Ads Top

Rioolgemalen verbruiken minder energie

De Rotterdamse rioolgemalen hebben in 2011 ruim 67.000 kWh minder energie verbruikt. Dat komt neer op bijna 27 ton minder CO2-uitstoot en een lagere energienota: een besparing van € 10.000 euro. De oorzaak van de besparing ligt in de renovatie van de gemalen Statensingel en Westersingel waar energiezuinige motoren zijn geplaatst. Ook het efficiënter inzetten van gemalen speelt een rol.
Gemeentewerken probeert in het kader van duurzaamheid op allerlei manieren het energieverbruik terug te dringen. Zo worden kosten bespaard en de uitstoot van CO2 verminderd. Rioolgemalen bieden op dit vlak grote kansen. Vooral bij de pompen is nog veel energie te besparen. Gemeentewerken heeft een plan opgesteld om de komende jaren alle veertig hoofdgemalen te voorzien van energiezuinige hoogrendementmotoren. In 2015 moet dit 10% minder energieverbruik opleveren. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van circa 1 miljoen kWh, € 150.000,- en 400 ton CO2. De besparing is vergelijkbaar met het energieverbruik van 300 gezinnen.
Veelal wordt het afvalwater opgevangen in het bassin van het gemaal en als dit vol is, doorgepompt naar de waterzuivering. Vooral het in- en uitschakelen van pompen kost energie. Door nu gelijkmatig het afvalwater af te voeren naar de waterzuivering zal de pomp wel langer draaien maar, afgezet tegen het in- en uitschakelen, toch een hoop energie besparen.
In 2011 is gestart met de renovatie van gemaal Wolphaertsbocht. In 2012 start de renovatie van gemaal Burgerhof in Pernis en de gemalen Noordplein, Molenplein, Kempersingel, Everlo, Waalhaven, Kerkedijk, Groene Wetering en Kralingse Veer. Ook hier zal de inzet duurzaamheid en energiebesparing zijn. De verwachting is dat het energieverbruik van de rioolgemalen dit jaar verder afneemt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.