Ads Top

DNV en KEMA vormen toonaangevend bedrijf voor energie en duurzaamheid

Het Noorse Det Norske Veritas (DNV) neemt 74,3% van de aandelen van KEMA over. Samen vormen ze een wereldwijd toonaangevend advies- en certificatiebedrijf op het gebied van opwekking, transmissie en distributie van elektriciteit en van schone energie.
DNV en KEMA vormen een internationaal energieadvies, test en certificatiebedrijf dat in staat is om de wereldwijde transitie naar een veilig, betrouwbaar, efficient en schoon energie-ecosysteem te bevorderen. De nieuwe naam van het bedrijf is DNV KEMA Energy & Sustainability en zal bestaan uit alle 1,800 werknemers van KEMA, en 500 experts van DNV op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheid. De nieuwe onderneming zal worden geleid door Thijs Aarten, huidig voorzitter van de Raad van Bestuur van KEMA. Het hoofdkantoor zal gevestigd zijn in Arnhem in Nederland. Thijs Aarten zal rapporteren aan de Raad van Commissarissen van DNV onder leiding van Henrik O. Madsen, CEO van DNV.
KEMA's activiteiten sluiten goed aan op op de bestaande activiteiten van DNV op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheid. Al deze activiteiten zullen geïntegreerd worden tot een sterk aanbod van diensten aan de internationale energiesector. Deze diensten omvatten de gehele energiewaardeketen: van energiebron tot eindgebruiker waaronder windenergie, afvangen en opslaan van CO2, handel in CO2, energiebesparing, opwekking, transmissie en distributie van elektriciteit, en energiegerelateerde testen, inspecties en certificatie.
Wereldwijd staat de energiesector voor aanzienlijke veranderingen en investeringen. Het Internationale Energieagentschap (IEA) schat dat er tussen 2010 en 2030 USD 10 biljoen geïnvesteerd zal worden. Door strengere milieuregelgevingen en hogere brandstofkosten wordt de overgang naar schonere fossiele brandstoffen en kostenefficiëntere elektriciteitopwekking steeds belangrijker. Deze overgang, evenals de integratie van meer duurzame energie in de energienetten, vereist brede veranderingen in het energiesysteem. In de VS, Europa en Azië doen deze veranderingen al hun intrede en worden ze gedeeltelijk ondersteund door de invoering van smart grids of intelligente energienetten.
DNV wordt met een aandeel van 74.3% meerderheidsaandeelhouder. Alliander behoudt zijn belang van 25.4% evenals Cogas (0.3%). De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in de VS, Nederland en Duitsland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.