Ads Top

'Commerciële strategie Essent succesvol'

De vorig jaar ingezette commerciële strategie van Essent is succesvol. De 'Mijn E'-producten en diensten die het energiebedrijf heeft geïntroduceerd, hebben bijgedragen aan een toename van het totaal aantal klanten. Essent biedt haar klanten slimme hulpmiddelen voor het verlagen van energieverbruik door inzicht te geven in energieverbruik en bijbehorende kosten.

In vergelijking met 2011 is het aantal klanten (elektriciteit) gegroeid tot bijna 2,4 miljoen. Ook het aantal gasklanten is toegenomen, tot ruim 2 miljoen. En de klanten zijn tevreden: Essents dienstverlening wordt met een 7,5 gewaardeerd. In de eerste helft van dit jaar heeft Essent een bedrijfsresultaat geboekt van 162 miljoen euro (13 procent lager dan vorig jaar); het bedrijfsresultaat voor afschrijving (EBITDA) steeg met 4 procent.

De netto-omzet was stabiel, 3,1 miljard euro (2011: 3,2 miljard euro). De gerapporteerde omzet daalde met 3 procent, hoofdzakelijk als gevolg van een andere handelsstrategie van bedrijfsonderdeel Powerhouse. De omzet gekoppeld aan huishoudelijke klanten steeg met 6 procent.

De uitdagende economische omstandigheden ten opzichte van vorig jaar zijn niet veel veranderd. Door achterblijvende vraag naar elektriciteit, in combinatie met de toegenomen productiecapaciteit, staat het verdienvermogen van het productiepark van Essent onder druk. Daarnaast heeft Essent te maken gehad met de eenmalige opstartkosten voor de Clauscentrale (Maasbracht) en de centrale in Moerdijk.
De lagere marges van de productie-units zijn grotendeels goedgemaakt door de positieve ontwikkelingen op commercieel gebied, zoals stijgende klantaantallen, succesvolle optimalisatie van de contractenportefeuille en het adequaat inspelen op weersinvloeden in relatie tot gas.

In 2011 waren synergievoordelen (18 procent daling van de beïnvloedbare kosten t.o.v. 2010) zichtbaar van eerder in gang gezette efficiencyprogramma's en verdere integratie in RWE (zoals gezamenlijke inkoop). In 2012 worden de voordelen van bestaande programma's verder uitgebouwd en nieuwe initiatieven opgestart. Het zal leiden tot verdere daling van beïnvloedbare kosten, met als gevolg dat beloofde synergievoordelen van totaal van Euro 135 miljoen 2 jaar eerder worden gehaald dan verwacht.
Vandaag heeft RWE tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers een toelichting gegeven op het inrichten van een organisatiebreed Europees energieproductiebedrijf, waarin ook de gas- en kolencentrales van Essent (Clauscentrale, centrale Moerdijk, Amercentrale en centrale Eemshaven) worden ondergebracht. Met de oprichting van een nieuw Europees energieproductiebedrijf kan nog meer synergie worden bereikt in onder andere bedrijfsvoering en onderhoud van centrales. Daarnaast speelt RWE met dit bedrijf in op snel veranderende marktomstandigheden in een Europese energiemarkt, zoals toenemende concurrentie en opkomst van zonne- en windenergie.

Het energieproductiebedrijf zal op 1 januari 2013 ingericht zijn. De dagelijkse bedrijfsvoering van de centrales in Nederland zal door medewerkers van Essent blijven worden gedaan, evenals onderhoudswerkzaamheden. Ook zullen de centrales onderdeel van Essent blijven uitmaken.
Essent heeft in het eerste halfjaar van 2012 in totaal 126.000 klanten verwelkomd. Hoewel ook Essent merkt dat consumenten vaker overstappen naar een andere leverancier, constateert zij ook dat klanten steeds meer behoefte hebben aan simpel en eenvoudig inzicht in energieverbruik en -kosten. Met haar producten en dienstverlening speelt Essent hierop in. Essent is twee jaar geleden gestopt met ongewenste en onaangekondigde deur aan deurverkoop van energiecontracten. Onlangs pleitte het energiebedrijf zelfs voor een Bel-niet-aan-register, omdat ongewenste en onaangekondigde verkoop van energiecontracten aan de deur de energiesector in een negatief daglicht stelt.

De nieuwe productlijn Mijn-E is succesvol. De producten en diensten die worden aangeboden helpen klanten om simpel controle en inzicht te krijgen in energieverbruik en -kosten. Het eerste product dat werd gelanceerd was de op afstand te bedienen E-thermostaat. Daarvan zijn er meer dan 20.000 geleverd.
Ook de Verbruiksmanager-app, waarmee klanten hun voorschot in de pas kunnen laten lopen met hun daadwerkelijk verbruik is al meer dan 100.000 keer gedownload. Bij ontwikkeling van nieuwe producten en diensten werkt Essent samen met haar klanten. Later dit jaar introduceert Essent een nieuw product, waarmee klanten inzicht in kosten en energieverbruik van huishoudelijke apparaten krijgen.

Essent houdt ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie nauwlettend in de gaten en biedt consumenten het zonnepanelenvoordeelpakket. Daarnaast heeft Essent bijna 10.000 klanten die hun opgewekte zonne-elektriciteit terugleveren. Op dit moment ontwikkelt Essent een nieuw zonne-energieproduct dat medio september gelanceerd zal worden.

Elektrisch vervoer is belangrijk voor de overgang naar een duurzame toekomst. In Nederland zorgt vervoer voor bijna een kwart van de totale CO2-uitstoot. Daarom investeert Essent in elektrisch rijden. Binnenkort hoopt Essent het 100ste laadpunt in Amsterdam te plaatsen. Ook bedrijven die een laadpaal willen, kunnen bij Essent terecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.