Pagina's

dinsdag 31 maart 2020

Reuzentransformatoren voor versterking elektriciteitsnet Ulft

Netbeheerder Liander heeft het elektriciteitsverdeelstation in Ulft uitgebreid met twee grote transformatoren.

Door de snelle toename van wind- en zonneparken is een deel van het elektriciteitsnet rond de Gelderse plaats volgeraakt. Hierdoor moeten nieuwe wind- of zonneparken die stroom willen leveren wachten op uitbreiding van het net.

Liander is verantwoordelijk voor de energievoorziening van 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven.

Papendal kookt op eigen biogas

Papendal gaat voortaan organisch afval van het sportcentrum omzetten in biogas om mee te koken. Het bioafval hoeft daardoor niet meer afgevoerd te worden.

Hotel en sportcentrum Papendal heeft hiertoe een zogeheten Circ BioDigester 50 in gebruik genomen. De vergister zet dagelijks tot 50 kilo bioafval om in 15 kuub biogas. Genoeg om bijna 100 maaltijden te bereiden.

Energieverbruik ondanks thuiswerken niet veel hoger

Het dagelijks energieverbruik van een gemiddeld gezin ligt deze (corona)dagen doordeweeks slechts 2 tot 4 procent hoger dan normaal. Nu dat we zoveel thuis zijn, verbruikt een gemiddeld gezin iedere dag evenveel energie als in het weekend, zegt Essent.

Het weer blijft echter het meest van invloed op onze energierekening. Omdat de afgelopen twee weken zo zonnig waren, hoefde de verwarming niet aan. En dat bespaart aanzienlijk op de rekening.

Huishoudens kunnen hun stroomverbruik verlagen door laptops en mobiele telefoons niet continu aan het stroom te houden. Zij besparen door devices pas op te laden wanneer die het aangeven. Belangrijk is dat de stekker ook echt uit het stopcontact wordt gehaald, want adapters vragen ook stroom wanneer er geen apparaat op is aangesloten.

Het gasverbruik kan omlaag door de werk- of studeerplek in het zonnetje te creëren. De zon verwarmt dan de werkplek, waardoor de thermostaat omlaag kan.

Door deze een thermostaat iets lager te zetten dan het gemiddelde van 20 graden Celsius, bespaart een gezin al snel zeven procent op het gasverbruik. Tegelijkertijd is het belangrijk te ventileren. Dat is goed voor een gezond binnenklimaat en zorgt er voor dat je huis snel verwarmt, omdat de lucht in huis schoon en droog is. 

Makkelijk zonnepanelen kopen via collectief van Vereniging Eigen Huis

Deze week start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis. Inwoners uit heel Nederland kunnen zich gratis inschrijven en ontvangen een aanbod op maat voor een compleet zonnepanelensysteem.

Vereniging Eigen Huis neemt naar eigen zeggen het uitzoekwerk uit handen en verzekert de deelnemers van 'goede kwaliteit, langdurige garanties en een scherpe prijs'. De vereniging stelt strenge eisen aan de leveranciers en de producten.

Zo werkt de Collectieve Inkoop Zonnepanelen
Vereniging Eigen Huis brengt ge﮴eresseerden samen. Vervolgens wordt er een veiling georganiseerd voor gekwalificeerde zonnepanelenleveranciers. Zij bieden hun beste prijs voor een compleet zonnepanelensysteem. De leverancier met het scherpste bod wint en stuurt iedere deelnemer via de vereniging een vrijblijvend aanbod op maat. Dit aanbod is inclusief installatie, monitoring en garanties. De deelnemer beslist of hij op het aanbod in gaat.


maandag 30 maart 2020

Corona plaatst Vattenfall Solar Team voor driedubbele hindernis

Ook de zonneracers van het Vattenfall Solar Team ondervinden grote problemen door het coronavirus. De deelname aan de race in de VS, later dit jaar, is allerminst zeker.

Het team probeert zich dit jaar te revancheren voor de dramatisch verlopen zonnerace in Australië. Afgelopen jaar brandde de auto in het zicht van de finish af. De nieuwe auto krijgt dan ook de naam Nuna Phoenix, naar de vogel die uit zijn as verrees.

Op dit moment is het team bezig met het bouwen van de auto en het zonnepaneel. Om verspreiding van het virus te voorkomen, werken niet meer dan twee mensen tegelijkertijd aan de auto.

Ook het solderen van het zonnepaneel gaat een stuk trager nu er niet meer dan twee mensen tegelijkertijd in de werkplaats aanwezig zijn.

Als het al lukt om de auto op tijd af te krijgen, wacht een tweede probleem: het transport naar Amerika. De studenten uit Delft kregen het transport van de auto aanvankelijk aangeboden door een luchtvaartmaatschappij. Dat aanbod is ingetrokken nu vliegtuigen wereldwijd aan de grond blijven en luchtvaartmaatschappijen in financiële problemen komen.

Positief advies opsporingsvergunningen aardwarmte in Gelderland

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben 17 maart advies uitgebracht over twee aanvragen voor opsporingsvergunningen aardwarmte aan het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Het advies is positief, mits het veilig en verantwoord gebeurt.

De beide vergunningen zijn aangevraagd voor de gebieden Nijmegen en de Bommelerwaard en Brakel-Zuidoost. In de opsporingsgebieden liggen mogelijk kansrijke gebieden voor de aanwijzing van Aanvullende Strategische Voorraden voor drinkwater (ASV). Gedeputeerde Staten adviseren om hier rekening mee te houden.

De bescherming van de drinkwatervoorziening moet ook in de vergunningsvoorschriften worden opgenomen. Het advies gaat over de bodem, natuur, veiligheid en grondwater en een schaderegeling. En aanbevelingen voor de informatievoorziening naar de inwoners. Dit is een verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers.

vrijdag 27 maart 2020

Vattenfall zoekt nieuwe locatie voor zonnepark

Vattenfall zoekt langs de A15 bij Echteld naar een alternatieve plek voor een gepland zonnepark.

De gemeente Neder-Betuwe gaf vorig jaar weliswaar toestemming voor de bouw van vijf zonneparken in de gemeente, maar de voorgenomen locatie aan de Brenksestraat in Echteld, bij restaurant De Duikenburg, viel niet in goede aarde bij bewoners.

Draagvlak blijkt er wél te zijn voor de zonneweide die Vattenfall wil bouwen in het gebied tussen de spoorstraat en de A15 in Echteld. Daartoe heeft Vattenfall een vergunningsaanvraag ingediend.

Qirion verlengt onderhoudscontract met ProRail

Qirion gaat voor ProRail de komende vijf jaar het onderhoud verzorgen van de 25kV-installaties van de Betuweroute.

Het contract vertegenwoordigt een waarde van 14 miljoen euro.

De opdracht omvat het beheer, onderhoud en het oplossen van storingen aan 150/25 kV stations en installaties waarin hoogspanningsinstallaties ten behoeve van de spoorinfrastructuur staan opgesteld. Ook het onderhoud aan spanningssluizen (transitiegebied van 1500V DC naar 25 kV AC), hoogspanningsinstallaties in de vijf tunnels van de Betuweroute en het beheren van de storingsvoorraad maken deel uit van het contract.

Tevens gaat Qirion in de komende drie jaar alle 150kV en 25 kV transformatoren conserveren en voorzien van een deugdelijke Arbo technisch verantwoorde valbeveiliging.

donderdag 26 maart 2020

Ook duurzame energiesector in de knel door coronamaatregelen

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) waarschuwt donderdag dat de coronacrisis en de maatregelen die daarmee samenhangen ook de duurzame energie-sector raken.

Uit een inventarisatie van de NVDE blijkt dat de helft van de bedrijven rekening houdt met een omzetdaling van ten minste 20 procent, terwijl een kwart uitgaat van 40 procent of hoger.

De 6000 aangesloten bedrijven houden zich bezig met zon- en windprojecten, de installatie van laadpalen en warmtelevering.


Vattenfall en K3 starten samenwerking voor verduurzaming

Vattenfall en gebiedsontwikkelaar K3 gaan samenwerken om landschappelijk ingepaste zonneparken te ontwikkelen.

De parken zullen op gebiedsontwikkelingslocaties van K3 worden gebouwd. Het gaat daarbij niet alleen om grondgebonden zonneparken, maar ook om drijvende zonneparken. Een deel van de duurzame energie die door deze projecten wordt opgewekt, gaat K3 gebruiken voor haar eigen bedrijfsvoering.

K3 heeft brede kennis van het voortraject van gebiedsontwikkelingen. Daarbij gaat het om het opstellen van een breed maatschappelijk gedragen gebiedsontwikkelingsplan waarbij participatie, ecologische kwaliteitsimpulsen, landschappelijke inpassing en het vergunningentraject centraal staan. Vattenfall zorgt voor het technisch ontwerp, subsidieaanvragen, de bouw en de exploitatie van de zonneparken en de levering van de opgewekte energie aan haar afnemers.

Geen effect thuiswerken op energieverbruik

Vooralsnog leidt het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis niet tot een hoger energieverbruik. Door het zonnige weer wordt de verwarming niet hoger gezet.

Essent ziet een stijging van het energieverbruik tussen de 2 en 4 procent. De energievraag doordeweeks is vergelijkbaar met een normale dag in het weekend.

Ongeveer 80 tot 85 procent van de elektriciteit wordt gebruikt door de grote industrie, en die draait gewoon door.

Dat is anders dan in Italie en Frankrijk. Daar ligt de industrie wel stil en daalde het verbruik in Frankrijk met 8 procent en in Italië met zelfs 17 procent.

Acquisitie van Eneco afgerond

De overname van de aandelen van Eneco door Mitsubishi en Chubu Electric Power is afgerond. Alle 44 aandeelhoudende gemeentes (die samen 100 procent van de aandelen in handen hebben) hebben ingestemd met de voorgenomen verkoop.

Met de goedkeuring van de Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat, de Belgische federaal minister van Energie en de mededingingsautoriteiten van Duitsland en de Europese Commissie is aan alle voorwaarden voldaan.

Eneco zegt nu in staat te zijn om haar duurzame strategie gericht op groei van hernieuwbare energiebronnen, energielevering en innovatieve diensten, versneld te implementeren.

Met het afronden van de transactie wijzigt per vandaag de samenstelling van zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen.

CEO Ruud Sondag treedt op eigen verzoek af als lid van de Raad van Bestuur. Het selectieproces van de Raad van Commissarissen voor een nieuwe CEO van de organisatie bevindt zich in een vergevorderd stadium.

Hans Peters, de huidige Chief Customer Officer, treedt toe tot de Raad van Bestuur. Hij blijft verantwoordelijk voor alle klantgerichte zaken. Hiroshi Sakuma treedt ook toe tot de Raad van Bestuur en zal, in de hoedanigheid van Chief Cooperation & International Officer, enerzijds verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van de samenwerking tussen Eneco en Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power op het gebied van strategie en anderzijds voor de uitbreiding van Eneco’s activiteiten naar internationale markten.

Alliander voert in week tijd 100 online sollicitatiegesprekken

Netbeheerder Alliander zet alle zeilen bij om ondanks de corona-crisis nieuwe technische en IT collega’s te werven. Het netwerkbedrijf voerde in een week tijd al ruim 100 online videogesprekken met sollicitanten in plaats van fysieke ontmoetingen.

De werkzaamheden aan de energienetten gaan ondanks de corona-crisis door. Ook sollicitatieprocedures lopen zoveel als mogelijk door, zeker voor kritische doelgroepen als technici en IT-specialisten waarvoor honderden vacatures zijn. Omdat fysieke gesprekken door de corona-crisis lastig zijn, vinden er momenteel gesprekken plaats via online programma’s als Skype en Teams.

De eerste ervaringen laten volgens Alliander zien dat alternatieve manieren van solliciteren goed werken. Deze week zijn de eerste collega’s ook aangenomen in deze vorm.

Om meer te laten zien van de activiteiten van Alliander, worden op dit moment video’s en verhalen gemaakt en gedeeld van monteurs die vertellen over hun dagelijks werk. Het netwerkbedrijf werkt verder aan online evenementen voor nieuwe monteurs om ze alvast kennis te laten maken met (collega’s van) Alliander.

woensdag 25 maart 2020

HU draagt bij aan eBussed voor schoon Utrechts busvervoer

Samen met Hogeschool Utrecht neemt de provincie Utrecht deel aan het Europese project eBussed.

Onder de vlag van eBussed bundelen zes Europese regio’s kennis en ervaring over elektrisch openbaar vervoer. Doel is een succesvolle transitie te maken naar milieuvriendelijk openbaar vervoer.

Elke regio zal in 2022 met een actieplan komen, met de belangrijkste bevindingen en leerpunten rondom de overgang naar elektrisch openbaar vervoer.

In de provincie Utrecht rijden momenteel al 17 elektrische bussen. Vanaf begin 2020 volgen er nog eens 60, ingezet door U-OV en Syntus. Beide vervoerders hebben verschillende busleveranciers en bustypes gekozen, om zo diverse ervaringen op te kunnen doen om met de eBussed-partners te delen. 

Het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities coördineert de bijdragen van de HU aan eBussed. Vanuit de kenniscentra van de HU zijn de lectoraten Nieuwe Energie in de Stad, Co-Design en Procesinnovatie & informatiesystemen aangehaakt.

Fries water kan dienen als warmtebron

Provincie Friesland, Wetterskip en gemeente Súdwest-Fryslân willen warmtewinning uit water op grote schaal inzetten om huizen te verwarmen. Aquathermie is een nieuwe warmtebron en een schoon alternatief voor aardgas.

In Heeg zijn vergevorderde plannen om op deze manier alle woningen in het dorp te verwarmen. De inwoners van Heeg willen het Hegermeer gebruiken om het volledige dorp te voorzien van warmte. Ze sluiten daarvoor alle 864 woningen aan op een warmtenet dat gevoed wordt met warmte uit het naastgelegen meer.

De Energiecoöperatie Heeg heeft het project bedacht en opgezet.

De drie betrokken partijen willen met verschillende projecten in kaart brengen wat aquathermie betekent voor de watertemperatuur, waterkwaliteit en natuur. Daarnaast wordt onderzocht wat er nodig is op het gebied van regelgeving, financiën en organisatie voor een succesvolle invoer van deze techniek.

Het winnen van warmte uit water vindt al op verschillende plekken plaats, maar is nog nooit zo grootschalig toegepast als in het plan van Heeg.

Overijssel: Samenwerken om aanleg laadpalen te versnellen

Er zijn meer laadpunten nodig om alle auto’s in 2030 elektrisch te kunnen voeden. Dat vraagt menskracht en specifieke kennis van gemeenten.

De provincies Gelderland en Overijssel willen gemeenten hierbij ondersteunen. Zij ondertekenen hiervoor met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de samenwerkingsovereenkomst Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Gemeenten komen op basis van een integrale visie laadinfrastructuur en plaatsingsbeleid tot locaties waar laadpalen te plaatsen. Het gaat om laadinfrastructuur voor verschillende vormen van elektrische voertuigen en om laden in de openbare ruimte maar ook op privaat terrein.

De groei van het aantal laadpalen en elektrische auto’s heeft ook een impact op het elektriciteitsnet. Het beïnvloed de planningen van netbeheerders waar netverzwaringen nodig zijn. Gelderland werkt daarom samen provincie Overijssel en de netbeheerders een regionale aanpak uit hoe gemeenten te ondersteunen bij deze afwegingen.

Op 23 maart is het (digitale) tekenmoment voor deze samenwerkingsovereenkomst.

dinsdag 24 maart 2020

Alliander zet volgende stap in waterstofpilot Oosterwolde

Alliander is betrokken bij een pilot in Oosterwolde. Daar wil het kennis en ervaring opdoen van de gehele waterstofketen. Met de aanbesteding voor een elektrolyser, zet Alliander de volgende stap in deze pilot.

In toenemend tempo wordt duurzaam opgewekte energie aangesloten op het elektriciteitsnet. Zo steeg in het afgelopen jaar het aantal zonneparken met 58 procent. Het net is 100 jaar geleden niet ingericht op het terugleveren van grote hoeveelheden stroom. Het uitbreiden van netten is kostbaar en kost veel tijd.

De omzetting van stroom in waterstof bij zonneparken of onderstations, kan helpen om netverzwaringen te voorkomen.

De waterstofinstallatie in Oosterwolde zal naar verwachting medio 2021 in gebruik worden genomen.

200 miljoen subsidie voor overstap huurwoningen op warmtenet

Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties investeert 200 miljoen euro in het aardgasvrij maken van huurwoningen.

De Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) is bedoeld voor verhuurders die de overstap willen maken van aardgas naar een lokaal of regionaal warmtenet.

De regeling biedt een tegemoetkoming in de kosten die binnen en buiten de woning gemaakt moeten worden voor de aansluiting op een andere warmtebron.

Verhuurders van woningen die al op een warmtenet aangesloten zijn en waarin nu nog aardgas wordt gebruikt voor koken of het verwarmen van water (met bijvoorbeeld een geiser) kunnen ook een beroep doen op de regeling.

Naar verwachting ondersteunt de regeling de overstap van 55.000 huurwoningen, vooral in wijken waar het aardgasnet aan vervanging toe is en er aangesloten kan worden op een bestaand warmtenet.

Corona-crisis: GasTerra blijft bereikbaar

Sinds een week werken alle medewerkers met uitzondering van de dispatchers en traders van GasTerra vanuit huis. De IT-systemen laten deze manier van werken toe. Iedereen is per telefoon en email bereikbaar.

Alle persoonlijke ontmoetingen en bijeenkomsten zijn tot nader order niet toegestaan en er kan slechts telefonisch of per videoverbinding met onze relaties overlegd worden.

Ten aanzien van de gasleveringen houdt men nauw contact met de leveranciers.

maandag 23 maart 2020

Liander: houd afstand tot monteur

Liander wil de komende tijd werkzaamheden blijven uitvoeren. Hierbij wordt een beroep gedaan op iedereen om voldoende afstand te houden tot de mensen die deze werkzaamheden uitvoeren.

De gezamenlijke energienetbeheerders hebben besloten bij klanten thuis voorlopig alleen spoedeisende werkzaamheden te verrichten aangezien mensen vooral thuis internetten en tv kijken. 

Niet-urgente werkzaamheden waarbij sprake is van direct contact met klanten thuis zijn vooralsnog stilgelegd. De maatregel houdt onder meer in dat alle afspraken voor het plaatsen van een slimme energiemeter niet doorgaan en op een later moment opnieuw worden ingepland.

Campagne van start over aardgasvrij wonen

Vijf gemeenten in Noord-Holland Noord zijn een campagne gestart om inwoners te informeren over de overgang naar aardgasvrij wonen in 2050.

Inwoners worden op de website Wijdoenwat.nl geïnformeerd over de rol van de gemeente en wat inwoners zelf kunnen doen. Noord-Hollanders uit de verschillende gemeenten vertellen wat zij al hebben gedaan om aardgasvrij te wonen. En wat ze later kunnen doen. Ook wethouders, woningcorporaties en experts van Liander en het Duurzaam Bouwloket beschrijven hoe zij omgaan met aardgasvrij wonen.

De campagne is een initiatief van de gemeenten Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel en de Omgevingsdienst NHN.

TNO onderzoekt waterstof als alternatief voor aardgas in de bestaande bouw

Gebruik van waterstof kan een zinvolle bijdrage leveren aan realisatie van aardgasvrije wijken in de bestaande bouw. Dat concludeert TNO in het rapport Waterstof als optie voor een klimaatneutrale warmtevoorziening in de bestaande bouw.

Grootschalige inzet van waterstof is op korte termijn niet te verwachten. Klimaatneutrale waterstof is nog nauwelijks beschikbaar en er is nog weinig ervaring met het gebruik ervan voor het verwarmen van huizen en gebouwen.

In grote delen van de bestaande bouw zal het aardgasnet voorlopig dan ook nog blijven liggen. Daar waar alternatieven onvoldoende haalbaar blijken kan het net dan mogelijk worden benut voor groen gas of waterstof als alternatief voor aardgas.

In de komende jaren gaat de aandacht volgens TNO dan ook vooral uit naar een beperkt aantal pilot- en demoprojecten om kennis en ervaring op te doen.

zondag 22 maart 2020

'Sail out' transformatorplatform net op zee

De bovenbouw van TenneT's offshore transformatorplatform voor windgebied Borssele III, IV and V is klaar voor de zeereis. Die ving gisteren aan.

Zondag werd het ponton met de topside via de Nieuwe Waterweg richting het windgebied Borssele III en IV gevaren. Op deze locatie wordt de topside op de onderbouw (jacket)  geplaatst door een kraanschip.

De bovenbouw (topside) bestaat uit drie binnen verdiepingen (main deck, utility deck, control deck) en een buitendek (roof deck).De topside is 25 meter hoog, 58 meter lang en 32 meter breed. Het gewicht van de topside is 3650 ton.

Het 700 MW offshorestation zal volgens planning op 1 september operationeel zijn. Vanaf dat moment kan het windpark dat op ongeveer 22 km uit de Zeeuwse kust wordt gebouwd door het Blauwwind consortium worden aangesloten op dit stopcontact.

De opgewekte elektriciteit van het offshore windpark Borssele III, IV and V wordt vervolgens via twee 67 km lange kabels aan land gebracht naar het hoogspanningsstation in Borssele. Het platform is gebouwd door HSM Offshore in Schiedam.

vrijdag 20 maart 2020

BAM met lokale energiemarkt

BAM heeft in samenwerking met een aantal partners in Woerden een lokale energiemarkt geïntroduceerd. In dit project wordt onderzocht of bewoners kunnen worden gecoacht op hun energieverbruik en of zij gestimuleerd kunnen worden bewust om te gaan met het inzetten van energie.

Bewoners die meedoen met DRIvE, zoals het programma is gedoopt, wonen in een nul-op-de-meterwoning die in 2018 door BAM is gerenoveerd. DRIvE is ontstaan vanuit het Europese subsidieproject REnnovates.

In december 2019 hebben de eerste deelnemers een tablet ontvangen met een app waarop zij hun energieverbruik- en opwek kunnen monitoren. De bewoners hebben allemaal een energiebundel. Zolang bewoners binnen hun energiebundel blijven, is hun woning aan het einde van het jaar nul-op-de-meter.

Tijdens een recente bewonersavond is ook de lokale energiemarkt in de app gelanceerd. De lokale energiemarkt is ingericht als spelelement. Bewoners kunnen bijvoorbeeld punten winnen door zoveel mogelijk van hun eigen geproduceerde energie te verbruiken.

Zonnecellen met behulp van enzymen uit papaja's

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben een laagdrempelige en volledig organische methode ontwikkeld om op relatief lage temperatuur dunne, poreuze laagjes titania te maken.

In een recent artikel in Advanced Sustainable Systems beschrijven de onderzoekers hoe ze een enzym genaamd papaïne hebben gebruikt in een eenvoudig ‘dompelcoating-proces’.

Papaïne komt van nature voor in papajavruchten. Door het sample voorzichtig te verwarmen in een gewone huis-tuin-en-keukenoven, verdampte het meeste organische materiaal en bleven poreuze titanialaagjes achter.

Verbazingwekkend genoeg bleek tijdens het onderzoek dat minstens 50 van de op deze manier geproduceerde titania-lagen op elkaar kunnen worden gestapeld.

De nieuwe productiemethode, die eenvoudig moet kunnen worden opgeschaald, biedt de mogelijkheid om duurzaam en goedkoop titania-laagjes te produceren. Uiteindelijk kan dit bijvoorbeeld heel goed leiden tot goedkoop ontworpen zonnecellen die in de ramen van huizen of kantoren kunnen worden geïntegreerd.

Installeren zonnepanelen kan gewoon doorgaan

Ook voor de zonnesector zijn dit spannende tijden. De realisatie van zonneprojecten en het ontwikkelen van nieuwe projecten is de levensader van de sector.

De sector laat weten dat er nog op veel plekken gewoon doorgewerkt wordt. Vaak met minimale aanpassingen, daar het meeste werk buiten plaatsvindt.

Wel leven er de nodige zorgen bij de leden van Holland Solar over de voortgang van nieuwe projecten en verlengingsmogelijkheden van lopende SDE’s. Voorraden van zonnepanelen en andere onderdelen worden inmiddels weer mondjesmaat aangevuld. Voor deel van de lopende projecten is vooral een soepel verlenging van SDE-beschikking van belang.

donderdag 19 maart 2020

Hennepcontainer van Stedin door het land

Netbeheerder Stedin trekt met de ‘hennepcontainer’ van Stedin door het land.

In een illegale hennepkwekerij wordt vaak geknoeid met elektriciteit en door diefstal van grote hoeveelheden stroom is het risico op brand groot.

In de hennepcontainer is een levensechte hennepkwekerij nagebouwd. In de container leggen medewerkers van Stedin, politie en gemeenten uit hoe ze een hennepkwekerij kunnen ontdekken en wat ze vervolgens moeten doen. In 2019 was de hennepcontainer zeven keer te zien in Rotterdam onder meer op de Wereldhavendagen.

Met politie en gemeenten stopte Stedin vorig jaar totaal 652 illegale hennepkwekerijen waarbij stroom werd gestolen. In het jaar daarvoor waren dat er 630.

Leuvenaars investeren mee in zonnepanelen op dak van Stella Artois-brouwerij

Op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB Inbev is Luminus onlangs gestart met de installatie van 2117 zonnepanelen.

Alle Leuvenaars krijgen via een zonnedelenproject de kans om mee te investeren in groene energie. De opgewekte stroom zal voor 100 procent door de brouwerij zelf verbruikt worden.

De zonnepanelen op het dak, goed voor een oppervlakte van 3.800 m2, zullen jaarlijks 576.000 kWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 150 gezinnen of met de productie van bijna 8 miljoen 25cl bierflesjes per jaar. Dauvister, dochteronderneming van Luminus, staat in voor het ontwerp, de plaatsing, de inwerkstelling en het onderhoud van de zonne-installatie.

Nieuwe wintrackmasten leverancier voor de 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland

TenneT heeft de bouw van de helft van de wintrackmasten voor de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland gegund aan VDL Network Supplies.

De opdracht aan VDL omvat de productie, levering en plaatsing van 104 wintrackmasten. De eerste werkzaamheden starten naar verwachting eind 2020.

De 380 kV-verbinding is van groot belang voor het elektriciteitstransport vanuit Borssele. Op dit moment is de huidige verbinding vol en is onderhoud niet mogelijk. Daarnaast zijn in Borssele de aansluitingen van de geplande windparken op zee te vinden.

De aanleg van de 48 kilometer lange 380 kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations Borssele en Rilland start na de zomer van 2020.

Groot deel Osdorp zat zonder stroom

Osdorp zat woensdagmiddag een tijd zonder stroom. De storing trof zeker veertig straten, meldt netbeheerder Liander.

Onder meer Meer en Vaart, de Baden Powellweg en de Osdorper Ban zaten zonder stroom.

Ook winkeliers werden getroffen door de stroomstoring, aldus AT5.

De oorzaak, aldus Liander, was graafschade.

woensdag 18 maart 2020

Oasen en Stedin verleggen samen kabels en leidingen voor verbreding A27

Kabel- en leidingbeheerders Oasen en Stedin zijn in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met de eerste gezamenlijke verlegging van water-, gasleidingen, data- en elektriciteitskabels ten behoeve van de verbreding van de A27.

De verlegging van kabels en leidingen start met twee combiboringen die worden uitgevoerd tussen Lexmond en Vianen. Deze boringen zijn ongeveer 140 meter lang en gaan op meer dan 12 meter diepte onder de A27 door.
De verlegging en aanleg van nieuwe kabels en leidingen loopt vooruit op de reconstructie van de A27 en moet gereed zijn als de werkzaamheden aan de verbreding in 2022 daadwerkelijk van start gaan.

Er is intensief samengewerkt om de ondergrondse infrastructuur van Oasen en Stedin zoveel mogelijk te bundelen, zodat ze op dezelfde locaties de snelweg kruisen.

ENGIE wordt warmteleverancier Slim Energienet Roermond

Technisch dienstverlener en energiebedrijf ENGIE is als ontwikkelingspartner en warmteleverancier aangesloten bij het project Slim Energienet Roermond (SER).

De overige partners zijn Enpuls, de Provincie Limburg, de gemeente Roermond, Smurfit Kappa en diverse geïnteresseerde afnemers.

Mocht het warmtenet gerealiseerd worden, dan wordt 12,5 procent van de duurzaamheidsopgave van de gemeente Roermond ingevuld.

ENGIE neemt in dit traject meerdere rollen in de keten van levering van warmte en koude op zich. Zo zorgt ze ervoor dat de door Smurfit Kappa geproduceerde warmte bij de afnemers geleverd wordt. Daarnaast is ENGIE verantwoordelijk voor alle technische diensten die bij deze rollen horen.

Ook Stedin last coronapauze in

Stedin heeft vanwege het coronavirus alle bezoeken aan klanten stilgelegd. Dit betekent dat de netbeheerder voorlopig niet langskomt om de slimme meter te installeren of voor een andere klus in de meterkast.

Monteurs staan overigens nog steeds klaar om storingen zo snel mogelijk op te lossen. Wel wordt gevraagd of klanten (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus, andere luchtwegklachten en/of koorts heeft.

Enexis heeft kantoormedewerkers gevraagd om in ieder geval tot en met 6 april zoveel mogelijk thuis te werken. Voor medewerkers in de buitendienst zijn maatwerkafspraken gemaakt, zodat de energievoorziening op peil blijft.

dinsdag 17 maart 2020

Groningen wil zonnepanelen op bedrijfsdaken

De provincie Groningen wil bedrijven ondersteunen bij het realiseren van een zonnedak. Op de Groningse bedrijventerreinen liggen meer dan 6300 bedrijfsdaken van minstens 1000 vierkante meter waar mogelijk zonnepanelen op kunnen komen.

Pas 5 procent van deze grote bedrijfsdaken wordt nu gebruikt voor het opwekken van duurzame energie.

De provincie wil ondernemers stimuleren een SDE+ subsidie aan te vragen voor kansrijke zonneprojecten.

Groningse ondernemers op een bedrijventerrein kunnen gratis een dakscan aanvragen, zodat kan worden bekeken of het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Alleen spoedeisende werkzaamheden bij Liander

In verband met het coronavirus, worden bij Liander klanten thuis voorlopig alleen spoedeisende werkzaamheden verricht. Niet urgente werkzaamheden worden tot 7 april stilgelegd.

Alle afspraken voor het plaatsen van slimme meters zullen niet doorgaan. Werkzaamheden bij grootzakelijke klanten blijven doorgang vinden.

Asbest neemt af, zon neemt toe in Flevoland

De provinciale subsidie voor asbestsanering, in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen, is in het eerste jaar al goed gebruikt. Zo is er inmiddels meer dan 100.000 vierkante meter asbestdak gesaneerd. 60.000 vierkante meter staat klaar om gesaneerd te worden. Er is al voor 11 miljoen wattpiek aan zonnepanelen geplaatst.

Deze panelen wekken samen genoeg energie op om 3.200 huishoudens van stroom te voorzien.

Naast de zonnepanelen is bij een aantal daken extra isolatie aangebracht voor energiebesparing. Voor 2020 is er nog een bedrag van iets meer dan 600.000 euro beschikbaar. In totaal was er 1,5 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidieregeling.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie is het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met saneren de grootste voorwaarde. Hiervoor is een basisbedrag van 500 euro beschikbaar, met daarnaast 6,50 euro per vierkante meter dakoppervlakte. Voor daken groter dan 250 vierkante meter geldt een bedrag van 4,50 euro per vierkante meter.

CBS: Elektriciteitsproductie naar recordhoogte

De productie van elektriciteit is in 2019 naar een recordhoogte gestegen van 121 miljard kWh. Dit is een toename van 6 procent ten opzichte van 2018. Het verbruik bleef echter nagenoeg gelijk.

Er is een duidelijke verschuiving zichtbaar van steenkool naar aardgas als grondstof voor elektriciteitsproductie.

De elektriciteitsproductie met steenkool is sterk gedaald van ruim 27 miljard kWh in 2018, naar ruim 17 miljard kWh in 2019. Tegelijkertijd is de elektriciteitsproductie met aardgas gestegen van bijna 58 miljard kWh naar 71 miljard kWh.

Zowel een lage aardgasprijs als een hoge CO2-prijs droegen bij aan deze ontwikkeling.

De totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen nam volgens CBS toe van bijna 19 miljard kWh in 2018, naar bijna 22 miljard kWh in 2019. Hiermee was voor het eerst de productie van hernieuwbare elektriciteit groter dan de uit steenkool opgewekte hoeveelheid elektriciteit.

De invoer van elektriciteit uit Duitsland daalde van 21 miljard kWh in 2018, naar 12 miljard kWh in 2019. Tegelijkertijd verzesvoudigde de uitvoer van Nederlandse stroom naar Duitsland.

Met België was het beeld precies omgekeerd. In 2019 is 2,8 miljard kWh meer elektriciteit uit België ingevoerd, terwijl 3,8 miljard kWh minder werd uitgevoerd.

maandag 16 maart 2020

Essent helpt woningcorporaties met verduurzaming

Essent heeft Wooneffect ontwikkeld. Daarmee wil het energiebedrijf woningcorporaties stap voor stap helpen bij de verduurzaming van de woningvoorraad.

In het Energieakkoord is afgesproken dat huizen van woningcorporaties dit jaar gemiddeld energielabel B moeten hebben. Doel is dat uiterlijk in 2050 de ruim twee miljoen woningen van woningcorporaties CO2-neutraal zijn.

Essent en de dochterbedrijven helpen met isolatieoplossingen, mechanische ventilatie, verwarmingsoplossingen, service & onderhoud, zonne-energie toepassingen en slimme oplossingen als energiemonitoring en apparaat-inzicht.

Op dit moment test Essent bij een aantal projecten de Wooneffect energiemonitoringstool. Daarmee krijgen woningcorporaties inzicht in de CO2-uitstoot van hun complexen.


Groninger subsidie voor woningen zonder verwarmingssysteem

Het bedrijf C+M+B Ontwikkeling uit Groningen krijgt  40.000 euro subsidie voor het verder ontwikkelen van een bouwsysteem voor zogeheten 'passieve woningen'.

Dat zijn huizen die zo goed geïsoleerd zijn dat ze geen verwarmingssysteem meer nodig hebben. Het bureau heeft een eenvoudig kliksysteem ontwikkeld om snel en luchtdicht te kunnen bouwen.

Het bouwbedrijf gaat zijn bouwsysteem in de praktijk testen bij drie kantoren. Bijzonder is dat bij de
bouw geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt worden. Daardoor is een gebouw eenvoudig groter en
kleiner te maken.

C+M+B Ontwikkeling wil woningen en kantoren ontwikkelen die 100 procent circulair, aardbevingsbestendig en comfortabel zijn.

Mogelijk windmolens op de Uithof

De Universiteit Utrecht wil mogelijk windmolens plaatsen op de Uithof. Het gaat om twee turbines die bij knooppunt Rijnsweerd zouden kunnen komen.

Met die molens zou de campus over tien jaar CO2-neutraal kunnen worden gemaakt.

Het terrein van de boerderij van de faculteit Diergeneeskunde werd eerder ook genoemd als potentiële locatie, maar dat gaat nu niet meer door.

zondag 15 maart 2020

Liander start als eerste met congestiemanagement

Liander gaat als eerste regionale netbeheerder congestiemanagement toepassen rond een knelpunt in het elektriciteitsnet. Daarmee kan het bedrijf de schaarse capaciteit van het net in het Gelderse Neerijnen efficiënter verdelen.

Congestiemanagement is een in de Netcode Elektriciteit vastgelegd systeem om de beschikbare transportcapaciteit van het elektriciteitsnet eerlijk en efficiënt te verdelen als in een bepaald deel van het net onvoldoende capaciteit is voor alle afnemers of opwekkers.

Bedrijven, instellingen en bijvoorbeeld producenten van wind- of zonnestroom geven vervolgens per dag aangeven tegen welke prijs zij hun elektriciteitsverbruik kunnen minderen of stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Liander gaat hierbij gebruikmaken van het online platform Gopacs, een samenwerking tussen de regionale netbeheerders en Tennet.

Uit onderzoek blijkt dat er in Neerijnen voldoende grootverbruikers zoals tuinders zijn die bij topdrukte op het elektriciteitsnet tegen een vergoeding minder elektriciteit willen verbruiken of extra elektrisch vermogen willen leveren.

vrijdag 13 maart 2020

Waalre onderzoekt locaties voor zonnepanelen en windmolens

De gemeente Waalre zoekt naar percelen voor het duurzaam opwekken van energie door zonnepanelen of windmolens.

Op dorpshuis De Pracht, het gemeentehuis en een aantal scholen zijn al zonnepanelen gelegd. Het eerste zonnepanelenveld op het voormalige honkbalveld in Waalre-dorp wordt in de zomer in gebruik genomen. Daar komen vierduizend panelen te liggen.

De financiële opbrengsten moeten volgens de gemeente zoveel mogelijk terugstromen naar de gemeenschap en omgeving.

Finair tekent contract voor duurzame vliegtuigbrandstoffen

Finnair en Neste, 's werelds grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof uit hernieuwbare afvalstoffen en reststoffen, hebben een overeenkomst ondertekend, waardoor Finnair geleidelijk en aanzienlijk meer duurzame vliegtuigbrandstof zal gaan gebruiken.

Duurzame vliegtuigbrandstoffen zijn een belangrijk onderdeel van de langetermijnoplossing voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de luchtvaart.

Finnair, de Finse luchthavenexploitant Finavia en Neste gaan verder samenwerken om manieren te bedenken waarop zakelijke klanten de CO2-voetafdruk van hun reizen kunnen verkleinen met duurzame vliegtuigbrandstof.

donderdag 12 maart 2020

Turbulent voorziet Green School in jungle van Bali van betaalbare stroom

Vergeet de enorme dammen waar hele dorpen en ecosystemen voor moeten wijken. De Belgische scale-up Turbulent ontwikkelde een micro-waterkrachtcentrale die stroom opwekt uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter.

Voor afgelegen gebieden die nauwelijks toegang hebben tot betrouwbare energie gaat zo volgens het bedrijf een heel nieuwe wereld van mogelijkheden open. Zo voorzien de turbines van Turbulent de volledige Green School in de jungle van Bali (700 leerlingen en leraars, en de naburige gemeenschap) van groene, hernieuwbare energie.

De Green School was al langer dan tien jaar op zoek naar een betrouwbare energiebron. De ecologische school ligt in het midden van de jungle van Bali - ver weg van elk elektriciteitsnetwerk – en moet dus zelf voor energie zorgen. Om evenveel energie op te wekken met zonne-energie, zou de Green School vier tennisvelden vol zonnepanelen nodig hebben.

Waterkracht was lang synoniem voor grote dammen op grote rivieren. Maar die hebben een grote impact op mensen en op het lokale ecosysteem, in en rond het water. Bovendien is de bouw een dure, tijdrovende operatie. De technologie van Turbulent maakt een einde met die obstakels, en maakt hydro-energie toegankelijk voor een grote groep mensen en bedrijven die nu uit de boot vallen.

BNP Paribas Fortis financiert het grootste zonnepanelenpark van Wallonië

BNP Paribas Fortis kent een zogeheten kaderfinanciering toe voor een totaal bedrag van ruim 3 miljoen euro voor de financiering van de installatie van 18.720 zonnepanelen in Saint-Ghislain. De zonnepanelen gaan jaarlijks 6.500.000 kWh produceren. Omgerekend het jaarverbruik van 1.860 gezinnen.

Op 4 maart vond de inhuldiging plaats van het grootste zonnepanelenpark van Wallonië. Het park bevindt zich in Saint-Ghislain in de provincie Henegouwen. De installatie kon gerealiseerd worden dankzij de nauwe samenwerking tussen verschillende partners.

De samenwerking leidde tot een Waals record door een installatie te realiseren van exact 18.720 zonnepanelen, goed voor een gecumuleerd vermogen van 6.400 kWc. De installatie werd in december 2019 in gebruik genomen.

Warmtebedrijven maken de tarifering voor warmtelevering transparanter

Warmtebedrijven maken de tarifering voor warmtelevering transparanter voor de consument.

De prijs van warmtelevering is een belangrijke factor voor het draagvlak van de energietransitie. De warmtebedrijven spelen hierop in; hun tarieven liggen voor 2020 8 tot 12 procent onder de maximumprijs.

Nu zijn de warmtetarieven nog gekoppeld aan de gasprijs. Met het oog op het uitfaseren van aardgas, is deze koppeling onwenselijk.

Het bureau Oxera heeft onderzoek gedaan naar een alternatieve tariefsystematiek. Daaruit komt de zogenaamde maatstafregulering nu als voorkeur naar voren. Hierbij worden meerdere maximumtarieven bepaald die afhankelijk zijn van de karakteristieken van het lokale warmtesysteem, zoals warmtebron, leeftijd van het warmtenet en ligging. Door deze manier van tariferen kunnen warmtebedrijven hun kosten laag te houden.

Wanneer en of deze tariefstructuur wordt ingevoerd, wordt in de komende jaren nader onderzocht.

Servicepunt Duurzame Energie gaat 4 jaar door

Gemeenten kunnen ook de komende vier jaar terecht bij het Servicepunt Duurzame Energie van de provincie Noord-Holland. Het servicepunt is in 2001 ingericht voor Noord-Hollandse gemeenten die vragen hebben over het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

Gemeenten brengen momenteel in kaart hoe wijken van het gas af kunnen en welke duurzaamheidsmaatregelen daarvoor nodig zijn. Het Servicepunt Duurzame Energie ondersteunt gemeenten hierbij.

Gemeenten staan voor een grote opgave. Voor 2030 moeten 1,5 miljoen woningen in Nederland verduurzaamd worden. Gemeenten hebben eind 2021 de transitievisie warmte opgesteld. In deze visie staat welke wijken het eerste van het gas af gaan en in welk tempo. Daarna vindt de uitvoering plaats, waarvoor wijkuitvoeringsplannen worden geschreven.

woensdag 11 maart 2020

Gelderland wil niet meer biomassacentrales

De rol van biomassa in de overschakeling naar duurzame energie is beperkt. Daarom hoeven er in Gelderland niet meer biomassacentrales bij te komen dan nu vergund zijn. Dit is een van de uitgangspunten uit de Strategische Agenda biomassa Gelderland.

Onder inwoners van de provincie leeft ongerustheid over gezondheidseffecten van biomassacentrales. Daarom willen de provincie (energie) bedrijven stimuleren om meer maatregelen te treffen dan ze wettelijk verplicht zijn. We willen ze ook stimuleren om nieuwe technieken toe te passen, bijvoorbeeld om uitstoot van fijnstof te verminderen.

Er moet evenwicht zijn tussen aanbod en vraag van biomassa in Gelderland. Daarom stimuleert de provincie het benutten van hout in de bouw. Meer bos voor de houtbouw levert als bijvangst meer resthout voor de energievoorziening.

Energiecoöperatie Noordseveld gaat 3300 zonnepanelen aanleggen

Energiecoöperatie Noordseveld gaat 3300 zonnepanelen aanleggen bij de NAM gasopslag in Langelo. Daarmee kunnen 170 huishoudens in Noordenveld van groene stroom worden voorzien.

Energiecoöperatie Noordseveld is een eigen energiebedrijf voor Noordenvelders. De NAM sponsort het project wel door de locatie bij Langelo ter beschikking te stellen.

De provincie helpt bij het opstarten van het project met een bescheiden bedrag van 7.000 euro, meldt RTV Drenthe.



Liander: nieuwe knelpunten in Gelderland en Noord Holland

Op het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan als gevolg van de forse groei van zonneparken, datacenters en andere energie-intensieve sectoren zoals de glastuinbouw.

Liander investeert dit jaar 882 miljoen euro in uitbreiding van de netten en de ontwikkeling van slimme oplossingen.

Door langlopende vergunningstrajecten en een chronisch tekort aan technici zijn de knelpunten helaas niet van vandaag op morgen opgelost.