Ads Top

Polderwijk wint internationale duurzaamheidsprijs

Op 29 september is de Award of Excellence van de International District Energy Association (IEA) uitgereikt aan de Polderwijk in Zeewolde als duurzame nieuwbouwwijk. De prijs werd overhandigd in Leiden tijdens het jaarlijkse Warmtecongres aan wethouder Dijksterhuis van Zeewolde door Milou Beerepoot van de IEA te Parijs. Dat dit project in Zeewolde deze prijs heeft gewonnen was al bekend gemaakt in mei dit jaar tijdens het congres van de Europese organisatie Euroheat & Power. Het is de eerste keer dat een Nederlands project tot winnaar is verkozen in deze internationale klimaatwedstrijd.
Het energieconcept van de Polderwijk is uniek. Melkveehouderij Van Beek transporteert vanuit een mestvergister op zijn erf via een 5 kilometer lange leiding ruw biogas naar een warmtekrachtinstallatie bij de Polderwijk. Essent Local Energy Solutions transporteert de warmte die vrijkomt bij de opwekking van groene stroom naar de ongeveer duizend woningen in de Polderwijk: warmte vers van de koe!
De duurzame energievoorziening voor de Polderwijk heeft in 2009 en 2010 goed gepresteerd. De Polderwijk bewijst daarmee dat decentrale opwekking van warmte en stroom met biogas in de praktijk werkt. Zeewolde is dankzij de biogasinstallaties en windturbines van de boeren een van de eerste Nederlandse gemeentes die meer duurzame energie produceert dan er aan energie verbruikt wordt door huishoudens en bedrijven. Het energieconcept van de Polderwijk is tot stand gekomen dankzij een aanbesteding van de energievoorziening door Zeewolde op basis van de combinatie van kostprijs en CO2-reductie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.