Ads Top

Positieve resultaten NorNed-kabel

De NorNed-kabel, de onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Nederland en Noorwegen, heeft vier jaar na de ingebruikname ruim 285 miljoen euro opgebracht. Dat blijkt uit cijfers van elektriciteitstransporteur TenneT, dat samen met het Noorse Statnett eigenaar is van de verbinding. Hiermee voldoet de verbinding ruimschoots, ondanks twee kabelstoringen in 2010 en 2011, aan alle verwachtingen en is bijna de helft van de investeringskosten van de kabel alweer terugverdiend.
De elektriciteitsverbinding verbindt het Europese vasteland met Scandinavië en wordt sinds de ingebruikname gebruikt voor import en export van elektriciteit. De kabel heeft in de vier jaar tijd voor 80 procent stroom geïmporteerd. Dit is voornamelijk duurzaam opgewekte elektriciteit uit waterkrachtcentrales in Noorwegen.
De NorNed-kabel heeft de veerkracht van de Europese elektriciteitsmarkt aanzienlijk versterkt en draagt bij aan stabiele prijsvorming. Sinds maart dit jaar is het ook mogelijk elektriciteit via de NorNed-kabel te verhandelen op de dag van aankoop. Handel op de dag van aankoop is belangrijk in het licht van de toegenomen behoefte aan flexibiliteit in verband met het aanbod van duurzame energie, dat op de day-ahead-markt een onvoorspelbaar karakter heeft. De intraday-markt kan een belangrijke rol spelen bij de balanshandhaving. Indien onverwacht sprake is van een tekort aan elektriciteit, bijvoorbeeld doordat er minder wind is dan verwacht, kan de NorNed-kabel extra capaciteit leveren. Deze ontwikkeling past in de verdere integratie geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt.
TenneT is bezig met de ontwikkeling van meerdere nieuwe interconnecties richting Scandinavië. Er wordt gestudeerd op verbindingen naar Noorwegen en Denemarken. Vorig jaar is ook al een kabel naar het Verenigd Koninkrijk in gebruik genomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.