Ads Top

Grootste gasvondst op land door NAM sinds 1995

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft met succes een nieuw gasveld aangeboord vanaf een nieuw aangelegde locatie bij Ee. Naar schatting zit er ruim 4 miljard m3 aardgas in het reservoir, hiermee is het de grootste gasvondst op land voor de NAM sinds 1995. De put, met een diepte van ongeveer 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De daadwerkelijke aanvang van gasproductie staat gepland voor de zomer van 2012.
De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren 'Synergy?' vanaf een nieuwe locatie gelegen aan de Tibsterwei in Ee, gemeente Dongeradeel (Friesland). Het nieuwe gasveld, Metslawier-zuid, werd aangeboord op een diepte van 3932 meter en ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar NAM al uit produceert (Metslawier en Oostrum). De eerste gasproductie staat gepland voor de zomer van 2012, op dit moment worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit dit nieuwe gasveld. Het gasveld bevat naar verwachting 4 miljard m3 aardgas, dit staat gelijk aan het jaarlijks gebruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.
NAM directeur Bart van de Leemput kondigde het nieuws vol trots aan tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het bedrijf: “Deze gasvondst overtrof onze verwachtingen. De leer-effecten en nieuwe inzichten uit deze boring zullen we toepassen op ons hele portfolio. In combinatie met nieuwe technieken en andere innovaties helpt dit ons om nog meer gas uit bestaande velden te halen en om nieuwe kleine gasvelden te vinden en in productie te nemen. Dit is een fantastisch resultaat en dat geeft ons energie om door te gaan op de ingeslagen weg.”
Het Metslawier-zuid gasveld hoort bij een van de honderden kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer 40% procent van alle gasproductie uit Nederland komt uit dit soort relatief kleine gasvelden op land en op zee. De overige gasproductie komt uit het grote Groningen-gasveld („Slochteren?). De overheid heeft in 1974 het zogeheten „kleine velden beleid? ingevoerd om het Groningen-gasveld te sparen en het opsporen en winnen van andere gasvelden te stimuleren. Zonder die kleine velden zou het Groningen-gasveld nu al bijna leeg zijn geweest terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen. Ook het gas uit het gasveld Metslawier-zuid levert dus een bijdrage om de gasvoorziening van Nederland in de toekomst op peil te houden.
NAM is de operator van het Metslawier-zuid gasveld, EBN B.V (namens de Nederlandse Staat) heeft een belang van 40% in dit project.
 .

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.