Ads Top

Verbruik elektriciteit constant, intradayhandel verdubbeld

Het Nederlandse elektriciteitsverbruik is in september met ruim 105 duizend gigawattuur nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de maand ervoor en is bijna 2 procent hoger in vergelijking met september 2010. De handel over de grens gedurende de dag ("cross border intraday") is in september verdubbeld in vergelijking met begin dit jaar.
TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rondom het energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijke elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.
De cijfers geven onder meer aan dat de internationale handel in en het transport van elektriciteit op dezelfde dag steeds verder toeneemt. Deze zogenaamde cross-border intraday-markt is sinds 2009 mogelijk met België en sinds 2008 met Duitsland. Het faciliteren van de grensoverschrijdende intradaymarkt is een hoge prioriteit binnen TenneT. Door de toenemende hoeveelheid duurzame elektriciteit op het net neemt de vraag naar intradayhandel binnen Noordwest-Europa sterk toe. Duurzame bronnen als zon en wind fluctueren sterk. Cijfers over 2011 geven aan dat de handel op de deze markten tussen Nederland, Duitsland en België dit jaar is verdubbeld van 82 gigawattuur in januari 2011 naar in totaal 164 gigawattuur in september 2011. TenneT treft daarnaast samen met onder meer regulators en beurzen voorbereidingen voor grensoverschrijdende intradayhandel met andere landen. Vanaf 14 maart 2012 wordt de intraday-markt verder uitgebreid met de Scandinavische landen via de NorNed-kabel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.