Ads Top

Europese Commissie ziet Warmtenet Hengelo als lichtend voorbeeld

Als eerste kreeg Warmtenet Hengelo BV in 2012 steun uit het nieuwe EU-programma ‘Intelligent Energy Europe’ (IEE). Het warmtenet is een initiatief van de gemeente Hengelo, die hiermee duizenden bedrijven en woningen van duurzame warmte wil gaan voorzien. Het project zal een voorbeeldfunctie krijgen voor soortgelijke initiatieven in Europa.
Met een warmtenet kunnen industriële restwarmte en biobrandstoffen worden benut. Dat kan een besparing van wel 90 procent op CO2-uitstoot opleveren. “Met die duurzame doelstelling namen we als gemeente in 2005 het initiatief voor het warmtenet”, vertelt projectleider Raymond Frank. “Uiteindelijk wil je met dit soort lokale duurzame energievoorzieningen minder afhankelijk worden van aardgas en buitenlandse energie. En houd je de bijbehorende werkgelegenheid en opbrengsten in eigen land.”
Om het warmtebedrijf professioneel op te zetten en investeringen voor te bereiden, vroeg Hengelo steun aan bij IEE, een Europees programma dat initiatieven voor lokale energie-infrastructuren steunt. “Wij zijn één van de eerste lokale overheden die zoiets opzetten. Dat is, denk ik, de reden dat we de steun van 1 miljoen euro hebben gekregen. Hierbij hoort de eis dat we onze kennis en ervaringen straks gaan delen op internationale evenementen, zodat anderen daarmee hun voordeel kunnen doen.”
Bij het aanvragen van de IEE-steun werkte Hengelo nauw samen met Agentschap NL. “IEE sloot een-op-een aan bij wat wij doen. Er waren bovendien geen externe partners vereist, wat bij andere EU-programma’s vaak het geval is. In de onderhandelingsfase was Agentschap NL ons klankbord en de smeerolie met Brussel. We kregen bijvoorbeeld advies over hoe we vragen moesten interpreteren. Zo’n aanvraagproces is heel intensief en lastig. En ook nu steken we veel tijd in het afleggen van verantwoording. Maar dat draagt ook weer bij aan onze eigen professionalisering.”
De steun loopt tot 2015. “Dat gaat best snel voorbij. In die tijd moeten we 15 miljoen euro aan investeringen initiëren, de technische voorbereidingen voor het leidingnetwerk treffen en klanten werven. Omdat vanwege de crisis veel bouwprojecten vertraagd zijn, richten we ons eerst op industriële afnemers. Dat we het IEE-logo gebruiken, blijkt overigens een mooi voordeel bij het werven van klanten: die hebben daardoor vaak nog meer vertrouwen in de kwaliteit van onze organisatie.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.