Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Verbouwing GasTerra-kantoor met gepast kabaal van start

Gisteren werd het officiële startsein gegeven voor de verbouwing van GasTerra’s nieuwe kantoor in het centrum van Groningen. Een goed moment volgens de betrokken partijen (GasTerra, Triodos Vastgoedfonds, BAM Utiliteitsbouw, de gemeente Groningen en ontwerpbureau DeZwarteHond) om een officieel tintje te geven aan de start van de bouwwerkzaamheden. Jacob Kielman, commercieel directeur van GasTerra en Guus Berkhout, directeur van Triodos Vastgoedfonds, deden dat vanochtend op ludieke wijze. In het bijzijn van ruim dertig genodigden boorden zij een gat in de kale betonvloer.
Na afloop van de officiële handeling liep het gezelschap terug naar de plek waar de startbijeenkomst ‘s ochtends was begonnen: het Groninger Museum. Architect Jurjen van de Meer presenteerde enkele impressies hoe het gebouw er straks uit komt te zien. Een aansprekend ontwerp dat GasTerra in staat stelt om Het Nieuwe Werken in de praktijk te brengen. Tot slot vond een panelgesprek plaats, waarin Jurjen van de Meer, Jacob Kielman, Guus Berkhout, BAM-directeur Maarten Volbeda en Esseline Schieven, directeur ontwikkeling en uitvoering RO/EZ van de gemeente Groningen, hun visie gaven op dit unieke verduurzamingsproject.
Vanaf begin volgend jaar wordt het hoekpand aan de Stationsweg het nieuwe onderkomen van GasTerra.  In plaats van nieuwbouw heeft GasTerra gekozen voor een unieke, duurzame verbouwing van een bestaand pand. Jacob Kielman: ‘Een van onze kernwaarden is duurzaamheid. We verhuizen naar het centrum van Groningen vanwege de betere bereikbaarheid en het toekomstige lage energiegebruik van het kantoor.’  Het doel van de unieke verbouwing? Van energielabel G naar A+. Guus Berkhout beschreef de samenwerking met GasTerra als een unieke constructie. ‘Huurder en verhuurder werken samen om een bestaand pand compleet energiezuinig te maken.’
Maarten Volbeda van BAM Utiliteitsbouw ziet een grote toekomst voor deze manier van verbouwen: ‘Het is de kunst om een bestaand pand weer een nieuwe functie te geven. We noemen dit het Venetië-model. Minder nieuwbouw en meer verbouw.’ Dit is een aanpak die de gemeente Groningen van harte toejuicht. Esseline Schieven: ‘Het past goed bij het karakter van de stad. Groningen geeft er de voorkeur aan om leegstaande panden niet af te breken, maar te moderniseren.’

Drimmelen wil zelf energie produceren

De gemeente Drimmelen wil zelf projecten voor duurzame energie op poten zetten. Dat meldt BNDeStem. Wie interesse of ideeën heeft, kan terecht op bijeenkomsten die de groep in juni houdt. Voorbeelden zijn gezamenlijk zonnepanelen en zonneboilers inkopen en laten installeren. Of gezamenlijke projecten op het gebied van isolatie en windenergie. Achter Duurzaam Drimmelen zitten vijf inwoners uit de gemeente. Zij wijzen erop dat de circa 10.500 huishoudens in de gemeente meer dan 20 miljoen euro uitgeven aan elektriciteit en warmte.

Olie- en gasplatforms beter beschermd

De veiligheid rond platforms voor opsporing en winning van gas en olie op de Noordzee wordt beter beschermd. Het Openbaar Ministerie gaat hogere boetes eisen tegen schippers die te dicht bij deze platforms in de buurt komen. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aan de Tweede Kamer.
Schepen mogen niet binnen een veiligheidszone van 500 meter rond een boorplatform komen. Toch komt het voor dat vrachtschepen, vissersboten en pleziervaarders te dicht bij komen. Een aanvaring kan lekkages aan pijpleidingen en schade aan platforms tot gevolg hebben. In het uiterste geval kan een aanvaring tot een ongeluk leiden met ernstige gevolgen voor mens en milieu
Wanneer schippers te dichtbij een boorplatform komen is dat strafbaar. De maximale boete die een rechter kan opleggen aan bedrijven bedraagt bijna acht duizend euro. Particulieren kunnen een boete van maximaal 4000 euro krijgen. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken vanaf 1 juni in beginsel de maximale boete te eisen. Het Openbaar ministerie heeft ook de mogelijkheid om een transactie aan te bieden aan de schipper en zo de gang naar de rechter te voorkomen. Ook het voorstel voor deze transactie zal in beginsel de maximale boete bedragen.
Dit moet schippers afschrikken opzettelijk de veiligheidszone van een boorplatform binnen te varen. Het Openbaar Ministerie behoudt de mogelijkheid af te wijken, bijvoorbeeld wanneer schepen door overmacht op drift geraakt zijn.
 

woensdag 30 mei 2012

Weekers waarschuwt voor btw fraude in energiesector

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) gaat de toenemende btw-fraude door tussenhandelaren in mobiele telefoons en computeronderdelen aan banden leggen, maar in een brief aan de Kamer wijst hij op een nieuwe trend: een mogelijke verschuiving van carrouselfraude naar de handel in gas en elektriciteit. Tijdens gesprekken heeft de sector aangegeven dat de signalen die duiden op een dreigende fraude in de Nederlandse energiebranche steeds concreter worden.
Omdat een EU-brede verleggingsregeling (op korte termijn) niet waarschijnlijk, heet Weekers met ingang van 1 april  de handel in hoge druk gas en hoogspanningelektriciteit onder de zogenaamde btw-entrepotregeling gebracht, zodat ter zake een btw tarief van 0 procent van toepassing is en de fraude kan worden voorkomen.De entrepotregeling is oorspronkelijk bedoeld om de internationale handel in bulkgoederen, die als zodanig niet bestemd zijn om in de consumptieve sfeer terecht te komen, buiten de btw-heffing te houden. Ondanks dat gas en elektriciteit destijds niet onder de entrepotregeling zijn gebracht is daar alsnog in voorzien, met name omdat het ook hier gaat om goederen die als zodanig, zonder nadere be- of verwerking, niet voor consumptie geschikt zijn (hoge druk gas en hoogspanningelektriciteit).
Omdat het overgrote deel van de handel in gas en elektriciteit zich afspeelt tussen vergunninghouders zal met de entrepotregeling het grootste deel van de Nederlandse markt afgedekt zijn. Om echter de gehele markt te bestrijken heeft een verleggingsregeling ook hier de voorkeur. Om die reden zal Nederland, indien aan een EU-Lidstaat een derogatie wordt verleend voor het toepassen van een verleggingsregeling voor de handel in hoge druk gas en hoogspanningelektriciteit, eveneens een dergelijke derogatie aanvragen.
Overigens constateert ook Frankrijk een toenemende fraudedreiging bij de handel in gas en elektriciteit. Om die reden heeft Frankrijk per 1 april zelfstandig een verleggingsregeling geïntroduceerd, zonder de uitkomst van een ingediend derogatieverzoek af te wachten.
In de praktijk blijkt dat de btw-fraude zich, nadat in een bepaalde branche een verleggingsregeling is geïntroduceerd, relatief snel en ogenschijnlijk eenvoudig verplaatst naar een andere branche. In dat kader stelt Weekers een multidisciplinaire werkwijze voor waarbij vanuit de verschillende disciplines over en weer, waar mogelijk, meer en in een vroeger stadium doelgericht gegevens over fraude worden verstrekt.

Samenwerking STOWA en WS Vallei en Eem

Op vrijdagmiddag 25 mei hebben dijkgraaf Annemarie Moons van Waterschap Vallei & Eem en STOWA-voorzitter Hans Oosters een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de realisatie van het project 'Omzetpunt Amersfoort'. De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amersfoort wordt zo ingericht, dat straks geen energie meer ingekocht hoeft te worden, maar dat er zelfs een energieoverschot is en fosfaat uit het water worden gehaald voor hergebruik. Hiervoor geeft de Europese Unie een LIFE+ subsidie.
Op rwzi Amersfoort komt onder meer een installatie voor de voorbehandeling van slib - zogenoemde thermische slibontsluiting - waardoor er meer biogas kan worden geproduceerd in de slibgisting. Ook gaat het waterschap het slib van de rwzi's Woudenberg, Nijkerk en Soest volledig in Amersfoort vergisten, waarmee kosten worden bespaard.

Spelende kinderen wekken elektriciteit op met e-tegel

Op een basisschool in Deventer zijn tegels aangelegd die licht geven als kinderen erop springen. Het is de eerste keer dat de e-tegel wordt toegepast en getest in de praktijk. De e-tegel is bedacht en ontwikkeld door advies- en ingenieursbureau Tauw en straatmeubilairspecialist Grijsen park en straatdesign.
In de e-tegel zijn piëzo-elementen ingebouwd. De piëzo-elementen zetten de trillingen die spelende kinderen veroorzaken om in elektriciteit. Deze voedt de led-verlichting, die in de e-tegel is geïntegreerd en de tegel laat oplichten.
Bij de herinrichting van het schoolplein van basisschool De Olijfboom in Deventer zijn de e-tegels voor het eerst aangelegd. Ze zijn gebruikt om er twee spelvormen mee aan te leggen, waaronder het spel Twister.
Volgens projectleider Simon Bos van Tauw wordt de nieuwe e-tegel de komende weken getest op het schoolplein: "Op het schoolplein ligt een doorontwikkeld prototype. De komende weken zijn voor ons belangrijk om te zien of het prototype voldoet aan de verwachtingen of dat er nog aanpassingen nodig zijn. Het is een gloednieuw concept op basis van piëzotechniek, waar we eerder ervaringen mee hebben opgedaan bij onder andere de N34."
Ingenieursbureau Tauw en Universiteit Twente deden al eerder proeven met het omzetten van trillingen in energie met behulp van piëzotechniek. Een proefproject op de N34 bij Hardenberg werd eerder dit jaar afgerond. In dat project is aangetoond dat het lokaal opwekken van elektriciteit door middel van trillingen mogelijk is. Op de N34 zijn de trillingen van het wegverkeer omgezet in elektriciteit door piëzoelementen onder het wegdek aan te brengen. De piëzotechniek is nu verder ontwikkeld en geïntegreerd in een stoeptegel van roestvast staal.
Als de testresultaten goed zijn, neemt Grijsen de e-tegel nog dit jaar in productie.

dinsdag 29 mei 2012

'Kolenbelasting maakt Nederlandse economie sterker en duurzamer'

De verduurzaming van de Nederlandse economie verdient een verantwoordelijke én slimme aanpak, met maximaal gebruik van de kracht van onze bedrijven. De beste manier om dat te bereiken is op lange termijn een goed werkende Europese markt (ETS systeem) voor CO2 uitstoot, met een hogere prijs per ton CO2.
De lage prijs van CO2 rechten op dit moment zorgt ervoor dat verduurzaming van de energievoorziening niet voldoende van de grond komt. Invoering van een kolenbelasting is één van de manieren om die ontwikkeling wind in de rug te geven. Eneco, Shell, Dong Energy en Natuur & Milieu steunen daarom, zolang het Europese systeem voor de handel in CO2 rechten niet volwaardig functioneert, de snelle invoering van deze kolenbelasting, zoals aangekondigd in het Lente-akkoord. Aardgas is voor Nederland anno 2012 de meest natuurlijke pijler onder de realisatie van een duurzame economie. Gascentrales zijn schoner en kunnen door hun flexibiliteit beter de noodzakelijke groei van duurzame energiebronnen met een wisselend aanbod, zoals zon en wind, ondersteunen.

PLUS bezorgt boodschappen duurzaam thuis

De boodschappen van de klanten van PLUS Volgerlanden worden voortaan 100 procent duurzaam thuisbezorgd. PLUS Volgerlanden is de eerste PLUS supermarkt die de weg op gaat met de nieuwste mia Electric; een compacte, duurzame bezorgauto. PLUS heeft verantwoord ondernemen naar eigen zeggen hoog in het vaandel staan. Een verantwoorde herkomst van producten, maatschappelijke betrokkenheid, gezondheid, het milieu en ook duurzaamheid spelen een grote rol in de bedrijfsvoering en het assortiment van de supermarktketen. Ook op het gebied van transport is PLUS volop bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
STILL Intern Transport B.V levert alle heftrucks voor de distributiecentra van de supermarktketen en is de distributeur van mia Electric. PLUS is door STILL in een vroeg stadium betrokken bij alle ontwikkelingen rond de nieuwste mia Electric. “De introductie van de elektrische bezorgauto sluit goed aan bij de groene initiatieven van PLUS”, zegt Rowell Versleijen, directeur Logistiek van PLUS Retail. ”We hebben een voorbeeldfunctie en lopen graag voorop met duurzame initiatieven. Met de nieuwe duurzame bezorgauto leveren we een bijdrage aan een schonere en betere leefomgeving voor onze klanten. Daarnaast valt de elektrische PLUS bezorgauto op een positieve manier op in het straatbeeld.”

vrijdag 25 mei 2012

Bediende pomp terug bij Shell in Eindhoven

Shell stations in regio Eindhoven introduceren Servicetanken op zaterdag. Hiermee keert de bediende benzinepomp terug. Een dienst die past bij het nieuwe service denken van Shell, waarbij de klantbeleving op de Shell stations centraal staat. Uit eigen onderzoek  is namelijk gebleken dat veel automobilisten meer service willen. Het is immers heel plezierig als iemand anders af en toe voor je tankt!
Tijdens deze ‘Service Zaterdag’ nemen speciaal opgeleide medewerkers de servicebewuste klant het tanken uit handen, en maken - net als vroeger - ook de voorruit schoon. Ze controleren desgewenst ook het oliepeil en de ruitenwisservloeistof.
De ‘Service Zaterdag’ wordt verzorgd door de vaste medewerkers van het tankstation. Shell verwacht dat die herkenbaarheid bijdraagt aan het vertrouwen van de automobilist. Van Schaik: ‘De consument is zo’n persoonlijke service tegenwoordig niet meer gewend, we verheugen ons erop de klant hiermee blij te verrassen.’
In Duitsland en enkele Scandinavische landen is het Servicetanken inmiddels al een groot succes. Ook in Nederland is de proef geslaagd en wordt ‘Service Zaterdag’ nu nationaal uitgerold. Klanten worden door het hele land op zaterdag persoonlijk geholpen aan de pomp, van Leeuwarden tot Barendrecht, van Amsterdam tot Zevenbergen.
In regio Eindhoven wordt ‘Service Zaterdag’ vanaf heden aangeboden bij Shell station Anthony Fokkerweg, Shell station Floraplein, Shell station Kennedylaan Oost, Shell station Kennedylaan West en Shell station Best.

Mega-schip voor bouw windparken op zee gedoopt

Energiebedrijf RWE Innogy beschikt sinds deze week over 's werelds eerste schip dat vier megagrote windturbines kan vervoeren en op zee op een diepte van ruim 40 meter kan opstellen. Het schip, de 'Victoria Mathias', is gebouwd in Zuid-Korea. Het heeft rond de 100 miljoen euro gekost.
De eerste klus voor het schip is begin deze zomer de aanleg van het windpark "Nordsee Ost", waar stroom opgewekt zal worden voor bijna 300.000 huishoudens. Dit park wordt gebouwd op zo'n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.
Het schip is 100 meter lang en 40 meter breed. Het is speciaal ontworpen voor het opzetten van offshore windturbines en is een van de sterkste in zijn soort. Door middel van een satellietgestuurd navigatiesysteem wordt het schip voor bouwwerkzaamheden op zee tot op de centimeter nauwkeurig gepositioneerd. Met zijn uitschuifbare stalen dragers kan het veilig op de zeebodem verankerd worden. De kraan heeft een hijsvermogen van duizend ton. Op de bouwlocatie verandert het schip in een hefeiland van waar af funderingen en windturbines geïnstalleerd kunnen worden.
De aanleg van de fundering van het windpark "Nordsee Ost" staat gepland voor deze zomer. Er wordt begonnen met het vervoer van twee funderingsconstructies per week. In aansluiting daarop worden alle 48 windturbines van de 6-MW-klasse naar de locatie gevaren en opgezet. In 2013 moet de aanleg van het windpark voltooid zijn. De windcentrale met een geïnstalleerd vermogen van 295 MW gaat jaarlijks zo'n 295.000 huishoudens in Duitsland van stroom voorzien.
Naast Victoria Mathias heeft het bedrijf nog een tweede schip laten bouwen: de qua bouw identieke Friedrich Ernestine. Dit schip is bedoeld voor de bouw van het Gwynt y Môr-windpark (576 MW) vóór de kust van Wales.

donderdag 24 mei 2012

Zwembaden verwarmen met mest en andere groene energie

Zwembaden die overstappen op groene energie, vergroten hun overlevingskansen. Het aandeel van de energiekosten hun de totale exploitatielasten wordt steeds hoger. Verduurzaming is daarom geen luxe maar pure noodzaak. Dat zei staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) woensdag in Stiens, waar hij met vertegenwoordigers van de zwembadensector een Green Deal tekende over verduurzaming van hun bedrijfsvoering.
De locatie was in Stiens gekozen omdat zwembad It Gryn daar juist deze week overstapte op verwarming met biogas dat afkomstig is van een nabijgelegen agrarische maatschap. Atsma mocht de warmtekrachtinstallatie in gebruikstellen die via een leiding jaarlijks 1,4 miljoen kubieke meter groen gas afneemt van de co-vergister van maatschap De Boer-Talsma. Met dit gas – grotendeels afkomstig uit koeienmest – wordt groene elektriciteit opgewekt voor 880 huishoudens; de restwarmte wordt gebruik om het zwemwater van It Gryn te verwarmen.
De installatie in Stiens is een goed voorbeeld van creatief ondernemerschap, zei Atsma bij de ingebruikname. Zwembaden zijn grotendeels publieke inrichtingen; door zichtbaar te kiezen voor een duurzame energievoorziening stellen ze een maatschappelijk voorbeeld. Maar het is ook pure noodzaak voor hun overlevingskansen, nu de kosten voor fossiele energie zullen blijven stijgen. Terwijl veel zwembaden hun personeelslasten drukken door steeds meer van vrijwilligers gebruik te maken, dreigen de verwarmingskosten hen de das om te doen. De installatie in Stiens zorgt voor 25 procent lagere kosten voor energie.
Zwembaden zijn grootverbruikers van elektriciteit, aardgas, drinkwater en in mindere mate chemicaliën. Door technische innovaties kan het verbruik van energie en grondstoffen aanmerkelijk omlaag gebracht worden; de navenante verlaging van de exploitatielasten vergroot de economische overlevingskansen van een zwembad. Met vertegenwoordigers van de Vereniging Sport en Gemeente, de Koninklijke Nederlandse Zwembond, Optisport en waterpoloster Iefke van Belkum tekende Atsma in Stiens een Green Deal waarin de zwembaden beloven dat zij nog dit jaar een gezamenlijk CO2-reductiedoel zullen vaststellen. Op zijn beurt belooft de het ministerie de zwembaden te helpen met adviezen én waar nodig met maatwerk op het gebied van regelgeving.

Windparken in Noordzee stap dichterbij


De Raad van State heeft drie vergunningen voor windparken in de Noordzee van het Britse SSE Renewables en het Deense DONG Energy definitief goedgekeurd. Hiermee komt de bouw van deze windparken van in totaal ruim 900 megawatt - voldoende om ongeveer 750.000 huishoudens van stroom te voorzien - weer een stap dichterbij.
Met nieuwe verkiezingen in aantocht komt de beslissing van de Raad van State mogelijk op een cruciaal moment. De verduurzaming van de energievoorziening zou voor een volgende regering weleens speerpunt kunnen worden. Dit is nodig om de economische kansen van wind op zee te verzilveren. Met de traditioneel sterke Nederlandse offshore sector zal een stevige inzet op wind op zee leiden tot meer banen en economische groei.
Bovendien kan wind op zee een belangrijke bijdrage leveren aan een veilige en schone energievoorziening. De Nederlandse Noordzee is wereldwijd één van de beste plekken voor wind op zee. Om dit enorme potentieel te benutten is het van belang dat er een duidelijk en consistent beleid wordt gevoerd, waarmee een effectief investeringsklimaat wordt gecreëerd. Ook dient zo snel mogelijk duidelijk te worden hoe het beleid ten aanzien van de aansluiting van de windparken aan het Nederlandse electricitietsnetwerk wordt vormgegeven.
"De uitspraak van de Raad van State bevestigt de kwaliteit van onze windparken. Het is nu aan de overheid om de juiste omstandigheden te creëren waardoor SSE Renewables en DONG Energy in Nederland gaan investeren,'' aldus Reinout Wissenburg (Country Manager, SSE Renewables).
SSE Renewables en DONG Energy zijn samen eigenaar van de drie genoemde windparken 'West-Rijn', 'Breeveertien II' en 'Den Helder', allen minimaal 34 km uit de kust gepland, waardoor ze vanaf de Nederlandse kust niet zichtbaar zijn. Ten aanzien van deze windparken zijn nog geen investeringsbesluiten genomen. SSE Renewables is de duurzame energiedivisie van SSE, één van de grootste energiebedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is SSE actief in Nederland, Ierland en Zweden, waar vooral wordt ingezet op de ontwikkeling van windparken op zee. DONG Energy is het grootste energiebedrijf van Denemarken en de grootste offshore windenergieproducent ter wereld. Naast de drie Nederlandse windparken werken beide bedrijven ook samen bij de ontwikkeling van windpark 'Walney' in de Ierse Zee.

Nieuw: de virtuele centrale

Terwijl de eerste virtuele elektriciteitscentrales van Siemens al in bedrijf zijn genomen, gaat de ontwikkeling op dit gebied door. Momenteel werkt de wereldwijde onderzoeksafdeling Corporate Technology van Siemens aan een decentrale communicatie-eenheid. Met deze zogeheten Powerbridge kunnen leveranciers van duurzame energie, uit bijvoorbeeld wind of zon, zich via internet met enkele muisklikken aanmelden bij zo’n virtuele elektriciteitscentrale. Ze houden hierbij de volledige controle over hun eigen centrale en kunnen zelf beslissen hoe groot hun aandeel is dat ze aan de virtuele centrale overdragen.
Het niet commercieel beschikbare prototype werd op de Hannover Messe 2012 gepresenteerd door het onderzoeksprojectteam Regenerative Modellregion Harz (RegModHarz).
Op de beurs demonstreerde het projectteam een groot aantal componenten van virtuele elektriciteitscentrales variërend van de Powerbridge, bereikbaar via de centrale server, tot het netwerk controlecentrum en het marktplatform voor leveranciers en afnemers. Meerdere elektrische productie en opslageenheden uit de onderzoeksregio Harz, zoals windparken, warmtekracht- en waterkrachtcentrales maken reeds deel uit van de virtuele centrale en waren op de beurs live in werking te zien. De Powerbridge vormt hierbij het hart van het systeem, resulterend in de volledige coördinatie van productie, opslag en verbruik. De onderlinge communicatie vindt plaats via een beveiligde architectuur. De Powerbridge is ontworpen in overeenstemming met het internationale gestandaardiseerde protocol IEC 61850.
In de regio Harz zijn er nu al honderden kleine opwekeenheden die kunnen toetreden tot de virtuele elektriciteitscentrale. Dankzij nieuw geïnstalleerde fotovoltaïsche installaties neemt hun aantal dagelijks toe. Experts verwachten dat in de toekomst duizenden solar- en windparken, geothermische installaties en andere decentrale eenheden worden gebundeld in regio-overschrijdende virtuele elektriciteitscentrales. Ook gebouwen en elektrische auto's zullen worden toegevoegd als flexibele energiebronnen, waardoor het aantal eenheden zal toenemen tot een orde grootte van miljoenen. Alleen een automatische, gebruiksvriendelijke en veilige manier van aankoppeling van de decentrale opwekeenheden zal het mogelijk maken om het complete systeem te kunnen coördineren en te beheren. Zo draagt Siemens met de Powerbridge bij aan het duurzame energiesysteem van de toekomst. Tijdens bedrijf maakt het systeem de gegevensuitwisseling mogelijk tussen de afzonderlijke groene stroomproducenten en de virtuele elektriciteitscentrale.



dinsdag 22 mei 2012

Greenchoice loopt vooruit op BTW-verlaging zonnepanelen

In het 'Lente-akkoord' wordt gesproken over een verlaging van de BTW op zonnepanelen van 19 procent naar 6. In afwachting daarvan blijkt dat huishoudens daardoor nu de aanschaf van zonnepanelen uitstellen of erover aarzelen. Om deze stilstand te doorbreken komt Greenchoice met de garantie dat panelen die vanaf vandaag worden aangeschaft nu al van het eventuele belastingvoordeel genieten, door het bieden van een korting die op hetzelfde neerkomt. Zo kunnen huishoudens toch nú overgaan tot het nemen van panelen, en lopen zij eventueel toekomstig kostenbesparing niet mis.
Richard Klatten, sinds begin dit jaar algemeen directeur van Greenchoice: 'Mensen die in duurzaamheid willen investeren moeten dat kunnen doen zonder de angst dief te zijn van hun eigen portemonnee. Die onzekerheid nemen wij voor wat de zonnepanelen betreft weg zodat mensen die dat willen deze nu toch kunnen aanschaffen. Lenen kan ook, daarvoor geldt hetzelfde aanbod. Wij zijn blij met de voorgenomen BTW-verlaging omdat dat de drempel voor het aanschaffen van panelen verlaagt. Wij willen dat mensen keuzes maken die goed zijn voor het milieu en voor hun eigen kostenplaatje. Daarom besloten wij alvast vooruit te lopen op de mogelijke BTW-maatregel.'
Greenchoice investeert zelf al jaren in grote zonne-energieprojecten. De installaties op huisdaken voldoen aan dezelfde hoge eisen. Greenchoice zorgt dat haar installaties steekproefsgewijs door een onafhankelijke, externe partij wordt gecontroleerd. 'Voor onze eigen zonne-energieprojecten onderhandelen we continu met onze leveranciers. Voor ZonLeen en ZonKoop onderhandelen we ook en zorgen we ervoor dat onze klanten altijd de beste prijzen krijgen,' aldus Klatten.

Brochure noodvermogen van TenneT

Noodvermogen wordt aan TenneT geleverd door grote elektriciteitsafnemers die tijdelijk hun afname kunnen verminderen. Ook elektriciteitsproducenten die hun productie snel kunnen verhogen, kunnen voor TenneT exclusief vermogen ter beschikking houden.
Daarnaast heeft TenneT, op basis van de tender, sinds begin dit jaar twee poolcontracten voor het leveren van noodvermogen. Naast het contract met de Energie Data Maatschappij dat TenneT al sinds enige jaren heeft is nu ook NL Noodvermogenpool als leverancier actief. In een poolcontract wordt elektrisch vermogen van verschillende partijen zoals kleinere industrieën, ziekenhuizen en datacenters samengevoegd om samen noodvermogen te kunnen leveren dat aan alle kwaliteitseisen van TenneT voldoet.
TenneT ziet de toename van gepoold noodvermogen als een belangrijke ontwikkeling. De partijen die hierin participeren vormen een goede aanvulling op het noodvermogen dat wordt geleverd door grote industrieën en elektriciteitsproducenten. Zij dragen bij aan de flexibiliteit in het systeem en, door het extra aanbod, aan een kostenefficiënte dekking door TenneT van de benodigde hoeveelheid noodvermogen.
Om partijen die geïnteresseerd zijn in het product noodvermogen van informatie te kunnen voorzien is er een nieuwe brochure opgesteld. Deze is te vinden onder technische publicaties

maandag 21 mei 2012

Inschrijving geopend Professional Passionates Electric Rally

Vanaf dinsdag 22 mei is de inschrijving geopend voor de 2e Professional Passionates Electric Rally voor topbestuurders, politici en gepassioneerde professionals. Naar verwachting zullen 250 volledig elektrisch aangedreven auto’s meerijden en zal het Guinness World Record: ‘grootste elektrische autorally’ worden gebroken.
Het evenement is bedoeld om Nederlandse beleidsbepalers en -beïnvloeders, zoals CEO’s, politici en journalisten, kennis te laten maken met elektrisch rijden en hen te inspireren om elektrisch rijden in hun beleid door te voeren en te promoten.
De organisatie nodigt alle ‘gepassioneerde professionals’ uit om zich, met hun CEO of andere topmanager van zijn of haar bedrijf, voor de rally in te schrijven. Dit kan met een eigen elektrische auto, of een elektrische auto die door de organisatie ter beschikking wordt gesteld.
De rally vindt plaats op 14 september en start in het Olympisch Stadion en leidt via de Zaanse Schans naar een geheime eindlocatie. Op de eindlocatie worden tevens de E-Mobility Awards uitgereikt voor de meest vooruitstrevende bedrijven op het gebied van elektrisch vervoer.
Aan de eerste rally in 2011 namen 125 CEO’s, politici, journalisten en bekende Nederlanders deel, onder wie Jan Peter Balkenende, Jan Kees de Jager, Camiel Eurlings, Tex Gunning (AkzoNobel), Peter Bakker (ex-CEO TNT), Stef Kranendijk (CEO Desso), Ruud Koornstra (CEO Tendris), Ward Vleugels (CEO QPark), Jan Lammers, Tim Coronel, Beau van Erven Dorens, Harm Edens en Hanna Verboom.

De elektrische autorally is van oorsprong een initiatief van Stichting Professional Passionates, een organisatie van 'gepassioneerde professionals' die via hun werk een betere wereld willen creëren. In 2012 is de organisatie in handen van RallyMasters uit Amsterdam.

Zonnepanelen haperen op zonnige dagen

Bij de bewoners van een wijk in Fosses-la-Ville, in de provincie Namen, produceren zonnepanelen geen stroom meer op zonnige dagen. Oorzaak: in de wijk zijn zo veel huizen met zonnepanelen dat het netwerk de spanning niet aankan. De krant voegt eraan toe dat het niet om een alleenstaand geval gaat. Te veel zonnepanelen in een straat of een wijk kunnen tot een verzadiging van het netwerk leiden, waardoor een of meerdere van de lokale miniproducties stilvallen.

Eerste duurzame drijvende woning op de Maas in Maastricht

De eerste volledig duurzame drijvende woning ter wereld die volledig in zijn eigen energie voorziet (elektriciteit, warmte en water) is de komende vijf maanden in Maastricht te bezoeken. In deze woning, de Autarkhome, zijn duurzame technieken toegepast die de waterwoning tienmaal energiezuiniger maken dan  een gemiddelde woning. De woning heeft geen kade aansluiting nodig en is daarom vrij verplaatsbaar en overal aan te leggen. Deze zelfvoorziende (autark) woning ligt als modelwoning vanaf 15 mei tot oktober op de Maas ter hoogte van rederij Stiphout aan de Kesselskade in Maastricht. De Autarkhome, ontworpen door Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten, is op deze plek als modelwoning gratis voor het publiek te bezoeken
De Autarkhome heeft een Europees passiefhuis certificaat. Een Passiefhuis is een combinatie van een hoogwaardig aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik door oriëntatie op de zon, goede isolatie en goede ventilatie. De Autarkhome biedt zo een betaalbare en hoogwaardige mogelijkheid om in een modern huis te wonen, zonder de hoge maandelijkse lasten van elektra, gas en water.
De drijvende woning past in het collegebesluit 'duurzaam bouwen aan een duurzaam Maastricht' en slaat tevens een brug naar de klimaatneutrale stad die Maastricht in 2030 wilt zijn. In de woning krijgen bezoekers uitgebreide informatie over de woning. Ook is er aandacht voor duurzaamheidinitiatieven van de gemeente zelf zoals duurzame energie-installaties voor gemeentelijke gebouwen, energiezuinige openbare verlichting, het inkopen van groene energie. duurzame afvalverwerking en het invoeren van energiebesparende maatregelen. Wethouder Nuss: 'In Maastricht moeten we op het gebied van duurzaamheid een flinke slag slaan. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Dat moet samen met onze inwoners. Dit initiatief helpt ons om duurzaamheid zichtbaar te maken in de stad en dicht bij de burgers te brengen. Ze krijgen in deze woning bijvoorbeeld informatie hoe ze zelf in hun eigen omgeving ook energie kunnen besparen en voordeel kunnen halen.
De Autarkhome is op woensdag- , zaterdag en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur open voor publiek. Vanaf 1 juni is er iedere woensdagmiddag een energiespreekuur voor vragen over energiebesparing en duurzame energie in je eigen woning. Onder alle bezoekers worden 10 pakketten met duurzame verlichting en 10 regentonnen verloot. Op de Autarkhome worden ook workshops verzorgd. Leerlingen van het MBO krijgen duurzaam onderwijs en kan er gekookt worden. Organisaties die een workshop over duurzaamheid willen organiseren kunnen de Autarkhome huren.

vrijdag 18 mei 2012

Nieuw platform voor biogas in China

China wil in samenwerking met internationale experts mondiale ISO-normen ontwikkelen voor biogas thuis-applicaties, biogas productie en producten, instrumentatie- en testmethodes, ontwerp- en bouwaspecten, exploitatie en management van biogasinstallaties. Zowel consumententoepassingen als industriële toepassingen worden meegenomen. Dit ISO-platform biedt Nederlandse stakeholders de kans om hun expertise te delen, het netwerk in China uit te breiden en nieuwe projecten aan te boren.
Afgelopen jaren heeft China op basis en met hulp van internationale expertise een pakket van 45 normen opgesteld voor biogas. Deze gelden voor zowel toepassingen in de industrie als in de gebouwde omgeving. Ook Nederland heeft in West-China bijgedragen aan de ontwikkeling van biogas toepassingen. Meer dan 40 miljoen huishoudens hebben een biogastank. Momenteel zijn er meer dan 50.000 biogas projecten in ontwikkeling. De verwachting is dat de Chinese
biogas-elektriciteitsopwekking oploopt tot 200 MW in 2015 waarvan 30% grootschalige biogas plants en 70% industriële biogasinstallaties. De potentiële stijging zal naar verwachting 1500 MW in 2020 zijn.

De grootschalige industriële biogas technologie is echter nog steeds onvolwassen. Zo is er een lage efficiëntie en instabiliteit van de processen door het ontbreken van gestandaardiseerde ontwerpen, bouw en beheer. Ook zijn er onbetrouwbare lokale producten met een te korte levensduur.
Naar aanleiding van bovenstaande ontwikkelingen en knelpunten heeft China een nieuwe normcommissie 'Biogas' opgericht. Eind juli vindt de eerste internationale meeting van de ISO/TC 255 plaats in Beijing. In het najaar van 2012 organiseert NEN een informatiebijeenkomst om de ontwikkelingen in de nieuwe ISO/TC 255 toe te lichten aan de Nederlandse belanghebbenden.

's Werelds meest rendabele zwarte zonnepaneel

Enige tijd geleden maakte Panasonic bekend dat de zonnepanelen van Sanyo vanaf dit voorjaar de Panasonic-naam zouden gaan dragen. Met de deze zogenoemde HIT-zonnepanelen, met een een vermogen van 186 W/m², brengt het bedrijf de meest rendabele zwarte module ter wereld op de markt. De HIT-zonnecel is samengesteld uit dunne monokristalijnen siliciumwafers en ultradunne lagen amorf silicium. Deze combinatie zorgt ervoor dat de cellen ook bij diffuus licht (licht dat gebroken wordt door bewolking) op dezelfde manier reageren als bij zonlicht dat rechtstreeks op de panelen valt, zo meldt Elektrozine. Aangezien deze panelen volledig zwart zijn, houdt Panasonic ook rekening met de esthetiek.

woensdag 16 mei 2012

Verdachte koperdiefstal aangehouden

Op een hoogspanningsstation aan de Klaprozenweg in Amsterdam is gisteren een verdachte van koperdiefstal op heterdaad betrapt door de politie. De aanhouding kon plaatsvinden na een alerte reactie van oplettende buurtbewoners en alarmeringen bij TenneT.
Op het hoogspanningsstation van TenneT werd dinsdagochtend 15 mei vroeg in de ochtend een aantal bedradingen van installaties op het hoogspanningsstation weggeknipt. Direct kwamen er diverse alarmmeldingen binnen in het bedrijfsvoeringscentrum van TenneT. Op afstand werd de stroom omgeleid via aanwezige andere installaties, zodat de stroomvoorziening in de regio van Amsterdam niet werd onderbroken. De verdachte, die met gevaar voor eigen leven het station had betreden, werd direct aangehouden door de gealarmeerde politie.
Elektriciteitstransporteur TenneT tekende eind maart het convenant Koperslag. Hierin maken het Ministerie van Veiligheid en Justitie, KLPD, Prorail en het Landelijk Parket Team Verkeer afspraken om samen maatregelen te treffen om metaaldiefstal tegen te gaan en de pakkans van daders te vergroten. Ook heeft TenneT het publiek gevraagd altert te zijn en de politie te informeren over verdachte bewegingen in de buurt van hoogspanningsverbindingen of hoogspanningsstations. De alerte reactie heeft bij dit incident geleid tot de succesvolle aanhouding.

Duurzame energie voor galerijflats Veenendaal

De cv ketels van vijf galerijflats aan het Zuiderkruis hebben hun beste tijd gehad. In overleg met Patrimonium Woonstichting en de Vereniging van Eigenaars is besloten om zaken te gaan doen met het in de nabijheid opererende energiebedrijf Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO). DEVO, die ook in de aangrenzende wijk Buurtstede de woningen van warm water voorziet, kan de warmteleidingen aansluiten op de bestaande installatie. De leden van de commissie Bestuur en Middelen hebben woensdagavond ingestemd om een bedrag van vier ton beschikbaar te stellen ter financiering van de infrastructuur.

dinsdag 15 mei 2012

Twee verdachten aangehouden voor omkoping rond overname

De rechter-commissaris in Groningen heeft een man in bewaring gesteld die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrift rond de overname van de energieleveringspoot van Rendo door de energiemaatschappij Electrabel in 2006. Het gaat om een bedrag van 1.000.000 euro.
De verdachte was in 2006 werkzaam bij de regionale energie- en kabelnetwerkmaatschappij Rendo, gevestigd in de regio Overijssel/ Drenthe. Hij is afgelopen dinsdag door de FIOD aangehouden, samen met nog een andere verdachte, die ten tijde van de overname werkzaam was bij Electrabel.
Het vermoeden is dat de verdachte die werkzaam was bij Rendo de steekpenningen heeft ontvangen op initiatief van de verdachte die werkzaam was bij Electrabel, in ruil voor ‘het gunnen' van de verkoop. De twee verdachten worden verdacht van (ambtelijke) omkoping en valsheid in geschrift.
De bewaring van de man die werkzaam was bij Electrabel is door de rechter-commissaris afgewezen. De rechter-commissaris heeft ook besloten dat de in bewaring stelling van de man die werkzaam was bij Rendo, maandag geschorst zal worden.
Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar de omkoping startte in januari 2012. De FIOD heeft de woningen van de verdachten en de vestigingen van Electrabel in Zwolle en Rendo in Meppel doorzocht. Er zijn gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op tegoeden van het eigen bedrijf van één van beide verdachten.

Onderzoek gevolgen windparken provincie Groningen

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie laat onderzoeken of de gebieden in de provincie Groningen waar plannen zijn voor grote windparken daarvoor ook geschikt zijn. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de invloed van de windparken op de natuur en de leefbaarheid in de omgeving.
In de provincie Groningen hebben privé-investeerders plannen voor een aantal windenergieparken met een vermogen van meer dan 100 MW. Vier van deze initiatieven zijn gepland in de gemeente Oldambt, twee in de gemeente Eemsmond. Bij windparken van deze grootte is de rijksoverheid verantwoordelijk voor de coördinatie van de benodigde besluiten. De provincie, de gemeenten en belangorganisaties zoals de Waddenvereniging, stichting Landschap het Oldambt en werkgroep de Grauwe Kiekendief worden actief in het onderzoek betrokken.
Wanneer uit het onderzoek zou blijken dat er mogelijkheden zijn voor windparken, volgt er een uitgebreider onderzoek naar milieu-effecten en landschap. Ook dat gebeurt in overleg met provincies en gemeenten.
De rijksoverheid coördineert de besluiten die nodig zijn voor de bouw van grote windparken omdat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020. Volgens de zogeheten rijkscoördinatieregeling worden de verschillende vergunningen en ontheffingen die voor de windparken nodig zijn, tegelijk en in onderling overleg met de betrokken partijen genomen. Wel blijven gemeentes en provincies verantwoordelijk voor het verlenen van de vergunningen en ontheffingen.


Nieuwe elektrische raceauto voor TU/e-team

Het TU/e-studententeam URE gaat met een nieuwe 100%-elektrische formuleraceauto deelnemen aan de Formula Student Competitie. De URE07 is voorzien van een nieuwe aandrijflijn bestaande uit één elektromotor (in plaats van twee),  een lichter batterijpakket en een nieuwe elektronische aansturing. Hierdoor zijn aanzienlijke verbeteringen bereikt op het gebied van vermogen, versnelling en betrouwbaarheid.
De URE07 is ontwikkeld door een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het team bestaat uit vijftig studenten van verschillende opleidingen. Ieder jaar opnieuw ontwerpt, bouwt, promoot, test en racet het team een nieuwe auto om deel te nemen aan de Formula Student competitie.
University Racing Eindhoven (URE) komt met deze spiksplinternieuwe raceauto URE07 de komende maanden in actie op de Europese circuits Silverstone, Hockenheimring en Wachauring.
Formula Student is de grootste internationale ontwerpcompetitie waarin alle aspecten van automotive engineering samenkomen. De teams worden geacht zowel het ontwerp, de productie, marketing, financiën, testwerk en het uiteindelijke racen geheel zelf te verzorgen. De competitie telt zo’n vijfhonderd internationale teams en bestaat uit officiële evenementen op roemruchte circuits als Silverstone en Hockenheim.
Het TU/e-team neemt met de URE07 deel aan de elektrische klasse binnen Formula Student, alleen toegankelijk voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen, in Duitsland/Hockenheimring en Oostenrijk/Wachauring. Op Silverstone komen de diverse klassen tegen elkaar uit. Doel van de studenten is om met de URE07 een toppositie te bereiken in één of meerdere races in de Formula Student competitie.
Zie voor meer informatie: www.universityracing.nl

maandag 14 mei 2012

Energierekening fors duurder

Nuon, Essent en Eneco verhogen in juli de prijs van gas. En dat is niet de enige prijsverhoging, volgens het AD. In oktober gaat de BTW naar 21 procent, wat per huishouden 35 extra euro extra kost. Huishoudens zijn volgend jaar minimaal honderdzestig euro meer kwijt aan de energierekening. Verder moet netbeheerder Tennet zijn investeringen in de aansluiting op de nieuwe energiecentrales op de Maasvlakte en in de Groningse Eemshaven verplicht doorberekenen aan huishoudens.

Oxxio gebruiker wil inzicht in energieverbruik

Uit feedback van gebruikers van de Oxxio slimme meter blijkt dat 99 procent van deze Oxxio-klanten ook in de toekomst behoefte heeft aan inzicht in het energieverbruik via de slimme meter. Slechts enkele tientallen gebruikers van slimme meters van Oxxio geven geen toestemming om de slimme meters uit te lezen. Vanzelfsprekend geeft Oxxio hier gevolg aan. Het feit dat ruim 99 procent deze toestemming wel geeft, onderstreept dat ze het inzicht in, en de controle over hun energieverbruik zeer waardevol vinden. Oxxio verbetert deze vorm van dienstverlening dan ook steeds verder, zowel voor bestaande als voor nieuwe slimme meters.
Dat gebruikers van de slimme meter inzicht in, en controle over het energieverbruik zeer belangrijk blijken te vinden, past bij de nieuwe Oxxio-positionering ‘je energie in eigen hand’. Door de online dienstverlening verder door te ontwikkelen via onder andere de nieuwe EnergieMonitor App voor iOS en Android, vergroot Oxxio naar eigen zeggen het inzicht van klanten in hun energieverbruik.

Obligaties Raedthuys windpark uitverkocht

Op 15 maart startte de Raedthuys Groep met de verkoop van obligaties ten behoeve van haar nieuwe duurzame energieproject Windpark Oldebroekertocht in Dronten. Ruim voor de sluitingsdatum van 1 juli 2012 zijn alle 1.000 beschikbare obligaties uitverkocht.
De obligatielening is een onderdeel van het participatieprogramma van Raedthuys. Sinds
eind jaren negentig kunnen particulieren investeren in de duurzame energie installaties van het bedrijf. "Op die manier delen ze in de revenuen van onze windparken", vervolgt Vermeulen. "Ze raken nauw betrokken. Duizenden particulieren hebben al eens meegedaan. Zij zijn nu extra enthousiast over windenergie. Zo creëren wij draagvlak."
Voor geïnteresseerden dient zich op redelijk korte termijn alweer een nieuwe investeringsmogelijkheid aan. Windpark De Hondtocht wordt in de zomermaanden van 2012 namelijk gebouwd in de gemeente Dronten. De inschrijvingsprocedure voor de obligatielening van dit project start naar verwachting in september 2012 en zal vergelijkbare voorwaarden kennen.

vrijdag 11 mei 2012

Wereldrecordhouders zuinig rijden doen recordpoging in Nederland

Vandaag starten zuinig rijden experts John en Helen Taylor met een nieuwe recordpoging in Nederland. Tijdens de Shell FuelSave Challenge ‘Tour de Holland’ zullen zij 10 provincies bezoeken en in drie dagen een afstand afleggen van ongeveer 1000 kilometer op slechts één tank Shell FuelSave Euro 95. Doel hiervan is om mensen bewuster te maken van hun rijgedrag en hoe dit invloed kan hebben op het brandstofverbruik. De Taylors bewijzen dat automobilisten door het volgen van een aantal simpele zuinig rijden tips in combinatie met het gebruik van de juiste brandstof, eenvoudig geld kunnen besparen.
John en Helen Taylor zijn Shell FuelSave ambassadeurs en experts als het aankomt op brandstofbesparend rijden. Met tientallen records op hun naam betreffende energiezuinig rijden, waaronder een Guinness World Record Zuinig Rijden in een reis om de wereld op de inhoud van 24 tanks, hebben zij intussen faam gemaakt. Nu zijn ze in Nederland om een nieuwe recordpoging te doen.
De Taylors reizen vandaag, vrijdag 11 mei, van Amsterdam via het vissersdorpje Hoorn over de Afsluitdijk naar Groningen om het Shell Eco-marathon team De LeekBurners in Leek zuinig rijden tips te geven. Na een tussenstop bij de hunebedden wordt de eerste dag afgesloten in Giethoorn. Zaterdag vervolgen zij hun route via een bezoek aan Shell station De Schaars, waar ze tijdens Service Zaterdag automobilisten helpen en informeren over brandstofbesparend rijden.
Daarna vervolgen zij hun weg naar Brunssum om het Eco-marathon team Euregiorunners aan te moedigen om vervolgens richting de kust te rijden en in het pittoreske dorpje Oosterhout te overnachten. De laatste dag zullen zij via de Deltawerken weer richting het Noorden rijden om te finishen in Rotterdam, waar woensdag 16 mei de Shell Eco-marathon van start gaat en de toekomst van energie en mobiliteit tot leven komt. 
Uit het internationale Shell FuelSave consumentenonderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders energiezuiniger wil rijden als ze daarmee geld kunnen besparen. Ze kennen de welbekende zuinig rijden tips: snel schakelen, gebruikmaken van de juiste motorolie en regelmatig de bandenspanning checken.
De helft van de weggebruikers vergeet echter dat constant rijden, de motor niet langer dan 10 seconden stationair laten draaien en het kiezen van de juiste brandstof ook belangrijk is om onnodig brandstofgebruik te beperken. Hierop scoort Nederland minder goed dan de rest van Europa. Met de huidige hoge brandstofprijzen wil Shell juist nu haar klanten graag helpen om de lasten te verlichten en hen te informeren over hoe zij meer geld kunnen besparen door het rijgedrag aan te passen.

Vijf smart grid projecten op komst

Er komen vijf grootschalige en uiteenlopende smart grid demonstratieprojecten in Nederland. Dat zijn zesentwintig partners van het Smart Energy Collective overeengekomen. Het Smart Energy Collective wil met de realisatie van vijf demonstratieprojecten bij verschillende gebruikersgroepen - industrie, kantoren, bestaande woonwijken en nieuwbouwwijken - intelligente energiesystemen toetsen in de praktijk. Tegelijkertijd wil het Smart Energy Collective een belangrijke aanzet geven tot standaardisatie. De noodzaak hiertoe is groot. Uit een inventarisatie tijdens de eerste fase bleek dat er meer dan 6000 relevante standaarden zijn die een rol spelen bij de nieuwe technologieën die de komende jaren op de markt gebracht worden.
De projecten worden gerealiseerd op de luchthaven Schiphol, in enkele kantoren van ABB en Siemens, en in drie woonwijken: in Gorinchem, Heerhugowaard en Goes.

1. Industrie: Het demonstratieproject Industrie wordt gerealiseerd op luchthaven Schiphol (the GROUDS) en richt zich op kleine en middelgrote industrieën. Het doel is om zowel lokale netwerkcongestie te voorkomen als om een lokale energiebalans in stand te houden door de inzet van lokale elektriciteitsopwekking met een of meerdere WKK's (installaties voor warmte-krachtkoppeling).

2. Kantoren: In het demonstratieproject Kantoren zal vooral onderzocht worden hoe maximaal gebruik gemaakt kan worden van de flexibiliteit in de energievraag van deze kantoren door de inzet van energiemanagementsystemen en de introductie van commerciële energiediensten. De proeftuin zal bestaan uit enkele kantoren van Siemens en ABB, en mogelijk nog van andere partners uit het collectief.

3. Woonwijk 'All Electric District': Een volledig elektrische woonwijk levert een uniek elektriciteitsmarktprofiel op doordat de complete energievraag elektrisch is en de lokale opwekking door middel van zonnepanelen plaatsvindt. Het opladen van elektrische voertuigen en ruimteverwarming via elektrische warmtepompen vergen flexibiliteit om de piekbelasting te verlagen. Elektriciteitsopslag, mogelijk nog aangevuld met lokale opwekking via biogas gestookte WKK ondersteunen de flexibiliteit en het netwerk die noodzakelijk zijn in dit demonstratieproject. De proeftuin wordt gerealiseerd in Gorinchem.

4. Woonwijk 'Gas en elektriciteitsnetwerk': Deze proeftuin, die gerealiseerd wordt in Heerhugowaard, richt zich op het potentieel van de bestaande bouw in Nederland waarbij gas- en elektriciteitstoepassingen met elkaar in concurrentie worden gebracht. Daarnaast wordt ook onderzocht op welke wijze het beste uit deze twee 'werelden' te realiseren is. Dit biedt veel mogelijkheden voor kostenefficiënte duurzame energieoplossingen met een groot marktpotentieel.

5. Woonwijk 'District Heating Area': Dit demonstratieproject in Goes onderscheidt zich van de andere demonstratieprojecten door de volledig geïntegreerde oplossing van warmte en elektriciteit. De mogelijkheden zullen worden onderzocht waaronder op comfort gebaseerde diensten geïntroduceerd kunnen worden. Door middel van intelligente warmte- en koudeopslagsystemen zal de gewenste flexibiliteit worden gerealiseerd en de slimme elektriciteits- en warmtemarkt worden geoptimaliseerd.

Deelnemende partijen zijn op dit moment ABB, Alliander, APX Endex, BAM, DELTA, DNV KEMA Energy & Sustainability, Efficient Home Energy, Eaton, Eneco, Enexis, Essent, GEN, Gemalto, Heijmans, IBM, ICT Automatisering, Imtech, KPN, Nedap, NXP Semiconductors, Philips, Priva, Siemens, Smart Dutch, Stedin en TenneT.

Subsidie voor duurzame ICT in het hoger onderwijs

Het recent geopende Software Energy Footprint Lab (SEFLab) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een subsidie gehonoreerd gekregen voor de verduurzaming van ICT in het hoger onderwijs. Het SEFLab is een samenwerking tussen het HvA-onderzoeksprogramma CleanTech en de Software Improvement Group (SIG). De jury (Anwar Osseyran, directeur van SARA en Erwin Bleumink, directeur van SURFnet) is zeer te spreken over de potentie van het ambitieuze project en het gestructureerde plan van aanpak. Ze benadrukt dat er nog té weinig aandacht is voor software-efficiëntie en dat het SEFLab hier een extra stimulans aan kan geven.
Het SEFLab combineert elektrotechnische kennis binnen de opleiding E-Technology met de software analyse expertise van SIG. Deze combinatie maakt het mogelijk om de invloed van software op het energieverbruik van hardwarecomponenten in computers tot in detail in kaart te brengen.  De IT-afdeling van de HvA onderzoekt samen met de opleiding Technische Bedrijfskunde hoe de resultaten uit het SEFLab vertaald kunnen worden naar daadwerkelijke energiebesparingen in de ICT van de hogeschool.
De subsidiegelden worden onder meer gebruikt om de meetopstelling verder te professionaliseren en te automatiseren. Twee E-technology afstudeerders zijn hiermee reeds gestart in het lab. Vanaf september zijn ook regionale IT-bedrijven betrokken bij het opzetten van meerdere studentenprojecten om de inzicht in energie-efficiënte te vergroten.

Nederland krijgt steeds meer 'solar city's'

Nederland telt steeds meer gemeenten die zelf zonne-energieprojecten starten voor burgers en bedrijven. Door daken van huurwoningen, bedrijven en eigen gemeentelijke gebouwen te voorzien van zonnepanelen, door lokale energiebedrijven te steunen en door particulieren een financieel gunstig aanbod te doen voor de levering en installatie van PV-systemen, ontstaan in heel het land zogeheten solar city's.
Tijdens de conferentie The Solar Future NL '12, die op 24 mei in de Lichtfabriek in Haarlem wordt gehouden, laten de gemeenten Groningen, Leeuwarden en Wageningen aan de hand van concrete projecten zien hoe ze zo'n solar city worden.
Om in 2020 'fossielvrij' te zijn, wil de provincie Friesland in 2015 voor 50 Megawatt aan zonnestroom produceren. Hoofdstad Leeuwarden neemt daarvan 15 Megawatt voor haar rekening. Zo heeft Energiewacht in februari een leaseconstructie geïntroduceerd, waarbij particulieren zonnepanelen op hun dak krijgen. Ze hoeven zelf niets te investeren en hun stroomprijs blijft de komende jaren gelijk. Daar meldden zich binnen vier dagen al 800 mensen voor aan. Op bedrijventerrein De Hemrik helpt Leeuwarden tien bedrijven met een laagrentende lening investeren in zonnepanelen op hun dak. Ambtenaren van de gemeente kunnen zelf via hun salaris een 'PV-privé' pakket met zonnepanelen afbetalen en verder wil de stad op zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen en scholen zonnepanelen leggen. ,,We zijn druk bezig, in de volle breedte van de markt, concrete projecten te ontwikkelen. Overal in Nederland zie je soortgelijke initiatieven ontstaan, al staan de meeste nog in de startblokken," zegt Jadranka Cace van RenCom, die namens de gemeente alle plannen aanjaagt.
In Wageningen heeft De Woningstichting het plan om de daken van 124 huurhuizen tegelijk met een grote renovatie uit te rusten met zonnepanelen. Samen met de corporaties, Universiteit Wageningen, bedrijven, burgers en tal van andere partijen heeft de gemeente de Stichting Zonne-energie Wageningen opgericht, die 30.000 vierkante meter van de plaatselijke daken met zonnepanelen wil beleggen, goed voor 2 Megawatt aan elektriciteit. Op 10 mei lanceert de stichting een actie waarbij particulieren en bedrijven voor een goede prijs een compleet pakket aan zonnepanelen kunnen kopen, inclusief montage, service en garantie. ,,De markt voor zonne-energie is zo dynamisch dat mensen soms door de bomen het bos niet kunnen zien. Als onafhankelijk stichting kunnen wij daarin advies en informatie geven," stelt projectleider Rogier Coenraads. Hij ziet steeds meer van dit soort collectieve acties in Nederland. ,,Op deze manier is zonnestroom van je dak voor particulieren financieel voordeliger dan uit het elektriciteitsnet," zegt hij.
In Groningen gaat de gemeente organiseren dat burgers via een laagrentende lening van de gemeente zonnepanelen kunnen aanschaffen. Die betalen ze in acht tot twaalf jaar terug via de gemeentebelasting, die daardoor een paar tientjes per maand stijgt. Om deze speciale constructie wettelijk mogelijk te maken sloot de stad vorig jaar een Green Deal overeenkomst met het Rijk. ,,Nu zonnepanelen door een dalende prijs steeds beter bereikbaar worden voor de consument, kun je hen als gemeente een zetje geven. Wij financieren als het ware de zonnepanelen," stelt programmaleider energie Wouter van Bolhuis. ,,Je brengt de sneeuwbal aan het rollen. Als je dat niet doet, gaat het langzamer." Ook de corporaties in de stad verstrekken hun huurders zonnepanelen tegen een geringe huurverhoging. De gemeente Groningen heeft verder zonnepanelen geplaatst op achttien gemeentelijke gebouwen, beloont ondernemers die energie besparen en verstrekte de coöperatie Grunneger Power een lening van 200.000 euro om een lokaal duurzaam energiebedrijf op te richten.   

donderdag 10 mei 2012

Weer Nuon dochters verkocht

Vattenfall gaat opnieuw een aantal Nuon-dochters afstoten. Zo worden de onderdelen installatie, onderhoud en zakelijke dienstverlening verkocht. Eerder dit jaar werd het Belgische onderdeel van Nuon verkocht aan het Italiaanse Eni. Door de verkoop vertrekken straks circa 2000 werknemers van Nuon, bijna een derde van het totaal, meldt het FD. Het gaat om de meest arbeidsintensieve onderdelen van het bedrijf, want de 2000 werknemers genereren samen ‘slechts’ een jaaromzet van 265 miljopen euro en een bedrijfsresultaat van 15 miljoen.

Glastuinbouw Plukmade en Essent: al 25 jaar een 'warme' band

Het glastuinbouwgebied Plukmade bij Made bestaat 25 jaar. Deze polder bij Made is destijds ontwikkeld in samenwerking met de PNEM, een van de voorlopers van Essent. De kassen worden namelijk verwarmd met warmte die wordt aangevoerd via de Amercentrale van het energiebedrijf. En dat al een kwart eeuw lang.
Warmtenetten werden eind jaren tachtig meestal aangesloten op bestaande kassen. Uniek was daarom dat de kassen en het warmtenet van de Plukmadepolder tegelijk gebouwd werden, in nauwe samenwerking tussen de PNEM en de Energie Exploitatie Maatschappij Made (EEMM). De eerste kas die werd aangesloten was die van het bedrijf AgroCultuur. Dat bedrijf is in 2007 gewisseld van eigenaar en omgedoopt tot Mondial Plants maar bestaat dus nog altijd.
De samenwerking tussen Essent en de glastuinbouw in de polder is een duurzame: behalve warmte levert Essent ook zuivere CO2 aan de Plukmades glastuinders. 'De CO2 die nodig is voor de groei van gewassen, haalden de tuinders voorheen uit de schoorsteen van hun eigen ketel', vertelt Hans van der Krieken van Essent, en destijds bij de opstart van het warmtenet betrokken. 'Dat was natuurlijk niet heel schoon. Omdat de eigen CO2-productie van tuinders stopte zodra ze warmte van de centrale gingen afnemen, hebben we als service tegelijk met het warmtenet een CO2-leiding aangelegd. De tuinders kunnen nu zuivere CO2 'tanken' bij een vulstation. Dat is een stuk schoner.'
In de polder Plukmade krijgen bijna 40 glastuinbouwbedrijven hun warmte van Essent. Het gaat dan om grote hoeveelheden warmte, vertelt Bram van Ginneke, beheerder van het warmtenetwerk. 'Een grote tuinder gebruikt net zoveel als alle 650 huishoudens samen op de stadverwarming van Geertruidenberg.'

Zonne-energie in Hardenberg

Dedemsvaart, Hardenberg en Ommen zijn van plan om zonne-energie projecten te starten. Het gaat in totaal om 10.000 zonnepanelen. De subsidieaanvraag is ingediend door Groen Installatietechniek (Ommen), Duvast (Hardenberg) en kenniscentrum Hibertad (Hardenberg) in samenwerking met Rozenloui Eco Energie in Hardenberg. Vorig jaar is in ons land twintig megawattpiek gerealiseerd, waarvan 0,5 in Hardenberg. Dat is 2,5 procent. In België was het 500 megawattpiek en in Duitsland 7.500. Er ligt dus nog een 'gigamarkt' open.

Multinationals aansprakelijk voor schade aan mens en milieu

Het Amerikaanse Supreme Court moet binnenkort beslissen over een aansprakelijkheidszaak tegen olieconcern Shell naar aanleiding van de beweerdelijke betrokkenheid van het concern bij mensenrechten- schendingen gepleegd tegen Nigeriaanse milieuactivisten in de jaren negentig. Eén van de vragen in deze zaak is of soortgelijke zaken ook voor rechters in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Nederland (thuisbasis van Shell), ingesteld kunnen worden. Deze vraag wordt bevestigend beantwoord in het onderzoek van Liesbeth Enneking (Universiteit Utrecht) naar de rol van het civiele aansprakelijkheidsrecht bij het bevorderen van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Grensoverschrijdende aansprakelijkheid in ontwikkeling
De laatste 15 jaar worden multinationals in westerse landen steeds vaker geconfronteerd met grensoverschrijdende aansprakelijkheidsclaims wegens de nadelige gevolgen voor mens en milieu van hun activiteiten in gastlanden (veelal ontwikkelingslanden). Deze 'foreign direct liability claims' bieden lokale slachtoffers de gelegenheid om de geleden schade middels civiele procedures in de westerse thuislanden van de betrokken multinationals aan de kaak te stellen en vergoed te krijgen.
De drijvende kracht achter deze ontwikkeling is lange tijd gevormd door de 'Alien Tort Statute', een obscuur Amerikaans wetje dat de laatste drie decennia veelvuldig is gebruikt om civiele aansprakelijkheidsclaims wegens internationale mensenrechtenschendingen gepleegd in het buitenland voor de Amerikaanse federale rechter te brengen. Dit wetje heeft als basis gediend voor vele claims tegen multinationals zoals Chevron, Chiquita, General Motors en Shell. Momenteel staat het gebruik ervan in deze context echter ter discussie.
Inmiddels worden ook in andere westerse landen steeds meer van dit soort grensoverschrijdende civiele aansprakelijkheidsclaims ingesteld, in vrijwel alle gevallen op basis van algemene beginselen van buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. In haar studie schetst Enneking het juridische en politiek-maatschappelijke kader van dit type aansprakelijkheidszaken. Centraal staat de vraag naar de haalbaarheid van dit soort claims in de Europese lidstaten en in Nederland, en de meer algemene vraag naar de rol die het civiele aansprakelijkheidsrecht kan spelen bij het bevorderen van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

woensdag 9 mei 2012

Helianthos krijgt een doorstart

Nuon heeft vandaag alle bedrijfsmiddelen van Helianthos verkocht aan HyET Solar B.V.i.o. HyET Solar gaat de Helianthos-technologie doorontwikkelen met een team van 15-20 medewerkers, met de bedoeling om de Helianthos flexibele zonnecellen op termijn op grote schaal op de markt te brengen.
HyET Solar is een nieuw te vormen bedrijf in de groep van succesvolle technologie-ondernemingen van Rombout Swanborn. In 1994 richtte hij CDS op, een bedrijf gespecialiseerd in scheidingstechnologie.  Tegenwoordig leidt hij verschillende in Arnhem gevestigde bedrijven met uiteenlopende activiteiten zoals ProlabNL, Renaissance Oil & Gas en HyET.
De veiling voor de losse onderdelen van Helianthos was al afgelopen toen met deze partij definitieve overeenstemming werd bereikt. Nuon heeft zich het recht van gunning voorbehouden na afloop van de veilingen van bedrijfsmiddelen van Helianthos. Dit om de kans op een doorstart zo lang mogelijk open te houden. Nuon is verheugd dat er op het allerlaatste moment toch nog een investeerder is gevonden die de technologie wil doorontwikkelen. De partijen die geboden hebben op de individuele bedrijfsmiddelen worden door het veilinghuis geïnformeerd.
Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en Rijk hebben een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de overeenkomst tussen beide partijen.

Vergassing natte biomassa succes

Een samenwerkingsverband bestaande uit drie innovatieve bedrijven, waarvan de twee melkveehouders Maatschap Van de Lageweg (Olterterp) en F.J. Postma (Tijnje) in Friesland en technologieontwikkelaar en -leverancier SPARQLE International B.V. (Hengelo), heeft in samenwerking met Buizer Advies een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om te onderzoeken of het mogelijk is duurzame energie te produceren uit bio-afval door omzetting van natte biomassa reststromen in waterstofrijk brandbaar gas.
Door middel van vergassing in hoge druk stoom (superkritisch water) kunnen natte biomassastromen volledig worden omgezet in waterstofrijk brandbaar gas, met de minerale bestanddelen als niet-vergasbaar restproduct. Dit waterstofrijk brandbaar gas zal naar verwachting geschikt zijn voor toepassing in onder andere de industrie en voor opwekking van elektriciteit voor bedrijven en huishoudens.

dinsdag 8 mei 2012

Helmondse coöperatie voor groene energie

In navolging van Nuenen is ook in Helmond een afdeling van 'Morgen Groene Energie' opgericht. Het gaat om een vrijwilligersproject zonder winstoogmerk dat het gebruik van duurzame energie stimuleert. Groene energie gebruiken tegen lagere kosten dan bij de normale energieleveranciers. Dat spiegelen de initiatiefnemers van de Helmondse afdeling van 'Morgen Groene Energie' voor aan mensen die zich als lid aansluiten.

UT-Innovatielezing: Nederland op weg naar de Groene Eeuw

Op 9 mei houdt de Universiteit Twente haar jaarlijkse Innovatielezing in de Grolsch Veste in Enschede. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door Atzo Nicolaï, directeur van DSM Nederland. De lezing ‘Nederland op weg naar de Groene Eeuw’ staat in het teken van duurzame innovatie.
De Universiteit Twente organiseert ieder jaar voor haar relaties en medewerkers de Innovatielezing. Tijdens deze lezing geeft een prominente gast uit binnen- of buitenland een voordracht over nieuwe innovatieve technologische ontwikkelingen en de invloed van deze ontwikkelingen op de maatschappij.
Atzo Nicolaï stelt in zijn lezing dat veel maatschappelijke mondiale problemen eerder groter dan kleiner worden. Tegelijkertijd neemt de invloed van de politiek juist af. Deze ontwikkeling vraagt om een herijking van de politiek, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven om duurzame innovatie mogelijk te maken.
De Innovatielezing wordt geopend door dr. Anne Flierman, voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente. Vervolgens worden twee prijzen uitgereikt door de Stichting Universiteitsfonds Twente. De Marina van Damme-beurs is bestemd voor een succesvolle alumna van de Universiteit Twente. De Van den Kroonenbergprijs gaat naar een jonge ondernemer, met een aanwijsbare binding met de Universiteit Twente, die zich onderscheidt door innovatieve producten of een vernieuwende bedrijfsvoering. Na de prijsuitreiking is het woord aan Atzo Nicolaï.
De Innovatielezing maakt deel uit van het Innoversum Innovatiecongres 2012: innovatie met maatschappelijke impact. Dit netwerkcongres staat in het teken van new business en innovatie op het gebied van duurzame energie, publieke veiligheid en zorg. Innovatie met een impact in onze maatschappij dus!

maandag 7 mei 2012

Toename verbruik hernieuwbare energie


Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik steeg van 3,8 procent in 2010 naar 4,2 procent in 2011, zo heeft het CBS bekend gemaakt. Dit komt door een toename van het verbruik van hernieuwbare energie en een daling van het totale energieverbruik.
Het totale verbruik van hernieuwbare energie steeg van 86 naar 93 petajoule. Hernieuwbare energie wordt gebruikt in de vorm van elektriciteit, warmte en biobrandstoffen voor vervoer. Het verbruik van biobrandstoffen voor vervoer steeg met een derde en was in 2011 goed voor ongeveer 15 procent van alle verbruik van hernieuwbare energie.
Elektriciteit is nog steeds de belangrijkste toepassing en was goed voor ongeveer 45 procent van het verbruik van hernieuwbare energie. Het gaat dan vooral om elektriciteit uit windenergie en biomassa. Warmte was goed voor 40 procent.
Het totale energieverbruik daalde in 2011 met 5 procent ten opzichte van 2010. Dat kwam vooral doordat de winter in 2011 niet zo koud was als in 2010, waardoor er minder energie nodig was voor verwarming.
Hernieuwbare warmte bestaat vooral uit houtverbruik door huishoudens voor sfeerverwarming en uit warmte voor industriële processen. Het wordt slechts beperkt gebruikt om te voldoen aan de extra energiebehoefte bij koud weer. De buitentemperatuur heeft daarom veel minder invloed op het verbruik van hernieuwbare energie dan op het totale energieverbruik.
Driekwart van alle hernieuwbare energie komt uit biomassa. Het gaat hierbij onder andere om het produceren van elektriciteit en warmte in afvalverbrandingsinstallaties. Door uitbreiding van de capaciteit produceerden deze installaties in 2011 ongeveer 20 procent meer energie. Vooral de warmteproductie nam toe. Biomassa wordt ook verbruikt door het mee te stoken in kolencentrales, door bijmenging in benzine of diesel, in houtkachels van huishoudens en als biogas.
Windenergie levert bijna 20 procent van de hernieuwbare energie. Overige bronnen van hernieuwbare energie zijn zonnestraling, waterkracht, bodem- en buitenluchtwarmte. De gezamenlijke bijdrage van deze bronnen is ongeveer 7 procent.

Gasunie gaat rijden op groen gas

Gastransportbedrijf Gasunie schakelt voor een deel van zijn bedrijfswagenpark over op groen gas. Het gaat om 21 bedrijfswagens die worden ingezet voor onderhoud aan het gastransportnet. Uiteindelijk zullen alle 284 bedrijfsauto's op groen gas gaan rijden.
Bij rijden op groen gas komt minder CO2 en fijnstof vrij dan bij andere brandstoffen. Groen gas is CO2-neutraal en geldt daarmee als duurzame energiebron. CEO Paul van Gelder: 'Groen gas is een belofte voor de toekomst, ook als het gaat om duurzame mobiliteit. Nadat we begin dit jaar zijn overgestapt op groene energie voor onze kantoren, is rijden op groen gas een logische vervolgstap in de vergroening van onze bedrijfsactiviteiten.'
Gasunie wil naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan de overheidsdoelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie en CO2-reductie. Groen gas vervult daarin een belangrijke rol.

Dividenden netbeheerders moeten worden bevroren

De dividenden die netbegeerders Eandis en Infrax de voorbije jaren hebben uitgekeerd aan hun aandeelhouders Electrabel en de Vlaamse gemeentebesturen moeten worden bevroren. Dat vindt Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD). Er vloeide het voorbije jaar volgens Reekmans meer dan 100 miljoen euro van de energiefactuur van de consument naar de gemeenten. Met dergelijke bedragen kan men volgens Reekmans onmogelijk blijven spreken over onhoudbare kosten en de zware lasten van de stroomcertificaten.

vrijdag 4 mei 2012

Nederlandse en Duitse 'biobased economy' consortia gaan samenwerken

Op 1 mei hebben twee Europese publiek-private consortia op het gebied van de 'biobased economy' – het Nederlandse BE-Basic en het Duitse CLIB2021 – in een memorandum of understanding afgesproken te gaan samenwerken. Zij deden dit tijdens het wereldcongres over de bioeconomie, BIO World Congress, in Orlando, Florida. Door de samenwerking ontstaat een zeer breed, internationaal netwerk van kennisinstellingen, overheden en industrie op het gebied van de biobased economy. De consortia gaan samenwerken aan de ontwikkeling van producten en industriële processen voor de energie- en chemische industrie. Bovendien willen zij de wetenschappelijke kennis over de 'biobased economy' bevorderen. De TU Delft is penvoerder van het BE-Basic consortium.


Honderden evenementen met zonne-energie

Aanstaande zaterdag beginnen in Nederland de Solar Days. Door het hele land zijn er activiteiten en huizen te bezoeken. Bezoekers kunnen meer te weten komen over zonne-energie, hoe de installatie werkt, hoe het eruit ziet en wat het de bewoners oplevert. De officiële aftrap van de Solar Days vindt plaats in tot Solar City verkozen Rotterdam, waar maandag 7 mei een spraakmakend debat wordt gehouden.
Tijdens het openingsdebat op 7 mei in Rotterdam zal duidelijk worden wat de particulier wenst om over te kunnen stappen op zonne-energie. Zonne-energie is hot. Bewoners willen graag investeren in duurzame maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek, maar ook uit de vele zonne-energie initiatieven die overal in het land ontstaan. Bewoners van oude en nieuwe huizen, in steden en daarbuiten, collectief of individueel. Regelgeving en beleid blijkt niet altijd ingericht op duurzame maatregelen in uw eigen huis of buurt. Burgers en vertegenwoordigers van verschillende organisaties laten de politiek en beleidsmakers weten wat er moet gebeuren om zonne- energie beter bereikbaar te maken voor de particulier. U bent welkom om het debat te volgen, live of via twitter [hashtag]solardaysNL.
Een bus vol professionals en geïnteresseerden gaan op 8, 9, 10 of 11 mei langs de meest bijzondere zonne-energie projecten. Met exclusieve rondleidingen door gebouwen, presentaties, zeer verzorgde organisatie en volop netwerkmogelijkheden. Meer informatie is te vinden op www.solartours2012.nl.

Elektrische verkoopwagen: e-Tuk Vendo

Het Nederlandse bedrijf Tuk Tuk Factory heeft op 24 april 2012 een nieuw voertuig gelanceerd, de e-Tuk Vendo. Het voertuig is 100% elektrisch en bedoeld voor mobiele verkoop. De eerste klant, Toeti Froeti, gaat het voertuig gebruiken voor de verkoop van onder andere fruit shakes.
The e-Tuk vendo heeft een autonomie van 70 km en kan onderweg worden opgeladen. Ook de koelkast en andere systemen aan boord - zoals waterpompen - kunnen met externe stroom worden bektrachtigd. Onderweg wordt de koelkast koelgehouden door de accu. Aan de zijkant is er voor 3 m3 beschikbaar aan verkoop ruimt, aan de achterkant is er ruimte om spullen op te bergen. Bij de Vendo kan de luifel worden uitgeklapt, en kan er een werktafel worden uitgeklapt.
Tuk Tuk Factory produceerde al een elektrische e-Tuk Classico (voor 3 personen achterin) en een elektrisch e-Tuk Limo (voor 6 personen achterin). "De stap naar de e-Tuk Vendo en later Cargo voertuigen is klein" volgens Roland Vos, directeur Tuk Tuk Factory. De prikkel om hier daadwerkelijk mee te beginnen kwam door de vele aanvragen voor verkoopwagens. 'We zien dat er een grote markt aan het ontstaan is op het gebied van distributie en verkoop van biologische en duurzame voedingswaren. Ook de trend van go-local speelt mee en creëert een behoefte aan duurzaam vervoer en verkoopruimte. Deze initiatieven vinden vaak elektrisch rijden een randvoorwaarde voor hun marketingconcept'.
Alexander Mascini , hoofd verkoop, geeft aan dat 'er aanvragen uit heel de wereld binnenkomen voor de elektrische verkoopwagen, zelfs nog voordat het voertuig op de website stond of ontwikkeld was.' Daarnaast biedt de Tuk Tuk een uniek uithangbord voor de zaak. De voertuigen zijn een zeer opvallende verschijning in de stad. Astrid van Vugt, de oprichtster van Toeti Froeti, zegt:'De reacties op dit voertuig zijn ongelofelijk positief, iedereen kijkt om '.
Tuk Tuk Factory heeft een Europese typegoedkeuring voor deze voertuigen en enkele distributeurs in Europa. Het eerste voertuig over de grens is ook al verkocht, aan een Fransman. Het bedrijf verwacht er dit jaar enkele tientallen weg te zetten, maar in de loop der jaren kan het snel door groeien naar de 'honderdtallen'. De basisversie van de e-Tuk Vendo is te koop vanaf 24.000 euro, de levertijd is 3 tot 4 maanden.

donderdag 3 mei 2012

Warmte van de buren in gebruik

Op 26 april is het project Warmte van de buren feestelijk geopend. Binnen het project 'Warmte van de buren' krijgt zwembad Bosbad Noord-Sleen warmte van de biovergister van de familie Hazelaar die op 500 meter afstand van het zwembad staat. De eigenaar van deze biovergister, de familie Hazelaar, wethouder Geert Roeles, voorzitter Albert Wieken van het Bosbad en gedeputeerde Tanja Klip-Martin onthulden een stripverhaal waarin de werking van de installatie afgebeeld staat. Vervolgens konden de leerlingen van obs De Vlinderhof uit Noord-Sleen het warme water in om de proef op de som te nemen.
De biovergistingsinstallatie wekt duurzame energie op uit biomassa van veehouderij en akkerbouw. Dit levert elektriciteit op, maar bij dit proces komt ook restwarmte vrij. Het zwembad krijgt deze vrijgekomen warmte nu om het bad van de douches mee te verwarmen. De aansluiting en de installatie, die uit 500 meter leiding en een pomp bestaat, is afgelopen winter door de vrijwilligers van het Bosbad aangelegd.
Tijdens de opening onthulden gedeputeerde Tanja Klip-Martin van de provincie Drenthe, de gebroeders Hazelaar en Albert Wieken, voorzitter Bosbad, een stripverhaal dat op de muur in het zwembad afgebeeld staat. Dit stripverhaal laat zien hoe de warmte van de biovergistingsinstallatie in het zwembad terecht komt om het bad en de douches te verwarmen. Op een ludieke en heel toegankelijke manier krijgen bezoekers van het bad uitleg over het warmteproject.
De investering van 85.000 euro is voor de stichting Bosbad Noord-Sleen fors. De financiering komt voor een deel uit eigen middelen en voor een deel uit een lening. De lening werd mogelijk door een borgstelling van de Drentse Energie Organisatie. Voor de stichting betekent het warmteproject een flinke besparing in de exploitatiekosten van 10.000 euro per jaar.