Ads Top

Actievoerders Greenpeace blokkeren ijsbreker Shell

Twintig actievoerders van Greenpeace Scandinavië hebben zich vanmiddag in de haven van Helsinki vastgeketend aan de ijsbreker Nordica. Oliemaatschappij Shell, die de ijsbreker heeft gehuurd, wil de Nordica naar het noordpoolgebied sturen om daar te boren naar nieuwe olievoorraden.
Proefboringen in het kwetsbare noordpoolgebied zijn volgens de actiegroep zeer riskant. Een mogelijke lekkage heeft dramatische gevolgen voor de poolregio. Het ijzige klimaat met krachtige stormen vergroot de kans op een olielek en maakt het stoppen en opruimen van een lekkage bijzonder moeilijk. Het Amerikaanse instituut Minerals Management Service schat de kans op een olieramp in het gebied waar Shell wil gaan boren een op vijf.
De Nederlandse Marleen van Soelen is als actievoerder aanwezig bij de actie in Helsinki: “Elke seconde vertraging telt: Shell heeft slechts 68 dagen om te boren in het noordpoolgebied. Langer mag niet volgens de vergunningsregels en kan ook niet vanwege het oprukkende ijs in het najaar. Hoe meer vertraging wij als actievoerders kunnen veroorzaken, hoe kleiner de kans dat Shell deze zomer kan boren.”
Volgens campagneleider Rolf Schipper is het van de zotte om te zoeken naar olievoorraden in de Noordpool. “Shell is medeveroorzaker van de opwarming van de aarde en wil nu profiteren van het feit dat delen van het noordpoolgebied bereikbaar zijn geworden door diezelfde opwarming. Ons klimaat zal al rampzalig veranderen als we de huidige voorraden olie opstoken. Met proefboringen in het Noordpoolgebied kiest Shell voor korte-termijn winsten en de gevaren van olierampen en klimaatverandering. Shell zou haar miljardenwinsten moeten investeren in schone energie.”
Shell is de eerste grote oliemaatschappij die serieus werk maakt van proefboringen naar olie in het noordpoolgebied. De oliemaatschappij heeft daarvoor twee ijsbrekers gehuurd: de Nordica en de Fennica. Zij ondersteunen de boorschepen Kulluk en Noble Discoverer. In februari lag de Noble Discoverer ruim 77 uur vast in een haven van Nieuw-Zeeland toen actievoerders van Greenpeace Nieuw-Zeeland zich hadden vastgeketend op het boorschip.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.