Ads Top

Friese wegen verlicht door LED

De provinciale wegen worden straks verlicht met LED-verlichting. Met deze energiezuinige verlichting wil de provincie Fryslân bijdragen aan een beter milieu en op termijn kosten besparen. Het vervangen van de verlichting begint medio 2012. De totale kosten zijn € 2,5 miljoen.
Gedeputeerde Sietske Poepjes: 'Fryslân is de donkerste provincie van Nederland, dat willen we graag zo houden. Door provinciale wegen te verlichten met LED, besparen we de helft op ons energieverbruik. Daarnaast levert het ons € 50.000,- besparing per jaar op.'
De provincie heeft  601 locaties waar in totaal 5.869 lichtpunten staan. Waar nodig vervangt de provincie milieuonvriendelijke lampen door led-lampen. De lampen kunnen ook gedimd worden. Daarnaast vervangt ze waar nodig verouderde armaturen en lichtmasten. Tegelijkertijd wil de provincie het aantal lichtpunten langs provinciale wegen verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Er verdwijnen 800 lichtpunten.
Het elektriciteitsverbruik van alle lichtpunten is op dit moment afgerond 1.500.000 KWh per jaar. Met de led-verlichting en het verwijderen van lichtpunten wordt dat met de helft teruggebracht. Dit is op jaarbasis een besparing van afgerond € 50.000,- en een CO²-reductie van afgerond 21.800 kg.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.