Ads Top

Amsterdam ArenA wil klimaatvriendelijk voetbalveld

De Amsterdam ArenA voert dit seizoen een aantal vernieuwingen door om de grasmat op zeer duurzame wijze in topconditie te houden. Een ervan is dat het veld vanaf deze winter volledig duurzaam vorstvrij blijft. Het is voor het eerst dat dit op deze wijze in Nederland gebeurt.
De aanvoerders van de Eredivisie hebben de grasmat van de Amsterdam ArenA eerder dit jaar aangewezen als het beste veld van het seizoen 2011/2012. Op 25 augustus overhandigde Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS, de prijs aan ArenA-directeur Henk Markerink, Ajax-coach Frank de Boer en de groundsmen (veldverzorgers) van het stadion. De ArenA wil dit seizoen uiteraard weer goed scoren met het veld en zet zich daarvoor fors in. Nieuw is dat de ArenA heeft besloten dat de grasmat tegelijkertijd de duurzaamste van Nederland moet zijn. s
Het verduurzamen van de grasmat gebeurt in het kader van 'Amsterdam ArenA vanzelfsprekend duurzaam', het programma dat erop gericht is om de CO2-uitstoot van het stadion per saldo terug te brengen tot nul in 2015. Samen met Green Deal-partners FieldTurf AAsportsystems, Support partners in sport B.V., SGL en energiebedrijf Nuon zijn afspraken gemaakt over verduurzaming van het veld. Samen met de Amsterdam ArenA investeren zij tijd, kennis, diensten en geld.
Een duurzame vernieuwing die al dit winterseizoen operationeel is, is dat de veldverwarming superduurzaam wordt gemaakt. Restwarmte van de elektriciteitscentrale van Green Deal-partner Nuon in Diemen wordt eerst gebruikt voor de verwarming van de kantoren en de kleedkamers in de ArenA. Daarna gaat het restant via de retourleiding naar de veldverwarming. Hierdoor is de CO2-uitstoot 70-90% lager dan conventionele manieren van veldverwarming. De Amsterdam ArenA is het eerste Nederlandse stadion dat het veld op deze duurzame wijze vorstvrij houdt.
Het blijft echter niet bij de veldverwarming alleen. Door extra te investeren in milieu, gezondheid en welzijn wil de Amsterdam ArenA de gehele keten verbeteren die samenhangt met de grasmat. De ArenA brengt daarom komend seizoen gedetailleerd de volledige kringloop in beeld die samenhangt met de grasmat. Van kweken, inzaaien en vervoer tot en met maaien, beheer en verwijdering van de mat. Ook wil de ArenA weten hoe het precies zit met de CO2-uitstoot van elk onderdeel in het proces
Het energiegebruik van de grasgroeiverlichting moet verder omlaag door de inzet van slimme ICT-oplossingen. Dat zal dit seizoen al gebeuren. Parallel hieraan doet de ArenA onder leiding en aansturing van Green Deal-partner SGL onderzoek naar de inzet van LED-verlichting voor de grasgroeiverlichting in het stadion. De eerste laboratoriumexperimenten zijn inmiddels hoopgevend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.