Ads Top

Eerste biogasrotonde van Nederland voor Zeewolde

Met de aanleg van een vier kilometer lange pijpleiding voor biogas krijgt Zeewolde de eerste biogasrotonde (biogas-hub) van Nederland. Vandaag start de bouw van de biogaspijpleiding door aannemersbedrijf RTM uit Oldenzaal in opdracht van melkveehouderij Van Beek uit Zeewolde. De biogasrotonde gaat er voor zorgen dat de productie van Groene Stroom bij de warmtecentrale van Essent meer dan verdubbeld kan worden.
Van Beek heeft al een 5,5 kilometer lange leiding voor biogas in bedrijf sinds begin 2009. Die leiding is aangelegd vanaf de mestvergister op de boerderij van Van Beek aan de Schollevaarweg naar de warmtecentrale van Essent voor de Polderwijk.
In de Polderwijk worden al meer dan duizend woningen, scholen en een kerk duurzaam verwarmd met groene warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas. Vorig jaar produceerde Van Beek ongeveer tien miljoen kilowattuur elektriciteit uit biogas. Dankzij de nieuwe leiding kan de productie van groene stroom bij de warmtecentrale van Essent meer dan verdubbeld worden. Omdat de Polderwijk doorgroeit naar 3.000 woningen kan Essent de groene warmte goed gebruiken.
In de afgelopen jaren zijn veel plannen voor biogashubs in de publiciteit gekomen. Zeewolde heeft de primeur met de daadwerkelijke aanleg van de eerste biogashub.
Het project in Zeewolde trekt ook internationaal grote belangstelling. Vorig jaar werd in Parijs aan Essent en Van Beek de International District Energy Award uitgereikt door juryvoorzitter Veerapen van de IEA.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.