Pagina's

dinsdag 31 juli 2012

'Werkgelegenheid energiesector gaat toenemen'

In zijn column 'Werkgelegenheid energiesector gaat toenemen' beschrijft John Kerkhoven, managing partner bij Quintel Intelligence, de toename van werkgelegenheid in de energiesector. Daarbij ziet Kerkhoven grote verschillen tussen de hoeveelheid werkgelegenheid die productiemethoden voor energie opleveren. Zo wordt een zonnepaneel meestal in het buitenland geproduceerd, maar de planning en installatie worden wel in Nederland uitgevoerd. Bij andere apparaten zijn de arbeidsintensieve elementen weer heel anders.
Samen met Alliander, Eneco, KEMA, E-on, GasTerra en Scheepstra Duurzame Energie heeft Kerkhoven een overzicht ontwikkeld waarin staat welke inspanning het kost om bepaalde apparaten in te zetten. Apparaten variëren van HR-ketel tot kolencentrale. Voorlopige conclusie: inzetten op decentrale opwekking, isolatie en elektrisch vervoer loont voor de energie- en installatiebranche.

maandag 30 juli 2012

Consument wisselt vaker van energiebedrijf

Door economische crisis stappen klanten steeds vaker over naar een andere energieleverancier. Ruim één op de tien huishoudens koopt gas of stroom jaarlijks bij een andere aanbieder. Het aantal overstappers bereikte in juni een nieuw record van 182 duizend. Dat blijkt in elk geval uit cijfers van brancheorganisatie Energie-Nederland. Die meldt dat in de maanden april, mei en juni het aantal overstappers met 46 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Stedin compenseert gedupeerden Nieuwegein

Nieuwegeiners die eind vorige maand getroffen werden door een stroomstoring hebben inmiddels een vergoeding ontvangen van netbeheerder Stedin. Door blikseminslag zaten ongeveer zeventienduizend klanten zonder stroom. Bij een storing die langer duurt dan vier uur moet het bedrijf een bedrag van 35 euro per huishouden uitkeren.Duurt de storing langer, dan gaat de compensatie omhoog. De bewoners die pas na 26 uur weer stroom hadden, krijgen 135 euro ter compensatie.

Strandpaviljoen op zonne-energie

Strandpaviljoens zouden hun drankjes moeten koelen op zonne-energie. Dat vindt strandpaviljoenhouder Kim van Baaren, initiatiefnemer van het project Solar Beach in Wijk aan Zee. Van Baaren installeerde zelf elf zonnepanelen op zijn strandtent waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Deze energie wordt onder meer gebruikt om dranken te koelen en voor verlichting. De bedoeling is dat straks alle paviljoens, de tijdelijke zonne-energie gaan gebruiken.

woensdag 25 juli 2012

Utrechtse energieonderzoeker schrijft mee aan uniek naslagwerk over duurzame energie

Elsevier heeft een nieuw internationaal standaardwerk uitgebracht op het gebied van duurzame energie. ‘Comprehensive Renewable Energy’ bestaat uit maar liefst acht delen. Het dikste volume over fotovoltaïsche zonne-energie kwam tot stand onder redactie van dr. Wilfried van Sark. Van Sark is universitair docent Zonne-energie aan de faculteit Geowetenschappen.
Elk deel van het naslagwerk behandelt een ander aspect, zoals energie uit water, wind en biomassa. Het deel over fotovoltaïsche zonne-energie is geschreven door een zestigtal experts van over de hele wereld en is met 38 hoofdstukken het dikste deel. “Over fotovoltaïsche zonne-energie valt technologisch gezien dan ook het meeste te schrijven”, vertelt Wilfried van Sark. Fotovoltaïsche zonne-energie wil zeggen dat zonlicht direct in elektriciteit wordt omgezet met behulp van zonnecellen.
De laatste bevindingen rond zonne-energie zijn terug te vinden in het naslagwerk. Een voorbeeld hiervan is lichtmanagement, een vrij recente ontwikkeling. Met plasmonics, waarbij nanometaaldeeltjes worden toegepast in de zonnecel, kan in combinatie met andere concepten van lichtmanagement het rendement van zonne-energie worden verdubbeld. Er kan dus meer elektriciteit uit dezelfde hoeveelheid zonlicht worden gehaald.
In het boek is ook een meer biologische benadering van zonne-energie beschreven. Door het rendement van het natuurlijke proces van fotosynthese kunstmatig te verhogen, kun je een soort kunstmatige bladeren produceren. De op deze manier verkregen energie kan worden afgetapt. Hiermee zou je een soort elektrische plant kunnen maken. “Het is misschien een vreemde eend in de bijt in vergelijking tot andere hoofdstukken, maar het laat zien dat in dit boek zonne-energie van alle kanten wordt belicht.”

Energiezuinige verlichting langs de weg in Amersfoort

De gemeente Amersfoort past de verlichting langs de Rondweg Zuid en de binnenring van de Stichtse Rotonde aan. De armaturen worden aangepast en op sommige plekken vervangen, zodat ze geschikt zijn voor energiezuinige lampen. De gemeente verwacht op jaarbasis een energiebesparing van 126.000 KWh te realiseren, dit is gelijk aan het energieverbruik van 36 huishoudens per jaar. Deze maatregelen zijn in lijn met de ambitie van de gemeente Amersfoort op het gebied van duurzaamheid. .
De armaturen langs de Rondweg Zuid zijn inmiddels aangepast, zodat een lamp van 100 en 150 watt volstaat in plaats van een lamp van 150, 250 en 400 watt. Ook wordt het licht ’s nachts, op tijden wanneer er weinig verkeer is, gedimd. Het verlichtingsniveau blijft hoog genoeg voor goed zicht op de weg..
Na de zomer vervangt de gemeente de versleten armaturen op de binnenring van de Stichtse Rotonde. Ook hier komen armaturen met energiezuinige lampen. Weggebruikers ondervinden weinig tot geen hinder van deze werkzaamheden..
De gemeente Amersfoort onderzoekt de mogelijkheden om op nog meer plaatsen de openbare verlichting te vernieuwen met energiebesparende verlichting.

dinsdag 24 juli 2012

'Wettelijke procedures windmolenpark genegeerd’

Met de plaatsing van vijf nieuwe mega windmolens in het natuurgebied van Playa Kanoa op Curaçao heeft de overheid de voorgeschreven wettelijke procedures van tafel geveegd. Dat vinden Amigu di Tera en Defensa Ambiental. Premier Gerrit Schotte zal het windmolenpark vandaag openen. 'Oorspronkelijk zouden de nieuwe windmolens geplaatst worden op plekken waar de afgedankte molens al hadden gestaan', zegt Yvette Raveneau, Amigu di Tera, tegen online magazine Verst Geperst. 'Van de achttien oude plekken zouden er vijf worden gebruikt, de overige zouden zo veel mogelijk in de oude staat worden hersteld. Het betrokken bedrijf NuCapital maakte bekend dat zij zich zou houden aan milieuvoorschriften van de Wereldbank.'

Zuinige datacenter

Een slim nieuw stukje software kan het energieverbruik van datacenters flink verminderen. Dat meldt Noorderlicht. Serverfarms verbruiken grote hoeveelheden energie voor opslag, en om hun apparatuur te koelen. Alleen al de datacenters van Google gebruiken naar schatting genoeg energie om 200.000 huishoudens van stroom te voorzien. Een groepje ingenieurs van Princeton heeft een methode ontwikkeld om het energieverbruik van databedrijven flink terug te brengen. Hun software maakt het kortweg mogelijk om solid state geheugen, ook wel bekend als flashgeheugen, in te zetten voor de meest energie-intensieve dataopslag.

maandag 23 juli 2012

Energieverbruik in juni verder omlaag

Het elektriciteitsverbruik in Nederland is in de maand juni verder gedaald. In vergelijking met de maand juni vorig jaar is het verschil in verbruik ca. minus 1 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de landelijke elektriciteitstransporteur TenneT. Verder laten de maandelijkse cijfers een dalende trend zien in de binnenlandse productie van elektriciteit en een stijging van de import. TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rondom energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijke elektriciteitstransporteur inzicht in de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.

‘Kadaverfabriek’ haalt energie uit afvalwater

‘Kadaverfabriek’ Rendac in Son bouwt met Paques een waterzuivering die ‘groene’ energie produceert. Het afvalwater wordt omgezet in biogas dat in een warmte/kracht-koppelaar wordt omgezet in elektriciteit en warmte, zo meldt Cobouw. De installatie komt begin volgend jaar in gebruik en levert ongeveer net zoveel energie als drieduizend huishoudens in een jaar verbruiken.

vrijdag 20 juli 2012

Eén factuur voor huur en energie in Oosterhout

Woningcorporatie Thuisvester onderzoekt de mogelijkheden om huurders de energie- en huurlasten tegelijkertijd te laten betalen. Dat meldt BNDeStem. 'Wij hebben soms problemen om mensen ervan te overtuigen dat energiebesparende maatregelen op den duur voordelig uitpakken', zegt Thuisvester-directeur Jan Pooyé. "Zij zien een hogere huur, maar niet de revenuen, die bijvoorbeeld isoleren op de lange termijn bewerkstelligt.'
Maandag ondertekenden Pooyé en zijn collega-directeur Johan Westra maandagmiddag de prestatieafspraken die Thuisvester voor de periode 2012-2016 met de gemeente Oosterhout. De prestatieafspraken vloeien voort uit de Woonvisie die afgelopen najaar al door de raad werd aangenomen.

donderdag 19 juli 2012

Marokko stort zich op duurzame energie

Marokko wil in 2020 42 procent van de enegiebehoefte uit duurzame bronnen halen. Op termijn wil het land zelfs stroom naar Europa gaan exporteren. Marokko bouwt op grote schaal zonne-energiecentrales, windmolenparken en stuwdammen. Zo verrijst op een bergplateau bij Ouarzazate in centraal Marokko een ultramoderne zonne- energiecentrale met een oppervlakte van 4.500 voetbalvelden. Uiteindelijk moeten vijf zonne-energiecentrales in 2020 samen 2.000 megawatt stroom leveren.

woensdag 18 juli 2012

Consortium van 500 miljoen dollar voor Belgische olieraffinaderij

Gunvor Group Ltd gaat door met zijn plannen voor een nieuwe olieraffinaderij in België en heeft daarvoor een doorlopend krediet voor 500 miljoen dollar opgezet ter ondersteuning van de activiteiten. ING en Rabobank zijn de twee belangrijkste toezichthoudende organisators van dit krediet, dat zal worden gebruikt voor de aankoop van ruwe olie en grondstoffen voor het raffineren, d.w.z. mengproducten, alsook voor de opslag en verwerking ervan ter plekke, en het dragen van handelsvorderingen.
'Een van de pijlers van de groeistrategie van Gunvor is het investeren in energie-infrastructuur die onze handelsfunctie aanvult,', zegt Torbjorn Tornqvist, CEO van Gunvor Group. 'De sterke interesse die
grote internationale banken tonen voor deelname aan deze installatie toont hun vertrouwen in de aanpak van Gunvor.'
Gunvor kondigde recent ook de succesvolle verlenging met 6 maanden van de Europese tranche van één jaar van het krediet aan, en ook Gunvor Singapore Pte Ltd sloot een overtekend doorlopend krediet van 635 miljoen dollar af dat aanzienlijke ondersteuning kreeg van lokale banken in de regio Azië/Stille Oceaan. Gunvor is van een Europese niche-speler uitgegroeid tot een internationale, verticaal geïntegreerde energiehandelsgroep. De laatste jaren heeft het bedrijf zijn activiteiten uitgebreid naar Azië, het Midden-Oosten en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De overname door Gunvor van de vroegere raffinaderij van Petroplus in Antwerpen, samen met de plannen voor de aankoop van een raffinaderij in Ingolstadt, vormen deel uit van de strategie van het bedrijf om te diversifiëren en een volledig geïntegreerde handelsorganisatie te
worden. De raffinaderij in Antwerpen is gevestigd in het hartje van de regio Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam en heeft een productiecapaciteit van 105.000 vaten per dag en een opslagcapaciteit van 1,2 miljoen kubieke meter.

dinsdag 17 juli 2012

Stedin stuurt meest energiebesparende basisschool op schoolreis

Openbare basisschool De Molenvliet in Stad aan ’t Haringvliet is winnaar van het energieproject StadseHelden van netbeheerder Stedin. De bovenbouwleerlingen van de school bespaarden in zes weken tijd tien procent energie. Hun concurrenten van CBS Albert Schweitzer realiseerden een energiebesparing van drie procent. Als prijs mag de bovenbouw volgend schooljaar op kosten van Stedin op schoolreis naar het Science Center Nemo in Amsterdam.
StadseHelden is een initiatief van Stedin in de gemeente Middelharnis. Het project is speciaal opgezet voor de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet om hen inzicht te bieden in hun dagelijkse energieverbruik door middel van slimme meters met daaraan gekoppeld een online competitie. Met veel enthousiasme zijn de leerlingen van beide basisscholen de uitdaging aangegaan om de meest energiebesparende basisschool in Stad aan ’t Haringvliet te worden. De competitie was bedoeld om kinderen spelenderwijs bewust te maken van energieverbruik thuis en hen aan te moedigen daar verantwoord mee om te gaan.
StadseHelden krijgt na de zomervakantie een vervolg. In september zet Stedin een competitie op onder de bewoners van Stad aan ’t Haringvliet. De bedoeling hiervan is hen de kans te geven zich te laten zien als de slimste energieverbruiker. Inmiddels hebben 67 huishoudens zich als deelnemer aangemeld. Zij hebben een slimme meter gekregen en daarnaast toegang tot een interactieve website die is gekoppeld aan deze meter. De website bevat uitgebreide grafieken en geven interessante tips voor een zuinig energieverbruik.

Inkoopcollectief over op 100% groene stroom

Ruim 38 klanten van energieadvies- en installatiebureau One2green stappen per 1 augustus 2012 over op 100 procent groene stroom van BAS Energie. Het betreft een breed palet aan bedrijven variërend van detailhandel, zakelijke dienstverlening en industriële bedrijven, maar ook onderwijsinstellingen verspreid over heel Nederland. Gezamenlijk profiteren ze van het inkoopvolume en daardoor lage leveringstarieven.
De samenwerking tussen One2Green en BAS Energie stelt de afnemers in staat om eigenaar te worden van de eigen energievoorziening. BAS Energie uit Capelle aan den IJssel is een onafhankelijk bedrijf en levert aan overheden en bedrijven 100% groene energie en duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, zonneboilers en energiezuinige verlichting.

maandag 16 juli 2012

Klachten over reclame van Nederlandse Energie Maatschappij

De Reclame Code Commissie heeft diverse klachten ontvangen over een televisiecommercial van de Nederlandse Energie Maatschappij. In deze televisiecommercial wordt, onder verwijzing naar het scheppingsverhaal in de Bijbel, een actie aangeprezen waarbij men drie zonnepanelen ontvangt. De klachten komen in essentie erop neer dat de reclame in strijd is met de goede smaak en het fatsoen, nodeloos kwetsend is voor gelovigen en misleidend is.
De Reclame Code Commissie heeft een aantal klachten geselecteerd die als representatief voor alle ingediende klachten kunnen worden beschouwd. De Commissie zal deze klachten behandelen op 2 augustus 2012. De uitspraak volgt kort daarop.
Om vertraging van de behandeling van de klachten te voorkomen, worden vergelijkbare klachten niet meer in behandeling genomen. De beslissing van de Reclame Code Commissie over de toelaatbaarheid van een reclame is niet afhankelijk van aantal ingediende klachten.

LED lampen financieren door bespaarkoop

In deze tijd van economische crisis en duurzaamheid is de overstap van conventionele verlichting naar LED-verlichting een logische. Waar spaarlampen giftige stoffen als kwik en lood bevatten is hier bij LED-verlichting geen sprake van. Tot op heden werd deze overstap bemoeilijkt door de hoge investering.
Leds Refresh uit Zaandam heeft hier nu een oplossing voor gevonden; bespaarkoop. Door de besparing op de energierekening lost de gebruiker de producten af. Hierdoor wordt deze duurzame verlichting voor iedereen haalbaar, aangezien er geen investering meer gedaan hoeft te worden. Er kan een besparing van 60 tot 90 procent behaald worden ten opzichte van gloei-en halogeenlampen.
Wat veel ondernemers niet weten is dat er fiscale maatregelen te treffen zijn voor LED-verlichting, zoals de Energie Investerings Afrek. Dit kan een interessant “duwtje in de rug” zijn voor veel ondernemers.

vrijdag 13 juli 2012

Greenpeace bezet Shell

Greenpeace heeft vrijdagmorgen de leiding overgenomen van oliemaatschappij Shell. Greenpeace-directeur Sylvia Borren heeft haar intrek genomen in de kamer van voormalig Shell-topman Peter Voser. Van daaruit werk Borren aan een schone koers voor de oliemaatschappij. Zeventig actievoerders van Greenpeace blokkeren ondertussen de toegang tot het hoofdkantoor in Den Haag. De honderden werknemers van het bedrijf kunnen zo niet verder werken aan de riskante olieboringen in het Noordpoolgebied.
“Shell presenteert zich als een milieubewuste oliemaatschappij”, zegt Borren. “Maar in werkelijkheid investeert het bedrijf in riskante projecten om de laatste druppels olie uit de aarde te persen. De geplande olieboringen kunnen desastreus uitpakken voor het kwetsbare Noordpoolgebied. Ik besluit daarom als nieuwe directeur dat Shell direct stopt met zijn gevaarlijke plannen en zijn miljardenwinsten gaat steken in schone energiebronnen als wind, zon en waterkracht.”
Shell mag vanaf deze week beginnen met proefboringen in het Noordpoolgebied. Poolstormen, dichte mist en ijsvorming maken dat de kans op een olielek, volgens Amerikaanse overheidsinstituten, twintig procent is gedurende de levensduur van een boorplatform. Als er een lek ontstaat, maakt het ijs het vrijwel onmogelijk om het lek te dichten gedurende het grootste deel van het jaar. Ook de noodplannen van Shell geven aan dat vrijgekomen olie niet of nauwelijks is op te ruimen. Borren: “Als klimaatverandering al niet het einde van het Noordpoolgebied betekent, dan is een olielek dat wel.”
Greenpeace gaat Shell helpen van zijn olieverslaving af te komen. Onder leiding van Borren gaat Shell zich inzetten voor de bescherming van het Noordpoolgebied en investeren in schone energie. Hoe meer steun de nieuwe directie daarbij krijgt, hoe beter. Samen met Greenpeace hebben bijna 800.000 mensen wereldwijd een oproep gedaan om de Noordpool te beschermen, onder hen beroemdheden als Paul McCartney, Jude Law en Radiohead. Op www.stopshell.nl kunnen Nederlanders steunbetuigingen achterlaten voor bescherming van de Noordpool en een koerswijziging van Shell.

Eneco rolt slimme thermometer uit

Energiemaatschappij Eneco is begonnen met de uitrol van zijn innovatieve thermostaat Toon, die inzicht geeft in het energieverbruik. Eneco heeft zo’n 100 monteurs getraind om de eerste drieduizend exemplaren installeren. Enkele tienduizenden klanten hebben al een optie genomen op Toon. Het energiebedrijf ontwikkelde nooit eerder een fysiek product. Twee jaar lang is  gewerkt aan het ontwerp, de software en de hardware van de interactieve display voor aan de muur. Het apparaat is getest bij 113 verschillende gasmeters en 474 verschillende elektriciteitsmeters.

Dordrecht en HVC starten duurzame energiecoöperatie

De gemeente Dordrecht en het energie- en grondstoffennutsbedrijf HVC hebben samen de Energie Coöperatie Dordrecht (ECD) opgericht. Deze Dordtse energiecoöperatie voor Dordtenaren, heeft als doel de klimaatambities van de Zuid-Hollandse gemeente sneller te realiseren. Als eerste actie biedt de coöperatie alle inwoners van Dordrecht een energiescan van hun woning aan tegen het lage tarief van 25 euro (in plaats van 95 euro).
Energie Coöperatie Dordrecht gaat zich richten op energiebesparing, energieproductie en energielevering. Onder het motto ’schone energie uit Dordrecht’ wil de coöperatie de lokale mogelijkheden voor energiebesparing en energieproductie benutten en deze lokaal opgewekte groene energie aan de inwoners en bedrijven aanbieden. De coöperatie zal tevens de Dordtse inwoners en bedrijven de mogelijkheid bieden om te participeren in de duurzame energieproductiemiddelen van ECD – zoals zonne-energiecentrales en windmolens - en derde partijen helpen om schone energieprojecten te ontwikkelen en uit te voeren.
Duurzaamheid, waaronder energiebesparing is een van de speerpunten voor de gemeente Dordrecht. Om woningeigenaren te stimuleren tot het nemen van energiebesparende maatregelen, biedt de ECD de energiescan vanaf vandaag aan alle Dordtse huiseigenaren aan tegen een gereduceerd tarief. De ECD kan dit tarief bieden doordat zij gebruik maakt van vraagbundeling.
Een gecertificeerde adviseur komt langs en zal de woning op energieverbruik doorlichten. De adviseur kijkt onder andere naar isolatie, ventilatie en verwarmingstechnieken in de woning. Vervolgens krijgt de bewoner een adviesrapport waarin concreet energiebesparingsmaatregelen staan en wat dat oplevert aan vermindering op de energierekening. Deze besparing kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar per huishouden.
De ECD zal de actie het komend jaar wijkgericht uitvoeren. Na de zomer start de actie in de wijk Sterrenburg, waar woningeigenaren een brief krijgen om mee te doen. Nu al kunnen zij – en alle Dordtse woningeigenaren die geïnteresseerd zijn -  zich aanmelden voor de energiescan door deze via www.energiedordrecht.nl te bestellen.
De oprichting van de coöperatie sluit aan op de wens van de gemeente om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze ambitie waar te maken, heeft de gemeente een Energiebeleidsplan opgesteld. Daarin is bepaald dat de gemeente in 2015 elf procent wil besparen op energie en dat drie procent van de energie in Dordrecht duurzaam wordt geproduceerd.

Energieonderzoek en -onderwijs trekken samen op

De Energy Academy Europe (EAE) en Energy research Centre of the Netherlands (ECN) gaan samenwerken op het gebied van energieonderwijs- en onderzoeksactiviteiten. Door de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU), met een looptijd van vijf jaar, geven beide partijen ondersteuning aan de noodzakelijke transitie naar betrouwbare, duurzame en betaalbare energieoplossingen voor de toekomst. Enkele belangrijke activiteiten die in de MoU zijn vastgelegd bestaan uit de nauwe samenwerking als strategische kennis partners, gezamenlijk onderzoek en kennisuitwisseling.
De EAE is een internationaal center of excellence voor energieonderwijs, -onderzoek en innovatie en is een samenwerkingsverband van vijf partners: Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, de gemeente Groningen, de provincie Groningen en Energy Valley. De EAE beoogt bij te dragen aan de transitie naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening. De EAE staat open voor alle mensen, organisaties en bedrijven die mee willen werken aan een duurzamere energietoekomst. Meer informatie is te vinden op de EAE website www.energyacademy.org.
ECN is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied. Het heeft een sterke internationale positie op het gebied van zonne-energie, windenergie, beleid- en strategiestudies, biomassa, energie efficiency en milieuonderzoek. Hier wordt kennis en technologie ontwikkeld met en voor de markt die een transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken. ECN richt zich met het energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: veilig, efficiënt, betrouwbaar en milieuvriendelijk. Daarbij voert ECN ook onderzoek uit naar toekomstmogelijkheden en economische achtergronden op energiegebied. ECN heeft vestigingen in Petten, Amsterdam, Eindhoven, Wieringermeer, Brussel en China. Meer informatie is te vinden op de ECN website www.ecn.nl.

donderdag 12 juli 2012

GroenLinks bezorgd over lek Belgische kerncentrale

GroenLinks is bezorgd over het lek in de kerncentrale aan de Maas in Tihange, België. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft via Kamervragen opheldering gevraagd aan minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). De minister moet volgens de partij direct contact opnemen met zijn Belgische ambtsgenoot en vragen het lek te dichten en de centrale spoedig te sluiten.
Van Tongeren: "Nu bekend is dat al zes jaar radioactief water uit een van de bassins lekt, moet Verhagen direct contact opnemen met zijn Belgische ambtsgenoot. Niet alleen Belgie, maar ook Nederland loopt in deze gevaar: onveiligheid en vervuiling houden niet op bij grenzen."
De Waalse krant La Libre stelt vanochtend dat al zes jaar bekend dat er radioactief water uit een van de bassins lekt. Desondanks stroomt er nog altijd vervuild water uit de centrale. Vlaamse experts melden dat het lek zeker niet onbelangrijk is, omdat microscheurtjes zich onvermijdelijk transformeren in grotere scheuren, zeker wanneer ze zich onderaan in het bassin bevinden.
Van Tongeren: "In Fukushima zijn omwonenden ook steeds verzekerd van de veiligheid van het project. Vorig jaar is aangetoond dat hier geen garanties voor te geven zijn. GroenLinks heeft al meerdere keren bij minister Verhagen haar twijfels over deze kerncentrale geuit. Het is nu tijd voor actie."


Overheid medeverantwoordelijk halen aangescherpte uitstooteisen auto's

Om de gisteren aangekondigde aangescherpte uitstooteisen voor personenauto's en lichte bedrijfswagens te halen, is een fikse investering van de industrie nodig. Dit alleen zal echter niet voldoende zijn, ook de overheid zal haar bijdrage moeten leveren om met name nieuwe technieken de ruimte te geven, stelt RAI Vereniging.
Gisteren heeft de Europese Commissie voorstellen gedaan die ertoe moeten leiden dat nieuwe personenauto's en lichte bedrijfswagens in 2020 aanzienlijk minder CO2 uitstoten. Deze voorstellen moeten een nog verdere bijdrage leveren aan de doelstelling van de EU om de totale broeikasgasemissies in 2020 tot 20 procent onder het niveau van 1990 terug te brengen. RAI Vereniging vindt de gestelde doelen erg ambitieus, maar wel begrijpelijk. Zij stelt echter dat de sector deze doelstelling niet alleen kan halen.
Nederland kent bijna de laagste gemiddelde uitstoot van Europa. Een verdere daling zal naar verwachting mede ingegeven moeten worden door de bredere inzet van nieuwe technieken en energiedragers zoals waterstof, groen gas en batterijelektrisch rijden. Om het gebruik van deze technieken aan te moedigen, moet de overheid inzetten op het faciliteren hiervan. Dit kan onder andere door het in de komende jaren doorontwikkelen en aanleggen van infrastructuur voor elektrisch- en waterstoflaadstations.
"In landen als Duitsland zet men al volop in op de bouw van bijvoorbeeld waterstoflaadstations. In Nederland lijken we wat achter te blijven," stelt Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging. "Zowel overheid als industrie moeten zich inspannen om een succes te maken van nieuwe technieken zoals batterijelektrisch rijden, waterstof en groen gas. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, en verwachten van de overheid dat zij hetzelfde doet."

Supermarkt wordt steeds zuiniger

Supermarkten verbruiken steeds minder energie. In 2011 lag het verbruik 2,2 procent lager dan een jaar eerder. Vooral nieuwbouw supermarkten zijn energeizuiniger. In 2010 spraken de supermarkten onderling af om tot 2020 ieder jaar het energieverbruik met 2 procent te verlagen. Met een gemiddelde besparing van 2,2 procent heeft de sector hieraan voldaan, zegt, zegt Henrieke Crielaard van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De metingen zijn verricht door een onafhankelijk bureau.

Eerste lading LNG voor Eneco van korte termijn markt

Gisteren arriveerde de LNG tanker “LNG Port Harcourt” bij de Gate terminal in de Europoort voor de levering van een lading LNG aan Eneco. Dit is de eerste lading die door Eneco op de korte termijn markt is gecontracteerd, en de tweede LNG lading die Eneco in 2012 ontvangt. Bij aankomst werd direct gestart met het overpompen van de LNG naar de opslagtanks van de Gate terminal. In de komende weken zal de LNG in gas worden omgezet, en na invoeding in het landelijke gasnet worden ingezet ten behoeve van het Eneco klantenbestand. De lading is genoeg om 40.000 huishoudens een jaar lang van gas te voorzien. Eneco is actief op de korte en lange termijn mondiale LNG markten. Eneco beschouwt LNG als een waardevolle uitbreiding op de gevarieerde gasportfolio. LNG in de gasportfolio vergroot de korte en lange termijn leveringszekerheid van gas en elektriciteit naar Eneco’s klanten toe.
Deze LNG lading is afkomstig van een ‘spot cargo’ lading uit het Shell portfolio. ’Spot cargoes’ zijn ladingen die op de korte termijn gecontracteerd worden, dat wil zeggen voor levering in de eerstkomende maanden en die geen deel uitmaken van een langere termijn leveringscontract.
Eneco heeft bij Gate voor de komende jaren terminalcapaciteit gecontracteerd. Deze capaciteit stelt Eneco in staat jaarlijks één miljard kubieke meter gas in het Nederlandse gastransportnetwerk in te voeden. Met de LNG aan boord van de LNG Port Harcourt, die werd geladen in Nigeria, kan Eneco aan de jaarlijkse vraag van 40.000 huishoudens in haar klantenbestand voldoen.
De Gate terminal is de eerste en enige terminal in Nederland voor de ontvangst van LNG en het omzetten in de gas vorm. De terminal, die is aangesloten op het Nederlandse gastransportnetwerk en daarmee op de gastransportnetwerken van omringende landen, heeft een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 12 miljard m3 gas.

GasTerra sponsort De Jonge Onderzoekers

GasTerra biedt De Jonge Onderzoekers, als kweekvijver voor technici en wetenschappers in spe, de mogelijkheid een serie workshops op te zetten over (duurzame) energie. Beide organisaties slaan de handen ineen en willen kinderen vanaf acht jaar voorlichten over duurzame en niet-duurzame energie. Deze zomer gaan de workshops van start. Opgave is nog mogelijk! 
Kun je van een citroen een batterij maken? Hoe maak je biodiesel, een brandstofcel of een windmolen? Wat gaat er gebeuren als je de ene energievorm omzet in de andere? Hoe komt dat en wat kun je ermee? In de zomervakantie krijgen kinderen vanaf acht jaar antwoord op deze vragen in verschillende energieworkshops. In deze workshops worden vragen gesteld en antwoorden gezocht. Zo gaan kinderen op zoek naar (nieuwe) mogelijkheden van duurzame energie.
De workshops bestaan uit twee dagdelen. De workshops zijn op 26 en 27 juli van 12:30 uur t/m 16:00 uur of op 30 en 31 augustus van 12:30 uur t/m 16:00 uur. Eén dagdeel meedoen is ook mogelijk. De kosten voor één dagdeel zijn € 5,50 en voor beide dagen € 11,- Inschrijving gaat via: info@dejongeonderzoekers.nl.



Tilburgse lift gebruikt net zoveel energie als magnetron

De eerste lift met een A-label die is geïnstalleerd in een bestaand woongebouw wordt vrijdag 13 juli in een woongebouw aan de Postelse Hoeflaan in Tilburg in gebruik genomen.  De nieuwe energiezuinige tractielift van KONE is ongeveer 70% zuiniger dan de oude hydraulische lift. De nieuwe lift verbruikt net zoveel als een magnetron. Reden genoeg voor Wonenbreburg om ook in bestaande bouw zo’n lift te plaatsen. De corporatie is hiermee de eerste in Nederland.
Liften hebben net als auto’s, witgoed en huizen een energielabel. Een lift met A-label is het meest duurzaam. Ten eerste omdat de lift amper energie verspilt en dus zuiniger in energieverbruik is. Onder andere doordat alle elektronica in de lift steeds op stand-by gaat (het licht gaat o.a. uit). Ten tweede zorgt de bewegende lift zelf voor het opwekken van energie, dat weer kan worden gebruikt voor het lichtnet. Roland van Gameren, Sales Manager KONE Regio: ‘’ De bij deze lift uitgevoerde ‘ritcomfort-meting’ moet ervoor zorgen dat de lift zonder schokken beweegt en dat het geluid tot het minimum wordt beperkt. Naast het verbeteren van het comfort van de gebruikers neemt KONE met de plaatsing van de duurzame A-label lift haar verantwoordelijkheid voor de komende generaties.’’  
De stijgende energieprijzen drukken een zware stempel op de ontwikkeling van de woonlasten. WonenBreburg hecht dan ook veel waarde aan duurzaamheid. Niet alleen bij nieuwbouw en groot onderhoud, maar ook op installatiegebied kiest de corporatie daarom voor duurzame oplossingen. Aline Zwierstra, directeur vestiging Tilburg, WonenBreburg: ”Op welke wijze de energieprijs zich ook ontwikkelt, wij vinden het van belang om energiebesparing steeds scherp in het vizier te houden. We zoeken altijd naar mogelijkheden om voor onze huurders energiekosten te verlagen. De lift die erin zat, was aan vervanging toe. Waarom dan niet meteen een duurzame plaatsen? Eén-en-één is dan drie.” Voor de 72 bewoners aan de Postelse Hoeflaan gaat het energieverbruik van de lift zeker en dus ook de energiekosten omlaag.
Tijdens het plaatsen van de nieuwe lift, is de overlast voor bewoners zo beperkt mogelijk gehouden. Doordat de werkplaats voor de veiligheid was afgesloten, er een tijdelijke scootmobielruimte was ingericht (zit normaal op de derde verdieping) en bewoners met plateauliften gewoon naar boven konden. De werkzaamheden namen in totaal 4 weken in beslag.

woensdag 11 juli 2012

Vergunningverlening windmolens Noord Holland stilgezet

De provincie Noord-Holland geeft voorlopig geen vergunningen meer af voor het plaatsen van windmolens. Dat is het gevolg van een voorbereidingsbesluit dat maandag 9 juli door Provinciale Staten werd genomen en woensdag 11 juli van kracht werd. In het coalitieakkoord staat dat de provincie er géén windmolens meer bij wil in Noord-Holland. Om die reden hebben Gedeputeerde Staten besloten om het beleid en de planologische regels aan te passen. Vooruitlopend op die aanpassingen was het noodzakelijk om een voorbereidingsbesluit te nemen. Hiermee wordt de planologische situatie voor windturbines in Noord-Holland bevroren. Deze situatie mag maximaal een half jaar duren. Nadat GS en PS in september over de inhoudelijke aanpassingen hebben besloten, worden de stukken ter inzage gelegd en kunnen zienswijzen worden ingediend.

Marktplaats voor groen gas

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin en ondernemer Edward Doorten, initiatiefnemer van het duurzame tankstation Green Planet in Pesse, hebben de derde Drentse Green Deal ondertekend. Gedeputeerde staten stellen 120.000 euro beschikbaar voor de realisatie van een vulpunt waar groen gas kan worden getankt. Het unieke aan het vulpunt in Pesse is dat niet alleen auto's, maar ook vrachtwagens en bussen groen gas bij een openbaar tankstation kunnen tanken, omdat er voldoende druk is. Bovendien is Green Planet het eerste vulpunt in Nederland, en voor zover bekend ook in Europa, waar 100% puur en ook nog eens lokaal geproduceerd groen gas wordt verkocht. Het vulpunt in Pesse wordt onderdeel van een experiment. Daarbij willen de partijen onderzoeken hoe groen gas, uiteindelijk zonder subsidie, kan worden ingezet als brandstof voor (vracht)verkeer.
Gedeputeerde Tanja Klip-Martin is benieuwd naar de resultaten in de praktijk. "Ik verwacht en hoop in ieder geval dat we een manier vinden waarbij een rendabele afzetmarkt ontstaat voor groen gas binnen het zware verkeer, zoals vrachtauto's en bussen. Green Planet biedt ons met het eerste pure groen gas vulpunt in Nederland de unieke mogelijkheid om dit in de praktijk te gaan testen," zo zegt zij. Het groen gas zal vooral gebruikt worden in dual fuel-systemen. Daarbij gebruikt een vrachtwagen diesel om op te trekken en groen gas om vervolgens de kilometers te maken op de lange afstanden. "Het project in Pesse sluit daarmee uitstekend aan bij het nationale beleid," zo zegt Klip-Martin. "Staatssecretaris Atsma heeft tijdens de BedrijfsautoRAI op 17 april namelijk aangekondigd dat dual fuel truck versneld een officiële toelating op de Nederlandse wegen krijgen,".aldus de gedeputeerde.
Het groene gas dat in Pesse wordt verkocht is nu nog gasvormig. De bedoeling is dat in Pesse uiteindelijk ook vloeibaar groen gas kan worden getankt. Met vloeibaar gas kunnen veel meer kilometers per tankbeurt gereden worden, waarmee de actieradius aanzienlijk verbetert. Binnen deze green deal wordt daarom gezamenlijk onderzocht welke randvoorwaarden daarvoor nodig zijn en hoe dit type vulpunten in Drenthe verder kan worden uitgerold.
Binnen het experiment worden zogenaamde biotickets ingezet. Daarmee is de bedoeling dat niet alleen de producent van het groene gas een goede prijs ontvangt, maar ook aan de pomp concurrerende prijzen kunnen worden gehanteerd. Biotickets vertegenwoordigen de extra economische waarde die dit groene gas heeft die ontstaat doordat er nationaal een bijmengverplichting voor traditionele brandstoffen met duurzame brandstoffen.

Arabieren steken geld in windmolenpark

Rijke Arabieren zijn bereid gevonden miljarden aan oliedollars te steken in een gigantisch windmolenpark op de Noordzee. Dat meldt De Telegraaf. Taqa, een staatsbedrijf uit het emiraat Abu Dhabi, is bereid een handtekening te zetten onder een overeenkomst om grootaandeelhouder te worden in een windmolenpark dat in de Duitse Bocht gebouwd zal worden. Daar staat een extra krachtige wind. De windmolens worden door Siemens geleverd. Iedere windmolen is goed voor vijf megaWatt. Samen leveren ze 33.000 Volt.

dinsdag 10 juli 2012

TU Delft zonnecelonderzoekers vangen licht met zilveren nanodeeltjes

Zonnecelonderzoekers Hairen Tan en Rudi Santbergen van de TU Delft hebben aangetoond dat het gebruik van zilveren nanodeeltjes het rendement van dunne-film zonnecellen aanzienlijk kan verbeteren. Nanodeeltjes aan de achterkant van de zonnecel geleiden lichtdeeltjes als verkeersregelaars terug de zonnecel in om alsnog een elektrische stroom op te wekken. Deze manier van ‘light trapping’ is simpeler, goedkoper en beter op te schalen dan alternatieven zoals het met nanotechnologie ruw maken van het halfgeleidermateriaal. Het onderzoek van Tan en Santbergen brengt de grootschalige productie van goedkope dunne-film zonnecellen met een hoog rendement een stap dichterbij. Hun onderzoek is op 3 juli 2012 gepubliceerd op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.
Bij dunne-film zonnecellen is de laag halfgeleidermateriaal zo dun dat veel lichtdeeltjes dwars door het materiaal heen schieten zonder elektriciteit te hebben opgeleverd. Door het vergroten van de optische dikte van de zonnecel door fotonenmanagement – ‘light trapping’ – blijven lichtdeeltjes zo lang mogelijk in de cel of worden ze vlak voor het verlaten ervan teruggekaatst. Een gebruikelijke, maar complexe manier om de optische dikte te vergroten is het ruw maken van het oppervlak van het halfgeleidermateriaal. Deze methode van ‘light trapping’ biedt weinig ruimte voor verdere verbetering. TU Delft zonnecelonderzoekers Tan en Santbergen tonen aan dat een andere manier van ‘light trapping’, namelijk het gebruik van zilveren nanodeeltjes aan de achterkant van de zonnecel, het rendement van de zonnecel ook aanzienlijk verbetert. 
Promovendus Tan en postdoc Santbergen integreerden hun nanodeeltjes in een echte zonnecel.  De zilveren nanodeeltjes aan de achterkant van de zonnecel fungeren als verkeersregelaars die lichtdeeltjes onder een bepaalde hoek teruggeleiden de zonnecel in om alsnog een stroompje te veroorzaken. De onderzoekers hebben een proces ontwikkeld waarmee nanodeeltjes met de ideale grootte, vorm en oppervlak kunnen worden gemaakt. De deeltjes kaatsen zoveel lichtdeeltjes terug dat de dunne-filmzonnecel een rendement krijgt dat net zo goed is als – en in potentie veel beter dan - de gangbare andere manieren van ‘light trapping’.  
Flexibele zonnecellen zijn veel goedkoper dan de huidige kristallijn silicium zonnepanelen. Ze gebruiken minder materiaal en hebben bovendien significant lagere installatiekosten doordat ze op flexibele substraten gemaakt kunnen worden. Omdat de laag halfgeleidermateriaal in flexibele zonnecellen zo’n 100 tot 500 keer dunner is dan bij reguliere zonnepanelen, gaan veel lichtdeeltjes dwars door het materiaal heen zonder tot elektrische stroom te leiden. Aan de TU Delft werkt de onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices van Professor Miro Zeman aan het verbeteren van het rendement van deze zonnecellen, onder meer door ‘light trapping’. 

Delftse start-up Eternal Sun naar Climate-KIC Venture Competition

De Delftse start-up Eternal Sun is een van de winnaars van de Nederlandse voorronde van de Climate-KIC Venture Competition. Naast Eternal Sun gaat ook de Utrechtse Solease naar de finale in Bologna. De Climate-KIC Venture Competition is gericht op het vinden van dé clean tech starter die de potentie heeft om in Europa toonaangevend te worden met een product/dienst die een bijdrage levert aan het oplossen van het klimaatprobleem. Vijf van de zes finalisten kwamen uit Delft, vier maken deel uit van YES!Delft, het ondernemerscentrum van TU Delft, gemeente Delft en TNO.
De competitie kent twee fases: in elk van de zes landen die deelnemen aan de Climate-KIC vindt een voorronde plaats waar twee afgevaardigden worden gekozen voor het Climate-KIC Innovatie Festival. Dat vindt dit jaar plaats in Bologna, op 1 en 2 oktober. Dit jaar wordt de Climate-KIC Venture Competition voor de tweede keer gehouden.
De winnaars van de voorrondes winnen een voucher met een waarde van 20.000 euro, te besteden bij een van de partijen die deelnemen in de Climate-KIC. In Nederland zijn dat de TU Delft, Universiteit Utrecht, Wageningen UR, TNO en Deltares. Bovendien kregen ze persoonlijke feedback op hun pitch van Steve Blank, serial entrepreneur uit Silicon Valley. In oktober wint de winnaar van de Europese competitie 40.000 euro.
Eternal Sun levert zonnesimulatoren voor het efficiënt testen van zonnepanelen.Het kunnen bepalen van het rendement van zonnepanelen is essentieel voor het succes van zonne-energieprojecten. Eternal Sun maakt met haar zonnesimulatoren op een efficiënte manier inzichtelijk wat het rendement is van elk type zonnepaneel. Eternal Sun wil hiermee bijdragen aan de ontwikkeling en groei van zonne-energie als duurzame energiebron.
De andere deelnemende bedrijven vanuit Delft waren: Elemetal, dat richt zich op het terugwinnen van koper uit afvalstromen, zoals bodemas van afvalenergiecentrales. Koper wordt op dit moment nog niet terug gewonnen terwijl deze grondstof steeds schaarser en duurder wordt. Met het terugwinnen van het koper uit de bodemassen draagt Elemetal haar steentje bij in het verder sluiten van de grondstofkringlopen.
Windchallenge ontwikkelt een kleine innovatieve windmolen voor de bebouwde omgeving. Door de toepassing van nieuwe technologieën en het gebruik van hightech materialen is het mogelijk om de windmolen te plaatsen op daken van gebouwen, lichtmasten en op daken van kassen.

Dutch Power en KIEN roepen op tot integrale aanpak duurzame energiehuishouding

Dutch Power, het netwerk voor het ontwikkelen van strategieën en ideeën in de energiesector, en Stichting Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland (KIEN), roepen bedrijven, instellingen, brancheorganisaties en overheden op om werk te maken van een integrale aanpak van een duurzame energiehuishouding. De technologie om duurzamer, efficiënter en slimmer met energie om te gaan is er, maar de implementatie daarvan gaat volgens beide organisaties te langzaam, omdat er in de sector te gefragmenteerd gehandeld wordt.
Dutch Power, waarin Nederlandse energiebedrijven, toeleveranciers, industrie, overheden, kennisinstituten en onderwijs zijn verenigd, en KIEN, het innovatieplatform voor kennisuitwisseling, projectontwikkeling en samenwerking in de elektrotechniek, ondertekenen vandaag tijdens het netwerkevent ´Innovatie verbindt´ ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van KIEN, de gezamenlijke oproep. Onder het motto ´Energie in samenwerking; samenwerking in energie’ roepen Dutch Power en KIEN bedrijfsleven, instellingen en overheden op om duurzaamheidsvraagstukken en –projecten gezamenlijk op te pakken om praktische energieoplossingen te realiseren en de snelheid waarmee innovatieve ideeën en technologieën voor energiebesparing en decentrale energieopwekking en –distributie op gebruikersniveau kunnen worden geïmplementeerd, te verhogen.
“Momenteel zijn er tal van initiatieven op veel verschillende plekken. Maar we verliezen als sector en als land aan slagkracht omdat we teveel bezig zijn met het eigen domein, afzetgebied en met de eigen expertise”, aldus Edwin Groot, voorzitter van Dutch Power. “De komende twintig jaar is er enorm veel te doen. Daarom is het van belang om juist nu te kiezen voor een integrale visie en aanpak, om dubbel werk en vertraging te voorkomen. Kijk naar wat alle partijen bindt en probeer zo de samenwerking te versterken om gezamenlijk verder te komen.”
Directeur Adrie van Duijne van Stichting KIEN: “Duurzame energie is een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s in de komende decennia. Van energieopwekking, opslag, distributie tot en met verbruik: het kan en moet veel effectiever, duurzamer, schoner, slimmer en kostenefficiënter. Onze taak is het om aan gebruikers – consumenten, bedrijven en instellingen -  te bewijzen dat innovatie in energie werkt, dat innovatie leidt tot kostenbesparing, meer comfort en meer efficiëntie. Inmiddels zijn er al voorbeelden van succesvolle projecten waarbij het bedrijfsleven kennis en kunde bundelt om, in samenwerking met gemeenten, maatschappelijke vraagstukken duurzaam op te lossen. Het is onze taak ook om met alle betrokkenen – en dat is breder dan dit samenwerkingsverband – ervoor te zorgen dat er structuren en protocollen komen die de drempels en koudwatervrees wegnemen. We roepen dan ook andere partijen op zich aan te sluiten bij dit initiatief.”

maandag 9 juli 2012

Kinderen milieubewuster, maar niet energiezuiniger

In de afgelopen jaren is het bewustzijn over energieverbruik en milieu bij Nederlandse kinderen en jongeren fors toegenomen. Maar hun gedrag is nog nauwelijks veranderd. Ouders spelen in dit proces een cruciale rol. Dit blijkt uit een studie van Nuon, uitgevoerd met Blauw Research.
Kinderen en jongeren tussen de zes en achttien jaar weten beter dan ooit tevoren welke apparaten stroom verbruiken en dat energieverspilling niet goed is voor het klimaat (70%) en de portemonnee (62%). In 2005 lagen deze percentages nog op 45% en 62%. Groene stroom is populair: driekwart van de kinderen en jongeren geeft daaraan de voorkeur.
Er gaapt een kloof tussen wat kinderen weten en willen én daadwerkelijk doen. Slechts vier op de tien doet alle apparaten op de slaapkamer uit als zij die verlaten, dat is vergelijkbaar met 2005. En in de praktijk staan jongeren graag lang onder de douche (53% langer dan 10 minuten), blijft de koelkast open staan als er drinken wordt ingeschonken (bij 44%). Wanneer het koud is, gaat er bij de helft van de kinderen een trui aan, de andere helft zet de verwarming gewoon een graadje hoger (38%).
Energiebesparing is en blijft de allerbeste manier om de uitstoot van CO2 terug te dringen, meldde het Internationale Energie Agentschap (IEA) in juni 2012. "Dus is het cruciaal dat ook jongeren zich niet alleen bewust zijn van hun energiegebruik, maar ook daadwerkelijk hun gedrag veranderen", stelt Henri Kerkvliet, energieadviseur van Nuon. Nuon voert daarom campagne om mensen te attenderen op de mogelijkheden van energiebesparing. Energieadviseurs geven gratis advies om mensen daarbij te helpen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat er volop mogelijkheden zijn voor ouders om het energiegedrag van hun kinderen te veranderen. Ouders moeten daarvoor wel steeds aandacht hebben: 93% van de ouders merkt dat kinderen zuiniger met energie omgaan als zijzelf het goede voorbeeld geven. Ook de kinderen geven aan dat druk van de ouders telt bij besparen: 54% van de ondervraagde kinderen is hiervoor gevoelig. "Kansen voor ouders zijn er dus volop", stelt Kerkvliet van Nuon. "Echter, ruim één derde (38%) van de kinderen bespreekt dit onderwerp nooit met hun vader of moeder. Ga daarom bijvoorbeeld het gesprek eens aan met je kinderen. Dat is cruciaal om het gedrag te veranderen."
Jonge kinderen en tieners hebben veel meer elektrische apparaten tot hun beschikking dan in 2005, zo wijst het onderzoek uit. 86% van de jonge kinderen heeft apparaten op de slaapkamer, gemiddeld drie stroomverbruikers per kind. In 2005 was dit evenveel. Daarmee neemt het belang van gedragsverandering toe, voor het klimaat en de portemonnee. Spelcomputers, mobiele telefoons, televisies en iPods zijn eerder regel dan uitzondering. Al deze apparaten verbruiken veel stroom. Een moderne spelcomputer verbruikt tijdens het spelen bijvoorbeeld bijna 200 watt, drie keer zoveel als de platte TV waarop het apparaat is aangesloten (gebaseerd op 32" LED TV, gegevens consumentenbond.nl).

UT-methode om elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken blijkt geschikt

De opkomst van duurzame energie vraagt om slimme elektriciteitsnetten (smart grids) die vraag naar en aanbod van energie op elkaar af kunnen stemmen. Onderzoekers van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente hebben een ICT-gebaseerde beheers- en regelmethodologie ontwikkeld die in staat is dit te doen. Uit onderzoek van wiskundige Maurice Bosman blijkt dat deze methode werkt en geschikt is om het bestaande elektriciteitsnetwerk toekomstbestendig te maken. Bosman promoveerde op 5 juli aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica op zijn onderzoek.
Het huidige elektriciteitsnet brengt vanuit verschillende centrales energie bij de eindgebruikers. Hierbij is het relatief eenvoudig om vraag naar en aanbod van stroom op elkaar af te stemmen. Met de opkomst van decentraal opgewekte energie, door windmolens, warmtekrachtkoppelingen en zonnepanelen, is dit een stuk complexer. Zonnepanelen wekken op een bewolkte dag minder energie op en windmolens draaien niet altijd even hard. Smart grids, oftewel slimme elektriciteitsnetwerken, zijn dé oplossing om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, zeker als dit in combinatie met slimme apparaten en energiebuffers gebeurt. Een smart grid moet in staat zijn om decentrale opwekking, (tijdelijke) opslag en verbruik van energie real time op elkaar af te stemmen. En dat zonder dat de gebruiker enige hinder ondervindt.
Onderzoekers van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente hebben een beheers- en regelmethodologie, TRIANA genaamd, ontwikkeld om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Deze methode maakt gebruik van voorspelling, planning en continue aansturing. Het systeem maakt een planning op basis van een voorspelling van de energievraag, waarbij afwijkingen ten opzichte van de voorspelling opgevangen worden door continue aansturing. Op wijk- of op stadsniveau is dit een planningsprobleem van formaat. Promovendus Maurice Bosman onderzocht, met behulp van een virtueel netwerk, of het mogelijk is om dit planningsprobleem wiskundig op te lossen. Dat blijkt het geval. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat TRIANA inderdaad een geschikte methode is om vraag naar en aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen. “Met TRIANA kunnen we het elektriciteitsnet toekomstbestendig maken.” En dat heeft veel voordelen vertelt de onderzoeker. “Netwerkbedrijven en energieleveranciers moeten nu miljarden euro’s investeren om te zorgen dat de capaciteit altijd op peil is. Door slimmer te plannen en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, hoef je minder ‘overbodige capaciteit’ op te bouwen.”

Kavels duurzaam bedrijvenpark in september in verkoop

De kavels van het A1 Bedrijvenpark Deventer gaan in september in de verkoop. Het nieuwe bedrijvenpark moet onder het motto 'Smart move' bedrijven met een duurzaamheidambitie vanuit het hele land naar Deventer trekken. Bijzonder kenmerk is het slimme energienetwerk, waarbij de bedrijven op het park gezamenlijk energie opwekken en verbruiken uit duurzame bronnen als zon, wind en biomassa.
Momenteel wordt A1 Bedrijvenpark Deventer ontwikkeld en actief gepromoot. De afgelopen dagen doken overal in Nederland lifters op met een bordje 'Ik wil naar Deventer'. De lifters, in outfits van laboranten, fabrieksmedewerkers, hotelpersoneel en andere potentiële werknemers voor het bedrijventerrein, vestigden zo de aandacht op A1 Bedrijvenpark Deventer en diens doelstelling: bedrijven met een duurzaamheidambitie naar Deventer halen.
Onderliggende boodschap is ook de aantrekkelijkheid van Deventer als stad. De ligging pal aan de A1, de nabijheid van de Randstad en het Duitse achterland, een uitstekend ondernemersklimaat, de levendige binnenstad en een bijzonder woonklimaat zijn kenmerken van de bruisende Hanzestad aan de IJssel. Maar ook het aanbod van gemotiveerd personeel dat graag in deze inspirerende omgeving wil werken – net als de productiemedewerker, de laborant, de hotelmedewerker en andere lifters. Zij willen naar Deventer, de vraag is: welke ondernemer neemt ze mee?

zondag 8 juli 2012

Situatie rond gaslek Hilversum weer veilig

Vanochtend is rond 10 uur een gaslek ontstaan bij een verdeelstation aan de Diependaalselaan in Hilversum. Netbeheerder Liander heeft de situatie om 10:40 uur veiliggesteld door de betreffende gasleiding uit bedrijf te nemen. De uitstroom van gas ging gepaard met veel lawaai. Woningen in de omgeving zijn korte tijd ontruimd geweest. Het gas is omgeleid via andere delen van het gasnet. Bewoners hebben daarom niet zonder gas gezeten. Liander doet onderzoek naar de oorzaak en maakt de resultaten hiervan zo snel mogelijk bekend.

zaterdag 7 juli 2012

Energie in de toekomst …. WattNu?!

Watt Nu? is een tv-programma over de energietoekomst van Nederland , gesponsord door Shell en andere energieorganisaties. RTL zendt het, gedurende de zomermaanden opnieuw uit. Bekende en minder bekende deskundigen voeren in dit programma gesprekken over de energietoekomst van Nederland. In welke auto’s gaan we rijden? Hoe wekken we onze stroom op? Moeten we verplicht onze huizen isoleren? Wat kost de energie ons in 2030?
In dertien afleveringen schuiven prominente gasten – beleidsmakers, captains of industry en gerenommeerde wetenschappers – aan bij Joris Putman om te praten over de energietoekomst van Nederland en de ontwikkelingen in de energiesector. Voor de opnamen in de studio vullen de gasten ook het online energietransitiemodel in. Hiermee schetsen ze hun scenario van de energietoekomst in 2030. De gevolgen van al hun gewenste maatregelen zijn daardoor tot in detail inzichtelijk gemaakt. Uitgangspunten daarbij zijn de centrale thema’s CO2-uitstoot, duurzame energie en kosten.
In samenwerking met Tuvalu Media is mediabedrijf Green Dream Productions producent van WattNu?. Dit jonge productiebedrijf, opgericht door Joris Putman, heeft als missie programma’s te produceren die bijdragen aan een betere wereld.
Milieu Centraal, Liander, Shell, GasTerra en Natuur & Milieu hebben zijn in 2012 een partnerschap aangegaan met WattNu? Professionals (veelal) werkzaam in de energiesector bij deze bedrijven zijn te gast geweest in het programma. Zo gingen in aflevering 11 Manager Energietransitie Shell Ewald Breunesse en Directeur Enviu Stef Dongen in gesprek over hun visie op de toekomst van de Nederlandse energiesector in 2030.
RTL heeft besloten alle afleveringen te herhalen, inclusief de compilaties op RTL Z. De herhalingen starten zondag 8 juli aanstaande (tijdstip is nog onbekend). RTL Z herhaalt dagelijks op verschillende tijden korte samenvattingen.


vrijdag 6 juli 2012

Eerste CO2 neutrale bruiloft van Nederland

Een gemiddelde bruiloft stoot ruim 10 ton CO2 uit. Dit is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden. De oprichters van Duurzame Bruiloft bewijzen dat het ook anders kan, en zelfs CO2-neutraal. Vervoer is bijvoorbeeld een grote CO2 post maar ook eten en drinken en kleding. Met kleine maatregelen en creatieve oplossingen bespaar je binnen de kortste keren 25% op CO2 -uitstoot. Tegelijkertijd kan je veel geld besparen met het nemen van duurzame keuzes. 7 juli 2012 vindt de eerste CO2-neutrale bruiloft plaats in Nederland. Hoeveel je zelf met je bruiloft kunt besparen, is uit te rekenen met de Duurzame Bruiloft CO2-quickscan. Ga hiervoor naarwww.duurzamebruiloft.nl.
Op basis van het CO2 rekenmodel is uit te rekenen hoeveel uitstoot een bruiloft met x aantal gasten oplevert. Het model bevat de berekeningen op gebied van ringen, drukwerk, kleding, eten & drinken, decoraties, vervoer, overnachtingen in hotels, afval en energieverbuik. De Duurzame Bruiloft database reikt oplossingen aan hoe met duurzame alternatieven de CO2-uitstoot te beperken. Voor de resterende uitstoot rekent het model uit hoeveel bomen zouden moeten worden aangeplant om te compenseren tot CO2 neutraliteit.
De database van duurzame bruiloft met de top 10 duurzame huwelijksonderdelen maakt het vinden van milieuvriendelijke alternatieven in Nederland makkelijk. Voorbeelden zijn zoveel mogelijk lokaal inkopen, kiezen voor seizoensproducten, stimuleren van carpooling, digitale uitnodigingen, één voor de gasten centrale locatie en ook tweedehands als je het hebt over kleding, ringen en decoraties. Op deze manier wordt belasting van het milieu beperkt, de duurzame (trouw)industrie gestimuleerd én ook geld bespaard door slim te kiezen, bijvoorbeeld door 'oud goud' te gebruiken voor de ringen, een tweedehands design jurk te kopen en online de uitnodigingen te versturen.
Op 7 juli zal de eerste CO2 neutrale bruiloft gaan plaatsvinden in Amsterdam, van de oprichtster van Duurzame Bruiloft. Dit zal tevens de kick-off zijn van Duurzame Bruiloft.

Op naar een duurzame campus

Eind juni zijn op Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam bijna tweehonderd zonnepanelen geplaatst. Met de zonnecellen voorziet het C-gebouw, een gemeentelijk monument, zichzelf gemiddeld twee maanden per jaar van hernieuwbare energie. De 290 vierkante meter aan zonnepanelen maken deel uit van de inspanningen van de EUR om zoveel mogelijk energie te besparen. De zonnepanelen leveren energie voor een zesde deel van het totale verbruik van het C-gebouw. Later komt er op het dak ook nog 3.300m² sedumbeplanting, waarmee fijnstof en CO2-uitstoot worden gereduceerd.

Plugwise Smile P1 maakt de slimme meter aantrekkelijk

De stijgende energiekosten die iedereen treffen zijn een terugkerend onderwerp in het dagelijks nieuws. Inzicht in en besparen op energieverbruik wordt voor iedereen belangrijker. Daarom hebben de overheden in Europa besloten om voor 2020 in alle woningen een slimme meter te installeren die dit inzicht kan geven. De mogelijkheden van de slimme meter worden echter op dit moment niet of nauwelijks benut.
Plugwise lanceert daarom de Smile P1 en maakt de slimme meter een aantrekkelijke meter voor huishoudens. Met de Smile wordt de slimme meter namelijk pas echt slim en krijgen huishoudens de kans om te besparen op hun energiekosten.
Plugwise leest op eenvoudige wijze de slimme meter uit met de Smile P1; een apparaat dat via een kabel op de zogenaamde P1-poort van de slimme meter wordt aangesloten en de verbruiksgegevens (elektriciteit en gas) via Wifi draadloos verzendt naar de Plugwise Mobile App of de Plugwise Portal (Android & iOs). Op de app is vervolgens het actuele verbruik zichtbaar in de vorm van meterstanden en grafieken.
De Plugwise Mobile app is gratis te downloaden in Google Play of de App Store op een smart phone of tablet en is geschikt voor Android & iOs. Installatie van de Smile en de app is zeer makkelijk. De app bestaat uit vier onderdelen waarmee een huishouden tot in detail inzicht krijgt in hoofdverbruik, vergelijking met verbruik in het verleden, verbruiksoverzicht per dag/week/maand/jaar en het optimaal energieverbruik via algemene energietips. Zo wordt bijvoorbeeld een prognose berekend voor de energiejaarrekening, zodat bewoners tijdig kunnen ingrijpen wanneer de kosten te hoog worden. Hiervoor kunnen de besparingstips in de app gebruikt worden.
De Plugwise Portal is een beveiligde online website waarin het energieverbruik gedetailleerd en overzichtelijk wordt weergegeven in grafieken. In de grafieken kan het verschil in energieverbruik tussen verschillende periodes worden aangegeven. Deze grafieken zijn eveneens zichtbaar in de app. Bij aankoop van de Smile ontvangt de bewoner een gratis abonnement voor het eerste half jaar.

Nieuwe brandstofcel houdt het lang vol

Een nieuwe brandstofcel van de Harvard School of Engineering and Applied Sciences maakt gebruik van vanadiumoxide. Dit heeft als voordeel dat hij kan worden gebruikt op plaatsen waar een lichtgewicht voedingsbron nodig is. Aanvankelijk was de vinding gebaseerd op SOFC's op platinabasis, maar die kunnen een lading niet langer dan vijftien seconden opslaan. Toevoeging van VOx verbeterde de capaciteit met een factor 14. De nieuwe brandstofcel zou zeer geschikt zijn voor onbemande voertuigen.

donderdag 5 juli 2012

TU Delft student biedt uitzicht op stroomraam

Op 5 juli studeert Jan Willem Wiegman aan de TU Delft af op een onderzoek naar elektriciteitsopwekkende ramen. De masterstudent Technische Natuurkunde berekende hoeveel elektriciteit kan worden opgewekt met zogenaamde ‘luminescente zonne-concentratoren’. Dit zijn ramen die zijn voorzien van een dunne laag materiaal dat licht opneemt en weer uitstraalt naar smalle zonnecellen die op de randen van de ramen zijn bevestigd. Wiegman toont de relatie aan tussen de kleur van het materiaal en de maximale hoeveelheid stroom. Dit soort stroomramen kan in de toekomst mogelijk een goedkope vorm van zonne-energie worden. Het wetenschappelijk artikel dat Wiegman met zijn begeleider Erik van der Kolk van de TU Delft schreef, is gepubliceerd in het blad Solar Energy Materials and Solar Cells.
Ramen en glazen puien van huizen en kantoorgebouwen kunnen elektriciteit opwekken als ze worden ingezet als ‘luminescente zonne-concentratoren’. De ramen worden dan voorzien van een dunne laag (bijvoorbeeld een folie of coating) van luminescent materiaal en smalle zonnecellen aan de randen. De luminescente laag neemt lichtdeeltjes op en straalt ze uit naar de randen, waar ze door de zonnecellen worden omgezet naar elektriciteit. Zo wordt een groot oppervlak aan zonlicht geconcentreerd op een smalle strook zonnecellen.
Luminescente zonne-concentratoren kunnen enkele tientallen Watts per vierkante meter opwekken. Hoeveel stroom de ramen precies produceren, hangt af van de kleur en kwaliteit van de lichtgevende laag en het rendement van de zonnecellen. Wiegmans onderzoek toont voor het eerst aan welke relatie er is tussen de kleur van de folie of coating en de maximale hoeveelheid stroom.
Een transparante folie levert maximaal 20 Watt per vierkante meter op, dat is een rendement van 2%. Om een computer te kunnen gebruiken, heb je een raam nodig van 4 vierkante meter. Het rendement wordt hoger als de folie een grotere hoeveelheid lichtdeeltjes opneemt. Dat kan door een folie te gebruiken die lichtdeeltjes uit een bepaald deel van het zonnespectrum opneemt. Bij folie die vooral de blauwe, violette en groene lichtdeeltjes opneemt, zal het raam een rode kleur hebben. Een andere optie is folie toe te passen die alle kleuren van het zonnespectrum in gelijke mate absorbeert. Het raam heeft dan een grijze tint. Zowel de rode als de grijze folie heeft een rendement van 9%. Dit rendement is vergelijkbaar met dat van flexibele zonnecellen.
Wiegmans onderzoek heeft ook het belang duidelijk gemaakt van een glad folieoppervlak voor efficiënt transport van lichtdeeltjes naar de randen van het raam. Ze worden dan niet tegengehouden door verstrooiing tussen folie en raamoppervlak.
Het onderzoek naar ‘stroomramen’ sluit goed aan bij de Europese ambitie om gebouwen zoveel mogelijk energieneutraal te maken. De luminescente zonne-concentratoren zijn een goede manier voor goedkopere zonne-energie.

Mest wordt vitale schakel in groene economie

LTO Nederland ziet de brief van staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer over het toekomstige mestbeleid als een doorbraak in dit al 25 jaar voortslepende dossier. “De weg is nu vrij om van Nederlandse mest een waardevolle grondstof te maken, die kunstmest kan vervangen, energie levert en organische stof aanvoert voor onze bodem. Mest zal straks een onmisbare schakel zijn in de kringloop van onze groene economie,” aldus LTO-bestuurder Hans Huijbers in een eerste reactie op de brief.
Huijbers benadrukt, dat de sector voor een gigantische transformatie staat. “Deze omschakeling vergt op korte termijn grote investeringen van onze veehouders die toch al moeilijke tijden doormaken. Zij zien die investeringen pas op termijn renderen. En in de verdere uitwerking van de regelgeving zitten ook nog de nodige haken en ogen. Maar nu deze grote stap is gemaakt, kunnen we daar gezamenlijk de schouders onder zetten.”
Kern van de regelgeving is, dat veehouders alleen dieren mogen houden waarvoor de mestafzet op een duurzame manier is geregeld. Bedrijven met een mestoverschot moeten een deel daarvan via verplichte mestverwerking afzetten. Dat geldt voor alle diersoorten. De belangrijkste reden waarom mestverwerking de laatste jaren nog onvoldoende op gang kwam was dat de investeringskosten slechts door een beperkt aantal ondernemers werd gedragen. Met de gedeeltelijk verplichte verwerking zullen alle ondernemers met een mestoverschot nu moeten participeren en worden initiatiefnemers beloond.
Eind vorig jaar concludeerde LTO samen met andere partijen in een gezamenlijke studie, dat drijfmest uit de veehouderij binnen tien jaar een nuttige grondstof kan zijn voor onder meer energieopwekking. Met als nevenresultaten een aanzienlijke vermindering van broeikasgassen en andere emissies uit drijfmest (inclusief uitspoeling naar het grondwater) en energiewinst. Mest wordt dan een product met een positieve handelswaarde voor de agrarische sector.
De omslag van drijfmest als restproduct naar een nuttige en rendabele grondstof vereist echter wel forse investeringen en daadkrachtige samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, ketenpartijen en de agrarische sector. De technieken om bestanddelen uit drijfmest om te vormen tot kunstmestvervangers, energie en vaste mestkorrels, worden steeds verfijnder. Daarmee komt ook de economische haalbaarheid in beeld.
Hans Huijbers, portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen van LTO Nederland, benadrukt dat de juiste kaders met het aanstaande wetsvoorstel zijn gezet: “We hebben een lang en intensief traject met de Ministeries van EL&I en I&M en onze collega landbouworganisaties achter de rug. Deze eendrachtige samenwerking leidde tot helderheid over de juridische contouren en percentages. Nu moeten we de vervolgstappen zetten: primaire ondernemers in de gehele agroketen zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en daadwerkelijk moeten investeren”.

Bouw energiezuinige woningen in Westwoud vordert

De bouw van de zes zeer energiezuinige woningen, die woningstichting Het Grootslag in Westwoud laat bouwen, ligt keurig op schema. Dat betekent dat ze, als alles goed blijft gaan, in november opgeleverd kunnen worden. Woensdag 27 juni 2012 werden de houtconstructie elementen van de woningen voorzien van cellulose isolatie. Dit materiaal heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien zeer milieuvriendelijk. Luzette Wagenaar-Kroon, wethouder Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de gemeente Drechterland, mocht het materiaal in de houtconstructie elementen blazen. Ze werd daarbij ter zijde gestaan door Bas Schouten, één van de toekomstige huurders.
De woningen aan de Witte Dam worden gebouwd volgens het zogenaamde Passief Wonen concept. Dit houdt in dat de woningen in de zomer bijna vanzelf koel blijven en in de winter bijna vanzelf warm blijven. Woningstichting Het Grootslag is de eerste woningcorporatie in Noord-Holland die sociale huurwoningen volgens dit concept laat bouwen. "Wij zijn heel blij dat wij dat mogen doen", vertelde de heer Ab Negenman van Ooms Bouwmaatschappij. Ook wethouder Luzette Wagenaar-Kroon was enthousiast: "Wij zijn trots, dat wij de eerste gemeente in Noord-Holland zijn, waar passieve woningen gerealiseerd worden. Nu de kwantiteit van de woningbouw achteruit gaat, moeten we ons meer inzetten op kwaliteit van de woningen. Duurzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van. Het Grootslag is een organisatie met een sociaal hart, die haar nek uit durft te steken. Dat blijkt ook nu weer".
De zes woningen worden gebouwd naar de eisen van de landelijke stichting PassiefBouwen.nl. Dat houdt onder meer in dat de woningen op het zuiden georiënteerd zijn, hoge isolatiewaarden in de buitenschil worden toegepast, geen koudebruggen en kieren voorkomen en dat ze efficiënt geventileerd en verwarmd worden. Door de naadloze aanbrenging zijn de woningen zeer goed geïsoleerd en gebruiken ze naar verwachting 4 tot 5 keer minder energie dan een normale nieuwbouwwoning. Als de woningen in Westwoud klaar zijn en aan alle eisen Passief Bouwen voldoen, dan krijgen ze het landelijke certificaat PassiefBouwen.
Ook de toekomstige bewoners mochten woensdag een kijkje nemen op de bouwplaats en in de woningen. Ze kunnen haast niet wachten tot de woningen opgeleverd worden. Bas Schouten: "Maar het gaat snel. Zonder dat je in de gaten hebt, bouwen ze in ras tempo door. Een paar weken geleden zat de bovenverdieping er nog niet eens op en moet je nu eens kijken". Ook Ton Klunder is enthousiast: "Ik vind de hoge ramen erg prettig en de hoge plafonds. Dat creëert ruimte". Ryan Wekker: "Het voelt aan als een eigen huis. Niet als een huurhuis".
De meegekomen kinderen keken hun ogen uit. Voor sommigen van hen duurt de bouw wel erg lang, zo vertelde Wilma Wekker, moeder van de 3-jarige Rebecca: "Ze vraagt steeds wanneer het huis klaar is. Je ziet haar denken: het staat er toch. Waarom kunnen we er dan nog niet in".

woensdag 4 juli 2012

Run op goedkope energie

Huishoudens stappen massaal over op goedkopere leveranciers van gas en elektriciteit. De snel stijgende energieprijzen drukken consumenten met de neus op de feiten. Vergelijkingssites op internet worden massaal bezocht. Dat schrijft het AD. De sites gaslicht.com en energiewereld.nl, die consumenten begeleiden bij de overgang naar een andere leverancier, signaleerden de afgelopen drie maanden een toename van het aantal overstappers met 46 procent. De Consumentenbond bevestigt de groeiende aandacht voor zijn energievergelijker.

Meer dan honderd waterschapsauto's tanken Groengas

De eerste veertien van meer dan honderd waterschapsauto's zijn vorige week door hoogheemraad Guus Beugelink en zijn collega's van De Stichtse Rijnlanden ingewijd. De nieuwe auto's rijden op Groengas, een vorm van aardgas die schoon, duurzaam, maar ook kostenefficiënt is. Met deze overstap geeft het waterschap een flinke slinger aan het netwerk van aardgaspompen in de regio.
Groengas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groengas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Het wordt geproduceerd door vergisting, uit biogas, bijvoorbeeld van mest, groente-, fruit- en tuinafval of rioolslib. Die laatste mogelijkheid maakt het extra interessant voor De Stichtse Rijnlanden. Wat is er nou mooier dan de waterschapsauto's te laten rijden op energie uit je eigen afvalwater? Zover is het nu nog niet, maar het is wel een mogelijkheid die het waterschap serieus bekijkt. Guus Beugelink: "We bekijken de mogelijkheid om op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein een installatie te plaatsen die biogas omzet in Groengas. Als het aan mij ligt, rijden we volgend jaar op ons eigen Groengas, gemaakt uit poep en plas!"

dinsdag 3 juli 2012

Fries vrachtverkeer op vloeibaar biogas

Vrachtwagens die in Fryslân op vloeibaar biogas rijden, binnenkort is dit mogelijk met het project Bio-LNG Trucks. Met dit project wil de provincie Fryslân het rijden op biogas door vrachtverkeer bevorderen. Het college van Gedeputeerde Staten kent een bijdrage van €185.000 toe. De subsidie komt uit het Regionaal Innovatie Programma ‘Fryslân Fernijt III'. Het biogas voor de vrachtwagens wordt gewonnen uit Friese gasbronnen. Van dit biogas maakt men bio-LNG (vloeibaar biogas). Het distributiepunt waar de vrachtauto's kunnen tanken komt in Heerenveen.
De motor van de dual fual vrachtwagens ‘loopt' op een combinatie van brandstoffen. Het gaat hierbij om een kwart dieselbrandstof en driekwart bio-LNG.
Het bedrijf Holland Innovation Team ontwikkelt dit project samen met vijf andere bedrijven. Transportbedrijf Oenema, Portena Logistiek, Van der Werff Logistics, Omrin en het Duurzaamheidsplatform uit Heerenveen werken mee. Hierbij biedt de afdeling motorentechniek van het Friesland College ondersteuning. Verder ondersteunt ook de gemeente Heerenveen het project.
Naast de provincie Fryslân, dragen ook de Europese Unie, het ministerie van EL&I en Samenwerkingsverband Noord-Nederland bij aan het project.

Commissie Energie keurt hervorming groenestroomcertificaten goed

De Commissie Energie van het Vlaams Parlement heeft donderdag de hervorming van de groenestroomcertificaten goedgekeurd. De drastische daling van de certificaatprijs voor zonnepanelen tot 90 euro/MWh vanaf 1 augustus 2012 is daarmee zo goed als een feit. Enkel het parlement moet haar goedkeuring nog geven, maar dit is niet meer dan een formaliteit. In de Commissie Energie keurden de meerderheidspartijen het voorstel van decreet over de hervorming van de groenestroomcertificaten ongewijzigd goed, inclusief de daling van de steun voor zonnepanelen naar 90 euro per MWh voor alle nieuwe PV-installaties vanaf 1 augustus. De waarde zal ook maar 10 jaar lang gewaarborgd zijn en geen 20 jaar zoals nu het geval is.

Eemshaven krijgt superwindmolens

RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen aan twee ‘superwindmolens’. De turbines hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Daarmee behoren ze tot de grootste windmolens van Nederland. Op een van de gondels is zelfs een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is een zo’n turbine ook bereikbaar bij slecht weer.
Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van maar liefst 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en ’s lands hoogste gebouw, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter. Het transport van het uitzonderlijk grote materieel is verzorgd door Wagenborg Nedlift. Beide turbines samen kunnen ruim 10.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen.
Het type megaturbine dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor toepassing op zee. RWE/Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines. Uiteindelijk moeten er 48 van dit type komen in het door RWE geplande windpark-op-zee Nordsee Ost. Dit park wordt gebouwd op zo’n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.