect is van verschillende beheerbehandelingen en zonnepark ontwerpvormen op planten, bodem, insecten, vogels en zoogdieren. Voor de ontwikkeling van De richtlijnen en toetswaarden waaruit dit ‘Solar EcoCertified’ label worden door de betrokken onderzoekers de benodigde richtlijnen en toetswaarden gedefinieerd.

Dit ‘Solar EcoCertified’ onderzoeksproject is aanvullend op het al lopende ‘SolarEcoplus’ onderzoeksproject waarin dezelfde aspecten worden gemeten maar dan in nieuw te bouwen zonneparken met innovatieve opstellingen.

Rem op regionale elektriciteitsproductie in Bommelerwaard en Neerijnen

Het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en Neerijnen heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Daardoor moeten ondernemers met plannen om hier extra stroom te leveren aan het elektriciteitsnet wachten tot 2023.

Het gaat met name om tuinders met WKK’s en nieuwe wind- en zonneparken. In 2023 is het elektriciteitsverdeelstation Zaltbommel uitgebreid en komt er meer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar in dit gebied. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

Liander heeft in 2020 in Gelderland ruim 40.000 installaties voor zonnepanelen op daken en velden op het elektriciteitsnet aangesloten. Een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2019. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne-en windenergie zorgen voor grote drukte op het elektriciteitsnet.

Deze drukte op het elektriciteitsnet geldt ook voor de Bommelerwaard en Neerijnen, een gebied dat volop in ontwikkeling is. De afgelopen jaren heeft Liander bedrijven in deze regio al laten weten dat er zoveel vraag naar elektriciteit is, dat nieuwe aanvragen voor elektrisch vermogen pas gehonoreerd kunnen worden nadat het elektriciteitsnet is uitgebreid.

Naast de snelle opkomst van windmolens en zonneweides is in de glastuinbouw het aantal warmte-krachtkoppelingen (WKK’s) gegroeid. In een WKK wordt aardgas omgezet in warmte, CO2 en elektriciteit. De warmte en CO2 zijn voor eigen gebruik van de tuinders, het overschot aan elektriciteit leveren de tuinders aan het elektriciteitsnet. Daarmee zijn de WKK’s mini-elektriciteitscentrales met een forse impact op het elektriciteitsnet. Door de drukte op het energienet kan Liander geen nieuwe klanten aansluiten die veel elektrisch vermogen willen terugleveren, om de veiligheid en leveringszekerheid te kunnen blijven garanderen.

woensdag 17 maart 2021

'Neem Nationaal Isolatieprogramma op in regeerakkoord'

De komende regering moet een Nationaal Isolatieprogramma opnemen in haar regeerakkoord. Daarvoor pleit een brede coalitie van organisaties, waaronder de Consumentenbond. Belangrijk onderdeel in dat programma is een ‘isolatievoucher’ van 2000 euro per huishouden voor de slechtst geïsoleerde woningen.

Drie op vier de woningen is niet goed geïsoleerd. Ruim 2,7 miljoen woningen hebben een energielabel lager dan C. Dat is slecht voor het klimaat en leidt tot een onnodig hoge energierekening voor huishoudens.

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat de (hoge) kosten voor isolatie de belangrijkste reden is voor veel woningeigenaren om hun huis níet te isoleren. Een vouchersysteem om isolatiemaatregelen mee te bekostigen, kan de drempel voor die groep verlagen. Per jaar kunnen huiseigenaren zo ongeveer 104.000 koopwoningen verduurzamen.

De voucher dekt niet alle kosten. Consumenten moeten ook zelf investeren. In het Nationaal Isolatieprogramma is daarom ook verruiming van de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen opgenomen, waar ook particuliere verhuurders dan gebruik van moeten kunnen maken. Nu kunnen zij dat alleen voor de aanschaf van apparaten zoals een zonneboiler of warmtepomp.

Pieter de Crem volgt Kris Peeters op in de raad van bestuur van Elia

Pieter de Crem is op voorstel van Publi-T (referentieaandeelhouder) door de raad van bestuur voorgedragen als niet-onafhankelijke bestuurder van Elia.

Hij vervangt Kris Peeters die vicepresident van de Europese Investeringsbank wordt. Het mandaat van De Crem gaat onmiddellijk in en er zal aan de gewone algemene vergadering van 18 mei 2021 worden voorgesteld om zijn mandaat te bevestigen.

Als niet-onafhankelijke bestuurder zal hij op dezelfde wijze worden bezoldigd als de andere leden van de raad van bestuur.

Nieuw regiokantoor in Amsterdam voor Alliander

Alliander heeft onlangs een bouwteamovereenkomst gesloten met ontwikkelende bouwer Dura Vermeer voor de bouw van een nieuw regiokantoor in Amsterdam.

In het havengebied Sloterdijk III wordt eind dit jaar gestart met de bouw van het nieuwe regiokantoor dat onder andere wordt betrokken door netbeheerder Liander. De locatie biedt straks ruimte aan kantoren, opleidingsfaciliteiten, werkplaatsen, magazijnen en testruimten. Het nieuwe regiokantoor krijgt de naam ‘Westpoort’.

Met de ontwikkeling van Westpoort komt er na ruim 100 jaar een einde aan de huidige locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam.

Netbeheerder Liander wordt de grootste gebruiker van de nieuwe locatie. Maar ook technisch specialist Qirion en meetbedrijf Kenter krijgen daar straks een plek. Naast kantoren komen er ook diverse werkplaatsen, opslag- en testruimten en biedt de locatie onderdak aan de bedrijfsschool. Naar verwachting wordt eind dit jaar gestart met de bouw van het nieuwe regiokantoor. In de loop van 2023 wordt de nieuwe locatie in gebruik genomen.

dinsdag 16 maart 2021

Meer participatie omwonenden bij windenergie in Rotterdam

Bij het ontwikkelen van nieuwe windmolenprojecten gaat Rotterdam maximaal inzetten op participatie van omwonenden. Dat heeft de gemeente vastgelegd in de Leidraad Windenergie. Naast actieve participatie bij de locatiekeuze – de procesparticipatie – krijgen omwonenden ook de mogelijkheid om financieel te participeren in het project en wordt een deel van de opbrengst in een gebiedsfonds gestort.

‘Participatie 3.0’ noemt wethoude Arno Bonte (Duurzaamheid) de nieuwe aanpak. “Rotterdam heeft in de afgelopen 10 jaar ruim 70 windmolens neergezet. Die staan op de relatief makkelijke plekken; nu zijn de moeilijke plekken aan de beurt. Daarom wordt het steeds belangrijker om omwonenden goed te betrekken in de locatiekeuze en ook te laten delen in de lusten van windenergie.

Bij het ontwikkelen van een nieuw windpark wordt het vooraf opstellen van een participatieplan verplicht. Een van de voorwaarden aan een initiatiefnemer is dat een deel van de opbrengst in een gebiedsfonds wordt gestort. Daaruit kunnen projecten worden gefinancierd met een sociale, recreatieve of duurzame meerwaarde voor de omgeving.

Rotterdam heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Daarbij past het uitbreiden van het aantal windmolens. Uitgangspunt in de Leidraad Windenergie is dat nieuwe windmolens worden neergezet op plekken met zo klein mogelijke negatieve impact voor omwonenden, en recreatie- en natuurgebieden. Een van de projecten waar de nieuwe participatieaanpak al gebruikt wordt, is het windpark dat ontwikkeld wordt op de Landtong Rozenburg.

Radicaal ontwerp Solar Team Twente: pijlvormige zonneauto op drie wielen

Solar Team Twente heeft de eerste ontwerptekeningen van de nieuwe Twentse zonneauto prijsgegeven. De nieuwe zonneauto is pijlvormig en krijgt slechts drie wielen.

De zonneauto’s van Solar Team Twente worden ontworpen voor de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië, waarin studententeams vanuit de hele wereld strijden om het wereldkampioenschap. De reglementen voor de zonneauto’s wijzigen elk jaar, om zo studenten te stimuleren om te blijven innoveren. De race in Australië is dit jaar afgelast, maar de bouw van een winnende zonneauto gaat door.

De zonneauto gaat drastisch afwijken van de voorgangers. De nieuwe reglementen van de race openden veel mogelijkheden voor het ontwerp. De zonneauto's uit het verleden leken visueel erg veel op elkaar doordat de meesten het catamaranontwerp toepasten.

De nieuwe auto krijgt de vorm van een scherpe pijl. Terwijl de mechanische onderdelen van de auto bepalen of je de race uitrijdt, bepalen de aerodynamische eigenschappen hoe efficiënt en snel je dat doet. De luchtweerstand bepaalt hoeveel energie je nodig hebt om te rijden. De vorm van de auto heeft veel invloed op de luchtstroom rondom de auto en daarmee ook op de luchtweerstand. Hoe lager de luchtweerstand, hoe minder energie je nodig hebt en hoe sneller je kunt rijden.

Aandeel groen gas in Friesland toegenomen met 27,4 procent

In 2020 is in Friesland 27,4 procent meer groen gas ingevoerd in het gasnet van Liander ten opzichte van 2019. Groen gas is de duurzame variant van aardgas en onder meer een van de oplossingen voor het duurzaam verwarmen van woningen.

In 2019 werd in totaal 12,3 miljoen m3 groen gas ingevoed in het gasnet van Liander. In 2020 is dat 15,7 miljoen m3. Dat is een stijging van 27,4 procent ten opzichte van 2019.

Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit flink. Met de hoeveelheid groen gas die in Nederland in 2020 werd geproduceerd kunnen 150.000 huishoudens een jaar lang van duurzaam gas worden voorzien (bij een gemiddeld gebruik van een Nederlands huishouden dat ongeveer 1.300 kuub per jaar is). In Friesland zijn nu 7 producenten van groen gas actief. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie. Maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.

Sector en overheden sluiten Green Deal H2-Wijken

Overheden en partijen uit de sector hebben maandag de Green Deal 'H2-Wijken: Naar praktische toepassing van waterstof als warmtevoorziening in woonwijken' gesloten.

In de Green Deal spreken partijen af om samen de ontwikkeling van waterstofwijken in de praktijk te verkennen. Aan de hand van leerprojecten in de wijk Erflanden en het dorp Stad aan ’t Haringvliet in de gemeenten Hoogeveen en Goeree-Overflakkee worden inzichten en ervaringen opgedaan over de voordelen en voorwaarden voor het gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving.

Waterstof is tot 2030 nog niet beschikbaar in de gebouwde omgeving, en na 2030 is het onzeker of groene waterstof voldoende voorradig en betaalbaar is om in de gebouwde omgeving toe te passen.

Desalniettemin biedt het kansen. Om goed voorbereid te zijn, voor als er voldoende groene waterstof komt, is in het Klimaatakkoord afgesproken om tijdig en op kleine schaal praktijkervaring op te doen met waterstof in de gebouwde omgeving.

De eerste stap die de Green Deal partijen zetten is het inventariseren van bestaande knelpunten en het uitwerken van mogelijke oplossingsrichtingen op basis van de kennis die de partijen inbrengen. De resultaten van deze inventarisatie maken duidelijk onder welke voorwaarden naar verwachting in 2025 met de uitvoering van de eerste leerprojecten kan worden gestart.

De wijk Erflanden in Hoogeveen en Stad aan ’t Haringvliet op Goeree-Overflakkee zijn hiervoor aangewezen binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Over de ervaringen in deze en eventueel andere leerprojecten wordt jaarlijks gerapporteerd als onderdeel van de Green Deal. Ook zullen alle partijen zich inspannen om gedurende de leerprojecten actief kennis, ervaringen en best-practices uit te wisselen.

maandag 15 maart 2021

Start bouw grootste zon-op-dak park van Nederland

 Netbeheerder Enduris is onlangs begonnen met het trekken van nieuwe elektriciteitskabels onder de haven van Vlissingen om nieuwe projecten voor zon- en windenergie aan te sluiten. Deze initiatieven leveren straks evenveel duurzame elektriciteit als ongeveer 36.000 huishoudens in een jaar verbruiken.

Hiermee wordt in één klap 16 procent van de resterende doelstelling van het Zeeuws Energieakkoord van de duurzame opwekking voor wind behaald en 7 procent voor zon. Een enorme stap voorwaarts in het behalen van de Zeeuwse klimaatdoelen.

De zon- en windparken komen in Vlissingen-Oost. Het zonnepark bestaat uit 140.000 zonnepanelen, die samen bijna 50 MW duurzame energie op gaan wekken. Om die aan te kunnen sluiten op het bestaande elektriciteitsnet moeten er nieuwe elektriciteitskabels naar het verdeelstation van Enduris in Vlissingen-Oost worden aangelegd. Aannemer Van Vulpen trekt voor Enduris de kabels onder de haven van Vlissingen door. Dat gaat via een boring van bijna 50 meter diep over een lengte van anderhalve kilometer. De boringen zijn in maart klaar. Daarna sluit Enduris de zon- en windparken aan.

Gemeente en provincie willen met Eneco en Vattenfall zoeken naar aardwarmte

De gemeente Amsterdam, Vattenfall, Eneco en de provincie Noord-Holland gaan gezamenlijk een opsporingsvergunning voor geothermie (aardwarmte) aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Dat hebben de colleges van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten. Met de aanvraag willen de partijen zorgen dat de ontwikkeling van aardwarmte in de regio op een voortvarende en tegelijk ook veilige, duurzame en betaalbare wijze plaatsvindt. De aanvraag draagt ook bij aan de ambitie om de warmtenetten in de regio Amsterdam verder te verduurzamen.

Om woningen en andere gebouwen aardgasvrij te maken zijn alternatieve warmtevoorzieningen nodig. Voor een deel van Amsterdam en de regio is een warmtenet het meest voor de hand liggende alternatief. Door aardwarmte in te zetten, kunnen de warmtenetten de komende jaren verder verduurzamen.

Aardwarmte is warmte die uit diepe aardlagen (vanaf 500 meter diepte) wordt gewonnen. De betrokken partijen willen het gebruik van aardwarmte versnellen en regie houden op de ontwikkeling van geothermie, zodat dit op een veilige, duurzame en betaalbare wijze gebeurt. De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland werken samen met Vattenfall en Eneco, omdat zij eigenaar zijn van de warmtenetten in de regio Amsterdam en de aardwarmte in deze warmtenetten kan worden ingevoerd.

Het is op dit moment nog niet duidelijk op welke plekken in de regio Amsterdam dieper in de bodem warmwaterbronnen zitten. De komende tijd wordt in opdracht van het Rijk en de provincie nieuw onderzoek verricht om de potentie voor aardwarmte in de regio beter in kaart te brengen.

Mogelijke doorbraak voor geothermische productie met ‘steel shot’-boortechniek

Samen met Europese partners zijn TNO en de Nederlandse boorspecialist Canopus eem project gestart dat mede wordt gefinancierd vanuit het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Geo-energie.

In het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) zal onderzoek worden gedaan naar de Canopus-technologie voor gericht steel shot-boren. Deze innovatieve techniek is een mogelijke doorbraak om de productie van geothermische energie te verhogen tegen lagere kosten. De olie- en gasindustrie gebruikt het concept van het boren van vertakkingen of ‘horizontalen’ vanuit de hoofdboring in het reservoir om de productie te verhogen.

Helaas worden de huidige horizontale boortechnieken nauwelijks gebruikt voor geothermische boringen vanwege hun kosten en de richting gebonden beperkingen. De nieuwe ‘steel shot’-boortechniek zal de productie verhogen tegen veel lagere kosten dan een verticale put met een vergelijkbare output.

De meervoudige lange horizontale boring zal ook de kans vergroten dat goede reservoirformaties worden gevonden, dit is momenteel een van de grootste risico's voor geothermische projecten wereldwijd. De nieuwe boortechnologie heeft nog andere voordelen, zoals een betere kwaliteit van de boorputten en een kleinere voetafdruk van het materieel op de boorlocatie.

In dit project zal de nieuwe steel shot-boortechnologie voor gestuurd boren van lange horizontale zijspoorputten worden getest in een hydrostatische boorproefopstelling in Rijswijk. Naast het boor- en stuurvermogen zullen ook de boorpatronen van horizontale rasters worden onderzocht om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van productie maximalisatie te verbeteren.

vrijdag 12 maart 2021

Minister Van Nieuwenhuizen maakt bouw waterstofschip mogelijk

Waterstof als aandrijving voor binnenvaartschepen. Om die ontwikkeling aan te jagen trekt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) 4 miljoen euro uit voor de bouw, ontwikkeling en het in de vaart brengen van het eerste binnenvaartvrachtschip in Nederland dat wordt aangedreven door waterstof.

Waterstof is een belangrijk duurzaam alternatief voor binnenvaartschepen die varen op fossiele diesel. Door de bouw van het waterstofschip te ondersteunen, geeft Van Nieuwenhuizen verduurzaming van de binnenvaart een verdere impuls. In 2050 moet de Nederlandse binnenvaart zero-emissie zijn. Het nieuwe binnenvaartschip komt naar verwachting in 2023 in de vaart.

Het gebruik van waterstof in de binnenvaart staat nog in de kinderschoenen. Door nu een nieuw schip te ontwikkelen dat vaart op groene waterstof kan straks in de praktijk verder worden geëxperimenteerd met productie, opslag en transport van waterstoftoepassingen. Op deze manier kan waterstof zich ontwikkelen als belangrijke duurzame aandrijving voor binnenvaartschepen naast bijvoorbeeld batterij-elektrisch aangedreven schepen.  

Het schip krijgt de naam Antonie, wordt 135 meter lang, 3700 ton en wordt gebouwd door Lenten Scheepvaart B.V.

Debat: voldoen alle energiecoöperaties aan de coöperatieve principes?

In de sector van de hernieuwbare energie is al jarenlang een fel debat aan de gang tussen de zogenaamde REScoops (burgercoöperaties waarvan de vennoten rechtstreeks investeren in hernieuwbare energie en er dus ook rechtstreeks eigenaar van zijn) en FINcoops (financiële coöperaties waarvan de vennoten onrechtstreeks investeren in hernieuwbare energie en dus geen rechtstreeks eigenaar van de projecten zijn).

Twistpunt: het al dan niet voldoen aan de coöperatieve principes en waarden zoals de open toetreding en de onafhankelijkheid. Nu binnen de Nationale Raad voor de Coöperatie het debat geopend werd over een mogelijke aanpassing van de erkenningsvoorwaarden om nog dichter bij de ICA-principes aan te leunen, krijgt dit debat ook een intersectoraal karakter. Dus wordt het relevant voor alle andere (erkende) coöperaties.

In dit kader organiseerde de Nationale Raad voor de Coöperatie op 28 januari een debat tussen de REScoops en de FINcoops over hun coöperatieve waarden en principes.

Uitstoot door de sector elektriciteit fors gedaald

De broeikasgasemissies daalden ten opzichte van 2019 met 8 procent naar 166 megaton CO2-equivalent in 2020. Dat is 24,5 procent lager dan in 1990 en benadert de Urgenda-doelstelling, een broeikasgasreductie van minimaal 25 procent (1990–2020). Het verschil ligt binnen de onzekerheidsbandbreedte van de broeikasgasemissies, zo blijkt uit een eerste raming van het CBS,

De grootste daling van de broeikasgasuitstoot in het afgelopen jaar was te zien in de elektriciteitssector, namelijk 21 procent ten opzichte van 2019. Deze daling hangt samen met het afgenomen steenkoolverbruik.

Ten eerste is de Hemwegcentrale in Amsterdam eind 2019 gesloten en lag de Riverstonecentrale op de Maasvlakte bijna heel 2020 stil vanwege storingen. Ten tweede hadden de kolencentrales te maken met hogere kolen- en CO2-prijzen, die een concurrentienadeel opleverden ten opzichte van aardgascentrales die juist profiteerden van lagere gasprijzen en die schoner kunnen produceren. Ten derde werd de vraag naar elektriciteit in toenemende mate opgevangen door hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Ten slotte nam de totale vraag naar elektriciteit af, in Nederland en de buurlanden, vanwege de coronacrisis.

In de sectoren landbouw en gebouwde omgeving daalde de broeikasgasuitstoot licht. De winter van 2020 was zacht, maar ongeveer vergelijkbaar met die van 2019. De emissies in de gebouwde omgeving zijn daardoor maar iets gedaald. Bij de landbouw bestaat een groot deel van de CO2-emissies uit de inzet van aardgas in warmtekrachtinstallaties in de glastuinbouw voor de productie van warmte, elektriciteit en ook CO2-bemesting voor planten in de kas. Deze installaties verbruikten ongeveer evenveel aardgas als in 2019. Het overgrote deel van de uitstoot door de landbouw bestaat echter uit de overige broeikasgassen methaan en lachgas. Ook hier is niet veel veranderd ten opzichte van 2019.

Nieuwe knelpunten in Flevoland, Friesland en Noord-Holland

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt, zo meldt netbeheerder Liander.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting. U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Nieuw portaal GOPACS biedt gemak grootzakelijke verbruikers

GOPACS heeft een nieuw digitaal portaal toegevoegd aan het platform waarin zakelijke grootverbruikers en stroomproducenten die zich bevinden in een congestiegebied, hun flexibel vermogen aan elektriciteit kunnen aanbieden.

GOPACS is een initiatief van de netbeheerders Stedin, Liander, Enexis Netbeheer, Westland Infra, Enduris, Rendo, Coteq en TenneT. Het online platform is bedoeld om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen waarbij gebruik gemaakt wordt van flexbiedingen op bestaande energiehandelsplatforms.

Met het nieuwe loket is het voor elektriciteitsverbruikers en -opwekkers makkelijker om hun bijdrage te leveren aan het oplossen van congestie door tijdelijk meer of juist minder elektriciteit af te nemen of te produceren. GOPACS wil met dit portaal dan ook zakelijke grootverbruikers zonder drempels toegang bieden tot de congestiemarkt.

Op dit moment bieden deelnemers hun beschikbare flexibiliteit aan op het handelsplatform ETPA (Energy Trading Platform Amsterdam). Bij verzoeken van GOPACS kunnen marktpartijen daar hun orders plaatsen. GOPACS controleert vervolgens of een combinatie van op- en afregelbiedingen uitkomst biedt om het tekort aan transportvermogen (congestie) in het elektriciteitsnet op te lossen. Er zijn namelijk tegenorders nodig buiten het congestiegebied om de balans in het net op nationaal niveau te handhaven. De netbeheerder met het congestieprobleem betaalt het verschil in vraag- en aanbodprijs, de spread, zodat de biedingen worden geactiveerd en congestie wordt voorkomen. Dat is de prijs die zij betalen om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

donderdag 11 maart 2021

'VVD-programma breekt met klimaatafspraken'

 

De klimaatmaatregelen die de VVD voorstelt zijn bij lange na niet voldoende om de doelstelling uit de Klimaatwet te halen. Daarmee breekt de VVD met een belofte uit het eigen verkiezingsprogramma.

Dat blijkt uit een doorrekening die het onafhankelijk onderzoeksbureau Kalavasta heeft gemaakt op verzoek van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.

De klimaatwet legt vast dat de regering moet streven naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. In het VVD-verkiezingsprogramma staat dat de partij de afspraken uit het Klimaatverdrag van Parijs en de nationale klimaatafspraken voor 49 procent reductie wil nakomen. Maar uit de doorrekening van het VVD-programma blijkt dat de VVD niet verder komt dan 41 procent reductie. Dat is fors minder dan alle andere partijen die hun verkiezingsprogramma hebben laten doorrekenen.
 
Doorrekeningen spelen een belangrijke rol spelen in het inzichtelijk maken van voorgestelde verkiezingsbeloftes. De juiste informatie op stem-bepalende thema's is cruciaal voor een goed functionerend democratisch proces, zegt GroenLinks.

Jesse Klaver, Sigrid Kaag en twaalf duurzame ondernemers en wetenschappers hebben twee weken geleden een dringende oproep gedaan op de VVD om hun verkiezingsprogramma alsnog te laten doorrekenen op klimaateffecten.

Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

Krachtige luchtstromingen in de lagere atmosfeer, de zogenaamde ‘low-level jets’ hebben invloed op de prestaties van windmolenparken. De hoogte waarop dit effect plaatsvindt, maakt het verschil. Dit laten onderzoekers van de Universiteit Twente zien in het Journal of Renewable and Sustainable Energy.

Windmolens, verantwoordelijk voor een groeiend aandeel in onze ‘energy mix’, zijn steeds verder de hoogte in gegaan. Waren vroege generaties windmolens niet veel hoger dan 50 meter, de nieuwste generatie haalt al een totale hoogte van meer dan 250 meter, met rotorbladen van meer dan 100 meter. Dit betekent dat effecten in atmosferische grenslagen, die typisch optreden tussen 50 en 1000 meter hoogte, een rol gaan spelen.

Bij kleinere windmolens, spelen die effecten zich bóven de molen af, maar bij de huidige formaten kunnen ze zich ook voordoen op het niveau van de turbine of zelfs daaronder. Het gaat daarbij om windeffecten die bekend staan als low-level jets (LLJ’s), een soort rivieren van lucht. Die treden overal ter wereld op, en zeker ook in het Noordzeegebied.

De onderzoekers hebben simulaties uitgevoerd op een windmolenpark van 40 molens, gerangschikt als vier bij tien, om het effect van LLJ’s te verkennen. Van zo’n park is al wel bekend dat het ‘zog’ van iedere molen invloed heeft op de volgende in de rij. Dit zog blijkt nu ook een aanzuigende uitwerking te hebben op de stroming van een jet.

Deze nieuwe inzichten kunnen helpen bij het ontwerp van de molens en de plaatsing en onderlinge opstelling van de parken. Daarbij spelen nog meer effecten een rol, stellen de onderzoekers, zoals de land-zee overgang en verschillende temperatuursinvloeden.

Liander vraagt klanten om prognose transportvermogen voor komende 10 jaar

De vraag naar en het terugleveren van elektriciteit blijft toenemen. Dat heeft een grote impact op het elektriciteitsnet.

Het is voor netbeheerder Liander essentieel om te weten hoeveel transportvermogen klanten in de toekomst verwachten nodig te hebben. Liander vraagt daarom aan grootzakelijke klanten om vóór 1 april 2021 een prognose van het benodigde transportvermogen voor de komende 10 jaar door te geven.

Bij het opgeven van de 10-jaarsprognose adviseert Liander klanten om rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen, zoals uitbreiding of verduurzaming van de bedrijfsvoering. Deze ontwikkelingen hebben namelijk impact op het verwachte transportvermogen. Het prognoseformulier kan het hele jaar door worden aangepast.