Ads Top

Crowdfunding voor onderzoek naar zonne-brandstof

Timo Roestenberg is wetenschapper aan de Universiteit Twente (UT) en betrokken bij het bedrijf Antecy. Dit bedrijf wil met behulp van crowdfunding geld inzamelen voor het ontwikkelen van innovatieve technologie die CO₂ uit de lucht en waterstof uit water met behulp van zonne-energie kan omzetten in vloeibare brandstof.
Vanaf april 2011 is Roestenberg binnen de vakgroep Energietechnologie van prof. G. Brem betrokken bij het onderzoek van Antecy naar zonne-brandstof, oftewel solar fuels. Roestenberg legt uit: "Er zijn verschillende biobrandstoffen in omloop, maar het proces om planten (suikerriet) of algen om te zetten in brandstof is niet erg efficiënt. Het converteren van CO₂ en waterstof in brandstof, met behulp van zonne-energie, is veel efficiënter. Ik heb me het afgelopen jaar met name gericht op die CO₂ en hoe je die uit de lucht kunt filteren. In de lucht heeft CO₂ een lage concentratie, dit maakt het lastig om het af te vangen. Samen met andere wetenschappers van de Universiteit Twente heb ik hiervoor een CO₂ absorber ontwikkeld. Inmiddels zijn hiervoor al twee patenten aangevraagd."
Het gebruik van zonne-energie voor het ontwikkelen van brandstof, kan een belangrijk probleem oplossen, namelijk de 'mismatch' tussen de beschikbaarheid van zonne-energie en het gebruik ervan. Roestenberg: "Als heel Nederland zonne-panelen op zijn dak plaatst, produceren we overdag veel meer energie dan we nodig hebben en 's nachts helemaal niets. Dit betekent dat deze energie overdag opgeslagen moet worden, dat is een gigantische investering. Maar overtollige zonne-energie kan wél goed gebruikt worden om een vloeibare brandstof te maken. Deze solar fuels kun je opslaan zonder dat er iets verloren gaat en je kunt het zonder problemen transporteren. Zo kan zonne-energie, die op de verkeerde plaats of op het verkeerde moment opgewekt wordt, tóch nuttig gebruikt worden."
Wanneer Antecy, via crowdfunding, 100.000 euro heeft ingezameld, wordt gestart met het vervolgonderzoek aan de Universiteit Twente: de ontwikkeling van een Pilot Plant. Dit is een proefopstelling waarmee Antecy de technologie op grotere schaal wil demonstreren. Roestenberg: "We hopen dat de technologie voor huishoudelijk gebruik binnen vijf jaar optimaal ontwikkeld is. Huishoudens, met zonnepanelen op het dak, kunnen dan automatisch CO₂, met behulp van de overtollige zonne-energie, omzetten in solar fuels. Deze brandstof kunnen de bewoners gebruiken voor hun dagelijkse vervoer. Een goed vooruitzicht!"

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.