Pagina's

maandag 31 oktober 2016

Maasvlakte-Noord aanlandingslocatie voor net op zee Hollandse Kust

Voor het net op zee Hollandse Kust (zuid) is als voorkeursalternatief Maasvlakte-Noord gekozen. Dit maakte minister Kamp van Economische Zaken een dezer dagen bekend gemaakt. Hiermee zijn de adviezen van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Den Haag, Westland, Midden-Delfland en Rotterdam overgenomen. Het net op zee Hollandse Kust (zuid) bestaat uit een of twee platforms op zee met elk twee onderzeese elektriciteitskabels naar de kust; de ondergrondse landkabels; en een nieuw te realiseren transformatorstation.

De door de toekomstige windparken opgewekte duurzame energie zal op het hoogspanningsnet aangesloten moeten worden. TenneT zal als netbeheerder op zee deze verbinding realiseren.
De windparken Hollandse Kust (zuid) leveren een belangrijke bijdrage aan de doelen uit het Energieakkoord om in 2023 3450 MW extra windenergie op zee te realiseren.

Het tracéalternatief naar Maasvlakte-Noord, heeft politiek, bestuurlijk draagvlak en kan voldoen aan de milieueisen zoals onderzocht in de Milieu Effect Rapportage (MER). Naast milieueffecten is voor alle alternatieven gekeken naar de thema’s techniek, kosten en omgeving.. Op basis hiervan en de voorkeur van de lokale overheden heeft minister Kamp gekozen voor tracéalternatief 2 naar Maasvlakte-Noord voor het net op zee Hollandse Kust (zuid). Deze keuze draagt bij aan het tijdig halen van de doelstellingen van windenergie op de Noordzee zoals afgesproken in het Energieakkoord.
Voor eventuele toekomstige aansluitingen van gebieden voor windenergie op zee die in aanmerking komen voor aansluiting op hoogspanningsstations Maasvlakte of Wateringen, zal opnieuw een integrale afweging van alternatieven worden gemaakt.

Gemeente Amsterdam geeft gratis energieadvies aan VvE’s

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Amsterdam kunnen gratis energieadvies van de gemeente krijgen. Een deskundig adviseur komt langs en kijkt wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen of zonnepanelen te plaatsen. U kunt ook hulp krijgen bij het besluitvormingsproces in de VvE.

Als een woning niet duurzaam is, is de rekening voor gas en elektriciteit hoger en het wooncomfort lager. Bovendien gaat extra energieverbruik ten koste van het milieu. De gemeente Amsterdam biedt VvE’s daarom een gratis energieadvies op maat aan. Al ruim 400 VvE’s (bijna 15.000 huishoudens) gingen u voor. Per VvE werd gemiddeld voor 1,5 huishouden aan elektriciteit en 1 huishouden aan gas bespaard.

De mogelijkheden voor energiebesparing en opwekken van eigen zonne-energie verschillen per wooncomplex. De energieadviseur geeft daarom een advies op maat en komt bij de VvE langs. Daarna wordt een kort en helder advies opgesteld. Eventueel licht de energieadviseur dat persoonlijk toe. Ook VvE’s in een monumentaal pand komen in aanmerking voor een gratis energieadvies. Tevens kan de adviseur helpen bij het besluitvormingsproces binnen de VvE.

Online platform voor Zuid-Hollandse energietransitie

Met de lancering van online platform www.energieagendazuidholland.nl start de provincie Zuid-Holland met de uitvoering van de Energieagenda Watt Anders. Deze Zuid-Hollandse strategie om de transitie naar schone, toekomstbestendige energie te versnellen en daarmee te bouwen aan de economie van de toekomst is op 12 oktober definitief vastgesteld door Provinciale Staten. Aan die ambitie werkt de provincie niet alleen. De vaststelling is het startsein om met alle partners aan de slag te gaan.

Via een online  platform worden alle Zuid-Hollandse partijen uitgenodigd om hun uitdagingen, ambities en bijdragen aan de energietransitie te delen. Op www.energieagendazuidholland.nl zal een overzicht te vinden zijn van zowel de geformuleerde ambities en strategieën in de Energieagenda als de actuele activiteiten die de provincie en partners ondernemen om de Energieagenda uit te voeren.

De komende periode zullen bijvoorbeeld de fondsen voor innovatie, warmtenetwerken en lokale initiatieven beschikbaar worden gesteld. Gedeputeerde Han Weber: "De ambities zijn duidelijk, het is nu een kwestie van meters maken. Op veel verschillende terreinen vindt de uitvoering tussen provincie en partners al plaats, dit wordt met urgentie voortgezet."

vrijdag 28 oktober 2016

Agressieve energieverkopers werken niet in opdracht van Cogas

Cogas waarschuwt voor agressief gedrag van energieverkopers, die aangeven in opdracht van Cogas te werken. Zij bellen huis-aan-huis bij inwoners aan en proberen met een agressieve verkooptechniek een energieleveringscontract af te dwingen. Cogas wil benadrukken dat deze mensen niet voor Cogas werken!

Cogas is netbeheerder en geen energieleverancier. Cogas verkoopt dus geen energiecontracten en doet niet aan acquisitie aan de deur. Ook heeft Cogas geen afspraken met energieleveranciers. Iedere consument is geheel vrij in de keuze voor een energieleverancier; Cogas stuurt daar nooit in.

De energieverkopers die bij inwoners aanbellen hebben dus geen relatie met Cogas. Wel kunnen er namens Cogas monteurs langskomen, bijvoorbeeld voor een storing, reparatie, om een slimme meter te plaatsen of om meterstanden op te nemen. Deze monteurs kunnen zich altijd legitimeren. Klanten mogen gerust naar deze legitimatie vragen. Bij twijfel kunnen zij contact opnemen met Cogas om de komst van een monteur te verifiëren.

Cogas verzoekt mensen die met agressieve en misleidende klantenwerving te maken krijgen contact op te nemen. Cogas kan dan de betreffende energieverkoper/-leverancier aanspreken op het ongewenste gedrag en zo nodig de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt, hiervan op de hoogte

Honderd partijen ondertekenen manifest 'Aan de slag met wonen zonder aardgas'

Tijdens de Nationale Klimaattop ondertekende Ingrid Thijssen, namens de RvB van Alliander, samen met bijna honderd andere partijen het manifest ‘Aan de slag met wonen zonder aardgas’. Daarmee geeft Alliander concreet aan te beginnen met de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Het manifest werd na ondertekening door onder andere Alliander, gemeenten, provincies, Energie-Nederland, Enexis, Stedin, Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, Natuur & Milieu en het HIER klimaatbureau aangeboden aan minister-president Mark Rutte en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma.

Een van de grootste consequenties van het klimaatakkoord van Parijs voor Nederland, is dat we gaan stoppen met het gebruik van aardgas in de gebouwde omgeving. Dat betekent dat ruim zeven miljoen huishoudens overgaan op andere manieren van verwarming, koken en het verwarmen van tapwater. Een enorme uitdaging. Gemeenten, provincies, energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties en lokale energie-initiatieven grijpen deze verandering aan om gezamenlijk de verduurzaming van Nederland te versnellen. De partijen kunnen samen vanaf 2030 een CO₂-reductie van ruim 5 megaton per jaar realiseren.

Dijksma: “Het initiatief van bijna honderd gemeenten, bouwbedrijven en provincies om te werken aan gasvrije huishoudens is mooi en tegelijk noodzakelijk. Nederland moet af van zijn verslaving aan fossiele energie. Er is veel winst te behalen in CO2-reductie in woningen. Mensen in een groot aantal gemeenten kunnen er straks voor kiezen om energieneutraal te gaan wonen. Dat levert een flinke milieuwinst op en tegelijk ook een lagere energierekening."

De transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving leidt voor veel bewoners tot grote veranderingen. Het is dan ook van essentieel belang hen tijdig te informeren en te betrekken bij de verduurzaming van hun woning en buurt. Op dit moment is 86 procent van de Nederlanders nog niet op de hoogte van de noodzaak om te stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van woningen. Via de website www.hierverwarmt.nl worden bewoners geïnformeerd over de plannen in hun omgeving.

Het manifest 'Aan de slag met wonen zonder aardgas' is een initiatief van Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland en het HIER Klimaatbureau.

Tosti's bakken op de fiets: Nieuwe Energie Overijssel on tour

Kun jij genoeg energie opwekken om je eigen tosti te bakken? En hoe verhoudt deze hoeveelheid energie zich tot wat een heel huishouden nodig heeft of een windmolen levert?

Bij de NEO-bus (Nieuwe Energie Overijssel) vind je antwoorden op deze vragen en kun je laten zien hoe jij de energiepuzzel zou leggen. De komende maanden rijdt de bus door heel Overijssel. Op zaterdag 29 oktober begint de tour tijdens de Nacht van de Nacht in Deventer.

Daarna rijdt de NEO-bus dwars door Overijssel, langs verschillende evenementen als de Snertloop in De Lutte en de Winterfair in Staphorst. In januari doet de bus Zwolle aan.

Met NEO on Tour wil de provincie iedereen in Overijssel informeren en uitdagen mee te denken over het programma Nieuwe Energie. De contouren van dit programma zijn al bekend, vijf thema’s staan centraal: Hernieuwbare Energie, Gebouwde Omgeving, Duurzame Mobiliteit, Bedrijven en Lokale Initiatieven.
Binnen deze thema’s zullen verschillende activiteiten plaatsvinden om gezamenlijk het doel voor Overijssel te bereiken. Het doel is om in 2020 16% van de energie duurzaam op te wekken en in 2023 20%. Dat kan de provincie niet alleen. Denk daarom mee en kom langs bij de NEO-bus of kijk voor meer informatie op www.overijsselheeftnieuweenergie.nl

donderdag 27 oktober 2016

OM eist gevangenisstraffen tot drie jaar tegen de voormalig bestuurders van Rendo en van Electrabel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Assen gevangenisstraffen tot drie jaar geëist tegen de voormalig bestuurders van Rendo en van Electrabel voor ambtelijke omkoping met valse facturen. Dat gebeurde bij de verkoop van een onderdeel van Rendo aan Electrabel: “De twee bestuurders hebben hun macht misbruikt om er zelf beter van te worden” zei de officier op zitting: “Het effect van corruptie is dat mensen het vertrouwen in instellingen die onze samenleving bij elkaar houden zoals de politiek, de gemeenten, de gezondheidszorg of bijvoorbeeld de nutsvoorzieningen kwijt raken. Dat is ernstig. Mede daarom zijn gevangenisstraffen van een lange duur passend.”
 
Een onderdeel van Rendo werd in 2007 verkocht aan Electrabel. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de bestuurder van Rendo in totaal 1.000.000 euro aan steekpenningen van de bestuurder van Electrabel ontving. In ruil voor de steekpenningen zou de verkoop van Rendo aan Electrabel zijn gegund. De bestuurder van Rendo deed de Raad van commissarissen van Rendo voorkomen of het bod van Electrabel hoger was dan een ander bod dat zou zijn gedaan. Terwijl uit onderzoek blijkt dat dit niet zo was.

Om de 1.000.000 euro aan steekpenningen in de administratie van Electrabel te kunnen verwerken zou Electrabel zeven valse facturen van het bedrijf Van de bestuurder van Rendo hebben ontvangen. Toen de Belastingdienst na een boekencontrole bij Electrabel en vroeg om de onderbouwing van die facturen, zou de bestuurder van Rendo een tennisvriend hebben gevraagd om valse documenten te ondertekenen die deden voorkomen of er een computerprogramma aan Electrabel zou zijn geleverd. Onderzoek door de FIOD wijst uit dat het computerprogramma nooit heeft bestaan. De tennisvriend had in ruil voor de ondertekening een fictieve arbeidsovereenkomst en loon ter hoogte van 60.000 euro ontvangen van het bedrijf van de bestuurder van Rendo.

De bestuurdersvan Rendo en Electrabel hadden goedbetaalde functies, zei de officier op zitting: “Beiden hadden een voorbeeldfunctie als bestuurder bij een energiebedrijf. Beiden hebben de aan hen toevertrouwde macht misbruikt voor hun eigen gewin. En dat is ernstig.” Een effect van corruptie kan zijn dat mensen het vertrouwen in de overheid en instellingen kwijt raken: “Dit wegvallen van vertrouwen van burgers zorgt er voor dat de sociale structuur en het vertrouwen van burgers in de maatschappij wordt ondermijnd”. De officier van justitie vervolgde: “Eerlijke economische processen komen in gevaar wanneer toebedeling van opdrachten of de gunning van een koop wordt bepaald onder invloed van corruptie. De kosten van corruptie werken op die manier door en verhogen uiteindelijk ook de kosten van de diensten of producten die wij als consumenten en als Staat moeten betalen. De kosten van corruptie worden uiteindelijk dus doorberekend aan ons allemaal”. Niet alleen hebben de klanten van Electrabel bijgedragen aan het opbrengen van het smeergeld, de Nederlandse belastingbetaler heeft hier via de belastingaftrek die Electrabel had, ook aan bijgedragen. En dan hebben we het nog niet aan de inkomsten die de overheid heeft misgelopen door het verkopen van Rendo voor niet het hoogste bod.

Om duidelijk te maken dat corruptie niet geaccepteerd wordt, eist de officier van justitie een gevangenisstraf van drie jaar tegen de bestuurder van Rendo. Aanvullend eiste hij een boete van 100.000 euro. Tegen de bestuurder van Electrabel eiste de officier twee jaar gevangenisstraf: “Hij werd door de fraude aangezet door de bestuurder van Rendo. Maar ook deze verdachte heeft anderen meegesleurd en door medewerkers onder druk te zetten heeft hij betaling van de  valse facturen erdoor gedrukt. Hij heeft hiermee de administratie van een groot internationaal bedrijf gecorrumpeerd”. De officier eiste tegen het bedrijf Van de bestuurder van Rendo een boete van 500.000 euro en verbeurdverklaring van de door het bedrijf ontvangen steekpenningen. Het gaat om 1.190.000 euro.








ook Noord-Holland tekent akkoord om CO2-uitstoot terug te dringen door hergebruik

Op de Nationale Klimaattop die in Rotterdam werd gehouden, heeft een groep van ruim 25 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en onderzoeksinstellingen een overeenkomst getekend om gezamenlijk projecten te onderzoeken die het mogelijk maken om de CO2-uitstoot in Nederland sterk te verminderen.

De bedoeling is CO2 bij bedrijven af te vangen en vervolgens te hergebruiken. Dat hergebruik kan in industriële processen, als grondstof in de industrie, als meststof in de tuinbouw of bijvoorbeeld de algenteelt. De ondertekenaars streven ernaar om binnen 15 jaar ten minste 8 miljoen ton CO2 per jaar te hergebruiken. Dit is circa 5% van de totale huidige uitstoot van broeikasgassen in Nederland.

Het belang van deze overeenkomst voor het milieu en voor de economie werd onderstreept door het feit dat van alle onderzochte projecten die gelanceerd werden tijdens de klimaattop, het CO2 Smart Grid de grootste impact heeft op de CO2-emissiereductie. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu ondertekende het project in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte.
Aanleggen smart grid

De partijen gaan voortvarend te werk. Er wordt een haalbaarheidsstudie gedaan op basis waarvan overheden en bedrijven kunnen besluiten om volgende stappen te zetten. De bedoeling is om al voor 2020 beslissingen te hebben genomen over de aanleg van een zogenoemd smart grid (de infrastructuur) om het hergebruik van zulke hoeveelheden CO2 mogelijk te maken. Die infrastructuur bestaat uit een leidingnetwerk, buffers en aansluitingen bij de CO2 producerende en gebruikende bedrijven. De verwachting is dat daarmee niet alleen de uitstoot van CO2 verminderd zal worden, maar dat op termijn ook nieuwe bedrijven naar Nederland kunnen komen die zich bezighouden met CO2 als grondstof.

Nog voor de aanleg van het smart grid kan al worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de CO2-levering aan de tuinbouw. Op dit moment nemen zo’n 500 tuinders in Zuid-Holland CO2 af van de raffinaderij van Shell en van Alco, een bio-ethanol producent. Die CO2 wordt via een pijpleiding van de beide fabrieken naar de glastuinbouw vervoerd en daar gebruikt om het aardgasverbruik in de glastuinbouw terug te dringen. Door minder aardgas te verstoken verminderen de tuinders hun CO2-uitstoot. Bedrijven waar ook CO2 kan worden afgevangen zijn de afvalenergiebedrijven van Amsterdam (AEB) en Rotterdam (AVR) maar ook energiecentrales en andere energie-intensieve industrieën zoals staalproducenten, raffinaderijen, de chemische sector en cementbedrijven.

Banken maken vaart met uitvoering Klimaatstatement

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs een jaar geleden brachten de Nederlandse banken een Klimaatstatement uit. In dit jaar zijn belangrijke stappen gezet in het inzichtelijk maken en verbeteren van de klimaatimpact van banken.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en medeondertekenaar van het statement: “De samenleving verwacht van bedrijven, ook in de financiële sector, dat zij bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Het Klimaatstatement Banken was daarop ons antwoord. Vandaag, op de dag van de Nationale Klimaattop, willen we laten zien dat we de daad bij het woord voegen. Banken hebben het afgelopen jaar een hele reeks aan nieuwe initiatieven genomen om onze bijdrage concreet te maken.”

Zo maken steeds meer banken transparant welke sectoren zij financieren. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een protocol opgesteld dat hierbij zal worden gebruikt. Ook onderzoeken banken samen met andere financiële instellingen welke methode de beste is om de CO2-uitstoot die samenhangt met financieringen en investeringen inzichtelijk te maken. Dat gebeurt binnen het Platform Carbon Accounting and Finance (PCAF) van banken en andere financiele instellingen. Sommige banken zijn al begonnen de klimaatimpact van hun kernactiviteiten te berekenen.

Banken ontwikkelen in hoog tempo nieuwe manieren om de directe en indirecte belasting van het klimaat te verminderen. Om energiebesparing te stimuleren, zijn het afgelopen jaar talrijke nieuwe initiatieven gelanceerd: van rentekortingen voor de duurzaamste MKB-bedrijven en gunstige financiering voor gemeenten en voor sportverenigingen die overstappen op LED-verlichting, tot meer leenruimte voor energiebesparing en handige apps die vastgoedbeleggers laten zien welke besparingsmaatregelen de moeite waard zijn en gefinancierd kunnen worden.

Om de opwekking van duurzame energie te bevorderen is er zowel een nieuw publiek-privaat investeringsfonds gestart voor hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden als een achtergesteld leningenfonds voor Nederlandse projecten. Ook is een brochure uitgebracht met tips en tricks voor ontwikkelaars van kleine zon- en windprojecten in Nederland. Daarnaast hebben Nederlandse banken sinds het Klimaatstatement voor ruim 3,5 miljard euro aan nieuwe groene obligaties uitgegeven. Deze ‘green bonds’ maken de komende jaren projecten mogelijk op het gebied van waterbeheer, energie-efficiency, (ver)duurzaam(ing) vastgoed en (infrastructuur voor) duurzame energie.

Het Klimaatstatement Banken werd gepubliceerd voorafgaand aan de internationale klimaatconferentie in Parijs. Het daar gesloten ambitieuze klimaatakkoord is inmiddels door voldoende landen geratificeerd. Maar er is nog veel te doen, vindt Buijink: ‘Het akkoord van Parijs is een geweldig resultaat. Maar voor een echte doorbraak moet de prijs voor CO2-uitstoot omhoog, zoals DNB eerder dit jaar ook opmerkte in hun rapport ‘Tijd voor Transitie’. In de tussentijd gaan banken door op de ingeslagen weg, samen met hun klanten.”

Biogas voor FrieslandCampina in Borculo

FrieslandCampina gaat in zijn productielocatie in Borculo, naast duurzame pyrolyse olie, nu ook biogas gebruiken voor het opwekken van stoom. Daarvoor heeft de zuivelonderneming een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Groot Zevert Vergisting (GZV) uit het Gelderse Beltrum.

Stedin Infradiensten legt hiervoor een zes kilometer lange biogasleiding aan tussen GVZ en FrieslandCampina. Via de leiding gaat FrieslandCampina jaarlijks circa acht miljoen m3 biogas van GZV afnemen. Hiermee wordt een CO2-reductie gerealiseerd van circa 8.000 ton. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van circa 3.500 huishoudens. Het is de verwachting dat begin volgend jaar de levering van biogas kan starten.

Stedin Infradiensten is inmiddels gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van een gasleiding van GZV naar de productielocatie van FrieslandCampina in Borculo. De werkzaamheden nemen ongeveer drie maanden in beslag.

GZV heeft sinds 2004 een biovergister in gebruik waarmee groene stroom uit regionale mest wordt geproduceerd. Door de leveringsovereenkomst met FrieslandCampina is het voor GZV nu mogelijk om haar vergistingscapaciteit uit te breiden en efficiënter te benutten. In de biovergister worden mest en reststoffen uit de voedselverwerkende industrie omgezet naar biogas. De mest is onder meer afkomstig van leden-melkveehouders van FrieslandCampina uit de regio. De bij GZV verwerkte mest draagt eraan bij dat melkveehouders aan hun fosfaatverplichtingen/verwerkingsplicht kunnen voldoen.

De productie van biogas door biovergisting is naast wind en zonne-energie een manier om duurzame, groene energie te produceren. De productie van duurzame energie levert een bijdrage aan de reductie van broeikasgassen. FrieslandCampina en Groot Zevert Vergisting dragen met deze stap bij aan het verduurzamen van de keten. 

Van 17 naar 23 procent broeikasgasreductie en toch geen goed nieuws voor het klimaat

Het percentage broeikasgasreductie in 2020 is in de Nationale Energieverkenning 2016 behoorlijk omhoog bijgesteld, van 17% naar 23%. En dat terwijl er in het beleid niet enorm veel veranderd lijkt. Hoe kan dat? En misschien wel belangrijker: wat betekent dit eigenlijk voor het klimaat? Michiel Hekkenberg, projectleider NEV 2016, geeft uitleg.

De bijstelling kent twee kanten: de emissie is in 1990 hoger geweest dan eerder werd gedacht en de projectie voor 2020 is nu juist lager. Samen geeft dat een scherpere reductie. Maar hoe zit dit nu precies?
Meer broeikasgasemissie in 1990 dan gedacht

De statistiek voor broeikasgasemissies in 1990 is dit jaar omhoog bijgesteld met 2,7 Mt. Deze bijstelling hangt samen met de herziening van de energiestatistiek die vorig jaar is uitgevoerd. Dit jaar zijn de cijfers teruggelegd naar 1990 en verwerkt in de emissieregistratie. Het CBS heeft nu de beschikking over betere bronnen met meer detailinformatie over het energieverbruik, die ook maken dat de cijfers over het verleden beter geïnterpreteerd kunnen worden. Het energiegebruik van onder andere huishoudens en transport in 1990 is hierdoor omhoog bijgesteld, dus ook de emissies.

Vorig jaar was de emissie in het basisjaar 1990 ook al omhoog bijgesteld, en zelfs nog sterker, met 7,7 Mt CO2-equivalent. Dit kwam onder andere door de toepassing van de nieuwe IPCC richtlijn voor de opwarmingspotentiëlen (GWP) van overige broeikasgassen. Nieuwe inzichten in de relatieve sterkte van broeikasgassen ten opzichte van CO2 hebben geleid tot een opwaartse bijstelling van het effect van methaan met ongeveer 20%. In 1990 was de methaanuitstoot in Nederland aanzienlijk, waardoor dat flink doortikt in de cijfers.

woensdag 26 oktober 2016

Aandacht voor Texelse project ‘Slim Verlicht’

Op woensdag 26 oktober spreekt Eric Hercules, wethouder van de gemeente Texel, tijdens de Nationale klimaattop in Rotterdam over het Texelse project Slim Verlicht. Texel is de eerste gemeente in Nederland die volledig energieneutraal wordt verlicht. Tauw en Montad hebben de gemeente ondersteund bij dit project.

De Klimaattop brengt vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, wetenschap en start-ups bijeen om bestaande acties te versnellen en verbreden. Én om nieuwe, veelbelovende initiatieven te lanceren. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma openen gezamenlijk de top. De klimaattop staat in het teken van concrete acties: hoe is het klimaatakkoord van Parijs te vertalen naar concrete acties in Nederland?
Landelijk is afgesproken dat gemeenten in 2020 20% energie besparen (ten opzichte van 2013) op de openbare verlichting. Hercules is gevraagd om andere gemeenten te inspireren met het Texelse project Slim Verlicht. De gemeente Texel is de eerste gemeente in Nederland waar de openbare verlichting 100% energieneutraal is.

De gemeente Texel wil in 2020 volledig energieneutraal zijn. Het project Slim Verlicht levert een belangrijke bijdrage aan deze ambitie. Door toepassing van nieuwe verlichting (2/3 besparing) en door duurzame energieopwekking middels zonnepanelen (1/3 besparing) bespaart de gemeente 100% van haar oude energieverbruik. Doordat de zonnepanelen drijven binnen de bassins van de lokale rioolwaterzuiveringsinstallatie, is er geen sprake van afbreuk van ruimtelijke kwaliteit.
Er is dus gekozen voor meer duisternis en minder energieverbruik. Texel wordt donker waar het kan, en bewust verlicht waar het nodig is: 'Licht op maat'.

'Water potentiële derde grote energiebron'

Energiekansen in het waterbeheer optimaal benutten. Dat is het doel van de Energiecoalitie die Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen zijn aangegaan op de Nationale Klimaattop op 26 oktober. Onderzoek laat zien dat het watersysteem een enorme potentiële energiebron is naast wind en zon.

Met de Energiecoalitie willen Rijkswaterstaat en de waterschappen de realisatie van hun klimaat- en energie ambities versnellen. Daarnaast willen zij de potentie van het waterbeheer binnen de duurzame energietransitie in Nederland meer zichtbaar maken.

Een voorbeeld is de energiepotentie van warmte- en koude onttrekking uit oppervlaktewater. Die potentie is enorm, zo blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat dat op de Klimaattop is gepresenteerd. Er is gekeken naar de warmte en koude die watergangen, (diepe) plassen en poldergemalen kunnen leveren. Grofweg kan vanuit het watersysteem in 54% van de nationale koudevraag (bijvoorbeeld koeling van gebouwen) worden voorzien, namelijk 3,8 van 7 Petajoule. En in 12% van de warmtevraag (bijvoorbeeld verwarming van gebouwen), namelijk 42 van 350 Petajoule. Dat is een aanzienlijk deel van de totale hoeveelheid die nodig is om woningen en gebouwen in Nederland te verwarmen of te koelen. En veel meer dan de waterbeheerders zelf nodig hebben voor hun doelstelling voor energieneutraliteit voor wat betreft het warmteverbruik.

De potentie is met behulp van adviesbureau IF Technology op een digitale kaart van Nederland zichtbaar gemaakt. Het merendeel van de energiepotentie komt uit regionale wateren die waterschappen beheren. Om deze potentie daadwerkelijk te benutten zou deze nieuwe energiebron moeten worden gekoppeld aan de provinciale en gemeentelijke warmteplannen.

Energie winnen uit oppervlaktewater kan naast warmte en koude onttrekkingen ook door het gebruik van waterkracht en zoet-zout verschillen (zoals de 'blue energy' centrale op de Afsluitdijk). Daarnaast wordt gedacht aan het ter beschikking stellen van terreinen en oppervlaktewater aan derden voor duurzame energieopwekking, zoals drijvende zonnepanelen. Dit moet dan wel op een verantwoorde wijze in het waterbeheer worden ingepast. De Energiecoalitie zal innovatieve (pilot)projecten stimuleren. En met andere overheden, bedrijven en stakeholders verkennen hoe de energiepotentie van water volwaardig naast wind en zon gepositioneerd kan worden als derde grote energiebron in Nederland.

Energiebesparing zware industrie: meer winst, banen en innovatie

D66-Kamerlid Van Veldhoven wil de Nederlandse economie sterker maken en banen creëren door energiebesparing. De D66’er stelt voor om net als in de omringende landen de zware industrie te laten investeren in maatregelen die energie besparen en zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen.

Van Veldhoven: “Energiebesparing levert geld op. Daarmee verbetert de concurrentiekracht van de Nederlandse economie en deze bedrijven. Bovendien zorgt het voor tot wel 6800 extra banen bij de installatie- en bouwbedrijven die de nieuwe energiebesparende technieken plaatsen. De besparing kan gelijk staan aan het totale energiegebruik van zo’n 60.000 huishoudens.” Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft berekend dat het voorstel van D66 tot 6.800 banen oplevert bij de bouw- en installatie sector, en bij de toeleverende bedrijfstakken.

Ed Nijpels is voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord. Deze commissie monitort de voortgang en stelt eventueel de maatregelen bij zodat de overeengekomen doelen in het akkoord worden gehaald. “We hebben een stevige ambitie op energiebesparing in de industrie”, aldus Nijpels. “Dit voorstel kan bijdragen aan het halen ervan op een manier die de industrie ook nog eens structureel sterker maakt.”

Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in de chemische industrie, raffinaderijen en de zware staalindustrie. Het energiegebruik van deze grootverbruikers staat gelijk aan zo’n 25% van alle energie die Nederland gebruikt. Relatief kleine investeringen hebben grote dalingen in het energiegebruik tot gevolg. Van Veldhoven: “De supermarkt op de hoek neemt al maatregelen om minder elektriciteit te gebruiken. Dat scheelt deze bedrijven geld. Alleen al in Den Bosch heeft men met één medewerker die hielp bij het besparen van energie evenveel bespaard als vijf windmolens in een heel jaar kunnen opwekken. De bedrijven die hierbij betrokken waren, zijn enthousiast over deze aanpak. De investeringen verdienen zichzelf terug. Laten we dit ook doen bij de grootste energieverbruikers.”

In Nederland zijn 110 bedrijven met een groot energiegebruik. Deze bedrijven stoten zoveel CO2 uit dat ze onder het Europese handelssysteem voor emissierechten (ETS) vallen. Deze bedrijven krijgen voor hun kerntaak een deel van deze rechten om CO2 uit te stoten, de rest van deze rechten kopen zij. De energie-intensieve bedrijven gaan wat D66 betreft ook energiebesparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen, voor zover het gaat om energiegebruik dat geen directe invloed heeft op de eigen broeikasgasemissies die onder het ETS vallen. Dan gaat het afhankelijk van het bedrijf bijvoorbeeld over het energiegebruik op kantoren, efficiëntere koeling, energiezuinigere pompen of ventilatoren. In Nederland zijn de bedrijven die het meeste energie gebruiken nu nog uitgezonderd op de regel om elke vier jaar een doorlichting op het energieverbruik te krijgen. Nederland wijkt hiermee af van andere Europese landen. In onder andere Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk bestaat deze uitzondering niet.

Online platform voor Zuid-Hollandse energietransitie

Met de lancering van online platform www.energieagendazuidholland.nl start de provincie Zuid-Holland met de uitvoering van de Energieagenda Watt Anders. Deze Zuid-Hollandse strategie om de transitie naar schone, toekomstbestendige energie te versnellen en daarmee te bouwen aan de economie van de toekomst is op 12 oktober definitief vastgesteld door Provinciale Staten. Aan die ambitie werkt de provincie niet alleen. De vaststelling is het startsein om met alle partners aan de slag te gaan.

Via een online  platform worden alle Zuid-Hollandse partijen uitgenodigd om hun uitdagingen, ambities en bijdragen aan de energietransitie te delen. Op www.energieagendazuidholland.nl zal een overzicht te vinden zijn van zowel de geformuleerde ambities en strategieën in de Energieagenda als de actuele activiteiten die de provincie en partners ondernemen om de Energieagenda uit te voeren.

De komende periode zullen bijvoorbeeld de fondsen voor innovatie, warmtenetwerken en lokale initiatieven beschikbaar worden gesteld. Gedeputeerde Han Weber: "De ambities zijn duidelijk, het is nu een kwestie van meters maken. Op veel verschillende terreinen vindt de uitvoering tussen provincie en partners al plaats, dit wordt met urgentie voortgezet."

Mark Rutte en Sharon Dijksma openen Nationale Klimaattop 2016

Op initiatief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vindt op woensdag 26 oktober de Nationale Klimaattop 2016 plaats in de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma openen de top gezamenlijk.

Tijdens de top zullen nieuwe initiatieven, maatregelen en acties die bijdragen aan CO2-reductie bij elkaar gebracht worden. Aanleiding is het historische klimaatakkoord van Parijs, dat nog geen jaar geleden, op 12 december 2015, werd gesloten. De afspraken die op de klimaattop gemaakt worden, zullen een bijdrage leveren aan het realiseren van de doelen van Parijs en zorgen voor een verdere versnelling van het transitieproces naar een duurzamere economie.

Beide bewindspersonen gaan in gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisatie en overheden. Aan tafel zullen onder meer plaatsnemen: Marjan van Loon (CEO Shell), Joris Thijssen (Directeur Greenpeace Nederland), Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Pieter Elbers (CEO KLM), Allard Castelein (CEO Havenbedrijf Rotterdam) en Corien Wortmann (bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP).

Daarna zal in een vijftigtal breakoutsessies afspraken worden gemaakt, initiatieven worden gelanceerd en kennis worden gedeeld. Alles met het oog op het zoveel mogelijk reduceren van de CO2-uitstoot in Nederland. Gedurende de dag worden overeenkomsten ondertekend en bekrachtigd. Aan het eind van de dag zal bekend worden gemaakt wat de Nationale Klimaattop potentieel aan CO2-reductie oplevert.
Deelnemers aan de klimaattop kunnen tevens de Nederlandse première van de documentaire ‘Before the Flood’ van Leonardo DiCaprio bekijken. In deze film wordt de klimaatverandering aan de orde gesteld, en wat wij kunnen doen om het tij te keren.

dinsdag 25 oktober 2016

'Stel minister voor energie aan'

Het Nederlandse bedrijfsleven omarmt de klimaatdoelen van Parijs voor 2050 en doet een gezamenlijke oproep aan de overheid om hoge prioriteit te geven aan de versnelling van de energietransitie. Negenendertig spelers, waaronder initiatiefnemers Siemens, Van Oord, Eneco, Shell, en het Havenbedrijf Rotterdam, hebben zich verenigd in de Transitiecoalitie en willen dat de komende regering een klimaatwet opstelt die 'Parijs' realiseert.

De Transitiecoalitie wil onderdeel zijn van de oplossing en kiest naar eigen zeggen ondubbelzinnig voor het versnellen van de energietransitie. Versnellen kost meer, maar levert ook meer op. Versnelling biedt Nederland de kans om koploper te zijn op het thema verduurzaming en daarmee meer groene welvaart te creëren.

Naast de Klimaatwet doet de Transitiecoalitie daarom de oproep aan het komende kabinet om een minister voor economie, klimaat en energie aan te stellen, een onafhankelijke autoriteit aan te wijzen die gemaakte afspraken over kabinetten heen borgt en om een nationale investeringsbank aan te wijzen die investeringen mogelijk maakt in vergroenende innovatie en grote energieprojecten.

Tijdens de klimaatconferentie van Parijs vorig jaar december is vastgelegd dat de wereldwijde opwarming van de aarde ruim onder 2 graden Celsius moet blijven ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. De Transitiecoalitie omarmt deze afspraak en beschouwt het als niets minder dan een cruciale doorbraak in de politieke besluitvorming. Van Nederland vergt dat een reductie van uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95 procent. Op dit moment is het Nederlandse energiebeleid versnipperd over verschillende departementen en ligt de focus op de korte termijn. Om de noodzakelijke reducties te behalen is ambitie nodig en een gedeelde visie die reikt tot 2050. Wij vragen om een meerjarig kader voor een versnelling van de Nederlandse energietransitie.

De transitie naar een nagenoeg CO2-neutrale maatschappij vergt niets minder dan een nieuw Deltaplan. Burgers, overheden en bedrijven moeten tempo maken en forse inspanningen leveren. De energietransitie biedt de kans om een nieuwe economie te ontwikkelen, met nieuwe verdienmodellen en nieuwe banen. In de visie van de Transitiecoalitie is daarvoor een ondernemende staat nodig, die ruimte maakt voor de markt. Een meerjarig, robuust beleidskader is essentieel voor een snelle en succesvolle uitvoering.

In de voorgestelde klimaatwet dienen concrete tussendoelen te zijn vast gelegd voor 2030 en 2040. De aanbevolen minister voor economie, klimaat en energie maakt mogelijk dat de kansen van de nieuwe economie worden verzilverd. De onafhankelijke autoriteit borgt de gemaakte afspraken voor de lange termijn door te verbinden en de partijen aan te spreken op een voortvarende en consistente uitvoering, terwijl de genoemde nationale investeringsbank de grote investeringen mogelijk maakt die nodig zullen zijn.

Topmannen Rendo en Electrabel staan terecht voor omkoping

Oud-topmannen van energiebedrijven Rendo en Electrabel staan terecht voor omkoping. De directeur van Rendo zou tien jaar geleden 1 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen. De zaak komt vandaag voor de fraudekamer bij de rechtbank in Assen.

De man die hem het geldbedrag aanbood, Maus van L. (67), verschijnt vandaag ook voor de rechter, meldt RTV Drenthe.

Van L., was in 2006 directeur van de Belgische energiemaatschappij Electrabel. Electrabel wilde de energieleveringspoot van Rendo kopen om zo de Nederlandse particuliere energiemarkt te betreden.

De Belastingdienst kwam de transacties pas in 2012 op het spoor. Die fraudezaak wordt naar verwachting in de zomer van 2017 behandeld door de rechtbank.

Nieuwe transformator aangekomen in Amsterdam

Afgelopen maandag werd een fikse transformator, door Liander, op zijn plek gehesen op hoogspanningsverdeelstation Zorgvlied in Amsterdam. Dat gebeurde in de vroege ochtend, zodat het verkeer er zo weinig mogelijk last van zou hebben. Dat transport ging immers voor een deel over de A2 en A9, en dat is doordeweeks niet erg handig.

De capaciteit van verdeelstation Zorgvlied worden de komende jaren flink opgehoogd. Dat is nodig, omdat via dat station een groot deel van de Zuidas gevoed wordt. En daar wordt de komende jaren een fikse toename van de elektriciteitsvraag verwacht.

Enkele weken geleden werd de bestaande transformator al weggehaald en voor revisie op transport naar fabrikant Smit in Nijmegen vervoerd. Dit exemplaar zal in 2017 op een verdeelstation in Leiden worden geplaatst. Op het station Zorgvlied komen zes nieuwe transformatoren, waardoor de totale capaciteit toeneemt. De energievraag in de omgeving blijft immers stijgen.

De nieuwe transformator wordt getransporteerd op een dieplader. Dat is nog best ingewikkeld, omdat de De Boelelaan - vlakbij het verdeelstation - momenteel wordt gereconstrueerd. De nieuwe transformator van de Italiaanse leverancier Getra kwam rond half tien 's morgens vanaf de Ring, de Europaboulevard op gedraaid om zijn weg te vervolgen op de De Boelelaan. Na 13.00 uur stond hij op zijn plaats. De trafo wordt nu eerst opgebouwd, getest en vervolgens aangesloten op de schakelinstallatie en kan naar verwachting eind december in gebruik worden genomen.

Platform Storm voert actie tegen Rabobank

Platform Storm wil woensdag actievoeren in Borger tegen de Rabobank. De bank is volgens Platform Storm een belangrijke financier van de Nederlandse Wind Energie Associatie.

Deze lobbyclub heeft als enige doel een zo groot mogelijk aantal windturbines te laten realiseren, aldus Platform Storm.

De groep vertegenwoordigt bewoners die vrezen dat hun woning minder waard wordt door de komst van de turbines.

Onduidelijkheid over prijs laden elektrische auto

De laadprijzen voor elektrische auto's lopen sterk uiteen en bovendien is het vooraf voor automobilisten vaak onduidelijk wat een laadbeurt precies gaat kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Radar.

De starttarieven bij de verschillende laadstations in Nederland variëren volgens het programma van 12 cent tot ruim 2 euro, en de prijzen per kilowattuur lopen uiteen van zo'n 20 cent tot meer dan een euro. Per laadbeurt kan het dus behoorlijk schelen.

Bestuurder Vincent Everts van de Vereniging Elektrische Rijders vindt het gebrek aan transparantie een kwalijke zaak. 'Je ziet geen informatie op de laadpaal zelf. Het is een kwestie van afwachten totdat de rekening komt, laat hij aan Radar weten. Ook PvdA-Kamerlid Duco Hoogland wil meer duidelijkheid over de prijzen. Hij gaat de problematiek aankaarten bij minister Melanie Schultz Van Hagen van Infrastructuur en Milieu.

maandag 24 oktober 2016

'Verplicht publicatie van slaperstarieven energiecontracten'

Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken. Na het verhelderen van contract, voorwaarden en kosten is een volgende stap zorgen dat iedereen de jaar- en eindafrekening helemaal doorheeft. Maar ook hiermee is de energiemarkt volgens directeur Hans de Kok van vergelijkingssite Pricewise nog niet transparant genoeg.

“Dat de consumentenwaakhond ACM eerst kiest voor inzichtelijke jaar- en eindafrekeningen, is begrijpelijk. Maar als we streven naar transparantie, mag het daar absoluut niet bij blijven. Tarieven voor klanten zonder een vast contract zijn namelijk nog steeds niet voor iedereen zichtbaar gepubliceerd.

Nu maken energieleveranciers die tarieven alleen bekend aan eigen klanten. Dat zijn ze wettelijk verplicht. Na het einde van de vaste contractperiode krijgen mensen vanzelf de slaperstarieven of krijgen ze een (evenmin transparant) verlengingscontract actief aangeboden. Maar consumenten krijgen zo geen inzicht in welke leveranciers vaak een jaar flink stunten met scherpe tarieven, om daarna hogere tarieven in rekening te brengen. Of de tarieven redelijk zijn in vergelijking met andere leveranciers, weten ze evenmin. Vermoedelijk betaalt ruim de helft van de Nederlandse huishoudens een zogenoemd ‘slaperstarief’ aan hun energieleverancier.

Het is inmiddels breed bekend dat overstappen een grote besparing oplevert. Maar de consumenten willen ook weten bij welke leverancier ze op de langere termijn voordelig uit zijn. Dat is nu onmogelijk om vast te stellen.

Dat betekent niet dat de markt voor consumenten nu slecht is: de Nederlandse energiemarkt is sinds 2004, toen in die sector de concurrentie werd toegelaten, sterk vooruit gegaan. Consumenten zijn daar beter van geworden. De actietarieven van één- en driejarige contacten voor stroom en gas op de vergelijkingssites zijn daardoor scherp geprijsd. Er valt ook meer te kiezen: het aantal leveranciers steeg van vier naar ruim dertig. Zo zijn er grote leveranciers met bekende namen, kleine leveranciers met een focus op bepaalde ‘unique selling points’ zoals duurzaamheid en de prijsvechters die goedkope energie aanbieden door efficiënt te werken. Nederland loopt met onze energiemarkt wat dat betreft voorop in de wereld.

Maar het kan altijd beter. Om te kunnen spreken van een echt transparante markt, heeft de liberalisering nog een laatste duw in de rug nodig met een verplichting voor leveranciers om ook deze tarieven voor iedereen toegankelijk te publiceren. Daarmee komt er meer beweging in en zal de vrije energiemarkt nog beter kunnen functioneren.”

Elektriciteitsnetten Goeree-Overflakkee klaar voor duurzame energie

Stedin heeft het vernieuwde elektriciteitsverdeelstation in Ooltgensplaat in gebruik genomen. Hiermee rondt Stedin de operatie af om het elektriciteitsnet van Goeree-Overflakkee klaar te maken voor de toekomst. Met een investering van meer dan honderd miljoen euro is de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet geoptimaliseerd en kan duurzaam opgewekte energie altijd van, naar én op het eiland getransporteerd worden.

Stedin is in 2007 met de operatie gestart. Zo is er vanuit Middelharnis een hoogspanningsverbinding van achttien kilometer aangelegd onder het Haringvliet naar Voorne-Putten. Ook werden de verdeelstations in Middelharnis en Ooltgensplaat uitgebreid en gemoderniseerd en is een nieuw verdeelstation in Stellendam gebouwd. Daarnaast participeert Stedin volop in concrete projecten en ideeën voor energieopslag via waterstof en duurzame energieopwek uit zon, wind en getijden. Zonder de miljoeneninvesteringen van Stedin in de netten waren deze innovatieve projecten niet mogelijk geweest.

Er zijn verregaande plannen voor het realiseren van een getijdencentrale in de Brouwersdam. Door de werking van eb en vloed kan elektriciteit via deze doorlaat in de waterkering worden opgewekt. Bij een landbouwbedrijf in Oude-Tonge komt een duurzaam tankstation met onder andere duurzame waterstof. Door het produceren en opslaan van waterstof is het mogelijk om grote hoeveelheden energie te bufferen. Er is een directe koppeling tussen het tankstation en de elektriciteit vanuit een windmolenpark, zodat de waterstof altijd duurzaam wordt geproduceerd

Previder voedt datacenter met zonnepark

Previder, leverancier van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten, gaat zijn datacenter voeden met een eigen zonnepark. Daarvoor is een dakoppervlak van 5.300 m2 voorzien van zonnepanelen. Previder is hiermee het eerste datacenter in Nederland dat op grote schaal zonnepanelen inzet. Het bedrijf realiseert met de bouw een forse besparing op de energiekosten en draagt bovendien een steentje bij aan het milieu.

De zonnepanelen zijn geïnstalleerd op het dak van het gebouw direct naast één van de twee datacenters van Previder. Ze leveren stroom voor het datacenter, die hierdoor niet meer ingekocht hoeft te worden bij een energieleverancier. Stroomkosten vertegenwoordigen een belangrijk deel van de totale kosten van een datacenter en de installatie levert zodoende een belangrijke kostenbesparing voor Previder op. Het bedrijf heeft met de bouw van het zonnepark bovendien de eigen groene stroom-propositie in de markt versterkt. Klanten die diensten afnemen bij Previder kunnen aantonen dat zij gekozen hebben voor een duurzaam datacenter.

“In 2020 zal de dataconsumptie in de wereld exponentieel zijn toegenomen door de ontwikkelingen in de telecomindustrie, de hogere beschikbare bandbreedtes en de verbeterde kwaliteit van devices,” aldus Eric Vredeveldt, directeur datacenters bij Previder. “Het is belangrijk dat er desondanks niet exponentieel meer energie verbruikt gaat worden. Om ervoor te zorgen dat stroom zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt, moeten datacenterleveranciers als Previder zwaar inzetten op duurzaamheid. Energie moet slim worden gebruikt, bijvoorbeeld door restwarmte te gebruiken voor de verwarming van gebouwen, wat we momenteel doen bij een van onze datacenters. Stroom moet echter ook duurzaam worden opgewekt en het gebruik van zonnepanelen is een uitvloeisel van die wens. Op termijn willen we enkel nog van dit soort energiebronnen gebruik maken.”

zaterdag 22 oktober 2016

Hulp aan Borssele alleen onder voorwaarden

Het kabinet wil alleen garant staan voor de noodlijdende kerncentrale in Borssele als de centrale samengaat met twee gezonde onderdelen van eigenaar Delta.

Op deze manier zou een nieuw Zeeuws nutsbedrijf kunnen ontstaan. Delta, dat in financiële problemen is geraakt door lage stroomprijzen, wilde de centrale in Borssele verzelfstandigen met een garantie van het kabinet. Minister Kamp laat de Kamer weten dat hij daarvoor niets voelt.

Directe sluiting zou weer te duur zijn. Dit komt met name vanwege de huidige contracten voor het verwerken en afvoeren van kernafval.

vrijdag 21 oktober 2016

150 miljoen voor innovaties met gas

Bedrijven en overheid hebben 150 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame innovaties met gas. Dat heeft TKI Gas (Topsector Energie) in een publicatie ter gelegenheid van haar vierjarig bestaan bekend gemaakt.

De innovaties zijn gericht op de verduurzaming van het energiesysteem. Gas (in allerlei vormen: aardgas, groen gas, waterstof etc) speelt een belangrijke rol bij die verduurzaming: door de levering van flexibiliteit en stabiliteit in een sterk veranderende energiemix, maar ook door zelf steeds duurzamer te worden (hernieuwbaar gas). ‘Nederland loopt daarin internationaal voorop, dankzij de kennis, expertise en bedrijvigheid die in de afgelopen decennia is opgebouwd. Daar willen we op voortbouwen,’ stelt het TKI Gas.

Zeven nieuwe allianties zetten Limburg in de zon

Terwijl in Utrecht tijdens het FD Energiedebat door Enexis de duurzame tak Enpuls werd aangekondigd als ‘transitieversneller’, voegden verschillende partijen in Limburg direct de daad bij het woord. Tijdens de Alliantiefabriek ‘Limburg in de Zon’ werden op 12 oktober in de ECI Cultuurfabriek namelijk zeven allianties gesloten die een zwieper geven aan zonne-energie in de provincie. Overheden, ontwikkelaars, maatschappelijke partijen en andere organisaties zochten elkaar op initiatief van Enexis en de provincie Limburg actief op om de transitie naar duurzame energie in Limburg te versnellen.

Enexis heeft als doel om in samenwerking met andere partijen bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-oplossingen. Enexis denkt graag in een vroeg stadium mee bij de opzet van grootschalige energie-oplossingen. Na het succes van de werkconferentie ‘Ruimte voor Zon’ in Groningen vond op 12 oktober de Alliantiefabriek ‘Limburg in de Zon’ plaats. Het resultaat? Zeven kersverse allianties die zich bezig gaan houden met de versnelling van zonne-energie in de provincie.

Veel partijen in de provincie Limburg werken al aan de transitie naar een duurzame energievoorziening. Enexis en de provincie Limburg brachten deze partijen via de conferentie ‘Limburg in de Zon’ samen in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Pitches van Rijkswaterstaat, Etriplus, Natuur en Milieu Federatie Limburg, Enexis, Gemeente Leudal & Provincie Limburg en Coöperatie Zuidenwind gaven het startsignaal voor het matchen van vraag en aanbod van de 80 aanwezige deelnemers. Dit leidde tot de feestelijke viering van zeven allianties tussen diverse partijen.

Zo werd de ‘superalliantie’ Zon op de Kaart in Limburg gesloten. In deze samenwerking gaan vele betrokken partijen aan de slag met de ontwikkeling van een geografische kaart, waarop potentiële zonneparklocaties worden weergegeven. (zie foto) Eveneens sloten Enpuls, S-Built en Weert Energie de alliantie om een buurtbatterij te realiseren. Andere allianties richten zich op het vergroten van draagvlak onder partijen of op het creëren van de juiste randvoorwaarden om de energietransitie met behulp van zon te versnellen. In januari 2017 worden resultaten en voortgang gedeeld tijdens een vervolgbijeenkomst in het Gouvernement van de provincie Limburg.

Belangrijk jaar voor windenergie in België

De verwezenlijking van de ambitie van ENGIE Electrabel in de windenergiesector - zijn molenpark tegen 2020 verdubbelen van 200 naar 400 MW - is in 2016 in een stroomversnelling geraakt. Nico Priem, Head of Project Development bij ENGIE Large Scale Renewables Belux, maakt de balans op van de belangrijkste windprojecten op land die ENGIE Electrabel de voorbije maanden in België heeft gerealiseerd.

Een paar weken geleden heeft ENGIE Electrabel vier nieuwe windturbines ingehuldigd in het park van Dour-Hensies-Quiévrain, dat daardoor het grootste onshore windmolenpark van België is geworden.

Nico Priem: "Dat klopt. De 18 windturbines van dit park produceren 90 miljoen kWh. Dat komt ongeveer overeen met het verbruik van 26.000 gezinnen, of ruim dubbel zoveel als het verbruik van de betrokken gemeenten! Maar het park van Dour-Hensies-Quiévrain is niet alleen uitzonderlijk om zijn omvang. Aan de uiteinden van de rotorbladen van de vier nieuwe windturbines kun je kleine zaagtandjes zien. In werkelijkheid zijn het kammen uit glasvezel, geïnspireerd op de vleugels van roofvogels. Dit systeem, TES genaamd, dempt het geluid van de windmolens aanzienlijk. Een positieve zaak voor de omwonenden.

Het Henegouwse park zal 41.000 ton CO2-uitstoot vermijden, het equivalent van 19.700 dieselauto’s die 10.000 km per jaar afleggen en daarbij 5 liter per 100 km verbruiken."

donderdag 20 oktober 2016

Bernard van Hemert versterkt team Ampyx Power

Ampyx Power stelde Bernard van Hemert (1961) per 1 oktober aan als projectmanager. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het onderzoek naar de offshore toepassing van PowerPlanes en voor de realisatie van het commerciële toestel AP4.

Van Hemert is gespecialiseerd in offshore windenergie en was de laatste 10 jaar betrokken bij de bouw van grote windparken op de Noordzee, waaronder Gemini, Belwind en Prinses Amalia. Ampyx Power ontwikkelt een volgende generatie windenergie technologie met een autonoom vliegend toestel aan een kabel, de PowerPlane.

Bernard zal vanuit Ampyx Power het onderzoek aansturen dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de onderzoeksinstituten ECN en Marin en het in offshore constructies gespecialiseerde bedrijf Mocean. Doel van het onderzoek is vast te stellen hoe de PowerPlane optimaal kan worden ingezet op volle zee. Het Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee maakt dit onderzoek mogelijk met een subsidie van 450.000 euro. Het onderzoek gaat binnenkort van start en heeft een looptijd van anderhalf jaar.

Naast dit onderzoek zal Bernard zich richten op het projectmanagement van het commerciële prototype PowerPlane (AP4), de opvolger van het prototype (AP3), dat nu wordt gebouwd.

Bernard blijft na zijn aanstelling bij Ampyx Power als technisch projectmanager betrokken bij de afronding van het offshore windpark Gemini.

'Werken aan duurzame energie voor Nederland'

Het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise is zo opgezet dat een bedrijf als Nuon dat ook energie uit fossiele bronnen produceert sowieso slecht uit de ranglijst komt. Dit terwijl Nuon 20 procent van de Nederlandse windenergie opwekt en veel investeert in nieuwe duurzame projecten met wind- en zonne-energie.

De partijen die hoog scoren in de ranking zijn vaak partijen die zelf weinig of zelfs helemaal geen stroom produceren. In plaats daarvan kopen deze partijen groene stroom in en verkopen dat door. Dat voelt toch een beetje raar, zegt het bedrijf. 'Het onderzoek vergelijkt wat ons betreft dus appels met peren. Wij zijn van mening dat de energietransitie het meest gebaat is bij uitbreiding van de hoeveelheid duurzame opwek en dat is waar wij op volle vaart mee bezig zijn en trots op zijn.'

Van alle stroom die in Nederland wordt verbruikt, is ongeveer 12% duurzaam opgewekt. Nuon is samen met onze partners verantwoordelijk voor ruim 20 procent daarvan en hebben honderden miljoenen geïnvesteerd. 'We groeien in wind, zon, warmte, elektrisch vervoer en ontwikkelen bijvoorbeeld een superbatterij om wind en zon op te kunnen slaan.'

In Nederland hebben we 251 windmolens. Samen met ons moederbedrijf Vattenfall is Nuon naar eigen zeggen goed op weg om 'windkampioen van Noordwest Europa' te worden, met 4.000 MW wind in 2020. In 2025 is dat zelfs 7.000 MW. Dat is voldoende voor wel zeven miljoen huishoudens.

Samen met Vattenfall investeert Nuon al sinds 2009 in elektrisch rijden. Nu al zo’n 125 miljoen euro. En met Heijmans beheert men ruim 2.200 laadpunten die elke maand door zo’n 9.500 elektrische rijders gebruikt worden. Per maand wordt in onder andere Amsterdam en Utrecht nu voor zo’n 2,5 miljoen emissievrije kilometers stroom getankt. Het netwerk met laadpalen bouwen we ondertussen verder uit.

North Sea Energy Initiatief zoekt nieuwe toepassing voor oude platforms

De Noordzee is een belangrijke bron van energie voor Nederland. Terwijl er de komende jaren grote offshore windparken worden gebouwd, zijn er tegelijkertijd plannen voor het opruimen van de verouderde olie- en gasinfrastructuur. Daar is een slimme combinatie van te maken, vindt de Oil and Gas Reinvented Community, geïnitieerd door TNO, Siemens en Shell. Een innovatieve en duurzame bestemming voor de olie- en gasplatforms in de Noordzee kan zelfs helpen de energietransitie te versnellen.

The Oil and Gas Reinvented Community daagt iedereen uit deel te nemen aan het initiatief ‘’The North Sea Energy Challenge’’. In deze online gemeenschap kunnen mensen, organisaties en bedrijven ideeën delen en verrijken om zo een nieuwe bestemming voor de offshore olie- en gasplatformen te vinden. Deze challenge loopt tot 20 oktober aanstaande op het innovatieplatform van KPMG Innovation Factory en wordt ondersteund door TKI Gas. TNO, Siemens en Shell hopen op originele ideeën van mensen met verschillende achtergronden die out-of-the-box durven te denken. Dat moet leiden tot inspirerende, innovatieve en vooral duurzame bestemmingen voor de offshore platforms.
Behouden van de biodiversiteit

Doordat de olie- en gasplatforms al een geruime tijd in de Noordzee staan, is er in hun omgeving een brede biodiversiteit ontstaan. Denk hierbij aan verschillende vissoorten en planten. Ze leven er namelijk in een beschermde omgeving, omdat er geen schepen dichtbij mogen komen. Een nieuwe bestemming voor de platforms betekent behoud van deze biodiversiteit.
Kruisbestuiving

Door gebruik te maken van de ‘wisdom of the crowd’ willen de partners iedereen uitnodigen mee te denken over nieuwe bestemmingen. Ideeën kunnen elkaar versterken en zo ontstaat er ook kruisbestuiving tussen verschillende sectoren. De tool van de KMPG Innovation Factory is hier speciaal voor ontwikkeld. Juist omdat het hier gaat om een slimme combinatie van olie- en gasplatformen en het inzetten op windenergie verwachten we dat er creatieve nieuwe functies te bedenken zijn vanuit nieuwe perspectieven.

Spin-off-bedrijf LeydenJar Technologies brengt ECN-uitvinding op de markt

ECN heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee oplaadbare batterijen 50 procent meer opslagcapaciteit krijgen. Door die toe te passen kan de actieradius van elektrische auto’s vergroot worden, gaan accu’s in smartphones, laptops en andere elektronica langer mee en kunnen de kosten voor opslag van duurzame energie omlaag.

Om de nieuwe technologie naar de markt te brengen en investeerders aan te trekken, hebben ondernemers Christian Rood en Gabriel de Scheemaker het bedrijf LeydenJar Technologies BV opgericht, vernoemd naar de beroemde Leidse Fles uit 1746, de voorloper van de batterij. De startup heeft de financiering voor het eerste jaar rond, voert al gesprekken met grote internationale batterijproducenten en wil in 2018 een proeffabriek starten. De Europese Commissie heeft het project de ‘Seal of Excellence’ award toegekend

De nieuwe technologie vervangt het traditionele grafiet in de anode door silicium, waardoor dit onderdeel van de lithium-ion batterij tien keer zoveel opslagcapaciteit krijgt en de batterij als geheel 50 procent. Het probleem van silicium is echter dat het bij het opladen opzwelt en 3 keer zo groot wordt, waardoor siliciumlagen los kunnen raken en de batterij uit elkaar valt. ECN brengt de silicium via nanotechnologie in kolommetjes op een koperfolie aan, zodat er ruimte is om uit te zetten en de batterij stabiel blijft. De laag moet uiteindelijk 10 micron dik worden voor commerciële toepassing, tien keer dunner dan een blad papier. Onderzoeker Wim Soppe van ECN vond het materiaal twaalf jaar geleden al uit voor de productie van dunne film zonnecellen. “Voor zonnecellen was het materiaal niet geschikt, maar we ontdekten dat de technologie wel uitermate interessant is voor lithium-ion batterijen. Een mooi voorbeeld van een onverwacht succes.”

Sjoerd Wittkampf, Technology Transfer Manager bij ECN zegt dat er wereldwijd veel onderzoek wordt gedaan naar het verbeteren van lithium-ion batterijen en om de paar weken wordt er wel ergens in de wereld een doorbraak geclaimd. “Hierbij gaat het meestal om materialen die op heel kleine schaal en alleen in een laboratoriumomgeving gemaakt kunnen worden. Het interessante van de vinding van ECN is dat de technologie massaproductie binnen handbereik brengt, omdat het erg lijkt op een al bestaand productieproces voor zonnecellen. Wij denken dat we daarmee een uniek voordeel in handen hebben. Met de oprichting van LeydenJar Technologies dragen wij deze technologie over aan de markt en maken wij de aansluiting met de batterijindustrie en durfinvesteerders.”

Met de technologie voor grotere opslagcapaciteit van oplaadbare batterijen richt het bedrijf zich op drie markten, zegt medeoprichter Christian Rood van LeydenJar Technologies. Die voor consumentenelektronica, voor elektrisch vervoer en voor opslag van hernieuwbare energie. Doel is de technologie te gaan leveren aan grote batterijproducenten. ,,In de komende proeffabriek willen wij silicium anodes maken voor onze eerste klanten en laten zien dat deze technologie concurrerend is bij grootschalige productie. Dus dat er voor hetzelfde geld een betere batterij komt,” aldus Rood.

woensdag 19 oktober 2016

Windpark Fryslân en provincie tekenen intentieverklaring

Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hebben deze week een intentieverklaring opgesteld met de initiatiefnemers van Windpark Fryslân (WPF), die in de tweede helft van oktober getekend zal worden. De komende maanden onderzoeken de provincie en WPF hoe de deelneming precies vorm gegeven kan worden. Het is de bedoeling uiterlijk medio mei 2017 tot een samenwerkingsovereenkomst te komen die ter instemming aan Provinciale Staten is voorgelegd.

Met de intentieverklaring stuurt de provincie Fryslân aan op een minderheidsbelang in het Windpark Fryslân, dat gebouwd zal worden in het noordelijke deel van het IJsselmeer ten zuiden van de Afsluitdijk bij Breezanddijk. Met haar deelname in Windpark Fryslân wil de provincie invulling geven aan haar ambitie voor duurzame dorpen in de hele provincie.

Deelname van de provincie in het windpark past in het streven om te komen tot 16% duurzame energieopwekking in Fryslân in 2020. In het coalitieakkoord 2015-2019 is daarvoor een bedrag van maximaal 127 euro miljoen gereserveerd. Met haar deelname in het windpark wil de provincie het rendement inzetten voor duurzaamheidsmaatregelen in de provincie. Ook wil de provincie initiatieven steunen in dorpen en streken langs de IJsselmeerkust met name op het gebied van toerisme en die de lokale werkgelegenheid bevorderen.

De provincie en WPF willen burgerparticipatie mogelijk maken. Komende maanden onderzoeken de partijen hoe individuele burgers en lokale gemeenschappen kunnen deelnemen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door uitgifte van certificaten van aandelen of obligaties en door storting van een deel van het rendement van de investering in een Omgevingsfonds.

Windpark Fryslân zal bestaan uit 89 turbines in een clustervorm en krijgt een vermogen van naar verwachting 316 MW. Het windpark zal eind 2020 de eerste stroom leveren. Na realisatie zal het windpark opengesteld worden voor de recreatieve vaart en de visserij

Gratis inzicht in energieverbruik voor DELTA-klanten

Met de introductie van DELTA Inzicht wordt het energieverbruik van klanten met een slimme meter actueel inzichtelijk in een persoonlijke internetpagina. DELTA geeft klanten gratis de mogelijkheid om bewust om te gaan met energie én gericht te besparen op de energierekening.

DELTA Inzicht wordt aangeboden aan alle klanten met een slimme meter en een energiecontract. DELTA Inzicht wordt eenvoudig via een USB-poort in de slimme meter geplaatst en verbonden met het WiFi-netwerk. Online inzicht in het actuele verbruik van gas en elektriciteit in een persoonlijke webomgeving is daarmee een feit. Ook teruglevering van elektriciteit aan het net via bijvoorbeeld zonnepanelen wordt eenvoudig inzichtelijk gemaakt.

Het vergroten van het energiebewustzijn bij klanten ziet DELTA als zijn maatschappelijke taak. Door actueel inzicht in energieverbruik kosteloos aan te bieden krijgen klanten het instrument in handen om gericht te besparen op de energierekening. Daarmee zet DELTA, na de levering van 100% groene stroom, weer een volgende stap in het verduurzamen van Zeeland.

North Sea Energy Initiatief zoekt nieuwe toepassing voor oude platforms

De Noordzee is een belangrijke bron van energie voor Nederland. Terwijl er de komende jaren grote offshore windparken worden gebouwd, zijn er tegelijkertijd plannen voor het opruimen van de verouderde olie- en gasinfrastructuur. Daar is een slimme combinatie van te maken, vindt de Oil and Gas Reinvented Community, geïnitieerd door TNO, Siemens en Shell. Een innovatieve en duurzame bestemming voor de olie- en gasplatforms in de Noordzee kan zelfs helpen de energietransitie te versnellen.

The Oil and Gas Reinvented Community daagt iedereen uit deel te nemen aan het initiatief ‘’The North Sea Energy Challenge’’. In deze online gemeenschap kunnen mensen, organisaties en bedrijven ideeën delen en verrijken om zo een nieuwe bestemming voor de offshore olie- en gasplatformen te vinden. Deze challenge loopt tot 20 oktober aanstaande op het innovatieplatform van KPMG Innovation Factory en wordt ondersteund door TKI Gas. TNO, Siemens en Shell hopen op originele ideeën van mensen met verschillende achtergronden die out-of-the-box durven te denken. Dat moet leiden tot inspirerende, innovatieve en vooral duurzame bestemmingen voor de offshore platforms.
Behouden van de biodiversiteit

Doordat de olie- en gasplatforms al een geruime tijd in de Noordzee staan, is er in hun omgeving een brede biodiversiteit ontstaan. Denk hierbij aan verschillende vissoorten en planten. Ze leven er namelijk in een beschermde omgeving, omdat er geen schepen dichtbij mogen komen. Een nieuwe bestemming voor de platforms betekent behoud van deze biodiversiteit.
Kruisbestuiving

Door gebruik te maken van de ‘wisdom of the crowd’ willen de partners iedereen uitnodigen mee te denken over nieuwe bestemmingen. Ideeën kunnen elkaar versterken en zo ontstaat er ook kruisbestuiving tussen verschillende sectoren. De tool van de KMPG Innovation Factory is hier speciaal voor ontwikkeld. Juist omdat het hier gaat om een slimme combinatie van olie- en gasplatformen en het inzetten op windenergie verwachten we dat er creatieve nieuwe functies te bedenken zijn vanuit nieuwe perspectieven.

dinsdag 18 oktober 2016

Blue Energy uitgeroepen tot Nationale Icoon

Blue Energy (energie uit water) is vanavond uitgeroepen tot Nationale Icoon. De drie winnaars werden door minister Kamp van Economische Zaken vanavond bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten.

Minister Kamp: 'Blue Energy, Growboxx en Lighthouse zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, landbouw en de gezondheidszorg. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities.'

Blue Energy staat voor het opwekken van elektriciteit uit het verschil in de zoutconcentratie van zout en zoet water. Het bedrijf achter Blue Energy, Redstack, van ondernemer Rik Siebers heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee energie via omgekeerde elektrodialyse opgewekt kan worden. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk waar gebruik wordt gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie heeft niet alleen exportpotentie, het past ook volledig in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2 uitstoot. De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

400 banen weg bij de NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zet nog dit jaar 400 van de 2.200 personeelsleden op straat. Dat is twee keer zo veel als eerder aangekondigd. De vertrekkers maken gebruik van een vrijwillige vertrekregeling.

Tot 1 oktober zijn 200 medewerkers al vrijwillig gestopt. Tot 1 januari zullen nog eens tweehonderd werknemers vertrekken.

De NAM kampt al geruime tijd met een lage prijs voor aardgas. Daarnaast heeft het kabinet de maximale gaswinning in Groningen teruggeschroefd vanwege het aardbevingsgevaar.

'Na aardgas komt zonneschijn'

Eind september heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO het rapport ‘Na aardgas komt zonneschijn: de uitdagende overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland’ gepubliceerd. Om de benodigde energietransitie te kunnen maken – van fossiel naar hernieuwbare energie – zijn op het gebied van aanbod, verbruik en economische effecten de nodige stappen te zetten. Nederland maakt op dit moment harde keuzes om aan de verplichte klimaatdoelstellingen – CO2-neutraal in 2050 – te kunnen voldoen. In het rapport wordt beschreven waar de kansen en uitdagingen liggen voor ons land bij de energietransitie.

Auteur van het rapport Hans van Cleef, Sectoreconoom Energie bij ABN AMRO, geeft antwoord op vier vragen over de energietransitie.

Wat is de visie van het Economisch Bureau van ABN AMRO op de energietransitie?
Hans van Cleef: “De energiemarkt is wereldwijd volop in beweging. Deels komt dat door de opkomst van ‘nieuwe’ vormen van conventionele energie, zoals schalieolie, schaliegas en Liquified Natural Gas. Daarnaast is de opkomst van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, van invloed. Tegelijkertijd worden andere vormen van energieopwekking juist in de ban gedaan, bijvoorbeeld kolen en nucleaire energie. Een nationaal voorbeeld is het reduceren van de gasproductie uit het Groningen-gasveld om verergering van aardbevingen tegen te gaan. Al deze ontwikkelingen bij elkaar helpen mee om de afhankelijkheid van fossiele energie af te bouwen ten gunste van hernieuwbare energie.”

Is een directe overgang van fossiele naar hernieuwbare energie mogelijk?
“Daar kan ik kort over zijn: nee, dat is niet mogelijk. Om deze omslag te maken, moet er ook een transitie plaatsvinden in de denkwijze en, misschien nog wel belangrijker, de manier van consumeren van energie.”

Hoe lang duurt de overgang naar hernieuwbare energie dan?
“Hoe graag we het ook in korte tijd zouden willen regelen, de transitie heeft tijd nodig voordat er voldoende capaciteit is op het vlak van duurzame energie. Tot die tijd blijven conventionele brandstoffen zoals olie en gas nodig. Zoals ik hiervoor aangaf, gaat deze transitie verder dan alleen een omslag van fossiel naar hernieuwbare energie. Er is namelijk een verandering van economie nodig. De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dat komt doordat de aardgasbaten direct in de portemonnee van de Nederlandse overheid vloeien. Bovendien spelen fossiele brandstoffen spelen een cruciale rol in de Nederlandse industrie, bijvoorbeeld de havens, de luchtvaart, de zware industrie en de huishoudens. Omdat de energietransitie gevolgen heeft voor het Nederlandse overheidsbudget is het kortweg niet mogelijk om de omslag op korte termijn te realiseren. Wel nam het aandeel hernieuwbare energie de afgelopen jaren toe en dat zal in de komende jaren alleen maar sneller gaan.”

Hoe ziet de energiemix er uit in de overgangsperiode?
“Het steeds groter wordende aandeel aan hernieuwbare energie krijgt voorrang in de energiemix. Dit betekent het volgende. Ondanks het feit dat hernieuwbare energie vooralsnog vaak duurder is dan conventionele brandstoffen, wordt aan de vraag naar elektriciteit in eerste instantie voldaan door opwekking uit hernieuwbare energie. De resterende energiebehoefte wordt vervolgens ingevuld met conventionele brandstoffen. Dat ziet er als volgt uit: Nederland (en Europa) moet streven naar een zo snel mogelijke vermindering van het aandeel kolen. Kolen zijn namelijk schadelijker voor het milieu dan gas. Daarom is volgens het Economisch Bureau na 2030 alleen voor gas een rol weggelegd in de back-upcapaciteit. Daarnaast kan gas dienen als energieopwekker voor regio’s die niet op een betaalbare en betrouwbare manier kunnen worden voorzien van hernieuwbare energie. Hierbij gaat de voorkeur uit naar groengas, eventueel aangevuld met Nederlands gas.”

Het rapport ‘Na aardgas komt zonneschijn: de uitdagende overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland’ is hier te downloaden.

Expeditie Energieneutraal wonen gestart

Begin oktober hebben ruim 70 verschillende partijen, zoals woningcorporaties, overheden, marktpartijen, vertegenwoordigers van de Drentse inwoners en kennisinstellingen, de Drentse Energiedeal ondertekend. Met deze unieke deal starten zij de gezamenlijke ‘Expeditie Energieneutraal Wonen’.

De deal is in omvang en ambitie op dit provinciale niveau uniek, met partners die zowel de vraag als het aanbod op het gebied van energieneutraal wonen vertegenwoordigen, waaronder ook vertegenwoordigers van bewoners (huurders en particuliere woningeigenaren) in Drenthe. Met deze deal streven de partners er naar dat alle inwoners van Drenthe in 2040 energieneutraal wonen. Om dat te realiseren zijn flinke stappen en grootse ontwikkelingen nodig, want met de kennis en mogelijkheden van vandaag lukt het niet. Daarom willen zij niet wachten en gaan vanaf nu samen aan de slag. Bovendien kent Drenthe diverse projectinitiatieven op het gebied van energieneutraal wonen en energiebesparing. Om deze en de noodzakelijke nieuwe projectinitiatieven met elkaar te delen, samen te werken of elkaar te versterken is deze unieke Drentse Energiedeal ontstaan. Want samen kunnen de partners meer dan ieder alleen.