Ads Top

'Energie uit onverwachte hoek' wint Sustainable University Award

UvA-medewerker Theo van Lieshout heeft deze week de Sustainable University Award 2011-2012 ontvangen voor zijn project 'Energie uit onverwachte hoek'. Bij het winnende idee wordt de uitstraling van warmte  gebruikt voor de klimaatbeheersing van gebouwen. De prijs werd uitgereikt door universiteitshoogleraar Louise Fresco. In het juryrapport werd het project geprezen om de creativiteit, innovatie en duurzaamheid.
Het projectteam van 'Energie uit onverwachte hoek' bestaat uit projectleider Van Lieshout, zestien HvA-studenten en zes UvA-studenten. Het idee is om kou te maken door middel van thermische uitstraling, dit te transporteren en daarna te gebruiken. De kou kan direct gebruikt worden of omgezet worden in mechanische/elektrische energie. Kou kan soms waardevoller zijn dan warmte. Het is het meest efficiënt om het direct te gebruiken om ruimtes te koelen.
De prijs bestaat uit ondersteuning bij het indienen van een subsidieaanvraag voor verder onderzoek en het idee wordt toegepast bij het volgende nieuwbouwproject.
De tweede prijs ging naar Rian Verpalen voor haar idee om het College van Bestuur in een elektrische dienstauto te laten rijden. Martijn Dekker pakte de derde plek met het voorstel om naast papier ook plastic te recyclen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.