Ads Top

Nieuw hoogspanningsstation Klazienaveen in bedrijf

Elektriciteitstransporteur TenneT en regionale netbeheerder Enexis hebben een nieuw hoogspanningsstation in Klazienaveen in gebruik genomen. Het nieuwe station is onderdeel van noodzakelijke netverzwaringen in Drenthe, Overijssel en de Noordoostpolder en dient tevens om duurzame elektriciteit van tuinders aan te kunnen sluiten op het net.
Enexis en TenneT zien in de toekomst een groeiende ontwikkeling van elektriciteitstransport in de regio. In de afgelopen jaren maakten bijvoorbeeld steeds meer tuinders gebruik van de mogelijkheid om door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) elektriciteit te produceren. Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in Nederland (3.300 megawatt). Hiermee leveren zij een substantiële bijdrage aan het behalen van de doelstellingen van de overheid met betrekking tot het terugdringen van CO2 uitstoot.
Het nieuwe hoogspanningsstation vormt een koppeling tussen het hoogspanningsnet van landelijk elektriciteitstransporteur TenneT en het middenspanningsnet van regionaal netbeheerder Enexis en is tot stand gekomen in overleg met de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en de glastuinbouwsector. De capaciteit van station Klazienaveen is voldoende om circa 50.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Naast bediening-, beveiliging- en schakelapparatuur zijn in het station transformatoren opgesteld die de opgewekte elektriciteit naar een hoger spanningsniveau brengen. Het station is met een volledig ondergrondse verbinding van ruim 7,5 km lang naar het hoogspanningsstation Bargermeer, nabij Emmen, aangesloten op het 110 kV hoogspanningsnet. De totale kosten van het nieuwe station bedragen zo'n 14 miljoen euro.
Station Klazienaveen is het tweede station van de uitbreidingen in Drenthe en de Noordoostpolder dat in bedrijf wordt genomen, nadat begin oktober 2011 het nieuwe station in Luttelgeest gereed was. Het derde en laatste station in de regio (IJsselmuiden) wordt begin 2012 in gebruik genomen. De nieuwe stations zorgen samen voor een toekomstvaste energievoorziening in de regio.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.