Pagina's

vrijdag 27 april 2012

Eneco tekent twintigjarig contract met Danone

Eneco gaat de installatie voor warmte/koudeopslag (WKO) van het nieuwe Danone Innovation Center exploiteren. Het bedrijf neemt de WKO over van OVG, de projectontwikkelaar van het nieuwe gebouw van Danone Innovation Center. De looptijd van het exploitatiecontract is twintig jaar. Het project wordt gebouwd in het Utrecht Science Park in Utrecht en is volgens planning in mei 2013 gereed. Het gebouw heeft een oppervlakte van zo’n 20.000 m2 en bestaat uit kantoren, een proeffabriek en diverse laboratoria. De eigenaar van het gebouw is Hannover Leasing, een internationale vastgoedinvesteerder en toonaangevend aanbieder van beleggingsproducten in Duitsland.
Eneco gaat, met behulp van de WKO, warmte en koude aan het Danone Innovation Center leveren. Daarnaast gaat het energiebedrijf, dat veel ervaring heeft met dit soort installaties, het technisch onderhoud van de WKO verzorgen. Het Danone Innovation Center wordt het nieuwe, internationale onderzoekscentrum voor babyvoeding en vestigingsplaats van medische-voedingdivisies, zoals Nutricia. In het Danone Innovation Center gaan zeker 450 mensen uit verschillende andere vestigingen werken. Met het nieuwe innovatiecentrum in Utrecht Science Park bundelt Danone zijn R&D-activiteiten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.
“Met de verkoop van de WKO aan Eneco heeft OVG gekozen voor een betrouwbare partner die voor de komende twintig jaar de duurzame energieopwekking zal exploiteren. De WKO is één van de voorzieningen in het Danone Innovation Center, die zorgen voor het BREEAM-NL-Excellent-ontwerpcertificaat”, zegt Fokkeline Lakerveld, Ontwikkelingsmanager bij OVG.
“Voor Danone is duurzaamheid heel belangrijk. Wij hebben dit project Europees aanbesteed”, meldt Elmo Wissing,  Project Director R&D Move to Utrecht bij Danone, als toelichting op de keuze voor Eneco. “De prijs-kwaliteitsverhouding en de stabiliteit van Eneco gaven bij Danone de doorslag om het bedrijf uit te nodigen. Eneco is een zeer betrouwbare partner met veel ervaring in het exploiteren van WKO-installaties. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we een goede keuze hebben gemaakt.”
De architect van het gebouw is Cepezed, het ontwerp van de installaties is gemaakt door Deerns. De engineering en uitvoering van het complex zijn in handen van BAM Utiliteitsbouw in Utrecht. Het kantoordeel van het gebouw heeft onlangs het duurzame BREEAM-NL-Excellent-ontwerpcertificaat ontvangen.

donderdag 26 april 2012

Nieuw opleidingscentrum Enexis in Eindhoven geopend

In aanwezigheid van gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken) van de provincie Noord Brabant en Han Fennema, CEO van Enexis, is woensdag het nieuwe Opleidingscentrum van netbeheerder Enexis in Eindhoven geopend. Studenten van dit Opleidingscentrum worden opgeleid tot monteur distributietechniek niveau 3 en krijgen na hun opleiding een vaste aanstelling als monteur distributietechniek Elektra of Gas.
De leerlingen op het Opleidingscentrum helpen en werken mee met ervaren monteurs, die ervoor zorgen dat de leerlingen genoeg kennis opdoen om de praktijk en theorieopdrachten uit te voeren. Voor netbeheerder Enexis is het in dienst hebben van voldoende, gekwalificeerd personeel van cruciaal belang om een betrouwbare energievoorziening vandaag en morgen te garanderen. Het aanpakken van het toenemende tekort aan technici heeft dan ook prioriteit. Onlangs nog kondigde het kabinet een nieuw offensief aan tegen de oplopende personeelstekorten in de techniek.

Energiespotje valt verkeerd

De Oekraïense autoriteiten zijn boos over een tv-spot van de Nederlandse Energie Maatschappij met sportjournalist Henk Spaan. In de reclame schrikt een Nederlandse vrouw als ze op internet schaars geklede Oekraïense vrouwen ziet. Vervolgens wordt gesuggereerd dat vrouwen hun man van een reis naar het EK kunnen weerhouden door over te stappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Dat bedrijf biedt overstappers een thuistap aan, zodat ze thuis met vrienden naar het voetbal kunnen kijken.

Reststromen akkerbouw getest op duurzaamheid

Akkerbouwers zetten in toenemende mate reststoffen in op hun bedrijf. Het is echter onduidelijk hoe duurzaam dergelijke stoffen uiteindelijk voor de akkerbouw zijn. In het praktijknetwerk Resttest XL gaan akkerbouwers in Flevoland het aanbod van reststromen testen op duurzaamheid, in nauwe samenwerking met reststofproducenten, de voedingsindustrie en waterschappen.
Reststoffen uit de voedingsindustrie, uit vergisters of van composteerders worden steeds meer ingezet in de akkerbouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om fosfaat en kali uit reststromen om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Het idee erachter is om zoveel mogelijk ‘bijproducten’ nuttig te recyclen. ‘Bij onze zoektocht krijgen we steeds meer te maken met collega´s die proberen fosfaat en kali uit reststromen in te zetten. Dat klinkt sympathiek, maar wij willen zeker weten dat dit wel degelijk duurzaam is en niet alleen duurzaam lijkt’, stelt één van de telers. ‘Wij willen niet naar slechts één criterium kijken, maar onze maatregelen treffen op basis van 10 duurzaamheidscriteria waar we ons aan hebben verbonden. We willen achterhalen wat de voordelen voor de landbouw zijn maar ook wat de nadelen en risico´s zijn. Is er bijvoorbeeld bij reststromen in vergelijking met kunstmest een verhoogd risico op uitspoeling waardoor de waterkwaliteit verslechtert?
Samen met reststofproducenten, leveranciers en waterschappen gaat het praktijknetwerk het aanbod van reststromen onderwerpen aan een ‘resttest’. “We gaan er daarbij van uit dat niet de stof alléén bepalend is voor de duurzaamheid maar vooral ook de toepassing in bedrijfsverband ” licht projectleider Chris Koopmans van het Louis Bolk Instituut toe. “Je moet zorgvuldig afwegen en testen hoe duurzaam reststromen zijn, en hoe je die optimaal kunt inzetten. Het gaat dan om de techniek om die reststof toe te dienen en ook om de juiste timing. Zo voorkom je dat je, met alle goede bedoelingen vooraf, uiteindelijk meer kwaad dan goed doet bij het recyclen van reststoffen.”
Het netwerk Resttest XL gaat daar op de bedrijven mee aan de slag en betrekt de keten erbij: leveranciers, afnemers verenigd in de Stichting Veldleeuwerik, en waterschappen die belang hebben bij schoon water

woensdag 25 april 2012

Stijging zeespiegel bedreigt energiecentrales

De stijging van de zeespiegel bedreigt ongeveer 300 energie-installaties in de Verenigde Staten. Zoals het nu gaat verdubbelt het risico op grote overstromingen langs de Amerikaanse kust tegen 2030, aldus Climate Central in een nieuw rapport. Climate Central berekende dat 287 energie-installaties aan de kust zich onder dat niveau bevinden. Het gaat onder meer om elektriciteitscentrales en olie- en gasraffinaderijen. Climate Central schreef zijn rapport op basis van gegevens van de Amerikaanse oceaandienst NOAA, de geologische dienst USGS en het Federale Agentschap voor Rampenbestrijding (FEMA), zo meldt Duurzaam Nieuws.

Meer verhuurbedrijven hebben elektrische auto in vloot

Ruim een zesde van de BOVAG-autoverhuurbedrijven heeft al elektrische auto’s (EV) in zijn verhuurvloot. Binnen een jaar zal een derde van de verhuurbedrijven een EV kunnen leveren. Een uitgelezen kans voor particulieren en bedrijven met interesse voor elektrisch rijden om eens een dag, een week, of een maand kennis te maken met deze nieuwe techniek. Het Nederlandse wagenpark telde eind maart 1.418 elektrische personenauto’s. Op een wagenpark van ruim acht miljoen voertuigen nog een heel bescheiden aantal. Opvallend is dat nu al ruim 17 procent van de 400 bij BOVAG aangesloten autoverhuurbedrijven (met samen zo’n 600 outlets) een elektrische auto in de huurvloot heeft. En elf procent experimenteert met elektrische scooters in de verhuur.
De autoverhuurbedrijven voorzien dat het percentage verhuurders met EV binnen een jaar stijgt naar 35 procent en binnen twee jaar zal meer dan de helft van de BOVAG-verhuurders elektrische auto’s aanbieden.  Robert van Almkerk, manager BOVAG Verhuurbedrijven: “Het is mooi om te zien dat onze verhuurbedrijven koplopers zijn als het gaat om het inzetten van nieuwe, duurzame techniek. De beschikbaarheid van elektrische huurauto’s geeft bedrijven die overwegen elektrische auto’s in te zetten de kans hun werknemers er kennis mee te laten maken. Ook particulieren met interesse in een EV kunnen via een huurauto laagdrempelig kennismaken met deze innovatie.”

Onafhankelijk onderzoek bevestigt stroomstoringen Rotterdam uitzonderlijk

De betrouwbaarheid van de netten en de investeringen van netbeheerder Stedin zijn in lijn met het landelijke niveau. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onafhankelijk onderzoek door DNV KEMA en PwC.
De onderzoekers bevestigen dat de oorzaken van de drie storingen op 15, 22 en 30 januari juist zijn vastgesteld door Stedin. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Rotterdammers minder vaak en minder lang uitval van elektriciteit hebben dan het landelijk gemiddelde.
De onderzoekers stelden vast dat de jaarlijkse investeringen in de Rotterdamse netten van Stedin voldoen aan het landelijke niveau. De  investeringen van Stedin per aansluiting liggen op hetzelfde niveau als van de twee andere grote Nederlandse netbeheerders Liander en Enexis. Volgens het onderzoek ligt de jaarlijkse gemiddelde uitvalduur in Rotterdam - het gemiddeld aantal storingsminuten per klant - onder het landelijk gemiddelde. Klanten in Rotterdam worden per jaar ook minder vaak getroffen door een storing dan het landelijk gemiddelde.
Stedin werkt constant aan de verbetering van de prestaties van het net. De netbeheerder heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd in het Rotterdamse elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld door geavanceerde ICT toe te passen om storingen sneller op te lossen. In Rotterdam Centrum wordt het netwerk zo intelligent gemaakt dat het bij een eventuele uitval volledig zelfherstellend is.
De oorzaak van de storing op 15 januari in Rotterdam Prinsenland was een defecte kabel door grondverzakking. De storing van 22 januari in Rotterdam Prinsenland en Hillegersberg-Schiebroek betrof een zeldzaam defect in een schakelaar waarvan de oorzaak niet was te voorzien. De uitval in noordwestelijk Rotterdam-Noordwest, Schiedam en Vlaardingen van 30 januari ontstond door een menselijke fout van een aannemer tijdens werkzaamheden.
De onderzoekers hebben vastgesteld dat Stedin meer rekening moet houden met verzakking van kabels rondom transformatorstations in Rotterdam Noord. De Swart: ,,We gaan dit probleem van extreme grondwerking in Rotterdam Noord versneld aanpakken.’’ Daarnaast heeft Stedin de beveiligingsinstellingen van het net in Rotterdam Prinsenland reeds aangepast om een onnodig groter storingsgebied daar te voorkomen.
Om het effect van menselijke fouten tot het minimum te beperken heeft Stedin al vanaf februari structureel verscherpt toezicht ingesteld op de werkzaamheden aan belangrijke onderdelen van het net. ,,Er wordt jaarlijks drie miljoen uur aan ons net gewerkt. Samen met onze aannemers zorgen we ervoor dat dan altijd de juiste werkmethoden worden toegepast’’, aldus De Swart.

dinsdag 24 april 2012

Energie in maatschappelijk vastgoed ontembaar monster

Energie is en wordt een steeds grotere kostenpost op de jaarlijkse begroting van een gebouw, zegt Alco Liest, projectleider energie en duurzaamheid bij Yacht. De afgelopen 10 jaar zijn de energiekosten met gemiddeld ruim 7 procent per jaar gestegen. De huidige onzekere marktontwikkelingen stuwen en fluctueren de energieprijzen. 'Ik zie veel gemeenten stappen nemen om de kosten van de eigen gebruikte energie terug te dringen door tegen scherpe energietarieven de prijs vast te zetten voor een aantal jaren. Dit klinkt de betrokken wethouder en inkoper vaak als muziek in de oren. Mijn constatering is dat schijn bedriegt in dit geval. Bij de volgende aanbesteding krijgt de gemeente de doorgaande prijsstijging alsnog voor de kiezen. Eerlijk is eerlijk, de afgelopen twee jaar hebben gemeenten wel voordeel behaald door het instorten van de prijzen op de energiemarkt. Vandaag de dag is de energieprijs weer zeer hoog, dit is een begrotingsrisico.'

Aardwarmte op 70 meter

Gerrit Langelaar uit Haarlo heeft met zijn bedrijf GTS Energie Effectief in Lievelde een systeem aangelegd waarbij een zogenoemde horizontale collector op slechts anderhalve diepte genoeg is om de nieuwe logeerboerderij van Erve Paske te verwarmen en van warm water te voorzien. Dat schrijft TCTubantia.
Naast de nieuwbouw is op 1,5 meter diepte 222 lussen van 70 meter ingegraven, dus in totaal bijna 1,5 kilometer aan leidingen over een oppervlakte van 600 vierkante meter. Goedkoper dan diepteboringen, zegt Langelaar.

TNO start onderzoek naar energie-arme wegdekken

TNO gaat de factoren die van invloed zijn op de rolweerstand van wegdekken modelmatig in kaart brengen. TNO doet dit vooronderzoek in opdracht van het Cement&BetonCentrum, CROW en de Betonvereniging. Bij wegbeheerders ligt de aandacht voor energiebesparing (lees: CO2-reductie) met name op de aanlegfase en op de onderhoudsmaatregelen. De gebruiksfase wordt daarbij meestal buiten beschouwing gelaten.
Er wordt nog niet gekeken naar wegontwerp en te gebruiken materialen. Maar als uit dit vooronderzoek naar voren komt dat er handvatten zijn om bij het wegontwerp te sturen op rolweerstand, wordt een groter project opgezet dat in staat is alle relevante kennisvragen het hoofd te bieden in samenwerking met een bredere vertegenwoordiging uit de sector.
Wegdekkarakteristieken zoals textuur, vlakheid en stijfheid hebben invloed op de rolweerstand van passerende voertuigen. Een lagere rolweerstand zal leiden tot een lager brandstofverbruik. Dit vermindert de milieubelasting en beperkt brandstofkosten. Internationale onderzoeken bij andere gerenommeerde instituten concluderen dat starre en vlakke wegverhardingen, mede afhankelijk van het type voertuig, een significant lager (1 tot 10%) energiegebruik door voertuigen kan opleveren.
Ook voor Nederland zijn mogelijke besparingen op brandstof erg interessant. Daarom is het van belang om na te gaan of de reductie in brandstofverbruik die elders in de wereld zijn gemeten, ook realiseerbaar zijn in Nederland. Daarvoor is het van belang de relatieve invloed van de verschillende parameters op het brandstofverbruik te ontrafelen.

maandag 23 april 2012

Slimme meter van Legrand

Steeds meer mensen stappen de dag van vandaag over op groene energie en een zo efficiënt mogelijk energiebeheer. Een juiste meting en visualisatie van je energieverbruik is echter noodzakelijk als je exact wil weten hoeveel je uitspaart of in de toekomst nog kan uitsparen. Net om die reden breidt Legrand het aanbod meetapparatuur uit met onder meer met nieuwe EMDX meetcentrales en energietellers met MID (Measuring Instruments Directive)-certificering, de Europese standaard voor energiemeters.

vrijdag 20 april 2012

Zonnige toekomst voor gemeente Neder-Betuwe

“Een prachtige en concrete invulling van de duurzaamheidsambitie die de gemeente Neder-Betuwe heeft.” Wethouder Martin Schuurman legde donderdagmiddag nog eens uit waarom hij zo verheugd is over de komst van 82 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Opheusden. Even later zette hij zijn handtekening onder het contract waarmee de gemeente zich jarenlang van zonnestroom verzekert.
De verbintenis werd eveneens ondertekend door Jan Willem Zwang, die namens het bedrijf Green Spread een bijzondere constructie heeft bedacht om het zonnepanelenproject te realiseren. Green Spread betaalt de panelen en exploiteert de installatie, terwijl de gemeente Neder-Betuwe de groene stroom gedurende vijftien jaar afneemt. Daarvoor betaalt zij de gebruikelijke elektriciteitsprijs aan Green Spread. In 2027 draagt het Arnhemse advies- en ontwikkelbureau de installatie kosteloos over aan de gemeente, die dan nog jarenlang van gratis stroom profiteert. “Een unieke constructie in Nederland”, weet Zwang.
Schuurman ziet de realisatie van het zonnestroomsysteem als een startpunt om harder aan de slag te gaan met de gemeentelijke duurzaamheidsambities. “We hebben straks het stadhuis voorzien van zonnepanelen, maar de gemeente heeft nog veel meer panden waarop zonnepanelen niet zouden misstaan. Daarnaast geven we nu het goede voorbeeld aan onze inwoners, die hopelijk ook voor zonne-energie gaan kiezen.”
De installatie, met een vermogen van twintig kilowattpiek, wordt binnen enkele weken geïnstalleerd op het platte dak van de aanbouw van het gemeentehuis. In totaal worden 82 zonnepanelen aan elkaar geschakeld, die samen genoeg stroom opwekken om in de elektriciteitsbehoefte van vijf huishoudens te voorzien.


Landeigenaren Noordoostpolder akkoord met kabelaanleg TenneT

Landeigenaren in de Noordoostpolder hebben deze week in overgrote meerderheid alsnog een overeenkomst gesloten met TenneT. Van de 50 landeigenaren en gebruikers hebben er nu in totaal 5 getekend. In het contract worden afspraken gemaakt over de aanleg van een nieuwe ondergrondse hoogspanningsverbinding en de vergoeding die hier tegenover staat. De landeigenaren tekenden de overeenkomst na een positief advies hierover van LTO Nederland. Hierdoor kunnen de werkzaamheden aan de kabelverbinding starten.
De overeenkomst voor het gebruik van de grond van landeigenaren in de Noordoostpolder is het   resultaat van de gemaakte afspraken tussen TenneT en LTO Nederland. TenneT en LTO kwamen onlangs een addendum op het bestaande contract overeen. In dit addendum staat vermeld dat de landeigenaren en gebruikers in aanmerking komen voor een hogere vergoeding indien de partijen hier alsnog overeenstemming over bereiken. Daarbij draait het om de vraag of een hogere vergoeding aanvaardbaar is uit het oogpunt van kostenefficiëntie en maatschappelijk acceptatie. Verder overwegen de partijen om gezamenlijk een rechtsgang te maken over een vergoeding voor het medegebruik van privégronden door TenneT voor de aanleg van nieuwe verbindingen.
TenneT investeert fors in het hoogspanningsnet in Nederland en maakt voor de aanleg van nieuwe verbindingen gebruik van particuliere gronden, vooral van agrarische ondernemers. LTO Nederland en TenneT zijn al geruime tijd in overleg over de vergoedingen voor grondbezitters die te maken krijgen met de aanleg van nieuwe hoogspanningsverbindingen. De belangenorganisaties vragen hogere bedragen voor het gebruik van de grond van landeigenaren. TenneT wil landeigenaren een redelijke vergoeding aanbieden   maar heeft als gereguleerde onderneming tevens de taak efficiënt te werken en daarmee de kosten voor het transport van elektriciteit voor bedrijven en burgers laag te houden. Omdat LTO Nederland, FPG en TenneT tot nu toe niet tot overeenstemming kwamen over een vergoeding, hebben de partijen inmiddels besloten gezamenlijkin overleg te gaan met het ministerie van EL&I en de toezichthouder (NMa) om tot een voor alle partijen bevredigende aanpak en vergoedingenstructuur te komen.

57 km lange verbinding van onderzeese 245 kV-kabels verbindt Belwind Fase 2 met Northwind

Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, heeft een contract van ruim 50 miljoen euro getekend voor de levering van 57 km onderzeese hoogspanningskabels aan Northwind NV in de Noordzee. Het project bestaat uit 14 km kabel voor de verbinding van de windparken Belwind Fase 2 met Northwind (voorheen Eldepasco genaamd). Ook wordt 43 km kabel geleverd voor de verbinding met het vasteland in Zeebrugge, zodat de 381 MW opgewekte energie aan land gebracht kan worden.
Naast het ontwerpen, testen en leveren van de XLPE onderzeese kabels, levert Nexans ook de mechanische en elektrische garnituren. Het gaat hierbij ondermeer om de overgangsmoffen om de onderzeese kabels met de landkabels te verbinden, maar ook de garnituren voor op de twee platforms, met inbegrip van hang-offs en GIS (gas insulated switchgear)-eindaansluitingen. Er zullen tevens garnituren voor vier reparatieverbindingen geleverd worden.
Het Northwind windmolenpark bestaat uit 72 windturbines met een gezamenlijke capaciteit van 216 MW. De elektriciteit wordt in het hoogspanningsstation van Elia in Zeebrugge in het Belgische elektriciteitsnetwerk geïnjecteerd.
Het stuk van 14 km van de 245 kV-kabel dat Belwind Fase 2 met Northwind verbindt, bestaat uit drie kopergeleiders met een elk doorsnede van 400 mm2.
Het merendeel van de 43 km lange 245 kV-verbinding tussen Northwind en Zeebrugge bestaat uit drie kopergeleiders van 1000 mm2. Op een deel van de kabelroute vinden echter regelmatig baggerwerkzaamheden plaats. Ter bescherming van de kabel moet deze daarom op een diepte van 9 meter in de zeebodem worden ingegraven. Voor het behoud van de elektrische prestaties van de kabel moet de doorsnede van de geleider over een lengte van 4 km worden verhoogd naar 1200 mm2. Dit deel van de kabel heeft een buitendiameter van 265 mm en weegt 130 kg per meter.
De onderzeese kabels worden geproduceerd in de gespecialiseerde Nexans-fabriek in het Noorse Halden. De kabels bevatten ook twee FO48-glasvezelelementen voor datacommunicatie, besturing en controle van het systeem, afkomstig uit de Nexans-fabriek in Rognan.

donderdag 19 april 2012

200% meer co-vergistingsproducten

Meer dan 80 nieuwe co-vergistingsproducten staan op de lijst die deze week in de Staatscourant is gepubliceerd. Met deze nieuwe lijst lost staatssecretaris Bleker zijn belofte van een jaar geleden in, gedaan tijdens de vorige editie van de jaarlijkse BBO/ACRRES studiedag. Met producten als berm- en slootmaaisel, groente- en diervoerderresten krijgt de vergistingssector extra mogelijkheden het rendement van de installaties op te krikken. De Biogas Branche Organisatie heeft een belangrijke rol gehad bij de samenstelling van de nieuwe lijst en is content met het resultaat.
De rendementen van vergistinginstallaties voor groen gas / groene stroom productie stonden al langer onder stevige druk. Oplopende prijzen van inputgrondstoffen als vetten en glycerine waren hier met name debet aan. Met de nieuwe lijst is het potentieel aan inputgrondstoffen een stuk vergroot en zullen door marktwerking de prijzen van deze grondstoffen dalen. Analoog daaraan zal het rendement van de installaties verbeteren.
Het voorzien in nieuwe vergistingmaterialen was een van de belangrijkste opties voor rendementsverbetering die aan de orde kwam tijdens de studiedag 'Haal méér uit uw vergister' op 12 april jl. in Lelystad. Een andere optie met veel potentie bleek een innovatieve voorbewerkingstechniek als thermische drukhydrolyse. Hierbij worden inputgrondstoffen die slecht vergisten met een hoge temperatuur (+150 oC) en hoge druk (4-8 bar) in korte tijd geschikt gemaakt voor een betere vergisting (organische stof wordt vrijgemaakt). Bij diverse installaties, zoals de EnergieRijk-installatie van ACRRES, wordt hiermee op dit moment geëxperimenteerd.

€ 100.000 beschikbaar als Duurzaamheidimpuls

De gemeente Maastricht stelt een bedrag van €100.000,- beschikbaar voor duurzame ideeën van verenigingen, instellingen, stichtingen en het MKB. Deze Duurzaamheidsimpuls moet partijen prikkelen om op een innovatieve manier met duurzaamheid aan de slag te gaan. Partijen maken met een vernieuwend duurzaam initiatief of ‘groen’ idee kans op een bijdrage van maximaal 25 procent (met een maximum van 10.000,- euro) voor de uitvoering van hun idee.
Tijdens een speciaal Duurzaamheidscafé op 24 mei. kunnen verenigingen of instellingen hun plannen presenteren aan het onafhankelijke Platform COOL. Dit platform bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, MKB, kennisinstellingen, woningcorporaties en particulieren die zich gezamenlijk inspannen om Maastricht verder te verduurzamen. De leden van het Platform COOL geven feedback op de plannen. Deze feedback kunnen de indieners vervolgens verwerken in een definitief voorstel. De definitieve voorstellen worden daarna nog een keer aan de delegatie van Platform COOL voorgelegd en beoordeeld. Deze beoordeling is ook leidend bij de toekenning van bedragen.
Een van de voorwaarden die is verbonden aan de toekenning van het geld, is dat er door de indieners actief over het project gecommuniceerd moet worden. Zo wil de gemeente duurzaamheid bij een breder Maastrichts publiek onder de aandacht brengen.

woensdag 18 april 2012

Gelderse hoofdstad in het teken van de energietoekomst

Energiestad Arnhem ademt de komende weken nog meer de sfeer van energie. Vanochtend is daar, op het Velperplein, de outdoor foto-expositie Energy Future met foto´s over de toekomst van energie van start gegaan. Voor de start van de expositie bracht Team HAN Hydromotive, bestaande uit studenten Autotechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, een Fiat Doblò mee die zij voor de gemeente Arnhem hebben omgebouwd tot een waterstofauto. De daarmee opgedane kennis past het team toe tijdens het bouwen van hun waterstofauto voor de Shell Eco-marathon.
De foto-expositie bestaat uit vijftien zuilen met  foto’s over de toekomst van energie. De foto´s zijn gemaakt door gerenommeerde, internationale fotografen als Alex MacLean, Toby Smith en Jason Hawkes. De foto-expositie is van 18 tot en met 27 april 2012 op het Velperplein in Arnhem te bezichtigen. Susan Kimkes, Campagne manager bij Shell Nederland: “Arnhem is de stad van de energie. Dit is terug te zien in de projecten van de gemeente, maar ook in die van de Hogeschool. De Hogeschool houdt zich actief bezig met onder andere innovatieve mobiliteitstechnieken en –oplossingen, waarmee ook zij bezig zijn met onze energietoekomst. En het HAN Hydromotive team doet al jaren mee aan de Shell Eco-marathon, ook dit jaar in Rotterdam. De stad is hiermee een goede plek om aandacht te vragen voor de energietoekomst en dus ook voor de foto-expositie.
Het HAN Hydromotive team werkt met zijn zelfgebouwde waterstofauto actief aan de praktische toepassing van een energie-innovatie voor de toekomst. “De Shell Eco-marathon leert ons niet alleen hoe we een waterstofauto moeten bouwen die zo zuinig mogelijk rijdt, maar laat ons ook nadenken over waarom dit nodig is nu de vraag naar energie toeneemt en de traditionele bronnen opraken. Daarom zijn we vandaag aanwezig bij de start van de foto-expositie, aangezien ook deze expositie dit onderstreept”, aldus Twan van Spanje, woordvoerder van het HAN Hydromotive team. Op dit moment zijn teamleden hard aan het werk om hun waterstofauto op tijd af te krijgen, zodat ze de nieuwe auto volgende week officieel kunnen onthullen.

Denen sluiten energieakkoord

De Deense regering heeft een omvattend energieakkoord bereikt. Daarmee willen de Denen hun energieverbruik terugdringen en hernieuwbare energie een flinke stimulans geven. Concreet wil Denemarken in 2020 12 procent minder energie verbruiken dan in 2006. Tegen 2020 willen de Denen 35 procent hernieuwbare energie produceren. Windenergie zal daarbij een zeer belangrijke rol spelen. Windturbines moeten tegen 2020 maar liefst de helft van de elektriciteitsvraag dekken en 1,5 miljoen Deense gezinnen van stroom voorzien.

EU wil duurzame energie voor ontwikkelingslanden

De Europese Unie wil dat 500 miljoen mensen in ontwikkelingslanden in 2030 toegang hebben tot duurzame energie. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag bekend. De EU wil deze landen helpen bij het stimuleren van duurzame energie. De unie is van plan de komende twee jaar 50 miljoen euro aan technische hulp te geven. De EU is al langer betrokken bij programma's voor duurzame energie, waaronder het Afrikaans-Europese energiepartnerschap.

Stormloop op subsidie zonne-energie

De actie Duurzaam Genieten in de regio Staphorst lijkt een enorm succes te gaan worden. Binnen een paar weken hebben 123 inwoners van Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis subsidie aangevraagd voor de aanschaf van in totaal bijna 2600 zonnepanelen, aldus De Stentor. Hiermee kan zo'n 600.000 watt elektriciteit uit zonnewarmte worden gewonnen. Met de aanschaf is 1,3 miljoen euro gemoeid, waar anderhalve ton subsidie tegenover staat. De actie loopt tegelijkertijd ook in Staphorst en Dalfsen, waar nog eens tweeduizend zonnepanelen zijn aangevraagd.

dinsdag 17 april 2012

Recordaantal BN'ers in reclamecampagne NLE

De Nederlandse Energie Maatschappij (“NLE”) brengt vanaf vandaag haar nieuwe reclamecampagne op de buis. De nieuwe campagne is volgens het bedrijf in meerdere opzichten uniek. Ten eerste is het de eerste échte EK-campagne in aanloop naar de Europese kampioenschappen voetbal. Ten tweede spelen maar liefst tien verschillende BN’ers in de campagne. “Met deze reclamespot brengen we ‘celebrity endorsement’ in Nederlandse reclames naar ‘the next level’. Ons bedrijf staat bekend om haar BN’er-campagnes en dat leek ons voor de nieuwe boodschap ook weer zeer geschikt”, aldus Pieter Schoen, directeur van de Nederlandse Energie Maatschappij.
De nieuwe reclame richt zich op vrouwen en speelt in op het sentiment dat er in Oekraïne heel veel mooie vrouwen te vinden zouden zijn. Het is dus beter om je man / vriend / partner thuis te houden tijdens het EK. Daarom geeft NLE bij een overstap een speciale EK-thuistap van Philips weg. Om gezellig samen thuis voetbal te kijken.

Colruyt zoekt investeerders voor zijn windmolens

De Belgische groep Colruyt zoekt co-investeerders voor enkele windmolenparken op zee. Bedoeling is om de financiële lasten van de investeringen van de balans te houden. Colruyt zit vandaag al in twee grote offshore windmolenparken: Belwind en Northwind. Daar kan op termijn nog een derde project (Northwester) bijkomen, maar dan moet wel eerst in het Belgische hoogspanningsnet geïnvesteerd worden om de toevoer aan stroom te kunnen slikken, schrijft De Standaard. Vooral de investering in Northwind, belooft Colruyt op korte termijn met een zware financiële last op te zadelen. Northwind is het vroegere, gestrande Eldepasco dat met de steun van Colruyt werd rechtgetrokken.

Brummense energiemaatschappij maakt vaart

De Eerste Brummense Energie Maatschappij (EBEM) maakt tempo met het realiseren van haar duurzaamheidplannen. In juni moeten er voorstellen liggen om gezamenlijk duurzame energie en zonnepanelen in te kopen. Na de eerste bijeenkomst in februari hebben zich volgens De Sentor 53 mensen aangemeld als aspirant-lid. Verschillende werkgroepen moeten de komende tijd in beeld brengen hoe de plannen praktisch realiseerbaar zijn en wat daar allemaal bij komt kijken.

maandag 16 april 2012

GroenLinks lanceert duurzame doorbraakagenda

Groenlinks wil een doorbraak naar een duurzame economie door het radicaal afbouwen van de bijna 6 miljard verkapte subsidie die jaarlijks naar fossiele energie als kolen, gas en kerosine gaat. Samen met het beprijzen van vervuilende mobiliteit en het stoppen van het aanleggen van asfalt, levert het de schatkist in totaal 12 miljard in 2015 op. Dat staat in 'Hart voor de toekomst' (pdf), het alternatief voor de komende bezuinigingsplannen van het kabinet, dat GroenLinks-fractieleider Jolande Sap vandaag presenteert,
In ruil voor de beprijzing van vuile energie, consumptie en mobiliteit investeert GroenLinks direct in het fors verlagen van de belastingen op arbeid voor werkgevers, zonder dat mensen er in netto inkomen op achteruit gaan.
“Door de vervuilende industrie te laten betalen voor de uitstoot en milieukosten, maar tegelijkertijd de arbeidskosten te verlagen creëren we meer banen en krijgt duurzame innovatie eindelijk kansen in Nederland. Zo kan ons land weer opbloeien in deze crisistijd”, zegt Sap


Groene auto niet geliefd

De meeste eigenaren van een hybride auto kopen daarna niet opnieuw zo'n groene, maar ook dure auto. Amerikaans onderzoek laat dit zien. Tweederde van eigenaren houdt het voor gezien en koopt een gewone auto. Als je de Prius niet meetelt verlaat zelfs driekwart van hybride eigenaren dit milieu-vriendelijke concept. In de VS verliezen hybride auto's marktaandeel. Dat is opvallend omdat er met de hoge benzineprijzen extra reden lijkt te zijn om hybride te gaan rijden. Niet dus. Opmerkelijk is dat zelfs in eco-vriendelijke steden van de VS (Seattle, San Diego, Los Angeles) de hybride auto's het moeilijk hebben.

Olie- en gasbaten voor Nederland stijgen naar 5,8 miljard euro

De Nederlandse olie- en gassector levert de Nederlandse Staat al decennia een stabiele inkomstenbron en voorzieningszekerheid van energie. Het jaar 2011 is daarin geen uitzondering gebleken, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van EBN B.V.
Hoewel het EBN-deel van het verkochte volume aardgas in 2011 met 10% daalde tot 30 miljard m3, was er toch een significante stijging van de omzet uit doorlopende activiteiten, met 7,1 miljard euro in 2011 ten opzichte van bijna 6,5 miljard euro in 2010. Door een relatief warme winter is de afzet achtergebleven in vergelijking met voorgaande jaren. De gestegen omzet is vooral te verklaren door de gestegen gasprijzen.
De gestegen omzet heeft ook geleid tot een stijging van de winst tot 2,1 miljard euro. Dit resulteert in totale afdrachten aan de Nederlandse Staat, na optelling van de afgedragen belastingen, van 5,8 miljard euro. Ten opzichte van de in 2010 door EBN gegenereerde staatsbaten van 5,3 miljard euro is ook hier een forse stijging.
EBN verwacht in 2012 een vergelijkbare hoeveelheid gas af te kunnen zetten als in 2011. De olieproductie zal als gevolg van de herstart van de productie van het Schoonebeek olieveld naar verwachting stijgen tot 2,5 miljoen vaten. Omzet en resultaat blijven naar verwachting ongeveer gelijk.
Gas is uitermate belangrijk voor een stabiele energievoorziening in Nederland en voor de Nederlandse economie. Dit blijft ook de komende 40 tot 50 jaar zo, aangezien gas ook een cruciale rol speelt in de totstandkoming van een meer duurzame energievoorziening. Het is de schoonste fossiele brandstof die bovendien flexibel inzetbaar is, waardoor pieken en dalen in de energievoorziening goed opgevangen kunnen worden. Gas en duurzame energiebronnen vullen elkaar daarom goed aan. De combinatie van hernieuwbare energiebronnen met aardgas biedt de beste perspectieven op een duurzame energievoorziening en het behalen van de CO2 reductiedoelstellingen van de Nederland en Europa.

Nederland uniek in wereld door groei zonne-energie zonder subsidie

De Nederlandse zonne-energiemarkt blijft ook zonder subsidies groeien. Daarmee is het land uniek in de wereld. Door de collectieve inkoop van zonnepanelen dalen de prijzen en schakelen steeds meer mensen over naar stroom van hun eigen dak. Overal gaan gemeentelijke en burgerinitiatieven van start om gezamenlijk zonne-energie te produceren en bundelen verenigingen de krachten van consumenten.
'Ondanks alle belemmeringen en regels van de overheid zie je overal initiatieven van de grond komen. Dat is een trend die niet meer te stuiten is,' zegt Bart Jan Krouwel, voorheen directeur maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Rabobank en tegenwoordig voorzitter van e-Decentraal. Die vereniging helpt en stimuleert lokale initiatieven voor duurzame energie van burgers, bedrijven en instellingen.
Krouwel ziet nog veel van die decentrale projecten stranden door gebrek aan kennis of belemmerende wet- en regelgeving. 'Voor zonnepanelen op je eigen dak krijg je nog wel een beperkte vrijstelling van energiebelasting, maar niet als je bijvoorbeeld het dak van een boerenstal wilt huren om voor de hele buurt energie op te wekken. Wij lobbyen bij Tweede Kamerleden en ministeries om die exploitatie toe te staan, zodat er meer ruimte komt voor een beweging van burgerinitiatieven die stroom voor eigen gebruik willen opwekken,' aldus Krouwel.
Op dit moment botst de wens van de overheid om meer duurzame energie op te wekken nog met de derving van energiebelasting. Ondanks het gebrek aan subsidies ziet hij de markt groeien. 'Zonnepanelen worden goedkoper en het rendement neemt toe. Het wordt steeds lucratiever om het zelf te gaan doen,' zegt Krouwel.
Hij is een van de sprekers tijdens de conferentie The Solar Future NL '12, die op 24 mei in de Lichtfabriek in Haarlem wordt gehouden.
Een van de meest succesvolle initiatieven die daar besproken wordt is 123zonne-energie van de Vereniging Eigen Huis. De vereniging bundelt de inkoopkracht van haar leden om bij aanbieders de beste kwaliteit tegen de laagste prijs te krijgen. Niet alleen voor zonnepanelen, maar voor het hele pakket, inclusief installatie, onderhoud en tien jaar garantie. Met TNO zijn kwaliteitseisen opgesteld en KEMA controleert de leveranciers.
Maar liefst 14.000 belangstellenden schreven zich in en via een veiling kwam Oskomera als beste aanbieder uit de bus. Uiteindelijk mogen 2500 huishoudens profiteren van een korting van 11 procent. In mei start een tweede ronde en 123zonne-energie is al in gesprek met nieuwe aanbieders.

vrijdag 13 april 2012

Nieuwe impuls co-mestvergisting

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie staat meer dan 80 nieuwe producten toe die als covergistingsmateriaal in co-mestvergisters mogen worden gebruikt om deze rendabeler te maken. De gasopbrengst van de installaties kan hierdoor aanzienlijk hoger worden.
Enkele producten op de nieuwe lijst zijn berm- en slootmaaisel, groenteresten, diervoederresten en reststof die vrijkomt bij de productie van biodiesel uit dierlijke vetten en oliën. Met de nieuwe lijst wordt de positie van co-mestvergisters meer in lijn gebracht met die in het buitenland. Daarmee is een belangrijk knelpunt van het bedrijfsleven weggenomen.
De nieuw toegestane producten zijn door het bedrijfsleven (LTO en de Biogas Brancheorganisatie) voorgesteld. Ze mogen alleen worden gebruikt als het gehalte aan zware metalen en organische microverontreinigingen beneden bepaalde normen blijft. Het bedrijfsleven neemt daarvoor zelf de verantwoordelijkheid en werkt aan een certificeringsstelsel om de kwaliteit te borgen.
De lijst met nieuw toegestane producten komt naast de al bestaande zogenoemde positieve lijst van 40 producten die eerder zijn goedgekeurd.

Daglicht- en monitoringtechnologie bespaart bedrijven 20 tot 70 procent

Het Gentse bedrijf EcoNation ontwikkelde samen met de UGent een lichtenergiemodel dat bedrijven en overheden toelaat om onmiddellijk energiekosten te drukken zonder voorafgaande investeringen.
De nieuwe technologie werd ontwikkeld samen met ingenieurs en professoren van de Universiteit Gent (IOF consortium SET - Sustainable Energy Technologies) en uitvoerig getest door de onafhankelijke onderzoeksinstelling VITO.
Het uitgangspunt was de LightCatcher van EcoNation, de slimme lichtkoepel die op basis van lichtmetingen spiegels aanstuurt. Die kan met heel compacte dakopeningen volledige industriële hallen verlichten – gemiddeld volstaat 1% dakopening om 100% van de vloer te verlichten. Sommige klanten zijn echter niet bereid om te investeren in hun dak, maar zijn wél geïnteresseerd in energiebesparing. Daarom werkte EcoNation een businessmodel en achterliggende technologie uit waarbij een investering overbodig wordt.
Centraal in het businessmodel staan monitoringtechnologie, daglichtkwantificatie en ‘LiCom’ (voluit: ‘Light investment Company’). Het geheel van meet- en monitoringtechnologie is uniek in de daglichtindustrie.
Vanuit de LightCatcher-koepels worden de lichtopbrengsten op de vloer van de klant voortdurend draadloos gemeten. De verlichtingsarmaturen worden vanuit de koepels aangestuurd en de energieopbrengsten worden in real time bijgehouden. Gemiddeld tien uur per dag brengt het systeem slim UV- en warmtegefilterd daglicht aan dezelfde lichtintensiteit als het kunstlicht van de klant. De lampen blijven uit, wat de klant een onmiddellijke besparing oplevert.
EcoNation draagt de hele LightCatcher-investering langs een ‘LiCom’-vehikel en monitort de performantie en energiebesparingen bij de klant. Een deel van die besparingen wordt aan de klant doorgerekend. Op die manier kan die klant z’n energiefactuur onmiddellijk halveren zonder een cent uit te geven.
Op een gebouw van 10.000m² kan het LightCatcher lichtenergie-concept de factuur vanaf dag één naar beneden halen met 2.371 euro. De besparing over tien jaar kan oplopen tot 398.226 euro. De klant kan zijn opbrengsten dag na dag opvolgen via een beveiligde website of een app voor iPhone, iPad of BlackBerry.
Deze intelligente lichtkoepel werd samen met 20 andere duurzame technologieën opgenomen in The Energy Box. The Energy Box, ook gekend als Greenbridge demonstrator of kortweg TEB, is dé Vlaamse demonstrator van innovatieve energietechnologieën, gevestigd in de Greenbridge incubator op het gelijknamige wetenschapspark van de Universiteit Gent in Oostende.
TEB speelt in op het ondernemerschap van jonge bedrijven en helpt hun innovatieve energietechnologie te commercialiseren door ze te demonstreren, te promoten, te monitoren en te coachen.

donderdag 12 april 2012

Enzymen verhogen de biogasopbrengst

Producenten van biogas hebben er baat bij dat het organische materiaal in de vergister versneld en volledig wordt omgezet in biogas. Momenteel vindt dit proces plaats door bacteriën en kost het veel tijd om het organisch materiaal te kunnen afbreken. Enzymen kunnen dit afbraakproces fors kunnen versnellen. Vanaf heden kunnen deze enzymen zelf geproduceerd worden door de Greenstep-installatie van het nieuwe bedrijf Greenmove Technologies. Adviesbureau Ekwadraat in Leeuwarden is voor 50% eigenaar van Greenmove Technologies. HTO in Holwerd heeft de eerste Greenstep-installatie aangeschaft en zal met behulp van schimmels eigen enzymen voor het vergistingsproces produceren.

Aardwarmteproject vertoont nukken

Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder in Ijsselmuiden werkt nog steeds niet naar behoren. In de Koekoekspolder wordt op een diepte van bijna twee kilometer warm water van 73 graden Celsius opgepompt. In theorie moet het mogelijk zijn om 140 tot 150 kubieke meter per uur warm water op te pompen, waarmee een thermisch vermogen van ruim vijf megawatt wordt gerealiseerd. Jaarlijks kan zo 4,5 miljoen kubieke meter gas worden bespaard. De praktijk is iets halstarriger.

Gekke Aussies wil van hoogspanning af

Het Australische Sydney wil de komende jaren kleine elektriciteitscentrales in elke kelder. In Nederland zouden we ze waarschijnlijk HRE-ketels noemen, of zoiets. In ieder geval moet het veel energie, CO2 én netwerkkosten besparen, zo schrijft Trouw. Ze pakken het in Sydney meteen groots aan. Er is een plan opgesteld dat uiteindelijk tot 410 MW aan wkk-capaciteit in de stad moet leiden, of meer. Daar hebben ze diverse redenen voor. Bijvoorbeeld dar grote energiecentrales slordig omspringen met energie. Van alle energie die je er in stopt, in de vorm van gas, olie of kolen, verlaat soms maar 30 procent de poorten van de centrale in de vorm van stroom, aldus de initiatiefnemers.



woensdag 11 april 2012

'Stop met subsidies voor alternatieve energie'

Op 13 maart opende de subsidiecarrousel van de Stichting Duurzame Energie opnieuw de poorten met de SDE+-regeling. Er wordt weer van alles gesubsidieerd: windenergie, waterkracht, osmose, fotovoltaïsche zonne-energie, thermische drukhydrolyse, biomassa, geothermie, zonthermie en ga zo maar door. Voor de energiefetisjist een mooi moment, maar voor de gemiddelde energieondernemer een bron van ergernis. De overheid subsidieert al jaren allerlei alternatieve energiebronnen. Het enige zichtbare resultaat is dat de markt is verstoord en dat onrendabele energiebronnen in gebruik zijn genomen voordat zij op eigen kracht konden concurreren met fossiele brandstoffen. Een goed voorbeeld zijn de talloze windmolens die, zoals VVD-prominent Stef Blok terecht heeft gezegd, slechts draaien op subsidie.

dinsdag 10 april 2012

Stedin realiseert beter geïsoleerde openbare verlichting in Rotterdam

Netbeheerder Stedin is begonnen met een project om openbare verlichting beter te isoleren. Uit een proef in het centrum van Rotterdam blijkt dat een door Stedin ontwikkelde innovatie daarvoor de oplossing is. De elektrische aansluitingen in lantaarnpalen worden uitgerust met een dubbele isolatie en zijn daardoor minder gevoelig voor beschadiging.
Stedin vindt de robuustheid van haar openbare verlichting van groot belang. ,,Door allerlei oorzaken kunnen elektrische onderdelen in een lichtmast beschadigd raken. Bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden, maar ook door een aanrijding van een zwaar motorvoertuig of doordat kinderen met de masten spelen. Ook vandalisme speelt hierbij een rol’’, zegt Marko Kruithof, manager netcoördinatie van Stedin.
In het onderzoek van de netbeheerder kwam de dubbelgeïsoleerde aansluiting voor openbare verlichting als beste oplossing naar voren. Niet alleen de aansluitkast in de lantaarnpaal zelf wordt op die manier uitgerust. Ook de aansluitkabel van de lichtmast in de grond krijgt een flexibele buis als omhulsel en heeft zo dubbele isolatie. Deze methode is nog nergens in Nederland toegepast en is door Stedin ontwikkeld in samenwerking met City Tec, Joulz en Eleq.
Na de ontwikkeling heeft Stedin een kleinschalige pilot gehouden om inzicht en gevoel te krijgen of de bedachte methode werkbaar is. De pilot bleek een groot succes en het project zal nu uitgebreider in het centrum van Rotterdam worden uitgevoerd. Ook dit project wordt door de netbeheerder geëvalueerd en mogelijk voortgezet in andere delen van het Stedin gebied.

vrijdag 6 april 2012

Stedin wil een einde aan onnodige stroomstoringen

Stedin wil een einde aan onnodige stroomstoringen door graafwerkzaamheden. Woensdag werden Rotterdamse klanten van de netbeheerder gedupeerd door een aannemer die drie elektriciteitskabels op de kruising Nieuwe Binnenweg/Heemraadsingel doorboorde. De aannemer was bezig met het slaan van een drieënhalf meter diepe trampaal onder verantwoordelijkheid van Gemeentewerken Rotterdam. Dit veroorzaakte een gigantische kortsluiting.
De paal raakte drie kabels op de kruising Nieuwe Binnenweg/Heemraadsingel in Rotterdam.
Stedin gaat vandaag bij het Agentschap Telecom – de instantie die toezicht houdt op graafwerkzaamheden - een officieel handhavingsverzoek indienen om uit te zoeken of de aannemer bij het veroorzaken van de schade ook de wet heeft overtreden. Bij graafwerkzaamheden is het verplicht om een zogenoemde KLIC-melding te doen. De betreffende aannemer krijgt dan gedetailleerde informatie over de ligging van onder andere elektriciteitskabels en gasleidingen. De aannemer op de Nieuwe Binnenweg had een KLIC-melding gedaan, maar medewerkers hebben desondanks toch op een verkeerde locatie de paal geslagen.
Omdat ongeveer dertig procent van de storingen in het Stedingebied wordt veroorzaakt door graafwerkzaamheden, is Stedin actief betrokken bij de graafschadecampagne van Brancheorganisatie Netbeheer Nederland die volgende maand start. Zogenoemde grondroerders zijn wettelijk verplicht om bij mechanische werkzaamheden een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. De betreffende aannemer krijgt dan gedetailleerde informatie over de ligging van onder andere elektriciteitskabels en gasleidingen. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland start volgende maand een campagne om de bewustwording van de risico’s en de gevolgen van graafschade te vergroten.

Accenture tegen energiebedrijven: doe meer met interactie

Energiebedrijven die hun consumenten meer keuze, webgebaseerde interactie en loyaliteitsprogramma’s bieden hebben de beste groeikansen. Dat zegt Accenture. De meeste consumenten willen volgens Accenture interactie via webgebaseerde kanalen, zoals webportals, mobiele applicaties of e-mail. Bijvoorbeeld voor adreswijzigingen (57 procent) en het ontvangen van facturen (71 procent). Consumenten tonen ook meer interesse in interactie via social media. Dertig procent van de respondenten wil of heeft interactie met elektriciteitsbedrijven via sociale netwerken. Zij posten commentaren of volgen de tweets van hun leverancier. Zo’n twee derde (68 procent) van de respondenten in opkomende markten zoals Brazilië, China, Zuid-Korea en Zuid-Afrika is van plan om – of gebruikt al – sociale media voor discussies over energie gerelateerde onderwerpen met andere consumenten of binnen groepen. In meer volwassen economieën is dat 29 procent.

Energiefabriek voor rioolslib

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat een energiefabriek bouwen om slib uit het rioolwater via gisting om te zetten in energie. Via een pijpleiding zal het slib aangevoerd worden vanuit de rioolzuiveringsinstallatie. In 2015 zal de verouderde zuiveringsinstallatie vervolgens een verbouwing ondergaan. Het slib wordt van het rioolwater gescheiden bij de zuiveringsinstallatie aan het Utrechtse Zandpad. Het slib wordt vervolgens onder het Amsterdam-Rijnkanaal door naar de te bouwen energiefabriek op industrieterrein Lage Weide gevoerd. In de fabriek zal gebruik worden gemaakt van thermische druk hydrolyse (TDH). Deze techniek verhoogt het gistingsrendement door de cellen in het zuiveringsslib voor de vergisting te verhitten en te ‘kraken’. Hierdoor komt er meer biogas uit de gisting waarmee het waterschap extra elektriciteit kan opwekken. De energiefabriek gaat uiteindelijk een hoeveelheid energie produceren die gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 2200 huishoudens.

PvZ wil getijdencentrale voor schone energie

De Partij voor Zeeland is niet tegen het project Waterdunen. In West Zeeuws-Vlaanderen wordt vanaf dit jaar een groot natuur- en recreatiegebied aangelegd. Op de plaats waar nu camping Napoleon Hoeve en een groot akkerbouwgebied liggen. Een van de plannen voorziet in een getijdencentrale. Mocht het project doorgaan, dan wil de Statenfractie de getijdencentrale gebruiken voor 'winning van schone energie'. De partij wil daarom dat er een onderzoek wordt gestart.

donderdag 5 april 2012

Biomassa voor stadsverwarming Purmerend

Vanaf 2014 levert Staatsbosbeheer jaarlijks 100.000 ton biomassa aan Stadsverwarming Purmerend (SVP) voor de opwekking van duurzame warmte. Deze biomassa bestaat uit gesnipperd hout dat afkomstig is uit Nederlandse bossen, natuur en landschappen. Door het gebruik van biomassa spaart SVP op jaarbasis ruim 50.000 ton CO2 uit. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 16.000 auto's.
Hout is een duurzame, hernieuwbare grondstof. Bomen leggen namelijk CO2 vast in hout. Bij verbranding van hout komt die hoeveelheid CO2 weer vrij, maar per saldo neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet toe. Bij de verbranding van aardgas, olie en steenkool gebeurt dit wel. Dan wordt koolstof omgezet in CO2. Dit wordt vervolgens toegevoegd aan de atmosfeer. Hout is dus een duurzame grondstof: het vernieuwt zichzelf. Fossiele brandstoffen doen dat niet.
Bij bosbouw en natuurbeheer is biomassa een restproduct, bijvoorbeeld in de vorm van de kronen van geoogste bomen of de takken van gesnoeide bomen. Staatsbosbeheer gaat zuinig met deze reststoffen om. Daarom worden vrijgekomen kronen en takken versnipperd en als biomassa gebruikt.
SVP maakt nu nog gebruik van de fossiele restwarmte van een verouderde elektriciteitscentrale. Om haar warmtelevering toekomstbestendig te maken, besloot ze zelf warmte te gaan produceren via een biowarmtecentrale. Daarom ging SVP een samenwerkingsverband met Staatsbosbeheer aan. De levering van de biomassa start in 2014 en gaat door tot in 2024.


Q8 investeert in raffinaderij Europoort

Afgelopen week heeft de Board van Kuwait Petroleum Corporation in Kuwait goedkeuring gegeven aan een investering met belangrijke gevolgen voor de toekomst van de Kuwait Petroleum Europoort (KPE), de raffinaderij van Q8 in het Rotterdamse havengebied. De goedkeuring behelst het ontwerp en de specificatie voor uitbreiding van de installatie en modernisering van een aantal bestaande onderdelen. Deze investering maakt onderdeel uit van het Q8 Europoort Refinery Improvement Project (Q8-ERIP), waarmee honderden miljoenen euro's gemoeid is. 

woensdag 4 april 2012

Geothermie geen optie voor Bergerden

De provincie Gelderland samen met de gemeente Lingewaard en Energie Coöperatie Greenhouse Energy (tuinders Bergerden) een vooronderzoek geothermie uitgevoerd voor het glastuinbouwgebied Bergerden. Voor de geologische evaluatie zijn 3 formaties onderzocht. Helaas blijkt er op deze locatie is onvoldoende thermisch vermogen beschikbaar.
Voor de geologische evaluatie zijn drie formaties geselecteerd: de Baarlo Formatie (Limburg Groep), de Slochteren Formatie (Boven Rotliegend Groep) en de Zeeland Formatie (Kolenkalk Groep).
Voor de Slochteren Formatie zijn er wel hoge permeabiliteitswaarden gemeten, wat duidt op een hoog vermogen. Probleem hier is de geringe dikte van het pakket. Naar het noorden toe neemt de dikte echter toe. Zo loopt de dikte in het noorden en noordwesten van de Provincie Gelderland toe tot meer dan 50 m en zelfs 100 m. Bovendien komt de formatie in die gebieden voor op grotere diepte. De diepte van de top loopt op tot meer dan 2000 m, en ten noorden van Barneveld en in de regio rond Harderwijk zelfs tot meer dan 3000 m.
Met de tuinders blijven de provincie en gemeente kijken naar mogelijkheden voor verdere verduurzaming van het energiegebruik. Zo wordt onderzocht of het doortrekken van de warmteleiding van ARN via Waalsprong naar Bergerden haalbaar is en wordt een biovergistingsinstallatie gebouwd.
Verder wil de Provincie Gelderland dit voorjaar op maximaal 10 locaties een vooronderzoek aanbesteden naar mogelijkheden voor geothermie elders in de provincie. Hiervoor hebben zich na een oproep in het afgelopen najaar verschillende partijen gemeld, zoals een gemeente, een ander glastuinbouwgebied, universiteit en papierindustrie. De verwachting is dat de resultaten van het onderzoek dit najaar beschikbaar zijn.

Ook De Crem tegen windmolens in Aalter

Burgemeester en minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V), spreekt zich op zijn website uit tegen de plannen van de provincie om windmolens toe te laten in Aalter. De komst van dergelijke hoge windmolens tast ontegensprekelijk de levenskwaliteit en de groene omgeving aan. Aalter ligt in het buitengebied en kijkt al jaren bijzonder strikt toe op de verzekerde bewaring van haar open ruimte.  'Voor alle duidelijkheid – en zelfs na Fukushima: ons land zal nooit in haar energiebehoeften kunnen voldoen zonder kernenergie. Tenzij we puur omwille van het principe, (dure) elektriciteit en, na het sluiten van de fossiele centrales, (veel te dure) nucleaire elektriciteit in onze buurlanden zullen kopen. En bovendien alle hoeken en kanten van voorschootgroot Vlaanderen met windmolens volproppen.'

dinsdag 3 april 2012

Belangrijke rol TNO bij invulling innovatiecontracten topsectoren

TNO bestuursvoorzitter Jan Mengelers is blij met de ondertekening van de innovatiecontracten van de negen topsectoren. “Het markeert de volgende fase van de topsectoren en de goede structurele verbinding tussen de toepassingsgerichte kennisinstellingen en privaat gefinancierd industrieel onderzoek die van vitaal belang is voor sectoren met een hoge kennisintensiteit”, aldus Jan Mengelers. De koppeling met oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken als voedseltekorten, vergrijzing, grondstoffenschaarste, gezondheid en nieuwe energievormen biedt kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven. De Nederlandse toepassingsgerichte publieke kennisbasis is van wereldklasse en vormt het fundament voor innovatie met economische en maatschappelijke impact. TNO heeft van minister Verhagen een belangrijke rol gekregen als kennisorganisatie in de realisatie van de innovatiecontracten van de topsectoren.
De negen innovatiecontracten die gisteren door de overheid, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen zijn getekend geven aan dat het sectoren zijn met een grote potentie. Zij hebben een sterke internationale positie en produceren producten en diensten die ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. TNO zal dit jaar tweederde van haar investeringsmiddelen en daaraan verbonden onderzoekers bijdragen aan de realisatie van de programma’s van de topsectoren en uitvoering geven aan de publiek private samenwerking, deels in de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s). De vraag vanuit de topsectoren naar de inzet van TNO oversteeg echter ruim de mogelijkheden.
De Rijksoverheid heeft in 2012 circa 1,5 miljard beschikbaar voor de topsectoren. De negen topsectoren zijn AgroFood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen, Energie, Water, Chemie, Creatieve Industrie, Logistiek, Life Sciences & Health. In de topsectoren is veel aandacht voor de koppeling van economische kansen aan maatschappelijke uitdagingen in de vorm van publiek private samenwerking. TNO helpt op een innovatieve en zakelijke manier mee maatschappelijke en economisch relevante vraagstukken op te lossen en zet haar kennis in op het gebied van zeven thema’s rondom welke TNO is georganiseerd: Gezond leven, Energie, Gebouwde omgeving, Mobiliteit, Integrale veiligheid, Informatiemaatschappij en Industriële innovatie.

maandag 2 april 2012

mia komt eindelijk naar Nederland

Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Met de Nederlandse introductie van de mia Electric in maart 2012 komt daar voor ondernemers nog een voordeel bij: maximale exposure. De unieke vormgeving van deze elektrische microbus trekt namelijk absoluut de aandacht. In combinatie met de laadruimte van maximaal 1.500 liter, de korte draaicirkel en de snelle oplaadtijd, maakt dat van de mia Electric de ideale bedrijfsauto. De mia wordt in Nederland geïmporteerd door STILL, dat op basis van haar landelijke dekking en ervaring met elektrische voertuigen ook de service en onderhoud verzorgt.
De mia is ontworpen door het voormalige hoofd design van Volkswagen, Murat Günak, met steden als Amsterdam en Rotterdam stevig in het achterhoofd. De auto is in drie uitvoeringen verkrijgbaar - een drie persoonsuitvoering met een korte wielbasis, een langere vier persoonsuitvoering en een besteluitvoering. Het meest opvallende kenmerk van de mia is de centrale zitpositie. De bestuurder kan aan beide kanten instappen en heeft een perfect zicht. Eventuele passagiers achterin hebben door deze opstelling veel beenruimte. De mia is leverbaar vanaf euro 19.750,- en wordt standaard geleverd met de mobiele service van STILL.
Alle mia's worden aangedreven door een 18 kW elektromotor achterin, die een topsnelheid van 110 km/u geeft. Het standaard model weegt slechts 750 kg (verlengde modellen 759 kg) waardoor de mia uiterst zuinig is en de operationele kosten laag blijven. De mia is voorzien van een lithium-ijzerfosfaat batterij die binnen vijf uur volledig kan worden opgeladen. Dit technisch verantwoorde accusysteem is uitzonderlijk veilig en kent geen "memorie-effect". De batterij kan dus ook kort worden opgeladen zonder nadelige invloed op de levensduur. Een laadsessie van tien minuten is voldoende voor acht kilometer rijden. Voor de volledige actieradius van tachtig kilometer volstaat een stop van 2,5 uur.


Biomassa van Staatsbosbeheer voor duurzame warmte

Staatsbosbeheer en Stadsverwarming Purmerend B.V. (SVP) hebben een overeenkomst gesloten welke bijdraagt aan de toekomstige verduurzaming van Purmerend. Met ingang van 2014 levert Staatsbosbeheer jaarlijks 100.000 ton biomassa aan SVP voor de opwekking van duurzame warmte. Deze biomassa bestaat uit gesnipperd hout dat afkomstig is uit Nederlandse bossen, natuur en landschappen. Door het gebruik van biomassa spaart SVP op jaarbasis ruim 50.000 ton CO2 uit, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 16.000 auto’s.
Met het vervangen van gas door hout vergroent SVP 80% van de warmtebehoefte van haar 25.000 klanten. Slechts de piekmomenten in de warmtebehoefte worden dan nog gedekt met gas.
Hout is een duurzame, hernieuwbare grondstof. Bomen leggen namelijk CO2 vast in hout. Bij verbranding van hout komt die hoeveelheid CO2 weer vrij maar per saldo neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet toe. Bij de verbranding van aardgas, olie en steenkool gebeurt dit wel: dan wordt koolstof omgezet in CO2, welke wordt toegevoegd aan de atmosfeer. Hout is een duurzame grondstof, in de zin dat hout zichzelf vernieuwt. Fossiele brandstoffen doen dat niet.
Bij bosbouw en natuurbeheer is biomassa een restproduct in de vorm van bijvoorbeeld de kronen van geoogste bomen, of de takken van gesnoeide bomen. Staatsbosbeheer gaat zuinig met reststoffen uit de natuur om. Daarom worden vrijgekomen kronen en takken versnipperd en als biomassa gebruikt.
SVP maakt nu nog gebruik van de fossiele restwarmte van een verouderde elektriciteitscentrale. Om haar warmtelevering toekomstbestendig te maken heeft SVP besloten zelf warmte te gaan produceren via een biowarmtecentrale en is zodoende een strategisch samenwerkingsverband met Staatsbosbeheer aangegaan. Staatsbosbeheer en SVP verkennen samen de mogelijkheden om ook de resterende 20% van de warmtebehoefte te vergroenen. Dit past in de strategie van SVP om haar volledige keten, van productie tot gebruik, verder te verduurzamen.

Kansen voor zonne-energie in Amersfoort

De PvdA ziet kansen om zonne-energie vaker in Amersfoort toe te passen. De partij wil dat onderzocht wordt of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op braakliggende bouwgronden. Dat is niet alleen goed voor het genereren van schone energie, maar het levert tegelijkertijd ook inkomsten op voor de gemeente.
Raadslid Marlien de Kruijf van de PvdA vindt dat alle vormen van duurzame energieopwekking door de gemeente Amersfoort zoveel mogelijk moet worden gestimuleerd. Daarom wil zij van het college weten of het college bereid is om te onderzoeken of het mogelijk is om zonnepanelen op braakliggende bouwgrond te plaatsen. “Zonne-energie is een belangrijke leverancier van schone energie en draagt bij aan het streven van Amersfoort een duurzame gemeente te maken”, aldus het raadslid.
Daarnaast is de PvdA groot voorstander van het plan van koepelorganisatie Aedes om sociale huurwoningen te voorzien van zonnepanelen. De Kruijf vraagt daarom ook of de woningcorporaties in Amersfoort meedoen aan dit plan en welke mogelijkheden er zijn om schone energie voor sociale huurders aantrekkelijk te maken.
Al deze maatregelen kunnen een bijdrage leveren aan het Amersfoortse doel in 2030 CO2-neutraal te zijn. Investeren in duurzame energiebronnen is daarbij cruciaal.