Ads Top

Vrachtwagen HAK rijdt op eigen groenten

Groentefabrikant HAK neemt vandaag de eerste 'groene' HAK vrachtwagen in gebruik. De truck rijdt op LBG, voluit Liquified BIO Gas, afkomstig van de vergisting van rest- en groenteafval. De groentefabrikant wil de komende jaren volledig overstappen naar dit type duurzame vervoersmiddelen voor de belevering van afnemers. Door het rijden op biogas wordt in de gehele logistieke keten een CO2 reductie van maar liefst 80% gerealiseerd ten opzichte van fossiele brandstof. Ook zijn de vrachtwagens vijf keer stiller dan conventionele vrachtwagens die op diesel rijden.
De overstap naar biogas maakt HAK samen met haar vaste vervoerspartner Van der Nat Transport Opslag Distributie in Giessen. Deze vervoerder rijdt dagelijks met gemiddeld tien vrachtwagens door Nederland om afnemers van HAK te beleveren. De nieuwe trucks op biogas moeten dit zware wegtransport op termijn sterk verduurzamen.
Eén van de ambities van HAK op het terrein van duurzaamheid is om de 'koolstof voetafdruk' met 50% te reduceren in de komende vijf jaar. "Dit willen we onder andere met de biogas vrachtwagens bereiken. Het biogas ontstaat bij de vergisting van restafval en groenteafval. Dat vergisten doen we overigens niet zelf maar ik vind het wel een mooie gedachte dat we als fabrikant op onze eigen groenten rijden", aldus HAK-directeur Michiel van Ginkel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.