Pagina's

donderdag 28 februari 2013

Greenpeace: ‘Shell niet opgewassen tegen Noordpoolklimaat’

Shell heeft voorlopig zijn plannen om naar olie te boren in het Noordpoolgebied in de ijskast gezet. Dit besluit komt na een reeks van tegenslagen in het boorseizoen van 2012. Volgens Greenpeace is dit het eerste goede besluit van Shell in Alaska. Het toont aan dat Shell en andere oliemaatschappijen beslist niet opgewassen zijn tegen de extreme omstandigheden in het Noordpoolgebied.
‘Shell is zeven jaar verder, heeft meer dan 4,5 miljard dollar geïnvesteerd in dit project en is na één jaar boren niet in staat gebleken om te voldoen aan de minimale veiligheidseisen’, zegt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace. ‘Een goede reden voor het bedrijf en zijn investeerders om nu de conclusie te trekken dat Shell ook in 2014 niet zal slagen in zijn plannen.’
Shell kampte het afgelopen jaar met een reeks van tegenslagen bij de olieboringen. Tot overmaat van ramp strandde op oudejaarsavond een van de twee boorschepen in Alaska. Thijssen: ‘Extreme weersomstandigheden en materiaalpech zijn echter geen ongelukken. Ze horen bij het klimaat en de activiteiten van Shell in het Noordpoolgebied. Oliemaatschappijen zouden daarom veel beter in kunnen zetten op een schoon en veilig alternatief als zonne- en windenergie.’
Greenpeace en andere milieuorganisaties hebben door middel van verschillende acties in het afgelopen jaar de schijnwerpers op Shell gezet. Mede dankzij deze acties en de handtekeningen van ruim 2,5 miljoen supporters van Greenpeace zijn de activiteiten van Shell onder een vergrootglas komen te liggen. Thijssen: ‘Wij zullen niet rusten voordat Shell zijn boorplannen in dit unieke natuurgebied definitief laat varen.’


woensdag 27 februari 2013

China een van de grootste stikstofvervuilers in de wereld

De snelle economische groei in China gaat gepaard met een grote aanslag op het milieu met gevolgen voor de menselijke gezondheid en het ecosysteem. De afgelopen weken werd de ernstigste smog ooit gemeten en inmiddels is China de VS voorbijgestreefd als grootste broeikasgasproducent. Nu blijkt dat China ook een van de grootste stikstofvervuilers van de wereld is geworden. Hierover verscheen een publicatie in Nature.
Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut en bijzonder hoogleraar Integrale Stikstof Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is medeauteur van het artikel en houdt zich al jaren bezig met de stikstofproblematiek in Nederland en internationaal. Hij toont met zijn Chinese collega’s in het artikel aan dat de stikstofemissies in China fors zijn toegenomen. Zij gebruikten hiervoor meetgegevens van 1980 tot 2010 van stikstof in regenwater, in bladeren uit natuurgebieden en in gewassen van niet-bemeste percelen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag van stikstof in regenwater nam toe van 13,2 kg in 1980 naar 21,1 kg stikstof per hectare in 2010. De metingen in bladeren en niet-bemeste gewassen laten vergelijkbare trends zien als die in de neerslag. De stikstofemissies worden veroorzaakt door de sterk geïntensiveerde landbouw en het hoge energiegebruik in industrie en transport. Hoge stikstofemissies hebben een negatief effect op de luchtkwaliteit, het grondwater, de rivieren en stroomgebieden en zeeën. Dit heeft als gevolg de aantasting van menselijke gezondheid, sterke achteruitgang van biodiversiteit en achteruitgang van ecosystemen, zoals de visstand in kustgebieden.
Erisman: “Nederland is ooit de grootste stikstofvervuiler geweest met de hoogste niveaus midden jaren ‘80 van de vorige eeuw. De milieugevolgen als de sterke toename van voedingsstoffen in het grond- en oppervlaktewater, verzuring, grondwatervervuiling en verminderde luchtkwaliteit brachten de Nederlandse overheid er destijds toe om beleid te ontwikkelen en de verliezen van stikstof naar het milieu (stikstofoxiden, ammoniak, lachgas en nitraat) aan banden te leggen. De niveaus die nu in grote delen van China gemeten
worden zijn vergelijkbaar met die van Nederland in de jaren ‘80. Er worden dan ook vergelijkbare effecten waargenomen als destijds in Nederland.”
De Chinese overheid zal naast de prioriteit die zij aan voedselproductie geeft, ook prioriteit aan het milieu moeten geven. Ook moet zij aandacht besteden aan de vermindering van de stikstofoxidenemissies, het verbeteren van de stikstofbenutting en het verminderen van het intensieve kunstmestgebruik. Ook zal mest als bron van stikstofbemesting moeten worden gebruikt in plaats van het op grote schaal lozen op het oppervlaktewater. De negatieve gevolgen van de intensivering van de landbouw en de sterke groei in vleesproductie en -consumptie zullen in China ook op politiek niveau aandacht moeten krijgen.

Platteland Oeganda ontsloten door zonne-energie FRES

Deze week is in Oeganda het nieuwe kantoor van FRES (Foundation Rural Energy Services) geopend waardoor nu ruim 240.000 mensen op het platteland van Oeganda, Burkina-Faso, Guinee Bissau, Mali en Zuid-Afrika elektriciteit hebben. Ter gelegenheid van de opening bevestigde de first lady van Uganda en de Minister van Karamoja Zaken Janet K. Museveni de noodzaak van de stimulering van rurale gebieden. "Ons land heeft bedrijven op het platteland hard nodig, zeker op het gebied van energievoorziening, want we willen niet dat iedereen naar de grote steden vertrekt. Daarom zijn dit soort investeringen van FRES essentieel", stelde Museveni.
FRES heeft sinds 2001 bijna 30 miljoen euro in deze Afrikaanse bedrijven gestoken. De Solar Home Systems van FRES voorzien klanten van stroom voor verlichting, radio/tv en gebruik van mobiele telefoons en overige elektrische apparaten. Ze betalen een maandelijkse fee waarvoor FRES het systeem ook onderhoudt.

dinsdag 26 februari 2013

Proef met urine als bron energie

Binnen enkele dagen start een proef in Leeuwarden met energie uit urine. De urine van 280 (mannelijke) medewerkers van het waterschap wordt opgevangen via urinoirs, zo meldt De Gelderlander. In een laboratorium worden vervolgens fosfaat en stikstof uit de plas gehaald en via een brandstofcel omgezet in elektriciteit. De proef duurt vooralsnog een jaar. Er was al eerder mee geexperimenteerd, maar dan in Veendam. De mannen van het Friese waterschap zijn dagelijks goed voor acht kilowatt uur stroom.

Markt voor verwarmingketels en condenserende ketels zakt in

Volgens de Belgische Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB) doen verwarmingketels en condenserende ketels het niet goed meer op de markt, maar de verkoop van onder meer warmtepompen zit nog steeds in de lift. De ATTB stelt over heel 2012 een daling vast in de verkoop van het aantal verwarmingsketels van min tien procent. De daling is voornamelijk te verklaren door het wegvallen van het belastingsvoordeel voor energiebesparende investeringen eind 2011. De verkoop van warmtepompen loopt echter nog steeds in stijgende lijn, met 25 procent groei. In 2011 lag die groei echter hoger.


maandag 25 februari 2013

GasTerra presenteert jaarcijfers


Gashandelaar GasTerra heeft in 2012 een goed resultaat geboekt. Dat blijkt uit de jaarresultaten over 2012, die vandaag bekend zijn gemaakt. In 2012 werd 83,4 miljard m3 gas verkocht, ruim 4 procent minder dan vorig jaar. Doordat de gemiddelde gasprijs hoger was, steeg de omzet niettemin ten opzichte van het vorige verslagjaar met 2,3 miljard euro tot 23,4 miljard euro.
Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra, is tevreden over het resultaat. Hij signaleert bovendien dat de ontwikkeling van de vrije gasmarkt in Europa en Nederland flink doorzet: 'Op de Nederlandse gas hub, de Title Transfer Facility (TTF), werd in 2012 tot en met november niet minder dan 775 miljard kubieke meter verhandeld. Dit is een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van 2011. De TTF is daarmee een van de belangrijkste gashandels-plaatsen van Europa geworden. De liquiditeit van hubs is gegroeid. Gasvolumes wisselen steeds vaker van eigenaar, voordat ze fysiek aan de eindgebruikers worden geleverd. Dit is een duidelijk signaal dat de geliberaliseerde gasmarkt goed functioneert. Vrije markten creëren uiteindelijk de beste omstandigheden voor economische activiteit, waaronder de in onze sector zo broodnodige investeringen in nieuwe energieproductie en infra-structuur.'
Het goede financiële resultaat verhult de onzekerheid die op de Europese gasmarkt heerst. De snelle groei van schaliegasproductie in de Verenigde Staten leidt ertoe dat daar de kolen het gas verdringen als voornaamste energiebron voor elektriciteitsopwekking. Het kolenoverschot dat daardoor plaatselijk is ontstaan, wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Europa, waardoor hier de prijzen voor kolen fors zijn gedaald. Dit schaadt de concurrentiepositie van gas. Energiebedrijven in binnen- en buitenland besluiten als gevolg hiervan hun gascentrales op het laagst mogelijke niveau te laten draaien of zelfs geheel af te schakelen
GasTerra blijft zich inzetten voor verduurzaming van de energievoorziening. Het promoten van energiebesparing en gebruik van de efficiëntste en schoonste vormen van energieopwekking zijn de centrale elementen van dit beleid, net als de ontwikkeling van duurzaam (groen) gas. Na een periode waarin proefprojecten met groen gas werden mede-gefinancierd begon GasTerra in 2012 met het commercieel in- en verkopen van groen gas.

Installatiebranche pleit voor verscherpte controle op zonnepanelen

Afgelopen week was in de media veel aandacht voor de problemen met een klein deel van de zonnepanelen in Nederland. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is ervan overtuigd dat steeds meer consumenten gebruik zullen gaan maken van zonne-energie. Om die reden vindt UNETO-VNI dat de overheid de kwaliteit van zonnepanelen scherper zou moeten controleren.
De belangstelling voor zonnepanelen is groot. Daardoor is de markt niet langer alleen interessant voor traditionele, gespecialiseerde aanbieders. Ook branchevreemde partijen pikken graag een graantje mee en richten zich vóór alles op het aanbieden van een lage prijs. Daardoor komen er in een aantal gevallen inferieure producten op de markt. Bovendien beschikken dergelijke aanbieders lang niet altijd over de benodigde kennis om een goed advies te geven en after-salesondersteuning te bieden.
UNETO-VNI pleit ervoor dat de overheid zich actiever gaat bezighouden met de controle op de kwaliteit van zonnepanelen en de elektrische systemen die daaraan gekoppeld zijn. Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: 'Er bestaat geen enkele onduidelijkheid over de technische normen waaraan zonnepanelen moeten voldoen, maar de handhaving is onvoldoende. Daardoor hebben we nu in enkele gevallen te maken met zonnepanelen die niet op de markt hadden mogen komen.' Volgens UNETO-VNI ligt het voor de hand dat de Voedsel- en Warenautoriteit de controles op zonnepanelen gaat verscherpen.
Volgens de installateurskoepel is het belangrijk voor zowel milieu als economie dat het vertrouwen van de consument in zonne-energie geen deuk oploopt. Installatiebedrijven kunnen en moeten daarin ook een rol spelen. Consumenten die voor de aanleg en aansluiting van zonnepanelen een erkende installateur kiezen, hebben geen reden om zich zorgen te maken. Zij kunnen rekenen op een fors lagere energierekening. Siertsema: 'Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst van zonne-energie op consumentenniveau, daar is deze week niets aan veranderd.'

Sinds enkele jaren bestaat er een opleiding voor installateurs op het gebied van zonne-energie, met een landelijk erkend examen. Installateurs die het examen met goed gevolg afleggen, krijgen sinds kort een officiële erkenning als zonne-energie-installateur.

Partijdigheid
Een deel van de onrust die deze week rond zonnepanelen ontstond, is het gevolg van 'onderzoeksresultaten' die Kiwa naar buiten heeft gebracht. UNETO-VNI zet vraagtekens bij de achtergronden en opzet van het Kiwa-onderzoek. Bij navraag is onder meer gebleken dat er geen onderzoeksrapport beschikbaar is. Bovendien biedt Kiwa sinds kort een eigen, commerciële erkenningsregeling aan voor installateurs van zonnepanelen. Met die regeling doorkruist Kiwa een evenwichtig proces dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet. Tegen deze achtergrond komen de publicaties van Kiwa in een ander daglicht te staan. De organisatie wekt op zijn minst de schijn van partijdigheid. Kiwa heeft onder meer geadviseerd om een kwaliteitsregister in te stellen voor leveranciers van zonnepanelen. UNETO-VNI onderschrijft dat advies niet. Siertsema: 'Zo'n register biedt schijnzekerheid. De consument heeft veel meer aan een strenge controle op de kwaliteit van zonnepanelen die op de Nederlandse markt komen.'

vrijdag 22 februari 2013

Essent lanceert nieuw social kanaal

Voortaan kunnen klanten van Essent, maar ook andere geïnteresseerden, met al hun vragen en ideeën over energie terecht op het nieuwe Essent Forum. Essent speelt op het forum een terughoudende rol. De bedoeling is dat het volledig zelfstandig draait, zonder tussenkomst van Essent. Dorkas Koenen, Directeur Marketing Essent: "We gaan uit van het klant-helpt-klant-principe. We combineren denkkracht en bouwen samen aan producten en slimme oplossingen, zoals de SnApp en de Iwattmeter . We jagen de discussie over energie aan. De klant zit bij Essent aan de knoppen, energiebedrijven bepalen niet meer alleen hoe de toekomst er uit ziet, dat doen we samen."
Het forum is eenvoudig te benaderen via de mobiele telefoon of tablet en daarnaast behoort 'social login' (inloggen via Facebook of Twitter) tot de mogelijkheden. Het forum is een volgend sociaal kanaal in de rij van Facebook, Twitter en YouTube. "We hopen dat het forum een bron van ideeën wordt voor onze productmanagers en marketeers. En dat huidige en toekomstige klanten en andere geïnteresseerden ons gaan zien als degene die je in de gaten moet houden op het gebied van duurzame energie en co-creatie", aldus Dorkas Koenen.
De online reikwijdte van Essent wordt met de week groter. In 2013 richt Essent zich dan ook op het uitbreiden van het aantal fans en volgers en de ontwikkeling van nieuwe kanalen (zoals het Essent-forum) inclusief relevante content. Dorkas Koenen: "Degene zijn die je in de gaten moet houden, betekent ook noviteiten in de markt durven zetten en dus komen we in 2013 met social login, een koppeling tussen social data en mainstream marktonderzoek en gaan we door met het testen van nieuwe mogelijkheden voor social sales."

SmartGreenCars boort nieuwe markt aan in Zweden

SmartGreenCars zal het bestaande aanbod van aardgas-occasions in Nederland fors uitbreiden door in te zetten op rechtstreekse import van auto’s uit o.a. Zweden. SmartGreenCars hoopt hiermee in de toenemende vraag naar aardgasauto’s te kunnen voorzien bij zowel particulieren als bij bedrijven.
SmartGreenCars is een jaar geleden gestart op initiatief van het Friese bedrijf OrangeGas. OrangeGas realiseert en exploiteert Groengas-vulpunten door heel Nederland. Met het opzetten van een webshop voor 2e hands aardgasvoertuigen, wilde SmartGreenCars het rijden op Groengas ook voor particulieren interessant maken. Door het succes van de webshop en een toename van het aantal vragen van geïnteresseerde autobezitters en wagenparkbeheerders naar o.a. aardgasauto’s , lease en inruil, is Smartgreencars vanaf 1 maart 2013 een totaaldienstverlener voor alle vormen van automobiliteit op groengas. Voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Yannes Koning, tot voor kort als interim-manager actief bij het bedrijf, is vanaf 1 maart benoemd tot directeur van Smartgreencars.
Directeur Orangegas en mede-oprichter van Smartgreencars Marcel Borger, verklaart de ontwikkelingen bij het bedrijf: “We zijn begonnen om het huidige aanbod aan aardgasauto’s in Nederland een extra etalage te geven omdat er in veel zoekmachines voor 2e hands auto’s nog niet geselecteerd kon worden op Groengas als brandstof. Terwijl de markt voor aardgas-occasions in bijvoorbeeld Italie of Duitsland vergelijkbaar is met die van 2e hands auto’s op benzine of diesel”.
“Hoewel het aanbod van nieuwe, af-fabriek Groengas-modellen van bijvoorbeeld FIAT en Volkswagen sterk uitbreidt, is voor veel particulieren de aanschaf van een nieuwe aardgasauto te duur. Met een 2e hands aardgasauto zijn de aanschafkosten aanzienlijk lager, en door over te schakelen op Groengas, bespaar je direct op je brandstofkosten en rijd je nog schoner ook.”
Naast personenauto’s is het vanaf nu ook mogelijk om kleinere bedrijfsauto’s te kopen of te leasen via SmartGreenCars, interessant voor MKB-ers die willen besparen op hun wagenpark en hun MVO-imago willen profileren.
Tenslotte hoopt SmartGreenCars met de rechtstreekse import van jong gebruikte Volvo’s op Groengas uit Zweden ook de zakelijke leaserijder te enthousiasmeren voor duurzame mobiliteit.
Directeur Yannes Koning: “Bijtelling is een belangrijke factor voor de leaserijder. Wij lobbyen al langere tijd in Den Haag om het rijden op Groengas in de laagste categorie in te schalen. Dat is slechts een kwestie van tijd. Ook merken wij dat steeds meer werkgevers kritisch zijn op de kosten van hun wagenpark en de vraag vanuit de leaserijder naar een schonere vorm van autorijden toeneemt”

donderdag 21 februari 2013

KIVI NIRIA: 'Minder gas uit Groningen? Maakt geen verschil in aardbevingen!'

De laatste week verschijnen er berichten dat als het gasveld in Groningen minder zou gaan produceren ook de kracht van aardbevingen afneemt. Men praat dan van een productievermindering van 50 miljard m3 gas naar zo’n 20 miljard m3 gas op jaarbasis. De berichtgeving doet vermoeden dat 50 miljard wel wat aan de hoge kant is.
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA stelt: 'Als wij kijken naar het historisch productieprofiel van dit omvangrijke gasveld dan zien wij dat in de jaren zeventig en tachtig veel meer dan 50 miljard m3 gas op jaarbasis werd geproduceerd, met uitschieters van boven de 80 miljard m3 per jaar. De druk van dit immense gasveld is door de hoeveelheid aan m3 gasproductie over een periode van bijna 50 jaar nu zover gedaald dat het restant aan gas dat er nu nog zit nauwelijks nog invloed heeft op de hoeveelheid en kracht van de bevingen.
Druk en volume van een gasveld laten gedurende de productie ervan altijd een lineair verloop in de tijd zien, de zogenoemde materiaalbalans. In Groningen zijn wij op een punt beland dat na vele jaren van productie de druk in de ondergrond zodanig is gedaald dat door de omvang van het gasveld er een onbalans is ontstaan welke de aarde nu aan het corrigeren is, een correctie om het geheel weer in evenwicht te brengen. De correctie vertaalt zich in bodemdaling en aardbevingen.'
Gaswinning uit kleine velden wordt amper gecorrigeerd door de aarde, maar dit gasveld met deze omvang zowel in oppervlakte (ruim 1.000 km2) als in dikte (rond de 300meter) verstoort het evenwicht in de ondergrond in de provincie Groningen. De huidige bevingen zijn dan ook het gevolg van de jarenlange productie waardoor de huidige druk in het gasveld niet meer voldoende is om de stabiliteit in de ondergrond te bewaren. Een beetje meer of minder productie na bijna 50 jaar doet aan deze natuurlijke correctie door de aarde niets af.

Minisymposium over energie

De gemeente Olst-Wijhe organiseert komende dinsdag een minisymposium 'Nieuwe Energie in Bedrijf', vooral gericht op het Midden- en Klein Bedrijf in de gemeente Olst-Wijhe. Er zijn meerdere sprekers, een dialoog/groepsdicussie en een leveranciersmarkt. Een aantrekkelijke, interactieve en inspirerende avond met interessante sprekers en waar theorie wordt gekoppeld aan praktijk en vraag wordt gekoppeld aan aanbod, aldus de gemeente.

Energielabels en werkelijkenergiegebruik

Het energielabel en de EPC zijn in het leven geroepen om op den duurenergiebesparing en gebruik van duurzame energiebronnen in gebouwen te stimuleren. Daarnaast schrijft de EPC een minimale energieprestatie voor. Noch de EPC noch de energielabelmethodiek zijn bedoeld als rekeninstrument om een betrouwbaar beeld van het werkelijk energiegebruik in een gebouw te verkrijgen.Het theoretische energiegebruik dat de basis vormt voor het energielabel en de EPC, komen niet één op één overeen met het werkelijke energiegebruik in ee ngebouw: energielabel en EPC gaan over de gebouwkwaliteit en niet over het gebruik van het gebouw zelf.

woensdag 20 februari 2013

Waterschappen: investeren in duurzaamheid loont

Kostenefficiency en investeren in een duurzame toekomst kunnen prima samen gaan." Dat zegt Hennie Roorda, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, naar aanleiding van het verschijnen van de Klimaatmonitor 2012. Het onderzoek van ingenieursbureau Arcadis toont aan dat de waterschappen hard op weg zijn de ambities rond duurzame energie waar te maken. Kostenefficiency, duurzaamheid en innovatie gaan bij waterbeheer hand in hand.
Als geen andere organisatie in Nederland hebben waterschappen te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Waterschappen investeren daarom in aanpassingen aan waterkeringen en het watersysteem om hierop te anticiperen. Duurzame energie is een speerpunt in het beleid van de waterschappen. Dit blijkt uit de door Arcadis opgestelde Klimaatmonitor 2012, waarin de waterschapssector verantwoording aflegt over haar inzet op duurzaamheid. Spraakmakende innovaties zijn van de grond gekomen, zoals de 'Energiefabriek', waarbij rioolwater niet alleen wordt gezuiverd maar ook benut als bron van energie. Vaak gecombineerd met een 'Grondstoffenfabriek', waar grondstoffen als fosfaat worden teruggewonnen uit het afvalwater. De meeste investeringen verdienen zich terug binnen een periode van 5 tot 10 jaar.
Op dit moment produceren waterschappen al ruim 100 miljoen kuub biogas voor eigen gebruik. Voldoende om de bevolking van een stad als Tilburg of Haarlem van elektriciteit te voorzien. De potentie van biogas uit afvalwater is nog vele malen groter. Op diverse locaties worden de komende jaren Energiefabrieken gebouwd, waarbij meer dan 120 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Eind februari gaat een gecombineerde Energie- en Grondstoffenfabriek proefdraaien in Echten en eind april opent er een in Olburgen. In 2015 zullen er naar verwachting 15 Energiefabrieken gerealiseerd zijn en circa 10 Grondstoffenfabrieken.
Roorda: "We zijn trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, maar gaan zeker niet achterover leunen. Er liggen grote uitdagingen. Het terugwinnen van energie en grondstoffen uit rioolwater heeft hoge prioriteit. We zijn momenteel bezig met het sluiten van de fosfaatkringloop en verwachten dat de hoeveelheid en diversiteit aan teruggewonnen grondstoffen in de komende jaren fors zal toenemen. Naast fosfaat kan ook worden gedacht aan vezels, polymeren en bioplastics. Door samen te werken met kennisinstellingen en het bedrijfsleven kunnen we Nederland duurzamer maken. Daarmee leveren we tevens een bijdrage aan de Nederlandse economie. Kostenefficiency en investeren in een duurzame toekomst kunnen prima samen gaan. De voordelen moeten ten goede komen aan de burger. We onderzoeken momenteel de mogelijke inzet van andere duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Het is van belang onze ogen open te houden voor nieuwe, slimme toepassingen die zich financieel terugverdienen. Met deze focus op innovatie en duurzaamheid blijft het Nederlandse waterbeheer internationaal voorop lopen zonder concessies te doen aan veiligheid en de portemonnee."

Provincie Groningen wil commissie die veiligheid regio aardbevingen onderzoekt

Een commissie van wijzen is nodig om te kijken wat er voor het gebied met de aardbevingen in Noord-Groningen gedaan kan worden. Dat vindt het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Ook zegt het college het jammer te vinden dat er door het Rijk op korte termijn geen helderheid wordt gegegeven over aanpassingen in de gaswinning, om de kans op zwaardere aardbevingen te verkleinen.
Op 14 februari is in de Tweede Kamer gedebatteerd met minister van Economische Zaken Henk Kamp over de gevolgen van de gaswinning in de provincie. Door verschillende politieke partijen zijn moties ingediend om te zorgen dat er sneller duidelijkheid komt over de aanpak van de aardbevingen, veroorzaakt door het winnen van gas.

Zaanstad krijgt smart grid

Zaanstad wordt de eerste gemeente die actief een smart grid lanceert. Vanuit de ambitie 'Zaanstad Klimaatneutraal in 2020' investeert de gemeente grootschalig in windenergie en zonnepanelen. Daarnaast beschikt Zaanstad over een grote vloot elektrische auto's en is in Zaandam centrum het grootste e-oplaadpunt van Europa gerealiseerd. Het koppelen van de duurzame bronnen aan de schone vorm van vervoer is een wens van de gemeente.
Daarnaast ontstaat meer inzicht in het optimaliseren van het verdienvermogen van de duurzame energiebronnen. Het Zaanse proefproject REloadIT laat in het klein zien hoe de afstemming tussen productie en gebruiker zal functioneren. De gemeentelijke zonnepanelen en een verwachte opbrengst van een gemeentelijke windturbine vormen de energieleverancier. De energieconsument in REloadIT bestaat uit de gemeentelijke elektrische auto's. Met dit project lossen we de huidige problemen op. Via een computersysteem stemmen we bovendien productie en verbruik duurzaam af.

dinsdag 19 februari 2013

NAM voert boring uit op bestaande locatie Veendam

Begin maart begint de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) met het plaatsen van een tijdelijke boorinstallatie op haar bestaande locatie Veendam aan de Ommelanderwijk. De boring neemt circa acht weken in beslag en duurt tot ongeveer begin mei 2013. NAM wint op dit moment geen gas vanaf de bestaande locatie aan de Ommelanderwijk. Dit is een van de tien boringen die de NAM jaarlijks uitvoert
De werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van een moderne boorinstallatie met een hoogte van 30 meter. Op de locatie wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week gewerkt. Om het benodigde materieel naar de locatie te brengen, zullen een aantal extra transporten plaatsvinden. Na de boring zal op de locatie een kleine gaswinningsinstallatie worden geplaatst, ter grootte van ongeveer een fietsenschuurtje.
De NAM verwacht ongeveer 0.8 miljard kuub gas uit dit veld te kunnen produceren over een periode van circa 10 jaar. Ter vergelijking: het Groningen-gasveld bestond uit een volume van 2800 miljard m3.  De verwachte bodemdaling als gevolg van deze winning zal ongeveer 1 a 2 cm bedragen.
Dit gasveld  hoort bij een van de 175 relatief kleine gasvelden in Nederland. Ongeveer de helft van NAM’s jaarlijkse gasproductie komt uit deze kleine gasvelden onder de Noordzee en elders in Nederland. De overige gasproductie komt uit het grote Groningen-gasveld (‘Slochteren’).

Opnieuw overleg over hoogspanningsleiding Apeldoorn

Op verzoek van Provinciale Staten is de besluitvorming over het ondergronds brengen van een deel van de hoogspanningsleiding in Apeldoorn Zuid met een maand uitgesteld. Op 20 maart staat het onderwerp opnieuw op de agenda.
De reden voor het opschorten van de besluitvorming is dat er de laatste weken veel nieuwe informatie is binnengekomen. Gedeputeerde Staten gaan nu op verzoek van PS de komende weken met alle betrokken partijen (gemeente, woningcorporatie, Tennet) opnieuw overleggen, onder meer om te bekijken of het traject voor onderkabeling zo ver mogelijk opgerekt kan worden.
Een ruime meerderheid van Provinciale Staten stemde woensdag in met het voorstel van GS om voor de beleidsterreinen innovatie, duurzame energie, cultuur/cultuurhistorie en breedband revolverend geld in te zetten. Het gaat in totaal om een bedrag van 70 miljoen euro (23 miljoen voor innovatie, 35 miljoen duurzame energie, 10 miljoen cultuur/cultuurhistorie en 2 miljoen voor breedband). Voor innovatie en energie wordt een speciaal Topfonds Gelderland in het leven geroepen dat bij de Participatie Oost NV wordt ondergebracht.
De discussie in de Gelderse Staten spitste zich toe op de structuur van het Topfonds. Volgens een aantal fracties wordt hierdoor de controlefunctie van PS op een afstand gezet. Provinciale Staten kunnen nu niet meer 'aan de knoppen draaien' en hebben geen invloed meer op wie wel of wie niet een bijdrage uit het fonds krijgt. Gedeputeerde Annemieke Traag gaf aan dat de invloed van de Staten wel degelijk overeind blijft. Via kwartaalrapportages met inhoudelijke informatie worden de Staten op de hoogte gesteld en kan de vinger aan de pols worden gehouden.
Over de instelling van het Topfonds wordt overigens nog een aparte procedure gevolg, een zogenaamde 'voorhangprocedure'. Dat is een voorgenomen besluit van GS waarop fracties kunnen reageren. Het college neemt daarna een definitief besluit waarbij ze rekening houden met de opmerkingen van de partijen.

maandag 18 februari 2013

Steeds beter inzicht in energieverbruik dankzij slimme meter

Steeds meer mensen houden hun energieverbruik dagelijks in de gaten met behulp van een slimme energiemeter. Consumenten zijn blij met het inzicht in de energiekosten dat zo'n meter biedt. Naar verwachting hebben een half miljoen huishoudens eind dit jaar een slimme meter.
Dat schrijf minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag aan de Kamer op basis van een externe link: voorlopige evaluatie van het gebruik van de slimme meter. Naast AgentschapNL, onderdeel van het ministerie van EZ, werkte ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) mee aan de evaluatie
"Dankzij de slimme meter krijgen mensen inzicht in wat ze verbruiken. Daardoor kunnen mensen makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen. Een goede zaak voor zowel de consument als het milieu", aldus minister Kamp. "Daarnaast zorgt het voor minder administratieve lasten bij het doorgeven van meterstanden. Daar profiteren de energiebedrijven en netwerkbeheerders van".
De slimme meter meet alleen het energieverbruik, er valt niet af te lezen of mensen thuis zijn en of er bepaalde apparaten zijn ingeschakeld of niet. Bij nieuwbouw wordt de slimme meter standaard geïnstalleerd. Mensen die in bestaande huizen wonen kunnen hun energiebedrijf vragen een slimme meter te plaatsen.
Volgens de NMa maken consumenten nauwelijks bezwaar tegen het plaatsen van de slimme meters of het op afstand uitlezen van de meetstanden. De NMa vindt ook dat energieleveranciers en regionale netbeheerders consumenten beter en actiever kunnen informeren over de vele mogelijkheden die de slimme meter biedt.


Gemeente Enschede onderzoekt mogelijkheid verwarmd fietspad

De gemeente Enschede wil dit jaar beginnen met de aanleg van een fietspad langs de Zuid Esmarkerrondweg. Onderzocht wordt nog of dit nieuwe fietspad in de winter verwarmd kan worden. Een idee van Tauw.
Tauw heeft begin dit jaar in Heino met succes een test uitgevoerd met het verwarmde fietspad, dat gebruik maakt van Warmte Koude Opslag (WKO).
De Zuid Esmarkerrondweg is een drukke, smalle weg, die gedeeld wordt door auto’s en grote groepen fietsende scholieren. Onderzoek moet uitwijzen of de aanleg van een verwarmd fietspad langs de Zuid Esmarkerrondweg technisch en economisch haalbaar is. Door het fietspad in de winter te verwarmen blijft het ijs- en sneeuwvrij, wat de veiligheid van fietsers ten goede komt en het strooien van zout overbodig maakt.
 

Milieu Centraal: Laptop wint het ruim van desktop

Mensen die een nieuwe computer willen kopen, kunnen voor het milieu beter een laptop dan een desktop kopen. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Een laptop verbruikt zeventig procent minder energie dan een desktop. De energiekosten zijn gemiddeld 30 euro per jaar lager.
Het is milieuvriendelijker om zo lang mogelijk te doen met een laptop of desktop. Bij de aankoop van een nieuwe computer is het daarom handig om te letten op mogelijkheden om de levensduur van de computer te verlengen. Zoals de mogelijkheid om er een grotere harde schijf of meer geheugen in te plaatsen.
Computers zijn in de loop der jaren zuiniger geworden. Toch levert het geen milieuwinst op om een oudere laptop of desktop eerder te vervangen door een nieuwe. Het verschil in het gebruik van energie is namelijk niet groot genoeg om de energie die de productie van laptops en desktops kost te compenseren.
Een tablet gaat zeer zuinig om met energie. Mensen die een tablet in huis hebben, besparen energie door de tablet te gebruiken in plaats van laptop of desktop. Mensen die de helft van de keren dat zij een computer nodig hebben een tablet gebruiken in plaats van een desktop, sparen al snel 25 euro aan stroomkosten per jaar.
In nieuwe laptops en tablets zit meestal een Li-ion accu. Om lang te doen met deze accu is het goed om hem nooit volledig te ontladen. Als de accu minder diep ontladen wordt, gaat deze langer mee. Bij het oude type accu’s was het juist beter om hem helemaal te ontladen.
Energiezuinig gebruik van de computer is eenvoudig. Voor alle type computers geldt: voorkom sluipgebruik, zet het apparaat en randapparatuur na gebruik echt uit. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerblok met aan/uit schakelaar. En zet de computer uit bij langere pauzes.

'Mondiale economische groei profiteert van schalierevolutie'

De wereldwijde impact van schalieolie resulteert de komende twee decennia in significant lagere olieprijzen, een hoger wereld-bbp en veranderende geopolitieke verhoudingen. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van PwC over de potentiële impact van de toekomstige productiegroei van schalieolie. Ook Nederland komt voor nieuwe strategische uitdagingen te staan als gevolg van de impact van schalieolie op aardgasprijzen.
Olieproducenten kunnen tegenwoordig olie halen uit moeilijk doordringbare aardlagen, zoals leisteen (schalie). Hierdoor neemt de winning van schalieolie een vlucht, momenteel met name in de VS. PwC voorspelt dat de productie van schalieolie zou kunnen oplopen tot 12% van de totale olieproductie. In een dergelijk scenario daalt de olieprijs de komende twee decennia met circa 25% tot 40%. Hoe meer de OPEC-landen hun conventionele olieproductie verminderen, hoe geringer het effect van schalieolie op de olieprijs zal zijn.
In potentie kan het wereldwijd opgetelde bruto binnenlands product de komende twee decennia als gevolg van de schalierevolutie toenemen met 2,7 biljoen dollar. Deze toename staat ongeveer gelijk aan de totale economie van het Verenigd Koninkrijk. Het effect loopt volgens PwC-hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen per land sterk uiteen. "Grofweg zullen de handelsbalansen van traditionele olie-exporteurs, zoals het Midden-Oosten en Rusland, op lange termijn dalen. De handelsbalansen van industrielanden die veel olie importeren, zoals Duitsland en Japan, profiteren juist van een verhoogd aanbod. Landen als Amerika, die zowel veel olie importen als op grote schaal schalieolie produceren, zullen op zoek moeten naar een nieuwe evenwicht. Hun afhankelijkheid van het buitenland neemt af, maar door dalende olieprijzen dalen ook hun opbrengsten."
Volgens Velthuijsen staat Nederland als gevolg van de nieuwe olie ook voor een strategische uitdaging. "Nederland heeft een energie-intensieve economie. En Nederland verdient veel aan de handel, de verwerking en het vervoer van olie en olieproducten. Daar staat tegenover dat zolang olie- en gasprijzen in zekere mate nog gekoppeld zijn, Nederland een risico loopt op lagere gasbaten. Het Nederlandse dilemma bij lage olieprijzen is het vinden van de match tussen die lucratieve rol, een transitie naar een CO2-arme energiehuishouding en een lange termijn visie op gasbeleid."

vrijdag 15 februari 2013

Studenten ontwerpen met inwoners Almelo vernieuwende duurzame straatverlichting

Gemeente Almelo is een van de deelnemers aan de nationale ontwerpwedstrijd voor innovatieve straatverlichting: Light Challenge 2013. Hiervoor gaan inwoners van Almelo samen met studenten van de Universiteit Twente energiezuinige straatverlichtingsconcepten ontwerpen. Naast gemeente Almelo doen ook de gemeenten Heerenveen, Assen, Groningen, Hardenberg, Nijmegen, Venray, Almere, Rotterdam en Leiden mee aan de Light Challenge.
Universiteit Twente levert het studententeam voor het Almelose project. Gemeente Almelo kan deelnemen aan de Light Challenge dankzij de spontane bereidheid van bewoners. Enthousiaste bewoners van de Volkerinksstraat zullen de studenten van de Universiteit Twente voeden met hun ideeën, reacties en commentaar op de productontwikkeling. De studenten gaan met die informatie aan de slag om een zo optimaal mogelijk lichtconcept te ontwerpen en te bouwen. De gemeente Almelo denkt mee met de studenten en stelt kaders voor veiligheid, werking en ontwerp. In de wedstrijd werken bewoners en studententeams in samenspraak ideeën uit. Ze worden daarbij gecoacht en ondersteund door bedrijven die partner zijn van de Light Challenge 2013. De Light Challenge is meer dan alleen een wedstrijd; de studenten krijgen in het programma bijzondere Masterclasses aangeboden met onder andere André Kuipers
De Light Challenge moet een prototype van een nieuw lichtconcept opleveren dat wordt voorgelegd aan een vakjury en bewonersjury. Studenten van het ROC in Almelo zijn gevraagd het prototype te realiseren. Op de finaledag 3 juli 2013 in Rotterdam presenteren alle tien teams hun protoype aan de jury. Dan is bekend of het ontwerp van de UT-studenten dat samen met Almeloërs uit de Volkerinksstraat is ontwikkeld, gewonnen heeft.

Particulier Massief Passief gebouwde woning in Witmarsum onderscheiden

Een particulier gebouwde woning in Witmarsum (Friesland) is onderscheiden bij de PassiefBouwen Awards 2012. Het eerbewijs werd uitgereikt op 5 februari 2013 tijdens de Bouwbeurs 2013 in Utrecht. De award is bestemd voor gebouwen en woningen die niet of nauwelijks energie gebruiken. De particuliere woning in Witmarsum reikte in Utrecht nét niet tot de eerste plaats in de categorie Woningen Nieuwbouw. Maar vanwege de bijzondere aard van het project kreeg de woning wél een overall onderscheiding, namelijk plaatsing in de z.g. Eredivisie PassiefBouwen. Die ‘titel’ is vergelijkbaar met een eervolle vermelding.
Juryvoorzitter ir. Chris Zijdeveld over dat eerbetoon: "Bijzonder is, dat de opgedane ervaring is uitgewerkt in een ontwerp voor een passiefwoning, die de samenwerkingspartners nu tegen zeer aantrekkelijke condities op de markt brengen".
Aan de hand van een nauwgezet overzicht toont bouwer Taeke Kuipers van Bouwbedrijf Bootsma te Tirns de energieresultaten van de massief-passief gebouwde woning in Witmarsum: "Gemiddeld wordt 6,35 euro per week aan energie verbruikt. Naar schatting zullen de energiekosten dit jaar in totaal uitkomen op 330 euro. “Dat bedrag is te splitsen in 200 euro voor verwarming en ventilatie, 110 euro voor warmwater en 20 euro voor koeling".

Energie Coöperatie West-Friesland start levering duurzame energie

Energie Coöperatie West-Friesland start levering duurzame energie aan ondernemingen. De coöperatie richt zich vooral op de ondernemingen (MKB) die zijn gevestigd op de West-Friese bedrijventerreinen, maar ook bedrijven die niet op deze terreinen zijn gevestigd, kunnen lid worden.
Gemiddeld kunnen ondernemers via de ECWF elf procent op hun energierekening besparen. Er komen zelfs uitschieters tot 25 procent voordeel voor.  Daarnaast adviseert de ECWF haar leden over de mogelijkheden voor energiebesparing en over de mogelijkheden zelf energie op te wekken. Uit recent onderzoek bij het MKB in heel Nederland bleek dat er gemiddeld 19 procent energie kan worden bespaard met investeringen die binnen 2 jaar zijn terugverdiend. Investeringen in zonenergie worden al binnen 7 jaar terugverdiend.
De ambitie om “begin 2013” daadwerkelijk energie te gaan leveren, is met de start in februari ruimschoots behaald. Op 12 februari is Honing Metaal  uit Zwaagdijk-Oost als eerste bedrijf door ECWF aangesloten op het energienetwerk. Honing Metaal is een gerenommeerde plaatwerkerij en fabrikant van luchtkanalen en toebehoren daarvoor. Zij zijn middelgrootte gebruiker van stroom en gas.

donderdag 14 februari 2013

Duurzame energie vraagt extra scholing

Waar staat Nederland als het gaat om energetische verduurzaming? BUS-NL doet onderzoek in de markt, het bedrijfsleven en het onderwijs. Voor de energetische verduurzaming van de gebouwde omgeving zijn praktisch gerichte vakmensen nodig. In Nederland bundelt BUS-NL (BuildUpSkillsNetherlands) de krachten om die vakmensen te krijgen door onder meer aangepaste scholing. Aan het consortium van BUS-NL neemt een groot aantal organisaties deel, waaronder overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. Ook ISSO levert een actieve rol in het consortium.
BUS-NL is opgericht om de bouwsector de Europese doelstellingen voor 2020 te kunnen laten behalen. Nederland streeft naar 16 procent duurzame energie en 20 procent CO2-reductie in 2020. Daarbij wil Nederland voor 2020 voldoen aan de Europese normen voor het gebruik van herwinbare energie in de gebouwde omgeving. Dit betekent extra scholing van circa 150.000 tot 200.000 mensen. Hoe gaan we dit aanpakken? En vooral: wat is er nodig? BUS-NL zoekt hierop een antwoord. Om een goed antwoord te geven, doet BUS-NL onderzoek naar de huidige situatie in de markt, het onderwijs en de economie op het gebied van energetische verduurzaming.

Start bouw van het eerste Groengas-vulpunt op Terschelling

Deze week is de aanleg gestart van het eerste Groengas-vulpunt op Terschelling aan de Midslander Hoofdweg 5 in Midsland. Het vulpunt komt op het Texaco-tankstation van Piet Smit, beter bekend als Piet Olie. Het vulpunt is mede tot stand gekomen door de provincie Friesland en gemeente Terschelling.
De gemeente Terschelling is verheugd over de realisatie van het vulpunt en zal zelf ook verscheidene Groengas-voertuigen aanschaffen. Arriva zal in de toekomst met 3 bussen het openbaar vervoer op Terschelling verduurzamen en overschakelen op Groengas. De Vlas Transport uit Harlingen en OMRIN rijden al op Groengas en zullen er eind week 8 als eersten tanken.

Media Park Beheer geeft e-scooters aan RTL

Sven Sauvé, COO van RTL Nederland ontving woensdag vier elektrische scooters en vier degelijke Hollandse fietsen uit handen van Jacco Zwerver, directeur van Media Park Beheer. Met deze overhandiging werd een aantal afspraken bekroond rond het besluit van RTL Nederland om haar vestiging op het Media Park tien jaar te verlengen.
Eerder werd al het hek langs de Mies Bouwmanboulevard vervangen door een beukenhaag, het RTL-complex met energiezuinig LED-licht verlicht en werden er oplaadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd.
Media Park Beheer ondersteunt initiatieven voor duurzaam ondernemen. Onderdeel daarvan is mobiliteitsmanagement, oftewel: het organiseren van slim reizen. De e-scooters en fietsen zullen door de RTL-medewerkers worden gebruikt voor hun ritten binnen het Media Park en Hilversum.

woensdag 13 februari 2013

Europese Commissie zoekt beste klimaatprojecten in Europa

Deze week kondigde Connie Hedegaard, EU-commissaris voor Klimaat, een CO2 besparingswedstrijd aan, die creatieve en scherpzinnige geesten in de hele EU uitdaagt om hun groene projecten uit te testen. De prijsvraag "Jouw wereld" is een onderdeel van de klimaatcampagne van de Europese Commissie, "Jouw wereld, jouw klimaat".
Hedegaard zei hierover: "De prijsvraag is een goede gelegenheid om verder te gaan dan alleen maar praten over klimaatverandering. Dien een project in en laat zien dat het mogelijk en betaalbaar is om onze wereld en ons klimaat te redden. En dat zonder ons leven saai en grauw te maken."
Vanaf vandaag kan je drie maanden lang je eigen succesverhaal rond CO2-besparing indienen voor de prijsvraag "Jouw wereld". Alle projecten, groot en klein, van personen of organisaties uit een EU-lidstaat komen in aanmerking, als ze in de eerste plaats bedoeld zijn om de CO2-uitstoot te verminderen.
Enkele voorbeelden: een elektrische fiets om goederen te vervoeren, een innovatief productieproces dat de CO2-uitstoot en de energiefactuur verlaagt, duurzame gebouwen of verwarmingssystemen. In heel Europa vind je tal van praktische voorbeelden van een CO2-zuinige levensstijl, die niet alleen het klimaat beschermt, maar ook onze levenskwaliteit verbetert. Doel van de prijsvraag is een platform te bieden om deze projecten onder de aandacht te brengen en de meest creatieve, praktische en doeltreffende ervan te belonen.
In mei en juni kunnen de bezoekers van de campagnewebsite http://world you like.europa.eu/nl/ stemmen voor het meest creatieve en inspirerende project op de shortlist. Uit de tien meest populaire projecten kiest de jury, voorgezeten door Connie Hedegaard, drie winnaars. Die worden gevierd op de Sustainia-prijsuitreiking in Kopenhagen in oktober 2013. Dit evenement wordt georganiseerd door onze campagnepartner Sustainia, een internationaal duurzaamheidsproject - onder leiding van Arnold Schwarzenegger - met als doel gemakkelijk beschikbare oplossingen op te sporen en te promoten.
De prijsvraag is in het bijzonder gericht op vijf landen: Bulgarije, Italië, Litouwen, Polen en Portugal. In deze landen worden nog eens een aantal winnaars geselecteerd voor een nationale reclamebordcampagne in het najaar van 2013.
De wedstrijd is een onderdeel van de campagne "Jouw wereld, jouw klimaat". Sinds de aftrap in oktober 2012 heeft de campagne al meer dan 20 000 volgers op sociale media en meer dan 130 officiële partners, waaronder overheden, ngo's, universiteiten en bedrijven. Doel is bestaande rendabele oplossingen onder de aandacht te brengen om de EU doelstelling - een vermindering van de CO2-uitstoot met 80-95% tegen 2050 - te verwezenlijken en nieuwe oplossingen in de hand te werken.

Korting op grondprijs voor energiezuinige bouw

Corporaties die energiezuinige sociale huur- of koopwoningen willen bouwen kunnen een korting op de grondprijs krijgen van de gemeente. De woningen moeten dan een lagere energieprestatiecoëfficiënt (EPC) hebben dan de geldende, landelijke norm. Met de EPC is het mogelijk om te meten hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger de woning. Landelijk ligt de EPC-eis uit het Bouwbesluit op 0,6. Als Tilburgse sociale nieuwbouw daar minimaal 0,2 onder zit, krijgt de corporatie een korting op de grondprijs van 7500 euro. Sociale woningbouw is woningbouw bedoelt voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig een woning te huren of te kopen. De aanpassingen zijn opgenomen in de nota Grondbeleid en het kader Grondprijzen 2013. Die worden op 18 maart door het college aan de raad voorgelegd.
De kosten voor energie vormen een steeds groter aandeel binnen de totale woonlasten. Door energiebesparing en toepassing van duurzame energie wordt de verbranding van fossiele brandstoffen beperkt. Dit zorgt voor een vermindering van uitstoot van CO2. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. De Tilburgse corporaties maakten al eerder met de gemeente afspraken om de bestaande huurwoningen energiezuiniger te maken. Dat hebben ze nu ook gedaan voor nieuwbouw met de korting op de grondprijs. In 2045 wil Tilburg klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat de stad vanaf dat moment netto geen CO2 of andere broeikasgassen meer uitstoot.
Wethouder Berend de Vries van Milieu: "Door de steeds verder stijgende energieprijzen en slecht geïsoleerde huizen wordt de energierekening voor veel gezinnen, zowel in een koop - als huurwoningen, inmiddels onbetaalbaar. Dat is een slechte ontwikkeling en die moeten we dan ook zo snel mogelijk een halt toeroepen. Daar hebben we de hulp voor nodig van de corporaties. Daarom hebben we er als college voor gekozen de nieuwbouw van energiezuinige sociale koop- en huurwoningen via een korting op de grondprijs te stimuleren".

dinsdag 12 februari 2013

Jaarcijfers Nuon: Onderliggend netto resultaat stijgt vijf procent

De netto-omzet van Nuon, exclusief bijzondere posten, steeg met 9 procent tot 3.905 miljoen euro (2011: 3.572 miljoen). Het onderliggende resultaat steeg met 5 procent tot 280 miljoen (2011: 267 miljoen). Het gerapporteerde resultaat laat een nettoverlies zien van 716 miljoen euro als gevolg van een eenmalige afwaardering van 1.074 miljoen euro.
Huib Morelisse, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon: 'Wanneer we de bijzondere posten en de resultaten uit beëindigde bedrijfsactiviteiten buiten beschouwing laten, is het onderliggende resultaat gestegen ten opzichte van 2011. Moeilijke marktomstandigheden voor de productie van elektriciteit werden grotendeels gecompenseerd door een optimale inzet van Nuon's gasopslagfaciliteiten en meer gasafzet in het relatief koude eerste halfjaar van 2012. Een goede prestatie in moeilijke marktomstandigheden. Nuon is genoodzaakt een aanzienlijke afwaardering te nemen op haar centrales. Dit als gevolg van lagere marges op voornamelijk gasgestookte productie, veroorzaakt door overcapaciteit en een afnemende vraag. Onze drie nieuwe gascentrales zijn echter van groot belang omdat ze de fluctuerende productie van wind- en zonne-energie uitstekend kunnen aanvullen."
Een steeds groter percentage van Nuon's investeringen worden gealloceerd aan duurzame energieproductie. In december 2012 is bekend gemaakt dat Westpoort Warmte, een joint-venture tussen Nuon Warmte en de gemeente Amsterdam, de nieuwe, klimaatneutrale wijk Houthaven zal aansluiten op duurzame verwarming en koeling. Het betreft een investering van EUR 13,5 miljoen. De levering van zowel stadswarmte en koeling met koude uit oppervlaktewater op een dergelijk grote schaal is uniek.
In juni 2012 nam Nuon een positief besluit over de participatie in het grootschalige warmtenet van de gemeente Nijmegen. Het gaat hier om een investeringsbesluit van EUR 82 miljoen. De gemeente Nijmegen creëert samen met de provincie Gelderland, netwerkbedrijf Alliander, Nuon en de Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) een warmtenet.
Net na de zomer van 2013 zal Nuon een van de grootste Nederlandse windparken op land, windpark Zuidlob, openen. Het 122 MW windpark levert duurzame energie aan 88.000 huishoudens.
In samenwerking met Energieonderzoek Centrum Nederland en 35 agrarische ondernemers wil Nuon in de Wieringermeer de huidige windcapaciteit van 106 MW verhogen naar 350-400 MW. De betrokken partijen trekken momenteel gezamenlijk op in onderzoeken en voorstudies.
In april 2012 leverde Nuon voor het eerst warmte aan 11.000 huishoudens in Almere via een 8,5 kilometer lange warmtetransportleiding onder het IJmeer door. De woningen worden verwarmd met restwarmte die vrijkomt bij elektriciteitsproductie door de Nuon gascentrale Diemen-33. Naast deze bestaande centrale bouwde Nuon de nieuwe gascentrale Diemen-34 centrale. Diemen-34 leverde in september 2012 de eerste stroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet en zal de warmtelevering aan Almere overnemen.
In mei 2012 leverde ook de nieuwe Hemweg-9 gascentrale de eerste elektriciteit. Beide nieuwe centrales hebben een capaciteit van 435 MW en kunnen in totaal energie leveren aan 1,5 miljoen huishoudens.
De 1.311 MW Magnum gascentrale in de Eemshaven zal eind februari de eerste elektriciteit leveren aan het landelijke elektriciteitsnet. Magnum zal naar verwachting in juni 2013 volledig operationeel zijn.
In december 2012 informeerde Nuon de medewerkers van de Willem-Alexander centrale in Buggenum over het voornemen om deze centrale te sluiten. Na consultatie van diverse bestuursorganen zal een definitief besluit worden genomen.
De concurrentie op de consumentenmarkt is heviger geworden en veroorzaakt een toenemende mobiliteit van klanten op de energiemarkt. Nuon zag in 2012 een daling van het aantal elektriciteitscontracten. Het aantal gascontracten bleef stabiel.
Binnen de zakelijke markt zag Nuon een stijging van het aantal aansluitingen. Het aantal aansluitingen steeg van 85.000 naar 89.000.

Start Butendiek offshorewindmolenpark

De financial close voor het project Butendiek offshorewindmolenpark is per 7 februari 2013 bereikt. Hiermee start het project, dat in de tweede helft van 2011 door Ballast Nedam is verworven. Dit project met de contractwaarde van ongeveer 250 miljoen euro is al eerder in de orderportefeuille van Ballast Nedam opgenomen.
Ballast Nedam heeft met wpd een contract voor het ontwerpen, leveren en plaatsen van 80 funderingen in het Duitse Butendiek offshorewindmolenpark. Dit buitengaats windmolenpark bevindt zich in de Duitse Bocht, 32 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt.
De diepte van het water op de locatie van het Butendiek windmolenpark ligt tussen de 17 en 22 meter. Het windmolenpark bestaat uit 80 turbines, elk met een capaciteit van 3,6 MW, waarmee de totale capaciteit op 288 MW komt. Een fundering bestaat uit een zogenaamde stalen monopile en een verloopstuk waarop de toren van de windturbine geplaatst wordt. Ontwerp en werkvoorbereidingen van de funderingen zijn in volle gang; de plaatsing staat gepland in het voorjaar van 2014. Ballast Nedam gebruikt voor het plaatsen van de funderingen het Heavy Lift Vessel (HLV) Svanen. Begin 2015 zal het project opgeleverd worden.
wpd ontwerpt en exploiteert windparken overal ter wereld. Deze onderneming realiseerde in talloze projecten tot nu toe zo'n 1400 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 2,1GW en heeft momenteel plannen voor nog eens 7000MW. Binnen Europa is wpd een van de grootste ontwikkelaars van offshoreprojecten met 10.000MW in de planning. Momenteel werkt wpd aan de voorbereidingen van het Butendiek project.
Ballast Nedam werkt aan integrale projecten in Nederland op de vier werkgebieden huisvesting, mobiliteit, energie en natuur. Binnen deze focus richten we ons op de nichemarkten industriebouw, offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. Op een aantal expertisegebieden zijn we ook internationaal actief. Het aandeel Ballast Nedam is opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX) van NYSE Euronext.
Ballast Nedam kiest voor levenscyclus denken en doen: wij ontwikkelen, realiseren, beheren en hergebruiken. We zijn langdurig betrokken bij beheer, onderhoud en exploitatie van projecten en organiseren financiële haalbaarheid. Onze toeleverende en specialistische bedrijven leveren onderscheidend vermogen door innovatie, kostenleiderschap en inkoopkracht. Het aanbod van Ballast Nedam verschuift naar specifieke product-marktcombinaties met meer toegevoegde waarde.
Ballast Nedam realiseert blijvende kwaliteit in combinatie met lagere levenscycluskosten voor haar klanten en de samenleving. http://www.ballast-nedam.nl

Fries bedrijf OrangeGas tekent contract met BIOS-Groep voor ruim 2 miljoen

Het Friese bedrijf OrangeGas en personenvervoerder BIOS-Groep zijn een lange termijn-contract overeengekomen om het WMO-vervoer in de regio Noord Veluwe en Groningen uit te voeren op Groengas. Met de ondertekening van het contract is een bedrag van ruim 2 miljoen euro gemoeid.
De BIOS-groep beschikt in deze regio’s over een uitgebreid wagenpark met verschillende Groengas-modellen: in Noord Veluwe rijden 23 FIAT Ducato’s Natural Power. In Groningen zijn 15 Volkswagen Caddy’s en 15 Mercedes Benz Sprinters op Groengas aan het wagenpark toegevoegd. 
Door te tanken op verschillende OrangeGas-locaties, onder meer in Groningen, Harderwijk, Hulshorst en Windesheim, rijdt de BIOS-Groep op 100% Groengas. De BIOS-Groep en het WMO-vervoer leveren daarmee daadwerkelijk een bijdrage aan een beter milieu.
“Onderzoek toont aan dat het rijden op Groengas concrete effecten heeft op de luchtkwaliteit: sterk verminderde fijnstof en NOx concentraties. Daarnaast is het rijden op Groengas ook nog eens heel aantrekkelijk voor je portemonnee. Wij zijn heel blij dat beide aanbestedingen gegund zijn aan de BIOS-groep en het WMO-vervoer de komende jaren groen en duurzaam uitgevoerd wordt”, aldus Marcel Borger, directeur OrangeGas.

maandag 11 februari 2013

150kV Masten Helmond-Brandevoort worden weggehaald

Vorige week is TenneT begonnen met het afbreken van de masten van de oude 150kV verbinding bij de wijk Helmond Brandevoort. De afbraak van deze masten is één van de laatste acties na de reconstructie van de 380kV en de 150kV verbinding. Als alles volgens planning verloopt zal de sloop in de laatste week van februari worden afgerond.

De komende weken worden er nog afrondende werkzaamheden in en onder de masten uitgevoerd.Op verzoek van de gemeente Helmond heeft TenneT afgelopen jaar een gedeelte van de 380kV – en de 150kV verbinding bij de wijk Helmond Brandevoort samengevoegd. Hierdoor kan een gedeelte van de 'oude' 150 kV verbinding worden afgebroken. De hoogspanningslijnen zijn in december al uit deze masten gehaald. De masten kwamen afgelopen week aan de beurt.

Kiezen voor een nieuwe technologie? Laat je emotie spreken

Emoties laaien bij debatten over risicovolle technologie, zoals kernenergie, CO2-opslag en vaccins voor baarmoederhalskanker, in de regel hoog op. Toch worden deze emoties zelden serieus genomen in besluiten om de technologie al dan niet toe te passen. Dat moet veranderen, zegt hoogleraar Filosofie TU Delft Sabine Roeser: “want juist emoties brengen morele standpunten aan de oppervlakte die van belang zijn om verantwoord te kunnen innoveren.” Roeser spreekt op vrijdag 8 februari 2013 haar oratie uit als Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar aan de TU Delft.
Op 28 januari komen een paar honderd inwoners, waarvan sommigen met bouwhelmen, van de Groningse gemeente Loppersum bijeen voor een gesprek met Minister Kamp van Economische Zaken. Ze zijn bezorgd en soms boos; uit een onderzoek van de NAM blijkt dat de gaswinning onder hun woonplaatsen kan zorgen voor zwaardere aardbevingen. Hoogleraar Filosofie van de TU Delft Sabine Roeser doet onderzoek naar de morele kanten van risicovolle technologie. Haar belangrijkste punt: neem emoties serieus. Roeser: “Om met de moreel beste oplossing te komen voor de situatie in Loppersum, adviseer ik de minister om naast de rationele kosten-batenanalyse en het financiële plaatje vooral ook de emoties van de inwoners serieus te nemen.”
Roeser stelt in haar intreerede op vrijdag 8 februari a.s. dat emoties zelden op een constructieve manier worden meegewogen in besluitvorming over risicovolle technologie. In het debat over CO2-opslag onder Barendrecht werden de emoties van inwoners genegeerd en ging het alleen maar over de rationele kosten-batenanalyse en het statistisch verwaarloosbare risico dat er CO2 zou weglekken uit het reservoir. Aan de andere kant: in Groningen is het nooit tot een inhoudelijke discussie gekomen vanwege ‘gebrek aan draagvlak’. Roeser: “Ten onrechte, want emoties brengen morele standpunten en ethische bezwaren aan de oppervlakte die wel degelijk van belang zijn voor verantwoorde innovatie.” Zo kan verontwaardiging duiden op een onrechtvaardige verdeling van risico’s. Boosheid kan duiden op een schending van autonomie; geef je de mensen wel die inspraak in hun leefomgeving die past in een democratie? Emoties moeten volgens Roeser het startpunt zijn voor iedere discussie over het toepassen van risicovolle technologie: “Alleen dan kun je als land een weloverwogen besluit nemen.”

TU Delft bouwt stroomraam en energievlieger

Studenten van de TU Delft gaan met geld uit een nieuw fonds een stroomraam bouwen en energie-opwekkende vliegers zo verbeteren dat ze 24 uur per dag in touw kunnen zijn. De middelen zijn afkomstig uit het Delft Energy Initiative Fonds, bedoeld om innovatieve risicovolle ideeën over het opwekken, opslaan en besparen van energie uit te werken naar prototypes en commerciële producten. Het fonds is bestemd voor studenten en medewerkers van de TU Delft en bevat naast financiering ook deelname in het LaunchLab-programma van incubator Yes!Delft. De twee projecten zijn gekozen uit zeven bijzondere en innovatieve ideeën.

Een stroomraam – of Luminescent Solar Concentrator – is een raam waarop een folie van luminescerend materiaal zonlicht opvangt en verspreidt naar de raamranden waar de lichtdeeltjes door smalle zonnepanelen worden omgezet in elektriciteit. Student Koen Hooning en collega’s van de onderzoeksgroep Luminescent Materials van de faculteit Technische Natuurwetenschappen hebben nieuwe materialen gevonden die het rendement van de stroomramen met een factor vijf kunnen verbeteren. Daarmee kunnen ze wat betreft kosten en rendement concurreren met dunne filmzonnecellen. Met behulp van een prototype van 10 bij 10 centimeter kunnen Hooning en collega's  de nieuwe materialen testen.

TU Delft studenten Joost Krikenier en Rolf van der Vlugt willen de door duurzaamheidsprof Wubbo Ockels, onderzoeker Roland Schmehl en hun team ontwikkelde energievlieger verder ontwikkelen tot commercieel product. Met de middelen van het Delft Energy Initiative Fonds willen ze de vlieger geschikt maken om 24 uur per dag stroom op te wekken. Hiervoor is onder meer nodig dat de controle-eenheid vlak onder de vlieger zelf energie produceert om te kunnen functioneren. Ook is nieuwe software nodig om de vlieger te kunnen aanpassen aan veranderingen in windkracht en windrichting. De studenten willen de verbeterde vlieger deze zomer op een aantal festivals grootschalig demonstreren.  


vrijdag 8 februari 2013

Nederlandse zeilmaker ontwerpt eco-solar dekzeil

Dit weekend presenteert de Nederlandse zeilmaker Bootzeil haar eco-solar dekzeil op de beurs Boot Holland in Leeuwarden. Het dekzeil kan stroom opwekken, wat de levensduur van de accu's ten goede komt. Daarnaast wordt het vrijwel energieneutraal geproduceerd en voorkomt dat boten zinken en daarmee vervuilen.
Duurzaamheid is nooit belangrijker geweest. Zo ook voor zeilmakerij Bootzeil. Recentelijk is met behulp van een Europese subsidie een zo groen mogelijk dekzeil ontwikkelt. In hechte samenwerking met de productielocatie is het gelukt om de CO2-uitstoot voor ieder geproduceerd zeil met bijna 90% te verminderen. Het zeil komt onder de naam RollerCap in de winkels te liggen.
Hiernaast zorgt iedere afgedekte boot voor minder vervuild hooswater dat overboord gegooid wordt, minder milieuvervuiling door gezonken boten en een gezonder ecosysteem in onze Nederlandse wateren in het algemeen. Wist u bijvoorbeeld dat gezonken boten jaarlijks nog steeds een substantiele bijdrage aan vervuiling van Nederlands oppervlaktewater leveren? Eerder rapporteerde Bootzeil al over vervuiling van gezonken boten (zie deze link: http://www.omroepzeeland.nl/anp/aps-gezonken-boot-vervuilt-28-miljoen-liter-water).
Het belangrijkste is nog: het dekzeil is voor iedereen bereikbaar. Waar zeilen van de traditionele zeilmakerij vaak erg duur zijn, is de RollerCap ook voor kleine boten bijzonder betaalbaar.
De mogelijkheid om het dekzeil te bekijken bij de onthulling is mogelijk, komend weekend wel te verstaan, op de Boot Holland beurs in Leeuwarden. Hier wordt het zeil onthult en bestaat de mogelijkheid om live te testen. Het zeil is zichtbaar bij stand 2046

Tauw partner van innovatiewedstrijd Light Challenge

Op 6 februari vond in Heerenveen de kick-off plaats van de Light Challenge 2013, een ontwerpwedstrijd voor studenten om openbare verlichting energiezuiniger te maken. De eerste editie van de Light Challenge in 2011 in de gemeenten Heerenveen, Groningen en Assen was een groot succes. Dit keer is de wedstrijd landelijk. Deelnemende partijen zijn Heerenveen, Groningen, Assen, Rotterdam, Hardenberg, Leiden, Almere, Venray, Almelo en Nijmegen.

De succesformule van de Light Challenge is dat studenten een nieuw lichtconcept ontwerpen in samenwerking met partnerbedrijven en gemeenten. De partnerbedrijven leveren de techniek, middelen en kennis om iets te ontwerpen en de gemeente leveren een straat en bewoners die willen helpen. Het winnende lichtconcept wordt daadwerkelijk in de betreffende straat toegepast.

Elk team krijgt een eigen straat in een van de deelnemende Challenge Cities. De teams gaan samen met de bewoners van de woonstraat aan de slag om hun woonstraat opnieuw te verlichten. Voorwaarde is dat het nieuwe lichtconcept energieneutraal maar het liefst energiepositief moet zijn, de woonkwaliteit in de straat verbetert, de verkeersveiligheid garandeert en een gevoel van veiligheid in de woonstraat geeft. Verder moeten er duurzame materialen worden toegepast en het concept moet economisch en prijstechnisch haalbaar zijn. Deze voorwaarden dienen echter niet het ‘out of the box’ denken in de weg te staan.

De teams presenteren het concept eind april begin mei aan bewoners en partnerbedrijven. Een proefopstelling van het concept wordt later aan bewoners en jury gepresenteerd.

Nederlander bespaart op benzine

De brandstofprijzen liggen nog steeds erg hoog en dit voelt Nederland flink in de portemonnee. 73 procent van de Nederlandse autorijders is daarom ook gefocust op de hoogte van de benzineprijzen. Maar de auto weg doen is geen optie, ondanks de stijgende kosten. Dat blijkt uit een recente poll van Allsecur autoverzekeringen gehouden onder ruim 4900 van haar eigen klanten.

44 procent van de Nederlandse autorijders is alert op de keuze van de benzinepomp en tankt zo goedkoop mogelijk. 29 procent laat de auto staan voor korte ritten om benzine te besparen.18 procent van de ondervraagden kijkt kritisch naar de kosten voor de autoverzekering en 8 procent van de automobilisten geeft aan helemaal niet te besparen op de auto. Slechte autobanden zorgen juist voor meer benzineverbruik. Reparaties uitstellen is op de lange termijn dan ook niet bevorderlijk voor de conditie van de auto en de inhoud van de portemonnee.

KPN en Alliander zetten mobiel telecommunicatienetwerk op ter ondersteuning van energiesector

KPN en netwerkbedrijf Alliander gaan samenwerken bij het opzetten van een mobiel telecommunicatienetwerk specifiek voor energienetten. Deze week tekenen beide partijen voor een langdurige samenwerkingsovereenkomst. Alliander gaat dit mobiele netwerk gebruiken voor het beheren en besturen van energienetten, KPN levert specifieke technische ontwerp- en beheerdiensten voor dit telecommunicatienetwerk.
Alliander verwacht de komende jaren steeds meer intelligente energienetten aan te leggen. In deze netten zitten sensoren waarmee energiestromen beter gevolgd en op afstand bestuurd kunnen worden. Daarnaast worden de komende jaren circa 5 miljoen slimme meters aan klanten van Alliander aangeboden. Het dataverkeer wordt hierdoor intensiever en belangrijker, waarbij draadloze telecommunicatie een grote rol speelt. KPN is betrokken bij het ontwerp, de bouw en het onderhoud van dit netwerk. Het is mogelijk dat ook andere netwerkbedrijven in de toekomst aansluiten bij dit samenwerkingsverband.

donderdag 7 februari 2013

Warmtewet laat grootverbruiker in de kou staan

Vorige week is de plenaire behandeling van de Warmtewet afgerond. Kleinverbruikers met een aansluiting op een warmtenet zijn nu beschermd, maar grootverbruikers niet. Zij worden geacht te onderhandelen over de toegang en de tarieven met de monopolist. Lichtpuntje is het niet-verplichten van restwarmtehergebruik. Dat is onder meer geregeld via energiebesparingsconvenanten.
De Warmtewet is na 10 jaar aangenomen door de Tweede Kamer. In 2003 diende Jan ten Hoopen (CDA) een initiatiefwetsvoorstel in, later gesteund door Diederik Samson (PvdA). De wet moest een leemte invullen: de elektriciteits- en gasvoorziening waren wel gereguleerd, maar aangeslotenen op een warmtenet kenden geen wettelijke bescherming.
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: 'Het is goed dat de Tweede Kamer nu een wetsvoorstel aangenomen heeft. Het is alleen bijzonder spijtig dat grootverbruikers, veelal MKB-bedrijven, zorginstellingen, ziekenhuizen en andere zakelijke gebruikers in een voorzieningsgebied van een warmteleverancier over de voorwaarden voor toegang en de tarieven moeten gaan onderhandelen met de warmteleverancier, die een monopolist is. Deze groep aangeslotenen weet uit ervaring dat het met een monopolist slecht onderhandelen is. Wat er zal gebeuren is dat er – grotere - aangeslotenen zullen zijn die gaan afhaken. Resultaat daarvan is dat de voorziening voor de overblijvers die geen keuze hebben duurder zal worden. In die zin worden ook de kleinverbruikers niet beschermd. De vorige minister van EZ, Van der Hoeven, heeft de Tweede Kamer onder meer op dit punt een evaluatie van de wet toegezegd. Ik heb tot op heden geen evaluatieresultaten gezien die de grootverbruikers enig comfort bieden.”
Grünfeld vervolgt: “het enige positieve is het ontbreken van een paragraaf over het verplicht benutten van industriële restwarmte. Dat biedt namelijk niet de juiste prikkels. We kennen al andere mechanismen om de benutting te bevorderen, onder meer via convenanten (MEE, MJA-3). Bij de uitvoering blijkt vaak dat de levering van industriële restwarmte een complexe aangelegenheid is, die samenwerking van meerdere partijen vergt. Cruciaal voor een succesvolle realisatie blijkt de invulling van een initiërende en regisserende rol. Vanuit haar maatschappelijke positie is dit bij uitstek een rol voor de – lokale en regionale - overheid.”

TNO: Rondvaart op termijn volledig elektrisch

TNO adviseert om de volledig elektrische aandrijflijn (met accu’s) op termijn toe te passen voor alle passagiersschepen van de commerciële rondvaartvloot, waaronder sloepen, partyschepen en rondvaartschepen. Voor de schepen waarmee dat nog niet kan, kan het beste ingezet worden op hybride met een kleine verbrandingsmotor.
Veel sloepen en salonboten hebben reeds elektrische aandrijving. Voor de intensieve rondvaart is de investering voor de benodigde accu’s echter nog erg hoog en is het vaak niet mogelijk een geschikte ruimte te vinden voor de accu’s op bestaande schepen.
TNO adviseert de rondvaartbranche om voor de bestaande schepen goed te onderzoeken of er ruimte is voor een (geavanceerd) accupakket. Dat kan ook een klein accupakket zijn in combinatie met een kleine schone dieselmotor (zoals de ‘Fase IIIb’ motor) of een aardgasmotor. De investeringskosten zouden zichzelf terug kunnen verdienen door een besparing op energiekosten. De energiekosten zouden om die reden over lange tijd (10 jaar) in de berekening meegenomen moeten worden. Wel is het zo dat de voorkeur van TNO uitgaat naar de uitstootvrije elektrische aandrijving. Dit ondanks de goede ervaringen met aardgasmotoren.
TNO baseert dit advies op onder meer de discussies tijdens de kennisdelingsbijeenkomsten Schoner Varen, op interviews en op de ervaringen die de rondvaartbranche de afgelopen 20 jaar opdeed met schone aandrijf technologieën. Dit alles heeft TNO samengevat in een ‘factsheet’ rapport. Dit rapport beperkt zich tot de uitstoot, de praktische gebruiksaspecten en de kosten van de aandrijflijnopties. Er is niet gekeken naar de effecten van uitstoot op de lokale luchtkwaliteit.

De Tesla laden terwijl je werkt

Op de campus van de TU Delft staan sinds kort laadpalen voor elektrische auto’s. Nuttig, want op de campus rijdt een behoorlijk aantal elektrische voertuigen rond. Op een regenachtige winterdag zagen we onder meer een op de campus omgebouwde Smart en een door studenten gebouwde racewagen.
De laadpalen zijn uiteraard ook bedoeld voor medewerkers, studenten en bezoekers die in meer alledaagse elektrische voertuigen rijden. Ze kunnen een speciale laadpas hun voertuigen opladen terwijl ze zelf werken, studeren of vergaderen. De universiteit heeft ervoor gekozen om laadpalen op de campus te zetten, omdat er vraag naar is. Projectleider TU Delft Ad Winkels: “Bovendien vinden we het belangrijk om niet alleen te doen aan onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzame mobiliteit, maar het ook in de dagelijkse praktijk te stimuleren.”  De energie wordt voorlopig dan ook nog gratis aangeboden.
De laadpalen zijn ontwikkeld en geplaatst door het bedrijf Cohere Energy Solutions, dat onlangs ook al de campus van de TU Eindhoven van laadpalen voorzagen. “Universiteitsterreinen zijn interessant voor elektrische laadpunten”, aldus Michael Coussement van Cohere Energy Solutions, “omdat wetenschappers eerder dan gemiddeld kiezen voor een nieuwe technologie.” De laadpunten zijn geschikt voor alle reguliere elektrische auto’s en een lege accu volladen duurt ongeveer 8 uur. Als je auto er geschikt voor is dan kunnen de laadpunten ook op een hoger vermogen met 3 fasen 400V laden. De oplaadtijd is dan bijna drie keer zo snel.
De laadpalen staan op zes locaties op de campus. Bij iedere paal kunnen twee auto’s tegelijk laden op speciaal hiervoor gereserveerde parkeerplaatsen. Om een laadpaal te activeren is een laadpas nodig. Medewerkers en studenten kunnen met hun campuskaart een laadpas ophalen bij het Servicepunt van de betreffende faculteit.