Pagina's

vrijdag 29 augustus 2014

Gerald Schotman nieuwe directeur Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)

Gerald Schotman is met ingang van 1 oktober 2014 benoemd als nieuwe directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Hij is sinds 2009 de Chief Technology Officer en Executive Vice President Innovatie en Research & Development Shell. Hij volgt de huidige NAM-directeur Bart van de Leemput op die nu vijf jaar leiding geeft aan het olie- en gaswinningsbedrijf. Van de Leemput maakt een nieuwe stap binnen het Shell concern, als Executive Vice President Operated Assets Upstream International wordt hij verantwoordelijk voor alle door Shell aangestuurde ‘upstream’ activiteiten.

Gerald Schotman studeerde civiele techniek aan de Technische Universiteit in Delft en kwam in 1985 als ingenieur-onderzoeker werken bij Shell in Rijswijk. Daarna vervulde hij diverse technische en commerciële functies in het buitenland en werkte aan opdrachten in het Verenigd Koninkrijk, Brunei en Oman tot zijn benoeming in 2006 als Vice President Strategy binnen het Shell onderdeel Exploration & Production. In 2009 werd hij Chief Technology Officer en Executive Vice President Innovatie en Research & Development van Shell. Deze laatste twee functies heeft hij vanuit Nederland ingevuld.

Al Gore spreker tijdens Nationale Conventie JCI op UT

Op zaterdagochtend 4 oktober 2014 is Al Gore de belangrijkste spreker tijdens de Nationale Conventie van Junior Kamer International op de Universiteit Twente. De organisatie is in handen van de 34 leden van de Junior Kamer Twente die, samen met de Raedthuys Groep, de voormalig vicepresident van de Verenigde Staten naar Twente halen.

Tijdens de NC2014 op zaterdagochtend 4 oktober spreekt Al Gore tijdens zijn inleiding getiteld 'The Future' over de huidige en toekomstige ontwikkelingen binnen het thema duurzaamheid.
In 2006 liet Al Gore, pionier op het gebied van duurzaamheid, de wereld op haar grondvesten schudden met de film "An Inconvenient Truth". Zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid leverden hem in 2007 de Nobelprijs op. Nog steeds is Gore een inspirator en visionair op het gebied van duurzaamheid met een glasheldere boodschap:"We moeten samenwerken aan een duurzame toekomst."

De Raedthuys Groep en Junior Kamer Twente bieden zaterdagochtend 4 oktober nog 200 mensen 'van buiten de Junior Kamer' de gelegenheid om inspirator Al Gore te horen spreken en ontmoeten. Op Universiteit Twente in congreszaal 'De Waaier, met een capaciteit van 800 personen, spreekt Al Gore namelijk voor de 600 aanwezige leden van JCI Nederland. De 200 'overige' plaatsen voorin de zaal, die niet door de JCI-ers worden bezet, zijn gereserveerd voor 'andere' geïnteresseerden. Deze stoelen worden verkocht aan organisaties en personen die - wellicht al jaren - de wens koesteren Al Gore te zien, te horen en te ontmoeten. Zij kunnen de speech van Al Gore bijwonen en naderhand ook de exclusieve receptie om daar de vooraanstaande milieugoeroe persoonlijk te treffen. Deze 200 'extra gasten' kunnen zelfs het hele zaterdagprogramma meemaken dat NC2014 op de UT biedt.

De komst van Al Gore wordt mede mogelijk gemaakt door de Raedthuys Groep, leverancier van energie onder de naam 100% Pure Energie. Het bedrijf werd begin dit jaar nog uitgeroepen tot 'meest duurzame energieleverancier van Nederland'.

Effecten geopolitieke spanningen op olieprijs pas op termijn zichtbaar

Ondanks geopolitieke spannen dalen de olieprijzen. Toch heeft de politieke onrust wel effect op de prijzen. Overproductie en problemen op termijn kunnen leiden tot een inhaaleffect.

Nadat de olieprijs in juni steeg naar 115 dollar per vat als gevolg van de opmars van IS In Irak, bleek niet lang daarna dat de olieproductie in de regio ongemoeid bleef. Hierdoor keerde de rust op de financiële markten enigszins terug en begon de olieprijs aan een daling. Door een matige vraag naar olie in combinatie met berichten over een ruim voldoende olieproductie, daalde de Brent-olieprijs tot onder 100 dollar per vat. Dit is de laagste koers in 14 maanden. Iraaks Koerdistan verhoogde de olieproductie en ook uit Libië kwamen signalen van stijgende exporten. Al met al kwam de olieproductie van de OPEC uit op 29,91 miljoen vaten per dag. Dit leidde - met de stijgende olieproductie door Non-OPEC landen als de Verenigde Staten en Canada - tot ruim voldoende aanbod.

De zorg dat politieke beslissingen zullen leiden tot tekorten in de olieproductie is afgenomen. Hierdoor zijn de olieprijzen niet sterk gestegen en lijkt het effect van de geopolitieke spanningen minimaal. In een normale situatie zou overcapaciteit echter moeten leiden tot een sterkere daling van de olieprijs. ABN AMRO benadrukt dan ook dat de geopolitieke onrust wel degelijk effect heeft: prijsstijgingen blijven weliswaar uit, maar dat geldt ook voor verdere dalingen. Als de spanningen afnemen, kan dit leiden tot meer olieproductie en een lagere risicopremie. De olieprijs zou verder en sneller kunnen dalen. Meer geopolitieke spanning kan resulteren in productie- en exportbeperkingen. Dit kan een opdrijvend effect op de olieprijs hebben. ABN AMRO verwacht de komende 2 jaar licht dalende olieprijzen en een matige stijging van de vraag. Ook zal het aanbod van olie langzaam toenemen, vooral door de stijgende productie in Non-OPEC landen.

Hoewel de olieprijzen op korte termijn vooral door overproductie verder kunnen dalen, bestaat op langere termijn het risico van hogere prijzen. Dit risico neemt toe naarmate de productiecapaciteit tekortschiet om aan de stijgende wereldwijde vraag te voldoen. Vooralsnog verwacht de markt dat de vraag naar olie gemakkelijk kan worden opgevangen door de geproduceerde hoeveelheid olie. Maar op de langere termijn kunnen de effecten van de crisis in Irak en de sancties tegen Rusland volgens ABN AMRO leiden tot problemen. Zo is de onzekerheid over een aanzienlijke stijging van de olieproductie sterk toegenomen. Een verdubbeling van de Iraakse olieproductie is nodig om de stijging van de wereldwijde vraag naar olie deels op te vangen. Dit kan namelijk naar verwachting niet volledig worden opgevangen door de reservecapaciteit van Saudi-Arabië en de toename van olieproductie in Non-OPEC landen samen. Daarnaast is het erg onwenselijk dat Saudi-Arabië haar hele reservecapaciteit in zou moeten zetten omdat dan haar rol als ‘swing-producer’ is uitgespeeld. De markt - en dus de olieprijs - wordt dan volledig overgelaten aan de grillen van geopolitieke spanningen en tijdelijke productiestoornissen.

donderdag 28 augustus 2014

Schone Lucht Rally, maak kans op een startbewijs!

Zaterdag 20 september start om 13.00 uur de derde Schone Lucht Rally in Amsterdam bij de IJ-Kantine (Mt. Ondinaweg 15-17)! Na het behaalde record van langste stoet elektrische auto’s in 2012 en de puzzelrally van vorig jaar, staat het evenement dit jaar volledig in het teken van schone lucht.

Voor het eerst dit jaar vindt de rally ook buiten Amsterdam plaats. In 8 Nederlandse steden kunt u deelnemen aan de rally, maar u rijdt natuurlijk hier mee, zeker omdat u kans maakt op gratis deelname! Hoe? Laat ons voor maandag 8 september in een mail aan luchtkwaliteit@amsterdam.nl weten waarom u van ons een startbewijs moet krijgen. De winnaar krijgt op 9 september bericht.

Houd de website van de Schone Lucht Rally in de gaten en wij zien u de 20e!

De Meent en energiebesparing in huis

Bewonersinitiatief Meentkracht nodigt alle Meentbewoners uit voor de vervolgwijkbijeenkomst over (collectieve) energiebesparing, dinsdag 9 september.

Na de drukbezochte bijeenkomst van 1 juli is Hoom  hard aan de slag gegaan alle wensen op het gebied van energiebesparing in de buurt te inventariseren. Er is behoorlijk wat interesse. Veel bewoners willen samen maatregelen in hun huis treffen, bijvoorbeeld kruipruimteisolatie, spouwmuurisolatie, het plaatsen van zonnepanelen of uitvoeren van ‘groot onderhoud’. Samen kun je zorgen voor meer energiebesparing in de Meent en ben je voordeliger uit.

Na het inventariseren van de bewonerswensen in de Meent is Hoom bezig om prijzen uit te vragen bij verschillende op kwaliteit geselecteerde bouwpartijen. In principe kunnen alle bedrijven Hoom benaderen voor samenwerking, de inschrijving staat open tot 27 augustus.
Hoom hanteert eisen waar partners aan moeten voldoen, de zogenaamde uitsluitingscriteria.
Als je daaraan voldoet ben je een erkende partij. Daarna zijn er twee criteriastappen op grond waarvan we initiatiefnemers als de Meentkracht  in staat stellen hun uitvoerenden te kiezen, de zogenaamde selectiecriteria.

woensdag 27 augustus 2014

Panelen gehesen op zonnedak voetbalstadion

Met een metershoge hijskraan belandden maandagmiddag 561 zonnepanelen op het dak van de Euroborg in Groningen. De panelen gaan deel uitmaken van de zonnecentrale op het dak van het voetbalstadion. De komende twee weken worden ze gemonteerd.

Al sinds februari liggen er 531 zonnepanelen op het dak die stroom leveren aan FC Groningen. De nieuwe exemplaren vormen een tweede tranche en vervolmaken de centrale. Medio september is deze helemaal klaar.

FC Groningen betaalt de particuliere eigenaren van de panelen voor de geleverde zonnestroom. De centrale is tot stand gekomen dankzij een crowdfundingactie van energiebedrijf Essent en de stichting 1miljoenwatt.

Nieuwe energiebesparingkansen in Gelderland

Op 11 september organiseert de provincie Gelderland samen met Energy2Go en Gasterra de bijeenkomst ‘Nieuwe energiebesparingskansen in Gelderland’ in Burgers Zoo.

Technologie die kort geleden nog science fiction was, is nu al op de markt. Wilt u weten wat er mogelijk is op energiegebied? En welke technieken interessant zijn voor u? Laat u bijpraten over interessante innovaties en over de stimuleringsregelingen van de provincie Gelderland, zoals bijvoorbeeld zelf groene stroom opwekken in de winter. Zo kunt u ontdekken welke kansen er liggen en welke subsidies beschikbaar zijn.

Gedeputeerde  Annemieke Traag en oud-wethouder Margreet van Gastel van de gemeente Arnhem geven een toelichting. Daarnaast zijn er bijdragen van energiecoȍperatie deA, Alliander, Kuijpers Ecopartners, Gasterra, Remeha en Spaar het Klimaat. In verschillende workshops wordt  ingegaan op de techniek en op voorbeeldprojecten. Bovendien is er een breed georiënteerd  informatieplein, waar u zich kunt laten informeren over onder meer de HRe-ketel op groen gas, brandstofcellen, gaswarmtepompen, hybride ketels, isolatiemogelijkheden en mini-warmtekrachtkoppeling. Deelname aan deze bijeenkomst  is kosteloos en vindt ’s middags en ’s avonds in twee sessies plaats in Burgers’ Zoo in Arnhem.

Groen licht voor zonnepanelen op woningen Ymere in Haarlemmermeer

De aanbesteding voor het plaatsen van 3000 zonnepanelensystemen op huurwoningen in Haarlemmermeer is gegund. Dat hebben de directeur van Tegenstroom, Andrea van de Graaf, wethouder John Nederstigt (Haarlemmermeer), gedeputeerde Jaap Bond (provincie Noord Holland) en Paul Tuijp (woningcorporatie Ymere) officieel bekend gemaakt.

Vier partijen zullen in 2014 en 2015 zonnepanelen installeren op 3000 huurwoningen van Ymere. Installatiebedrijf Tenten Solar gaat als eerste aan de slag: al in september starten zij in Rijsenhout. De bekendmaking vond plaats op de weekmarkt in Rijsenhout, waar bewoners van het dorp informatie konden krijgen over het project.

dinsdag 26 augustus 2014

Zonnecentrale op voetbalstadion Euroborg verdubbeld

De zonnecentrale op voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt de komende weken in omvang verdubbeld. Er worden momenteel 561 nieuwe zonnepanelen gelegd. Dat aantal komt bovenop de huidige 531 stuks die al sinds februari duurzame stroom opwekken. Initiatiefnemers Essent, de stichting 1 miljoenwatt en FC Groningen verwachten dat het nieuwe gedeelte medio september gereed is.

De groene centrale op het dak van het voetbalstadion is geheel tot stand gekomen via crowdfunding. Particuliere investeerders konden een of meerdere panelen adopteren en zo de bouw van het zonnedak mogelijk maken. Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland tot nu toe.

De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de al eerder gelegde exemplaren. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is genoeg om ongeveer 70 huishoudens van stroom te voorzien.

Het zonnedak levert sinds februari dit jaar duurzame stroom. FC Groningen verbruikt deze en betaalt er de marktprijs voor aan de eigenaren van de panelen. Datzelfde gaat gelden voor de nieuwe zonnepanelen.

Elektriciteit uit IJsland bereikt Nederland

Nederland verbruikte in 2013 totaal 117 TWh aan elektriciteit. Bijna een derde hiervan werd 'vergroend' met Garanties van Oorsprong, certificaten uit het buitenland, sjoemelstroom die niets toevoegt aan de energietransitie. Nieuw is dat inmiddels 9% van de geïmporteerde GvO's afkomstig is uit IJsland. Tot nu toe kwam die sjoemelstroom voornamelijk uit Noorwegen maar het percentage Noorse GvO's is na de felle campagne tegen sjoemelstroom van WISE teruggelopen van 69% in 2012 naar 45% in 2013.

De import van duurzame elektriciteit nam in 2013 evengoed verder toe met ruim zeven TWh naar in totaal veertig TWh. Op papier dan, want de fysieke stroom komt nauwelijks aan in Nederland. De stroom die we hier verbruiken komt voor 90% gewoon uit kolen- gas- en kerncentrales.
Markus Schmid, campagneleider Groene stroom? Ja Graag! bij WISE: "Noorse GvO's hebben een slechte naam gekregen. De import van GvO's neemt toe, maar we zien een verschuiving van Noorse waterkracht naar andere goedkope aanbieders van GvO's, vooral uit Zweden, Finland en nu dus ook IJsland."

(GvO's van) IJslandse geothermie-stroom is - net als (GvO's van) Noord Europese waterkracht - sjoemelstroom, van het gebruik er van gaat geen enkele prikkel voor de verduurzaming van Nederland uit. Het IJslandse voorbeeld is bijzonder illustratief omdat er geen kabel bestaat die de fysieke stroom uit dat land naar Nederland kan brengen. IJslanders zijn opgegroeid in de wetenschap dat alle stroom die ze verbruiken duurzaam wordt opgewekt. Doordat de IJslandse energiebedrijven nu de certificaten verkopen wordt de IJslandse energiemix een stuk grijzer. Maar in IJsland ligt daar niemand van wakker - het is immers alleen een papieren oefening.

In Nederland is dat heel anders: Hier pronken veel energieaanbieders als Oxxio, NL Energie en Budget Energie met spotgoedkope groene stroom terwijl ze het opwekken van nieuwe duurzame energie laten liggen. Daarom roept WISE sinds 2012 bedrijven en burgers op om te kiezen voor Nederlandse groene stroom. Samen met de aanhoudende kritiek op sjoemelstroom lijkt dit effect te hebben: Steeds meer particulieren maar ook grote bedrijven kiezen bewust voor Nederlandse windenergie. Mede dankzij de campagnes hebben bedrijven als de NS, de gemeente Utrecht en het Van Gogh Museum de keuze gemaakt om alleen nog maar in Nederland opgewekte groene stroom af te nemen.

WISE houdt de meest opvallende deals bij op een speciale webpagina. De prijzen voor GvO's uit Nederlandse wind zijn inmiddels gestegen naar tussen de Euro 1,50 en Euro 2,00 per MWh, het tienvoudige van wat een GvO uit IJslandse geothermie of Noorse waterkracht kost.
Peer de Rijk, directeur WISE: "met duurzame energie zit Nederland nog steeds in de achterhoede. Het kost bloed, zweet en tranen om in Nederland windprojecten van de grond te krijgen. Terwijl de markt er om vraagt; de Nederlandse GvO's worden schaars. Dat is precies wat we willen; een rem op sjoemelstroom en een betere markt voor Nederlandse GvO's. We willen dat er zo snel mogelijk nieuwe duurzame energieprojecten gerealiseerd worden, liefst zonder subsidie".

maandag 25 augustus 2014

Essent wil kantoorlocaties samenvoegen

Essent wil de kantoorlocaties Groningen en Zwolle per 1 januari 2015 samenvoegen op het kantoor in Zwolle. De kantoorlocaties Roermond en Den Bosch zullen vanaf 1 april 2015 één geheel gaan vormen op het hoofdkantoor in Den Bosch. Het is een voorgenomen besluit, waarover het energiebedrijf overlegt met de ondernemingsraad.

De reden voor de samenvoeging is dat de kantoren nu onvoldoende benut worden. Medewerkers maken minder gebruik van de plekken, omdat zij hun werkzaamheden flexibel, bijvoorbeeld vanuit huis, kunnen uitvoeren. Door kantoren samen te voegen, kan Essent haar locaties efficiënter benutten en kosten besparen.

Op het kantoor in Groningen werken 160 medewerkers. Het kantoor in Roermond telt 180 medewerkers. Met de samenvoeging van kantoorlocaties zullen er vooralsnog vrijwel geen arbeidsplaatsen verloren gaan, met uitzondering van locatiegebonden werkzaamheden (1 FTE).

Minister Blok opent ’s werelds duurzaamste rijtjeshuis op campus TU Delft

Vandaag opent minister Blok (Wonen en Rijksdienst) het meest duurzame rijtjeshuis in the Green Village op de campus van de TU Delft. Met het concept Prêt-à-Loger, home with a skin, won het studententeam tijdens de Solar Decathlon 2014 in Versailles de eerste prijs voor Duurzaamheid. Het rijtjeshuis is een voorbeeld voor het verduurzamen van bestaande bouw in Europa. Na de officiële opening kunnen geïnteresseerden tussen 12.00 en 16.00 uur het huis bekijken.

De duurzaamheidsuitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn. Dat is de reden dat het studententeam heeft gekozen voor het verduurzamen van een bestaand rijtjeshuis uit de jaren ‘60. Dit heeft het team gedaan door het aanbrengen van een ‘tweede huid’ waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze nieuwe huid kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Alleen al in Nederland zijn er 1,4 miljoen rijtjeshuizen die op deze wijze naar duurzaamheid kunnen worden getransformeerd. Het studententeam en de betrokken wetenschappers onderzoeken samen met de partners van het project op welke manier het concept op grote schaal kan worden toegepast.

Het huis wordt een trefpunt van de partners van Prêt-à-Loger en van partijen die met de TU Delft willen samenwerken aan de verduurzaming van bestaande bouw. Daarnaast gaan wetenschappers van de TU Delft het gebruiken als proeflocatie voor verbetering van het binnenmilieu in woningen en voor de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld consumentenproducten, gebouwinstallaties en zonnecellen.

Het huis is het eerste gebouw in de The Green Village een initiatief van de TU Delft om op de campus van de universiteit een bruisend living lab te ontwikkelen voor duurzame innovaties. The Green Village biedt een platform waar een grote verscheidenheid aan partners uit de publieke en private sector samenwerken aan de ontwikkeling en de integratie van duurzame technologieën. Naast een onderzoeks- en testfaciliteit komt er in The Green Village ook een modern winkelconcept, duurzame horeca en worden er bijzondere evenementen georganiseerd.

Tijdens de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw, won het team van Prêt-à-Loger met zijn concept ook de eerste prijs voor Communicatie & Sociaal Bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficiëntie en Bouwmanagement, Gezondheid & Veiligheid. Overall eindigde het Delftse team op de 3e plaats, op slechts 3 van de in totaal 1.000 punten afstand van de winnaar.

vrijdag 22 augustus 2014

Dankzij DOE-MEE gegarandeerd energiekosten besparen

Organisaties gaan dankzij DOE-MEE gegarandeerd minimaal 10 procent op hun jaarkosten energie besparen. Dat beweert Ploos Energieverlening (Ploos). Die berekent vooraf wat de organisatie gaat besparen en aan Ploos moet betalen. Indien de klant in praktijk minder bespaart zal Ploos haar kosten naar rato crediteren.

Binnen DOE-MEE verzorgt Ploos de energie-inkoop, controleert alle energiefacturen en analyseert de meetdata van slimme energiemeters. Ploos ontvangt dagelijks de meetdata van de slimme energiemeters. De web applicatie verwerkt en analyseert de meetdata en adviseert o.a. wanneer koeling en verwarming aan en uit moeten gaan.

Ook ontvangt Ploos alle energiefacturen rechtstreeks van de energieleverancier en verwerkt de energiefacturen in haar web applicatie. De web applicatie controleert de ingevoerde facturen en indien aan de orde vordert Ploos teveel betaalde bedragen terug.

De webapplicatie koppelt de volumes zoals opgenomen op de energiefacturen en de meetdata verkregen via de slimme meters aan de locatie specifieke kenmerken zoals aantal werkplekken en het bruto vloeroppervlak. Door het koppelen van volumes aan locatie specifieke kenmerken ontstaan kengetallen en verbruiksprofielen, en is duidelijk welke locaties goed, gemiddeld en slecht presteren. De web applicatie zet deelnemende organisaties in homogene groepen. Hierdoor is duidelijk wat binnen de branche normaal en haalbaar is en kan Ploos haar klanten zeer gericht adviseren. Dankzij de door de web applicatie gegenereerde informatie kan de web applicatie bepalen of een organisatie goed of slecht presteert en het besparingspotentieel berekenen en presenteren.

Doordat de web applicatie de locatiegegevens, actuele factuurdata en dagelijks ontvangen meetdata transformeert naar relevante informatie, is Ploos in staat organisaties welke gebruik maken van DOE-MEE op voorhand te garanderen wat zij gaan besparen.

UNETO-VNI: CO2-metingen op scholen hard nodig

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, roept op om zo snel mogelijk grootschalig CO2-metingen te laten uitvoeren op scholen om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren. Dit stelt de installateursvereniging naar aanleiding van berichtgeving bij BNR Nieuwsradio over slecht functionerende ventilatiesystemen. Ook wil UNETO-VNI dat er een verplichting komt om bij nieuwbouw de prestaties van ventilatiesystemen bij oplevering te beproeven.

Volgens UNETO-VNI is het hard nodig om via prestatie-metingen van de CO2-concentraties en de hoeveelheid ventilatielucht in klaslokalen inzicht te verschaffen in de ventilatiekwaliteit. Alleen op basis van regelmatige metingen kunnen installaties namelijk goed worden afgesteld en naar behoren blijven functioneren. Uit recente berichtgeving blijkt echter dat het overgrote deel van de scholen niet beschikt over CO2-meters en deze meters ook nauwelijks worden aangevraagd.

UNETO-VNI wijst erop dat het overgrote deel van de ventilatiesystemen in Nederlandse scholen verouderd is en dringend toe is aan vervanging of aanpassing. De kritiek op het functioneren van sommige ventilatiesystemen neemt de installateurskoepel zeer serieus. Deskundige Klimaattechniek Fred Vos van UNETO-VNI: 'Momenteel is UNETO-VNI betrokken bij een project van de GGD gericht op het verbeteren van de kwaliteit van ventilatiesystemen. Naar verwachting worden daarbij de komende tijd circa 500 basisscholen bezocht.'

Doelstelling van het project is om scholen bewust te maken van de noodzaak om aandacht te besteden aan een goede ventilatie. Vos: 'Veel van de geconstateerde problemen hebben te maken met verouderde installaties, verkeerde instellingen, verkeerd gebruik, gebrek aan onderhoud of zijn te wijten aan ventilatiesystemen die zijn ontworpen voor klaslokalen met veel minder leerlingen dan ze nu huisvesten.'

Ook is er kritiek op het geluidsniveau van sommige installaties. Vos: 'Sinds 2012 mag een ventilatiesysteem maximaal 35 decibel aan geluid voortbrengen. Installaties die voor die tijd zijn opgeleverd, maken mogelijk meer geluid en worden om die reden soms uitgeschakeld. Bij dergelijke installaties is investering in extra geluiddempende voorzieningen wenselijk.'
Om de kwaliteit van nieuwe installaties te waarborgen, is er inmiddels een ontwerprichtlijn voor ventilatie van scholen uitgewerkt. Een instrument voor kwaliteitsborging voor het ontwerpen en installeren van ventilatievoorzieningen in scholen is in ontwikkeling.
.
Ook bij de nieuwbouw van scholen laten veel ventilatiesystemen te wensen over. Volgens Vos heeft dat onder andere te maken met de beperkte budgetten. 'Er is wel geld beschikbaar om architecten een fraai ontwerp te laten maken en een gebouw neer te zetten, maar op het ontwerp en de uitvoering van de ventilatiesystemen wordt beknibbeld. Terwijl die juist de leefbaarheid van een schoolgebouw bepalen. Onder prijsdruk wordt te vaak niet gekozen voor kwaliteit, maar voor de laagste prijs. Met alle gevolgen van dien.'

Deskundige Klimaattechniek Vos wijst erop dat een verbetering van de kwaliteit van ventilatiesystemen aantoonbaar bijdraagt aan betere leerprestaties. 'Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat een gebrek aan ventilatie concentratieverlies en hoofdpijn veroorzaakt en dus een negatief effect heeft op de leerprestaties. Ook het werk van docenten lijdt eronder.' TNO heeft geconstateerd dat in 80% van de klaslokalen de CO2-concentratie te hoog is. Een slecht binnenmilieu kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, slijmvliesirritaties, overdracht van infectieziekten en astma-aanvallen. Vos roept op nog voor de komende winter in actie te komen. Vooral bij strenge vorst als de ramen in veel klaslokalen worden gesloten, stijgt het CO2-gehalte namelijk tot een onaanvaardbaar hoog niveau.

donderdag 21 augustus 2014

Milieuorganisaties opnieuw naar Raad van State om kolencentrales

Geen natuurvergunning voor de kolencentrales van Eon en GDF. Dat is de inzet van het beroep dat Natuur & Milieu en Greenpeace vandaag hebben ingediend bij de Raad van State tegen de vergunning van de Provincie Zuid-Holland voor twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. De kolencentrales schaden de kwetsbare en waardevolle natuur in de Zuid-Hollandse duinen door de uitstoot van stikstof terwijl het technisch en economisch mogelijk is om een installatie te bouwen die deze uitstoot halveert, zo stellen de organisaties.

In de Europese Habitatrichtlijn en de Nederlandse Natuurbeschermingswet is vastgelegd dat geen schade mag worden toegebracht aan het duinengebied. Alleen bij een groot maatschappelijk belang zijn er mogelijkheden om toch een vergunning te verlenen op voorwaarde van natuurcompensatie. Dat is onlangs nog uitdrukkelijk bevestigd door het Europese Hof van Justitie in een zaak over de A2. Maar in het geval van de kolencentrales is niet bekeken of deze een groot maatschappelijk belang dienen. De milieuorganisaties stellen dat dit niet het geval is, aangezien Nederland een stroomoverschot heeft en in de toekomst steeds meer wordt ingezet op schone energie. 

De stikstofuitstoot van de nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte leidt tot een forse vergrassing in de duinen. Het gevolg is dat daar straks alleen nog brandnetels groeien en voor de duinen waardevolle planten en dieren zoals orchideeën, viooltjes, het rozenkransje, het gele gentiaantje, de duinparelmoervlinder, de bitterling en de zandhagedis verdwijnen. De provincie vindt het voldoende als de kolencentrales herstelmaatregelen laten nemen, zoals afplaggen. Dat is echter dweilen met de kraan steeds verder open, stellen Natuur & Milieu en Greenpeace.  Bovendien kunnen de bijzondere duinen niet tegen plaggen.

Het is de derde keer dat de milieuorganisaties naar de Raad van State  stappen om de natuurvergunning voor de kolencentrales op de Maasvlakte tegen te houden. In 2011 en 2013 oordeelde de Raad dat de Provincie Zuid-Holland ten onrechte een natuurvergunning had verleend.

Leiden wil duurzame stad worden

Samen met inwoners, bedrijven, instellingen en beheerders, investeert de gemeente Leiden in een duurzame stad. Om dat te stimuleren, heeft de gemeente het duurzaamheidsfonds ´Investeren in thuis´ beschikbaar gesteld.

Via het fonds Investeren in thuis kunnen woningeigenaren en huurders een bijdrage aanvragen voor het energiezuinig maken van hun woning. Bijvoorbeeld door een betere isolatie of door het plaatsen van zonnecollectoren. Woningeigenaren kunnen daarnaast een Duurzaamheidlening (met een maximaal leenbedrag van € 15.000,-) afsluiten.

Daarnaast kunnen groepen particulieren, bedrijven of instellingen in Leiden met goede ideeën op het gebied van energiebesparing, duurzame mobiliteit en bijvoorbeeld stadslandbouw een beroep doen op het fonds Lokale Initiatieven.

De gemeente Leiden plaatst zelf zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed. Momenteel worden de gemeentelijke daken onderzocht op geschiktheid.

Verdachte aangehouden voor verduistering subsidiegelden

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft vandaag een 42-jarige man uit Utrecht aangehouden. Het gaat om een voormalig directeur van een taxibedrijf dat zich in de regio Utrecht richtte op elektrisch vervoer. De aangehouden man wordt ervan verdacht subsidiegelden te hebben verduisterd. Het strafrechtelijk onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

Het taxibedrijf heeft in 2011 1,6 miljoen euro aan rijkssubsidie ontvangen voor een proef met elektrisch taxivervoer in de regio Utrecht. Het project werd begin 2013 beëindigd. Ondanks herhaalde oproepen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in 2013 heeft het bedrijf nooit een accountantsverklaring overlegd waarin wordt verantwoord waaraan het geld is besteed. Toen RVO.nl daarop het bedrijf sommeerde 1,6 miljoen aan subsidiegeld terug te betalen, bleek het geld verdwenen te zijn. RVO.nl heeft hiervan aangifte gedaan bij het Functioneel Parket.

Er zijn doorzoekingen verricht in twee woningen en één bedrijfspand in de regio Utrecht waarbij administratie in beslag is genomen. Ook is ruim 20.000 euro aan contant geld, schilderijen, beelden, een TV en vier complete duikuitrustingen in beslag genomen.

woensdag 20 augustus 2014

Consument vindt energierekening te ingewikkeld

Ruim driekwart van de consumenten vindt de energierekening te ingewikkeld. Dat blijkt uit een onderzoek van energievergelijk.nl onder 627 huishoudens die de volgende stelling voorgeschoteld kregen: ‘mijn energierekening is te ingewikkeld’. Waarop 76 procent van de ondervraagden instemmend reageerde. Achttien procent begrijpt de rekening voor energie voldoende en zes procent kijkt er niet naar om. 

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk waarom de energierekening vaak als te ingewikkeld wordt bevonden. Zo geeft de consument in 81 procent van de gevallen aan dat hij/zij niet precies weet waarvoor betaald moet worden of dat ze simpelweg niet de juiste informatie kunnen vinden op de jaarafrekening (72 procent). Verder zorgt het jargon dat energieleveranciers gebruiken bij de rekeningspecificatie in 63 procent van de gevallen voor onduidelijkheid.

In het gepubliceerde artikel van de energiesite wordt verder de suggestie gewekt dat consumenten niet wisselen van energieleverancier doordat ze niet precies weten wat en waarvoor ze betalen. Het wordt daardoor lastig om hun huidige prijs voor stroom en gas te vergelijken met andere aanbieders. Het is de taak van de leveranciers om de energiekosten beter inzichtelijk te maken. Enerzijds om de consument meer kostenbewust te maken en anderzijds om onjuiste afrekeningen beter te herkennen.

Om de energierekening voor huishoudens duidelijker te maken publiceerde energievergelijk.nl een energiewijzer met daarin een stap-voor-stap uitleg over de opbouw van een energierekening. 

Wereldspeler Vinçotte wint internationale opdracht

Vinçotte haalde deze maand een contract binnen voor de integriteitscontrole van de Wheatstone LNG-installatie in West-Australië. Dit project omvat het opslaan en omzetten van natuurlijk gas naar LNG (Liquefied Natural Gas) om het vervolgens te transporteren naar de rest van de wereld. Vinçotte spreekt van een "enorme professionele uitdaging". Het Belgische bedrijf gaat alle lasverbindingen en staalconstructies ter plaatse in West-Australië controleren.

Vinçotte was in concurrentie met andere internationale bedrijven die allen reeds over een Australische vestiging beschikken. Het voorbereidende pad nam veel tijd in beslag. Uiteindelijk viel de keuze op het Belgische bedrijf. De internationale Business Developer van Vinçotte, Ben Verhagen, is bijzonder trots op de opdracht: "Met deze belangrijke opdracht heeft Vinçotte bewezen dat het internationaal de meest prestigieuze projecten met succes kan uitvoeren en een wereldspeler is geworden. Dat geeft ons weer de mogelijkheid om wereldwijd uit te breiden".

Wereldwijd specialist
Ben Verhagen is er zeker van dat de uitgebreide ervaring met het testen van LNG-installaties, die Vinçotte over de hele wereld heeft opgedaan, een belangrijk - zo niet doorslaggevend -keuzeargument is geweest: "Onze specialisten gelden wereldwijd als experten wat het testen van strategisch belangrijke installaties betreft. In Canada, Algerije, Polen, Nederland, Noorwegen en België voerde Vinçotte al vergelijkbare LNG-projecten uit. Het Australische LNG-project behoort tot de grootste dat we ooit onder handen hebben gekregen."

De werkzaamheden zullen nog in de loop van deze maand starten. In Australië zal Vinçotte een projectorganisatie van zo'n 25 mensen gaan opzetten. Zij zullen daar het komende anderhalf jaar aan het werk zijn. Ook vanuit België zal een team van naar verwachting een tiental mensen naar 'down under' reizen. Onder leiding van Business Unit manager Kamiel Vanderlinden zullen zij ervoor zorgen dat ook dit project weer een succes gaat worden: "Dit toont aan dat wij de kennis, kunde en kwaliteit hebben om omvangrijke projecten als dit aan te pakken. Dat heeft onze contractpartner ook zo naar ons uitgesproken en daar mogen we fier op zijn. Dat is prachtig voor alle medewerkers van ons bedrijf en voor beloftevolle ingenieurs en technici die een loopbaan bij Vinçotte ambiëren," aldus Kamiel Vanderlinden.

Over het Wheatstone-project
De opdrachtgever voor de LNG-installatie is Chevron. Vinçotte werkt in opdracht van de joint-venture EVT (Entrepose - VINCI - Thiess), die op haar beurt weer ingehuurd werd door hoofdaannemer Bechtel. In de motivatie van EVT waarom de keuze juist op Vinçotte viel, stelt een woordvoerder: "Vinçotte is de beste partner voor dit project vanwege zijn vele referenties, zijn vakmanschap en technische kwaliteit." Ben Verhagen licht toe: "Het controleren van de uiterst kritische bimetallische lasverbindingen in het 9% nikkelstaal bij de constructies van LNG-installaties is een complexe taak. Door de vele jaren wereldwijde ervaring in non-destructive testing (NDT) kan het team van Vinçotte dit perfect aan".

dinsdag 19 augustus 2014

Ondernemers Delft steunen duurzaamheid

Met het Ondernemersfonds Delft duurzaamheid een duwtje in de rug geven. Dat is waar Ondernemersvereniging Delftse Hout dit fonds voor heeft ingezet. De BieslandDagen, ofwel: 10.000 belangstellenden - die binnenkort per huifkar worden vervoerd - in 'de achtertuin' van de Delftse Hout-ondernemer.

“De gemeentelijke voorzieningen in de Delftse Hout moeten behouden blijven.” Campingeigenaar Pim Meijkamp legt uit waarom hij met enkele gelijkgestemde mede-ondernemers stichting BuytenDelft heeft opgericht. “We willen met deze stichting de voorzieningen behouden. Met een beheer dat in het teken staat van duurzaamheid, natuur, beleving, voeding – en met behoud van de vrijwilligers en de natuur- en milieu-educatie. Degenen die dit ook een goed plan vinden en een rol voor zichzelf zien weggelegd, zijn welkom om met de stichting aan de slag te gaan. Die bieden we binnen BuytenDelft de ruimte. Dat is het idee van BuytenDelft.”

Een idee dat volgens Meijkamp 100 procent realistisch en haalbaar is. “Er komen heel veel initiatieven op ons af, ondernemers haken aan, door mee te doen, of door het plan financieel te steunen. Ook Ondernemersvereniging Delftse Hout. Er ligt een enorme opgave: de voorzieningen moeten met € 1 miljoen minder in de lucht gehouden worden. We moeten dus wel met een goed doortimmerd plan komen dat recht doet aan bestaande activiteiten en organisaties, en dat tegelijkertijd ook een financieel gezonde toekomst oplevert. Om het proces in goede banen te leiden, hebben we een professional aangetrokken. Die wordt via de ondernemersvereniging betaald vanuit het Ondernemersfonds Delft. Juist omdat het gebied gebaat is bij het behoud van deze belangrijke functies.” Eerder al nam BuytenDelft het beheer van de Hertenweide in de Delftse Hout over. Die overname is inmiddels omarmd door de Vereniging Vrienden van de Hertenkamp en er is samenwerking gevonden met een schaapsherder.

Een ander duurzaam initiatief dat kon rekenen op steun van het Ondernemersfonds, is de aanschaf van een huifkar voor de BieslandDagen, die dit jaar op 6 en 7 september worden gehouden. “Dat is dan voor de negende keer”, zegt Mariëtta van der Duijn Schouten-Verloove van de BieslandDagen. “Elk jaar vervoeren we het publiek op platte karren achter een tractor. En er valt heel wat te vervoeren, want er komen zo’n 10.000 belangstellenden op de BieslandDagen af. Vervoer per huifkar past misschien wel beter bij dit groene en duurzame feestje in de Bieslandse Polder. Maar het heeft geen zin om de huifkar alleen voor 2 dagen per jaar aan te schaffen. De andere 363 dagen van het jaar willen we de huifkar via verhuur inzetten om extra geld te genereren voor de BieslandDagen. Voor schoolklassen bijvoorbeeld, als ze een uitstapje maken naar de Delftse Hout. Daarom hebben we bij de ondernemersvereniging een aanvraag ingediend voor de aanschaf van een huifkar. Dat was een gelopen koers; de BieslandDagen roepen veel sympathie op. Begrijpelijk – Delftse Hout-ondernemers juichen het toe als er 10.000 mensen elk jaar in ‘hun achtertuin’ komen genieten van zo’n prachtig evenement.”

De initiatiefnemers zijn blij met de steun vanuit het fonds, net als de ondernemersvereniging, zegt Edo Garretsen, voorzitter van Ondernemersvereniging Delftse Hout. "Wij zijn trots dat onze leden, zowel ondernemers als (sport)verenigingen, een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze twee prachtige initiatieven. Initiatieven die zorgen voor een duurzame en kwalitatieve verbetering van het gebied Delftse Hout. Naast deze mooie initiatieven hebben we ook de bouw van een volière bij Vogelopvang Delft ondersteund en een financiële bijdrage geleverd aan de eerste editie van Onze Spelen." En daar blijft het niet bij, belooft Garretsen: "Ook in onze najaarsvergadering in november zullen we weer een aantal mooie projecten aan de leden voorleggen!"

Hof van Twente: ECHT energiebewust

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Een spreuk die volgens André Oosting een-op-een aansluit bij de Energiecoöperatie Hof van Twente (ECHT), waarvan hij voorzitter is. “Samen met inwoners, ondernemers en instellingen werken we aan de opwekking en het gebruik van schone energie in onze gemeente. Het zou te gek zijn als we straks eigen velden met PV-panelen en windturbines hebben.”

De oprichting van de lokale energiecoöperatie komt voort uit een sterke persoonlijke drive van Oosting om zelf een steentje bij te dragen op het gebied van duurzaamheid. Naar eigen zeggen balanceert hij tussen idealisme en realisme. “We hebben de wereld te leen van onze kinderen en kleinkinderen en met geleende spullen moet je zuinig omgaan. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er een soort stille revolutie gaande is. Je ziet dat steeds meer mensen het gehad hebben met bijvoorbeeld de grote energieleveranciers en verzekeraars. Overal in de samenleving ontstaan initiatieven om dit soort dingen zelf op te pakken.”

Via zijn werk kwam Oosting in aanraking met de Lochemse energiecoöperatie. Het zette hem aan het denken: waarom doe wij in onze gemeente niets aan de verduurzaming van de energievoorziening? “We kunnen heel veel zelf, als we het maar samen doen. Ik ben gaan kijken of ik mensen in mijn netwerk en binnen de gemeente enthousiast kon krijgen voor de oprichting van een energiecoöperatie voor Hof van Twente. We hebben een aantal werkgroepen geformeerd en sinds oktober 2013 is ECHT een feit. Een direct winstoogmerk hebben we niet, alles is nu nog liefdewerk oud papier. Maar om uit te groeien tot een coöperatie die op eigen benen staat, is geld nodig. Van bedrijven en instellingen, maar ook van inwoners. We hebben nu 63 leden, maar om onze plannen door te zetten, is power nodig. Hoe meer leden, hoe beter!“

Plannen en ambities heeft ECHT genoeg. “We willen dat in 2025 50% van de energie in Hof van Twente duurzaam wordt opgewekt. Dat is onze stip op de horizon. Dit sluit ook aan bij de doelstelling van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn”, vertelt Oosting. In eerste instantie richt ECHT zich op het besparen van energie en het stimuleren van het gebruik van duurzame energie. Ook daarbij wordt gebruik gemaakt van de gezamenlijke kracht. ECHT kan bijvoorbeeld 100% pure energie inkopen bij de Raedthuys-groep en dit tegen een gunstig tarief."

maandag 18 augustus 2014

Windmolenbedrijf zou beste energiedeals moeten kunnen sluiten

Windmolenexploitanten in het verzorgingsgebied van Liander kunnen sinds augustus 2013 niet meer verschillende leveranciers voor levering en terug levering contracteren. Daardoor zijn ze niet in staat om zowel de beste deal te sluiten voor het terug leveren van windenergie, als voor het inkopen van energie voor de molen zelf. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt vast dat zij niet handhavend kan optreden omdat Liander niet verplicht is meerdere leveranciers op één aansluiting te faciliteren.

De Vereniging Particuliere Windturbine Exploitanten (Pawex) had een verzoek bij ACM ingediend om handhavend op te treden tegen Liander N.V. Dat wordt nu afgewezen. Toch vindt ACM het ongewenst dat netbeheerders niet meerdere leveranciers op één aansluiting toelaten omdat dit de keuze voor bedrijven voor het beste aanbod belemmert. Daardoor kunnen zij niet zo doelmatig als mogelijk opereren. Dat kan ook een belemmerende rol spelen bij het van de grond krijgen van duurzame initiatieven.

ACM heeft inmiddels contact opgenomen met de gezamenlijke netbeheerders en de Vereniging Nederlandse EnergieData Uitwisseling met het verzoek om dit mogelijk te gaan maken. Hiervoor is een wijziging van de regels (codes) noodzakelijk. Sinds de invoering van het leveranciersmodel, augustus afgelopen jaar, blijkt het niet langer mogelijk om meerdere EAN codes op een aansluiting te hanteren. Deze code maakte het namelijk mogelijk om verschillende contracten bij verschillende leveranciers te gebruiken op dezelfde aansluiting.

Naast exploitanten van windmolens, hebben ook andere bedrijven hier last van. Denk aan zwembaden of agrarische bedrijven met een warmtekrachtinstallatie (WKK). Bij de productie van warmte wordt ook elektriciteit geproduceerd die wordt terug geleverd. Tegelijkertijd verbruikt een koeienstal misschien wel evenveel stroom als dat wat wordt terug geleverd. Twee contracten met voor elk de beste deal is dan vanuit doelmatigheid gewenst. In het gebied van Liander gaat het om meer dan 200 bedrijven.

Op weg naar efficiëntere zonnecellen

Een laag van silicium nanokristallen en erbium-ionen kan zonnecellen helpen om meer energie uit het ultraviolette (UV, hoogenergetische) gedeelte van het zonlicht te halen. Dat publiceerden experimentele fysici van de Universiteit van Amsterdam, Stichting FOM en Technologiestichting STW op 13 augustus 2014 in Nature Communications.

Bij de absorptie van UV-licht in conventionele zonnecellen, die gebaseerd zijn op silicium, gaat een groot deel van de geabsorbeerde energie verloren in de vorm van warmte. De onderzoekers laten zien dat deze overtollige energie gebruikt kan worden om meerdere erbium-ionen aan te slaan. Daarmee zouden ze licht kunnen produceren dat omgezet kan worden in elektriciteit.

Conventionele zonnecellen kunnen slechts een klein gedeelte van het zonlicht efficiënt omzetten in elektriciteit. Lichtdeeltjes (fotonen) met een lage energie kan de zonnecel niet absorberen, omdat hun energie te klein is om de bandkloof van het materiaal te overbruggen. Hoogenergetische fotonen kunnen wel worden geabsorbeerd, maar een groot gedeelte van hun energie gaat binnen enkele picoseconden (10-12 seconden) verloren in de vorm van warmte. Het maximale rendement is daarom maar dertig procent.

Potentiële toepassing van een laag met silicium nanokristallen (grote ballen) en erbium-ionen (kleine ballen) als 'solar shaper' voor zonnecellen. Deze laag zet de hoogenergetische UV-fotonen om in infrarood-fotonen. Deze fotonen, die een lagere energie hebben, worden geabsorbeerd door de zonnecel eronder.

Saba Saeed en haar collega’s laten nu zien dat het rendement omhoog kan, door de energie van deze hoogenergetische fotonen beter te gebruiken. Daarvoor gebruiken ze een systeem van siliciumdioxide met silicium nanokristallen (deeltjes met een grootte van een miljardste meter) en erbium-ionen. Nog voordat de overtollige energie verloren gaat als warmte, kunnen de silicium nanokristallen de energie overdragen aan de erbium-ionen. Dit kan leiden tot de emissie van meerdere laagenergetische, infrarode fotonen per geabsorbeerd foton. Deze fotonen kunnen extra elektriciteit opleveren. In vergelijking met zonlicht-concentrators, die veelal gebruik maken van zeldzame aardmetalen zoals erbium, biedt dit perspectief voor een hogere efficiëntie.

De onderzoekers hebben het proces experimenteel, maar zonder zonnecel, aangetoond. In de toekomst zou een laag met silicium nanokristallen en erbium-ionen als 'spectral shaper' bovenop de zonnecel kunnen worden geplaatst om de efficiëntie te verhogen. De 'spectral shaper' zet de hoogenergetische UV-fotonen dan om in meerdere laagenergetische fotonen, die verder in een zonnecel elektriciteit opwekken. Het vervolgonderzoek zal gericht zijn op de optimalisatie van de conversielagen door het veranderen van de grootte en concentratie van de silicium nanokristallen, de concentratie en het type zeldzaam aardmetaal en de laagdikte. Ook zal onderzocht worden of een 'spectral shaper' in de antireflectielaag van de zonnecel geïntegreerd kan worden.

vrijdag 15 augustus 2014

Telefoonopladers festivals nu op zonnestroom van Greenchoice

Lege telefoon tijdens je favoriete festival? Vanaf nu laad je je mobiel niet alleen makkelijk maar ook duurzaam op. Want Pluggo is nu ‘powered by Greenchoice’: dat wil zeggen met zonnestroom die ter plekke via een gigantische zonnepanelenbloem wordt opgewekt. Met Pluggo, de telefoonoplader speciaal voor festivals, kan iedereen zorgeloos foto’s maken, appen en berichtjes delen. Of gewoon ouderwets bellen. Oók als je geen stopcontact hebt.

Vanaf deze editie van Lowlands, dit weekend, is Pluggo ook duurzaam. Want een deel van de stroom komt direct van de megagrote zonnepanelenbloem die bovenop de oplaadcontainer op het festivalterrein staat. Groene energieleverancier Greenchoice maakt de panelen mogelijk. VolopZon tekende voor de indrukwekkende constructie die met een paar meter doorsnee flink opvalt én meedraait met de zon. Nu dus voor het eerst op Lowlands, en daarna bij toekomstige festivals.

Een Pluggo is een kleine, makkelijk vast te houden, oplader die je voor een kleine borg en één biermuntje per oplaadbeurt meekrijgt en die je telefoon in no time oplaadt. Terwijl je gewoon lekker doorgaat met wat je deed. En is ie op, dan haal je gewoon weer een nieuwe bij de oplaadstand van Pluggo. Je mag hem ook houden. Dat kost je dan alleen de borg.

Stijgende CO₂-concentraties verergeren algengroei

Stijgende CO₂-concentraties in de atmosfeer leiden wereldwijd tot toenemende problemen met algengroei. Dit concluderen UvA-onderzoekers Jolanda Verspagen en Jef Huisman op basis van nieuwe wiskundige modellen, laboratorium-experimenten en veldonderzoek. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Algen vormen een bedreiging voor de waterkwaliteit van voedselrijke plassen en meren. Dichte algengroei kan zelfs leiden tot vissterfte en belemmert de groei van waterplanten. Daarnaast is de groei van giftige blauwalgen gevaarlijk voor mens en dier. Dit leidt regelmatig tot de sluiting van zwemwater. Tegelijkertijd vormen algen de bron van voedsel voor andere organismen in het water.

Verspagen en Huisman tonen met hun onderzoek - uitgevoerd met giftige blauwalgen - aan dat algengroei sterk toeneemt met stijgende CO2-concentraties. Algen hebben CO2 nodig voor fotosynthese, maar tijdens hun groei raakt de CO2-concentratie in het water vaak uitgeput. Met hogere CO2-concentraties in de atmosfeer wordt deze CO2-uitputting ten dele teniet gedaan, waar de algen van profiteren door meer biomassa aan te maken.

Jolanda Verspagen: ‘Wat innovatief is aan dit onderzoek is de combinatie van model en experiment. Daarmee beschrijven we tot in detail de complexe interactie tussen algengroei en CO2 in water. Ondanks het feit dat algen verantwoordelijk zijn voor 50% van de fotosynthese wereldwijd, bestond zo’n model nog niet. De volgende stap in dit onderzoek is het koppelen van dit model aan klimaatmodellen, zodat we gedetailleerdere voorspellingen kunnen doen’.

Met de modelvoorspellingen laten de onderzoekers zien dat de groei van algen vooral zal toenemen in voedselrijk water. Als alle andere voedingsstoffen (zoals stikstof en fosfaat) voldoende voor handen zijn, dan is de CO2-concentratie de belangrijkste beperkende factor voor de algengroei.

‘De toename van CO2 in de atmosfeer is in feite een wereldwijd bemestingsexperiment. Een grotere CO2-influx in het water leidt niet alleen tot problemen voor lokale waterbeheerders, maar heeft ook gevolgen voor algengroei op mondiale schaal. Watermanagers zullen zich voor moeten bereiden op een verslechtering van de biologische waterkwaliteit door klimaatsverandering,’ aldus UvA-hoogleraar Jef Huisman.

In een vorige maand verschenen publicatie in Ecology Letters toonden Verspagen en Huisman al aan dat stijgende CO2-concentraties alleen in voedselrijk water zal leiden tot meer algen. In voedselarm water is de respons totaal anders. De algengroei kan niet toenemen met stijgend CO2-concentraties door gebrek aan voedingsstoffen. Daar stijgt echter wel de koolstof- t.o.v. de nutriënt-ratio van de algenbiomassa. Dit betekent dat, in voedselarm water, de kwaliteit van algen als voedsel voor de rest van de voedselketen afneemt bij stijgende CO2-concentraties.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), en werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Onduidelijkheid over heropstart Doel 4

Het Agentschap voor de Nucleaire Controle voert de veiligheidsmaatregelen in de kerncentrale van Doel nog verder op. Voortaan moet er ook in het nucleaire gedeelte van de reactor in duo gewerkt worden om mogelijke sabotage tegen te gaan. Eerder legde het FANC eenzelfde maatregel al op in de andere delen van de centrale. Intussen heerst er onzekerheid wanneer Doel 4 terug zal kunnen worden opgestart. Volgens insiders is dat pas tegen het einde van het jaar. Maar Electrabel beklemtoont dat dat midden volgende maand toch zou kunnen.

donderdag 14 augustus 2014

Minder winst voor RWE

Het Duitse energieconcern RWE, het moederbedrijf van Essent, ondervindt de financiele gevolgen van een zachte winter. De winst kelderde met 61 procent naar 749 miljoen euro, tegenover bijna 2 miljard euro een jaar eerder. De omzet lag met 25,1 miljard euro 10 procent lager in vergelijking met de eerste 6 maanden vorig jaar.

Toch handhaaft RWE de verwachting dat de winst van het bedrijf dit jaar uitkomt tussen de 1,2 miljard en 1,4 miljard euro.


RWE volgt het voorbeeld van het Duitse energieconcern E. ON, dat gisteren ook al dalende omzetten meldde. De onderliggende nettowinst bedroeg 1,53 miljard euro, tegen 1,91 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde op jaarbasis met 13 procent tot 56,1 miljard euro.

Sensornetwerk roddelt over klimaat op campus

Het microklimaat in onze werk- en leefomgeving wordt sterk beïnvloed door de ruimtelijke inrichting. INCAS3 heeft in nauwe samenwerking met de Gemeente Groningen op de Zernike Campus in Groningen een sensornetwerk uitgerold dat dit microklimaat gaat meten. Zo kan de invloed worden bepaald van gebouwen en beplanting op het microklimaat en daarmee het comfort voor de campusgebruikers. De uitkomsten maken het mogelijk om de groeninrichting en verdere bebouwing op de campus te optimaliseren voor de gebruiker.

Wind, te warm, te koud, te vochtig; we kennen het allemaal wel uit onze woon- en werkomgeving. Het microklimaat, het klimaat in onze directe nabijheid, is van grote invloed op ons dagelijkse comfort. Dit microklimaat wordt sterk bepaald door de plaats van gebouwen, bomen en wegen. INCAS3 is, samen met de Gemeente Groningen en met ondersteuning van het parkmanagement van de Zernike Campus, een project gestart om dit microklimaat op de Zernike Campus in Groningen in beeld te brengen. De daarbij opgedane kennis kan niet alleen gebruikt worden voor de toekomstplannen voor de campus, maar geeft ook generieke informatie over de invloed van de ruimtelijke inrichting op het comfort voor de mens, die gebruikt kan worden bij toekomstige stedelijke ontwikkeling. De Gemeente Groningen ondersteunt dit project vanwege het innovatieve karakter dat uitstekend past bij de Zernike Campus waar kennis, onderzoek en ontwikkeling centraal staan.

Het sensornetwerk bestaat uit 99 Environmental WiseMotesTM; zeer energiezuinige, draadloze sensorsystemen die semi-continu de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid meten. De Environmental WiseMotesTM hebben als speciale eigenschap dat ze communiceren via het Gossip (roddel) protocol. De WiseMotesTM vertellen hun informatie aan alle andere WiseMotesTM die het maar willen horen. Dit leidt tot een zeer robuuste verspreiding van informatie door het netwerk en zorgt ervoor dat het netwerk moeiteloos aangepast kan worden.

Naast de toepassing voor de Zernike Campus in Groningen worden de resultaten ook gebruikt voor een promotieonderzoek van een INCAS3 promovendus bij de Universiteit Wageningen waarbij onderzocht wordt wat de invloed is van het buitenklimaat op het binnenklimaat.

De WiseMotesTM technologie is uitermate geschikt als ondersteuningsinstrument voor de (her)inrichting van stedelijke gebieden. Omdat de WiseMotesTM minstens één jaar functioneren zonder externe energieverzorging, is geen infrastructurele aanpassing nodig. Daarnaast kunnen de sensoren aangepast worden naar gelang de wens van de gebruiker.

Boskalis gaat stroomkabels aanleggen

Bosakalis gaat via haar strategische joint venture met VolkerWessels stroomkabels aanleggen voor Sandbank Offshore Windfarm GmbH (een joint venture van energiebedrijven Vattenfall en Stadtwerke München). Het project van VSMC omvat het leveren, installeren, begraven, aansluiten en testen van 76 stroomkabels die de windturbines met elkaar verbinden. Het contract heeft voor VSMC een contractwaarde van 90 miljoen euro. VSMC start in augustus 2015 met de uitvoering en zal het project naar verwachting zomer 2016 afronden.

De strategie van Boskalis is erop gericht om te profiteren van de belangrijkste macro-economische factoren die de wereldwijde vraag opdrijven op onze markten: de groei van de wereldhandel, stijgende energieconsumptie, de groeiende wereldbevolking en de uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Dit project hangt nauw samen met de ontwikkeling van duurzame energieopwekking als gevolg van de verandering van het klimaat en een toenemende energieconsumptie.

woensdag 13 augustus 2014

ACM vindt stroomprijzen te schimmig

Energiebedrijven zijn te onduidelijk over de stroomprijzen. Daardoor bemoeilijken ze de concurrentie en blijven consumenten onwetend bij dure energiebedrijven zitten. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen Het Financieele Dagblad.

Wie wil weten wat hij bij een bedrijf kwijt is aan stroom komt daar amper achter. 'Het moet wezenlijk anders dan nu het geval is', aldus de organisatie. 'Consumenten moeten het aanbod van hun energieleverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Dat is nu nog steeds niet het geval en dat is de ACM een doorn in het oog.'

Energiebedrijven schuiven onder meer met vastrechtkosten. Dit zijn vaste kosten per aansluiting die energiebedrijven zelf mogen vaststellen. Leveranciers kunnen stunten met lage stroomprijzen en tegelijk hoge vastrechtkosten hanteren. Hierdoor kan een huishouden dat weinig stroom afneemt alsnog duurder uit zijn.

De waakhond zegt in gesprek te zijn met energiebedrijven en dat er binnenkort nieuwe regels en afspraken volgen; die moeten voor de consument transparantere tarieven opleveren.

Tesla opent 50ste Supercharger locatie in Europa

Tesla markeerde de snelle uitbreiding van het Supercharger netwerk met de opening van de vijftigste Supercharging locatie in Europa vorige week. De onthulling van dit nieuwe station in Narbonne, Frankrijk, betekent een nieuwe stap tot een uitgebreid Supercharger netwerk in Tesla's belangrijkste Europese markten, waaronder de Benelux, de DACH regio, Scandinavië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het Europese Supercharger netwerk is heel snel uitgebreid vanaf het moment dat de eerste locatie vorig jaar augustus in Noorwegen in gebruik is genomen. Supercharger routes maken het nu mogelijk om gratis elektrisch te reizen tussen de belangrijkste steden en over de meest populaire snelwegen, van Scandinavië tot de Franse Rivièra. Routes die gedekt worden zijn onder meer Oslo-Stockholm-Kopenhagen, Hamburg-Genève, en Berlijn-Frankfurt. In Frankrijk loopt de "Route du Soleil" van Parijs naar de Côte d'Azur en er komen binnenkort nieuwe locaties in het noorden bij die het reizen tussen Amsterdam en de Côte d'Azur mogelijk maken. In het Verenigd Koninkrijk worden deze week ook nieuwe Supercharger stations geopend in Londen en Birmingham.

Tesla opende onlangs de 168ste Supercharger wereldwijd, waarmee dit zowel het grootste als ook het snelst groeiende snellaadnetwerk ter wereld is geworden. In juli leverde alleen het Europese Supercharger netwerk al meer dan 600 MWh aan energie aan Model S voertuigen. Die energie staat voor een gezamenlijk aantal gereden kilometers van 3,6 miljoen, wat gelijk staat aan viereneenhalf maal heen- en terugrijden naar de maan. In diezelfde maand, spaarden Superchargers in Europa meer dan 380.000 liter aan brandstof en een uitstoot van tot wel 1.100 ton aan kooldioxide uit.

Zonnepanelen op Haarlems provinciekantoor

De provincie Noord-Holland plaatste deze maand 212 zonnepanelen op het dak van het kantoor aan het Houtplein in Haarlem. De panelen leveren jaarlijks een CO2-reductie op van 26.998 kg en een energieopbrengst van 47.700 Kwh.

Het provinciekantoor aan het Haarlemse Houtplein is in 2011-2012 volledig gerenoveerd. Het renovatieproject is door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangemerkt als voorbeeldproject voor kantoren op het terrein van energie en klimaat. Met innovatieve en energiezuinige technieken en materialen, zoals driedubbel glas, een warmte- en koudeopslag en ledverlichting, klom het gebouw van energielabel G naar het hoogste niveau A++, een unieke score voor een al bestaand gebouw. Met het gerenoveerde gebouw bespaart de provincie al 70% van het eerdere energieverbruik en daar komt nu nog een schep bovenop.

De provincie geeft hiermee het goede voorbeeld bij haar eigen beleidsdoelstelling om energiebesparende maatregelen, en ook de productie van duurzaam en lokaal geproduceerde energie, te stimuleren. Om aan te moedigen dat op zoveel mogelijk daken in Noord-Holland zonnepanelen komen te liggen, heeft de provincie op 4 juni de Zonatlas Noord-Holland gelanceerd. Met deze webtool kan iedereen in Noord-Holland gemakkelijk bekijken of zijn of haar dak geschikt is voor zonnepanelen en binnen hoeveel jaar de investering terugverdiend zal zijn. 

dinsdag 12 augustus 2014

Stedin en politie Rotterdam zoeken koperdieven die stroomuitval veroorzaakten

Koperdiefstal uit een transformatorhuisje van netbeheerder Stedin heeft geleid tot een levensgevaarlijke situatie en een stroomstoring bij klanten in Rotterdam Europoort en Brielle. Een mobiel camerabeveiligingssysteem van de netbeheerder heeft één van de daders volledig herkenbaar in beeld vastgelegd. Stedin heeft de camerabeelden overgedragen aan de Politie Eenheid Rotterdam.

In het betreffende elektriciteitshuisje bij het voormalige Rotterdamse hotel De Beer werd op zowel 20 als 26 juli 2014 ingebroken. Op zondag 20 juli hadden ongeveer honderd klanten, waaronder een tankstation langs de A15 en een camping in Brielle, als gevolg van deze koperdiefstal bijna vier uur geen elektriciteit.

In een transformatorhuisje wordt elektriciteit met een spanning van 10.000 Volt getransporteerd door Stedin naar consumenten en bedrijven. Om het koper te kunnen wegnemen, lopen dieven een levensgevaarlijk risico. Ze kunnen nooit inschatten welke delen onder stroom staan. Ook monteurs die later voor het oplossen van de storing of onderhoud naar binnen gaan, komen in een onverwachte en gevaarlijke situatie terecht.

De situatie is door opengebroken hekken en deuren extreem gevaarlijk voor bijvoorbeeld kinderen die uit nieuwsgierigheid een kijkje gaan nemen. Hoewel de opbrengst door de lage koperprijs beperkt is, is de schade voor Stedin en haar klanten groot. Stedin heeft aangifte gedaan bij de politie, zowel van de diefstal als het in gevaar brengen van de omgeving.

Stedin beveiligt voortdurend zichtbaar en onzichtbaar haar infrastructuur met onder meer mobiel cameratoezicht en alarmsystemen.

Te hoge opzegboete blijkt hardnekkig probleem

Klanten die bij het verlaten van hun energieleverancier om over te stappen naar een ander een te hoge opzegboete voorgeschoteld krijgen wegens bovengemiddeld hoog verbruik, is een probleem dat in de sector al jaren speelt. Via een herziening van de richtsnoeren in 2008 wilde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) helder onderscheid creëren tussen huishoudens en kleinzakelijke klanten, maar in de praktijk worden fors verbruikende huishoudens nog altijd voor bedrijf aangezien en zo beboet, zoals Energeia donderdag belichtte rond het boetebeleid van Nuon. 

 Het bericht dat huishoudens een opzegboete krijgen van 15 procent van hun verbruik in plaats van de maximaal vastgestelde consumentenboetes leidt tot herkenning in de sector. Krijno Verbruggen van overstapdienst Consumind.nl reageert: "Het beeld dat Nuon naar consumenten met een (erg) hoog verbruik foutieve eindnota’s stuurt herkennen we. Al diverse keren hebben we consumenten geholpen om Nuon te overtuigen van het feit dat de berekende opzegvergoeding niet juist was."

"Het is wel goed dat Nuon de fout erkent", benadrukt Verbruggen. "Wel vragen wij ons af welke actie Nuon gaat ondernemen om consumenten te compenseren die tot nu toe een onterechte opzegvergoeding in rekening gebracht hebben gekregen. Tot die tijd blijven wij ons inzetten om consumenten, die van onze overstapservice gebruik maken, te helpen een correcte eindafrekening te krijgen."

Verbruggen vindt dat consumenten die de regels niet kennen "met een kluitje het riet in gestuurd worden". Uit een reactie van Nuon blijkt dat de opzegboete pas verlaagd wordt als klanten zelf aan de bel trekken. "Als een klant zijn contract voortijdig verbreekt, bepaalt Nuon in deze gevallen zelf of een klant consument of kleinzakelijke afnemer is. Dit doen wij onder andere op basis van het verbruik. Mochten wij in een specifiek geval fout zitten met onze inschatting, dan herstellen wij dit achteraf, op verzoek van de klant."

Nuon stelt: "Wij werken eraan om het onderscheid tussen  kleinzakelijk en consument verder te verbeteren, zodat dat in 100% van de gevallen goed gaat. We gaan er dan ook vanuit dat het aantal gevallen, zoals je ons laat zien, in de toekomst verder omlaag gaat. De concrete gevallen die je ons hebt aangereikt zullen wij bekijken en indien nodig uiteraard herstellen."

Toen de ACM de richtsnoeren voor de eerste keer uitvaardigde (in 2006), maakte zij in de richtsnoeren nog geen onderscheid tussen kleinzakelijke afnemers en consumenten. Leveranciers zaten dus niet 'verkeerd' als zij een opzegboete baseerde op verbruik in plaats van het type afnemer. In 2008 kwamen er nieuwe richtsnoeren en werd de indeling vervangen door de indeling consument/kleinzakelijke afnemer: zo sloot de ACM de richtsnoeren aan op bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Sindsdien is er een vast maximum voor de hoogte van opzegboetes voor consumenten.

Uit correspondentie binnen branchevereniging Energie Nederland, in bezit van Energeia, blijkt dat de kwestie jaren terug al op de agenda stond. Meerdere leveranciers zouden te hoge boetes uit hebben gestuurd, de naam Nuon valt wederom. In 2010 maakte directeur van Atoomstroom Sjef Peeraer zich al boos over de hoge opzegboetes van Nuon in een mail naar collega-directeuren van onder andere Greenchoice, Essent, NLE, Dong, Nuon en Delta. "Dit levert ons vooral boze nieuwe klanten op ("u verzekerde mij toch dat de boete nooit meer dan EUR 250 bedraagt. Nu geeft Nuon me een boete van EUR 800!"). Dit straalt dus slecht op ons af, terwijl m.i. hier de richtlijn niet wordt nageleefd door de vorige leverancier. Ook creëert het een ongelijk speelveld; de meeste leveranciers houden zich immers wèl aan de richtlijn van de EK." EK staat voor Energiekamer, de huidige ACM.

 In 2011 vroeg de ACM Nuon al eens om het onderscheid tussen consumenten en bedrijven bij opzegboetes zuiver te houden. "Na krachtig aandringen van onze kant heeft Nuon het beleid op dit punt aangepast", meldde de toezichthouder toen bleek dat Nuon nog werkte op basis van de regels uit 2006, de oude richtsnoeren.

Wat vindt de ACM ervan dat het probleem nog altijd niet helemaal de wereld uit is? ACM-woordvoerder Paul Trienekens laat weten: "Nuon heeft eerder aangegeven een probleem te hebben met het labelen van klanten. Dat dit een branchebreed probleem zou zijn is echter nieuw voor ons. We gaan met ze aan tafel zitten om duidelijk te krijgen wat hier aan de hand is en dit probleem uit de wereld te helpen. Volkomen juist dat Nuon een en ander heeft gecorrigeerd."


maandag 11 augustus 2014

Centrale Doel 4 van Electrabel tijdelijk uitgeschakeld

Op dinsdag 5 augustus is de centrale Doel 4 van Electrabel automatisch uitgeschakeld. Dit gebeurde op een volledig veilige manier en zoals voorzien in de procedures, aldus het bedrijf. De oorzaak was het verlies van smeerolie van de stoomturbine, die zich in het niet-nucleaire deel van de centrale bevindt.

Het FANC werd ingelicht en is ter plaatse gegaan om de nodige vaststellingen te doen. Na analyse is gebleken dat het incident zich heeft voorgedaan bij de leeg-laatafsluiter van de smeerolietank die open stond, waarschijnlijk door een bewuste manuele handeling.

Electrabel gaat nu samen met de bevoegde autoriteiten analyseren welke verdere stappen er genomen moeten worden ten gevolge van dit incident.

De medewerkers van de kerncentrale onderzoeken verder hoe groot de schade is aan de stoomturbine en de maatregelen die nodig zijn om Doel 4 zo snel mogelijk in alle veiligheid op te starten.

ASN Live Zwolle: in gesprek met Overijsselaars over het klimaat

Een live talkshow over een rechtvaardige, duurzame samenleving, met als centraal thema ‘het klimaat’. Dat is de tweede editie van ASN Live, die de ASN Bank op 9 september 2014 in de Overijsselse hoofdstad Zwolle organiseert. Het thema sluit aan op de ambitieuze doelstelling van de provincie voor nieuwe energie: duurzame vormen van energie moeten in 2020 voorzien in twintig procent van de totale energiebehoefte van Overijssel.

ASN Live is een bijeenkomst met klanten van de ASN Bank en andere mensen die zijn geïnteresseerd in een duurzame samenleving. De bank gaat in Zwolle met hen in gesprek over klimaatambities en de uitdagingen van een ‘groot’ thema als het klimaat. Wat zijn de kansen en uitdagingen voor bedrijven die een bijdrage willen leveren aan een beter klimaat? Hoe gemakkelijk of moeilijk is het voor ze om die ambities te realiseren? ASN Live gaat ook in op de invloed van duurzame keuzes op ons dagelijkse leven, de verantwoordelijkheid van iedereen hiervoor en de rol die de ASN Bank hierin kan en moet spelen.

Presentator Leon Verdonschot spreekt met Jeroen Jansen (directeur ASN Bank), Carola Wijdoogen (NS) en Timmo Terpstra (Koffiebranderij Peeze). Bezoekers krijgen een inkijk in de wereld van Olaf Koens, journalist en correspondent in Rusland en Oekraïne. En we laten ons inspireren door sociale ondernemers van vandaag en morgen.


vrijdag 8 augustus 2014

Energiezuinige aanpassingen bij huurwoningen in Tilburg

Stroomversnelling is een landelijk project waarbij huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig energiezuinige aanpassingen krijgen. In Tilburg doet woningcorporatie Tiwos mee. Bij het project Stroomversnelling is het de bedoeling dat de woning na aanpassingen net zoveel energie oplevert als dat de bewoners verbruiken. In de Le Sage ten Broekstraat 61 staat een proefwoning van Tiwos die door een projectontwikkelaar geïsoleerd is. Wethouder Berend de Vries heeft deze woning op 4 juli officieel 'opgeleverd'.

Bij Stroomversnelling betaalt de huurder zijn energiekosten aan de woningcorporatie en niet aan de energieleverancier. Op die manier kan de corporatie de renovatie betalen. De huurder krijgt een opgeknapte en volledig geïsoleerde woning. Veel van de aanpassingen komen kant en klaar naar de woning. Dat maakt dat de renovatie van de woningen binnen anderhalve week klaar is. Bij de proefwoning worden onder meer gevelelementen met kunststofkozijnen geplaatst met drie lagen isolatieglas. Op het dak komen zonnepanelen. Ook komt in het huis een zogenoemde warmtepompinstallatie. Het gebruik daarvan en dat van de zonnepanelen levert voldoende energie voor de woning. Het is de bedoeling om landelijk ongeveer 110.000 huurwoningen aan te passen.
 
Begin dit jaar spraken de gemeente en de Tilburgse woningcorporaties af om tussen 2010 en 2015 bij de renovatie van vierduizend huurwoningen energiezuinige maatregelen te nemen. Deze afspraken vallen onder de zogeheten Green Deals. De mogelijkheden voor aanpassingen om energie te besparen zijn de laatste jaren verbeterd. Inmiddels is het mogelijk om zo te renoveren dat woningen energieneutraal zijn. Dat betekent dat ze evenveel energie verbruiken als dat er zelf opgewekt wordt. Dit wordt ook wel 'nul op de meter' genoemd. Voor de Green Deals trekt de gemeente in drie jaar tijd ongeveer 600.000 euro uit.

'Met goed geïnstalleerde zonnepanelen meer opbrengst'

Vakkundig geïnstalleerde zonnepanelen leveren gemiddeld meer stroom op. Goede installatie garandeert een optimale energieopbrengst en verkleint de kans op storingen en stroomverlies van de panelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert daarom in zee te gaan met gecertificeerde installateurs.

Storingen in de stroomlevering van zonnepanelen ontstaan vaak door vocht of te hoge temperaturen. Een goede installatie kan dat soort problemen voorkomen. Een vakbekwame installateur besteedt dan ook aandacht aan zowel de bekabeling en de bevestiging van de panelen als het op de juiste manier doorvoeren van de kabels door muur of dak. Door aan dit soort zaken aandacht te besteden, garandeert een vakbekwame installateur dat de zonnepanelen optimaal hun werk kunnen doen en de opgewekte stroom niet verloren gaat.

De markt voor zonne-energie groeit snel. En dus groeit ook het aantal aanbieders en installateurs. Voor kopers is het moeilijk een weg te vinden in deze ingewikkelde markt. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert daarom in zee te gaan met vakbekwame en gecertificeerde installateurs. Om zulke bedrijven te vinden, is er nu een online overzicht beschikbaar. Daarin kan eenvoudig gezocht worden op woonplaats en op het soort installatie.

In het register worden alleen bedrijven opgenomen die minimaal voldoen aan de kwalificaties die de Nederlandse overheid en Europa stellen. De geregistreerde bedrijven bieden diensten aan op het gebied van energieadvies, zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en bodemenergie. Het register is inmiddels redelijk gevuld, maar wordt nog voortdurend uitgebreid.


donderdag 7 augustus 2014

Bierketen blij met verhoging stikstofnorm brouwgerst

Op 4 augustus 2014 is een wijziging in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet gepubliceerd in de Staatscourant. Belangrijke wijziging is dat in de regeling onder andere een opbrengstafhankelijke verhoging voor het gebruik van stikstof bij de teelt van brouwgerst op kleigronden is toegevoegd. Kort gezegd betekent dit dat telers van brouwgerst op kleigrond nu 30 kg meer stikstof mogen strooien als zij een gemiddelde opbrengst halen van 7 ton per hectare.

De samenwerkende partijen binnen Stichting NIBEM, bestaande uit kwekers, telers, graanhandelaren, mouters en brouwers zijn blij met de verhoging. Hubert te Braake, voorzitter van het NIBEM legt uit: "Voldoende stikstof is nodig om enerzijds een goede opbrengst te behalen en anderzijds een eiwitgehalte in de korrel te verkrijgen dat voldoet aan de eisen van de mouter en brouwer. De afgelopen jaren bleek dat de stikstofnorm van 80 kg te laag was. Wij hopen dat met de verruiming van de norm meer kwalitatief hoogwaardig Nederlands brouwgerst beschikbaar komt."

Bij de brouwgerstrassen kwaliteitsproeven die Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van Wageningen UR jarenlang in opdracht van NIBEM heeft uitgevoerd, is uitgebreide ervaring opgedaan met een verhoogde stikstofgift. Hieruit blijkt onder andere dat er geen risico bestaat op extra uitspoeling, omdat het gewas de extra stikstof praktisch helemaal opgebruikt.

Ruud Timmer van PPO geeft telers advies over het strooien van de extra stikstof: "Een hogere N-bemesting heeft veel voordelen. Er zijn echter ook risico's, zoals de stevigheid van het gewas. Bij N-giften boven de 90-100 kg N/ha moet overwogen worden deze niet in één keer te geven bij het zaaien, maar gedeeld, waarbij de 2e N-gift plaatsvind zodra de gerst in aar staat. Het risico op legering wordt hierdoor sterk beperkt en het eiwitgehalte wordt er sterker door verhoogd."