Pagina's

dinsdag 30 september 2014

Zonnecentrale met geadopteerde panelen geopend

In Groningen is een zonnecentrale geopend met 1.092 door particulieren gefinancierde zonnepanelen. De panelen liggen op het dak van het stadion van FC Groningen. De voetbalclub gaat de stroom afnemen en de bijna 400 paneeleigenaren krijgen daarvoor een vergoeding. De centrale is het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland tot nu toe.

Het zonnedak is in twee fasen gebouwd. De eerste 531 zonnepanelen leverden in februari van dit jaar hun eerste stroom. Daar zijn er nu 561 bijgekomen. Samen zullen ze naar verwachting jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame elektriciteit gaan opwekken. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 70 huishoudens. Voor FC Groningen voorziet de centrale in ongeveer 10% van haar stroomvraag. Jaarlijks vermijden de zonnepanelen samen 112 ton CO2, evenveel als de uitstoot van zo’n 40 auto’s.

De eigenaren van de panelen hebben deelgenomen aan een crowdfunding-actie van de stichting 1 Miljoen Watt en energiebedrijf Essent. Ze schaften voor 550 euro een ‘ZoNbligatie’ aan, die symbool staat voor de adoptie van één zonnepaneel. Bezitters van zo’n ZoNbligatie krijgen ieder jaar ‘zonnerente’. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Na 24 jaar krijgen deelnemers daarnaast hun inleg retour.

FC Groningen was in februari de eerste voetbalclub in de Nederlandse eredivisie met zonnepanelen op het dak van haar stadion.

EU overgang naar duurzame energie wenselijk voor vrede & veiligheid

Het nieuwe Europese klimaat- en energieakkoord voor 2030 waar komende oktober in Brussel door regeringsleiders over wordt besloten gaat over meer dan enkel de impact van fossiele brandstoffen op het klimaat. Het ambitieniveau van het akkoord heeft directe implicaties voor de internationale vrede en veiligheid.

Dit blijkt uit het verkennende onderzoek 'Time to Wake Up: The Geopolitics of EU 2030 Climate and Energy Policies' van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat maandag is gepubliceerd. De verkenning is uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland.

Het huidige klimaat- en energievoorstel van de Europese Commissie is door het Europese Parlement en diverse Lidstaten bekritiseerd omdat het niet ambitieus genoeg zou zijn voor het behalen van de Europese doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95% te verlagen ten opzichte van 1990. Daarvoor moet in 2050 de energievoorziening voor het overgrote deel komen uit duurzame bronnen. De Europese Commissie stelt voor 2030 echter een niet-verplichtend duurzame energiedoel voor van 27%, een percentage dat zonder aanvullend beleid ook al in zicht komt. Op 30 september vergadert de Tweede Kamer over het Europese klimaat- en energiepakket voor 2030.

De recente gebeurtenissen in Oekraïne laten eens te meer zien dat er naast klimaatdoelen ook geopolitieke redenen kunnen zijn voor de EU om snel over te schakelen op duurzame energie en energiebesparing. Tegelijkertijd moet Europa zich er van bewust zijn dat een Europese overgang naar hernieuwbare energie ook bepaalde dynamieken in werking zet die zowel positieve als negatieve invloed zullen hebben op de stabiliteit van het internationale systeem. De geopolitieke gevolgen van een overgang naar duurzame energie blijven in het huidige publieke debat vreemd genoeg onderbelicht.

Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen herbergt geopolitieke risico's die worden beïnvloed door zowel klimaatverandering als door toenemende onzekerheid over onze energieaanvoer. Onomkeerbare klimaatverandering heeft grote gevolgen, met name voor ontwikkelingslanden. Periodes van extreme droogte en natuurrampen kunnen leiden tot voedselschaarste, vluchtelingenstromen en conflicten, die een weerslag kunnen hebben op de stabiliteit van ons continent. Onze energieaanvoer kan in het geding komen door onzekerheid rondom de levering van olie- en gas uit politiek instabiele regio's, de toenemende moeilijkheid waarmee olie en gas worden gewonnen door internationale oliebedrijven en de groeiende mondiale concurrentie om beschikbare voorraden.

Kiezen Europa en andere grootverbruikers zoals China, de VS en India structureel voor duurzame energie dan zal het verminderen van de vraag naar olie- en gasimporten op de langere termijn waarschijnlijk leiden tot een prijsdaling. Hierdoor neemt de kans op conflict over toegang tot deze bronnen af. De EU zal door haar lagere afhankelijkheid minder snel betrokken raken bij militaire interventies gericht op energiezekerheid en zal ook minder kwetsbaar zijn voor politieke en economische druk van energieleveranciers zoals Rusland. Als de overgang naar duurzame energie wereldwijd een vlucht neemt, verliezen olie- en gas verder aan terrein als drijvende kracht achter veel intra- en interstatelijke conflicten en spanningen. De inkomsten van de veelal autocratische regimes in olie- en gas exporterende landen buiten Europa zullen ook terugvallen, waardoor hun machtsbasis kan afbrokkelen. Op de middellange termijn (0 - 20 jaar) kan dit leiden tot toenemende sociale en politieke instabiliteit in deze landen. Op lange termijn komt hierdoor mogelijk plaats voor meer duurzame en democratische vormen van bestuur. Het is daarom van belang dat Europa bij het verminderen van haar energie-afhankelijkheid oog heeft voor de kwetsbaarheden van landen in haar nabijheid en in haar relaties met buurlanden inzet op het verbeteren van openbaar bestuur en economische diversificatie.

Zowel vanuit veiligheids- als duurzaamheidsperspectief is er de noodzaak om in te zetten op een ambitieus Europees klimaat- en energiepakket voor 2030. De EU moet echter beter anticiperen op nieuwe veiligheidsuitdagingen die door de energietransitie gecreëerd worden.

UvA-spin-off Photanol slaat handen ineen met AkzoNobel

Cleantech-bedrijf Photanol, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA), gaat samenwerken met AkzoNobel om duurzame technologie te ontwikkelen voor de productie van chemicaliën. Doel is de productie van ‘groene’ chemische bouwstenen die uiteindelijk de grondstoffen op basis van fossiele brandstoffen zullen vervangen.

‘Erg mooi nieuws’, aldus Hans Amman, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UvA en portefeuillehouder kennisvalorisatie. ‘De samenwerking is een belangrijke impuls voor Amsterdam Science Park, waar Photanol is gevestigd, en voor Amsterdam als dé plek voor kennis en innovatie. De UvA stimuleert de oprichting van spin-offs om op die manier de resultaten uit onderzoek ook buiten de deuren van de universiteit beschikbaar te maken, en bij te dragen aan economische groei en werkgelegenheid in de regio Amsterdam. De samenwerking nu van Photanol met AkzoNobel en de recente overname van Euvision - een van de andere spin-offs voortgekomen uit onderzoek van de UvA - door Qualcomm, laten volgens mij zien dat we hier heel goed in slagen.’

Photanol BV werd in 2008 opgericht door UvA Holding BV en het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA. Ook Icos Capital investeerde in de onderneming.

De samenwerking draait om Photanols bestaande, eigen technologie waarbij licht wordt gebruikt om CO2 uit de lucht rechtstreeks om te zetten in vooraf bepaalde grondstoffen zoals azijnzuur en butanol. Het enige bijproduct is zuurstof. De twee bedrijven beginnen met het ontwikkelen van een aantal specifieke chemicaliën die momenteel door het AkzoNobel-bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals worden gebruikt. Het is de bedoeling dat de samenwerking een opstap wordt voor de commerciële productie van organische chemicaliën van de vierde generatie. De chemicaliën van AkzoNobel worden ingezet in de schoonmaakmiddelen-, voedings-, papier- en kunststofindustrie, de chemische industrie en de bouw.

De biobrandstoftechnologie van Photanol is het resultaat van onderzoek van de groep Molecular Microbial Physiology van het SILS, onder leiding van microbiologen prof. dr. Klaas Hellingwerf en prof. dr. Joost Teixeira de Mattos.

Woningbouwlocatie Valkenburg (Katwijk) krijgt vijf sterren voor duurzaamheid

De woningbouwplannen op het voormalig vliegkamp Valkenburg bij Katwijk hebben de hoogste score gehaald op het gebied van duurzaamheid. De bouwlocatie kreeg vijf sterren met de bijbehorende kwalificatie “outstanding” in de onafhankelijke BREEAM-certificering NL GEBIED. Het is daarmee de eerste woningbouwlocatie die zich certificeert voor het gebiedslabel.

Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Katwijk ontwikkelen op het voormalige marinevliegveld de komende jaren een energieneutrale woonwijk met uiteindelijk maximaal 5.000 woningen, recreatie en natuur. Het is de bedoeling dat de huizen en andere gebouwen geen gasaansluiting krijgen. Verwarming en koeling gaat met warmte-koudeopslag. De elektriciteit wordt in of vlakbij het gebied opgewekt met windmolens en zonnepanelen. De wijk zal als gebied in zijn geheel zelfvoorzienend zijn in duurzame energie. Ook in het materiaalgebruik zal de wijk duurzaam zijn.

maandag 29 september 2014

Maxime Verhagen: Nederland gaat groen kleuren

De bouw- en installatiesector staat klaar om honderdduizenden woningen echt energiezuinig te maken. "Na veel voorwerk in de afgelopen jaren staan de seinen nu op groen. Er zijn veel goede initiatieven die elkaar kunnen versterken, er zijn goede hulpmiddelen ontwikkeld", vertelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

"Daarmee kan de consument geïnformeerd en verleid worden om te investeren in verduurzaming. En er zijn financiële middelen. We gaan bewoners en eigenaren warm maken voor het verduurzamen van hun woningen - en aan de slag." Bouwend Nederland organiseerde vandaag een speciale sessie over dit thema, in de Bouwkeet die de brancheorganisatie deze week heeft neergezet op het Plein in Den Haag. Daar, op de stoep van de Tweede Kamer, horen politici direct van ondernemers wat er allemaal gebeurt in de bouw- en infrasector.

Verhagen: "Stroomversnelling voor huur en koop, een energielabel-atlas, goedkope leningen en het nieuwe ondersteuningsprogramma Kleur uw Gemeente Groen. Die verschillende initiatieven moeten elkaar versterken. Zo brengen we Nederland grootschalig in beweging voor verduurzaming dichtbij, namelijk van je eigen huis."

"Iedereen doet mee. Overheden - Rijk, provincies en gemeenten, wij als bedrijfsleven en natuurlijk corporaties en een groeiend aantal van de ruim 4 miljoen woningbezitters. Er staan meer dan 7 miljoen woningen in Nederland. Het overgrote deel daarvan is nog niet energiezuinig. Veel bewoners weten het vaak niet echt, of ze nou huren of zelf eigenaar zijn. Daar moet dus heel nodig iets gebeuren. Daarom slaan we de handen ineen. De gemeente geeft je informatie, als bedrijven bieden we een one-stop-shop, zodat je als klant goed weet waar je aan toe bent en je op maat advies krijgt over techniek en financiën."

"Daar was voorwerk voor nodig. Er moeten veel randvoorwaarden ingevuld zijn, om vooral particulier woningbezitters zo ver te krijgen dat ze investeren in hun huis. Want een dakkapel, die zie je. Een nieuwe badkamer ook. Een nieuwe HR-ketel nauwelijks, isolatie in de spouw of in de kruipruimte al helemaal niet. Dat speelt mee. Ja, op je gasrekening - daar zie jij 't wel. Maar je buren niet, en een potentiële koper ook niet."

"Daar hoort dus een verhaal bij, met maatwerkoplossingen en ook gunstige financieringsvoorwaarden. Want hoe aantrekkelijk we 't ook technisch kunnen maken, deze investeringen lopen toch al gauw in de diverse duizenden euro's. Dat geld hebben mensen niet, of ze hebben het er nog niet voor over."

"Daarom is het zo goed dat er gunstige leningen zijn. Al een tijdje hebben we de duurzaamheidslening van SVn. Sinds begin dit jaar is er de Energiebespaarlening. Onder gunstige voorwaarden kun je daar lenen voor dit soort nuttige investeringen, die je meteen terug ziet in je stookkosten. Dus we gaan nu over naar een volgende fase, waarin het hopelijk storm loopt bij de leningen en bij bouw- en installatiebedrijven. Meer promotie voor die leningen is nog een belangrijk actiepunt. Mensen die nu benieuwd zijn naar het verbruik van hun woning, kunnen kijken op energielabelatlas.nl voor een indicatie van label en tips voor slimme aanpassingen plus kosten daarvan."

"Wat het oplevert? Dit scheelt miljoenen mensen in de portemonnee, dit scheelt in onze nationale duurzaamheidsdoelstellingen en dat levert bovendien heel veel banen op. Nederland groener maken, dat is dus win-win-win."

Minister Blok verbiedt publicatie interview topambtenaar

De hooggestemde ambities van de Rijksoverheid om minder energie te gebruiken, krijgen een vervelende bijsmaak. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst verbiedt de publicatie van een interview met directeur-generaal Wonen en Bouwen Mark Frequin in het vakblad Bouwformatie. De minister is vooral ontstemd over het begeleidend redactioneel commentaar, waarin wordt aangetoond dat de besluitvorming over de nieuwe isolatie-eisen voor nieuwbouwwoningen is gebaseerd op ondeugdelijk onderzoek.

De minister heeft de directeuren Max de Jong en Jourdain Martens van het blad op het matje geroepen en bij monde van directeur-generaal Mark Frequin gedreigd 'alles te zullen doen om Bouwformatie, binnen en buiten het ministerie de voet dwars te zetten' indien zij toch tot publicatie overgaat. Frequin uitte dit dreigement in aanwezigheid van de woordvoerder van de minister en van twee leden van de redactieadviescommissie. Dat het de minister zelf is die publicatie wil tegenhouden, blijkt uit de eerdere mededeling aan interviewer Dolf Dukker 'dat Blok elke te publiceren letter over wat er in zijn ministerie is gezegd eerst wil lezen'. De directie is niet voor het dreigement gezwicht. Het nummer is inmiddels gedrukt en wordt deze week verspreid.

In het redactioneel commentaar wordt aangetoond wat er niet deugt van de beweringen van Frequin over de afgezwakte aanscherping van de isolatie-eisen voor nieuwbouwwoningen. Tot twee keer toe is door de directeur-generaal aantoonbaar onjuiste informatie verstrekt aan de redactie. Nadat Bouwformatie de topambtenaar confronteerde met deze onjuistheden ontstak hij in woede.

Het artikel maakt duidelijk dat de onderzoeken en voorstellen waarop Blok zijn beslissing heeft genomen grove fouten bevatten. Op onjuiste gronden is afgeweken van de eerdere toezegging van toenmalig minister Spies om de isolatie-eisen vanaf 1 januari 2015 met 40 procent te verhogen. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt dat de bij Bouwen en Wonen betrokken Kamerleden in onwetendheid zijn gelaten over cruciale informatie bij de besluitvorming.

Jacques Monasch (PvdA), Carola Schouten (ChristenUnie) en toenmalig SP-Kamerlid Paulus Jansen bleken desgevraagd niet op de hoogte van reeds genomen beslissingen van Blok dat er wordt afgeweken van het eerder genomen besluit tot aanscherping van de isolatie-eisen. Zelfs Ed Nijpels die het Energie-akkoord als voorzitter van de Borgingscommissie moet bewaken, was hierover niet geïnformeerd en uitte in een eerder interview in Bouwformatie felle kritiek op de verlaging van de isolatie-eisen.

Voormalig Tweede Kamerlid Paulus Jansen, nu wethouder in Utrecht en tevens de indiener van de eerder aangenomen Kamermotie voor zwaardere isolatie-eisen, geeft aan dat de onderzoeksrapporten die de afzwakking van isolatie-eisen moeten rechtvaardigen 'doorgestoken kaart zijn'.

De minister komt met de verlaging van de eisen tegemoet aan de wensen van de bouwlobby die is verenigd in het 'Lente-akkoord energiezuinige nieuwbouw', te weten Bouwend Nederland, NEPROM, NVB, Aedes en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zelf. Jourdain Martens, directeur/uitgever van Bouwformatie: 'In juni 2012 heeft toenmalig minister Spies de Tweede Kamer de verzekering gegeven om per 1 januari 2015 over te gaan tot invoering van 40 procent zwaardere isolatie-eisen, om hiermee toe te werken naar de eis dat per 2020 alle nieuwe gebouwen energieneutraal moeten zijn. Aanvankelijk wenste de Kamer dat de isolatie-eis al vanaf 2013 zou gelden. Maar onder zware druk van de bouwlobby, die bang was voor kostenverhoging, heeft Spies de bouwsector twee jaar extra de tijd gegeven om aan de nieuwe regels te wennen.'

Ondanks deze toezegging hebben de ondertekenaars van het Lente-akkoord de minister verzocht hiervan af te zien, hetgeen naar nu blijkt ook door de minister is gehonoreerd. Martens hierover: 'De ondertekenaars van het Lente-akkoord schermen met een rapport waarin staat dat hun voorstel niet onderdoet voor de aanvankelijke plannen, maar ze zeggen er niet bij dat dit innovatie remt en de problemen niet oplost, maar voor zich uitschuift. Dit hele proces stinkt, zowel de voorstellen, onderzoeken als politieke besluitvorming. Maar we mogen hierover geen kritische vragen stellen, want dan begint het ministerie direct te dreigen je het leven zuur te maken.'

Over de redenen van de afzwakking van de isolatie-eisen zegt Martens: 'Verhoging van de thermische isolatie van met name de gevel betekent dat de aannemers anders moeten gaan bouwen. Veel bouwers zijn bang dat ze hierdoor voor hogere kosten komen te staan. Maar in plaats van innoveren en mee te helpen om de klimaatdoelstellingen te halen door energiezuinige woningen te bouwen trappen ze op de rem.' Volgens Martens is dit de zoveelste poging van de bouwsector en de overheid om niet te hoeven investeren in innovatie en het ontwikkelen van energiezuinige gebouwconcepten, waardoor de consument uiteindelijk weer de dupe is. Ook Ed Nijpels zei in mei dit jaar in zijn interview met Bouwformatie dat maatregelen om energiezuinig te bouwen zichzelf uiteindelijk terugverdienen. Om daar aan toe te voegen: 'Het wordt tijd dat bouwers en installateurs gaan denken aan de consument, in plaats van concentreren op elkaar.'

Greenchoice en UnitedConsumers beste energieleveranciers 2014

SUM.nl heeft dit jaar een onderzoek gedaan naar de beste energieleverancier van 2014. Er is een online enquête afgenomen bij 716 consumenten. Uit dit onderzoek is gebleken dat Greenchoice en UnitedConsumers worden beoordeeld als beste energieleveranciers van het afgelopen jaar. Daarnaast bleek dat drie op de vier mensen niet weet waar hun gas vandaan komt en is 23,1 procent van de ondervraagden van plan om over te stappen. 

De resultaten laten zien dat Greenchoice en UnitedConsumers de beste energieleveranciers zijn van 2014. Ze scoren respectievelijk een 7,9 en een 7,7 voor imago en worden daarmee als meest eerlijk, betrouwbaar en geloofwaardig gezien. Daarnaast krijgen ze beide een rapportcijfer van een 7,9. 

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat drie op de vier mensen niet weet waar hun gas vandaan komt. Hiervan is 66 procent ook niet geïnteresseerd in de herkomst hiervan. Ook blijkt dat één op de drie mensen voor kernenergie is. Van de tegenstanders zou 25 procent wel overstappen op het moment dat ze hiermee geld zouden besparen. Dit is afhankelijk van het bedrag dat ze zouden besparen. Daarnaast zegt 11,1 procent van onze ondervraagden elk jaar van energieleverancier over te stappen, 49,7 procent is in het verleden een enkele keer overgestapt. Dit jaar zegt 23,1 procent te gaan overstappen van energieleverancier. 
 

Blijven loont voor klanten Nuon

Vandaag start Nuon met Blijven Loont: waardering voor klanten die blijvend voor Nuon als energieleverancier kiezen. Bij Nuon klant blijven is daarmee aantrekkelijker dan regelmatig switchen. Klanten die hiervoor kiezen ontvangen direct 10 procent korting op hun stroom en daarna elk jaar automatisch 5 procent korting extra. Deze korting op stroom loopt op tot 25 procent.

Andere leveranciers bieden korting alleen aan nieuwe klanten of bij een nieuw meerjarig contract en deze aanbiedingen zijn tijdelijk. Na afloop van de contractperiode vervalt dan direct de opgebouwde korting en betaalt de klant het geldende standaardtarief. Nuon Blijven Loont is er voor huidige én nieuwe klanten. Huidige klanten beginnen bij 10 procent korting en nieuwe klanten beginnen bij 5 procent. De opgebouwde korting blijft geldig zolang de klant bij Nuon blijft.

Begin 2014 startte Nuon de campagne Wat mogen we voor u veranderen?. Dit leverde veel reacties op. Eén van de meest gehoorde suggesties was 'doe iets voor je trouwe klanten'. De komst van Nuon Exclusief eerder dit jaar was hierin de eerste stap: een programma waarmee klanten op basis van hun contractjaren kunnen sparen voor energiebesparende producten. Met Blijven Loont geeft Nuon nu een echte korting in euro's.

Blijven Loont is eerst getoond aan de klanten die verandersuggesties voor Nuon aanbrachten. De nieuwe commercieel directeur Rolf van Woerkom van Nuon hierover: "Het was best spannend Blijven Loont aan onze klanten te presenteren. Veel klanten willen graag bij ons blijven maar willen ook dat wij iets voor hen doen; een waardering voor hun keuze voor Nuon. Dit bieden we nu".

Rockstart opent inschrijvingen Smart Energy Accelerator

Rockstart opent de inschrijvingen voor de tweede editie van haar Smart Energy Accelerator die in januari 2015 van start gaat. Rockstart Smart Energy Accelerator is een programma ontworpen om tien  beginnende energie ondernemingen helpen te versnellen in de markt. Rockstart Smart Energy Accelerator lanceerde in januari 2014 in Amsterdam om het eerste Europese programma te worden dat ondernemingen versnelt die zich bevinden op het kruispunt van energie en IT. Voor de editie van 2015 is Rockstart op zoek naar eerste klas teams die innovatieve oplossingen bouwen op het gebied van slimme huizen, meters en elektriciteitsnetten, collectieve en gedecentraliseerde energieopwekking & distributie, energiebesparing en bewustzijn & gedrag van energiegebruik.

“Vorig jaar, toen we de Smart Energy Accelerator lanceerden, voelden we dat de industrie rijp was voor ontregeling. Het is indrukwekkend hoe snel zaken vooruit gaan in slechts een paar maanden tijd: Nest’s acquisitie van 3,2 miljard door Google, Opower’s IPO en Tesla’s vrijgeven van hun patenten zijn slechts een paar rake voorbeelden van de richting waarin en het tempo waarop de energiemarkt aan het veranderen is. We zien grote kansen ontstaan voor ondernemers in de energie wereld met dank aan internet technologie. Met onze ervaring, middelen en netwerken denken wij hen te kunnen helpen om deze kansen sneller te pakken en zich zo te uit te breiden tot snelgroeiende globale ondernemingen.” zegt Yme Bosma, Program Director van Rockstart Smart Energy Accelerator.

Het programma loopt gedurende een intensieve zes maanden waarin de startups begeleid worden door negentig mentoren. Vooral in de energie industrie kunnen deze mentoren deuren openen, helpen met het valideren van oplossingen in de markt, partners en klanten vinden en in essentie de eerste fase van een beginnende onderneming helpen versnellen. De eerste drie maanden van het programma concentreren de startups zich op het valideren van hun markt, het vinden van hun bedrijfsmodel, het product opbouwen en het perfectioneren van hun bedrijfspitch.

Halverwege het programma komt Demo Day, de eerste mijlpaal van het programma, waar startups hun onderneming presenteren aan meer dan 250 investeerders en pers. Na Demo Day richt het programma zich op financiering, partner deals afsluiten en PR. In ruil voor een aandelen belang van tot 8% ontvangen de geselecteerde startups een geldbedrag van €20,000 en daarbovenop een inbreng in natura ter waarde van €55,000 bestaande uit kantoorruimte voor zes maanden, fiscale en juridische hulp, kosten van internationale reizen en andere exclusieve deals.

NAM voert onderhoudswerkzaamheden uit op Ameland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al ruim dertig jaar gas op en nabij Ameland uit gasvelden onder de Noordzee en de Waddenzee. De aanwezigheid van NAM is zichtbaar met twee productieplatforms voor de Noordzeekust. Aan de oostkant van het eiland nabij ‘Het Oerd’ ligt een gasproductielocatie verscholen tussen de duinen. Om de productie uit de gasvelden op peil te houden voert NAM geregeld onderhoudswerkzaamheden uit op de productielocaties. Zo ook in de komende maanden op de landlocatie.

Als eerste voert menonderhoud uit aan een gasproductieput op de landlocatie. Om mogelijke overlast zoveel mogelijk te beperken gebruikt NAM de strandopgang nabij Ballum. Verder slaan we het materiaal tijdelijk op op het NAM-terrein aan de Reeweg.

Vanaf half oktober tot en met half november 2014 zijn we ook bezig met andere onderhoudswerkzaamheden. Op deze website kunt u binnenkort meer informatie vinden over deze werkzaamheden. Ook repareren wij rond januari 2015 een gasproductieput. Hiervoor gebruiken we een boortoren, die geen  nieuwe gasputten gaat boren, maar waarmee we alleen onderdelen uit de bestaande gasput vervangen. Naar verwachting voeren we in 2015 3en 2016 ook werkzaamheden uit op de platforms voor de kust.Wij informeren de belanghebbenden vooraf over deze werkzaamheden.
.



Gaswinning op en bij Ameland

NAM wint al ruim dertig jaar gas op en nabij Ameland uit twee gasvelden onder de Noordzee en de Waddenzee. Op dit moment is de jaarlijkse aardgasproductie van NAM bij Ameland gelijk aan het jaargebruik van alle huishoudens in de provincie Friesland. Hiermeer leveren de gasvelden een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse energievoorziening. NAM geeft invulling aan het zogeheten kleineveldenbeleid van de Nederlandse overheid door ook deze relatief kleine gasvelden te exploiteren, om zo het grote Groningen gasveld te sparen. Sinds de invoering van dit beleid in de jaren zeventig zijn er zo’n 175 kleine velden met voorrang in productie genomen.

Tienduizenden bewoners Hoeksche Waard overgestapt op slimme meters

Stedin heeft het grootschalig plaatsen van slimme energiemeters in de Hoeksche Waard afgerond. Op 37.000 adressen in de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen heeft de netbeheerder aan consumenten en bedrijven de slimme meter aangeboden. De slimme meter is de nieuwe generatie energiemeter en biedt de mogelijkheid om zelf nauwkeurig het energieverbruik te volgen. Hierdoor is het makkelijker om energie te besparen.

Van januari tot en met juli 2014 heeft Stedin bij consumenten en kleinzakelijke klanten in de Hoeksche Waard slimme meters aangeboden. Met een weigeringspercentage van slechts 1,5 procent heeft de netbeheerder de pilot van de aanbieding van slimme meters naar tevredenheid afgerond. De opgedane ervaringen worden gebruikt voor de installatie van slimme meters in de rest van het verzorgingsgebied, zoals de provincie Utrecht en overige delen van Zuid-Holland. In 2020 moeten alle consumenten en bedrijven in Nederland een slimme meters aangeboden hebben gekregen.

De plaatsing van de meters in de Hoeksche Waard wordt gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer van 7,6. Ruim een kwart van de klanten zegt nu al overtuigd te zijn dat een slimme meter hen veel beter inzicht geeft in het energieverbruik en helpt energie te besparen. Waar het grootste deel van de klanten de slimme meter als vanzelfsprekend heeft geaccepteerd, heeft één op de tien klanten de meters bewust genomen met de overtuiging dat de slimme meter hen gemak brengt én voorbereidt op een duurzame toekomst.

vrijdag 26 september 2014

Kabinet kiest locaties windenergie op zee

Het kabinet heeft drie gebieden gekozen waar de komende jaren windparken op zee kunnen worden ontwikkeld. Met deze keuze wordt het doel uit het Energieakkoord om meer windenergie op te wekken, zo goedkoop en zo snel mogelijk gehaald. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Kamp van Economische Zaken en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu mee ingestemd.

‘We willen in Nederland meer duurzame energie, maar dat willen we wel zo goedkoop mogelijk doen. Met dit plan kunnen windmolens op zee gebouwd worden tegen zo laag mogelijke kosten voor burgers’, aldus minister Kamp.

In het Energieakkoord is afgesproken dat er 3450 MW extra energie in 2020 opgewekt wordt door windmolens op zee. In 2015 kan in Borssele worden gestart met de ontwikkeling van een windpark. Daarna is vanaf 2017 de ontwikkeling van windparken voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust beoogd. In plaats van meerdere kleinere windparken op zee, kiest het kabinet voor slechts een beperkt aantal grotere windparken. Dat is goedkoper en levert minder horizonvervuiling op.

De overheid regelt alle voorwaarden om deze windparken aan te kunnen leggen: waar ze precies komen te staan, de vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook stelt de overheid via subsidies geld beschikbaar aan bedrijven voor de aanleg van de parken. Welk bedrijf het windpark het beste en het goedkoopste kan bouwen krijgt tegelijkertijd de subsidie én de vergunning om het windpark te mogen bouwen. Eerder moesten bedrijven al in het bezit zijn van een vergunning voordat ze konden meedingen naar de subsidie en moesten ze zelf de elektriciteitskabel aan laten leggen. Deze taak neemt netbeheerder TenneT nu op zich. Dit levert de komende 15 jaar een kostenbesparing van €3 miljard op.

De windparken komen grotendeels op minimaal 22 kilometer (12 mijl) afstand van de kust. Alleen bij twee gebieden voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust wordt een smalle strook windmolens dichter bij de kust toegestaan, op maximaal 18,5 kilometer (10 mijl). ‘Op deze manier is zoveel mogelijk rekening gehouden met de bezwaren van de kustgemeenten, terwijl er toch flink op de kosten wordt bespaard’, aldus minister Schultz van Haegen. Zonder deze twee stroken zou de aanleg van de windparken op zee 1,2 miljard euro duurder worden, omdat er dan een extra windpark verder op zee moet worden gebouwd om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen.
Er is een aantal bedrijven met een bestaande vergunning voor de aanleg van een windpark op zee. Deze vergunningen komen te vervallen, omdat met deze vergunningen de ontwikkeling van windparken duurder wordt dan in het nieuwe systeem.


Zonnewagen Nuna 7S klaar voor de start

Het waren een paar spannende dagen voor het Nuon Solar Team. De zonnewagen Nuna 7S werd de afgelopen dagen gekeurd voor de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Deze aangepaste versie van Nuna 7 is gisteren officieel goed gekeurd. Op naar de winst dus!

Afgelopen donderdag begon de keuring, ook wel "scrutineering" voor de technici. Hierbij werd de zonnewagen gecontroleerd of zij wel aan de strengere veiligheidseisen van de Zuid-Afrikaanse Solarrace voldeed. Dit gebeurde onder het nauwlettend oog van de organisatie en de internationale autosportbond FIA.

Ook de tweede dag van de keuring liep als een zonnetje. Na de remtesten gehaald te hebben, kwalificeerden zij zich voor de start van de race. Zo vertelde een opgeluchte Bart Koek, technisch manager van het team: "Wij zijn erg blij met de goedkeuring. Het is weer een hele nieuwe uitdaging om aan alle eisen te voldoen. Zuid-Afrika heeft toch drukkere wegen en een wat heuvelachtiger landschap waar de auto op aangepast moet zijn".

Morgen staat helemaal in het teken van de start van de race. Om 8 uur scherp zal het team klaar staan om weer alles op alles te zetten om ook hier de winst voor Nederland in de wacht te slepen. Een frisse nieuwe uitdaging met af en toe een hobbel, of misschien wel een berg, op de weg!

De zonnewagen Nuna is gebouwd door een team studenten van de TU Delft, het Nuon Solar Team. Het innovatieve voertuig won in 2013 de World Solar Challenge in Australië, een race van vijf dagen waarin bijna 3000 kilometer werd gereden op zonne-energie. De Nuna deed daar zo'n 33 uur over en het Nuon Solar Team is daarmee het snelste zonneraceteam ter wereld. In september doet het team voor het eerst mee aan de Sasol Solar Challenge, een race door Zuid-Afrika. In acht dagen zal er minimaal 2000 kilometer afgelegd worden, van Pretoria naar Kaapstad. Het is een voorbereiding op de World Solar Challenge 2015. Het doel van het Nuon Solar Team is om met de Nuna te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van high-end technologie en duurzame energie.

Elektriciteitsprijzen dalen in Nederland meer dan in omringende landen

De marktprijs voor elektriciteit in Nederland is flink gedaald en meer dan in ons omringende landen. In het eerste half jaar van 2014 daalde die prijs met maar liefst 11 procent. Daarmee zet de dalende trend door. Vanaf het najaar van 2013 daalde de elektriciteitsprijs op de Nederlandse markt met bijna 30 procent. Omdat in Duitsland, België en Frankrijk de whole sale elektriciteitsprijzen ook zijn gedaald, maar minder dan in Nederland, zijn de marktprijzen van de landen meer naar elkaar toegegroeid.

Dit blijkt uit de nieuwste Market Review van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Hierin bekijkt en analyseert TenneT de marktontwikkelingen, waaronder de prijsontwikkelingen op de Europese energiemarkt in eerste zes maanden van 2014. Vooral de ontwikkelingen tussen Nederland, Duitsland, België en Frankrijk zijn in beeld gebracht.

De oorzaken voor de prijsdaling in de eerste helft van dit jaar zijn divers. Zo is de gasprijs gedaald, was er meer zonne- en windstroomproductie in Duitsland en zorgde de zeekabel tussen Nederland naar Noorwegen (NorNed) voor een drukkend effect op de prijzen in Nederland

Waar de prijzen voor steenkool en CO2 stabiel waren, is de gasprijs in de afgelopen zes maanden substantieel gedaald. Omdat het Nederlandse elektriciteitsproductiepark voor een relatief groot deel uit gasgestookte centrales bestaat, heeft dit een groot verlagend effect op de elektriciteitsprijs in Nederland en verklaart het tegelijkertijd de verkleining van het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland. Duitsland kent veel minder gasgestookte productiecapaciteit dan Nederland. Gas blijft op dit moment nog wel relatief duur voor elektriciteitsproductie. Omdat de belangrijkste reden voor de daling van gasprijs de warme winter was, zou dit effect dus tijdelijk kunnen zijn.

De weersomstandigheden voor zonne- en windenergie waren prima in Duitsland. Het eerste kwartaal van 2014 was bovengemiddeld goed voor windturbines en in de maanden april en mei scheen de zon volop. Door de internationale stroomverbindingen (interconnectoren) van TenneT tussen Duitsland en Nederland profiteert de Nederlandse markt in hoge mate van deze situatie. De Duitse elektriciteitsmarkt is door middel van TenneT's interconnectoren fysiek met de Nederlandse gekoppeld, waardoor wij op grote schaal goedkope, duurzame elektriciteit kunnen importeren.

Dit leidt er toe dat de interconnectoren met Duitsland vrijwel volledig benut worden voor import en een groot deel van de tijd 'volgeboekt' zijn voor transport van elektriciteit vanuit Duitsland. Dit verkleint het prijsverschil tussen beide landen. In juni lagen de groothandelsprijzen in Nederland en Duitsland zelfs in 40% van de uren op hetzelfde niveau.

De interconnectoren worden vanwege de hogere marktprijzen voor elektriciteit in Nederland veel minder benut voor export. Wel is de export naar België toegenomen na het uitvallen van de kernreactoren in Doel en Tihange.

Netatmo sluit Europese partnerships voor slimme thermostaat

Netatmo, een bedrijf dat consumentenelektronica ontwikkelt voor een 'betere en verbonden lifestyle', breidt de distributie van zijn thermostaat voor smartphones uit. Het totaal aantal Europese verkooppunten staat daarmee op 1.350 in de landen Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië.

De Netatmo-thermostaat is verkrijgbaar via diverse distributiekanalen, variërend van grote retailers voor klanten die de thermostaat zelf willen installeren zoals Coolblue.nl tot professionele distributeurs voor installateurs die hem bij hun klanten installeren.

De Netatmo-thermostaat is ontworpen door Philippe Starck en specifiek gemaakt voor de Europese markt. Hij stelt gebruikers in staat hun verwarming te bedienen vanaf hun smartphone, tablet of pc. De thermostaat bepaalt het programma op basis van de gewoonten van de gebruiker. Zo voorspelt hij wanneer de verwarming aan moet, afhankelijk van de isolatie van het huis en de buitentemperatuur. Gebruikers profiteren zo van optimaal comfort en de juiste temperatuur op het juiste moment.

GasTerra’s TV-spotje over HRe-ketels die groene stroom leveren

In de provincie Gelderland is een subsidieregeling voor HRe-ketels van kracht waar GasTerra een bijdrage aan levert. GasTerra zorgt er namelijk voor dat de HRe-ketels groene stroom leveren door het gas dat nodig is voor de elektriciteitsproductie gedurende 10 jaar te vergroenen. Om dit initiatief (nog) meer onder de aandacht onder de bewoners in de provincie Gelderland te brengen, is een radio- en TV-spotje vervaardigd. Deze ‘commercial’ is donderdag 11 september tijdens een informatiemiddag over de HRe-ketel in Arnhem gepresenteerd. Hierna is het RTV-spotje gedurende 3 weken bij Omroep Gelderland en vervolgens 3 weken bij Kanaal 13 te horen en te zien.
 

donderdag 25 september 2014

Vereniging Eigen Huis start Urgentielijst voor Groninger gasschade

Vereniging Eigen Huis start vandaag met een Urgentielijst, een meldpunt voor Groningers met gasschade die met urgentie moet worden opgelost. De vereniging ziet steeds vaker dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd en een fatsoenlijke schadeafwikkeling achterwege blijft. Minister Kamp meldde de Tweede Kamer in juli geruststellende cijfers die echter veel versluieren. Vereniging Eigen Huis gaat de Tweede Kamer met de Urgentielijst helpen om een beter zicht te krijgen op de afwikkeling van de gasschade.

Vereniging Eigen Huis roept alle bewoners van het Groninger gaswinningsgebied met gasschade die met spoed moet worden opgelost op om hun situatie te melden op de Urgentielijst op www.eigenhuis.nl/urgentielijst. De moeizame strijd om schade vergoed te krijgen moet in politiek Den Haag in volle omvang zichtbaar worden. De werkelijkheid is een heel andere dan de afhandelingscijfers doen vermoeden.

Bewoners met complexe gasschade ervaren veel gedoe met het afhandelen van de schade. Grote schades en schades die niet overduidelijk volledig aan aardbevingen te wijten zijn, maar bijvoorbeeld deels voortkomen uit bodemdaling of achterstallig onderhoud, worden zelden of slechts na heel veel inspanningen opgelost. Gedupeerden moeten zelf maar aantonen welke instantie voor welk percentage schade verantwoordelijk is en zien dat zij daar hun geld krijgen. Dat is niet te doen.

Het lijkt er op dat vooral de kleine, eenvoudige schades worden verholpen, waardoor de cijfers van de NAM een te rooskleurig beeld geven. Hier zijn nog meer oorzaken voor. Zo houdt de NAM bijvoorbeeld rigide vast aan een cirkel waarbinnen een huis moet liggen wil de NAM de schade komen bekijken. Het kan zo voorkomen dat de schade bij de ene buurman wordt hersteld, terwijl de andere niet eens een expert op bezoek krijgt. Bewust of onbewust worden mensen bovendien aan het lijntje gehouden, onder druk gezet of bij voorbaat ontmoedigd om het schadeafhandelingstraject in te gaan.

Er wordt veel gepraat over Groningen maar weinig concrete vooruitgang geboekt. In juli van dit jaar uitte de vereniging haar grote zorgen over de afwikkeling van de gasschade aan de voorzitters van de Dialoogtafel. Vereniging Eigen Huis vindt het hoog tijd dat de bewoners centraal worden gesteld en niet de procedures

Nest Labs levert slimme thermostaat aan winkels Benelux

Nest Labs gaat zijn Nest Learning Thermostat en het Nest Protect: Smoke Carbon Monoxide alarm leveren aan ruim dan 90 en online via onder meer Coolblue, Dixons, Google Play, iCentre en Media Markt. De overeenkomst met Essent blijft van kracht.

Nest Protect doetmeer dan alleen maar een schel al arm laten horen wanneer er gevaar dreigt in het huis. Zodra Nest Protect een probleem detecteert, krijg je een vriendelijke waarschuwing.

De Nest Thermostat voor Europa maakt programmeren overbodig. Zet je temperatuur  handmatig hoger en lager en na ongeveer een week maakt Nest een gepersonaliseerd schema dat steeds verfijnder wordt naarmate er tijd verstrijkt. Dankzij de ingebouwde sensoren weet de Nest Thermostat wanneer het huis leeg is, zodat de Nest Auto-Afwezig functie automatisch de  temperatuur kan verlagen en op deze manier helpt om nog meer energie te besparen. De temperatuur kan bovendien worden ingesteld vanaf smart phones, tablets en pc’s.

Omdat bij de installatie gebruik wordt gemaakt van net voeding (230V) kabels, raadt Nest aan de  installatie door een professionele installateur te laten doen. Samen  met  Feenstra,  een  van  de  grootste  nationale  installateurs in  Nederland, en met regionale  installateurs als  Volta, Geas Energiewacht, Energiewacht  NV, Kemkens en Energiewacht Groep, heeft  Nest installateurs door heel Nederland opgeleid. 

LG Solar verhoogt piekvermogen MonoX NeON-zonnepanelen naar 305 Wp

LG Solar, een divisie van LG Electronics schroeft de efficiëntie van de LG MonoX NeON-modules verder omhoog. De high performance-modules met zwart glossy frame bieden nu een piekvermogen van 305 Watt piek (Wp), terwijl het aantal cellen per zonnepaneel 60 is gebleven. Hierdoor zijn deze modules bij uitstek geschikt zijn voor gebruikers die veel uit een klein dakoppervlak willen halen. De modules worden getoond tijdens de Vakbeurs Energie 2014 die van 7 tot en met 9 oktober plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

De verbeterde versie van deze N-type zonnecellen biedt meer vermogen per m2, lagere installatiekosten en verhoogde energieopbrengsten. De LG MonoXTM NeON biedt bij een installatie van 14 modules 4270 Wp. Hierdoor leveren de zonnepanelen bijna 20 procent meer op dan conventionele cellen. Door de zogenaamde NeON-technologie is het mogelijk om het invallende licht aan de voor- en achterzijde van de cel op te nemen. Tevens zorgt de meervoudige anti-reflectiecoating en het anti-reflecterende glas voor vermindering van verstrooiing en reflectieverliezen, waardoor de nieuwste modules nog meer opleveren. Bovendien zijn de nieuwe modules geüpgraded, waardoor ze nu nog beter bestand zijn tegen weersomstandigheden zoals hagel en storm.

Bovendien kan er flink op de installatiekosten worden bespaard. Er zijn namelijk minder modules nodig om hetzelfde rendement te behalen, waardoor minder bevestigingsmateriaal, minder oppervlakte en minder werkuren nodig zijn om de modules te installeren. Om bijvoorbeeld het bevestigingsproces te vereenvoudigen, zijn er op het frame duidelijke markeringen voor de montage te zien. Tevens zijn de nieuwe modules met een gewicht van 16,8 kg relatief licht, waardoor installateurs ze gemakkelijk kunnen installeren.

Fiscale regeling Energieakkoord gedoemd te mislukken

Vorig jaar ondertekenden ruim veertig organisaties het SER Energieakkoord voor duurzame groei, een fiscale regeling die het voor particulieren aantrekkelijk maakt om te investeren in duurzame energie. Uit onderzoek van een consortium van betrokken partijen - waaronder Atrivé, onderdeel van Tauw - blijkt dat de regeling gedoemd is te mislukken, ondermeer omdat de terugverdientijd van de investeringen veel te lang is.

Adviesbureau Atrivé uit Utrecht, onderdeel van Tauw Group, heeft in samenwerking met energiecoöperaties, brancheorganisaties, gemeenten en energieleveranciers uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de afspraken in het Energieakkoord. Het Energieakkoord moet het mogelijk maken om te investeren in duurzame energie binnen een bepaald gebied met een redelijke terugverdientijd, bijvoorbeeld door het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen op een school. Hierdoor ontstaat voor burgers de mogelijkheid om lokaal energie op te wekken. De regeling wordt ook wel aangeduid als ‘regeling verlaagd tarief EB’ of de ‘postcoderoosregeling’.

Uit onderzoek van het Atrivé-consortium blijkt dat een gemiddeld project zich niet terugverdient in de projectlevensduur van 25 jaar. Ronald Franken, senior adviseur van Atrivé, zegt dat de regeling in de huidige vorm weinig bijdraagt: “De termijn van zekerheden is te kort, het tarief is te laag en de afhankelijkheid van derden is te groot. Hierdoor is grote uitrol van de regeling in haar huidige vorm gedoemd te mislukken. Er zijn fundamentele aanpassingen in de regeling nodig om de gewenste doorbraak van lokale opwekking van duurzame energie te realiseren.”
Het consortium bestaat naast Atrivé onder andere uit Aedes, NetbeheerNederland, ASN Bank, provincie Gelderland, provincie Friesland, gemeente Leeuwarden en de woningcorporaties Wonion, De Woonschakel en WoonFriesland.

Prijsvraag innovatieve zon-oplossing voor verduurzaming monumentale panden

De Groene Grachten, Stadsherstel en de gemeente Amsterdam hebben gezamenlijk het initiatief genomen een prijsvraag uit te schrijven: 'Zon op de Zwijger'. Hierin wordt de markt uitgedaagd om met de meest innovatieve oplossingen te komen voor het plaatsen van zonnepanelen op het pakhuis. De lessen die daaruit geleerd worden, zullen worden toegepast op andere monumentale panden.

Amsterdam heeft meer dan 11 vierkante kilometer aan dakoppervlak dat geschikt is voor zonnepanelen. Een deel daarvan is echter 'monumentaal' of beschermd stadsgezicht. Hoe kun je de historische waarde van die panden behouden en toch zoveel mogelijk vierkante kilometers benutten? De verwachting is dat de uitslag van de prijsvraag Zon op de Zwijger hier meer inzicht in biedt.

Met de prijsvraag Zon op de Zwijger wordt de markt uitgedaagd innovatieve zonnetechnologie toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan andere typen zonnecellen, andere kleuren en nieuwe bevestigingstechnieken. In de prijsvraag krijgt de markt maximale vrijheid voor creativiteit en vernieuwing. De winnaar mag samen met de initiatiefnemers van de prijsvraag aan de slag om het ingezonden ontwerp daadwerkelijk te realiseren.

Met de oplossingen die voortkomen uit de prijsvraag, kan Pakhuis de Zwijger laten zien hoe nieuwe zonnetechnologie mogelijk is op een monumentaal dak, waar dat met conventionele panelen niet haalbaar was. De prijsvraag vergroot tevens de technische kennis bij de overheid en in de markt over de mogelijkheden van zonne-energie. Bovendien ontstaat meer inzicht in de vraag of het huidige welstandskader nog aansluit bij de huidige stand van techniek in de zonnesector.

De prijsvraag 'Zon op de Zwijger' is gelanceerd op 19 september, als feestelijke afsluiting van de Week van de Energie. In deze door Pakhuis de Zwijger georganiseerde week werd gesproken over de 'energieverslaving' van de wereld en hoe we de energiekoers kunnen wijzigen om richting een duurzame toekomst te gaan. Dat zonne-energie daarin een belangrijke rol speelt, staat buiten kijf. Het Pakhuis heeft deze week toepasselijk afgesloten door zelf de eerste stap te zetten.

Duurzame kopposities

Nederlandse multinationale ondernemingen presteren steeds beter op het gebied van duurzaamheid. In de Dow Jones Sustainability Index van 2014 staan 4 concerns bovenaan in hun categorie: Air France KLM, AkzoNobel, ING en Unilever.

De Sustainability Index van Dow Jones vergelijkt de prestaties van ondernemingen op basis van economische, sociale en milieucriteria. Beleggers houden rekening met deze beoordeling bij de samenstelling van hun beleggingsportefeuille. De duurzaamheidsindex kijkt naar criteria als integraal ketenbeheer, verantwoord productbeheer, ontwikkeling van menselijk kapitaal, arbo en bedrijfsveiligheid. Nederlandse multinationals presteren dit jaar beter dan in 2013. Vier ondernemingen eindigden als eerste in hun sector. Dat waren er vorig jaar twee.

Zo heroverde Unilever de toppositie in de categorie voeding, door zich in te zetten voor duurzamere verpakkingen en gezondere producten. Air France KLM handhaaft de eerste plek op transportgebied, met investeringen in biobrandstof en goede communicatie met klanten. AkzoNobel staat al voor het 3e jaar op rij bovenaan in de categorie Materials. ING Groep heeft voor het eerst de hoogste plek behaald op de ranglijst van Diversified Financials.

woensdag 24 september 2014

Enexis lanceert protocol voor slim laden elektrische auto’s

Enexis werkt al enkele jaren aan Smart Charging: het slim opladen van elektrische auto’s om te voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt. Enexis heeft daarvoor een protocol ontwikkeld, het Open Smart Charging Protocol (OSCP). Dit beschrijft de ‘taal’ die een netbeheerder en een partij die auto’s slim aanstuurt, onderling spreken. Dit protocol is nu opgenomen in de Open Charge Alliance​ (OCA). De kans is daardoor groot dat dit protocol internationaal gebruikt gaat worden.

Het protocol maakt het mogelijk om aan partijen die auto’s aansturen voor de komende 24 uur aan te geven hoeveel capaciteit elk kwartier beschikbaar is. Het idee hierachter is dat ‘gewone verbruikers’, zoals bijvoorbeeld televisies, straatlantaarns en stoplichten, voorrang krijgen op elektrische auto’s;  deze verbruikers zijn namelijk niet flexibel. De elektrische auto’s zijn wel flexibel in hun elektriciteitsgebruik en kunnen dus laden op die momenten dat er ‘plek’ is op het netwerk. 

Lennart Verheijen, innovator en projectleider Smart Charging​ bij Enexis: ‘Uit onze proeven blijkt dat dankzij het gebruik van het OSCP en het bijbehorende algoritme, er in vergelijking met ongestuurd laden zeker tien keer meer auto’s op één locatie opgeladen kunnen worden zonder het lokale netwerk te verzwaren. Dat dit protocol nu via de OCA internationaal verspreid wordt is een heel belangrijke stap. De grootste uitdaging van het smart grid is namelijk niet de techniek ervan, maar dat alle verschillende partijen in het smart grid dezelfde taal spreken. Dat is hiermee weer een stapje dichterbij gekomen.’

Panasonic ontlast energienetwerk met slimme warmtepomp

Panasonic introduceert naar eigen zeggen een innovatieve en intelligente aanpak voor energiebeheer. De Smart Heat Pump is een slimme warmtepomp die de druk op het energienetwerk vermindert. Het systeem neemt alleen op dalmomenten stroom af. Huiseigenaren besparen hierdoor dankzij het daltarief op de energiekosten, terwijl onnodige piekbelasting van het netwerk wordt voorkomen.

Duurzame energiesystemen hebben zich in de afgelopen jaren in een hoog tempo ontwikkeld. De samenleving verbruikt echter steeds meer energie, waardoor de belasting op het energienetwerk blijft toenemen. Het netwerk zal 'slim' moeten worden om deze extra belasting te kunnen opvangen. Intelligente energienetwerken, ook wel Smart Grids genoemd, zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de Europese energiestrategie.

Panasonic speelt hierop in met de Smart Heat Pump. Dit systeem combineert simpele en effectieve beheeroplossingen met de voordelen van lucht-warmtepomptechnologie (waarbij gratis warmte wordt gewonnen uit de lucht), zonne-energie en de intelligentie van slimme meters. Deze beheeroplossingen werken samen met het energienetwerk om een groene revolutie te realiseren door piekbelastingen te voorkomen. Zonder piekbelastingen wordt de belasting op het netwerk beter verdeeld, waardoor meer huishoudens bediend kunnen worden. Het systeem wordt ontwikkeld op basis van Panasonic's jarenlange ervaring met energie-opslag (batterijen), zonnepanelen (HIT), slimme meters en warmtepomptechnologie.

Ondanks de duurzame werking van de Smart Heat Pump hoeven gebruikers niet in te leveren op comfort. De warmtepomp voorziet een huis van zowel verwarming en koeling als warm water. De Smart Heat Pump is geschikt voor zeer lage temperaturen. De warmtepomp zorgt ongeacht de weersomstandigheden voor een perfect comfort, ook bij buitentemperaturen van -20°C.

Indien voldoende huishoudens een slimme oplossing zoals de Smart Heat Pump van Panasonic installeren en alleen nog gedurende daluren energie afnemen, kan dit voor een groene revolutie zorgen. Door piekbelasting te verminderen, zijn minder energiecentrales nodig om alle huishoudens, die op het energienetwerk aangesloten zijn, van energie te voorzien. Dat heeft tot gevolg dat centrales die op basis van fossiele brandstof werken uit bedrijf kunnen worden genomen. Dit dringt weer de uitstoot van CO2 terug, wat bijdraagt aan verbetering van het klimaat.

Nieuw energiebedrijf start met crowdfunding voor verhuur zonnepanelen

De nieuwe energieleverancier Zelfstroom en Stichting Greencrowd bundelen de krachten om aan de groeiende vraag naar de verhuur van zonnepanelen te voldoen. Particulieren zonder eigen of geschikt dak kunnen via een investering een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving en tegelijkertijd zelf gebruik maken van de groene energie van Zelfstroom.

Crowdfunding sluit aan bij de groeiende behoefte naar meer transparantie en zelfvoorziening. Het voordeel van crowdfunding is dat 'funders' een hoger rendement krijgen (4%) dan bij een spaarrekening en dat iedereen weet waaraan het geïnvesteerde geld wordt besteed. Op die wijze worden dure banken overbodig gemaakt en helpen consumenten elkaar op weg naar een betere wereld. Zelfstroom heeft als proef de eerste tranche van Euro80.000,- op het crowdfundingplatform van Greencrowd geplaatst ter financiering en verhuur van 20 tot 25 zonne-energiesystemen. Investeren kan vanaf Euro250,-. Indien dit project aanslaat, zal Zelfstroom meer projecten plaatsen gezien de grote vraag naar 'huurpanelen'.

Zelfstroom stimuleert consumenten om zelfvoorzienend te worden in hun energiebehoefte door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen op hun eigen dak. Particulieren kunnen moderne, zwarte designpanelen bij Zelfstroom kopen, maar ook huren. In dat laatste geval hoeven zij vooraf geen hoge investering te doen om zelf 100% groene stroom op te wekken en direct te besparen op de energierekening. Daarmee wordt het zelf maken van stroom voor iedereen toegankelijk.

Voor dit initiatief is Zelfstroom een samenwerking aangegaan met het crowdfundingplatform Greencrowd. Stichting Greencrowd is opgericht om te komen tot een versnelling in de realisatie van duurzame-energie-projecten. Dit doet Greencrowd door burgers financieel te betrekken bij duurzame-energie-projecten binnen hun eigen leefomgeving.

De gezamenlijke missie is om de transitie naar een duurzamere samenleving te versnellen.
Greencrowd heeft géén winstoogmerk. De stichting bewaakt de belangen van de crowdfunders en ziet er op toe dat alles netjes verloopt. Stichting Greencrowd is sinds 4 februari 2014 in het bezit van een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verleende ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden.

Wie het crowdfundingproject steunt, ontvangt desgewenst tien jaar lang de groene energie en gas van Zelfstroom tegen kostprijs. Daarbij ontvangt de investeerder een rendement van 4% op zijn inleg. De looptijd van de investering, die annuïtair wordt afgelost, is tien jaar.

De nieuwe energieleverancier Zelfstroom en Stichting Greencrowd bundelen de krachten om aan de groeiende vraag naar de verhuur van zonnepanelen te voldoen. Particulieren zonder eigen of geschikt dak kunnen via een investering een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving en tegelijkertijd zelf gebruik maken van de groene energie van Zelfstroom.

dinsdag 23 september 2014

Stella sluit USA tour af met wereldrecord

Tijdens de National Drive Electric Week in Cupertina, California heeft een colonne van ruim 500 elektrische voertuigen, waaronder Solar Team Eindhoven van TU Eindhoven, een nieuw wereldrecord voor het Guiness Book of Records neergezet.

Het vorige record van een parade elektrische auto’s stond op naam van Stuttgart in Duitsland met 481 voertuigen in mei eerder dit jaar. Robertson, official van Guinnes World Records feliciteerde de deelnemers van het record: “Wat een geweldige prestatie. Gefeliciteerd met het behalen van het nieuwe wereldrecord, evenals de prestatie van het verbeteren van de toekomst van mobiliteit.”

Stella – ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, ontworpen en gebouwd door studenten van Technische Universiteit Eindhoven is op dit moment in Amerika om diverse evenementen te bezoeken. De vierweken durende tour promoot met name de aspecten van de unieke zonneauto. Samen met een aantal van haar sponsoren, bezocht Stella onder andere het Intelligent Transportation Systems World Congress in Detroit, een lagere school, Stanford University en diverse bedrijven in Sillicon Valley. 

Het bezoek van Stella aan de USA is tot stand gekomen door een samenwerking van onder andere Brabant Ontwikkeling Maatschappij (BOM), GEFCO/Delmar International, IBM, NXP, Provincie Noord-Brabant en Coast to Coast E-Mobility. Team manager van Solar Team Eindhoven, student Lex Hoefsloot over de trip : “Met Stella willen we de wereld laten zien hoe de auto van de toekomst er uit zou moeten zien. We zijn erg enthousiast dat we tijdens de reis onze kennis kunnen delen met zoveel mensen. De reacties zijn geweldig!”

TenneT investeert in stroomsnelwegen

TenneT gaat de komende jaren verder met uitbreiding van de capaciteit van elektriciteitsverbindingen met het buitenland. In Nederland staan drie omvangrijke projecten in de startblokken die er voor zorgen dat de capaciteit van stroomsnelwegen tussen Nederland aan de ene kant en Duitsland en Denemarken aan de andere kant sterk toeneemt. Consumenten, bedrijven en de energiemarkt profiteren van de uitbreiding van deze zogenoemde interconnectiecapaciteit.

De afgelopen jaren is Nederland door TenneT's inspanningen al uitgegroeid tot een van de best verbonden landen van Europa op elektriciteitsgebied. TenneT CEO Mel Kroon: "Dat heeft Nederland geen windeieren gelegd. Wij hebben op grote schaal goedkope stroom kunnen importeren voor consumenten en bedrijven. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Het grote en groeiende aanbod van goedkope, duurzame stroom uit vooral Duitsland, maar ook uit Noorwegen en Denemarken leidt nog steeds tot flinke prijsverschillen. Van verdere investeringen in verbindingen met die landen kunnen we in Nederland maximaal profiteren. Goed voor de koopkracht van de huishoudens, goed voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Het gaat om vele honderden miljoenen euro's."

Met deze drie projecten investeert TenneT een bedrag van bijna een half miljard euro. De investeringen worden vergoed uit de ontvangsten voor het gebruik van transportcapaciteit op TenneT's elektriciteitsverbindingen over land of zee met het buitenland. Consumenten en bedrijven profiteren van de verbindingen met het buitenland, omdat zij gebruik kunnen maken van goedkopere elektriciteit. Zo heeft TenneT's NorNed-zeekabel van Eemshaven naar Noorwegen de afgelopen zes jaar voor het gebruik van de transportcapaciteit 451 miljoen euro opgebracht. De nog te bouwen COBRA-kabel (2019) heeft een sociaal-economisch effect - vooral door lagere elektriciteitsprijzen - van naar verwachting 180 miljoen euro. De opbrengsten voor gebruik van de transportcapaciteit van de COBRA-kabel investeert TenneT in het in stand houden of uitbreiden van verbindingen met het buitenland.

TenneT heeft de wettelijke bepaling voor het gebruik van de opbrengsten voor transportcapaciteit voor verbindingen met het buitenland vertaald naar een transparant kader. Hiermee worden de bestedingen van de opbrengsten inzichtelijk gemaakt.

Allereerst worden de opbrengsten benut waarvoor ze primair zijn bedoeld, namelijk het in standhouden en uitbreiden van interconnectiecapaciteit. Als wordt voorzien dat de resterende opbrengsten niet benut zullen worden voor interconnectiecapaciteit, dan worden die resterende opbrengsten door TenneT ingezet voor het secundaire doel, namelijk tariefsverlaging. Zo worden de veilinggelden volledig benut ten behoeve van maatschappelijke doeleinden.

De opbrengsten uit het gebruik van capaciteit op grensoverschrijdende verbindingen (interconnectoren) zullen de nu voorziene investeringen overschrijden. Er is dus sprake van een surplus wat TenneT inzet voor reductie op de tarieven voor transport van elektriciteit. Dit jaar heeft TenneT al 87 miljoen euro teruggegeven in de tarieven, de komende 10 jaar zou dat volgens de huidige berekeningen kunnen oplopen naar een totaal van bijna 290 miljoen euro. Elk jaar wordt het surplus bepaald en besluit TenneT vervolgens welk deel kan worden ingezet voor teruggave in de tarieven.



 

Zonnepanelen op uw dak in Tilburg

Via de website zonnescanbrabant.nl kunnen Tilburgers kijken of het dak van hun huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Via een zoekscherm is het mogelijk om aan te geven wat het adres is en de woonplaats is. De website laat dan zien of de panelen geplaatst kunnen worden, hoeveel panelen op het dak passen, wat de kosten zijn en hoeveel er bespaard wordt op de energierekening. Het is mogelijk om die gegevens op te slaan.

De website zonnescanbrabant.nl geeft niet alleen informatie over Tilburgse adressen, ook de rest van de provincie is in kaart gebracht. De website is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Het plaatsen van zonnepanelen past goed bij het streven van de gemeente om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De informatie op de website is gebaseerd op lasermetingen die gedaan zijn vanuit vliegtuigen. Die metingen waren nodig om de hoogteverschillen in de provincie in kaart te brengen. Dit kan gebruikt worden bij wateroverlast en overstromingen. De meetgegevens laten onder meer zien wat de ligging van de daken is en of er plekken zijn die in de schaduw liggen.

Mansveld ontvangt prijs voor duurzaamheidsfonds Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft in New York een Climate Leadership Award gewonnen voor haar duurzaamheidsfonds. De jury noemt het fonds ‘een uitstekend voorbeeld van innovatie, waarmee de duurzaamheidsprestaties van de stad significant worden verbeterd’. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) nam de prijs namens burgemeester Van der Laan en wethouder Choho in ontvangst. De staatssecretaris neemt in New York deel aan de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties

Mansveld: “We hebben de ideeën van slimme steden zoals Amsterdam meer dan ooit nodig. Wereldwijd, zijn steden verantwoordelijk voor tweederde van de energieconsumptie. Zij dragen meer dan 70% bij aan de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Zij zijn dus deel van de oplossing! Ik ben enorm trots dat burgemeester Van der Laan deze prijs heeft gewonnen. Ik hoop dat dit soort praktische oplossingen hun weg vinden naar andere steden.”

Veel bedrijven, bewoners en gemeenschappen in Amsterdam zijn bereid te investeren in duurzaamheid, maar het ontbreek ze aan mogelijkheden om dit te financieren. De gemeente Amsterdam ontwikkelde hiervoor in 2013 een duurzaamheidsfonds dat financiering (leningen, garanties of aandelenkapitaal) verstrekt aan duurzame projecten van Amsterdammers. Deze projecten moeten zichzelf kunnen terugverdienen, zodat het geleende geld kan worden terugbetaald aan het fonds. Het fonds kan dat geld vervolgens weer opnieuw investeren. Het fonds onderscheidt zich doordat het beschikbaar is voor iedereen in de stad, van duurzame start-ups en grootschalige commerciële investeringen tot maatschappelijke projecten van bewonersinitiatieven. Momenteel heeft het fonds ruim 22 miljoen euro aan investeringen toegewezen. Een van de investeringen uit het fonds zijn de zonnepanelen op de Amsterdam Arena; het grootste zonnedak van de hoofdstad.

Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid: “We zitten in een proces van verduurzaming. Ik zie het als mijn taak om dit proces te versnellen. Via dit fonds kunnen we Amsterdamse burgers en bedrijven hierbij betrekken. Ik ben trots op deze prijs. Investeringen in duurzame energie renderen financieel én maatschappelijk. Deze internationale erkenning sluit aan bij de keuze van de nieuwe coalitie om middels een energiefonds komende collegeperiode 30 miljoen te gaan investeren in duurzame Amsterdamse projecten. Moderne, eenvoudige en toegankelijke projecten hebben hierbij mijn bijzondere interesse”

De City Climate Leadership Awards zijn een initiatief van de C40 Cities Climate Leadership Group en Siemens. C40 is een wereldwijd samenwerkingsverband van burgemeesters van grote steden (zoals Londen, New York, Sao Paolo, Beijing) op het gebied van klimaatverandering, innovatie en duurzaamheid. Amsterdam is op uitnodiging toegetreden tot dit netwerk waarbij de kern gevormd wordt door de burgemeesters van deze steden. De burgemeester van Sao Paulo is de huidige voorzitter van C40. Partners van C40 zijn onder andere de Clinton Foundation, de Wereldbank, Bloomberg Philanthropies en diverse internationale bedrijven.

maandag 22 september 2014

IKEA start in Nederland met aanbod complete systemen voor zonne-energie

IKEA gaat na Groot-Brittannië ook in Nederland complete systemen voor zonne-energie aanbieden. Hiervoor werkt het woonwarenhuis samen met het gespecialiseerde energiebedrijf Hanergy. Tussen eind oktober dit jaar en zomer 2015 wordt het aanbod gefaseerd geïntroduceerd in de Nederlandse IKEA winkels.

Peter Agnefjäll, voorzitter en CEO van de IKEA Group, heeft dit bekendgemaakt aan de vooravond van de VN Klimaattop die morgen in New York van start gaat. Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven zal Agnefjäll daar oproepen meer ambitie te tonen bij het bestrijden van de klimaatverandering.

“We weten dat veel IKEA klanten minder energie willen verbuiken om zo bij te dragen aan een duurzamer leven thuis,” zegt Peter Agnefjäll. “We weten ook dat geld en tijdgebrek daarbij vaak een belemmering zijn. Daarom is IKEA vastbesloten om meer betaalbare en praktische oplossingen te bieden voor zoveel mogelijk mensen. Ik ben erg blij dat we na de succesvolle start op de Britse markt sinds september 2013 nu complete systemen voor zonne-energie tegen een betaalbare prijs kunnen gaan leveren in Nederland, Zwitserland en nog zes andere markten in de komende 18 maanden.”

Tussen eind oktober dit jaar en zomer 2015 wordt het aanbod systemen voor zonne-energie gefaseerd geïntroduceerd in alle Nederlandse IKEA winkels. IKEA Haarlem is op 28 oktober als eerste aan de beurt. Het aanbod bestaat uit complete systemen, inclusief advisering, installatie, online monitoring van het rendement en garantie. IKEA gaat de nadruk leggen op betaalbare, praktische oplossingen waarmee consumenten in staat zijn hun energierekening aanzienlijk te verlagen.

Agnefjäll heeft in New York ook bekendgemaakt dat per 2020 alle kunststof in IKEA producten voor 100 procent gemaakt moet zijn uit gerecyclede grondstoffen of biomaterialen. Dit geldt voor een uiteenlopende reeks producten, van afwasborstels tot tuinstoelen. “Om de uitdagingen met het klimaat het hoofd te kunnen bieden, zijn onvoorwaardelijke inzet en actie vereist,” aldus Agnefjäll. “Het is ons doel uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare energie. Al het hout en katoen dat we gebruiken moet eveneens volledig afkomstig zijn van duurzame bronnen.”

Dutch Green Building Week dit jaar in Gelderland

Gelderland is dit jaar gastprovincie van de Dutch Green Building Week die van maandag 22 tot en met vrijdag 26 september wordt gehouden. De week staat volledig in het teken van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling.

Op 22 september start het openingscongres om 12.00 uur in de Eusebiuskerk in Arnhem. De ochtend daaraan voorafgaand organiseert de provincie voor alle betrokken partners en initiatieven een werkconferentie in het provinciehuis.

Behalve in Arnhem worden er de hele week op tal van locaties in Gelderland activiteiten georganiseerd door andere partijen, onder andere in Duiven, Ede, Gendt, Hoevelaken, Nijmegen en Wageningen. In het Huis der Provincie in Arnhem is vanaf 18 september een foto-expositie te zien over duurzaamheid in Gelderland.

Elektrisch opladen bij NEN

Bij NEN, gevestigd in het Tanthof aan de Vlinderweg in Delft, is het sinds kort mogelijk om elektrische auto’s op te laden

In eerste instantie is dit bedoeld voor medewerkers en bezoekers van NEN. Maar buiten kantoortijden, tussen 18.00 uur ’s-avonds en 07.00 in de ochtend, is dit ook voor omwonenden mogelijk. Dit kan op de eerste twee parkeerplaatsen naast de hoofdingang.

Europese koolzaadproductie voor biodiesel af te raden

Onderzoekers aan de Universiteit Twente tonen aan dat Europese productie van biodiesel op basis van koolzaad voorlopig geen duurzame oplossing is voor het energieprobleem. In grote delen van Europa kost dit zelfs meer energie dan het oplevert, is de conclusie. Boeren gebruiken zoveel fossiele brandstoffen en kunstmest bij het verbouwen van koolzaad dat dit niet energie-efficiënt is. Als ze dit niet doen is de koolzaadopbrengst laag en levert het ook te weinig energie op. Daarnaast blijkt dat de meest gunstige gebieden voor het verbouwen van koolzaad als energiegewas, precies die gebieden zijn die van belang zijn voor voedselproductie.

Koolzaad wordt op grote schaal gebruikt om biodiesel te produceren, vooral in Europa. UT-onderzoekers van de faculteit ITC analyseerden waar in Europa de omstandigheden voor het verbouwen van koolzaad het meest gunstig zijn met betrekking tot energie-efficiëntie. Het energierendement over de energie-investering was in heel Europa laag.

Energie-efficiëntie kan worden uitgedrukt in Energy Return On Energy Invested (Energierendement op Energieinvestering, kortweg EROEI). Onderzoekers van de Universiteit Twente brachten de EROEI-waarden voor alle EU-landen plus Zwitserland in kaart. Dit deden ze op basis van de verwachte opbrengst afgeleid van kaarten over de geschiktheid van gebieden voor koolzaadteelt. In Europa wordt koolzaadbiodiesel geproduceerd met EROEI-waarden van 2,2 of lager, terwijl alleen een waarde van 3 of meer als werkbare optie wordt gezien.

Concurrentie met voedselproductie
De gebieden waar met de hoogste efficiëntie koolzaad verbouwd kan worden zijn belangrijke gebieden voor voedselproductie. Een groot gedeelte van het gebied geschikt voor koolzaadteelt in Italië wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van risottorijst en in Duitsland gebruiken ze de gebieden met relatief hoge energie-efficiëntiewaarden voor koolzaadproductie om tarwe en suikerbiet te verbouwen.

UT-onderzoeker Iris van Duren stelt voor dat de plannen voor het verbouwen van koolzaad aangevuld moeten worden met EROEI-kaarten. Van Duren: “Het is niet alleen relevant om aan te tonen waar koolzaad kan groeien, maar we zouden ook moeten kijken waar het verbouwen van koolzaad voor bio-energie efficiënt kan zijn. In gebieden die in theorie geschikt zijn voor koolzaadteelt kan 37,6% van het gebied alleen met energieverlies koolzaad voor biobrandstof produceren. Uiteindelijk verspil je dan meer energie dan het oplevert.“ Volgens Arjen Hoekstra heeft het gebruik van koolzaad voor energieproductie daarnaast als groot nadeel dat de waterfootprint van koolzaad erg hoog is.

vrijdag 19 september 2014

Schade weerrampen sinds klimaattop Kopenhagen bijna half biljoen

De kosten van rampen veroorzaakt door klimaatverandering zijn in de laatste vijf jaar tot bijna een half biljoen ($490 miljard) dollar opgelopen - drie keer zoveel als het totaal aan kosten in de jaren zeventig, zo waarschuwt Oxfam Novib.

Het nieuwe Oxfam Novib-rapport The Summit that Snoozed? stelt dat sinds 2009 ruim 650 miljoen mensen zijn getroffen en ruim 112.000 levens verloren zijn gegaan door weerrampen. Arme mensen worden als eerste en het hardst door klimaatverandering getroffen. Levensonderhoud en oogsten zijn vernield, waardoor voedselprijzen stijgen en miljoenen mensen honger lijden. Maar de internationale aanpak van klimaatverandering stagneert.

De Ban Ki-moon Klimaattop, die aanstaande dinsdag 23 september in New York van start gaat moet klimaatverandering opnieuw op de agenda krijgen. Ondanks dit initiatief van de Algemeen Secretaris van de VN, wordt van wereldleiders weinig nieuws verwacht. Er zijn een paar veelbelovende plannen vanuit het bedrijfsleven, maar die missen de noodzakelijke ambitie en het bereik om de effecten van klimaatverandering echt aan te pakken. Zij zijn geen vervanging voor een effectief overheidsoptreden.

Farah Karimi, Algemeen Directeur Oxfam Novib, "Wereldleiders doen alsof er geen haast is, maar uiteindelijk gaat het om mensenlevens. Klimaatverandering vindt nu plaats, eist levens en laat steeds meer mensen honger lijden. De kosten rijzen de pan uit, en verder uitstel zal de situatie alleen maar erger maken."

Toen wereldleiders elkaar in 2009 in Kopenhagen troffen, kwamen zij overeen de uitstoot te verminderen. Maar dat was niet genoeg om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden. Landen hebben sindsdien niets gedaan om hogere doelen te stellen, ondanks de sterk dalende kosten van hernieuwbare energie. Landen als Canada en Japan hebben hun toezeggingen helemaal laten vallen. De wereld is nu op weg naar een opwarming van 4 graden tegen het einde van deze eeuw, met wijd verspreide klimaatverwoesting en honger als gevolg.

Wereldleiders hebben ook 30 miljard dollar toegezegd voor de periode 2010-2012, oplopend tot 100 miljard dollar in 2020. De praktijk laat echter zien dat er slechts 16 tot 17 miljard dollar per jaar beschikbaar komt. Als rekening wordt gehouden met creatief boekhouden, zou het zelfs maar 8 of 9 miljard dollar zijn. Het Green Climate Fund heeft tot nu toe slechts 1,1 miljard dollar ontvangen van de 15 miljard die volgens Oxfam Novib nodig zijn om het fonds echt van de grond te krijgen.

Oxfam Novib roept deelnemers aan de Ban Ki-moon Klimaattop, waaronder Nederland, op zich opnieuw te committeren aan het doel van maximaal 2 graden opwarming, hun reductiedoelen op de korte termijn te verhogen en zich nieuwe doelen te stellen om de uitstoot van fossiele brandstoffen tegen 2050 helemaal de wereld uit te bannen. Zij moeten hun bijdrage aan klimaatfondsen verhogen om tegen 2020 het doel van 100 miljard dollar te bereiken. Ook moeten zij het Green Climate Fund de komende drie jaar voorzien van 15 miljard dollar. 

IJsseldelta stadion PEC Zwolle krijgt LED-verlichting

PEC Zwolle investeert in verduurzaming van haar stadion en vervangt de huidige verlichting door hoogwaardige LED lampen. De winnaar van de KNVB beker en de Johan Cruijff schaal heeft daarmee de primeur van Holland Eco Finance, een participatie van Energiefonds Overijssel en A2 Participaties. De samenwerking werd op 13 september 2014 tijdens de wedstrijd PEC Zwolle-PSV bekrachtigd.

Het installeren van 1.500 nieuwe LED lampen, met een gezamenlijke waarde van meer dan 120.000 euro, doet de Overijsselse club zonder investering. De kosten worden betaald uit de energiebesparing voor een periode van vijf jaar. Daarna zorgt de LED-verlichting vele jaren voor lagere kosten door het lage verbruik en de lange levensduur van de LED lampen.

“Als sportliefhebber," zegt gedeputeerde Theo Rietkerk, "ben ik verheugd met de verduurzaming van het IJsseldelta stadion. Goed om te zien dat verschillende partijen de handen ineenslaan voor het realiseren van energiebesparing door het installeren van duurzame verlichting. De voetbalclub laat met dit project aan andere sportverenigingen, organisaties, ondernemingen en instellingen zien dat verduurzaming geld oplevert. Hiermee zetten we weer een grote stap vooruit op het gebied van energiebesparing in de provincie Overijssel.” Ook Adriaan Visser, voorzitter van PEC Zwolle, is te spreken over de huidige ontwikkeling: ,,Het IJsseldelta stadion is een ontmoetingsplaats van jong en oud. Met de investering in het verduurzamen van het stadion, geven wij een signaal af naar alle (sport) organisaties om ons heen. Namelijk dat duurzaamheid op de lange termijn financieel loont, maar bovenal dat het bewust omgaan met onze energiebronnen van groot belang is.”

Holland Eco Finance wil een doorbraak teweeg brengen door de investering in kwalitatief goede LED-verlichting rechtstreeks te koppelen aan substantiële energiebesparing die direct wordt gerealiseerd. Op deze manier kunnen ook groepen met een beperkt budget - zoals publieke instellingen, scholen, verenigingen en stichtingen - profiteren van energiezuinige maatregelen en een lagere energierekening. In een later stadium wil Holland Eco Finance zich ook richten op particulieren en bedrijven.

Holland Eco Finance kan deze oplossing bieden dankzij een startinvestering van ruim een half miljoen euro. Deze is afkomstig is van Energiefonds Overijssel en A2 Participaties, een vehikel van Henk Aa, succesvol ondernemer uit de regio.

Algemeen directeur Hans Veenemans van Holland Eco Finance benadrukt het belang van duurzame ontwikkeling voor Overijssel. Het is volgens hem belangrijk dat ondernemers, wethouders en schoolbesturen in de provincie zich bewust worden van hun eigen mogelijkheden tot duurzame innovatie. “Er is hoogwaardige LED verlichting beschikbaar die meer en beter licht biedt, extreem spaarzaam is en geen kwik bevat. Dankzij deze financieringsvorm kost het niets. Het stadion van PEC Zwolle laat als eerste zien wat er mogelijk is.”

Volgens Bas-Jan Blom, directeur van het Energiefonds Overijssel, brengt Holland Eco Finance verduurzaming voor partijen met minder budget binnen handbereik. “Stichtingen, scholen of verenigingen hoeven met deze werkwijze niet diep in de buidel te tasten om de eerste investeringen te doen. Tegelijkertijd brengt het op langere termijn minder energiekosten met zich mee. Dat is goed voor het klimaat en de partijen die zich elke dag inzetten voor hun buurt of een ander maatschappelijk doel.”