Pagina's

dinsdag 30 juni 2020

'Subsidies voor biomassa als energiebron zo snel mogelijk afbouwen'

Biomassa moet gaandeweg minder worden ingezet voor het opwekken van energie, omdat het in de toekomst vooral nodig is in de chemie en als grondstof voor materialen. Subsidies voor biomassa als bron van elektriciteit of warmte moeten dan ook zo snel mogelijk worden afgebouwd. Dat staat in een vertrouwelijk conceptadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER), dat de NOS heeft ingezien.

De SER constateert naar eigen zeggen een toenemende mate van polarisatie over de inzet van biomassa, vooral door een sterk verschil van inzicht in hoe de duurzaamheidswinst van de inzet van biomassa beoordeeld zou moeten worden en een gebrek aan vertrouwen in certificering van duurzame productie. Voor de subsidie voor biomassa zijn miljarden euro's uitgetrokken.

Geadviseerd wordt om de rol van biogrondstoffen te herzien. 'Hoogwaardige toepassingen, zoals in de chemische industrie en in materialen, zijn van groot belang en moeten daarom beter worden benut en gestimuleerd.'

Provinciehuis Groningen van het gas af

De provincie Groningen is gestopt met het gebruik van aardgas in het provinciehuis. Op dinsdag 30 juni 2020 draaide gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk de gaskraan definitief dicht.

Jaarlijks was er zo'n 250.000 kub gas nodig om het provinciehuis te verwarmen. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van ongeveer 200 huishoudens.

Om de gebouwen ook in de toekomst warm te houden, maakt de provincie nu gebruik van een koude- en warmteopslagsysteem in de bodem. In april is begonnen met de overschakeling naar de nieuwe vorm van verwarming. In september moet dit klaar zijn.

Het oudste gedeelte van het  provinciehuis, waar het provinciaal bestuur zit, is al meer dan 600 jaar oud. Het isoleren van dit monument van ruim 5.000 m2 is onmogelijk, waardoor er met 'hoog-temperatuurverwarming' moet worden gewerkt. Hiervoor zijn speciale hoge-temperatuurwarmtepompen geïnstalleerd die het water tot 85 graden verwarmen. Dit hete water wordt vervolgens opgeslagen in grote buffertanks gevuld met PCM (Phase Changing Materials).

Paul de Raad start als nieuwe CEO Vandebron

Per 1 juli start Paul de Raad als nieuwe CEO bij het duurzame energieplatform Vandebron. Hij is sinds 2017 aan boord als CCO en speelde een cruciale rol in de samensmelting met Essent in 2019.

De Raad neemt het stokje over van Matthijs Guichelaar, één van de drie pioniers die Vandebron in 2014 oprichtten.

Paul de Raad studeerde Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de TU Delft. In zijn loopbaan vervulde hij commerciële en strategische rollen en leidde hij professionele teams al dan niet in diverse – internationale - samenstellingen. Zijn expertise ligt bij business development evenals de transformatie van organisaties.

Na commerciële functies te hebben bekleed bij onder meer Air France KLM en Transavia, startte hij in 2017 als CCO bij het in Amsterdam gevestigde Vandebron. Het duurzame energieplatform ging onder leiding van de oprichters Aart van Veller, Remco Wilcke en Matthijs Guichelaar in vijf jaar tijd van 0 naar 200.000 klanten die kiezen voor lokale groene stroom.
    

Anja van Niersen nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen Greenchoice

Vanaf 28 juni is J.G.T.M. (Anja) van Niersen toegetreden als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Greenchoice. Ze volgt Maarten Das op, die op 3 juni aftrad.

Eind vorig jaar voorzag Greenchoice in een nieuwe invulling van zijn Raad van Commissarissen (RvC). De RvC zou gaan bestaan uit drie onafhankelijke commissarissen en twee commissarissen die gelieerd zijn aan de aandeelhouders. Met de benoeming van Anja van Niersen is de RvC bijna compleet.

Vanuit de aandeelhouders zijn Michiel Rexwinkel en Hans Bongartz benoemd en eind mei werd op voordracht van de Ondernemingsraad Barbara Zuiderwijk commissaris. Het proces voor de benoeming van de vijfde en laatste commissaris is in een vergevorderd stadium.

Van Niersen is goed bekend met de energiemarkt en zet zich al jaren in voor een fossielvrije omgeving. Ze werkte bij Alliander en is op dit moment voorzitter van de Raad van Bestuur bij Allego Holding B.V, dat oplossingen biedt voor emissievrije mobiliteit.

800 zonnepanelen op dak Hoveniersbedrijf Frielink Winterswijk

Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland opende onlangs het zonnedak bij Hoveniersbedrijf Sjoerd Frielink in Winterswijk.

Het programma Zonnige Bedrijven van Agem helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen op een bedrijfsdak beter te benutten. Agem voert dit programma uit voor de acht Achterhoekse gemeenten, met ondersteuning van provincie Gelderland. Ze adviseren de ondernemer bij een technische en financiële haalbaarheidsstudie, offerte beoordeling en aanschaf van een grootschalige zonnepanelen-installatie.

Provincie stimuleert duurzame energie-infrastructuur op industrieterreinen

Bedrijven in de industriële sector in Zuid Holland gebruiken veel energie voor hun productie. Deze bedrijven schakelen nu over op duurzame energie zoals restwarmte of waterstof.

Hun infrastructuur is daar niet op berekend. Om de bedrijven te helpen die aanpassing te doen, is de subsidieregeling in het leven geroepen. De regeling is bedoeld voor samenwerkende bedrijven die op hun eigen industrieterrein hun infrastructuur willen aanpassen om aangesloten te worden op bijvoorbeeld elkaars restwarmte. Het stimuleren van deze aansluitingen past bij de ambitie van de provincie om een open, voor iedereen toegankelijke energie-infrastructuur voor duurzame energie te realiseren.

De regeling subsidieert maximaal 25 procent van de investeringskosten tot een maximum van 250.000 euro bij een samenwerking van twee bedrijven en is afhankelijk van de CO2 winst.

maandag 29 juni 2020

ENGIE realiseert duurzame koppeling voor Amsterdamse stadswarmtenetten

De bouw van de Amsterdam South Connection is in volle gang: deze nieuwe hulpwarmtecentrale en 3,8 km aan leiding koppelen het westelijk en oostelijk deel van het Amsterdamse stadswarmtenet aan elkaar, om zo het net nog duurzamer te maken.

In 2040 moeten in totaal bijna 300.000 Amsterdamse huishoudens op het gasloze warmtenet zijn aangesloten. Het gebouw krijgt een bijzondere uitstraling, met op het dak 550 zonnepanelen.

De Amsterdam South Connection (ASC) maakt straks de ringleiding van de stadsverwarming compleet door het oostelijke, niet-duurzame deel te koppelen aan het duurzame westelijke deel. Het oosten van de stad kan zo duurzamer worden verwarmd. Ook de leveringsbetrouwbaarheid van het net wordt verhoogd: de warmte komt nu immers van meer kanten.

De hulpwarmtecentrale van 150 MWth bestaat uit vier boilers (met uitbreidingsmogelijkheid naar vijf), die kunnen bijspringen tijdens pieken.

Extra subsidie voor woningisolatie

Vanaf 1 juni kunnen woningbezitters tijdelijk gebruik maken van een verhoogde subsidie voor goede isolatie van hun woning.

Met die tijdelijke verhoging krijgt een huiseigenaar ongeveer 30 procent van de kosten terug.

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis bestaat sinds september 2019 en is onderdeel van het klimaatakkoord. De subsidie is normaal 20 procent van de kosten.

Maar tussen 1 juni en 31 december 2020 krijgt een woningeigenaar tijdelijk ongeveer 30 procent terug op de kosten. Het kabinet wil huiseigenaren en VvE’s in deze onzekere tijden zo extra helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Veel oudere woningen zijn deels al geïsoleerd, maar er valt nog veel te verbeteren. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar geen hoogrendementsglas (HR++ glas).

De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een aangepaste regeling.

Overijsselse gemeenten werken samen aan een energieloket

22 Overijsselse gemeenten slaan de handen ineen bij het stimuleren van energiebesparing. De gemeenten zijn een aanbesteding gestart om een gezamenlijk energieloket te ontwikkelen. Deze krachten- én kennisbundeling maakt de informatieverstrekking aan woningeigenaren beter en effectiever.

De energietransitie wordt steeds meer merkbaar en voelbaar. Inwoners en bedrijven hebben in toenemende mate vragen als  ‘hoe moet ik mijn huis isoleren?’, ‘is het nog slim om mijn CV ketel te vervangen?’ en ‘wanneer gaat mijn straat van het gas af?’. Ook hebben veel woningeigenaren vragen over de financiering van alle maatregelen die ze moeten nemen. Het energieloket biedt woningeigenaren straks antwoord op al die vragen over energiebesparing en verduurzaming van woningen.

De gemeenten richten een gebruiksvriendelijke website in met praktische informatie. Dat kan gaan over bijvoorbeeld het isoleren van de woning, aanschaf van zonnepanelen en de subsidiemogelijkheden die hiervoor zijn, zowel landelijk als binnen de eigen gemeente. Diegenen die liever persoonlijk advies willen, kunnen bellen, mailen of chatten met een professioneel klantcontactcentrum, waar gecertificeerde medewerkers advies kunnen geven.

zondag 28 juni 2020

Ruzie draait EnergySense de nek om

Het grote onderzoek EnergySense dat de Rijksuniversiteit Groningen was begonnen naar het energiegedrag van 10.000 huishoudens is stuk gelopen op een conflict over de opzet, meldt het Dagblad van het Noorden.

Twistpunt was vooral de vraag of de onderzoeksgroep qua samenstelling voldoende representatief was. De felle discussie leidde er begin 2018 toe dat Beaulieu de stekker uit het project trok.

EnergySense werd in 2013 aangekondigd. Door het energiegedrag van 10.000 huishoudens te volgen moest duidelijk worden hoe mensen hun gedrag zouden willen aanpassen aan een duurzaam energiesysteem. Het onderzoek zou vijf jaar duren.

Hanzehogeschool Groningen wil EnergySense in gewijzigde vorm nieuw leven inblazen.

vrijdag 26 juni 2020

Delta Kenniscentrum voor voedsel, water en energie naar Vlissingen

Er komt een Delta Kenniscentrum in Vlissingen, gefocust op de unieke Zeeuwse combinatie van voedsel, water en energie. Hiervoor wordt een samenwerkingsverband aangegaan tussen de Zeeuwse kennisinstellingen (Scalda, Hogeschool Zeeland, University College Roosevelt en Wageningen Marine Research) en Wageningen Universiteit en de Universiteit Utrecht.

Het kabinet, de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen hebben vandaag een bestuurlijk akkoord bereikt over het compensatiepakket dat is opgesteld door speciaal adviseur Bernard Wientjes  ter compensatie voor het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen.  Het akkoord bevat een pakket aan maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied.


De regio Zeeland levert binnenkort plannen aan voor een regionaal koploperprogramma voor de verduurzaming van de industrie. Op basis van dit plan kunnen instrumenten van het Rijk gerichter ingezet worden.

Het is essentieel dat de Zeeuwse industrie gebruik kan maken van een verzwaard elektriciteitsnet, van waterstof en/of CO2-opslag. Verduurzaming van de Zeeuwse industrie vraagt dus om een combinatie van ontwikkelingen, die geborgd moeten worden zodat men kan blijven concurreren met industrieën elders. Einddoel voor de regio is om in 2030 een grootschalige waterstoffabriek operationeel te hebben. Het Rijk zal hiervoor actief beschikbare subsidiemogelijkheden inzetten. 

De aanlanding van de stroom van windpark IJmuiden Ver is met name belangrijk voor de Zeeuwse ambities op het gebied van waterstof en elektrificatie. Voor de productie van groene waterstof en mogelijke elektrificatie van de krakers bij Dow Chemical is een extra vertakking van het 380kV-netwerk gewenst richting Zeeuws-Vlaanderen.

Op meerdere plekken in het land worden al (met subsidie van het Rijk) proefprojecten met aardgas- vrije wijken uitgevoerd. Als Vlissingen hierbij wil aansluiten, dan kan de gemeente voor 2021 een voorstel indienen bij het ministerie van BZK.

Praktisch stappenplan ‘Wanneer waterstof’ voor energieregio's

Onlangs lanceerde Natuur & Milieu het afwegingskader ‘Wanneer waterstof?’ en een stappenplan dat input geeft voor de inzet van waterstof bij het opstellen van de Regionale Energie Strategieën (RES).

Het afwegingskader biedt praktische antwoorden op de vraag wat de belangrijkste toepassingen van waterstof in de regio’s zijn en helpt de juiste keuzes te maken voor een optimaal duurzaam gebruik ervan.

In de RES beschrijven de dertig Nederlandse energieregio’s waar ze het best duurzame energie op kunnen wekken en met welke duurzame warmtebronnen wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waterstof gaat een rol spelen in de duurzame energievoorziening van de toekomst, en heeft waarde voor ons energiesysteem bij het balanceren van onze energie-infrastructuur.

Maar duurzame waterstof is vooralsnog schaars. Het wordt geproduceerd met groene stroom uit wind of zon. Door de beperkte ruimte kan groene waterstof niet in oneindige hoeveelheden geproduceerd worden. Daarnaast is de toepassing van waterstof niet in alle verschillende sectoren energetisch het meest efficiënt.

Ook historische binnenstad kan CO2- neutraal worden

Provincie Gelderland werkt al ruim twee jaar samen met de TU Delft aan het project KaDEr, karakteristiek Duurzaam Erfgoed. In dit project onderzoekt de TU Delft, met provincie Gelderland en monumenteigenaren op verschillende praktijklocaties de mogelijkheden voor het verduurzamen van monumenten.

Gemeenten met een historische binnenstad, zoals Zutphen of Elburg, hebben een extra uitdaging om, zonder verlies van monumentale kwaliteit en sfeer, CO2-neutraal te worden.

In mei startte een team van onderzoekers, onder leiding van Andy van den Dobbelsteen, TU Delft, hoogleraar Climate Design & Sustainability TU Delft, met onderzoek in Zutphen en Elburg. Dit onderzoek vindt vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus voorlopig alleen online plaats. Provincie Gelderland verwacht dat de uitkomsten van dit onderzoek bruikbaar zijn voor veel meer Gelderse en Nederlandse historische binnensteden.

In historische binnensteden kun je niet zomaar overal zonnepanelen leggen of windmolens plaatsen. Ook renovaties met moderne materialen zijn niet altijd mogelijk. Daarom onderzoek men de ‘energiepotentie’ van de stad. Zo zouden verschillende vormen van duurzame energie effectief kunnen worden ingezet. Denk aan zon, wind, bodem, oppervlaktewater en groen gas.

donderdag 25 juni 2020

Vattenfall opnieuw met betrokkenen om tafel over biomassacentrale Diemen

Door de aanhoudende discussie vanuit politiek, gemeenten en maatschappelijke organisaties over de plannen voor de nog te bouwen biomassacentrale in Diemen is het voor Vattenfall essentieel dat de Nederlandse overheid na de zomer met een duidelijk duurzaamheidskader voor biomassa komt. Vattenfall heeft besloten om met de uitkomsten hiervan opnieuw in gesprek te gaan met betrokken partijen vóórdat een definitief besluit over de bouw zal worden genomen.

Vattenfall is ervan overtuigd biomassa op een verantwoorde, duurzame manier te kunnen toepassen in Diemen. Tegelijk werkt Vattenfall hard door aan de ontwikkeling van de andere warmtebronnen, zodat deze op termijn de rol van de biomassacentrale kunnen overnemen en biomassa dus weer uitgefaseerd kan worden.

Over de ontwikkeling van de biomassacentrale in Diemen zijn duidelijke afspraken gemaakt in het convenant dat Vattenfall gezamenlijk met gemeenten Diemen, Weesp, Gooise Meren, Amsterdam, Almere en Provincie Noord-Holland is overeengekomen.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: 'We zien de publieke discussie rond biomassa toenemen. We zijn niet doof voor dit geluid, maar we missen wél de nuance in het debat. Bovendien ontbreekt het op dit moment aan een duidelijke stem van de Nederlandse overheid en de ondertekenaars van het Klimaatakkoord vóór biomassa.'

Fenna Swart, voorzitter van comité Schone Lucht, reageert sceptisch op het nieuws. 'Wij hebben al twee beroepen lopen tegen Vattenfall waardoor ze sowieso anderhalf jaar moeten wachten. Het is dus niet waar dat zij dit zelf bedacht hebben’, zegt Swart tegen AT5.

Poppodium De Helling krijgt 150 zonnepanelen

Poppodium De Helling in Rotsoord in Utrecht krijgt 150 zonnepanelen, nieuwe dakbedekking en betere dakisolatie.

Het pand van de gemeente draagt hiermee haar steentje bij aan het duurzaam opwekken van energie.

Utrecht wil dat in 2025 op 20 procent van de daken zonnepanelen liggen. In 2019 was dat 13 procent, en 19 procent van de gemeentelijke daken. Samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties kijkt de gemeente naar slimme manieren om daken te benutten voor zonne-energie.

Hittegolf kan leiden tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland

De zomer van 2020 start met een hittegolf. Net als de twee voorgaande jaren kan de extreme hitte en droogte tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland leiden dan gebruikelijk. Daarvoor waarschuwt netbeheerder Liander.

Als de temperatuur flink stijgt en de grond erg droog is, kunnen zwakkere onderdelen in het elektriciteitsnet oververhit raken en uitvallen. Het gaat hierbij vaak om een bepaald type mof (verbindingsstukken tussen kabels), dat in Friesland en Amsterdam vroeger veelvuldig is toegepast. Soms zijn deze moffen ook al eens beschadigd geraakt bij graafwerkzaamheden en daardoor extra kwetsbaar.

TNO: Slimme ramen besparen tot 22 procent energie per jaar

Het gebruik van energiezuinige slimme ramen kan tot een energiebesparing van 22 procent leiden ten opzichte van het gebruik van onbehandeld vensterglas. Dit blijkt uit een onderzoek door TNO.

De gebouwde omgeving is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het totale energieverbruik  en CO2-emissie. Een groot deel van deze energie, 50 procent, wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Het gebruik van energiezuinige ramen kan dit drastisch verminderen. In een onderzoek zijn simulaties uitgevoerd op een prototype vrijstaande woning met 6 soorten ramen. Daarnaast is de energieconsumptie gesimuleerd van het huis voor 10 verschillende locaties in diverse klimaatzones, variërend van een heet klimaat naar gematigd en koud.

De slimme thermochrome ramen, die TNO heeft ontwikkeld, kunnen door een aangebrachte onzichtbare coating schakelen tussen het doorlaten van warmtestraling van de zon bij lage temperaturen (in de winter) en het tegenhouden ervan bij hoge temperaturen (in de zomer). De eigenschappen van de coating veranderen door temperatuursverandering van het glas waardoor dit effect ontstaat (bij een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur van de coating). Daardoor blijft de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen en dat scheelt beduidend in de kosten voor verwarming en koeling.


woensdag 24 juni 2020

Provincie Utrecht trekt vergunning biogascentrale in Bunschoten in

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben op 23 juni 2020 definitief besloten de door biogascentrale A. van de Groep & Zonen BV in Bunschoten gevraagde vergunning voor wijziging van de inrichting te weigeren en de bestaande provinciale omgevingsvergunning van dit bedrijf in te trekken.

Het betreffende bedrijf krijgt een termijn van zes weken om haar activiteiten te beëindigen. Het bedrijf kan beroep aantekenen bij de rechtbank en daarbij een voorlopige voorziening aanvragen. Als de rechter dat verzoek honoreert dan mogen de bedrijfsactiviteiten voorlopig voortgezet worden.

Uit onderzoek is gebleken dat een ernstig gevaar bestaat dat het betreffende bedrijf de vergunningen zal gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen. Over de inhoud van het Bibob-onderzoek kan de provincie geen verdere mededelingen doen in verband met de wettelijke geheimhoudingsplicht op Bibob-onderzoeken.

Uber gaat samenwerking aan met Vandebron

Uber start vandaag in Nederland samen met Vandebron met Uber Green. Klanten kunnen met een druk op de knop een elektrische auto bestellen voor hun rit. Nederland is het eerste land waar Uber Green landelijk wordt uitgerold.

Wanneer je als passagier de Uber Green optie selecteert in de Uber app krijg je de optie om direct een volledig elektrisch voertuig te boeken. Ritten gemaakt via Uber Green zijn wel duurder dan met UberX.

De introductie van Uber Green is een belangrijke stap in het vergroenen van de ritten via het platform en het behalen van de doelen om in onder meer Amsterdam alle ritten groen aan te bieden in 2025.

Uber Green is per direct beschikbaar in Amsterdam en Rotterdam en wordt landelijk uitgerold naar alle steden in Nederland waar Uber actief is.

Strategische samenwerking BAM en Entrnce in energiedienstverlening

BAM Energy Systems en Entrnce International zijn een strategische samenwerking in energiedienstverlening aangegaan.

De combinatie van het inzetten van het Entrnce platform en het benutten van de data en kennis van de gebouwen, maakt het mogelijk dat gebouweigenaren zelf energie inkopen en energie uitwisselen met andere gebouwen.

Energieopwekkers en -verbruikers kunnen energie met elkaar verhandelen en hebben inzicht in de herkomst en bestemming ervan.

BAM zette het platform al in voor haar eigen kantoorgebouwen in Bunnik en verwacht dit vernieuwende energieconcept snel beschikbaar te kunnen maken voor de zakelijke markt.

Project om CO2-uitstoot in Schelde-Deltaregio vergaand te verminderen

Een grensoverschrijdend consortium van bedrijven onder de vleugels van Smart Delta Resources zet een eerste stap om CO2-uitstoot vergaand te verminderen in het havengebied van North Sea Port (Gent, Terneuzen, Vlissingen).

De eerste stap is de haalbaarheid te onderzoeken van het afvangen en opslaan van CO2 in het havengebied van North Sea Port.

In de transitie naar een CO2-neutrale energievoorziening is de groei van hernieuwbare elektriciteit slechts een deel van de oplossing. Op momenten dat het niet waait en de zon niet schijnt moet ook aan de vraag worden voldaan.

Voldoende CO2-vrij (regelbaar) vermogen is daarom een belangrijk puzzelstuk in de energietransitie. Ondanks dat de Sloecentrale een relatief schone energiecentrale is kwam er in 2019 nog 1,8 miljoen ton CO2 uit de schoorsteen, dit komt ongeveer overeen met de uitstoot van 0,5 miljoen benzine persenauto’s. Om deze uitstoot te beperken doet PZEM onderzoek naar het afvangen en opslaan van C02.

dinsdag 23 juni 2020

Tropische temperaturen niet altijd gunstig voor zonne-energie

De eerste week van de zomer belooft warm en zeer zonnig en warm te worden. Gemiddeld wordt het tot en met zaterdag zo’n 28 graden in Nederland, met uitschieters naar lokaal 32 graden.

Deze week krijgen we vanaf dinsdag tot en met zaterdag ook nog eens gemiddeld 33 extra zonuren.

Weeronline en Essent zochten samen uit wat de gevolgen zijn voor de bezitters van een gemiddeld zonnepaneelsysteem. Niet alleen het aantal uren dat de zon schijnt, maar ook de temperatuur heeft veel invloed op het rendement van zonnepanelen.

De gegevens van vijf plaatsen, verspreid over Nederland, vormen samen een beeld van het te verwachten weer in Nederland. De zon schijnt met 69 uur het meest in het noordwesten en noorden van het land, maar in Noord-Holland wordt een iets hoger rendement verwacht voor een gemiddeld zonnepanelensysteem dan in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Dit komt door de optimale combinatie van zonuren en temperatuur in Noord-Holland. Zonnepanelen presteren beter als het koud is.

Naar verwachting is het rendementsverlies in Zeeland het grootst, want de temperatuur ligt er het verst boven de gebruikelijke waarden. Ook de hoeveelheid extra zonuren is met 27,5 uur kleiner dan in de rest van het land, doordat het er normaal al heel zonnig is. In Groningen en Drenthe is het normaal juist somberder dan in Noord-Holland en worden deze week de meeste extra zonuren geteld, namelijk 38 uur.

Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent.

Drijvend zonnepark levert stroom

Op de productielocatie Kralingen in Rotterdam is onlangs het eerste deels drijvende zonnepark van Evides Waterbedrijf aangesloten. Op een zonnige dag wekt men zo’n 9.500 kWh duurzame energie op. Hiermee Evides 14 procent van de productielocatie in Rotterdam laten draaien.

Het nieuwe zonnepark bevindt zich deels op het land en deels drijvend op het spaarbekken, waar oppervlaktewater wordt opgeslagen. Drijvende parken sparen ruimte op land en kunnen bovendien meedraaien met de zon waardoor de opbrengt groter is.

In totaal 4.787 panelen hebben een vermogen van 1.628 kWp (kiloWattpiek). Op jaarbasis verwachten men dat deze panelen ca. 1.700.000 kWh aan zonne-energie opwekken. Dit is net zoveel als 650 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken.

Kralingen is hiermee de tweede productielocatie waar duurzame stroom wordt opgewekt. Zo dragen we bij aan een energieneutrale bedrijfsvoering.

Begin juli wordt het zonnepark officieel geopend.

P1 poort slimme meter vaak nog niet benut

De zogenaamde P1-poort op alle slimme meters in ons land, is door consumenten simpel te benutten om hun energieverbruik te monitoren. Eerder onderzoek wijst uit dat inzicht in het energieverbruik in de meeste gevallen leidt (blijvende) energiebesparing. Met een simpel (telefoon)stekkertje en een bijpassend apparaatje, kan iedereen de data uit zijn of haar slimme meter zichtbaar maken op een display of (met een app) op de telefoon.

Toch gebeurt dat nog weinig; een kleine minderheid van de Nederlandse huishoudens benut de  P1-poort. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland.

De kosten voor een display (ook verbruiksmanager genoemd) zijn relatief laag en kunnen makkelijk worden terugverdiend met de potentiële energiebesparing, zo concludeert het onderzoek. Veel van de ondervraagde partijen (meterproducenten, branche-organisaties en aanbieders van verbruiksmanagers) adviseren om consumenten beter te informeren.  Verder moet de consument volgens veel ondervraagden worden ‘ontzorgd’.

Anders gezegd: mensen willen best energie besparen op basis van inzicht in hun energieverbruik, maar liefst zonder daarvoor zelf steeds in actie te hoeven komen. Innovatieve systemen (huis-automatisering  of energymanagement-systemen) kunnen hiervoor een oplossing zijn.

Netbeheerders kijken uit naar concrete uitwerking Rijksvisie marktontwikkeling

De Rijksvisie marktontwikkeling voor de energietransitie, die maandag is verschenen, schetst duidelijke contouren voor de wet- en regelgeving die nodig is voor de energietransitie. De gezamenklijke netbeheerders zijn blij met de hoofdlijnen.

De visie besteedt veel aandacht aan het publieke belang van de energietransitie en de rol van de netten daarin. Juist omdat Nederland beschikt over een bijzonder veilig, betaalbaar en betrouwbaar energienet, zijn de eisen en verwachtingen rond het net in de energietransitie hoog.

In de visie gaat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat uitgebreid in op het gezamenlijk belang van Nederland bij een goed energiesysteem. De brief geeft daarmee richting aan de discussie die de komende jaren gevoerd zal worden over de netten en de investeringen die daarin gedaan moeten worden. De volgende stap is het publieke belang ook zeker te stellen, door concrete maatregelen te nemen. Die stap zal nog gezet moeten worden.

Tot slot blijven de netbeheerders er op wijzen dat de huidige snelle ontwikkelingen grote druk leggen op de netcapaciteit en dat er wet- en regelgeving nodig is om daar verlichting te brengen. Minister Wiebes stuurde op 12 juni 2020 een brief naar de Kamer over dit onderwerp

maandag 22 juni 2020

WOAB verduurzaamt 99e woning in Overijssel

Al bijna honderd woningen zijn in Overijssel een stuk duurzamer geworden dankzij WOAB, het zogeheten woningabonnement. WOAB maakt het voor de bewoners makkelijker om voor bepaalde maatregelen.

De combinatie van financiering, maatwerk, volledige begeleiding tijdens het traject en de 15 jaar garantie maken verduurzaming bereikbaar voor een veel grotere groep woningeigenaren.

Omdat WOAB geen winstoogmerk heeft, kunnen de kosten laag worden gehouden. Het hele verduurzamingstraject bij de 99ste woning is binnen een tijdsbestek van vier maanden gerealiseerd.

WOAB werkt in Overijssel samen met het Energiefonds Overijssel, dat geld beschikbaar stelt om particuliere woningbezitters te ondersteunen bij het verduurzamen van hun huis.

VEH: Zorgen over betaalbaarheid zet verduurzaming onder druk

De zorgen onder huiseigenaren over de betaalbaarheid van energiebesparende maatregelen in huis nemen toe. Vereniging Eigen Huis verwacht dat het verduurzamen van woningen door onzekerheden over werk en inkomen onder grote druk komt te staan.

De maatregel die minister Ollongren aankondigde om de subsidie van 20 naar 30 procent te verhogen helpt daarbij nauwelijks. Dit blijkt uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.023 woningbezitters over het verduurzamen van hun woning.

Veel effectiever is om al bij één isolatiemaatregel subsidie te geven. Dan zijn de noodzakelijke investeringen beter op te knippen in kleinere bedragen en te verdelen over een langere periode. Nu moet je tenminste twee maatregelen nemen om in aanmerking te komen en dat is voor veel mensen niet meer haalbaar, vindt VEH.

Meer dan de helft van de mensen die hun plannen hebben uitgesteld overwegen hun huis dit jaar wél te verduurzamen als zij ook bij één isolatiemaatregel een beroep zouden kunnen doen op een bijdrage van de overheid. Van de mensen die nog geen plannen hebben zegt 15% dat dan ook te gaan doen. Een andere stimuleringsmaatregel die mensen alsnog helpt hun huis te verduurzamen is een gratis verduurzamingsadvies.

Walstroom Waddenzee heeft wind in de zeilen

Eind van dit jaar zijn er in havens rondom de Waddenzee meer dan 400 'schone stekkers' waar de schepen Walstroom kunnen gebruiken.

Waddenhavens Den Oever en Port of Den Helder maken al enkele jaren gebruik van Walstroom. Nu gaan ook de havens van Terschelling en Lauwersoog gebruikmaken van Walstroom van Involtum. Daarnaast gaat Port of Den Helder het aantal kasten flink uitbreiden.

In Terschelling komen veel schepen van de zogenaamde bruine vloot. De bruine vloot bestaat uit meer dan 500 klassieke schepen, waarmee in het verleden vracht werd vervoerd.

In Den Oever, Lauwersoog en Den Helder wordt Walstroom meer gebruikt door de coasters.

Walstroom is recentelijk op veel meer locaties in gebruik genomen zoals in de havens van Deventer, Harderwijk, Zwolle en ook door diverse havens in Duitsland en Frankrijk.

zondag 21 juni 2020

Dit verandert er bij het aanmelden van zonnepanelen

Wie in Nederland zonnepanelen laat installeren, is verplicht de installatie te laten registreren. Netbeheerders moeten immers rekening kunnen houden met de elektriciteit die via deze panelen aan het net geleverd wordt, bijvoorbeeld om overbelasting te voorkomen.

De website waar panelen kunnen worden geregistreerd, energieleveren.nl, is vernieuwd. Voortaan worden meer technische gegevens van zonnepanelen vastgelegd en wordt een extra privacycheck gedaan.

Wie een installatie wil registreren, moet voortaan bovendien een persoonlijk account op de site aanmaken, in combinatie met een toets op de laatste cijfers van het meternummer. Zo is beter gewaarborgd dat een gerechtigd persoon de registratie of wijziging doorvoert. Dit is met name voor installateurs een belangrijke wijziging. Zij verzorgen de registratie vaak als service uit naam van hun klanten

De wijzigingen op de website gelden vanaf 26 mei voor iedereen die een nieuwe installatie van het type A (tot 1 megawatt) wil aanmelden. Het grootste deel van de installaties valt hieronder. De gegevens van bestaande installaties worden deze zomer overgezet naar het nieuwe systeem. Dit is naar verwachting op 1 augustus 2020 afgerond. Vanaf dat moment kunnen ook bestaande aangeslotenen hun registratie bekijken en zo nodig aanvullen of wijzigen.

vrijdag 19 juni 2020

Den Helder krijgt na 6 jaar alsnog zonnepark

Nu de laatste bezwaren door de Raad van State van tafel zijn geveegd, kan Den Helder binnenkort een flinke stap voorwaarts zetten met haar verduurzaming. Bijna zes jaar na de eerste plannen om het grootste zonnepark van Noordkop te realiseren, kan zonne-energiebedrijf Ecorus nu binnenkort beginnen met de bouw voor de gemeente.

In 2014 kwam Ecorus als een van de eersten met het idee om zonneparken te ontwikkelen. Deze waren toentertijd nog nergens in Nederland te bekennen.

Op zoek naar geschikte locaties kwam Kooypunt in Den Helder in beeld (dit was de thuisstad van een van Ecorus eerste medewerkers). De weg was echter bezaaid met de spreekwoordelijke voetangels en klemmen.

De locatie bij Kooypunt beslaat 8 hectare land ofwel ca 12 voetbalvelden waar zonnepanelen worden geïnstalleerd. Deze leveren genoeg schone stroom voor drieduizend huishoudens. Volgens het KNMI heeft Den Helder over dertig jaar gemeten de meeste zonne-uren van Nederland. En ook de intensiteit is hoger, dat zie je terug in de opbrengst die gemiddeld 15% hoger ligt dan bijvoorbeeld in het oosten van ons land.

Vermogen zonnepanelen voor het eerst groter bij bedrijven dan bij woningen

In 2019 was het opgesteld vermogen aan zonnepanelen bij bedrijven voor het eerst groter dan bij woningen. Het totaal opgesteld vermogen groeide met 2 265 megawatt naar 6 874 megawatt, een toename van 49 procent ten opzichte van 2018. Bij bedrijven is de toename groter dan bij woningen, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Eind 2019 stond in Nederland voor 3 637 megawatt aan vermogen bij bedrijven opgesteld, een toename van 59 procent vergeleken met een jaar eerder.

In de gemeente Midden-Groningen stond met 115 megawatt het grootste vermogen aan zonnepanelen bij bedrijven opgesteld, gevolgd door Borsele en Emmen (respectievelijk 74 en 73 megawatt). In Midden-Groningen was ook de grootste groei van zonnepanelen bij bedrijven te zien. In december 2019 is daar het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen.

Op de daken van Nederlandse woningen stond in 2019 voor 3 237 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, een toename van 39 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In de gemeente Utrecht stond het grootste vermogen aan zonnepanelen (39,1 megawatt), op de voet gevolgd door Groningen en Eindhoven (beide 38,8 megawatt).

donderdag 18 juni 2020

WISE demonstreert bij kerncentrale Borssele

Milieuorganisatie WISE (Wold Information Service on Energy) demonstreert vrijdag 19 juni bij de kerncentrale bij Borssele.

Vanwege de coronamaatregelen houdt WISE een zogenaamde ‘doorgeef-demonstratie’. Zevenenveertig mensen - het aantal jaren dat de kerncentrale nu een vergunning heeft - demonstreren steeds een kwartier in hun eentje bij.

Borssele is de oudste nog draaiende centrale in de Europese Unie. De centrale heeft al verlenging gekregen om tot 2033 te mogen opereren, maar er gaan in de landelijke en provinciale politiek stemmen op om die periode te verlengen. Volgens WISE is dat onverantwoord. De centrale is technologisch niet ingericht om tientallen jaren extra te produceren. Het veiligheidsniveau van Borssele raakt steeds verder achter op moderne standaarden; kerncentrales van de zogeheten tweede generatie worden om deze reden niet meer gebouwd. 

WISE wijst erop dat de centrale de afgelopen jaren al flink verlies heeft gedraaid. Daar komt bovenop dat er fors geïnvesteerd moet worden om de kerncentrale te laten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Ook moet Borssele nog steeds een milieueffectrapportage uitvoeren, met een langdurige procedure en hoge kosten van dien.

In 2023 komt er een nieuw moment, de tienjaarlijkse veiligheidsevaluatie, waarop besloten moeten worden of Borssele de laatste tien jaar van haar vergunning mag volmaken. Volgens WISE is dit een mooi moment om de centrale te sluiten en het bespaarde geld te gebruiken voor een versnelling van energieopwekking uit zon en wind. 
 

AI-startup Gradyent haalt investering van 1,9 miljoen euro op voor warmtetoepassingen

Capricorn Partners, Helen Ventures en energie-innovatiefonds ENERGIIQ investeren gezamenlijk 1,9 miljoen euro in Gradyent. De startup heeft een cloudplatform ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie (AI) inzet om stadswarmtenetten beter en efficiënter te beheren, waardoor ze duurzamer en rendabeler functioneren.

Gradyent is begin 2019 opgericht door een team van ondernemers met ruime ervaring in binnen- en buitenland op het gebied van energie, technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Veel stadswarmtenetten gebruiken oude beheersystemen, vaak met verouderde software, die beperkt inzicht geven in de efficiëntie van het netwerk.

Gradyent maakt gebruik van Digital Twin-technologie (digitale replica’s van fysieke objecten) op basis van een combinatie van hydro- en thermodynamische modellering en kunstmatige intelligentie.


Drijvende zonnepanelen op zee: meer opbrengst, beter voor het landschap

Drijvende panelen op zee presteren jaarlijks gemiddeld bijna 13 procent beter dan panelen op het land. En in sommige maanden zelfs 18 procent.

Voor het eerst is de opbrengst van zonnepanelen voor de Noordzee onderzocht door twee energiewetenschappers van de Universiteit Utrecht. Ze stelden een computermodel op voor drijvende zonnepanelen waarin ze de effecten van wind, golven en temperatuur simuleerden. 

De onderzoekers gebruikten meteorologische gegevens van de campus van de Universiteit Utrecht en de Noordzee. Daaruit berekenden ze de opbrengst voor zowel de situatie op land als op zee.

Zonnepanelen op land hebben geen last van golfslag dus je kunt ze onder de ideale hoek plaatsen en daarmee zorgen voor een optimale lichtinval. Maar zonnepanelen zijn ook gebaat bij lagere omgevingstemperaturen, want de elektrische verliezen van het zonnepaneelmateriaal nemen af wanneer het kouder is en dat komt de opbrengst weer ten goede. Dan zijn de drijvende panelen weer in het voordeel.

De studie is gefinancierd door het innovatieprogramma TKI Urban Energy.

externe link
..

woensdag 17 juni 2020

Zonnecellen op vangrail: eerste praktijkproef wereldwijd afgerond

TNO heeft samen met de provincie Noord-Holland en diverse partners onderzoek gedaan naar duurzame opwekking van energie via flexibele zonnefolie op vangrails. Met zo’n 7.500 kilometer vangrail in Nederland is in potentie veel zonne-energie op te wekken.

De opbrengst van de proefopstelling was ongeveer 1.200 kilowattuur (kWh) per jaar. Verwacht was een opbrengst van ongeveer 1.800 kWh/jaar, het verbruik van een gemiddeld 1-persoonshuishouden. .

Er zijn tijdens de proef flexibele dunnefilmzonnecellen gebruikt aangezien zonnepanelen te stijf zijn en gevaarlijk bij aanrijdingen. Types van verschillende producenten zijn ingezet om vast te kunnen stellen of ze goed blijven functioneren in uiteenlopende situaties. En dat is het geval geweest. In een jaar tijd zijn de invloeden van alle seizoenen en weersomstandigheden gemeten.

Voor de doorontwikkeling van dit soort toepassingen van geïntegreerde flexibele dunnefilmzonnecellen zijn verbeteringen nodig van componenten, met name de beschermende afdekkap op de zonnecellen. Ook het energietransport naar de netaansluiting is van belang vanwege de lengte van de opstelling. Om met een geïntegreerd systeem rendabel en duurzaam energie te kunnen opwekken, moeten de kosten verder omlaag. Bij het herontwerp moeten daarom ook de installatiekosten, vaak de grootste kostenpost van een zonnesysteem, veel aandacht krijgen.

23 biomassacentrales in Brabant onder vuur

23 biomassacentrales in Brabant gaan een onzekere toekomst tegemoet. Een procedure van milieuactiegroep MOB dwingt de provincie tot ingrijpen, omdat de installaties niet over de vereiste natuurvergunning beschikken, meldt het Eindhovens Dagblad.

Mobilisation for the Environment (MOB) is de organisatie van Johan Vollenbroek, die eerder het Nederlandse stikstofbeleid met succes aanvocht. U

Biomassa werd in de afgelopen jaren vaak gezien als een duurzamer alternatief voor bijvoorbeeld kolen of gas. Het draagvlak brokkelt momenteel echter in rap tempo af.

Forteiland Pampus gaat duurzaam op de schop

Het eiland Pampus wordt als eerste Nederlands UNESCO-werelderfgoed 100% zelfvoorzienend en fossielvrij.

Pampus, een kunstmatig eiland, is in de 19 eeuw aangelegd als sluitsteen van de 135 km lange verdedigingslinie die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen vanaf de Zuiderzee.


Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in.

Het transformatieproject is dinsdag 16 juni symbolisch in gang gezet door de ingebruikname van de biovergister. Als voorvechter van de verduurzaming mocht Uğur Pekdemir, directievoorzitter van Rabobank Amstel & Vecht, financierder van de biovergister, onthulde de machine op Pampus. Daarna was het aan Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland om de biovergister, te dopen met een Pampusbiertje.

Een derde Nederlanders weet niet van historisch lage energietarieven

De energie- en gastarieven zijn nog nooit zo laag geweest, wat zeer voordelig is voor de consument. Uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite EasySwitch.nl blijkt echter dat 36 procent van de Nederlanders zich hier niet bewust van is.

Ook lijken consumenten zich niet druk te maken over hun energierekening, ondanks dat zij vanwege de coronacrisis meer thuis zijn. Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de ondervraagden namelijk niet bang is dat de energierekening aan het eind van het jaar veel hoger uitvalt dan normaal. Daarnaast geeft één op de drie Nederlanders aan dat zij extra goed op hun energiegebruik letten nu zij vaker thuis zijn; twee derde is dus niet bewust bezig met hun energieverbruik.

Er zijn overigens wel apparaten die meer gebruikt worden omdat we meer thuis zijn. Zo blijkt dat met name het gebruik van een computer of laptop is flink gestegen; bijna 70 procent geeft aan dit vaker te gebruiken nu zij meer thuis zijn. Andere apparaten waar Nederlanders de afgelopen maanden vaker gebruik van maken zijn de televisie (52 procent) en het koffiezetapparaat (49%).

Energieregio’s leveren conceptstrategie voor duurzame energie in Zuid-Holland

De eerste conceptstrategieën van de Zuid-Hollandse energieregio’s zijn bekend. "Een positief totaalbeeld", stelt Energie-gedeputeerde Berend Potjer.

De Zuid-Hollandse energieregio’s hebben de mogelijkheden om duurzame elektriciteit en warmte te produceren in kaart gebracht. Schone energie is van groot belang voor een gezonde leefomgeving en toekomstbestendige economie in Zuid-Holland. Met een totaal van ruim 6TWh levert de regio op basis van de huidige ideeën een redelijk aandeel aan de landelijke doelstelling van 35 TWh duurzame energie in 2030.

Nederland is verdeeld in 30 energieregio’s. Daarin werken overheden, bewonersorganisaties, energieleveranciers en andere betrokken partijen nauw samen. Velen hebben nu hun eerste concept ‘regionale energiestrategieën’ ofwel ‘RES’en’ opgeleverd. Nu zijn de volksvertegenwoordigers aan zet om keuzes te maken. Ook inwoners van alle energieregio’s kunnen meedenken met plannen voor hun regio. Ondertussen worden de plannen landelijk doorgerekend.

Daling aardgasgebruik industrie in tweede kwartaal 2020

In de periode van week 14 tot en met week 24 van 2020 was het aardgasverbruik van de Nederlandse industrie gemiddeld 9 procent lager dan het gasgebruik in diezelfde periode in 2019.

Bij elkaar is er bijna een volle week aan industrieel gasverbruik minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit gegevens van CBS.

Vanaf week 14, drie weken na het sluiten van de scholen en de oproep om thuis te werken, ligt het gasverbruik van de industriële sector lager dan in dezelfde periode in het voorgaande jaar.

In 2019 was de industrie verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van het totale Nederlandse gasverbruik. 300 grootverbruikers die waarneembaar zijn via het netwerk van GTS zijn goed voor ongeveer 75 procent van het industriële gasverbruik.

Het gasverbruik door de Nederlandse industrie wordt gedomineerd door zes branches. Deze waren in 2019 gezamenlijk goed voor ruim 90 procent van het totale industriële gasverbruik. De chemische industrie neemt ruim de helft van het gasverbruik in de industrie voor haar rekening, op ruime afstand gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie.

dinsdag 16 juni 2020

VEH: Energielabel wordt duur

Vereniging Eigen Huis vindt het nieuwe energielabel dat minister Ollongren per 1 januari 2021 wil invoeren geen goed plan. De vereniging zet grote vraagtekens bij dit dure label, dat huiseigenaren geen extra handelingsperspectief geeft en los staat van de maatregelen uit het klimaatakkoord.  

Het nieuwe energielabel zal gemiddeld 190 euro gaan kosten. Oftewel 25 keer zo duur als het huidige label, terwijl er weinig tegenover staat. Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen energielabel hebben om nog dit jaar het huidige label aan te vragen. Dit kost gemiddeld 7,50 euro en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd.   

Bij verkoop van zijn woning moet de eigenaar een geldig energielabel kunnen overleggen. Het label moet de koper bewust maken van de energie(on)zuinigheid van zijn nieuwe woning en helpen bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen. 

EZK, Gasunie en TenneT onderzoeken inzet landelijk gasnet voor de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat samen met Gasunie en TenneT onderzoeken onder welke voorwaarden een deel van het bestaande gasnet kan worden ingezet voor het transport van waterstof.

Dit onderzoek, HyWay 27, moet de benodigde informatie opleveren, zodat tijdig kan worden besloten over de realisatie van infrastructuur voor transport en opslag van waterstof.

De opschaling van waterstof draagt niet alleen bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar biedt ook kansen voor economische groei.

De waterstofmarkt is bij uitstek internationaal. Het is daarom belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de vraag en het aanbod op de Noordwest-Europese waterstofmarkt. Havenbedrijf Rotterdam zal het potentiële importaanbod (uit overzeese gebieden) in kaart brengen, waarbij ook een de mogelijkheid van aansluiting van de waterstof hoofdinfrastructuur (waterstofbackbone) op grensoverschrijdende pijpleidingen in buurlanden als Duitsland en België wordt onderzocht. Gedurende het onderzoek worden verschillende belanghebbenden betrokken om de bevindingen te toetsen. Het eindrapport is naar verwachting eind 2020 gereed.

Noordzee maakt energietransitie miljarden goedkoper

Strategische koppeling en inzet van alle energiesystemen op de Noordzee kan Nederland miljarden besparen op de weg naar een CO2-arme energievoorziening in 2050.

Dat is de conclusie van het rapport Unlocking potential of the North Sea van het onderzoeksprogramma North Sea Energy, waarvan Ernst Paul Nas (plv. Directeur-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat) maandag het eerste exemplaar ontving.

Door slimme koppelingen te maken tussen verschillende toepassingen op de Noordzee kan men kosten besparen, effectiever gebruik maken van de ruimte op zee en de energietransitie versnellen.

Uit het onderzoek blijkt dat de energietransitie betaalbaar blijft indien het gehele offshore portfolio gebruikt wordt én de verschillende sectoren gekoppeld worden. Dan wordt meerwaarde geleverd. Dat vergt natuurlijk wel een goede regievoering en coördinatie. In het rapport zijn daarom ook aanbevelingen opgenomen om snel actie te nemen op het gebied van regulering, op de energietransitie gerichte wetgeving, en verdere uitwerking van richtlijnen voor vergunningen en internationale afstemming.

Het North Sea Energy programma is een publiek-privaat onderzoeksconsortium van meer dan dertig internationale partijen.

Renewi, Nordsol en Shell zetten samen in op bio-LNG

Renewi, Nordsol en Shell beginnen een strategische samenwerking in het gezamenlijk produceren van bio-LNG. Deze samenwerking sluit de cirkel van organisch afval tot een brandstof voor lange-afstandtransport. Dit is een uitstekend voorbeeld van een bijdrage aan de circulaire economie.

Renewi zamelt in heel Nederland organisch afval in bij onder andere retail en horeca, waarna dit wordt omgezet in biogas. Een deel van dit gas gaat Renewi leveren aan Nordsol voor de productie van bio-LNG.

De Nordsol-technologie maakt het mogelijk om bio-LNG lokaal te produceren tegen een betaalbare prijs. Shell, een investeerder in Nordsol via Shell Ventures, zal de bio-LNG vervoeren naar nabijgelegen Shell LNG-stations om klanten te voorzien van bio-LNG en hen te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

maandag 15 juni 2020

Laadpleinen van de toekomst klaar voor gebruik

Op 45 plekken in Nederland wordt de komende periode een plein met laadpalen van de toekomst in gebruik genomen. Vandaag opende staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in Culemborg een van de eerste nieuwe slimme laadpleinen.

Slimme laadpalen zijn slim omdat ze variabel vermogen kunnen leveren en omdat ze stroom terug kunnen leveren. Omdat op slimme laadpleinen meerdere van die palen bij elkaar staan, kunnen netaansluitingen efficiënter gebruikt worden en wordt stroom beter verdeeld over de laadpunten.

Door laadsessies slim te plannen kunnen meer auto’s kunnen laden op minder plek. Ook zijn combinaties met elektrische deelauto’s mogelijk. Dat kan in drukke gebieden helpen de parkeerdruk te verlagen.

Bijzonder aan het laadplein in Culemborg is dat dit is opgezet en wordt geëxploiteerd door buurtbewoners.

Nederland is koploper laadpalen, nergens staan meer laadpunten per vierkante kilometer dan hier. Het kabinet heeft de ambitie dat alle auto’s die vanaf 2030 nieuw op de weg komen volledig zonder uitlaatgassen rijden. Naar schatting rijden er op dat moment een kleine twee miljoen emissieloze auto’s rond, waarvoor zo’n 1,7 miljoen laadpunten en tientallen waterstoftankstations nodig zijn. Het kabinet wil steeds verder vooruit met laadinfra en schoon rijden.

Laadpalenbedrijf Pluginvest haalt kapitaal op

Het Antwerpse Pluginvest heeft kapitaal opgehaald voor zijn laadinfrastructuur. Met de kapitaalverhoging wil Pluginvest haar positie in de groeiende markt van elektrische wagens versterken.

Sinds de oprichting werd Pluginvest begeleid door experts van accelerator Start it @KBC. Om verder door te groeien in de snel ontwikkelende markt van elektrische wagens klopte Pluginvest ook aan bij BAN Vlaanderen.

De nieuwe aandeelhouders zullen niet enkel kapitaal, maar ook hun netwerk ter beschikking stellen. Daarnaast treedt ook Karel Cardoen toe tot de raad van bestuur. Hij is gekend als de ondernemer en CEO achter de gelijknamige autosupermarkten, die hij enkele jaren geleden verkocht.

Liander maakt onderzoeksrapporten congestiemanagement openbaar

De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen voor drukte op het elektriciteitsnet.

Netbeheerder Liander wil zo transparant mogelijk zijn over de plaatsen op het elektriciteitsnet waar onvoldoende ruimte is. Daarom publiceert de netbeheerder op zijn website tweewekelijks een update van de knelpunten op het net.

Een volgende stap is om de achterliggende onderzoeken naar de mogelijkheid van congestiemanagement openbaar te maken. In de rapporten geeft de netbeheerder inzicht in de situatie in het gebied, de oorzaak van het probleem, de technische- en marktanalyse en de uitkomst van het onderzoek.

Het eerste rapport dat openbaar is gemaakt, is die naar de mogelijkheid van congestiemanagement in de Gelderse regio Neerijnen. Het onderzoek wees uit dat congestiemanagement hier een oplossing zou kunnen bieden. Liander is momenteel in gesprek met marktpartijen om congestiemanagement in Neerijnen in te richten.

Windfarm expert DEME als partner in de offshore waterstofpilot PosHYdon

DEME Offshore treedt toe als partner in de offshore waterstofpilot PosHYdon. DEME is naar eigen zeggen 'wereldleider' op het gebied van offshore windenergie en heeft onlangs via dochteronderneming DEME Concessions partnerships gesloten die betrekking hebben op groene waterstofproductie uit offshore windstroom in de havens van Oostende (België) en Duqm (Oman).

PosHYdon integreert drie energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof en vindt plaats op het Q13a-platform van Neptune Energy. Dit productieplatform is het eerste volledige geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee en ligt circa 13 kilometer voor de kust van Scheveningen.

De pilot is een initiatief van Nexstep, nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling, en kennisinstituut TNO in nauwe samenwerking met de industrie. Eerder traden Gasunie, Noordgastransport BV, NOGAT BV en Eneco toe tot het PosHYdon-consortium.

zondag 14 juni 2020

Start tweede aardwarmteproject Trias Westland

Dankzij de uitbreiding van Trias Westland kan nog eens 100 hectare, in eigendom van 30 glastuinbouwondernemers, duurzaam worden verwarmd. Uniek is dat ook 345 woningen in de wijk Liermolen worden meegenomen in het project en straks worden verwarmd via deze aardwarmtebron.

De uitbreiding heeft een productiecapaciteit van circa 15 MWth, vergelijkbaar met het aardgasverbruik van circa 15.000 huishoudens.

In de Westlandse bodem is volop duurzame energie te vinden. De aardbodem bevat natuurlijke waterhoudende grondlagen; hoe dieper, hoe warmer het water in de aarde is. Het hete water wordt opgepompt en met een warmtewisselaar overgedragen aan het warmtenet. Van hieruit kan het water naar de glastuinbouwbedrijven en woningen in wijk Liermolen verspreid worden.

Het is de tweede aardwarmtebron van Trias Westland. De aan Trias Westland verbonden glastuinbouwbedrijven die bij de eerste boring niet mee konden doen, krijgen dankzij de uitbreiding (Trias Westland 2) straks ook toegang tot duurzame warmte. Nog eens 30 Westlandse glastuinbouwbedrijven verwarmen straks hun kassen en gebouwen op een duurzame manier dankzij Trias Westland 2. Daarnaast worden Royal Flora Holland en 345 nieuwbouwwoningen in Liermolen aangesloten op duurzame warmte van Trias Westland.


zaterdag 13 juni 2020

'Pas wet aan voor langer openhouden van kerncentrale Borssele'

CDA en VVD willen dat de Kernenergiewet wordt aangepast. De wet laat nu niet toe dat de centrale in Borssele ook na 2033 openblijft.

Minister Wiebes liet afgelopen week weten dat eerst duidelijk moet zijn of het langer openhouden technisch en bedrijfseconomisch haalbaar is. Ook moet er voldoende regionaal draagvlak zijn.