Ads Top

Private investeerders uit Azië gaan fors meer investeren in duurzame energie


Private equity en infrastructuurfondsen zullen de komende jaren fors investeren in duurzame energieprojecten. Uit wereldwijd onderzoek van KPMG onder vijfhonderd bestuurders van (nuts) bedrijven, investeerders, overheden en banken die actief zijn in de sector duurzame energie blijkt dat ruim 90 procent verwacht dat infrastructuurfondsen en private equity partijen de komende achttien maanden de meest actieve investeerders zullen zijn in duurzame energie projecten.
Minder activiteit wordt verwacht van de traditionele ‘utilities’ en de onafhankelijke energieproducenten (‘IPP’s’). De belangstelling voor duurzame energie wordt met name verwacht van private investeerders uit Azië. De Verenigde Staten wordt door bijna 50 procent van de bestuurders als het meest aantrekkelijke investeringsland gezien, gevolgd door India (23), Duitsland (21) en het Verenigd Koninkrijk (12).
Vorig jaar was een uitstekend jaar voor fusies en overnames in de duurzame energie sector. In 2011 werden 591 transacties met een waarde van 51,2 miljard dollar geregistreerd vergeleken met 431 transacties en een waarde van 33,4 miljard dollar in 2010.
Als acquisitiedoelwit vinden bestuurders van energiebedrijven en investeerders vooral Solar PV, biomassa en wind op land aantrekkelijk. “Een bewijs dat deze vormen van duurzame energie opwekking door veel bestuurders als voldoende betrouwbaar en aantrekkelijk worden gezien voor lange termijn-investeringen, net zoals waterbedrijven en elektriciteitsnetwerken”, zegt Hans Bongartz, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de adviesgroep Energy & Natural Resources.
Een grote meerderheid (85 procent) van de bestuurders verwacht dat het aantal fusie- en overnametransacties in duurzame energie de komende vijf jaar op peil zal blijven. Ruim 80 procent van de bestuurders geeft aan dat verlenging van deze regeling cruciaal is voor hun investeringen in ‘renewables’ in de Verenigde Staten. In Europa en met name in Spanje zien we een zelfde ontwikkeling: wanneer subsidie commitments en toekomstige regelingen onzeker worden, verliezen investeerders vertrouwen.”
Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat financiering het grootste struikelblok vormt bij het realiseren van veel projecten, met name voor windenergie op zee. Niet meer dan 20 procent van de respondenten verwacht de komende achttien maanden in windenergie op zee te investeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.