Pagina's

zaterdag 30 april 2016

Nieuwe vorm van duurzame inzet van platforms op zee

Steeds meer olie- en gasinstallaties op de Noordzee zijn sterk verouderd en soms helemaal niet meer productief. Het ontmantelen van deze boorplatforms zou een kostbare actie zijn en daarom heeft TNO heeft een visie ontwikkeld om de platforms in te zetten als leverancier van innovatieve toepassingen in de offshore industrie. Een visie die we graag met de olie- en gasmaatschappijen, de offshore windsector en andere stakeholders gezamenlijk uitwerken tot de ambitie om de (ongebruikte) infrastructuur van platforms op zee nieuw leven in te blazen. Hiermee kan de werkgelegenheid behouden blijven en de duurzame energietransitie worden versneld.

Het idee is om een verbinding te maken tussen de olie- en gasindustrie op de Noordzee en de offshore windparken. Oude platforms en gasvelden kunnen op een innovatieve manier ingezet worden om energie op te slaan. Op dit moment onderzoekt TNO in samenwerking met Energie Beheer Nederland, Shell en Siemens wat integratie van deze sectoren voor kansen oplevert.

Terwijl de winning van olie en gas op zee terugloopt, neemt de bouw van grote windparken op zee juist toe. Boorplatforms, pijpleidingen en lege gasvelden op de Noordzee kunnen worden herontwikkeld voor duurzame energievoorziening. Een van de oplossingen is een verbinding maken tussen de windparken en de nog producerende platforms op zee. De energie van die platforms wordt nu opgewekt met gasturbines, die uitstoot van CO2, stikstof- en zwaveloxides veroorzaken. Door gebruik te maken van de duurzaam opgewekte energie van de windmolens op zee zijn deze emissies tot een nulpunt te reduceren. De lege gasvelden kunnen gebruikt worden voor de opslag van elektriciteit die geproduceerd wordt door de windparken. De elektriciteit kan worden opgeslagen door deze om te zetten in waterstof. Deze waterstof kan ook worden bijgemengd in de gasleidingen, het zogenoemde ‘Power to Gas’- principe. Uit bijna lege gasvelden kun je ook direct elektriciteit genereren op de platforms, bijvoorbeeld Gas to Wire, als het niet waait en er toch stroom nodig is, dit heet Power Balancing. Hierdoor kunnen de kosten van de elektrische netwerken op zee mogelijk flink naar beneden.

vrijdag 29 april 2016

TenneT en Liander zoeken geschikte locatie voor nieuw hoogspanningsstation in A4zone

De energievraag in de Haarlemmermeer neemt toe. Datacenters willen zich in het gebied vestigen, glastuinbouwers breiden uit en bedrijven ontwikkelen. De beschikbare capaciteit in het elektriciteitsnetwerk is rond 2017 niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen

Om de levering van elektriciteit in de regio in de toekomst te kunnen garanderen zijn aanpassingen nodig in het elektriciteitsnet. Onderdeel hiervan is het bouwen van een nieuw transformatorstation in het gebied rond de snelweg A4 tussen Hoofddorp en Rijsenhout, de A4-zone. Het nieuwe transformatorstation wordt via ondergrondse kabels verbonden met het transformatorstation Vijfhuizen in Haarlemmermeer en het transformatorstation Nieuwe Meer in Amsterdam. Met deze uitbreiding van het elektriciteitsnet kan het in ontwikkeling zijnde gebied rond de snelweg A4 in de Haarlemmermeer worden voorzien van voldoende elektriciteit.

Op dit moment vindt er een haalbaarheidsstudie plaats naar een geschikte locatie voor het transformatorstation en de aan te leggen kabels. Hierbij wordt gekeken naar onder andere de ligging t.o.v. de te vestigen datacenters en glastuinbouwbedrijven en andere midden- en hoogspanningsstations. Maar ook naar beperkingen op het gebied van omgevingsaspecten zoals de afstand tot woningen en de groenblauwe zone naast de A4. Naar verwachting wordt de haalbaarheidsstudie voor de locatie van het transformatorstation in de zomer van 2016 afgerond en aangeboden aan gemeente Haarlemmermeer.




Alle PLUS winkels klimaatneutraal

Alle 262 PLUS supermarkten zijn voortaan klimaatneutraal. Daarmee is PLUS de eerste retailer in Nederland. PLUS zet zich al jaren in om de winkels energiezuiniger te maken en vergroend al sinds 2011 haar stroom 100 procent; de laatste drie jaar is daarbij bewust gekozen voor Europese windenergie. Daar komt nu ook compensatie van de CO2-uitstoot van het gasverbruik en de koelingen van de winkels bij, wat de supermarkt geheel klimaatneutraal maakt. Het servicekantoor en de distributiecentra volgen binnenkort.

PLUS compenseert de CO2-uitstoot met een mix van Gold Standard-certificaten uit CO2-reductieprogramma’s. Voor compensatie van de CO2-uitstoot afkomstig van het gasverbruik, investeert PLUS in efficiënte kooktoestellen voor gezinnen in Ethiopië en India. Dit is een initiatief in samenwerking met het Fair Climate Fund, in lijn met de nieuwe Fairtrade standaard die onlangs gelanceerd is. Door deze kooktoestellen wordt de uitstoot van CO2 van meer dan 2.500 gezinnen aanmerkelijk teruggebracht.

Dat de winkels van PLUS klimaatneutraal zijn, is zichtbaar aan de sticker op de winkelruit. Deze worden binnenkort op alle PLUS supermarkten geplakt. PLUS heeft nu haar winkels klimaatneutraal gemaakt; in de loop van 2017-2020 worden ook het servicekantoor en de distributiecentra klimaatneutraal.


Laagste energieverbruik in 20 jaar

In 2015 lag het energieverbruik op het laagste niveau in twintig jaar. Huishoudens en industrie consumeerden of verstookten samen 3 000 petajoule. Dat was 2 procent lager dan in 2014. Deze daling hing vooral samen met een forse dip in het verbruik van energie in de petrochemische industrie. Het verbruik van kolen nam fors toe. Dit meldt CBS.

De petrochemische industrie verwerkte in 2015 veel minder aardolie tot plastics dan een jaar eerder. De daling hing onder andere samen met groot onderhoud in een aantal fabrieken. De energiesector (elektriciteitscentrales en raffinaderijen) daarentegen verbruikte vorig jaar bijna 7 procent meer energie dan in 2014. De extra energie was nodig omdat meer elektriciteit is geproduceerd.

Vooral het verbruik van steenkool voor de productie van elektriciteit is in 2015 fors gestegen. De toename hing samen met de ingebruikname van nieuwe centrales. Drie oude kolencentrales zijn eind 2015 gesloten, maar hebben gedurende 2015 nog volop gedraaid. Omdat de kolenprijs laag bleef en de vraag uit België aanhield, werd de capaciteit zo optimaal mogelijk benut.

Door de stijging van het kolenverbruik kwam het percentage steenkool in de energiemix in 2015 hoger uit, op bijna 15 procent. In 2010 was dit nog 9 procent. De gestegen inzet van steenkool ging ten koste van het verbruik van aardgas in de energiemix. Er is de afgelopen jaren minder aardgas ingezet in elektriciteitscentrales dan in eerdere jaren.

Het verbruik van energie voor onder andere de verwarming van huizen, de werking van machines en het rijden met auto’s (het finale energieverbruik) nam in 2015 met bijna 2 procent toe. Dit komt overeen met ongeveer 30 petajoule. De verwarming van ruimtes is sterk afhankelijk van de temperatuur in de koude maanden van het jaar. Als het verbruik gecorrigeerd wordt voor de lagere temperatuur in de winter van 2015 vergeleken met 2014, is sprake van een lichte daling van het finale energieverbruik.

donderdag 28 april 2016

Eerste zonnepanelen geplaatst op MartiniPlaza

Donderdag 28 april is begonnen met het aanbrengen van zonnepanelen op het dak van MartiniPlaza. Wethouder Mattias Gijsbertsen en MartiniPlaza directeur Willem de Kok installeerden samen het eerste paneel.

Als al het werk gedaan is zullen er op het dak van MartiniPlaza ruim 1.800 zonnepanelen liggen die gezamenlijk een vermogen van 415.000 Kwh kunnen opwekken. Ter vergelijking: dit is voldoende voor circa 100 huishoudens. MartiniPlaza kan hiermee grotendeels in de eigen stroomvoorziening voorzien.

Om het zonnedak te kunnen realiseren verstrekt de gemeente een lening aan MartiniPlaza. Deze vorm van cofinanciering helpt andere partijen te verduurzamen. Bij de gemeente zelf is de Gresco (Groningse Energie Service Compagnie) hier al een tijdje mee bezig. Martiniplaza is de eerste externe partij waar de Gresco en dus de gemeente nu mee samenwerkt.

Het gemeentebestuur verstrekt de lening omdat het plan voor het zonnedak past in het streven van Groningen om in 2035 energieneutraal te zijn. MartiniPlaza moet de lening binnen vijf jaar terugbetalen. Dat is volgens het college geen probleem omdat Martiniplaza door de energiebesparing geld bespaart.

In het coalitieakkoord 2014-2018 ‘Voor de Verandering’ heeft het college van B&W  aangegeven dat de gemeente Groningen een voortrekkersrol heeft in de taakstelling om in 2035 energieneutraal te zijn. De gemeente Groningen geeft het goede voorbeeld, helpt anderen bij verduurzaming en reikt actief mogelijkheden aan. Zodoende is Groningen experimenteergebied voor duurzame innovatie. Cofinanciering en een creatieve omgang met regelgeving en voorwaarden bieden daarbij mogelijkheden.

AFM: Voor energieconsument valt er veel te kiezen

De Nederlandse consument heeft op de energiemarkt volop keuze. Kiest hij voor een lage prijs, voor groene stroom- al dan niet in Nederland opgewekt - of voor de hoogste terugleververgoeding voor zijn zonnepanelen?

Ondanks de dalende energieprijzen stapten niet eerder zoveel consumenten over naar een andere energieleverancier. In 2015 was dat 15,1\ procent. Nederland scoort hiermee ruim boven het Europees gemiddelde van 6 procent. Overstappers kunnen tot wel 375 euro besparen op hun energienota. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor over 2015.

Het marktaandeel voor groene stroom is vrij stabiel en lag in 2015 op 64 procent. Het aanbod aan groene stroom wordt steeds gevarieerder: zowel in looptijd van contract als in bron van opwekking. Dit maakt ook dat de prijsverschillen toenemen, met name bij groene stroom van Nederlandse windmolens. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind bedraagt 133 euro per jaar.

Consumenten kunnen meer op hun energieprijs besparen dan ze zelf denken. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie daalt al jaren. Op 1 januari 2016 was dit 1661 euro. Vorig jaar was dit nog 1739 euro en in 2014 was dit 1782 euro. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het grootste bedrag besparen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is bijna de helft van alle Nederlanders (49%) minimaal één keer overgestapt van energieleverancier. Een groeiende groep is meer dan één keer overgestapt. De concentratie in de energiemarkt nam in 2015 af, maar is nog steeds hoog. Er zijn inmiddels ruim 50 energieleveranciers actief in Nederland.

Den Haag dringt CO2-uitstoot terug

Gemeente Den Haag heeft in 2014 maar liefst 33% minder CO2 uitgestoten dan in het referentiejaar 1990. Dit blijkt uit het milieujaarverslag 2015 dat de gemeente onlangs heeft gepresenteerd. Overigens slaat de gemeente zichzelf niet te veel op de borst. 2014 was een relatief warm jaar, waardoor er bijvoorbeeld weinig aardgas voor verwarming is verstookt. Als de weersinvloeden worden buitengesloten, zou de CO2-uitstoot als gevolg van aardgas en het warmtenet circa 5% lager zijn dan het voorgaande jaar. Deze afname kan wel worden toegeschreven aan verdergaande energiebesparing. En ondanks de aanzienlijke groei van de stad daalde ook het niet-weersafhankelijke elektriciteitsgebruik met 3%. 

De gemeente ziet de vele initiatieven in de stad als voornaamste oorzaak van de daling van de CO2-uitstoot. Zo is Den Haag de stad met de meeste zonnepanelen-installaties van Nederland. De meest recente telling laat zien dat het vermogen aan zonnepanelen met 1,4 megawatt (MW) is gestegen naar 8,6 MW. Twee bijzondere projecten zijn daar nog niet in meegeteld, namelijk de zonnedaken op het ADO-stadion (0,64 MW) en op het Museon (0,05 MW). Een ander bijzonder project dat in Den Haag in 2015 door een bewonersinitiatief is gerealiseerd, is het zonnedak op de sporthal aan de Gaslaan.

Wethouder Joris Wijsmuller (Duurzaamheid) is tevreden over de resultaten van 2015. "Wij benadrukken altijd dat verduurzaming en klimaatneutraal worden alleen samen met bewoners en bedrijven tot stand kan komen. Het is mooi om al die initiatieven in de stad te zien en nog mooier dat het dus ook zichtbaar resultaat oplevert. Als gemeente leveren wij daar onze bijdrage aan door zo veel mogelijk het goede voorbeeld te geven en al deze initiatieven te ondersteunen. Mij inspireren deze uitkomsten om met volle kracht door te gaan op het ingeslagen pad."

Naast het opwekken van duurzame energie gebeurt er ook veel op het gebied van energiebesparing. Het milieujaarverslag meldt dat er vorig jaar 735 subsidies dak- en vloerisolatie verleend zijn voor 51.450 m2 dak. Vanuit de VvE-balie zijn in 2015 1.082 woningen in 306 VvE's duurzaam verbeterd, dat wil zeggen isolatie van hun woningen en/of duurzame energieopwekking, onder meer door inzet van de VvE balie. Sinds de start van de wervende communicatiecampagne ‘Hou van je huis' in juni 2015, gaan veel inwoners over tot het energetisch verbeteren van hun huis.

De gemeente draagt ook haar steentje bij aan elektrisch rijden.  Er staan inmiddels ruim 500 oplaadpalen in de stad. Begin 2016 is de 500ste paal in Den Haag onthuld. Met de elektriciteit van deze palen rijden Hagenaars zo'n 6 miljoen schone kilometers per jaar. Dat betekent ook dat er zo'n 400.000 liter fossiele brandstof is bespaard. Dat komt allemaal ten goede aan de luchtkwaliteit in de stad.

Verder slaagt de gemeentelijke organisatie erin het eigen energiegebruik terug te dringen. In 2014 is het totale energieverbruik van de gemeentelijke organisatie afgenomen met 4%.  Dat is een derde gedeelte van de te realiseren besparing van 12% in 2020 De gemeente ligt hiermee goed op schema.

Als stad aan de zee is Den Haag extra kwetsbaar voor de klimaatverandering. De grotere extremen in neerslag, zeespiegelstijging en meer hete zomerse dagen kunnen leiden tot schade en overlast. Om de stad klimaatbestendig te maken en te houden zijn de afgelopen jaren verschillende maatregelen getroffen en acties in gang gezet. Mooie voorbeelden zijn de stimulering van de aanleg van groene daken in de stad. In 2015 zijn  64 subsidies verleend voor de aanleg van 6.000 m² groen dak. Daarmee is sinds 2010 in totaal vanuit de subsidieregeling 40.000 m2 groen dak aangelegd. De (nog te realiseren) calamiteitenberging Molenvlietpark, waterberging Nieuwe Driemanspolder en de aanleg van regeninfiltratievoorzieningen.



Duurzame energie in 2020 gratis en per abonnement

Door de wereldwijde transitie naar duurzame energie zal de stroomprijs binnen enkele jaren tot bijna nul cent per kilowattuur dalen. Consumenten betalen enkel nog voor transport en opslag in accu's en batterijen en zullen voor stroom een abonnement afsluiten, net zoals in de mobiele telefoniemarkt. Vanwege schommelingen in vraag en aanbod, en dus in prijs, zullen tarieven per kwartier afgerekend worden.

Dat voorspellen netbeheerders en deskundigen uit de Nederlandse energiebranche. Zij zullen hun visie op de energierekening van 2020 toelichten tijdens de achtste editie van 'The Solar Future NL- Prepare for change' conferentie op 26 mei in de Jaarbeurs in Utrecht.

Hoewel dalende stroomprijzen investeringen in zonne- en windenergie moeilijker maken en concurrentie met goedkopere kolencentrales lastig is zonder adequate CO2-heffing, verwachten deskundigen dat de transitie naar duurzame energie doorzet. Vooral onder publieke en politieke druk en door steeds strengere klimaatafspraken. ,,Ondanks de lage stroomprijzen in de laatste jaren zijn er nog nooit zoveel zon- en windparken bijgekomen," zegt woordvoerder Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland. ,,Het duurt hooguit een paar maanden langer om je investering terug te verdienen. De vraag is dan ook niet of we gaan verduurzamen, maar wanneer."

Volgens eigenaar Rob van Leeuwen van Jules Energy - dat aanbieders helpt om hun groene stroom te verhandelen op de dag- en onbalansmarkt - zal de variabele kostprijs van duurzame energie binnen afzienbare tijd naar 0 cent per kilwattuur gaan, al hangt het tempo van overheidsmaatregelen en subsidies af. ,,Je gaat straks alleen nog maar betalen voor transport en opslag. Daarvoor sluit je net als bij je telefoon een abonnement af of je koopt een prepaid stroomkaart bij de Albert Heijn," voorspelt hij. Voorwaarde is volgens hem wel dat duurzame stroomaanbieders investeren in batterijen, anders is die vanwege de onvoorspelbare levering moeilijk verhandelbaar.

Ook Paul Nillesen, partner bij PwC en verantwoordelijk voor de duurzame energietak, denkt dat stroom vanwege de overvloed aan goedkope, duurzaam opgewekte energie gratis zal worden. ,,Energie is straks overal beschikbaar en wordt een commodity. Zonnepanelen zijn zo goedkoop en zo efficiënt dat zonnecentrales op sommige plekken in de wereld al kunnen concurreren met kolencentrales," vertelt hij. De rekening voor consumenten gaat echter niet naar nul. Zij moeten zich verzekeren voor de levering van energie. ,,Je betaalt een soort premie voor opslag en transport. Daarom zal energie een soort verzekeringsproduct worden," verwacht hij.

Volgens commercieel manager Jurjen Algra van duurzaam energiebedrijf Greenchoice loopt Nederland nu nog achter in het aanbod aan zonne-energie. De druk om over te schakelen van kolen, gas en kernenergie naar duurzame energie zal door de publieke opinie echter steeds verder toenemen. ,,De consument wil inzicht hebben in waar zijn energie vandaan komt en daarom gaat de stroomrekening in 2020 er heel anders uitzien," zegt hij.

Energie zal vooral lokaal opgewekt worden, is het niet met zonnepanelen op het eigen dak, dan wel bij de buurman, regionale zonneweides of grote windmolenparken. Algra: ,,De consument sprokkelt zo zelf de 3500 kilowattuur per jaar bijeen die per jaar gemiddeld hij nodig heeft. Dat staat allemaal zichtbaar op de rekening."

Volgens Boelhouwer staat er op de toekomstige energierekening ook een soort CO2-belasting, gekoppeld aan emissies. Omdat de prijs van duurzame energie schommelt, zal er in de toekomst per kwartier afgerekend worden. De invoering van slimme meters en smart grids maakt dat mogelijk. Momenteel doen 300 gezinnen uit Amersfoort mee aan een proef hiermee. Boelhouwer: ,,Het voordeel hiervan is dat mensen als het ware verleid worden hun gedrag aan te passen. Dus als er bijvoorbeeld veel zonne-energie uit Duitsland is en de prijs bijna nul, dan gaan ze de elektrische auto opladen en de airco aanzetten. Als stroom duur is zetten ze de wasmachine pas over twee uur aan. Dan gebruiken mensen duurzame energie op het moment dat het er is."

dinsdag 26 april 2016

Enexis introduceert kengetallen-app

Netbeheerder Enexis introduceert de kengetallen-app. Hierdoor is per provincie, gemeente en plaats alle belangrijke informatie​ over het gas- en elektriciteitsnetwerk te zien. De mobiele webapplicatie geeft informatie over het aantal actuele eigendommen van de netbeheerder in bepaalde gebieden, de zogenaamde assets. Enexis wil vanuit transparantie haar gegevens maximaal beschikbaar stellen voor klanten en overheden.

Enexis ontvangt met regelmaat vragen van diverse stakeholders, zoals bedrijven, particulieren en media over de kengetallen en locatie van de assets. Door deze gegevens aan te bieden als Open Data is alle informatie eenduidig en zonder tussenkomst van Enexis inzichtelijk

De kengetallen-app geeft onder andere informatie over het aantal ondergrondse kilometers gasleidingen en elektriciteitskabels en het aantal gas- en transformatorstations. Daarnaast is ook het aantal klanten, het aantal laadpalen, het aantal slimme meters en het aantal gebouwen met zonnepanelen terug te vinden in de app. Ook is er een overzicht beschikbaar van de totale investeringen in het netwerk van de afgelopen jaren. De gegevens in de app worden maandelijks geactualiseerd. Omdat de app via de webbrowser van de mobiele telefoon werkt, hoeft de app nooit geüpdatet te worden. Daarmee is altijd actuele, en daarmee betrouwbare data beschikbaa

Het bronbestand Open Asset Data geeft, aanvullend op de kengetallen-app, informatie over zowel de locatie en kenmerken van de assets van Enexis en wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd. In dit bestand is de exacte locatie van gas- en transformatorstations, gasleidingen, elektriciteitskabels en de laadpaalaansluitingen terug te vinden. Ook zijn er veel kenmerken over deze assets opgenomen, zoals de aanlegdatum van leidingen en kabels, het materiaalsoort en de diameter. Met de update van het bronbestand Open Asset Data is Enexis de eerste Europese netbeheerder die deze data in lijn heeft gebracht met de nieuwe verplichte Europese INSPIRE-richtlijn. Hiermee is de informatie gegarandeerd beschikbaar, vindbaar en bruikbaar en wordt deze informatie eenduidig aangeboden, waardoor deze er overal ter wereld identiek uitziet. Het bronbestand is te downloaden via http://www.enexis.nl/over-enexis/open-data.






Nederland draagt bij aan opruimen kernafval Tsjernobyl

Nederland gaat 1 miljoen euro extra bijdragen aan het bergen van kernafval van de kerncentrales in Tsjernobyl. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zegde het bedrag maandag toe. Dinsdag is het precies dertig jaar geleden dat de ramp met de kerncentrale in het noorden van Oekraïne plaatsvond.
 
Oekraïne had nog 100 miljoen van de benodigde 700 miljoen euro nodig om het kernafval veilig en beveiligd op te slaan. Daarom werd in Kiev een donorconferentie georganiseerd, waar in totaal 87,5 miljoen euro is toegezegd. ‘Ik hoop dat andere landen op korte termijn het resterende bedrag willen bijdragen, zodat we verzekerd zijn van goede opslag van dit toxische materiaal’, aldus Koenders. De 1 miljoen euro komt bovenop de 11 miljoen euro die Nederland in de afgelopen jaren al heeft bijgedragen aan het opruimen van de gevolgen van de kernramp.

Het is volgens de minister van groot belang dat het nucleaire afval goed opgeslagen wordt. ‘De radioactieve straling kan zoals we weten grote gezondheidsgevolgen hebben voor de omwonenden. Na de kernramp in 1986 is er veel radioactief materiaal vrijgekomen, het is zeer belangrijk dat daar niet meer bij komt. Het moet veilig worden opgeslagen’, licht Koenders de Nederlandse bijdrage toe.

Volgens de minister is dat ook in ons eigen belang. ‘Als het kernafval veilig is opgeslagen in bunkers, kunnen we het ook beter beveiligen. Daarmee kunnen we voorkomen dat het resterende radioactieve materiaal in verkeerde handen valt’, zegt Koenders.

Nederland zet zich samen met de Verenigde Staten al langer in om te voorkomen dat terroristen materiaal te pakken kunnen krijgen om een vuile bom te maken. Daartoe werd in 2014 de Nuclear Security Summit georganiseerd in Den Haag. De laatste NSS werd begin deze maand in Washington gehouden.

‘Nucleaire beveiliging blijft onverminderd onze aandacht houden’, zegt Koenders. ‘Het is een lastig onderwerp nu de geopolitieke spanningen zo zijn opgelopen, maar we blijven het op de agenda zetten. En gelukkig komen we stap voor stap ook vooruit. Het einddoel blijft een wereld vrij van kernwapens.

Stedin en Zeehavenpolitie zien koperdiefstal in Rotterdamse haven fors dalen

Sinds 2010 werken netbeheerder Stedin en de Zeehavenpolitie samen om het aantal koperdiefstallen in de Rotterdamse haven terug te dringen. Deze samenwerking werpt vruchten af; werden er in 2010 nog 100 diefstallen gemeld, in 2015 waren dat er nog 12. Koperdiefstal is levensgevaarlijk én een grote bedreiging voor een betrouwbare energievoorziening van huishoudens en bedrijven in het Rotterdamse havengebied.

Stedin heeft tientallen hoog- en middenspanningsstations in de haven van Rotterdam. In geval van koperdiefstal wordt er ingebroken in de stations en elektriciteitskabels of aardkoper gestolen. Hierdoor kunnen hele woonwijken en fabrieksterreinen zonder stroom komen te zitten, met alle gevolgen van dien. De schade kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Daarnaast levert dit levensgevaarlijke situaties op, want voor de dieven is niet zichtbaar op welke kabels spanning staat. Stedin wil haar energievoorziening kunnen garanderen, onveilige situaties in de electriciteitsstations vermijden en schadeposten voorkomen. Daarom is Stedin sinds 2010 gaan samenwerken met de Zeehavenpolitie om koperdiefstallen in de Rotterdamse havenzoveel mogelijk te voorkomen.

Alain Meijer, projectcoördinator metaaldiefstal Zeehavenpolitie: ,,Om koperdiefstal in de energievoorziening effectief tegen te gaan is nauw samenwerken absoluut noodzakelijk. Onze mensen hebben inmiddels een prima gevoel ontwikkeld voor verdachte omstandigheden en voertuigen. De kans dat je in de haven tegen de lamp loopt is de afgelopen jaren aanmerkelijk toegenomen. We zijn dan ook blij met het resultaat van onze gezamenlijke inspanningen.'' Andere maatregelen zijn de plaatsing van zogenaamde lokhaspels, losse haspels met koperkabels. Van der Bie: ,,Ook zetten we mobiele camera's neer op bouwplaatsen en hangen we grote banners op onze objecten met daarop de tekst 'dit object wordt 24 uur per dag bewaak'.''

In 2011 werd op landelijk niveau de actie Koperslag gestart, een samenwerking tussen de branches, het Ministerie, de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie. Zo is er een wettelijke identificatieplicht ingevoerd voor de kopers van koper en worden koperkabels gemarkeerd om ze sneller terug te vinden.

Populairste elektrische auto is een plug-in hybride

Van alle nieuw geregistreerde hybride en volledig elektrische auto’s waren de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volkswagen Golf PHEV en de Toyota Auris HEV vorig jaar favoriet. Begin 2016 reden twee keer meer plug-in hybrides rond dan in het jaar daarvoor. Dat meldt CBS.

In 2015 zijn ruim 60 duizend nieuwe elektrische auto’s verkocht. Rekening houdend met import, export en sloop komt het totale aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen op 1 januari 2016 uit op 211 duizend. Hoewel het totale aantal elektrische auto’s met een derde is gestegen ten opzichte van een jaar eerder, is begin 2016 niet meer dan een op de veertig auto’s in Nederland geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.

Van alle elektrisch aangedreven auto’s rijdt een op de twintig volledig op stroom, dit zijn de ‘volledig elektrische voertuigen’ (FEV’s). De rest betreft ‘gewone’ hybrides (HEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s). Dit zijn auto’s met een verbrandingsmotor en elektromotor, waar de laatstgenoemde groep ook is uitgerust met een stekker waarmee de accu’s kunnen worden bijgeladen.

Het bezit van plug-in hybrides is het meest toegenomen, met een ruime verdubbeling van 1 januari 2015 op 1 januari 2016. De aantallen hybride auto’s en volledig elektrische auto’s stegen in deze periode met respectievelijk 10 en 34 procent.

De Mitsubishi Outlander PHEV was de meest verkregen plug-in hybride in 2015 en de Toyota Auris HEV was de favoriete hybride zonder stekker. De populairste volledig elektrische auto was de Tesla Model S.

Bij zowel hybrides als plug-in hybrides is benzine verreweg de meest voorkomende fossiele brandstof. Negen op de tien hybrides en acht op de tien plug-in hybrides hebben benzine als nevenbrandstof. Van de overige hybrides heeft de meerderheid diesel als nevenbrandstof. Een zeer kleine groep rijdt op een andere tweede brandstof zoals LPG

maandag 25 april 2016

Oxxio start nieuwe merkcampagne

Vandaag lanceert Oxxio een nieuwe campagne om het merk duidelijker te positioneren. In deze campagne staan een scherpe prijs én een toegankelijke dienstverlening door de Oxxio App centraal. De positionering wordt tot leven gebracht met een nieuw visueel campagneconcept waarin een TVC, online video, bannering, social en PR worden ingezet.

Met de pay-off – Superslim. Supervoordelig. – zet Oxxio zich neer als 'sympathieke prijsvechter' met een slimme app. Met deze campagne introduceert Oxxio twee nieuwe 3D- merkkarakters die superslim en supervoordelig vertegenwoordigen in alle communicatie. Zij moeten zorgen voor sterke herkenbaarheid en onderscheid.


'Samen optrekken tegen nieuwe hoogspanningslijn'

Zeeland moet met één stem richting Den Haag spreken, wil de provincie met aanpassingen komen voor de omstreden hoogspanningslijn. Dat zegt fractievoorzitter Goos Roeland van de SGP.

Voor de afvoer van stroom van nieuwe windmolenparken op zee, wil het Rijk nieuwe hoogspanningsmasten laten bouwen in Zeeland.

Aanvankelijk wilde men de nieuwe 380KV-masten bouwen naast de bestaande 150KV-masten. In de meest gunstige variant, gaan de kabels van de oude 150KV-masten ondergronds, zodat alleen de nieuwe masten in het landschap overblijven.

Bij de zogenoemde zilveren variant blijven beide masten naast elkaar boven de grond, maar gaat de nieuwe hoogspanningslijn bij woonkernen onder de grond uit het zicht.

SGP-fractievoorzitter Goos Roeland wil dat iedereen zich achter de alternatieven schaart, om de Zeeuwse stem in Den Haag zoveel mogelijk kracht bij te zetten.

CO2-uitstoot steden 50 procent lager door stadswarmte

Stadswarmte draagt bij aan minder CO2-uitstoot. Nuon heeft uitgerekend dat er vorig jaar door gebruik van haar stadswarmte 194.611 ton minder CO2-uitstoot is geweest in vergelijking met individuele HR-ketels op gas. Deze reductie van CO2 is te vergelijken met het effect van zo’n 2 miljoen zonnepanelen. Dat zijn 460 voetbalvelden vol zonnepanelen.

Klanten van Nuon kunnen nu zelf bekijken hoeveel CO2 zij in hun eigen huis hebben bespaard. Met de CO2 calculator zorgt Nuon ervoor dat bewoners met stadswarmte direct zien hoeveel kilogram CO2 ze bespaard hebben. Door in te vullen hoe groot het jaarverbruik was, wordt zichtbaar gemaakt hoeveel kilo CO2 mensen besparen. En hoeveel extra aantal zonnepanelen nodig geweest zouden zijn om dezelfde CO2-vermindering te realiseren als met stadswarmte. Een gemiddeld gezin verbruikt bijvoorbeeld zo’n 35 GJ per jaar, dat staat gelijk aan de CO2 besparing van 12 zonnepanelen. De methode van berekening die Nuon hanteert om de CO2-reductie te bepalen, is gevalideerd door TNO en volgt de landelijk geldende norm voor dit type berekeningen.

In Nederland heeft Nuon, omgerekend naar woningen, 205.000 aansluitingen op stadswarmte. De consumenten en bedrijven die hierachter zitten hebben met elkaar de CO2-vermindering van 194.611 ton gerealiseerd. Nuon zorgt met de online publicatie van de CO2-reductierapporten voor relevante informatie per stadswarmteregio.

Nuon richt zich met stadswarmte op de regio’s Almere, Amsterdam, Arnhem-Nijmegen en Rotterdam. In deze regio’s werd in 2015 de volgende CO2-reductie bereikt:
• Almere: 50%
• Amsterdam: 46%
• Arnhem, Duiven en Westervoort: 77%
• Nijmegen: 71%
• Rotterdam: 78%

Stadswarmte is een energievoorziening die gebruikmaakt van restwarmte die vrijkomt bij elektriciteitsopwekking of verbranding van afval. Nuon zorgt ervoor dat warmte die normaal gesproken in de lucht of het oppervlaktewater verdwijnt, wordt hergebruikt om woningen, bedrijven en instellingen in de omgeving te verwarmen en van warm water te voorzien. De bron van stadswarmte bepaalt de wijze waarop de CO2 wordt gereduceerd. Uit de cijfers blijkt dat de gebieden waar een afvalenergiecentrale de bron is, zoals in Rotterdam, Arnhem en Nijmegen de CO2 besparing hoger is. Stadswarmte speelt een grote rol in een schonere energievoorziening. In de overgangsfase van fossiele energiebronnen als gas en steenkool naar een meer duurzame warmtevoorziening, is het gebruik van restwarmte en duurzame bronnen niet weg te denken.

Nieuwe zonneleningen voor Assenaren

In 2016 kunnen Assenaren weer een zonnelening aanvragen voor het aanschaffen van zonnepanelen. Na het succes van eerdere jaren stelt het college de raad voor om in 2016 een bedrag van ruim 410.000 euro beschikbaar te stellen. Als de raad hiermee instemt, verdubbelt de provincie Drenthe dit bedrag.

Met het stimuleren van zonne-energie wil de gemeente Assen een bijdrage leveren aan het stoppen van klimaatverandering. Hiervoor is begin dit jaar het scenario Klimaat Akkoord uitgewerkt. Volgens dit scenario zou over zeven jaar 16% van alle gebruikte energie in Assen duurzaam moeten worden opgewekt. Dit vraagt om  een investering van ongeveer 50 miljoen euro in zonnepanelen op daken van huizen en daarbovenop nog investeringen in zonneakkers en op bedrijfspanden..
Ook in 2015 konden Assenaren gebruik maken van zonneleningen. Hiervoor was bijna een miljoen euro beschikbaar van gemeente en provincie. Een groot aantal inwoners heeft van de regeling gebruik gemaakt.

Voor de zonnelening geldt een rentepercentage dat 3% lager is dan de marktrente, met een minimum van 0,5% exclusief afsluitkosten. Het geld dat inwoners terugbetalen vloeit terug naar de gemeente. Wanneer de zonneleningen kunnen worden aangevraagd, maakt de gemeente nog bekend via de gemeentepagina en de website.

'ING en Rabobank investeren in grootste Russische kolenproducent'


ING en Rabobank verstrekten samen in februari 2016 een lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolenboer SUEK. Dit bedrijf is een van de grootste kolenproducenten ter wereld en de grootste kolenmijnbouwer van Rusland. In november 2015 maakte ING juist bekend minder in kolen te willen investeren. Rabobank profileert zich als marktleider in duurzame energieopwekking. De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd over de handelswijze van beide banken.

Vandaag vindt de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van ING plaats. De Eerlijke Bankwijzer roept de ING-directie op om vandaag een duidelijke belofte te doen geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten en veel meer te investeren in duurzame energiebedrijven om klimaatverandering daadwerkelijk aan te pakken. ING en Rabobank moeten geen nieuwe leningen aan kolenbedrijven verstrekken en hun investeringen in fossiele energiebedrijven zo spoedig mogelijk afbouwen. Daarnaast dienen beide banken transparant te worden over hun totale carbon footprint: inclusief die van de bedrijven waarin de banken investeren .ING en Rabobank moeten concrete stappen maken om bij te dragen aan een maximale temperatuurstijging van 1,5 graad Celsius.

Evert Hassink, woordvoerder Eerlijke Bankwijzer, "Deze nieuwe lening is tegenstrijdig met ING's besluit in november om haar koleninvesteringen te verminderen. De inkt van het VN-klimaatverdrag is nog niet droog en ING leent doodleuk ruim 100 miljoen aan één van de grootste kolenbedrijven ter wereld. Dat maakt het besluit van ING volstrekt ongeloofwaardig. Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING 8 keer meer investeert in fossiele energiebedrijven dan in duurzame energiebedrijven. Dit kan zo niet langer. "

De Eerlijke Bankwijzer was in november 2015 nog positief over het 'kolenbesluit' van ING, maar riep ING ook op om alle investeringen in kolenbedrijven te stoppen en meer te investeren in duurzame energie. De nieuwe lening van ING en Rabobank aan SUEK toont aan dat beide banken anno 2016 nog volop in fossiele energiebedrijven blijven investeren, nota bene in een Russische kolenproducent.

Deze nieuwe lening tast ook het beeld aan van de Rabobank, dat zich profileert als marktleider in duurzame energie opwekking. De Eerlijke Bankwijzer roept ook Rabobank op om geen leningen meer aan kolenproducenten te verstrekken, concrete doelstellingen te publiceren over de afbouw van leningen aan fossiele energiebedrijven en substantieel meer te investeren in duurzame energiebedrijven.

zaterdag 23 april 2016

Miljarden euro's voor duurzame innovatie mogelijk gebruikt voor sjoemelsoftware

Van 2005 tot 2015 leenden autofabrikanten een totaalbedrag van 20 miljard euro van de Europese Investeringsbank om duurzame innovatie te stimuleren. Er zijn serieuze aanwijzingen dat dit geld is misbruikt voor emissiefraude. "Dit is de zoveelste aanwijzing dat Europa autofabrikanten de hand boven het hoofd houdt en hun onduurzame praktijken zelfs mede financiert. Het is de hoogste tijd dat zij de juiste prioriteiten gaan stellen", reageert Anne Knol van Milieudefensie. Momenteel doet de anti-fraudedienst van de EU, OLAF, onderzoek naar deze zaak.

Verschillende automerken deden een flinke graai uit de pot met goedkope kredieten, bedoeld om hun wagenpark te vergroenen: Volkswagen, Mercedes, BMW, Renault en Volvo. Meerdere van deze automerken zijn inmiddels in verband gebracht met het emissieschandaal. Volkswagen heeft al bekend dat het bij 11 miljoen auto's sjoemelsoftware installeerde. De Brusselse belangengroep van de auto-industrie ACEA zegt dat het geld nodig was om aan de strengere emissie-eisen te voldoen. Maar inmiddels weten we dat bijna geen enkele auto aan die eisen voldoet. De Europese Investeringsbank stelde geen harde eisen aan de auto-industrie over de milieuresultaten die met de gunstige leningen behaald zouden moeten worden. Het onderzoek door OLAF naar de mogelijke link tussen de leningen en Volkswagen's sjoemelsoftware is in volle gang.

Milieudefensie vindt dat directe en indirecte financiering van de autoindustrie direct moet stoppen. "Het is belachelijk dat de autoindustrie bakken met geld kan besteden, terwijl hun auto's niet of nauwelijks schoner worden en er wordt gefraudeerd met software en verbruikscijfers", zegt Anne Knol, campagneleider Mobiliteit. "Hopelijk komt er snel duidelijkheid in deze zaak en gaat de politiek dan eindelijk inzien dat onze gezondheid en het klimaat een stuk meer bescherming verdienen dan de autoindustrie."

IJsbeer gaat klanten helpen energie te besparen

Nuon en Get in the Ring organiseerden op 21 april samen de eerste Global Data Challenge voor start-ups. Start-ups met concrete, data-gedreven producten of diensten werden uitgenodigd hun oplossingen in te zetten voor onze klanten. Hyko sleepte met de ijsbeerlamp de eerste prijs in de wacht.

De ijsbeer van Hyko is een slimme, lichtgevende lamp die het energieverbruik in een huishouden real-time zichtbaar maakt en de app laat kinderen en volwassenen op een speelse manier omgaan met energie. Hyko mag met de ijsbeerlamp een pilot draaien bij Nuon. Gevraagd waarom Hyko de strijd aan wilde gaan om de samenwerking met Nuon te winnen, vertelt CEO Andriy Shmyhelskyy: “Energie is een onderwerp dat bij veel mensen heel laag op de agenda staat – het interesseert ze niet voldoende. Maar mensen spelen een centrale rol de nieuwe energiewereld. Hun deelname aan die nieuwe wereld is juist nodig om het energiebewustzijn te verhogen! Met Hyko richten we ons op een specifieke doelgroep met een hoog energieverbruik: gezinnen met kinderen. Kinderen leren hun ouders bewust om te gaan met elektriciteit, en andersom. En dat op een speelse, intuïtieve manier.”

Cindy Kroon, directeur Klanten bij Nuon was één van de juryleden en overhandigde de prijs. “Klanten van Nuon willen op een duurzame, comfortabele en betaalbare wijze kunnen leven, zonder daar zelf heel veel tijd en energie in te steken. Ze verwachten dat ze voor hun energievoorziening en slimme oplossingen bij Nuon in goede handen zijn”, legt Cindy uit. “Het verzamelen van data, het persoonlijke en klantgerichte maakten Hyko de verdiende winnaar van de eerste Nuon Global Data Challenge. We kijken uit naar de verdere samenwerking met Hyko!”

De groei van hernieuwbare energie en decentrale opwek, CO2-reductie en ontwikkelingen als elektrisch vervoer vragen om een andere rol voor grote energiebedrijven. Nuon zoekt daarom voortdurend naar nieuwe oplossingen die ervoor zorgen dat onze klanten in goede handen zijn. Daarvoor ontwikkelen we niet alleen diensten en producten, maar zoeken we ook de samenwerking op. Zo maken we het met Solease mogelijk om zonnepanelen te huren, ondersteunen we jong talent bij ondernemerschap door de sponsoring van Amsterdam Center for Entrepreneurship. Maar ook intern vragen we via ons Nuon Next-platform onze collega’s met inspirerende ideeën te komen op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

Op 21 april tijdens de Get in the Ring-challenge op het Nuon hoofdkantoor streden zes finalisten om de hoofdprijs. De start-ups boden elk een bijzondere, vernieuwende én slimme oplossing voor de klanten van Nuon. Ecoisme uit Oekraïne geeft bijvoorbeeld een seintje als je je strijkbout aan hebt laten staan, Cohere regelt je energiehuishouden automatisch en Solarmonkey laat je het maximale uit je zonnepanelen halen. Maar ook meer educatieve insteek ontbrak niet: Hyko leert kinderen energie te besparen en met GreenerU maak je inzichtelijk hoe duurzaam je leeft. De zesde finalist was het Amerikaanse Jasmine Universe, dat ervoor zorgt dat je apparaten in je huis van afstand kunt bedienen. Solarmonkey werd tweede en GreenerU won de derde prijs.

vrijdag 22 april 2016

'Nieuwe kolencentrale Uniper overbodig'

Donderdag is in Rotterdam een grote nieuwe kolencentrale geopend. Eigenaar Uniper wil met deze centrale honderdduizenden huishoudens voorzien van klimaatverwoestende elektriciteit en warmte. Kolenwarmte is net zo min duurzaam als kolenstroom.

Milieudefensie heeft door onderzoekers van CE Delft in beeld laten brengen wat de opties zijn voor stadsverwarming op basis van echt duurzame warmte. Uit dit onderzoek blijkt dat een miljoen woningen en andere gebouwen die op warmtenetten zijn aangesloten of waarvoor plannen bestaan, geothermische warmte kunnen krijgen uit de diepe ondergrond. Dit kan ook in de regio Rotterdam. Volgens Milieudefensie is de Uniper kolencentrale daarom overbodig. Ike Teuling, campagneleider Energie: "Om klimaatverandering tegen te gaan en de gaskraan in Groningen dicht te krijgen moeten huizen duurzaam worden verwarmd, dus niet met vieze kolenwarmte. Dat het kan blijkt uit het rapport van CE Delft."

Er zijn in Nederland nog veel meer mogelijkheden voor geothermische stadsverwarmingsprojecten. Het ministerie van EZ schat dat een kwart van de woningen op een warmtenet kan worden aangesloten. Maar het onderzoek door CE Delft laat ook zien dat er in grote delen van Nederland nog geen kennis is over de mogelijkheden van geothermie. In veel gebieden in Noord-Holland, Utrecht en het Oosten van Nederland is er geen zicht op bruikbaar aardwarmtepotentieel. Klimaatvriendelijke warmte is daar alleen beschikbaar als er gebruik wordt gemaakt van restwarmte uit industriële bronnen die gebruik maken van koolstofopslag (CCS). Dat is echter op dit moment nog een experimentele en dure techniek, zeker in gebieden waar geen lege gasvelden voorhanden zijn.

Milieudefensie roept overheden op om geen grote investeringen te doen in nieuwe stadsverwarmingsprojecten of uitbreidingen van bestaande netten als niet zeker is dat er in de toekomst duurzame warmte beschikbaar is en beschikbaar blijft.

App voor voordelig duurzaam laden nu beschikbaar

Vanaf vandaag kan iedere elektrische rijder voordelig en duurzaam opladen met de slim-laden app van Eneco-dochter Jedlix. De gratis app koppelt het opladen van de elektrische auto aan het beschikbare aanbod van duurzame energie: de auto wordt geladen als er veel stroom uit hernieuwbare bronnen als zon en wind beschikbaar is.

De app werkt eenvoudig: de gebruiker stelt zijn gewenste vertrektijd in en de app zorgt ervoor dat de auto op dat tijdstip volledig geladen is, waarbij zoveel mogelijk duurzame energie geladen wordt. De gebruiker profiteert van de lagere marktprijs op momenten dat er veel duurzame energie opgewekt wordt. Bijvoorbeeld ’s nachts, als er veel aanbod is van windenergie. Op die manier kan dagelijks eenvoudig tot een euro aan oplaadkosten bespaard worden. Het afrekenen van de laadtransactie gaat via de bestaande laadpas. De Jedlix-app houdt de besparingen bij en keert deze uit aan de gebruiker.

Als er veel auto’s tegelijkertijd ‘slim’ geladen worden dan vormen zij samen een grote flexibele buffer voor duurzame energie. Hierdoor kunnen pieken in het elektriciteitsnet vermeden worden. Zo helpen deelnemers mee het elektriciteitsnet stabiel te houden én duurzame energie optimaal te benutten.

Iedereen met een volledige elektrische auto of plugin-hybride kan de app gebruiken bij een van de ruim 400 geschikte laadpunten van EVnetNL in Nederland. Later dit jaar zal de app werken op alle 3000 publieke laadpunten van EVnetNL. Daarnaast onderzoeken moederbedrijf ElaadNL en Jedlix, in het kader van Living Lab Smart Charging, de effecten van slim laden voor de energieproductie en het lokale elektriciteitsnet. De dienst zal de komende tijd ook beschikbaar komen op andere laadnetwerken en voor thuis laden, direct via de auto.

Inpassingsplan 'Netuitbreiding Kop van Noord-Holland' ter inzage

Het Inpassingsplan Netuitbreiding Kop van Noord-Holland ligt sinds 18 april tot en met 30 mei 2016 ter inzage bij de provincie Noord-Holland. Tijdens  de inzagetermijn van zes weken kan tegen het besluit tot vaststelling van het Inpassingsplan beroep worden ingesteld.

Om energielevering in de Kop van Noord-Holland robuust te maken voor de toekomst, moet het bestaande energienetwerk worden versterkt en uitgebreid. Met het inpassingsplan “Netuitbreiding Kop van Noord-Holland” maakt de provincie Noord-Holland daarom de bouw mogelijk van een nieuw 150/20kV -transformatorstation Middenmeer in glastuinbouwgebied Agriport A7. Tevens maakt het inpassingsplan de aanleg mogelijk van drie ondergrondse 150kV-verbindingen naar omliggende stations Oterleek, Anna Paulowna, Westwoud en De Weel, inclusief de aanpassingen aan een aantal van die stations.

De geplande netuitbreiding zorgt ervoor dat het elektriciteitsnetwerk minder gevoelig is voor storingen en calamiteiten. Daarnaast wordt  het geplande windpark Wieringermeer op dit netwerk aangesloten. Het plangebied voor de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk betreft de gemeenten Hollands Kroon, Medemblik, Heerhugowaard en Alkmaar.

Salderingsregeling voorwaarde voor toekomst zonne-energie

Als de plannen van de politiek om de salderingsregeling op zonnepanelen vanaf 2020 te versoberen of af te schaffen worden doorgezet, zal het aantal nieuwe particuliere zonnestroominstallaties drastisch verminderen. Bij het afschaffen of versoberen van de salderingsregeling zijn er nauwelijks tot geen financiële argumenten voor het investeren in dergelijke systemen.

In de huidige situatie betalen eigenaren van zonnepanelen geen energiebelasting en BTW over de zelf opgewekte elektriciteit. Hierdoor is het investeren in groene installaties voor het opwekken van stroom aantrekkelijker. Met de plannen van de politiek om de salderingsregeling vanaf 2020 te versoberen, verschuift de terugverdientijd maar liefst van tien naar meer dan vijfentwintig jaar.

Dit blijkt uit berekeningen, gebaseerd op een in gebruik zijnde PV-installatie van Mark Kok van K & R Consultants. "Voor het maken van de berekeningen, ben ik uitgegaan van drie mogelijke scenario's. De huidige situatie met salderingsregeling, het volledig afschaffen van de salderingsregeling en een tussenvorm waarbij het voordeel van de salderingsregeling gehalveerd is. Hiervan zijn zowel de eenvoudige terugverdientijd (TVT) als de interne rentabiliteit (IR) berekend.

Uit de resultaten komt naar voren dat de terugverdientijd enorm stijgt en dat het gerealiseerde rendement op de investering flink afneemt. "De huidige terugverdientijd van 10 jaar is voor veel mensen al lang, laat staan dat zij willen investeren in dergelijke systemen bij een afschaffing van de regeling of bij een tussenvorm," aldus Kok.

De onzekerheid omtrent de toekomst van de salderingsregeling zal de huidige investeringsbereidheid van woningeigenaren volgens de berekeningen van Kok niet ten goede komen. "Ik hoop dat de politiek nog eens goed wil nadenken over het voortzetten van de salderingsregeling en hierover snel duidelijkheid geeft."





 

Nederland en Duitsland versterken samenwerking innovatie

Nederland en Duitsland versterken de samenwerking op het gebied van innovatie en energie. Dat is de uitkomst van overleg tussen de Nederlandse en Duitse regeringen. In Eindhoven vond voor de tweede maal Nederlands-Duits regeringsoverleg plaats. Het overleg geeft blijk van de grote betekenis die wordt gehecht aan de nauwe en intensieve banden tussen beide landen. Nederland en Duitsland gaan samen internationale uitdagingen aan, als  Europese en transatlantische partners.

Het accent bij het regeringsoverleg lag op het thema innovatie. Op de High Tech Campus in Eindhoven wisselden leden van de Nederlandse en de Duitse regering van gedachten over de verdere versterking van het innovatievermogen van beide landen. In diverse werkgroepen bespraken de leden van de kabinetten de inzet van innovatie op het gebied van energie, duurzaamheid en de overgang naar de digitale economie. Nederland en Duitsland kwamen overeen hun samenwerking op het gebied van innovatie en energie verder te intensiveren. Daarnaast werd gesproken over de actuele agenda voor de buitenlandse en Europese politiek.

Een van de afspraken is dat Nederland en Duitsland intensiever samen optrekken bij de innovatieve aanpak van de transitie naar een CO2-arme energievoorziening vóór 2050. Daarbij staat voorop dat de energievoorziening veilig en betrouwbaar blijft en bijdraagt aan de groei van  economie en werkgelegenheid.

Ook op het gebied van de digitale economie gaan Duitsland en Nederland nog intensiever samenwerken. Vooral de sector micro-elektronica speelt een sleutelrol bij de digitalisering van economie en maatschappij. Beide landen hebben hun steun uitgesproken voor het pakket maatregelen dat de Europese Commissie onlangs heeft gepresenteerd voor de digitalisering van de Europese industrie. Nederland en Duitsland zullen hun ervaringen op dit gebied onder meer uitwisselen via een jaarlijkse stakeholder-bijeenkomst.

Nederland en Duitsland onderhouden als goede buren van oudsher nauwe betrekkingen op zowel politiek, cultureel als economisch niveau. Beide landen behoren tot de meest innovatieve economieën van Europa. Aan weerszijden van de grens werken bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en de overheid  intensief samen aan innovatieve oplossingen. Deze samenwerking is grensoverschrijdend; ook op dit gebied trekken Nederland en Duitsland nauw met elkaar op.

In de marge van het regeringsoverleg werd een overeenkomst getekend tussen de Fraunhofer-Gesellschaft, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Brainport Development. De Fraunhofer-Gesellschaft zal een verbindingsbureau openen in Eindhoven.

donderdag 21 april 2016

Brede coalitie van maatschappelijke organisaties wil sociaal duurzame agenda

Sociale waarden, zorg voor de aarde en de menselijke maat moeten weer centraal staan. Alleen dan is Nederland verzekerd van een duurzame toekomst met een eerlijke verdeling van de welvaart. Die oproep doen milieuorganisaties, vakbonden, woon- en patiëntenorganisaties donderdag in een gezamenlijke Sociaal Duurzame Agenda.

De organisaties die Nederland socialer en duurzamer willen maken, doen een krachtige oproep aan politieke partijen om de punten uit het manifest op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Daarbij gaat het over afspraken om de CO2-uitstoot te verminderen, inkomens en vermogens in een eerlijker evenwicht te krijgen, en te bouwen aan een sociaal weerbare samenleving waarin mensen gelijke kansen hebben.

Ton Heerts, FNV: ‘Duurzaam, sociaal en groen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij zijn samen een sterke kracht. De overheid heeft hierbij ook een belangrijke rol. In de toekomst zullen banen verdwijnen, maar duurzamer produceren levert ook weer banen op. Dat moeten dan wel echte banen zijn.’

Sylvia Borren, Greenpeace: ‘Het kabinet moet een systematiek ontwikkelen voor Meerjarenplannen om Nederland duurzamer te maken, met afspraken over onder meer CO2-uitstoot. Dit stuurt dan het gedrag van de Nederlandse overheid, bedrijven en multinationals en civil society.’

Willem Lageweg, MVO: ‘Een duurzame en circulaire economie leidt tot een hogere kwaliteit van leven en tot meer banen. Door ons in te zetten voor een circulaire en inclusieve economie gaat iedereen erop vooruit, zowel de mens als de aarde. Circulair en inclusief is ons nieuwe offensief.’

Tjerk Wagenaar, Natuur & Milieu: ‘Het enige perspectief om klimaatverandering te keren is een sociale duurzame samenleving. Strijd en Samen zijn nodig: solidariteit tussen generaties, inkomensgroepen en levensovertuigingen; allemaal in één polder.’

Ronald Paping, Woonbond: ‘De woningmarkt van Nederland raakt ons allen en verdient een sociale visie die uitgaat van de gelijkwaardigheid van huren en kopen. Daarom moet de verhuurdersheffing worden afgeschaft, zodat er weer geïnvesteerd kan worden en de huren weer betaalbaar worden.’

Hans Bart, Nierpatiënten Vereniging: ‘We zijn verstrikt geraakt in een technisch, bureaucratisch denken vanuit louter economische insteek dat leidt tot angstig vermijdingsgedrag. Dit vraagt om een andere manier van denken en handelen waarbij we uitgaan van waarden en kwaliteit. Durf is nodig.’

Willem Jelle Berg, Sociale Alliantie: ‘Wij zetten ons in voor een samenleving zonder armoede. Er is nog heel veel werk te verzetten om ook maar enigszins in de buurt te komen van dit ideaal.’

Nieuwbouw iGent op Technologiepark is 'pronkstuk inzake duurzaamheid'

De Universiteit Gent opent op het Technologiepark in Zwijnaarde de nieuwbouw iGent. Het gebouw is bijzonder energiezuinig.

iGent is een nieuwbouw voor de 500 medewerkers van de dienst UGent TechTransfer en de vakgroepen Informatietechnologie (INTEC) en Elektronica en Informatiesystemen (ELIS) van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Ook onderzoekers van imec en iMinds die verbonden zijn aan deze vakgroepen zullen er werken.

iGent is uitgerust met laboratoria, leszalen en een datacenter, gedeeld door de centrale directie Informatie- en Communicatietechnologie en de beide vakgroepen.

Duurzaamheid geldt als rode draad in het project. Met onder meer een doorgedreven isolatie en zonwerende beglazing, op de zuidgevel een installatie met zonnepanelen die dient als vaste zonwering en stroomopwekker voor het gebouw, een systeem van passieve nachtkoeling voor de kantoren, vraaggestuurde verlichting, en de recuperatie van de restwarmte van het datacenter voor de verwarming van het gebouw, is het gebouw bovendien bijzonder energiezuinig (K29/E55).

woensdag 20 april 2016

Shell zet flink het mes in Nederlands bedrijf

Shell wil nog dit jaar honderden Nederlandse personeelsleden ontslaan, zo meldt het AD. Tot een vijfde van de medewerkers zou moeten vertrekken.

Het zou met name gaan om werknemers in Rijswijk en Amsterdam, waar Shell onderzoekscentra en een opleidingscentrum heeft. Ook bij de NAM en op het hoofdkantoor in Den Haag vallen ontslagen.

De raffinaderij van Pernis wordt niet getroffen.

Volgens Shell wordt de regeling aangeboden in het kader van de eerder aangekondigde wereldwijde reductie van 10.300 stafleden.

Fastned sluit overeenkomst met NS voor snellaadstations in de stad

Fastned heeft een overeenkomst gesloten met de NS voor snellaadstations in drie verschillende steden, namelijk Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hiermee krijgt het bedrijf de mogelijkheid om haar netwerk van snellaadstations verder uit te breiden naar verschillende stedelijke locaties. Z

De komende tijd wordt bekeken of het mogelijk is om op nog meer locaties snellaadstations van Fastned te realiseren. Deze aanpak biedt NS Stations, die eigenaar is van deze gronden, de kans om braakliggende terreinen in steden een goede bestemming te geven. Fastned krijgt op haar beurt de mogelijkheid om haar netwerk van snellaadstations verder uit te breiden naar verschillende stedelijke locaties.

Fastned heeft inmiddels 50 stations op A-locaties langs de snelweg operationeel. Door ook in steden stations te realiseren speelt Fastned in op het toenemende aantal elektrische auto's en de behoefte om ook in de stad snel te kunnen opladen.

Zes finalisten bereiden zich voor op Global Data Challenge bij Nuon

Nuon en Get in the Ring organiseren samen de eerste Global Data Challenge voor start-ups. Start-ups met concrete, data-gedreven producten of diensten worden uitgenodigd hun oplossingen in te zetten voor onze klanten. De zes finalisten zijn bekend en strijden 21 april om de winst!

Martin Eimers, Manager Business Development bij Nuon, legt uit: “We vroegen start-ups met concrete diensten of producten om zich aan te melden voor onze Global Data Challenge op 21 april. De winnaar krijgt de mogelijkheid zijn product of dienst in een pilot te toetsen onder de bekende Nuon naam, met gebruik van de bestaande verkoopkanalen en marketing expertise. De aandacht voor deze challenge is overweldigend: we hebben bijna 30 aanmeldingen vanuit de hele wereld mogen ontvangen en op social media is er ontzettend veel interesse voor!”

Op 21 april tijdens de Get in the Ring-challenge op het Nuon hoofdkantoor mogen zes finalisten strijden om de hoofdprijs. De start-ups bieden elk een bijzondere, vernieuwende én slimme oplossing voor de klanten van Nuon. Ecoisme uit Polen geeft bijvoorbeeld een seintje als je je strijkbout aan hebt laten staan, Cohere regelt je energiehuishouden automatisch en Solarmonkey laat je het maximale uit je zonnepanelen halen. Maar ook meer educatieve insteek ontbreekt niet: Hyko leert kinderen energie te besparen en met GreenerU maak je inzichtelijk hoe duurzaam je leeft. De zesde finalist is het Canadese Ecotagious, dat klanten meer grip op hun verbruik geeft.

Klanten van Nuon willen op een duurzame, comfortabele en betaalbare wijze kunnen leven, zonder daar zelf heel veel tijd en energie in te steken. Ze verwachten dat ze voor hun energievoorziening en slimme oplossingen bij Nuon in goede handen zijn. Nuon gelooft dan ook dat het omzetten van data in betekenisvolle informatie van groot belang is voor het vinden van relevante oplossingen voor de vragen van onze klanten.

De groei van hernieuwbare energie en decentrale opwek, CO2-reductie en ontwikkelingen als elektrisch vervoer vragen om een andere rol voor grote energiebedrijven. Nuon zoekt daarom voortdurend naar nieuwe oplossingen die ervoor zorgen dat onze klanten in goede handen zijn. Daarvoor ontwikkelen we niet alleen diensten en producten, maar zoeken we ook de samenwerking op. Zo maken we het met Solease mogelijk om zonnepanelen te huren en ondersteunen we jong talent bij ondernemerschap door de sponsoring van het Amsterdam Center for Entrepeneurship. Maar ook intern vragen we via ons Nuon Next-platform aan onze collega’s om met inspirerende ideeën te komen op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

KBC vernieuwt kantoorgebouw in Mechelen tot een duurzaam en energiebesparend gebouw

Op 15 april 2016 heeft KBC officieel een volledig gerenoveerd multifunctioneel kantoorgebouw in gebruik genomen op de KBC-site in Mechelen (Egide Walschaertsstraat). De ingrijpende renovatie van het computer- en datacentrum, met tal van innoverende en energiebesparende technieken, startte in augustus 2014.

Het bestaande gebouw, dat voornamelijk als computer- en datacentrum werd gebruikt, was niet geschikt om zijn bijkomende nieuwe functie als kantoorgebouw te vervullen. Het massieve en donkere poortgebouw, gelegen in een aangename omgeving te midden van bomen en water, was volledig in zichzelf gekeerd.

De nadruk bij de renovatie van dit KBC-gebouw ligt op milieuduurzaamheid. Het kantoorgedeelte voldoet vandaag al aan de 2020 NZEB-wetgeving (Nearly Zero Energy Building) en is bijna energieneutraal. Deze NZEB-norm zal pas een verplichting zijn in 2020. Na de renovatie verbruikt het gebouw slechts 1/10 van het vroegere energieverbruik. 

Verder onderzoek nodig voor gedegen en verantwoord besluit CO2-reductie

Energie-Nederland onderschrijft de noodzaak om verder onderzoek te doen naar de wijze waarop 25% CO2-reductie in 2020 gehaald kan worden. Het is daarbij goed dat er nu een denkrichting van het kabinet op tafel ligt hoe de extra CO2-reductie bovenop het Energieakkoord mogelijk ingevuld kan worden. Dat stelt Energie-Nederland in reactie op de brief die het kabinet over het Interdepartementaal Beleidsonderzoek CO2-reductie aan de Kamer heeft gestuurd.

Het Interdepartementaal Beleidsonderzoek CO2-reductie bevestigt  dat het niet eenvoudig zal zijn voor Nederland om in de korte tijd die resteert tot 2020 een pakket maatregelen te vinden dat met zekerheid tot extra reductie leidt. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden.

Het kabinet overweegt twee mogelijke opties waar de energiesector een rol speelt. Succesvolle implementatie van het demonstratieproject ROAD voor CO2-verwijdering en –opslag kan een belangrijke extra bijdrage aan de Nederlandse CO2-reductie leveren. We hopen dat dit jaar hier verdere besluitvorming over volgt. Energie-Nederland is blij dat het kabinet ROAD als kansrijk beschouwt.
Een andere optie die volgens het kabinet overwogen zou kunnen worden is een vervroegde sluiting van de twee kolencentrales uit de jaren ‘90. Het kabinet geeft aan dat sluiting van de drie nieuwe kolencentrales in géén geval aan de orde is voor 2020.

Energie-Nederland deelt de opvatting van het kabinet dat meer inzicht nodig is voordat het een verantwoord besluit kan nemen over eventuele sluiting van centrales uit de jaren ‘90. Samen met het ministerie van EZ onderzoeken Energie-Nederland en de vier betrokken bedrijven reeds welke mogelijkheden er zijn voor uitfasering van kolen en welke consequenties dit heeft voor Nederland. In dat onderzoek wordt een breed scala aan afwegingen in beeld gebracht die van belang zijn voor een uiteindelijk besluit, zoals: hoe effectief is de reductie in Europees perspectief, wat is de juridische situatie, tot welke kosten leidt dit voor de staat en bedrijven en hoe zien de economische gevolgen voor Nederland er uit.

dinsdag 19 april 2016

Energiebedrijf Delta gaat onderdelen verkopen

Delta gaat toch in de verkoop. Een reorganisatie is onvermijdelijk om met name de energiecentrales los te weken van de gereguleerde onderdelen.

Het Zeeuwse bedrijf wil zoveel mogelijk onderdelen aan één andere partij verkopen, maar kan dat niet garanderen. 'Naar nu blijkt levert herkapitalisatie in combinatie met de eventuele borgstelling van aandeelhouders, niet voldoende op', zo laat het bedrijf weten.

Begin april meldde Delta een verlies van bijna 111 miljoen euro over 2015, grotendeels veroorzaakt door de gasgestookte Sloecentrale in Vlissingen. Met de verkoop van een windpark en de afvalverwerkingstak heeft Delta de schulden aanzienlijk kunnen verlagen. Voorlopig houdt Delta zijn belang van 70 procent in de kerncentrale in Borsele. Over de toekomst van deze centrale overlegt Delta met het Rijk.

EZ pakt klacht gaswinning Groningen niet alert op

De minister van Economische Zaken heeft een klacht van een inwoonster van het Groninger aardgasgebied niet alert en weinig communicatief behandeld. De Nationale ombudsman constateert in zijn rapport 'Bestuurlijke spaghetti?' dat de vrouw vijf maanden moest wachten op een formele reactie op haar klacht. De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat de Nationaal Coördinator Groningen de klachtbehandeling verbetert en duidelijk communiceert wat naar aanleiding van de klachten is gewijzigd of verbeterd.

De Nationale ombudsman constateert in zijn rapport dat bij meer burgers in Groningen het vertrouwen in de overheid is afgenomen. De ombudsman ziet dat de Nationaal Coördinator Groningen in zijn meerjarenprogramma de procedures, verantwoordelijkheden, privacy-elementen en klacht- en geschilbeslechting beter uitlegt. De komende jaren zullen uitwijzen of dit ook daadwerkelijk bijdraagt aan een verbeterde klachtbehandeling en herstel van vertrouwen.

De inwoonster van een dorp in de gemeente Delfzijl heeft veel last van de gevolgen van de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning aldaar. Zij wil verhuizen en zet in 2011 haar huis te koop. Ondanks een verlaging van de vraagprijs met een ton, blijft haar huis onverkocht. De burgemeester van Delfzijl verwijst haar door naar de Commissie Bijzondere Situaties. De commissie doet haar een aanbod. De vrouw kan zich niet vinden in het voorstel van de commissie en heeft nog een aantal aanvullende vragen en een klacht en de Commissie antwoordt niet. Omdat de Commissie onder een bestuurlijk akkoord valt van de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen en het Ministerie van EZ, dient zij bij alle drie de instanties een klacht in. Er wordt doorverwezen naar de inmiddels benoemde Nationaal Coördinator Groningen, onderdeel van het Ministerie van EZ. Hoewel er wel contact is tussen mevrouw en het Ministerie, stuurt de Coördinator haar na vijf maanden een brief dat hij zich niet bevoegd acht.

Green Team Twente onthult nieuwe waterstofauto

Green Team Twente onthulde maandag de nieuwe waterstofauto H2.Zero voor de Shell Eco Marathon, de grote Europese duurzaamheidsrace in Londen (juli 2016). Het team kan met de nieuwe auto een (omgerekend) brandstofverbruik van 1 op 1000 halen. De H2.Zero kan op de energiehoeveelheid uit een reep Snickers drie uur rijden. Het team mikt op een podiumplek.

De nieuwe waterstofauto is flink verbeterd en is gebouwd voor het heuvelachtige parcours in Londen. Door de vele heuvels in het parcours rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen heeft het team de complete aandrijflijn van de vorige waterstofauto veranderd. Zo werden de versnellingsbak en buffer aangepast. Alleen de aerodynamica (en dus de vorm) van de auto werden overgenomen van het vorige team, dat een auto bouwde auto die toegankelijker werd en meer de auto van de toekomst symboliseerde.

Het nieuwe team optimaliseerde de auto op technisch gebied en voegde bovendien nog een futuristische deur toe aan het ontwerp. Het team volgt de sterke opkomst van de waterstofauto. Zo zijn veel autofabrikanten al gestart met de grootschalige productie van auto’s op waterstof. “De brandstofcel in de H2.Zero is hetzelfde als in de vorige auto, maar verder zijn er belangrijke veranderingen”, vertelt Wouter Jeuring van Green Team Twente. “We hebben de ophanging en overbrenging aangepast en de buitenkant van de auto gewijzigd en verbeterd. De organisatie heeft de eisen aangescherpt. Onze nieuwe auto krijgt daarom een dakconstructie, met een vleugeldeur aan de zijkant, een zogeheten ‘Gullwing’-design. Bij de vorige auto was nog sprake van een glazen koepel die naar voren openklapte.”

Het team bracht tevens een belangrijke verbetering aan in de achterophanging van de auto. “Die hebben we nu aangepast naar een zogenaamd double wishbone systeem”, legt Jeuring uit. “Double wishbones zijn stangen die samen met hun ophangingspunt en de feitelijke ophanging van het wiel een vierstangenmechanisme vormen. Dat zorgt ervoor dat alle vier de wielen volledig onafhankelijk van elkaar kunnen veren en dat het wiel daarbij rechtop blijft. Alle vier de wielen zijn nu vastgemaakt aan de auto door middel van koolstofvezel stangen. De ophanging is nu niet alleen erg light, maar ook makkelijk aan te passen. Dit systeem lijkt veel op dat in lichtgewicht raceauto’s, zelfs in de Formule 1.”

Vanaf 30 juni gaat Green Team Twente de strijd aan met ruim tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon, waarbij het de bedoeling is zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof. De Europese editie van de race vindt de komende jaren plaats rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. Voorheen vond de duurzaamheidsrace plaats rondom Ahoy in Rotterdam. Het nieuwe parcours kent veel steile hellingen en scherpe bochten. “Dat brengt voor ons nieuwe uitdagingen met zich mee”, zegt Jeuring. “Zo zit er een 200 meter lange helling in het parcours, een steile afdaling en een bocht van 90 graden. Daar passen we ons ontwerp en onze auto natuurlijk op aan.”

Naast de Shell Eco Marathon in Londen, doet Green Team Twente ook mee aan de EducEco Challenge in Frankrijk. Deze kleinere duurzaamheidsrace vindt plaats in mei. Wouter Jeuring: “Bij de EducEco hopen we een mooi resultaat neer te zetten, maar deze race is voor ons vooral een belangrijke test voor de H2.Zero. Dit past in onze strategie, want dit jaar besteden we meer aandacht aan dit soort grote tests. Op deze manier leren we onze auto door en door kennen, halen we eventuele kinderziektes eruit en kunnen we uiteindelijk optimaal presteren in Londen.”

Gasunie breidt Raad van Bestuur uit

Annie Krist (algemeen directeur Gasunie Transport Services B.V.) en Ulco Vermeulen (directeur Deelnemingen & Business Development) treden per 1 mei 2016 als ‘titulair lid’ toe tot de Raad van Bestuur van N.V. Nederlandse Gasunie, zo maakte het gasinfrastructuurbedrijf een dezer dagen bekend.

De minister van Financiën, de enige aandeelhouder van de staatsdeelneming, en de Raad van Commissarissen hebben ingestemd met de benoemingen. Hiermee krijgt Gasunie een vierhoofdige Raad van Bestuur die naast Krist en Vermeulen, bestaat uit Han Fennema (CEO) en René Oudejans (CFO), beiden statutaire leden van de Raad van Bestuur.

Import compenseert vermindering aardgaswinning

De winning van aardgas uit de Nederlandse bodem is het afgelopen jaar met ruim een kwart verminderd naar iets meer dan 51 miljard m3. Daarvan kwam bijna 29 miljard m3 (ruim 56 procent) uit het Groningse veld. Om de daling van de winning te compenseren is meer aardgas ingevoerd, vooral uit Noorwegen en Rusland. Ook is de import van vloeibaar aardgas meer dan verdubbeld, meldt CBS

In 2015 werd in totaal ongeveer 36 miljard m3 aan aardgas geïmporteerd. Om de vermindering van de aardgaswinning uit onder andere het Groningse veld te compenseren wordt de laatste jaren steeds meer aardgas vanuit Rusland en Noorwegen ingevoerd. Zo is de invoer uit Rusland tussen 2010 en 2015 verdubbeld. Tegelijkertijd nam de import van Noors aardgas met ruim 50 procent toe. De import uit Denemarken (-44 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-18 procent) is tussen 2010 en 2015 afgenomen. In totaal nam de invoer van aardgas in die periode met bijna de helft toe.

Ook steeg de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas, het zogenoemde LNG (liquified natural gas). LNG wordt aangevoerd per tanker, in tegenstelling tot gasvormig aardgas, dat via pijpleidingen getransporteerd wordt. Werd in 2014 nog amper 1 miljard m3 LNG geïmporteerd (berekend in gasvormige toestand), in 2015 was dit al meer dan verdubbeld tot 2,3 miljard m3.

In de eerste drie maanden van 2015 werd een recordhoeveelheid van bijna 6 miljard m3 aan de opslag onttrokken. De vraag naar gas is in de wintermaanden bijna drie maal zo hoog als in de zomermaanden. De gasvoorraden worden in de zomer, bij een lagere vraag naar aardgas, aangevuld. In Nederland is de laatste jaren extra capaciteit gebouwd om gas tijdelijk ondergronds op te slaan.

 

maandag 18 april 2016

Stedin neemt nieuw elektriciteitsstation Dordrecht Oranjelaan in gebruik

Stedin heeft vandaag het volledig nieuwe hoofdverdeelstation Dordrecht Oranjelaan aan het elektriciteitsnet toegevoegd. Stedin’s Koen Verbogt en wethouder Rinette Reynvaan van de gemeente Dordrecht namen het station op 18 april officieel in gebruik.

Met het nieuwe elektriciteitsstation vergroot Stedin de betrouwbaarheid van het energienet in de regio. Daarnaast is er meer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar als klanten in toenemende mate elektriciteit gaan terugleveren. Het station Oranjelaan is onderdeel van een investering van 31 miljoen euro in de modernisering van het elektriciteitsnet van Dordrecht en Zwijndrecht.

Om het een en ander in goede banen te leiden investeert Stedin fors in haar netten in Dordrecht en Zwijndrecht. Met het nieuwe 50.000/13.000 Volt elektriciteitsstation Oranjelaan zet de netbeheerder weer een belangrijke stap voor een betrouwbaar energieknooppunt. Wethouder Rinette Reynvaan (Stadsbeheer) blikt tevreden terug op de bouw van het elektriciteitsstation: 'De werkzaamheden hebben een flinke impact op de omgeving, maar door goed overleg tussen bewoners, ondernemers, Stedin en de gemeente is het een succesvol project geworden. Daarnaast past het nieuwe elektriciteitsstation erg mooi in de omgeving van de Oranjelaan; een gebied dat volop in ontwikkeling is.''

Het gloednieuwe elektriciteitsstation Oranjelaan is gebouwd op het bestaande terrein van Steden, bij de kruising Noordendijk – Oranjelaan. Het station is voorzien van de allernieuwste technieken en is hierdoor compacter geworden. Hierdoor worden de drie oudere en oerdegelijke stations langs de Oranjelaan in een keer vervangen. Het oudste station dateert uit 1942. Na tientallen jaren van trouwe dienst verlaten Stedin en TenneT in 2018 de markante panden. Alle drie de gebouwen staan op de gemeentelijke monumentenlijst en blijven behouden voor de toekomst. In overleg met de gemeente Dordrecht, de omwonenden en ondernemers uit de omgeving wordt gezocht naar een passende bestemming.

Het elektriciteitsstation Oranjelaan is onderdeel van een driejarig project voor de modernisering van het elektriciteitsnet in Dordrecht en Zwijndrecht. In het najaar van 2016 legt Stedin twee nieuwe kabels onder de Merwede aan. Hierbij worden met een boring kabels onder de rivier de Merwede doorgetrokken; de drukst bevaren binnenwaterroute van de wereld. Met de kabels onder de Merwede ontstaat een nieuwe verbinding tussen Dordrecht Merwedehaven en het hoogspanningsstation Zwijndrecht in de wijk Walburg.

Stedin verwacht dat alle werkzaamheden aan het elektriciteitsnet in de Drechtsteden eind 2017 gereed zijn. Aannemer Joulz Energy Solutions voert het project samen met de Gorinchemse aannemers Van Vulpen en BVR Bouw uit. Het vernieuwen van het elektriciteitsnet is niet het enige project dat Stedin in Dordrecht uitvoert. Zo worden onder andere in 2016 gasleidingen in de wijk De Staart vervangen. Daarnaast vervangt de netbeheerder tot eind 2017 bij bijna 50.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten de traditionele energiemeters door slimme meters.