Pagina's

woensdag 28 februari 2018

Elektrisch tanken onder de loep: laadpunten in Amsterdam en Den Haag het meest gebruikt

Laadpunten in Amsterdam en Den Haag worden het meest gebruikt, blijkt uit een onderzoek van Nuon naar het gebruik van de laadpunten in steden waar meer dan 200 laadpunten voor elektrische auto's staan. Uit het onderzoek valt op te maken dat een laadpunt in Amsterdam gemiddeld 11 uur per dag bezet is. Daartegenover staat dat een laadpunt in Groningen slechts 5 uur per dag bezet is, oftewel 19 uur per etmaal beschikbaar is voor het laden van een elektrische auto.

Nuon verzamelde voor dit onderzoek informatie over alle publiek toegankelijke laadpunten in Nederland, en zette de steden met meer dan 200 laadpunten op een rij. Opvallende verschillen in dit lijstje zijn onder andere dat Rotterdam beduidend lager scoort dan de grote steden Amsterdam en Den Haag, en dat Randstedelijke gemeenten in het algemeen hoger op de ranglijst staan dan gemeenten buiten de Randstad.

Opmerkelijk in het onderzoek is dat de steden Haarlem, Enschede en Zwolle – waar wel laadpunten beschikbaar zijn - ontbreken in de top 20 van Nederland. Deze gemeenten behoren wat betreft het inwoneraantal wel tot de top 20 van Nederland, maar qua aantal laadpunten niet. Dit duidt mogelijk op een tekort aan elektrische laadpunten in deze steden.

Vlaamse digitale meter wordt later dit jaar aan brede publiek voorgesteld

Eandis en Infrax, de twee Vlaamse netbeheerders, hebben het contract voor de productie van de toekomstige Vlaamse digitale energiemeters na een Europese aanbestedingsprocedure gegund aan een samenwerkingsverband tussen IBM België en Sagemcom. Beide bedrijven zullen samen instaan voor de ontwikkeling, productie en levering van de nieuwe meter die vanaf 2019 de klassieke, mechanische meters met ronddraaiende schijf zal vervangen.

Binnen de constructie staat Sagemcom in voor de ontwikkeling, productie en levering van de meters en het digitale metersysteem en beheert IBM België het systeem om de meters op afstand uit te kunnen lezen.

De digitale meter wordt, zoals de Vlaamse regering bepaald heeft, een maximaal standaardmodel dat de consument de vrije keuze laat om de meter via een datapoort al dan niet uit te breiden met extra, slimme toepassingen. De specifieke meter voor Vlaanderen wordt de komende maanden geproduceerd en later dit jaar door Eandis en Infrax aan het brede publiek voorgesteld. De eerste nieuwe meters worden voor het jaareinde geplaatst.

BKS gaat voor minder CO2

De BKS, de BedrijvenKring Schieoevers, gaat inzetten op energiebesparing en op het opwekken en gebruiken van duurzame energie.

Gemeente Delft en de bedrijvenkring gaan samen bedrijven helpen met hun opgave om te verduurzamen. Onder andere door energieadviseurs in te zetten bij het delen van kennis en ervaring. Op Schieoevers zijn al verschillende bedrijven actief met energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Zij gebruiken bijvoorbeeld LED-verlichting en hebben zonnepanelen geplaatsts. Aan 20 bedrijven wordt een concreet aanbod gedaan voor energiebesparing en zonne-energie.

Daarnaast worden verschillende  haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd naar een (proeftuin) Smart Grid, op basis van elektriciteitsgebruik, elektrisch rijden en duurzaam opwekken van energie. Ook worden plannen gemaakt om de infrastructuur op het bedrijventerrein te verduurzamen.

Hans Kuijpers, bestuurslid van Bedrijvenkring Schieoevers (BKS) en wethouder Stephan Brandligt hebben afgelopen vrijdag de E-Deal ondertekend om de energievoorziening te verduurzamen. Met zulke E-Deals maakt de gemeente met lokale partners concrete afspraken die bijdragen aan de ambitie Delft Energieneutraal 2050. Dat is alleen haalbaar als iedereen meedoet: organisaties en bedrijven, gemeente en bewoners. De gemeente kan zelf namelijk maar circa 2 procent van de CO2-uitstoot direct beïnvloeden. Daarom stimuleert de gemeente bewoners, organisaties en bedrijven in de stad tot energiebesparing en maakt daarover afspraken in de vorm van E-Deals.

Refresco Benelux en KiesZon plaatsen 8.720 zonnepanelen

Refresco Benelux, onderdeel van Refresco Group, 's werelds grootste onafhankelijke bottelaar voor supermarkten en A-merken, heeft KiesZon ingeschakeld voor de realisatie van drie duurzame energiecentrales. In totaal zullen er 8.720 zonnepanelen worden geplaatst die verdeeld zullen worden over de drie daken van Refresco Benelux locaties in Bodegraven, Hoensbroek en Maarheeze.

Refresco Benelux liet in 2017 voor de locaties Bodegraven, Hoensbroek en Maarheeze, met behulp van een duurzame energiescan, de mogelijkheden voor opwekking van duurzame energie in kaart brengen.

Gecombineerd zullen de drie systemen goed zijn voor jaarlijks 2.400.000 kWh aan duurzaam opgewekte energie. Refresco locatie Maarheeze heeft het grootste aantal panelen, liefst 4.974 stuks. De energie die door de bijna 5.000 panelen wordt opgewekt draagt voor circa 12% bij aan de energie/elektriciteitsbehoefte van de gehele operatie in Maarheeze.

KiesZon, sinds eind 2016 onderdeel van Greenchoice en gespecialiseerd in de ontwikkeling, financiering, realisatie en het onderhoud van grootschalige zonnestroomprojecten, verzorgt na het ontwerpen van de drie zonnestroomprojecten, momenteel de plaatsing van de panelen. Naar verwachting zal in maart het plaatsen van de zonnepanelen worden afgerond.

dinsdag 27 februari 2018

'Concurrentie Nederlandse energiemarkt moordend'

Nederland telde in 2017 ruim 40 energieleveranciers met een landelijk bereik. Naast de opkomst van prijsvechters is de concurrentie verder toegenomen door de komst van 100% groene leveranciers, vaak met groene stroom van eigen bodem. Zowel de vraag naar als het aanbod van ‘oranje’ stroom is sterk in ontwikkeling.

Het resultaat: Nederlandse energieleveranciers voeren een stevige concurrentiestrijd op basis van welkomstkortingen en actietarieven voor vaste jaarcontracten. Zo liepen in 2017 welkomstkortingen op tot 350 euro en kon een Nederlands huishouden gemiddeld 253 euro besparen op het energiecontract. Maar ook cadeaus en slimme thermostaten worden regelmatig ingezet.

Een en ander staat in het onderzoek dat onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise uitvoerde ten behoeve van de jaarlijkse Energie Awards.

De gehele top 10 scoort tussen een 7,7 en 8,5 voor service. Daarmee is de klantbeoordeling over de hele linie verbeterd. Ook grote energiereuzen als Nuon en Eneco scoren relatief hoog met een 7,7.

Wat betreft prijsstelling waren in 2017 Oxxio, Greenchoice en respectievelijk E.ON het scherpst geprijsd in de energievergelijker. Op de voet gevolgd door Nuon, Powerpeers en Eneco. Met stip op 11 en 12 staan de ‘oranje’ nieuwkomers Vandebron en Pure Energie. Oxxio komt opnieuw als beste uit de bus. Dit heeft de leverancier vooral te danken aan een scherpe prijsstelling.

De scherpe tarieven en toegenomen populariteit van groene leveranciers ziet de vergelijkingssite terug in het recordaantal overstappers. Bijna een kwart meer consumenten stapte het afgelopen jaar via de vergelijkingssite over naar een andere energieleverancier. De meeste mensen stapten over naar Nuon, Eneco, E.ON, Oxxio, Greenchoice of Vandebron.

Lim­burg­se in­du­strie te­kent ener­gie ak­koord

Energieslurpende bedrijven in Limburg slaan de handen ineen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat doen ze om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Daartoe is vandaag het Limburgs Energie Akkoord ondertekend. Twaalf bedrijven hebben hun handtekening gezet, evenals werkgeversvereniging LWV, de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht namens enkele tientallen industriebedrijven in de Limburgse hoofdstad.

Gedeputeerde Daan Prevoo (energie) is blij met het akkoord omdat het partijen bij elkaar brengt om samen op te trekken.  ,,Individuele bedrijven kijken nu over hun eigen fabriekshekken heen en wisselen kennis uit. Zonder deze structuur is het voor afzonderlijke bedrijven toch moeilijk om hier aan toe te komen,” zegt Prevoo.

De industrie is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle energieverbruik in Limburg. Een derde alleen al komt op het conto van de 60 bedrijven op het industriecluster Chemelot in Sittard-Geleen. Ook landelijk is Chemelot een van de grootverbruikers. Het Limburgs Energie Akkoord is vandaag dan ook getekend op Chemelot, dat sowieso de ambitie heeft de beste en groenste chemie- en materialenbedrijventerrein van West-Europa te worden.

Drie werven ALEGrO gestart half januari 2018

Het ALEGrO-project, de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland, heeft eind 2017 de nodige vergunningen en goedkeuringen verkregen en zo konden de werken in België starten.

Half januari werden drie werven gelijktijdig opgestart. Elia heeft een periode van twee jaar voorzien voor het bouwen van de infrastructuur die deel zal uitmaken van dit interconnectieproject.

Het ALEGrO-project zal door 14 Belgische gemeenten lopen en zich uitstrekken over een totale afstand van 90 km (49 km in België, en 41 km in Duitsland beheerd door Amprion, de Duitse collega-netbeheerder van Elia). 

De gasloze kassen komen er aan

Planten kunnen niet zonder koolstofdioxide en warmte. Toch kunnen kassen op termijn prima zonder gas. Tijdens een bijeenkomst van de Greenport Aalsmeer werd het haarfijn uitgelegd.

De CO2 die bijvoorbeeld bij afvalverbranding vrijkomt, kan naar de kas worden geleid. Dit geldt ook voor restwarmte van de industrie en waar mogelijk van warmte uit de grond. Wil je als tuinder afscheid nemen van je gasleverancier dan moet je bedrijf aangesloten zijn op netwerken die die warmte en CO2 leveren. Zowel de tuinders als de industrie staan daarvoor in de startblokken. Maar voor het realiseren van dergelijke netwerken is wel steun vanuit de (rijks)overheid nodig.

 Om de CO2 in de kassen te krijgen zijn bronnen nodig die hun CO2 kunnen leveren en een leidingnetwerk om de CO2 bij de bedrijven te krijgen. In de Haarlemmermeer, in het PrimA4a-gebied tussen de Westeinderplassen en de A4, gaat OCAP in de loop van 2018 de basisleiding aanleggen. De kassen in PrimA4a kunnen dan vanaf 2019 CO2 van Shell Pernis en bio-ethanolproducent Alco gebruiken. De bedoeling is dat op afzienbare termijn rest-CO2 van (bijvoorbeeld) afvalverwerker AEB (Amsterdam) beschikbaar komt. Om dat te realiseren werken OCAP, LTO Glaskracht Nederland, Greenport Aalsmeer, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland nauw samen.

Om de kassen, vooral ’s winters, te verwarmen kan in veel gebieden in Nederland geothermie (aardwarmte) gebruikt worden. Met deze techniek wordt de natuurlijke warmte van diepgelegen aardlagen aangeboord. In Noord-Holland wordt hiervan op Agriport A7 en bij Floricultura in Heemskerk al gebruik gemaakt. Of dit ook in de Greenport Aalsmeer op grote schaal mogelijk is, wil de provincie Noord-Holland nog verder onderzoeken. 

CO2-afvang en duurzame warmte zijn weliswaar voor het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot zeer gunstig, ze vergen in eerste instantie wel enorme investeringen. Gedeputeerde Economische Zaken Jaap Bond van de provincie Noord-Holland: “Wil je de tuinbouwsector echt helpen verduurzamen, dan moet je als overheid zorgen dat deze technieken binnen bereik van de ondernemers komen. Als alle tuinders overschakelen op duurzame energiebronnen kan bovendien de gaskraan in Groningen een flink stuk dichtgedraaid worden.”

maandag 26 februari 2018

Ministeries en Warmtealliantie Zuid-Holland sluiten Green Deal

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Infrastructuur en Waterstaat en de Warmtealliantie Zuid-Holland hebben de Green Deal Marktordening Warmtetransporten gesloten.

De Warmtealliantie doet deze kennis op in het kader van de ontwikkeling van een grootschalig warmtetransportnet in de provincie Zuid-Holland. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van duurzame restwarmte uit de Rotterdamse haven en van Afvalverwerking Rijnmond, met als doel om op termijn de warmte nog verder te verduurzamen door ook warmte uit geothermische bronnen aan te sluiten op het net.

De Green Deal Marktordening Warmtetransporten richt zich op drie vraagstukken: mogelijke marktmodellen voor warmtetransportnetten; rollen, taken en verantwoordelijkheden van beheer, bronnen en afnemers; toetredingsregels voor bronnen en afnemers. Voor het einde van het jaar wordt voor deze vraagstukken een oplossing ontwikkeld. Om te borgen dat deze oplossing gedragen wordt in de warmteketen, wordt er een klankbordgroep ingesteld waarin stakeholders uit de warmtemarkt deelnemen.

Green Deals zijn concrete afspraken tussen Rijk, lagere overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gericht op groene groei, door bevordering van creativiteit, ondernemerschap en innovatie.

De Warmtealliantie Zuid-Holland werd in maart 2017 opgericht. De aangesloten organisaties werken toe naar een regionaal warmtesysteem om huishoudens, kassen en bedrijven te voorzien van duurzame warmte. Eindgebruikers hoeven in deze opzet geen aardgas meer te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden. De Warmtealliantie schat dat er uiteindelijk circa 500.000 huishoudens en  glastuinbouw kunnen worden voorzien. Hierdoor kan op jaarbasis een CO2-reductie van ruim 2 miljoen ton worden gerealiseerd en een reductie van 1,3 miljard kubieke meter aardgas.

Regio Drechtsteden gaat voor nieuwe energie

Vrijdag 23 februari ondertekende directeur Tom Emons namens Stedin de Samenwerkingovereenkomst Drechtsteden Energieneutraal 2015. Alle bijna dertig betrokken partijen, zoals gemeentes, provincie, corporaties en bedrijven zetten hiermee gezamenlijk hun schouders onder de energietransitie in deze regio: De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie!

De missie om alle gebouwen en woningen aardgasvrij te maken, is een van de belangrijkste doelstellingen van de deelnemers. De eerste stappen worden genomen met de uitrol van het warmtenet Drechtsteden. Nieuwbouw in de regio zal doorgaans niet meer op aardgas worden aangesloten, maar worden vervangen door alternatieven als warmtenet, geothermie of warmtepompen.

Naast de overgang naar aardgasvrij, richt de energietransitie zich op duurzaam opwekken van energie en op het fors terugdringen van het energiegebruik. Ook hiervoor zijn in de regio Drechtsteden al diverse initiatieven genomen. Bijvoorbeeld het regionaal energieloket met groepsaankopen voor zonnepanelen en isolatie, Zon op Andermans Dak van Drechtse Stromen, de brancheaanpak energiebesparing voor bedrijven van de Omgevingsdienst en energiebesparing bij scholen.

De Energiestrategie Drechtsteden is een gezamenlijke aanpak van ruim dertig organisaties uit de regio. Samen zetten zij zich in voor de overgang naar nieuwe, schone energie. Met als doel: Drechtsteden in 2050 energieneutraal. De energietransitie levert de regio Drechtsteden veel op: een schonere lucht, minder files, meer werkgelegenheid en betere woningen.

Provincie verleent vergunning voor windpark Spuisluis

De provincie Noord-Holland heeft de vergunning verleend voor windpark Spuisluis in IJmuiden. Initiatiefnemers Eneco en Windpark IJmond bv kunnen nu verdere voorbereidingen treffen voor de bouw van het park. De provincie Noord-Holland is een van de eerste provincies die de taakstelling voor wind op land realiseert.

Noord-Holland heeft grote ambities voor verduurzaming en gelooft in een mix van toepassingen. Die mix bestaat uit wind maar nadrukkelijk ook uit zonne-energie, biomassa, circulaire economie en duurzame mobiliteit. Ook de verduurzaming van de gebouwde omgeving en energiebesparing in de industrie heeft de volledige aandacht.

Windpark Spuisluis bestaat uit zes windturbines. De windmolens komen op de landtong bij de Spuisluis en op de landtong ‘Velserkom’, parallel aan het Noordzeekanaal en gedeeltelijk aan de Noordersluisweg in de gemeente Velsen. De windturbines worden tussen de 117 en 120 meter hoog en de rotor krijgt een diameter tussen 114 en 117 meter. De 6 turbines gaan ongeveer 75.000 MWh aan elektriciteit opleveren. Het windpark levert daarmee voldoende energie op om 90% van de wonin­gen in de gemeente Velsen van elektriciteit te voorzien.

vrijdag 23 februari 2018

TenneT wil 28 miljard euro investeren

Tennet gaat de komende tien jaar 28 miljard euro investeren. De hoogspanningsnetbeheerder is honderd procent eigendom van de Staat, maar sinds 2010 ook beheerder van een deel van het Duitse hoogspanningsnet. Voor Nederland is 6 miljard nodig. De verwachting is dat een deel via een opslag door de consument wordt betaald.

Tennet maakte de plannen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

De onderliggende omzet van TenneT is toegenomen van 3.227 miljoen euro in 2016 naar 3.948 miljoen in 2017, voornamelijk als gevolg van vergoedingen voor stijgende kosten voor het balanceren van vraag en aanbod en extra omzet door de toegenomen waarde van de activa. Het onderliggende bedrijfsresultaat vóór rente en belastingen (EBIT) steeg van 834 miljoen in 2016 naar 897 miljoen in 2017.

De ontwikkeling van een net op zee voor het aansluiten van windparken voor de Nederlandse kust loopt als gepland. Het gaat om de windenergiegebieden Borssele, Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord, samen goed voor een capaciteit van 3.500 megawatt (MW).

Op de middellange termijn ziet TenneT goede mogelijkheden voor verdere uitbouw van de windenergiecapaciteit op de Nederlandse Noordzee. Tussen 2023 en 2030 is een groei van circa 7.000 MW mogelijk, verdeeld over verschillende gebieden voor de westkust en ten noorden van de Waddeneilanden. De routekaart voor Wind op Zee die door de Nederlandse overheid wordt voorbereid, zal hierover uitsluitsel geven. TenneT is hierover in nauw overleg met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Een aan te leggen kunstmatig eiland tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, met aansluitingen voor windparken, is een optie wanneer er gelijkstroomaansluitingen komen, in plaats van de tot nu toe gebruikte wisselstroomaansluitingen. Deze oplossing zou recht doen aan de schaalgrootte van de te ontwikkelen windparken en de grotere afstand tot de kust. Als de transportkabels vervolgens ook worden gebruikt voor handel in elektriciteit tussen de Nederlandse en de Britse markt, dan neemt het gebruik van de infrastructuur sterk toe van 45 naar 80 procent.

In het Duitse deel van de Noordzee heeft TenneT momenteel tien offshore-netaansluitingen in bedrijf: drie wisselstroom- en zeven gelijkstroomverbindingen. Hiermee bedraagt de totale beschikbare capaciteit voor het transporteren van op zee opgewekte windenergie nu meer dan 5 GW. Dit is meer dan voldoende om de huidige totale geïnstalleerde capaciteit van offshore-windparken te transporteren. TenneT heeft nu al meer dan 80 procent van de offshore-uitbreidingsdoelstelling van de Duitse federale overheid in 2020 bereikt. In 2019 verwacht TenneT met twee nieuwe offshore-netsystemen in totaal meer dan 7 GW aan offshore-aansluitcapaciteit in bedrijf te hebben.

Stedin roept gemeenten op: vanaf nu geen aardgas meer

Recent schrapte de Tweede Kamer de aansluitplicht op het aardgasnet voor nieuwbouwwoningen. Het duurt nog maanden voordat deze wetswijziging in werking treedt. Stedin wil hier niet op wachten. En veel gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht delen dat. Om nieuwbouwprojecten nu al aardgasvrij op te leveren tekenen Stedin en haar gemeenten op 6 maart het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw.

Met de ondertekening van dit convenant bundelen gemeenten en de netbeheerder de krachten om projectontwikkelaars en hun opdrachtgevers ervan te overtuigen gebruik te maken van Stedins inkeerregeling en alsnog te kiezen voor een duurzaam alternatief in plaats van aardgas. Het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw is met een aantal gemeenten ontwikkeld. Alle gemeenten in Stedins verzorgingsgebied worden uitgenodigd het te ondertekenen.

Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt veel CO2 vrij. De gebouwde omgeving is voor 40% verantwoordelijk voor de totale CO2 uitstoot van Nederland. En daar willen we in Nederland in 2050 vanaf zijn. David Peters, Chief Transition Officer van Stedin: “We willen de uitdaging niet groter maken dan die al is. Aardgasaansluiting klinkt nu nog leuk, maar zal snel uit de tijd raken. Het zal binnen enkele jaren een kat in de zak blijken te zijn. Daar moeten we huizenkopers nu al voor behoeden en daarom bieden wij nu de kans om contracten te herzien en gebruik te maken van Stedins inkeerregeling”.

Stedin heeft sinds januari een inkeerregeling voor nieuwbouwprojecten. Stedin biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om al aangegane contracten waar aardgas is voorzien, maar een duurzaam alternatief ook een mogelijkheid is, open te breken als ze die bouwprojecten alsnog aardgasvrij willen maken.

In veel verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen staat het voornemen om nieuwbouw niet meer aan te sluiten op aardgas, totdat de wetswijziging in werking treedt. Peters: “Maar laten we niet wachten tot ná die verkiezingen: nu handelen levert een vermindering van CO2 uitstoot op voor de komende jaren”. Minder aardgasverbruik is volgens Peters om twee redenen nodig. “Ten eerste willen we de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs halen. Dat betekent: beperk de opwarming van de aarde tot 2 graden, liefst 1,5. Daarnaast voelt heel Nederland de noodzaak om de aardgasproductie in Groningen te verlagen. Dat kan alleen als we in Nederland met z’n allen ook minder gaan gebruiken. Geen gas meer aanleggen dus”, aldus Peters.

Aardwarmteproject Trias Westland terug naar 2,7 kilometer diepte

Aardwarmteproject Trias Westland in Naaldwijk gaat op 2,7 kilometer diepte warmte winnen, in plaats van op 4 kilometer. De trias-zanden op die diepte blijken niet geschikt voor rendabele warmtewinning, meldt Omroep West.

Zo rond deze tijd voert Trias Westland de productietest uit in het Onder Krijtreservoir. Dan wordt de precieze temperatuur in deze laag duidelijk.

Met aardwarmte kunnen kassen duurzaam verwarmd worden. Er zijn 49 glastuinbouwbedrijven aangesloten bij het zogeheten Trias-project.

Nieuw lectoraat Hanzehogeschool Groningen richt zich op energietransitie in de maatschappij

Het komende decennium moet onze maatschappij de stap naar een duurzame energiesamenleving maken. Hiervoor is zowel technologische als maatschappelijke innovatie nodig, want de energietransitie vraagt verandering in bijna alle onderdelen van onze maatschappij. Klaas Jan Noorman en Jan-jaap Aué richten zich binnen hun lectoraat Energietransitie op de systeemverandering die nodig is om de energietransitie vorm te geven. Op woensdag 21februari worden beide heren officieel geïnstalleerd als lectoren van de Hanzehogeschool Groningen door H.J. Pijlman, voorzitter College van Bestuur.

Onze maatschappij is verslaafd aan energie. Er is nauwelijks een activiteit te bedenken waarvoor niet direct of indirect energie nodig is. We vinden het vanzelfsprekend dat energie altijd onbeperkt aanwezig is. Willen we onze standaard van leven handhaven, dan moeten we bereid zijn om zaken aan te passen. De energietransitievraagstukken zijn uitdagingen die veel verder gaan dan alleen de technische ontwikkelingen. Ze raken bijna alle onderdelen van onze maatschappij: techniek, economie, bewustzijn en gedrag van mensen, wet- en regelgeving, ruimtelijke inrichting etc. De bovendien groeiende wens vanuit de samenleving om zelf keuzes te maken in het gebied dat mensen zelf kunnen beïnvloeden maakt dat we de energietransitie als één van de grootste maatschappelijke opgaven voor de komende decennia kunnen omschrijven.

Klaas-Jan Noorman richt zich als lector op het vinden van oplossingen voor gemeenschappen om te verduurzamen, waarbij hij concreet wil bijdragen aan het energie-neutraal maken van lokale gemeenschappen. Een voorbeeld is het eiland Ameland. Door gebruik te maken van de kennis van alle lectoraten binnen de Hanzehogeschool Groningen kan energietransitie op lokaal en regionaal niveau integraal worden aangepakt en wordt aan alle facetten van energietransitie als maatschappelijk vraagstuk recht gedaan. Jan-jaap Aué richt zich daarbij op toepassingen van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem. Groene, duurzaam geproduceerde waterstof kan een belangrijke rol spelen in de opslag en het beschikbaar maken van schone energie. Deze kan vervolgens worden gebruikt voor de vergroening van de industrie, mobiliteit en voor de warmtevraag in de gebouwde omgeving.

donderdag 22 februari 2018

Alliander: investeringen in energienetten verder toegenomen

Alliander heeft in 2017 opnieuw meer geïnvesteerd in de uitbreiding en kwaliteit van de energienetten, ondanks een tekort aan technici. De betrouwbaarheid van de energievoorziening voor klanten bleef daarbij onverminderd hoog. Het netwerkbedrijf behaalde verder een solide financieel resultaat met een hogere netto omzet en resultaat. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

De netto omzet van Alliander is in 2017 gestegen met 113 miljoen euro tot 1.697 miljoen (2016: € 1.584 miljoen). Hierin is inbegrepen het eenmalige effect van het doorberekenen van precariokosten uit voorgaande jaren. Het resultaat na belastingen exclusief bijzondere posten steeg naar 206 miljoen (2016: 132 miljoen).

De investeringen in de netten blijven verder toenemen. In 2017 is er in totaal 573 miljoen euro geïnvesteerd in energienetten en slimme meters, tegenover 555 miljoen in 2016. De kosten voor onderhoud en storingen bleven met 243 miljoen nagenoeg gelijk aan 2016 (240 miljoen).

Door de groei van de economie en de versnelling van de energietransitie neemt de hoeveelheid werk voor Alliander snel toe. Door het gebrek aan technici op de arbeidsmarkt is het moeilijk om al het werk gerealiseerd te krijgen. Met klanten en gemeenten zijn we in gesprek over de planning en uitvoering van onze werkzaamheden. Daarnaast is Alliander hard op zoek naar extra technici. In 2017 zijn er 260 nieuwe medewerkers aangenomen en in 2018 werkt Alliander aan de invulling van nog eens 300 technische vacatures.


De energietransitie betekent een toename van zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch vervoer en windmolens. Het aantal klanten in het verzorgingsgebied van Alliander dat zelf duurzame elektriciteit opwekt en teruglevert is in 2017 verder toegenomen naar 190.000 (2016: 144.000). Deze klanten kunnen samen duurzame energie produceren voor twee miljoen huishoudens. Voor 2018 heeft Alliander al circa 300 aanvragen voor de aansluiting van grootschalige zonneweides.

Hoe krijgt grootschalige zon-PV op een mooie manier plek in onze leefomgeving?

Nederland staat aan de vooravond van grootschalige implementatie van duurzame energie. Zonne-energie speelt hierin een grote rol , wat betekent dat we, naast de integratie in de gebouwde omgeving ook veel meer zonneparken en –panelen zullen gaan zien in ons landschap. Naast rendement worden ook aspecten als beleving, natuurwaarde en biodiversiteit steeds belangrijker in het ontwerpen van zonneparken.

Begin februari heeft ECN een groep betrokkenen bij zonne-energie vanuit verschillende achtergronden en motivaties bij elkaar gebracht om te praten over dit onderwerp. Tijdens deze bijeenkomst is gekeken wat er nodig is om toekomstige zonneparken zo te ontwerpen dat deze, naast de positieve bijdrage aan de verduurzaming van ons energiesysteem, ook een positieve impact hebben op ons landschap. Welke kennis en ontwikkeling is er nodig om een esthetisch alternatief te kunnen bieden voor saaie "blauwe" velden en zonneparken zelfs te kunnen gebruiken om extra recreatie en/of natuurwaarde te creëren? 

Betrokken zijn Anteagroup, a.s.r., Cascade Zandgrind, Design Innovation Group, ECN, Engie, Enterthemothership, IZZY Projects, Prorail, PWN, RHDHV, ROM3D, Rijkswaterstaat, Vlinderstichting, VU Amsterdam, Wageningen Environmental Research, WUR Landschapsarchitectuur.

Eerste stroomlevering zonnepark Avri

Het zonnepark op de oude afvalberg bij Avri in Geldermalsen beleeft deze week een primeur. Fase 1 is klaar, zodat de eerste 2.400 zonnepanelen vanaf nu stroom aan het net leveren. Dit is slechts 7% van het totale aantal panelen, maar zorgt op jaarbasis toch voor voldoende stroom voor 208 gezinnen.

Ondertussen wordt hard gewerkt aan de realisatie van fase 2 en 3. Naar verwachting worden deze eind maart tegelijkertijd opgeleverd. Het zonnepark bestaat dan in totaal uit 34.700 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo'n 3.000 gezinnen van stroom kunnen worden voorzien.

De officiële opening van het zonnepark is in het voorjaar. Voor geïnteresseerden worden op een later moment excursies georganiseerd. Na de opening kunnen inwoners via duurzame energieaanbieder Vandebron stroom van het zonnepark afnemen.

Nieuwbouw Breecamp aardgasloos

De binnenkort te bouwen woningen in het noordelijk gedeelte van de buurt Breecamp (Stadshagen) krijgen geen aansluiting op het aardgasnetwerk. Dat betekent dat deze buurt aardgasloos wordt. Dat staat in het voorstel van het college aan de gemeenteraad voor het bestemmingsplan voor dit te ontwikkelen woongebied.

De aanwijzing van dit gebied tot aardgasloos past in de duurzaamheidsambities van de gemeente Zwolle. Doel voor Zwolle is in 2050 energieneutraal te zijn. Voor nieuw te ontwikkelen gebieden is de ambitie deze zo energieneutraalmogelijk en aardgasloos te realiseren.

Het besluit van het college tot aanwijzing van deze aardgasloze buurt loopt vooruit op de te verwachten wijziging van de Gaswet. De aansluitplicht van de netbeheerder voor aardgas vervalt hiermee.

Als volwaardig alternatief voor het fossiele aardgas kunnen de woningen all electric worden toegerust op basis van een individuele warmtepomp. Dit is een bewezen techniek die reeds op grote schaal wordt toegepast. De totale investering (aanschaf en gebruikskosten) is volgens berekening voor de bewoner minimaal gelijk en in veel gevallen zelfs lager dan voor verwarming met aardgas.

woensdag 21 februari 2018

Eneco Groep neemt Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten E.ON Benelux over van Uniper

Eneco Groep neemt de Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten van Uniper Benelux over. Daartoe hebben beide energiebedrijven een overeenkomst ondertekend. Uniper is op de Nederlandse energiemarkt actief onder de merknaam E.ON.

Dankzij de overeenkomst verwelkomt Eneco ongeveer 200.000 particuliere en zakelijke energieklanten van E.ON in Nederland. De overname geeft Eneco mogelijkheden om te groeien op het gebied van duurzame energie en innovatieve energiediensten.

Voor de klanten van E.ON verandert er voorlopig niets: de contractvoorwaarden en tarieven blijven ongewijzigd. Wel worden zij op termijn klant van Eneco. Daardoor kunnen zij straks verder verduurzamen of besparen via energiediensten- en producten van Eneco zoals Hollandse Wind, de slimme thermostaat Toon of een thuisbatterij.

Ook voor de ongeveer 200 medewerkers van Uniper, grotendeels werkzaam in Eindhoven, verandert er op korte termijn niets. De komende periode bekijken beide bedrijven hoe de activiteiten kunnen worden samengevoegd.

Veenkoloniën krijgt definitief groot windpark

Er komt definitief een park met 45 windmolens in de Veenkoloniën. Dat heeft de Raad van State bepaald. Met de uitspraak komt een einde aan jaren van procederen, meldt RTV Drenthe.

Een belangrijk bezwaar van de omwonenden, ondernemers en belangenorganisaties is dat er geen draagvlak is voor de aanleg van het windpark. In de uitspraak van vandaag legt de Afdeling bestuursrechtspraak uit dat het ontbreken van draagvlak 'op zichzelf niet betekent dat de ministers het inpassingsplan niet hadden mogen vaststellen.' Er is geen wet die bepaalt dat een ruimtelijk plan een ontwikkeling alleen mogelijk mag maken als daarvoor voldoende draagvlak bestaat. Bij projecten zoals dit windpark spelen veel belangen een rol. 

Er zijn in het verleden zeker achttien beroepschriften ingediend tegen het inpassingsplan van het windmolenpark Drentse Monden Oostermoer.

Eerst was het plan nog groter, maar één rij windmolens bij Drouwenermond is geschrapt.


Versnelling van de energietransitie merkbaar voor Enexis

Het aandeel duurzame energie dat Enexis Netbeheer transporteert, blijft stijgen. In 2017 hebben ruim 53.000 klanten de stap gemaakt om zelf elektriciteit te produceren.

De snelheid waarmee de energietransitie zich voltrekt, is een uitdaging voor de netbeheerder. Met name de beperkte beschikbaarheid van technici vormt de komende jaren een maatschappelijk dilemma. Dit blijkt uit het jaarverslag 2017 dat Enexis vandaag publiceert. Het beheer van het elektriciteits- en gasnet is en blijft de belangrijkste maatschappelijke taak van het netwerkbedrijf, dat zich daarnaast richt op het versnellen van de energietransitie.

In de digitale maatschappij wordt elektriciteit steeds belangrijker. Daarom stelt Enexis Netbeheer naar eigen zeggen alles in het werk om een storing te voorkomen en deze zo snel mogelijk op te lossen. In 2017 hadden klanten gemiddeld 13,8 minuten geen elektriciteit (2016: 15,2 minuten) en 50 seconden geen gas (2016: 45 seconden). De gemiddelde storingsduur van elektriciteit in Nederland was 24,4 minuten. Naast het inzetten op slimme netoplossingen, zoals distributieautomatisering, zet netbeheerder Enexis ook onverminderd in op de preventie van graafschade, een belangrijke oorzaak van stroomstoringen. Veilig werken is voor ons onverminderd belangrijk en we blijven zorgen dat de veiligheidsvoorschriften te allen tijde nageleefd worden.

WISE en Greenchoice stoken in de CO2-handel

Milieuorganisatie WISE en duurzame energieleverancier Greenchoice lanceren een online platform waar burgers CO2-rechten kunnen kopen en vernietigen. Die CO2 kan dan niet meer door de industrie worden uitgestoten. De organisaties vragen hiermee aandacht voor het falen van het Europese emissiehandelssysteem en willen samen met het publiek de kosten voor CO2-uitstoot opdrijven en daarmee de grote klimaatvervuilers aanpakken.

Om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, bestaat er in Europa een systeem om de industrie en energiebedrijven schoner te laten produceren. Dit zogenoemde Emissions Trading System (ETS) is goed bedoeld, maar wordt slecht uitgevoerd. Het zit zo: De Europese Unie verdeelt vanaf 2005 zogenaamde ‘emissierechten’ (ofwel CO2-rechten) onder bedrijven in Europa. Eén emissierecht geeft het recht om 1 ton CO2 uit te stoten. Als een bedrijf meer wil uitstoten dan het aan emissierechten krijgt, moet het rechten bijkopen. Maar er zijn zoveel emissierechten in omloop dat er een overschot is ontstaan. Vervuilen is hierdoor veel te goedkoop, want extra rechten bijkopen kost bijna niks. Met als gevolg dat de grote vervuilers CO2 blijven uitstoten in plaats van te verduurzamen.

Door het mogelijk te maken dat óók burgers, organisaties en kleine bedrijven tegen kostprijs emissierechten kunnen kopen en deze direct te vernietigen, stoken WISE en Greenchoice in de CO2-handel. Bij elke aankoop zijn minder emissierechten op de markt beschikbaar voor de grote vervuilers. Het initiatief is een manier om ervoor te zorgen dat meer mensen zich met het systeem gaan bemoeien. Peer de Rijk, directeur WISE: “De handel in CO2 is een belangrijk instrument om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen en de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar de meeste mensen vinden het maar ingewikkeld. Met als gevolg dat de politiek te makkelijk zwicht voor de sterke lobby van grote vervuilers. Daar moet verandering in komen. Het wordt tijd dat meer mensen, bedrijven en organisaties zich gaan bemoeien met het emissiehandelssysteem.”

In de campagne werken Greenchoice en WISE aan een gezamenlijk doel: het verduurzamen van Nederland. Er wordt al lang over het falen van het emissiehandelssysteem gesproken, maar er wordt te weinig aan gedaan, zegt Evert den Boer, algemeen directeur Greenchoice. "Dat noemen we ‘aardkloten’ bij Greenchoice. Zodra de prijs voor CO2-uitstoot omhoog gaat zullen bedrijven gaan investeren in verduurzaming en wordt de duurzame opwek van elektriciteit aantrekkelijker. In het regeerakkoord is opgenomen dat Nederland binnen de EU het voortouw neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. Het kabinet kan dit kracht bijzetten door daadwerkelijk actie te ondernemen en te beginnen bij het aanscherpen van het emissiehandelssysteem. Wij zijn alvast begonnen.”

Vandaag plaatsen WISE en Greenchoice een bijzondere marktkraam op Plein 2 in Den Haag om het initiatief bij de Tweede Kamer en het grote publiek onder de aandacht te brengen. Op hetzelfde moment vindt de livegang van de website Carbonkiller.org plaats, het platform waarop burgers, organisaties en bedrijven de CO2-rechten kunnen kopen.

Nader onderzoek kansen geothermie

Gemeente Zwolle wil in 2025 een kwart van de energie duurzaam opwekken om zo de CO2 uitstoot te verminderen. Om dit te realiseren zijn verschillende vormen van duurzame opwekking nodig. Een vorm van duurzame opwekking van warmte is geothermie. In Zwolle Noord blijken kansen voor de realisatie van een geothermiebron. Om een gefundeerd besluit te kunnen nemen over de haalbaarheid van geothermie in Zwolle, benut gemeente Zwolle het komend half jaar om een aantal zaken nader uit te werken en te onderzoeken.

Geothermie is een duurzame warmtebron en één van de mogelijkheden om aardgas te vervangen. Eén geothermiebron kan jaarlijks de warmte produceren die gelijk staat aan het gebruik van warmte van circa 10.000 woningen.  Aanvankelijk was het idee om een geothermiebron nabij Hanzeland te realiseren en hiermee het bestaande warmtenet op Hanzeland te verduurzamen. De gemeente heeft in een samenwerkingsverband met Hogeschool Windesheim,  Greijdanus, Ennatuurlijk en provincie Overijssel de mogelijkheden hiervoor onderzocht. Uit groot geologisch onderzoek blijkt dat geothermie op die plek niet haalbaar is, omdat de geologische opbouw van de ondergrond niet geschikt is.

Wel zijn er kansen voor geothermie in Zwolle Noord. Het kansrijke gebied ligt ter hoogte van het Zwarte Water, tussen Dijklanden (in de Aa-Landen) en de Stadskolk (in Stadshagen). De aardlaag met potentie voor aardwarmtewinning ligt op een diepte van circa 2300 meter. Nader onderzoek moet uitwijzen welke locatie binnen het zoekgebied het meest geschikt is voor het realiseren van een geothermiebron, zowel vanuit ondergronds als bovengronds perspectief.

Een geothermiebron in Zwolle Noord biedt kansen voor afname van warmte door woningcorporaties die woningen bezitten langs de mogelijke route van het warmtenet richting Hanzeland. De drie Zwolse woningcorporaties hebben allen hun intentie uitgesproken om de mogelijkheden voor toekomstige warmteafname te onderzoeken. Deze intentie leggen de corporaties binnenkort vast in een intentieovereenkomst met gemeente Zwolle. Provincie Overijssel die een belangrijke samenwerkingspartner is in deze ontwikkeling, ondertekent de overeenkomst ook.

Het komend half jaar benut gemeente Zwolle om meerdere zaken te onderzoeken en nader uit te werken. Zo wordt dus onder meer onderzocht welke locatie binnen het zoekgebied het meest geschikt is voor een geothermiebron. De technische, organisatorische en financiële haalbaarheid wordt nader verkend en er volgen gesprekken met strategische partners over mogelijke toekomstige deelname. In het voorjaar organiseert de gemeente voor de omgeving en andere belangstellenden een informatiebijeenkomst over geothermie. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad rond de zomer een besluit kan nemen over de haalbaarheid van geothermie in Zwolle.
De onderzoeken worden mede mogelijk door een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en ELENA subsidie van de Europese commissie.

MKB-Nederland en Essent gaan ondernemers helpen met energiebesparing

MKB-Nederland en Essent Zakelijk gaan ondernemers helpen bij het verlagen van het energieverbruik. Zoals de partijen achter het Energieakkoord gisteren hebben afgesproken, moeten zo’n 100.000 bedrijven – met name mkb - voor 2020 verplicht aangeven welke maatregelen zij treffen om aan de energiebesparingseisen uit de Wet milieubeheer te voldoen. MKB-Nederland en Essent willen ondernemers waar mogelijk daarbij ondersteunen.

Onder de noemer ‘Energiek Ondernemen’ zullen MKB-Nederland en Essent de komende tijd zowel via regionale en landelijke bijeenkomsten als online ondernemers informeren over mogelijke energiebesparende maatregelen, de kansen die energiebesparing biedt en de geldende verplichtingen. Op grond van de Wet Milieubeheer zijn bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken, verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Dat geldt naar schatting voor zo’n 100.000 bedrijven, waarvan de meeste tot het mkb behoren. Essent gaat dit jaar investeren in het uitvoeren van EnergieScans bij individuele mkb-bedrijven, waarmee ondernemers inzicht krijgen in de mogelijkheden.

“We willen ondernemers waar mogelijk bijstaan en hen inspireren tot het nemen van de juiste maatregelen”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. “We doen dat aanvullend op de initiatieven die er al zijn op branche- en regionaal niveau, zoals de Erkende Maatregelen Lijsten die voor vrijwel elke branche zijn opgesteld. Doel is om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mkb-ondernemers te bereiken. We willen tempo maken.”

Hans Verhoeven, directeur Essent Zakelijk: “In samenwerking met MKB-Nederland gaan we ondernemers laten zien wat er allemaal mogelijk is met energie en wat dat oplevert. We bieden ondernemers kosteloos een energiescan aan, waarbij een energie-expert op locatie het energieverbruik in kaart brengt en vrijblijvend advies geeft over de energiebesparende maatregelen met terugverdientijd, samengevat in een rapport. Op deze manier staan we naast de ondernemers en willen we ondernemers in staat stellen zelf met energiebesparing en verduurzaming aan de slag te gaan.”

dinsdag 20 februari 2018

Officiële start aanleg zonneparken Noordwolde en Wolvega

Dinsdag 20 februari ondertekenden wethouder Frans Kloosterman van de gemeente Weststellingwerf en Stefan Pieters van Zonnepark Noordwolde B.V. en Zonnepark Wolvega B.V. symbolisch de huurovereenkomst van de grond voor de zonneparken in Wolvega en Noordwolde. Ze zetten hun handtekening op een zonnepaneel. Deze handeling was de officiële start van de aanleg van beide zonneparken.

In Noordwolde zijn de voorbereidende werkzaamheden al in volle gang en begint maart de daadwerkelijke aanleg van stellages met in totaal 14.240 zonnepanelen. Binnen enkele maanden gaat ook de aanleg van Zonnepark Wolvega van start op het industrieterrein Uitbreiding Schipsloot. Hier komen in totaal 13.552 zonnepalen. De zonneparken zorgen samen voor het opwekken van zo'n 7.700 Megawattuur (MWh) die daarmee ongeveer 2.100 huishoudens kunnen voorzien van groene energie.

Inwoners van Weststellingwerf kunnen via de BV’s (Zonnepark Wolvega/Noordwolde) participeren in de zonneparken. Vanaf 250 euro kan men investeren in lokale energie, dat overeenkomt met één zonnepaneel. Het werkt op dezelfde wijze als wanneer iemand zelf zonnepanelen thuis heeft. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan de energieleverancier. Het rendement is 6 procent per jaar op de investering.



Rode paprika’s voortaan groen geteeld

Paprika’s telen met groene warmte. Vanaf eind 2018 is dit werkelijkheid voor Paprikakwekerij NH Paprika in Heerhugowaard. Het glastuinbedrijf wordt eind 2018 aangesloten op het HVC warmtenet waarmee het gasverbruik flink wordt geminimaliseerd. Beide partijen hebben daarvoor vandaag een overeenkomst getekend. Marcel Numan (NH Paprika): “Het is voor mijn bedrijf belangrijk om gebruik te gaan maken van duurzame warmte en te kunnen telen tegen een redelijke kostprijs. Met de aansluiting op het warmtenet wordt dat gerealiseerd. Mijn bedrijf is hiermee klaar voor de toekomst”.

“De aansluiting van de twee locaties van Paprikakwekerij NH Paprika levert een forse verduurzaming op, die jaarlijks gelijk staat aan de plaatsing van 60.000 zonnepanelen op het dak, aldus Arjan ten Elshof (directeur HVC). NH Paprika tekende woensdag 14 februari het contract met HVC voor de levering van warmte. Op basis van deze overeenkomst investeert HVC in het doortrekken van het bestaande warmtenet naar glastuinbouwgebied Alton. Daarmee kunnen de glastuinbouwbedrijven in Heerhugowaard straks met duurzame warmte hun kassen verwarmen. Dit is een belangrijke stap in het waarmaken van de ambitie van de ondernemers om in 2030 voor de teelt van gewassen geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen.

In maart 2018 starten de werkzaamheden voor het 8,5 km lange tracé richting tuinbouwgebied Alton. Eind 2018 is naar verwachting het volledige tracé gereed. “De geleverde groene warmte via het warmtenet levert een verduurzaming op voor de gehele gemeente Heerhugowaard. Naast de glastuinbouw kunnen ook woningen, kantoren, bedrijfspanden en andere voorzieningen de komende jaren op het warmtenet worden aangesloten”, aldus een trotse wethouder Monique Stam. “In november 2017 heeft de gemeenteraad zich gecommitteerd om de komende tien jaar tenminste 2.500 woningen aan te sluiten op het warmtenet”. 

NH Paprika is met 11 hectare paprika’s en 5 miljoen kuub gas per jaar nu de grootste gasgebruiker in het Altongebied. De aansluiting op het warmtenet levert een forse verduurzaming op, vergelijkbaar met het jaarverbruik van circa 4.000 woningen. “Waarschijnlijk ben ik daarmee in één klap de meest duurzame paprikakweker van Nederland en klaar voor de stappen die veel glastuinbouwbedrijven nog moeten gaan maken”, aldus eigenaar Marcel Numan die tevens voorzitter is van de Ondernemersvereniging Alton (OVAL).

Het Altongebied is de oudste van de drie glasconcentratiegebieden in Noord-Holland Noord. Sinds 2013 werkt Ontwikkelingsbedrijf NHN als onafhankelijke gebiedscoördinator samen met de gemeente Heerhugowaard aan het toekomstbestendig maken van het gebied. Volgens gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN is het warmtenet er gekomen dankzij de brede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven, die de handen ineen hebben geslagen voor verduurzaming van de glastuinbouw in het Alton-gebied. “De toekomst van dit kassengebied zag er in de crisis van 2008 nog slecht uit, maar Alton is nu op weg een voorbeeld voor verduurzaming en kringloop tuinbouw te worden. De aanleg van het warmtenet is de grote doorbraak om het gebied toekomstbestendig te maken. Het perspectief op de komst van het warmtenet maakte al dat bedrijven meer geïnteresseerd zijn te investeren en ondernemers uit het buitengebied hierheen willen verplaatsen. In 2016 heeft dit geleid tot de vestiging van Gootjes Allplant en in 2017 heeft Verver Export zich in Alton gevestigd. Daarnaast zijn er nog vier bedrijven uit het buitengebied die graag naar Alton willen verplaatsen. Het bedrijf Amigo Plant heeft hiertoe in 2017 een kavel van 10 hectare in Alton gekocht. De aanleg van het warmtenet geeft dit gebied een enorme boost.’’


Berkum energieneutraal 2025: eerste wijk in Zwolle

In 2025 is Berkum als eerste wijk van Zwolle energieneutraal en daarmee een voorbeeld en proefproject voor andere wijken in Zwolle en Overijssel. Dat is de doelstelling van een gezamenlijke pilot waarin acht partijen onder leiding van Enpuls (onderdeel Enexis Groep) samen met bewoners ervaring willen opdoen met het verduurzamen van een bestaande woonwijk.  Naast de gemeente en Enpuls werken ook provincie Overijssel, deltaWonen, Natuur en Milieu Overijssel, Hogeschool Windesheim, VNO/NCW/Unica, Enexis netbeheer en Rabobank mee.

Zwolle wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat vraagt een enorme omslag van de huidige energie- en warmtevoorziening naar schone energie. Eén van de grootste vraagstukken daarbij is het duurzaam maken van de bestaande woningen en gebouwen. Wethouder Michiel van Willigen zegt daarover: “Niemand weet precies hoe je dat het best aan kunt pakken, dat zullen we al werkende weg met elkaar moeten ontdekken. Wij als samenwerkingspartners denken dat het goed is om in een afgebakend gebied te beginnen en ervaring op te doen. In Berkum was deltaWonen al bezig met een energieproeftuin voor de verbetering van woningen en ook andere partijen die betrokken zijn bij de energietransitie willen graag aan de slag in en met Berkum. Ook wijkvereniging Berkum realiseert zich dat zo’n grote omslag vraagt om een nauwe betrokkenheid van bewoners en is daarom enthousiaste partner. We sluiten ons als gemeente dan ook graag aan bij de energie die er al is in de wijk en beginnen hier.”

De samenwerkende partijen werken in 2018 aan een plan van aanpak voor de transitie van Berkum naar een energieneutrale wijk. Daarbij zijn de ideeën van bewoners van Berkum leidend. De ervaringen in Berkum worden niet alleen in Zwolle gedeeld, maar ook breder binnen de provincie Overijssel met de partners in het programma Nieuwe Energie Overijssel. In dit programma worden dit jaar tien wijken in de provincie geselecteerd voor deze vernieuwende aanpak.

Zwolle schuift Berkum ook naar voren als voorbeeldwijk voor de samenwerking met Apeldoorn, Deventer, Zutphen en de Cleantech Regio op het gebied van energietransitie. De vier gemeenten willen hun krachten bundelen in de zoektocht naar nieuwe vormen van financiering en vernieuwende oplossingen voor de energievoorziening van woonwijken. Ze brengen daarbij ieder een wijk in waar ze ervaring willen opdoen met een nieuwe aanpak en geldstromen slim willen inzetten.

maandag 19 februari 2018

Tocardo maakt doorstart

Waterturbinebouwer Tocardo, die in januari failliet ging, maakt een doorstart. Dat zegt curator Alexander Claus tegen RTL Z.

Tocardo International uit het Noord-Hollandse Den Oever ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit.

Omdat aandeelhouders Huisman en Tribute Resources de kosten niet meer wilden financieren en een uitgifte van een obligatielening mislukte, ging het bedrijf begin dit jaar bankroet.

Dankzij de doorstart behouden vijftien van de twintig werknemers hun baan.


Stroomstoring treft 39.000 adressen in Arnhem en omgeving

Arnhem en omgeving is maandag kort voor 11.30 uur getroffen door een grote stroomstoring. Er zijn in totaal 39.000 huishoudens getroffen. Ook dorpen in de omgeving, waaronder Oosterbeek, Velp en Driel, hebben last van de storing, net als sportcentrum Papendal.

Ook het treinverkeer op de lijnen Arnhem-Dieren-Zutphen en Arnhem-Doetinchem ligt volgens NS stil door de stroomstoring.

23.000 van de 39.000 getroffen huishoudens hebben sinds 12.15 uur weer spanning. 


Volgens Liander zou een probleem met een hoogspanningsleiding de aanleiding kunnen zijn voor de storing. Het Twitter-account HoogspanningsNet suggereert dat het probleem bij hoogspanningsstation Kattenberg ligt

Eindhovens Studententeam VIRTUe werkt aanduurzame flat

Een studententeam van de TU/e ontwikkelt een zeer duurzame appartementcomplex LINQ voor de Solar Decathlon, later dit jaar in Dubai. Met deze zeer duurzaam gebouwde woning gaan vijftig TU/e-studenten internationaal de strijd aan, meldt het Eindhovens Dagblad.

Een verwarming zit niet in het Eindhovense ontwerp, koeling is het belangrijkste. Die kost in Dubai 50 tot 60 procent van de energie in woningen. Op de TU/e is een systeem bedacht met een voorzetgevel van biologisch materiaal dat een constante, verkoelende luchtstroom veroorzaakt langs de gevel.

Ook andere bedrijven werken mee, waaronder bouwer Stam + De Koning, timmerfabriek Frank van Roij uit Goirle voor de prefab elementen waaruit het huis wordt opgetrokken en Isobouw, producent van isolatiemateriaal, levert hergebruikte spullen.

‘Even opladen’ bij Eden Hotels met groene stroom en laadpunten Nuon

Voortaan kunnen gasten van Eden Hotels op tien locaties in Nederland hun elektrische auto volladen met windstroom van Nuon. Op de vestigingen van de hotelketen in Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Leeuwarden, Enschede, Emmen en Berg en Dal worden in totaal 36 laadpunten geïnstalleerd. Vanaf 2019 zullen alle Eden Hotels vestigingen bovendien groene stroom krijgen van Nuon.

Uiterlijk half augustus van dit jaar zullen alle laadpunten geïnstalleerd zijn. Eind 2017 werden de eerste vier laadpunten bij de Holiday Inn-vestiging in Eindhoven al geplaatst, en ook het Service Centre van Eden Hotels in Amsterdam is klaar voor elektrische auto’s: daar zijn de laadpunten eind januari geplaatst. Nuon zal bovendien het onderhoud en de service van deze nieuwe laadpunten op zich nemen.

Met de samenwerking met Eden Hotels breidt Nuon haar E-mobility activiteiten in de Nederlandse dienstverleningssector verder uit. Zo ging het bedrijf onlangs ook een samenwerking met SIXT aan, waar Nuon laadpunten heeft geplaatst bij vestigingen van het autoverhuurbedrijf in Amsterdam, Hoofddorp en Schiphol.

Nuon heeft ruim 7.000 laadpunten door heel Nederland in beheer en is marktleider op het gebied van publiek laden. In 2020 moet dat aantal verdubbeld zijn: Nuon wil het mogelijk maken om binnen één generatie zonder fossiele brandstoffen te kunnen leven, thuis, op het werk én onderweg. Al sinds 2009 investeren Nuon en moederbedrijf Vattenfall daarom fors in laadoplossingen voor elektrische auto’s.

Zonnepanelen voor overslagloods Van Duuren

In het voorjaar van 2018 zal Eneco op het dak van de overslagloods van Van Duuren ruim 750 zonnepanelen plaatsen. Deze panelen wekken jaarlijks zo’n 195.000 kWh zonnestroom. Daarmee functioneren de loods, de heftrucks en het kantoor van Van Duuren CO2-neutraal.

Inmiddels heeft Van Duuren ook diverse stekker-hybride en volledig elektrische personenauto’s rijden. Ook deze zullen met de zelf opgewekte diepgroene stroom worden opgeladen.

Jasper van Duuren had al langer de gedachte om het platte dak in te zetten voor stroomopwekking middels zonnepanelen. In de praktijk bleek dit echter lastiger te realiseren dan gedacht. “Wij zijn heel goed in het afleveren van zendingen door heel Europa maar wij hebben geen verstand van zonnepanelen en de benodigde subsidie aanvragen”, aldus Jasper van Duuren: “Ook was de wens om tegen maandelijkse kosten de installatie te exploiteren en de investering en het onderhoud door een derde partij te laten doen. De Zon Lease constructie van Eneco sloot naadloos op deze wensen aan.

Het ondertekenen van het contract tussen Van Duuren en leverancier Eneco betekent dat weer een belangrijke stap wordt gezet in de verduurzaming van de onderneming. Van Duuren zegt hierover: “Voor ons zijn deze zonnepanelen een onderdeel van het bedrijfsbrede streven om het milieu zo weinig mogelijk te belasten, net als bijvoorbeeld onze inspanningen om steeds schonere vrachtwagens in te zetten. Zo kijken we ook naar de mogelijkheid om de nieuwe Tesla truck in te zetten zodra deze beschikbaar komt.”


vrijdag 16 februari 2018

'Gemiddeld huishouden bespaart 270 euro met energiecontract voor inkoopprijs'

Consumenten zijn voordeliger uit met een energiecontract voor inkoopprijs dan met een traditioneel vast-leveringscontract. Dit blijkt uit een marktanalyse van strategisch adviesbureau Roland Berger in opdracht van onder meer easyEnergy.

Hierbij werd gekeken of er een structureel verschil is tussen een standaard vast-leveringscontract en een contract met flexibele prijzen. De belangrijkste conclusie is dat een gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n 270 euro op energiekosten kan besparen en een huishouden met een hoog energieverbruik kan jaarlijks zelfs tot 750 euro besparen.

Sinds enige tijd kan de consument kiezen voor nieuw soort contract: ‘energie voor inkoopprijs’. Deze prijs varieert voor elektriciteit per uur en voor gas per dag. Voorwaarde voor een dergelijk contract is het hebben van een slimme meter. Eén van deze nieuwe aanbieders is easyEnergy.

“Onze verwachting is dat de markt voor flexibele energierekeningen zich in Nederland de komende jaren gaat ontwikkelen. Dit is onder meer ingegeven door de snelle opmars van slimme meters en nieuwe mogelijkheden om zelf stroom op te wekken op daken. Traditionele energieleveranciers zullen eerder vasthouden aan vaste tarieven omdat hun kosten hoger zijn en zij derhalve de marge waarschijnlijk minder gemakkelijk kunnen doorgeven aan de klant. Daar hebben nieuwe spelers als easyEnergy niet mee te maken”, aldus David Frans, partner bij Roland Berger.

'Windsector voldoet aan regels voor veilig werken'

De windsector wil lessen trekken uit het verschrikkelijke ongeluk in 2013 waarbij twee monteurs om het leven kwamen. De sector voldoet op dit moment al aan de wettelijke regels voor veilig werken (de Arbowet) en wil de voorschriften hiervoor blijven verbeteren.

Dat stelt branchevereniging NWEA (Nederlandse WindEnergie Associatie) in reactie op een conclusie van het Openbaar Ministerie (OM) dat er mogelijk meer voorschriften nodig zijn voor de bouw en het onderhoud van windturbines.

Het OM heeft onderzoek gedaan naar een fatale brand in een windmolen in Ooltgensplaat in 2013 waarbij twee monteurs om het leven kwamen. Justitie stelt dat het geen fouten heeft vastgesteld die het bedrijf waar de onderhoudsmensen werkten strafrechtelijk kunnen worden aangerekend.

De windsector neemt volgens NWEA zijn verantwoordelijkheid voor veilig werken door samen met de werknemersorganisaties een eigen Arbocatalogus te beheren. Hierin zijn de Arboregels specifiek voor de windbranche uitgewerkt. Als relatief jonge sector maakt de windbranche zich hard voor steeds betere voorschriften voor veilig werken en een goede uitvoering daarvan.

Ook Eindhoven verkent alternatieven voor aardgas

Eindhoven zet een belangrijke stap richting duurzame energie. Met het plan 'Naar aardgasvrij verwarmen en koken' verkent de stad alternatieven voor aardgas. Dit gebeurt met een aantal concrete maatregelen.

Nieuwbouw wordt niet meer aangesloten op aardgas. Bestaande woningen worden, verspreid over de komende 30 jaar, aangepakt om uiteindelijk te worden afgekoppeld van het aardgas. Dit gaat in diverse stappen. Bijvoorbeeld door isolatie van huizen te stimuleren om zo de energievraag terug te dringen. Daarna kunnen vervolgstappen genomen worden, zoals het vervangen van je cv-ketel.

donderdag 15 februari 2018

Oproep aan Tweede Kamer: onderzoek keuzevrijheid warmtenet

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis vragen de Tweede Kamer om met spoed te onderzoeken of huishoudens die zijn aangesloten op warmtenetten baat zouden hebben bij meerdere aanbieders.

In de Warmtewet is vastgelegd dat huishoudens die zijn aangesloten op een collectief warmtenet, zoals bijvoorbeeld stadsverwarming, niet meer hoeven te betalen voor de levering van warmte dan huizen met een cv-ketel. Maar veel gebruikers van warmtenetten klagen dat zij wel degelijk meer betalen en niet kunnen overstappen naar een andere, goedkopere leverancier.

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis pleiten voor een eenvoudig uit te voeren praktijkvergelijking. Die kan uitsluitsel geven of consumenten met stadswarmte of blokverwarming inderdaad honderden euro's meer betalen dan vergelijkbare huishoudens aangesloten op gas.

De Consumentenbond en VEH verwachten dat het toelaten van meerdere aanbieders op de warmtenetten ervoor zorgt dat de prijzen zullen dalen. De belangenbehartigers willen een toezegging van de minister dat dit snel onderzocht wordt. De Tweede Kamer behandelt de herziene Warmtewet op 14 februari.

Auto met zonne-energie opladen, zelfs als de zon niet schijnt

Bezoekers van Wildlands en het centrum van Emmen kunnen hun elektrische auto op de parkeerplaats ‘Q-Park Wildlands’ opladen op zonne-energie, zelfs als de zon niet schijnt. De combinatie van zonnepanelen, 5 laadpalen en een batterij die de stroom opslaat, maakt dit mogelijk. Daardoor kan voor het opladen van een elektrische auto optimaal gebruik worden gemaakt van zonne-energie die rechtstreeks opgewekt wordt en van de zonne-energie die in de batterij opgeslagen is.

Het is voor het eerst in Nederland dat deze combinatie van technieken in de openbare ruimte wordt toegepast. Dit is mogelijk gemaakt doordat Wildlands, Q-Park, ElaadNL, Fudura en Enexis Netbeheer de handen ineen hebben geslagen om een duurzaam ecosysteem te ontwikkelen. Het doel van deze pilot is het ontwikkelen van een blauwdruk voor een dergelijk ecosysteem dat op grote schaal toegepast kan worden.

Op het parkeerterrein zijn vijf laadpalen geplaatst, waarop in totaal tien elektrische auto’s tegelijk kunnen laden. Deze worden in eerste instantie opgeladen via opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen op het gebouw op de parkeerplaats. Als de opgewekte energie niet gebruikt wordt, wordt deze opgeslagen in een batterij van 50 kW. Doordat de energie lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt wordt ontstaat er een duurzaam ecosysteem. Mocht er onverhoopt toch onvoldoende zonne-energie beschikbaar zijn, wordt de energie geleverd via het net. Hierdoor zijn automobilisten altijd verzekerd van een volle accu. Met dit ecosysteem wordt een belangrijke stap gezet in de ambitie om een substantiële bijdrage in CO2-reductie te realiseren.

Voor deze pilot werken diverse partijen samen in een consortium: Ecotap, ElaadNL, Enexis Netbeheer, Fudura, Gemeente Emmen, General Electric/Jean Mueller, Hybrid Energy, Indutecc, Q-Park en Wildlands.



Bezuidenhout start proef met laadpunten in ‘Hagenaartjes’

Bezuidenhout krijgt 10 oplaadpunten voor elektrische auto’s in zogenaamde ‘Hagenaartjes’. Dit zijn de paaltjes die bomen beschermen tegen aanrijdingen. De gemeente plaatst de paaltjes op proef in maart 2018.

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Dat is mooi, want elektrisch rijden is goed voor de luchtkwaliteit. Maar hoe zorgen we dat oplaadpunten niet teveel ten koste gaan van parkeerplekken voor iedereen? De gemeente start daarvoor in Bezuidenhout een proef met laadpunten in ‘Hagenaartjes’. Het idee is aangedragen door een actieve inwoner van de wijk die zich inzet voor duurzaamheid.

De laadpunten komen in de Jacob Mosselstraat, aan de oneven zijde tussen de Juliana van Stolberglaan en de 2e Louise de Colignystraat. Het aantal laadpunten in dit gedeelte van de Jacob Mosselstraat gaat hiermee van 4 naar 10. De laadpunten zijn vanaf 20 parkeerplekken te gebruiken. Bij de paaltjes komen geen gereserveerde parkeervakken voor elektrische auto’s. De verwachting is dat er altijd wel een parkeerplaats en vrij laadpunt te vinden is. Er zijn immers zoveel laadpunten in de straat.

woensdag 14 februari 2018

Energiebedrijf EWE wil vraag Gronings gas met 1,7 miljard kubieke meter verlagen

Het Duitse energiebedrijf EWE heeft vandaag aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan gepresenteerd om al volgend jaar de vraag naar Gronings gas met bijna 1,7 miljard kubieke meter per jaar te verlagen. Het energiebedrijf wil de vermindering realiseren door laagcalorisch gas uit Groningen met hoogcalorisch gas te mengen en vervolgens een stikstofinstallatie in Duitsland te bouwen.

Het plan werd vandaag in Den Haag toegelicht door topman Stefan Dohler van EWE. Het Noord-Duitse energiebedrijf wil de afname van Gronings gas in twee stappen verlagen. Via een nieuwe gasleiding neemt het bedrijf vanaf volgend jaar hoogcalorisch gas af vanuit Nederland. In een mengstation wordt dat gas door toevoeging van laagcalorisch gas omgezet in een kwaliteit die geschikt is voor de afnemers van EWE. Hiermee wordt op jaarbasis 0,8 miljard kubieke meter Gronings gas bespaard. Eind 2019 moet in Duitsland een nieuwe stikstofinstallatie gereed komen waarmee nog meer hoogcalorisch gas omgezet kan worden naar laagcalorisch gas. Dit moet nog eens een besparing opleveren van circa 0,9 miljard kubieke meter Gronings gas per jaar.

Minister Wiebes is EWE dankbaar voor het plan. “Het kabinet wil de gaswinning in Groningen zo snel als mogelijk verlagen tot 12 miljard kubieke meter. Dit initiatief van EWE betekent een grote stap. Ik waardeer het zeer dat EWE aangeeft zich verantwoordelijk te voelen voor het mede oplossen van de aardbevingsproblemen in Groningen. Op dit moment ben ik bezig om alle opties voor verdere verlaging van de gaswinning in kaart te brengen. Zo ben ik in gesprek met industriële grootverbruikers om te bezien of zij kunnen overstappen van laagcalorisch gas op duurzame alternatieven of hoogcalorisch gas. Daarnaast ben ik met mijn collega’s in België, Frankrijk en Duitsland in overleg over mogelijkheden om de buitenlandse vraag naar laagcalorisch gas versneld af te bouwen.”Energiebedrijf EWE importeert sinds 1962 Gronings aardgas. Het Noord-Duitse bedrijf is daarmee de oudste buitenlandse afnemer van gas uit het Groningenveld. EWE voorziet in Noord-Duitsland circa 800.000 huishoudens van laagcalorisch gas. Driekwart daarvan komt rechtstreeks uit Groningen.

Eerste postcoderoosproject met biogas van start

Deze week start energiecoöperatie ‘Emmeloord Opgewekt’ met het opwekken van groene stroom op de voormalige vuilstortplaats Het Friese Pad te Emmeloord. Bewoners van Emmeloord kunnen profiteren van de opgewekte energie door middel van de postcoderoosregeling. Het is voor het eerst in Nederland dat van deze regeling gebruikt gemaakt wordt voor een biogasproject. De energiecoöperatie werkt hiervoor samen met Energie Pioniers Noordoostpolder en duurzame energieleverancier Greenchoice.

Op Het Friese Pad is in het verleden ruim 2 miljoen m3 afval gestort. In 2010 is de 17 meter hoge stortplaats volledig afgedicht en ingericht als golfbaan. Door een natuurlijk proces van ‘psychrofiele vergisting’ wordt in de stortplaats zogenaamd stortgas gevormd. Stortgas is een hernieuwbare energiebron. In plaats van het gas af te fakkelen wordt het milieuverantwoord toegepast voor de productie van elektriciteit. Het stortgas wordt getransporteerd naar een gasmotor met generator die de duurzame stroom opwekt.

Zo’n 300 inwoners van Emmeloord kunnen lid worden van de coöperatie Emmeloord Opgewekt en zo gebruikmaken van de zogenoemde ‘postcoderoosregeling’. Via deze regeling hebben deelnemende huishoudens recht op teruggave van hun energiebelasting wat een fikse besparing op hun stroomrekening oplevert. Het is uniek in Nederland dat de regeling op deze schaal (>1.200.000 kWh per jaar) en gebruikmakend van stortgas wordt toegepast.

De samenwerking met energiecoöperatie Emmeloord Opgewekt is voor Greenchoice weer een nieuwe stap in de ambitie om zoveel mogelijk lokaal opgewekte energie te stimuleren en klanten te betrekken bij de decentrale energietransitie.


Waterstof en CCS: een slimme combinatie

Wat zijn de voordelen van waterstof en waarom kan de combinatie van waterstof en CCS een belangrijke rol spelen op weg naar een CO2-neutrale energievoorziening?

Zowel CCS1 als waterstof staan op dit moment volop in de belangstelling. Beide kunnen een rol vervullen in de energietransitie. Wat zijn de voordelen van waterstof en hoe kunnen we het toepassen om aan de energievraag te voldoen? Waarom kan de combinatie van waterstof en CCS een belangrijke rol spelen op weg naar een  CO2-neutrale energievoorziening?

In de energietransitie ligt op dit moment de nadruk op het verduurzamen van de elektriciteitsproductie door de inzet van zon en wind en het elektrificeren van energiebehoeften die nu nog niet geëlektrificeerd zijn. Twee voorbeelden daarvan zijn de introductie van de elektrische auto en de elektrische warmtepomp. Beide zorgen ervoor dat energie uit fossiele brandstoffen – in het eerste geval benzine of diesel, in het tweede geval aardgas – kan worden vervangen door duurzaam geproduceerde elektriciteit.

Maar duurzame elektriciteit uit zon en wind is niet in alle gevallen de beste oplossing voor een CO2-neutrale energievoorziening. Dat komt doordat sommige onderdelen van de energievoorziening niet of zeer moeilijk kunnen worden geëlektrificeerd. Zo is het erg moeilijk om met elektriciteit hoge-temperatuur- proceswarmte voor de industrie te genereren. Daar is verbranding van gas nog steeds de meest voor de hand liggende optie. Ook het opslaan van grote hoeveelheden energie gaat veel eenvoudiger in gasvorm dan in de vorm van elektriciteit. En voor het verwarmen van gebouwen is seizoensopslag nu eenmaal noodzakelijk, doordat in de winter de vraag naar warmte erg hoog is en in de zomer erg laag.

Waterstof is een bijzonder veelzijdig molecuul. Het heeft als belangrijkste eigenschap dat er bij verbranding van waterstof geen CO2 wordt geproduceerd maar alleen water. Het past dus, net als elektriciteit, prima in de CO2-neutrale energievoorziening. Het kan een rol spelen bij productie van warmte, bij productie van elektriciteit en in mobiliteit. Daarnaast is waterstof is ook een grondstof voor een aantal chemische processen.

Ook bij de opslag van waterstof zien we grote voordelen ten opzichte van elektriciteit; het kan op diverse manieren worden opgeslagen, zowel in tanks als ondergronds. Ook kan waterstof door buizen worden getransporteerd. Deels kan dat zelfs door gebruik te maken van bestaande aardgasleidingen. En waterstof kan in een brandstofcel worden omgezet in elektriciteit, zodat de voordelen van waterstof ook indirect een rol kunnen spelen in het elektriciteitssysteem.

Waterstof kan op verschillende manieren worden geproduceerd, met elektriciteit en met gas. Voor elektrolyse is alleen zuiver water nodig en elektriciteit. Het resultaat is waterstof en zuurstof. In een CO2-neutrale energievoorziening past dit proces heel goed als de gebruikte elektriciteit ook uit duurzame bronnen komt, bijvoorbeeld zon en wind. Deze waterstof wordt tegenwoordig dan ook vaak “groene waterstof” genoemd.

Echter, op dit moment wordt de meeste waterstof in Nederland en de rest van de wereld geproduceerd door methaan (uit aardgas) scheikundig met stoom te laten reageren. Het resultaat van dit proces is waterstof en CO2. Zolang we deze CO2 de lucht in laten gaan, noemen we dit product “grijze waterstof”. Maar daar is een oplossing voor: CCS. Door de afvang en opslag van de CO2 uit dit proces, ontstaat waterstof die ook CO2-neutraal is. Deze waterstof wordt vaak “blauwe waterstof” genoemd. Niet echt groen dus, maar zeker niet grijs.

Deze vorm van CCS wordt ook wel pre-combustion-CCS genoemd, omdat de CO2 wordt afgevangen vóórdat verbranding heeft plaatsgevonden. Dit in tegenstelling tot post-combustion-CCS, waarbij de CO2 ná de verbranding uit de rookgassen moet worden gefilterd. Bij grootschalige productie van “blauwe waterstof” is het mogelijk om voor alle waterstoftoepassingen de CO2-uitstoot te beperken. Of de waterstof nu wordt gebruikt als grondstof of brandstof in de industrie, als energiedrager voor elektriciteitsproductie of voor mobiliteit.