Ads Top

Nieuw Afrikaans onderzoek over invloed verlichting op zonne-energie

Uit nieuwe onderzoeksbevindingen die werden gepubliceerd door de Independent Development Trust (IDT) in Zuid-Afrika blijkt dat het op grote schaal gebruiken van verlichting op zonne-energie in een landelijke gemeenschap talloze voordelen biedt. Daartoe behoren een versterkt veiligheidsgevoel, significante kosten- en tijdbesparingen, en meer huiswerk dat door de kinderen wordt voltooid. De resultaten werden bekendgemaakt tijdens het Zuid-Afrikaanse deel van de Philips 2012 Cairo-naar-Kaapstad roadshow, die gericht is op het kweken van bewustwording voor nieuwe innovaties op het gebied van gezondheidszorg en verlichting die relevant zijn voor dit continent.
De opdracht voor het onderzoek was gegeven door Philips en het werd tussen september 2011 en juli 2012 uitgevoerd door IDT. Het doel van het project was te onderzoeken welke impact verlichting op zonne-energie (lantaarns, leeslampen en woningverlichting) voor zowel woningen als buiten (terreinverlichting) op lange termijn heeft op een landelijke gemeenschap die niet op het elektriciteitsnet is aangesloten. De door de IDT geselecteerde gemeenschap heet Lomshiyo 2. Deze bevindt zich in de gemeente Nkomazi van de provincie Mpumalanga in Afrika en bestaat uit 71 woningen.
Het onderzoek richtte zich op vijf specifieke onderwerpen, namelijk: wat is de invloed op de sociale cohesie, het gevoel van veiligheid van de huishoudens, de lokale economische activiteiten, het gemak waarmee leerlingen 's avonds hun huiswerk maken, en gezondheid en welzijn.
Het onderzoek rapporteerde een toenemende trend naar sociale cohesie; het gaat om een toename van minder dan 70% bij de start van het onderzoek naar bijna 90% bij de laatste controle. Dit betekent dat mensen ofwel terugkeren naar hun gemeenschap of er niet weggaan. Veiligheid was een belangrijke kwestie voor de meeste gemeenschapsleden. Het gevoel van veiligheid steeg van 22% naar 51%.
De gemeenschap van 71 huishoudens als geheel bespaarde op de aanschaf van kaarsen en lampolie. De maandelijkse besparingen werden geschat op ZAR 2534 per maand voor de hele gemeenschap. Daarnaast werden er op de weg tijdsbesparingen gerealiseerd doordat men niet de 10 km hoefde te reizen om deze artikelen te kopen.
Huishoudens die de leeslamp op zonne-energie ontvingen, gaven belangrijke verbeteringen aan in het huiswerk van hun kinderen, waarbij ze meer uren studeerden en nu in staat waren hun huiswerk tijdig in te leveren. Positieve gezondheidseffecten zijn gerapporteerd doordat helderder licht leidt tot minder vermoeidheid van de ogen dan lampolie doet, en zonder de rook en geur daarvan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.