Ads Top

Energie besparen met zonwering (i.m.)

Energie besparen is momenteel een veel besproken onderwerp. Alleen zijn het vaak de omstandigheden die bepalen in hoeverre wij energie kunnen besparen. Als het ‘s winters ijskoud is, dan letten wij minder op energiebesparing en zetten de kachel nog een graadje hoger. In de zomer heb je in principe de verwarming niet zoveel nodig, maar wanneer het echt een hete zomer is, dan zetten we volop onze koelinstallaties aan. Dit kunnen ventilators zijn maar ook de energievretende airconditioners. Toch kun je in de zomer energie besparen door bijvoorbeeld goed gebruik te maken van zonwering. Zonwering is een goede en goedkope manier om energie te besparen. Twee van de meest gebruikte zonweringssystemen zijn rolgordijnen en jaloezieën.

Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn een goedkope maar vooral ook een heel functionele en effectieve manier van het tegenhouden van zonlicht. Het is zelfs zo dat rolgordijnen, vooral de verduisterende soort, tot bijna 70% van de warmte kan reflecteren. Dit maakt rolgordijnen geschikt voor vrijwel elke ruimte in huis. Naast het feit dat rolgordijnen functioneel zijn, brengt het ook sfeer in huis. De werking van rolgordijnen laat je namelijk toe om zelf de lichtinval te bepalen. Je kunt rolgordijnen dus half uitrollen en in combinatie met elke kleur en motief die je maar wenst, kunnen ze ideaal in het interieur ingepast worden. Meestal zijn rolgordijnen in een standaardmaat gemaakt, maar het is ook mogelijk om een rolgordijn op maat te bestellen. Afhankelijk of je rolgordijn in of juist óp het kozijn komt te hangen, zal het rolgordijn op maat worden gemaakt.

Jaloezieën
Jaloezieën zijn smalle stroken of latjes die door middel van een koordsysteem voor het raam gehangen kunnen worden. Het koord verbindt alle stroken of latjes met elkaar en kunnen open- of dichtgezet worden. Het is dus ook hiermee mogelijk om zelf de lichtinval te regelen. Ook kan de jaloezie geheel opgetrokken worden, zodat het niet meer voor het raam hangt. Een jaloezie kan bestaan uit allerlei materialen. Het meest bekend is aluminium. Ook hout wordt veel gebruikt en geeft een warmere uitstraling. Maar ook kunststof of textiel is mogelijk. Ook deze zonwering is een relatief goedkope manier om in de zomer energie te besparen en je huis lekker koel te houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.