Pagina's

vrijdag 26 februari 2021

Energietransitie bedrijventerreinen start met 2e pilot in Lelystad

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat over 30 jaar huizen en bedrijven alleen nog gebruik maken van duurzame energie. Dat wil zeggen dat dan geen aardgas meer wordt gebruikt. Dat heeft ook grote impact op de bedrijven in Lelystad.

energiebronnen. Lelystad start daarom met een tweede pilot op bedrijventerrein Oostervaart. Een eerste pilot op Noordersluis loopt al.

Voor bedrijven op bedrijventerreinen liggen veel kansen en mogelijkheden; voor elk bedrijf afzonderlijk maar ook in een gezamenlijke aanpak. De gemeente wil bedrijven in dit proces ondersteunen en hanteert een maatwerkaanpak voor de verschillende bedrijventerreinen.

Per locatie wil de gemeente samen met de bedrijven of een vertegenwoordiging onderzoeken wat er nodig is om de energietransitie te kunnen maken, welke technologieën mogelijk zijn en wat de energiebehoefte en het energieverbruik is. De gemeente Lelystad heeft adviesbureau Enodes gevraagd om de energiesituatie van de bedrijven op Noordersluis en Oostervaart in kaart te brengen en het draagvlak van bedrijven voor energiebesparing en aardgasvrije bedrijventerreinen te onderzoeken.

Hoe DAF en TMC data science inzetten om CO2 uitstoot te beperken

In 2025 moeten nieuwgebouwde trucks fors minder CO2 uitstoten. Samen met TMC’s data science expertise verduurzaamt DAF zijn modellen. Elektrisch rijden is daarbij één van de uitgewerkte mogelijkheden.  
 
De Europese Commissie was helder in haar statement: in 2025 moeten nieuwgebouwde Europese trucks 15 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2019. In 2030 moet dat percentage zelfs uitkomen op 30 procent.
 
Op dit moment rijdt al een flink aantal door de Nederlandse vrachtwagenfabrikant gebouwde volledig elektrisch trucks rond. Voor de doorontwikkeling hiervan maakt DAF onder meer gebruik van de kennis en ervaring van data scientists als Van der Geest. Met behulp van data wil DAF de efficiency van deze EV-trucks verbeteren voor een zo laag mogelijk energieverbruik en maximale milieuwinst.
 
Via data science streeft DAF Product Development twee belangrijke doelen na. Het eerste is dat data inzicht moet geven in het gebruik van de elektrische truck in de praktijk, zodat de trucks straks naadloos aansluiten op de manier waarop de toekomstige klant deze wil gebruiken.
 
Het tweede doel is het versnellen van verbeterprocessen. Hierbij helpt datawetenschap om beter inzicht te krijgen in complexe processen, zodat arbeid, kosten en tijd efficiënter kunnen worden ingezet. Neem bijvoorbeeld de invloed van kenmerken van een truck, zoals luchtweerstand en gewicht op het brandstofverbruik en daarmee de CO2 uitstoot.

Eigenaar stekkerauto kan beter tarieven laadpalen vergelijken

Elektrische rijders krijgen voortaan beter inzicht in de tarieven van laadpalen. De laadpaallocator van MultiTankcard en MoveMove biedt een overzicht van alle 65.000 openbare laadpalen, inclusief informatie over de typen stekkeraansluitingen, de aanbieder van de laadpaal en de tarieven.

Voor alle duidelijkheid: thuisladen is het goedkoopst. Maar doordat een groot deel van de autorijders geen eigen oprit heeft voor een thuislaadpaal, die overigens ook voor de nodige kosten zorgt, zijn zij afhankelijk van laden langs de openbare weg. Voor deze laadpalen zijn de tarieven nu nog niet transparant.

Gegevens tussen pas en paal worden voor een groot deel nog offline uitgewisseld. Er worden nog steeds Excel-bestanden met tarieven en transacties via de mail doorgestuurd. Door deze ‘ouderwetse’ werkwijze is het moeilijk om inzicht te krijgen in de opbouw van laadtarieven. Zo is op de afrekening vaak niet te zien dat aan de prijs van de laadpaalbeheerder soms nog een opslag of starttarief is toegevoegd.

MultiTankcard doet het anders: de prijs die de bakker in rekening brengt, is dezelfde als de klant op de factuur ziet. Met andere woorden, MultiTankcard verrekent de prijs van de laadpaalbeheerder, zoals dat ook voor brandstof al jaren gebeurt.

Met de laadpaallocator van MultiTankcard kan de automobilist nu zelf de meest geschikte (en beschikbare) laadpaal uitzoeken en de echte prijs betalen. Daarnaast geeft de locator per laadpaal aan welk typen stekkers er functioneren en wat de laadsnelheid is.

donderdag 25 februari 2021

5,7 miljoen euro voor hybride energieopslagsystemen

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 5,7 miljoen euro uit voor FLEXINet. Het FLEXINet-consortium zal, de komende jaren, werken aan hybride energieopslagsystemen: systemen waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden.

Nederland gaat de komende jaren van het Groningse aardgas af. Sinds 2018 geldt er immers een verbod op gasaansluitingen in nieuwbouwwijken, waardoor projectontwikkelaars op duurzame wijze de nieuw te bouwen huizen moeten verwarmen. Maar ook onze mobiliteit – alle bewegingen door verplaatsing van mensen, goederen en energie – is sterk aan het veranderen. Zo is er in het regeerakkoord van 2017 afgesproken dat er in 2030 alleen nog auto’s verkocht mogen worden die emissievrij rijden. Deze ontwikkelingen zorgen voor druk op het elektriciteitsnet. En daar wil het FLEXINet-consortium iets aan doen.

Het gaat straks allemaal om het slim combineren van technieken. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van een thuisbatterij aan een woning met zonnepanelen. Of aan een slimme laadpaal voor je deur, die laadt buiten de piekuren om en zelf stroom terug kan leveren.

Naast de kantoorlocaties van de consortium-deelnemers zal er in twee living labs onderzoek worden uitgevoerd: in Delft (The Green Village) en Hilversum (Hilversumse Energie Transitie). Een living lab is een afgebakende en dus veilige locatie waarin verschillende partijen gezamenlijk werken aan een innovatieve oplossingen in een levensechte setting.

Extra energie voor rollercoaster in Plopsaland

Fluvius startte onlangs met grote werken om extra stroom te voorzien voor een nieuwe, spectaculaire attractie van Plopsaland in De Panne.

The ride to happiness by Tomorrowland is een unieke rollercoaster van bijna 1 kilometer lang en met een topsnelheid van 90 km per uur. Je gaat maar liefst vijf keer overkop en draait tegelijk om je eigen as. Voor zo’n extreme attractie is natuurlijk heel wat elektrisch vermogen nodig. De technici van Fluvius bleven veilig aan de grond terwijl ze dat vakkundig aanpakten.

Het bedrijf legt nu een middenspanningskabel aan van de centrale schakelpost Pastoor Dequidt in De Panne tot in de klantcabine van Plopsaland Themapark: een traject van 2,2 kilometer.

Elia en Energinet starten studie naar haalbaarheid hybride interconnector tussen België en Denemarken

De netbeheerders Elia (BE) en Energinet (DK) hebben een werkgroep opgericht die de haalbaarheid onderzoekt van een onderzeese kabel tussen België en Denemarken. Die zou de hoogspanningsnetten van beide landen over een afstand van meer dan 600 km met elkaar verbinden.

Tegen eind 2021 moet duidelijk zijn of het project zowel economisch als technisch uitvoerbaar is. Er wordt gekeken naar een zogenaamd hybride concept.  De interconnector zou aan Deense kant verbonden zijn met een nieuw te bouwen energie-eiland op 80 km van de Deense kust waar op termijn een grootschalig windpark van 10 GW op aangesloten wordt. Zo zou België ook rechtstreekse toegang krijgen tot hernieuwbare energieproductie in bulk wat nodig is om onze energie intensieve industrie te decarboniseren en de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving

Energie-Nederland juicht het toe dat de Elektriciteits- en Gaswet worden samengevoegd, gemoderniseerd en aangepast aan de Richtlijnen en Verordeningen van het EU Clean Energy Package.

Met het wetsvoorstel wordt op veel punten een structurele verbetering en actualisering van de regelgeving gerealiseerd. Deze nieuwe wet draagt bij aan de energietransitie en stimuleert een schone, CO2- arme energievoorziening die ruimtelijk inpasbaar, veilig, betrouwbaar en betaalbaar is.

Belangrijk is dat onderkend wordt dat met de volwassen energiemarkt die Nederland kent, enige vorm van prijsregulering overbodig is geworden.

De bevestiging van de faciliterende rol van de netbeheerder ten behoeve van de marktdeelnemers onderstreept dat de markt(werking) het uitgangspunt is voor het organiseren van het netwerk. Het niet langer weigeren van transportcapaciteit, maar het slechts uitstellen van beschikbaar stellen van transportcapaciteit, is daar een goed voorbeeld van. Zo is het ook belangrijk dat aan de gecreëerde mogelijkheid voor cascadering van de gastransportkosten daadwerkelijk uitvoering wordt gegeven.
De onderliggende structuur voor het delen van gegevens, voor zowel systeemprocessen als het delen van gegevens door de eindafnemer, legt een goede basis om binnen de sector de governance hiervoor verder vorm te geven.

woensdag 24 februari 2021

Oudewater wil alleen kleine windmolens

De gemeente Oudewater wil alleen windmolens die niet hoger zijn dan twintig meter. De gemeente wil liever vol inzetten op zonnepanelen, zodat er tot 2030 geen hogere turbines hoeven te komen.

De gemeente is bezig om de plannen concreter te maken, want over locaties moeten nog knopen worden doorgehakt, meldt RTV Utrecht. Daarin wordt het belang van het open landschap meegewogen.

Er is al wel gekeken naar mogelijkheden bij het spoor. 

Foto: Onderwijsgek (cc)

Belgische eigenaren zonnepanelen stellen overheid in gebreke

Een groep van zo’n 10.500 Vlaamse eigenaren van zonnepanelen stappen naar de rechter. Ze vragen een compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller.

Belgen mogen niet meer het overschot aan opgewekte energie aftrekken van hun verbruik. Het Grondwettelijk Hof stelt dat de voordelen van zo'n terugdraaiende meter niet door de Vlaamse regering mochten worden gemaakt.

De vorige Vlaamse regering had beloofd dat het gunstige regime nog 15 jaar zou gelden voor alle burgers die tot eind 2020 in zonnepanelen investeerden. Hoewel compensatie is aangeboden, vinden gedupeerden dat 'belofte schuld maakt'.

CBS: Productie groene stroom met 40 procent gestegen

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 40 procent gestegen.

Van het Nederlandse elektriciteitsverbruik kwam vorig jaar iets meer dan een kwart uit hernieuwbare bronnen van eigen bodem. Een jaar eerder was dat nog 18 procent. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.

In 2020 bedroeg de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen 31 miljard kilowattuur (kWh). Het jaar daarvoor was dit nog 22 miljard kWh.

Van de totaal geproduceerde hernieuwbare elektriciteit werd met windmolens het grootste deel opgewekt, 45 procent, met biomassa 29 procent en met zonnepanelen 26 procent.

De productie van elektriciteit uit windenergie steeg in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 29 procent (3,1 kWh) naar 13,9 miljard kWh. De stijging hangt samen me de uitbreiding van het windmolenpark. Door twee nieuwe, grote parken voor de Zeeuwse kust bij Borssele steeg het opgestelde vermogen op zee van ongeveer duizend megawatt eind 2019 naar 2 500 megawatt een jaar later. Op land nam het windmolenpark toe met bijna 600 megawatt naar 4 100 megawatt eind 2020.

De productie van elektriciteit uit biomassa groeide van 6,0 miljard kWh in 2019 naar 9,0 miljard kWh in 2020, een stijging van 49 procent. Elektriciteit uit biomassa wordt gemaakt door afvalverbrandingsinstallaties door het (mee)stoken van biomassa in kolencentrales en in warmtekrachtinstallaties en door installaties op biogas.

dinsdag 23 februari 2021

Helft Nederlanders heeft woning verduurzaamd

In 2020 heeft 51 procent van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Dit komt neer op ruim vier miljoen huishoudens die hun woning hebben verduurzaamd. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders. 

De helft van de Nederlanders heeft in 2020 de woning verduurzaamd. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan. Daarmee komt het totaal op bijna zestien miljoen duurzame aanpassingen in Nederland. Gamma is de belangrijkste aankooplocatie voor verduur- zamingsproducten die men zelf installeert. Hier wordt 10 procent van de aankopen gedaan.

Drie miljoen huishoudens hebben energiezuinige verlichting in hun woning aangebracht. Daarmee is dit de meest toegepaste verduurzaming aan woningen in Nederland. Daarnaast is bij een op de vijf (21 procent) woningen de verwarming en bij 16 procent de isolatie van de woning verduurzaamd. In mindere mate neemt men waterbesparende maatregelen (12%) of maakt men de ventilatie van de woning duurzamer (5%).

27 procent van de huishoudens verduurzaamt de woning omdat ze comfortabeler willen wonen. Financiële motieven spelen ook een grote rol bij de keuze voor verduurzaming. 26% wil namelijk de energierekening verlagen en 21% ziet het als een goede investering in de woning. 20% kiest voor verduurzaming wanneer er al aanpassingen aan de woning moeten worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing.

Provincie ziet kansen voor zonthermie

Zonthermie is een goede aanvulling op duurzame warmtebronnen in Zuid-Holland, blijkt uit onderzoek van de provincie.

Bij zonthermie wordt warmte uit de zon omgezet in warm water, waarmee huizen en woonwijken verwarmd kunnen worden.

In de provincie zijn al veel lokale warmtebronnen zoals aardwarmte en restwarmte van de industrie. Zonthermie is daar een mooie aanvulling op als oplossing voor afgelegen gebieden die moeilijk aangesloten kunnen worden op warmte-hoofdleidingen of voor goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen.

In Nederland kennen we zonneboilers wel van bijvoorbeeld de camping, maar niet voor het verwarmen van woonwijken. Het is dus een bekende techniek die we hier in Nederland vaak vergeten omdat we aardgas hadden om onze huizen te verwarmen.

In het buitenland wordt zonthermie wel grootschalig ingezet, in Denemarken bijvoorbeeld vind je velden met zonnecollectoren die naastgelegen woonwijken van warmte voorzien. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor buiten stedelijke gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor warmte-hoofdleidingen. Ook zijn er veel gebouwen waar zonnecollectoren en een zonneboiler op het dak kunnen.

Rijswijks onderzoekscentrum voor aardwarmte kan belangrijke bijdrage energietransitie blijven voortzetten

De initiatiefnemers van het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-Energy (RCSG) hebben het belang van het centrum nogmaals onderstreept en committeren zich tot 2024 aan het centrum.

De contracten voor verlenging van deze verbintenis zijn onlangs ondertekend. Dat betekent dat het fieldlab zijn belangrijke bijdrage aan het versnellen van de ontwikkeling van aardwarmte kan blijven voortzetten. De toekomst van een duurzame energievoorziening als onderdeel van de energietransitie rust voor een belangrijk deel op de waarde en kennis van de Nederlandse ondergrond. In Rijswijk kunnen bijvoorbeeld aardwarmteprojecten op ware schaal worden getest.

Aardwarmte kan een substantiële rol spelen in de energietransitie. Het is een bron van duurzame warmte waarmee huizen en gebouwen duurzaam kunnen worden verwarmd. Naar verwachting kan aardwarmte in 2050 in een kwart van de Nederlandse warmtebehoefte voorzien. Om de ontwikkeling van aardwarmte te versnellen, hebben het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Energie Beheer Nederland, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rijswijk en TNO het RCSG opgericht.

Het RCSG is op 5 maart 2020 officieel geopend en biedt bedrijven die actief zijn op het gebied van aardwarmte de mogelijkheid om gebruik te maken van het geavanceerde laboratorium. Het centrum beschikt over 20 installaties die het hele spectrum van boren in de ondergrond bestrijken. Alle faciliteiten zijn aanwezig om onder hoge druk en temperatuur, vergelijkbaar aan die in de Nederlandse ondergrond, te testen en te experimenteren met nieuwe boortechnieken en materialen. Bijna alle ondergrondse condities in Nederland kunnen er worden nagebootst.

maandag 22 februari 2021

'Flexibiliteit uit warmtepompen en warmtenetten kan belangrijke rol spelen in duurzaam elektriciteitssysteem'

Het slimmer inzetten van warmtepompen en warmtenetten kan in theorie veel flexibele elektriciteitsvraag opleveren: in uren met weinig duurzame elektriciteit kan een deel van de warmtesystemen tijdelijk pauzeren, en in uren met veel elektriciteit uit zon en wind kunnen de warmtesystemen juist extra verwarmen.

Dit blijkt uit het TenneT rapport 'Warmtetransitie en Energiesysteem', dat TenneT samen met een aantal marktpartijen heeft opgesteld in het kader van het E-TOP programma.

Flexibele vraag wordt steeds belangrijker in het elektriciteitsnet en –systeem. Het maakt meer CO2-reductie mogelijk, door zoveel mogelijk gebruik te maken van beschikbare elektriciteit uit zon en wind op de momenten dat die er volop is, en zo weinig mogelijk op de uren waarop gascentrales de meeste elektriciteit produceren.
Ook kan flexibele vraag bijdragen aan snellere verduurzaming door piekbelasting af te vlakken als de capaciteit van het elektriciteitsnet dreigt te worden overschreden.

Het piekvermogen kan lager worden als we de warmtepompen slim kunnen aansturen. Een warmtepomp kan tijdelijk terugschakelen, terwijl een goed geïsoleerde woning nog enige tijd voldoende warm blijft. Hybride warmtepompen zijn nog flexibeler omdat deze bij elektriciteitstekorten tijdelijk kunnen terugvallen op gas. Zo wordt de piekvraag naar elektriciteit verlaagd en blijven woningen warm.

Maar er gaan ook dagen komen met een overvloed aan elektriciteit uit zon en wind, meer dan de elektriciteitsvraag. Dan kunnen warmtenetten met elektrische boilers  en warmteopslag een belangrijke rol spelen. De warmteopslag wordt gevuld zodat deze duurzame energie op een volgende dag duurzaam woningen kan verwarmen.

Veel Nederlanders wonen liever niet in de buurt van een windmolen

Bijna de helft van de Nederlanders heeft er bezwaar tegen om vlakbij een windmolen te wonen. Nog eens 21 procent zegt dit liever niet te willen. Het grootste bezwaar tegen windmolens is de vrees voor overlast. Toch zou een vijfde van de Nederlanders die niet in de buurt van een windmolen wil wonen, dit wél willen als zij korting krijgen op hun energiecontract of gratis stroom ontvangen van de windmolen.

Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Ruim zes op de tien huishoudens heeft een groen energiecontract, waarvan de helft een energiecontract is met groene energie uit Nederland. Toch wil het overgrote deel van de Nederlanders geen last hebben

Vijf procent woont al in de buurt van een windmolen en ervaart geen overlast. Voor 63 procent van de respondenten die niet in de buurt van een windmolen willen wonen, verandert korting op het energiecontract of gratis stroom van die windmolen niets aan hun mening.

ACM gaat in gesprek met bewoners na klachten over warmtevoorziening

De ACM gaat in dat kader gesprekken aan met zowel de huishoudens in Transvaalbuurt (in Den Haag) en Dongen als met de betreffende warmteleveranciers.

Tijdens een recente uitzending van het programma Radar op 8 februari 2021 gaven bewoners uit die plaatsen aan problemen te hebben met de warmtevoorziening. De rol van de ACM was onduidelijk voor die bewoners.

Signalen over onduidelijkheid over storingen waren voor de ACM vorig jaar bijvoorbeeld aanleiding om warmteleveranciers te sommeren hun storingsregistratie goed bij te houden en via hun website openbaar te maken.

Dit jaar controleert de ACM of de leveranciers dit hebben gedaan. Zo niet, dan kan de ACM handhavend optreden. Ook heeft de ACM de leveranciers opgedragen de facturen die zij naar de afnemers sturen veel transparanter te maken. Ook hier gaat de ACM later na of leveranciers dit op de juiste manier doen en of handhaving nodig is.

vrijdag 19 februari 2021

Omzet GasTerra daalt opnieuw door lage gasprijs en afnemende volumes


Gashandelaar GasTerra heeft zijn omzet in 2020 opnieuw zien dalen. Verkocht de onderneming in 2019 nog voor 8,8 miljard euro, vorig jaar bleef de teller steken op 5,5 miljard euro. Het verhandelde volume nam met bijna 10 miljard af tot 41,6 miljard kubieke meter. De winning uit het Groningenveld voor het gasjaar 2019-2020 (1 oktober-30 september) daalde tot ruim 8,6 miljard kubieke meter. De totale gasvraag is niettemin opnieuw toegenomen.

In het vandaag verschenen jaarverslag verklaart GasTerra de lagere omzet uit het teruggelopen gasaanbod uit Groningen en de kleine velden, de gemiddeld hoge temperaturen en de lage gasprijzen. Vooral de zomerperiode vertoonde een diepere prijsdaling dan in voorgaande jaren. Over heel 2020 gemeten kwam de gemiddelde gasprijs uit op 13 cent per kubieke meter; dat is 25 procent minder dan in 2019.

Hoewel deze cijfers mogelijk anders doen vermoeden, is het in Nederland fysiek gebruikte aardgasvolume niet afgenomen. Volgens een voorlopige analyse namen verbruikers het afgelopen jaar in totaal 39,5 miljard kubieke meter af; dat is 1,2 miljard meer dan in 2019. Over een periode van vijf jaar is het beeld nog duidelijker. Tussen 2015 en 2020 is het jaarlijkse fysieke volume gegroeid met in totaal 5,2 miljard kubieke meter, een toename die voornamelijk is toe te schrijven aan de steeds grotere inzet van gascentrales. Dat GasTerra qua omzet en volume niet van deze ontwikkeling kon profiteren, is begrijpelijk. De handelsportfolio van de onderneming bestaat voor een aanzienlijk deel uit binnenlands gas afkomstig uit Groningen en de kleine velden. Deze volumes namen wel substantieel af. De markt compenseerde deze terugval met extra importgas.

Meer publieke laadpalen dankzij samenwerking provincies

Gemeenten die zijn aangesloten bij samenwerkingsverband MRA-Elektrisch hoeven sinds 1 januari 2021 geen eigen bijdrage meer te betalen als ze een laadpaal op de openbare weg laten plaatsen.

De groei van het aantal elektrische auto’s is ondanks corona doorgegaan. Laadpalen worden vaker gebruikt en hierdoor stijgt de opbrengst per laadpaal voor de exploitant.

Daarom kan de gemeentelijke bijdrage van 250 euro per laadpaal vervallen. In de provincie Utrecht zijn 16 gemeenten van de 26 aangesloten bij MRA-Elektrisch.

Sinds 2012 werken overheden in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland samen om het elektrisch rijden te stimuleren. Elektrische auto’s stoten – anders dan auto’s op fossiele brandstoffen – geen CO2 uit. Via projectbureau MRA-Elektrisch organiseren de overheden gezamenlijke aanbestedingen voor openbare laadpalen. De gezamenlijke aanbestedingen creëren volume, waardoor marktpartijen in staat zijn aantrekkelijke biedingen te doen. Op dit moment zijn in de drie provincies ruim 6400 openbare laadpunten gerealiseerd, waarvan 1150 in de provincie Utrecht. Deze aantallen zijn zonder de vier grote gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Begin 2020 is een aanbesteding gedaan voor nog eens 20.000 laadpunten. Vanaf 2021 hoeven de bij MRA-E aangesloten gemeenten geen eigen bijdrage meer te betalen.

Prijs van energie 3,8 procent lager

De gemiddelde prijs van energie voor consumenten was in januari 3,8 procent lager dan in dezelfde maand van 2020. Huishoudens met een gemiddeld verbruik van 1192 kubieke meter gas en 2464 kilowattuur elektriciteit betalen in januari 2021 op jaarbasis 1513 euro. Door lagere energieprijzen is dit 60 euro minder dan in januari 2020.

De gevolgen van prijsveranderingen op de energierekening voor huishoudens tussen januari 2021 en januari 2020 zijn berekend bij een gelijkblijvend jaarverbruik. Door het verbruik gelijk te houden, zijn de berekende effecten op de energierekening geheel toe te schrijven aan veranderingen van de tarieven voor energie.

Voor de gemiddelde energierekening hebben de belastingmaatregelen van 2021 vrijwel geen effect. De opslag duurzame energie (ODE) op gas en elektriciteit gaat omhoog, net als de energiebelasting op gas. Maar de energiebelasting op elektriciteit daalt, en huishoudens krijgen een hogere teruggave van de energiebelasting. Hierdoor stijgt de belasting op gas met gemiddeld 34 euro op jaarbasis, terwijl de belasting op elektriciteit (inclusief de teruggave energiebelasting) met 33 euro daalt.

De totale energierekening verschilt wel sterk per huishouden en woonvorm: woningtype, bouwjaar, isolatiegraad, huishoudensgrootte, leefpatroon, gebruik van apparaten en stookgedrag zorgen voor een grote spreiding in het energieverbruik van huishoudens. Op basis van de prijzen in januari 2021 is een meerpersoonshuishouden in een grote, oude, vrijstaande woning op jaarbasis gemiddeld 2 730 euro kwijt aan energiekosten. Door de lagere prijs van energie is dat 105 euro minder dan in januari 2020. Een eenpersoonshuishouden in klein, nieuw appartement betaalt gemiddeld 820 euro, 35 euro minder dan een jaar eerder.

donderdag 18 februari 2021

Gasverbruik hoger door vrieskou, meer vraag naar isolatie

De dooi is ingezet en radiatoren kunnen weer een standje lager. Energiebedrijf Essent maakt vandaag de balans op: huishoudens hebben vorige week week gemiddeld 85 procent meer gas verbruikt dan de week ervoor. Iets minder dan de verwachte verdubbeling. Tijdens de vrieskou kregen Essent en haar isolatiebedrijven bijna 10 procent meer aanvragen voor isolatie.

In vergelijking met het langjarig gemiddelde was het verbruik bijna 1,5 keer hoger. Tijdens de vrieskou kreeg Essent bijna 10 procent meer aanvragen voor isolatie.

Waar Essent eerder rekening hield met een temperatuurverschil van gemiddeld 13 graden ten opzichte van de week ervoor, kwam dit gemiddeld uit op 10 graden. Daarom valt het effect van de vorstperiode op het gasverbruik van huishoudens ook iets lager uit dan verwacht.

Normaal gebruiken huishoudens in dezelfde periode gemiddeld 63 kubieke meter gas. Afgelopen week was dat gemiddeld 93 kubieke meter. Dit betekent 30 kubieke meter meer verbruik in deze periode. Op jaarbasis kost dit gemiddeld 24 euro. Verdeeld over een heel jaar komt dit neer op zo’n 2 euro per maand.

Uitsluitend kijkend naar het weer, zorgt de relatief warme maand december ervoor dat huishoudens deze winter tot nu toe ruim 15 kubieke meter minder gas gebruiken dan normaal. Dit leidt tot een gemiddelde besparing van 13 euro. Essent houdt hierbij geen rekening met de individuele situatie, bijvoorbeeld de mate waarin mensen thuiswerken of de isolatie van de woning.

TNO start meerjarig onderzoek naar effect van schaduw door windturbines op zonneparken

Samen met projectpartners Heliox en Zwanendal en zonne-energieproducenten Vattenfall en Solarfields is TNO een consortium aangegaan waarmee een onderzoek is gestart naar de effecten van schaduw op de energieopbrengst van zonneparken.

Zonne-energie en windenergie zijn tot op zekere hoogte complementair en daarom een uitstekende combinatie voor energieopwekking. Op steeds meer plaatsen worden daarom zonneparken en windparken gecombineerd. Een nadeel van deze combinatie is dat er schaduw van de windturbines op de zonnepanelen kan komen.

Over hoe dit de prestaties van zonneparken beïnvloedt, is nog weinig bekend. Aan de hand van de bevindingen zal het consortium aanbevelingen opstellen over de toepassing van vermogenselektronica en over ontwerp en bedrijfsvoering van gecombineerde zonne- en windparken. Het doel is om hiermee de opbrengst te maximaliseren en de belasting en storingen van elektrische componenten te beperken. Het onderzoek loopt tot en met oktober 2022.

Om het effect van schaduw te bepalen gaat TNO gedetailleerde, hoogfrequente metingen uitvoeren in operationele zonneparken van onder meer Solarfields en Vattenfall. Met behulp van TNO’s simulatiemodellen wordt hieruit afgeleid wat het effect is van de langzaam veranderende en snel veranderende schaduw op de prestaties en belasting van zonnepanelen en vermogenselektronica zoals inverters. Heliox analyseert hierbij de belasting van de vermogenselektronica en hoe dit samenhangt met het systeemontwerp en de regelalgoritmes. Aan de hand hiervan stellen de projectpartners aanbevelingen op voor ontwerp en selectie van vermogenselektronica en voor ontwerp en bedrijfsvoering van gecombineerde zonne- en windparken. Het doel is om hiermee de opbrengst te maximaliseren en de belasting en storingen van elektrische componenten te beperken.

Nieuwe manier om de energieprestaties van gebouwen te berekenen

Per 1 januari 2021 geldt een nieuwe manier om de energieprestaties van gebouwen te berekenen. Het energielabel van gebouwen wordt namelijk vastgesteld met de nieuwe berekenmethode NTA8800, deze is de Nederlandse vertaling van de Europese CEN-normen.

Nieuw aan deze methode is dat methode toepasbaar is voor alle typen gebouwen, zoals: bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Het label is net zoals de eerdere EPC berekeningsmethode 10 jaar geldig.

Voor de reeds bij Bureau CRG opgenomen producten/systemen zullen er nieuwe op de NTA 8800 afgestemde verklaringen moeten worden opgesteld.

De vereniging Holland Solar roept haar leden op om te helpen de kwaliteitsverklaringen van zonnewarmtesystemen om te zetten naar een NTA8800 model en bij Bureau CRG te registeren. Dat kan hier. Bureau CRG probeert zoveel mogelijk zonnewarmte producenten te benaderen voor het omzetten van hun verklaringen.

woensdag 17 februari 2021

92 procent woningen op aardgas begin 2019

Op 1 januari 2019 was 5,7 procent van de woningen aardgasvrij, twee jaar eerder was dit nog 5,0 procent. In 2017 en 2018 zijn ruim 12 duizend bestaande woningen aardgasvrij gemaakt. In nieuwbouwwoningen is centrale verwarming op gas de meest voorkomende hoofdverwarmingsinstallatie, met bijna 60 procent, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het grootste deel van de Nederlandse woningen maakt voor verwarming gebruik van een cv, 89,5 procent begin 2019. Dit kan zowel een individuele ketel als blokconstructie zijn. Begin 2017 was dit 90,4 procent. In absolute aantallen steeg het aantal woningen met cv, omdat er veel woningen met een cv-ketel zijn bijgebouwd in 2017 en 2018. Voor 3 procent van alle woningen begin 2019 is te weinig informatie over de hoofdverwarmingsinstallatie beschikbaar.

In 2017 en 201g zijn ruim 12 duizend bestaande woningen aardgasvrij gemaakt; deze woningen gebruiken helemaal geen gas meer begin 2019 terwijl ze dat in 2017 of 2018 nog wel deden. Van deze woningen was 69,9 procent een appartement, 14,9 procent een tussenwoning en 6,7 procent een vrijstaande woning. De helft van de aardgasvrij gemaakte woningen is gebouwd tussen 1965 en 1974.

Inwoners Hoeksche Waard kunnen meeprofiteren van windpark Hogezandse Polder

Omwonenden van windpark Hogezandse Polder en alle inwoners van de Gemeente Hoeksche Waard kunnen dankzij Eneco WindOpbrengst profiteren van de winst van het windpark. Zij krijgen de kans om tegen een rendement van 2,5 procent te investeren in het windpark.

Inwoners van de Gemeente Hoeksche Waard krijgen bovendien als eerste de mogelijkheid om te investeren in Hogezandse Polder. Samen met hen wil Eneco bouwen aan een duurzame toekomst voor deze regio en Nederland.

De gemeente Hoeksche Waard heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Om hier invulling aan te geven realiseerde Eneco ten zuiden van de Langeboomweg in Numansdorp windpark Hogezandse Polder met een vermogen van ruim 30 megawatt.

Langs het Hollands Diep en schuin tegenover de industrie van de Moerdijk wekken de negen windmolens sinds maart 2019 jaarlijks 107 GWh groene stroom op. Omgerekend is dit duurzame energie voor 31.000 huishoudens. De opgewekte stroom wordt geleverd aan het openbare elektriciteitsnet.

Overeenkomst over compensatie voor omwonenden windpark Oostpolder

Initiatiefnemers van windpark Oostpolder (Waddenwind, RWE en Gijzenberg) stellen een extra bijdrage van 275.000 euro per jaar voor de omgeving beschikbaar. Provincie Groningen en initiatiefnemers zijn dit bedrag overeengekomen als alternatief voor de dorpsmolens.

Het overeengekomen bedrag komt bovenop de 1.050 euro per Megawatt (MW) die elke initiatiefnemer van een nieuwe windturbine in de provincie Groningen verplicht is bij te dragen aan een gebiedsfonds; voor windpark Oostpolder komt dat neer op jaarlijks bijna 100.000 euro.
 
Het gebiedsfonds is bedoeld voor omwonenden en voor projecten in het gebied van de Eemshaven; van Valom tot aan Polen. Het plan is dat het gebiedsfonds in beheer komt van de hiervoor opgerichte Energie Coöperatie Oudeschip & Omstreken (ECOO). Het lidmaatschap van ECOO, die in juni 2018 is opgericht, staat open voor iedereen die binnen een afstand van 1.500 meter rondom de windparken in de Eemshaven woont. Van het totaal beschikbare bedrag zal 80% rechtstreeks worden uitgekeerd aan de omwonenden. Het overige deel zal door ECOO in overleg met de leden worden gebruikt voor investeringen in duurzame energieprojecten. De afspraken zijn in overleg met de klankbordgroep bekendgemaakt en besproken.
 
Windpark Oostpolder is in aanbouw en bestaat uit 21 windturbines (totaal opgesteld vermogen 94,5 MW). Het windpark zal naar verwachting eind 2021 in bedrijf worden genomen. Betrokken partijen gaan de komende tijd in gesprek om de gemaakte afspraken verder uit te werken, zodat ze in kunnen gaan op het moment dat het windpark in bedrijf is.

Alliander vraagt hulp van 'knappe koppen'

Netwerkbedrijf Alliander daagt ondernemers, uitvinders en vernieuwers uit om oplossingen te bedenken om de elektriciteitsvraag tijdens zonuren te verhogen.

Op zonnige momenten wekken zonnepanelen inmiddels veel meer stroom op dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor ontstaan er knelpunten op het elektriciteitsnet. Het bedrijf met het ei van Columbus wacht een beloning van 30.000 euro.

Alliander heeft de zogenaamde ‘innovatie challenge’ gepubliceerd op het platform Starthubs waarop duizenden startups, scale-ups en MKB-bedrijven meedenken over de uitdagingen van bedrijven.

Slimme oplossingen en innovaties zijn hard nodig om de drukte op het elektriciteitsnet in goede banen te leiden. Een belangrijke oorzaak van de drukte is de zeer snel stijgende populariteit van zonnepanelen onder zowel consumenten als eigenaren van grote bedrijfspanden en ontwikkelaars van grootschalige zonneweiden. Daar waar de aangeboden hoeveelheid zonnestroom groter is dan het elektriciteitsnet aan kan ontstaat een knelpunt.

dinsdag 16 februari 2021

16 februari is Green Energy Day 2021: de dag dat de duurzame energie ‘op’ is

Op 16 februari is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar. Als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag is het Green Energy Day. 'Als we Green Energy Day elk jaar tien dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,' zegt Olof van der Gaag, directeur branche-organisatie NVDE. 'Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is nodig voor het klimaat, maar biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.'

De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050.

Op greenenergyday.nl portretteert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) 'doeners' die meehelpen om Green Energy Day verder op te schuiven. Begin februari zullen er ook filmpjes met politici op verschijnen, die hieraan bijdragen. Daarnaast vertellen consumenten en medewerkers van bedrijven hoe ze met passie bijdragen aan meer duurzame energie of energiebesparing.

In 2020 viel Green Energy Day op 10 februari, want toen was 11,0 procent van de geproduceerde energie hernieuwbaar. Vorig jaar is het dus nog niet gelukt om Green Energy Day tien dagen op te schuiven. 'Het glas is halfvol,' zegt Olof van der Gaag. 'Er moet een forse schep bovenop om op schema te blijven lopen en in 2050 op 31 december Green Energy Day te kunnen vieren. Gelukkig laten tal van bedrijven en burgers zien dat het kan, en dat de energietransitie naast duurzaamheid ook nog eens banen en economische kansen oplevert.'

Weinig animo voor zonnepark Zuidvelde

Inwoners van Zuidvelde staan niet te trappelen om een groot zonnepark aan de rand van het dorp toe te laten.

De bedoeling is dat er op termijn een zonnepark verschijnt op 120 hectare landbouwgrond.

Dat de desbetreffende energiecoöperatie samen met de initiatiefnemers zoveel haast lijkt te hebben, heeft te maken met de naderende verlaging van de zogenaamde SDE Subsidie. Dit is een subsidie die kan worden aangevraagd voor duurzame projecten.

Eind maart willen de initiatiefnemers de omgevingsvergunning aanvragen. Pas dan komt ook de gemeenteraad in actie.

Luminus, Windkracht Vlaanderen en W-Kracht organiseren online infosessie over windproject de zesling in Oostkamp en Beernem

Begin februari is het openbaar onderzoek gestart voor De Zesling, een windproject van zes windturbines van Luminus, Windkracht Vlaanderen en W-Kracht op het grondgebied van Oostkamp en Beernem. Om hun plannen voor te stellen organiseren de drie bedrijven op 16 februari aanstaande een online infosessie.

De commissie Van Geest gaat uitgebreid in op mogelijke fiscale maatregelen. Vooral voor de gebouwde omgeving en de landbouw wordt een stevig pakket aan mogelijke maatregelen toegelicht. Voor de elektriciteitssector is de aandacht in vergelijking summier, terwijl ook daar stevige keuzes te maken zijn.

Voor de industrie wil de commissie dat er meer gedacht wordt vanuit 2050 dan vanuit 2030, zodat ook relatief dure technieken tijdig van de grond komen doordat de overheid de richting aangeeft.

Universiteit Twente werkt aan energiezuinige datacenters

Het Centre for Energy Innovation van de Universiteit Twente zet een 10-jarig onderzoeksprogramma op om het datacenter van de toekomst te ontwikkelen.

Ruim 100 UT-wetenschappers zijn betrokken bij het Low-energy Datacenters programma. Samen met partners uit de industrie, waaronder ingenieursbureau Deerns en netwerkbeheerder Alliander, hebben de wetenschappers de ambitie om het energieverbuik van datacenters sterk te verlagen. Het iniatief past binnen het streven van de Europese Unie naar klimaatneutrale datacenters, in lijn met de Europese Green Deal.

De industrie verbruikt veel energie: ongeveer 1% van de wereldwijd opgewekte elektriciteit wordt inmiddels gebruikt door datacenters. Ondanks dat vanuit de sector zelf al sterk is ingezet op energiebesparende maatregelen zullen datacenters naar verwachting in 2030 zelfs zo’n 8 procent van de opgewekte elektriciteit verbruiken. Nieuwe, fundamenteel andere oplossingen zijn nodig om het energieverbruik verder te verlagen – en op lange termijn zelfs richting energieneutrale datacenters te werken.

maandag 15 februari 2021

Twence begint bouw mestvergister

Afvalverwerkingsbedrijf Twence begint eindelijk met de bouw van de veelbesproken mestvergistingsinstallatie op de voormalige vuilstort Elhorst-Vloedbelt bij Zenderen.

De Raad van State weliswaar had al groen licht voor de bouw van de installatie gegeven, maar de leveringscontracten met boeren moesten opnieuw worden opgesteld onder grote tijdsdruk, meldt Tubantia.

De eerste plannen stammen al uit 2014. De gemeente Borne vocht deze drie jaar later met succes aan bij de Raad van State.

Twence noemt de installatie 100 procent duurzaam. Behalve biogas, worden uit de varkensmest ook meststoffen voor akkers teruggewonnen.

Zwolle vervangt oude gasleidingen deel binnenstad

Vanaf 15 februari laat Enexis Netbeheer in een deel van de binnenstad oude gietijzeren gasleidingen vervangen. Het gietijzeren gasleidingnet in Zwolle is grotendeels vervangen. De laatste delen van deze gasleidingen staan nog op het programma om vervangen te worden.

Als alles volgens planning verloopt is het werk halverwege juli van dit jaar klaar.

Bewoners van de straten hebben van Enexis een brief ontvangen met informatie. Tijdens de werkzaamheden kan het zijn dat straten of voetpaden niet of minder goed bereikbaar zijn. Omleidingsroutes staan aangegeven.

De werkzaamheden vinden plaats in:

Jufferenwal/ Snörresteeg (duur werkzaamheden ongeveer 7 weken)
Kamperstraat (duur werkzaamheden ongeveer 2 weken)
Korte Kamperstraat (duur werkzaamheden ongeveer 4 weken)
Eekwal (duur werkzaamheden ongeveer 2 weken)
Rodetorenplein (duur werkzaamheden ongeveer 5 weken)

Zwolle geselecteerd voor onderzoeksproject geothermie

De kansrijke locatie voor aardwarmte in het Noorden van Zwolle (Dijklanden) is uitgekozen om deel te nemen aan een Europees onderzoeksproject.

Met de definitieve keuze voor Zwolle komt een boring naar aardwarmte in Zwolle Noord een stuk dichterbij. Onderdeel van het onderzoek is een eerste boring. Als deze succesvol is, volgt ook een tweede boring.

Het boren naar aardwarmte in Zwolle kan mogelijk al in 2022 starten. Hiermee zet Zwolle weer een belangrijke stap richting een aardgasvrije stad.

Volgens het samenwerkingsverband past de locatie in Zwolle erg goed bij het onderzoeksdoel van RESULT. “Op deze plek in Nederland zijn dunne aardlagen aanwezig in de ondergrond. Met een reguliere boortechniek kunnen we geen rendable businesscase maken voor dit project. Dankzij deze speciale boortechniek kunnen we de warmte uit de ondergrond beter benutten, de productie mogelijk zelfs verdubbelen en het project daardoor financieel haalbaar maken”, legt Remco van Ee van Huisman uit.

vrijdag 12 februari 2021

Onderzoek: Waterstof kan leren van eerdere transities

 

Voor de kansen van waterstof in de toekomstige energievoorziening kunnen we veel leren van eerdere transities in andere sectoren zoals de landbouw, de aardgassector, woningbouw en elektriciteitssector.

Dit concluderen Daan Hulshof, Machiel Mulder en Peter Perey van het Centre for Energy Economics Research (CEER) van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze lessen hebben met name betrekking op de financiële ondersteuning en de borging van publieke belangen.

Ook in eerdere transities stond de maatschappij voor grote opgaven. Vlak na de oorlog was er sprake van grote schaarste aan zowel voedsel als woningen. De overheid nam daarom, met succes, in korte tijd een reeks van maatregelen om deze problemen op te lossen.

In de gassector kwam door de vondst van het aardgasveld in Groningen in 1959 er een geheel nieuwe energiebron bij, waarna de energievoorziening snel en grootscheeps werd aangepast aan de veranderde omstandigheden. Momenteel bevinden we ons weer in een energietransitie, nu van fossiele bronnen naar duurzame bronnen.

Voor waterstof lijkt de situatie vergelijkbaar. Om de klimaatdoelstellingen te halen wordt in veel landen veel verwacht van waterstof, omdat deze energiedrager op velerlei manieren kan worden toegepast zonder dat daar CO2 bij vrij komt. De brede inzet van waterstof komt echter niet vanzelf van de grond, te meer doordat het maken ervan nog vrij duur is. Er moet nog een infrastructuur voor transport en opslag worden ontwikkeld. Producenten, distributeurs en gebruikers moeten allerlei zaken aanpassen om waterstof te kunnen toepassen voor verwarming, in het vervoer en als grondstof in de industrie. Om dit mogelijk te maken zal de overheid deze aanpassingen op diverse manieren moeten ondersteunen.

2,2 miljoen euro subsidie voor energiebesparende maatregelen in Eindhoven

In 2021 krijgt de gemeente Eindhoven 2,2 miljoen euro subsidie van het Rijk. Hiermee kan de gemeente, in samenwerking met woningcorporaties, zowel woningeigenaren als huurders ondersteunen met advies en coaching op het gebied van energiebesparing. De subsidie komt geheel ten goede aan de inwoners van Eindhoven.

Eindhoven moet in 2050 bijna geheel energieneutraal zijn. Met deze subsidie kunnen inwoners kleine energiebesparende maatregelen nemen in hun woning.

De uitvoer van de activiteiten start naar verwachting in de zomer van 2021. Dat is tegelijk met de start van het van het digitale Eindhovens Energieloket, dat op dit moment nog in ontwikkeling is. Hier kunnen inwoners straks terecht met alle vragen over energiebesparing en verduurzaming van hun woning.

Denk mee over zonne-energie langs de A6

Gemeente Lelystad en Dronten, de provincie Flevoland en het Rijk willen weten wat de mogelijkheden zijn voor zonne-energie langs de A6.

Om dit te onderzoeken is men begonnen met het project ‘verkenning A6 zon Lelystad Dronten’.
Het gaat om het stuk snelweg A6 tussen Almere Oostvaarders en de Ketelbrug.

Het project zit nu in de onderzoeksfase. Het is de bedoeling om dit onderzoek halverwege 2021 af te ronden met een voorlopig ontwerp.

Afbouw gaswinning Groningen op schema

De gaswinning uit het Groningenveld kan in het gasjaar 2021/2022 verder naar beneden naar 3,9 miljard kuub. Dat is een halvering ten opzichte van het huidige gasjaar, waarin de gaswinning 8,1 miljard kuub bedraagt. Dit blijkt uit de jaarlijkse raming van netbeheerder GTS.

Hiermee ligt de afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld op schema. Vanaf het voorjaar van 2022 is naar verwachting in een gemiddeld jaar geen gas meer nodig uit Groningen.

De raming van GTS is iets hoger dan het advies dat GTS in februari 2020 gaf voor het komende gasjaar. De netbeheerder schatte toen nog in dat 3,1 miljard kuub nodig zou zijn. Die lichte verhoging is onder meer een gevolg van de hogere marktvraag in Nederland die volgt uit de Klimaat- en Energieverkenning 2020 van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ondanks de koude temperaturen van de afgelopen dagen is de winter vooralsnog zachter dan gemiddeld. Het temperatuurverloop over het hele jaar bepaalt of de NAM meer of minder dan 8,1 miljard kuub wint in dit gasjaar.

In september neemt de minister van Economische Zaken en Klimaat een definitief besluit voor het gasjaar 2021/2022. Dat is dan het allerlaatste ‘normale’ winningsbesluit voor het Groningenveld.

donderdag 11 februari 2021

Luminus en Zefier richten Zo-Fier op voor een groenere energietoekomst

Luminus en Zefier, een gemeentelijke holding met participaties in milieuvriendelijke energieproductie, hebben onlangs Zo-Fier nv opgericht, een gemeenschappelijk filiaal dat zich gaat toeleggen op de ontwikkeling, de bouw en de uitbating van projecten voor hernieuwbare energie in de 168 Vlaamse gemeentes waar Zefier actief is.

Deze gemeentes krijgen voortaan de mogelijkheid om strategische partnerships aan te gaan in windturbineprojecten die door Luminus in hun gemeente worden ontwikkeld. Luminus bezit een participatie van 55 procent in Zo-Fier. Zefier heeft 45 procent in handen.

Luminus en Zefier willen samen projecten rond hernieuwbare energie opzetten en de omwonenden daarbij zo veel mogelijk betrekken. Zefier is reeds actief in 168 gemeentes, goed voor 4,2 miljoen inwoners of 65 procent van de Vlaamse bevolking. Zefier is zo meteen de grootste, onrechtstreekse burgercoöperatie. Via de participatie van Zefier in Zo-Fier zullen de gemeentelijke aandeelhouders van Zefier voortaan kunnen participeren in windprojecten van Luminus in hun gemeente.

TenneT schaalt transportcapaciteit standaard op om uitrol offshore-windenergie te versnellen

Offshore wind speelt een cruciale rol in de energietransitie. In een groeiende trend naar meer duurzame energie bereidt TenneT zich voor op de nieuwe EU-klimaatdoelstellingen.

De Noordzeeregio met zijn offshore windpotentieel wordt zonder twijfel het nieuwe powerhouse van Noordwest-Europa. Dit vraagt om een nieuwe samenwerking tussen de buurlanden rond de Noordzee.

In de toekomst vindt een internationaal gecoördineerde uitrol van Hub-and-Spoke projecten plaats: het combineren van de aansluiting van windenergie, het koppelen van de energiemarkten door middel van interconnectie en een slimme integratie in de belangrijkste onshore netwerken.

In het kader van deze Noordzeevisie heeft TenneT in 2020 een samenwerkingsovereenkomst aangekondigd om de haalbaarheid van de aansluiting van Nederlandse en Britse offshore windparken op de energiesystemen van beide landen via een WindConnector te onderzoeken.

Om grootschaliger en krachtiger windparken op zee aan te kunnen sluiten en zo meer energie op land te brengen, heeft TenneT de beste ervaringen met de Duitse 900 MW HVDC- en Nederlandse 700 MW AC-netaansluitingen gebundeld en verder ontwikkeld. Het resultaat is een nieuwe benadering van het aansluiten van toekomstige netaansluitingen met een transportcapaciteit van 2 Gigawatt (GW) door gebruik te maken van 525 kilovolt (kV) HVDC-systemen.

Aandeel groen gas in gasnet RENDO in Drenthe en Overijssel fors toegenomen

In het voorzieningsgebied van RENDO in Drenthe en Overijssel is in 2020 fors meer groen gas gedistribueerd dan in 2019.

Het aandeel groen gas binnen de totale gasdistributie van RENDO bedraagt inmiddels 10 procent en loopt de komende jaren verder op. RENDO ziet groen gas en overige duurzame gassen (bijvoorbeeld groene waterstof) als haalbare en betaalbare mogelijkheden binnen de energietransitie.

In totaal vervoerde RENDO in 2020 ongeveer 240 miljoen kuub gas, waarvan dus bijna 24 miljoen kuub (10%) groen gas.

Ten opzichte van 2019 distribueerde RENDO vorig jaar in totaliteit circa 7 procent minder gas. De belangrijkste oorzaak was de zachte winter en daarnaast zijn steeds meer huizen beter geïsoleerd. Het aantal RENDO gasaansluitingen is per saldo met 103 afgenomen in 2020 (nog geen 0,1%).

woensdag 10 februari 2021

ACM keurt toezegging TenneT goed voor voorkomen stroomstoringen

TenneT heeft een uitgebreid plan opgesteld met maatregelen om stroomstoringen zoveel mogelijk te voorkomen. De netbeheerder komt hiermee tegemoet aan zorgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de leveringszekerheid.

De aanleiding voor de maatregelen is een stroomstoring in de omgeving van Eindhoven op 17 juni 2018. De ACM deed onderzoek naar die storing en verzocht TenneT om de achterliggende problemen meer structureel aan te pakken, om verdere storingen in de toekomst te voorkomen. Naar aanleiding van dit verzoek zegt TenneT toe een breed pakket aan maatregelen te nemen.

De maatregelen die TenneT neemt rusten op vijf pijlers:

Medewerkers: het verder vergroten van kennis, kunde en het bevorderen van kennisdeling bij de medewerkers;
Processen: het verder verbeteren van de processen ten aanzien van beveiliging van het netwerk, zoals het verder uniformiseren van testprocessen;
Lerend vermogen: het opzetten en implementeren van processen waardoor het lerend vermogen van TenneT wordt vergroot;
Onderhoud: het verrichten van doeltreffend onderhoud, zoals toetsen van de uitvoering van onderhoudsbeleid;
Cultuur: het verder bevorderen van een compliance cultuur gericht op naleving van de regels en procedures.

Eneco stopt met deurverkoop

Eneco gaat niet langer energiecontracten van deur tot deur verkopen. Dat zegt directeur Hans Peters van het bedrijf woensdag aan het AD.

'We zien klanten die deur tot deur toch als invasief, opdringerig ervaren', aldus Peters. 'Verkopers kunnen immers veel verdienen, maar dan wel door de bonussen die ze door veel te verkopen binnen kunnen slepen. De wil om te presteren werkt gesjoemel binnen de sector in de hand.'

Eind 2019 kwamen de deurverkopers van energiebedrijven in het nieuws vanwege misleidende en opdringerige deurverkoop, waarbij verkopers zich voordeden als 'tariefcontroleur' of 'netbeheerder'.

In verband met de huidige coronamaatregelen, was de deurverkoop al half december al stilgelegd. Deze wordt niet meer opgestart. Eneco verlegt de focus naar andere verkoopkanalen, waarbij klantvriendelijkheid, eerlijkheid en een transparant gesprek centraal staan.

Subsidie collectieve energieprojecten voor Apeldoorners


Inwoners, bedrijven en organisaties die samen energieprojecten realiseren in de gemeente Apeldoorn, kunnen dit jaar gebruik maken van de subsidieregeling collectieve energieprojecten. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan innovatieve ideeën die binnen de gemeente leven.

Het gaat om initiatieven van minimaal zeven personen die samen een collectief project willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld een buurtbatterij, gedeelde elektrische laadpalen, een zonneveld of zonnedak. De subsidie ondersteunt deze initiatieven in de opstartfase van de projecten. Zoals inhuur van externe expertise, voorbereidende onderzoeken of projectondersteuning.

De subsidieregeling bestaat overigens al langer, maar was toen alleen toegankelijk voor energiecoöperaties. Het ruimer toegankelijk maken van deze regeling is een mooie manier voor Apeldoorners om mee te doen aan en voordeel te hebben van gezamenlijke energieprojecten. Om zo stappen te nemen naar een energieneutraal Apeldoorn.

dinsdag 9 februari 2021

Amazon kondigt haar grootste afzonderlijke hernieuwbare energieproject tot nu toe aan

Retailer Amazon investeert in hernieuwbare energie, het Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, het grootste single-site hernieuwbare energieproject van Amazon.

Het offshore windpark wordt beheerd door het Crosswind Consortium, een joint venture tussen energiebedrijven Shell en Eneco. Het staat gepland voor 2023 en zal een totale capaciteit hebben van 759 megawatt (MW) die het elektriciteitsnet van Nederland van stroom zal voorzien zonder overheidssubsidies.

Amazon koopt meer dan 50 procent van die capaciteit, in totaal 380 MW, voor zijn activiteiten in Europa.

Met 187 zonne- en windprojecten wereldwijd is Amazon al 's werelds grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie. Deze projecten hebben een capaciteit van meer dan 6,9 GW en leveren jaarlijks meer dan 20 miljoen MWh aan energie. Ze omvatten 62 wind- en zonne-energieprojecten op utiliteitsschaal en 125 zonnedaken op fulfilmentcentra en sorteercentra over de hele wereld.

Zware tijden voor de cv-ketel

Veel oudere cv-ketels en toestellen met uitgesteld onderhoud begeven het deze week. Cv-onderhoudsbedrijven draaien overuren om klanten te helpen die in de kou zitten.

Door de grote hoeveelheden sneeuw kunnen ook warmtepompen in de problemen komen. Michorius Installatiebedrijf in Haaksbergen stuurde alle klanten met een warmtepomp afgelopen zaterdag een sms: Zorg dat de buiten-unit van de warmtepomp sneeuwvrij blijft, om te voorkomen dat het toestel uitvalt. ‘Daar waren de klanten blij mee,’ zegt Yvonne Michorius. Haar bedrijf kreeg te maken met bijzondere situaties. ‘We kwamen bij een dakdoorvoer van een cv-ketel die volledig was dichtgesneeuwd. Dan valt de cv-ketel uit. Daarnaast zien we cv-leidingen die dichtvriezen door de snijdende wind.’ Tip van de vakvrouw: zet alle radiatoren in huis open, zeker in slecht geïsoleerde kamers.

Techniek Nederland adviseert consumenten om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. ‘Dat is geen verkooppraatje voor onze leden,’ benadrukt Fred Vos van de installatiekoepel. ‘Een ketel die regelmatig wordt onderhouden door een erkend installateur, is minder gevoelig voor storingen en is veiliger. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas.’

Tips voor veilig en comfortabel gebruik van de cv-installatie

1. Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. Dat kan levensgevaarlijk zijn door koolmonoxidevorming!

2. Stel bij strenge vorst de thermostaat niet lager in dan 17 graden. Dan is de woning ’s ochtends bij strenge vorst sneller op een aangename temperatuur.

3. Draai bij vorst de radiatoren een beetje open. Dat voorkomt bevriezing van de leidingen.

4. Laat de cv-ketel regelmatig controleren – de onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de richtlijnen die de fabrikant voorschrijft.

'70 procent van de elektrische bestuurders in Europa heeft meer laadpunten op het werk nodig'

45 procent van de Nederlanders vindt elektrische auto’s essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering. Een derde overweegt in de nabije toekomst een elektrische auto te kopen of te leasen. De druk voor bedrijven en werkgevers om elektrische leaseauto’s en een goede laadinfrastructuur aan te bieden, loopt hierdoor op.

Dit zijn enkele bevindingen van de EVBox Mobility Monitor—het jaarlijkse marktonderzoek van EVBox naar de adoptie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Dit onderzoek werd samen met Ipsos uitgevoerd onder 3600 respondenten uit zes verschillende Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel laden de meeste mensen in Europa hun elektrische auto thuis (73 procent) en op het werk (40 procent) op. Toch geeft 29 procent van de elektrische bestuurders aan dat er op het werk niet altijd plek is om te laden. 20 procent van hen heeft helemaal geen mogelijkheid om te laden op het werk. In de toekomst ziet 32 procent van de elektrische bestuurders ook graag meer snelladers op het werk.

maandag 8 februari 2021

Achmea doet beleggingen in olie- en gassector verder in de ban

Achmea heeft haar beleggingsbeleid per 1 januari 2021 verder aangescherpt: beleggingen in vervuilende en CO2-intensieve bedrijven worden verder afgebouwd. Bedrijven die meer dan 5 procent van hun omzet halen uit kolen, de winning van teerzandolie, arctische olie/-gas of uit schalieolie/-gas, sluiten men voortaan uit.

Achmea, het coöperatieve verzekeringsbedrijf met merken als Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis, wil bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving.

Achmea kondigde vorig jaar al aan niet langer te beleggen in bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet halen uit kolen of de winning uit teerzandolie. Nu scherpen we dit aan naar 5 procent. Daarnaast geldt deze grens nu ook voor omzet uit arctische olie/-gas en schalieolie/gas.

Liander start met grote uitbereiding elektriciteitsnet Noordoostpolder

Liander is onlangs gestart met een grote operatie om het elektriciteitsnet in de Noordoostpolder te verzwaren.

De start hiervan vond plaats bij het elektriciteitsverdeelstation in Luttelgeest, met de wisseling van twee transformatoren. Door een toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle groei van het aantal zonneparken en zonnedaken moet de capaciteit van het elektriciteitsnet worden uitgebreid.

De komende drie jaar legt Liander op verschillende plaatsen in de polder dikkere kabels en breidt het elektriciteitsstations uit.

In de Noordoostpolder heeft de populariteit van zonnepanelen de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Al die groen opgewekte stroom moet over het net getransporteerd worden naar de verder gelegen verbruikers. Tegelijk is de vraag van zowel consumenten als het bedrijfsleven naar elektriciteit gestegen, waarvoor ook meer capaciteit van het net nodig is. Met name nieuwbouwwoningen vragen veel meer elektriciteit dan traditionele woningen aangesloten op het aardgasnet.

Liander bereidt zich voor op extreem winterweer

In verband met het extreem winters weer stelt Liander niet noodzakelijke werkzaamheden uit om onnodige stroomonderbrekingen te voorkomen en sluit het bedrijf geen klanten van het gas en elektriciteit af.

Omdat Liander door het extreme weer minder geplande werkzaamheden kan uitvoeren heeft het bedrijf meer monteurs beschikbaar om eventuele storingen op te lossen. Die kunnen wel langer onderweg zijn, zo waarschuwt de netbeheerder.

Bij minimaal twee aaneengesloten dagen met vorst sluit Liander niet af totdat de vorstperiode voorbij is. Consumenten die bijvoorbeeld door wanbetaling geen energieleverancier meer hebben, moeten volgens de wet worden afgesloten.

zaterdag 6 februari 2021

Essent verkoopt Essent België aan Luminus

Essent heeft overeenstemming bereikt om de Belgische tak van Essent, Essent België genoemd, aan Luminus te verkopen.

De Belgische energiemarkt is zeer uitdagend en wordt gekenmerkt door complexe regelgeving en sterke concurrentie. In deze markt neemt Essent België momenteel de vijfde positie in.

Met de overname van Essent België door Luminus ontstaat een sterk bedrijf dat zijn marktpositie als Nummer 2 in België kan consolideren.

De transactie is afhankelijk van toestemming van regelgevende instanties. Er worden geen financiële details bekendgemaakt. Tot de transactie is afgerond, blijven Essent België en Luminus afzonderlijke bedrijven.