Pagina's

woensdag 29 februari 2012

Groen licht voor nieuw bedrijf DNV KEMA Energy & Sustainability

DNV en KEMA hebben de vereiste goedkeuring van de autoriteiten gekregen om een wereldwijd toonaangevend advies- en test- & certificatiebedrijf voor de mondiale energiesector te vormen: DNV KEMA Energy & Sustainability (DNV KEMA). Het nieuwe energiekennisbedrijf begint zijn activiteiten vandaag, 29 februari 2012, en wordt geleid door Thijs Aarten, voorzitter van de Raad van Bestuur.

DNV KEMA telt ruim 2300 deskundigen in meer dan 30 landen wereldwijd en streeft ernaar de mondiale transitie naar een veilige, betrouwbare, efficiënte en schone energietoekomst te bevorderen. Het hoofdkantoor van het bedrijf, dat onderdeel is van de DNV Group, is gevestigd in Arnhem.
Actief in de energiewaardeketen

De diensten van DNV KEMA zijn gericht op de energiewaardeketen - van energiebron tot eindgebruiker - met inbegrip van hernieuwbare energie, CO2-reductie en energiebesparing, opwekking, transmissie & distributie van elektriciteit, en energiegerelateerde testen, inspecties en certificatie. Het bedrijf bestaat uit alle ruim 1800 medewerkers van het voormalige KEMA en ruim 500 medewerkers van DNV's voormalige activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheid. De thuismarkten van DNV KEMA bevinden zich in Europa, Noord-Amerika en China. Het bedrijf zal speciale aandacht besteden aan groeiregio's zoals Azië en Oceanië, Latijns Amerika en het Midden-Oosten, waar veel behoefte bestaat aan energie-expertise.

Belangrijke mondiale ontwikkelingen zullen de komende jaren een grote invloed hebben op de activiteiten in de energiesector: de groei van de wereldbevolking en welvaart zal leiden tot een stijging van de vraag naar elektriciteit; klimaatverandering en zorgen om het milieu; eindige fossiele brandstofvoorraden die niet aan de toekomstige vraag naar energie kunnen voldoen; en verouderende energiecentrales en -netwerken, alsmede vergrijzing van het energiepersoneel. Wereldwijd zullen systeembrede aanpassingen noodzakelijk zijn - inclusief de integratie van meer hernieuwbare energie in de netwerken - om toekomstige generaties te kunnen blijven voorzien van veilige, betrouwbare en duurzame energie. Tegelijkertijd zal gas in toenemende mate een belangrijke rol spelen, omdat gas flexibiliteit creëert bij het accommoderen van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Universiteit Twente lanceert Green Energy Initiative

De onderzoeksinstituten CTIT, IGS en MESA+ van de Universiteit Twente gaan onderzoek op het gebied van duurzame energie bundelen. Binnen het samenwerkingsverband, dat het Green Energy Initiative is gedoopt, werkt een groot aantal leerstoelen samen op de thema’s ‘Energy from Biomass’, ‘ICT & Smart Grids’ en ‘Advanced Materials’.

Aan de Universiteit Twente vindt veel onderzoek plaats op het gebied van duurzame energie. Denk hierbij onder meer aan onderzoek naar nieuwe materialen voor bijvoorbeeld zonnecellen, hoe je biomassa in kunt zetten voor de energievoorziening en hoe je met behulp van ICT slimme energienetwerken kunt creëren.

Doordat de onderzoeksinstituten CTIT, IGS en MESA+ hun krachten bundelen binnen het Green Energy Initiative vormen ze niet alleen een beter aanspreekpunt voor externe partijen, maar vindt er ook betere afstemming van het onderzoek plaats. Bovendien versterken de verschillende wetenschappelijke disciplines elkaar volgens de high tech, human touch-gedachte van de Universiteit Twente. De koppeling tussen technologische innovatie en gedrags-, organisatie- en maatschappijwetenschappelijk onderzoek bevordert de succesvolle implementatie van vernieuwingen.

maandag 27 februari 2012

Greenpeace en Consumentenbond beoordelen energiebedrijven

Bedrijven als Essent en E.ON blokkeren door hun investeringsbeleid de overgang naar een schone energietoekomst. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SOMO in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond. Essent en E.ON verkopen groene stroom en profileren zichzelf graag als groen energiebedrijf, maar investeren vooral in kolencentrales en andere fossiele bronnen. Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace: “Voor de consument is de boodschap glashelder: kies niet alleen voor groene stroom, maar voor een werkelijk groene leverancier.”
In het onderzoek worden tweeëntwintig bedrijven onder de loep genomen. Windunie komt als groenste uit de bus. Alle stroom die Windunie produceert en verkoopt aan klanten komt van Nederlandse windmolens. Greenchoice, de Noord-Hollandse Energie Coöperatie en Eneco volgen. Ook het in Nederland relatief onbekende bedrijf Dong Energy scoort redelijk goed. De productie van stroom is nu nog niet zo groen, maar de investeringen van Dong, nu en in de toekomst, gaan bijna volledig naar windenergie. “De investeringen die een bedrijf doet zijn sterk bepalend voor onze energievoorziening de komende decennia. Bedrijven die nu nog investeren in kolencentrales, zoals Essent en E.ON, werken de overgang naar een schone en veilige energievoorziening hopeloos tegen,” stelt Schipper.
De beoordeling plaatst kritische kanttekeningen bij prijsvechters die claimen 100 procent groene stroom te leveren. De bedrijven kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met goedkope certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. Schipper: “Bedrijven als Oxxio en de Nederlandse Energie Maatschappij maken zich er makkelijk van af en laten de consument denken dat ze goed bezig zijn. De koplopers van deze beoordeling laten zien dat energieleveranciers geen excuus hebben om achter te blijven. Ze zijn het de consument verplicht om echt voor schone energie te gaan en hun groene claims waar te maken.”

vrijdag 24 februari 2012

TU Delft kiest ENER-G Nedalo

ENER-G Nedalo levert in 2012 de nieuwe wkk-installaties voor de TU Delft. Mevrouw ir. J.G. Stokkers, directeur facilitair management en vastgoed, en ir. Jurgen Bergman, algemeen directeur ENER-G Nedalo, tekenden op 8 november de overeenkomst. De omvang van het contract bedraagt circa 2 miljoen euro initiële investering en eenzelfde bedrag voor het tienjarige onderhoud.

De gebouwen van TU Delft zijn geconcentreerd op de TU-campus. Ze worden verwarmd vanuit een centrale stookruimte in het karakteristieke Gebouw 43. Dit is ook de locatie waar de nieuwe warmtekrachtinstallatie komt te staan. De technische specificaties waren gebaseerd op 4 MW energievraag, met de wens om dit met twee installaties te realiseren.

ENER-G Nedalo won de internationale aanbesteding door een combinatie van technische keuzes en prijsstelling. Zo is gekozen voor twee 2 MW-wkk's van marktleider MTU, waarbij de opgewekte elektra via 10kV op middenspanningsniveau aan het net wordt teruggeleverd. Verder vinden enkele modificaties plaats om de installaties te laten aansluiten op de iets hogere temperatuur van de blokverwarming. Om de installatie bovendien aan de gewenste CO2-emissiewaarden te laten voldoen, wordt er ook een DeNox-systeem geplaatst die de uitlaatgassen nabehandelt. De wkk wordt najaar 2012 opgeleverd. Installatie en service voert ENER-G Nedalo in eigen huis uit.

ENER-G Nedalo is de oudste leverancier van warmtekrachtinstallaties in Nederland en beschikt over de grootste vloot van Europa. Warmtekracht, kortweg wkk, is door slim gebruik van energie dubbele winst: lagere kosten en een aanzienlijke CO2-reductie. De bedrijfsvoering wordt dus duurzamer en draagt actief bij aan actuele milieudoelstellingen. Dat is een sterk verhaal voor het imago, maar ook voor bijvoorbeeld het aanvragen van interessante overheidssubsidies.

donderdag 23 februari 2012

Campus Universiteit Twente voor 50% klimaatneutraal verwarmd in 2014

De Universiteit Twente gaat vanaf 2014 haar elektriciteit en warmte voor de helft opwekken uit 100 procent klimaatneutrale ‘pyrolyse-olie’, gewonnen uit houtresten. Een nieuw te bouwen fabriek in Hengelo zal op grote schaal deze nieuwe duurzame olie uit schoon resthout produceren. Deze innovatieve technologie is bedacht aan de Universiteit Twente; het bedrijf BTG uit Enschede heeft het verder ontwikkeld en zal op grote schaal de ‘groene olie’ gaan produceren. In de ontwikkeling van de Hengelose fabriek die ‘Empyro’ gaat heten, investeert de Provincie Overijssel 3 miljoen euro.

De gasturbine die op grote schaal elektriciteit en warmte uit de zuivere pyrolyse-olie zal opwekken, wordt geleverd door het bedrijf OPRA dat de turbine samen met de Universiteit Twente geschikt maakt voor de groene olie. De warmte en elektriciteit van de installatie zal een rendement hebben tot zo’n 90%.

Woensdag 22 februari 2012 hebben de provincie Overijssel, BTG en de Universiteit Twente hun handtekeningen gezet die de bouw van de pyrolyse-fabriek in Hengelo en de klimaatneutrale energievoorziening op de campus van de Universiteit Twente mogelijk maken. De provincie Overijssel en de gemeenten Hengelo en Enschede verstrekken de benodigde milieu- en bouwvergunningen. De Universiteit Twente ondertekent een Letter of Intent voor de energievoorziening van haar campus.

De fabriek Empyro in Hengelo, die eind 2013 gereed moet zijn, kan 200 ton houtresten per dag verwerken. Per jaar kan de fabriek hiermee 22.500 ton Groene Olie produceren. Dat is voldoende om circa 8000 huishoudens van warmte te voorzien. Met de bouw van de fabriek is de productie van pyrolyse-olie definitief het laboratorium ontgroeid. De fabriek van BTG is relatief eenvoudig uit te breiden om zo de capaciteit verder te vergroten.

Het grote voordeel van de klimaatneutrale olie uit houtresten boven wind- en zonne-energie, is dat pyrolyse-olie gemakkelijk kan worden opgeslagen en getransporteerd. Anderhalf jaar geleden was het al wereldnieuws toen de groene olie geschikt bleek om bij te mengen in bestaande raffinaderijen voor de productie van groene diesel, benzine en kerosine. Pyrolyse-olie als 100% groene energiebron voor huizen en gebouwen is een belangrijke nieuwe praktische toepassing De houtresten waarvan de olie gemaakt wordt concurreren niet met de voedselketen.

Het bedrijf BTG ontving eerder al de prijs voor het meest innovatieve project in Overijssel. De werkgelegenheid in de bio-energiesector in de Provincie Overijssel is afgelopen jaren verdubbeld. Alleen al de pyrolyse-technologie moet leiden tot zeker 300 extra arbeidsplaatsen in de regio.

Tanken op groen gas gaat schatkist miljarden kosten

Het opwaarderen van biogas tot groen gas lijkt in Nederland een grote vlucht te nemen. Een uiterst onverstandige route, blijkt uit het februari-nummer van Tijdschrift Milieu. Aan groen tanken dreigt vrijwel het gehele subsidiebudget dat voor de productie van duurzame energie beschikbaar is op te gaan. Veel slimmer is het om gas uit mest en restafval in de vorm van bio-LNG op de markt te brengen.
Er liggen plannen op tafel om in 2020 zo'n 12 procent groen gas via ons aardgasnet aan de man te brengen, zo'n 5 miljard kubieke meter. Voor iedere kubieke meter groen gas garandeert de overheid aan de producent inkomsten van 62 cent, terwijl de huidige aardgasprijs rond de 22 cent schommelt. Omgerekend is straks voor het tanken op groen gas zo'n 2 miljard euro subsidie per jaar nodig is. Dit betekent dat er dan nauwelijks meer budget overblijft voor het stimuleren van andere vormen van duurzame energie.
Om echt groen te rijden, is er een andere toepassing van biogas: bio-LNG, vloeibaar gemaakt bio-methaan. Bio-LNG is met name geschikt voor zwaar transport over de weg en voor de binnenvaart. Voor personenauto's is bio-LNG dan weliswaar ongeschikt, maar vrij eenvoudig om te zetten in biomethaan, puur biogas. Daar kunnen personenauto's wel op rijden en 30% verder dan op Nederlands aardgas. Helaas zorgt met name de subsidie op productie van groen gas ervoor dat de goedkopere en duurzamere toepassing van biogas niet van de grond komt. Het is de hoogste tijd dat de overheid een einde maakt aan dit ongelijke speelveld.

Energie opwekken uit trillingen wegdek werkt

Uit het proefproject met trillingsenergie op de provinciale weg N34 bij Hardenberg blijkt dat trillingsenergie als lokale energiebron een duurzaam alternatief is voor bijvoorbeeld de batterijen en accu's van wegsensoren. Het proefproject heeft waardevolle inzichten opgeleverd over deze innovatieve vorm van energiewinning.
In het wegdek van de N34 is in het najaar van 2011 piëzo-elektrisch materiaal aangebracht dat trillingen van wegverkeer omzet in energie. Het piëzo-materiaal is aangelegd in het wegdek van de N34 in landelijk gebied waar 100 kilometer per uur gereden mag worden. Het proefproject was bedoeld om de haalbaarheid van piëzotechniek voor de wegenbouw te onderzoeken. Het onderzoek is uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau Tauw en Universiteit Twente in samenwerking met de provincie Overijssel.
Het doel van het pilotproject was om vast te stellen of het winnen van elektrische energie uit trillingen van wegverkeer mogelijk is met piëzo-elektrisch materiaal. En zo ja, hoeveel energie er dan gewonnen kan worden. De proefopstelling is getest onder diverse weersomstandigheden in de periode oktober tot en met december 2011. Met behulp van een meetinstallatie is de opstelling continue gemonitord en zijn er gegevens verzameld.
Universiteit Twente komen tot de conclusie dat er energie opgewekt kan worden met piëzo-elektrisch materiaal in het wegdek. De hoeveelheid opgewekte energie is afhankelijk van het aantal passerende voertuigen en het aantal piëzo-elementen in het wegdek. Voertuigen die langzamer rijden lijken iets meer energie op te wekken dan sneller rijdende voertuigen. Nader onderzoek is nodig om dit te bevestigen.
De hoeveelheid opgewekte energie tijdens het pilotproject was te beperkt om te gebruiken voor verkeerslichten of openbare verlichting. De opgewekte energie kan wel gebruikt worden voor apparaten die weinig energie vragen, zoals (draadloze) bewegingssensoren, die auto's detecteren en een signaal versturen naar bijvoorbeeld verkeerslichten. Nu worden deze veelal van energie voorzien door batterijen, accu's of zonnepanelen. Trillingsenergie is een duurzaam alternatief hiervoor.
Verder komen de projectpartners tot de conclusie dat het integreren van piëzo-elementen in een bestaand wegdek lastig is. Voor het pilotonderzoek is er in de N34 een smalle sleuf gemaakt waarin een stalen behuizing werd aangebracht met daarin de piëzo-elementen. De behuizing bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen de krachten van het wegverkeer en raakte in december los. Dit heeft geen gevaar opgeleverd voor de verkeersveiligheid, maar betekende wel dat het onderzoek een paar weken eerder eindigde dan de bedoeling was.
De projectpartners zijn hoopvol over andere toepassingen. Projectleider Simon Bos: "Het toepassen van trillingsenergie in bestaande wegen blijkt weliswaar lastig, maar wij zien wel mogelijkheden voor (bestaande en nieuwe) bruggen en viaducten, bijvoorbeeld bij voegovergangen. Voordat dit op grote schaal kan worden toegepast, moet er uiteraard eerst nader onderzoek worden uitgevoerd naar een goede, degelijke constructie."
Naar aanleiding van het proefproject hebben verschillende partijen contact gezocht met Tauw en Universiteit Twente om diverse toepassingen van trillingsenergie nader te onderzoeken. Behalve onder een brug of viaduct kunnen piëzo-elementen onder een tegel, parkeerdrempel, bij spoorrails of waterafvoerkanalen geplaatst worden. Het toepassen van piëzo-elementen onder tegels is in een vergevorderd stadium, de overige toepassingsmogelijkheden bevinden zich nog in de onderzoeksfase.

woensdag 22 februari 2012

Kantoor van de toekomst is energieneutraal

De kantorensector wordt de komende jaren flink door elkaar geschud. Energiebesparing is niet langer een modetrend, het wordt de nieuwe standaard. Het kantoor van de toekomst is energieneutraal. Dit geldt niet alleen voor nieuwbouwprojecten, maar ook voor gerenoveerde bestaande gebouwen. De Nederlandse Overheid wil bouwbedrijven en andere betrokkenen stimuleren duurzaam te denken en te doen. Daarom stelt zij een subsidieregeling beschikbaar voor innovatieve verbouw- of renovatieplannen.
Het doel van het programma ‘Energiesprong’ is om een grootschalige toepassing van duurzame energie en een forse reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen te realiseren. Het totale subsidiebudget voor duurzame renovatieprojecten is € 1.500.000,00. Per aangewezen project wordt maximaal € 15.000,00 vergoed. De uiteindelijke vaststelling van de hoogte van het subsidiebedrag per project wordt bepaald aan de hand van de werkelijk geleverde energieprestaties.
Programmaregisseur Ivo Opstelten van ‘Energiesprong’ zegt over dit initiatief: “in de utiliteitsbouw zal het de komende jaren vooral draaien om renovatie. Duurzame energie is het aspect waar klanten in toenemende mate om vragen. Innovatie en samenwerking tussen bouwpartners is hierbij cruciaal.
De partijen die nu van de financiële ondersteuning van dit project gebruikmaken, vormen straks het netwerk rond ‘Energiesprong’. Kennis en ervaring zijn ruimschoots aanwezig, maar deze moet wel worden gedeeld.”
Met de All-In-One Façade heeft De Groot & Visser een uniek product in handen. Hiermee gaat de doorgewinterde gevelspecialist uit Gorinchem beslist hoge ogen gooien. De  All-In-One Façade is een gevelsysteem dat uitblinkt in duurzaamheid. Het is recentelijk ontwikkeld voor een toonaangevend bedrijf in Hoofddorp, dat op zoek was naar een ‘groen’ bedrijfspand. De uitdaging was om in korte tijd te bouwen aan de meest duurzame kantooromgeving van Nederland. “Onze ruime ervaring met dit soort renovatieprojecten en onze creativiteit kwamen hierbij goed van pas,“ aldus Anco Bakker.
De Groot & Visser realiseerde bij de bouw een snelheid van maar liefst 100 m2 per dag. Deze hoge bouwsnelheid was te danken aan de relatief eenvoudige gevelbevestiging en een geoptimaliseerd LEAN-bouwproces. Zo zijn de vliesgevelprofielen in de geconditioneerde productiehallen tot elementen vervaardigd, waardoor de montagetijd op de bouwplaats maximaal geminimaliseerd werd.

Elektriciteitsverbruik blijft dalen

Het Nederlandse elektriciteitsverbruik is in januari 2012 lager uitgevallen dan de maand ervoor. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van elektriciteitstransporteur TenneT. De ontwikkeling van het elektriciteitsverbruik laat nu acht maanden op rij een dalende trend zien in vergelijking met het jaar ervoor.
TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rond om het energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijk elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt. De cijfers zijn terug te vinden in een drietal grafieken. Een grafiek toont het elektriciteitsverbruik in terawattuur (TWh) per maand. De getallen zijn weergegeven als voortschrijdende jaartotalen. Dat wil zeggen dat per maand het totaal van die maand inclusief de elf voorgaande maanden is gebruikt. Daarnaast is een grafiek opgenomen, die het procentueel verschil aangeeft in verbruik ten opzichte van dezelfde maand van het jaar ervoor. Een positief getal betekent hierbij dat het verbruik is toegenomen ten opzichte van het vorige jaar, een negatief getal dat het verbruik is afgenomen. Het verbruik is onder andere afhankelijk van het aantal werkdagen in een maand en specifieke weersomstandigheden.

Redersvereniging bezorgd over snelle invoering laagzwavelige brandstof

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders reageert bezorgd op de uitslagen van de stemmingen in het milieucomité van het Europees parlement over het zwavelgehalte van scheepsbrandstoffen in Europese wateren.
De bezorgdheid betreft de amendementen die een snelle invoering van lage zwavelgehaltes voor schepen in alle Europese wateren behelzen. Door deze amendementen wordt de positie van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) ondergraven als het mondiaal regelgevend orgaan voor de scheepvaart; regionale regelgeving voor een mondiale bedrijfstak als de zeevaart werkt veelal concurrentieverstorend. Een ander belangrijk bezwaar betreft het feit dat er geen enkel onderzoek is gedaan naar de effecten van de aangescherpte zwavelnormen. De kans is reëel dat de maatregelen juist leiden tot een nadelig effect op de volksgezondheid en het milieu, doordat lading verschuift van het fors duurder wordende zeevervoer naar het vrachtverkeer over de weg. Zwavelarme brandstof is thans al 40% duurder dan de gangbare brandstof. Met de aanscherpingen zal de vraag naar laagzwavelige brandstof groter worden met een prijsopdrijvend effect, aangezien het aanbod beperkt is. De prikkel voor verladers om uit te wijken naar het wegvervoer wordt daardoor des te groter.
Een lichtpuntje is wel dat er ook amendementen zijn aangenomen die de Europese Commissie oproepen om het Europees Parlement eind 2012 te informeren over de gevolgen van de aanscherpingen. Ook zijn er amendementen aangenomen die ruimte bieden voor het overnemen van eventuele besluiten van de IMO om de aangescherpte normen voor bepaalde schepen weer te verlagen. Het is echter zeer onzeker of IMO daartoe zal gaan besluiten.
Na deze besluitvorming in het Europees parlement is het nu aan de Lidstaten van de EU om tot een gezamenlijke positie te komen, waarna overeenstemming met het Europees Parlement moet worden bereikt. Het Deens voorzitterschap streeft ernaar dit dossier in juni 2012 af te ronden.

maandag 20 februari 2012

'United Consumers misleidt consumenten'

Sinds de energiemarkt is vrijgegeven, is het aanbod van energieproducten explosief gestegen. In de drang van energieleveranciers om zich te onderscheiden neemt de complexiteit van deze producten alsmaar toe. Dit kan soms zelfs leiden tot misleiding. Zo ook het huidige energieproduct van United Consumers, de zogenaamde stapelkorting. Er wordt gedurende het 3-jarige contract een korting belooft die in geen geval wordt waargemaakt. Als een consument een laag verbruik heeft is hij zelfs duurder uit dan bij Nuon, Essent of Eneco.

De Vastelastenbond vindt dat consumenten en bedrijven recht hebben op een eerlijk advies als ze zich op gas of elektriciteit oriënteren. ‘Ongelofelijk maar waar’, stelt oprichter Dennis van Druten van de Vastelastenbond. ‘United Consumers zou de belangen van consumenten moeten vertegenwoordigen, maar deinst niet terug voor misleidende communicatie. Het afbeelden van een besparing is stap één.

Echter, zonder een eerlijke en volledige berekening worden consumenten op het verkeerde been gezet’. Bezoekers van de website van United Consumers denken dat ze 340 euro besparen. In de ogen van mede- oprichter Dirk-Jan Wolfert houdt United Consumers potentiële klanten een worst voor. De vaste kosten (vastrecht) maken geen onderdeel uit van deze berekening, terwijl die juist bij United Consumers hoger liggen dan bij Nuon, Essent en Eneco. ‘Gebeurt dat wel, dan verdwijnt de besparing als sneeuw voor de zon’, rekent hij voor. ‘Sterker nog, als consumenten minder energie verbruiken dan de gemiddelde Nederlander, zijn ze bij United Consumers snel duurder uit. De Vastelastenbond heeft veel consumenten gesproken die bijna in deze bespaartruc waren getrapt.’

In de energiemarkt is het nog steeds niet makkelijk om appels met appels te vergelijken. En dat is juist waar consumenten behoefte aan hebben volgens de Vastelastenbond. Alleen zo kunnen ze een afgewogen keuze maken en de juiste beslissing nemen.

De Vastelastenbond ervaart regelmatig dat de frustraties van consumenten voortkomen uit misleidende communicatie van aanbieders zoals United Consumers. In de drang naar meer nieuwe klanten, komen eerlijkheid en transparantie flink onder druk te staan. ‘We begrijpen dat energieleveranciers hier een balans in moeten vinden, maar in plaats van een evenwichtig verhaal slaan ze regelmatig door’, stelt Dirk-Jan Wolfert tot slot. ‘Uitgerekend van een partij als United Consumers hadden we dit niet verwacht. Uit ervaring durf ik te beweren dat transparantie een positieve uitwerking heeft op het overstapgedrag van consumenten. Eerlijkheid duurt ook in de energiemarkt het langst.’

vrijdag 17 februari 2012

Omschakeling naar duurzaam betekent nog groter energie-aandeel voor elektriciteit

Het aandeel van elektriciteit in de energievraag groeit. De komende omschakeling naar duurzame, maar helaas variabele, energiebronnen zoals zonne- en windenergie, versterkt dit effect nog eens. Het elektriciteitssysteem moet vanwege deze ontwikkelingen, groei én grotere variaties in aanbod, worden aangepast. Dat stelt prof.ir. Mart van der Meijden in zijn intreerede als hoogleraar Large Scale Sustainable Power Systems aan de TU Delft.
‘De vraag naar energie groeit. Maar de vraag naar elektriciteit groeit sneller’, zo stelt prof. Mart van der Meijden, die tevens verbonden is aan stroomnetbeheerder TenneT. ‘Het Internationaal Energie Agentschap schat dat het aandeel van elektriciteit wereldwijd van toeneemt van 16 % in 2006 naar 21 % in 2030. De Europese Commissie verwacht in bepaalde (duurzame) energiescenario’s zelfs een groei van het aandeel elektriciteit naar 36-39 % in 2050, een verdubbeling dus ten opzichte van vandaag.’
‘Voor die sterke groei is een aantal redenen te geven’, legt Van der Meijden uit. ‘De groei van informatisering leidt tot meer gebruik van nieuwe informatie- en communicatie-apparaten. Bij een groei van de economie worden steeds meer elektrische apparaten aangeschaft. Verder leidt energie besparen in het verwarmen/koelen van gebouwen tot meer gebruik van elektriciteit, bijvoorbeeld omdat gasgestookte verwarmingsketels worden vervangen door hoog rendement elektrische warmtepompen. Elektrisch aangedreven personenauto’s en lichte vrachtwagens verdringen de traditionele auto’s met fossiele brandstoffen; en efficiency-verhogingen van industriële processen leiden ook tot meer (en efficiëntere) elektriciteitstoepassingen.’
Tot slot is ook het streven naar een meer duurzame economie een belangrijke factor die leidt tot meer inzet van elektriciteit. Een groot aantal duurzame bronnen, zoals zonne- en windenergie, is immers het meest efficiënt te ontsluiten in de vorm van elektriciteit.
Nu heeft elektriciteit als lastige eigenschap dat het niet direct op grote schaal kan worden opgeslagen. Vraag en aanbod van elektriciteit op het net moeten namelijk in evenwicht zijn, anders dreigt een black-out. Deze balans handhaven wordt lastiger naarmate er meer elektriciteit wordt opgewekt met duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, want deze bronnen zijn variabel en onvoorspelbaar.
Van der Meijden concludeert dat het elektriciteitssysteem op dit moment nog niet voldoende toegerust is voor het toekomstige balansprobleem maar hij noemt in zijn rede wel een aantal mogelijke (deel)oplossingen voor de toekomst, zoals de lokale opslag met batterijen in het distributienet, het slim laden van accu’s van elektrische auto’s, en het slim sturen van elektriciteitsafname van warmtepompen via warmte-opslag. 
Via internationale elektriciteitsverbindingen kan bovendien het regelen van waterreservoirs in (bijvoorbeeld) Noorwegen en de Alpen worden ingezet voor de flexibele inpassing van duurzame energie. Zelfs een energie-eiland voor de kust van Walcheren zou in de verre toekomst een bijdrage kunnen leveren.

woensdag 15 februari 2012

Megaproject voor NEM

NEM heeft van Arabian Bemco Contracting Co, Ltd. in Jeddah, Saoedi-Arabië de opdracht ontvangen om veertig niet-gestookte tweedruks Heat Recovery Steam Generators (HRSG's) te leveren voor de PP10 combined cycle-energiecentrale. Deze stoomgeneratoren met geïntegreerde ontgasser zijn van het type verticaal gaspad met natuurlijke circulatie. Het project, met een waarde van enkele honderden miljoenen dollars, is één van de grootste in de geschiedenis. Met de levering van de HRSG's voor het PP10-project weet NEM zich een positie te verwerven op één van de meest veelbelovende HRSG-markten ter wereld. Wanneer deze centrale volledig operationeel is, zal het de grootste combined cycle-centrale ter wereld zijn.
De bestaande PP10-faciliteit, een open cycle-centrale, ligt aan de rand van de stad Riyad in de centrale provincie van het koninkrijk Saoedi-Arabië en wordt omgebouwd naar een combined cycle-centrale. De nieuwe energiecentrale zal bestaan uit tien blokken, in een 4-op-1 configuratie. Het vermogen van de gasturbines, die voornamelijk zullen werken op Arabische ruwe olie, is vastgesteld op 55,91 MW per unit. De totale capaciteit van de energiecentrale zal stijgen van circa 2.200 MW tot circa 3.500 MW.
Arabian Bemco Contracting Co. Ltd. is, als EPC contractor, een leider in de energiesector met meer dan 22.000 MW gebouwde capaciteit. De PP10-energiecentrale is eigendom van de Saudi Electricity Company (SEC). De bouw van de simple cycle-gasturbinecentrale is onlangs voltooid en bestaat uit veertig GE Frame 7EA-gasturbines. Uiteindelijk zal hij circa twintig procent van de benodigde energie leveren voor Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië die meer dan 5,2 miljoen inwoners telt.
De toekenning van deze opdracht is te danken aan de nauwe samenwerking tussen de verschillende bedrijfsonderdelen van NEM in Hengelo en Leiden (Nederland) en Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). De Saoedische markt voor energieopwekking is één van de meest veelbelovende ter wereld, met een verwachte stijging van de energievraag van 5,5 tot zeven procent voor de komende jaren en de geplande nieuwbouw van meer dan 3.000 MW per jaar.
Naar verwachting zullen combined cycle en additionele projecten een dominante rol spelen in de toekomst. Met de verwerving van het PP10-project heeft NEM zijn leidende positie op deze nichemarkt duidelijk bevestigd.

Ideale oplader voor haastige mensen?

Kensington lanceert de Absolute Power Dual USB Wall Charger, een  nieuwe oplader in  het assortiment AbsolutePower voedingsadapters. De nieuwe oplader voor in het wandstopcontact biedt dubbel USB-oplaadgemak voor mobiele apparaten, zoals tablets, smartphones, camera’s, eReaders en Mp3 spelers. Met dit apparaat laadt men snel twee apparaten tegelijkertijd, dankzij de twee USB-poorten die allebei tot 2.1 Ampère aan voedingskracht leveren.  
De nieuwe oplader is onderdeel van Kensingtons AbsolutePower assortiment, waartoe ook de AbsolutePower Laptop, Phone and Tablet Charger behoort, één van Kensingtons CES 2012 Innovations Honoree Award winnaars. Dit is de kleinste, lichtste en krachtigste oplader in zijn klasse, die 100 Watt vermogen levert aan een notebook en tegelijkertijd twee extra USB apparaten kan opladen.
Alle opladers in het AbsolutePower assortiment zijn voorzien van high power efficiency en zijn geschikt voor het opladen van vrijwel alle mobiele apparatuur, met een verstelbare power output tussen 16V en 19V. De laders zijn krasvrij, hittebestendig,compact en lichtgewicht genoeg voor in de laptoptas of koffer, waardoor ze ook ideaal zijn voor op reis.
De ingebouwde beveiliging  tegen overspanning, kortsluiting en overstroom in alle AbsolutePower laders beschermt kostbare aangesloten apparaten tegen fluctuaties in het stroomnet.

dinsdag 14 februari 2012

Partnership TenneT en Mitsubishi bij Duitse offshore windparkaansluitingen

Mitsubishi participeert voor 49 procent in BorWin1 en 2Unieke deal in DuitslandInvestering van in totaal EUR 240 miljoenTenneT houdt meerderheidsbelang in de verbindingen TenneT heeft een partnership gesloten met Mitsubishi Corporation ten aanzien van de verkoop van een belang van 49% in twee Duitse offshore windparkaansluitingen: BorWin1 en BorWin2. De in totaal toegezegde investering van Mitsubishi bedraagt EUR 240 miljoen. Deze samenwerkingsovereenkomst vormt een unieke mijlpaal in Duitsland, en stelt investeerders in infrastructuur in staat te participeren in aparte clusters van gereguleerde assets.
De twee windparkaansluitingen hebben een totale capaciteit van 1.200 MW en gaan een aantal offshore windparken in het Duitse deel van de Noordzee aansluiten op het hoogspanningsnet op het vasteland. De bijdrage van Mitsubishi vormt 20 procent van de verwachte gecombineerde investeringskosten van ca. 1,2 miljard euro voor de beide projecten. TenneT behoudt een meerderheidsaandeel en exploiteert de verbindingen. 
Het reguleringskader dat hieraan ten grondslag ligt is door TenneT ontwikkeld in samenwerking met de Duitse toezichthouder, de Bundesnetzagentur. Voor de transactie wordt momenteel nog wet- en regelgeving aangepast, waaraan naar verwachting voor de zomer is voldaan. Het partnership vindt plaats met instemming van de Nederlandse Staat, de aandeelhouder van TenneT.
TenneT is geadviseerd door Deutsche Bank, RBS en Freshfields. KPMG en Hogan Lovells waren de voornaamste adviseurs van Mitsubishi.

Nederland loopt voorop met slimme elektriciteitsnetten

Met slimme netten besparen huishoudens en bedrijven energie en krijgt duurzame energie meer ruimte. Dat bleek uit de presentatie van twaalf proeftuinen voor slimme elektriciteitsnetten op dinsdag 7 februari 2012 bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). ‘Nederland loopt in Europa voorop met de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten. Dat leidt tot een versterking van de Nederlandse economie: meer omzet en meer banen’, aldus minister Verhagen. Door de toepassing van ICT is tweerichtingsverkeer in slimme netten mogelijk. Daardoor kan een overschot aan kleinschalig opgewekte stroom, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, makkelijker worden teruggeleverd aan het net. Met slimme netten kan de consument ook makkelijker elektrische apparaten laten draaien op momenten dat de energieprijs laag is.
Slimme netten zijn een belangrijke doel van de economische topsector energie. De producten en diensten die bedrijven en onderzoekers ontwikkelen in de proeftuinen, bieden zij zowel in Nederland als op de internationale markt aan. De kennis en ervaring rond slimme netten is voor de ICT-sector en consumentenelektronica een interessant exportproduct.
Met slimme netten wordt vraag en aanbod in de energienetten beter op elkaar wordt afgestemd, daardoor gebruiken we de energienetten efficiënter. Dit leidt tot minder CO2-emissie, meer concurrerende prijzen. De inzet van ICT brengt tevens het energieverbruik voor consumenten in kaart. Dit leidt tot een groter bewustzijn van het energieverbruik, wat kan leiden tot 10 procent energiebesparing. Hierdoor wordt de energierekening lager.
Twaalf proeftuinen krijgen gezamenlijk een bedrag van 16 miljoen van EL&I. Recentelijk zijn er drie nieuwe proeftuinen aan toegevoegd. In Lochem werken duizend huishoudens mee aan energiebesparing. In gemeente Zeewolde wordt volledig lokaal duurzaam met zon, biogas en wind. En elektrische taxi’s worden opgeladen met lokaal opgewekte energie in Nieuwegein.

maandag 13 februari 2012

Zorg heeft steeds meer oog voor verduurzaming van de energievoorziening

Zorginstellingen tonen ondanks budgetdruk en financiële crisis steeds meer belangstelling voor de verduurzaming van hun energievoorziening. Dit is de conclusie van Intrakoop Energie op basis van de nieuwe overeenkomst met Eneco, die tot en met 2015 loopt. Intrakoop-leden nemen 100 miljoen kWh groene stroom af. Dat is een groei van 25% ten opzichte van de oude overeenkomst.
Gijs van Leeuwen, adviseur bij Intrakoop; "In de overeenkomst met Eneco besteden we expliciet aandacht aan duurzaamheid. Daarmee willen we maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) stimuleren. Als grootste publieke afnemer van elektriciteit in Nederland, levert Intrakoop graag een bijdrage aan verduurzaming van elektriciteit".
Intrakoop Energie heeft verschillende tools in de energiemarkt om efficiënt om te gaan met energieverbruik. Zo is er het dashboard EnergyConcern, een online monitoring service, en een EnergieBesparingsPlan dat aangeeft hoe energie bespaard kan worden. Met het EnergieBesparingsPlan voldoet een zorginstelling bovendien aan de eisen die een gemeente in het kader van de Wet milieubeheer kan stellen aan energieverbruikers met een verbruik van meer dan 50.000 kWh. In toenemende mate maakt de zorg gebruik van deze middelen, waardoor verduurzaming van de energievoorziening een hele sprong voorwaarts maakt.

300 melkveehouders kopen collectief Groene Stroom bij Essent

Meer dan 300 melkveehouders (aangesloten bij FrieslandCampina) hebben via het online platform EnergieContactPunt collectief groene stroom ingekocht bij Essent en besparen daarmee tot 15 procent op hun jaarlijkse energie-inkoop. Het EnergieContactPunt werd vorig jaar door FrieslandCampina en Essent opgericht om melkveehouders te informeren over duurzame energieoplossingen voor op en rond de boerderij.
De melkveehouders die zijn aangesloten bij het inkoopcollectief kopen gezamenlijk ruim 15 miljoen kWh groene stroom in voor 2013. Dat is gelijk aan het verbruik van ongeveer 4.000 huishoudens. 'Het is de eerste keer dat melkveehouders via het online platform collectief groene stroom in kunnen kopen. 'Verrassend veel melkveehouders hebben zich aangemeld', zegt Jeroen de Laat, productmanager B2B bij Essent. 'We willen dit collectief jaarlijks laten groeien, zodat nog meer melkveehouders kunnen profiteren van de collectieve inkoopvoordelen'
Het EnergieContactPunt maakt onderdeel uit van een meerjarige samenwerking tussen FrieslandCampina en Essent die gericht is om samen met melkveehouders te komen tot een duurzame energievoorziening en het terugdringen van uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen.
Via het EnergieContactPunt informeren Essent en FrieslandCampina melkveehouders over mogelijkheden om duurzame energie projecten te starten. Komt het concreet tot een duurzaam project, dan kunnen de melkveehouders de energie via Essent leveren aan het net. Voor deze levering krijgen de veehouders de energieprijs (per kWh of m3), vermeerderd met een prijs voor de groencertificaten. Essent levert deze groencertificaten aan FrieslandCampina, waardoor de duurzame energie binnen de zuivelketen blijft. Dit draagt bij aan de doelstelling van FrieslandCampina om stapsgewijs te groeien naar een duurzame zuivelketen in 2020.
Inmiddels hebben al ruim 300 melkveehouders belangstelling getoond voor de productie en levering van energie uit zon, wind of biomassa (mestvergisting).

vrijdag 10 februari 2012

Energieverbruik woningmarkt: onbewust onbekwaam

Het beperken van het energieverbruik van Nederlandse huishoudens kan door het stimuleren van bewustzijn en de inzet van slimme thermostaten. Tot deze conclusie komen Dirk Brounen (Tilburg University), Nils Kok (Maastricht University) en John Quigley (University of California, Berkeley) in hun onderzoek Residential Energy Literacy and Capitalization.  Zij onderzochten hoe bewust Nederlandse huishoudens met energieverbruik bezig zijn. Conclusie: 43 procent van de respondenten heeft geen idee hoeveel zij maandelijks betalen voor hun gasverbruik.
Een tweede conclusie die de onderzoekers trekken, is dat 27 procent van de onderzochte huishoudens de thermostaat niet benut om energie te besparen. Het huis wordt ’s nachts op dezelfde temperatuur verwarmd als ’s avonds, terwijl een lagere nachtstand de gasrekening met gemiddeld 11% kan laten dalen. Tevens blijkt dat veertig procent van de Nederlanders moeite heeft met de beoordeling van energiebesparende investeringen op korte en lange termijn. Deze groep geeft aan onvoldoende wiskundig inzicht te hebben om deze afweging te kunnen maken.
“Bewust gebruik van de thermostaat heeft een beduidend positief effect op het energieverbruik van een huishouden”, stelt Brounen. Dit feit en de conclusie dat huishoudens onvoldoende bewust met het gasverbruik in de woning bezig zijn, brengen Brounen, Kok en Quigley tot de aanbeveling aan de overheid om het gebruik van een slimme thermostaat te stimuleren. Met behulp van bewegingssensoren en efficiënte standaardinstellingen wordt het gasverbruik op speelse wijze verlaagd. Brounen: “Het is geen kwestie van onwil, maar van onwetendheid.” De slimme thermostaat zou ingesteld moeten zijn op aangepast gasverbruik in de nachtelijke uren en het huishouden feedback moeten geven op het verbruik.
De Nederlandse woningmarkt is verantwoordelijk voor bijna 25 procent van de jaarlijkse CO2 uitstoot. De overheid heeft afgelopen jaren verschillende stimuleringsmaatregelen gehanteerd om mensen aan te zetten tot energiebesparing; subsidies die gericht zijn op technische aanpassingen van de woning zoals: dubbel glas, zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Voor het onderzoek zetten Brounen, Kok en Quigley een vijftigtal vragen uit via het aan Tilburg University verbonden onderzoeksbureau CentERdata. De conclusies zijn gebaseerd op de resultaten van 1721 huishoudens. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties steunde het onderzoek financieel.

PVV tegen dure gehaktmolens

De PVV Groningen heeft naar eigen zeggen met veel ongenoegen kennisgenomen van het plan van het Rijk om in Groningen 2000 MW aan windenergie op te wekken. Dit zou betekenen dat er 1000 windmolens van twee megawatt of 300 Megawindolens (6 MW) met een hoogte van 199 meter worden gebouwd. Twee keer de Martinitoren dus. Volgens de PVV Groningen heeft de Groningse burger al jaren een duidelijk signaal afgegeven tegen windenergie. Net als bij CO2-opslag is er geen draagvlak onder de Groningse burger.
De nadelen van windenergie zijn volgens de politieke partij algemeen bekend. Ze veroorzaken geluidsoverlast tot meer dan 2 km, slagschaduw, daling van de woningprijzen in de directe omgeving, trilling en een mogelijk schadelijk laagfrequent geluid. Daar komt bij dat windenergie niet rendabel is en dat ook niet zal worden. De PVV zegt de enige partij te zijn die de Groningse burgers in krimpgebieden beschermt tegen deze 'dure gehaktmolens'.


Indienen Green Deals tot eind februari

Nieuwe projecten voor de tweede ronde Green Deal kunnen nog tot en met 29 februari worden ingediend via rijksoverheid.nl/greendeal. Al meer dan zestig projecten zijn aangemeld voor de tweede inschrijvingsronde Green Deal. Het gaat om concrete duurzame initiatieven op het gebied van energie, water, grondstoffen en mobiliteit die op zichzelf rendabel zijn, maar vanwege allerlei belemmeringen toch niet tot stand komen.

Het grootste deel van de voorstellen komt vanuit burgerinitiatieven en MKB bedrijven, het vergroenen van de samenleving zien zij als een economische kans. Bijvoorbeeld door elektrisch vervoer, of grondstoffen duurzaam te gebruiken. Het kabinet is op zoek naar meer concrete duurzame initiatieven op het gebied van water, biodiversiteit, grondstoffen en mobiliteit.

Door Green Deals met de samenleving te sluiten zorgt de Rijksoverheid dat deze projecten een zetje in de goede richting krijgen. De overheid kan wet en regelgeving aanpassen, afzetmarkten voor nieuwe technologieën ondersteunen, zorgen voor goede samenwerkingsverbanden en de toegang tot de kapitaalmarkt verbeteren

donderdag 9 februari 2012

Bijna 20.000 storingen verholpen aan cv-ketels en geisers

Veel cv-ketels en geisers hebben moeite met de kou van de afgelopen nachten en werken niet meer naar behoren. Het betekent dat monteurs van de Energiewacht, Energiewacht Groep, GEAS Energiewacht, Kemkens, Volta en Delta Gasservice (servicepartners van Essent) in de afgelopen 2 weken bijna 20.000 storingen aan cv-ketels en geisers hebben opgelost. Dit zijn er tweemaal zoveel als vorig jaar.
'De monteurs maken overuren en komen haast handen tekort om mensen weer een warm huis te bezorgen,' zegt Job Muurmans van Essent. 'Merendeel van de problemen is veroorzaakt door bevroren toevoerleidingen, waardoor lekkages aan de cv-ketels en geisers zijn ontstaan. Het is bijzonder, maar onze monteurs zijn situaties tegengekomen, waarbij de cv-ketel onder een ongeïsoleerd dak stond en ze tussen de dakpannen door naar buiten konden kijken'. De servicepartners van Essent hebben bij ongeveer 1100 klanten een nieuwe cv-ketel geplaatst.

Naast het oplossen van technische problemen aan cv-ketels en geisers geven medewerkers van de servicepartners tips om woningen zo efficiënt mogelijk te verwarmen en problemen te voorkomen.

Tips om verwarmingsproblemen te voorkomen

1. Houdt de temperatuur op peil
Het is verstandig de temperatuur in huis 's nachts niet te laag laten worden. Een temperatuur van 18 graden is prima. 's Ochtends heeft de ketel er dan minder moeite mee het huis op te warmen tot een aangename temperatuur. Draai bij vorst alle radiatoren een beetje open. Het is nu belangrijk de temperatuur in bepaalde vertrekken van het huis niet zo laag gaat zakken dat er schade kan ontstaan.

2. Voorkom bevroren leidingen
Ook om bevroren leidingen te voorkomen is het advies 's nachts de cv-ketel gewoon te laten branden. Dit geldt vooral voor woningen die op de bovenverdieping minder goed geïsoleerd zijn. Wanneer de kamertemperatuur beneden 15 graden is kan het op de bovenverdieping al rond het vriespunt zijn. Ook het isoleren van de cv-leidingen in onverwarmde ruimtes zoals op zolder of in de garage helpt om bevroren leidingen te voorkomen.

3. Profiteer van cv-ketel aanbod met korting
Essent heeft iets nieuws: het KetelVoordeelPakket. Dat is een gloednieuwe cv-ketel inclusief persoonlijk keteladvies door onze lokale servicepartners. Maar dat niet alleen. Ook de installatie en het onderhoud zitten in het pakket.

4. Verwarming op druk
Door ervoor te zorgen dat de cv-installatie goed is ontlucht en bijgevuld kost het de cv-ketel minder energie om de woning te verwarmen. En het duurt ook minder lang voordat het een behaaglijke temperatuur is in huis.

5. Goed ventileren
Een andere tip voor lagere stookkosten is frisse lucht binnen te laten. De lucht in huis is vochtig. Door de ramen op te zetten komt er meer droge lucht in huis en dit is beter te verwarmen dan vochtige lucht. En het is nog gezonder ook. Sluit ventilatieroosters nooit af. Een gebrek aan ventilatie kan gevaarlijk zijn.

6. Onderhoud cv-ketel
Zonder onderhoud raakt de verwarmingsketel vervuild. De ketel krijgt eerder storingen en het rendement daalt met 10%. Regelmatig cv-ketel onderhoud bespaart dus ook energie.

Nieuwe toekomst voor vuilverbrandingsoven

De gemeente Knokke-Heist en exploitant nv Dalkia onderzoeken de mogelijkheden om de Vlaamse vuilverbrandingsoven aan de Nederlands-Belgische grens vlakbij Sint Anna ter Muiden aan te passen. De oven is verouderd en voldoet niet meer aan de Europese regelgeving. Jaarlijks wordt er 37.000 ton afval verbrand. Het is de kleinste verbrandingsoven van België.

woensdag 8 februari 2012

Grootste elektriciteitscentrale ter wereld draait lekker

De PEM Power Plant in Lillo draait al twee maanden zonder problemen, zo meldt Cobouw. Het gaat om de grootste elektriciteitscentrale ter wereld. Nedstack leverde de centrale. De PEM heeft 12.600 brandstofcellen en 1 megawatt vermogen en zet waterstof om in elektriciteit en warmte. Nedstack produceert zogenoemde Proton Exchange Membrane (PEM) brandstofcellen. De klanten integreren deze in diverse energiesystemen, zoals noodstroomvoorzieningen.

maandag 6 februari 2012

Nieuwe generatie dakramen

De VELUX-groep lanceert een nieuwe generatie dakramen die energie-efficiëntie, daglicht en comfort naar nieuwe en hogere niveaus tilt. Gedurende het gehele ontwikkelingsproces is gezocht naar de juiste constructieprincipes om een geoptimaliseerde energie-efficiëntie te garanderen en gelijktijdig de hoge kwaliteit en bewezen constructieprincipes, die altijd al een kenmerk van VELUX-dakramen zijn geweest, verder te verbeteren. Dankzij de introductie van VELUX Thermo Technology heeft de nieuwe VELUX-generatie verbeterde isolatie-eigenschappen met een U-waarde tot 1,2 voor standaarddakramen. In combinatie met een groter vensteroppervlak , dat tot 18 procent meer daglicht opneemt en tevens zorgt voor meer temperatuurstijging door zonnestraling in onze huizen, tillen de nieuwe dakramen de geoptimaliseerde energiebalans en energie-efficiëntie naar nieuwe en voortreffelijke niveaus.
"Het vensteroppervlak is om twee redenen vergroot. Ten eerste wilden we de energie-efficiëntie van het nieuwe dakraam verbeteren, dat niet alleen beter geïsoleerd is, maar ook profiteert van meer temperatuurstijging door zonnestraling in koude periodes. Het nettoresultaat: een uitstekende energiebalans en uitmuntende energieprestaties. Ten tweede vermindert het extra daglicht de behoefte aan elektrisch licht, wat zowel energie bespaart als het welbehagen verhoogt van de mensen die in de gebouwen wonen en werken", licht Jørgen Tang-Jensen toe.
Naast het verbeteren van de temperatuurstijging door zonnestraling van zijn producten in het stookseizoen, blijft VELUX een reeks unieke venstervarianten en decoratie- en zonweringsystemen aanbieden om oververhitting in warmere periodes en klimaatzones te beperken.

vrijdag 3 februari 2012

Minder Amsterdammers onwetend afgesloten

Minder Amsterdammers die het niet zo breed hebben, zaten sinds december zonder waarschuwing zonder stroom en gas. Dat heeft wethouder Freek Ossel laten weten aan de gemeenteraad. De bedrijven moeten wel een seintje geven, zodat de gemeente kan bemiddelen voor huishoudens in de schuldhulpverlening, maar dat gebeurt nog te weinig. Sinds zijn waarschuwing hebben 22 bedrijven laten weten hun klanten vooraf te waarschuwen, zo meldt Het Parool

donderdag 2 februari 2012

Hogere subsidie bij aanschaf schone auto Haaglanden

Het Stadsgewest Haaglanden verhoogt de subsidie voor aanschaf van een aardgasauto die op Groengas rijdt tot minimaal € 3.000,-. De regeling geldt voor alle inwoners van de regio Haaglanden. Ook bedrijven en organisaties kunnen van de regeling profiteren.
Verkeer en vervoer zijn belangrijke oorzaken van de slechte luchtkwaliteit in Haaglanden. Stadsgewest Haaglanden - een samenwerkingsverband van de negen Haaglandengemeenten - werkt aan schonere lucht in onze regio. Eén van de maatregelen is het stimuleren van het rijden op schone brandstoffen met de subsidieregeling Haaglanden rijdt schoon.
Groengas is het duurzame alternatief voor aardgas. Het wordt in Nederland geproduceerd uit gft-afval, mest en rioolslib (biomassa) en heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Elke aardgasauto kan ook op Groengas rijden. In Haaglanden rijden nu zo’n zeshonderd voertuigen op Groengas waaronder het wagenpark van bedrijven en gemeenten, maar ook bussen van HTM.
Particulieren, bedrijven en overheden kunnen gebruik maken van deze subsidieregeling. De subsidie voor personenwagens is nu verhoogd naar € 3.000,- (voorheen € 1.000.-). De regeling geldt ook voor leaseauto’s. De subsidie voor zwaardere bedrijfswagens bedraagt € 8.000,- tot
€ 10.000,- (vanaf 3.500 kg). Bedrijven en overheden kunnen ook gratis een wagenparkscan aanvragen om het financiële voordeel van milieuvriendelijk rijden te berekenen.


Start lokaal duurzaam energiebedrijf MeppelEnergie

De gemeente Meppel richt  'MeppelEnergie' op, een lokaal duurzaam energiebedrijf dat voor een aantrekkelijke prijs duurzame energie gaat leveren aan de nieuwe woonwijk 'Nieuwveense Landen'.

Het energiebedrijf gaat MeppelEnergie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Meppel en Rendo Duurzaam, dat duurzame energiesystemen realiseert. Waterschap Reest en Wieden is een belangrijke leverancier van het nieuwe bedrijf. Het waterschap levert biogas en warmte uit het afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), provincie Drenthe, Drentse Energie Organisatie, Gemeente Meppel, Rendo Duurzaam en Waterschap Reest en Wieden ondertekenen symbolisch een vlag, die meteen gehesen zal worden.

woensdag 1 februari 2012

Philips plaatst windturbine bij fabriek Fall River


Philips heeft een hoge windturbine geplaatst bij zijn lichtfabrikant bij Fall River in Massachusetts. Het Nederlandse bedrijf heeft een belangrijk deel van zijn productie in de VS in deze staats geconcentreerd. De windturbine kan zeventig procent van de elektriciteitsbehoefte van Fall River opwekken, wat neerkomt op zo'n 500 woningen. Een deel van de benodigde investeringen kwam van lokale subsidies. De staat Massachusetts streeft naar 2000 megawatt aan stroom in 2020, als de Philips turbine dit voorjaar gaat draaien is het totale vermogen al 45 megawatt.

Eneco sluit innovatief gasleveringscontract met GasTerra

Eneco en GasTerra hebben een overeenkomst gesloten voor levering van aardgas door GasTerra aan het Rotterdamse energiebedrijf. Met dit contract, waarbij de gaslevering afhankelijk is van de dagelijkse buitentemperatuur en windsnelheid in Nederland, weet Eneco haar gasportfolio en ook de bediening van haar gascentrales in relatie tot haar windparken verder te optimaliseren. GasTerra zal het gas leveren via de virtuele handelsplaats TTF (Title Transfer Facility).
Het contract biedt Eneco de mogelijkheid om nadere invulling te geven aan haar gasstrategie, waarbij zekerstelling van voldoende gas uit diverse bronnen voor klanten en centrales en de overgang naar een duurzame energievoorziening belangrijke speerpunten zijn.
Gas speelt in de overgang naar een duurzame energievoorziening een belangrijke rol. Eneco heeft onlangs de gascentrale EnecoGen op de Maasvlakte in gebruik genomen en heeft als grootste speler op het gebied van windenergie in Nederland de beschikking over meerdere windparken - waaronder het "Prinses Amaliawindpark" in de Noordzee.
Eneco kan mede dankzij dit gascontract de elektriciteitsproductie tussen haar windparken en gascentrales op elkaar afstemmen. Daarnaast weet Eneco met gasleveringen gekoppeld aan weersinvloeden een betere match te vinden met de vaak weersafhankelijke vraag naar gas van haar klanten.
Kees-Jan Rameau, lid van de Raad van Bestuur van Eneco, is tevreden dat Eneco wederom een uniek gascontract met GasTerra is overeengekomen: 'De levering door GasTerra met Nederlands gas, gerelateerd aan zowel temperatuur als windaanbod, is voor ons een belangrijk onderdeel van de gasportfolio. Het geeft ons de zekerheid dat we onze duurzame strategie krachtig kunnen doorzetten, waarbij gascentrales als back-up voor windenergie gebruikt worden.'
Voor GasTerra past deze overeenkomst in het streven het productaanbod op de geliberaliseerde aardgasmarkt verder te variëren. De afgelopen jaren is de TTF mede dankzij GasTerra gegroeid en heeft het zijn waardevolle functie kunnen versterken.

Onderzoek duurzame en goedkope energie

‘Elke dag een ZONdag’. Onder dat motto laat de gemeente Noordwijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Conclusion Energy Consultants. Het onderzoek richt zich op dertien gebouwen, te weten: het gemeentehuis, zeven schoolgebouwen, de brandweerkazerne, de bibliotheek, twee gymzalen en het theater de Muze.
Als het onderzoek positief uitpakt, gaat de gemeente een constructie aan waarbij zij geen omkijken heeft naar het onderhoud van de panelen. Die verantwoordelijkheid ligt bij het bedrijf dat de panelen plaatst. Daarvoor ontvangt dit bedrijf een vast bedrag. Wethouder Martijn Vroom (CDA) van Milieu en Openbare Ruimte hoopt dat het onderzoek aan zijn verwachtingen beantwoordt. Vroom: “Het systeem is innovatief en past geweldig in de voorbeeldfunctie van de gemeente, want duurzamer dan dit kan bijna niet. Daarnaast levert het geld op. De energierekening stijgt niet mee met verhogingen. En als de panelen na enkele jaren financieel zijn afgeschreven gaan de kosten echt met een smak omlaag.”
Het onderzoek zal per gebouw in kaart brengen wat de huidige energielast is, hoe en hoeveel panelen kunnen worden geplaatst en hoever de energielast met het nieuwe systeem omlaag kan.


Asito ontvangt 'superkeurmerk' voor groene bedrijven

Asito heeft hét predicaat ontvangen voor 'groene' bedrijven: 'Klimaatneutraal gegarandeerd'. Asito krijgt dit certificaat nadat objectief is vastgesteld dat de CO2-uitstoot van de schoonmaakdienstverlening van Asito is teruggebracht en dat het deel dat nog niet gereduceerd kan worden, 100% is gecompenseerd. Daarnaast zet Asito zich actief in om dat zo te houden. Asito is een van de eerste organisaties in Nederland die het keurmerk mag voeren.
Om 'Klimaatneutraal gegarandeerd' te mogen voeren, is allereerst de CO2-uitstoot in kaart gebracht. Vervolgens zijn concrete inspanningen geleverd om de uitstoot te beperken. Asito heeft onder meer de volgende maatregelen genomen: De keuze voor leaseauto's wordt beperkt door een CO2 plafond dat elk jaar naar beneden wordt bijgesteld. Meer dan 150 Asito medewerkers hebben een cursus gevolgd om de CO2 uitstoot van hun auto te minimaliseren. Zij worden hierop gemonitord. En voor alle kantoren is een lichtplan gemaakt en uitgevoerd om het energieverbruik te minimaliseren.
Climate Neutral Group heeft de CO2-uitstoot van Asito objectief getoetst. Vervolgens vond een controle plaats op de plannen en genomen maatregelen van Asito. Climate Neutral Group adviseerde en begeleidde Asito vervolgens om de CO2-voetafdruk tot nul te reduceren. Het resultaat is de toekenning van het keurmerk 'Klimaatneutraal gegarandeerd'. Om het predicaat te kunnen behouden vindt er jaarlijks monitoring plaats op de genomen duurzame maatregelen en activiteiten van Asito. Dat is ook een goede zaak want er zijn altijd meer maatregelen te nemen, al dan niet ingegeven door nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden op gebied van CO2-reductie.