Ads Top

Atsma opent waterstoffabriek in Rotterdam-Botlek

Gisteren vierden Air Products en ExxonMobil de officiële ingebruikname van een nieuwe fabriek voor de productie van waterstof in Rotterdam. Joop Atsma, Staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu, Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Hans Smits, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, verrichtten de officiële handeling. Dankzij de integratie van de ExxonMobil-raffinaderij met de nieuwe waterstoffabriek van Air Products verbetert de energie-efficiëntie met meer dan 15% en worden gerelateerde CO2-emissies met 200.000 ton per jaar teruggebracht.

De Air Products-fabriek gebruikt het overtollige gas van de ExxonMobil-raffinaderij om waterstof te produceren. De raffinaderij gebruikt waterstof voor de ontzwaveling van olieproducten en bij de productie van petrochemische producten. De nieuwe fabriek maakt gebruik van de meest geavanceerde processen en technologieën waardoor de waterstofproductie aanzienlijk efficiënter is dan de voormalige levering van waterstof aan de raffinaderij. De waterstoffabriek levert ook stoom aan de raffinaderij. Door de synergie in de productieprocessen van de twee fabrieken zal de energie-efficiëntie met meer dan 15% verbeteren.

"Verbeteren van energie-efficiëntie is de beste manier om het energiegebruik en de daaraan gerelateerde CO2-uitstoot te verminderen", zegt Andrew Madden, directeur van de ExxonMobil-raffinaderij. "Met projecten zoals deze kunnen raffinaderijen op een economisch verantwoorde manier olieproducten blijven leveren en tegelijkertijd hun footprint op het milieu blijven verkleinen. Het Rotterdamse raffinaderij- en petrochemische complex speelt een belangrijke rol in ons wereldwijde concern en de integratie met de waterstoffabriek is een voorbeeld van ExxonMobil's commitment om gericht te investeren in deze regio."

Air Products begon, samen met Technip - de grootste contractor in dit project - in juni 2010 met de bouw van de nieuwe waterstoffabriek. Toenmalig Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven gaf destijds het officiële startsein. In december 2011 werd de nieuwe waterstoffabriek opgestart. De bouw van de fabriek nam ongeveer 1 miljoen manuren in beslag; tijdens de bouwperiode waren meer dan 450 mensen tegelijkertijd aan het werk , met 8 verschillende spreektalen. Ondanks de uitdagingen die de omstandigheden met zich meebracht, werd de veiligheid van de mensen proactief en succesvol gemanaged.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.