Pagina's

vrijdag 29 mei 2015

Groningen Seaports en Niedersachsen Ports werken samen aan LNG-infra

Vandaag ondertekenen Groningen Seaports en Niedersachsen Ports een letter of intent voor grensoverschrijdende samenwerking om een LNG-infrastructuur in de Eems-Dollard-regio te ontwikkelen. De introductie van LNG als een schone, toekomstgerichte brandstof zorgt voor een perfecte balans tussen ecologie en economie. Het is beter voor de natuur en met name het Werelderfgoed de Waddenzee.

De ondertekening is bijgewoond door Maroš Šefčovič - Vicepresident van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese Energie-unie. Hij bezoekt de Energy Valley-regio als onderdeel van zijn 'Energy Union on Tour'.

De havens richten zich op duurzame ontwikkeling en kijken naar een verantwoordelijk gebruik van kostbare grondstoffen, het verminderen van emissies op land en op zee en naar een langdurige ontwikkeling van de haven. Om dit te bereiken, willen de havens:

Gezamenlijk scheepseigenaren en toeleveranciers ondersteunen bij hun transitie naar LNG.
Grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden opstarten voor de ontwikkeling van een LNG-infrastructuur.

RvS: geen schorsing gaswinning cluster Eemskanaal in Groningenveld

De gaswinning uit het cluster Eemskanaal hoeft niet te worden beperkt. Dit heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een voorlopige uitspraak van vandaag (29 mei 2015). Enkele inwoners van de stad Groningen hadden de voorzieningenrechter gevraagd het instemmingsbesluit voor de gaswinning uit het cluster Eemskanaal te schorsen. Volgens hen brengt gaswinning uit het cluster Eemskanaal aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich. De voorzieningenrechter ziet na afweging van de betrokken belangen geen aanleiding om de gaswinning uit dit cluster terug te brengen.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat er, in afwachting van de definitieve uitspraak, geen aanleiding bestaat om de gaswinning uit het cluster Eemskanaal te beperken. Daarbij is van belang dat uit onderzoek van Staatstoezicht op de Mijnen blijkt dat de seismische activiteit in 2013 en 2014 ongeveer even groot was, ondanks dat de gaswinning 23% lager was in 2014. De verminderde gaswinning in 2014 heeft volgens Staatstoezicht niet aanwijsbaar geleid tot afname van de seismische activiteit. De inwoners hebben naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet aannemelijk gemaakt dat "moet worden getwijfeld aan de juistheid van de conclusies in het advies van Staatstoezicht". De voorzieningenrechter acht ook van belang dat de gaswinning uit het cluster Eemskanaal feitelijk al aanzienlijk verminderd is vanwege de samenhang met de teruggebrachte gaswinning in de clusters in en rond Loppersum, aldus de voorzieningenrechter.

De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak wijst er in deze voorlopige uitspraak op dat voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het instemmingsbesluit nader onderzoek nodig is. Dat kan niet in deze spoedprocedure waarin snel een voorlopige uitspraak moet worden gedaan. De voorzieningenrechter heeft daarom een voorlopig oordeel gegeven waarbij hij alle betrokken belangen heeft afgewogen. De Afdeling bestuursrechtspraak zal op 10, en zo nodig ook, 11 september 2015 een rechtszitting houden waarop zij alle ruim 40 beroepschriften uitgebreid zal behandelen. Later dit jaar zal zij een definitieve uitspraak in deze zaak doen.

Het instemmingsbesluit van de minister van januari 2015 maakt het mogelijk om in het Groningenveld in 2015 maximaal 39,4 miljard Nm3 gas te winnen. Op 14 april 2015 heeft de voorzieningenrechter bepaald dat uit de clusters in en rond Loppersum voorlopig alleen gas mag worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.

GroenLinks: Wat moet de klimaattop in Parijs opleveren?

Er begint meer aandacht te komen voor de klimaatonderhandelingen die aan het eind van het jaar in Parijs zullen plaatsvinden. Een goed moment dus om eens op een rijtje te zetten wat een ambitieus nieuw klimaatakkoord idealiter zou moeten bevatten, wat de insteek van de Europese Unie moet zijn, en wat er na Parijs moet gebeuren voor een aarde die niet meer dan twee graden opwarmt. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout maakt een analyse en zet zijn acht aandachtspunten op een rij.

1. Tweegradennorm

Tijdens de Earth Summit in Rio de Janeiro in 1992 spraken wereldleiders met elkaar af om een gevaarlijke verstoring van de klimaatsystemen te voorkomen. In 2010 werd dit, als uitkomst van de klimaatonderhandelingen in Cancún, wereldwijd vertaald in de tweegradennorm: de gemiddelde temperatuur op aarde mag niet meer dan twee graden boven het pre-industriële niveau stijgen. Volgens analyses van de IPCC zijn de gevolgen van slechts één graad temperatuurstijging echter al aanzienlijk.
GroenLinks: Het klimaatakkoord moet in lijn zijn met de afspraken die in het verleden zijn gemaakt, zodat uitvoering van het verdrag ervoor zorgt dat de opwarming van de aarde binnen de twee graden blijft.

2. Juridisch bindend verdrag

Een vrijblijvend verdrag zonder enige internationale juridische status en mogelijke sancties is ineffectief. Landen moeten zich verantwoorden als ze hun verplichtingen verzuimen. Dit voorkomt dat een nieuwe regering zomaar eerder gemaakte toezeggingen overboord kan gooien. Een bindende overeenkomst zal tevens ambitieuzer zijn omdat het de zorg bij landen over mogelijke niet-naleving van anderen vermindert.
GroenLinks: De klimaatonderhandelingen moet wettelijk bindende CO2-reductieverplichtingen opleveren voor alle deelnemende landen.

3. Bronnen voor klimaatfinanciering

De armste landen moeten financieel geholpen worden, niet alleen om klimaatverandering te bestrijden, maar ook met het aanpassen aan onvermijdelijke gevolgen. De arme landen hebben nauwelijks bijgedragen aan de huidige CO2-concentraties in de lucht. Toch krijgen ze, vanwege hun gevoeligheid voor extreme weersomstandigheden, te maken met de meest ernstige gevolgen van een opwarmende aarde. Er is al een bedrag van honderd miljard per jaar vanaf 2020 beloofd, maar waar dat geld vandaan gaat komen is nog volledig onduidelijk.
GroenLinks: Er moeten betrouwbare publieke en private bronnen voor klimaatfinanciering komen, zodat ontwikkelingslanden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

4. Eerlijker verdelen van verantwoordelijkheden

Niet alleen vanuit een moreel oogpunt moet er een oplossing voor het financieringsvraagstuk komen, ook strategisch gezien is het cruciaal. We hebben de ontwikkelingslanden hard nodig om de verdeling tussen Annex-1 (de rijkere landen) en Niet-Annex-1 (de armere landen) open te breken. Grootvervuilers als China en India willen dit achterhaalde onderscheid behouden, omdat ze nog in de 'arme' Niet-Annex-1-groep zitten. Daarmee voorkomen ze dat ze meer verantwoordelijkheden krijgen. Het behouden van de huidige tweedeling is voor de Europese Unie en de Verenigde Staten onaanvaardbaar.
GroenLinks: Verplichtingen moeten vastgesteld worden op basis van historische emissies, huidige nationale omstandigheden en capaciteiten, niet door een verouderde indeling van de wereld.

5. Internationale lucht- en scheepvaart

De luchtvaartsector neemt vijf procent en scheepvaart drie procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door mensen voor haar rekening. Dit aandeel is hard aan het stijgen omdat ze geen strobreed in de weg wordt gelegd. Emissies van de internationale lucht- en scheepvaart vallen zelfs buiten het Kyoto-protocol. Beide sectoren beloven al bijna twintig jaar om zelf maatregelen te nemen, maar tot op heden is dit nog steeds niet gebeurd. Blijft dit het geval dan zal hun uitstoot naar verwachting verdubbelen of zelfs verdrievoudigen tussen nu en 2050.
GroenLinks: Emissies van internationale lucht- en scheepvaart moeten onder het nieuwe klimaatverdrag vallen, beide sectoren moeten de verplichting krijgen om hun uitstoot te verminderen.

6. EU als voortrekker

In mondiaal opzicht is Europa altijd een voorloper op klimaatgebied geweest, dat blijkt onder andere uit de Europese inzet op klimaatconferenties. In 2009 in Kopenhagen verloor de Europese Unie echter het initiatief. Europese leiders zaten in een achterkamertje te bakkeleien terwijl China en de Verenigde Staten tot een slap akkoord kwamen. In 2011 in Durban ging het gelukkig beter. Onder leiding van eurocommissaris Connie Hedegaard werd er afgesproken dat er in 2015 een nieuw verdrag zal moeten worden gesloten. Dit toont aan dat het loont als de EU met één mond spreekt in plaats van 28 verschillende.
GroenLinks: De Europese Unie moet duidelijk met één mond spreken. De Europese Commissie moet de vrijheid krijgen om te onderhandelen. EU-landen geven voorafgaand aan Parijs een duidelijk en flexibel mandaat mee aan de Europese Commissie, ook als het om financiën gaat.

7. Mogelijkheid tot herziening

Helaas ziet het er momenteel niet naar uit dat we in Parijs een akkoord krijgen dat voldoet aan al de bovenstaande eisen. Neem bijvoorbeeld de tweegradennorm. Sommige onderhandelaars, waaronder eurocommissaris Miguel Cañete, roepen nu al dat Parijs die norm niet voor elkaar zal krijgen. Vandaar dat een nieuw verdrag mechanismen moet bevatten die het mogelijk maken om het ambitieniveau in de loop der tijd te verhogen. Voor Europa is het daarom van cruciaal belang zich niet voor vijftien jaar vast te leggen via een CO2-reductiedoelstelling voor 2030, zoals nu het geval is.
GroenLinks: De EU moet met een doelstelling voor 2025 komen die, met het oog op internationale en technologische ontwikkelingen, over een aantal jaar herzien kan worden.

8. Parijs is geen eindstation

Wat voor akkoord er ook komt, na Parijs zijn we nog lang niet klaar. Continue druk vanuit de samenleving is nodig om ervoor te zorgen dat klimaatbeleid hoger op de politieke agenda komt. De samenleving is echter niet volledig afhankelijk van de politiek. Zo is de spectaculaire prijsontwikkeling van zonnepanelen grotendeels te danken aan de interesse van consumenten. Buurtbewoners richten energiecoöperaties op. En de toenemende roep om te stoppen met het investeren in de fossiele economie (divestment) toont dat mensen om financiële en morele redenen niet langer accepteren dat hun geld geïnvesteerd wordt in schadelijke brandstoffen.
GroenLinks: We hebben ons lot in eigen handen. Van onderaf is er een duidelijke beweging gaande om de wereld op een duurzaam pad te brengen, Parijs moet een extra stimulans aan deze ontwikkeling geven.

Lancering interactieve kaart op cogas.nl

Een dezer dagen is de interactieve kaart gelanceerd op de website van Cogas. Met deze kaart wil Cogas op een laagdrempelige en overzichtelijke manier inzicht geven in de activiteiten die Cogas uitvoert.

Met een paar klikken geeft de kaart een overzicht van het werkgebied voor gas, elektriciteit, warmte, kabel en glasvezel. Daarnaast zijn alle energieprojecten en proeftuinen te vinden op deze kaart en worden de grotere werkzaamheden die Cogas uitvoert vermeld.

In het komende jaar moet de interactieve kaart zich verder ontwikkelen naar een “kansenkaart” waar informatie gevonden kan worden over bijvoorbeeld de mogelijkheden voor biogas, groengasinvoeding of zonnepanelen. Heeft u een goed idee voor een kans die toegevoegd zou kunnen worden aan de kaart dan horen wij het graag!

donderdag 28 mei 2015

Noordelijke Energieregio presenteert zich aan Europese Energie-unie

De Noordelijke Energy Valley-regio (Noord-Holland, Fryslân, Groningen en Drenthe) verwelkomt op vrijdag 29 mei aanstaande de Vicepresident van de Europese Commissie - verantwoordelijk voor de Energie-unie - Maroš Šefčovič. Hij wordt tijdens dit eendaagse bezoek rondgeleid langs grensoverschrijdende initiatieven in Nederland en Duitsland op het gebied van duurzame energie. Onder de noemer 'Living Lab of Energy' krijgt hij een tour die loopt van Oldenburg in Duitsland tot Wijster in Drenthe.

De Eurocommissaris voor Energie maakt kennis met de vele initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie die in Noord-Nederland en Nedersaksen vaak in gezamenlijkheid zijn ontwikkeld. Het noorden van Nederland en Duitsland profileren zich hierbij specifiek als grensoverschrijdend Living Lab waar elke dag wordt gewerkt aan het Europese Energiesysteem van de toekomst. In een zogenoemd 'living lab' werken lokale of regionale publieke en private partijen samen om onderzoek te doen en innovaties te ontwikkelen.

In de Energy Valley-regio werken zo overheid, onderwijs en ondernemers samen aan de integratie van hernieuwbare energie in het energiesysteem. Een complete systeemintegratie - hoe brengen we al die duurzame innovaties samen tot een efficiënt geheel? - is hierbij de grootste uitdaging. Het noorden van Nederland ligt centraal in de West-Europese gasvoorziening en biedt een perfecte testlocatie om nieuwe ideeën, innovaties en modellen rond duurzame energie uit te proberen. Zo is de Energy Valley-regio in samenwerking met Nedersaksen een goed voorbeeld van de 'Energie Unie in het klein'.

De Energie-unie is een project van de Europese Commissie om de energievoorziening van Europese landen, in de transformatie naar duurzaamheid, beter te coördineren. Het doel is een betrouwbare, betaalbare en klimaat-vriendelijke energievoorziening. De nadruk ligt op het wegwerken van belemmeringen bij het bereiken van dit doel. De energie-unie bestaat uit 5 pijlers: zekere aanvoer, de interne markt voor energie, energie-efficiëntie, vermindering van de uitstoot en onderzoek en innovatie op het gebied van energie.

Lidl bevoorraadt winkels Amsterdam elektrisch

Lidl gaat zijn winkels in Amsterdam elektrisch bevoorraden. In 2025 wil de supermarktketen volledig emissievrij aanleveren, zo meldt Logistiek.nl. Er is geïnvesteerd in een volledig elektrische vrachtwagen die de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum gaat bevoorraden.



Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bj Lidl. De supermarktketen bouwde in 2013 in Heerenveen een energiezuinig distributiecentrum. Binnenkort volgt een nieuw dc in Waddinxveen.

Samenwerken bij schone energie in Koninkrijk

Tweede Kamerlid Wassila Hachchi pleit ervoor dat Nederland en Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaan samenwerken op het gebied van schone, duurzame energie. Op deze eilanden, maar ook op de eilanden van Caribisch Nederland Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn veel mogelijkheden voor onder andere zonne- water- en windenergie. In Nederland is veel kennis voorhanden.

Hachchi: “Samenwerken op het gebied van duurzame energie levert voordelen op voor Nederland en voor de eilanden. De kennis van Nederland wordt gecombineerd met de mogelijkheden voor zonne- water- en windenergie in de andere landen van het Koninkrijk. Dat zorgt voor meer innovatie, werkgelegenheid en een schoon milieu.” Minister Plasterk heeft positief gereageerd op het plan van D66.

Op 16 juni vindt de Koninkrijksconferentie 2015 plaats. De Koninkrijksconferentie is een bijeenkomst tussen de regeringen van de landen van het Koninkrijk. Namens Nederland is premier Rutte daarbij aanwezig. Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten spreken daarbij over op welke vlakken zij kunnen samenwerken. Daar zijn verschillende werkgroepen voor ingesteld. Deze werkgroepen stellen concrete aanbevelingen en voorstellen op. Op verzoek van D66 gaat minister Plasterk dit plan voorleggen aan de andere landen in het Koninkrijk. Na de koninkrijksconferentie wordt dit teruggekoppeld.

De nieuwe technieken die ingezet kunnen worden, draagt bij aan de innovatie op het gebied van duurzame energie. Bovendien wordt op de eilanden schone energie opgewekt. Hachchi: “Nederland moet een inhaalslag maken om voldoende duurzame energie op te wekken. Dan is alle kennis en kunde nodig. Ook voor de langere termijn moet er geïnvesteerd worden in innovatie. Nederland en de eilanden kunnen daarvan profiteren. Er kunnen direct stappen worden gezet wanneer op hoog niveau afspraken worden gemaakt.”

Vervolg aanbieden van slimme meters in Nieuwegein door Stedin

Netbeheerder Stedin is in maart gestart met het grootschalig aanbieden van slimme energiemeters in delen van de gemeente Nieuwegein. De slimme meter is de nieuwe generatie energiemeter en biedt de mogelijkheid voor Nederlanders om zelf nauwkeurig het energieverbruik te volgen. Hierdoor is het makkelijker om energie te besparen. Vanaf mei zijn klanten in de wijken Vreeswijk, Fokkesteeg, Doorslag, Zandveld, Batau-Noord/Zuid en Galecop aan de beurt.

Tot en met augustus 2015 vervangt de netbeheerder bij bijna 25.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten in Nieuwegein de traditionele meters door slimme energiemeters. Op dinsdag 26 mei is er een informatieavond in Green Village voor bewoners die nog een slimme meter aangeboden krijgen én klanten die al een slimme meter hebben. Ze zijn van 19:00 tot 20:30 uur welkom voor informatie en vragen aan experts van Stedin.

'Onze klanten zijn intensiever dan ooit tevoren met energie bezig. Met beter zicht op het energieverbruik door de slimme meter, zonnepanelen op het huis, een HRe ketel en een elektrische auto, kiezen zij bewust voor milieu en portemonnee’', aldus directielid Henk Blom van Stedin.

Europese regelgeving heeft bepaald dat minimaal tachtig procent van alle adressen in Nederland in 2020 een slimme meter moet hebben. Stedin is daarom in januari 2014 gestart met de gerichte plaatsing van digitale gas- en elektriciteitsmeters bij al haar klanten. Consumenten en kleinzakelijke klanten in de Hoeksche Waard  ten zuiden van Rotterdam kregen de primeur. Dit jaar start de definitieve grootschalige aanbieding door Stedin.

De slimme meter wordt de komende jaren in heel Nederland aangeboden. Netbeheerders investeren in hun netwerken om mee te gaan met de huidige technologische toepassingen en voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen. De slimme meter heeft de mogelijkheden die aansluiten bij de huidige en toekomstige eisen aan de energievoorziening. Slimme meters geven iedere twee maanden automatisch meterstanden door aan de netbeheerder. Meer informatie is te lezen op www.stedin.net/slimmemeter.

woensdag 27 mei 2015

IKEA Group opent derde windpark en werkt nu volledig energieneutraal in Scandinavië

IKEA Group opent vandaag een derde windmolenpark in Glötesvålen, Zweden. Met deze duurzaam opgewekte windenergie werkt het woonwarenhuis vanaf nu volledig energieneutraal in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken.

Canada was vorig jaar het eerste land waar IKEA evenveel energie produceerde als verbruikte. Door de bouw van windparken zijn ook de Verenigde Staten en Polen hard op weg om zelf voldoende duurzame energie op te wekken. IKEA wil in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal werken.

IKEA Group heeft nu 46 windmolens in Zweden – 30 in Glötesvålen, 9 in Korpfältet en 7 in Rämsberget. In combinatie met de windmolen in Tåstrup (Denemarken) produceert IKEA naar schatting 361 GWh aan duurzame energie in de Scandinavische landen. Dat is genoeg om circa 72.000 huishoudens van energie te voorzien en de CO2-uitstoot met 288.500 ton te verminderen. Samen met de warmtewinning uit biomassa bij de eigen fabrieken in Zweden produceert de IKEA Group nu evenveel duurzame energie als dat er gebruikt wordt in alle vestigingen, winkelcentra, fabrieken, distributiecentra en kantoren in de Scandinavische landen.
 
In 2015 investeert de IKEA Group wereldwijd 1,5 miljard euro in wind- en zonne-energie. IKEA heeft 314 windmolens in negen landen en op de daken van alle vestigingen liggen in het totaal 700.000 zonnepanelen.

Oxxio stemt app af op Apple Watch

Oxxio gaat zijn app met Apple Watch te integreren. Hiermee is het bedrijf de eerste Nederlandse energieleverancier die de stap zet richting wearables. Met de Apple Watch kunnen Oxxio-klanten met een slimme meter nu hun energieverbruik monitoren. Ook is het mogelijk om push notificaties van Oxxio via de smart watch te ontvangen, waardoor klanten altijd en overal grip hebben op hun energiekosten.

De Oxxio App geeft consumenten grip op hun energierekening, doordat ze altijd inzicht hebben in hun verbruik.  Daarnaast is de app leverancier- en hardware onafhankelijk. Dit betekent dat de app voor iedereen gratis te gebruiken is. De Oxxio App is te downloaden via Google Play en via de App Store. Meer informatie is te vinden op Oxxio.nl/app.         

 

Nieuwe windmolens Reusel-De Mierden goed voor stroomverbruik 7400 huishoudens

Vorige week hebben de gemeente Reusel-De Mierden en Eneco een nieuw windmolenpark geopend. De vijf nieuwe windmolens aan de Laarakkerdijk in Reusel wekken op jaarbasis genoeg op om 7400 huishoudens, ruim twee keer het aantal huishoudens in de Brabantse gemeente, van groene stroom te kunnen voorzien.

Voor Eneco betekent de opening van windpark Laarakkerdijk een nieuw ijkpunt in een uitstekend ‘windjaar’. Zo opende zij eind april samen met de gemeente Nieuwegein een park met eveneens vijf windmolens langs de A27 en worden er later dit jaar nog twee grote windparken opgeleverd: 43 windmolens van het windpark Luchterduinen in de Noordzee en 19 windmolens in Delfzijl, die gezamenlijk voldoende duurzame stroom produceren voor 200.000 huishoudens.

Vitens en Liander gaan water- en gasleiding in Apeldoorn vervangen

Vitens en Liander gaan de komende twee jaar in Apeldoorn zo’n 46 kilometer water- en gasleiding vervangen. De aanleiding waren twee gecombineerde waterleiding- en gasstoringen in 2014, waarbij honderden mensen dagenlang zonder gas kwamen te zitten. De werkzaamheden starten na de zomer en duren tot en met 2017.

In mei en december 2014 waren er in Apeldoorn twee gecombineerde water- en gasstoringen waarbij honderden mensen dagen zonder gas kwamen te zitten. De storing begon met een breuk in de waterleiding. Vervolgens brak de gasleiding en stroomde er water in de gasleiding. Door een combinatie van factoren kan zo’n breuk van de waterleiding in dit gebied grote gevolgen hebben, waarbij klanten langere tijd zonder gas kunnen kunnen komen te zitten.

Gemeente, Vitens en Liander vinden het risico op herhaling onacceptabel. Vitens en Liander gaan daarom de komende twee jaar met name in de wijken Zevenhuizen, De Maten en Zuid delen van de water- en gasleiding vervangen. De gemeente Apeldoorn zal de werkzaamheden waar mogelijk ondersteunen en faciliteren. Tevens hebben Vitens en Liander werkafspraken gemaakt over de handelswijze als zich nu een breuk in een waterleiding zou voordoen.

Urgenda Tour leidt langs duurzame projecten in provincie

Op 27 en 28 me zijn tijdens de Urgenda Tour Groningen allerlei duurzame en innovatieve projecten te bekijken. Urgenda is een organisatie die zich inzet voor de verduurzaming in Nederland. De tour leidt onder meer langs drijvende zonnepanelen en een energieneutraal huis. Gedeputeerde Nienke Homan geeft het startschot voor de tour.

De Urgenda Tour begint na de aftrap op de Grote Markt op 27 mei met een wandeltocht vanuit het centrum van Groningen en wordt daarna voortgezet met elektrische auto’s. Het tourgezelschap bestaat uit het medewerkers van Urgenda en diverse experts, ondernemers en bestuurders. Iedereen die geïnteresseerd is om deel te nemen aan de tour kan zich aanmelden via annelies.bol@urgenda.nl, onder vermelding van Tour Groningen. De tour is ook te volgen op Twitter (via @urgenda en #regiotour) en Facebook

De eerste locatie die bezocht wordt tijdens de tour is Tvlight, een bedrijf in Groningen dat zich bezighoudt met intelligente straatverlichting. De tour gaat ook langs het lokale waterzuiveringssysteem in de wijk Drielanden in Groningen, het eerste hennephuis in Oude Pekela en een bijeenkomst van ondernemers en studenten in de Mediacentrale over duurzaamheid. Kijk voor het volledige programma op www.urgenda.nl/tourgroningen.

dinsdag 26 mei 2015

Mark van Zon benoemd tot commercieel directeur bij Essent

Mark van Zon (38) is benoemd tot commercieel directeur bij Essent. Van Zon is verantwoordelijk voor het commercieel management en de commerciële activatie van de merken Essent en Energiedirect.nl voor de consumentenmarkt. Essent wil zo haar leidende marktpositie uitbreiden vanuit haar multi-brand strategie.

Naast het positioneren van de merken, richt Van Zon zich met zijn afdelingen op de optimalisatie van het productportfolio en de ontwikkeling van bestaande en nieuwe verkoopkanalen. Het doel is om de klant met het juiste merk en het juiste aanbod op de juiste plek te kunnen bereiken.

Van Zon komt van Unilever, waar hij onder andere de functie van Sales Director Ahold & Foods heeft vervuld. Zijn ruime ervaring op het gebied van sales, formule management, shopper- en channel marketing heeft Van Zon onder meer opgedaan bij Aegon, GFK, Impact Retail en, zoals gezegd, bij Unilever. Zijn opleiding heeft Van Zon hoofdzakelijk genoten in Tilburg, waar hij aan de TiasNimbas Business School zijn Executive Master of Management & Organization heeft behaald (2011) en aan Tilburg University zijn Master of Business Economics (2000).

Nieuw Nederlandse windpark op zee wekt eerste stroom op

Afgelopen week is na een 240-uur durende testfase van de eerste van de 43 molens van offshore windpark Eneco Luchterduinen succesvol afgerond. Dat betekent dat het windpark nu groene stroom levert aan het Nederlandse net. De installatie van de windturbines verloopt voorspoedig. Op dit moment wordt door transport- en installatieschip ‘Aeolus’ van Van Oord de 31e turbine geplaatst.

Iedere molen bestaat uit vijf delen: een toren van 4,5 meter doorsnede; de gondel van 165 ton en drie rotorbladen. Per keer kan het schip alle onderdelen voor acht complete molens meenemen. Dat is de afgelopen weken al drie keer gebeurd. Op dit moment is de Aeolus bezig met de vierde lading.

De elektriciteit komt via een 25 kilometer lange in de zeebodem begraven kabel aan land bij Noordwijk en gaat vervolgens 8 kilometer onder de grond verder tot aan het hoogspanningsstation van Tennet in Sassenheim. Afhankelijk van het weer, is de verwachting dat het windpark in augustus volledig operationeel kan zijn.

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines zullen voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.

Energielabel is bureaucratisch gedrocht

Onlangs werd Erik Ronnes benoemd als Kamerlid voor het CDA, al snel had hij zijn eerste debat, als woordvoerder Wonen. Onderwerp van het debat was het energielabel, ‘een bureaucratisch gedrocht’, aldus Ronnes.

Na een moeizame start van het label in januari (de uitgifte verliep chaotisch en de ergernis was enorm) lijken de problemen grotendeels opgelost, maar is dat ook zo, vroeg Ronnes zich af. “De procedure is ingewikkeld, zeker voor ouderen die niet handig zijn in de digitale wereld. Er is nog regelmatig sprake van verkeerde gegevens en extra kosten. Ook zijn er zijn vraagtekens bij de kwaliteit van de uitkomsten van het uiteindelijke energielabel.”

Het CDA stoort zich ook aan het feit dat huizenbezitters worden geconfronteerd met labels die door de overheid willens en wetens te negatief worden ingeschat. Ronnes vroeg zich openlijk af of hier sprake is van misleiding door de overheid.

Ronnes vroeg ook aandacht voor het feit dat de toekenning van een definitief energielabel zes weken duurt. Bouwers en ontwikkelaars kunnen hierdoor niet of niet tijdig bij de oplevering een definitief energielabel aan de koper overhandigen. De financiële schade die bij ontwikkelaars en bouwers optreedt door de ondeugdelijke invoering van het energielabel loopt op. Als alternatief stellen de vier brancheverenigingen van het Lente-akkoord voor om voortaan alle op te leveren nieuwbouwwoningen automatisch een definitief energielabel A toe te kennen. Het is ondenkbaar dat er in 2015 een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd die een lager definitief energielabel zal scoren, stellen zij. Het CDA wilde graag een reactie van de minister op dit voorstel.

Rechtbank Noord-Nederland krijgt speciale kamer aardbevingszaken

Zaken die bij de Rechtbank Noord-Nederland worden aangebracht in verband met aardbevingsschade zullen worden behandeld door een binnen de rechtbank speciaal daarvoor samengestelde kamer.
 
De kamer bestaat uit acht rechters van de afdeling Privaatrecht. Voorzitter is Peter Duinkerken, oud-president van de Rechtbank Assen en nu senior rechter bij de Rechtbank Noord-Nederland.
 
De behandeling van de zaken op maandag 8 juni tussen twaalf woningcorporaties, de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) (eisers) en de NAM (gedaagde) vindt plaats door rechters van de Rechtbank Overijssel omdat medewerkers van de Rechtbank Noord-Nederland zijn aangesloten bij een van de stichtingen die procederen tegen de NAM.
 
De rechtbank heeft ook speciale kamers voor de behandeling van fraudezaken (de Noordelijke Fraudekamer) en mensenhandelzaken (de mensenhandelkamer). Rechters die zitting hebben in deze kamers zijn gespecialiseerd op deze specifieke juridische terreinen.

zaterdag 23 mei 2015

Bewoners Rossum bezorgd over afvalwaterinjecties

Bewoners van het Twentse dorp Rossum maken zich zorgen over de werkzaamheden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf spuit onder hoge druk afvalwater in de voormalige gaswinningsgebieden. Volgens de bewoners ontstaan er hierdoor scheuren in hun huizen en vervuilt de NAM het milieu en de omgeving.

Peter Rorink woont vijftien meter van waar de NAM direct het afvalwater onder de grond spuit. Volgens Rorink zijn de scheuren in zijn huis ontstaan toen de NAM besloot om water in de grond te gaan injecteren. "Het is zo erg dat we de linkerkant van het huis moesten stutten, want die zakte helemaal weg. Nu begint de rechterkant weg te zakken. De scheuren in de muren en het plafond zijn zo groot dat er een vinger in past, zegt Rorink." Ook zijn er volgens Rorink soms trillingen te voelen. "Als we aan tafel zaten zag je soms ineens de kopjes van de tafel af trillen."

Naast de scheuren in het huis hebben de bewoners ook geluidsoverlast en zijn er zorgen om het milieu. "Het lijkt alsof er de hele dag een centrifuge aan staat, je hoort de hele dag een piepend geluid en vooral 's avonds is het erg", zegt bewoner Rene Maseland. Volgens de woordvoerder van de NAM, Kirsten Smit, zijn er gelijk acties ondernomen om de geluidsoverlast te verminderen. Er werden aanpassingen gedaan aan de pijpen om het geluidsoverlast te verminderen.

vrijdag 22 mei 2015

Negen sportclubs winnen tienduizenden euro's voor energiebesparing

Een lagere energierekening zodat er meer geld overblijft voor de sport. Dat was de inzet van de tweede editie van Nuon's landelijke energiewedstrijd voor sportclubs, de Nuon Club Competitie. Vijftig clubs drongen in april door tot de finale. Vanaf vandaag mogen negen clubs zich officieel de winnaar noemen: zij ontvangen elk een bedrag ter hoogte van hun laatste energierekening.

De negen clubs met de meeste publieksstemmen hebben in de finale gewonnen en ontvangen tot 10.000 euro om te investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Tot en met maandag 18 mei kon er worden gestemd. De stemmen zijn inmiddels geteld en de winnaars van de Nuon Club Competitie 2015 zijn:

- ASGR Gyas, Groningen, provincie Groningen, Roeien
- Atletiekvereniging De Liemers, Zevenaar, provincie Gelderland, Atletiek
- DSV'61, Doornspijk, provincie Gelderland, Voetbal
- Nippon Do, Amsterdam, provincie Noord-Holland, Karate
- Rugbyclub Haarlem, Haarlem, provincie Noord-Holland, Rugby
- VV Den Ham, Den Ham, provincie Overijssel, Voetbal
- VV Harkemase Boys, Harkema, provincie Friesland, Voetbal
- VV Hollandscheveld, Hollandscheveld, provincie Drenthe, Voetbal
- Zaanse Hockeyclub de Kraaien, Wijdewormer, provincie Noord-Holland, Hockey

De negen winnaars krijgen op 30 mei bezoek. Dan zal de prijs officieel worden overhandigd. Alle 50 finalisten van de Nuon Club Competitie krijgen daarnaast een gratis energieadvies waarbij de energiehuishouding van de vereniging gedetailleerd in kaart wordt gebracht. Met de aanbevelingen uit het advies kunnen de sportclubs aan de slag om de energierekening omlaag te krijgen. De energiekosten van sportclubs bedragen gemiddeld 15 tot 20% van de begroting. Recent bracht Nuon een trendrapport uit over energiebesparing en duurzaamheid bij sportclubs, met veel feiten, cijfers en achtergronden.

Veel sportclubs hebben te maken met dalende inkomsten en stijgende kosten. Bijna 40% van de sporters merkt dit aan onder meer stijgende kantineprijzen en contributies, blijkt uit analyses van Nuon. Volgens Nuon zijn er voor sportclubs goede kansen voor een lagere energierekening. "Neem bijvoorbeeld de CV-ketel, de grootste gasverbruiker", legt energieadviseur Rob van der Plas van Nuon uit. "Uit onze analyses blijkt dat clubs veel winst kunnen boeken, alleen al door hun verwarmingsinstallatie beter af te stellen." Zo kan een gemiddelde club tot 15% besparen op hun gasverbruik. Wanneer alle clubs in Nederland dat zouden doen, gaat het al snel over in totaal tien tot vijftien miljoen euro per jaar.

De Nuon Club Competitie ging van start op 5 maart 2015. Op 22 april werden de 50 finalisten door de jury bekend gemaakt. In de jury zitten onder meer voetbalinternational Anouk Hoogendijk, ex-profvoetballer Richard Witschge en sportjournalist Toine van Peperstraten. Zij selecteerden de ideeën op basis van creativiteit, energie die erin gestoken is en inhoud van de inzending. Vervolgens kon het publiek stemmen op de club van hun voorkeur. De negen clubs met de meeste stemmen winnen de hoofdprijs.

Wageningen 10 energieneutrale woningen rijker

Vrijdag 8 mei jl. reikte wethouder Lara de Brito schildjes uit aan woningeigenaren die hun woning in de afgelopen twee jaar energieneutraal hebben gemaakt. Dit vormt de afsluiting van het project Energieneutraal wonen. Van de ruim 35 woningeigenaren die deelnamen hebben tien eigenaren hun woning bijna of helemaal energieneutraal gekregen. De overige deelnemers liep tegen praktische of financiële drempels aan waardoor de woning nog niet energieneutraal is maar in veel gevallen wel veel energiezuiniger dan bij de start van het project.

Doel van het project was door het creëren van de vraag, ook de aanbodkant te prikkelen. Lokale en regionale bouwers werden in de gelegenheid gesteld om zich te specialiseren en op een andere manier te gaan samenwerken. De woningeigenaren kregen adviezen op maat en hadden veel baat bij het regelmatige onderlinge contact tijdens de Energiecafés die werden georganiseerd. Ook moesten drempels op het gebied van financiering en vergunningverlening weggenomen worden. Nog niet alle drempels zijn weg, maar de discussie is aangezwengeld, lokaal en ook landelijk. Het is nu zaak om door te pakken.

Het project Energieneutraal wonen werd feestelijk afgesloten bij het huis van Jannemarie de Jonge die haar woning een totale make-over heeft gegeven. Een nieuwe dikke ‘jas’ isoleert de woning, waardoor ze minder warmte verlies heeft. Er zijn zonnepanelen geplaatst om energie op te wekken. En zo past ze het innovatieve ‘breathing window’ toe. Een uitvinding van architect Jón Kristinsson waarbij ventilatieroosters naast de ramen warmte uit de ventilatielucht teruggewinnen. De woning werd verbouwd door een collectief van veelal Wageningse vakmensen.

Een woning is energieneutraal als deze –over een jaar genomen- evenveel energie opwekt, als de bewoners verbruiken. Dit begint altijd met energie besparen door te isoleren. De tweede stap is het opwekken van energie, door bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. En de derde stap is efficiënt gebruik maken van restwarmte. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van warmte terugwinning uit douchewater en uit het ventilatiesysteem.

Het project heeft dusdanig geïnspireerd, dat er nu ruimte is voor grotere vervolg stappen. De gemeente doet mee in het landelijke project ‘Ons huis verdient het’ waarin wordt gestreefd naar het ontwikkelen en uitvoeren van budgetneutrale renovaties om bestaande rijwoningen met een bouwjaar tussen 1950 en 1980 energieneutraal te maken. “Als dat lukt, is energieneutraal renoveren op termijn voor iedereen bereikbaar.” Zegt wethouder Lara de Brito. De eerste woning uit dit nieuwe project wordt 5 juni geopend in de Tarthorst in Wageningen.

Tender Duurzaamheid Amsterdam geopend

Maandag 18 mei is de inschrijving gestart voor een tender Duurzaamheid. Binnen deze tender kunnen bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen tot 13 juli projectvoorstellen indienen voor een lening. De lening heeft een vaste rente van 1,99 procent en een looptijd van maximaal 15 jaar.

Een tender is de procedure waarmee de leningen worden verstrekt door de gemeente. Per tenderronde is een vast bedrag beschikbaar en worden specifieke voorwaarden opgesteld. De ingediende aanvragen worden beoordeeld aan de hand van de voorwaarden. Als er meer aanvragen zijn dan financiële ruimte, vallen de aanvragen die het minst goed scoren als eerste af.

De voorwaarden en het aanvraagformulier voor de tender zijn te vinden op www.amsterdam.nl/duurzaamheidsfonds. De totaal beschikbare financieringsruimte voor deze tenderronde Duurzaamheid is € 1.000.000. Per aanvraag is de minimale financiering € 40.000 en de maximale financiering € 500.000.

Op woensdag 22 april 2015 heeft de gemeenteraad ingestemd met het beschikbaar stellen van 3 miljoen euro voor het verstrekken van leningen aan duurzame initiatieven in de stad. De gemeente zal de komende maanden een aantal tenders organiseren om deze drie miljoen aan leningen te verstrekken. Hiervan is de tenderronde die op 18 mei is gestart de eerste.

Doelstelling is om, door middel van het verstrekken van leningen tegen een lage rente, bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen te stimuleren om zelf en samen initiatieven te nemen die bijdragen aan een duurzame energievoorziening en een gezonde leefomgeving in Amsterdam. In het bijzonder gaat het om projecten op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking, energie-efficiency en verbetering van de luchtkwaliteit.

De tenders voor de komende maanden zijn een opmaat naar het nieuwe Duurzaamheidsfonds. Dit fonds is momenteel in ontwikkeling. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in het najaar een besluit over de inrichting van het fonds: welke vormen van financiering er precies komen voor de verschillende duurzaamheidsopgaven van particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.

Amsterdam investeert al langer in duurzame initiatieven in de stad. In de laatste tenderronde vanuit het voormalige Amsterdams Investeringsfonds zijn de onderstaande vijf duurzame projecten gefinancierd. Gezamenlijk zullen deze projecten bijna 12,3 miljoen kg CO2 reduceren de komende 15 jaar.

donderdag 21 mei 2015

Staatssecretaris Mansveld roept bedrijven op klimaatverantwoordelijkheid te nemen

Tijdens de Climate & Business klimaatconferentie in Parijs gaat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu bestuurders van multinationals en Nederlandse bedrijven oproepen een samenwerkingsverband te vormen om te werken aan klimaatoplossingen. Op een discussiebijeenkomst vandaag noemt ze de inzet van het bedrijfsleven onmisbaar om de economie en samenleving weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

’We kunnen de uitdagingen van klimaatverandering alleen goed te lijf gaan als iedereen meedoet. Oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan (mitigatie) en ons te wapenen tegen de gevolgen ervan (adaptatie) zijn niet alleen een verantwoordelijkheid van wereldleiders of overheden, daar is ieders inzet voor nodig. Grote bedrijven die werk willen maken van klimaat bereiken meer door hun kennis en innovatie delen. Die bedrijven moeten elkaar opzoeken en een sterke klimaatalliantie vormen zodat ze meer waardevolle kennis gaan uitwisselen, zoals technieken om duurzamer met grondstoffen om te gaan en innovaties voor het opslaan van zonne- en windenergie,’ aldus Mansveld.
Deze oproep om samen te werken is daarmee ook een reactie op een open brief van de topmannen van 43 multinationals, waaronder de Nederlandse bedrijven Unilever, ING, AkzoNobel en DSM. In april drongen zij er bij wereldleiders op aan om in actie te komen tegen klimaatverandering.

In Parijs benadrukte staatssecretaris Mansveld ook dat Nederland beschikt over kennis en innovatie om de klimaatuitdagingen aan te gaan: ‘Nederland heeft concrete ervaring om klimaatverandering aan te pakken en ons te beschermen tegen de gevolgen ervan. We worden uitgedaagd om met extremer weer en de stijgende zeespiegel om te gaan. Nederlandse bedrijven en sectoren hebben daar concrete oplossingen voor, van landbouw tot ICT en van transport tot energie. Ik werk aan een Nationale Adaptatiestrategie om de risico’s aan te pakken en zo ons land en de Nederlanders te beschermen. Ook hier is samenwerking onmisbaar om resultaat te bereiken, want ik doe dit samen met steden, regio’s, maatschappelijke organisaties en bedrijven die hetzelfde gevoel voor urgentie uitspreken.’

Verduurzaming van de transportsector leidt tot een forse afname van broeikasgassen die grote invloed hebben op klimaatverandering, omdat wereldwijd 25 procent van alle broeikasgassen gerelateerd is aan transport. Omdat Nederland als koploper wordt gezien met initiatieven voor schoner verkeer en vervoer, heeft Frankrijk gevraagd bij de klimaatconferentie in december onze aanpak als voorbeeld te stellen voor de rest van de wereld. Nederlandse initatieven zoals zero-emissie stadslogistiek, stimulering van biokerosine in de luchtvaart en de inzet op schonere brandstoffen in de scheepvaart worden door Nederland bij de klimaattop uitgelicht.

Green Team Twente klaar voor Shell Eco Marathon

Het Green Team Twente begint dit weekend vol vertrouwen aan de Shell Eco Marathon in Rotterdam. Met de nieuwe waterstofauto H2Zero doet het team een gooi naar de eerste plek tijdens deze internationale zuinigheidsrace. De keuringen en inspecties zijn inmiddels met succes afgerond. De racedagen zijn vrijdag, zaterdag en zondag.

“Het voltooien van de technische- en veiligheidsinspectie is een grote mijlpaal voor het Green Team Twente”, vertelt teamlid Alyssa van Duijne over dag 2 (dinsdag 19 mei) van het avontuur in Rotterdam. “Na maanden van hard werk aan de auto was het eerste moment van de waarheid daar. De dag begon erg vroeg, de eerste teamleden gingen om 6.00 uur richting de paddock voor de laatste aanpassingen aan de auto. Daarna sloten we aan in de rij voor de technische inspectie. Als eerste werd het gewicht van onze H2Zero gemeten, de auto weegt net iets meer dan 100 kg. Gezien zijn grootte geen slechte score. Ook de tests voor de afmetingen van de auto, de remkracht, draaicirkel en de zichtbaarheid zorgden niet voor problemen."

Green Team Twente onthulde vorige maand de H2Zero. De auto symboliseert, veel meer dan zijn voorgangers, de auto van de toekomst. De nieuwe waterstofauto is voorzien van een nieuwe brandstofcel en heeft een duidelijke metamorfose ondergaan ten opzichte van zijn voorganger, de UT Motive. Bovendien hoopt Green Team Twente met de nieuwe waterstofauto een verbruik te halen dat omgerekend naar benzine overeenkomt met duizend kilometer op één liter brandstof. Het team houdt daarbij de ontwikkelingen op het gebied van waterstofauto’s nauwlettend in de gaten. Zo start Toyota volgend jaar als eerste fabrikant met de grootschalige productie van een auto op waterstof. Ook in Europa wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur voor het tanken van waterstof, zoals het H2 Mobility Initiative in Duitsland.

Om de nieuwe uitdagingen aan te gaan is Green Team Twente uitgebreid naar liefst 22 studenten. Het gaat daarbij om elf studenten Electrical Engineering, vier studenten Werktuigbouwkunde, vier Industrieel Ontwerpen, tweeScheikundige Technologie en één International Business Administration. In mei 2015 gaat het team de strijd aan met tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon rondom Ahoy in Rotterdam. Bij de Shell Eco Marathon is het de bedoeling om op het parcours van ongeveer 1,6 kilometer zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof.


Wereldwijd meer energiezekerheid, kansen voor bedrijven

Minister Kamp bij de Ministerial Conference on the International Energy CharterMeer investeringen in pijp- en elektriciteitsleidingen en energieproductie. Meer mogelijkheden voor internationale handel in energie. Werken aan toegang tot energie voor burgers in opkomende en ontwikkelingslanden. Internationale samenwerking om energie verder te verduurzamen. Dat zijn de belangrijkste afspraken die meer dan zestig landen vandaag met elkaar hebben gemaakt tijdens de Ministeriële Energiehandvestconferentie in Den Haag. De afspraken moeten leiden tot meer energiezekerheid wereldwijd en betere investeringskansen voor bedrijven, aldus Minister Kamp van Economische Zaken (EZ), die gastheer is van de conferentie.

Minister Kamp: “Tot 2035 is 48.000 miljard dollar nodig aan energie-investeringen om aan de wereldwijde energievraag te voldoen. De afspraken die vandaag zijn gemaakt laten zien dat landen internationaal willen samenwerken op energiegebied. Voor Nederlandse ondernemers biedt dit kansen. Zo voeren Nederlandse bedrijven wereldwijd 70% van de installaties van windmolenparken op zee uit. Deze kennis kan in andere landen goed gebruikt worden.”

Nederland stond in 1991 na de val van de muur aan de basis van het eerste Europese Energiehandvest. Dat is nu vernieuwd. Het doel van het eerste handvest was om tussen Oost en West afspraken te maken over samenwerking op energiegebied. Tijdens de conferentie in Den Haag ondertekenden deelnemende landen een nieuwe politieke verklaring over samenwerking in de energiesector. Dit keer gaat het om een wereldwijde politieke afspraak waarmee ook landen als China, Iran, Chili en Colombia zijn betrokken.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is het e en belangrijk signaal dat dit keer voor het eerst ook landen uit Afrika en Azië en bedrijven deelnamen aan de conferentie: "Energie is meer dan een economisch goed. Ruim een miljard mensen hebben op dit moment geen toegang tot elektriciteit, terwijl dat een cruciale factor is voor meer werkgelegenheid en ontwikkeling. En de vraag wordt in de toekomst alleen maar groter. Deze uitdaging kan alleen worden aangepakt als overheden en bedrijven samenwerken om tot efficiëntere, slimmere vormen van energievoorziening te komen.”

Landen die het handvest onderschrijven zijn voor bedrijven aantrekkelijker om zaken mee te doen. Het ondertekenen van het handvest is een eerste stap voor landen om ook toe te treden tot het Energiehandvestverdrag. Investeringen die bedrijven doen in een land genieten door het ondertekenen van het verdrag wettelijke bescherming en bedrijven lopen daarmee minder risico.

Luchthavengebied wordt Energielandgoed

Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe en het college van B&W van de gemeente Tynaarlo hebben de handen ineengeslagen om gedeelde ambities te realiseren. Zij willen de mogelijkheid bieden om op het terrein van Groningen Airport Eelde een grootschalige zonne-akker aan te leggen. Deze zonne-akker moet onderdeel worden van een ‘energielandgoed’.

Een zorgvuldig ontwerp van de zonne-akker is belangrijk voor een goede aansluiting op de omgeving. Provincie en gemeente hebben daarom zes ontwerpbureaus gevraagd met ideeën te komen voor een concept met iconische uitstraling. Gedeputeerde Henk Brink: “Uit de diverse ideeën spreekt het concept energielandgoed op deze plek het meest tot de verbeelding. Tussen de mooie landgoederen die de omgeving van Eelde al rijk is, komt een modern energielandgoed als verbindende schakel.”

Het energielandgoed zal ontstaan door op termijn het voorterrein, de gebouwen en het achterliggende veld in het ontwerp te betrekken, zoals een landgoed ook van oudsher opgebouwd is. Het idee is rondom de start- en landingsbanen een landschapspark te maken gericht op allerlei vormen van groene energieproducten. Te denken valt ook aan een route rond het terrein en bijvoorbeeld aan spottersplekken. Hoe het energielandgoed er precies uit zal zien is nog niet duidelijk. Provincie en gemeente nodigen omwonenden uit om deel te nemen in een klankbordgroep om mee te denken over de uitwerking van het energielandgoed. Belangrijke randvoorwaarde is de veiligheid op de luchthaven, daarvoor stelt Groningen-Airport Eelde eisen op waaraan het energielandgoed moet voldoen.

Wethouder Theun Wijbenga: “We zijn van mening dat het zonne-park een voorbeeldproject moet worden en dat het de omgeving een kwaliteitsimpuls moet geven. Noord-Nederland profileert zich als koploper op het gebied van duurzame energie en dit project kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Het streven is er een ‘Living La’, oftewel een proeftuin van te maken om kennis en ervaring op te doen.”

Zonneparken Nederland BV, neemt het initiatief voor een aanvraag voor 20 hectare zonnepanelen in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan en het platform. Het gaat dan om zo’n 100.000 zonnepanelen die jaarlijks 6.000 tot 8.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. De eerste 20 hectare maken deel uit van het ruimtelijk ontwerp van het energielandgoed wat een groter gebied beslaat.
Provincie, gemeente en Groningen Airport Eelde steunen de initiatiefnemer bij dit voornemen, omdat het een belangrijke eerste stap is richting een energielandgoed.

OVG Real Estate wint prijs voor meest duurzame kantoorgebouw ter wereld

OVG Real Estate heeft onlangs de prestigieuze Sustainable Leadership Award in de wacht gesleept voor The Edge, het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld volgens de BREEAM-NL standaard. Tauw heeft OVG Real Estate ondersteund bij ondermeer de BREEAM-NL onderbouwing.

De Sustainable Leadership Award is een wereldwijde prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor milieuvriendelijke, energie-efficiënte en sociaal verantwoorde vastgoedprojecten.

Om de duurzaamheid van gebouwen en hun omgeving te classificeren, is BREEAM-NL de meest gebruikte duurzaamheidsmeetlat in Nederland.

Het kantoorgebouw The Edge van OVG Real Estate, dat gevestigd is op de Amsterdamse ZuidAs, is beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Het gebouw heeft volgens het oordeel van Building Research Establishment (BRE), de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen, de hoogste score voor nieuwe gebouwen ontvangen die ooit is afgegeven.

Tauw heeft voorafgaand aan de bouw van The Edge de BREEAM-NL onderbouwingen voor landgebruik en ecologie (LE 1, 3, 4 en 6) en POL 5 verzorgd en tijdens de bouw de ecologische begeleiding (voor LE 3 en 4) verzorgd. Daarbij hebben we gecontroleerd of er geen overtredingen van de Flora- en faunawet plaatsvonden en hebben we maatregelen bedacht - en na plaatsing gecontroleerd - ten gunste van planten en dieren, waaronder een groene gevel, eiken kolommen met gaten voor bijen en nestkasten voor de huismus en gierzwaluw.

woensdag 20 mei 2015

Koenders: energie niet inzetten als politiek drukmiddel

De manier waarop we onze energievoorziening regelen en beschermen is een van de grootste politieke kwesties van onze tijd. ‘De nabije toekomst zal meer en meer worden bepaald door energie, duurzaamheid en klimaatverandering’, zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in een speech op de Energy Charter Conferentie in Den Haag.

‘Zeker nu geopolitiek weer terug is op het wereldtoneel, moeten we voorkomen dat energie wordt ingezet als politiek drukmiddel’, stelt Koenders. ’Het is in het belang van iedereen dat we ons verzetten tegen de inzet van energie als politiek middel.’

Goed overheidsbeleid, een stevige rechtsstaat en internationale samenwerking zijn volgens Koenders van vitaal belang voor een betrouwbare, ononderbroken, veilige en duurzame energietoevoer. ‘Daarom helpt deze conferentie en het Energy Charter: omdat we hier afspraken maken over handel en samenwerking op energiegebied’, aldus de minister.

Koenders stelt dat het integraal aanpakken van energie, klimaat en veiligheid de komende jaren een van de hoogste prioriteiten is. ‘Klimaatdiplomatie is geen kunststukje. Het is noodzaak’, aldus de minister.

Daartoe is het volgens Koenders ook belangrijk om te investeren in relaties met nieuwe spelers op de energiemarkt en om bestaande relaties te versterken. ‘Het internationale energielandschap verandert snel. Er komen steeds meer nieuwe producenten in Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. In Azië en het Midden-Oosten is sprake van een groeiende vraag en de Verenigde Staten hebben de ambitie om volledig zelfvoorzienend te worden’, zei Koenders. ‘Door deze veranderingen groeit de wederzijdse afhankelijkheid van aanbod, vraag en vervoer. Goede relaties en afspraken zijn daarom nu van het grootste belang.’

Koenders benadrukte in zijn speech tevens het belang van duurzame en hernieuwbare energie. ‘De natuurlijke energiereserves raken snel uitgeput. Als we de gehele wereldbevolking willen blijven voorzien van energie, moeten we overgaan op meer duurzame vormen van energie’, zei de minister. ‘De vooruitzichten stemmen positief. Investeringen in duurzame energiebronnen nemen snel toe. Ook op dit gebied speelt het energiehandvest een belangrijke rol, zoals via investeringsbescherming.’

Klimaatgarant wint Hart-Hoofdprijs 2015

Het Ridderkerkse bedrijf Klimaatgarant dat de energieprestatie van woningen drastisch verbetert, is uitgeroepen tot winnaar van de Hart-Hoofdprijs 2015. De publieksprijs van 10.000 euro is dit jaar voor de vijfde keer toegekend aan de meest vernieuwende en inspirerende duurzame ondernemer. Klimaatgarant wil het bedrag inzetten voor een opleiding energieneutraal bouwen, zodat er straks meer mensen zijn die dit principe uitdragen en in de praktijk brengen.

Klimaatgarant was genomineerd omdat het bedrijf samen met gemeentes, projectontwikkelaars en bouwbedrijven bekijkt hoe ze in woningen de hoogst mogelijke energiebesparing kunnen realiseren, met vaak een warm huis zonder energierekening als resultaat. In een speciaal voor de Hart-Hoofdprijs geproduceerde korte film (1'09'') vertelt Wim van den Bogerd van Klimaatgarant over zijn drijfveren: www.youtube.com/watch?v=PCimpNo4xdM]

De belangstelling voor de vijfde Hart-Hoofdprijs was groot. Maar liefst 21.908 mensen hebben hun stem uitgebracht op een van de kandidaten. Naast Klimaatgarant waren WVO Zorg, De Hallen, Kytopia, Vechtclub XL en Biologische Boerderij Schuttershof genomineerd. Elke genomineerde vertelt op www.triodos.nl/hart-hoofdprijs in een korte video over zijn of haar initiatief. De video's zijn in totaal 160.000 keer bekeken. Het bleef tot het laatste moment spannend wie van de genomineerden de prijs zou winnen. Alle kandidaten kregen veel stemmen en in de top drie was het verschil slechts enkele honderden stemmen. Klimaatgarant won uiteindelijk met 5.624 stemmen.

De Hart-Hoofdprijs 2015 is dinsdagavond 19 mei tijdens een speciale bijeenkomst voor ondernemers in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam uitgereikt door Daniël Povel, directeur Zakelijke Relaties van Triodos Bank Nederland. Muziekgebouw aan 't IJ is een van de podia uit de portefeuille Kunst en Cultuur van Triodos Bank.

De Hart-Hoofdprijs is een publieksprijs die in 2011 is ingesteld door Triodos Bank. De bank wil er de aandacht mee vestigen op ondernemers die gezien kunnen worden als duurzame koplopers in hun sector - en andere ondernemers met deze succesverhalen stimuleren. De prijs is vernoemd naar Triodos' pay off 'Volg je Hart - Gebruik je Hoofd', waarmee de bank duidelijk wil maken dat financieel en maatschappelijk rendement in haar optiek niet tegenover elkaar staan, maar elkaar juist kunnen versterken. Alle genomineerde ondernemers zijn gefinancierd door Triodos Bank.

Dagelijks besparen voelt beter dan 12 warme truien!

Op Warme Truien Dag hebben ongeveer 200.000 Nederlandse gezinnen de thermostaat een graadje lager gezet. De eerste week van februari was dit jaar kouder dan gemiddeld. De temperatuur lag rond de nul graden. Wat zou er echt gebeurd zijn met de stand van de thermostaat bij de deelnemers aan de dag? Alle deelnemers vinden energiebesparing belangrijk. Zal besparing bij een buitentemperatuur van rond de nul graden op Warme Truien Dag prioriteit krijgen op het comfort? Ik betwijfel het!

Als het te koud is in huis dan gaat de thermostaat hoger. Want tussen de droom en de daad van het besparen staan praktische bezwaren, die we in dit geval steeds beter kunnen verklaren. We besparen op grote schaal wanneer het voor ons weinig moeite kost. Zuinigheid is niet het enige wat ons drijft, we zijn ook lui. In Nederland hebben we vooral de naam om zuinig te zijn. Daardoor zullen Nederlanders al snel aangeven dat ze willen besparen. De praktijk is weerbarstig. Net daarom is het omdenken van energiebesparing de moeite waard.

Onderzoeksinstituut DIFFER is verhuisd naar de TU/e-campus

De 140 medewerkers van instituut voor fundamenteel energie-onderzoek DIFFER werken sinds gisteren in hun nieuwe onderkomen, op de campus van TU/e. De komst van het instituut maakt een intensievere samenwerking mogelijk tussen TU/e en DIFFER op het gebied van energieonderzoek. Zo zal onder meer een TU/e-DIFFER onderzoeksgroep worden opgezet voor zonnebrandstoffen onder leiding van hoogleraar René Janssen.

De verhuizing van DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) vanuit het landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein naar de TU/e-campus is al sinds begin maart aan de gang. De experimentele opstellingen worden in verschillende transporten overgebracht naar de nieuwe locatie. Naar verwachting is in het najaar al het materieel in Eindhoven. Gisteren was het moment dat alle 140 DIFFER-medewerkers officieel hun nieuwe kantoren op de TU/e-campus betrokken.

Er zijn verschillende DIFFER-onderzoekers die al jaren tevens deeltijd TU/e-hoogleraar zijn, waaronder fusie-experts Marco de Baar en Tony Donné. De komst van DIFFER naar Eindhoven zorgt voor een nog intensievere samenwerking met de TU/e op het gebied van energieonderzoek. Zo kunnen medewerkers van DIFFER op dezelfde manier gebruik maken van TU/e-diensten als een reguliere faculteit. Omgekeerd krijgen onderzoekers van de TU/e ook toegang tot DIFFER's onderzoeksfaciliteiten, zoals het grootschalige plasma-experiment Magnum-PSI voor onderzoek naar wandmaterialen van fusiereactoren. Daarnaast zal TU/e-hoogleraar René Janssen een onderzoeksgroep leiden op het gebied van zonnebrandstoffen binnen DIFFER.

Bij de focus op duurzaamheid past een duurzaam gebouw. Het nieuwe onderkomen van DIFFER is het eerste onderzoeksgebouw van Nederland dat ‘excellent’ scoort op de zogeheten BREEAM, een wereldwijd geaccepteerde duurzaamheidsnorm voor energiegebruik, materialen en processen. Dankzij een speciaal voor DIFFER ontworpen zaagtandprofiel op de oost- en westgevels is niet de hele dag actieve zonwering nodig. Daarnaast is er LED-verlichting in de meeste ruimten, bevatten de ramen driedubbel isolatieglas en liggen ruim 900 zonnepanelen op het dak. 

dinsdag 19 mei 2015

Kwart van de Amsterdamse sportclubs gaat energie besparen

Het komende jaar gaan 44 van de 176 Amsterdamse buitensportverenigingen aan de slag met het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Zo besparen zij energie en geld. Dit doen ze aan de hand van een gratis duurzaamheidsscan die hen is aangeboden door de gemeente. Daarmee is de doelstelling voor 2015 uit de onlangs vastgestelde Agenda Duurzaamheid om ten minste 25% van de buitensportverenigingen te helpen met verduurzamen, behaald.

Tot nu toe zijn er bij 44 verenigingen scans uitgevoerd en hebben 30 verenigingen een advies op maat gekregen. Hiervan hebben acht verenigingen al daadwerkelijk maatregelen getroffen om het energieverbruik te verlagen. Vrijwel alle 44 verenigingen hebben bij de scan de ambitie uitgesproken om de sportaccommodatie binnen een jaar te verduurzamen.

De gemeente Amsterdam geeft buitensportverenigingen gratis advies over energiebesparing en andere duurzaamheidsmaatregelen. De adviseur kijkt onder meer naar de isolatie, installaties, verlichting, verwarming en het watergebruik in en rondom het clubhuis. Ook adviseert hij over de verschillende financieringsmogelijkheden. Alle Amsterdamse buitensportverenigingen die beschikken over een eigen clubhuis en hun eigen energierekening betalen, kunnen gebruik maken van zo’n duurzaamheidsscan. Aanmelden kan tot 1 juli via www.amsterdam.nl/sport/duurzaam.

De gemeente organiseert dinsdagavond 23 juni in de Amsterdam Arena een kennissessie voor sportverenigingen over energiebesparing en andere duurzame maatregelen. Amsterdamse buitensportverenigingen kunnen zich aanmelden via www.amsterdam.nl/sport/duurzaam.

Zonne-energie ook voor mensen zonder spaargeld bereikbaar

Ook mensen die geen duizenden euro's op hun spaarrekening hebben staan kunnen tegenwoordig zonnepanelen aanschaffen of meedoen met zonne-energieprojecten. Zonnepanelen huren, crowdfunden via obligaties of via aandelen in een groen fonds kopen; nieuwe financieringsvormen splijten de zonne-energiemarkt open en maken het bereikbaar voor een breder publiek.

Innovatie in financiering is dit jaar een belangrijk thema tijdens de zevende editie van The Solar Future NL conferentie over de Nederlandse zonne-energiemarkt, die op 27 mei in Rotterdam plaatsvindt.

Crowdfunding is een van de nieuwste trends op de zonne-energiemarkt en ZonnepanelenDelen is in een half jaar tijd uitgegroeid tot Nederlands grootste crowdfunding platform voor zonne-energieprojecten. Voor zonnepanelen op het dak van voetbalstadion Euroborg, een school in Amstelveen, op daken van groentetelers in de Noordoostpolder en in Brabants grootste zonnepark in Breda haalde het platform in korte tijd 1,5 miljoen euro op. Alle projecten samen moeten in de toekomst de grootste virtuele zonnecentrale van Nederland vormen.
 
Oprichter Sven Pluut ziet hierin het financieringssysteem van de toekomst. "Mensen kopen bij ons zon-obligaties, waarbij het rendement afhankelijk is van de opgewekte stroom en de stroomprijs. De inleg krijgen ze na afloop van het project terug. Daardoor kunnen we gebruik maken van bestaande wet- en regelgeving en hebben we geen gedoe zoals bij de Postcoderoos. Omdat mensen al vanaf 25 euro kunnen meedoen maken we zonne-energie voor iedereen toegankelijk," legt hij uit.
 
Bij deelnemers die toevallig lid zijn van het energiebedrijf waaraan de zonnestroom wordt geleverd, wordt de geproduceerde zonnestroom ook nog eens van de energienota afgetrokken. Dankzij de crowdfunding en de regisseursrol van ZonnepanelenDelen, stappen banken zoals de ASN bank ook gemakkelijker in de projecten. Want die inbreng blijft volgens Pluut noodzakelijk.

Wat voor de Nederlandse markt nieuw is, maar in de Verenigde Staten heel gewoon, is het leasen of beter gezegd: huren van zonnepanelen. Verhuurder Suniverse wil op deze manier zonne-energie beschikbaar maken voor een breed publiek. ,,Zonnepanelen zijn de afgelopen drie a vier jaar vooral aangeschaft door mensen met tenminste 20.000 euro op de bank. Een groep die tijd en zin had om alles zelf uit te zoeken. Wij richten ons op klanten die het geld liever aan andere zaken besteden en blij zijn dat het uitzoekwerk door ons wordt gedaan," legt directeur en medeoprichter Niels Bartels uit.
Het huurmodel werkt simpel: via een erkende leverancier krijgen woningbezitters een betrouwbaar systeem op hun dak, waarmee ze tot 90 procent op hun stroomrekening besparen. Na aftrek van de huur voor de zonnepanelen blijft een voordeel van 100 tot 300 euro over.

Suniverse brengt het product onder de aandacht via organisaties die al een vertrouwde naam hebben bij de consument. ,,We denken op deze manier snel duizenden huurders te kunnen trekken." zegt Bartels. ,,In vergelijking met landen als Engeland en Duitsland loopt Nederland achter met duurzame energie. Met dit huursysteem zullen meer mensen ontdekken wat de voordelen van zonne-energie zijn, ook voor hun portemonnee." Suniverse biedt ook een oplossing voor sociale huurders en start nog dit jaar met de eerste installaties bij een woningcorporatie in Noord-Holland.

Ook Senior Accountmanager Zonne-energie Mark Roesink van de ASN Bank ziet huur als een van de meest belovende nieuwe trends. ,,Particulieren vinden de aanschaf, het onderhoud en de financiering vaak een heel gedoe. Een verhuurder kan mensen daarin ontzorgen en de goede werking van een systeem op de lange termijn garanderen," zegt hij.
 
Voor Yieldcos, aan de beurs genoteerde groene fondsen die grote zonne-energieprojecten opkopen en verkopen, vindt Roesink de Nederlandse markt en de projecten nog te klein. Business Development Manager Thomas Folker van het Amerikaanse Enphase Energy ziet daarin nu juist de toekomst. ,,Iedereen kan gewoon een aandeel kopen in zo'n Yieldco en investeren in projecten. Daardoor ontstaat ook in de zonne-energie een normale financiële markt met minder subsidies of belastinkortingen. Dankzij Yieldcos wordt financiering goedkoper en kunnen er meer projecten in een lagere SDE-klasse gerealiseerd worden," zegt hij. ,,Nu bestaan er in Nederland nog geen Yieldcos, maar op Europees niveau hebben die zeker een toekomst."

Daarnaast ziet Folker dat crowdfunding en het leasen of huren van zonnepanelen heel groot aan het worden zijn. In de Verenigde Staten is 70 procent van de particuliere markt al in handen van grote leasemaatschappijen als Solarcity. Zij installeren zonnepanelen bij particulieren, die een lagere stroomprijs betalen, maar blijven zelf eigenaar en zorgen voor alles. ,,In Europa is deze constructie nu ook in opkomst. Dan gaat het via huur of een koopgefinancierde lening zonder onderpand. Zo maak je de zonne-energiemarkt ook bereikbaar voor mensen die niet zoveel geld hebben, maar wel zonnepanelen willen," aldus Folker.

Ruimtevaarder en 'ambassadeur van de Aarde' André Kuipers is speciale keynote spreker tijdens de conferentie en zal naast zijn unieke ervaringen, zijn visie op duurzame energie en passie voor zonne-energie delen. 
 

maandag 18 mei 2015

CO2-uitstoot in eerste kwartaal 2015 flink gestegen

In het eerste kwartaal van 2015 is 8,1 procent meer CO2 uitgestoten door de Nederlandse economie dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de relatief lage temperaturen in het eerste kwartaal is de CO2-uitstoot met 3,8 procent gestegen. De economie groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 2,4 procent op jaarbasis. Dit blijkt uit de eerste voorlopige raming van CBS. De CO2-emissies zijn berekend volgens de definities van de Milieurekeningen.       

De CO2-uitstoot door ‘energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer’ is hoger dan een jaar eerder. De energiebedrijven hebben veel meer elektriciteit opgewekt dan het jaar ervoor. Voor elektriciteitsopwekking worden onder andere steenkool en aardgas verbruikt waarbij CO2 wordt uitgestoten. De toegenomen productie is vooral veroorzaakt door de gestegen vraag vanuit het buitenland. Door de hogere productie is de toegevoegde waarde van de energiebedrijven gestegen, deze stijging is echter veel lager dan de stijging in CO2-uitstoot.

De ‘landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid’ hebben meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. De basismetaalindustrie en aardolie-industrie produceerden meer en veroorzaakten daardoor  meer CO2 emissies. De emissie-intensieve chemische basisindustrie heeft daarentegen minder geproduceerd in het eerste kwartaal, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze lagere productie is gepaard gegaan met forse daling in de emissies.

Alle drie maanden van het eerste kwartaal van 2015 waren kouder dan een jaar eerder. Door het relatief kouder winterweer hebben huishoudens en de dienstverlening dit kwartaal meer aardgas verstookt voor ruimteverwarming en was er daarmee ook meer CO2 uitgestoten.

Zonnelening Assen groot succes

Vanaf 1 mei was het voor inwoners van de gemeente Assen mogelijk om een zonnelening aan te vragen. Deze lening is bedoeld voor particuliere woningbezitters die willen investeren in het opwekken van zonne-energie. Van deze lening is inmiddels gretig gebruik gemaakt.
    
Met de zonnelening is het mogelijk om tegen een zeer lage rente een lening van maximaal € 7.500,- af te sluiten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, zonneboilers of andere duurzame technieken gericht op het opwekken van zonne-energie.

Een bedrag van € 400.000,- is beschikbaar gesteld door de provincie Drenthe en de gemeente Assen. De zonnelening blijkt slechts twee weken na de start al een groot succes. Het totaal aan aangevraagde zonneleningen is nu al ruim € 300.000,-.

Op 19 mei organiseert de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met de provincie Drenthe en gemeente Assen ‘Zon zoekt Drent’. Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor informatie over zonnepanelen, zonnelening, zonnekaart en alles wat met zonne-energie te maken heeft. De bijeenkomst start om 19:30 uur in het provinciehuis.

Innovatie- en Energiefonds Gelderland investeert in forse uitbreiding warmtenet Ede

Het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) investeert in een forse uitbreiding van het duurzame warmtenet in Ede. Het Edese bedrijf Bio-Energie De Vallei kan mede door een financiering van IEG, verstrekt via PPM Oost, een tweede ketel bouwen in de bio-energiecentrale en het leidingnetwerk uitbreiden. Met de tweede centrale erbij kunnen medio 2016 8.000 woningen, bedrijven, scholen en kerken in Ede van duurzame warmte worden voorzien.

De bio-energiecentrale, die water verwarmt via de verbranding van tuin- en snoeiafval uit de regio, zorgt voor een forse CO2-reductie. Met de huidige centrale die sinds 2013 draait, wordt al 7.000 ton CO2 per jaar bespaard. De tweede ketel voegt daar 5.000 ton aan toe. Het totale project moet zorgen voor een jaarlijkse besparing van 2% van de volledige CO2-emissie van de gemeente Ede. De nieuwe ketel is naar verwachting over een jaar volledig operationeel.

“Bio-Energie De Vallei is een icoon in onze portefeuille en een van de meest succesvolle duurzame energieprojecten van Gelderland. Het is niet voor niets dat bedrijven en politici uit het hele land naar Ede komen om zich te laten informeren”, zegt directeur Marius Prins van Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost). “De ondernemers van Bio-Energie De Vallei hebben de eerste centrale geheel binnen budget en binnen de tijdsplanning succesvol gerealiseerd. En voor de start van de bouw van de tweede ketel hebben ze niet alleen een solide plan, maar zijn ook de meeste contracten voor de afname van het warme water al getekend.”

Bio-Energie De Vallei levert nu al warm water aan duizenden woningen en een zwembad. In de tweede fase wordt het aantal woningen uitgebreid tot 8.000. “Met de nieuwe ketel gaan we voor het eerst ook warm water leveren aan bedrijven”, vertelt directeur Valentijn Kleijnen van Bio-Energie De Vallei. “Ook hebben we de mogelijkheid met deze ketel stoom te produceren voor bedrijven uit de procestechniek. En gaan we zelf de elektriciteit opwekken voor de pompen die het warme water moeten transporteren, zodat het hele proces volledig duurzaam is.”

Kleijnen is blij met het vertrouwen van PPM Oost en de financiering van het energiefonds van de provincie Gelderland. “We hebben de afgelopen jaren prettig en structureel samengewerkt met PPM Oost. Gekoppeld aan de achtergestelde lening die kan worden verstrekt, was het een logische stap dat we voor de vervolgfinanciering weer bij PPM Oost hebben aangeklopt”, aldus Kleijnen. Hij startte Bio-Energie De Vallei met Gé Zijerveld, eigenaar van Bio-Energie De Vallei en de Edese kaasfabriek Vika.

De ambitie van het Edese duo reikt verder dan de tweede ketel. Bio-energie De Vallei heeft een gefaseerde visie van zes fases ontwikkeld om door middel van het warmtenet (smartgrid) de duurzame bijdrage te vergroten naar circa 33% van het totale, stedelijke CO2-emissie besparingsplan.

Jemy Pauwels, sectormanager Cleantech & Energy van PPM Oost, constateert dat het project naadloos aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen die de provincie Gelderland zichzelf heeft opgelegd. Pauwels: “Met de toekomstplannen kan Bio-Energie De Vallei een belangrijke rol spelen om de duurzaamheidsdoelstellingen in de regio te behalen. Mede vanwege dat toekomstperspectief hebben we opnieuw geïnvesteerd. Die plannen, waarvoor grote investeerders worden gezocht die voor een langere termijn mee kunnen, moeten het een echte boost geven.”