Ads Top

Energie weer negen procent duurder

In januari 2012 is een huishouden per maand aan gas en elektriciteit gemiddeld 156 euro kwijt. Dat is 13 euro meer dan een jaar eerder. De hogere energierekening komt voornamelijk door de stijging van de leveringskosten voor gas met 9 euro. Deze leveringskosten hangen voor een deel af van de olieprijs, die in 2011 sterk is gestegen. Doordat energie veelal vooraf wordt ingekocht, komt die stijging van de olieprijs pas in januari 2012 in de energietarieven tot uiting.
Naast de hogere leveringskosten van elektriciteit droegen ook de transportkosten en de energiebelasting bij aan de stijging van de energierekening.
In vijftien jaar zijn de energieprijzen ruim drie keer zo hard gestegen als de prijzen van andere goederen en diensten.  De energieprijzen zijn in januari 2012 bijna 120 procent hoger dan vijftien jaar geleden, de consumentenprijsindex (CPI) nam tussen januari 1997 en januari 2012 met 35 procent toe.

2 opmerkingen:

  1. Een stijging in de energienota van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Energie wordt steeds duurder en voor veel mensen haast onbetaalbaar.
    http://www.goedkoopste-energieleverancier.nl/component/content/article/101-huishoudens-betalen-in-2012-weer-meer-voor-energie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook voor bedrijven en organisaties is 9 procent een grote stijging. Willen ze dezelfde winstmarges behouden dan is het of de verkoopprijzen verhogen of minder energie gaan verbruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.