Pagina's

vrijdag 30 december 2011

Gemeente Zederik eerste klant groen gas HVC

Vanaf januari gaat HVC 60.000 m3 groen gas (ook wel: biogas) leveren aan de Gemeente Zederik. Deze hoeveelheid is te vergelijken met het verbruik van zo'n 40 huishoudens. Het betreft een proef van 1 januari tot en met 31 december 2012. HVC start met deze kleinschalige pilot met name om ervan te leren. Uitgangspunt is om alleen groen gas te leveren die ze zelf produceren.
Biogas wordt geproduceerd in vergistingsinstallaties. Het gas wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit en geleverd aan het openbare gasnet. Het vergisten van groente-, fruit- en tuinafval (gft) is milieuvriendelijker dan composteren. HVC bouwt momenteel een vergistingsinstallatie in Middenmeer en er zijn ook plannen in Purmerend en Dordrecht. In Zwolle staat al een dergelijke installatie. Groen gas is de verzamelnaam voor gas dat vrijkomt bij vergisting van organisch materiaal. Er is een onderscheid tussen biogas en stortgas. Stortgas ontstaat in stortplaatsen bij de afbraak van organisch afval.


donderdag 29 december 2011

Innovatiesubsidie voor ontwikkeling stabiel pan-Europees net

TenneT gaat samen met een aantal betrokken TSO's en universiteiten een programma uitwerken om de Europese netveiligheid in de toekomst te waarborgen. Hiervoor heeft de Europese Commissie een bedrag van 3 miljoen euro aan innovatiebudget beschikbaar gesteld voor nadere uitwerking. Het programma richt zich op het inpassen van het groeiende aandeel duurzame elektriciteit op het net en op het beheer van het toenemende aantal internationale transporten.Het groeiende aandeel van elektriciteit opgewekt uit fluctuerende hernieuwbare energiebronnen en het toenemende aantal internationale stroomtransporten – zowel fysiek als op marktbasis – leiden tot toenemende onzekerheid bij het beheer van elektriciteitsnetten. In het gesynchroniseerde gebied van Midden-Europa kan het verschil tussen fysieke stromen en marktstromen zeer substantieel zijn vanwege de grootschalige opwekking van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie.
De komende jaren gaat TenneT op zoek naar manieren om elektriciteitsstromen te beheren binnen de mogelijkheden van bestaande netten door de inzet van beschikbare operationele maatregelen, waarbij marktpartijen vervolgens worden geïnformeerd over de uiteindelijke beschikbare transportcapaciteit. Tegelijkertijd moeten voor een efficiënt en duurzaam elektriciteitssysteem bestaande en toekomstige transportcapaciteit efficiënt worden ingezet om zoveel mogelijk transportopties te kunnen bieden. In toekomstige transportnetten zullen vooral nieuwe verbindingen worden geïntegreerd, evenals steeds meer systemen voor het reguleren van vermogensstromen, waardoor nieuwe mogelijkheden voor netbeheer ontstaan.
Het verder ontwikkelen van gemeenschappelijke systemen voor netveiligheid is dan ook een van de grootste uitdagingen voor Europese netbeheerders op de middellange termijn. De te gebruiken methoden dienen rekening te houden met alle technologische maatregelen om het beheer van het stroomsysteem flexibeler te maken. Daarnaast dienen de systemen te worden gebruikt om de invloed van verschillende operationele en marktregels op de systeemveiligheid in kaart te brengen.
Door de zonestructuur van de Europese energiemarkt en de wettelijke verantwoordelijkheden van TSO’s voor verschillende systeemgebieden zullen de netbeheerders geconfronteerd blijven worden met steeds complexere eisen met betrekking tot de kwaliteit en de nauwkeurigheid van de samenwerking. Het hier beschreven onderzoeks- en demonstratieproject voor systeemveiligheid is ontworpen om deze uitdagende kwesties en randvoorwaarden het hoofd te bieden. De te ontwikkelen toolkit zal TSO’s ook in staat stellen om te zorgen voor veilig beheer van toekomstige elektriciteitsnetten met een hoog aandeel van fluctuerende hernieuwbare energie. Met de toolkit zullen TSO’s kunnen opereren in een gecoördineerd Europees doelsysteem waarin regionale strategieën samenkomen, om te zorgen dat de Europese elektriciteitsinfrastructuur optimaal wordt ingezet.
TenneT fungeert als ‘power hub’ in het Europese stroomnet. In Duitsland is TenneT bezig met de aanleg van offshore windaansluitingen met een capaciteit van in totaal 5.000 megawatt, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 5 miljoen huishoudens. Verder werkt TenneT aan de versterking van de hoogspanningsnetten in Nederland en Duitsland door de komende jaren circa 1.000 kilometer aan nieuwe verbindingen aan te leggen.

Nieuw subsidiereglement Zedelgem

De Belgische gemeente Zedelgem zet in op energiebesparing en hernieuwbare energie. In het nieuwe subsidiereglement wordt 450 euro gegeven voor een zonneboilerinstallatie, een warmtepomp en een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. Voor zonnepanelen geldt een subsidie van 200 euro. Het vernieuwde reglement is volledig gebaseerd op de doelstellingen die de gemeente voor ogen heeft. De gemeente wil het energieverbruik beperken.

woensdag 28 december 2011

Afsluitdijk gaat energie opwekken

Het kabinet gaat 20 miljoen euro beschikbaar stellen voor twee duurzame energieprojecten op de Afsluitdijk. Het gaat om een combinatie van zonne-energie en energie die wordt gegenereerd uit het verschil tussen zoet en zout water. Het budget komt van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu).

dinsdag 27 december 2011

Vereniging Eigen Huis verlaagt drempel zonnestroom

Vereniging Eigen Huis gaat eigenwoningbezitters helpen om zelf energie op te wekken. Eigenwoningbezitters kunnen door deel te nemen aan 123zonne-energie eenvoudig en risicoloos zelf in een groot deel van hun stroomverbruik voorzien. Door praktische belemmeringen weg te nemen en collectief in te kopen maakt Vereniging Eigen Huis duurzame zonnestroom voor een groot publiek toegankelijk.
Vereniging Eigen Huis weet uit onderzoek dat de wens om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers sterk groeit. Energieprijzen zijn de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld.
Vereniging Eigen Huis geeft al besparingsadviezen en verzorgt grootschalige collectieve inkopen van gas en groene stroom. Het verlagen van de drempel voor het zelf opwekken van stroom door middel van zonnepanelen is hierop een logisch vervolg. Een gemiddeld huishouden kan met 6 zonnepanelen al in ruim 30% van zijn stroomverbruik voorzien.
Veel eigenwoningbezitters willen graag duurzamer en milieubewuster leven. Zij lopen echter tegen te veel praktische belemmeringen aan om hun wensen te verwezenlijken. In een markt zonder duidelijke kwaliteit onderscheidende merken vinden consumenten het moeilijk om keuzes te maken. Ook zien veel mensen op tegen het geregel van de installatie van zonnepanelen. Vereniging Eigen Huis neemt al deze zorgen uit handen. Door de collectieve inkoop van 123zonne-energie kunnen bovendien veel betere kwaliteitsgaranties worden afgedwongen dan in de markt gebruikelijk zijn.
Er is veel belangstelling: in de eerste week hebben 8000 mensen zich ingeschreven

vrijdag 23 december 2011

Eneco start verkoop via dealerportaal baZoeKa

Eneco begint met het afsluiten van energiecontracten via zelfstandige detaillisten. De aanleiding is dat er veel mensen zijn die zich bij de keuze van een nieuwe energieleverancier liever laten leiden door persoonlijk advies bij een vertrouwd verkooppunt dan door contact per telefoon of e-mail. Eneco werkt in dit project samen met baZoeKa, een dealerportaal voor kleinere winkels. BaZoeKa kent circa 2.000 verkooppunten in Nederland.
BaZoeKa biedt de detaillist een platform voor alle consumentendiensten in en om het huis, zoals internet, telefonie, digitale televisie, beveiliging, en nu dus ook energie. BaZoeKa faciliteert het informatie- en bestelproces in de winkel en neemt de winkelier de administratieve afwikkeling uit handen.
Retailers die bij BaZoeKa zijn aangesloten zijn gewend en getraind om advies te geven over deze niet-tastbare producten. Eneco en baZoeKa hebben inmiddels enkele winkeliers getraind. Ook de komende weken staan trainingen gepland.
Dirk-Jan Middelkoop, manager Werving Eneco: “We zijn het grootste duurzame energiebedrijf van het land en maken gebruik van professionele kanalen voor de verkoop van energie. We kiezen nu bewust ook voor de kleinere winkeliers. Zij onderscheiden zich door service en persoonlijk contact.”

FNV,RWE/Essent sluiten convenant werken op de bouwplaats in Eemshaven

FNV Eemshaven en energiebedrijf RWE/Essent gaan samenwerken om de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden op het bouwproject in de Eemshaven te verbeteren. Daarvoor is deze week een convenant ondertekend. Vooral de naleving van de arbeidswet- en regelgeving door de ingeschakelde hoofd - en onderaannemers is een belangrijk aandachtspunt. Het convenant geldt gedurende de gehele bouwperiode van de energiecentrale van RWE/Essent in de Eemshaven.
RWE/Essent en FNV onderstrepen hiermee hun gezamenlijke doelstelling dat het bouwproject op zowel sociale als veiligheidsaspecten volgens de geldende wet- en regelgeving verloopt. RWE/Essent erkende de noodzaak om mogelijke problemen op dit gebied in een vroeg stadium aan te pakken en zal FNV Eemshaven faciliteren om deze samen met de bouwleiding op te lossen. Een goede samenwerking als het gaat om signaleren, aankaarten, delen van informatie, controle en voorlichten zien beide partijen als stevige basis voor het convenant.
RWE/Essent zal bij het afsluiten van contracten extra aandacht vragen voor de naleving van de CAO en de geldende wet- en regelgeving. Hoofdaannemers moeten dit ook bij hun onderaannemers aankaarten. Bij gesignaleerde overtredingen gaan RWE/Essent en FNV Eemshaven in gesprek met de hoofdaannemer. Dit heeft in de aanloop naar de ondertekening van het convenant al tot een tweetal resultaten geleid.
Mochten vastgestelde problemen niet opgelost worden, dan kunnen werknemerscollectieven van meer dan twintig werknemers aanspraak maken op een fonds voor gerechtelijke procedures. Zowel RWE/Essent als FNV dragen 50.000 euro bij aan dit fonds.
Verder heeft RWE/Essent het toegangssysteem, waarmee de duur van de aanwezigheid van werknemers van aannemers op het bouwterrein wordt geregistreerd, aangepast. Met in acht neming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens worden geregistreerde gegevens ingezet voor controle op naleving van de arbeidstijdenwet. Tot slot krijgt de FNV toegang tot de werknemers op de bouwlocatie, bijvoorbeeld via een regelmatig inloopspreekuur en een publicatiebord.

DHV brengt ‘bio-based economy’ Zuid-Holland in kaart

Advies- en ingenieursbureau DHV onderzoekt de haalbaarheid van een ‘bio-based economy’ in de provincie Zuid-Holland. Dit is een economie waarin bedrijven energie en andere producten vervaardigen uit biomassa. DHV brengt de markt van vraag en aanbod en de daarbij behorende logistieke en financiële consequenties in kaart. De provincie wil met de studie een gedegen basis hebben voor een duurzame economie.    
Zuid-Holland is een kansrijke regio voor de ‘bio-based economy’. De Rotterdamse haven importeert en exporteert enorme hoeveelheden fossiele en groene grondstoffen. De Zuid-Hollandse eilanden en het Groene Hart zijn grote producenten van akkerbouw- en veeteeltproducten en ten noorden van Leiden is een groot productiegebied van bloembollen. Van der Kooij: ‘De Greenport Zuid-Holland, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en overheden in de tuinbouw, is zelfs de grootste in de wereld. Door de aanwezige kassen tussen de Rotterdamse haven en Schiphol, chemische industrie en voedselproducenten is er erg veel potentie voor de inzet van biomassa.’
De haalbaarheidsstudie naar de bio-based economy start begin 2012. DHV is al langer in de regio actief op het gebied van biomassa. 'Zo maakte het eerder een kansenkaart biogas, waarin de reststromen biomassa die in de provincie Zuid-Holland vrijkomen geografisch worden weergegeven. Daarnaast voert het advies- en ingenieursbureau een haalbaarheidsstudie uit naar de bouw van een biomassacentrale in opdracht van de gemeente Den Haag.
De studie naar de bio-based economy is onderdeel van de 'cross-over Bio-Based Economy’ binnen de Economische Agenda Zuidvleugel, een plan van de bestuurlijke partners in de Zuidvleugel om de economische regio verder te ontwikkelen.

donderdag 22 december 2011

EU ambities duurzame energie vragen forse investeringen energiesysteem

Ecorys heeft in opdracht van de Europese Commissie, DG Energie onderzoek gedaan naar de kosten voor het inpassen van variabele energie - zoals wind- en zonenergie - in het Europese energiesysteem. Het onderzoek maakt deel uit van de voorbereidingen richting de EU Energy Roadmap 2050. De voornaamste conclusie van het Ecorys-onderzoek is dat, hoe hoger het aandeel (duurzame) variabele energie in de duurzame energiemix, des te hoger de economische kosten zullen zijn om de stabiliteit van het Europese energiesysteem te garanderen. Indien het aandeel van variabele energie tot 50% of meer van de duurzame energievoorziening stijgt, zullen de kosten exponentieel stijgen.
Europa's doelen met betrekking tot onze toekomstige energievoorziening zijn vastgelegd in de 'EU Energy Roadmap 2050'. Bovenop de doelen, zoals vastgelegd in het Energie en Klimaat pakket voor 2020, verkent de nieuwe Roadmap scenario's voor 2050, waarbinnen een belangrijke rol is weggelegd voor variabele (duurzame) energiebronnen zoals wind- en zonenergie. Het aandeel van deze variabele energiebronnen zou zelfs kunnen oplopen tot 80% in 2050. Echter, de van nature wisselende opbrengst en opwekkingscapaciteit van deze energiebronnen vereisen dat het energiesysteem voldoende flexibel is en dat het kan worden ondervangen met genoeg opslagcapaciteit.
Ecorys heeft voor de EC de kosten voor de integratie van variabele (duurzame) energie in het Europese energiesysteem onderzocht. Schattingen over Europese productie en consumptie uit verschillende scenario's (o.m. PRIMES, ECF, Eurelectric en IRENE-40) zijn vergeleken met bestaande kostenramingen voor toekomstige ontwikkelingen van het energiesysteem, zoals de opslag van elektriciteit. Het onderzoek concludeert dat de integratie van variabele energieproductie in Europa gepaard zullen gaan met aanzienlijke stijging van de economische kosten. Hoe hoger het aandeel (duurzame) variabele energie in de duurzame energiemix, des te hoger de economische kosten zullen zijn om de stabiliteit van het Europese energiesysteem te garanderen. Indien het aandeel van variabele energie stijgt tot 50% of meer, zullen de kosten voor het energiesysteem exponentieel stijgen. Wanneer bijvoorbeeld wordt uitgegaan van een aandeel 40% variabele (duurzame) energie, dan is een jaarlijkse investering vereist van minimaal 25 miljard EURO. Voor een aandeel van 60% variabele (duurzame) energie stijgen de kosten tot zeker 100 miljard EURO per jaar.
Het jaar 2050 ligt nog ver in de toekomst en nieuwe (energie) technologieën zouden van grote invloed kunnen zijn op de geschetste scenario's. Toch toont het onderzoek duidelijk aan dat de economische kosten die gemaakt zullen moeten worden voor de integratie van variabele energie in het Europese energiesysteem, niet kunnen worden genegeerd. Als het energiesysteem niet wordt aangepast en/of wordt versterkt, zullen de Europese doelstellingen rond duurzame energie niet kunnen worden gerealiseerd.

TriEco gaat samenwerking aan voor zonnepanelen

Importeur TriEco gaat samen met drie andere bedrijven zwarte fotovoltaïsche zonnepanelen op de Belgische markt te brengen. De importeur koos onder meer voor een budgetlijn van Eging, een polykristallijn paneel van een ander merk met een rendement van 240 W en premium panelen van Sunpower. Deze panelen leveren een rendement van 300 W.

maandag 19 december 2011

EU commissaris wil meer windenergie

De Energie Roadmap 2050 van de Europese Commissie toont aan dat met een zeer hoog aandeel hernieuwbare energie - tot 97% in de elektriciteitsverbruik - de totale kosten gelijk zou zijn als in alternatieve scenario’s met minder koolstof of een ‘business as usual’ scenario. Dat stelde Energie Commissaris Günther Oettinger bij de presentatie van de roadmap. Elk van de vijf scenario’s bereikt een vermindering van 85% in energiegerelateerde CO2 emissies tegen 2050, gebaseerd op een diverse energiemix, met hernieuwbare energie, nucleaire energie en fossiele brandstoffen met koolstofopvang en -opslag (CCS) en de nodige energiebesparing.

Assen duurzaamste gemeente

De gemeente Assen heeft het beste energiebeleid, Beesel het beste project en Dordrecht won in de categorie beste plan bij de Duurzaamste Gemeente Prijs, een initiatief van GDF Suez, FD Networks en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnaars van de eerste editie van de Duurzaamste Gemeente Prijs laten met hun aanpak zien dat lokale overheden, meer dan wie ook, in staat zijn overheidsbeleid om te zetten in concrete acties, aldus juryvoorzitter Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht. ‘Zij zijn een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.

zaterdag 17 december 2011

Facebook gaat letten op energie

Greenpeace en Facebook slaan de handen ineen om schone energie te bevorderen. Samen gaan ze grote nutsbedrijven aanmoedigen om meer schone energie te produceren. Met gerichte campagnes gaan Facebook en Greenpeace de gebruikers van Facebook helpen om zelf energie te besparen en in hun eigen omgeving te kiezen voor schone energie.
In de overeenkomst stelt Facebook zich ten doel om alle activiteiten, ook zijn datacenters, op schone energie zoals wind, zon en waterkracht te laten draaien. "Facebook kijkt uit naar de dag waarop onze belangrijkste energiebronnen schoon en duurzaam zullen zijn. We werken samen met Greenpeace en anderen om die dag dichterbij te brengen", zegt Marcy Scott Lynn van het duurzaamheidprogramma van Facebook. "We doen dat bijvoorbeeld door onze vestigingsplaatsen voor datacenters te kiezen op basis van de beschikbaarheid van schone energie. Daarnaast gaan we met Greenpeace de kracht van ons platform inzetten voor het milieu. Greenpeace heeft Facebook zo effectief ingezet voor bewustwording en acties, dat we vol enthousiasme met hen nieuwe ideeën willen ontwikkelen, waarmee mensen Facebook kunnen gebruiken om duurzame energie en energiebesparing te bevorderen.”

Cloud Power geeft Texelse huishoudens energie

Zo’n 300 huishoudens op Texel gaan hun energievoorziening gezamenlijk organiseren met behulp van een nieuw innovatief concept: Cloud Power, een intelligent energie systeem dat het energienet slimmer gebruikt waardoor energievraag en –aanbod op elkaar kunnen worden afgestemd. Dit initiatief van TexelEnergie, in samenwerking met Capgemini, netbeheerder Liander en Qurrent, maakt deel uit van de Nationale Proeftuin, waarin veelbelovende smart grid-projecten door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie worden ondersteund.
Door afnemende energievoorraden spelen nieuwe technologieën een steeds grotere rol in onze samenleving. Naast de elektrische auto heeft ook het intelligente energienetwerk met grotere gebruikersmogelijkheden, de zogeheten smart grid, zijn intrede gedaan. Deze ontwikkeling is zo belangrijk dat minister Verhagen deze week 16 miljoen euro uittrok om veelbelovende initiatieven op dit gebied te ondersteunen. Texel is een van de negen aangewezen proeftuinen. Met het door Capgemini samen met TexelEnergie ontwikkelde slimme concept gaan 300 Texelse huishoudens gezamenlijk hun energievoorziening managen. Volgens Brendan de Graaf, directeur van TexelEnergie, past het project naadloos in het streven van de Texelse energiecoöperatie om het gebruik van duurzame energie op het eiland te stimuleren. “Het uiteindelijke doel is dat heel Texel in 2020 volledig zelfvoorzienend is
Het intelligente energienet werkt in twee richtingen: het levert niet alleen stroom, maar de aangesloten huishoudens kunnen zelf hun zelfopgewekte energie (met bijv. zonnepanelen of micro-WKK) terugleveren aan het net. Die energie wordt opgeslagen en gebruikt op momenten dat de prijs van deze energie laag is. Bovendien ontstaat per gebruiker een beter inzicht, waardoor de deelnemers afzonderlijk geadviseerd kunnen worden over hun stroomverbruik. Prognoses op maat zorgen vervolgens voor een perfecte afstemming van vraag en aanbod, voor de beste prijs. Cloud Power is ontwikkeld door Capgemini en bedoeld voor kleinschalige initiatieven om op een rendabele manier gebruik te maken van intelligente energienetten. De aansturing gebeurt met een door Qurrent ontwikkeld energie-managementsysteem. Liander is verantwoordelijk voor het energienetwerk en de slimme meters.

vrijdag 16 december 2011

Greenchoice fors beboet door NMa

Energieleverancier Greenchoice heeft jarenlang te laat of helemaal geen eindafrekeningen verstuurd aan consumenten die hun leveringsovereenkomst hebben beëindigd. Het gaat in de meeste gevallen om consumenten die geld terug moesten krijgen. De NMa heeft Greenchoice hiervoor beboet met EUR 7,2 miljoen. Alle benadeelde consumenten hebben alsnog hun eindafrekening ontvangen en hebben hun geld teruggekregen. Greenchoice neemt in overleg met de NMa maatregelen om herhaling te voorkomen. Peter Plug, directeur van de Energiekamer NMa: "Greenchoice maakt schoon schip, de NMa zal dit proces nauwlettend volgen om de betrouwbaarheid van deze leverancier in de toekomst te waarborgen." De directie wordt vervangen.
Het onderzoek van de NMa richt zich op de tijdigheid van eindafrekeningen; de NMa heeft gecontroleerd of Greenchoice haar klanten binnen twee maanden na de overstap naar een andere leverancier een eindafrekening heeft verstuurd. Gebleken is dat Greenchoice in de periode maart 2005 tot maart 2011 ruim 20% van de eindafrekeningen niet op tijd heeft verstuurd. Ruim de helft van de eindafrekeningen in deze groep werd helemaal niet verzonden. Het gaat hier vooral om consumenten die geld terug moesten krijgen. Aan het licht is gekomen dat Greenchoice deze eindafrekeningen in haar administratie wel opmaakte, maar niet verstuurde. Deze klanten wisten hierdoor niet dat ze nog recht op geld hadden. De klanten die vroegen om hun eindafrekening, kregen die wel alsnog toegestuurd. In totaal werd er ongeveer 8,6 miljoen euro niet uitgekeerd aan klanten in de onderzoeksperiode.
De NMa heeft het gedrag van Greenchoice bestraft door een boete op te leggen van EUR 7,2 miljoen. Daarnaast heeft Greenchoice een aantal maatregelen genomen om de schade bij consumenten te herstellen en herhaling te voorkomen. Greenchoice heeft alsnog het geld aan alle gedupeerde consumenten uitgekeerd. En zal daarnaast ook nog rente vergoeden. De huidige directieleden nemen hun verantwoordelijkheid en treden terug. Bovendien zet Greenchoice stappen om de organisatie zó in te richten dat de kans op nieuwe overtredingen wordt geminimaliseerd, waaronder het opzetten van een complianceprogramma. De NMa zal er strikt op toezien dat de nieuwe directie zich aan alle regels houdt. Plug: "Gelet op de getroffen maatregelen en de constructieve houding van Greenchoice tijdens het onderzoek, heeft de NMa er vertrouwen in dat Greenchoice als betrouwbare energieleverancier haar klanten kan bedienen".


Noé van Hulst directeur Energy Academy Europe

Noé van Hulst is benoemd als directeur van de Energy Academy Europe. Van Hulst zal vanaf 5 januari 2012 verantwoordelijk zijn voor het opzetten van dit unieke, in Groningen gevestigde topinstituut voor energieonderwijs, - onderzoek en -innovatie. De Energy Academy Europe heeft als doel om Nederland internationaal een vooraanstaande positie te geven op het gebied van energie en de transitie naar duurzaamheid. Van Hulst zal leiding geven aan de intensivering van de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs- en onderzoekinstellingen, publiek en andere belanghebbenden.
Van Hulst is benoemd door de stuurgroep van de Energy Academy Europe, waarin zitting hebben Gertjan Lankhorst (CEO GasTerra), Gerrit van Werven (directeur Stichting Energy Valley), Henk Pijlman (Voorzitter College van Bestuur Hanzehogeschool Groningen) en Sibrand Poppema (Voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen, voorzitter stuurgroep).
Momenteel is Noé van Hulst nog secretaris-generaal van het International Energy Forum (IEF) in Rijadh (Saoedi-Arabië), het overlegplatform van aardolie producerende en consumerende landen. Deze functie heeft hij vier jaar bekleed. Daarvoor was Van Hulst directeur strategie bij het International Energy Agency (IEA, Parijs) en werkzaam bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag, laatstelijk als directeur-generaal voor energie.
De eerste activiteiten van de Academy zullen starten op 1 september 2012. In de komende jaren zullen, in samenwerking met bedrijven, nieuwe opleidingen en onderzoekprojecten worden ontwikkeld. In de komende 10 jaar zullen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid in totaal 100 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van het instituut. Minister Verhagen heeft hiervoor in het kader van de Green Deal reeds zes miljoen euro van het rijk toegezegd.

Breda gaat biomassacentrale bouwen

Het Bredase college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om op het voormalige Hero-terrein in Breda een biomassacentrale te bouwen. Daarmee kunnen twee- tot vierduizend woningen, een  aantal gemeentelijke gebouwen en bedrijven in Breda van duurzame energie worden voorzien. Voorgesteld wordt hiervoor een krediet van ruim € 17,5 miljoen beschikbaar te stellen
Om deze centrale te exploiteren is besloten om een ‘Bredase duurzame energie BV’ op te richten. Toekomstige dividenduitkeringen van deze BV zullen mede worden ingezet voor het Bredase klimaatprogramma.
De afgelopen tijd zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met ELES (Essent Local Energy Solutions), Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta en de woningcorporaties WonenBreburg, Singelveste/Allee Wonen en Laurentius. Samen met deze partners is een rendabele ‘businesscase’ ontwikkeld. Daarin zijn verschillende projecten aan elkaar gekoppeld: het project Biomassacentrale Breda, het Biogasproject (samen met het waterschap) en de opwerking van snoeimateriaal en de voorraadbeheersing van houtchips (samen met Staatsbosbeheer). De samenwerkingsverbanden vormen de basis voor het succes van het project.
In Breda zijn meerdere locaties onderzocht waar de biomassacentrale mogelijk kon komen. Uiteindelijk is hieruit een deel van het Heroterrein als voorkeurslocatie gekomen. De plek die gekozen is ligt in de hoek Kapittelweg/spoorlijn. De belangrijkste redenen voor deze keuze zijn de ligging ver van woningen af, de beschikbaarheid van een bedrijfsterrein zonder dat daarvoor een bestemmingsplanwijziging nodig is en de goede ligging om makkelijk te kunnen koppelen aan het warmtenetwerk van ELES. Verwacht wordt dat vestiging op deze locatie geen overlast zal opleveren voor de woonomgeving. Voor de aanvoer van houtchips zijn slechts enkele grote vrachtwagens per dag voldoende. Door de korte doorvoertijd van de houtchips zal geen geurprobleem ontstaan; ook zal de installatie weinig lawaai produceren. Dit soort zaken zullen te zijner tijd goed worden geregeld in een omgevingsvergunning.
Samen met Staatsbosbeheer wordt nog gezocht naar een zo goed mogelijke oplossing voor  zowel de verwerking van snoeimateriaal als de opslag en overslag van houtchips. De bestaande locatie aan de Nieuwe Kadijk zal worden afgebouwd.
Om de biomassacentrale te kunnen exploiteren wordt de Bredase Duurzame Energie BV opgericht,  waarin de gemeente voor 100% deelneemt. Op die manier kan de gemeente zorgen voor een duurzame en ook op lange termijn betaalbare energievoorziening. De mogelijkheid bestaat dat in een later stadium ook andere partners gaan deelnemen.
Tot de taak van deze BV behoren het realiseren van een biomassacentrale, een biogas warmtekrachtkoppeling in de Haagse Beemden samen met het waterschap en een verwerkingslocatie voor snoeimateriaal en de voorraadbeheersing van houtchips samen met Staatsbosbeheer

donderdag 15 december 2011

Oxxio zet iPad in

Oxxio voorziet als eerste energieleverancier zijn verkoopteams van iPads. Begin 2012 moeten alle verkoopmedewerkers van dit apparaat zijn voorzien. De tabletcomputer is uitgerust met de Salesboard app en stelt verkoopmedewerkers in staat potentiële klanten in kortere tijd nog beter te informeren. Daarnaast biedt de Salesboard app de mogelijkheid om direct digitaal een contract af te sluiten. Klanten stappen dankzij Salesboard eenvoudiger en beter geïnformeerd over naar Oxxio. Dit verhoogt de klanttevredenheid.
De groene-energieleverancier verwacht dat het aantal overstappers hierdoor met vijftien tot dertig procent toeneemt. De iPad maakt de overstap naar Oxxio daarnaast papierloos. Klanten zetten op de iPad hun handtekening en ontvangen direct per e-mail een overstapbevestiging. De inzet van iPads voor verkoopmedewerkers levert Oxxio een behoorlijke kostenbesparing op. Hierdoor kan de energieleverancier zijn klanten voordelige stroom en gas blijven leveren.

 

Pajottenlands charter voor duurzame energie

Diverse organisaties en verenigingen ondertekenden deze week het Pajottenlands charter voor duurzame energie. Men wil een veelheid van individuele energieinstallaties, zoals zonneboilers, PV-panelen of pelletketels inzetten, en anderzijds coöperatief beheerde gezamenlijke energie-installaties, zoals windturbines. Tegelijk met het charter is ook een windmolen in gebruik genomen.





Hagenaar loopt warm voor zonnepanelen

In totaal honderdachtenvijftig Haagse burgers en bedrijven ontvangen de aangevraagde subsidie voor het aanbrengen van zonnepanelen. In totaal kreeg de gemeente de afgelopen maanden tweehonderd aanvragen voor een bijdrage uit de subsidiepot van bijna 500.000 euro. De aanvragen met de hoogste energieopbrengst tegen de laagste kosten kregen bij toekenning voorrang. De gemeente stelde de aanvragers dit weekend op de hoogte. De subsidie kon aangevraagd worden van begin september tot begin november dit jaar. Voor particuliere aanvragen was 198.000 euro beschikbaar, voor zakelijke aanvragen 298.000 euro.

woensdag 14 december 2011

Ecodan Next Generation-warmtepomp

Mitsubishi Electric bouwt met de nieuwe Ecodan Next Generation-reeks voort op de originele Ecodan-technologie. Dank zij een nieuwe spiraaltechnologie moeten ze vooral compacter worden. De spiraal, gemaakt van een speciale roestvrije legering, warmt het water efficiënte op. Dankzij het compacte ontwerp kan het systeem eenvoudig in tal van ruimtes en gebouwen geplaatst worden. De warmtepompen maken ook gebruik van een traploze inverter, waardoor slechts de energie gebruikt wordt die nodig is om het huis te verwarmen.


Lokale bedrijven werken samen aan duurzaamheid

De gemeente Zwartewaterland wil samen met lokale bedrijven inwoners helpen bij het toepassen van energie besparende maatregelen in de eigen woning. Particuliere woningeigenaren in de gemeente kunnen een Duurzaamheidslening aanvragen om hiermee energie­besparende en duurzame maatregelen in de eigen woning te financieren. De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft hiervoor een bijdrage beschikbaar gesteld en in het Duurzaamheidsfonds gestort. Deze lening kan ingezet worden voor bijvoorbeeld isolatie, een HR-ketel of zonnepanelen.
Het rentepercentage van de Duurzaamheidslening is altijd 3% lager dan het normaal geldende markttarief (condities SVn) met een minimum rentepercentage van 0,5%. Deze lage rente maakt het aantrekkelijk om energiebesparende maatregelen in uw huis uit te voeren, omdat deze maatregelen zich daarmee sneller terugverdienen. Binnenkort belegt de gemeente Zwartewaterland een drietal bijeenkomsten in de kernen (Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis) om tekst en uitleg te geven, aangaande de duurzaamheidslening.

Duurzaamheid? Prik er doorheen!

Of het nu Het Financieele Dagblad, Trouw (Groen), Business Nieuws Radio of de Volkskrant is, allemaal kennen ze hun vaste rubrieken over duurzaamheid of groene innovaties, constateert strategisch adviseur Robbert Coops. ‘Het is een trend, maar is het meer dan dat? Duurzaamheid is immers een mode- en toverwoord voor alles en nog wat, vaak zonder dat de inhoud en de ambities ervan zijn geoperationaliseerd.’
Duurzaamheid is in het dagelijks taalgebruik achtereenvolgens trend, oplossing, norm, strategie en toekomst. En dat is wat teveel van het goede, stelt Coops. Daarmee wordt de begripsverwarring groter. Versimpeling en opportunisme liggen in de berichtgeving en perceptie op de loer. Het vertrouwen in duurzaamheid krijgt daardoor onherroepelijk een deuk. Waar blijft eigenlijk de bewijsvoering en verantwoording? En waar blijft de toetsende, onderzoekmatige rol van de media? Afgezien van kritische beschouwingen in tv- en radioprogramma’s als Kassa of Radar. En afgezien van de kritische en vaak onthullende bijdragen vanuit de Consumentenbond en vergelijkbare, onafhankelijke instanties.

maandag 12 december 2011

Warren Buffett ziet toekomst in zonne-energie

MidAmerican Western, het energiebedrijf van superbelegger Warren Buffett, heeft een park met zonnepanelen gekocht in Zuid-Californië. Het is de eerste investering in zonne-energie van het bedrijf, dat al wel diverse windmolenparken operationeel heeft. De zonneboerderij die Buffett overneemt heeft een capaciteit van 550 MW en moet in 2015 af zijn. Hij zou 160.000 Californische huishoudens van stroom moeten voorzien. Dat is ongeveer de helft van wat een kernreactor aan energie oplevert.

'Superkeurmerk’ voor groene bedrijven

Climate Neutral Group (CNG) lanceerde vorige week dé nieuwe standaard voor organisaties en bedrijven die hun CO2-voetafdruk willen verlagen: Klimaatneutraal gegarandeerd. Deze betrouwbare standaard maakt voortaan in één oogopslag duidelijk hoe groen een organisatie of bedrijf is én garandeert dat ook. Frisdrankfabrikant Oggu is de eerste organisatie die dit predicaat mag voeren.
Klimaatneutraal gegarandeerd onderscheidt zich door een pragmatische manier van werken en een flexibele aanpak. Bedrijven die willen ‘vergroenen’ kunnen ervoor kiezen hun CO2-voetafdruk naar nul te brengen voor de gehele organisatie of voor delen daarvan.
Om de impact op het klimaat tot nul terug te brengen (klimaatneutraal),  doorlopen organisaties een stappenplan met acties die ertoe moeten leiden dat de CO2-voetafdruk van de organisatie kleiner wordt. CNG toetst vervolgens het plan en de activiteiten. Uiteindelijk mag de organisatie één of meerdere Klimaatneutraal gegarandeerd-logo’s voeren: onderneming, dienst, product, evenement, vliegen of rijden. De logo’s krijgen een jaartal en zijn ook beschikbaar in het Engels. Jaarlijks vindt monitoring plaats om te garanderen dat het logo nog altijd terecht is toegekend.
De route voor organisaties die in aanmerking willen komen voor een Klimaatneutraal gegarandeerd-logo begint bij het vastleggen van de grenzen en het bepalen van de scope: wat willen we klimaatneutraal maken? Daarna wordt de CO2-voetafdruk berekend en gereduceerd tot nul door (slimme) besparingen, interne reductie, waarna het restant extern gereduceerd wordt via klimaatprojecten. Tot slot zijn bedrijven verplicht te rapporteren over hun klimaatbeleid en hun acties.

zaterdag 10 december 2011

Mensen met budgetmeter verbruiken meer gas en elektriciteit

Belgische gezinnen met een budgetmeter verbruiken gemiddeld meer elektriciteit en gas dan mensen die gewoon op het net zijn aangesloten. Dat concludeert de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Volgens de VREG zijn hiervoor verschillende oorzaken. 'Mogelijk wonen deze klanten meer dan gemiddeld in slecht geïsoleerde woningen. Ze kunnen ook, door werkloosheid of ziekte, meer thuis zijn.'

vrijdag 9 december 2011

Warmtewet zet consumenten in de kou

Foute aannames in de opzet van de nieuwe 'Warmtewet' leiden tot onterechte kosten voor huishoudens met stadsverwarming. Deze 600.000 huishoudens betalen nu al jaren minstens 100 euro per jaar te veel aan variabele kosten, ten gunste van warmteleveranciers. Het huidige wetsvoorstel brengt hierin geen verandering, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Energievraagstukken van de Universiteit van Amsterdam en TNO in opdracht van de Woonbond en Vereniging Eigen Huis.
De Warmtewet is al sinds 2003 in de maak om consumenten te beschermen tegen te hoge prijzen voor warmtelevering (stads- en blokverwarming). Daar slaagt het huidige wetsvoorstel niet in. Het onderzoek toont aan dat deze consumentenbescherming alleen mogelijk is als er inzicht is in de werkelijke kosten van alle warmteprojecten. Dat inzicht is er niet. Omdat consumenten met stadsverwarming aan hun leverancier zijn gebonden en er dus sprake is van een monopoliepositie, moeten deze kosten openbaar zijn.
In het wetsvoorstel Warmtewet is het Niet Meer Dan Anders (NMDA)-beginsel opgenomen. Dat beginsel moet ervoor zorgen dat huishoudens met stadsverwarming in elk geval niet meer betalen dan huishoudens aangesloten op een gasnet: het maximumtarief. Het wetsvoorstel houdt nu het aansluittarief op een warmtenet buiten het maximumtarief, rekent met een verkeerde cv-ketel en houdt geen rekening met leidingverliezen. Het maximumtarief moet dus op andere aannames worden gebaseerd om consumenten voldoende te beschermen.
Omdat er geen inzage is in de kosten van warmtelevering kunnen warmteleveranciers verborgen winsten maken. Een tarief dat voldoet aan het NMDA-beginsel kan toch te hoog zijn in verhouding tot de werkelijke kosten die een warmteleverancier maakt. Vereniging Eigen Huis en de Woonbond willen dat huishoudens worden gecompenseerd voor wat zij in het verleden te veel hebben betaald.

donderdag 8 december 2011

Nederlandse stralingsdeskundige meet radioactieve vervuiling in Fukushima

Negen maanden na de nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima is de wijde omgeving nog steeds ernstig radioactief vervuild.  Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace verrichte afgelopen dagen onderzoek in Fukushima-stad, op 60 kilometerafstand van de centrale. Zij trof radioactieve hotspots aan van tientallen microSieverts per uur, meer dan honderd keer hoger dan de achtergrondstraling. Het stralingsniveau’s is op sommige plekken zo hoog dat inwoners van deze stad meer dan tien keer de jaarlijks toegestane dosis kunnen oplopen. Teuling: “De inwoners van Fukushima worden aan hun lot over gelaten.”
“De Japanse overheid zou ten minste zwangere vrouwen en kinderen moeten evacueren totdat hun leefomgeving fatsoenlijk is schoongemaakt. De radioactieve vervuiling is wijdverspreid, met name het schoonmaken van parken en tuinen is zo goed als onmogelijk”, aldus stralingsexpert Ike Teuling van Greenpeace Nederland.
De Japanse autoriteiten doen te weinig om de inwoners van Fukushima-stad te beschermen tegen radioactieve straling. Inwoners wachten al maanden op decontaminatie van hun huizen; sinds de schoonmaakzaamheden zijn gestart in oktober zijn pas 35 van de duizenden besmette huizen in de wijken Watari en Onami schoongemaakt. Inwoners van deze besmette wijken wordt opgedragen in de tussentijd zelf hun huizen schoon te maken en het radioactieve afval in de tuin te begraven. Teuling: “Het is totaal onverantwoord gevaarlijke decontaminatie over te laten aan de bewoners zelf of ze maanden te laten wachten in een radioactieve omgeving zonder dat ze in de tussentijd recht hebben op evacuatie”
Fukushima-stad ligt op een vergelijkbare afstand van de Fukushima kerncentrale als de steden Rotterdam en Antwerpen van kerncentrale Borssele. Een vergelijkbaar ongeluk in kerncentrale Borssele zou alle Zeeuwse steden onbewoonbaar maken en de leefomgeving van honderdduizenden Nederlanders radioactief vervuilen. Teuling: “Bij een kernramp in Borssele zou mijn woonplaats Rotterdam net zo radioactief besmet kunnen raken als Fukushima-stad. Minister Verhagen bagatelliseert de gevaren van kernenergie en wil zelfs een tweede kerncentrale bouwen. Onvoorstelbaar, als je ziet hoe verstrekkend de gevolgen in Japan zijn.”

dinsdag 6 december 2011

Vlaamse boer wekt vaker zelf energie op

Ongeveer veertien procent van de Vlaamse boeren produceert groene energie op hun bedrijf. Negen van de tien doet dit met zonnepanelen. De anderen opteren voor windenergie of biomasssa. Er is potentieel om dit verder op te drijven. De helft van de boeren overweegt immers om het ook te doen, blijkt uit een enquête van Market Probe die aan de vooravond van de landbouwvakbeurs Agribex werd voorgesteld.

maandag 5 december 2011

Fiscale aftrek energiebesparende maatregelen België verdwijnt

De fiscale aftrek van energiebesparende maatregelen in België verdwijnt vanaf 2012 bijna volledig. Wie zonnepanelen, een warmtepomp of hoogrendementsbeglazing plaatst, of zijn oude stookketel vervangt, zal niet meer kunnen rekenen op de 40% aftrek. Alleen voor dakisolatie blijft de fiscale aftrek gedeeltelijk bestaan, maar de belastingvermindering voor de andere energiebesparende maatregelen verdwijnt. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) laat weten dat er weinig kans is dat Vlaanderen de verdwenen maatregelen zal overnemen.

Wegtrillingen omzetten in energie

Onlangs is het proefproject met trillingsenergie op de provinciale weg N34 bij Hardenberg van start gegaan. Daarbij is direct onder het wegdek piëzo-elektrisch materiaal aangebracht dat trillingen omzet in energie. Na drie maanden zal de proef worden geëvalueerd. Gedurende die tijd wordt onderzocht welke factoren in welke mate invloed hebben op de energieopwekking (elektriciteit). Daarbij wordt onder andere gekeken naar de verkeersintensiteit, de weersomstandigheden en de temperatuurverschillen van het asfalt

zaterdag 3 december 2011

Onze auto wordt de elektriciteitscentrale van de toekomst


Niet de beschikbaarheid van energie is relevant, maar de vraag welke energiediensten we nodig hebben, een warm huis of een gekookt eitje bijvoorbeeld. Deze moet je dan zo efficiënt mogelijk aanbieden. In zijn intreerede als hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft bepleit duurzame energieondernemer Ad van Wijk de ontwikkeling van nieuwe energiesystemen en vooral een nieuwe kijk op het onderwerp energie. Zo wordt onze auto volgens Van Wijk in de toekomst onze elektriciteitscentrale. Ad van Wijk spreekt zijn intreerede uit op 7 december om 15.00 in het Aula Congrescentrum aan de TU Delft. De rede is ook live te volgen via internet.
“Het debat over energie gaat vrijwel altijd over de beschikbaarheid ervan. Hoeveel fossiele energie is  er nog? Hoeveel huishoudens kun je van elektriciteit voorzien met een windpark? Waar de discussie over zou moeten gaan, is welke energiediensten er nodig zijn, een warm huis, een gekookt ei of een ton staal bijvoorbeeld, en hoe je deze diensten zo energie-efficiënt mogelijk aanbiedt”, zegt Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems van de TU Delft en duurzame energieondernemer. In feite is er geen energietekort. “We kunnen de energie-efficiëntie enorm verbeteren - we verspillen momenteel zo’n 98% - maar belangrijker is dat duurzame energie onbeperkt beschikbaar is.” In zijn intreerede aan de TU Delft bepleit Van Wijk de ontwikkeling van nieuwe, efficiënte, geïntegreerde, flexibele en lokale duurzame energiesystemen, maar vooral een nieuwe kijk op het onderwerp energie.
De Energy Wall wekt energie op, vermindert fijnstof en geluid en herbergt een people mover (beeld door Florian Heinzelmann, TU Delft)
Aan de TU Delft gaat Van Wijk wetenschappers, studenten en bedrijven bij elkaar brengen om vanuit dit nieuwe denken efficiënte en duurzame energiediensten, energiesystemen en energietechnologie te ontwikkelen. Dit gaat Van Wijk doen door de Green Campus te ontwikkelen. “Door middel van een aantal innovatieve projecten willen we op het TU Delft terrein een duurzame, levende en ondernemende campus ontwikkelen om ‘te ontdekken, te leren en te inspireren’”. Een van deze projecten is een duurzame parkeergarage die fungeert als elektriciteitscentrale. In eerste instantie biedt de garage alleen oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Van Wijk verwacht dat auto’s op termijn ook worden voorzien van brandstofcellen. Als de auto’s geparkeerd staan, kunnen deze brandstofcellen onder meer biogas of waterstof omzetten naar elektriciteit. De parkeergarage wordt zo een behoorlijke elektriciteitscentrale. Van Wijk: “Als je in de parkeergarage met brandstofcellen elektriciteit opwekt, hebben we met een garage van 500 auto’s een 40 MW elektriciteitscentrale gebouwd.” Bonus voor de auto-eigenaar: die krijgt betaald voor het parkeren. Van Wijk voorspelt dat de auto met brandstofcel het nieuwe, efficiënte en flexibele elektriciteitsproductiepark van de toekomst kan worden. “In een jaar kopen we namelijk meer elektriciteitsproductievermogen via onze auto’s dan er aan opgesteld elektriciteitsproductievermogen in Nederland staat.” Het innoveren van de energie-industrie en de wet- en regelgeving is hierbij overigens nog een flinke uitdaging.
Een ander project is de Energy Wall, een energiemuur langs de Kruithuisweg, de verbindingsweg tussen A13 en station Delft Zuid. De muur wekt energie op, zorgt voor wegverlichting en reduceert zowel uitstoot van fijnstof als geluid van het verkeer. Ook is het de bedoeling dat er een ‘people mover’ over de muur gaat rijden.


Zuinig kijken met energielabel

Televisie kijken kan zuiniger nu een energielabel op televisies in de winkel verplicht is. Het stroomverbruik van tv''s loopt fors uiteen, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Goed letten op het energielabel loont.
Een nieuwe 42 inch televisie met led lcd techniek aan boord en aan een A+ label gebruikt 75 kWh aan stroom per jaar. Een even groot plasmascherm met F-label heeft ruim vier keer zoveel stroom nodig. Dat betekent elk jaar 60 euro meer aan stroom betalen.
Platte televisieschermen zijn de afgelopen paar jaar snel zuiniger geworden. Wie een plasmascherm van een paar jaar oud aan de muur heeft hangen betaalt meer dan 100 euro per jaar aan stroom voor televisiekijken (bij 4 uur kijken per dag). Vervangen door een moderne led-lcd televisie kan makkelijk 80 euro per jaar aan besparing opleveren.
Mensen die nog gewoon tv kijken op een ouderwetse beeldbuis hoeven niet meteen naar de winkel te hollen. Deze toestellen zijn namelijk lang niet zo onzuinig als plasmaschermen en de eerste generatie lcd-schermen.
Voor alle typen televisies blijft gelden: hoe groter het scherm, hoe groter het energiegebruik! Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.
Het energielabel op televisies is een verplichting van de EU die op 30 november is in gegaan. Tot nog toe was het vermelden van een energielabel vrijwillig.

vrijdag 2 december 2011

Energie uit de woestijn

Het Australische bedrijf EnviroMission wil in de woestijn van Arizona twee reusachtige zonnetorens bouwen die elk 150.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien. De eerste zonnetoren gaat alleen al 800 meter hoog worden. Het systeem werkt ook als er wolken voorbijtrekken en zelfs nachts, want de woestijnbodem blijft warmte afgeven. Een prototype stond in Spanje. De Southern Californian Public Power Authority, een Californische elektriciteitsmaatschappij, heeft al een overeenkomst getekend om stroom af te nemen.

Brugge bespaart energie door Led verlichting

Alle lampjes die dienen voor de kerstverlichting in Brugge zijn vervangen door led-exemplaren. Die verbruiken negentig procent minder energie en dat bespaart de gemeente enorm veel energie. Sinds vorige vrijdag brandt de kerstverlichting in de Brugse binnenstad, en vrijdag komt daar de verlichting in de randgemeenten bij. De besparing gaat van 86.500 kilowatt-uur naar nog geen 10.000kilowatt-uur.

donderdag 1 december 2011

Zonnepark op oude vuilnisbelt in Zelhem

Op de voormalige vuilstort de Langenberg in Zelhem komt een solarpark. Het bedrijf Pfixx Solar uit 's-Heerenberg heeft van de gemeente Bronckhorst toestemming gekregen voor een onderzoek naar de financiële haalbaarheid. Het gaat om een totaal van 9.126 zonnepanelen, verdeeld over 507 tafels van 1,50 meter bij 80 centimeter op de zuidflank van de voormalige vuilnisbelt. Op voormalige vuilnisbelt aan de Reefweg in Azewijn legt Pfixx de laatste hand aan een ander Solarpark met een vermogen van 1,8 megawatt.

Gemeente Oldambt gaat voor duurzame energie

De gemeente Oldambt heeft het initiatief genomen om gezamenlijk met bedrijven en instellingen te onderzoeken of de energievoorziening in de gemeente te verduurzamen is. Hiertoe wordt een quick-scan uitgevoerd. Doel van de quick-scan is het in kaart brengen van energiebronnen en de energievraag. De uitkomst moet duidelijkheid verschaffen of een duurzame energievoorziening realiseerbaar is. De gemeente verwacht begin maart de resultaten van de quick scan binnen te hebben. De resultaten zullen met de betrokken partijen worden besproken.