Ads Top

Biomassa beter te benutten als bouwstenen voor de chemie

Als het gaat om de biobased economy gaat de aandacht de laatste jaren vooral uit naar biobrandstoffen en bioenergie. Maar zonder subsidie is het economisch niet interessant om plantaardig materiaal alleen te gebruiken voor brandstof. Het is beter om uit biomassa bouwstenen voor de chemische sector te produceren met brandstof als co-product. Dat staat in het rapport ‘Biobased Chemicals – Value Added Products from Biorefineries’, opgesteld door het IEA Bioenergy - Task 42 Biorefinery. De mondiale kennisopbouw en –disseminatie Task42 op het gebied van de bioraffinage, waarin 12 landen participeren, wordt geleid door Wageningen UR Food & Biobased Research.
Bouwstenen voor chemicaliën, polymeren en plastics zijn veel waardevoller dan brandstof. Na raffinage, waarbij de nuttige stoffen voor materialen en chemicaliën uit de biomassa gehaald zijn, kan het restmateriaal alsnog ingezet worden voor brandstofproductie.
Zo worden de bouwstoffen in de biomassa optimaal benut en kan de concurrentie aangegaan worden met de petrochemische industrie. Want technisch kunnen vrijwel alle materialen die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen vervangen worden door biobased alternatieven, schrijven de wetenschappers, maar de kosten van het maken van bouwstenen uit plantaardig materiaal zijn vaak vele malen hoger dan petrochemische productie. Co-productie van biobased producten en energiedragers drukt de kosten en levert meer op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.