Pagina's

vrijdag 31 augustus 2018

Pop-up museum voor achterhaalde techniek bij pro-kernenergie training

De Amerikaanse prominente pro-kernenergie activist Mike Shellenberger organiseert op 1 en 2 september in Amsterdam een “training voor grassroot activisten die zich moeten gaan inzetten voor een campagne om de bestaande kerncentrales in Europa langer open te houden". Na campagnes in Californië en Korea richt Shellenberger zich op wat hij noemt "the next battle-ground, Europe".

WISE moet hier een beetje om gniffelen. Hoe kan een ecomodernist pleiten voor het in stand houden van een 40-50 jaar oude technologie? Om de irrationaliteit van zijn queeste aan te kaarten richt WISE bij de locatie van de training op zaterdagmorgen een pop-up museum in met voorbeelden van achterhaalde technologie; wie zou er nog willen werken op een typemachine? Wie belt er nog met een landlijn met draaischijf?

Om de absurditeit verder te onderstrepen lanceren we op vrijdag 31 augustus ook een mini-clip; een filmpje waarin een wat overspannen vertegenwoordiger tegen de klippen op probeert klanten er van te overtuigen dat ze met een vaste telefoon moeten gaan bellen. Belangrijkste voordeel; “een verlengsnoer waardoor je zelfs naar buiten kunt als je wilt bellen”.

In Europa staan tientallen kerncentrales die het eind van hun levensduur naderen; in landen als België, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Zweden zullen de komende 5 jaar reactoren van het net worden gehaald. Het zijn allemaal reactoren van de eerste en tweede generatie, ontworpen en gebouwd in de jaren '70 van de vorige eeuw, voor dertig jaar. Veel hiervan hebben levensduurverlenging gekregen na ingrijpende en kostbare aanpassingen. Maar op een gegeven moment houdt het op; cruciale onderdelen van een reactor (het reactorvat, de primaire en secundaire betonnen veiligheidsomhulsels) kunnen niet vervangen worden. En ouderdom komt steeds vaker met gebreken, zie de voortdurende ellende in de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange.

Maar ecomodernist Shellenberger en zijn alliantie zeggen zo bezorgd te zijn over klimaatverandering dat ze campagne gaan voeren om bestaande kerncentrales nog langer open te houden. Op het trainingsweekend worden jongeren uit heel Europa en werknemers uit de nucleaire industrie opgeleid om zich als grassroot activist de komende maanden in hun land te mengen in het debat. Daarnaast zal de groep zich georganiseerd manifesteren tijdens de klimaattop in Catowice, Polen, in december van dit jaar.

Eneco houdt rekening met lagere winst

Eneco verwacht dit jaar een fors lager resultaat te behalen in vergelijking met een jaar eerder door reorganisaties.

Eneco sloot de eerste helft van het jaar af met een omzet van 2,1 miljard euro, nog altijd een stijging van 31 procent op jaarbasis. Dat kwam deels door overnames, onder meer van het Nederlandse klantenbestand van het eveneens Duitse E.ON.

Het bedrijfsresultaat daalde met 20 miljoen euro tot 115 miljoen euro. De winst na belastingen viel met 75 miljoen euro, 21 miljoen euro lager uit in vergelijking met 2017.

Brainport Industries Campus gasloos door duurzame energiecentrale ENGIE

De Brainport Industries Campus (BIC) wordt niet aangesloten op het gasnet. Dankzij onder andere zonnepanelen en warmtepompen van ENGIE is dat niet nodig. Het bedrijf is via BIC Utility B.V. niet alleen de leverancier van alle utilities op de Campus, maar gaat ook de daar gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzaming.

ENGIE heeft, samen met BOM Renewable Energy (voorheen Energiefonds Brabant), BIC Utility B.V opgericht. Binnen BIC Utility verzorgd ENGIE alle utilities voor de campus en betrekt hiervoor, als huurder, de gebouwunits H3 en H4 en een deel van de logistieke zone op BIC; goed voor bijna duizend vierkante meter. “Vanuit daar gaan zo’n tien tot vijftien medewerkers alle data- en nutsvoorzieningen (koeling, verwarming, elektriciteit, water) voor de gehele campus leveren”, licht Ruud Vleugels, commercieel directeur ENGIE Services Zuid, toe.

Vanaf 1 maart 2019 huurt ENGIE ook nog 293 vierkante meter aan kantoorruimte op BIC. “Vanuit daar gaan we met zo’n 25 medewerkers de gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzamen”, verklaart Vleugels. “Zo zullen we alle processen van de huurders binnen één tot twee jaar aan een nadere analyse onderwerpen. Als een huurder bijvoorbeeld veel restwarmte genereert, dan kan deze warmte worden afgevangen en via het distributienetwerk van BIC bij een andere huurder worden ondergebracht die juist extra warmte nodig heeft.”

Technische studenten trappen af met unieke opleiding bij Alliander

Elf studenten die net hun havodiploma hebben gehaald, zijn gestart met een unieke opleiding bij Alliander. In twee jaar worden ze opgeleid voor een technische functie op hbo-niveau en behalen ze een erkend diploma.
 
Het Operational Network Program (ONP) biedt een combinatie van een praktische vakopleiding (Technische Bedrijfsschool en ROC), een Associate Degree en werken in de praktijk. Na drie maanden vakopleiding, gaan de studenten vanaf januari aan de slag bij Alliander. De overige twee dagen krijgen ze les op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Het programma is opgezet om het tekort aan technisch personeel terug te dringen. De economie groeit hard en de energietransitie levert veel werk op. Daarbij hebben we, net als andere bedrijven, een tekort aan technisch personeel. Om in de toekomst het werk aan de energienetten goed uit te kunnen voeren, is goed opgeleid personeel nodig.

Het is voor het eerst binnen de elektrotechniek dat onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in de regio Arnhem-Nijmegen samenwerken voor zo’n technische opleiding. Bij het project zijn SEECE, de HAN, Quadraam, het Graafschap college en Alliander betrokken. De studenten betalen geen studiekosten en ontvangen salaris. Na twee jaar kunnen ze ervoor kiezen verder te studeren om een bachelor-diploma te halen. Ze kunnen ook meteen aan de slag gaan, want ze zijn vrijwel verzekerd van een baan. Omdat studenten direct praktijkervaring opdoen, dragen ze vanaf het begin bij aan het dagelijks werk van Alliander.

donderdag 30 augustus 2018

Zonnepanelen stadhuis Arnhem draaien op volle toeren

Bijna 1800 kWh elektriciteit. Dat is de opbrengst van de 108 zonnepanelen die deze zomer op de raadzaal zijn geïnstalleerd. Eind juni begon de aannemer met de werkzaamheden en op 3 augustus werd de installatie in gebruik genomen. Het zonnige weer deed de rest.

Onder de zonnepanelen is een witte dakbedekking aangebracht. Daardoor blijft de warmte beter buiten en is het effect van de panelen nog groter. Uiteindelijk komen er 700 zonnepanelen op het hele stadhuis. Dat gebeurt pas als het dak van het stadhuis gerenoveerd wordt, uiterlijk 2023. Die wekken genoeg energie op voor zo'n 50 huishoudens.

woensdag 29 augustus 2018

Europees programma REnnovates vormt opmaat naar energieneutrale wijken

Partijen in het Europese innovatieprogramma REnnovates hebben dinsdag 28 augustus de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar de mogelijkheden om bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken. De resultaten zijn voortgekomen uit de transformatie van in totaal 249 bestaande huurwoningen naar nul-op-de-meter woningen. Het eindrapport is tijdens een symposium in Homestudio's - het Experience Center Wonen van BAM in Utrecht - gepresenteerd aan minister Eric Wiebes en de Vlaamse minister Bart Tommelein.

´De belangrijkste conclusie uit ons onderzoek is dat slimme, energieneutrale wijken technisch haalbaar zijn. Met aangepaste wet- en regelgeving die voorziet in flexibele energieprijzen is onze business case in Nederland sluitend te maken,´ aldus Dennis van Goch, projectmanager Innovatie bij BAM. ´Onze bijdrage aan de energietransitie kunnen we bovendien aanzienlijk vergroten als we slagen in onze ambitie het REnnovates concept op Europese schaal uit te bouwen. In België, Spanje en Polen zijn de eerste initiatieven al genomen.´

Die ambitie onderschrijft de Vlaams viceminister-president en minister van Energie Bart Tommelein: 'Renovaties die in één klap leiden tot een energieneutrale woonwijk brengen de omslag naar een koolstofarme maatschappij in een stroomversnelling. Het is een uitdaging waar we in heel Europa voorstaan. Lidstaten kunnen maar beter hun goede voorbeelden uitwisselen. Hoe sneller we een koolstofarme samenleving bereiken, hoe beter.'

Sinds de start van REnnovates in 2015 zijn 249 bestaande huurwoningen in Heerhugowaard, Soesterberg/Soest en Woerden getransformeerd naar gasloze nul-op-de-meter woningen. De verouderde woningen maken nu deel uit van een slimme wijk waarin energie zo efficiënt en effectief mogelijk wordt gebruikt. Naast zonnepanelen en warmtepompen zijn tevens thuisbatterijen en een wijkbatterij (Woerden) toegepast. Door slimme sturing met warmtepompen en het opvangen van opwekpieken met accu’s, is het voor de netbeheerder mogelijk om kostbare investeringen ten behoeve van capaciteit op het elektriciteitsnetwerk te minimaliseren of zelfs te voorkomen. BAM verwacht dit op termijn als nieuwe dienstverlening aan de netbeheerders te kunnen aanbieden.



Waterwokkel voorziet Eefde van energie

Een waterturbine bij de stuw bij Eefde moet 100 Achterhoekse huishoudens van energie gaan voorzien. De turbine wordt aangelegd bij de stuw bij Eefde. Omdat het water naar het lager gelegen deel van

Omwonenden uit vijf verschillende postcodes rond de sluis kunnen watercertificaten kopen waarmee de bouw van de waterturbine wordt bekostigd, meldt Omroep Gelderland.

Ongeveer 50 mensen hebben aangegeven interesse te hebben voor de waterkrachtcentrale (foto: Wikipedia commons)

'Schrikbarend dure cadeaus energieleveranciers'

Energieleveranciers verleiden consumenten met aantrekkelijke cadeaus om over te stappen. Veel mensen happen toe als deze smakelijke worst voorgehouden wordt in de vorm van een gratis tablet, een Dyson stofzuiger of een Playstation. ‘Het vlees is blijkbaar te zwak om deze verleiding te weerstaan’, zegt Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond. ‘Net als in 2015 nam de Vastelastenbond dit jaar de actiecontracten van enkele aanbieders onder de loep. Consumenten komen opnieuw bedrogen uit. Energieleveranciers verdisconteren de kosten van cadeaus in de onderliggende energietarieven. Consumenten betalen de gratis cadeaus dus dubbel en dwars terug. Dat is een kwalijke zaak’.

In 2014 en 2015 deed de Vastelastenbond ook al onderzoek naar de eenmalige kortingen, gratis cadeaus en welkomstbonussen bij een nieuw energiecontract. ‘De uitkomsten waren schokkend’, herinnert Dirk-Jan Wolfert zich. ‘Consumenten betaalden bijvoorbeeld twee keer zo veel voor een iPhone, een iPad of een slimme thermostaat dan in de winkel.’

Na het onderzoek namen de klachten over de actiecontracten af. Noem het stilte voor de storm. ‘Sinds kort nemen de klachten weer in toe’, gaat Dirk-Jan Wolfert verder. ‘Deze stroom aan klachten was voor de Vastelastenbond aanleiding om op herhaling te gaan en een nieuw onderzoek te starten’.

Half augustus 2018 onderzocht de Vastelastenbond de kosten en voorwaarden van de 1- en 3-jarige energiecontracten van Nuon, Essent en Budget Energie (via Vastelastenbond). Er is gerekend met een gemiddeld jaarverbruik. Bij de contracten van Nuon en Essent ontvangen consumenten een Samsung Galaxy Tab A 10.1 bij het contract. Budget Energie levert geen cadeau bij het contract. 

Keer op keer blijkt dat consumenten bij een actiecontract veel meer voor hun cadeau betalen dan in een winkel of webshop. Het is Dirk-Jan Wolfert een doorn in het oog dat energieleveranciers een te hoge adviesprijs noemen als ze een cadeau aanbieden bij een 1- of 3-jarig energiecontact. ‘Consumenten krijgen in de praktijk tientallen euro’s korting op deze adviesprijs’, licht hij toe. ‘Nuon stelt bijvoorbeeld dat een iPad 279 euro kost. De goedkoopste online aanbieder verkoopt deze iPad voor slechts 188 euro. Dat is een verschil van maar liefst 91 euro. Voor mij is dat pure misleiding.’

De Vastelastenbond waarschuwt zijn leden niet alleen voor de veel te dure aanbiedingen van energieleveranciers. De vereniging is ook een groot voorstander van transparante communicatie en eerlijke voorlichting over energiecontracten en bijbehorende voorwaarden. Daar hebben consumenten recht op. ‘Een leverancier als Nuon biedt online 13 verschillende energiecontracten tegen verschillende prijzen aan’, illustreert Dirk-Jan Wolfert zijn ongenoegen. ‘Zo’n aanbod maakt het voor consumenten steeds moeilijker om aanbieders en aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Geen wonder dat sommige consumenten door de bomen het bos niet meer zien en in de valkuil van gratis cadeaus trappen.’

Ge­de­pu­teer­de Sta­ten stel­len una­niem Pro­vin­ci­aal In­pas­sings­plan Wind­park Green­port Ven­lo vast

Dinsdag 21 augustus heeft het College van Gedeputeerde Staten van Limburg unaniem besloten het inpassingsplan Windpark Greenport Venlo ter vaststelling aan te bieden aan Provinciale Staten. Gelet op de urgentie en omvang van de energieopgave besloot het College tevens versneld het beleidskader inzake (wind)energie ter vaststelling aan Provinciale Staten aan te bieden. In dit separate Statenvoorstel worden de kaders en criteria voor de regionale en ruimtelijke inpassing van de Limburgse energietransitie-doelstellingen nader geëxpliciteerd.

Het plan voor het windmolenpark in de gemeente Venlo, met negen windmolens voor circa 30 MW, levert een belangrijke bijdrage in het behalen van de afgesproken minimale taakstelling windenergie 2020 die Limburg met het Rijk heeft gemaakt. “Het Klimaatakkoord van Parijs en de recente beslissing tot het stopzetten van de aardgaswinning in Groningen vragen om een drastische reductie van het gebruik van fossiele energie op korte termijn. De Provincie Limburg vindt het daarom belangrijk dat het Windpark Greenport Venlo wordt gerealiseerd, als onderdeel van een brede Limburgse duurzame energie-mix”, aldus gedeputeerde Hans Teunissen.

Limburg heeft de taakstelling vanuit het Rijk om per 2020 minimaal 95,5 MW windenergie te realiseren. De Kamerbrief van minister Wiebes van 10 juli 2018 onderstreept de urgentie van de taakstelling 2020 en geeft aan dat een eventueel restant van de Limburgse opgave zal worden verdubbeld ter realisatie in de periode 2021-2023. Teunissen: “Het windpark past niet binnen de diverse bestemmingsplannen binnen de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas en er is voor de realisatie een omgevingsvergunning nodig. De procedures hiervoor liepen spaak, waardoor de ontwikkeling van de windturbines tot stilstand leek te komen. Dat wil het provinciebestuur niet laten gebeuren. Limburg wil immers aan de afgesproken taakstelling die provincies met het Rijk hebben gemaakt kunnen voldoen.”

Arnhem zoekt innovatieve 'nieuwe energie' ondernemers

Met ingang van 1 augustus kunnen bedrijven zich inschrijven voor deelname aan het Energy Scale Up programma. Voor Arnhem vormt dit een onderdeel van het meerjaren Raadsprogramma 'New energy made in Arnhem' en het regio initiatief 'Hotspot Energy Arnhem'.

Het is bedoeld om uit binnen- en buitenland meer energieondernemers naar de stad te trekken en meer bekendheid te geven aan de kracht van de regio Arnhem-Nijmegen en Wageningen op het gebied van New Energy. Arnhem trekt hierin samen op met mede-initiatiefnemer InnoEnergy en partners Deloitte, OOSTNL en de Rabobank.

Het programma houdt in dat een deelnemend bedrijf in de duurzame energie branche, 1 ½ á 2 jaar intensieve begeleiding krijgt van experts en aansluiting op alles wat de regio te bieden heeft op energiegebied. Einddoel is dat het bedrijf aan het eind van het traject ook echt groeistappen heeft gemaakt.

Het gaat om bedrijven die de start-up fase voorbij zijn en door willen groeien, ook wel scale-ups genoemd in het internationale jargon. Het is de bedoeling dat deze bedrijven zich in Arnhem vestigen, en hun groei vanuit Arnhem gaan realiseren. Dit ter versterking van de economie en het regionale nieuwe energie cluster, maar ook ter versnelling van de energietransitie naar een meer duurzame samenleving en een schoon klimaat.


InnoEnergy heeft als innovatiemotor voor de Europese energiesector de belangrijkste rol in de begeleiding van de scale-ups. Zij levert toegevoegde waarde aan de bedrijven door middel van hun Europese netwerk van toegewijde partners en kennis.

Daarnaast- en daar neemt de gemeente het voortouw in- krijgen de bedrijven toegang tot alle voorzieningen en netwerken die we in onze regio hebben opgebouwd en waar mogelijk doen we daar dan een schepje bovenop. Ook de overige partners hebben elk hun specifieke expertise en een indrukwekkend netwerk waarmee ze de bedrijven in dit project gaan helpen om hun groeiambities waar te maken.

dinsdag 28 augustus 2018

Halogeenlamp verboden, maar blijft te koop

Na de gloeilamp verdwijnt per 1 september ook de halogeenlamp. Winkels mogen nog wel hun voorraden verkopen. Net als bij gloeilamp zal de halogeenlamp waarschijnlijk nog in lengte van jaren te koop blijven.

Lampen moeten straks minimaal energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen vrijwel altijd label C of D hebben.

In 2016 werden halogeenspots van 230 Volt reeds verboden. Vanaf 1 september 2018 moeten lampen minimaal het Energielabel B hebben. 230 Volt halogeenlampen hebben doorgaans label C of D en mogen daarom niet meer in de handel gebracht worden.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal wijst erop dat er de afgelopen jaren voldoende alternatieven op de markt zijn gekomen. De veel zuinigere LED lamp is er inmiddels in bijna alle formaten.

In de overgrote meerderheid van Nederlandse huizen hangen nog gloei- of halogeenlampen,. Alle huishoudens in Nederland hadden volgens een onderzoek uit 2016 nog 100 miljoen halogeenlampen en 65 miljoen gloeilampen hangen.

Zutphen zonder aardgas

De gemeente Zutphen wil zonder aardgas kunnen. Samen met bewoners wordt als eerste gewerkt aan een passende warmteoplossing voor de wijken Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark. Vandaag werd hiervoor de intentieovereenkomst ‘Zutphen van de Toekomst’ getekend.

Wethouder Harry Matser: “Eind 2030 willen we in Zutphen zover zijn dat we zonder aardgas kunnen. Dat betekent veel werk aan de winkel. Als gemeente red je dat niet alleen. Ik ben trots op de betrokkenheid van inwoners die hieraan werken. Er zijn mensen die echt van deur tot deur gaan om hun buren te betrekken.” Duurzaam leven, dat willen veel mensen. Maar kritische geluiden zijn er ook. Bijvoorbeeld: wie gaat dat betalen? Matser: “Over die vraag wordt natuurlijk nu hard nagedacht, vooral ook landelijk. Dat antwoord moet er komen. Mijn uitgangspunt is, dat de aardgasvrije toekomst voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Maar we gaan niet wachten op alle antwoorden, we gaan intussen al wel aan de slag.”

In Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark hebben buurtbewoners afgelopen maanden bijeenkomsten georganiseerd met hun buren. In het najaar werken ze verder aan concrete plannen voor deze buurten. Uiteindelijk volgen alle buurten en wijken in Zutphen.

Liander werkt nauw samen met de gemeente Zutphen. Het bedrijf deelt kennis over de huidige gas- en elektriciteitsnetten en maakt dat inzichtelijk aan de hand van bijvoorbeeld online gaskaarten. Deze gaskaarten laten de ouderdom van het gasnet zien. Ouderdom van de gasnetten is één van de factoren om rekening mee te houden, willen we de maatschappelijke kosten zo laag als mogelijk houden. Daarnaast delen we onze kennis over de technische en financiële consequenties van de gewenste duurzame energievoorziening.

Elia, SettleMint en Actility lanceren proefproject voor blockchain in de energiesector

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia lanceert een proefproject met blockchaintechnologie. Door de toename van hernieuwbare energieproductie wordt het voor de netbeheerder steeds complexer om op elk moment het evenwicht te garanderen tussen productie en verbruik.

Omdat hernieuwbare energie constant varieert, is er nood aan flexibele middelen die snel ingezet kunnen worden om steeds de balans te houden, zoals batterijtechnologie en vraagbeheer via warmtepompen, laadstations, etc. Om dergelijke complexe en snelle transacties commercieel te regelen, bekijkt Elia of de blockchaintechnologie mogelijkheden biedt als betaalsysteem. Het proefproject met Settlemint en Actility duurt drie maanden. 

Blockchain is een digitale transactietechnologie die gebruikt kan worden om data veilig op te slaan en intelligente contracten uit te voeren tussen individuen (onderhands). Haar intrinsieke kenmerken (onveranderlijk, transparant, beveiligd) faciliteren o.a. de automatische uitvoering van deze contracten. 

Aangezien de mogelijkheden voortdurend toenemen, kunnen blockchaintechnolgie en intelligente contracten een rol spelen in het efficiënt en automatisch beheren van diverse flexibiliteitsbronnen. 

maandag 27 augustus 2018

Dieselauto’s maken minder kilometers

Nederlandse personenauto’s reden in 2017 iets meer kilometers dan een jaar eerder. Terwijl personenauto’s op benzine 1 procent meer reden, maakten dieselauto’s 2 procent minder kilometers. Met auto’s in particulier bezit werd iets minder gereden, bedrijfsauto’s legden juist meer kilometers af. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over verkeersprestaties.

Na de forse stijging in 2016, zijn Nederlandse personenauto’s in 2017 nauwelijks meer kilometers gaan rijden dan een jaar eerder: 119,1 miljard kilometer, een toename van 0,4 procent. Bijna 79 procent hiervan werd gereden door particuliere personenauto’s, de rest door auto’s op naam van een bedrijf. Het waren de bedrijfsauto’s die voor de lichte groei in kilometers zorgden. Zij reden 2 procent meer, terwijl de afgelegde particuliere autokilometers vrijwel gelijk zijn gebleven.

Liander realiseert duurzaamste schakelstation van Nederland

Netbeheerder Liander en Huisman Etech Experts hebben een contract getekend voor de bouw van het duurzaamste schakelstation van Nederland. Het nieuwe station wordt gebouwd in Groenlo en moet eind volgend jaar in gebruik zijn.

Het nieuwe schakelstation is nodig voor de toekomstige energievoorziening in de regio. Bij de realisatie van het nieuwe schakelstation wordt volop ingezet op circulariteit en duurzaamheid, door onder meer hergebruik van materialen, energiebesparing en CO2-reductie. Het project wordt ook als pilot gezien om te leren hoe deze elementen het best kunnen worden toegepast. Nu het contract is getekend, worden het detailontwerp en de bouwvergunning aangevraagd. In maart 2019 gaat de schop de grond in. Eind 2019 moet het station in bedrijf zijn.

Circulariteit wordt steeds belangrijker op weg naar een duurzame samenleving. De realisatie van het station in Groenlo past in het streven van moederconcern Alliander om zijn eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, waarbij gestreefd wordt om in 2023 klimaatneutraal te zijn. Zo zijn afgelopen jaren onder meer twee hoofdlocaties duurzaam herontwikkeld. Verder wordt samen met leveranciers ingezet op circulariteit, onder meer bij de ontwikkeling van slimme meters, elektriciteitskabels en transformatoren.

Gaswinning Groningenveld verder afgebouwd

De gaswinning uit het Groningenveld moet  komend jaar dalen naar maximaal 19,4 miljard Nm3. Dat blijkt uit het ontwerp-instemmingsbesluit voor het gasjaar 2018/2019 dat vanaf vandaag ter inzage ligt. De daling van de gaswinning is in lijn met het afbouwplan van het kabinet. In maart heeft het kabinet besloten de gaswinning op zo kort mogelijke termijn volledig te beëindigen. Het ontwerp-instemmingsbesluit ligt ter inzage  tot en met donderdag 4 oktober 2018. Iedereen kan reageren en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert inloopspreekuren in diverse gemeente- en provinciehuizen om vragen te beantwoorden. Het definitieve besluit wordt in november door het kabinet vastgesteld.

Op 15 november 2017 heeft de Raad van State (RvS) aangegeven dat er een nieuw instemmingsbesluit nodig was voor het Groningenveld. De RvS was van oordeel dat  het risico voor de inwoners onvoldoende was betrokken bij het instemmingsbesluit, er  te weinig rekening werd gehouden met de veiligheid en dat onvoldoende alternatieven werden aangedragen voor gaswinning. RvS bepaalde dat de minister voor 15 november 2018 een nieuw besluit moet nemen.

In maart besloot het kabinet om de gaswinning zo snel mogelijk helemaal te beëindigen. Het nieuwe ontwerp- instemmingsbesluit volgt dan ook het basispad voor de afbouw van de gaswinning. Om een betrouwbare inschatting te kunnen maken over de hoeveelheid te winnen gas en de gevolgen voor de veiligheid, is voorafgaand aan dit instemmingsbesluit advies ingewonnen bij betrokken provincies, gemeenten, waterschappen, veiligheidsregio Groningen, het Staatstoezicht op de Mijnen, de Technische Commissie bodembeweging en de Mijnraad. Ook TNO, GTS en het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) adviseerden over verschillende deelonderwerpen.
Alle documenten staan op www.bureau-energieprojecten.nl en zijn tevens vanaf vandaag  tot en met donderdag 4 oktober 2018 in te zien bij de daarvoor aangewezen gemeente- en provinciehuizen in Delfzijl, Loppersum, Hoogezand, Groningen en Assen.

Het kabinet neemt maatregelen om de gaswinning zo snel mogelijk geheel af te bouwen. Uiterlijk per oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder, daalt de gaswinning naar verwachting tot onder het niveau van 12 miljard Nm3. Afhankelijk van het effect van de maatregelen wordt vanaf oktober 2022 een daling voorzien naar 7,5 miljard Nm3 en mogelijk fors minder. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul. De inzet van Groningengas wordt het sluitstuk in de vraag naar laagcalorisch gas. Daarvoor is een aanpassing van de Gaswet en Mijnbouwwet noodzakelijk. Totdat de wetten in werking  treden, geldt de bestaande Mijnbouwwet als grondslag voor  dit instemmingsbesluit. Nieuw is dat al bij dit instemmingsbesluit  geldt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt opgedragen niet meer te winnen dan wat nodig is voor leveringszekerheid. Bij de afbouw van de gaswinning staat de veiligheid van Groningen voorop. In het ontwerp-instemmingsbesluit wordt ook de leveringszekerheid meegewogen.

Wocozon passeert de grens van 100.000 corporatiewoningen

Met de komst afgelopen week van wederom drie nieuwe woningcorporaties is het aantal woningen van de aangesloten corporaties de 100.000 woningen ruim gepasseerd. Wocozon zal de komende jaren circa 60 procent daarvan kunnen voorzien van zonnepanelen. Nu ook Stichting Eelder Woningbouw in Paterswolde en de woningcorporaties Woongoed Zeist en R.K.
woningbouwvereniging Zeist hun handtekening hebben gezet, heeft Wocozon weer een flinke stap verder gezet om haar doel te bereiken. Namelijk zoveel mogelijk sociale huurwoningen in Nederland voorzien van zonnepanelen en daarmee de stroomkosten van de bewoners omlaag te brengen.

Wocozon voorziet dit jaar woningen van een groot aantal woningcorporaties van zonnepanelen, met een tempo van zo’n 500 -1.000 woningen per maand, verspreid over geheel Nederland. Met het passeren van de grens van 50 miljoen aan beschikbare projectfinanciering is Wocozon in staat om substantieel te groeien in omvang. De ambitie? In 2025 zal vijf procent van alle sociale huurwoningen in Nederland door Wocozon zijn voorzien van zonnepanelen. Dat zijn circa 120.000 woningen met samen 1 miljoen zonnepanelen. Het gaat om een mix van eengezinswoningen en gestapelde bouw. En een mix van bestaande woningen en (in toenemende mate) nieuwbouw. Interessant is dat Wocozon bij NOM-woningen de PV-installatie voor haar rekening neemt.

Met de zonnepanelen van Wocozon kunnen huurders volgens de organisatie jaarlijks circa 100,00 tot wel 250.00 euro (afhankelijk van het soort contract) besparen op hun stroomkosten. De zonnepanelen worden gratis geplaatst en ook het onderhoud ervan is gratis. Huurders betalen alleen voor de stroom die de zonnepanelen opwekken (per kWh) of per paneel. De stroomprijs van zonnepanelen is, als Wocozon 100 procent financiert, gemiddeld zo’n 20 procent lager dan bij een energieleverancier. Op de daken van de huurwoningen kunnen 6 tot 10 zonnepanelen worden aangebracht, waarmee ongeveer 85 peocent van alle benodigde stroom van het huishouden wordt opgewekt.

vrijdag 24 augustus 2018

‘CO2-prijs niet nationaal invoeren’

Een minimum CO2-prijs voor de opwekking van elektriciteit moet niet nationaal maar idealiter Europees worden ingevoerd. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het ontwerpwetsvoorstel van het kabinet. Een nationale invoering komt zowel het klimaat als de Nederlandse economie niet ten goede, aldus de ondernemersorganisaties.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn voorstander van CO2-beprijzing om de uitstoot te verminderen, maar vinden wel dat die ‘doordacht’ moet zijn. In een open economie als Nederland zal nationale beprijzing ertoe leiden stroom geproduceerd door Nederlandse kolen- en gascentrales zal worden vervangen door import van stroom uit landen met een hogere CO2-uitstoot, stellen zij.

De import kan tijdens piekuren fors oplopen, wat risico’s met zich meebrengt voor de leveringszekerheid van stroom. Als er problemen ontstaan, kunnen die afbreuk doen aan het benodigde draagvlak onder burgers en bedrijven voor de energietransitie, aldus de ondernemersorganisaties.

Een hogere stroomprijs als gevolg van nationale beprijzing zal de concurrentiepositie van energie-intensieve bedrijven verslechteren. Daarom zijn MKB-Nederland en VNO-NCW voor wat betreft de elektriciteitsproductie voorstander van een bij voorkeur Europese aanpak, en minstens een regionale aanpak. Daarbij gaat het dan om omringende landen waarmee Nederland elektriciteit uitwisselt. In afwachting daarvan moet het Nederlandse wetsvoorstel worden aangehouden, vinden de ondernemersorganisaties.

Subsidie voor onderzoek CO₂-hergebruik

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft via RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) recent subsidies verstrekt aan de afvalenergiebedrijven AEB Amsterdam, HVC, AVR Rotterdam en CO₂-leverancier OCAP (onderdeel van de Linde Groep) om gezamenlijk de mogelijkheden van het afvangen en hergebruiken van CO₂ in de glastuinbouw verder te onderzoeken. Ook afvalenergiebedrijf Twence heeft hiervoor recent een subsidiebeschikking ontvangen.

Bij deze afvalenergiebedrijven komt bij de verbranding van niet-recyclebaar restafval jaarlijks ongeveer 4 Mton CO₂ vrij. Naar verwachting kan zeker de helft van die CO₂ worden afgevangen en getransporteerd naar glastuinbouwbedrijven. In de glastuinbouw is CO₂ noodzakelijk voor de groei van de gewassen. Als de tuinders de CO₂ van afvalenergiebedrijven kunnen hergebruiken, hoeven ze niet zelf CO₂ te produceren door aardgas te verbranden. Dit vermindert direct de CO₂-uitstoot met de helft van de geleverde hoeveelheid. Nog belangrijker is dat dit de glastuinbouw in staat stelt voor het verwarmen van de kassen over te stappen op duurzame energie in plaats van aardgas.
Het afvangen en hergebruiken van CO₂ bij afvalenergiebedrijven draagt substantieel bij aan het terugdringen van de CO₂-uitstoot in Nederland. Het heeft bovendien het grote voordeel dat het CO₂ is die grotendeels van biogene oorsprong is (groen) en dus geen nieuwe CO₂ aan de atmosfeer toevoegt. Voor de tuinbouw is dat vanwege de toenemende vraag naar ‘groen’ op de internationale markt een belangrijk voordeel. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Bovendien zou deze uitbreiding van het aantal beschikbare CO₂-bronnen en het CO₂-leidingnetwerk een betere leveringszekerheid tot gevolg hebben. Die leveringszekerheid is essentieel omdat de tuinders zonder zekere beschikbaarheid van CO₂ niet kunnen overschakelen op duurzame warmte. Uitbreiding van de beschikbare bronnen en het netwerk kan daarnaast een bijdrage zijn aan een mogelijk CO₂ Smart Grid. Daarmee zouden bedrijven die CO₂ uitstoten meer mogelijkheden krijgen om hun CO₂ te transporteren naar andere bedrijven die het als grondstof kunnen gaan gebruiken. In het recent gepubliceerde Klimaatakkoord wordt ook op deze vorm van hergebruik ingezet.

Dat de mogelijkheden er zijn om CO₂ af te vangen bij afvalenergiebedrijven en te hergebruiken in de glastuinbouw, is al langer duidelijk. De studies moeten nu de economische, technische en maatschappelijke details in kaart brengen. In totaal zijn met deze studies enkele miljoenen euro’s gemoeid, de verstrekte subsidies dragen hier substantieel aan bij.

De subsidies voor de projecten zijn door de verschillende afvalbedrijven samen met OCAP aangevraagd en worden ondersteund door glastuinbouworganisatie LTO Glaskracht Nederland en de Vereniging Afvalbedrijven. LTO Glaskracht heeft er eerder al op gewezen dat de Nederlandse glastuinbouw jaarlijks zo’n zes megaton CO₂-uitstoot. Tuinders kunnen, als er voldoende externe CO₂ beschikbaar is, direct stoppen met het in de zomer stoken van aardgas om CO₂ te produceren. Voldoende CO₂ is voor de tuinders ook een voorwaarde om over te kunnen schakelen op duurzame warmtebronnen, zodat ook de rest van het jaar geen aardgas meer hoeft te worden gestookt en de CO₂-uitstoot dus naar nul kan dalen. De sector heeft aangegeven graag te willen overschakelen naar volledige duurzame energie, mits er voldoende (2 Mton per jaar) CO₂ beschikbaar is. In het verleden haalde de glastuinbouw steeds de afgesproken milieudoelen. De afvalsector kan deze hoeveelheid CO₂ leveren en zo bijdragen aan de verduurzaming van de glastuinbouwsector.

De studies zullen dit jaar nog worden uitgevoerd en de rapportages dienen als basis voor eventuele vervolgstappen. Onderdeel van de rapportage zal ook de vraag zijn hoeveel financiële ondersteuning nodig is om de plannen te concretiseren. De studies kunnen worden gezien als een concrete invulling van de klimaatplannen voor de land- en tuinbouw zoals gepresenteerd in het Klimaatakkoord op 10 juli.    

Als het onderzoek de haalbaarheid aantoont, verwachten de partijen al op korte termijn (2019) met de realisatie te kunnen beginnen, mits de economische haalbaarheid daarvan dan voldoende geborgd is.
Bron: Vereniging Afvalbedrijven

'Minister Wiebes luistert niet naar maatschappelijke organisaties in Groningen'

FNV heeft in een brief aan minister Wiebes duidelijk gemaakt, dat zij – net als andere maatschappelijke organisaties - in overleg met de minister wil blijven over de gevolgen van de afbouw van de gaswinning in Groningen.

Dat overleg, het Groninger Gasberaad, is door de minister gemarginaliseerd. FNV ziet de grote gevolgen van de beslissingen voor de werkgelegenheid in de regio. De vakbond wil met andere organisaties samenwerken om de gevolgen voor regionale werkgelegenheid, alsmede de sociale gevolgen, op te vangen.

FNV vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De minister heeft onze rol in stappen afgebouwd maar claimt wel dat hij regionaal samenwerkt. Wij willen een sociale agenda voor de energietransitie. Die is juist voor Groningen heel erg van belang. De transitie levert nu mismatches op de arbeidsmarkt op en daarmee inkomensonzekerheid. Nieuwe banen moeten goede banen zijn. We vragen om een sociale agenda en we willen dat Wiebes ons, en alle maatschappelijke organisaties, daarbij betrekt. Aandacht voor de sociale gevolgen voor werkenden in de regio moet centraal staan en dat is nu niet zo.’

donderdag 23 augustus 2018

Tilburg zit zonder stroom

Midden-Brabant is vanochtend getroffen door een grote stroomstoring. Bij 10.000 huishoudens en honderden bedrijven zitten zonder stroom. Meldingen komen uit onder meer Tilburg, Kaatsheuvel, Goirle, Moergestel en Oirsterwijk, Helvoirt, Hulten en Gilze. In Tilburg zouden alle verkeerslichten zijn uitgevallen. Ook de Efteling zit zonder stroom.

De stroomstoring heeft ook gevolgen voor het treinverkeer in Brabant.

Monteurs van netbeheerder Enexis proberen de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Volgens Enexis ligt de bron van het probleem bij TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet. Er zijn transformatoren uitgevallen.



Mysteryland deels op lokale zonne-energie

De komende editie van Mysteryland, op 23, 24 en 25 augustus op het voormalige Floriadeterrein, draait voor een kwart op duurzame energie, opgewekt door de zonnepanelen op de naastgelegen schuur van Jos Koeckhoven. Organisator ID&T is daarvoor de samenwerking aangegaan met de gemeente Haarlemmermeer en het lokale energiebedrijf Tegenstroom|om. Mysteryland heeft de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar volledig op lokale duurzame stroom te draaien.

Dit jaar wordt de stroom van Koeckhoven geleverd op een aantal bestaande aansluitingen op het festivalterrein. Zonnestroom vervangt ongeveer een kwart van de dieselaggregaten. In 2019 wordt met een mobiel transformator-systeem in aanloop naar, tijdens en bij de afbouw van het festival een tijdelijke koppeling gemaakt met een nieuw aan te leggen vast elektriciteitsnetwerk. Op het terrein komen dan schone en stille containers met stopcontacten erin. Ook andere evenementen die plaats vinden in het Haarlemmermeerse Bos, het voormalige Floriadeterrein en de Groene Weelde kunnen dan gebruik gaan maken van lokaal opgewekte zonnestroom. Dieselaggregaten behoren dan tot het verleden. Dit systeem is ontwikkeld door Ecovolt, specialist op het gebied van duurzame energie-oplossingen voor evenementen.

Het lokale energiebedrijf van de gemeente Haarlemmermeer, Tegenstroom|om, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van de samenwerking tussen Mysteryland, de grondeigenaren, de gemeente Haarlemmermeer en het Recreatieschap Noord-Holland, die de ingreep financieel mogelijk maken. Tegenstroom|om is tevens de leverancier van de stroom van Koeckhoven aan het festival. Tijdens het festival wordt stroom opgeslagen in 4 Green Batteries en gebruikt voor de stroomvoorziening op de camping.

Mysteryland heeft het thema Duurzaamheid al enkele jaren hoog in het vaandel staan. Carina Kornfeind, Festival Directeur van Mysteryland, ziet deze ontwikkeling als een grote stap naar een volledig circulair festival: ‘’Wij zijn ontzettend trots dat wij dit jaar voor een deel overstappen naar zonne-energie van onze buurman. Uiteraard willen wij onze bezoekers ieder jaar weer verrassen met ons programma, aankleding van het festivalterrein, stage design en (eind)shows. Het is daarnaast voor ons als organisatie ook ontzettend belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid. Wij zijn de gemeente Haarlemmermeer dankbaar voor hun belangrijke rol in dit traject en kijken er naar uit om in de komende jaren gezamenlijk toe te werken naar een volledig circulair festival''


Dit jaar bestaat verder ook 25 procent van de energievoorziening van de camping van  Mysteryland uit zonnestroom. Dat betekent dat er 7250 liter dieselolie wordt bespaard en dat er 19 ton CO2 minder wordt uitgestoten. In de volgende fase zal voor het hele festival maar liefst 30.000 liter diesel minder worden gebruikt en dat betekent een vermindering van de CO2 uitstoot met 87 ton. 


Foto: Jur Engelchor

Verkoop cv-ketel blijft stijgen

In 2017 werden er 3 procent meer HR-ketels verkocht dan in 2016. Wel heeft de ISDE-regeling (de Investeringssubsidie duurzame energie) effect op de verkoopcijfers. Sinds de invoering van deze regeling in 2016 nam de groei in verkoop van warmtepompen en pelletkachels toe. Zo groeide het aantal verkochte warmtepompen tussen 2015 en 2016 met 44 procent en het aantal pelletkachels met maar liefst 136 procent. Dat blijkt uit de Gasmonitor 2018.

De groei van de verkoop van warmtepompen lijkt in 2017 af te vlakken ten opzichte van 2016. In 2017 werden er 15 procent meer warmtepompen verkocht dan in 2016. Een groeicijfer dat vergelijkbaar is met de jaren voor de ISDE. De HR-ketel domineert nog steeds de markt: er werden in 2017 vijf keer zoveel hr-ketels verkocht als warmtepompen. De HR-ketel is dus nog niet op zijn retour.

De warmtemarkt voor woningen geeft hetzelfde beeld als de totale markt (inclusief andere gebouwen): ook hier domineert de HR-ketel nog. Toch doen tienduizenden particulieren mee aan de transitie. In 2017 werden voor bijna 70.000 huishoudens installaties verkocht waarmee de woning deels of helemaal kan worden verwarmd zonder aardgas. Het merendeel kreeg een warmtepomp.

De transitie naar aardgasvrije keukens komt in Nederland wel op gang. In 2017 werden voor 190.950 huishoudens elektrische inbouwkookplaten verkocht. De verkoopcijfers van inbouwgaskookplaten stagneren en die van inbouwkookplaten op elektriciteit groeien; sinds 2016 worden er meer inbouwkookplaten op elektriciteit verkocht dan op gas.

Reactorbeveiliging Borssele aangepast, verhelpen lagerschade duurt langer

Zaterdag 4 augustus is de kerncentrale van Borssele automatisch uit bedrijf gegaan nadat een fractie van een seconde een storing optrad in één van de twee kanalen van het reactorbeveiligingssysteem. Dat meldt eigenaar EPZ.

Het reactorbeveiligingssysteem zorgt er voor dat bij afwijkingen de reactor automatisch wordt afgeschakeld en de kerncentrale automatisch in een nucleair veilige toestand wordt gebracht en gehouden. Dat gebeurt ook bij een storing in het reactorbeveiligingssysteem zelf.

Als één van de twee kanalen van dit (dubbel uitgevoerde) systeem uitvalt, gaan de door dat kanaal gestuurde componenten automatisch naar hun nucleair veilige toestand (fail-safe principe). Componenten die al in de nucleair veilige toestand staan blijven daarin. Deze componenten werken dus ‘gewoon’ door. Deze ‘tweedeling’ heeft echter ook tot gevolg dat er enkele ongewone combinaties van aan- en afgeschakelde componenten zijn ontstaan, wat kan leiden tot schade. Dit is een direct gevolg van de voorrang die nucleaire veiligheid heeft boven bijvoorbeeld voorkomen van economische schade. De kerncentrale blijft of gaat onherroepelijk naar een veilige toestand.

Het onderzoek naar de storing heeft uitgewezen dat een tweetal elektronicamodules vervangen moesten worden. Dat is inmiddels gebeurd en het reactorbeveiligingssysteem is na testen in orde bevonden. Tevens kan met een wijziging van het reactorbeveiligingssysteem de nu opgetreden nevenschade worden voorkomen als deze storing zich nogmaals voor zou doen. Hoewel deze storing nog niet eerder in Borssele is voorgekomen, heeft EPZ de aanvankelijk geplande stilstandsperiode verlengd om met deze wijziging in bedrijf te gaan. De wijziging is inmiddels gerealiseerd en getest.

Het onderzoek naar de nevenschade is afgerond. Eén van de twee hoofdkoelmiddelpompen werd niet afgeschakeld terwijl het reactorbeveiligingssyssteem wel de bijbehorende smeerolietoevoer afsloot.

Het was al snel duidelijk dat één van de lagers van deze pomp daardoor schade had opgelopen. Deze reparatie was in eerste instantie bepalend voor de verwachte inbedrijfname van de centrale. Tijdens het demonteren bleek dat ook andere onderdelen van deze pomp te lijden hebben gehad. Daarnaast zijn er onderdelen waaraan geen schade is gezien, maar die uit voorzorg toch worden vervangen. Het onderste lager van de hoofdkoelmiddelpomp is één van de onderdelen waaraan we nog geen schade hebben gezien, maar uit voorzorg gaan vervangen. Hiervoor moet de pomp verder worden gedemonteerd dan was voorzien. Dit is een groot karwei. De leverancier van de pomp levert hiervoor, naast eigen specialisten, ook de benodigde specialistische apparatuur. Op dit moment zijn de voorbereidingstijd, de tijd om de specialistische apparatuur in Borssele te krijgen en de doorlooptijd van de reparatie niet bekend.

woensdag 22 augustus 2018

Patricia van den Hanenberg nieuwe directeur Klant en Markt Stedin

Patricia van den Hanenberg wordt de nieuwe directeur Klant & Markt bij Stedin. Zij volgt Joep Weerts op die als zelfstandige adviseur aan de slag is gegaan.

Van den Hanenberg was voorheen Directeur Key Accountmanagement bij PostNL. Daar was zij onder andere verantwoordelijk voor de top 600 klanten van PostNL Mail Nederland. Judith Koole, COO Stedin: “Bij Stedin zijn we bezig om onze dienstverlening aan klanten naar een hoger niveau te brengen. Iets waar Patricia van den Hanenberg veel ervaring mee heeft. Zij weet hoe je mensen verbindt en goed met klanten omgaat. Samen krijgen we onze dienstverlening op een excellent niveau.”

Delfts studententeam bewijst: waterstof is er klaar voor

Studententeam Forze van de TU Delft heeft met een waterstof raceauto als eerste ter wereld een officiële autorace uitgereden. Op zaterdag 18 augustus kwam het team na een race van 60 minuten als 6e over de finish tijdens de Supercar Challenge. Tijdens deze wedstrijd nam Forze het met hun zelf ontwikkelde waterstof raceauto op tegen conventionele benzine racewagens. Door tijdens de kwalificaties de vierde rondetijd neer te zetten hebben de studenten laten zien dat de auto goed kon meekomen met de concurrentie.

Tussen de andere benzine raceauto’s moest de duurzame Forze VIII laten zien wat ze waard is. Het leek aan het begin van het jaar een lastige strijd, maar onder andere dankzij een geheel nieuw bodywork en nieuwe, grotere waterstoftanks ging de race op zaterdag beter dan de studenten hadden durven hopen. De studenten mikten op het uitrijden van de 45 minuten race op zondag en hadden dan ook niet verwacht de langere endurance race van zaterdag uit te rijden. 

Het team was blij met de prestatie om 60 minuten mee te kunnen racen op waterstof maar ging voor meer. Op de zondag race van de Supercar Challenge hoopte het team mee te strijden voor de winst. Dit ging echter anders dan verwacht. Op het allerlaatste moment, 10 minuten voor de start, deed zich een onverwacht probleem voor waardoor er niet geracet kon worden.

Ondanks de tegenslag op zondag zijn de studenten ongelooflijk trots op de prestaties van dit weekend. Een heel jaar lang heeft het hele team van 18 full-time leden enorm hard gewerkt. Gijs Vermeij - Team Manager zegt: “De echte prestatie van dit weekend is dat voor het eerst in de automotive geschiedenis een waterstof raceauto een officiële race van 60 minuten tegen benzineauto’s heeft uitgereden. Het is jammer dat het dan niet ook lukt op zondag, onze waterstoftechnologie was er helemaal klaar voor. Een inkoop onderdeel van de voorophanging voldeed niet meer aan onze veiligheidseisen, hierdoor hebben wij de moeilijke beslissing moeten nemen niet aan de race van zondag deel te nemen. Dit is pure pech, en hoort nu eenmaal bij de racerij”. 

Het doel van het team dit jaar was bewijzen dat een volledige race rijden mogelijk is op waterstof en dat is gelukt. Zo’n goede prestatie geeft het team veel vertrouwen, volgend jaar zal er weer hard worden gewerkt aan verbeteringen in de auto. “De ontwikkelingen op het gebied van waterstof gaan zo snel dat het niet lang meer kan duren voordat wij hier op het podium staan. We hebben zaterdag laten zien dat we al grote stappen hebben gemaakt op het gebied van betrouwbaarheid, en dat geeft veel hoop voor de komende jaren.” aldus Vermeij. 

Een waterstofauto maakt van waterstof en zuurstof (die tijdens het rijden gewoon uit de lucht wordt gehaald) in de fuel cell elektriciteit. Deze elektriciteit wordt gebruikt om elektromotoren aan te drijven. De enige uitstoot die hierbij vrijkomt, is water. Waterstof wordt geproduceerd met elektrolyse, daarvoor is veel elektriciteit nodig. Het is daarom belangrijk dat de elektriciteit die wordt gebruikt om waterstof te produceren op een groene manier wordt opgewekt.

Het Forze Hydrogen Electric Racing team bestaat al sinds 2007 en heeft sindsdien acht auto’s geproduceerd. De eerste vijf auto’s waren nog compacte karts op waterstof die meededen aan een studentencompetitie. Inmiddels is de Forze wagen uitgegroeid tot een volwaardige, competitieve raceauto. Naast de uitzonderlijke prestatie die het team afgelopen weekend heeft neergezet door de endurance race van zaterdag uit te rijden heeft de Forze VIII recentelijk een nieuw ronderecord in zijn klasse neergezet op Circuit Zandvoort van 1:56.968.

Shell bouwt waterstofstations in regio Amsterdam

Shell bouwt mee aan een netwerk van waterstofstations in Nederland. Te beginnen met twee stations in de regio Amsterdam. Daarna zijn Den Haag en het Drentse Pesse aan de beurt.

Volgens Shell zitten er veel voordelen aan rijden op waterstof. Het enige restproduct is waterdamp uit de uitlaat.

Ook is het mogelijk de waterstof te produceren met behulp van duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.

De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het internationale waterstofproject H2Benelux.

dinsdag 21 augustus 2018

Kwart van de zonnepanelen niet in beeld

Uit een steekproef van Stedin blijkt dat een kwart van de zonnepanelen niet is geregistreerd bij de netbeheerder. Stedin bekeek satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft en legde deze langs de lijst met geregistreerde zonnepanelen. Hieruit bleek dat 25 procent van zonnepanelen niet is doorgegeven aan Stedin. Als je de conclusie uit de steekproef doortrekt voor het hele verzorgingsgebied van Stedin (Zuid-Holland en Utrecht) zou er voor 81,5 megawatt aan vermogen zonnestroom onbekend zijn. Omgerekend zo’n 326.000 zonnepanelen. Stedin roept consumenten op de zonnepanelen als nog te registeren via www.energieleveren.nl.

Wie meer zonne-energie opwekt dan verbruikt, levert zonnestroom terug aan het net. De netbeheerder wil dit weten en heeft de gegevens van zonnepanelen nodig om het elektriciteitsnet goed te kunnen beheren. Denk hierbij aan het afstemmen vraag en aanbod van stroom, zodat de duurzaam opgewekte zonnestroom ook altijd gebruikt kan worden. Verder is de informatie nodig zodat monteurs veilig aan het elektriciteitsnet kunnen werken voor onderhoud of het oplossen van storingen. Daarom doet Stedin een beroep op haar klanten om de zonnepanelen te registreren via www.energieleveren.nl. Al eerder werd aangenomen dat niet alle consumenten hun zonnepanelen in het PIR registreren, maar het is voor het eerst dat Stedin dit heeft vastgesteld.

Op dit moment gaat de groei van zonnepanelen hard en wordt de impact op het elektriciteitsnet steeds groter. De groei van zonnepanelen is natuurlijk heel goed nieuws. Met de duurzaam opgewekte zonnestroom kan Nederland de CO2-uitstoot verder omlaag brengen. Voor Stedin betekent dit dat het goed de effecten van zonne-energie op het stroomnet in de gaten houdt. Je kunt nu eenmaal niet steeds meer stroom op dezelfde kabels kwijt. Waar nodig neemt Stedin maatregelen.

Het geregistreerde vermogen van zonnepanelen op huishoudens in Stedin-gebied heeft wederom een record gebroken. In het eerste halfjaar van 2018 groeide het zonnevermogen in Stedin-gebied met 45 megawatt. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Belangrijke reden van de groei is uiteraard de aantrekkende economie. Steeds meer mensen zijn bereid te investeren in zonnepanelen. Ook worden er veel nieuwbouwwoningen met zonnepanelen opgeleverd.

De groei van het vermogen zonnestroom op bedrijfsdaken steeg met 32 megawatt tot een vermogen van 112 megawatt. Daarmee komt het totale geregistreerd vermogen van zonne-energie van huishoudens en bedrijven in Zuid-Holland en Utrecht uit op 438 megawatt. Hiervan komt een derde op de rekening van de bedrijven, maar dit aandeel wordt snel groter. Door de steekproef van Stedin is aan te nemen dat werkelijke vermogen zonnestroom nog veel hoger ligt. 

Nieuw systeem van DK verbetert rendement

DK Prototyping for Automotive Glass heeft een naar eigen zeggen 'revolutionair systeem' ontwikkeld dat het rendement van zonnepanelen verbetert. Het Alphense bedrijf past het systeem toe op haar nieuwbouwpand; het wordt het eerste pand ter wereld dat volledig wordt bedekt met 'extra winstgevende zonnepanelen'.

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te kunnen functioneren, maar naarmate ze warmer worden, presteren ze naar verhouding een stuk slechter. Moderne zonnepanelen hebben een rendement van zo’n 20 procent; 80 procent blijft onbenut. De warmte zorgt ervoor dat er nog meer rendement verloren gaat. Daar heeft DK Prototyping for Automotive Glass iets voor bedacht. Door de zonnepanelen met een frame in te kapselen, ontstaat een soort legpuzzel die water- en luchtdicht aan elkaar kan worden gekoppeld.

Onder de zonnepanelen zit een luchtkanaalsysteem. Door dit systeem wordt geforceerd lucht geblazen die de panelen koelt. Hierdoor gaat het rendement van de panelen omhoog. De warme lucht wordt (afhankelijk van het seizoen) opgeslagen, maar kan ook direct worden gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Het nieuwbouwpand van DK wordt extreem duurzaam. Zo wordt het gebouw volledig bedekt met zonnepanelen. Hierdoor is geen dakbedekking meer nodig. Ook als het unieke systeem stilstaat, hebben de panelen nog steeds een functie. Ze zorgen namelijk voor een extra isolerende schil. Daarnaast gaan de zonnepanelen door koeling langer mee. Degradatie van de cellen is namelijk progressief aan temperatuur gekoppeld. Bovendien is het pand volledig CO2-neutraal en is er geen enkele gasaansluiting te vinden; alles wordt elektrisch opgewekt.

DK Prototyping for Automotive Glass start naar verwachting medio 2019 met de bouw van het duurzame pand. Als alles volgens planning verloopt, is het gebouw medio 2020 klaar.


Max Holthausen (Holthausen Clean Technology): 'Rijden op waterstof heeft de toekomst'

Het Groningse bedrijf Holthausen Clean Technology verwierf wereldfaam met hun Hesla: een omgebouwde Tesla die op waterstof rijdt. Met als groot pluspunt: de auto rijdt 1000 kilometer in plaats van 350. ” Ik wilde bewijzen wat je met waterstof kunt doen en dat het echt toegevoegde waarde heeft omdat je meer kilometers kunt doen dan met batterijen. Ik heb de accu’s er niet uitgehaald, maar waterstof ingebouwd. Ik heb laten zien dat het geen strijd is tussen elektrisch batterijen en waterstof elektrisch, maar dat het kan samenwerken”, aldus waterstof deskundige Max Holthausen.

maandag 20 augustus 2018

480 zonnepanelen op Buitendijk in Zeewolde

Op vrijdag 10 augustus 2018 zijn de 480 zonnepanelen die ZeewoldeZon plaatste op appartementencomplex Buitendijk in Zeewolde, aangesloten op het net. Daarmee is de zonnestroom beschikbaar gekomen voor de leden van ZeewoldeZon. Zij investeerden zelf niet in de zonnepanelen, maar hebben nu wel gelijk het voordeel. Want zij betalen geen energiebelasting over de zonnestroom. Bovendien dragen ze zo bij aan een groener Zeewolde. Ruim 10% van de bewoners van Buitendijk is inmiddels lid van ZeewoldeZon.

ZeewoldeZon werd in 2017 opgericht door woningcorporatie Woonpalet, energieleverancier LEON Zeewolde en vereniging voor duurzaamheidsinititatieven Zeenergie. ZeewoldeZon heeft zich als doel gesteld lokaal opgewekte, duurzame energie beschikbaar te maken voor alle Zeewoldenaren. De gemeente steunt ZeewoldeZon met een gemeentegarantie.

In totaal heeft ZeewoldeZon nu 1.230 zonnepanelen gelegd op appartementencomplex Buitendijk (aan de Terp), Beaufort (aan de Cumulus), Carré (aan de Verbeelding), Kruidenborg (aan de Flevoweg) en op twee appartementencomplexen aan de Boomkleverlaan. De inmiddels 112 leden van ZeewoldeZon samen zijn eigenaar van de zonnepanelen en gebruiken de zonnestroom zonder daarover energiebelasting te hoeven betalen (volgens de regeling ‘verlaagd tarief’). En dat scheelt geld. Een deel daarvan is direct voordeel in de portemonnee van de gebruiker, het andere deel wordt gebruikt om de externe financiers van de zonnepanelen terug te betalen.

Woonpalet stelt haar daken beschikbaar voor de zonnepanelen. Daarom werd de zonnestroom met voorrang beschikbaar gesteld aan huurders van Woonpalet. Inmiddels kunnen alle Zeewoldenaren lid worden. Klik hier voor het opvragen van een vrijblijvende offerte

Naar een energie producerende gebouwde omgeving

Het niet langer aansluiten van nieuwe woningen op het gasnet is een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van ons land. Maar dat realiseren in alle bestaande woningen en gebouwen is een enorme opgave. TNO draagt op uiteenlopende gebieden bij aan het realiseren van een CO2-neutrale toekomst: technologie voor energiepositieve gebouwen en renovatieconcepten, duurzame energie-opwekking, slimme energiesystemen en beleidsondersteuning.

In de gebouwde omgeving is veel winst te boeken. Dit domein is verantwoordelijk voor ongeveer veertig procent van zowel energiegebruik als CO2-uitstoot. TNO richt zich daarom op onderzoek en innovatieve toepassingen voor energiegebruik, opwekking, opslag en integrale oplossingen. Maar ook aan methodieken die overheden en andere stakeholders ondersteunen in de transitie naar aardgasvrije wijken. Dat doen we in samenwerking met overheden, universiteiten, en het bedrijfsleven van groot tot klein. In Nederland en daarbuiten.

Voor het gasvrij maken van gemeenten is veel meer nodig dan het ontwikkelen van technologische oplossingen. Gedrag en gedragsbeïnvloeding speelt hier een belangrijke rol. Het betrekken van bewoners, zowel eigenaren als huurders, is voor een groot deel bepalend voor het succes. Te vaak nog worden beslissingen over het gasvrij maken van wijken buiten hen om genomen. Door het houden van interviews met bewoners en andere betrokken partijen ontstaat een goed beeld wat eigenaren belangrijk vinden, in hoeverre zij bereid zijn hun situatie te veranderen en wat daarvoor nodig is. Binnen TNO werken technologen, gedragswetenschappers en energie-experts samen om wijken op een voor iedereen acceptabele manier aardgasvrij te maken. Door het aanreiken van onderbouwde feiten en rekentools kunnen partijen de juiste keuzes te maken.

Om de milieu- en klimaatdoelstellingen in 2050 te halen zouden er per dag zo’n duizend woningen en gebouwen energieneutraal of -positief gemaakt moeten worden. Dat zijn er nu nog geen duizend per jaar. TNO werkt daarom langs verschillende wegen aan een aanzienlijke versnelling van het renovatieproces. De eerste stap is het in kaart brengen van de gebouwde omgeving naar type, gebruikte materialen, soort isolatie enzovoorts. Vervolgens ontwikkelen we per type gebouw concepten om gebouw of woning op een betaalbare manier duurzaam te maken. Door het renovatieproces te digitaliseren en te standaardiseren is aanzienlijke snelheidswinst te boeken. In de fabriek worden leidingen, aansluitingen en apparatuur zoals warmtepompen in één pakket vervaardigd, waardoor hele huizenblokken van hetzelfde type binnen een paar dagen zijn te renoveren.

Geothermie moet een belangrijk deel worden van een mix aan energiebronnen die verwarming door aardgas vervangt. De productie van duurzame aardwarmte in ons land bedraagt nu slechts 3 petajoule (PJ), maar kan groeien naar 50 PJ per jaar in 2030 en zelfs meer dan 200 PJ in 2050. Om deze opschaling te ondersteunen, werkt TNO in nauwe samenwerking met andere partijen aan het verlagen van de kosten voor geothermie. Dat levert een besparing op van rond de twee miljard euro. Door innovatieve technieken zijn rendement en productie met tientallen procenten te verhogen. Behalve het aanboren van veel meer geothermische bronnen is seizoensopslag een grote opgave voor de komende tijd. Ook richt TNO zich nadrukkelijk op de inzet van restwarmte en warmtepompen en het ontwerp van intelligente warmtenetten.

vrijdag 17 augustus 2018

NAM publiceert TNO-rapport op eigen website

De NAM heeft een onderzoek van TNO naar de gevolgen van de zwaardere aardbeving van begin dit jaar bij Zeerijp naar buiten gebracht. Sinds woensdag is het rapport te vinden op de website.

Volgens een woordvoerder van de NAM is het rapport eerst naar de deelnemers van het sensoren-netwerk van TNO gegaan. Die hebben een belangrijke rol gespeeld bij het onderzoek, zegt hij tegen RTV Noord.

Europese Investeringsbank herbevestigt steun voor NordLink-kabel met EFSI-financiering

TenneT en de EIB hebben de uitgifte afgerond van 100 miljoen euro aan vermogen door TenneT. De EIB heeft hiermee opnieuw zijn steun bevestigd voor de NordLink-interconnector tussen Duitsland en Noorwegen.

Na de verstrekking van leningen aan TenneT en Statnett in 2017 heeft de EIB nu ingeschreven op een uitgifte van zogenoemde hybride obligaties door TenneT om het project verder te ondersteunen. De financiering is mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de centrale pijler van het succesvolle Investeringsplan voor Europa, dat is opgezet door de EIB-groep en de Europese Commissie om de concurrentiepositie van de Europese economie te versterken.

De NordLink-interconnector wordt ontwikkeld door de Noorse netbeheerder Statnett en DC Nordseekabel, die elk een aandeel van 50% in de gemeenschappelijke onderneming hebben. TenneT en de Duitse ontwikkelingsbank KfW hebben elk een gelijk aandeel in DC Nordseekabel, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van het Duitse deel van het project. Als het project gereed is, zal een bipolaire onderzeese hoogspanningsgelijkstroomkabel (High-Voltage Direct Current, HVDC) de Noorse en Duitse elektriciteitsmarkten met elkaar verbinden via de Noordzee. De verbinding heeft een nominaal vermogen van 1400 MW en een totale lengte van 624 km.

donderdag 16 augustus 2018

Innovatieve zonwering biedt oplossing voor te warme gebouwen

De Delftse startup Kindow biedt een oplossing voor intelligente binnenzonwering. Daarbij draaien verticale jaloezieën automatisch met de zon mee. Ze staan dus altijd op de zon gericht zodat nooit lichthinder wordt ervaren op de werkplek.

De combinatie van een intelligente aansturing met de nieuwste zonweringsmaterialen om zonlicht maximaal naar buiten te reflecteren zorgt volgens het bedrijf voor een effectieve warmtewering. terwijl er nog steeds veel diffuus daglicht binnentreedt.

In samenwerking met de TUe wordt onderzoek gedaan met geavanceerde simulatiemodellen waarbij de impact op gebouwen virtueel doorgerekend kan worden. Het precieze besparingspotentieel hangt sterk af van de situatie, bijvoorbeeld het glastype, het percentage glas in de gevel, het type koeling en de verlichting.

kindow installeert momenteel het tweede grotere project bij het gerenoveerde kantoor van woningbouwcorporatie Lefier in Hoogezand.

AquaBattery in finale Great Bubble Barrier

De Nederlandse start-ups The Great Bubble Barrier (Amsterdam) en AquaBattery (Delft) hebben de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2018 bereikt. Op 13 september nemen zij het op tegen een start-up uit de Verenigde Staten, uit Groot-Brittannië en uit Estland. Met hun finaleplek zijn de vijf start-ups verzekerd van 100.000 euro. De runner-up ziet dit bedrag verdubbelen en de winnaar gaat met de hoofdprijs van 500.000 euro naar huis. De Postcode Loterij organiseert de wereldwijde competitie dit jaar voor de 12e keer vanuit haar missie bij te dragen aan een groenere wereld.

TU Delft spin-off AquaBattery heeft een energieopslagsysteem ontwikkeld dat werkt op basis van water en tafelzout in plaats van schaarse en dus dure grondstoffen. Omdat er geen chemische reactie nodig is om energie op te slaan en vrij te geven, biedt de innovatie een veilige en duurzame oplossing voor het opslaan van energie verkregen uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Het duurzaam kunnen opslaan van de groeiende hoeveelheid hernieuwbare energie is essentieel voor de transitie naar duurzame energie. Door de niet-toxische samenstelling en de schaalbaarheid van de ‘Blue Battery’, is het energieopslagsysteem ook geschikt voor de bebouwde omgeving. Emil Goosen (29), medeoprichter van AquaBattery, vertegenwoordigt de start-up tijdens de finale.

woensdag 15 augustus 2018

Greenchoice wil Qurrent overnemen

Greenchoice wil het groene energiebedrijf Qurrent overnemen. Dit is vandaag voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt. Door de krachten met Qurrent te bundelen, wil Greenchoice de duurzame energiemarkt in Nederland versterken en de energietransitie verder versnellen.

Als de krachtenbundeling doorgaat, neemt Greenchoice 100 procent van de aandelen over van Stichting DOEN, het fonds van de Goede Doelen Loterijen, dat als initiatiefnemer achter Qurrent staat.

Uiterlijk 1 oktober zou de krachtenbundeling een feit moeten zijn. Het totale aantal klanten groeit daarmee naar meer dan een half miljoen. Het bedrijf gaat meer dan honderd lokale energieprojecten en –coöperaties ondersteunen.

Potentie voor productie van groen gas in Vlaanderen best groot

Volgens Biogas-E, het kennisplatform voor biogas in Vlaanderen, kan er meer 1 miljard m3 groen gas geproduceerd worden uit organische afvalstromen en restfracties. Hiermee zou in 8,75 procent van de huidige vraag naar gas in Vlaanderen voorzien worden.

De Vlaamse productie van groen gas komt echter nauwelijks van de grond. Momenteel is nog maar één groen gasinstallatie in aanbouw.

De totale biogassector is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de hernieuwbare energieproductie in Vlaanderen.

Aanmelding leveranciers geopend voor Collectieve Inkoop Zonnepanelen in Noord-Brabant en Limburg

Op 3 september start de Collectieve Inkoop Zonnepanelen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Inwoners kunnen gratis meedoen en ontvangen vrijblijvend een offerte voor een compleet zonnepanelensysteem. Leveranciers en installateurs die deze groep mensen een aanbod willen doen kunnen zich nu aanmelden.

De Collectieve Inkoop zonnepanelen wordt georganiseerd door vereniging Eigen Huis, in samenwerking met iChoosr. Voor leveranciers en installateurs biedt deze actie de kans een grote groep klanten efficiënt te bedienen.

David Dalderup, Business Manager Collectieve Inkoop Zonnepanelen: “Je kan in één keer, zonder tijd en geld te investeren in marketing en sales, een grote groep klanten helpen. Wanneer de klanten bij de leverancier terecht komen, hebben zij al ‘ja’ gezegd tegen een aanbod voor zonnepanelen. De leverancier kan zich daardoor richten op datgene waar ze goed in zijn: de uitvoering.’’

Leveranciers die interesse hebben om deel te nemen aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen doorlopen een kwalificatieproces. Hierbij ligt de focus op kwaliteit. Zo komt onder andere het contact met de klant aan bod, de producten en de uitvoering van de installaties. De veiling bepaalt vervolgens de prijs.

Dalderup: ‘’De kwalificatie is er om de kwaliteit van het aanbod te waarborgen. Kwaliteit wordt niet opgeofferd voor lage prijzen. Een leverancier kan een scherpe prijs bieden, omdat een grote groep klanten in een regio kan worden bediend binnen een vastgestelde periode. Dit zorgt ervoor dat er efficiënt gewerkt kan worden. Wij denken graag met de leverancier mee over de kansen en mogelijkheden.

dinsdag 14 augustus 2018

Emissies van elektriciteitsbedrijven lager

De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 3,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,9 procent. Vooral de CO2-uitstoot als gevolg van gasverbruik voor verwarming was lager in het tweede kwartaal van 2018. Doordat er meer elektriciteit werd geïmporteerd en minder geproduceerd, waren ook de emissies van elektriciteitsbedrijven lager. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het weer in het tweede kwartaal van 2018 was zachter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral april en mei waren warmer. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 0,8 procent lager.

Vanwege het zachte weer in het tweede kwartaal van 2018 werd er minder gas verstookt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden. De CO2-uitstoot van huishoudens was ruim 6 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg de CO2-uitstoot van huishoudens ruim 15 procent van het totaal. Verder was de CO2-uitstoot van de overige dienstverlening, goed voor 10 procent van de CO2-uitstoot, ruim 9 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.

De CO2 -uitstoot door energie- en waterbedrijven en afvalbeheer was bijna 7 procent lager in het tweede kwartaal van 2018 dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De afname komt vooral doordat elektriciteitsbedrijven meer elektriciteit hebben geïmporteerd en minder elektriciteit hebben geproduceerd. Dit hangt onder meer samen met de tijdelijke sluiting van een steenkolencentrale vanwege periodiek onderhoud. In het tweede kwartaal waren energiebedrijven goed voor 28 procent van de totale CO2-uitstoot.
 

V&SH gaat stroomkabels Windpark Fryslân aanleggen

Visser & Smit Hanab gaat de stroomkabels aanleggen, die Windpark Fryslân in het IJsselmeer gaan verbinden met het hoogspanningsnet van TenneT. De twee kabelcircuits hebben een lengte van 25 km en volgen een route door de Afsluitdijk en langs de A7 naar Bolsward. Het eerste deel over de Afsluitdijk wordt aangelegd in 2019, het tweede deel door de provincie Friesland in 2020. Met de opdracht is in totaal een bedrag gemoeid van E 30 miljoen. Woensdag 25 juli werd in Emmeloord het contract hiervoor getekend door projectdirecteur Anne de Groot van Windpark Fryslân en onze directie.

Windpark Fryslân wordt aangelegd in het Friese deel van het IJsselmeer en produceert vanaf 2021 met 89 windturbines tenminste 316 MW groene stroom. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 340.000 huishoudens. De stroom van het windpark komt aan land bij het transformatorstation van Windpark Fryslân op Breezanddijk. Van daaruit worden de twee kabelcircuits aangelegd naar Bolsward, waar de stroom van Windpark Fryslân wordt aangesloten op het Friese hoogspanningsnet van TenneT. Zie ook https://windparkfryslan.nl/