Ads Top

Shell draagt Overhoeksterrein over aan gemeente Amsterdam

Shell heeft het laatste deel van de sanering van het Overhoeksterrein afgerond en overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Met deze laatste stap is het terrein als het ware teruggegeven aan de stad. Hiermee ligt de weg open voor de verdere ontwikkeling van de wijk Overhoeks.
“Wij zijn heel blij dat we eindelijk ook het laatste stuk van het oude Shell terrein teruggeven aan Amsterdam. De saneringswerkzaamheden zijn naar volle tevredenheid en veilig uitgevoerd. Dat voelt goed en wij zijn erg benieuwd naar de nieuwe plannen voor dit deel van de wijk Overhoeks,” aldus Marja Zonnevylle, Site Manager van Shell Technology Centre Amsterdam.
Het is de bedoeling dat het voormalige Shell-terrein door de gemeente Amsterdam en projectontwikkelaars verder wordt ontwikkeld tot de wijk Overhoeks, genoemd naar de markante voormalige Shell-toren. Door de bouw van appartementen, kantoren, een oeverpark en de komst van het filmuseum EYE, ontstaat een geheel nieuwe wijk waarmee wonen, werken en recreatie een aantrekkelijke invulling krijgen en een impuls wordt gegeven aan de dynamiek van Amsterdam-Noord.
In 2009 opent Shell het nieuwe “Shell Technology Centre Amsterdam” (STCA) - naast Houston en Bangalore, een van de drie belangrijkste onderzoekscentra van Shell wereldwijd - aan de rand van het terrein van het voormalige Koninklijke/Shell-Laboratorium, Amsterdam. Shell start hier in 1914 met een klein laboratorium, dat in de loop der jaren uitgroeide tot een tot een gerenommeerd  onderzoekscentrum, bestaande uit 29 gebouwen op een totaal grondoppervlak van 27 hectare.
In 2003 presenteert Shell concrete plannen voor de herontwikkeling van haar terrein. Door de bouw van een nieuw onderzoekscentrum op 7 hectare is 20 hectare vrij gekomen, wat aan de gemeente Amsterdam is verkocht. Na in totaal 13 jaar saneren zijn de laatste werkzaamheden afgerond en is het laatste deel van het terrein over gedragen aan de gemeente Amsterdam.
Het onderzoekscentrum biedt ondersteuning aan bestaande en nieuwe bedrijfsactiviteiten van Shell, om de producten en processen op het gebied van olie en gas, en alternatieve brandstoffen te verbeteren en toekomstige bedrijfsactiviteiten mogelijk te maken.
De implementatietijd van nieuwe technologieën varieert van drie tot meer dan 30 jaar. Een voorbeeld is  de Shell Gas-to-Liquids (GTL) Fuel, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas, sinds 1 april 2012 op de Nederlandse markt beschikbaar voor professionele dieselgebruikers zoals openbaar vervoer. Het onderzoekscentrum in Amsterdam staat in 1973 aan de wieg van de ontwikkeling van deze nieuwe brandstof. STCA heeft een oppervlakte van ruim 80.000 m² een biedt ruimte voor zo’n 1.300 werknemers. Het gebouw is vrijwel CO2 neutraal. Er wordt nagenoeg geen aardgas gebruikt. De temperatuur wordt geregeld via ondergrondse warmte/koude opslag in combinatie met warmtepompen. De stroom voor de warmtepompen komt van het windpark in de Noordzee, dat Shell samen met NUON neergezet heeft.
De flexibele mogelijkheden waarmee de inrichting van proefopstellingen en laboratoria snel en eenvoudig aangepast kunnen worden op de behoeftes, nu en in de toekomst, maken het gebouw zelf ook duurzaam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.