Pagina's

woensdag 30 september 2020

Forse boete voor Innova Energie

Innova Energie B.V. krijgt een boete van 1,2 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het aanbieden van energiecontracten met een te hoge opzegvergoeding aan consumenten die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vaak ging het hierbij om levering van energie aan zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) op hun woonadres. Zij gebruikten deze energie overwegend privé.

Innova Energie bood deze groep consumenten energiecontracten aan met onredelijk hoge opzegvergoedingen, tot wel 1000 euro per klant. Overstappen naar een andere energieleverancier was daardoor voor hen ook minder aantrekkelijk. Een groot aantal afnemers klaagde hierover. Bij levering van gas en stroom voor privégebruik geldt recht op consumentenbescherming, ook als de leveringsovereenkomst is aangegaan door een zzp’er of andere kleine ondernemer. De opzegvergoeding is in die gevallen gebonden aan een maximum van 250 euro voor gas en elektriciteit bij elkaar. 

Ondanks een waarschuwing is Innova Energie is daarna toch doorgegaan met het sluiten van contracten met een te hoge opzegvergoeding met klanten die consumentenbescherming genieten.

Provincie gaat dieseltrein vervangen door waterstoftrein

Groningen wil als eerste provincie waterstoftrein inzetten op regionale spoorlijnen. De waterstoftrein is volgens de provincie een volwaardig alternatief voor de huidige dieseltrein. Dat blijkt uit de proef met een waterstoftrein van Alstom, waar de provincie en ProRail begin 2020 initiatief toe namen. De trein reed op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden.

De resultaten zijn zo positief, dat de provincie en betrokken partijen waterstoftreinen willen inzetten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen. Bijvoorbeeld op trajecten naar Stadskanaal en Duitsland (Wunderline). Zo kunnen de eerste waterstoftreinen over enkele jaren onderdeel uitmaken van de reguliere dienstregeling.

De waterstoftrein is twee weken uitvoerig getest. De testritten vonden 's nachts plaats met een personentrein zonder passagiers. Hierbij is de stop- en sneltreindienstregeling meerdere keren getest. De trein reed volgens dienstregeling. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliep zonder problemen. Het tanken met (groene) waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. Een waterstoftrein bleek bijna 50% stiller dan de huidige dieseltrein.

De provincie en betrokken partijen hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero emissie (zonder milieubelastende uitstoot) te laten rijden. De waterstoftrein is een goede mogelijkheid om hieraan te voldoen, zonder daarbij grote investeringen in bovenleidingen te hoeven doen.

Luminus bouwt de eerste windturbine van Hauts-Sarts bij NRB

In 2021 zal het Belgische Luminus de eerste windturbine van het bedrijventerrein Hauts-Sarts in Herstal op de site van het IT-bedrijf NRB bouwen. Deze installatie is de verdienste van de nv Demainvest (partnership tussen Luminus (51%) en Sogepa (49%)), die tot doel heeft bedrijven te ondersteunen bij hun energietransitie.

De windturbine van NRB zal een maximaal vermogen van 2,99 MW hebben en jaarlijks 7.322 MWh produceren. NRB zal 90% van de geproduceerde energie zelf verbruiken. De resterende 10% zal op het net worden gezet.  Dankzij de installatie van deze turbine zal men elk jaar 3.097 ton CO2 kunnen besparen.

Deze windmolen zal de eerste turbine zijn in Hauts-Sarts, het grootste bedrijventerrein van Wallonië. De vergunning werd in augustus 2019 verkregen. De bodemtests zijn inmiddels uitgevoerd en tegen het einde van het jaar zullen de kabels worden gelegd en zullen de infrastructuurwerken van start gaan. In april 2021 start men met de funderingswerken en vanaf juni 2021 wordt de windmolen gemonteerd. De turbine zal van het type Enercon E115 zijn, met een totale hoogte van 180 meter.
 

Novo Nordisk: Doelstelling 100% hernieuwbaar voor al haar leveranciers

Novo Nordisk zal met al haar 60.000 directe leveranciers samenwerken om te verzekeren dat zij het bedrijf uiterlijk in 2030 kunnen voorzien van hun diensten op basis van 100 procent hernieuwbare energie.

De nieuwe doelstelling is onderdeel van Novo Nordisk’s ambitie om geen negatief effect meer uit te oefenen op het milieu.

Bij het behalen van de doelstelling zal Novo Nordisk ten minste 300.000 ton broeikasgassen uit haar bevoorradingsketen kunnen onttrekken. Novo Nordisk heeft zich al toegelegd op een CO2-vrije doelstelling in haar eigen wereldwijde vervoersketen in 2030. En heeft in 2020 het behalen van een mijlpaal kunnen vieren toen het de doelstelling bereikte van 100% hernieuwbare energie in de eigen productiefaciliteiten.

Stimuleringssubsidie brengt warmtenet Drechtsteden dichterbij

Het Rijk kent een subsidie toe voor het aardgasvrij maken van huurwoningen in de regio Drechtsteden.

Dankzij de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) kunnen 5930 huurwoningen in de regio worden aangesloten op warmtenetten van HVC. Hiermee leveren ze een bijdrage aan het terugdringen van de CO2 -uitstoot.

De toekenning van de SAH-subsidie is een belangrijke impuls voor het waarmaken van de doelstelling van de Drechtsteden. Zij wil vóór 2030 minimaal 12.000 woningen en gebouwen te verwarmen met duurzame warmtenetten.

Zakelijke tankpas voor stroom en brandstof bij BP

Commerciële wagenparken kunnen met BP's Fuel & Charge Tankpas diesel of benzine tanken bij meer dan 1100 tanklocaties in Nederland en meer dan 24.000 tankstations in het Europese ROUTEX-netwerk.

Klanten van BP hebben voortaan ook toegang tot meer dan 110.000 oplaadpunten voor elektrische voertuigen in heel Europa, dankzij een nieuwe samenwerking met Vattenfall InCharge in Nederland en Duitsland. In Nederland telt het InCharge-netwerk op dit moment zo’n 58.500 oplaadpunten.

Het aanbod van BP omvat ook een speciale BP Fuel & Charge-app. Hiermee zijn alle oplaadpunten in het netwerk snel en eenvoudig te vinden. Naast navigatie geeft de app ook een overzicht van de beschikbaarheid van oplaadpunten en de oplaadkosten. Daarnaast kunnen chauffeurs via de app ook zien welke laadpunten geschikt zijn voor hun specifieke model elektrische auto.

Renée Heller nieuwe lector Energie en Innovatie bij HvA

Hogeschoolhoofddocent Renée Heller is per 1 september benoemd als lector Energie en innovatie. Heller neemt daarmee het lectoraat over van Robert van den Hoed. Dit lectoraat is onderdeel van Faculteit Techniek en onderzoeksprogramma Urban Technology.

Heller heeft een stevige carrière op het gebied van de energietransitie en gaat de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk verder versterken. ‘Ik wil de lat nog hoger leggen’.

Heller wil de samenwerking met het energiewerkveld in de regio Amsterdam verder vormgeven. ‘Alleen dan kunnen we de uitdagingen waar de stad voor staat aanpakken. Denk aan ambities voor aardgasvrij en hoge CO2-reductie ondersteunen met ons onderzoek. Het team heeft een sterke positie op onderzoek naar laadinfrastructuur en energiesystemen om het werkveld hiermee te versterken. We zitten nu met gemeente Amsterdam en zo’n 30 andere partners in het internationale project Atelier om energiepositieve gebieden vorm te geven. Dit is een mooie manier om de lat nog hoger te leggen.’

dinsdag 29 september 2020

Zakelijk regionaal energieloket geopend in Hoeksche Waard

Gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Huibert Steen (Zuid Hollanden) lanceerden onlangs het zakelijk Regionaal Energieloket in de Hoeksche Waard. Met de website willen zij het ondernemers makkelijker maken om keuzes te maken bij energiebesparing.

Het zakelijk Regionaal Energieloket bundelt alle informatie over verduurzamen voor bedrijven op 1 website: zakelijk.regionaalenergieloket.nl. Op de website worden energiebesparende maatregelen toegelicht voor verschillende sectoren, van energiebesparingstips, subsidies en wet- en regelgeving tot advies over het grootschalig opwekken van elektriciteit.

Het zakelijk energieloket is een initiatief van provincie Zuid-Holland en de gemeente gefinancierd vanuit het Gebiedsprogramma Hoeksche Waard, in samenwerking met Ondernemingsvereniging Hoeksche Waard, LTO Noord (afdeling Hoeksche Waard), Energieke Regio, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Stedin.

Kabinet: Stapsgewijs naar aardgasvrije wijken

Maandag stuurde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de brief over de voortgang van het Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving naar de Tweede Kamer.

De brief geeft een breed beeld van wat er het afgelopen jaar is gedaan door de verschillende partners van het Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving.

In het Klimaatakkoord is een (stapsgewijze) aanpak afgesproken voor de verduurzaming van 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen tot en met 2030 waarbij naast het aardgasvrij maken van wijken ook isolatie en andere CO2-besparende maatregelen nadrukkelijk deel uitmaken van deze wijkgerichte aanpak. Dit betekent dat de wijkgerichte aanpak niet noodzakelijkerwijs in één stap naar aardgasvrij gaat, maar dat de verduurzaming deels ook stapsgewijs kan worden gerealiseerd met (grootschalige) woningisolatie en hybride warmteoplossingen.

De gebouwisolatie, de aanleg van de nieuwe infrastructuur en de omschakeling naar duurzame warmtebronnen hoeven immers niet op hetzelfde moment plaats te vinden. Wel is van belang te blijven bezien hoe het geheel in het eindbeeld richting 2050 past. Dit geldt ook voor de transitievisies warmte die gemeenten opstellen. De minister gaat de gemeenten hierover middels een brief informeren.

Gasunie met webinar over waterstofbackbone

Gasunie nodigt de industrie in Nederland uit voor een kennismaking met de landelijke waterstofbackbone en waterstofopslag.

Met de waterstofbackbone legt Gasunie een landelijk netwerk aan dat vraag en aanbod van CO2-vrije waterstof verbindt: vijf Nederlandse industrieregio’s worden verbonden met de productielocaties, met waterstofopslagen en met de nabije buitenlandse industrieregio’s.

Met een marktconsultatie wil Gasunie toekomstige vraag naar en aanbod van CO2-vrije waterstof onderzoeken.

De consultatie start op 1 oktober met een webinar voor potentiële aanbieders en afnemers van waterstof. In dit webinar geeft Gasunie een toelichting op de ontwikkeling van de landelijke waterstofbackbone en -opslag, inclusief commerciële en technische aspecten. Iedereen die gebruik wil gaan maken van de waterstofbackbone of waterstofopslag is van harte welkom.

Lokaal burgerinitiatief aan de bouw van Windpark Jaap Rodenburg

In Almere werkt Vattenfall samen met een lokaal burgerinitiatief aan de bouw van Windpark Jaap Rodenburg. Een lokale energiecoöperatie is eigenaar van twee van de tien windmolens, omwonenden hadden inspraak in de plaatsing van de windmolens en een lokale aannemer verzorgt het bouwtraject tot aan de plaatsing van de molens.

Het opnieuw te bouwen windpark Jaap Rodenburg in Almere-Pampus in de provincie Flevoland vervangt het al bestaande Jaap Rodenburg-windpark. Vattenfall werkt samen met de energiecoöperatie Almeerse Wind om de tien bestaande windturbines te vervangen door modellen met een groter vermogen.

In 2000 werden de eerste windmolens geplaatst bij Almere en deze konden blijven staan tot 2015 in verband met de verwachte bouw van een nieuwe woonwijk. Die plannen zijn echter uitgesteld tot na 2035 en de gemeente gaf toestemming om het bestaande park te herbouwen. De plannen daarvoor zijn in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind ontwikkeld.

maandag 28 september 2020

Volop kansen in Zwolle om je huis energiezuiniger te maken

Het Energieloket Zwolle is er voor iedereen die vragen heeft over het verduurzamen van zijn huis. Speciaal voor Zwollenaren organiseert het Energieloket nu een isolatiecollectief. Door samen met andere huiseigenaren je huis te isoleren, krijg je aantrekkelijke korting op de isolatiemaatregelen en uitvoering.

Ook voor het gezamenlijk aanschaffen van zonnepanelen heeft het Energieloket Zwolle naar eigen zeggen een interessant aanbod.

Of je nu wel of niet samen met anderen je huis isoleert, de SEEH-subsidie maakt het extra aantrekkelijk om te investeren in een energiezuinig huis. Hiervoor moet je twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Het subsidiebedrag is fors, en daar bovenop krijg je tot 1 januari 2021 nog eens 10% extra korting! Ook is er de ISDE-subsidie als je wilt investeren in zuinige installaties, zoals een warmtepomp. Ga naar www.mileucentraal.nl

Univé, Provincie en Energiefonds Overijssel slaan handen ineen voor transformatie van asbestdaken naar zonnedaken

Univé, de provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel spannen zich samen in voor een asbestvrij en duurzaam Overijssel. Onder de vlag van Univé’s energieconcept Duurzame Zekerheid ging de samenwerking deze week formeel van start met de verduurzaming van de eerste van tenminste 50 bedrijfsdaken in de regio.

In augustus presenteerde Univé met Duurzame Zekerheid een oplossing voor haar zakelijke leden. In dit energieconcept nemen de coöperatie en haar partners in duurzaamheid zowel de sanering als de kosten van de dakwissel voor hun rekening. Met de zonnepanelen die op het asbestvrije dak geplaatst worden, wordt vervolgens duurzame energie opgewekt waarmee huishoudens in de omgeving worden voorzien. Met de opbrengsten hieruit wordt uiteindelijk de investering op lange termijn terugverdiend.

Door vroege interesse van de provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel (EFO) in een samenwerking rond het energieconcept, is de provincie Overijssel één van de eerste regio’s waar Duurzame Zekerheid gestalte krijgt in de praktijk. Voor de provincie staat niet alleen de energietransitie hoog op de agenda; vanwege veiligheids- en gezondheidsredenen is ook de sanering van asbestdaken een speerpunt.

Energiefonds Overijssel zorgt met een leningverstrekking van 14,7 miljoen euro voor de financiering van het plaatsen van de zonnepanelen op de daken die met Duurzame Zekerheid worden gesaneerd in Overijssel. Op deze manier draagt het bij aan de versnelling van de overgang naar meer duurzame energie uit hernieuwbare bronnen in de provincie. Uiteindelijk wil Overijssel in 2050 volledig energieneutraal zijn.

zondag 27 september 2020

Bespaar energie met advies en spullen van de energiebieb

Energieambassadeurs van Energie-U zitten vanaf oktober elke twee weken in de bibliotheek op de Neude om inwoners te helpen met energiebesparing. Zij geven gratis advies én spullen om minder energie te verbruiken. Ook hebben zij uitleenmateriaal om bestaande apparaten nét even slimmer (en dus goedkoper) af te stellen.

Veel inwoners willen wel energie besparen, maar weten niet zo goed hoe. Voor al deze mensen zitten de komende maanden vrijwillige ervaringsdeskundigen van burgerplatform Energie-U klaar. De kennis van de ambassadeurs is erg breed; van het gebruik van radiatorfolie tot kennis over cv-ketels en aardgasvrije woningen. Als zij de vraag niet kunnen beantwoorden, kunnen zij je wel naar de juiste mensen doorverwijzen.

Een bezoekje aan de ‘energiebieb’ levert al snel meer dan 100 euro per jaar op door de gratis Energiebox die bezoekers meekrijgen. De Energiebox bevat besparende producten, zoals een zeer zuinige lamp, een stekkerblok en radiatorfolie om warmteverlies te voorkomen. Ook is het mogelijk om een verbruiksmeter te lenen om zelf te onderzoeken waar alle stroom nu eigenlijk naartoe gaat. Of leen de CV-inregelkit, een CO2-meter, een infrarood-thermometer, een waterzijdig inregel-kit en stroommeters. De energieambassadeurs lichten het graag toe.

De ‘energiebieb’ op de Neude vindt plaats op:
●    Vrijdag 2 oktober 14:00 – 16:00 uur
●    Vrijdag 23 oktober 14:00 - 16:00 uur
●    Vrijdag 6 november 14:00 – 16:00 uur
●    Vrijdag 27 november 14:00 - 16:00 uur
●    Vrijdag 4 december 14:00 - 16:00 uur

Voor meer informatie over de Energiebox, kijk op www.energiebox.org. Meer informatie over de energiebieb is te vinden op de webpagina van Energie-U.


vrijdag 25 september 2020

Officiële opening zonneweide Tripkouw in Midwoud

Vrijdag 25 september wordt zonneweide Tripkouw in Midwoud officieel geopend. 16.000 zonnepanelen vangen sinds eind augustus de zon op. De zonneweide wekt jaarlijks genoeg groene stroom op voor 2.000 huishoudens.

Begin juni startte de aanleg van de zonneweide en twee maanden later werd de eerste groene stroom geleverd. De zonneweide, gelegen tussen de Tripkouw in Midwoud en de Oostwouder Dorpsstraat in Oostwoud, wekt jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat scheelt 3.500 ton CO2-uitstoot per jaar, wat gelijk is aan de uitstoot van bijna 1.200 auto’s.

In het ontwerp is rekening gehouden met landschappelijke elementen die typerend zijn voor het Westfriese landschap. De zonneweide wordt bijvoorbeeld afgescheiden met sloten in plaats van hekken en er is een vaarverbinding, dijken en rietoevers aangelegd.

Langs de zonneweide, waarop schapen komen te grazen, is een fiets-/wandelpad aangelegd. Alleen een brug over het water ontbreekt nog. De verwachting is dat de brug in november wordt geplaatst. Vanaf dan is het pad toegankelijk en verbindt de Oostwouder Dorpsstraat met fietspad Leien (tussen de Heemraad Witweg in Oostwoud en het zuidoosten van Midwoud).

Afbouw van GasTerra eindigt op 31 december 2024

 GasTerra heeft een sociaal plan voor de medewerkers en een afbouwplan voor de organisatie opgesteld. De datum waarop de afbouw eindigt is vastgesteld op 31 december 2024.

Het afbouwplan werkt toe naar beëindiging van GasTerra’s bedrijfsactiviteiten. De onderneming houdt er rekening mee dat op de vastgestelde einddatum nog een aantal (lang-) lopende verplichtingen overblijven.

De aandeelhouders van GasTerra zullen, in overleg met de directie van het bedrijf, tijdig bepalen welke partij in dat geval de uit deze verplichtingen voortvloeiende taken zal uitvoeren.

Voorlopig blijft het meeste nog bij het oude. Een uitzondering daarop is dat GasTerra geen nieuwe gasverkoopcontracten meer zal sluiten voor gasleveringen na 31 december 2023, tenzij dit te zijner tijd voor het balanceren van het resterende portfolio (het geheel van in- en verkoopverplichtingen) noodzakelijk is.

GasTerra is krachtens de Gaswet verplicht uit Nederlandse kleine velden gewonnen aardgas tegen redelijke voorwaarden en een marktconforme prijs af te nemen als een producent dat wenst. De minister van EZK heeft, in het verlengde van het vorig jaar genomen besluit om GasTerra’s activiteiten op termijn te staken, bekendgemaakt deze wettelijke bepaling op korte termijn te willen schrappen.

donderdag 24 september 2020

TNO met onderzoeksfaciliteiten gericht op energietransitie

Het kabinet maakt 18,3 miljoen euro vrij voor versterking van de onderzoeksfaciliteiten gericht op de energietransitie. Deze middelen worden verleend aan TNO EnergieTransitie om samen met partners uit het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen vijf onderzoekslaboratoria te realiseren.

In deze labs zal onder meer onderzoek worden gedaan naar een nieuwe generatie zonne-energietoepassingen, afvang en hergebruik van CO2, industriële elektrificatie, industriële droogtechniek en de ecologische en veiligheidseffecten van zonne- en windenergieprojecten.

De onderzoeksfaciliteiten moeten een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie, verbetering van de kennispositie van het Nederlands bedrijfsleven en aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid. In vijf onderzoekslaboratoria worden verschillende pilot- en demonstratieprojecten ontwikkeld en getest die de potentie hebben om in de toekomst op grotere schaal te worden toegepast.

De volgende vijf labs worden geopend:

1.      Mass Customization Lab Solar
Hier wordt onderzoek gedaan naar de volgende generatie zonne-energietoepassingen (halffabricaten) met een hoog rendement, ten behoeve van toepassing in de gebouwde omgeving, de infrastructuur en voer- en vaartuigen.
2.      Negative Emissions Technology Lab (NET-LAB)
In het NET-LAB wordt een test- en demonstratie omgeving gecreëerd om negatieve emissie technologieën te ontwikkelen en te testen.
3.      Het Fieldlab Industriële Elektrificatie
Dit onderzoekslab, dat samen met Deltalinqs, FME, Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter, Voltachem in de haven van Rotterdam wordt vormgegeven, is gericht op integratie, demonstratie en verbetering van Power-to-Heat technologie, Power-to-Chemicals/-Fuels en CO2 hergebruik technologie.
4.      Het Mollier Lab
Het onderzoek in het Mollier Lab richt zich op innovatieve en energie-efficiënte industriële droog- en ontwateringstechnologieën.
5.      Environmental Impact and Safety Lab for Renewable Energy
In dit (mobiele) lab kan de impact van windturbines en zonneparken op de ecologie van land en water worden vastgesteld.

Anna Borg nieuwe CEO van Vattenfall


Anna Borg is aangesteld als de nieuwe President en CEO van Vattenfall. Sinds 2017 is Anna Borg Vattenfalls CFO en zij heeft jarenlange ervaring binnen de energiesector.

Ze was onder andere Senior Vice President voor Vattenfalls Business Area Markets, leidde Nordic Sales, de Heat-activiteiten in Zweden en de Europese B2C-activiteiten.

Borg werd geboren in 1971 en volgt Magnus Hall op die op 21 juli aankondigde Vattenfall te verlaten. Anna Borg begint haar positie per 1 november. De werving voor een nieuwe CFO start per direct.

Zonnepark Amstelwijck in Dordrecht wekt groene stroom op voor 1.500 huishoudens

Het laatste zonnepaneel van zonnepark Amstelwijck in Dordrecht is gelegd. Wethouder Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht en Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC legden dit paneel samen op zijn plek.Vanaf oktober leveren de in totaal 11.500 zonnepanelen voldoende energie om jaarlijks zo’n 1.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Inwoners van de gemeente Dordrecht kunnen meeprofiteren van het zonnepark door te investeren via obligaties.

Naast het opwekken van 4,6 miljoen kilowattuur aan duurzame energie zorgt het zonnepark ook voor een vermindering van CO2-uitstoot met 2.600 ton per jaar. Dat is gelijk aan de vermeden uitstoot van bijna 700 auto’s.

Inwoners van de gemeente Dordrecht kunnen meedoen met zonnepark Amstelwijck. Zij kunnen investeren via obligaties met een vaste rente en zo meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark. Voor meer informatie: www.zonamstelwijck.nl.

Zonnepark Amstelwijck is een initiatief van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht en duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC. Het doel van ECD is om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren. Een ander project van ECD is zonnepark Crayestein, dat eerder dit jaar in gebruik werd genomen.

Provincie Utrecht helpt bedrijven verduurzamen

De provincie Utrecht gaat ondernemers ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Utrecht wil in 2040 een energieneutrale provincie zijn en bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie. 

Daarom helpt de provincie bedrijven met advies en subsidie bij de aanleg van zonnepanelen op daken en andere duurzame maatregelen.

De maatregelen maken deel uit van de pijlers 'Zon op dak' en 'Besparen bij bedrijven' van het programma Energietransitie. Daarmee wil de provincie zowel duurzame energieopwekking als het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleren.

woensdag 23 september 2020

'Kernenergie als optie voor energiemix'

Kernenergie kan een serieuze optie naast energie uit wind en zon zijn. De kosten zijn namelijk vergelijkbaar met wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Levensduurverlening van bestaande kerncentrales is de goedkoopste manier om CO2 te besparen.

Dat blijkt uit een onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer naar de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix.

De belangrijkste conclusies zijn dat de onderzoekers stellen dat kernenergie niet duurder is dan wind en zon als  alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Nu worden de extra kosten die voortvloeien uit zon en wind (zoals extra netwerkkosten, kosten voor balanceren van het net, aansluitingskosten) niet meegenomen in de berekeningen voor energie uit wind en zon, maar worden afgewenteld op de netbeheerder en/of consument.

Ook blijkt dat de levensduurverlenging van een kerncentrale over het algemeen de goedkoopste manier is om CO2 te besparen, goedkoper dan zon en wind. Voorwaarde voor een concurrerende prijs van kernenergie is wel dat Nederland met één of meer kerncentrales aansluit bij bestaande seriebouw van (buitenlandse) kerncentrales vanwege de toch al lange constructietijd.

De onderzoekers stellen verder vast dat kernenergie per terawattuur de meest veilige wijze van produceren van elektriciteit is; veiliger dan zon en wind.

Het rapport van ENCO geeft een overzicht van het aandeel kernenergie in Europese landen en wereldwijd in de energiemix door bestaande en nieuwe kerncentrales. Het rapport laat zien dat belangrijke internationale organisaties, waaronder de IPCC van de Verenigde Naties en het IEA, kernenergie deel zien uitmaken van de energiemix die nodig is om verdere klimaatverandering tegen te gaan.

Het rapport geeft met de kennis anno 2020 zo feitelijk mogelijk de stand van zaken voor de mogelijkheden en beperkingen van kernenergie voor 2040 in Nederland. Het rapport vergelijkt tevens de kosten van de inzet van kernenergie voor de samenleving met andere CO2-arme bronnen van elektriciteit in de energiemix.

Foto Anefo

Vandebron introduceert 100% Groen Laden

Energieleverancier Vandebron lanceert een nieuwe dienst voor elektrische rijders. Met het totaalpakket ‘100% groen laden’ is thuis slim en duurzaam laden nu beschikbaar voor alle typen elektrische auto’s.

Het is voor het eerst dat het voor ieder type auto mogelijk is om middels slim laden bij te dragen aan het balanceren van het elektriciteitsnet. Daarmee zet Vandebron samen met haar klanten naar eigen zeggen een belangrijke stap voorwaarts in het vergroenen van de ev- en energiemarkt.

In 2017 heeft Vandebron - in samenwerking met TenneT en IBM en uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken - een platform ontwikkeld dat het mogelijk maakt om autobatterijen in te zetten voor de balancering van het net. In de pilotfase was deze Slim Laden dienst alleen beschikbaar voor Tesla rijders. Sinds deze maand kunnen alle typen EV-rijders hun auto beschikbaar stellen voor het in balans houden van vraag en aanbod. Hiermee wordt de dreiging van het toenemende aandeel elektrische auto’s, die het net op piekmoment belasten, omgezet in een grote kans.

Het paradijs van Ruud Koornstra

Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding: nergens is meer een tekort aan. Een droom?  

Niet volgens Ruud Koornstra. Volgens hem hebben we dit paradijs op aarde binnen handbereik. De Nationale Energiecommissaris probeert al jarenlang Nederland koploper te maken in de energietransitie. Energie wordt bijna gratis, en uit een overvloed aan energie volgt al het andere, zo zegt hij. Wat houdt ons dan nog tegen?

Koornstra interviewde de afgelopen maanden meer dan veertig wetenschappers, ondernemers en bestuurders uit de sector. Hij probeert Nederland te overtuigen dat het écht kan: een paradijs op aarde maken.
 
Want ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie en misschien nog wel het belangrijkste: ondernemingszin. Door onze ligging en cultuur zijn Nederlanders van oudsher de vernieuwers van de wereld. We bouwden de eerste luchthaven ter wereld. Er bleek gas te liggen in Groningen? Binnen twaalf jaar lag er een volledige infrastructuur.
 
En ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem. De tuinders in het Westland kunnen met hun restwarmte Den Haag verwarmen. En in Nieuwegein bouwt een ondernemer aan een pomp die niet stuk gaat, en waarmee de industrie tot zo’n veertig procent energie kan besparen. Waarom schiet het dan toch niet snel genoeg op?

Fluvius krijgt elektrische reddingsboei

Sinds begin juli beschikt netbedrijf Fluvius over een eigen ‘mobiele noodpost’. Dat is een mobiel elektriciteitsstation dat kan worden ingeschakeld bij zeer grote incidenten die kunnen leiden tot stroomonderbrekingen van meerdere dagen. De noodpost kan op 24 uur worden opgebouwd en staat opgesteld in het logistieke distributiecentrum van Fluvius in Lokeren.

‘In september 2017 veroorzaakte een brand in ons transformatorenstation Nieuwevaart in hartje Gent een gigantische stroompanne,’ zegt Pieter Vermeyen van Netbeheer bij Fluvius. ‘Meer dan 23 000 Gentse gezinnen zaten toen zonder stroom. Door teamwerk en vakkennis hebben we de stroomtoevoer toen na 13 uur kunnen herstellen. Het was een van de (gelukkig zeer zeldzame) zware incidenten die ons deden nadenken over een noodscenario bij nog grotere rampen.’

Fluvius startte een samenwerking met elektrogigant Siemens en klopte ook bij Elia, dat al langer over mobiele posten beschikt om in te zetten bij hoogspanningsincidenten en voor gebruik als tijdelijke werfcabine. Samen met Siemens ontwikkelde Fluvius twee mobiele containers: één met een
ingebouwde middenspanningsinstallatie en één met hulpmateriaal zoals kabeltoebehoren en haspels met signalisatie- en voedingskabels. De middenspanningscontainer is inzetbaar voor alle spanningsniveaus van 10 tot 36 kV. Beide containers zijn wissellaadbakken op poten, die door een
vrachtwagen snel opgeladen kunnen worden. Samen kunnen ze - binnen de 24 uur - een verloren schakelpost of een transformatorstation vervangen om
de stroomtoevoer te herstellen.

Bart Rootliep versterkt Raad van Commissarissen Greenchoice

De aandeelhouders van Greenchoice hebben ingestemd met de benoeming van Bart Rootliep als commissaris bij de duurzame energieleverancier. Met zijn aanstelling is de Raad van Commissarissen van Greenchoice weer compleet.

Rootliep is lid van de Raad van Bestuur van Alliance Nutrition Group, een internationale voedingsgroep die zich inzet voor het verbeteren van de gezondheid door middel van innovatieve voedzame ingrediënten en producten.

Eind vorig jaar voorzag Greenchoice in een nieuwe invulling van zijn Raad van Commissarissen (RvC). Naar aanleiding daarvan werden eerder dit jaar Anja van Niersen en Barbara Zuiderwijk als nieuwe commissarissen aangesteld. Rootliep vervult de laatste vacature en maakt de vijfkoppige RvC, die verder bestaat uit Michiel Rexwinkel en Hans Bongartz, daarmee compleet.

dinsdag 22 september 2020

Klimaatexperts WUR: eindelijk scherpere, groene ambities Europese Unie

De Europese Unie heeft er goed aan gedaan om de groene ambities voor 2030 scherper te maken. Dat zeggen drie klimaatexperts van Wageningen University & Research. Ze reageren daarmee op de Europese State of the Union; een soort troonrede van EU-voorzitter Ursula von der Leyen, waarin ze de stand van zaken én ambities van de EU aangeeft.

Eén van de meest opvallende speerpunten is de scherpere Europese ambitie om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen, 15% meer dan de huidige ambitie.

Volgens hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans was begin jaren negentig al duidelijk dat de CO2-uitstoot gehalveerd moest worden om klimaatverandering te bestrijden. Sindsdien is de CO2-uitstoot wereldwijd meer dan vertienvoudigd. De doelstelling uit het VN-klimaatverdrag in 1992 gaf al aan dat de broeikasgas concentraties in de atmosfeer gestabiliseerd moeten worden op een zodanig niveau, dat er geen gevaarlijke menselijke inmenging in het klimaatsysteem ontstaat.

Josephine van Zeben is hoogleraar Milieurecht bij Wageningen University & Research. Zij merkt op dat, buiten de maatregelen die de EU voorstelt voor haar eigen industrieën en economie, wereldwijde actie op dit gebied essentieel blijft. 'De nadruk voor de EU ligt hierbij op het belang van het ontwikkelen van een zogeheten Carbon Border Adjustment Mechanism. Dat verplicht niet-Europese importeurs hun emissies te verlagen om toegang tot de Europese markt te krijgen. Dit is al enkele jaren een punt van discussie, aangezien het niet voor de hand liggend is dat dit mogelijk is onder de huidige afspraken binnen de Wereld Handelsorganisatie. Von der Leyen verwijst ook naar de belangrijke rol van China. Ze onderstreept dat de EU ervanuit gaat dat China haar verplichtingen omtrent emissie uitstoot (die niet wettelijk zijn vastgelegd) zal naleven. Een mooie ambitie, die vanuit China echter vooral gemotiveerd zal zijn door het nationaal belang in het terugdringen van klimaatverandering.'

'Vang zomerhitte op in Amsterdam'

In de transitie om de binnenstad van Amsterdam aardgasvrij te maken is er gekozen voor biogas en waterstof. Maar volgens Suze Gehem en Andy van den Dobbelsteen is er een beter alternatief.

Naast de energietransitie staan binnensteden nog voor andere uitdagingen zoals hittestress. De warmte wordt vastgehouden in stenen, wegen en gebouwen en ook de stad zelf produceert veel warmte. Het grootschalig aanschaffen van airconditioners maakt het probleem alleen maar groter, omdat deze apparaten de gebouwen weliswaar koelen, maar daarmee de omgeving warmer maken.

Beide deskundigen pleiten in Het Parool voor een schaalbaar, ‘lagetemperatuur’-bronnet voor de binnenstad, dat de energie uit de bodem, het grachtenwater en restwarmte gebruikt. Afhankelijk van het type gebouw kan dan bijvoorbeeld met een warmtepomp, elektrisch of met duurzaam gas worden naverwarmd.

Een bronnet zou de binnenstad ook op duurzame wijze van koude kunnen voorzien, waarmee het populaire stuk Amsterdam nog steeds een toeristische hotspot blijft, maar klimato­logisch een coolspot wordt: een prachtige voedingsbodem om bewoners en ondernemers in het gebied mee te laten doen aan deze energietransitie.

20 Good practices in de warmtetransitie

Met het Klimaatakkoord, de Regionale Energie Strategieën en de Transitievisies warmte komt er een versnelling in de energietransitie.

De afgelopen jaren hebben vele partijen (zoals gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven en lokale coöperaties) samengewerkt om nieuwe projecten te ontwikkelen en te exploiteren.

In de brochure ‘Good practices in de warmtetransitie’ deelt Energie Nederland een selectie van 20 projecten die als inspiratie kunnen dienen voor wat er mogelijk is.

maandag 21 september 2020

Gaskraan Groningen verder dicht

De gaswinning uit het Groningenveld daalt komend jaar naar maximaal 8,1 miljard kuub. Dat is 1,2 miljard kuub minder dan in juni was voorzien. Dat staat in een Kamerbrief van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) over het zogenaamde vaststellingsbesluit.

Het is voor het eerst sinds eind jaren zestig dat er onder de 10 miljard kuub wordt gewonnen in Groningen.

Minister Wiebes besloot in 2018 om de gaswinning te stoppen vanwege de veiligheid van de Groningers. Naar verwachting zal er vanaf medio 2022 geen gas meer nodig zijn uit het Groningenveld.

Vanaf medio 2022 is er geen gas meer nodig uit het Groningenveld, in een jaar met normale weersomstandigheden. Een aantal locaties blijft daarna stand-by; daar zal een minimale hoeveelheid gas worden gewonnen. Op die manier is een klein aantal stations gebruiksklaar als dat plotseling nodig is, bijvoorbeeld bij een extreem strenge winter, in combinatie met uitval van grote installaties.

Foto archief Anefo

Wegwijs in de wereld van de warmtepomp op 24 september

De groei van het aantal warmtepompen in Nederland gaat nog altijd gestaag door. Opleidingscentrum GO°,het opleidingscentrum voor de koude- en klimaattechnische branche, organiseert daarom jaarlijks de ‘Dag van de Warmtepomp’ om de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen te delen.

Wegens de huidige omstandigheden is dit jar gekozen voor een online editie. Op donderdag 24 september worden daarom twee gratis informatieve en inspirerende webinars gehouden voor (installatie)bedrijven, monteurs en consumenten. Opleidingscentrum GO° zoekt hierin de samenwerking op met NVKL, de brancheorganisatie voor koudetechniek en klimaatbeheersing.

'Herziening ETS-Richtsnoer indirecte kostencompensatie benadeelt MKB'

De Europese Commissie staat op het punt het MKB te benadelen. Dat stelt de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek.

De Commissie zal op 21 september de goedkeuring afronden van de nieuwe ETS State Aid Guidelines. Deze sluiten de keramische tegelindustrie uit van een groep van acht industriële sectoren die in aanmerking komen voor compensatie van de door energiebedrijven doorberekende koolstofkosten. Wordt het ETS-Richtsnoer toch goedgekeurd dan is dat gebaseerd op een methodologie die er geen rekening mee houdt dat hogere kosten door decarbonisatie niet altijd worden gecompenseerd door lagere arbeidskosten. Arbeidsintensieve sectoren, zoals de keramische tegelindustrie, zijn vooral in het MKB te vinden en zullen door een goedkeuringsbesluit worden benadeeld.

Het besluit van de Europese Commissie om keramische tegels niet op te nemen in de nieuwe lijst van sectoren die zijn blootgesteld aan zgn. indirecte koolstofkosten, leidt tot hogere kosten voor de keramische tegelindustrie op een moment dat het zich gesteld ziet voor een ingewikkelde opgave tot verduurzaming. Deze opgave vloeit voor Nederland voort uit het nationale Klimaatakkoord maar ook uit de Europese Green Deal.

Een van de manieren om de klimaatdoelstellingen te halen is elektrificatie. Dat vraagt doorbraaktechnologie maar ook fiscale incentives, gereguleerd door het ETS-Richtsnoer voor staatssteun om de extra kosten tijdens de overgang naar koolstofarme elektriciteit te compenseren.

Op dit moment neemt de Nederlandse keramische industrie deel aan het Europese emissiehandelsysteem ETS en krijgt in 2021 daarbovenop te maken met een nationale CO2-heffing. Dit zet de werkgelegenheid in deze MKB-industrie onder grote druk. Doorbraak-technologie ontbreekt en een passende infrastructuur voor duurzame alternatieven voor aardgas is voor deze bedrijven niet eerder dan aan het eind van dit decennium te verwachten.

Eerste e-circuit voor elektrische auto's

Op de Pottendijk bij Nieuw-Weerdinge komt het eerste Nederlandse E-circuit voor elektrische auto's. 

Pas volgend jaar wordt waarschijnlijk een begin gemaakt met de aanleg van de baan, die uitsluitend bedoeld is voor elektrische auto's en auto's die rijden op waterstof. Autofabrikanten kunnen er hun voertuigen gaan testen en particulieren kunnen er ervaren hoe het is om elektrisch te rijden.

De eerste fase van de bouw bestaat uit het plaatsen van zo'n 11.000 zonnepanelen, aldus RTV Drenthe.

Hoe de baan van het circuit er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Het bedrijf Powerfield richt zich eerst op de plaatsing van de zonnepanelen.

'ACM kijkt te beperkt naar toekomstige warmtemarkt'

Door het splitsen van de verantwoordelijkheden in een warmtenet, zijn er geen wettelijke beperkingen voor het netwerkbedrijf om actief te zijn in warmtenetten. Dat schrijft de ACM in een advies aan minister Wiebes over de nieuwe warmtewet.

Wel ziet de ACM risico’s en wil zij één aanspreekpunt per net. De ACM gaat echter alleen in op het one size fits all model en geeft geen advies hoe tegemoet gekomen kan worden aan de wens om onafhankelijke warmtenetwerken mogelijk te maken. Belangenvereniging Netbeheer Nederland pleit voor meer samenwerkingsvormen, zodat er ook ruimte is voor innovatieve modellen, lokale initiatieven en maatwerk.

Netbeheer Nederland vindt het daarbij vanzelfsprekend om de warmteactiviteiten goed te scheiden van de netbeheerderstaken, zodat daar geen risico’s ontstaan. De netwerkbedrijven moeten nu ook al voldoen aan deze wettelijke voorwaarden. Wel moet goed afgewogen worden of de maatregelen proportioneel zijn voor de risico’s. Een aantal van de voorgestelde maatregelen van ACM zijn dat niet.

Eerste collectieve zonnestroomproject voor huurders

De huurders van woningcomplex Langendijkdreef in Leiderdorp hadden onlangs de primeur: op ‘hun’ dak is ’s lands eerste collectieve zonnestroominstallatie voor huurders in werking gesteld.

Het is voor het eerst dat huurders met een gezamenlijk dak rechtstreeks kunnen profiteren van de opbrengst van zonnestroom. Het project is mogelijk gemaakt door duurzame energieleverancier

Greenchoice en Delen Duurzame Energie in samenwerking met woningcorporatie Rijnhart Wonen en met de ondersteuning van Provincie Zuid-Holland.

Het is voor huurders in Nederland lastig om zelf zonne-energie op te wekken. Zij lopen tegen praktische bezwaren en regels op. Zo zijn ze zelf geen eigenaar van het dak waaronder ze wonen en kunnen dus niet zomaar zonnepanelen plaatsen. Woningcorporaties passen wel zonnestroom toe, maar vanwege de woningwet is dat alleen stroom voor bijvoorbeeld de liften en verlichting in gezamenlijke delen van het gebouw.

Om woningcorporaties en huurders te helpen, sloegen Greenchoice en sociale onderneming Delen Duurzame Energie (DDE) de handen ineen. Het idee: voor elke woningcorporatie die geschikte daken aanbiedt voor het opwekken van zonnestroom, richt DDE een lokale energiecoöperatie op en financiert de opwekinstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. In zo’n project krijgen lokale bewoners, in dit geval de huurders van de betreffende woningcorporatie, de mogelijkheid gezamenlijk een bijdrage te leveren in de opwek van duurzame energie. In ruil hiervoor zijn ze tot maximaal 10.000 kWh vrijgesteld van energiebelasting. Na aftrek van kosten voor bijvoorbeeld rente en aflossing levert dit deelnemers bij gemiddeld verbruik een fikse maandelijkse besparing op.

zondag 20 september 2020

Hoe reëel is de bouw van nieuwe kerncentrales?

Dank zij een motie van VVD en CDA tijdens de Beschouwingen staat de bouw van nieuwe kerncentrales voor Nederland weer op de agenda. Maar hoe reëel is dat?

In de jaren vijftig was kernenergie de grote belofte na de tekorten aan steenkool waar Nederland na de Tweede Wereldoorlog mee kampte. Het optimisme vond zijn hoogtepunt in de tentoonstelling Het Atoom in 1957 op Schiphol.

‘Waarlijk impressief’ vonden kranten destijds de muur van steenkool met een gewicht van 2500 kg naast een minuscuul klein metalen dopje, dat 1 gram uranium bevatte. Die éne gram was in staat dezelfde energie te leveren als 2500 kg steenkool.

In juli 1957 werd de kernenergienota gepresenteerd. De Nederlandse regering vond het wenselijk om zo spoedig mogelijk een kerncentrale in Nederland in bedrijf te nemen. Nederland maakte destijds goede kans om verhoudingsgewijs de derde atoomnatie van West-Europa te worden. Vanaf 1975 moest het nieuw te installeren elektriciteitsproductievermogen zelfs volledig uit kernreactoren dienen te bestaan. Rond 1980, zo geloofde men in de jaren vijftig, moesten kerncentrales al ongeveer de helft van de elektriciteit in Nederland gaan voorzien. Alle huidige gas- en kolencentrales zouden tegen die tijd zijn vervangen. Een kwestie van leven of dood voor ons land, meende in 1957 de directeur van het Reactor Centrum Nederland, prof. dr. J. M. W. Milatz, in een rede die hij in Aalsmeer hield voor de drie werkgeversorganisaties.

Na de vondst van het aardgas in Groningen hadden de energiebedrijven minder haast met kernenergie. Uiteindelijk zou er ook maar een volwaardige centrale komen, die van Borssele.

Het maatschappelijk verzet tegen kernenergie in de jaren zeventig en tachtig maakte aanvankelijk nauwelijks indruk op politici. Het ongeluk met de kerncentrale van Tsjernobyl in april 1986 zette alles op zijn kop. Het kabinet annuleerde alsnog zijn plannen voor nieuwe centrales. Door het aanhoudende protest van de anti-kernenergiebeweging en rapporten over de veiligheid van dit type reactor werd in 1991 ook definitief van ingebruikname van Kalkar afgezien.

Reden dat kernenergie weer terug is op de agenda is het besef van dat met enkel op wind-en zonvermogen we nooit in onze stroombehoeften kunnen voorzien.

Een nieuwe belofte is ‘groene kernenergie’. Sinds enkele jaren wordt de thoriumreactor genoemd als kansrijk onderdeel van de toekomstige energiemix. Daarbij wordt in een reactorvat een mengsel gebracht van vloeibaar thoriumfluoride opgelost in fluorzouten. Die zouten fungeren als koelvloeistof. Aan dit hete mengsel wordt een beetje uranium toegevoegd, want thorium is op zichzelf niet splijtbaar. Vervolgens treden er diverse processen op die ervoor zorgen dat de stof bij kernsplijting alsnog uiteen valt, en er dus energie vrijkomt.

Forum voor Democratie riep als eerste om deze technologie te omarmen, maar voorstanders erkennen onmiddellijk dat voor nieuwe concepten van kernenergie nog veel onderzoek nodig is. Thoriumreactoren zijn nog nergens commercieel gerealiseerd; volgens deskundigen kan dat zelfs nog wel enkele decennia duren. China claimt dat het in 2022 een testreactor in bedrijf heeft om sommige aspecten van thoriumreactoren te testen. Als alles meezit zal een complete reactor op z’n vroegst rond 2040 klaar kunnen zijn.

Een struikelblok is dat elk nieuw te bouwen kerncentrale van circa 1600 megawatt ruwweg 10 miljard kost, en pas na 2040 stroom kan leveren. Zeker 3 miljard euro moet al bij de bouw worden gereserveerd voor ontmantelingskosten op de langere termijn.

Energieprofessor Wim Turkenburg suggereerde afgelopen week in Een Vandaag dat je ook nog Small Modular Reactoren zou kunnen bouwen, ofwel een 'minikerncentrale'. Die wordt nu ontwikkeld in Oost-Azië en in Groot-Brittannië.

Enkel op wind-en zonvermogen zullen we nooit in onze stroombehoeften voorzien. Een alternatief zou kunnen zijn een Small Modular Reactor, ofwel 'minikerncentrale'. Die wordt nu ontwikkeld in Oost-Azië en in Groot-Brittannië. Maar ook de ontwikkelaars van kleinere centrales kunnen niet zonder overheidssubsidie. 

Meer lezen over de ontwikkeling van kernenergie in het boek Stroomopwaarts.  

Foto Anefo

zaterdag 19 september 2020

Wiebes wil subsidieregeling voor vrijwillige sluiting kolencentrale

Het kabinet stelt subsidie beschikbaar om een kolencentrale te sluiten. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vrijdagavond bekend gemaakt. Het gaat naar schatting om een bedrag van enkele honderden miljoenen euro’s.

Naast de wettelijke productiebeperking wil minister Wiebes één van de drie moderne kolencentrales in Nederland de mogelijkheid geven om vrijwillig te sluiten met behulp van een subsidie. Wanneer één centrale sluit wordt een significant deel van de reductieopgave van 5 tot 7,5 Mton ingevuld door die sluiting.

Als gevolg daarvan hoeven de andere centrales minder te worden beperkt in het kader van de tijdelijke wettelijke beperking van elektriciteitsproductie met kolen.

In Nederland zijn nog vier kolencentrales in bedrijf. Drie daarvan zijn pas in 2015 en 2016 geopend. De centralen van de Duitse bedrijven Onyx, RWE en Uniper behoren landelijk tot de grootste uitstoters van CO2.

vrijdag 18 september 2020

Green Deal Europese Commissie

De Europese Commissie heeft deze week haar klimaat- en energieplannen gepresenteerd in de Staat van de Unie door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de presentatie van de Green Deal door vicevoorzitter Frans Timmermans. Bij de plannen wordt benadrukt dat investeren in de transitie helpt om nieuwe banen te scheppen en uit de crisis te komen.

De Europese Commissie wil de doelstellingen verder aanscherpen. Om dit te bereiken, verwacht de Commissie dat een aandeel van 38 tot 40 procent hernieuwbare energie nodig zal zijn in 2030. Er volgt nog een analyse  van de regelgeving, die zou kunnen leiden tot hogere EU-doelen in 2030 op het gebied van hernieuwbare energie (nu 32%) en energie-efficiëntie (nu 32,5%).

Het ETS-systeem wordt uitgebreid naar wegtransport, scheepvaart en gebouwde omgeving. Daarnaast moet de uitstoot van voertuigen sneller omlaag, met als doel om versneld tot zero-emissie vervoer te komen. Ook is er aandacht voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving (‘Renovation Wave’). In de zomer van 2021 presenteert de Europese Commissie de wetsvoorstellen die invulling aan deze ambities moeten geven.

Stroomnet Wolvega klaar voor toekomst

Netbeheerder Liander heeft vrijdag het vernieuwde elektriciteitsverdeelstation in Wolvega in gebruik genomen. Door de snel gestegen vraag naar stroom was het afgelopen jaar de maximale beschikbare capaciteit van het station bereikt. Dankzij de twee gigantische nieuwe transformatoren is de capaciteit van het station meer dan verdubbeld en kunnen tot in de verre omtrek nieuwe bedrijven en zonneparken aangesloten worden.

De afgelopen periode heeft het elektriciteitsstation in Wolvega een grondige verbouwing ondergaan, zijn installaties vernieuwd en zijn de twee oude transformatoren van 20 megawatt vervangen door transformatoren van 50 megawatt. Deze joekels van transformatoren hebben de capaciteit om de groene stroom van ongeveer 100 voetbalvelden met zonnepanelen te verwerken of stroom te leveren aan ongeveer 35.000 huishoudens. Hiermee is het hart van de stroomvoorziening in de regio weer klaar voor de toekomst.

Bijzonder aan het station in Wolvega is dat het in een woonwijk ligt. Omwonenden zijn in de doorontwikkeling van het nieuwe station meegenomen tijdens inkijkmiddagen, bewonersavonden en door middel van nieuwsbrieven.

TNO en Lightyear verlengen samenwerking

TNO en hightech start-up Lightyear uit Helmond, dat volgend jaar de eerste auto op de markt brengt die op zonne-energie rijdt, verlengen hun samenwerking.

In een onlangs getekende overeenkomst hebben de partijen afgesproken hun krachten de komende jaren te blijven bundelen om hun wereldwijde vooraanstaande positie op het gebied van zonnestroom voor E-mobility toepassingen verder te versterken. TNO gaat in samenwerking met Lightyear de geïntegreerde zonnestroomtechnologie verder perfectioneren zodat het Helmondse bedrijf met innovatieve en volledig duurzame voertuigen wereldwijd voorop kan blijven lopen.

Om de gebogen zonnepanelen energiezuiniger, lichter van gewicht en makkelijker produceerbaar te maken, paste TNO de door DSM ontwikkelde ‘achterzijde contactfolie’ aan die al wordt gebruikt in rechthoekige zonnepanelen met standaard afmetingen. De verbeterde technologie moet ervoor zorgen dat Lightyear deze sneller kan implementeren in nieuwe voertuigen en naadloos kan integreren in het productieproces.
 
Inmiddels heeft Lightyear de met TNO ontwikkelde zonnedaken ook toegepast in voertuigen van Volkswagen en Tesla. Er is een prototype gemaakt voor de VW Crafter LCV bestelwagen en een geïntegreerd zonnedak voor de Tesla Model 3. Beide voertuigen worden nu op de weg getest. Daarmee laat Lightyear de toegevoegde waarde van geïntegreerde zonnecellen in auto’s zien en verzamelt het gedetailleerde meetdata om de prestaties, veiligheid en levensduur van de PV-modules in samenwerking met onder andere TNO te verbeteren.

Belasting op gas stijgt maar teruggave energiebelasting ook

Op 1 januari 2021 gaat de belasting op gas 3 cent omhoog, die voor stroom blijft vrijwel gelijk. Toch blijft een huishouden met een gemiddeld energieverbruik evenveel belasting betalen als in 2020. Dat komt omdat een huishouden per jaar 31 euro extra energiebelasting terug krijgt.

De overheid wil met extra energiebelastingen op gas stimuleren dat huishoudens gaan besparen op hun gasverbruik, bijvoorbeeld door hun huis beter te isoleren. Minder aardgas verbruiken scheelt uitstoot van het broeikasgas CO2, en dat helpt om klimaatverandering tegen te gaan. Het plan is dat de komende jaren de energiebelastingen op gas steeds iets verder stijgen.

De belasting op energie bestaat uit drie delen: de energiebelasting, de ODE (opslag duurzame energie) en de teruggave energiebelasting. In 2020 was het tarief voor de energiebelasting en ODE 49,7 cent per kubieke meter (m3) gas, inclusief btw. In 2021 wordt dat 52,5 cent, een stijging van 2,8 cent. De totale energierekening hangt ook af van de prijs die je energiebedrijf voor stroom, gas of warmte rekent. Die leveringsprijs van gas is op dit moment gemiddeld 26 cent per kubieke meter, inclusief btw (CBS, augustus 2020).

Vergeleken met 2019 stijgen de energiebelastingen op gas in 2021 van 41,8 cent naar 52,5 cent per kubieke met (m3). Dat is ruim 10 cent. Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt volgens Milieu Centraal zo’n 2000 kubieke meter minder gas dan een niet geïsoleerde hoekwoning. Met 10 cent extra belasting levert goed isoleren in deze situatie 200 euro extra besparing per jaar op, zo’n 1600 euro in plaats van 1400 euro besparing per jaar. Dat maakt de investering in woningisolatie financieel aantrekkelijker.

Met een gemiddeld energieverbruik betaalt in 2021 een huishouden 996 euro aan energiebelasting en ODE via het gebruik van gas en stroom. De vaste teruggave bedraagt 559 euro, dat is ruim de helft. In totaal betaalt een huishouden met gemiddeld energieverbruik 437 euro belasting in 2021. Alle bedragen zijn inclusief btw.

Het kabinet hanteert voor het gemiddeld energieverbruik in 2021 een prognose van het PBL. Het te verwachten gemiddeld gasverbruik in 2021 is volgens het PBL 1192 m3, het gemiddeld stroomverbruik 2464 kWh. Het daadwerkelijke gemiddelde gas- en stroomverbruik kan pas na 2021 worden berekend, en kan iets hoger of iets lager zijn dan deze inschatting.


Warme septemberweek leidt tot aanzienlijk hoger stroomgebruik

In de afgelopen week werd er door het warme weer flink meer stroom gebruikt dan wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Volgens Essent werd er in de nacht van 15 op 16 september zelfs kort tot 14 procent meer stroom verbruikt dan de norm. Het heeft er alle schijn van dat het gebruik van airco’s en ventilatoren de oorzaak is van deze extra vraag naar elektriciteit.

De warmte van 14 september had in het eerste deel van de dag nog weinig effect op het stroomverbruik in Nederland. Maar vanaf einde middag nam het stroomverbruik door huishoudens met vijf procent meer toe dan de norm.

Op 15 september nam het energieverbruik met 10 procent boven de norm toe. Hoewel het de dag erna een stuk koeler was, zorgde de relatief warme nacht van 15 op 16 september er voor dat er ‘s nachts 14 procent meer stroom verbruikt werd dan normaal. Gedurende de dag nam de extra stroomvraag af naar 8 procent meer dan gemiddeld.

donderdag 17 september 2020

ALEGrO: laatste verbindingsstuk gerealiseerd

De Waalse ministers van Energie, Philippe Henry, en van Ruimtelijke Ordening, Willy Borsus, waren woensdag aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken op het ALEGrO-project bij te wonen.

ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland. Alle infrastructuur is nu geïnstalleerd en de tests om de verbinding onder spanning te zetten kunnen volgende week starten.

Deze verbinding zal het de twee landen mogelijk maken om 1.000 MW (1 GW) aanvullende elektriciteit uit te wisselen (wat min of meer overeenkomt met het stroomverbruik van een stad met 1 miljoen inwoners). Het project ligt in de laatste rechte lijn voor de commerciële exploitatie, die is gepland voor het einde van dit jaar.

Tech Files: Energie


 

Technologische innovaties zijn essentieel in de transitie naar een veerkrachtige, veilige en duurzame toekomst. Om de relevantie van deze innovaties zichtbaar te maken, organiseert 4TU op 1 oktober de Techrede.

In dat kader zijn er ook de Tech Files, een reportagereeks over de techweg naar de toekomst. Deel 3 gaat over energie.

Hoe ziet Nederland eruit op energiegebied in 2050? En hoe gaat ons land om met klimaatverandering?

Bekijk in aflevering 3 van de Tech Files, hoe technologische innovaties hierin in een rol spelen.

 

Start bouw nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding Borssele-Rilland

In oktober start de bouw van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Netbeheerder TenneT organiseert samen met de aannemers een digitale informatie.

De aanleg van de nieuwe verbinding duurt enkele jaren. In die periode wordt op meerdere locaties tegelijk en op verschillende tijdstippen gewerkt.

BAM infra start in de eerste week van oktober met de aanleg van werkterreinen op een aantal startlocaties in deelgebied 1. De masten in dat gebied worden geleverd door Valmont SM. 

Aannemerscombinatie Switch start dezelfde week in deelgebied 2 met de aanleg van werkterreinen voor nieuwe masten nabij hoogspanningsstation Rilland. De masten in dat deelgebied worden geleverd door VDL Network Supplies. Aannemer Spie bouwt de twee vakwerkmasten bij het kanaal door Zuid-Beveland en hangt de geleiders in de nieuwe masten.

Tijdens de bouw informeren de aannemers de omwonenden vooraf over werkzaamheden in de omgeving. Het allerbelangrijkste is een veilige aanleg. TenneT en de aannemers blijven daarom voortdurend met de omgeving in gesprek.

'Troonrede benoemt terecht investeren in energie-infrastructuur'

‘Een vliegende start met het Nationaal Groeifonds’, zo stond het in de Troonrede, op de bijzondere Prinsjesdag van dit jaar. 20 miljard is er beschikbaar om te investeren in kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur, waarbij de infrastructuur voor energie speciaal werd vermeld naast het spoor- en wegverkeer. Een belangrijk signaal, omdat daarmee duidelijk wordt dat het relatief ééndimensionale gas- en stroomnet van ons land revolutionair verandert.

Netbeheerders voelen naar eigen zeggen een behoorlijke tijdsdruk. Om in 2030 de juiste infrastructuur te hebben liggen, moeten we nú investeren. De doorlooptijd voor de bouw van energie-infrastructuur is lang, met name door de tijdrovende ruimtelijke procedures en vergunning-trajecten. Om die reden is het goed dat de minister van Economische Zaken in de Rijksbegroting aankondigt indien nodig verantwoordelijkheid te nemen.

Ondertussen kijker de netbeheerders verder vooruit, naar de periode na 2030, om een gezamenlijk beeld te kunnen vormen van het uiteindelijke energiesysteem. Leidraad daarbij zijn vier integrale scenario’s die Netbeheer Nederland samen met het ministerie van EZK heeft laten opstellen.

VVD en CDA: onderzoek mogelijkheden voor kernenergie

Regeringspartijen VVD en CDA willen dat het kabinet serieus de mogelijkheden van een nieuwe kerncentrale onderzoekt.

Beide partijen vinden dat kernenergie onmisbaar is om de energievoorziening in Nederland volledig CO2-neutraal te maken. Dat gaat niet lukken met zon en wind alleen.

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en FVD ziet kernenergie als een mogelijke oplossing, maar minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) houdt de boot tot dusver af. Het probleem is volgens Wiebes dat de investeringen nauwelijks kunnen worden terugverdiend.

Subsidie voor energietransitie in Utrecht

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben vastgesteld welke projecten op het gebied van energietransitie in aanmerking komen voor een subsidie. De voorwaarden staan beschreven in de Uitvoeringsverordening Subsidies Energietransitie Provincie Utrecht (USET). Onder meer gemeenten, woningcorporaties, energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen vanaf 1 oktober een aanvraag indienen.

Gemeenten, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen de subsidies gebruiken voor het zoeken naar nieuwe oplossingen voor het ontzorgen van bewoners die energiebesparende maatregelen willen nemen. Lokale energiecoöperaties kunnen subsidie aanvragen voor opstartkosten of voor het verder professionaliseren van hun organisaties.

De subsidieregeling staat ook open voor samenwerkingsverbanden van bedrijven of organisaties in de zorg, culturele sector, amateursport en onderwijs die zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen en zonnepanelen willen plaatsen op hun daken. Kosten voor advisering, haalbaarheidsstudies, milieustudies en participatietrajecten voor projecten gericht op zowel warmte- als elektriciteitsopwekking komen ook in aanmerking voor subsidie. De provincie wil hiermee bijdragen aan projecten die tot stand komen met betrokkenheid van burgers en die goed ingepast worden in de omgeving.

Noord-Holland scherpt klimaatmaatregelen aan

De provincie Noord-Holland trekt deze coalitieperiode bijna 73 miljoen euro uit om klimaatneutraal te worden.

Om dat te bereiken zet zij onder meer sterk in op het ontwikkelen van waterstof als alternatief voor gas. Zij ziet kansen voor aardwarmte en maakt zich hard voor de aanleg en uitbreiding van elektriciteits- en andere energie-netwerken.

Daarnaast wil zij grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken en de voedselvoorziening verduurzamen. Dit staat in het Actieprogramma Klimaat, dat Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vastgesteld.

De CO2-uitstoot moet in 2030 met 49 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 is Noord-Holland klimaatneutraal en circulair om klimaatverandering tegen te gaan.

De energietransitie biedt kansen voor de Noord-Hollandse economie en verduurzaming van de samenleving. Met alleen duurzame elektriciteit redt men het niet. Het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving is een grote uitdaging binnen het Klimaatakkoord. Als woningen in 2030 van het gas af moeten, kunnen zij op verschillende manieren verwarmd worden. Daarom zet de provincie in op mogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte in verschillende gebieden in Noord-Holland.