Ads Top

Project De Groene Grachten voor verduurzaming Amsterdamse grachtengordel gestart

In 2013 bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar. Om ze ook de komende eeuwen te behouden, is een plan getekend om de grachtengordel te verduurzamen. Ook Tauw is bij dit initiatief betrokken.
Initiatiefnemer van het project De Groene Grachten is Wubbo Ockels. Samen met pandeigenaren, projectpartners en bewoners zoekt hij naar mogelijkheden om zoveel mogelijk energie te besparen en de energie die wordt gebruikt, duurzaam op te wekken. Een reeks van concrete projecten moet ervoor zorgen dat de wereldberoemde grachtengordel nog eens vier eeuwen mee kan: energiezuinig en letterlijk duurzaam.
De Gemeente Amsterdam, Search B.V., Liander, Philips, VMW Taxand, Raedthuys Groep en Stadsherstel Amsterdam founding zijn projectpartner van dit groene pioniersproject dat vanaf dit najaar wordt toegepast in verschillende monumentale panden van Stadsherstel. In deze monumenten zal op een duurzame manier elektriciteit en warmte opgewekt worden, per pand of in meerdere panden tegelijk.
Bovendien gaan de panden zelf efficiënter om met warmte en elektriciteit - door bijvoorbeeld LED-verlichting en de juiste isolatie toe te passen - zonder dat de cultuurhistorische waarde wordt aangetast. Door het bundelen van expertise, kwaliteiten en middelen is dit een nieuwe stap naar duurzaamheid.
Tauw is bij dit initiatief betrokken via Urgenda - een van de netwerkpartners van De Groene Grachten – waar we een samenwerkingsovereenkomst mee hebben. De rol van Tauw binnen het project De Groene Grachten is expertise inbrengen op het gebied van bodemenergie (WKO). Dit doen we door een haalbaarheidsstudie uit te voeren waarbij we kijken naar zowel de technische, juridische als financiële aspecten van bodemenergie. Ook onderzoeken we een eventuele koppeling met andere duurzame energieconcepten, zoals warmtewinning uit riool- of grachtenwater.
Tauw werkt binnen het project De Groene Grachten samen met andere kennispartners.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.