Pagina's

maandag 30 november 2020

'Verwarrende plussen verdwijnen in nieuw energielabel apparaten'

Wanneer in maart 2021 een nieuw energielabel op apparaten in de winkel komt, is de consument verlost van de verwarrende plussen. Energieklasse A is het zuinigst, de aanduidingen A+, A++, A+++, en A+++ gaan verdwijnen. Deze nieuwe indeling is duidelijker, zo blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uitgevoerd door CentERdata.
 
In maart 2021 komt er op grond van afspraken in Europa een nieuw energielabel op wasmachines en wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en vriezers en beeldschermen (televisies en computermonitoren). In september volgt een nieuw energielabel op lampen. Bij het nieuwe energielabel loopt de schaal van A tot en met G in plaats van A+++  tot en met D. De apparaten die nu A+++ hebben en dus het zuinigst zijn, komen waarschijnlijk in klasse B of C. Hiermee wil de Europese Commissie fabrikanten aanzetten tot het zuiniger maken van apparaten.

Het huidige energielabel wordt niet goed begrepen door consumenten. Ze denken ten onrechte dat het verschil in energieverbruik tussen A+ en A+++ klein is. Het nieuwe energielabel op apparaten wordt beter begrepen. Uit een online experiment waarin een webwinkel is nagebootst, blijkt dat de keuzes met het nieuwe energielabel zuiniger zijn dan met het oude label.

Ook is onderzocht wat het effect is van informatie geven over het nieuwe energielabel. Het helpt om een beknopte uitleg over de veranderingen van het label te geven: consumenten maken dan energiezuinigere productkeuzes. Vooral in de oriëntatie fase van het aankoopproces helpt het ook om extra uitleg te geven over de kostenbesparing met een zuiniger apparaat. Milieu Centraal gaat de komende tijd een voorlichtingscampagne voorbereiden met partijen in de retail. Gezamenlijk zullen zij de consument op de (online) winkelvloer op dezelfde manier van uitleg voorzien over het nieuwe energielabel.

Een energietransitie waarin iedereen kan meedoen

Energiearmoede is een veel groter probleem dan nu wordt gedacht volgens Mariëlle Feenstra, PhD candidate in de leerstoel Energy and Gender (Vakgroep CSTM; Faculteit BMS). Dat schrijft ze in een white paper in samenwerking met TNO, de universiteit van Leeds, de Rijksuniversiteit Groningen, en de universiteit van Barcelona.

Er zijn veel verschillende definities voor energiearmoede, maar de meest gebruikte is een huishouden dat tenminste 10 procent van het besteedbaar inkomen uitgeeft aan energie. Zulke huishoudens kampen met hoge uitgaven voor elektriciteit en gas willen ze een comfortabele temperatuur in hun huizen hebben.

Veel huishoudens blijven nu nog onder de radar omdat energiearmoede niet gemeten wordt plus niet alle huishoudens die in energiearmoede leven ontvangen sociale bijstand. Het gaat hierbij om groepen die echt in de problemen komen. Volgens Feenstra gebeurt dat vooral doordat er bij energiebeleid nog te veel naar het gemiddelde huishouden wordt gekeken.

Inschrijving Collectieve inkoopactie Energie Groningen verlengd

Ruim 800 huiseigenaren uit de gemeente Groningen hebben offertes voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen en warmtepompen aangevraagd.

Voor de zonnepanelen is de belangstelling het grootst.  Er komen ook veel vragen binnen bij het Energieloket. Om deze te beantwoorden en de woningeigenaren de kans te geven mee te doen aan de actie, is de inschrijftermijn verlengd tot 18 december.  

Om huiseigenaren te stimuleren energie te besparen en de energietransitie te bevorderen, is het Energieloket opgericht. De bedrijven die meedoen aan de inkoopactie zijn geselecteerd op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Door de vraag van iedereen te bundelen, is het inkopen goedkoper. Ook is er gekeken naar de ondersteuning die de deelnemende bedrijven bieden aan de deelnemers tijdens het aankoop- en installatietraject. 

zondag 29 november 2020

Oud-medewerkers Borssele willen nieuwe generatie kerncentrale

Oud-medewerkers van de kerncentrale in Dodewaard willen een nieuwe generatie kerncentrale in Borssele. Dat meldt Omroep Zeeland.

Het gaat om een zogeheten thoriumcentrale. Sinds enkele jaren wordt de thoriumreactor genoemd als onderdeel van de toekomstige energiemix. In een reactorvat wordt in een grafietblok met koelkanalen een mengsel gebracht van vloeibaar thoriumfluoride opgelost in fluorzouten. Die zouten fungeren als koelvloeistof. Aan dit hete mengsel wordt een beetje uranium toegevoegd, want thorium is op zichzelf niet splijtbaar. Vervolgens treden er diverse processen op die ervoor zorgen dat stof alsnog splijtbaar wordt en uiteen valt, en energie vrijkomt.

Thoriumreactoren zijn nog nergens commercieel gerealiseerd; volgens deskundigen kan dat nog wel enkele decennia duren. China claimt dat het in 2022 een testreactor in bedrijf heeft om sommige aspecten van thoriumreactoren te testen. Als alles meezit zal een complete reactor op zijn vroegst rond 2040 klaar kunnen zijn.

Verantwoordelijk provinciebestuurder Jo-Annes de Bat reageert niet meteen enthousiast. 'Laten we onze uitgezette koers blijven varen. Over twee weken komt het provinciebestuur met een visie over kernenergie. Ik kan deze groep niet goed peilen. Dat vergt kennis. En we kunnen niet met elke initiatief aan de slag gaan.'

Foto Anefo

vrijdag 27 november 2020

Windmolens burgerinitiatief Koningspleij mogen worden gebouwd

De bouw van de drie molens van het burgerinitiatief Koningspleij gaat door. De molens zullen stroom zullen leveren aan 18 gemeenten in de regio Arnhem.

De initiatiefnemers van de molens zijn de Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Prowind BV. Na de financial close voor het zonnepark Broekstraat is dit de eerste financial close voor een windpark voor Prowind in Nederland.

Windpark Koningspleij omvat vier windmolens die in een lijnopstelling langs de Pleijroute (N325) komen te staan. Drie van de vier windmolens zijn een burgerinitiatief. Inwoners van Arnhem en omgeving kunnen mede-eigenaar worden van deze molens en zo duurzame energie opwekken en meeprofiteren in de opbrengst van het park. Bovendien leveren de molens de stroom aan 18 gemeenten van de regio Arnhem.
De vierde molen van het windpark wordt ontwikkeld door Pure Energie en zal de stroom gaan opwekken voor Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De vier windmolens wekken samen naar verwachting 34 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op. Dat is genoeg energie voor ruim 11.000 huishoudens.

Royal Swinkels Family Brewers realiseert energiebesparing van ruim 15 procent

Royal Swinkels Family Brewers verduurzaamt een groot deel van de brouwerij, de bottelarij en de mouterij in Lieshout na het afronden van een energiebesparingsprogramma.

Het gaat hier om de installatie van een warmwaterbuffer, waarmee de familiebrouwer een energiebesparing van ruim 15 procent realiseert, gelijk aan 4 miljoen m3 aardgas per jaar.

Centraal in het nieuwe systeem is een grote tank met warm water. Deze tank wordt gevoed met restwarmte uit de brouwerij, bottelarij en mouterij en geeft deze warmte weer door aan de processen die nodig zijn voor het brouwen van bier. Zo gaat de restwarmte niet langer verloren, maar wordt deze hergebruikt. Extra warmtepompen, condensors en rookgaskoelers zorgen dat het warme water op de juiste temperatuur en op het juiste moment op de juiste plek is. Daarnaast gebruikt de brouwer minder stoom, wat ook energiewinst oplevert.

Het familiebedrijf gelooft in een mix van energiebronnen en kijkt dus ook naar andere duurzame energiebronnen, namelijk inkoop van groene elektriciteit, biogas en waterstof.

Vattenfall start met bouw zonnepark Kooypunt

Begin volgend jaar start Vattenfall met de bouw van een zonnepark op bedrijventerrein Kooypunt.

Het park wordt ontwikkeld in samenwerking met Port of Den Helder en zal in het najaar van 2021 gereed zijn.

Tussen de Mastenmakersweg, de Rijksweg (N9) en het spoor verrijzen op de bijna 15 hectare grond meer dan 30.000 zonnepanelen.

De zonneweide heeft een geïnstalleerd vermogen van 12,5 MW en produceert jaarlijks ongeveer 13.000 MWh stroom. Dat komt overeen met het energieverbruik van zo’n 3.500 Nederlandse huishoudens.

donderdag 26 november 2020

Twentse onderwijsinstellingen leiden samen professionals op voor de energietransitie

ROC van Twente, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente gaan samen de professionals die de energietransitie vormgeven opleiden.

Studenten van het mbo, het hbo en het wo werken samen aan oplossingen voor de energietransitie via challenge-based learning, waarbij ze van elkaar leren en brede, toepassingsgerichte kennis ontwikkelen.

Ook bestaande professionals kunnen hieraan meedoen. Op deze manier willen de onderwijsinstellingen bijdragen aan een succesvolle energietransitie, zowel in Twente als daarbuiten.

De energietransitie stelt Nederland en Twente voor een grote opgave: zo moeten in ons land voor 2050 ongeveer 7,8 miljoen woningen in 13.000 wijken gasvrij worden gemaakt. In Twente gaat het daarbij om 475 wijken. Om deze en andere uitdagingen aan te kunnen, is zowel slimme en efficiënte inzet van bestaande oplossingen nodig als de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het is daarom essentieel dat er voldoende goed opgeleide professionals zijn die bovendien hun vaardigheden actueel kunnen houden bij nieuwe ontwikkelingen. Daarom gaan de onderwijsinstellingen niet alleen werken aan het opleiden van nieuwe studenten, maar ook aan het doorontwikkelen van de kennis en kunde van bestaande professionals.

TenneT neemt in Eemshaven tijdelijk transformatorstation in bedrijf

TenneT heeft een nieuw hoogspanningsstation in Eemshaven in gebruik genomen. Het transformatorstation in de Oostpolder maakt extra elektriciteitstransport mogelijk voor de Eemshaven en de rest van Groningen en Nederland.

TenneT bouwt momenteel aan een structurele langjarige oplossing voor het vergroten van de transportcapaciteit en dat is de 380 kV-verbinding naar Vierverlaten. Als deze verbinding klaar is verscheept TenneT de transformator van het tijdelijke hoogspanningsstation naar Vierverlaten, waar momenteel als onderdeel van de aanleg van de 380 kV-verbinding gewerkt wordt aan het uitbreiden van het hoogspanningsstation daar.

De nieuwe 380 kV-verbinding vervangt de bestaande 220 kV-verbinding Eemshaven-Vierverlaten en zorgt voor een forse toename van de transportcapaciteit. De 380 kV-verbinding komt in 2023 in bedrijf. Momenteel zijn de civiele werkzaamheden in volle gang. Afgelopen week is bij Eemshaven een eerste mast voor deze verbinding geplaatst, eerder is daar al mee begonnen bij Vierverlaten (gemeente Groningen).

De nieuwe 'stroomsnelweg'  is hard nodig. In 2018 is al een tijdelijke 380 kV-verbinding in de Eemshaven in gebruik genomen die elektriciteit vanaf het hoogspanningsstation Oudeschip (met o.a.verbindingen met RWE centrale, Cobra-kabel en het Gemini-windpark) omleidt naar o.a. de Eemshaven-Meeden 380 kV-verbinding.

Noord-Nederland verwelkomt 152 megawattpiek zonnepanelen

Chint Solar Nederland heeft in Drenthe en Groningen drie zonneparken in gebruik genomen. Verspreid over de twee provincies is 152 megawattpiek aan zonnepanelen geplaatst.
Zonnepark Stadskanaal heeft een omvang van 101 megawattpiek, Zonnepark Buinerveen van 45 megawattpiek en Zonnepark Ommelanderwijk van 5,7 megawattpiek. De zonneweiden zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van netbeheerders Enexis en TenneT.

De bouw van Zonnepark Stadskanaal startte in februari 2020. Voor deze zonneweide heeft Chint Solar 245.000 zonnepanelen geïnstalleerd op 83 hectare grond bij de Van Boekerenweg langs de provinciale weg N378. Chint Solar heeft dit zonnepark zelf verbonden met het elektriciteitsstation in Meeden. Hiervoor is een 16 kilometer lange hoogspanningskabelroute van 110 kilovolt aangelegd. Deze is verbonden met het hoogspanningsstation van netbeheerder TenneT in Meeden.

De bouwwerkzaamheden voor Zonnepark Buinerveen startten in mei 2020. Op 40 hectare grond zijn zo’n 110.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Zonnepark Buinerveen is via een 13 kilometer lang privaat kabeltracé van 33 kilovolt verbonden met Zonnepark Stadskanaal. De gecombineerde netaansluiting voor de zonneweiden in Stadskanaal en Buinerveen is op het hoogspanningsnet aangesloten. De gecombineerde netaansluiting van twee zonneparken is voor Nederland een primeur. Een grondige en lange voorbereiding was daarom vereist, zowel op het gebied van regelgeving als op het gebied van techniek.

De technologie en selectie van componenten van Zonnepark Buinerveen kenmerkt zich door de hoge beperkingen wat betreft Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC)-richtlijn voor het gebied waarin het zonnepark is gerealiseerd. De EMC-richtlijn legt begrenzingen op aan de elektromagnetische emissies van apparatuur en voor de realisatie van het zonnepark zijn hiervoor specifieke afspraken met Astron (Netherlands Institute for Radio Astronomy) gemaakt welke de bouw en operatie van het zonnepark zal garanderen binnen de gestelde limieten. Chint Solar heeft daarom een projectspecifiek DC-filter ontwikkeld en aanvullende maatregelen genomen om binnen de gestelde EMC-limieten voor het project te blijven. De complexe en op maat gemaakte EMC-emissiebeperkingsoplossing is eerst in een extern laboratorium en vervolgens op locatie getest.

Netbeheerders leren werken met water

De netbeheerders doen voortdurend onderzoek naar de mogelijke gevolgen van een overstroming of van wateroverlast. Daaruit blijkt onder andere dat de netten robuuster zijn dan veel mensen denken.

In het landschap is op sommige plekken al zichtbaar hoe de energie-infrastructuur meebeweegt met het water; in overloopgebieden voor rivieren staan hoogspanningsmasten bijvoorbeeld op een verhoogde basis.

Klimaatadaptatie van het energiesysteem gaat echter veel verder; belangrijk onderdeel zijn analyses, experimenten en berekeningen van (overstromings)risico’s en de mogelijke gevolgen.

Het transport van elektriciteit en gas valt in elk geval niet direct stil. Soms zijn ingrijpende aanpassingen nodig, zoals het verhoogd realiseren van nieuwe hoogspanningsstations, of het ophogen van de bestaande installaties.

woensdag 25 november 2020

Krachtigste batterij van Nederland GIGA Rhino gaat op stroom

Het energieopslagbedrijf GIGA Storage heeft naar eigen zeggen de krachtigste batterij van Nederland – de GIGA Rhino batterij – in gebruik genomen.

Mevrouw Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, en Henry Meijdam, waarnemend burgemeester van Lelystad, hebben samen de GIGA Rhino batterij formeel op stroom gezet.

De belangrijkste taak van deze batterij is om te zorgen dat er meer duurzame energie op het
elektriciteitsnet komt. Op het moment dat de productie van duurzame energie door de wind- en zonneparken te groot is, slaat de batterij de duurzame energie tijdelijk op, om die dan later aan te bieden op de energiemarkten. Daardoor hoeft deze duurzaam opgewekte energie niet te worden 'weggegooid'.

De batterij staat bij het testcentrum duurzame energie van Wageningen University & Research in Lelystad (ACRRES), naast het windmolenpark Neushoorntocht. Het is op dit moment de krachtigste batterij van Nederland.

De komende jaren wordt op het net van Windnet Oost-Flevoland 120 megawatt aan zonneenergie en 138 megawatt aan windenergie gerealiseerd. Hiermee wordt dit gebied wereldwijd een van de grootste duurzame smart grids.

Liander organiseert webinar over transportschaarste in Schagen

In de gemeente Schagen is op een aantal plekken transportschaarste geconstateerd. Voor grootverbruik klanten die nieuw of extra vermogen wensen kan dit betekenen dat zij tijdelijk geen nieuw of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren.

Door met elkaar in gesprek te gaan hoopt Liander zoveel mogelijk vragen met betrekking tot transportschaarste in de regio Schagen te kunnen beantwoorden. Om die reden organiseert de netbeheerder op woensdag 25 november een webinar voor grootzakelijke klanten en andere geïnteresseerden uit de regio Schagen.

Het webinar vindt plaats via Microsoft Teams op woensdag 25 november en start om 19:30 uur. Microsoft Teams is een communicatieprogramma waarmee online het webinar gevolgd kan worden. Het is niet noodzakelijk om het programma te installeren om het webinar te volgen.  

Geïnteresseerden uit de regio Schagen kunnen zich aanmelden t/m 24 november door het online aanmeldformulier in te vullen. Het formulier is te vinden via deze link. Na aanmelding ontvangt u persoonlijk een link voor de webinar en bijhorende informatie.

Definitief einde gaswinning Groningen wettelijk geregeld

De gaswinning in het Groningenveld loopt op z’n eind. In 2018 kondigde minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan dat de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid.

De afbouw is nog sneller gegaan dan verwacht: vanaf 2022 is er geen gas uit Groningen meer nodig in een gemiddeld jaar.

Met een aantal wetswijzigingen zorgt de minister er nu voor dat het einde van de gaswinning ook juridisch geregeld is. De schadeafhandeling en versterking van de huizen gaat uiteraard onverminderd door.

Vanaf medio 2022 is er in een gemiddeld jaar geen gas meer nodig uit het Groningenveld. Het veld blijft daarna tijdelijk en alleen voor uitzonderlijke situaties beschikbaar als reservemiddel. Het kabinet wil ook dat aan die tijdelijke situatie zo snel mogelijk een einde komt en het Groningenveld definitief kan worden gesloten.

Een aantal locaties blijft nu eerst nog een aantal jaar stand-by; daar daalt de winning tot een minimum. Op die manier is een klein aantal stations gebruiksklaar als dat plotseling nodig is, bijvoorbeeld bij een extreem strenge winter, in combinatie met uitval van grote installaties. Na deze periode van inzetbaarheid in uitzonderlijke situaties, gaat het Groningenveld helemaal dicht.

De wetswijzigingen ‘Wat Na Nul’ zorgen er ook voor dat de situatie na de sluiting goed is geregeld, met speciale aandacht voor de veiligheid en de nog overgebleven verplichtingen van de NAM. Ook is er aandacht voor het functioneren van het Nederlandse gassysteem na ‘Groningen’: de komende jaren zullen we immers nog altijd gas nodig hebben voor elektriciteit en verwarming.

dinsdag 24 november 2020

Subsidie voor zonnepanelen op bedrijfsdaken

Bedrijven uit Groningen die zonnepanelen op hun dak willen, kunnen vanaf dinsdag 24 november gebruikmaken van de SDE++-subsidie voor duurzame energieprojecten.

Via adviesbureau Over Morgen kunnen ze gratis een dakscan krijgen en advies bij het aanvragen van subsidie. De subsidie is bedoeld voor daken tussen de 1000m² en 5000m².

Meer dan 140.000 bedrijven in Nederland hebben een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Maar zes procent heeft ook daadwerkelijk zonnepanelen op het dak.

100 procent fossielvrij elektriciteitsverbruik op HvA

Het Centre of Expertise Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat een partnerschap aan voor tien jaar met energieleverancier Vattenfall, om toe te werken naar 100% fossielvrij elektriciteitsverbruik van alle HvA gebouwen.  

Tevens biedt Vattenfall als praktijkpartner urgente vraagstukken aan om een langdurige onderwijs- en onderzoekslijn te bepalen. Daarmee kan HvA serieuze stappen zetten in verduurzaming en de energietransitie. ‘De bevindingen uit onze onderzoeken dienen als voorbeelden voor het toekomstige energiesysteem in Nederland.’

De tienjarige samenwerking start in 2022, maar het eerste thema van de langdurige onderzoekslijn is al bepaald om toe te werken naar fossielvrij elektriciteitsverbruik: ‘uurmatching’.

Ook de panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) dienen als proeftuin van dit onderzoek.

Gebruik aardgas gaat nauwelijks omlaag

Na 2013 is de gaswinning in Nederland meer dan gehalveerd. Het gebruik van aardgas in Nederland is echter per saldo gelijk gebleven. Nederland moest meer gas importeren om aan de binnenlandse behoefte te voldoen. In 2018 was ons land voor het eerst netto-importeur van gas. Dit blijkt uit een analyse van CBS.

De waarde van de Nederlandse aardolie- en aardgasreserves is gedaald van 169 miljard euro in 2013 naar minder dan 8 miljard euro in 2019.

Een belangrijke oorzaak van de daling van de waarde van de reserves is het kabinetsbeleid om vanaf 2014 de gaswinning steeds verder af te bouwen, waardoor de verwachte opbrengsten van toekomstige winning sterk naar beneden zijn bijgesteld. De sterke waardedaling komt daarnaast ook doordat de aardgasprijs sinds 2013 met 37 procent is gedaald. De huidige aardgasprijs wordt gebruikt om toekomstige opbrengsten te schatten.

Het leeuwendeel van het aardgas ging in 2019 naar de energiesector, gevolgd door de nijverheid en de woningen. Vooral elektriciteitsproducenten zijn sinds 2015 meer aardgas gaan verbruiken, omdat de kostprijs van elektriciteit uit aardgascentrales daalde ten opzichte van de kostprijs van elektriciteit uit kolencentrales. Ondanks de doelstelling om meer woningen aardgasvrij te bouwen is het aardgasverbruik voor woningen slechts licht afgenomen.

Foto Anefo

maandag 23 november 2020

Smits Vastgoedzorg gaat elektrisch

Exact 30 jaar na de opening van het hoofdkantoor van Smits Vastgoedzorg aan de Thurledeweg in Rotterdam, stelden OnderhoudNL-voorzitter Henk den Boer en architect ing. Hein Doeksen de nieuwe snellaadinstallatie voor elektrische auto’s in gebruik.

Smits Vastgoedzorg liet tien snellaadplekken op het eigen terrein aanleggen, naar eigen ontwerp. Voor het dak wordt momenteel een zonnepaneleninstallatie ontwikkeld die per jaar circa 63.000 kilowatt aan energie moet gaan leveren. Daar kunnen de onlangs zeventien aangekochte en bestelde Volkswagens ID.3’s, UP’s en E-trons een jaar lang twintigduizend kilometer op rijden. 

Het in werking stellen van het zonnepanelendak, het installeren van de warmte pompinstallatie voor warmteterugwinning en het isoleren van de begane grondvloer staan als laatste stappen op het programma voor deze energietransitie begin 2021.

Ruim 11 procent woningvoorraad aardgasvrij

Met iets minder dan 30 jaar tot de eindstreep van het klimaatakkoord is momenteel 11,1 procent van de woningen in Nederland aardgasvrij. Wel zijn er grote verschillen per gemeente wat betreft de energietransitie. Zo is Purmerend koploper; hier wordt namelijk al meer dan 70 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd.

Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, dat de huidige stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in Nederland in kaart bracht.

Van alle woningen wordt 5,9 procent verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse cv-ketels op gas waarmee 50 tot 80 procent CO2-uitstoot wordt bespaard. De warmtepomp is momenteel flink in opmars, en is met 5,2 procent net iets minder populair.

Niet elke gemeente is even ver met de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Op het gebied van warmtetransitie staat Purmerend op kop. In de Noord-Hollandse gemeente wordt minstens 70,5 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. Ook in Duiven (60,7 procent) en Almere (58,9 procent) zijn relatief veel huizen van het gas af. De koplopers hebben dit grotendeels te danken aan het feit dat zij er al decennia geleden voor kozen om woningen op het warmtenet aan te sluiten in plaats van het gasnet.

In een aantal grote steden zijn grote stappen nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Zo heeft de gemeente Amsterdam nog ongeveer 384.000 woningen die van het gas af moeten. Ook in Rotterdam (259.000 woningen), Den Haag (239.000), Groningen (116.000), Utrecht (110.000) en Eindhoven (106.000) is het aantal te verduurzamen huizen nog hoog.
Met name in de oude binnensteden is het aanleggen van een warmtenet of de installatie van een warmtepomp vaak niet efficiënt door de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het kan een flinke puzzel zijn om in kleinere woningen en in de beperkte openbare ruimte in de stad een nieuwe oplossing te integreren. De straten zijn krap en bovendien zijn de woningen vaak erg moeilijk te isoleren om ze geschikt te maken voor een warmtepomp. In die gebieden kan groen gas een oplossing zijn om de warmtetransitie vorm te geven.

Foto Anefo

Zonne-energie en publieke laadpalen stijgen flink

In het derde kwartaal van 2020 nam de teruglevering van zonne-energie verder toe. In vergelijking met het vorige kwartaal steeg zowel het aantal zonneparken (9%) en het aantal consumenten met zonnepanelen op hun dak (6%). Het aantal windparken nam met 1% minder hard toe, meldt Alliander.

Ieder kwartaal deelt Alliander zijn cijfers over zonne- en windenergie, elektrisch rijden en groen gas voor de provincies waarin het actief is: Friesland, Flevoland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland. De cijfers geven een beeld van de versnelling van de energietransitie.

In vergelijking met het voorgaande kwartaal groeide het aantal grote bedrijven, zoals zonneparken, dat zonne-energie teruglevert aan het net van Alliander met 482. Een stijging van 9 procent, waarmee het totaal komt op 5.945. Ook het gecontracteerd vermogen (het maximale vermogen dat producten van groene stroom op enig moment in een jaar terug te leveren) steeg aanzienlijk, namelijk met 136 megawatt tot 1.385 megawatt (+11%). Een stijging van omgerekend bijna 200 voetbalvelden vol zonnepanelen.

Het aantal consumenten met zonnepanelen steeg in het derde kwartaal met 6 procent naar 460.980. Het opgesteld vermogen nam met 6 procent toe naar 1.837 megawatt. De cijfers zijn in lijn met de toename van teruglevering van zonne-energie in de laatste jaren. Het totaal opgestelde vermogen zon in het gebied van netbeheerder Liander is nu groter dan er in 2017 in heel Nederland stond opgesteld.

Gezamenlijk onderzoek door Rijk, regio en netbeheerder naar zonne-energie A6

De gemeenten Dronten en Lelystad, de provincie Flevoland, netbeheerder Liander en het Rijk verkennen samen de mogelijkheden voor de opwek van energie door zonnepanelen langs en in de middenberm van de snelweg A6 vanaf aansluiting Almere-Oostvaarders tot de Ketelbrug.

De partijen gaan onderzoeken hoe deze gronden ingezet kunnen worden voor de opwek van duurzame energie en met welke aspecten rekening gehouden moet worden. Er wordt onder andere gekeken naar de financiële haalbaarheid, de verkeersveiligheid, landschappelijke inpassing, ecologie en de impact op het elektriciteitsnetwerk.

De resultaten van de verkenning worden in de zomer van 2021 verwacht. Vervolgens besluiten provincie, gemeenten en netbeheerder of er een vervolg komt. Bij een akkoord over de haalbaarheid kan een planfase gestart worden. Hierbij worden de resultaten van de verkenning verder uitgewerkt.

zondag 22 november 2020

'Groot potentieel aan duurzame energie-startups, maar investeringen blijven achter'

Nederland heeft een enorm potentieel aan duurzame energie-startups, maar een gebrek aan financiering in een later stadium belemmert vaak hun groei. Dit blijkt uit het een dezer dagen gepubliceerde Flattening the Climate Curve: Startup Report 2020 van Techleap.nl.

Het rapport laat zien dat er in Nederland een enorm potentieel is; zo blijkt dat Nederland wereldwijd een relatief hoog aantal duurzame energiestarters per hoofd van de bevolking heeft. Uit de gegevens blijkt ook dat de financiering van energie-startups in Nederland de afgelopen vijf jaar is achtergebleven, terwijl leidende startup-ecosystemen binnen en buiten Europa meer geld hebben uitgegeven aan deze startups.

Daarnaast hebben energie-startups een tekort aan talent om hun bedrijf vooruit te helpen.
Slechts 17 procent van de ondervraagde energie-startups bouwt voort op een octrooi van een universiteit. Om deze bottlenecks op te lossen, is het belangrijk dat energie-startups toegang krijgen tot een ecosysteem dat de technologie, klanten en cultuur deelt met de startup.

Op basis van de uitkomsten wordt het actieplan om energie startups te ondersteunen, aangescherpt.

vrijdag 20 november 2020

Essent over Duurzaamheidsonderzoek 2020: 'Verwarrend en verkeerd'

De duurzame inspanningen van Essent worden gemarginaliseerd tot onvoldoendes doordat de onderzoekers buitenlandse Garanties van Oorsprong niet waarderen en verduurzamen van woningen en gebouwen negeren. Dat is volgens het energiebedrijf onjuist en eenzijdig.

Essent roept de onderzoekers op tot meer realisme om het onderzoek van waarde te laten zijn.

Essent valt met name over het uitgangspunt van het onderzoek dat buitenlandse GvO’s (deze bevatten gegevens over waar elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen is opgewekt) niet zouden bijdragen aan verduurzaming van de stroomvoorziening in Nederland.

Het kopen van certificaten van Europese windparken stimuleert de Europese markt voor windenergie, waar Nederland tenslotte ook deel van uit maakt. Dankzij de goede verbindingen met andere landen kunnen wij in Nederland gebruik maken van de duurzame energie die elders in Europa wordt opgewekt, bijvoorbeeld omdat er daar op dat moment minder verbruikt wordt.

Tegelijkertijd is er simpelweg te weinig duurzaam opgewekte stroom in Nederland voor handen tegen een prijs waarmee elk huishouden in Nederland mee kan doen.

Om de circa 2,5 miljoen klanten van Essent van betaalbare windenergie uit Nederland te kunnen voorzien zijn tientallen, zo niet honderden, windmolens nodig. En die zijn er niet. Tegelijkertijd is er veel maatschappelijke discussie omtrent het plaatsen van windmolens in het Nederlandse landschap.

Provincie Noord-Holland en netbeheerders pakken knelpunten energienetwerken aan

De provincie Noord Holland en netbeheerders gaan als eerste een aantal zogenaamde ‘no-regret maatregelen’ uitvoeren – maatregelen die op korte termijn sowieso moeten worden genomen om te voorkomen dat men zonder elektriciteit komt te zitten. Tegelijkertijd wordt een ontwerp gemaakt voor toekomstbestendige nieuwe energienetwerken.

Het lokaal opwekken van warmte en elektriciteit, productie en transport van waterstof en het afvangen van CO2, vragen allemaal om stevige aanpassingen van de energie-infrastructuur. Deze vraagstukken houden niet op bij gemeentegrenzen en vragen om een stevige coördinatie van de provincie.

Het ontwerp van een nieuw flexibel energiesysteem voor meerdere soorten energie (een hybride systeem), is een complexe opgave. Technologieën ontwikkelen zich razendsnel. De provincie pakt als overheid de coördinatie voor de regio, over gemeentegrenzen heen. Behalve met de netbeheerders trekt zij daarbij ook op met gemeenten, rijk, energiegebruikers en elektriciteitopwekkers.

Dat doet zij ook bij de ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Waterstof is noodzakelijk om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te behalen. Ook vanuit economisch perspectief en het behoud van werkgelegenheid is het inzetten op waterstof in Noord-Holland van groot belang.

De industrie zal in de nabije toekomst voor een belangrijk deel van gas overstappen op waterstof. De havens in het Noordzeekanaalgebied en Den Helder kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Deel stroomleveranciers blijft ‘greenwashen’

Nog steeds doet een groot deel van de stroomleveranciers in Nederland zich groener voor dan ze is. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.

Voor de Stroomranking beoordeelden de organisaties 54 stroomleveranciers op duurzaamheid door naar hun investeringen en inkoop en levering van stroom te kijken. Het gemiddelde rapportcijfer van leveranciers op de zakelijke markt is een 5,0.

Opvallend is dat twee derde van de aanbieders een lager cijfer krijgt voor de stroom die ze inkopen dan voor de stroom die ze leveren aan hun klanten. Dat betekent dat de ingekochte stroom voornamelijk grijs is. Vervolgens vergoenen de bedrijven die stroom met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO's). Deze vorm van inkoop draagt nauwelijks bij aan toename van duurzame energieopwekking in Nederland. Maar leveranciers lijken zo wél heel duurzaam, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ staat. Dat is greenwashing, vinden de onderzoekers.

Energieleveranciers zijn verplicht klanten met het stroometiket te informeren over hoe de elektriciteit die zij leveren is opgewekt. Maar die transparantieplicht geldt niet voor de ingekochte stroom. Hierdoor blijft onzichtbaar dat achter de certificaten soms vervuilende, grijze stroom schuilgaat.

Samenwerking waterschap Hollandse Delta en HVC verlengd

Waterschap Hollandse Delta werkt ook de komende jaren samen met energie- en grondstoffenbedrijf HVC om te komen tot een energieneutraal waterschap in 2030.

De komende jaren werken HVC en het waterschap verder aan projecten die duurzame energie opwekken op locaties van waterschap Hollandse Delta.

HVC heeft dit jaar zes zonneparken op rioolwaterzuiveringen van waterschap Hollandse Delta aangelegd. De zonneparken in Barendrecht, Goedereede, Middelharnis, Numansdorp, Oostvoorne en Zwijndrecht hebben in totaal bijna 19.000 zonnepanelen en wekken samen 7.300 MWh per jaar op. Dit is goed voor 2.100 huishoudens.

Na de zonneparken werken HVC en het waterschap nu gezamenlijk plannen uit voor windenergie op locaties van het waterschap. HVC en het waterschap onderzoeken onder andere de locaties aan de Brielse Maasdijk in Nissewaard en aan de Noordzeeboulevard in Westvoorne.

donderdag 19 november 2020

Eneco verankert duurzame doelstellingen in bedrijfsvoering met ISO 55001-certificaat

Eneco heeft door Kiwa het ISO 55001-certificaat voor Asset Management uitgereikt gekregen.

Hiermee verankert het energiebedrijf haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid in haar bedrijfsvoering door middel van duurzaam beheerde productiemiddelen.

Kiwa heeft het certificaat uitgereikt aan Cees de Haan, directeur van de businessunit Wind & Solar van Eneco.
 
Elke organisatie die investeert in kapitaalintensieve productiemiddelen wil dat deze assets optimaal renderen en op een voorspelbare manier bijdragen aan de doelstellingen. Dat geldt ook voor bedrijven in de energiesector, zoals Eneco. Hier zijn optimaal rendement, betrouwbaarheid en beschikbaarheid niet alleen van belang voor de organisatie zélf, klanten en investeerders, maar speelt óók het maatschappelijke belang een grote rol.

Werken op basis van de ISO 55001-standaard biedt Eneco de mogelijkheid haar assets gedurende hun volledige levensduur optimaal in te zetten.

Bouw eerste Nederlandse bio-LNG-installatie begonnen

De bouw van de eerste bio-LNG-installatie van Nederland is begonnen. Initiatiefnemers Renewi, Nordsol en Shell verwachten halverwege volgend jaar de eerste bio-LNG te leveren. De installatie komt op het terrein van Renewi in Amsterdam.

Met een miljoeneninvestering neemt de technische partner Nordsol als eerste in Nederland de stap om zelf bio-LNG te produceren. Met de ontwikkeling van deze productielocatie in Amsterdam Westpoort wordt de weg vrijgemaakt voor de eerste Nederlandse bio-LNG.

Renewi, Nordsol en Shell gaan elk hun eigen rol spelen in de productie van bio-LNG. Renewi haalt in heel Nederland organisch afval op, zoals producten van supermarkten die over de datum zijn. Vervolgens bewerkt Renewi het afval en zet het in vergisters om in biogas. De nieuwe bio-LNG-installatie in Amsterdam, eigendom van Nordsol, verwerkt het biogas tot bio-LNG. Shell verkoopt deze bio-LNG aan haar klanten op haar LNG-tankstations.

Omdat bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, stoot deze brandstof bij gebruik veel minder CO2  uit dan conventionele diesel. Renewi, Nordsol en Shell verwachten daarom dat bio-LNG in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport.

Ook het productieproces zorgt voor CO2-reductie. Biogas bestaat uit ongeveer 60% methaan en 40% koolstofdioxide (CO2). Technologie van Nordsol maakt het mogelijk om zuiver methaan efficiënt van biogas te scheiden en te vervloeien tot bio-LNG. Het CO2-bijproduct wordt hergebruikt in de industrie. Dit proces leidt tot een volledig CO2-neutrale brandstof.

Zonnesector en netbeheerders slaan handen ineen om meer zonnestroom het net op te krijgen

Netbeheerders en de zonenergiesector gaan samenwerken om te zorgen dat zonnestroom efficiënt, snel en betaalbaar op het Nederlandse net getransporteerd kan worden.

Vandaag ondertekenden ze daartoe het convenant Stroom Betaalbaar op het Net. Het convenant zorgt er onder meer voor dat zonnestroom het net minder belast. Zo kunnen meer zonneparken sneller en goedkoper worden aangesloten en gaat er per saldo meer duurzame energie het net op. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Ed Nijpels van het Klimaatakkoord namen het convenant in ontvangst.

De afgelopen jaren is het aantal grote zonne-projecten snel gegroeid. In de afgelopen vijf jaar verveelvoudigde de invoer van zonnestroom op het net. Om die groei aan te kunnen, moet het net op veel plekken in ons land verzwaard worden. Tot die tijd kunnen grotere zonnesystemen op land en op daken niet altijd op het gewenste moment worden aangesloten.

In het convenant wordt onder meer afgesproken dat zoninstallaties voortaan worden
aangesloten op 70 procent van hun paneelvermogen. De productie van een installatie komt hier meestal niet boven uit; een productiepiek van meer dan 70 procent komt jaarlijks maar zo’n 3 procent van de tijd voor. De ruimte die deze pieken op de netten nodig zouden hebben kunnen beter gebruikt worden voor het aansluiten van meer projecten, vinden Holland Solar en Netbeheer Nederland. Op deze manier kunnen meer projecten, met een kleinere aansluiting, sneller worden aangesloten. De leden van Holland Solar hebben daarnaast afgesproken om de exploitatietermijn van projecten minstens 20 jaar te laten zijn, zodat uitgaves aan extra netcapaciteit gerechtvaardigd zijn.

Jongeren praten mee over de Regionale Energiestrategie

Overal in Nederland wordt gewerkt aan het opstellen van regionale energiestrategieën. Hierin wordt bepaald waar in 2030 grootschalig duurzame energie kan worden opgewekt met zonne- en windenergie. Veel gemeenten en de provincie hebben aangegeven dat de mening van jongeren hierin niet mag ontbreken.

Daarom wordt de komende maanden in samenwerking met Jong RES en de Participatiecoalitie Noord-Holland een jongerentafel georganiseerd. De resultaten van dit gesprek wordt verwerkt in de RES 1.0.

De RES is hiervoor op zoek naar jongeren tussen de 18 en 24 jaar die in Noord-Holland wonen. Het gaat om drie online sessies in december en januari 2020. Jongeren kunnen zich tot en met 26 november aanmelden op de websites van de energieregio’s Noord-Holland Noord of Noord-Holland Zuid.

Emmen krijgt geen toestemming voor proef met energie uit Duitsland

De gemeente Emmen krijgt geen toestemming om groene stroom uit te wisselen met Duitse buurgemeenten. Emmen vroeg de minister om regels af te stemmen met Duitsland waardoor een pilot mogelijk was om ondergronds stroom te transporteren.

Nederland mag alleen stroom uitwisselen met het buitenland via het hoogspanningsnetwerk, maar door overcapaciteit op dat netwerk is dat niet mogelijk.

De minister gaat de regels niet aanpassen. 'Het voorstel om grensoverschrijdend elektriciteit uit te wisselen op middenspanning is in strijd met hoe het Europese energiesysteem is ingericht'.

'TROEF' werkt aan toepassing om duurzame energie beter te benutten

Het consortium TROEF gaat een toepassing ontwikkelen waarmee duurzame energie efficiënt kan worden uitgewisseld tussen gebouwen en gebieden. Een prototype van dit energie-ecosysteem wordt op korte termijn op verschillende locaties in Nederland getest. Hogeschool Utrecht is een van de partners.

De partners verwachten met hun toepassing de energietransitie in Nederland te kunnen versnellen. Het idee is beschikbare data en kennis van gebouwen slim te benutten, waardoor gebouweigenaren zelf energie kunnen inkopen en energie- en CO2-rechten kunnen uitwisselen met andere gebouwen. Bij het ontwikkelen van het nieuwe systeem maken de samenwerkingspartners gebruik van Internet of Energy, een digitaal platform dat marktpartijen de mogelijkheid biedt om nieuwe energieoplossingen uit te proberen.

De tien partijen in het TROEF-consortium hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor vier jaar. De HU richt zich in het project met name op de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen, de customer journey en participeert met onderzoek naar de energie-efficiëntie-verbetering en CO2-emissiereductie van het ecosysteem.

Overijssel opent subsidieregeling voor versnelling aanleg warmtenetten

De provincie Overijssel trekt zeven miljoen euro uit om de realisatie van warmtenetten te versnellen. Dat is nodig omdat de aanleg van deze netten op dit moment onvoldoende van de grond komt.

Er komt een subsidieregeling voor investeringen in warmtenetten, het Energiefonds Overijssel wordt voorbereid op het verstrekken van leningen aan warmtenetten, en er komt extra ondersteuning voor onderzoek naar de haalbaarheid van projecten, en versterking van de organisatie ervan.

Veel warmte van bedrijven vervliegt nu nog in de lucht of stroomt als koelwater de rivier in. Die warmte kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. Ook wordt duurzame warmte opgewekt in biomassa installaties1 of gewonnen uit de ondergrond.

Op dit moment kent Overijssel zo’n 15 initiatieven, die vaak langzaam van de grond komen.

De provincie Overijssel heeft als doelstelling dat in 2023 20 procent van de gebruikte energie duurzaam is opgewekt. In het klimaatakkoord is afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij is.

woensdag 18 november 2020

Wijkbewoners meer betrekken bij aardgasvrij Rotterdam

Rotterdam wil tenminste 10.000 bestaande woningen aardgasvrij maken of daarop voorbereiden. Hoe doe je dat? Bestuurskundigen van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzochten vijf pilotgebieden in Rotterdam waar een gebiedsaanpak aardgasvrij is gestart.

Uit het onderzoek ‘Op zoek naar de energie van Rotterdam’ blijkt dat het de gemeente Rotterdam goed lukt om Rotterdammers hierin te ontzorgen, maar dat er meer ruimte mag zijn voor bewoners die zelf actief willen bijdragen aan de energietransitie. Het koppelen aan andere wijkopgaven, zoals werkgelegenheid en leefbaarheid, lukt op kleinschalig niveau. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Kenniswerkplaats Leefbare Wijken en afdeling Duurzaamheid van de gemeente Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is in vijf pilotgebieden een gebiedsaanpak aardgasvrij gestart. Met deze pilot gebiedsaanpakken wil de gemeente leren en begrijpen wat en op welke wijze het beste werkt om huizen aardgasvrij te maken. De onderzoekers hebben een jaar lang deze gebiedsaanpakken gevolgd en lessen opgetekend

Uit het onderzoek blijkt dat het gemeente Rotterdam lukt om met de gebiedsaanpakken aardgasvrij, de Rotterdammers te ontzorgen. De individuele gesprekken waarin verschillende opties gegeven worden als men wil overstappen op het warmtenet, worden gewaardeerd. Wel is er behoefte aan een meer gedifferentieerde participatie-aanpak, die naast het 'ontzorgen' ook ruimte biedt voor bewoners die actief willen meedenken en meedoen (zoals energiecoöperaties). Voor deze bewoners is het nog lastig om aan te sluiten bij de gebiedsaanpakken aardgasvrij.

BAM verduurzaamt kantoor Enexis Netbeheer

In opdracht van Enexis Netbeheer is BAM Bouw en Techniek gestart met de verduurzaming en optimalisatie van het kantoor van Enexis Netbeheer aan de Reitscheweg in ’s-Hertogenbosch.

Het kantoorgebouw met een totaal vloeroppervlak van 2.672 m2 voldoet na de verbouwing aan energielabel A. BAM realiseert de verbouwing integraal en neemt in bouwteamverband zowel de uitwerking van het bouwkundig als het installatietechnisch ontwerp voor haar rekening. De oplevering staat gepland voor maart 2021.

De kantoorlocaties van Enexis Netbeheer liggen verspreid over Nederland. De locatie aan de Reitscheweg is een van de regiokantoren van Enexis Netbeheer. De verbouwing richt zicht op het verduurzamen en herinrichten van het kantoorgebouw.

BAM verduurzaamt het kantoorgebouw naar energielabel A. Daartoe voorziet BAM het dak van een nieuw isolatiepakket en vervangt onder meer de bestaande klimaatinstallatie en de verlichting. Gelijktijdig met de verduurzaming realiseert BAM een verbouwing op basis van een nieuw werkplekconcept.

Roer­mond ont­vangt sub­si­die voor een slim ener­gie­net

Gemeente Roermond heeft een subsidie ontvangen uit het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken. Hiermee komt de aanleg van een Slim Energienet in Roermond dichterbij.

Momenteel wordt er onderzocht hoe in eerste instantie 600 woningen in de wijk Tegelarijeveld aangesloten kunnen worden. Het doel: inwoners van Roermond helpen om duurzamer en energiezuiniger te wonen.

Slim Energienet Roermond is een initiatief van Enpuls, ENGIE, de gemeente Roermond en de Provincie Limburg. Samen ontwikkelen zij momenteel de randvoorwaarden om een betrouwbaar en betaalbaar warmtenet aan te leggen. De (rest)warmte voor dit slimme energienet komt in eerste instantie van Smurfit Kappa Roermond Papier en zorgt straks voor warmwater in woningen en kantoorpanden.

De wijk waarnaar gekeken wordt om een warmtenet aan te leggen is Tegelarijeveld in Roermond. Deze wijk ligt vlakbij Smurfit Kappa. In Tegelarijeveld liggen diverse woningen van woningbouwcorporaties Nester en Wonen Zuid. Zij denken als partner mee in de totstandkoming van een warmtenet. Ook particuliere woningeigenaren worden hierbij betrokken.

dinsdag 17 november 2020

Warmtebronnenregister dankzij Brabantse bedrijven verder aangevuld

Meer dan 110 bedrijven reageerden op de oproep van provincie Noord-Brabant om de potentie van restwarmte voor de industrie en gebouwde omgeving beter in kaart te brengen.

Met de nieuwe inzichten kan het warmtebronnenregister geüpdatet worden. Dit helpt gemeenten, regio’s én de bedrijven om op hun beurt zelf na te denken over het slim benutten van restwarmte.

De provincie Noord-Brabant deed dit najaar een oproep aan Brabantse bedrijven om een enquête in te vullen om de potentie van restwarmte beter in kaart te brengen. En daar werd veelvuldig op gereageerd. Meer dan 110 bedrijven gaven input.

Met deze informatie kan het warmtebronnenregister geüpdatet worden. Het gaat hierbij niet direct om technische mogelijkheden, maar om het verkrijgen van meer inzicht en transparantie, zodat we met elkaar na kunnen denken over slimme uitwisseling van warmte.


Tijdelijke oplossing ‘groeipijn’ op elektriciteitsnet van Schouwen-Duiveland en Tholen niet mogelijk

De afgelopen jaren zijn er veel zonnedaken op Schouwen-Duiveland en Tholen gebouwd. Die produceren samen meer elektriciteit dan er wordt afgenomen in het gebied. Dit zorgt voor groeipijn.

Een onafhankelijk bureau zocht voor netbeheerder Enduris uit of het mogelijk is tijdelijk de groeipijn te verlichten, maar dat blijkt niet het geval. Dit betekent dat Enduris tot op z’n vroegst 2025 niet kan garanderen dat nieuwe, grote zonnedaken hun elektriciteit kwijt kunnen op het net van Schouwen-Duiveland en Tholen.

Er is nu sprake van een structureel capaciteitsprobleem op elektriciteitsnet van de twee eilanden. Dit is op te lossen door de capaciteit van het net te vergroten. Voor Schouwen-Duiveland en Tholen gebeurt dat door een extra aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT te maken. Dit is een tijdrovende klus van gemiddeld zo’n zeven tot tien jaar. TenneT en Enduris zijn nu tweeënhalf jaar bezig met de voorbereidingen. TenneT verwacht dit jaar het project te starten. Naar verwachting is de aansluiting op het hoogspanningsnet op z’n vroegst 2025 gereed.  

Hoe 'grootdakbezitter' ProRail stations energieneutraal maakt

ProRail wil dat stations duurzaam zijn. Zonnepanelen op perronkappen spelen daarbij een belangrijke rol.

Om meer stations van zonnepanelen te voorzien, heeft ProRail het programma Zonnepanelen op Transferdaken opgezet, dat sinds een jaar financieel ondersteund wordt door het ministerie van IenW.

Een station is kansrijk als de investering zich in vijftien jaar terugverdient. Sommige mooi geïntegreerde zonnepanelen vallen af, omdat ze niet genoeg opbrengen.

Stations waar al een behoorlijk rendement behaald wordt zijn Eindhoven en Zwolle. In Eindhoven wekt men zestig procent op van wat er wordt verbruikt en in Zwolle veertig.

maandag 16 november 2020

De zonnepanelen op Eeklose stadsdaken worden eigendom van de burgers

Eeklo sloot onlangs een overeenkomst met energiecoöperaties Ecopower en Volterra. De stad stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking van de burgercoöperaties, die er zonnepanelen op zullen leggen.

De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Eeklo kunnen investeren en mede-eigenaar worden van dit zonnige project. Zo blijft niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal.

Er komen zonnepanelen op het dak van het stadskantoor aan de Industrielaan, de Kunstacademie en het cultuurcentrum de Herbakker, het Lokaal Dienstencentrum Zonneheem, de stedelijke sporthal met zwembad en evenementenhal en kinderdagverblijf Kinderpoort.

Op de meest geschikte locatie wordt ook een batterijopslagsysteem geïntegreerd, en op  vijf locaties worden terzelfdertijd de verwarmings- en ventilatie installaties geoptimaliseerd.

Energieoplossing met energieopslag en laadplein

PZEM heeft Alfen geselecteerd voor de levering van een energieopslagsysteem in combinatie met een laadplein voor elektrische voertuigen.

Op de parkeerplaats aan de Poelendaelsesingel zal in het eerste kwartaal van 2021 het energieopslagsysteem van Alfen, TheBattery worden geplaatst. Het laadplein, bestaande uit 10 slimme Alfen Eve Double laadpalen, is inmiddels al succesvol gerealiseerd.

Het energieopslagsysteem zorgt ervoor dat de elektriciteit uit het netwerk wordt opgeslagen in een ‘containerbatterij’. Door de opslag van elektriciteit balanceren we de vraag en aanbod in energie en helpen we direct mee om forse infrastructurele investeringen in het elektriciteitslandschap te beperken. Wanneer veel auto’s bijvoorbeeld gelijktijdig laden, kan elektriciteit uit het energieopslagsysteem gebruikt worden waardoor de impact op het energienet beperkt blijft. Voor de integratie met het energienet is een Alfen transformatorstation geplaatst.

Elektrische laadpalen op busstation Deventer

Vanaf 13 december gaan in Deventer elektrische bussen rijden. Daarom worden er, in opdracht van vervoersmaatschappij Keolis, elektrische laadpalen op het busstation geplaatst.

De werkzaamheden starten de 2e week november en bestaan onder meer uit grond- en bestratingswerkzaamheden, het aanleggen van schakelkasten, de elektriciteitsvoorziening, het leggen van fundering en bekabeling en plaatsen en aansluiten van de laadpalen.

De werkzaamheden worden in december afgerond. Hinder wordt zoveel mogelijk voorkomen. De bussen blijven gewoon volgens de huidige dienstregeling rijden en het busstation blijft toegankelijk voor reizigers.

Volgende stap voor windpark Maasvlakte 2

De ontwerpplannen voor Windpark Maasvlakte II zijn klaar en liggen de komende weken ter inzage. Tot 11 december kunnen inwoners en belangstellenden de plannen online inzien en een reactie geven. Ook kunnen geïnteresseerden digitale informatieavonden bijwonen in november.

Windpark Maasvlakte 2 gaat met de ruim 100 MW in één klap een grote organisatie als Rijkswaterstaat 100 procent van duurzame energie voorzien. Dat betekent dat straks bijvoorbeeld alle Nederlandse snelwegen worden verlicht met duurzame stroom van Zuid-Hollandse bodem. 

Het grootste windpark in Zuid-Holland is een samenwerking tussen Eneco, Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

vrijdag 13 november 2020

Inpandige batterij vangt piekbelasting op bij koken op inductie

Netbeheerder Stedin onderzoekt in een flat in de Utrechtse wijk Overvecht-Noord hoe een inpandige batterijopstelling de piekbelasting bij koken op inductie kan opvangen.

In deze wijk gaan de komende jaren naar verwachting ruim 4000 woningen over van koken op gas naar koken op inductie. Wanneer de proef slaagt, wordt mogelijk een investering in het elektriciteitsnet voorkomen of uitgesteld naar een moment waarop meer werkzaamheden in de ondergrond moeten plaatsvinden.

Het proefproject in Overvecht-Noord is gestart plaatsen van een batterij in een flat van woningcorporatie Mitros. Stedin werkt voor deze proef samen met Iwell, een bedrijf dat batterijen levert en zich richt op het versnellen van de energietransitie. Stedin onderzoekt hoe de batterij de pieken kan opvangen die ontstaan wanneer de bewoners van deze flat elektrisch koken. De batterij kan mogelijk ook gebruikt worden voor het verlagen van piekstroom van bijvoorbeeld de lift.

Stedin werkt op meerdere plekken in Nederland aan de overgang van koken op gas naar koken op inductie. Op een aantal plekken moesten de netten worden verzwaard om elektrisch koken te kunnen faciliteren. Ook voor deze 4000 woningen in Overvecht-Noord is een investering nodig.

Rotterdam presenteert ambitieuze walstroomstrategie voor zeeschepen

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk walstroom voor zeeschepen uitrollen. Doel is dat in 2030 een groot deel van de zeeschepen ‘aan de stekker’ gaat als ze aan de kade liggen. Dieselgeneratoren kunnen dan uit en dat is goed voor de luchtkwaliteit en de CO2-uitstoot.
 
Schepen hebben elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld de verlichting en allerlei apparatuur aan boord, maar ook voor het koelen van containers met voedsel. Die elektriciteit wordt doorgaans opgewekt met dieselgeneratoren. Zo’n generator zorgt voor luchtvervuiling, CO2-uitstoot en geluid. Als schepen aan de kade liggen, kun je ze in principe ook aansluiten op het elektriciteitsnet. Daar moeten zowel schepen als terminals (kades) en het elektriciteitsnet voor geschikt zijn.

Zeeschepen gebruiken terwijl ze aan de kade liggen jaarlijks net zoveel elektriciteit als 250.000 tot 300.000 huishoudens. Daardoor komt onder andere 600.000 ton CO2 en 8.000 ton stikstof in de lucht. Door de walstroomstrategie kan in 2030 een besparing van 200.000 ton CO2 worden geboekt.

Milieuorganisaties gaan samen informeren over warmtenetten


Warmtebedrijven Eneco, Ennatuurlijk, Eteck, Gasunie, Vattenfall, Veolia Nederland en milieuorganisaties Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties lanceren de campagne ‘Het ware verhaal van het warmtenet’.

In de aanloop naar aardgasvrij wonen willen de partijen mensen bekender maken met warmtenetten en hen informeren over de rol en kansen ervan in de energietransitie.

Eerder sloten deze organisaties met elkaar het Warmtepact, waarin zij streven naar groei en volledig duurzame warmtenetten in 2040.

Uit een inventarisatie in opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat warmtenetten voor veel mensen nog een onbekend fenomeen zijn.

donderdag 12 november 2020

Consumentenbond helpt consumenten besparen met Voordeelcoach-app

De Consumentenbond gaat consumenten helpen met inzicht in en besparen op hun verzekeringen en energiecontracten. Sinds kort is daarvoor de Voordeelcoach-app beschikbaar in de appstore.

Consumenten kunnen al hun contracten uploaden in de app, zodat alles gemakkelijk op 1 plek staat.

De Voordeelcoach is niet alleen administratief handig, maar werkt ook als een digitale adviseur. De app geeft inzicht in welke verzekeraar of energieleverancier voor consumenten voordelig is en geeft een seintje wanneer het interessant is om over te stappen naar een andere aanbieder. Oversluiten kan ook via de Voordeelcoach. Tot slot kunnen consumenten schades direct afhandelen via de app.

ENGIE innovatiepartner FC Utrecht

ENGIE sluit zich per direct en voor meerdere seizoenen als Innovatiepartner aan bij FC Utrecht.

Het internationale energiebedrijf, waarvan het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in het onder de rook van Utrecht gelegen Bunnik, gaat onder meer een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid in het gebied rondom Stadion Galgenwaard.

Het gebied rondom de thuishaven van FC Utrecht wordt de komende jaren ontwikkeld. Er komen onder meer woningen en commercieel vastgoed. Als Innovatiepartner van FC Utrecht gaat ENGIE meedenken en helpen bij het ontwikkelen van een duurzaam energiesysteem voor dit gebied. Duurzame warmte en koude, het lokaal opwekken van elektriciteit, maar ook de lokale balancering van energie ter voorkoming van congestie op het elektriciteitsnet bijvoorbeeld met inzet van laadpalen en lokale opslag zullen hier onderdeel van zijn.

Coen de Ruiter nieuwe algemeen directeur Greenchoice

Coen de Ruiter (51) wordt met ingang van 16 november 2020 de nieuwe algemeen directeur van Greenchoice. Hij volgt Evert den Boer op die afgelopen zomer afscheid nam van de duurzame energieleverancier.

Tot begin dit jaar werkte De Ruiter als CEO en CFO bij financiële vergelijkingssite Independer. Daarvoor was hij werkzaam als algemeen directeur bij Fairtradekeurmerk Max Havelaar en Stichting Apenheul.

De duurzame energieleverancier heeft ruim 600.000 klanten en levert uitsluitend Nederlandse groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Den Helder ideaal startpunt voor grootschalige waterstofproductie

De ontwikkeling van een duurzame waterstofeconomie is actueler dan ooit. Waterstof kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie en een schoner klimaat. Daarom wil het samenwerkingsverband H2Gateway (een groep van bedrijven en overheden) op grote schaal en gecentraliseerd blauwe waterstof produceren.

Het rapport Poort naar een CO2-vrije waterstofeconomie toont aan dat de grootschalige productie van blauwe waterstof op korte termijn en tegen relatief lage kosten, gerealiseerd kan worden in de haven van Den Helder.

De kern van het rapport is de gecentraliseerde productie van blauwe waterstof. Groene waterstof is weliswaar het einddoel, maar hier is urgent schaalgrootte voor nodig.

Het rapport Poort naar een CO2-vrije waterstofeconomie is een initiatief van H2Gateway, een samenwerkingsverband van 8 partijen: provincie Noord-Holland, gemeente Den Helder, New Energy Coalition, GasTerra, Gasunie, NAM, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Port of Den Helder. H2Gateway is erop gericht een forse impuls te geven aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen.