Pagina's

zondag 31 januari 2021

Nog steeds overlast van bellende energiecowboys

Energieleveranciers zien nog steeds een belangrijke rol voor verkoopkanalen, ook voor de consument, en willen deze graag behouden. Het geeft zowel voor de consument als de leverancier de mogelijkheid om goed het specifieke aanbod uitgelegd te krijgen en het aanbod goed toe te lichten. Dat zegt Energie Nederland naar aanleiding van de uitzending van het consumentenprogramma Kassa, dat wederom aandacht besteedde aan bellende energiecowboys.

De mailbox van Kassa stroomde weer vol met klachten over telefonische verkoop van energie. De bellers zijn verkopers van tussenpartijen die in opdracht van energieleveranciers te werk gaan om nieuwe klanten binnen te halen.

Kassa gaf als voorbeeld het verhaal van Ria Nelly. Zij stapt een keer bewust over voor een betere deal. Daarna is ze lange tijd ziek en let ze niet goed op haar bankafschriften. Dochter Yvonne komt er na een tijd achter dat allerlei energiemaatschappijen geld hebben afschreven, waaronder meerdere boetes.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is helder: een overeenkomst die via telemarketing wordt afgesloten, is niet zomaar een rechtsgeldig contract. Het hangt ervan af of tijdens dat gesprek volledig duidelijk is voor de consument dat er sprake is van een contract én wat de inhoud van de overeenkomst is. Ook betekent een klik voor akkoord, een zogenaamd ‘digitaal akkoord’, niet dat de overeenkomst geldig is. Hetzelfde geldt als tijdens een onduidelijk telefoongesprek gevraagd wordt een handtekening te zetten op een scherm: ook hier is het zo dat als het niet duidelijk is voor de consument, er geen rechtsgeldig contract wordt afgesloten.

vrijdag 29 januari 2021

Veranderingen binnen directiecomité Elia Transmission Belgium

Binnen de directie van Elia Transmission Belgium worden begin februari twee functies gewisseld.
Patrick De Leener die als Chief Customers, Market & System Officer verantwoordelijk is voor de klanten-, markt- en systeemwerking ruilt met zijn collega Frédéric Dunon die als Chief Assets Officer het beheer van de hoogspanningsinfrastructuur leidt. 

Met de positieverandering wil Elia de ervaring en de competenties van beide managers optimaal inzetten.

EZK Energy Award 2020 gewonnen door kwekerij Ammerlaan

De EZK Energy Award is dit jaar gewonnen door kwekerij Ammerlaan. De prijs wordt jaarlijks door het ministerie van EZK uitgereikt aan een organisatie die zich het afgelopen jaar heeft weten te onderscheiden op het gebied duurzaamheid.

Kwekerij Ammerlaan is uit drie genomineerde bedrijven verkozen vanwege haar unieke toepassing van aardwarmte.

Steeds meer bedrijven en organisaties zijn bezig met verduurzaming. Om goede voorbeelden zichtbaar te maken en voorlopers in het zonnetje te zetten reikt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) sinds 2016 de Energy Award uit aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of hernieuwbare warmte.

Vier nieuwe collectieve zonnedaken met duurzame stroom voor Haarlemmers

Het afgelopen jaar hebben verschillende Haarlemse energiecoöperaties hard gewerkt aan de komst van nieuwe collectieve zonnestroomdaken. Op dit moment zijn er acht collectieve zonnedaken in Haarlem. En in het eerste kwartaal van 2021 komen er nog vier bij.

Voor Haarlemmers die geen zonnepanelen op hun eigen dak kwijt kunnen, is het een goed idee om mee te doen aan een collectief zonnedak. Op daken van grote gebouwen, zoals bedrijven, sportcomplexen en scholen liggen zonnepanelen waar ook buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

Op de kassen in de Haarlemmer Kweektuin komen 662 zonnepanelen. De gemeente en energiecoöperatie KweekZon zijn dit overeengekomen. Alle zonnestroomdelen zijn inmiddels verkocht aan omwonenden.

'Kloof prijsniveau tussen groene waterstof en aardgas in 2030 bijna gedicht'

Groene waterstof is op dit moment nog niet concurrerend. Zelfs bij een sterke stijging van de CO2-heffingen moet de prijs tegen 2030 tot 1,78 euro per kilo zijn gedaald, voordat een overstap van fossiele brandstoffen naar groene waterstof de moeite waard is, zo blijkt uit een analyse van ABN AMRO.

Bij productie op industriële schaal is een prijs van 2,19 euro per kilo groene waterstof volgens ABN AMRO in 2030 mogelijk, waarmee deze kloof een stuk kleiner wordt.

Een groot deel van de industriële productieprocessen betreft zeer warmte-intensief, met temperaturen tot 850°C. Deze processen - goed voor 31 procent van de CO2-emissies - zijn nu de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland, maar kunnen op termijn geschikt worden gemaakt voor groene waterstof. Deze energiebron wordt geproduceerd door duurzaam opgewekte energie en water door elektrolysers te leiden en heeft geen CO2-voetafdruk.

De potentie van groene waterstof als alternatief voor aardgas en andere fossiele brandstoffen is volgens ABN AMRO op termijn erg groot. Groene waterstof maakt gebruik van wind en water die in Europa in overvloed aanwezig zijn. Windparken op de Noordzee, zoals het project NortH2, genereren in 2030 naar verwachting 4 Gigawatt en uiteindelijk in 2040 zo’n 10 Gigawatt duurzame energie, bestemd voor industriële doeleinden.
Tegelijkertijd zullen de efficiency en kosten van offshore windenergie in de komende jaren sterk verbeteren dankzij nieuwe technologieën. Zo zal de efficiency van elektrolysers sterk verbeteren.

Jeanine Tijhaar nieuwe CFO van Eneco


De Raad van Commissarissen (RvC) van Eneco Groep NV heeft Jeanine Tijhaar (1972) benoemd als Chief Financial Officer en lid van de Raad van Bestuur (RvB), per 1 februari aanstaande.

Tijhaar volgt Guido Dubbeld op, die op eigen initiatief het bedrijf verlaat, zoals op 3 september bekend is gemaakt. Hij legt per 1 februari zijn werkzaamheden neer en blijft tot 1 april beschikbaar om Jeanine Tijhaar met raad en daad bij te staan.

donderdag 28 januari 2021

In 2020 ruim 30 procent meer groen gas ingevoed in gasnet Liander

In 2020 is 32 procent meer groen gas ingevoed in het gasnet van Liander ten opzichte van 2019. Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het is een oplossing voor het duurzaam verwarmen van woningen.

In 2019 werd in totaal 41,6 miljoen m3 groen gas ingevoed in het gasnet van Liander. In 2020 is dat 55 miljoen m3. De gestage stijging van de invoeding van groen gas is positief. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Dat betekent dat het kan worden gebruikt zonder belasting op het milieu.

Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit flink. Met de hoeveelheid groen gas die in Nederland in 2020 werd geproduceerd, kunnen 150.000 huishoudens een jaar lang van duurzaam gas worden voorzien (bij een gemiddeld gebruik van een Nederlands huishouden dat ongeveer 1.300 kuub per jaar is).

In Nederland zijn nu 57 producenten van groen gas actief. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie. Maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.

Groen gas is één van de duurzame alternatieven voor aardgas. Het klimaatakkoord beschrijft om 2000 miljoen m3 groen gas in 2030 te produceren. Een significant deel van de woningen moet dan ook in de toekomst met groen gas verwarmd worden. Dit is mede noodzakelijk omdat niet alle woningen in 2030 al geschikt zijn voor een duurzaam alternatief als een warmtenet of een all electric oplossing.

Coolblue start met aanbieden van energie

Vandaag start Coolblue met de verkoop en levering van energie. Hiervoor heeft de retailer het energiebedrijf ServiceHouse gekocht. Coolblue Energie levert Nederlandse zonne- en windenergie en CO2-gecompenseerd gas.

Bij Coolblue kunnen klanten al terecht voor de aankoop en installatie van zonnepanelen om hun eigen energie op te wekken. Ook kunnen ze vrijwel alles bestellen wat een stekker heeft of oplaadbaar is.

Klanten van Coolblue Energie krijgen ook inzicht in hun verbruik, advies over hoe ze energie kunnen besparen en exclusieve korting op energiezuinige en -besparende producten. Van slimme thermostaten tot wasdrogers.

Windmolenontwerper Mega Windforce op nippertje gered


Windmolenontwerper Mega Windforce is op de valreep gered van een faillissement. Er wordt alsnog 1,8 miljoen euro in het bedrijf gepompt. Met dat geld kan het nu eindelijk een revolutionaire asloze windmolen bouwen.

Dat bevestigt voorzitter Marc Blom van Stichting Wervelwind, het vehikel waarin de investeerders zijn verenigd, aan RTL Z.

Mega Windforce (MWF) werd in 2016 opgericht door twee uitvinders, twee bestuurders en een investeerder. Na een veelbelovend begin kwam de onderneming in de problemen als gevolg van geldgebrek en conflicten tussen de aandeelhouders.

5e editie van Open Innovation Challenge van Elia groep

Elia groep, een Europese groep van transmissienetbeheerders (TNB), die actief is in België (Elia) en in het noordoosten van Duitsland (50Hertz), organiseert voor de vijfde keer haar Open Innovation Challenge (OIC).

De wedstrijd wil de industrie verbinden met het bredere ecosysteem van startups en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Dit om innovatie te stimuleren en te versnellen richting een succesvolle energietransitie die bijdraagt tot een koolstofneutrale samenleving. 

Gezien de grote vraag naar elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, zal Europa zijn windpotentieel verder op zee moeten benutten. De exploitatie van het offshore net gaat dan ook een nieuwe ontwikkelingsfase in, en dat brengt uitdagingen en kansen voor innovatie met zich mee.

woensdag 27 januari 2021

Online workshop ‘Kachel stoken zonder overlast’

Op donderdag 28 januari, van 19.30 -21.00 uur, kunnen de inwoners van Arnhem deelnemen aan de online workshop ‘Kachel stoken zonder overlast’. De workshop is onderdeel van het project Schone Lucht Arnhem.

In de workshop komt onder andere aan bod wat goed hout is, hoe je de kachel goed aanmaakt, wanneer je wel en niet moet stoken en het aanbod aan katalysators. De workshop is bedoeld voor kachelstokers die geen overlast willen veroorzaken. Ook ervaren stokers blijken veel van de workshop op te steken.

Omdat we allemaal thuis zitten en vaker een rondje wandelen door de wijk, ervaren dit jaar veel meer mensen overlast van houtrook. Het verbranden van hout veroorzaakt fijnstof, wat ongewenst is voor het milieu en de gezondheid. Met name mensen met luchtwegaandoeningen ondervinden hiervan klachten. Gelukkig zijn er tal van tips om de overlast te beperken en minder schadelijke stoffen uit te stoten. Je moet het alleen wel even weten. In de workshop komt het aan bod.

De workshop wordt georganiseerd door de gemeente Arnhem in samenwerking met Natuur en Milieu Gelderland. De workshop is onderdeel van het project Schone Lucht Arnhem. Meer informatie over het project is te lezen op de website van Natuur en Milieu Gelderland.

Grootste Nederlandse project voor CO₂-reductie, Porthos, ligt op schema

Porthos, het project voor CO2-afvang en opslag in Rotterdam, ligt op koers om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van de industrie op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. 

Eind vorig jaar hebben vier bedrijven samen ingeschreven voor in totaal 2 miljard euro uit de SDE++-regeling voor de komende 15 jaar. Het uiteindelijke bedrag kan een stuk lager uitvallen, met name door stijging van de prijs van emissierechten (ETS) in de komende 15 jaar.

In het voorjaar wordt de toekenning van de subsidie voor de vier bedrijven (Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell) verwacht. Eind 2021 zijn naar verwachting de vergunningprocedures achter de rug.

De Porthos projectorganisatie (EBN, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam) gebruikt dit jaar om de aanleg van de pijpleidingen op het land en in de zeebodem, het compressorstation en aanpassing van het platform op zee technisch voor te bereiden. Begin 2022 is de finale investeringsbeslissing voor Porthos gepland en kan de realisatie van start gaan.

Liander geeft klanten sneller duidelijkheid bij aanvragen transportvermogen

Sinds 18 januari kan netbeheerder Liander grote bedrijven en producenten van groene stroom bij het aanvragen van een elektriciteitsaansluiting veel sneller duidelijkheid geven of het door hen aangevraagde transportvermogen daadwerkelijk beschikbaar is.

Producenten van groene stroom en grote bedrijven die veel stroom verbruiken (grootzakelijke klanten) ontvangen vanaf 18 januari bij een offerte voor het realiseren van een nieuwe aansluiting, ook meteen de aansluit- en transportovereenkomst met daarop het daadwerkelijk beschikbare vermogen. Hierdoor weten zij direct of het aangevraagde transportvermogen ook echt beschikbaar is.

Voorheen moest een grootzakelijke klant eerst de overeenkomst voor de realisatie van een aansluiting ondertekenen, zonder de zekerheid te hebben dat daar ook het gewenste vermogen voor kon worden gecontracteerd. Pas na ontvangst van de getekende offerte, voerde Liander een netcheck uit om te kijken of de gevraagde transportcapaciteit beschikbaar was.

In sommige gevallen volgde dan ook nog een onderzoek naar de mogelijkheid om congestiemanagement toe te passen. Een aantal weken nadat de klant opdracht had gegeven voor het realiseren van de aansluiting, kwam er pas duidelijkheid of er transportvermogen beschikbaar was of dat er een transportbeperking zou komen.

dinsdag 26 januari 2021

AH gaat over op 100% Nederlandse windenergie

Albert Heijn zet opnieuw stappen om de klimaatdoelstellingen te realiseren. De CO2-uitstoot van de winkels is sinds 2008 met 50 procent gereduceerd en sinds 1 januari 2021 is weer een stap gezet door over te gaan op 100 procent Nederlandse windenergie.

Vanaf 2021 verduurzaamt Albert Heijn het energieverbruik door volledig over te gaan op elektriciteit gewonnen uit de Nederlandse windparken. Met deze Hollandse Wind van Eneco draagt Albert Heijn bij aan de productie van duurzame energie van Nederlandse bodem.
 
Op het gebied van transport, zoals het bevoorraden van de winkels en het thuisbezorgen van boodschappen, neemt Albert Heijn ook maatregelen om te verduurzamen. Er rijden inmiddels ruim 200 vrachtwagens op LNG, waarvan er sinds dit jaar 100 op een blend van LNG met 20 procent BioLNG rijden. Er zijn zes volledig elektrische en drie hybride vrachtwagens. De bezorging van online bestelde boodschappen wordt deels gedaan met elektrische bezorgauto's die voorheen op diesel reden.

De vorig jaar geopende ultramoderne koffiebranderij van Albert Heijn draagt ook bij aan het verkleinen van de milieu-impact. Deze nieuwe branderij zorgt voor 14 procent minder energieverbruik, 13 procent minder CO2-uitstoot en 99% minder uitstoot van fijnstof. Ook maakt de branderij gebruik van 100% groene stroom, onder meer via de 1.500 zonnepanelen op het dak van de branderij.

Meer geld beschikbaar voor kleine energiebesparende maatregelen

Vanwege het grote enthousiasme heeft minister Ollongren de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) opgehoogd van 70 miljoen euro naar 100 miljoen euro.

Inmiddels hebben meer dan 300 gemeenten projecten ingediend, die bedoeld zijn om huurders en woningeigenaren te stimuleren om kleine energiebesparende maatregelen in huis te nemen en te adviseren over vervolgstappen.

De ophoging is bestemd voor de al ingediende aanvragen. Hierdoor kunnen straks 60 gemeenten extra aan de slag. In totaal kan hiermee in ruim één miljoen woningen energie bespaard worden.

De RREW is een vervolg op de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Het ministerie van BZK had eerder 70 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de RRE, die enkel bedoeld was voor woningeigenaren. De RREW is echter zowel gericht op woningeigenaren als huurders. Uit inventarisatie van de aanvragen blijkt dat ongeveer 60 procent naar verduurzaming van huurwoningen gaat.

Windenergie maakt flinke inhaalslag

In 2020 is een recordvermogen aan windenergie gebouwd in Nederland, zo meldt Windstats, de actuele database van windenergiestatistieken van adviesbureau Bosch & van Rijn.

In totaal staan er op 1 januari 2021 op land en op zee 2.610 windmolens met een totaal vermogen van 6.719 megawatt (MW). In 2020 is er 2.261 MW bijgebouwd, bijna zeven keer zoveel als een jaar eerder.

Op land nam het vermogen toe met 777 MW. Het grootste deel van deze toename komt voor rekening  van de windprojecten die met een Rijksinpassingsplan tot stand zijn gekomen: Prinses Ariane Windpark (voorheen Wieringermeer, 295 MW), Windpark N33 (147 MW) en een gedeelte van Windpark Drentse Monden/Oostermoer, dat in 2021 verder zal worden afgebouwd.

De windturbines op land zijn nu samen goed voor een jaarlijkse productie van ca. 11 TWh aan duurzame elektriciteit.

In het Energieakkoord uit 2013 was de doelstelling om 6.000 MW op land te realiseren in 2020. De teller is echter blijven steken op 4.278 MW. Geen van de individuele provincies heeft zijn oorspronkelijke doel voor 2020 gehaald (zie onderstaande figuur). Wel wordt in 2021 nog eens naar verwachting ca. 1.500 MW aan windvermogen in gebruik genomen, verdeeld over alle provincies.

Rotterdam opent vier slimme laadpleinen

Rotterdam neemt deze week op vier locaties in de stad laadpleinen voor elektrische auto’s in gebruik.

Deze openbare slimme laadpleinen bieden in totaal ruimte aan 36 elektrische auto’s om gelijktijdig op te laden. Het is onderdeel van het gemeentelijke beleid om elektrisch rijden te stimuleren.

De pleinen waar de laadpleinen zijn aangelegd zijn het Cor Kieboomplein, het Schiedamse Vesthof, de Nassauhaven Noord, en de Stieltjesstaat. Ze liggen in wijken waar veel mensen een elektrische auto hebben of er binnenkort een grote groei van elektrische auto’s wordt verwacht.

De laadpleinen zijn slim omdat software zorgt voor verdeling van de beschikbare stroom over de elektrische auto’s die zijn aangesloten op de laadpalen. Wanneer er weinig elektrische auto’s zijn aangesloten en er veel duurzame energie beschikbaar is (door bijvoorbeeld zon of wind) kan er maximaal geladen worden. Op de piekmomenten in het stroomnet, bijvoorbeeld om 18:00 uur wanneer veel mensen gebruik maken van het net, kan het laden tijdelijk iets langzamer gaan. Zo worden de pieken en dalen op het stroomnet opgevangen wat nodig is voor de energietransitie.

maandag 25 januari 2021

Jaarbudget Enexis naar 941 miljoen euro

Enexis investeert een recordbedrag van 941 miljoen euro in het veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig houden van het energienet.

De komende jaren ziet de netbeheerder veel werk op zich afkomen. Het aantal klanten dat energie wil terugleveren aan het net, stijgt exponentieel en er zijn ingrijpende aanpassingen nodig om alle duurzame initiatieven, waaronder zonne-en windparken, op ons energienet aan te sluiten. Dit kan niet overal tegelijkertijd.  

Bovendien is ook dit jaar het tekort aan technisch personeel een uitdaging. Slim gebruik maken van de bestaande netcapaciteit en met een integrale blik keuzes maken voor investeringen op de lange termijn zijn van belang voor een haalbare en betaalbare energietransitie.

Het budget betekent een stijging van meer dan 60 procent ten opzichte van ons werkpakket in 2015.

Vattenfall en Vattenfall Solar Team voor laatste maal samen op jacht naar wereldtitel

Vattenfall gaat nog eenmaal proberen om met het Vattenfall Solar Team de wereldtitel zonneracen binnen te slepen. Na de race in Australië stopt Vattenfall als hoofdsponsor van het team uit Delft.

De komende jaren kiest het energiebedrijf voor een nieuwe sponsorstrategie en zal het gaan inzetten op kortlopende, digitale campagnes. Als gevolg van die strategie zal het sponsorcontract met het Vattenfall Solar Team niet worden verlengd.

Het team is inmiddels al volop bezig met de voorbereidingen voor de World Solar Challenge 2021. Als COVID geen roet in het eten gooit, wordt de race in oktober verreden in Australië.

'Waterstof onmisbaar in duurzame economie'

Klimaatneutrale waterstof vormt een onmisbare schakel in de toekomstige energie- en grondstoffenvoorziening. Een markt voor klimaatneutrale waterstof ontstaat echter niet vanzelf. Daarvoor is nodig dat de overheid infrastructuur aanlegt, nieuwe technologie financiert en de vraag naar waterstof met maatregelen stimuleert.

Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in zijn advies ‘Waterstof, de ontbrekende schakel’.

Een cruciaal deel van die energiebehoefte zal in Noordwest Europa ingevuld moeten worden met waterstof, omdat het transport daarvan efficiënter is dan van elektriciteit en omdat er periodes zullen zijn waarin te weinig elektriciteit uit wind en zon wordt opgewekt. Daarom is het van groot belang dat de productie en het gebruik van waterstof verder op gang wordt gebracht. Dat moet zodanig gebeuren dat daarbij geen CO2 vrijkomt (klimaatneutraal). Klimaatneutrale waterstof zal op langere termijn op grote schaal worden gemaakt uit groene stroom, maar in de overgangsfase zal het ook nodig zijn om waterstof te maken uit aardgas, waarna de CO2 die daarbij vrijkomt ondergronds wordt opgeslagen.

Nederland heeft al een netwerk voor gastransport en –distributie dat goed te gebruiken is voor waterstof alsmede goede mogelijkheden voor de CO2-afvang en -opslag. Nederland beschikt bovendien over relevante kennis en ervaring terwijl ook de Nederlandse industrie een goede uitgangspositie heeft voor een overstap op klimaatneutrale waterstof. Een vooraanstaande positie van Nederland in de internationale waterstofmarkt kan op termijn economisch voordeel opleveren. Technologie die bijdraagt aan dit toekomstig verdienpotentieel dient daarom naar het oordeel van de raad financiële ondersteuning van de overheid te krijgen. Te denken valt aan technologie voor de afvang en opslag van CO2, opslagtechnologie en de productie van brandstoffen op basis van waterstof.

Foto Anefo

Scholt Energy en VDL Groep zetten industrieel zoutbad in voor duurzame vraagsturing op elektriciteitsmarkt

Een groot industrieel zoutbad dat veel elektriciteit gebruikt voor industriële metaalbewerking is niet eerste waar je aan denkt bij de duurzame energietransitie.

Toch kunnen industriële processen als deze een belangrijke rol vervullen in de snel veranderende energiemarkt.

Scholt Energy zet een thermisch zoutbad bij VDL Weweler in als noodvermogen voor het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.

Extra elektriciteit produceren in gas- en kolengestookte centrales is nu nog vaak de oplossing, maar vanwege de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat, geen structurele oplossing. In 2030 moeten alle kolencentrales in Nederland gesloten zijn en daarmee verdwijnt regelbaar vermogen. Eerder opgeslagen elektriciteit inzetten is ook een oplossing. De capaciteit van opslagsystemen is hiervoor echter nog veel te klein.

Nieuw platform ondersteunt bij afspraken over kabels en leidingen in particuliere grond

Netbeheer Nederland (NBNL) en Vewin hebben gezamenlijk het Platform Leg- en ligrechten opgericht dat ondersteunt bij totstandkoming van redelijke voorwaarden bij contracten voor het leggen en beheren van kabels en leidingen in particuliere grond.

Het platform zal ervoor zorgen dat transparant geborgd is dat de voorwaarden die de netbeheerders hanteren aan de daaraan redelijkerwijs en wettelijk te stellen eisen voldoen.

Over die voorwaarden werd voorheen bilateraal overlegd met LTO. Het recente beëindigen van dit overleg tussen de individuele netbeheerders en LTO was voor Vewin en NBNL aanleiding te kijken hoe dit proces voor hun specifieke branche verder verbeterd kan worden en hoe de redelijkheid en juridische legitimiteit van die voorwaarden kan worden geborgd.

Die verbetering komt er nu in de vorm van het Platform Leg- en Ligrechten, waarin in elk geval NBNL en Vewin participeren. Het platform zal fungeren als intermediair tussen individuele netbeheerders en een commissie van deskundigen aan wie aangesloten partijen hun algemene voorwaarden voor het leggen en instandhouden van kabels en/of leidingen voor advies kunnen voorleggen.

vrijdag 22 januari 2021

Online Drentse Energie Driedaagse

Op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 februari ben je hartelijk welkom op de Drentse Energie Driedaagse. Tijdens dit online event word je meegenomen in de wereld van zonne- en windenergie en het warmtevraagstuk in de regio Drenthe – de Regionale Energiestrategie (RES).

Drie dagen lang kun je vanaf je bureau of keukentafel het virtuele festivalterrein bezoeken. Er zijn verschillende activiteiten, sommige op een vast tijdstip, andere wanneer het jou uitkomt. Gratis en zonder inschrijving. In verschillende tenten kun je netwerken, jouw kennis vergroten, in gesprek gaan en je laten inspireren.

Zonnepanelen, digitale meters en terugdraaiende tellers: wat verandert er?

Vrijdag 15 januari werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal over zonnepanelen en de digitale meter. Het Belgische Grondwettelijk Hof besliste dat de terugdraaiende teller niet behouden mag blijven bij digitale meters, ondanks eerdere beloftes over vijftien jaar garantie op het systeem van de terugdraaiende meter.

Veel eigenaren van zonnepanelen voelen zich gedupeerd. Voor sommige PV-eigenaars betekent het inderdaad dat hun investering een langere terugverdientijd krijgt. Vooral voor mensen met elektrische wagens en mensen met een warmtepomp is het lastig om de stroom van hun zonnepanelen gelijktijdig te verbruiken en zo hun financieel rendement te optimaliseren.

Ecopower voorziet een terugleververgoeding voor klanten met zonnepanelen en een digitale meter. Die bedraagt 0,044 euro per kWh geïnjecteerde stroom. Dit tarief ligt vast tot en met 31 december 2021. Net zoals voor de Ecopower-prijs voor afname is er geen onderscheid tussen enkelvoudig of tweevoudig tarief. Voor particulieren is de terugleververgoeding vrijgesteld van btw. Voor ondernemingen met btw-nummer komt er 21% btw bij.

Recordhoeveelheid energie opgewekt door zonnepanelen op pakkettensorteercentra PostNL


PostNL heeft in totaal 25.208 zonnepanelen liggen op 24 pakkettensorteercentra. Daarmee is vorig jaar een recordhoeveelheid energie opgewekt. De sorteercentra hebben in 2020 gemiddeld 49 procent van de energie die ze verbruiken, zelf opgewekt. Dat is bijna 10 procent meer dan het jaar daarvoor.

De gebouwen van PostNL worden steeds groener. De zeven nieuwste pakkettensorteercentra hebben bijvoorbeeld een zogenoemde BREEAM ‘Outstanding’ certificaat. Dat is een keurmerk voor de meest duurzame gebouwen met minimale milieu-impact.  

PostNL heeft sorteercentra die gasloos zijn en gebruikmaken van installaties die warmte terugwinnen. En op 24 PostNL-sorteercentra liggen in totaal maar liefst 25.208 zonnepanelen. Die panelen hebben het afgelopen jaar heel goed gepresteerd.

Ook in 2021 blijft PostNL ‘groene’ stappen zetten. Door de eerste zonnepanelen te installeren op de brievensorteercentra. Ook lopen er gesprekken met verhuurders waar grote bedrijfshallen van gehuurd worden, over het plaatsen van zonnepanelen op die locaties.

Alliander gaat samenwerken met Agora Network

Een grote groep professionals met een migratieachtergrond heeft het lastiger op de arbeidsmarkt dan professionals zonder migratieachtergrond.

Dat is verspilling van talent, maar een kans voor Alliander, zegt Simone van Essen, manager Recruitment. Daarom gaat het energiebedrijf samenwerken met Agora Network. Via dit netwerk kan Alliander leren hoe zij als werkgever toegankelijker kan worden tot een deel van de arbeidsmarkt.

Agora Network is een stichting waar talenten uit alle hoeken van de wereld samenkomen. Hun missie is om werkend Nederland cultureel diverser maken. Ze focussen zich op alle lagen van de organisatie, maar hebben extra aandacht voor de doorstroom van cultureel talent naar de top van de organisatie. Door samen te werken met verschillende lagen uit de organisatie maken ze hun missie waar.

donderdag 21 januari 2021

Luminus gebruikt slimme radar in Gentse haven om vliegbewegingen van vogels in de buurt van windturbines in kaart te brengen

In de Gentse haven draait sinds kort een radar die een goed zicht geeft op hoe vogels leven en zich bewegen in de buurt van windturbines.  

Dankzij de innovatieve 3D-technologie van deze radar kan Luminus alle vliegbewegingen in een straal van zeven kilometer rondom haar windturbines detecteren en dit 24 uur op 24 uur.  

Met de resultaten hoopt men België nog beter te kunnen bepalen of en wanneer het zin kan hebben één of meerdere turbines tijdelijk stil te leggen.

MAX is een 3D-radar die werd ontwikkeld om objecten op te speuren in de lucht. Dit type toestel, dat doorgaans op luchthavens wordt gebruikt om vogels op te sporen, kan ook ingezet worden voor natuurstudies of om de risico’s op vogelsterfte door windparken te verminderen.  

Sinds kort wordt deze radar door Luminus ingezet in de Gentse Haven om het gedrag van vogels te analyseren. In tegenstelling tot klassieke natuurstudies, waarbij gedurende enkele dagen vogeltellingen worden uitgevoerd aan de voet van een windturbine, neemt de radar permanent vogelbewegingen waar. De radar werd er bovendien geïnstalleerd op een modulaire mast op hoogte die verplaatsbaar is zodat een goed zicht op de vogels in het gebied kan verkregen worden.

Overijssel haalt doelstelling windenergie

In Overijssel wordt 87,4 megawatt aan windenergie gerealiseerd. Daarmee is het doel van 85,5 megawatt in 2020 gehaald. De provincie heeft hierover in 2013 afspraken gemaakt met het Rijk.

Het eerste windpark in Overijssel werd al in 2006 gebouwd. Dat was ook in Staphorst. Het betrof de bouw van drie windturbines die samen zes megawatt aan energie leverden. In 2012 volgde een groter windpark met acht turbines op de grens van de gemeente Dalfsen en Zwolle, goed voor twintig megawatt. Inmiddels draaien er ook windturbines in Deventer, Kampen en op de grens van de gemeente Ommen en Hardenberg.

Bij Nieuwleusen is een nieuw windpark in voorbereiding. Het park is gefinancierd via een crowdfundingsactie, waarbij 200 omwonenden en inwoners van de gemeente Dalfsen inversteren in dit project.

In de gemeente Staphorst wordt op soortgelijke wijze een windpark gebouwd. Hier is de coöperatie Wij Duurzaam Staphorst initiatiefnemer van windpark Bovenwind. Wij Duurzaam Staphorst werd in 2018 opgericht en heeft inmiddels bijna 300 leden. De lokale bevolking en ambassadeurs van de coöperatie hebben de bouw van drie windturbines volledig zelf gefinancierd. Dit is uniek in Nederland.

Na het verlenen van de definitieve vergunning door de gemeente Staphorst is er in november 2019 een beroep ingesteld bij de Raad van State door een groep omwonenden en bedrijven. Vandaag deed de Raad van State uitspraak. Conclusie is dat alle onderzoeken en voorbereidingen goed zijn uitgevoerd en de vergunning terecht door de gemeente is verleend. De Raad van State vraagt alleen nog om de maximale geluidsbelasting voor het windpark vast te leggen in de al verleende omgevingsvergunning.

80.000 thuislaadstations in Nederland

Twee derde van de bezitters van een elektrische auto heeft thuis een laadstation. Dit komt neer op zo’n 80.000 thuislaadstations in Nederland. Dit blijkt uit de Smart Car Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 6000 Nederlanders.

66 procent van elektrische autobezitters heeft thuis een eigen laadstation. Bijna een derde van deze thuislaadstations is van het merk NewMotion (30 procent). Deze partij wordt gevolgd door aanbieders EVBox (17%) en Tesla (15%).

Gemiddeld bedragen de kosten voor het installeren van een laadstation aan huis ongeveer 1200 euro. De totale investeringen die Nederlandse consumenten hebben gemaakt voor het installeren van deze laadstations komen daarmee op 100 miljoen euro.

Gemiddeld vinden bezitters op 313 meter van hun huis een openbare laadplek. 62 procent van de
bezitters van elektrische auto’s maakt gebruik van zo’n openbare laadplek voor het opladen van
de auto. Daarnaast gebruikt de helft de laadpalen op het werk en 25 procent laadt de auto op bij een tankstation.

woensdag 20 januari 2021

Consortium ontwikkelt stresstest voor energietransitie Rotterdamse haven

Binnen het project Gridmaster Haven Industrieel Cluster (HIC) Rotterdam werkt een groot consortium aan een adaptief simulatiemodel van het energiesysteem van de Rotterdamse haven waarmee investeringsplannen voor grote hoeveelheden verschillende (toekomst)scenario’s kunnen worden geanalyseerd. Met dit zogenaamde stresstesten wordt inzicht verkregen in de toekomstbestendigheid van een investering over bijvoorbeeld tien of dertig jaar.

Onlangs tekende het consortium de overeenkomst voor het project Gridmaster project. Het consortium bestaat uit TenneT, Gasunie, Stedin, Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, SmartPort, Siemens Nederland, TU Delft, Quintel Intelligence en TNO. Het project zal tien maanden in beslag nemen.

De energietransitie is volop in ontwikkeling en zal ook in de haven van Rotterdam leiden tot noodzakelijke aanpassingen in de infrastructuur, die onder andere afhankelijk is van de bijdrage die wordt verwacht van bijvoorbeeld aardgas, waterstof en elektriciteit in de toekomst.

De benodigde energie-infrastructuur hangt ook sterk af van ontwikkelingen in de haven zelf. Omdat dit moeilijk te voorspellen is, is het lastig tot gedegen investeringsplannen te komen. Keuzes die nu gemaakt worden, kunnen bijvoorbeeld leiden tot onvoldoende infrastructuur of tot investeringen die onnodig blijken. U

De Gridmaster-methode moet leiden tot kansrijke geïntegreerde investeringsplannen voor de energie-infrastructuur in de Rotterdamse haven; denk aan aardgas, waterstof en elektriciteit.

VPRO Tegenlicht over de race om een superbatterij

De ontwikkeling van duurzame energieopwekking gaat snel, maar één van de grootste uitdagingen van de energietransitie is opslag. Efficiënte en effectieve opslag is noodzakelijk om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. VPRO Tegenlicht van 7 februari staat in het teken van de race om een superbatterij.

Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Van het ontwikkelen van snelle batterijen tot het opslaan van warmte in basalt en zout.

Overal ter wereld zijn opslagcowboys en batterij-pioniers op zoek naar dé beste manier om duurzame energie op te slaan. De lithium-ion batterijen, zoals in de auto’s van Tesla, zijn misschien wel de meest volwassen opslagtechnologie voor elektriciteit op dit moment. Niemand twijfelt eraan dat elektrische auto’s de markt gaan beheersen. En daar zijn batterijen voor nodig, heel veel batterijen. Maar wie controleert die markt? Europa leek de slag om de superbatterij al lang en breed verloren te hebben, maar in het hoge noorden van Zweden bouwt Peter Mikael Carlsson (de voormalig protegé van Elon Musk) Northvolt Ett: de eerste gigafactory van ons continent. En plannen voor een tweede gigafactory - op aanvraag van Volkswagen - liggen er ook al. In deze fabrieken kan Europa zelf batterijen produceren met groene stroom uit waterkracht.

Meer vermogen voor James Ensor

In Oostende wordt vlakbij de kustlijn gebouwd aan de ‘Ensor Towers’, twee woontorens met elk 110 exclusieve appartementen. Dit innovatieve gebouw zal zeer grote elektrische vermogens vragen.

Een ideale locatie voor een onderzoeksproject van de Belgische netbeheerder Fluvius, waarbij wordt gekozen voor twee grote transformatoren in plaats van vier kleinere. Fluvius onderzoekt de belasting van die transfo’s en doktert zo de beste aanpak uit voor de toekomst.

Begin november 2018 al startte bouwpromotor Versluys met de voorbereidende werken van de iconische ‘Ensor Towers’ op de Oosteroever in Oostende. Dat was ook het startsein voor Fluvius om samen met energie-onderzoekscentrum Laborelec een uniek proefproject op te starten.

dinsdag 19 januari 2021

Vijfde infographic ‘Energie in cijfers’ gepresenteerd

Tijdens het traditionele Energieontbijt is vanochtend de nieuwe infographic Energie in Cijfers gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door EBN-CEO Jan Willem van Hoogstraten symbolisch overhandigd aan Sandor Gaastra, directeur generaal van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Uit de infographic blijkt dat van elke 24 uur momenteel nog geen twee uur met duurzame energie wordt gevuld. Daarmee behoort Nederland tot de Europese achterhoede.

Het Energieontbijt, de vierde op rij, werd voor de eerste keer via een livestream uitgezonden. In de studio was naast Van Hoogstraten ook Ed Nijpels aanwezig in zijn rol als voorzitter van het voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Nijpels benadrukte dat de voortgang van het akkoord niet gebaat is bij enige vorm van vertraging als gevolg van een demissionair kabinet.

Vermogen van verdeelstation in Amsterdam-Zuid verdubbeld

Technici van Liander werkten vorige week aan een bijzondere klus in Amsterdam-Zuid. Ze plaatsten drie joekels van transformatoren op een elektriciteitsverdeelstation op het formaat postzegel. De verdubbeling aan vermogen is hier nodig, omdat de vraag naar stroom in de hoofdstad flink groeit.

Nieuwe woonwijken, de sterke opmars van elektrisch vervoer en de toename van het aantal datacenters zijn een aantal van de oorzaken voor de sterk stijgende stroomvraag in Amsterdam. De verwachting is dat de vraag in 2050 2,5 tot 5 keer groter zal zijn dan in 2020.

Om aan deze vraag te kunnen voldoen investeert Liander volop in het elektriciteitsnet. De komende jaren bouwt de netbeheerder in Amsterdam minimaal acht nieuwe elektriciteitsverdeelstations en breidt ze groot deel van de bestaande stations uit. Hiermee wordt het hoofdstedelijke net klaar gemaakt voor de toekomst.

Sinds 2019 werkt Liander aan de uitbreiding van het elektriciteitsverdeelstation aan de Karperweg. Het station zorgt ervoor dat Amsterdam-Zuid en het noordelijke puntje van de Zuidas van stroom wordt voorzien. Om de sterk toenemende vraag naar stroom aan te kunnen wordt het vermogen van het station vergroot van 40 naar 80 megavoltampère. De nieuwe capaciteit van het station is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 50.000 huishoudens.

Rijkswaterstaat strooit elektrisch

Rijkswaterstaat heeft onlangs, in samenwerking met de aannemer, voor het eerst op het Europese vaste land een volledige elektrische en zelfvoorzienende strooiwagen ingezet voor de gladheidbestrijding.

Met de komst van deze nieuwe strooiwagen gaat Rijkswaterstaat ervaren of elektrische voertuigen vaker hiervoor ingezet kunnen worden.  

De elektrische strooiwagen sluit volledig aan bij de ambitie van Rijkswaterstaat om ook in de gladheidbestrijding duurzaam te werken.

Uitbreiding warmtenet kost Amsterdam 25 miljoen extra

De gemeente Amsterdam is meer geld kwijt aan investeringen in het warmtenet, dat nu nog deels van het Afval Energie Bedrijf is.

Het stadsbestuur is van plan om het Afval Energie Bedrijf dit jaar te verkopen. Eerder werd al bekend dat de gemeente om die reden voor 73 miljoen euro het deel van Westpoort Warmte van het AEB overneemt. Westpoort Warmte beheert het netwerk van stadsverwarming.

Hiervoor zijn echter 'extra investeringen' nodig en moet de financieringsfaciliteit verhoogd worden van 105,8 miljoen naar 155,8 miljoen euro. 

Westpoort Warmte zal worden voortgezet als ‘gemeentelijke deelneming’, die 20.000 individuele woningen en 280 bedrijven en andere grootverbruikers in Amsterdam van stadswarmte voorziet. De afgelopen tijd zijn de afspraken met Vattenfall over het nieuwe gezamenlijke aandeelhouderschap verder uitgewerkt. Zo zijn er doelstellingen op het gebied van betaalbaarheid, duurzaamheid en groei van het netwerk overeengekomen, die stevig bijdragen aan het bereiken van de gemeentelijke ambities.

Wintershall Noordzee start gasproductie ‘Sillimanite South’-veld op

Wintershall Noordzee heeft de productie uit de D12-B3 put en daarmee uit het Sillimanite South-gasveld opgestart. Dit veld werd in 2020 ontdekt na de voltooiing van de tweede Sillimanite gasproductieput die in juni vorig jaar is opgestart. De D12-B3 put is de derde nieuwe gasput die Wintershall Noordzee in 2020 in productie heeft genomen.

Het D12-B productieplatform ligt dicht bij de Engels-Nederlandse grens in Nederlandse territoriale wateren. Van daaruit wordt het gas via het D15-A productieplatform van Neptune Energy en de NGT-pijpleiding naar de Nederlandse kust getransporteerd.

Het Sillimanite South-gasveld bevindt zich geheel in blok D12a. Het grensoverschrijdende Sillimanite-gasveld bevindt zich onder het Britse en Nederlandse Continentaal Plat in blok 44/19a aan Britse kant en blokken D12a en D12b aan Nederlandse zijde. In juli 2018 trad een Nederlands-Brits verdrag in werking. Uit beide gasvelden wordt gas gewonnen uit zandsteenreservoirs uit het Carboon op een diepte van ongeveer 3.700-meter onder zeeniveau.

maandag 18 januari 2021

Gratis Energievoucher van gemeente Rotterdam

Om energie besparen makkelijker te maken gaat Rotterdam haar inwoners een eindje op weg helpen.

Vanaf 18 januari kunnen Rotterdammers gratis een Energievoucher aanvragen ter waarde van 90 euro.

Met de digitale waardebon kunnen energiebesparende producten worden aangeschaft, zoals tochtstrips, isolerend radiatorfolie of een waterbesparende douchetimer.

Van 18 januari tot en met 31 maart kunnen Rotterdammers via de website duurzaam010.nl de Energievoucher bestellen. De gemeente hoopt hiermee vooral mensen met een krappe beurs over de drempel te helpen, vertelt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid).

Gelijktijdig met het beschikbaar komen van de Energievouchers wordt ook de nieuwe website duurzaam010.nl gelanceerd. Dat is het nieuwe platform van de gemeente over duurzaamheid. Via die website kunnen Rotterdammers advies krijgen over alle vormen van verduurzamen, van het aanleggen van een geveltuintje tot het leggen van zonnepanelen op je dak. Ook is daar alle informatie te vinden over het aanvragen van duurzaamheidssubsidies.

Liander sluit 30 procent meer zonnepanelen aan op Noord-Hollands elektriciteitsnet

In een tijd waar netbeheerders te maken hebben met een steeds voller elektriciteitsnet, heeft Liander in 2020 opnieuw duizenden installaties met zonnepanelen aangesloten op zijn elektriciteitsnetten in Noord-Holland.

Het aantal installaties groeide in 2020 ten opzichte van 2019 met 30 procent, het vermogen van de zonnepanelen nam toe met 36 procent. Inmiddels leveren in Noord-Holland ruim 160.000 woningen en ruim 2.100 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.

Het aantal woningen in Noord-Holland met zonnepanelen op het dak dat groene stroom levert aan het net van Liander groeide in 2020 van 123.000 naar 160.000. Dat is een toename van 30%. Het opgestelde vermogen van de panelen op woningdaken nam toe met 137 megawatt tot een totaal van 573 megawatt (+31%).

In 2020 groeide in Noord-Holland het aantal zonneparken en grote installaties met zonnepanelen op bedrijfspanden met 35 procent. Hiermee komt in deze provincie het aantal zonne-installaties dat grootschalig groene stroom levert aan het net van Liander op 2121, een groei van 548 stuks. Het vermogen van deze grote installaties groeide in 2020 met 44 procent ten opzichte van 2019 tot 407 megawatt.

Gelderland

Liander heeft in 2020 ook opnieuw duizenden installaties met zonnepanelen aangesloten op zijn elektriciteitsnetten in Gelderland.

Het aantal installaties groeide in 2020 ten opzichte van 2019 met 29 procent, het vermogen van de zonnepanelen nam toe met 42 procent. Inmiddels leveren in Gelderland ruim 177.000 woningen en 2202 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.

Het aantal woningen in Gelderland met zonnepanelen op het dak dat groene stroom levert aan het net van Liander groeide in 2020 van 138.000 naar 177.000. Dat is een stijging van 28 procent. Het opgestelde vermogen van de panelen op woningdaken nam toe met 178 megawatt tot een totaal van 754 megawatt (+31%). 

Friesland

Het aantal installaties in Friesland groeide in 2020 ten opzichte van 2019 met 30 procent, het vermogen van de zonnepanelen nam daar toe met 34 procent. Inmiddels leveren in Friesland ruim 70.000 woningen en 860 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.

Het aantal woningen in Friesland met zonnepanelen op het dak dat groene stroom levert aan het net van Liander groeide in 2020 van 55.000 naar 71.500. Dat is een stijging van 30 procent. Het opgestelde vermogen van de panelen op woningdaken nam toe met 69 megawatt tot een totaal van 304 megawatt (+29%).

Flevoland

Liander heeft in 2020 opnieuw duizenden installaties met zonnepanelen aangesloten op zijn elektriciteitsnetten in Flevoland. et aantal installaties groeide in 2020 ten opzichte van 2019 met 25%, het vermogen van de zonnepanelen nam toe met 44 procent. Inmiddels leveren in Flevoland bijna 35.000 woningen en ruim 650 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.

Het aantal woningen in Flevoland met zonnepanelen op het dak dat groene stroom levert aan het net van Liander groeide in 2020 van 28.000 naar 35.000. Dat is een stijging van 25 procent. Het opgestelde vermogen van de panelen op woningdaken nam toe met 33 megawatt tot een totaal van 154 megawatt (+27%).

Perspectief voor Thialf in dossier zonnepanelen

De verzekeraars van Thialf zijn akkoord om de eerder gestelde deadline van 1 februari 2021 ten aanzien van de verwijdering van de zonnepanelen te verschuiven naar 1 juni 2021.

Afgelopen voorjaar werd Thialf geconfronteerd met een eenzijdige opzegging van de verzekeraar op basis van de argumentatie van slechte internationale schadestatistieken voor panden met zonnepanelen in combinatie met het bij Thialf gebruikte isolatiemateriaal. Daarop volgde een race tegen de klok om Thialf verzekerd te houden.

Het lukte Rabobank Verzekeringen om in gezamenlijkheid met assurantiemakelaar Marsh een groep internationale verzekeraars bereid te vinden Thialf te helpen. Deze nieuwe polis bevatte weliswaar beperkende voorwaarden ten aanzien van de zonnepanelen maar was destijds de enige verzekeringsoptie voor Thialf.

In opdracht van de Provincie Fryslân heeft Burghgraef van Tiel & Partners een uitgebreide risicoanalyse gemaakt van Thialf waarvan het rapport vandaag wordt aangeboden aan de opdrachtgever. Tegelijkertijd werden er in die periode vele oplossingen door de markt aangeboden die door experts werden gefilterd.

zaterdag 16 januari 2021

'Driekwart van grote Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

79 procent van de 33 grootste zonneparken in Nederland blijken in buitenlandse handen te zijn, schrijft het AD naar aanleiding van eigen onderzoek.

Het gaat veelal om Duitse, Chinese, Engelse en Scandinavische projectontwikkelaars en investeringsfondsen.

De Nederlandse zonneparken die in buitenlandse handen zijn krijgen samen tot bijna 1,1 miljard euro subsidie. Daarvan verdwijnt 83 procent, zo'n 889 miljoen euro, naar het buitenland.

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, zegt in het AD dat subsidies 'een melkkoe' zijn voor deze investeerders. 'Het levert ze hoge rendementen op, die ook nog eens weglekken naar het buitenland. Ze verdienen veel geld dat eigenlijk voor de regio bedoeld is.'

Vlaamse eigenaren van zonnepanelen krijgen compensatie na vernietiging regeling terugdraaiende teller

De Vlaamse regering gaat eigenaren van zonnepanelen met een digitale meter een eenmalige compensatiepremie geven, nu het Grondwettelijk Hof de voordelige regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter heeft vernietigd. Daardoor worden ze niet meer gecompenseerd voor de overtollige stroom die ze produceren.

De overheid erkent dat er een fout is gemaakt. 'De overheid zal dus haar engagement moeten nakomen voor mensen die hebben geïnvesteerd.'

De berekening voor de compensatie zal per geval bekeken worden en afhankelijk zijn van hoelang iemand al zonnepanelen heeft, het vermogen van de zonnepanelen en de subsidies die iemand al heeft gehad.

vrijdag 15 januari 2021

Natuurhistorisch Museum in Rotterdam krijgt hoogspanningsmarter


Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een nieuwe aanwinst voor de collectie 'Dode dieren met een verhaal'.

Het betreft een steenmarter, die dinsdagochtend de stroom van elfduizend aansluitingen in de Achterhoek uitschakelde.

De steenmarter drong een 150 kv-station binnen en veroorzaakte kortsluiting op drie transformatoren van tienduizend volt. De plaatsen Borculo, Ruurlo, Mariënvelde, Beltrum en Neede zaten zodoende anderhalf uur zonder stroom.

Deel Zuid-Holland krijgt slimme openbare verlichting

In een deel van Zuid-Holland wordt de komende periode een nieuw digitaal systeem in gebruik genomen om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. In de vijftien gemeenten in Zuid-Holland waar Liander netbeheerder is, worden de komende weken de laatste oude besturingskastjes vervangen.

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude en Zuidplas centraal aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied gaan besturen. Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat bevorderen.

Het grootste deel van de oude schakelkastjes is al vervangen. Echter niet van alle kastjes met een ToonFrequent-ontvanger is de exacte locatie bekend. Daarom gaat Liander vanaf 11 januari de laatste kastjes opsporen en vervangen. Hiervoor wordt de komende weken de straatverlichting ’s morgens aangezet via het ToonFrequent-signaal.

Subsidieaanvragen voor zonnepanelen in trek tijdens eerste openstellingsronde SDE++

Tussen 24 november en 17 december was het voor het eerst mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor de verbrede Stimuleringsregeling Duurzame Energie en Klimaattransitie (SDE++).

Deze eerste openstellingsronde heeft 4.112 subsidieaanvragen opgeleverd voor projecten die bijdragen aan het terugdringen van CO2 in Nederland. Opvallend is het aantal subsidieaanvragen voor zonnepanelen, die met een budgetclaim van 2,4 miljard euro een groot deel van de aanvragen uitmaken.

De aanvragen voor nieuwe technieken in de SDE++ laten de gewenste verbreding duidelijk zien. De meeste aanvragen zijn ingediend voor de productie van duurzame energie. Binnen deze categorie valt het aantal aanvragen voor zon-pv-installaties (zonnepanelen) op met een totaal van 3.989. Na zon-pv is het meeste budget aangevraagd voor het afvangen- en opslaan van CO2 (CCS); goed voor een reductie van maximaal 2,5 Mton CO2 per jaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordeelt de ingediende aanvragen de komende tijd op volledigheid en technische en financiële haalbaarheid.

Restwarmte duurzaam inzetten in eigen bakkerij

Cogas, de gemeente Twenterand en Provincie Overijssel hebben in samenwerking met Bakkerij Holland het afgelopen jaar een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar hoe de restwarmte uit de bakkerij in een eventueel warmtenet in Vriezenveen te gebruiken is.

Cogas, de gemeente Twenterand, Provincie Overijssel en Bakkerij Holland hebben na het eerdere onderzoek een verdiepingsslag gemaakt. Daaruit blijkt dat het niet rendabel is om de restwarmte uit het productieproces van Bakkerij Holland in te zetten in een warmtenet in Vriezenveen, maar het mogelijk wél op een andere manier duurzaam inzetbaar is. Alternatieve oplossingen om de restwarmte in de bakkerij te hergebruiken worden nu onder de loep genomen.

Restwarmte die uit een productieproces vrijkomt, kan vaak op een andere manier hergebruikt worden. Zo kunnen producenten de warmte inzetten in andere processen of ruimtes op eigen terrein verwarmen. Daarnaast is het - afhankelijk van de potentie van de bron - een mogelijk interessant alternatief voor aardgas in een warmtenet.

Na het verdiepend onderzoek bleek de hoeveelheid beschikbare warmte voor een warmtenet uiteindelijk te beperkt. De betrokken partijen hebben gezamenlijk gekeken naar alternatieven en aanvullende warmtebronnen, zoals biomassa en aquathermie, maar ook die boden niet genoeg potentie om een warmtenet in Vriezenveen rendabel en betaalbaar te maken.

donderdag 14 januari 2021

Met nieuwe energie het nieuwe jaar in

De gemeente Venlo gaat van start met ‘Nieuwe energie in Venlo’. Een opgave waarin men samen met belanghebbenden aan de slag gaat met een kader voor de opwek van zon- en windenergie.

Samen bekijkt men wat we belangrijk vindt voor de opwek van duurzame energie in onze gemeente. Nieuwe energie biedt namelijk veel kansen om onze ruimte zo slim mogelijk te benutten.

Wil je meer weten over dit traject? Neem dan contact op met Stan Belgers van de gemeente Venlo via s.belgers@venlo.nl

Gaslicht.com: Recordaantal huishoudens stapt over in 2020

Opnieuw stapte in 2020 een recordaantal huishoudens over naar een andere energieleverancier. Energievergelijkingssite Gaslicht.com zag een groei van maar liefst 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoewel de financiële besparing de grootste motivator blijft om over te stappen, ziet Gaslicht.com een duurzame trend onder haar overstappers. Steeds vaker werd bewust voor groene stroom uit Nederland gekozen. Ook het percentage overstappers met zonnepanelen is aanzienlijk toegenomen.

Het aanbod groene stroom is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Voornamelijk doordat het aanbieden van groene stroom voor de meeste energieleveranciers tegenwoordig de norm is geworden. Van alle afgesloten contracten ging het in 90 procent van de gevallen om groene stroom. Hiervan koos ruim 32 procent voor groene stroom opgewekt in Nederland. Waar het in 2019 nog daalde, nam het aandeel in 2020 met ruim een kwart toe.

Niet alleen ziet Gaslicht.com een verschuiving in de steeds duurzamere contracten die leveranciers aanbieden, ook is er een duidelijke verschuiving in het zoekgedrag van bezoekers op Gaslicht.com zichtbaar. Er wordt actiever gezocht naar contracten met duurzame stroom uit Nederland. Het filter groene stroom uit Nederland werd maar liefst 30 procent vaker gebruikt dan een jaar eerder.

De belangrijkste reden om over te stappen blijft de besparing die het op jaarbasis oplevert. In 2020 bedroeg het gemiddelde bespaarbedrag voor een huishouden 350 euro. Dit wordt berekend aan de hand van het gekozen contract ten opzichte van de gemiddelde kosten van een variabel contract voor onbepaalde tijd. Dat is het contract waar overstappers op terugvallen op het moment dat een contract voor bepaalde tijd afloopt. Dat is tevens het contract dat zogenoemde slapers afnemen. Ook blijft het overgrote deel van de overstappers voor een contract met vaste tarieven voor de duur van 1 jaar kiezen.

Groen licht voor groot zonnepark Overdinkel

De aanleg van een groot zonnepark aan de Drielandweg in Overdinkel kan doorgaan. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Losser voor dit project heeft verleend, meldt RTV Oost.

De Raad van State vindt de bezwaren niet valide, omdat de omwonenden op te grote afstand van het geplande zonnepark wonen.

Om de zonneakker komt verder een groene zone te liggen die de zonnepanelen onzichtbaar moet maken. Die zone komt op een afstand van zeker 550 meter van de woningen van de bezwaarmakers.

woensdag 13 januari 2021

Zwolle lanceert nieuw energieloket voor inwoners

Sinds 1 januari 2021 heeft Zwolle een nieuw energieloket, het Duurzaam Bouwloket, waar inwoners gratis en onafhankelijk advies kunnen inwinnen over energiezuinig, duurzaam en aardgasvrij wonen. Duurzaam Bouwloket is de nieuwe partner van de gemeente Zwolle in de energietransitie.

Het gemeentelijk energieloket is hét centrale informatiepunt over de energietransitie voor inwoners. Hier kunnen inwoners gratis en onafhankelijk advies inwinnen wanneer zij hun woning energiezuinig, comfortabel en mogelijk aardgasvrij willen maken.

Op de website www.duurzaambouwloket.nl/zwolle(externe link) is alle informatie te vinden over energiebesparende maatregelen, een stappenplan naar een aardgasvrije woning, subsidie- en financieringsregelingen en betrouwbare bedrijven die de maatregelen uit kunnen voeren. Inwoners met vragen kunnen contact opnemen via e-mail, chat of telefoon. De adviseurs zitten klaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Subsidie voor wijken en dorpen in Groningen die van het aardgas afgaan

De provincie Groningen stelt 4 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten om een wijk of dorp van duurzame warmte te voorzien. Hiermee stimuleert de provincie de ontwikkeling van innovatieve projecten waarbij huishoudens overstappen op een duurzame manier van koken en verwarmen.

Dit is nodig omdat in het Klimaatakkoord afgesproken is dat in 2050 alle woningen en gebouwen van het aardgas moeten zijn. Initiatiefnemers voor deze projecten zijn onder andere warmtebedrijven en gemeenten.
 
Het ontwikkelen en uitvoeren van warmteprojecten kent verschillende uitdagingen. Er moeten grote (voor)investeringen worden gedaan om warmtebronnen en infrastructuur te realiseren. Bijvoorbeeld voor nieuwe technieken die nodig zijn voor de ontwikkeling en exploitatie van warmtebronnen en voor de opslag en distributie van warmte. Verder is het ook belangrijk om inwoners te betrekken bij de projecten. Gemeenten, warmtebedrijven en andere initiatiefnemers van warmteprojecten zetten hier volop in.
 
De subsidie Warmte Transitie Projecten Groningen wordt mogelijk gemaakt met financiering van Nationaal Programma Groningen. Projecten die gebruik maken van de subsidie moeten zorgen voor cofinanciering en binnenkort van start gaan.

Utrecht wil inzet biomassa voor energie beperken

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht wil de grootschalige inzet van biomassa voor energie in de provincie Utrecht op langere termijn minimaliseren.

Alleen als er geen alternatieve duurzame energiebron beschikbaar is voor het voldoen aan de warmtevraag, vinden GS gebruik van biomassa toegestaan. GS stellen aan Provinciale Staten (PS) voor om daarnaast een aantal randvoorwaarden op te nemen in de Omgevingsvisie en -verordening.

Mede op verzoek van Provinciale Staten heeft het college van GS onderzoek laten doen naar de vraag of en welke rol biomassa moet spelen bij de energietransitie. Er is onder meer gekeken naar de CO2-uitstoot, gerekend over de hele keten en naar de uitstoot van fijnstof.

Om aan alle afspraken in het Klimaatakkoord te voldoen zijn alle hernieuwbare energiebronnen nodig. Voor de korte termijn ook bio-energie, op voorwaarde dat deze duurzaam is. In 2018 bedroeg het aandeel hernieuwbare energie 4,5 procent van het totale energiegebruik in de provincie Utrecht. 70 procent daarvan bestond uit bio-energie, staat in het onderzoek dat door Royal HaskoningDHV is gedaan. De verwachting is dat op langere termijn biomassa steeds minder nodig is als energiebron.