Pagina's

vrijdag 30 maart 2012

NMa: consument kan energie besparen

Consumenten voor elektriciteit kunnen tot maximaal 52 euro per jaar besparen bij een driejarig contract en tot maximaal 107 euro voor gas bij een eenjarig contract. Dat zegt de NMa. Het grootste voordeel kan gepakt worden door consumenten die een contract voor gas én elektriciteit afsluiten. Bij een contract voor onbepaalde tijd kan dit oplopen tot 464 euro per jaar. Overstappen door consumenten prikkelt energieleveranciers om met scherpe prijzen te komen. En om met elkaar te concurreren. Overigens concurreren leveranciers niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit en allerlei innovaties.
Consumenten stappen over als ze denken meer dan 190 euro te kunnen besparen op jaarbasis. Veel consumenten hebben het gevoel dat die besparing niet gehaald kan worden. In werkelijkheid zijn de prijsverschillen erg groot, dus de kans is groot dat het gewenste bedrag wel bespaard kan worden door over te stappen. Echter, er is een grote groep die bij de eigen leverancier blijft omdat ze tevreden zijn.

Energie besparen met automatische deuren

Het Automatically Green-concept van Besam is een uitbreiding op de reeks schuifdeuren en touniquetdeuren van fabrikant Assa Abloy. Assa Abloy heeft haar reeks Besam automatische schuifdeuren en tourniquetdeuren namelijk vernieuwd met energiebesparende eigenschappen.
Voorbeelden van “groene” entreeoplossingen zijn: TightSeal borstels om ervoor te zorgen dat de deurvleugels nog nauwer aansluiten in de gesloten positie, ISO glas zal energieverlies verder beperkt en intelligente luchtgordijnen die de intensiteit van de luchtstroom, in combinatie met de automatische schuifdeuren, aanpassen aan winddruk en buitentemperatuur.

Experiment met energiecoaches in Ermelo

Twee huurders van UWOON gaan als ‘energiecoach’ aan de slag in Ermelo. Ruud de Jong en Jan Weerdestijn bezoeken andere huurders thuis en geven ter plekke advies en tips over mogelijke besparingen. Met dit experiment wil de woningcorporatie bijdragen aan het verlagen van de energiekosten voor huurders.
Huurders die willen weten welke mogelijkheden er in hun woning zijn om energie te besparen, kunnen contact opnemen met de vestiging van UWOON in Ermelo. De corporatie schakelt vervolgens een van de energiecoaches in. Huurders die de hulp van de energiecoach inroepen, krijgen van UWOON nog een passend bedankje.
De twee energiecoaches werken op vrijwilligersbasis en hebben een training gehad van De Hortus, centrum voor natuur en milieu uit Harderwijk. Gedurende het experiment zijn de coaches alleen beschikbaar voor huurders Ermelo. Na afloop van dit jaar vindt een evaluatie plaats.

woensdag 28 maart 2012

Prinses Laurentien bezoekt GasTerra met Raad van Kinderen

Afgelopen vrijdag heeft een groep basisschoolkinderen onder leiding van Laurentien van Oranje een bezoek gebracht aan GasTerra. Zij spraken met de directie over door de kinderen bedachte oplossingen van een door GasTerra zelf aangedragen vraagstuk: 'Hoe kan GasTerra ervoor zorgen dat kinderen meer kennis krijgen van het onderwerp energie?'. GasTerra gaat nu onderzoeken hoe verder te gaan met de door de kinderen aangedragen oplossingen.
De basisschoolgroep vormt de Raad van Kinderen van GasTerra. Deze raad is een initiatief van de Missing Chapter Foundation, een stichting die is opgericht op initiatief van Laurentien van Oranje en tot doel heeft kinderen bewust te maken van duurzaamheidsvraagstukken. GasTerra is Founding Partner van deze stichting.
De Missing Chapter Foundation wil met de Raad van Kinderen bedrijven en kinderen in gesprek brengen over duurzaamheidthema's. Naast GasTerra zijn ook Unilever, Vitens, De Efteling, Desso, Nuon, Van Gansewinkel, Jumbo, KLM en Rabobank Founding Partner van de Missing Chapter Foundation. Ieder bedrijf heeft daarbij een eigen Raad van Kinderen toegewezen gekregen.
GasTerra doet mee om kinderen bewust na te laten denken over aardgas, energie en duurzaamheid. Hiernaast ziet GasTerra het als een kans om kinderen, die immers nog met een frisse en onbevangen blik naar de wereld om zich heen kunnen kijken, te laten nadenken over oplossing van het energie- en klimaatvraagstuk. Het bedrijf hoopt dat de kinderen GasTerra kunnen inspireren en op originele ideeën kunnen brengen.
Twee basisschoolklassen vormen GasTerra's Raad van Kinderen. De bovenbouwklas van basisschool 'De Kromme Akkers' in Garnwerd en een plusklas voor hoogbegaafde kinderen van het Schoolbestuur Lauwers & Eems (een scholencollectief in Noord-Groningen). Rogier Hilbrandie is de enthousiaste docent van deze klassen; in 2007 is hij tot 'Leraar van het jaar' gekozen.

Proef met LED-verlichting in Wijk bij Duurstede

Bij het oude stadhuis op de Markt in Wijk bij Duurstede zijn dinsdag 20 maart als proef twee verschillende typen LED-verlichting in antieke armaturen bevestigd. De twee nieuwe armaturen zijn bevestigd op de bestaande lantaarnpalen links en rechts voor het oude stadhuis aan de Markt.
De gemeente wil met deze twee typen verlichting gedurende drie maanden uittesten of LED-verlichting ‘werkt in de binnenstad’. De gemeente let hierbij op lichtspreiding, lichthinder (felheid lamp) en energiebesparing ten opzichte van de bestaande verlichting.
In de komende 10 tot 15 jaren wordt de bestaande verlichting geleidelijk aan vervangen door LED-verlichting. Het is dus niet zo, dat na de testperiode de gemeente gelijk overstapt op LED-lampen. De LED-techniek is momenteel namelijk nog veel te duur in combinatie met deze armaturen. De gemeente verwacht echter dat in de toekomst de prijs hiervan zal dalen, waardoor vervanging wel haalbaar wordt.
 

Voortaan LEDs in NIOD

Recentelijk werden in opdracht van de Rijksgebouwendienst (RGD) de bijzondere kroonluchters in het pand van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) voorzien van LED-lampen. De LED-lampen zijn speciaal voor dit project ontwikkeld door Ramselaar Light Solutions. De historische kroonluchters waren voorheen voorzien van spaarlampen. Ron Ramselaar en Maarten Brouwers, adviseur bij de RGD, vertellen in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Inside Information Verlichting over het bijzondere project. “Bij dit monument was het vervangen van de verlichting hoognodig”, stelt hij. “De armaturen voldeden niet aan de geldende norm NEN 1010."
Omdat Ramselaar Light Solutions al jaren gespecialiseerd is op het gebied van LED-verlichting, werd hem gevraagd een LED-oplossing te ontwikkelen voor het NIOD-gebouw. Hij realiseerde een maatwerkoplossing in de vorm van een lamp die voorzien is van LED-technologie, maar met het uiterlijk van een heldere gloeilamp. In totaal zijn in het monumentale Amsterdamse pand zo’n 250 speciaal ontwikkelde LED-oplossingen geplaatst.

dinsdag 27 maart 2012

Bioscoop op zonne-energie

De tuin van Huis Sevenaer is de plek waar op 3 mei de Gelderse Go Short Lentetour begint. Ook in Dieren (5 mei), Geldermalsen (10 mei), Doesburg (11 mei) en Oosterbeek (12 mei) worden films vertoond in een mobiele buitenbioscoop op zonne-energie.

Tauw wint Eo Wijers-prijsvraag 'Nieuwe energie voor de veenkoloniën'

Ingenieursbureau Tauw is op 22 maart, samen met partners Nieuwe Gracht/Atelier Bruut en Synergie, winnaar geworden van de Eo Wijers-prijsvraag over de toekomst van de Veenkoloniën. De jury kwalificeerde de gezamenlijke inzending met de titel 'Samen pionieren' als een trendbreuk met de huidige ruimtelijke ontwikkeling.
Thema's van de prijsvraag waren krimp, energietransitie en ruimtelijke kwaliteit in de Veenkoloniën. De 36 deelnemende teams stonden voor de opgave om het gebied, ondanks een krimpende bevolking, nieuwe economische en maatschappelijke perspectieven te bieden. Daarnaast bevatte de prijsvraag de opdracht om inwoners en maatschappelijke organisaties bij de voorstellen te betrekken en voorstellen te doen om draagvlak voor de veranderingen te creëren. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury en een streekjury.
De winnende inzending blinkt volgens de jury uit door 'een uitstekende analyse en methode om diverse problemen te signaleren en in goede banen te gaan leiden. Het laat ook ruimte om andere initiatieven te absorberen'. Onder het motto 'Samen pionieren' is de inzending er sterk op gericht om de bewoners van Veenkoloniën zelf aan hun toekomst te laten bouwen. Mensen en economie staan centraal in de strategie die bestaat uit het op de juiste momenten ontwikkelen van 'bouwstenen' zoals energiecoöperaties of zorgcoöperaties. Deze bouwstenen hebben hun succes in andere regio's al bewezen. Met een kleine investering in tijd of geld hebben de bewoners een grote invloed op een gezonde toekomst.
De voorzitter van de Eo Wijers-stichting, Hans Leeflang, reikte de prijs ter waarde van EUR 18.000 uit. Hij noemde het team van 'Samen pionieren' een boeiende winnaar 'omdat ze geen ruimtelijk toekomstplan schetsen, maar innovatieve voorbeelden uit het hele land introduceren ter inspiratie van de burgers en de bedrijven in de Veenkoloniën. Ze geven de overheid een bescheiden rol in het versterken en verbinden van initiatieven van onderop'

Elektrische taxi duurzaam

Het taxibedrijf met de volledig elektrische vloot TAXI-E biedt sinds maandag voor de helft van de prijs last minute taxiritten aan. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 flink verminderd. Het betreft ritten van Schiphol naar Amsterdam. Volgens TAXI-E kennen chauffeurs een groot probleem als zij passagiers naar de luchthaven vervoeren: zij komen zonder passagiers terug naar de stad of ze wachten drie tot vier uur op een volle taxi. Een ritje moet 25 euro kosten. Passagiers kunnen bij aankomst op Schiphol een nummer bellen, waarna zij horen of er een taxi van TAXI-E beschikbaar is.

maandag 26 maart 2012

Jaarplan 2012 Kas als Energiebron

Het programma Kas als Energiebron gaat een zwaarder accent leggen op kennisuitwisseling. Dit blijkt uit het jaarplan voor 2012. Kas als Energiebron stimuleert ondernemers in de glastuinbouw om energie te besparen en werk te maken van het gebruik van duurzame energie.
Ondernemers kunnen in 2012 op diverse manieren aanhaken bij het actieprogramma uit het jaarplan. Dit varieert van het gebruik maken van subsidieregelingen, bezoeken van onderzoeks- en demoprojecten, workshops en voorlichtingsbijeenkomsten of het Energiek Event op 22 maart 2012.
Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor een krachtige klimaatneutrale glastuinbouw. Het Productschap Tuinbouw (PT), het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en LTO Glaskracht Nederland stimuleren dit programma. Het Ministerie van EL&I en het bedrijfsleven financieren ieder ongeveer de helft. Daarnaast financiert het ministerie van EL&I een aantal subsidieregelingen.

Nieuwe turbine voor VPK

VPK in Oudegem gaat een milieuvergunning aanvragen om meer restafval te verbranden en een nieuwe gasturbine te bouwen, ter vervanging van de twee huidige turbines. De nieuwe installatie heeft minder uitstoot dan de twee oude samen, de hele fabriek gaat tien procent minder energie verbruiken en de nieuwe turbine beantwoordt aan de meest strenge normen qua emissies. Er zal ook minder geluid zijn en de geur wordt aanzienlijk verminderd door de verandering van het inwendig proces.

vrijdag 23 maart 2012

Ruim 500 basisscholen vragen lespakket over (duurzame) energie aan

Netbeheerder Enexis heeft de afgelopen weken meer dan 500 aanvragen binnengekregen van basisscholen die aan de slag willen met het lespakket 'Krachtmeting'. In het lespakket voor leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen staat de omslag naar duurzame energie centraal. Symbolisch werd het pakket donderdag 22 maart op basisschool 't Ritjen in Venlo door gedeputeerde Mark Verheijen van de provincie Limburg en Han Fennema, voorzitter van de Raad van Bestuur van Enexis, aan de school overhandigd.
Zowel Verheijen als Fennema benadrukten tijdens de bijeenkomst het belang van energiebesparing en een betrouwbare en duurzame energievoorziening. 'Enexis vindt het belangrijk dat kinderen op de basisschool al meer te weten komen over energie. En dan vooral over de manier waarop we energie opwekken, al dan niet duurzaam, zo legde Fennema tijdens de bijeenkomst uit. 'We gaan langzaam maar zeker steeds vaker decentraal energie opwekken met behulp van zon en wind. Die verandering heeft grote invloed op onze energienetten. Het is nuttig dat kinderen die omslag begrijpen'
Gedeputeerde Verheijen: 'voldoende geschoold vakpersoneel is hard nodig om de energievoorziening op het hoge niveau te handhaven. Als aandeelhouder hebben we Enexis dan ook ondersteund met initiatieven die zorgen voor een betrouwbare en duurzame energievoorziening. Met 'Krachtmeting' proberen we scholieren dan ook te enthousiasmeren voor een toekomst in de techniek.'

Zonnestroomsysteem voor Meanderhof

Vorige week was in de 'Hofkamer' van de mens- en milieuvriendelijke woonwijk Meanderhof aan de Tiendschuurstraat in Stadshagen de feestelijke opening van het collectieve zonnestroomsysteem. Op initiatief van de bewoners van de Meanderhof is dit duurzame energiesysteem gerealiseerd. Het systeem levert energie op voor 1,5 huishouden. Meanderhof is een mens- en milieuvriendelijke wijk met gemeenschappelijk eigendom en veel sociale samenhang. Een gezamenlijk project is het plaatsen van een collectief zonnestroomsysteem. De woonwijk wil hiermee ervaring opdoen met decentrale en duurzame energieopwekking en het duurzame karakter van de vereniging verder invulling geven.

donderdag 22 maart 2012

UPC neemt duurzaamste kantoor van Nederland in gebruik

Algemeen Directeur Robert Dunn van UPC Nederland en burgemeester Crone van Leeuwarden openden gisteren officieel het nieuwe UPC kantoor in Leeuwarden. Het gebouw scoort als eerste gebouw in Nederland Excellent op de BREEAM duurzaamheidsmeter en is daarmee volgens deze instantie het meest duurzame gebouw in Nederland. In het nieuwe pand werken 450 medewerkers van UPC die voorheen in twee verschillende kantoorpanden in Leeuwarden werkten. Innovatie, duurzaamheid en prettig werken staan centraal in het ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter.
Het nieuwe kantoor aan de Reviusstraat 2 herbergt veel innovaties om de werkomgeving zo aangenaam mogelijk te maken en om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Zo maakt het gebouw optimaal gebruik van daglicht. Het kunstlicht dimt vanzelf als er meer daglicht binnenvalt. Elektriciteit komt van de zonnepanelen op het dak en toiletten worden doorgespoeld met regenwater. In de zomer wordt het kantoor gekoeld met water uit de nabijgelegen trekvaart en uit de grond. In de winter wordt het gebouw vanuit het plafond verwarmd en een deel van het dak is begroeid, zodat de lucht boven het gebouw niet teveel opwarmt. Ook is er in het gebouw een goede verdeling voor werk en ontspanningsruimte en is er veel groen in het gebouw zelf.
De gemeente Leeuwarden is door UPC betrokken bij de bouw omdat ook zij een energiedoelstelling heeft: het programma Slim met Water en Energie dat zij samen met de Provincie Fryslân uitvoert. Doelstelling voor Leeuwarden is om in 2020 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. De nieuwbouw in Leeuwarden past in het ‘Climate Challenge’ programma van UPC en moederbedrijf Liberty Global. Dit programma richt zich op het terugbrengen van het energieverbruik binnen de onderneming en het vergroten van het milieubewustzijn van UPC’ers.

All Energy Day: dag vol energie

Op 23 maart 2012 organiseren tien studenten van de TU Delft de All Energy Day, het eerste landelijke congres over duurzame energie en energietechnologie van Nederland waarbij studenten, bedrijfsleven en politiek samenkomen. Van 8.45 tot 18.00 zijn er workshops, ondernemerspitches, lezingen en een innovatiemarkt waar onder meer prototypes te zien zijn. De All Energy Day vindt plaats in de Fokkerterminal in Den Haag.
Tien studenten van de TU Delft organiseren op 23 maart het eerste landelijke congres over duurzame energie(technologie) voor studenten, ondernemers en beleidsmakers. De studenten zijn betrokken bij de Energy Club, de studievereniging voor energiestudenten en oprichters van GreenBlue, een duurzaam uitzendbureau voor studenten. Annemiek Keizer, één van de initiatiefnemers van de Energy Club: “Met de All Energy Day willen we mensen inspireren en enthousiast maken voor het onderwerp energie.”
Het ochtendprogramma van de All Energy Day bestaat uit workshops van bedrijven – waaronder Ernst & Young, TenneT, Alliander, Search, Quintel en DHV - voor studenten. ’s Middags is er een centraal programma voor een breder publiek. Oud-premier Jan-Peter Balkenende en duurzaam ondernemer Ruud Koornstra geven toespraken, jonge energie-ondernemers komen aan het woord tijdens ondernemerspitches en er is een beursvloer vol innovaties op het gebied van duurzame energie(technologie).
Geïnteresseerden uit de overheid en het bedrijfsleven kunnen zich aanmelden voor de All Energy Day, maar de studenten worden geselecteerd. Voorzitter van het organiserend comité Fabian van Aerschot: “We selecteren op CV en motivatie. Bedrijven kunnen op de All Energy Day kennismaken met de echt gemotiveerde energiestudent.”

woensdag 21 maart 2012

Wethouder Steunenberg schept gratis compost

Zaterdag 24 maart 2012 is het nationale compostdag. Inwoners van Almere kunnen dan gratis compost krijgen. Wethouder Steunenberg komt die dag om 11.00 uur naar het recyclingperron in Almere Haven om compost te scheppen voor Almeerders. Met de gratis compost bedankt de gemeente haar inwoners voor hun inspanning om plastic-, bio- en restafval gescheiden aan te leveren.
Het bioafval wordt in Almere gescheiden in het gft-gedeelte van de duobak en in de ondergrondse containers apart van het andere afval ingezameld. Bij het vergisten van bioafval komt biogas vrij. Dit wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De rest van het bioafval wordt verwerkt tot compost.





Bedrijfsauto's gemeente Lelystad rijden op aardgas

Gemeente Lelystad heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarom is onderzocht welke brandstof het best bijdraagt aan de milieudoelen. Uit het onderzoek kwam aardgas als beste brandstof uit de bus. Vrijdag 16 maart 2012 heeft autobedrijf Huijgen de eerste lichting bedrijfsauto's afgeleverd, namelijk zeven Volkswagen Caddy's voor handhavings- en onderhoudswerkzaamheden.
Aardgas veroorzaakt minder uitstoot van CO2, stikstofoxide en van fijn stof is nagenoeg geen sprake. Het reduceren van deze schadelijke stoffen levert een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit in Lelystad. Daarom is bij de vernieuwing van het bedrijfswagenmarkt voor deze schone brandstof gekozen. Bovendien wordt het aardgas naar het tankstation getransporteerd via het bestaande aardgasnetwerk, waardoor geen tankwagens over de weg nodig zijn. Vervolgens wordt het aardgas onder druk gebracht, zodat deze schone en voordelige brandstof door iedereen kan worden getankt.
In Lelystad heeft CNG Net een tankstation gerealiseerd aan de Zuiveringweg 7, waar CNG ofwel aardgas kan worden getankt. CNG staat voor Compressed Natural Gas; oftewel aardgas onder druk.
Een ander groot voordeel van auto's op aardgas is dat zij zonder aanpassingen geschikt zijn voor de toekomst, dat wil zeggen als auto's gaan rijden op Groengas. Dit Groengas wordt gemaakt van biogas. Biogas ontstaat bij de vergisting van groente-, fruit- en snoeiafval, slib en mest (zogeheten reststromen) en wordt direct in het aardgasnetwerk geïnjecteerd. Het rijden op Groengas is bijna volledig CO2-neutraal.
Het bedrijfswagenpark van de van de gemeente Lelystad wordt in het komende jaar voor een groot deel vernieuwd. Na een aanbesteding kwam Athlon Car Lease uit Almere als winnaar uit de bus om als leasemaatschappij op te treden. De auto's worden geleverd door dealers uit Lelystad.

dinsdag 20 maart 2012

Energieveiling live te volgen

De derde energieveiling van de Consumentenbond is dinsdag 20 maart vanaf 10.00 uur live te volgen via de website van de Consumentenbond. Energieleveranciers bieden dan tegen elkaar op voor een besparing op een jaarcontract met vaste tarieven voor stroom en gas. Met ruim 105.000 inschrijvers is deze inkoopveiling wat betreft het aantal inschrijvers de grootste tot nu toe.
Zowel leden als niet-leden van de Consumentenbond kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven voor het energiecollectief. Na afloop van de veiling krijgen de deelnemers een aanbod per mail op basis van hun persoonlijk verbruik.
Bij de eerste energieveiling van de Consumentenbond in mei 2011 bood Nuon de grootste gemiddelde besparing van €287 per deelnemend huishouden. In november 2011 was Energiedirect de leverancier die het laagste aanbod deed. Overstappers konden toen €323 per huishouden besparen, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3500 kwh stroom en 1850m3 gas.

Enexis bouwt nieuw duurzaam regiokantoor in Zwolle

Netbeheerder Enexis is begonnen met de bouw van een nieuw duurzaam Regiokantoor in Zwolle. Het gebouw biedt plaats aan ruim 200 medewerkers die nu in bestaande panden op het terrein werkzaam zijn. De gevels van het gebouw worden gemaakt van composiet. Deze zijn in hun vorm zonwerend en voorkomen dat het extreem goed geïsoleerde gebouw teveel opwarmt door directe zoninstraling. De bouw van het energieneutrale Regiokantoor in Zwolle, dat in december van dit jaar klaar zal zijn, is een volgende stap in het nieuwe huisvestingsbeleid van Enexis, waarin duurzaamheid centraal staat. Het initiatief is onderdeel van Enexis Duurzaam, naast duurzame netwerken en inzicht in energieverbruik een van de focusgebieden waarmee Enexis de energietransitie stimuleert.
Een van de opvallende gedeelten in het nieuwe Regiokantoor van Enexis is het centrale atrium. Dit zal, met een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt getrokken, gaan werken als een groene ‘long’. In de winter werkt deze ‘long’ als een wintertuin, terwijl in de zomer het glasdak open kan en het een binnentuin wordt. De planten in de groene ‘long’ zuiveren het fijnstof uit de ventilatielucht. Door het relatief grote dakvlak van de bedrijfshal (het atrium) kan voldoende energie op het dak worden opgewekt door PV-cellen. In combinatie met een Warmte Koude Opslag (WKO) zorgt dit ervoor dat gesproken kan worden van een daadwerkelijk energieneutraal gebouw.

maandag 19 maart 2012

Green Deal voor energiepark Spinder

Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn. Om dit te bereiken is het nodig om lokaal grootschalig duurzame energie te produceren en ook lokaal te gebruiken. Een van de gebieden in Tilburg met mogelijkheden hiertoe is het Spindergebied. In een Green Deal "Duurzaam Energiepark Spinder" leggen gemeente Tilburg, Attero, Waterschap De Dommel en de Middenbrabantse ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) op 19 maart hun gezamenlijke ambities vast.
Via de Green Deal maken de betrokken partijen afspraken over hun samenwerking om te komen tot grootschalige duurzame energieproductie. De inzet van biobrandstoffen, wind- en zonne-energie kan leiden tot groen gas, biogas, warmte en elektriciteit. Daarbij kan gedacht worden aan vergisting, een biomassacentrale, windenergie en mogelijk ook zonnepanelen.
Attero en Waterschap De Dommel hebben de ambitie om in het Spindergebied grootschalig duurzame energie op te wekken en dragen zorg voor de realisatie van de installaties. Voor een deel wordt daarbij de productie van duurzame energie gekoppeld aan de bestaande activiteiten rondom de verwerking van afvalstromen. Ook initiatieven voor bio- en windenergieprojecten, zoals Energiefabriek Tilburg, zijn inmiddels gestart.
Voorbeelden van acties die mogelijk kunnen volgen uit de samenwerking zijn het opzetten van een windenergiepark, het uitgeven van aandelen in het windenergiepark voor lokale bewoners, het in- en uitkoppelen van warmte naar lokale verbruikers en het vermarkten van groen- en biogas en elektriciteit naar lokale gebruikers. De Middenbrabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED) ondersteunt bij het organiseren van de lokale afzet van de te produceren duurzame energiestromen.
De gemeente Tilburg werkt actief mee aan het realiseren van de duurzame energie-installaties door het wegnemen van eventuele bestuurlijke en beleidsmatige knelpunten of belemmeringen. Tilburg wil namelijk in 2045 klimaatneutraal en klimaatbestendig zijn. Wethouder Berend de Vries van Milieu geeft aan dat Green Deals hierbij een belangrijke rol gaan spelen: "We hopen dat deze Green Deal voor een duurzaam energiepark in het Spindergebied als aanjager gaat werken voor nog meer toekomstige duurzame innovatieve verbindingen tussen partners in de stad. Green deals zijn een belangrijke basis voor ons Tilburgse klimaatprogramma. Door een toename van investeringen in duurzame energie proberen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Hiermee werken we aan een duurzame economische ontwikkeling en groei, versterken we onze concurrentiepositie en zorgen we ervoor dat Tilburgers hun koopkracht kunnen behouden."

Gemeente Almere gunt bouwproject met CO2-Prestatieladder

De gemeente Almere heeft Boskalis het contract verleend voor het aanbrengen van een ophoging voor het project 'Almere Poort'. Boskalis heeft met haar inschrijving de laagste evaluatieprijs aangeboden door zich in te schrijven op niveau 5 van de CO2-Prestatieladder. Hiermee heeft de organisatie een fictieve korting van 350.000 euro op de inschrijfprijs bedongen.
De werkzaamheden voor Boskalis omvatten het leveren en aanbrengen van ca. 720.000 m3 zand voor het project 'Aanbrengen ophoging Middenduin-zuid Fase 1 in gebied 4G te Almere Poort'. Dit project is onderdeel van de 1e fase van plan Duin. Dit plan komt in de Kustzone in Almere Poort. De opdracht heeft een waarde van ruim zes miljoen euro. Met de voorbereidende werkzaamheden is reeds gestart, ter plaatse zullen de werkzaamheden in november 2012 zijn afgerond.
Almere zet voor het project Almere Poort de CO2-Prestatieladder in om marktpartijen te belonen die werk maken van CO2-reductie. Het uitgangspunt van de ladder is dat inspanningen worden gehonoreerd. Een hogere score op de ladder wordt namelijk beloond met een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een - fictieve - korting op de inschrijfprijs.
De Kustzone ligt in het vierde stadsdeel van Almere: Almere Poort. Het stadsdeel is de poort van Almere en Flevoland: het ligt direct na de Hollandse Brug die Flevoland verbindt met de Randstad. Het wordt de thuishaven voor 25.000 inwoners en de werkplek voor zo'n 25.000 werknemers.
De Kustzone wordt een strand- en duingebied van formaat, op de rand van polder en water. Amvest gaat het gebied ontwikkelen. Karakteristiek voor het plan 'Duin' zijn drie grote zandduinen tot wel tien meter hoog. Door deze hoogteverschillen kunnen veel woningen uitkijken over het water. Een levendige en sfeervolle boulevard langs de haven geeft de Kustzone het karakter van een badplaats. 'Duin' wordt een uniek gebied met ruimte voor ongeveer 3.000 woningen, 120.000 m2 aan kantoorruimte, 16.000 m2 horeca en detailhandel en 44.000 m2 aan leisure.
De CO2-Prestatieladdder wordt beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). De CO2-Prestatieladder is een instrument om bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen te stimuleren tot CO2-bewust handelen in de eigen bedrijfsvoering en bij de uitvoering van projecten.

UT-auto moet 1000 kilometer op één liter brandstof rijden

Green Team Twente, bestaande uit elf UT-studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde, bouwt een auto die 1000 kilometer met één liter brandstof moet kunnen rijden. Van 17 tot en met 19 mei racet het team tegen ruim 200 andere teams uit heel Europa tijdens de Shell Eco-marathon Europe, die dit jaar plaatsvindt in het centrum van Rotterdam. Het team dat het zuinigst rijdt wint de race. Green Team Twente denkt bij zijn eerste deelname al direct in te top mee te kunnen draaien.
Over ongeveer negen weken klinkt het startschot van de Shell Eco-marathon Europe, een wedstrijd waarbij het team dat de zuinigste auto bouwt wint. Elf studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde zijn druk bezig met het bouwen van een auto die deel neemt aan de race. De auto die de studenten bouwen moet 1000 kilometer kunnen rijden op één liter brandstof. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt er gebruikgemaakt van lichtgewicht materialen en constructies en een geavanceerde rijstrategie.
Zo maakt het team gebruik van een chassis dat bestaat uit één centrale buis, en is de vering geïntegreerd in de ophanging. Verder is de carrosserie geheel opgebouwd uit koolstofvezel, en is er een systeem aanwezig dat de remenergie terugwint en gebruikt om op te kunnen trekken.
Het team neemt deel aan de wedstrijd in het UrbanConcept klassement. De auto’s die hieraan meedoen, dienen zo veel mogelijk op een doorsnee personenwagen te lijken. Zo moet de auto bijvoorbeeld beschikken over verlichting, moet hij een minimumhoogte van één meter hebben en is een ruitenwisser verplicht.
Voor de race wordt de auto volgetankt. Het team rijdt vervolgens tien rondes van 1,6 kilometer. Na elke ronde moet de auto stoppen en weer opnieuw starten. Na afloop van de race meet de wedstijdleiding hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Het team dat het minst heeft verbruikt wint de race.
Green Team Twente is positief over haar kansen. De uitgebreide achtergrondkennis van de studenten Werktuigbouwkunde en de goede begeleiding vanuit de universiteit zorgen ervoor dat er nu een innovatieve auto gebouwd wordt, die volgens het Twentse team hoge ogen kan gooien.
Het ontwerpen, bouwen en testen van de auto is niet alleen een unieke ervaring voor de teamleden; het levert ze zelfs nog studiepunten op. De groepsleden krijgen bij een succesvolle afronding van het project 10 ECTS toegekend, die ze kunnen inzetten in hun keuzeruimte. Maar bovenal is het een unieke ervaring waarbij de opgedane kennis vanuit de opleiding direct in de praktijk kan worden gebracht.

vrijdag 16 maart 2012

Afspraken over schuldhulp helpen afsluiting energie voorkomen

Energie-Nederland en de NVVK hebben een convenant gesloten waarin afspraken zijn gemaakt die het oplopen van energieschulden beperken en afsluitingen kunnen voorkomen. Energieleveranciers en schuldhulpverlening werken samen om te komen tot een aanvaardbare oplossing voor energieschulden van consumenten. Op deze manier wordt een praktische uitwerking gegeven aan de ministeriële regeling die afsluiting van energie in de wintermaanden tegengaat, wanneer een wanbetaler zich bij de schuldhulpverlening heeft gemeld. Het convenant gaat echter verder en trekt werkafspraken door voor het gehele jaar.

Hans Alders, voorzitter van Energie-Nederland: ‘Met dit convenant geven de energieleveranciers invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid energie toegankelijk te houden, ook voor consumenten die een betalingsprobleem hebben en dat willen oplossen.’

Ontwikkelingsfase COBRA-kabel verlengd

De Nederlandse en Deense elektriciteitstransporteurs TenneT en Energinet.dk hebben besloten de ontwikkelingsfase van het COBRA-kabel project te verlengen. De komende jaren zal meer onderzoek worden gedaan in een breed perspectief, waarbij rekening zal worden gehouden met onshore ontwikkelingen in Denemarken, Duitsland en Nederland, omdat de kabel onderdeel zal worden van een geïntegreerd Europees hoogspanningsnetwerk.
In de verlengde ontwikkelingsfase zal ook meer onderzoek worden gedaan om een goede businesscase op te stellenen zal een bredere analyse van de sociaal-economische kosten en baten worden gemaakt.   De kabel kan ook sociaal-economische voordelen bieden voor Duitsland, vanwege de uitbreiding van windenergie. Het onderzoek naar de haalbaarheid van de zogenaamde COBRA-kabel zal naar verwachting leiden tot een investeringsbeslissing eind 2014.
De COBRA-kabel kan de eerste rechtstreekse elektriciteitsverbinding tussen Denemarken en Nederland worden. De Europese Unie heeft 86,5 miljoen euro aan financiële ondersteuning aan het project toegekend in het kader van het Europese herstelplan voor energie. Het doel van de COBRA-kabel is om bij te dragen aan de integratie van hernieuwbare energie in het Nederlandse en Deense elektriciteitssysteem en om de leveringszekerheid te vergroten. De verbinding kan bovendien bijdragen aan de gewenste concurrentie op de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt.
TenneT heeft momenteel buitenlandse kabelverbindingen naar Noorwegen (NorNed-kabel) en het Verenigd Koninkrijk (BritNed-kabel). Er wordt tevens onderzoek gedaan naar nog twee geplande verbindingen met Noorwegen (NorNed2 en NORD.LINK). Energinet.dk heeft elektriciteitsverbindingen tussen Jutland (het Deense vasteland) en Noorwegen en Zweden, en tussen Seeland (het meest oostelijke Deense eiland) en Duitsland. De Deense netbeheerder werkt momenteel aan de aanleg van een vierde kabelverbinding met Noorwegen (Skagerrak 4).

donderdag 15 maart 2012

Honderden nieuwe initiatieven voor duurzame energie

Er zijn voor dit jaar 489 nieuwe initiatieven ingediend bij de stimuleringsregeling voor de productie van duurzame energie (SDE+), vooral op het gebied van zonne-energie, mestvergisting en aardwarmte. Met de initiatieven kan genoeg energie worden opgewekt voor het verbruik van 250.000 huishoudens.
Voor de SDE+, die 13 maart 2012 werd opengesteld, bestaat veel animo. Er is voor dit jaar nu al € 2 miljard aan projecten ingediend. Ondanks het groot aantal aanvragen is het niet zeker dat met de aanvraagde projecten het beschikbare budget van €1,7 miljard wordt overschreden. 'Dit levert duurzame energie én nieuwe banen op,' zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). 'Met de projecten die dit jaar worden gehonoreerd kunnen 2000 mensen aan de slag.'
De regeling is zo opgezet dat projecten voor een zo laag mogelijk subsidiebedrag inschrijven. 'Daardoor is de belastingbetaler circa € 3 miljard goedkoper uit dan bij de oude regeling,'aldus Verhagen. In 2012 krijgen producenten voorrang als ze genoegen nemen met een subsidie van maximaal 7 eurocent/kWh voor elektriciteit, 48,3 eurocent/Nm3 voor groen gas en 19,4 euro/GJ voor warmte
In 2012 komen voor het eerst ook warmteprojecten in aanmerking voor de stimuleringsregeling. Warmte heeft veel potentieel om goedkoop duurzame energie op te wekken, net als elektriciteit die wordt geproduceerd en gebruikt in het eigen bedrijf. Ook het gebruik van energie op het eigen bedrijf komt in 2012 in aanmerking voor de SDE+.
De komende periode gaat Agentschap NL, de organisatie die de SDE+ uitvoert, de ingediende projecten beoordelen om vast te stellen of aan alle voorwaarden van de regeling is voldaan.

TU Delft legt op website uit wat radioactieve straling is

Het kernongeval in Fukushima een jaar geleden leidde tot veel vragen over radioactiviteit en straling. Het Reactor Instituut Delft van de TU Delft heeft alle informatie over straling gebundeld en toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Op de website www.watisradioactievestraling.nl staan interactieve animaties waarin onder meer wordt uitgelegd wat radioactieve straling is, een link naar enkele videofilms waarin het meten van straling centraal staat, met ook beelden vanuit de koepel van het Reactor Instituut Delft. Ook kunnen websitebezoekers een quiz doen over radioactieve straling.

woensdag 14 maart 2012

Zonnepanelen op braakliggende terreinen in Breda

Als het aan de fractie van D66 ligt worden terreinen die nu nog braak liggen in de gemeente Breda gebruikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Volgens het plan kunnen 2.234 woningen in Breda voorzien worden van zonne-energie als daarvoor twintig hectare beschikbaar is. Dat is ongeveer de maat van het terrein van de voormailge CSM-suikerfabriek. Eerst moet worden nagegaan hoeveel braakliggend terrein zich leent voor de plaatsing van zonnepanelen.

Voith keert terug naar de stoomboot

Voith Turbo heeft een veelgebruikte techniek uit elektriciteitscentrales nu ook in een scheepsmotor toegepast. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een stoommachine die energie onttrekt aan de uitlaatgassen van een verbrandingsmotor. Het systeem voert de uitlaatgassen door een warmtewisselaar. Op deze wijze wordt stoom gegenereerd, die in een motor twee, vier of zes cilinders aandrijft. Het is een gesloten systeem. De stoom wordt gecondenseerd, het water opgevangen in een reservoir en vervolgens weer naar de warmtewisselaar gepompt.


DHV bouwt mee aan duurzaamste tuin van Nederland

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met NL Label, een initiatief van top-tuinontwerper Nico Wissing en hovenier Lodewijk Hoekstra, bekend van RTL4-programma Eigen Huis&Tuin. DHV bouwt door de overeenkomst mee aan de grootste en duurzaamste tuin van Nederland op de Floriade.
Gert Olbertijn, adviseur duurzame bedrijfsontwikkeling bij DHV’s MKB-desk: ‘Op de Floriade komen miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. We hopen bedrijven en particulieren te inspireren met dit initiatief. Een bedrijfstuin of particuliere tuin is immers wel groen, maar zelfs dat groen kan in veel gevallen duurzamer.’
De tuin bundelt alle best practices op het vlak van de inrichting van tuinen en buitenruimten. De tuin zuivert bijvoorbeeld water en vangt regenwater ondergronds op. Ook verbouwt de tuin voedsel en kan er worden gekookt in een zonneoven. Daarnaast wekt de tuin energie op met een windmolen, een solar-boom en drijvende zonnepanelen. Olbertijn: ‘Wanneer je dit doortrekt naar alle tuinen, parken en bedrijfsterreinen dan levert dit een enorme vergroting op van de biodiversiteit, in combinatie met een geweldige besparing van grondstoffen en energie.’
DHV beoordeelt de gebruikte materialen van de tuin op duurzaamheidsaspecten. Olbertijn: ‘Al enige jaren adviseren wij bedrijven over de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Wat nieuw is, is de beoordeling van hun producten op duurzaamheid. Daarbij wordt er dus ook gekeken naar de invloed van transport op duurzaamheid. Zo wordt er in veel tuinen gebruikgemaakt van Chinees hardsteen, terwijl er in Duitsland alternatieve producten beschikbaar zijn. Het aankopen en importeren daarvan bespaart CO2-uitstoot op het transport.’
Olbertijn en NL Label constateren dat onder planologen, architecten, projectontwikkelaars en consumenten de behoefte groeit aan een duurzamere leefomgeving. Olbertijn: ‘Deze tuin is een voorbeeld en inspiratiebron hoe dat kan.’ Het is de bedoeling dat hiermee een proces op gang komt van doorgaande verduurzaming.
De duurzaamste tuin heeft een oppervlakte van 1.000 vierkante meter en is te zien op de Floriade van 5 april tot en met 7 oktober 2012.

dinsdag 13 maart 2012

Aardwarmte Koekoekspolder in bedrijf tijdens Kom in de Kas

Eind maart wordt de aardwarmtebron in de Koekoekspolder in bedrijf genomen. Drie tuinbouwbedrijven doen mee: Gebr Vahl, Kwekerij Voorhof en Gebr Van den Belt. Tijdens Kom in de Kas zullen de bedrijven de aardwarmtebron in gebruik en in de daaropvolgende periode de gaskraan steeds verder dichtdraaien Volgens de projectleider is er voldoende warm water om de 17,5 hectare te verwarmen.

Verzet tegen windmolens in overstromingszone

Natuurpuntafdeling Aulenteer en Vogelwerkgroep Fruitstreek keren zich tegen windmolens in het Belgische Sint-Truiden. Projectontwikkelaar Nimby (Not in my backyard) vroeg een milieuvergunning aan voor drie windmolens langs de expressweg Hasselt-Sint-Truiden (N80) in Bernissem. De drie turbines hebben elk een vermogen van drieduizend kilowatt. De turbines komen pal in het wachtbekken van Bernissem. Het gebied trekt heel wat vogels en andere beestjes aan.

Kabinet schaft emissiehandel stikstofoxiden af

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu mee ingestemd om de handel in NOx-emissies (stikstofoxiden) af te schaffen.
Een wetsvoorstel daartoe zal nog voor de zomer aan de Tweede Kamer worden gezonden. De betrokken bedrijven worden nu reeds geïnformeerd over het kabinetsvoornemen zodat ze daarop kunnen anticiperen.
Het systeem van NOx-emissiehandel functioneert niet zoals de bedoeling was toen het in 2005 werd ingevoerd. De handel in emissierechten binnen Nederland is niet op gang gekomen en de uitbreiding naar een Europees marktinstrument is kansloos omdat Europa heeft gekozen voor een Richtlijn Industriële Emissies (IED) met harde voorwaarden. De uitstoot van stikstofoxiden door de industrie moet binnen emissiegrenswaarden blijven die gebaseerd zijn op de beste beschikbare techniek. Dit beperkt de mogelijkheden van uitruil van emissierechten tussen meer en minder uitstotende bedrijven.
Opheffing van de NOx-emissiehandel leidt tot een besparing van €6 miljoen aan administratieve lasten plus 1 miljoen euro bestuurlijke lasten per jaar. Het kabinetsbesluit kan rekenen op steun van het bedrijfsleven.
De problemen die ten grondslag liggen aan het kabinetsvoornemen tot afschaffing van de NOx-emissiehandel doen zich niet voor bij het Europese emissiehandelssysteem in broeikasgassen. Bij CO2-emissiehandel is wel sprake van een EU-breed handelssysteem en er zijn voor broeikasgassen geen emissiegrenswaarden gesteld in de IED die een uitruil van rechten zouden beperken.


maandag 12 maart 2012

Twee jaar gevangenisstraf voor fraude stroomstoring Bommelerwaard

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft 2 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 47-jarige vrouw en een 47-jarige man uit Nieuwaal. Ze worden verdacht van grootschalige fraude na de stroomstoring in de Bommelerwaard in 2007.  De Bommelerwaard zat in december 2007 dagenlang zonder stroom nadat een Apache helikopter tegen een hoogspanningsmast vloog. Bij het Ministerie van Defensie kwamen 8000 schadeclaims binnen.
De twee verdachten zouden uit naam van hun bedrijf een valse schadeclaim hebben ingediend bij het Ministerie van Defensie. Ook zouden ze valse facturen hebben verstuurd waarin stond dat ze aan een ander bedrijf 280-duizend planten zouden hebben geleverd, maar in werkelijkheid zijn de planten nooit geleverd. In totaal gaat het om een bedrag van ruim twee miljoen euro.
Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat de twee verdachten schuldig zijn aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Volgens de officier hebben verdachten misbruik gemaakt van de situatie en wilden ze een slaatje slaan uit het helikopterongeluk.
Volgens het OM is voor beide verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twee jaar op zijn plaats. Daarnaast moeten de twee onderneming waaraan zij leiding gaven, een boete betalen van elk 100-duizend euro. De rechtbank doet op 22 maart uitspraak.

Anderhalf miljoen subsidie voor experiment kantoren

Energiesprong lanceert een oproep onder de titel ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’. Dit is een innovatieprogramma voor renovatieprojecten in de kantorensector waar een energiebesparing van minimaal 60% ten opzichte van het huidige gebruik gerealiseerd kan worden. Doel van het programma is om alle partijen in de huisvestingsketen van kantoren in beweging te krijgen om een grootschalige toepassing van duurzame energie en een forse reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen te realiseren.
Programmaregisseur Ivo Opstelten van Energiesprong zegt over dit initiatief: “De utiliteitsbouw draait de komende jaren met name om renovatie. Energie is het aspect waar de klanten in toenemende mate om vragen en waar nog onvoldoende grootschalig aanbod voor bestaat. Innovatie, met name op het vlak van samenwerking tussen bouwpartners, is cruciaal. Ook moet er een andere verdeling ontstaan tussen kosten en baten van duurzaamheid tussen huurder en verhuurder. De partijen die nu van de financiële ondersteuning van dit project gebruik maken, gaan deel uit maken van het netwerk rond Energiesprong waar ruimschoots kennis en ervaring gedeeld wordt, hetgeen een voorsprong in de markt oplevert.”
Energiesprong vraagt deelnemers voor het programma “Kantoren vernieuwen naar energieneutraal.” Het programma bestaat uit twee onderdelen: haalbaarheidsstudies en realisatieprojecten.
In maart starten zeven studies voor een technische onderbouwing van kantoorrenovaties met een energiereductie van 60%. Voor deze oproep in februari zijn 18 aanvragen voor haalbaarheidsstudies binnengekomen bij het programma Energiesprong; zeven daarvan zijn gehonoreerd voor financiering.
Dit is de daadwerkelijke uitvoering van renovatieprojecten die een energiereductie van minimaal 60% beogen. Het totale subsidiebudget voor deze renovatieprojecten is €1.500.000. De uiteindelijke vaststelling van de hoogte van het subsidiebedrag per project wordt bepaald aan de hand van de werkelijk geleverde energieprestaties, met een plafond van € 250.000,- Energiesprong selecteert met een commissie de projecten; het is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/WWI dat de subsidie toekent en uitkeert. Energiesprong blijft gedurende de realisatie het centrale punt voor kennisuitwisseling, communicatie en monitoring.

vrijdag 9 maart 2012

Energiecampagne UGent focust op transitie

Op 16 februari 2012, Dikketruiendag, lanceerde de UGent haar jaarlijke energiecampagne. Het thema dit jaar is transitie. Doel is zoveel mogelijk UGent'ers samen te brengen om een actieplan rond duurzaamheid op te stellen voor de universiteit. Hoe moet de UGent haar onderwijs, onderzoek en organisatie afstemmen op de uitdagingen van de toekomst? Waar moet deze universiteit als sociale gemeenschap 'staan' over pakweg tien of dertig jaar? Het doel is voor de UGent concrete trajecten uit te stippelen voor onderwijs, onderzoek en organisatie. Daarvoor willen we zoveel mogelijk UGent'ers samen krijgen om mee te denken over deze transitiepaden?

donderdag 8 maart 2012

TenneT en Mitsubishi Corporation breiden samenwerking bij Duitse offshore netaansluitingen uit

TenneT en Mitsubishi Corporation (MC) hebben een intentieovereenkomst ondertekend voor samenwerking bij nog twee offshore netaansluitingen. Het betreft de netaansluitingen HelWin2 en DolWin2, die beide in het Duitse deel van de Noordzee liggen en die van essentieel belang zijn voor de integratie van duurzame energie in het Duitse landnet.
In februari van dit jaar sloten TenneT en MC al een commerciële overeenkomst inzake MC's investeringen in de offshore netaansluitingen BorWin1 en BorWin2 van TenneT. MC verwierf daarbij een belang van 49% in het nominaal aandelenkapitaal van deze offshore-verbindingen, onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden. Deze intentieovereenkomst is een belangrijke stap op weg naar een verdere investering van MC in de bestaande offshore-projecten van TenneT. Net zoals bij de andere projecten behoudt TenneT een meerderheidsaandeel en blijft het deze verbindingen exploiteren.
De netaansluitingen HelWin2 en DolWin2 sluiten een aantal windparken in het Duitse deel van de Noordzee aan op het Duitse landnet en hebben samen een totale capaciteit van 1.590 megawatt (MW). De totale investering in deze verbindingen bedraagt ca. 1,7 miljard euro, waarin investeerders naar verwachting voor ongeveer 340 miljoen euro zullen participeren. De verbindingen hebben voldoende capaciteit om 1,5 miljoen huishoudens van hernieuwbare energie te voorzien en worden beide naar verwachting in 2015 afgerond.
Mel Kroon, CEO van TenneT, beschouwt deze intentieovereenkomst als een volgende stap in de ontwikkeling van Duitse infrastructuur voor duurzame energie: "TenneT levert een essentiële bijdrage aan de overgang naar een duurzame energievoorziening in Duitsland, door windenergie aan land te brengen en verbindingen aan land te versterken. Deze intentieovereenkomst is een logische volgende stap in onze samenwerking met MC en een belangrijke stap in de financiering van onze bestaande offshore-projecten. Met deze overeenkomst blijft TenneT voldoen aan het vorig jaar aangekondigde schema voor het aantrekken van vermogen. Onze aandeelhouder heeft afgelopen jaar een kapitaalinjectie van 600 miljoen euro bevestigd, en MC heeft onlangs 240 miljoen euro in BorWin1 en BorWin2 geïnvesteerd. We stellen investeerders in staat om te participeren in afzonderlijke clusters van gereguleerde activa. De intentieovereenkomst met MC toont aan dat dit investeringsconcept inderdaad aantrekkelijk is. We verwachten dat het overleg met MC later dit jaar tot een overeenkomst zal leiden."
TenneT werkt momenteel aan negen projecten om windparken in het Duitse deel van de Noordzee op het net aan te sluiten. Deze essentiële projecten vertegenwoordigen 5.000 MW aan hernieuwbare energie; voldoende om 5 miljoen huishoudens van energie te voorzien. Met deze projecten levert TenneT een ongekende bijdrage van ruim 5,5 miljard euro aan de overgang naar een duurzame energievoorziening in Duitsland.

Hoorn wil duurzaam wagenpark in 2015

In 2015 moet het hele wagenpark van de gemeente Hoorn duurzaam zijn. Op maandag 5 maart 2012 nam bureau Stadstoezicht twee elektrische dienstauto’s in gebruik. De gemeente Hoorn heeft in totaal 81 voertuigen. Dit bestaat uit 8 fietsen, 2 elektrische fietsen, 16 scooters, 38 dienstauto’s en 17 bijzondere voertuigen. Een aantal van deze voertuigen is al duurzaam, waaronder de 16 elektrische scooters, 4 hybride Smarts en een elektrische hoogwerker. De komende jaren wil de gemeente alle voertuigen vervangen voor duurzame uitvoeringen.
Hoorn maakt zich sterk voor duurzame mobiliteit. ‘Duurzame mobiliteit is onderdeel van het Puur Hoorn programma,’ legt Peter Westenberg, wethouder Milieu uit. ‘Als gemeente hebben wij stelling genomen: wat duurzaam kan, duurzaam doen. Daarvan is dit een voorbeeld. Daarnaast kijken wij natuurlijk ook naar de kosten van gebruik en onderhoud. Deze groenere versies komen dan ook nog eens positief uit de vergelijking.’
De functie van het voertuig bepaalt de keuze tussen elektrisch rijden of rijden op andere brandstoffen als biogas of biodiesel. ‘Voor auto’s die veel korte stukjes en veel in de binnenstad rijden kiezen we meestal elektrisch, vanwege geluid en vervuiling,’ aldus Michiel Pijl, wethouder Stadsbeheer. ‘Maar elektrisch heeft nu nog als nadeel dat de auto’s niet heel ver kunnen rijden. Dus in sommige gevallen is biogas of aardgas dan de beste optie. En sommige speciale voertuigen zijn er simpelweg nog niet in een echt duurzame uitvoering. Een voorbeeld is onze combiwagen om riolen door te spuiten. Deze is van de beste milieuklasse voor dit soort wagens, maar een elektrische uitvoering is nog niet beschikbaar.’
De dienstauto’s van bureau Stadstoezicht zijn Renault Fluence. De auto’s kunnen met een volle accu ongeveer 130 kilometer rijden. Binnenkort komen daar nog meer voertuigen bij, waaronder 2 elektrische pick-ups en vier dienstauto’s op biogas. Later dit jaar volgen nog eens 30 dienstauto’s op biogas. De gemeente Hoorn verwacht in 2015 een volledig duurzaam wagenpark te hebben.

woensdag 7 maart 2012

Kamer steunt GroenLinks-motie onderzoek gevolgen stijgende olieprijs

De regering moet snel in kaart brengen wat de gevolgen zijn van de stijgende olieprijs voor de Nederlandse economie. Een meerderheid van de Tweede Kamer omarmde een motie van GroenLinks die het kabinet daartoe oproept. Fractievoorzitter Jolande Sap diende de motie vorige week in tijdens het debat over de recessie, oplopende werkeloosheid en bezuinigingen. GroenLinks wil onderzocht hebben of de stevige recessie waarin Nederland zich bevindt, te maken heeft met de steeds verder stijgende olieprijs.
'De Nederlandse economie is door zijn grote chemie- en distributiesector sterk afhankelijk van olie. Ook onze energievoorziening draait nog sterk op olie en andere fossiele brandstoffen. Het aandeel schone energie is vorig jaar zelfs teruggelopen van 4,2 naar 3,8%, terwijl de meeste omringende landen hier veel beter scoren. Nederland wordt daardoor veel sterker dan andere landen getroffen door de stijgende olieprijs. Het wordt hoog tijd dat Nederland zich gaat voorbereiden op alternatieven voor olie als grond- en brandstof. Want het tijdperk van de goedkope olie is echt voorbij', zegt Sap.
GroenLinks is ervan overtuigd dat het antwoord op de huidige crisis ligt in een doorbraak naar een groene economie. Een schone economie met groene banen. Dit is hét moment om versneld over te schakelen naar schone stroom, energiezuinige productieprocessen, zuinige auto?s en woningisolatie.
Sap benadrukt dat de hoge olieprijs niet alléén een bedreiging is: 'Dure olie geeft bedrijven die minder afhankelijk zijn van olie een concurrentievoordeel. Laten we deze crisis aangrijpen om af te kicken van onze olieverslaving. Fossiele energie wordt alleen maar duurder, terwijl schone energie steeds goedkoper wordt. De regering kan de doorbraak naar een groene economie ondersteunen door de bijna 6 miljard aan belastingvoordelen op fossiele energie af te bouwen. Dan creëer je een gelijk speelveld voor groene ondernemers en stimuleer je duurzame innovatie. Als we dat niet doen dan betalen consumenten nu en in de toekomst de rekening.'
GroenLinks kreeg de handen ook op elkaar voor een debat met minister Verhagen over de torenhoge prijzen van fossiele energie. De Kamervoorzitter zal dat debat zo spoedig mogelijk inplannen.
GroenLinks hoopt dat de regering de motie tegen die tijd heeft uitgevoerd, zodat de Kamer kan debatteren op grond van reële cijfers.


BAM Techniek realiseert duurzame energievoorziening woonwijk Hardinxveld-Giessendam

De gemeente Hardinxveld-Giessendam verleent BAM Techniek - Energy Systems een concessie voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van een duurzame energievoorziening voor de nieuw te ontwikkelen woonwijk De Blauwe Zoom in Hardinxveld-Giessendam. Vertegenwoordigers van de gemeente en van BAM Techniek - Energy Systems tekenen hiervoor op maandag 12 maart 2012 het contract.
Vanaf eind 2012 zullen in ongeveer tien jaar tijd zo’n 650 woningen verrijzen in het plangebied De Blauwe Zoom. Deze woningen worden op duurzame wijze verwarmd en gekoeld. BAM Techniek realiseert hiervoor een systeem, waarbij elke woning is voorzien van een energiezuinige warmtepomp, die is gekoppeld aan bodembronnen. Dit maakt een gasgestookte cv-ketel overbodig.
BAM Techniek - Energy Systems exploiteert dit systeem voor duurzame energievoorziening gedurende een periode van veertig jaar. De exploitatieperiode gaat in zodra de eerste woning in het project is opgeleverd. De totale omzet voor BAM Techniek - Energy Systems over de realisatie- en exploitatieperiode bedraagt circa € 36 miljoen.
BAM Techniek - Energy Systems geeft met de gekozen oplossing invulling aan de ambitie van gemeente Hardinxveld-Giessendam, om bij de ontwikkeling van De Blauwe Zoom een aanmerkelijke reductie van de uitstoot van CO2 te bereiken. Zo zal de Energieprestatie op Locatie (EPL) na realisatie van het project minimaal uitkomen op 7,2 en wordt een reductie op de CO2- uitstoot gerealiseerd van circa veertig procent. EPL is een maat voor de CO2-emissie als gevolg van het energiegebruik in een woonwijk. Bij het maximaal te behalen cijfer 10 is een wijk CO2-neutraal. BAM Techniek - Energy Systems draagt gedurende de gehele exploitatieperiode de zorg en plicht om de milieuprestatie te borgen. BAM Techniek zal tijdens de realisatie van de woonwijk tevens adviseren over mogelijkheden verdergaande duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

dinsdag 6 maart 2012

Verzet tegen windturbines Zierikzee

Zo'n tweehonderd omwonenden hebben bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning van het windmolenpark aan de Gouweveerse Zeedijk in Zierikzee. Volgens de omwonenden komen de drie windturbines te dicht bij het Natura 2000-gebied de Oosterschelde te staan. In de krant Wereldregio riepen de actievoerders met een paginagrote advertentie vorig jaar al op om bezwaar te maken.

Europees plan maakt noodzaak duidelijk van enorme investeringen in nieuwe netaansluitingen

Uit het onlangs gepresenteerde tienjarenplan voor netontwikkeling blijkt dat enorme investeringen noodzakelijk zijn voor de uitbreiding van het Europese hoogspanningsnet. Als internationale netbeheerder die verantwoordelijk is voor het Nederlandse transportnet en voor een belangrijk deel van het Duitse, speelt TenneT een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van het Europese hoogspanningsnet en investeert het op grote schaal in nieuwe netaansluitingen, zowel op land als op zee. Het door het Europese Netwerk van Transmissiesysteembeheerders (ENTSO-E) gepresenteerde tienjarenplan voor netontwikkeling laat zien hoe de Europese netbeheerders het transportnet van de toekomst afstemmen op de speerpunten van het Europese energiebeleid – marktintegratie, de integratie van hernieuwbare energiebronnen en leveringszekerheid. Uit het plan blijkt dat een bedrag van 104 miljard euro noodzakelijk is voor de renovatie of aanleg van extra hoogspanningsverbindingen van Europees belang. Daarnaast wordt aangegeven dat de meeste knelpunten in het Europese net het gevolg zijn van de inpassing van duurzame energie. De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen zorgt namelijk voor grote, fluctuerende vermogensstromen over lange afstanden. Ook de meeste investeringen houden verband met de integratie van hernieuwbare energiebronnen.
Met circa 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen en 36 miljoen eindgebruikers is TenneT gericht op de ontwikkeling van een Noordwest-Europese energiemarkt en op de integratie van hernieuwbare energiebronnen. TenneT werkt momenteel aan negen netaansluitingen van windparken in het Duitse deel van de Noordzee. De door TenneT in opdracht gegeven aansluitingen kunnen 5 miljoen huishoudens van energie voorzien. Met het uitgebreide investeringsprogramma dat TenneT zowel in Duitsland als in Nederland uitvoert, is over een periode van tien jaar een bedrag van 14 miljard euro gemoeid. Met deze investeringen wil de netbeheerder de leveringszekerheid verhogen en de nodige stappen zetten om weg naar een duurzaam en concurrerend energievoorzieningssysteem.

maandag 5 maart 2012

Ondergrondse CO2-opslag op de proef gesteld

Vorige week zijn de resultaten van CO2ReMoVe, een EU-project over CO2-opslag, gepresenteerd op de slotconferentie in de buurt van Parijs. Meer dan 30 partners uit onderzoek en industrie uit Europa en daarbuiten werkten de afgelopen zes jaar samen in het CO2ReMoVe-project. Een belangrijke conclusie: de resultaten van alle onderzochte velden geven aan dat ondergrondse CO2-opslag veilig kan plaatsvinden, want de CO2 bleef in alle onderzochte opslagprojecten doeltreffend opgeslagen. Operationele onregelmatigheden, zoals bijvoorbeeld een kleine lekkage van een oude waterput, hebben niet geleid tot bezorgdheid over de veiligheid of duurzaamheid van de opslag.
Met CO2ReMoVe kregen onderzoekers waardevolle toegang tot particuliere gegevens over de operationele geologische opslagplaatsen. Hierdoor konden zij onafhankelijk de effectiviteit van de prestatievoorspelling (zal de CO2 in het reservoir blijven?), controle-instrumenten ( hoe houden we CO2- bewegingen in de gaten?) en methoden voor risicobeoordeling analyseren. Wereldwijd zijn vier grote en enkele kleinere CO2-opslagprojecten in uitvoering in Noorwegen, Algerije, Canada, Nederland en Duitsland. Het CO2ReMoVe-project heeft gebruik gemaakt van deze bestaande opslagplaatsen om geologische opslag op de proef te stellen.
De onderzoekers hebben tools voor prestatievoorspelling, risico-evaluatie en monitoring voor verificatiedoeleinden ontwikkeld, gecombineerd en getest. Daarnaast hebben de projectpartners uitgebreide sets controle-instrumenten ontwikkeld om de kosteneffectiviteit en betrouwbaarheid van monitoring te verbeteren. Onzekerheden in modellen voor de prestaties van een veld zijn te wijten aan een combinatie van geologische veranderlijkheid, onvolledige of onvolkomen datasets, onvoldoende begrip van processen en subjectiviteit in het oordeel van deskundigen. Het is duidelijk dat zodra de eerste monitoringresultaten van een locatie beschikbaar komen, gemodelleerde onzekerheden aanzienlijk verkleind worden en voorspellingen een stuk robuuster worden.
Het CO2ReMoVe project bevestigt, dat de prestatievoorspelling voorafgaand aan de CO2-injectie een eerste, maar ook onvolledig beeld geeft, dat met het oog op monitoring van datasets moet worden aangepast . Na deze stap wordt de overeenkomst tussen de modellen en monitoring steeds betrouwbaarder.
 Daarnaast heeft het CO2ReMoVe-project de resultaten voor prestatievoorspelling en monitoring met methoden voor risicobeoordeling geïntegreerd in een beslissingsondersteunende tool. In deze tool kunnen vertrouwen en onzekerheidsniveaus geïntegreerd worden, en prestatie-evaluatie, monitoring- en verificatieresultaten als input gebruikt worden. Tegelijkertijd biedt het informatie voor een audittrail. De risico-evaluatie tool maakt het mogelijk om deskundigen en plaatselijke belanghebbenden erbij te betrekken, wat belangrijk is om te kunnen inspelen op nieuwe informatie en lokale belangen.
Het CO2ReMoVe project werd geleid door TNO in Nederland. Deelprojecten werden geleid door de British Geological Survey (BGS) in het Verenigd Koninkrijk, SINTEF in Noorwegen, IFP Energies Nouvelles in Frankrijk en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).
 De actuele hoogwaterproblemen op diverse plaatsen in Nederland maken een zo goed mogelijke monitoring noodzakelijk.

Woningmarkt Staphorst vooral duurzaam

Op woensdag 7 maart 2012 vindt in het gemeentehuis te Staphorst een woningmarkt plaats met het thema: 'duurzaam en betaalbaar wonen'. Het belooft een aantrekkelijke markt te worden voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare en duurzame(re) woning.  Naast het actuele woningaanbod treft men dit jaar ook bedrijven aan die alles kunnen vertellen over de toepassing van  duurzame, energiebesparende technieken in nieuwe en  bestaande woningbouw. Speciale aandacht is er voor het  project 'Duurzaam genieten' waarin zonne-energie centraal staat. Het verduurzamen van woningen gaat door de gemeente  Staphorst binnenkort worden gestimuleerd.
Vanwege diverse particuliere woningbouwinitiatieven biedt de  gemeente tijdens de woningmarkt tevens twee lezingen aan over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO),  waaronder ook de subsidiemogelijkheden. De tijdstippen  zijn om 16.30 uur en om 19.00 uur en vinden plaats in de  raadszaal van het gemeentehuis. Met name de inschrijvers  voor een kavel in Rouveen-West Fase IV worden in het  bijzonder uitgenodigd om één van de lezingen bij te wonen.

Beste kansen voor schone technologie in Denemarken

Denemarken biedt de beste groeimogelijkheden voor innovatieve start-ups in schone technoloigie. De koploper wordt gevolgd door Israël, Zweden, Finland en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de Global Cleantech Innovation Index van het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Nederland staat op de veertiende plek, boven Zwitserland en onder China. Het nieuwe onderzoek geeft aan welke landen een goede voedingsbodem bieden om innovaties te laten uitgroeien tot commercieel succes op de internationale markt. Het rapport is een voorproefje op de jaarlijkse ranglijst over het marktaandeel van landen in schone technologie die WNF over enkele maannden publiceert.
In Coming Clean: the Global Cleantech Innovation Index 2012 zijn 38 landen langs de schone technologiemeetlat gelegd. Daarbij zijn vijftien criteria gehanteerd die aangeven wat de kans is dat een creatief idee ontstaat en de kans dat het uitgroeit tot een commercieel succes. Nederland scoort goed op het gebied van kennis – universiteiten en kennisinstuten – en de allereerste fase, waarbij een idee wordt uitgewerkt tot een start-up in de schone technologiesector. Daarna gaat het echter snel bergafwaarts. Te weinig Nederlandse ideeën halen de markt en groeien uit tot commercieel interessant product.
Opvallend is dat de top vier van de landenranglijst bestaat uit kleine economieën die over veel innovatieve kracht beschikken, maar minder mogelijkheden hebben om kleine start-ups groot te maken. Toch weten zij door een creatieve aanpak en effectieve samenwerking hun gebrek aan een grote binnenlandse markt en toegang tot langdurige financiering te compenseren.
De Verenigde Staten scoren in absolute termen het best, vanwege de omvang van hun economie. De VS hebben bijvoorbeeld het grootste onderzoeksbudget en de meeste start-ups en investeerders. Aziatische landen blijken daarentegen beter in staat om start-ups naar de markt te begeleiden en te laten uitgroeien tot commercieel succes. Zo heeft China de potentie om innovaties in de nabije toekomst op grote schaal op de markt te brengen. Bovendien krijgt het land in hoog tempo meer toegang tot financiering.

vrijdag 2 maart 2012

Ecofys lanceert testmodule voor zeewierteelt

Ecofys begint een proef met de offshore teelt van zeewier voor combinatie met offshore windenergie. Gisteren vertrok de teeltmodule vanuit de NIOZ-haven op Texel naar een oud zandwingebied 10 kilometer ten westen van het eiland. Eind juni hoopt Ecofys de eerste tonnen Hollands zeewier te kunnen leveren voor de productie van vis- en veevoer, biobrandstoffen en energie. De innovatieve zeewierteeltmodule, die 20 bij 20 meter groot is, bestaat uit een geheel van stalen kabels die twee meter onder water worden gehouden door ankers en drijvende boeien. Tussen de kabels hangen horizontale netten van 10 bij 10 meter. Aan die netten zijn kleine plantjes bevestigd van zeewieren die van nature in de Noordzee voorkomen. Uit de proef moet blijken hoe ‘Noordzeebestendig’ de module is, hoe de plantjes het gaan doen en wat de ecologische effecten zijn. Als de proef slaagt, heeft Ecofys een wereldwijde mijlpaal bereikt: offshore teelt van biomassa (bio-offshore). De proef moet ook aantonen dat de module geschikt is voor zeewierteelt in offshore windparken, dus erg ‘positie nauwkeurig’. Want potentieel vormen zeewier en windturbines een goede combinatie. “Een windpark is afgesloten van scheepvaart en visserij,” zegt Anouk Florentinus, projectmanager bij Ecofys. “Daardoor is het een soort natuurpark op zee. Vissen zullen op de zeewiervelden af komen en ze gebruiken als beschutte plaats en zelfs als kraamkamer.” Zeker als de velden hectares groot worden, wat in theorie mogelijk is. Daarnaast levert het zeewier ook nog voedingsstoffen en energie op. Ecofys’ partner, onderzoeksinstituut ECN, bekijkt momenteel de mogelijkheden van bio-raffinage van zeewier naar eiwitten, componenten voor biobrandstoffen en brandstof voor energieopwekking. Zo haalt het Ierse bedrijf OceanFuel uit zeewier nu al eiwitten die geschikt zijn als vervanging voor vis- en veevoer. Bij grootschalige productie op zee kunnen grote landarealen aan sojaproductie vervangen worden. Deze combinatie van duurzame voedsel- en energieproductie past goed in de gedachte van de ‘bio-based economy’ die Ecofys uitdraagt. “Het gaat hier om offshore renewables in de breedste zin van het woord,” stelt Florentinus. De module is onder leiding van Ecofys tot stand gekomen in een consortium met Eneco, ECN, BLIX, Van Beelen Netting, Pipelife, OceanHarvest, VIRO en De Vries & Van de Wiel. Het NIOZ heeft de bouw van de module gefaciliteerd in zijn kennishaven, ondersteund door Noord-Hollandse uitvoerders. Voor financiering zorgde het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dat via Agentschap NL een zogenaamd Small Business Innovation and Research (SBIR) regeling heeft opgezet voor onderzoek naar zeewierteelt. “Eind juni gaan we oogsten en hopen we de eerste kilo’s zeewier te kunnen leveren,” zegt Florentinus. Tegen die tijd wil Ecofys een groot ‘oogstfeest’ organiseren om het resultaat van de teelt te vieren en verdere ontwikkelingen te bespreken. Die ontwikkelingen hangen mede af van nieuwe financiering. Ecofys wil zich in ieder geval inzetten voor verdere ontwikkeling van deze nieuwe groene grondstof.

Stichting Duurzaam Salland start eerste zonnepanelen-actie

Stichting Duurzaam Salland gaat in de volle breedte een nieuw initiatief voor de collectieve inkoop van zonnepanelen ondersteunen. Het nieuwe initiatief, georganiseerd onder de naam Zonopkomst, moet zonne-energie voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken. Dat kan door lokaal de vraag naar zonnepanelen te bundelen en gezamenlijk in te kopen bij de fabrikant. Daarmee sluit de actie goed aan bij de actie van 2011. Toen werd er ruim een half miljoen euro subsidie aan het project ‘Raalte Wil Zon’ toegewezen. Voor nieuwe deelnemers zal opnieuw subsidie worden aangevraagd.
Stichting Duurzaam Salland ondersteunt de activiteiten van Zonopkomst omdat dit inkoopcollectief bewoners onafhankelijk adviseert over de aanschaf van zonnepanelen. De kosten die worden gemaakt voor het organiseren zijn daarbij volledig transparant. De stichting vindt het ook belangrijk dat wordt samengewerkt met lokale installateurs. Dat betekent dat lokale bedrijven een stukje werkgelegenheid wordt geboden. Bij een eventuele storing of uitbreiding van het systeem kan bovendien snel geschakeld worden.
Zonopkomst werkt niet met vaste leveranciers, beoordeelt aanbiedingen op een goede prijs/kwaliteit verhouding en let erop dat er sprake is van een goede garantie en service. Ze hanteren deze werkwijze om ook in de komende jaren ervoor te zorgen dat deelnemers altijd een goed product krijgen voor een lage prijs. Het is bovendien van het grootste belang dat zonnepanelen minimaal 25 jaar lang zorgeloos op het dak kunnen blijven liggen.

Electrabel laat klanten energieverbruik meten

Electrabel gaat een toestel verkopen waarmee men het energieverbruik kan meten op vier stopcontacten in huis. De Smart Energy Box van Electrabel is gemaakt door Fifthplay, een dochteronderneming van schakelaar- en stopcontactenfabrikant Niko. In de doos zit één basisstation dat draadloos contact houdt met vier plugs tussen een apparaat en het stopcontact. Elke plug stuurt om het kwartier informatie over het energieverbruik door.

donderdag 1 maart 2012

'Zonne-energie te duur voor tuinbouw'

Met de huidige technologieën is mogelijk om de behoefte van de glastuinbouwsector aan warmte voor ongeveer 50 procent te dekken uit zonne-energie. Daarnaast is het technisch goed mogelijk om 25 procent van de huidige behoefte aan elektriciteit te dekken uit zonne-energie. Economisch gezien zijn de terugverdientijden voor deze opties echter veel te lang. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw in een verkennende studie in het kader van Kas als Energiebron in opdracht van het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). De elektriciteitsvraag van glastuinbouwbedrijven zal in de toekomst verder stijgen. Een dekking van 50 procent in de toekomst maximaal lijkt haalbaar zeker als rekening wordt gehouden met een hoger rendement van toekomstige technieken. Een dekking van het elektriciteitsverbruik van belichtende bedrijven door zonne-energie zal op bedrijfsniveau nooit op eigen erf mogelijk zijn.